#2501 2012-10-13 12:16
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Én teljesen jól elvagyok, ha nem eszek tejeset mostanában. Kivétel a forró kaja. Na ettõl már vagy 3x volt kellemetlen fél órám. Mostanában odafigyelek már rá........
Nincs jelen
#2502 2012-10-13 14:57
- Zsoltiihh
- Tag
sziasztok
Joodyyy szerintem a rossz fogaknak annyi köze van hogy a PH érték változik s gyomorsavat megnöveli de ez csak az én véleményem.
A sav pedig a belekben kifejti hatását .
Nincs jelen
#2503 2012-10-13 19:09
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Tehát Zsoltiihh az is ingerli a gyomrot, amibõl következik, az, hogy panaszos leszek a sok savtól, amit amúgy kimutattak a gyomor tükrözés során....
Nincs jelen
#2504 2012-10-13 19:16
- Joodyyy
- Tag
csak azt nem értem, mi a szösztõl fogytam kb. februárvége óta kb. 10 kg-ot....
Nincs jelen
#2505 2012-10-15 10:43
- jucuss
- Tag
Joodyyy
utána néztem az a bizonyos csak egy szövettani orvosi kifejezés (ez egyébként az én biopszia papíromra is rákerült) egy tájékoztatás a szövettant végzõ dokitól a gasztrosnak, tehát nem diagnozis olyan értelemben, mert nem betegséget nevez meg... igazából szerintem az egyetlen nyoma az ibsnek, hogy a belek érzékenyek gyulladásra hajlamosak... az én gasztrosom azt mondta, h ez nem indokolja a fennálló problémákat.... annyiban lehet szerepe h figyelni kell rá a diétával... h a bizonyos ételek irritálhatják a nyálkahártyát... ja és a fogyás, rossz periódusban nálam is így volt h még a ropi meg a szén se maradt meg, és a felszívódás nulla volt nekem így legutóbb majdnem 15 kg ugrott le... de szépen lassan mindig vissza jönnek a kg... aztán jön valami és újra le...
pt érdekes a forró étel engem is megvisel...
Nincs jelen
#2506 2012-10-15 14:17
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Idõnként a forró étel engem is megvisel, ezért ha túl melegszik várok egy tízpercet, mert nem szeretnék feleslegesen enni. és ha nem vagyok indiszkrét jucuss, akkor te hány kg vagy most és hány centi? Mert én igen csekélyke vagyok mostanában, ezért örülök az õsznek, mert így takargathatom a vékonyságom, de mi lesz megint nyáron... borzalom, strandon se voltam egész nyáron emiatt, mert én szégyellem a vékonyságom. Lehet buta vagyok, de ez van. Amúgy mondta a dokim, hogy ez lehet lelki eredetû is, persze, hogy lehet, ebben a világban soha sem lehet tudni, mi mit okoz. De egy idõ után unalmas mindent erre fogni, mert éppen volt egy olyan periódusom annó... Szóval reménykedem a hízásban, de kezdek elkeseredni, hogy soha nem akar összejönni úgy, hogy tartalmasan és huzamosabb ideig úgy is maradjak ahogy. Remélem Ti jobban vagytok...
Nincs jelen
#2507 2012-10-15 16:48
- pt
- Tag
Én mióta szedem a Dalsan-t és nem vagyok rosszul közel 20 kg-t híztam. 93 kg vagyok jelenleg :) És jól érzem magam.
Nincs jelen
#2508 2012-10-15 17:28
- jucuss
- Tag
Kedves Joodyyy én a kerekded kategóriát képviselem h úgy mondjam, egyébként súly/kinézet kategóriában csak a magam és a párom véleménye a mérvadó, kibicekre nem adok. Amikor az elsõ nagy fogyás volt 3 éve akkor normál testalkatom volt (160 cm magas vagyok kg ehhez megfelelõ testtömeg index), aztán nagyon gyorsan felrántottam sajnos egy 15-18-at akkor én magam kövérnek éreztem eléggé a lovagom lovag maradt, tartózkodott :D, aztán lassacskán (sport, diéta fogytam) és jött megint most májusban egy újabb nagy fogyás, rossz periódus és hirtelen annyi leszaladt h már nekem sem esett jól és a lovagom azt mondta már ne fogyjak... :D egyébként a súly kérdésbe azaz álláspontom h szégyelni semmi értelme, mert az csak újabb szorongásokat generál, persze ha magadnak nem tetszel érthetõ h bánt, de szerintem ne kínozd ezzel magad...
Nincs jelen
#2509 2012-10-15 21:17
- Joodyyy
- Tag
Szia Juccus, tudom sokan ezzel jönnek, de ez nem olyan, hogy na ma jobbra fésülöm a hajam, hisz nem olyan egyszerû, pláne mikor mindenki a fogyást hangsúlyozza, de tudom ez lesz sokkal jobb, hisz muszáj.
Pt sajna még nem voltam dokinál, de ezt ugye pszichiáter írja fel ugye?
Nincs jelen
#2510 2012-10-16 09:27
- jucuss
- Tag
Kedves Joodyyy félre ne érts nem akartam el bagatellizálni a problémád, és meg értelek, h ez nehéz, csak elmondtam én h gondolom ezt... Nekem kezdetben azért volt nehéz, mert mindenki ujjongott a nagy hízás utáni fogyáskor h milyen jó nekem h ilyen könnyen lemegy stb. persze senki nem gondolt bele h a szervezetnek ez mennyire megterhelõ... na még érdeklõdtem arról a bizonyos enyhe krónikus aspecifikus colitisrõl - enyhe hosszan tartó meghatározhatatlan vastagbél gyulladás, azért jó ez mert se nem chron se nem ulcerosa hanem valamilyen gyulladás, ami el is múlhat :) és a meghatározhatatlan gyulladás miatt nem diagnózis ...
Szép napot!
Nincs jelen
#2511 2012-10-16 19:48
- pt
- Tag
Joodyyy!
Igen.
Nincs jelen
#2512 2012-10-17 10:00
- nikol0913
- Tag
Szia Jucuss!
Azért írok neked, mert valami hasonló helyzetben vagyok én is!(asszem)
Mikor tükröztek a dokinõ azt mondta 98% hogy crohnos vagyok.Be is paráztam....Diéta....Félelem.....Rettegés....
A szövettanra való 2 hét várakozás gyötrelmes volt.
Megkaptam....:"chronicus, aktiv ileitis, ibd-re nem specifikus szöveti kép"
Doktornõ: salazopiryn, diéta....
Tehát marad a diéta....félelem.....rettegés...., hogy akkor most mi van?????
Én ezt nem nagyon értem....
Mit gondolsz?Tudom, hogy nem vagy orvos, csak a véleményedre vagyok kiváncsi....
Válaszodat elõre is köszi:Nikol
Nincs jelen
#2513 2012-10-17 10:40
- jucuss
- Tag
Kedves Nikol! ha jól fordítom, akkor krónikus (hosszan tartó) aktív, chron betegség - másik neve az iletis. A vastagbél betegségére az ibd-re pedig a szövettan nem mutat
És mit mondott a dokid a chron betegségrõl??? Mûtét, kezelés???
Egyébként h érted h hasonló helyzetben?? A periodikusság megjelenésére a fogyás/hízás kapcsán??
Tudom h az emberbe belevág az ideg mikor nálam szóba jöttek ezek majdnem elhánytam magam a pániktól, és azt hittem nem élem túl, aztán mikor meg lettek a tükrözések és eredményeik, szinte újjá születtem a boldogságtól.(hogy se chron se ibd és boldog voltam h "csak ibs meg laktóz érzékenység, és egy kis gyulladás).. . És tudom h nehéz ezt mondani és kérni, de próbálj erõs maradni, meg optimista, mert az rengeteget segít... A kedvesem végig azt mondta, h nincs olyan dolog amit ne tudnánk megoldani ha kell diétával, higgadtsággal. Iszonyú ez ha az ember lába alól kicsúszik a talaj és fogalma sincs h mi lesz, de muszáj végig gondolni higgadtan, ha meg van hogy mi a baj, akkor már kezelni is lehet és normalizálódhat a helyzet... Nagyon sok erõt kívánok!!!
Nincs jelen
#2514 2012-10-17 10:42
- jucuss
- Tag
Nincs jelen
#2515 2012-10-17 10:45
- nikol0913
- Tag
Szia!
Nem tudom.....
Ez volt a diagnózis.
A mikroszkópos leírásban az van, hogy specifikus gyulladás nem azonosítható, a szöveti kép nem típusos crohn betegségre....
Nincs jelen
#2516 2012-10-17 10:50
- andreas31
- Tag
Hölgyeim!!!
Elnézést,hogy belemakogok,DE: nekem elvileg se crohnom,se colitis ulcerosám,csak egyhe sigmoiditisem meg gastritisem van,mégis steroidot szedek (vélhetõsen téves korábbi orvosi javallat alapján) amit most akarok elhagyni harmadszor,de megint jönnek a gondok.Tökröztek 3x alul,4x felül, UH, kapszula.Eredmény,ahogy írtam,IBD-re utaló jelek nem láthatók sehol.Tünet meg van.Na akkor,hogy is van ez?????????Csak azért írtam,hogy az egyszerûtõl nagyon messze van a diagnosztika,pláne,ha nemtörõdömséggel,fásultsággal és iszonyatos akadályokat gördítõ bürokráciával párosul.Én pl. a doki javallata ellenére megyek ételintolerancia vizsgálatra (pénzért-akciós :D ) mert szerinte nem az,szerintem meg tesómnak anno 30 éves korában nem vették észre az infarktusát..........és ez nem egyedi.Szóval kell ide önálló gondolat,mert sok doki híján van ennek és elakad,mint szekér a sárban.
UFF!
Nincs jelen
#2517 2012-10-17 11:31
- nikol0913
- Tag
Hm...
Akkor most nem értek semmit.Tök jó, hogy ilyen ügyesen tájékoztatnak minket...engem....
Andreas, te pécsre jársz dokihoz, ugye?
Én szigetvárra mentem(barcsi lakos lévén)...
Most nem tudok többet írni...tényleg OFF!!!!!
Nincs jelen
#2518 2012-10-17 11:58
- Marthuska
- Tag
Szia Nikol0913! Az a legegyszerûbb, ha a doktornõt, aki tükrözött, megkérdezed a diagnózissal kapcsolatosan. Mi a véleménye így, hogy már megvan a szövettan is. Nem tudom, tudtál-e vele beszélni, és konkrétan mit mondott neked.
Az IBD kifejezést a gyulladásos bélbetegségekre használják. Két betegség tartozik ebbe, a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és a Crohn betegség. Ezt a félreértések elkerülése végett írom.
Nincs jelen
#2519 2012-10-17 12:41
- andreas31
- Tag
Magánklinika oldaláról idézve: "ételallergia tünetei: bélgyulladás, kolitisz ulceróza,crohn betegség......" na akkor ez mi?????Ez egy gasztró magánklinika oldala!!!!!Akkor hát okosodjunk.
Nikol: már nem pécsre járok,kissé csalódtam,de lehet,hogy nem a dokiban,hanem magában az orvostudományban,már nem tudom eldönteni.Mosta Kaposvárra járok,legalább ingyen van,kivéve az ételallergia tesztet.Barcsot jóóóól ismerem,még a peremrészeket is (Oncsa stb... :D )
Nincs jelen
#2520 2012-10-17 12:48
- nikol0913
- Tag
Marthuska!Az ibd kifejezést én is így értelmeztem, ezért nem értettem Jucuss írását.
A dokival beszéltem, de igazán semmit nem mondott azon kívül amit már írtam:(diéta, salazopiryn 3x2 helyett 3x1!!)
Azt mondta látja, hogy már jobban vagyok:) Jah...persze....mikor mentem tükrözésre sík ideg voltam.....:)
Andreas!Honnan ismered ilyen jól barcsot?Valami tán ideköt????:)
Nincs jelen
#2521 2012-10-17 13:37
- andreas31
- Tag
Köt-köt-kötöget Barcshoz, emberek,munka,régebben hetente többször is jártam.
Nincs jelen
#2522 2012-10-17 14:25
- nikol0913
- Tag
:)
Legalább vlaki tudja, hogy hol van:)
Találkoztam olyannal ki még csak nem is hallott barcsról:):)
Nincs jelen
#2523 2012-10-17 14:29
- jucuss
- Tag
Kedves Nikol
kezdem én sem érteni kicsit megkavarodtam ... bocsi ... ha ez van "chronicus, aktiv ileitis, ibd-re nem specifikus szöveti kép" és ahogy Marthuska is tisztázta, hogy lehet chron ha nem specifikus ibd-re?? én bekeverem a collitis ulcerosat az ibd-vel... nem tudom... :(
hát igen orvosi diplománk, szaktudásunk nincs csak egy nagy adag lelkesedésünk h megtudjuk mi is a bajunk... :(
Nincs jelen
#2524 2012-10-17 14:29
- Ati1
- Tag
Barcs nem is olyan ismeretlen. Én is nagyon jól ismerem, éveket jártam oda iskolába.
Nincs jelen
#2525 2012-10-17 15:07
- andreas31
- Tag
Srácok!
ha IBD-re nem specifikus azt azt jelent az én olvasatomban,hogy crohn,colitis,de más,fertõzéses szarság is okoz olyan tünetet vagy ad olyan mintát.Így érthetõ,hogy nem specifikus,tehát nem kifejezetten ilyen egy crohn,de akár ilyen is lehet,mert ugye szart se tudnak róla,mondjuk ki õszintén.......Hogy ismételjem magam,nálam meg IBD-re jellemzõ semmit nem találtak,csak valami foltos tûfejnyi vörhenyességet a leszálló szakaszon,ami a doki szerint nem okozhat olyan panaszt,ami van......de mondom Neki van,vazze,nem érdekel mitõl nincs,csak az,hogy mitõl van/lehet!!!!Lényeg,hogy a kifejezésekkel lehet kertelni.Kicsit Delphi jósda szagú a dolog.....
Nincs jelen
#2526 2012-10-17 15:27
- nikol0913
- Tag
Akkor ezt jól kitárgyaltuk...
Csak tudnám mikor fogják azt mondani, hogy mi is a bajom...
Megint kell majd tükrözés??
Egyébként mióta szedem a gyógyszert nincs hasmenésem...Ugye slazopiryn volt 3x2 két hétig.Most vasárnap óta 3x1et szedek.Hasmenés nincs(koppkoppkopp)
Reggel 1 wc...(bocsi) max még 1 napközbe,de nem minden nap.
Na most akkor ez normális???
Az almát nem feltétlenül kell lereszelve ennem,ugye?(bocs ha hülyeséget kérdezek)
Nincs jelen
#2527 2012-10-17 15:48
- Marthuska
- Tag
Nikol0913! Ha, gondolod chaten megbeszélhetjük, és ki fogunk kapni a moderátoroktól, mert nem a megfelelõ topicban vagyunk. Ez az IBS topic, és már rég nem arról beszélünk.
Nincs jelen
#2528 2012-10-17 18:05
- Joodyyy
- Tag
Kedves Jucuss
Köszi szépen, :-) ma voltam laktóz teszten. Nekem ez is 2 napig tart, mert ma valamilyen bacikat teszteltek, holnap tejcukor azaz laktóz teszt lesz, kifújásos... Szóval király szabim van.... Remélem Ti jobban vagytok :-)
Nincs jelen
#2529 2012-10-17 20:51
- Joodyyy
- Tag
Olvasgattam az elmúlt beszélgetéseket és érdekes szemszöget mutattatok számomra, igen néha a dokik hozáállása is furcsa, meg talán szerencsés vagyok, hogy nem valami súlyos kíntól szenvedek, hanem enyhétõl, mely remélem még idejében el lett csípve. Igen az tény, hogy a saját kitartásunkra is szükségünk van és mások tapasztalatainak olvasgatására, mert mindig tanulunk valami újat...
Nincs jelen
#2530 2012-11-01 10:29
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok
Túl vagyok már bõven a tejcukor teszten, és ahogy írtam a baktérium teszt pozitív lett, az értékeim nagyon magasak voltak, kb. (45-60 között mozogtak a mérések második felében). Ez egész pontosan mit takar? Mert a korházban lévõ gasztrós annyit mondott, hogy a vékonybélben sok a baktérium, de szerencsére nem vagyok tejcukor érzékeny. És mit jelent az IGA vizsgálat? Köszönöm, hogy meghallgattok. :-)
Üdv: Joodyyy
Nincs jelen
#2531 2012-11-10 12:34
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok! Találtam egy érdekességet. Aki netán még mindig úgy gondolja, hogy IBS-IBD-ben szenved, lehet nem az a megfelelõ diagnózis. Érdemes tényleg mindent megcsinálni. Elvben nekem ez a bajom, amit belikeltem, de még a gasztróstól megerõsítést várok...
Belinkelem a forrást is. Ott képpel is illusztrálják az említett betegséget: http://www.kps.hu/kontaminalt_bel_szindroma
Kontaminált bél szindróma
Normál körülmények között a vékonybél utolsó szakaszának (ileum) vastagbélbe (coecumba) való beszájadzásában található ileocoecalis (Bauhin) billentyû megakadályozza, hogy a vastagbélben található baktériumok a vékonybélbe jussanak. Kontaminált bél szindróma, vagy bakteriális túlnövekedési szindróma akkor alakul ki, ha a vékonybélben vastagbél baktériumok (pl. E. coli, Bacteroides) szaporodnak fel, tehát a normál körülmények között nagyjából csíramentes vékonybél „kontaminálódik”.
A kórkép hátterében különbözõ okokra visszavezethetõ pangás, stasis áll. Ez többnyire motilitás zavar, ún. funkcionális bélbetegség következtében alakul ki, mely sokszor rostszegény diéta és rendszertelen széklet-habitus, ill. mozgásszegény életmód mellett vezet idült bélmozgás-zavarhoz. Ritkább esetben okozhatja a kontaminációt a vastagbélben található anatómiai elváltozás (pl. diverticulum, szûkület), ill. a felsõ tápcsatorna „fertõtlenítõ” funkciójának elégtelensége is, pl. hasnyálmirigy-elégtelenség. Kontaminált vékonybél szindróma alakulhat ki továbbá, amikor a vastag-, és vékonybél között direkt összeköttetés alakul ki az ileocoecalis átmeneten kívül, azt megkerülve (pl. enterocolicus anasztomózis).
A kontaminált vékonybél szindróma leggyakoribb tünetei a hasmenés, puffadás, korai teltség-érzés, esetleg vérszegénység (anaemia). A magyarázat, hogy a vékonybélbe került baktériumok fermentálják a bevitt, félig emésztett táplálékot, mely gázképzõdéssel jár. Ez ráadásul a gyomorkimenetet adó záróizom és a vékonybél végét záró Bauhin-billentyû közé „rekedve” nehezen távozik, tartós kellemetlen felfúvódást eredményezve étkezés után nemsokkal. Az esetleges vérszegénység a B12 vitamin hiányra vezethetõ vissza, a felszaporodott baktériumtömeg ugyanis a szervezet korlátozott kobolamin készleteit használja. A ritkán jelentkezõ zsírszéklet hátterében a konjugált epesavak csökkent mennyisége állhat. Néhány baktérium (pl. Bacteroides) a konjugált epesavakat átalakítja, melyek így hamarabb felszívódnak és a zsírok felszívódását elõsegítõ epesavak mennyisége a bél belsejében csökken. A hasmenés többnyire a széklet fokozott zsírtartalmának következménye, vagy a baktériumok okozta fokozott folyadékszekréciónak. Zsírfényû széklet esetében azonban mindig gondolni kell a hasnyálmirigy betegségeire is.
Bakteriális túlnövekedés gyanúját veti fel puffadás, korai teltség-érzés, rossz lehellet, ill. esetlegesen alacsony szérum B12 vitamin, és magas folsav szint (bélbaktériumok folsavat termelnek). A biztos diagnózist a vékonybél nedvben (jejunum aspirátum) felszaporodott bélbaktériumok kimutatása nyújtaná, ez azonban nem elterjedt diagnosztikai módszer. A klinikai gyakorlatban a H2 kilégzési tesztet használják elsõsorban, mely a baktériumok által termelt Hidrogén gáznak a kilégzett levegõben történõ megjelenését detektálja.
A kezelés függ a háttérben zajló folyamattól. Anatómiai stasis esetén oki terápia az elsõdleges, tehát a mozgászavart okozó elváltozás sebészi korrekciója. Ezzel szemben a nagyságrendekkel gyakoribb funkcionális eredet, motilitás-zavar esetén az életmód-tényezõk korrekciója, ill konzervatív, antibiotikus terápia javasolt. Az antimikróbás kezelés jellemzõen 10 napig tart. A betegség gyakran krónikus lefolyású, a panaszok ismételt jelentkezésekor 1-1 hetes antibiotikus terápia indokolt. A tüneti terápia az alapbetegséget nem befolyásolja, de mérsékli a bakteriális túlnövekedésbõl adódó kellemetlen tüneteket. Hosszú távú eredmény kizárólag az oki tényezõk, elsõsorban mozgásszegény életmód és egészségtelen, rost-szegény diéta korrekciójától várható.
Nincs jelen
#2532 2012-12-01 14:54
- youlcsi
- Tag
Bocs, inkább töröltem :(
Szerkesztette: youlcsi (2012-12-01 20:48)
Nincs jelen
#2533 2012-12-07 03:31
- KC
- Tag
Sziasztok!
Tudtok valamit javasolni IBS-re?:( Gyógyszer,alkalmazás,étrend,bármi...hasfogó esetleg,amit lehet rendszeresebben szedni.Eléggé el vagyok keseredve,nem tudom mit kezdjek vele..sehova nem merek elindulni,vagy nem tudok,nem merek enni,és semmilyen nagyobb útra nem tudok elindulni.Most Duspatailint kezdtem el szedni,illetve reasec-et szoktam még,amitõl 12-20 óráig egész jól vagyok,és ehetek is nyugodtan.
Nincs jelen
#2534 2012-12-07 07:28
- Szabóné
- Tag
Szia KS!
Sajnálom, hogy így érzed magadat! Olvasd vissza ezt a topikot és merem ajánlani a diéta kell vagy nem címût is.
Szerintem a legtöbbet az egyénreszabott diéta tud segíteni. Hasznos ha elmész egy dietetikushoz.
De ha konkrét tüneteket írsz könnyebb segíteni.
Addig is amit mindenképpen ehetsz: párolt hal és szárnyashús, fõtt rizs és krumpli esetleg répa, gyenge húsleves.
Ha nagyon rosszul vagy fogyassz tápszert, vagy bébiételt.
Kitartás és fel a fejjel!
Nincs jelen
#2535 2012-12-11 18:17
- pt
- Tag
Nekem a tej nélküli étkezés vált be és a normális ételek. Nass kizárva.
Dalsan 40 mg az indulási pánik kiirtására napi 1 szem.
Vész esetre fél szem codrit-N köhögés csillapító, ami megfogja a hasat.
Nagyon jól elvagyok már. A codreitet havi 1x ha kell alkalmaznom.
Edzek is, fekvõtámaszozok, így remélem több anyag szívódik fel és kevesebb akar távozni :D
72-rõl már 92 kg-ra híztam fel és nem hasra.
Szerkesztette: pt (2012-12-11 18:19)
Nincs jelen
#2536 2012-12-14 16:01
- KC
- Tag
Köszönöm szépen!
Igazából 2 éve kezdõdtek a problémák,tejallergiát is találtak nálam,szóval most tejmentes diétán vagyok,elõször azt hitték,hogy ez okozta a tüneteket,és megoldódik minden...de nem. Ha felébredek,rögtön megy a hasam, elsõ étkezés után megint..aztán estére megszokott nyugodni nagyjából,de borzalmas ez már.
Nincs jelen
#2537 2012-12-15 16:56
- fater
- Tag
Hogy tudtok ti coderit n t beszererzni nekem nem írják fel marad a reasec.
A dalsan az hasfogó?
A tejterméket én már legalább 25 éve nem eszem.
Nincs jelen
#2538 2012-12-16 23:56
- pt
- Tag
A dalsan az ssri gyógyszer pszicho doki írja fel. A pánik ellen ami elkap és hasmenésed van az idegtõl 1 hónap után hat.
A coderit-n-t házi doki felírja. Köhögés csillapító elviekben, de nekem hasfogónak tökéletes volt ibs esetén.
Nincs jelen
#2539 2012-12-20 10:01
- jucuss
- Tag
KC
Hasonló problémáim voltak korábban, én is laktóz érzékeny vagyok... de a diéta mellett is fenn álltak a tünetek... Én jelenleg már csak homeopátiás szert alkalmazok, és a borsmenta kapszulát... Persze elõször az önbizalmad kell vissza szerezni, én korábban szenet, és enterobenét használtam hasfogóként.... Kitartás lesz még jobb is!! Ja és a fûszeres, zsíros ételekkel is tanácsos szerintem óvatosan bánni...
Nincs jelen
#2540 2013-01-22 23:25
- pt
- Tag
Mindenki szuperül van? Kihalt a topic....
Nincs jelen
#2541 2013-01-28 14:52
- jucuss
- Tag
Én jelentem igen!! Szuperül!! Tik?? :D
Nincs jelen
#2542 2013-01-28 15:21
- keva
- Tag
Sziasztok ,tegnap már írtam de nem tudom,hogy hova lett az írásom, új vagyok ezért még tanulnom kell,remélem most sikerül. Szeretnék tanácsot kérni ,mivel teljes vastagbél eltávolító mütét vár rám kb. febr. 20.án és jó lenne tudni,hogy mi vár rám?Esztergomba Dr. Dobó István mût, itt már sok jót olvastam róla. Remélem nekem is minden sikerül. A mûtétrõl annyit tudok,hogy két hónapra kivezetnék a vékonybelet,aztán utána a vékonybélbõl készült tartály és a végbél látná el a feladatot,ha már valakinek csináltak ilyet mesélhetne róla,hogy mennyire megbízható és valójában hogy mûködik? Elõre is köszönöm a hozzászólásokat.
Átraktam az "Élet sztómával" topicba és már válaszoltak is a kérdésedre.
aiolosz
Nincs jelen
#2543 2013-01-29 11:36
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Mostanában kissé összezavarodtam. Lehet butaságot kérdezek, de az aspecifikus bélgyulladás megegyezik a colitis ulcerosa-val? mert nekem elõbbit hangoztatta a dokim, de a papíromon pedig colitis ulcerosa van írva... idõ hiányában nem tudtam teljes egészében kifagatni...
Nincs jelen
#2544 2013-01-29 12:12
- Joodyyy
- Tag
Szia KC.
A reasec-et ne szedd túl sokáig, mert van néhány durva mellékhatása. Én nagyon sokáig szedtem és nem tudtam mitõl fájt a fejem meg a mûtött szemem és kiderült, hogy szemnyomást okoz, térj át a lopediumra az is megteszi.
Amúgy nyugodtan olvasgasd vissza az itten írottakat, mert sok hasznos dologra bukkanhatsz.
Üdv: Joodyyy
Nincs jelen
#2545 2013-01-29 17:18
- Totti
- Tag
Sziasztok! Új vagyok a fórumon. Közel 50 évesen, szerettem volna beszámolni arról, hogy az évek múlásával egyre jobb lesz a helyzet. Én a 20-as éveim elejétõl "ismerem" az IBS-t. Azokban az években nekem is a legnagyobb gondot az jelentette, ha el kellett indulni otthonról.. A buszozás, a hascsikarás miatt nagyon kellemetlen volt. Rengeteget szorongtam emiatt. Késõbb pánikbetegség tüneteit is produkáltam. Olvastam egy pszichiáterrõl, aki hatásosan tudja kezelni, de éppen nem õ rendelt, amikor elmentem a kórházba. A fiatal pszichiáter úgy viselkedett, mint aki éppen akkor ébredt fel vagy aludni készül. Minden érdeklõdést mellõzve, végig ásítozott a rövid beszélgetés alatt. Írt fel két erõs gyógyszert. Mondanom sem kell, hogy nem szedtem be és nem is mentem vissza hozzá. Az elmúlt évtizedekben hol erõsebben, hol gyengébben jelentkeztek az IBS tünetei. Érdekes, hogy az idõ múlásával egyre többször van olyan hosszabb idõszak, amikor semmi gond nincs az utazással. Inkább azt tapasztalom, hogyha itthon vagyok, akkor jelentkezik hasmenés, ami régebben nem volt jellemzõ. Talán nem meglepõ, mert három fiú és egy férj van a családban, akikkel nem mindig könnyû egymás mellett élni. Jelenleg olyan problémám van -ami nagyon feszültté tesz-hogy "kutyorog" a gyomrom, étkezéstõl függetlenül (ezelõtt ezt -néha-hasmenés elõtt tapasztaltam, utána elmúlt). Ez azóta van, amióta kb. 2 hete pezsgõt ittam. Akkor éjszaka arra ébredtem, hogy"bugyog" a gyomrom, reggel pedig hasmenésem volt. 1-2 nap után normalizálódott, majd azóta 1-2x volt hasmenésem. A "kutyorgás"(a puffadás, fõleg a bal bordaív alatt) hol jobban, hol kevésbé, elõjön. A legrosszabb az este ill. az éjszaka. Ha lefekszem, nem érzem a feszítést, de ha hallom a korgást, már nagyon stresszelek és szerintem ettõl még fokozottabb lesz. Ha nagy nehezen elalszom és véletlenül felébredek, akkor rögtön figyelem a "hangokat". Az egyik fórumon olvastam, hogy van akinek több hete van ilyen problémája és alig tud aludni miatta. Az orvos azt írta, hogy IBS miatt lehet, de nem írta, hogyan lehet megszüntetni. Azt szeretném kérdezni, hogy Ti tapasztaltatok hasonlót ill. mivel szüntettétek meg. Azt még megfigyeltem, hogy gyakrabban nyelek és a levegõvétel is felületesebb. Lehet, hogy a stressz miatt túllégzésem van, de ilyen esetben nem igazán tudok ezen változtatni. Írta valamelyikõtök, hogy 2x1 Frontint szed. Éjszakára az elalvás miatt vagy egyéb okból? Várom a válaszotokat! Köszönöm!
Nincs jelen
#2546 2013-01-30 17:55
- csumpilumpi
- Tag
Sziasztok!
Jó régen jártam erre. Egy másik topikban (CU érdekelne topik) kb. egy éve fejtegettem a "dolgaimat". Ha nem bánjátok, írok magamról. 30 éves férfi vagyok. Még kb. 10 éve IBS-t diagnosztizáltak nálam, de akkor ez még nem jelentett problémát, volt 1-2 hasmenésem néha, szóval nem is foglalkoztam vele. Az életem 2007-ben változott meg. Történt ugyanis, hogy 10 év után kontaktlencsét váltottam, amiben ugye nincs is semmi furcsa, de késõbb ennek leírom a jelentõségét. Elkezdtem random módon hasmenéseket "produkálni", teljesen mindegy volt, mit ettem, mit ittam, a legváratlanabb helyzetekben, úgy is,hogy egyik percben még teljesen jól voltam, a másikban már a wc-re szaladtam. Odáig fajult a dolog, hogy már az utcára sem mertem kimenni. Aztán mivel már mindent kizártam, csak utána terelõdött a kontaklencsére a gyanú. Nem hordtam egy hétig, és láss csodát, mintha elvágták volna, minden rendbe jött. Mint utóbb kiderült,volt benn egy anyag, amire allergiás vagyok (karboxi-metil cellulóz). A baj csak az volt, hogy ekkorra már az "agyam" elrakta jó mélyre az emlékeket a hasmenéssel kapcsolatban és azóta is,ha menni kell valahova, elõre beparázok. Itthon semmi bajom, egy reggeli normális széklet és néha egy "laza" utána, de hogy napközben kelljen menni, olyan csak ritkán van, ha valami olyat eszem, amiben sok az adalékanyag "E". Éppen ezért próbálok keresni valami tesztet, ahol ételadalék anyag allergiát tesztelnek, de eddig csak a 22 anyagos epicután tesztet találtam (ennél jóval több E van azért forgalomban. Annyit sikerült kiderítenem, hogy az E460-470-ig (az említett cellulóz származékok), valamint a tartósítószerek azok, amiket nem tolerál a hasam. Persze, amíg otthon étkezem, ezeket könnyen kiszûröm, de ha máshol, ott nem adnak nekem egy listát arról, mi-mibõl van...
Szóval végeredményben elvagyok, és szinte biztos,hogy idegi alapon van nálam ez a hasmenés, ha rámjön (1-1 kaja után meghajtja valami a hasam). Karácsony környékén volt pár pánikrohamom, amit a stressz váltott ki, csak akkor még nem tudtam, hogy azzal van dolgom, azt hittem, kinyiffanok konkrétan. Halálfélelem, mellkasi nyomás, minden volt és többször is rámtört (a doki meg azt hitte, hogy mivel legelõször pont másnapos voltam, biztos a májam nem bír az alkohollal és arra adott injekciót). Ebben a pár hétben szinte folyamatosan hasmenésem volt, akkor is csak reggel, de akkor 2-3-4 is. Most végre kezd visszaállni a reggeli 1, néha 2, de ha ideges vagyok,hogy menni kell valahova, akkor hasmars ezerrel (például, mentem terheléses EKG-ra, csak úgy rohangáltam elõtte, meg még ott is, vizsgálat alatt azért nem).
Nem tudom, kinek mennyire súlyos ez a dolog, én most kezdtem újra (végre egy normális) pszicháterhez járni, hogy felderítsük, mitõl is alakult ez ki nálam. Gyógyszert nem szedek semmit és tanítom is magam, hogy napi 1 és kész (próbálom visszatartani, egyre jobban megy, szokjam csak meg a napi 1-et).
A vizsgálatok, amiken voltam: 10 éve gyomortükrözés, negatív; egy éve teljes vastagbéltükrözés, negatív; egy éve teljes széklettenyésztés: negatív (a doki nem is akarta emiatt a tükrözést, de mondtam,hogy csak csinálja meg, kíváncsi vagyok); Helicobakter teszt: negatív; lisztérzékenységi teszt: negatív. Más azt hiszem nem volt, még laktózérzékenységi tesztre is el akarok menni, bár nem függ össze a dolog, van,hogy tök jól vagyok egy tejes dologtól, van, hogy meghajt (persze, pont lehet azért, mert van mellette valami "E", ami nekem nem jó.
Végeredményben ez a helyzet velem, bocsánat, hogy ilyen hosszú lett. Most próbálom leszûkíteni az E listát, amit nem ehetek, másra nem tudok gondolni, mikor azért tök nyugi van, de mégis egyszer-egyszer meghajt valami kaja. Pro-gastro-t azt eszem, de nem jobb, se nem rosszabb tõle.
Nincs jelen
#2547 2013-01-30 22:34
- pt
- Tag
A tartósítós mesterséges anyaggal telerakott dolgokat én is kerülöm amennyire csak lehet.
Pánik ellen nekem a dalsan 40 mg vált be azt ajánlani tudom.
Vészesetre coderit köhögés csillapító fél szem elrágva csodákra képes. Fél vagy egy napra is megfogja a hasat, gyorsan hat.
Nincs jelen
#2548 2013-01-30 23:04
- csumpilumpi
- Tag
Remélem, sikerült kiszûrni azt a pár E-t, ami gondot okoz, azokon kívül, amiket tudok.
Laktózérzékenységi tesztet kell még csináltatnom, de mondjuk ma este is tejszínes-sonka volt spagettitésztával és semmi bajom (azért figyelek a kajára, általában zöldség-hús-rizs, gyümölcs is), de nem lehet mindig úgy étkezni.
Az E-krõl meg annyit, hogy ma megettem 2 sajtburgert a mekiben (szintén muszájból, ma ilyen nap volt) és semmi gond, meg sem mozdul a hasam. Pedig abban mennyi E lehet már :D
Nincs jelen
#2549 2013-02-02 10:34
- Joodyyy
- Tag
Sziasztok!
Mostanában kissé összezavarodtam. Lehet butaságot kérdezek, de az aspecifikus bélgyulladás megegyezik a colitis ulcerosa-val? mert nekem elõbbit hangoztatta a dokim, de a papíromon pedig colitis ulcerosa van írva... idõ hiányában nem tudtam teljes egészében kifagatni...
Gyógyulást vagy élhetõ életet kívánok Mindenkinek :-)
Nincs jelen
#2550 2013-02-09 15:48
- BLENDI
- Tag
Andreas 31.
Tudnál nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet elintézni a kapszula endoscopiát.
Nincs jelen