#401 2009-07-27 21:58

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Örülök, hogy közbevágtál :)

Nincs jelen

 

#402 2009-07-28 13:16

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Stromcek, az IBS (már ha ez az) miatti depresszió jogos és érthetõ reakció. Megnézném én azt az embert, akinek másfél éven át naponta egész napra eloszlóan 10-15-ször kell fél órára beülnie a budiba, és mindezt vigyorogva teszi! Elhiszem, hogy lehet erre rágyúrni és lazán is venni, de én k.rvára nem akartam lazán venni, mert tudtam, hogy ha elfogadom, belenyugszok, alkalmazkodok hozzá, akkor sose gyógyulok meg! Nem a depressziót akartam kezelni, hanem a kiváltó okát! Neked is ezt tanácsolom!
Így hát a depressziómon nem más segített, mint a tünetek és így az életminõségem javulása!
Persze, hogy voltak rossz gondolataim, nem egyszer öngyilkosságot forgattam a fejemben. Aki akar, vessen meg ezért, vagy nézzen idegbetegnek, nem érdekel, de nekem úgy az élet egy értelmetlen rakás szar volt, egy undorító vegetálás, börtön, mindannak megcsúfolása, ami vagyok és amire képes vagyok!

Picike, Te hogy vagy? Mi lett Apukáddal?

Nincs jelen

 

#403 2009-07-28 13:21

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szuszidi, mi van Veled? Mibõl áll az a frissítõ teád, amirõl írtál?

Nincs jelen

 

#404 2009-07-29 00:40

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kérdezted a sírást is. Amikor elhatalmasodtak a tünetek, és nem volt semmi kilátás a javulásra, és többször hazaküldtek azzal, hogy "ez pszichés", hát bõgtem elég sokat, pedig alapjáraton nem jellemzõ rám. Mondjuk az idõ nagyobb részében igyekeztem inkább tompítani magam, nem belegondolni az állapotomba, és abba, hogy nem segít rajtam senki - hogy elkerüljem a becsavarodást. Hát segítettem én magamon, ha már más nem segített.
Ne sírj, Stromcek, és ne csavarodj be! Diétázz!

Nincs jelen

 

#405 2009-08-09 00:15

Anialma
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok,

Kb. 2 éve vettem meg a SCD könyvet még külföldön, alapban vegán étrenden vagyok már egy ideje de valahogy sehogy sem volt jó. A sok allergia mellett - tej, glutén, húsok, cukor - már lassan alig tudtam valamit enni, kandida is mindig tetõzött persze a szteroid kúra miatt amit tavaly kénytelen voltam felvenni, volt egy-kis pszichés hatás visszaeséssel. Most szántam rá magam a SCD és csak egy hete csinálom és már most jobban vagyok, pedig már egy éve a glutén-tej-tojás-cukormentes étrenden voltam. Én nagyon utána jártam mindennek, sokat olvastam a neten is és mivel nekem a laktóz és tejtermék a legnagyobb gond - amúgy is A vércsoportú vagyok és nem bírom túl jól ezeket - azon agyaltam hogy mivel érdemes ezt kiváltani, mármint a sok tejterméket és koleszterines cuccokat. Amit összeollózva érdemesnek találok és itthon is megoldható...
- omega 3 - halból - lazac - Tescoban veszem, frissen és csak sütõben megsütöm úgy ahogy van, nagyon finom - gyulladásellenes - plusz halolaj kapszula de én pl. kendermagolajat vagy lenmagolajat veszek egy ideje - ez is szuper
- kecskejoghurt - majdnem laktózmentes, könnyen emészthetõ és nem annyira káros tejtermék mint pl. a sok sajt
( kecskejoghurtot lehet joghurtkészítõvel csinálni, pl. Media Marktban is lehet kapni kb. 6000 ft körül van, de nekem egy néni csinálja és 48 órát szán rá ami fontos )
- mandulasütik, muffinok és sós jellegû tészták amit sütök belõlük ( mandulaforgácsot a Metróban lehet kapni, fél kilós és kilós kiszerelésben, héja leszedve szabad csak megvenni, úgy van a forgács forgalomban)
( a receptem : fél kg mandulaforgács, 2 db alma pépesre tumixolva héj nélkül, áztatott aszalványok pl. sárgabarack vagy natúr datolya, fontos hogy cukor ne legyen rajta! Az aszalványokat éjszakára áztatom, felét lepürésítem a többi darabosra vágva, a pici lé meg hogy összeálljon a tészta de erre van az alma vagy bármi gyümölcs vagy zöldségpép. és persze szódabikarbóna egy pici teáskanál  - semmi méz és egyéb édesítõ, elég édes lesz az egész
ja, pici olaj és kiolajozom a muffinsütõt is
kb. 45 perc a sütõben - ha sós variációt akarok akkor kecskejoghurt bele vagy kecsketúró, esetleg olíva, vagy hagymafélék, cukkini reszelve....és persze fûszerek mindig. Totál szuper jó kis laktató ételeket kaptam és a hét végére az étvágyam lohadt, írta is a könyv hogy elõször éhesek leszünk de utána szépen alakul a die-off azaz átalakul a bélflóránk.
Nagyon de nagyon sokat olvastam, tapasztaltam ilyen-olyan diétákkal, de a kulcs szerintem továbbra is a minimális állati dolgok használata csak hal - lazac, tonhal stb olajos, hidegvizi halak - fogyasztása, kevés kecskejoghurt és a mandulás cuccok a szénhidrát kerülése végett. Én délelõtt csak gyümölcsöt, turmixokat iszom - pl. banán-spenót vagy saláta, vagy alma-saláta - ebéd ált. óriási saláta vagy hallal vagy mandulás dologgal, este zöldségleves, vagy pici joghurt párolt zöldségekkel....napközben is lehet eszegetni, de persze ezek szépen kialakulnak fõleg ha lehet késõbb babos/lencsés dolgokat is enni.
Probiotikumot mellõzni még most, mindenben Mo-on kapható probiotikumban pre is van,  FOS, és az acidoph. amit vettem nekem mint laktózérzékenynek szörnyû görcsöket és puffadást okozott, a kinti fórumok is írták hogy mellõzzük és a joghurtot együk óvatosan de a joghurt nagyon fontos lenne.
Remélem tudtam segíteni, a blogot majd megnézem, most találtam ezt a fórumot de ha bárkinek van kérdése tudok segíteni. Mindenre van idõ ha akarjuk, és nekem elég volt már a 8 év szenvedés, remélem ez most már tényleg fog segíteni! :-)

Nincs jelen

 

#406 2009-08-09 00:40

Anialma
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni,

Nem olvastam még vissza a fórumon, de szerintem a dió nem annyira jó a sütéshez fõleg azért mert nagyon savasít. Szerintem sokkal jobb a mandula és bár nekem szûkületes Crohn betegségem van semmi de semmi bajom nincs tõle pedig már többször csináltam az elmúlt 2 évben amióta a fórumokat olvasom és a könyvet megvettem. Nem csináltam igazán, most kezdtem csak bele de szerintem fontos, hogy együnk ilyen mag/dióféléket is, persze nekem sosem voltak olyan panaszaim mint neked, nekem max. 2-3x ha alapban Wc-re kell mennem de nagyon puffadtam eddig ami most megszûnt. 3 éve nem szedek gyógyszert amióta vegán lettem de az allergiáimat tavaly nézték és mivel gabonát gabonával ettem a vegán étrenden nem csoda, hogy csak picit lettem jobban de nem annyira. Az scd végre megértette velem mi is történik és bár nem értek egyet a sok tejtermékkel és hússal benne - maradok a magam teóriájánál és csak halat és joghurtot eszem, a tojás alapban szerintem büdös és nem kell eröltetni.....mint a sok zsíros sajtot sem ami amúgy is székrekedést okoz.  A kulcs a sok gyümölcs és zöldség, de nagyon ajánlom a zöldségturmixokat és nyers ételeket neked ha nem javulsz.....lehet furi de csak turmixolva vagy préselve szabad fogyasztani õket, nekem napokon belül amolyan zöldséglé böjttel helyredobta a dolgokat ha beindult egy flare-up. Kell a sok sok zöld leveles, de magában a sok rost miatt nem tudjuk megemészteni szóval turmixolva ez megbomlik és azonnal a véráramba jut és felszívódik, én imádok õket!!
Évek óta így kúrálom magam.....semmi kv, tea csak ph vizet iszom meg herbateákat vagy diófalevél teát vagy Béki könyvében ajánlott colitisz-crohn-os teakeveréket. Fontos a méregtelenítés és a bél rendberakása és tényleg óvatosan kell hozzáállni, nekem ilyenkor a turmixolt és préselt levek esnek a legjobban.
Ne add fel, nagyon nagyon örültem, hogy találtam Mo-on ilyen fórumot, eddig csak a kintieket olvastam nagy izgalommal és jó tudni, hogy itthon is vannak követõk. Fontos lenne itthon amolyan support group, ahol néha összejönne az ember és támogatná egymást, ez pl. Amerikában nagyon mûködik.
Ha lesz idõm lefordítom a könyvet, szerintem sokan tudnák használni de fontos, hogy Mo-i alapanyagokat adjunk hozzá. Azért tetszik ez a rendszer mert nem kell drága kiegészítõket venni, a sok sok év alatt százezreket adtam ki mindenféle hülyeségre, gondolom te is....
No, megnézem a blogot......további jobbulást!
Kérdés - nekem a súlyod hogy alakult?
köszi, A

Nincs jelen

 

#407 2009-08-11 16:53

Mike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!
Elég régen nem írtam ide, de ez nem azt jelenti, hogy tuti jól voltam, de voltak jobb napjaim is, és bár mindig a nyarat várom, mert télen általában szarabbul (enyhe kifejezéssel élve) vagyok, de most megint a falat tudnám kaparni.
Érdekes a hozzászólások kb 99%-ka a hasmenés, a másik érdekesség nálam, hogy én pont az ellenkezõje vagyok, rettenet nehezen tudok elmenni, ha "bellobban" ez az IBS-nek nevezett fa***ág!!!

Nagyon sok nyákot ürítek és szinte erõlködve, a hasamra fekszem és erõlködök, de legfõképpen a gázoktól.
Néha a széklet mar meg csíp is, pedig nem is eszek olyat.
A végbelem szinte évente bereped, tavaly mûtöttek tályoggal, de hogy most pár hónapja mitõl lettem megint ennyire rosszul, azt nem tudom, jah és igen több mint 1 éve 8-9 csepp guttalaxot is csepegtetek, hogy minnél lágyabb legyen és nem repedjen be a végbelem.

Én amit észrevettem, hogy akkor vagyok jól, ha szinte egész nap eszek, egyszerûen nem értem, de mivel most nem vagyok jól ilyenkor étvágyam sincs, és bár felszedtem 15 kilót, most le is adtam belõle már vagy 5-öt.

Az orvos(ai)m tök hülyék, persze õk is ezt gondolhatják rólam. 2006-2007-ben nem volt olyan vizsgálat, amint ne mentem volna keresztül, vizenyõs colon nyálkarhártyát állapítottak meg tükrözéskor, aztán gyomortükrözés, majd le kellett nyelnem egy csövet és feltöltöttek kontraszt anyaggal és összevissza fordítgattak a röntgenben , utána mindenféle teszt, még anus nyomásmérést csináltak, ahol megállapították, hogy 1 cm-el hosszabb vagy mi, ezért nekem nehezebben jön ki, aztán a tudomány megállt.

Kb 1 hónapja voltam a gasztrós prof agytrösztnél, aki egy öklömnyi terime-t (duzzanat) tapintott ki valahol kb a vastagbelem és a gyomor között, inkább nagyobb részt a colon-nál. Mondanom sem kell mennyire kész voltam!

Erre azt mondja ezt meg kell nézetni ultrahanggal, mert õ nem emlékszik, hogy ilyet tapintott volna régebben, az igazság meg az, hogy a képébe kellett volna akkor vágnom, hogy talán azért, mert õ soha nem is vizsgált még meg saját kezûleg, csak az "alattvalói". Idõpont csak 1  hónap múlva, de ahogy megnyomkodta erõsen fájt is és idegesített a dolog is, ezért elmentem a körzetihez, hogy õ mit mond, szerinte az hasizom, de érdekes mód õ rögtön tudott írni egy sürgõsségi beutalót UH-ra. Ez pénteken volt, szóval hétfõn mehettem volna már UH-ra, de egyszerûen nem hagyott nyugodni a dolog, ezért szombaton elmentem a belgyógyászati ügyeletre, ahol szinte tetõtõl talpig megvizsgált a fiatal orvos csaj, még a fenekembe is felnyúlt, bár engem ez már hidegen hagy, ahányszor engem már "megk***tak" az orvosok, ez szinte semmi nem volt, de õ érdekes mód, rögtön elküldött UH-ra, mert õ is érezte, mondom neki, hogy nem lehet, hogy hasizom, azt mondja nem tudja biztosan megmondani, mert mélyebben érezte, szóval az UH-n már kivert az ideg, de negatív, de ennek ellenére még a háziorvos által megkért sürgõs UH-ra is elmentem, ahol  egy nagyon precíz  doki vizsgált, mert én olyan leletet eddig még nem kaptam, hogy pl a lép, meg az epe átmérõje ennyi és ennyi lenne, az igaz, hogy a jobb vesémben van egy 23mm-es ciszta, de õ is azt mondta, ha 200 évig élek akkor is ott lesz az, de ami a lényeg, õ sem látott semmit, inkább szerinte is izom, hozzáteszem, hogy súlyzózom már régóta és hasprést is kezdtem csinálni, ami nem tett jót a hasamnak, erõsebb székelési ingerem lett, most csak súlyzózom, de nem edzem a hasam, és ami a furcsa, hogy jó ideig kihagytam az edzést és utána kezdtem egyre rosszabbul érezni magam, és végül most megint ott vagyok, hogy egésznapos puffadás és székelési inger, ha valami is kijön az szinte már színtelen erõltetett nyák. Reggel viszont rettenet sok jön belõlem széklettel együtt, már ha el tudok menni wc-re és nem kierõlködnöm kell még ezt a lágy székletet is.

Hát most itt tartok, holnap székletvizsgálatom lesz-én kértem-, viszont egyelõre nem tudom, hogyan hozzam magam helyre. A normaflore és a vitaminok együtt elég jól szinten tartottak, most azok sem használnak, viszont a 3-ik gasztró orvosomból is elegem van, legfõképpen belõle.

További szép napot!

Nincs jelen

 

#408 2009-08-11 17:18

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Anialma: köszi a sok hasznos infót, hát, próbálkozom, jelenleg ott tartok, hogy a kiindulóhelyzetnél ezerszer jobban vagyok, de 2-3 széklet még mindig befigyel, és az a baj, hogy nem egymás után, és amíg nem következik be az utolsó, nem lesz jó a hasam, gázosodás, hasfájás, stb.  Néha meg van ez az undorító izé amikor csak inger van és nagyon kevés jön, és ezt eljátssza sokszor egymás után, mire egy nagyobb mennyiséggel sikerül kipucolódni (vagy esetleg nem) és addig meg kínoz.
De azért általában sor kerül az utolsóra a délután folyamán, és nekem már ez is nagy valami a diéta elõtti állapotokhoz képest. Csak azt nem értem, hogy úgy 1 hónapja sikerült nagyon szigorú diétával egyre letornázni a wc számot, és ok nélkül szaporodott megint. Igaz lehet azért, mert fontos munkám van és ha délután, este nem iszok meg még egy kávét, használhatatlan hulla vagyok a szénhidráthiánytól (vagy nem tudom, mitõl). De azelõtt meg a sok wc-zéstõl voltam használhatatlan hulla, úgyhogy nem adom fel a diétázást.
Majd cseréljünk még tapasztalatokat, örülök Neked nagyon! :)

Mike: sajnálom, hogy Te is ennyi mindenen keresztülmentél. Sajnos sokban hasonlítanak a tüneteink meg az elszenvedett procedúráink is. Meg az orvosokról nem véletlenül alkotott véleményünk is. Próbálj diétázni, most nem mondom azt, hogy orvosokban ne bízz, de én így vagyok vele :S gyógykészítményekben viszont biztos ne bízz, sz.rt sem érnek, pénzcsalás - attól tartok, Rajtad se fog senki segíteni, csak Te segíthetsz saját magadon...  Diétázz, és jobbulást kívánok Neked!

Szerkesztette: Sa-ni (2009-08-11 19:15)

Nincs jelen

 

#409 2009-08-11 17:23

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Anialma, kérdezted a súlyomat - a tünetek enyhébb formáinak jelentkezésekor fogyni kezdtem, de még az egészséges kategóriában, aztán úgy 2 éve egész napra elhúzódóvá váltak a tünetek, akkor lefogytam úgy 10 kilót, aztán a tünetek nem javultak, de érthetetlen módon sokat visszaszedtem, most megint lefelé megyek, de nem vészesen. De igazából ez a problémakör soha nem volt annyira zavaró egyik irányban sem, hogy foglalkoztasson. Volt olyan orvos aki azért nem akart komolyan venni, mert nem fogytam csontvázra, akkor biztos nem vagyok beteg. Hát jó de attól én még egész nap wc-re jártam, ha hitte, ha nem ... :S

Nincs jelen

 

#410 2009-08-11 18:27

Mike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni!

Köszönöm szépen, és én is viszont kívánok neked mielõbbi teljes gyógyulást, bár én még nem hallottam róla, hogy ilyen valakinél is elõfordult (francba), de akkor inkább úgy írom, minél több tünetmentes idõszakot :-)

Más: egyébként teljes mértékben igazad van, amennyi gyógyszert megvetettek velem és xart sem ért egyik sem (dicetel, kreon, spasmomen, emillan etc...) az évek alatt, csak mérgeztem magam velük, nem beszélve arról, hogy mindig azt kérdezik, hogy a psziho doki milyen gyógyszert írt fel, akinek ez a szemét betegsége van, mindenkirõl azt hiszik, hogy agyilag zakkant, hát a jó k anyukájukat.

Tény és való, ha teljesen kikészülök tõle, be kell vennem valami nyugtatót, de nem sokat használ, illetve semmit, de ez nem azt jelenti, hogy agyilag zokni vagyok!!!

Az elõírt terápiájuk meg annyit ér, mint halott k**ván a napszemüveg, legalábbis nálam idáig egyik gyógymód sem segített, ha jól vagyok, akkor bármit megeszek és alig van tõle bajom, ha meg rosszul, ehetek én bármit, mindentõl begázosodok, meg nyák stb... de hát ezt itt mindeki tudja!

Azért talán lesz valami jó is lassan :)

Nincs jelen

 

#411 2009-08-11 19:26

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mike, az SCD diétától ha nem is azonnal, de állítólag tünetmentessé lehet válni, ezért vagyunk páran, akik csináljuk. Én nem fogom leélni így az életemet az hétszentség.
Az agyi zakkantságot rám is rámfogták, figyelj, mást nem tudok mondani, sz.rd le, tudom, milyen frusztráló és sértõ feltételezés, és az ember a végén abba kattan bele, hogy tudja, hogy nem igaz, és mégis ráfogják, más segítséget meg nem kap. Hideg, nyugodt, kimért (nem felháborodott) hangon közöld ilyenkor, hogy nem észleltél összefüggést a tünetek és a stressz között.  Ha nem hiszik el, hagyd rájuk. Ha látod, hogy az orvos úgyse fog rajtad segíteni, akkor ne állj le vele vitatkozni arról, hogy a betegséged pszichés-e vagy nem, mert csak felidegesíted magad, aztán tényleg zakkant leszel! :D Mert tudod, erre a feltételezésre AKÁRMIT mondasz, bizonyítéknak fogják fel! Érted, mindenbe a világon bele lehet magyarázni, hogy pszichés feszültség van mögötte, csak akarni kell. Bólogass, ne szólj semmit, hagyd rá, és keress egy másik orvost, amíg meg nem unod Te is...

Sokáig én is azt hittem, mindegy, mit eszek, de ez nem így van! Nagyon nem mindegy!
Ne add fel a diétázást, mert látod, hogy máshonnan úgyse kapsz segítséget! (Jó lenne, ha mégis, de a Te helyzeted se úgy néz ki...) Én azt javaslom, próbáld meg teljesen elhagyni a kenyérféléket, liszteket, rizst, krumplit, kekszet, cukrot - és nézd meg, javulsz-e, ha csak (natúr, sovány, nem agyonfûszerezett) húst, kevés zöldséget, gyümölcsöt, tojást, sajtot eszel. A honlapomnál ott a lényege az SCD diétának, hátha Téged is javít egy kicsit. Kifejezetten ajánlom, hogy próbáld ki, mert mondom, a leírtak alapján tüneteink nagyban hasonlítanak.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-08-11 19:29)

Nincs jelen

 

#412 2009-08-11 19:35

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Írod, hogy ha jól vagy, ehetsz bármit. 2 éve nyáron nekem is volt egy idõszak, hogy ettem a zsemlét lekvárral, keksszel, ebédre nagy tányér rizst, tésztát, délután sütiket, kekszeket falatoztam, egyszer még pizzát is ettem és nem volt semmi bajom ilyen étrend mellett úgy másfél hónapig. Érthetetlen módon, egy-két hét alatt visszaromlottam. Na de azért ez nem úgy van, hogy mindegy, mit eszel!
Hiába a finom kaja, kifordul az ember szájából, ha belegondol, milyen büntetést kap ezért másnap. Az életben annyi örömforrás van, az evés csak egy, ezt ki lehet iktatni, és táplálékbevitelként felfogni.

Nincs jelen

 

#413 2009-08-11 22:17

Mike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni!

Köszi kipróbálom, de azt tudom, hogy sajt nekem tuti nem tesz jót.
Kenyér helyett mit egyek, jah persze majd a blogodat tanulmányozni fogom :)
Azt megállapították még nálam, hogy kórós felszívódási zavarom is van, hurrá! Erre kaptam a pangrolt, majd a kreon-t, xart sem érnek és rohadt drágák még TB kedvezménnyel is.

A véleményem meg az errõl, hogy szerintem csak akkor van ez, ha rossz idõszakban vagyok, mint pl most, mert különben 79-rõl, hogyan tudtam volna felhízni 94-re? Most 89 vagyok, 1 hét alatt ledobtam.
Persze ez volt a jó idõszak, akkor mindig hízok, és fõleg izomban, mert edzek, viszont sajnos mint írtam, néha nagyon nem tesz jót nekem.

Amit még észrevettem, hogy rossz idõszakban a hasam szinte jéghideg, és olyan mintha "felfáznék", éppen ezért tartok a hideg idõszakoktól, de most nyár van, és bár lehet hülyeség, de ugye több mint 30 fokban, fõleg edzéskor a test hûti magát és akkor szinte jéghideg a hasam tájékán, mintha saját magammal csesztem volna ki, de lehet, hogy csak az én kitalált hülyeségem ez, de mivel annyira nem lehet ezt az IBS-t szinte kontrollálni, hogy mitõl jobb és rosszabb, néha az õrületbe kerget, vagyis hiába írnám, hogy ezt ettem meg azt, ha jól vagyok, akkor alig valami bajom van, ha meg rosszul, akkor arra a bizonyos listára mindent felírhatnék, szóval azt akarom mondani, olyan mintha a kis hideg hatására is "felfáznék", ami a hasamat érinti, de lehet, hogy hülyeség :S

Épp az elõbb értem haza, de már vagy 3 órája éreztem, hogy a gáz-tól szinte szét durranok, ilyenkor oldalt lefekszem a szõnyegre és masszírozom, aztán vagy kijön vagy nem, utána már ráfekszem a hasamra és erõlködök, vagy különbözõ hülye testtartásokat csinálok, aztán a vége, hogy nagy nehezen valami jön és most a vége wc lett, nem sok, de egy kis megkönnyebbülést hozott, persze megint egy kicsit csípett is. Neked, illetve nektek is nehezen jön ki a gáz? Nekem már valami jó szélhajtó is sokat segítene, de mi? Egy biztos, gyors az anyagcserém, és ha a cucc már a vastagbélben van, rettenetesen gázos leszek, persze egy egészséges embernél "tök jól elvan" az ott, na de nálunk egy kín az egész!

Egyébként ma tökfõzeléket ettem barna kenyérrel 2x, mint írtam nincs valami jó étvágyam, plusz béres multivitamin, b komplex, normaflore, meg kb 3 liter ásványvíz, vagy több, ennyit mindig meg iszok, alkoholt szinte nem is iszok, csak ha valamilyen ünnep van, de akkor is keveset, jah meg kamilla teát iszok általában minden nap.

Nagyjából ennyi:)

Szerkesztette: Mike (2009-08-11 22:33)

Nincs jelen

 

#414 2009-08-11 22:43

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Mike,

Égõ csipõ, maró széklet nálam is van, és végbélrepedés is. Nálad a tályognak milyen tünetei voltak, hogy jöttek erre rá. Azért kérdem, mert ettõl én is parázok. Milyen a mûtét ? Mennyi ideig keresõképtelen egy ilyen mûtét után az ember ?

SZerintem a Kreont érdemes szedni, a többi Dicetel és társai pedig baromság. A széklet vizsgálatod pedig nem fog kimutatni semmit, pedig én meg vagyok gyõzõdve, hogy ez az IBS egy fertõzés, és NEM candida, de úgylátszik ez meghaladja az orvostudományt.
Ha pedig ideges vagy, nyugtató helyett este vegyél be Melatonint, ezt kifejezettem ajánlják IBS, IBD, celiac esetén.

Üdv

Nincs jelen

 

#415 2009-08-11 23:43

Mike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hello Atti!

A tályog tüneteit jobb ha meg sem tudod, ahhoz képest a berepedés leányálom :(
Egyébként sokáig azt hittem, hogy a berepedésem nem gyógyul, de nagy valószínûséggel abból alakult ki szerintem, ilyenkor legjobb a hideg-meleg zuhany, folyamatosan váltva kiöblíteni a végbelet, mert serkenti a vérkeringést, ezáltal a gyógyulást, csak hát "nekünk" ez nem egyszerû dolog, ha erõlködve sokszor megyünk wc-re, nehezen gyógyul.

Szóval én elõször azt hittem belsõ aranyér, rettenetes fájdalommal, kentem én mindennel, de nem segített és egyre nagyobb lett, már újjal tapintható volt, akkor elmentem ügyeletre, ahol elõször õk is azt hitték, hogy aranyér, de "bevilágítottak" és látták, hogy tályog, na ekkor jött az amit senkinek nem kívánok, elkezdték "kinyomkodni" belõle a váladékot, már csillagokat láttam, de valóban nem lehetett utána már érezni a dudort, de mondták, hogy ez átmeneti megoldás lehet csak.

Mire hazaértem, már nagyobb volt, másnapra meg nagyobb mint elõtte és annyira fájt, hogy szinte a lábaim (is)fájtak, mert kisugárzott, nincs mese ezt fel kell nyítni, mondták.

Másnap altatásban megcsinálták, felébresztettek, de olyan fájdalmam volt mint az állat, kaptam fájdalomcsillapítókat, hogy aludni tudjak, kicsit múlt a fájdalom, de aludni nem tudtam, ráadásul egy nagy géz van a fenekedben és az egész leragasztva, mint egy pelenka.

Az elsõ székelések után a falat kapartam, majd kellett menni utána fertötleníteni, és mindig odarakni a gézt, mert még napokig vérzik is.

5 nap után hazaengedtek, de most jön a lényeg:

mivel ezt nyílt sebként gyógyul, ezért folyamatosan váladékozik, de akkor már csak ritkán fáj és folyamatos hipermangános ülõfürdõzést kell csinálni, fõleg székelés után és persze állandó géz a feneked közé, ha nem akarod, hogy váladékkal legyen tele az alsónemûd.

Ez normális esetben kb 6-7 hét, addig dolgozni biztosan nem tudsz, legfeljebb otthon, ha tovább tart a váladékozás, akkor tuti sipoly alakul ki, amely az orvosok szerint szinte már  természetes "utó" jelensége a tályog feltárásnak, amely újabb mûtétet igényel, nekem a 6-ik héten hirtelen elmúlt a váladékozás, de 2 hónapra rá egy kisebb sipoly vége jelent meg kivûl, amit felszúrtak és kinyomtak ambulánsan. /faxa volt/

Sokszor fáj még a helye (enyhe tompa), de ez még  simán az elviselhetõ kategória. hát ez van   :/

Szerkesztette: Mike (2009-08-11 23:52)

Nincs jelen

 

#416 2009-08-12 08:20

búvalbélelt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mike, tudtom szerint a barna kenyér ROST, mint a zöldségek és gyümölcsök, a vastagbelet megviseli a hosszas benntartózkodásuk.

Nincs jelen

 

#417 2009-08-12 09:41

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mike,

Remekül hangzik, amit leirtál. Gondolom arra nem jöttek rá, hogy ez mitõl van.

Nincs jelen

 

#418 2009-08-12 14:38

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Mike, Kreont meg Pangrolt nekem is írtak, én is azért nem szedem, mert sz.rt se ér, és most már drága is. Egyszer le is b.szott az orvos, hogy miért nem szedem - hát de most hülye vagyok én, hogy tömjem magamba, ami nem hat?????? Ez ráadásul nem is olyan, hogy hosszútávon javít, ez elvileg annak az ételnek a megemésztését könnyíti meg, amivel beveszed (persze, persze, meg a többi estimese...) Nálam amúgy ki is mutatták a hasnyálmirigyzavart (is), úgyhogy ezektõl a szar enzimektõl tényleg jobban kéne lennem, hát "biztos" velem van a baj, hogy nem ez a helyzet.
Nálam a gáz panaszok úgy néznek ki, hogy általában azt jelzik, lesz itt még ma wc-re menés. Van, hogy rohanni kell, van, hogy ráér, de addig nem jó, amíg a kipucolódásra sor nem kerül. De szerintem a gáz attól van hogy nincs  a bél kipucolódva, tehát nem ez az elsõdleges probléma, ez csak ilyen járulék... Ilyen meteospasmyl meg hasonlók nem sokat érnek. Néha azért a meteospasmylnak nálam van olyan hatása, hogy beveszem, nemsokára elküld wc-re és utána jó lesz, de ez sem megbízható. Azért próbáld meg, ez nem olyan drága. MÉg az Enterolt akartam javasolni Neked, engem az idõnként javít, de sajna ez sem megbízhatóan.

Igaza van Búvalbéleltnek, a barna kenyér szerintem sem jó, nekem iszonyatos hasmenést csinálnak az ilyen reform cuccok. Meg lehet szokni az életet kenyér nélkül, ha jóllaksz hússal, tojással. Próbáld meg a banánt, nyersen, vagy összetörve, tojással megsütve, vagy rakj be a sütõbe almát. Az SCD könyv szerint dióból készíthetõ kenyér, de nekem az nem vált be, szerintem nagyon gáz, így másoknak se ajánlom, nehogy Ti is rosszul legyetek tõle... Ezt a mandulás dolgot majd még kitapasztalom, Anialma tippjei alapján is.
Testépítõknek amúgy sem ajánlják a szénhidrátot ;) szerintem Neked pluszban ezér ti stök jó lenne az SCD.

Nincs jelen

 

#419 2009-08-15 17:27

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

A koffein tabletta kevésbé ártalmasabb, mint a kávé?

Nincs jelen

 

#420 2009-08-17 12:37

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nem tudja senki? :(

Nincs jelen

 

#421 2009-08-18 12:31

fater
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szerintem egy átlag kávéban kb.annyi a koffein mint a tablettában.

Nincs jelen

 

#422 2009-08-19 15:48

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igen, de a kávétól fellépõ hasmenést a koffein okozza, vagy a kávé egyéb alkotórésze pl. az a csersav ami a teában is van?
Mondjuk a kofitabira is rá van írva, hogy bélpanaszokat okozhat, így nem is vettem. Akinek szar a bele, ne akarjon agyilag frissülni, örüljön neki, hogy még ha félhullaként kóvályog is egész nap, de legalább nem a budi környékén. :S Aktív, tevékeny, produktív élet, szellemi frisseség, kihozni a maximumot, ugyan már, ne álmodozzunk.............

Az utóbbi napokban az volt velem, hogy a menstruáció borzasztó, mit csinált, olyan volt, mintha tömtem volna megint a kekszet és a zsemlét magamba, egész nap kínzott. Vettem be gyógyszert (Mesulidot és Meristint), akkor meg a gyógyszer idézte elõ ugyanezt az eredményt. Azaz gondolom, hogy az.
Aztán ahogy alábbhagyott, az utóbbi 2 napban reggel 2 egymás utáni wc-t követõen nem volt semmi panasz. Az Enterolt most már úgy szedem, hogy kettõt evés elõtt reggel és este, így hatásosabb. A diétán kicsit lazítottam. Valamelyik nap megint ettem egy banánt, meg elkezdtem némi mandulát nyammogni darálva a sült almához, mert a tojástól már lassan hányingerem van. És mézet is tettem rá. (Ez még mind belefér az SCD-be) Nem okoztak külön panaszt.
Csak így az ember nem tud örülni, hogy tudja, bármelyik nap visszaeshet.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-08-19 15:50)

Nincs jelen

 

#423 2009-09-01 13:17

Atti75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves Mike,

Voltál székletvizsgálaton, valami kiderült ?
Picike, veled és apukáddal minden rendben ?

Nincs jelen

 

#424 2009-09-01 17:09

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni! Ma olvastam csak a koffeines kérdésed és miután nekem nagyon alacsony a vérnyomásom reggel szoktam kávézni meg néha délután is amit a beleim ha gyulladás kezdõdik igen rosszul tolerálnak. Ezért mindig abba kell hagynom amitõl kóválygók egész délelõtt :) Már régebben is utána nézem a kávé erõsen lúgos kémhatású valószínûleg ez okozza a panaszokat is nálunk ezért nem jó inni, viszont magában a tablettában csak a hatóanyag van amirõl azon kívül hogy drognak minõsítették :) semmi nagyon rosszat nem lehet elmondani ha mértékkel használja az ember. Gyorsítja az anyagcserét, talán ezért lehet ráírva a bélpanasz?   Egyébként a testépítõk is használják mert, a zsír energiakénti felhasználását is elõsegíti. :) Ennek ellenére, bár kínálták már nekem, még nem mertem kipróbálni, mert a Quarelinben is az van és attól egyszer nagyon rosszul lettem szívdobogás, remegés gondolom abban hirtelen szívódott fel, sok koffein. Ha lenne belõle retard tabi akkor kipróbálnék egyet.
És:
Egészen a mai hozászolásodig én az hittem te fiú vagy Sa-n(y)i :D Bocsi.
A Buscopant próbáltad már? Nekem az nagyon bevált.

Nincs jelen

 

#425 2009-09-01 17:22

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Nita, megütötte a fülem hoyg a Lúgos kémhatásó italok avgy ételek nem jók a belünknek? DEhát  vérünknek is lúgosnak kéne lennie, meg mindenhonnan csak a lúgostisról hallani az egészség megörzés egyik módszereként. Én is most éppen valami lúgos vizet keresek amit nap mint nap ihatok abban bizva hoyg a crohnom enyhül majd tõle. Akkor ezt ne is várjam?

Nincs jelen

 

#426 2009-09-01 18:35

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Nita, én is pont ezért nem mertem kipróbálni a tabit, nehogy másképp szívódjon fel, és rosszul legyek. De most tudod mi van? Napi 3-szor iszok kávét - egyet reggel, egyet elfelezve délután és este, és az utóbbi 3 napban emellett teljesen panaszmentes voltam. Egy wc reggel, és nem volt több. Elõtte való héten is 1-2 nap kivétellel megállt a reggeli 2-nél. Nem gyõzöm elégszer mondani, mennyire megéri a diétát csinálni!!!!! Nem csodakúra, de én másnak nem tudom a javuló tendenciát tulajdonítani, mint a cukor, liszt, krumpli és rizs következetes mellõzésének.
Buscopant régen szedtem, engem nem javít. Engem tkp. gyógyszer nem javított soha, csak és kizárólag az SCD diéta. De most a bél- vag y amenzeszgörcsre gondoltad? A patikus különben nekem azt mta, hogy a menzeszgörcsöt nem fogja meg a Buscopan. Elõre rettegek a köv. menzesztõl...... Be kell majd vennem valami sz.rt, ami lehet, tönkreteszi az eddigi javulást :(:(:(

Nincs jelen

 

#427 2009-09-01 22:34

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem mindkettõre jó volt a Buscopan, pedig elõtte meg nálam más nem hatott :) Ilyen ez az emberi faj...különbözõ.  Egyébként a gasztrós doki ajánlotta direkt a belekre.
Gondolkozom ezen a diétán, de még nem szántam rá magam. Volt itt egy srác régen Rigor aki nagyon mondta, hogy jó és sok mindent kipróbáltam belõle ami nekem is bevált. A cukor nálam a napi 3 kiskanál ami a kávéba megy, azon kívül szinte semmi. A liszt azért benne van mindennap az étkezésembe krumplit, rizst is szoktam enni. :)
Most én is iszom a kávét napi 2x vaníliás táppal szoktam felönteni, jól bírom néha utána kicsit görcsölök az igaz. Viszont, ha nem iszom akkor beáll az agyhalál és olyan mintha egy zombi lennék. Legközelebb kipróbálom a koffitabit és majd elmesélem mi volt nálam a hatás.

Nincs jelen

 

#428 2009-09-01 22:44

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

tim-tirim!
Nem tudom nem vagyok éppen kompetens a dologban annyit tudok, hogy én használok különbözõ PH-mérõket a melóhoz ezen mértem többször a saját ph.-m (szájnyálkahártyáról) ami mindig iszonyat lúgos volt. :) Maga a sima csapvíz is lúgos kémhatású lemértem az ásványvizem is az volt. Eddig jutottam aztán feladtam....
Na majd ha megyek a dokihoz megkérdezem Õ hallott-e errõl valami okosat. :)

Nincs jelen

 

#429 2009-09-02 13:48

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

A kávét lehet édesítõvel is inni. Minden mást utálok azzal, de a kávéban teljesen megszoktam.
Rigor úgy csinálja, hogy csak akkor scd-zik, ha rosszabbul van. A könyv viszont nagyon hangsúlyozza, hogy fél-egy évig következetesen tartani kell, hogy helyreálljon a bélflóra. Én inkább nem kockáztatok, soha nem szoktam, hogy "na csak ezt az egy süteményt"

Tudjátok, mit nem értek? Én azt hittem, a savas közeg rosszabb az eméásztõrendszernek, nem a lúgos. Sok természetgyogyi azt mondja, lúgosítani kell, pl. candidásoknak is. Ma is pl. egy fokkal szarabbul vagyok (azaz remélem, már csak voltam) mert tegnapelõtt befigyelt némi alkoholizálás (scd kereteken belül - sört nem lehet, bort nem bírom, pont a sav miatt, na mi marad...) Másnap reggel görcsölt is a belem, meg hányni is sikerült, azt hittem, ezzel le is van tudva a büntetés, de nem... Vagy az lehet az ok, hogy szórakozottságból délután mind felhajtottam egyszerre a a máskor elfelezett kávét? De ez is savas - miért baj a lúgos??????????

Szerkesztette: Sa-ni (2009-09-02 14:29)

Nincs jelen

 

#430 2009-09-02 14:53

Nita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Juj tegyük azért azt tisztába hogy fogalmam sincs errõl a lúgos-savas arányról vagy, hogy a pontosan mi is jó meg nem is :) Amit írtam az részben saját tapasztalat önmagamon való tesztelgetés. Utána kéne nézni ezeknek jobban...

Asszem akkor én csak ilyen "alkalmi" diétás vagyok inkább, ha szarul vagyok bármirõl képes vagyok lemondani egy kis javulásért, de amikor 1-1,5 évig tünetmentes voltam nem láttam értelmét kihagyni egy csomó jó kaját. Tudom az SCD-ben is lehet változatosan és jókat enni, de sok minden kimarad ami nekem hiányozna.

Nincs jelen

 

#431 2009-09-02 15:38

tim-tirim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

sziasztok, én lúgostitani szeretném magam valahogy. vásárolt kangenvizet lemérve kiderült hogy cseppet sem lúgos, mert ahhoz frissen kell hogy kifojjon a készülékböl csk ezt elfelejtették akkor mondani . amit bioboltba lehet kapni Füredi Lúgos néven, a papirkáján ph 9-et ir, valójában pedig 8. (7-es már semleges) Még keresgélek lúgosság ügyben, aztan ha jutok valamire irok.

Nincs jelen

 

#432 2009-09-03 11:08

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hát nem tudom, - ugye azt se lehet tudni, mi bajom van - de én 4-5 éve beteg vagyok és "tünetmentes idõszak" mint olyan - egy rövid idõt leszámítva 2 éve nyáron, ok nélkül - nem volt. Pedig a háziorvos azzal próbált vigasztalni, hogy az IBS-ben is van ilyen. De szerintem nekem nem az van. De mindegy, már nem is érdekel, mi bajom van, csak a mindennapok szintjén ne érezzem...

Ha valaki ki tud minket okosítani errõl a savas-lúgos dologról, írjon! :)
A savas a gyomornak biztos nem jó, de ez összefüggésben van a bélpanaszokkal?

Nincs jelen

 

#433 2009-09-26 08:47

adama86
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kedves fórumozók!

Én egy 23 éves fiú vagyok és a problémám a következõ lenne: 2009 február óta érzek fádalmat a hasam jobb oldalán a köldökömtõl kb 5cm-re, a fádalom néha ebbõl a pontból 5-10 cm re magasabbra is érezhetõ. 2009 márciusban átestem egy gyomortükrözésen és mérsékelt fokú gastritist és közepes aktivitású helicobacter állapítottak meg. Az erre kapott gyógyszeres kezelés ideglenesen megszüntette a lentebb lévõ hasi fájdalmat is (kb-2-3 hét) amíg az antibiutkumokat szedtem. De a nyár folyamán a fájdalom visszatért változó  intenzitással de néha erõs   fájdalmak és görcsök gyötörnek.Ezért kolonoszkópiát is javasoltak ami a múlt héten meg is történt, a vastagbélben kórósat nem találtak csak úgynevezett szemölcsöket, ezek okozhatnk fájdalmat?vagy estleg a helicobacter? orvoshoz még elsõre is a köldök körüli fájdalom miatt fordultam a gyomromban sose éreztem semmi féle fájdalmat.Mivel próbálkozzak még?Mert sajnos a fájdalmaim megmaradtak igaz változó intenzitással de február óta foylamtosan,és az étkezésekkel kapcsolatban van mivel nehezebb és cukros ételek fogyasztására fájdalom fokozódik...Ezek lehetnek az IBs tünetei?Mer igazából az orvosban fel sem merült illetve fel sem vetette ezt a lehtõséget,mondjuk igazából a gyakorlatilag negatív colonoszkópia után semmi választ  nem kaptam h mi lehetne még a baj v vmi,sztem gyakorlatilag gyógyultnak könveltek el ami megnyugató is lehetne de hiába ha  fájdalmaim nem szünnek.

Nincs jelen

 

#434 2009-09-26 09:08

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Erre csak annyit tudnék mondani,hogy nekem amikor megcsinálták a colonoscopiát,kórosat nálam se találtak,de miután nem nyugodtam ebbe bele,csináltattam CT-t,és az kimutatta a vékony és vastagbél találkozásánál a vékonybél megvastagodását ami gyulladásra utal,és a bauchin billentyû is oedemás volt.
Szerintem tovább kellene vizsgálni,mert addig te sem leszel nyugodt.

Nincs jelen

 

#435 2009-10-01 12:22

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Breki - ez hasi CT volt, amit csináltattál, vagy virtuális colonoscopia? Ittattak veled kontrasztanyagot?

Én azon gondolkozom, hogy megcsináltatom vékony- és vastagbélre is a tablettás vizsgálatot. Nem sok tapasztalatról olvastam itt e téren - szerintetek érdemes lenne? Azt olvastam, hogy a vékonybelet másképp nem is nagyon lehet vizsgálni.

Szeptemberben sokat romlottam, megint a sok, egész napra eloszló, görcsös wc-zések hasfájással (bal oldalt alul) és pocsék közérzettel. Vagy néha olyan van, hogy reggel van 2, azt hiszem, hogy mára már jól vagyok, aztán este evés után (pedig a szokásosat eszem vacsorára) rámtör és több órahosszáig kínoz. A menstruációval összefüggésben (?) súlyosbodnak a panaszok, hiába diétáztam, aug végén jól voltam nagyon, de jött a menzesz, és felborított mindent, azóta se álltam helyre. Talán most kezdek, de rettegek a következõtõl. A menzesz eleve felborítja a dolgokat, és annyira fáj, hogy be kell venenm erõs gyógyszert ,mert nem bírom ki anélkül, akkor meg az intéz i el a bélmûködést. É snem ám eg ynapra, hanem 2 hétre - mire kikészálódnék, lassan megint megjön. De nem biztos, hoyg ez az ok, nem tudom.... Még így is jobb, mint az SCD-diétát megelõzõ helyzet, így a diétát nem hagyom abba, de el vagyok keseredve, és nem értem, azért lassan 5 hónap diétázás után több javulást várnék, de az eredméyn, még ha a kiindulóhelyzetnek folyamatosan fölötte is van, hullámzó, és a tervezést magában foglaló életminõség szempontjából nem kielégítõ. OK, régen estére se lettem jobban, most azért ez általában megvan, de nem lehet mindent este elintézni.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-10-01 12:27)

Nincs jelen

 

#436 2009-10-01 12:31

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem mellkas-teljes has-és kismedence CT-m volt
Igen elötte megitattak velem kontrasztanyagot,(jódos vizet)+vénásan is nyomtak még.
Azt igazábol nem tudom mi a pontosabb a vékonybél áttekintésénél,a kontrasztos röntgen,CT,vagy az MR.
Azt irják az a CT ami 3d-s képet képes adni az elég jól átlátja.Tényleg nem tudom melyik a pontosabb bocsi

Nincs jelen

 

#437 2009-10-01 12:49

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Aha kíváncsi voltam mivel mutatták ki Nálad az okot. Nekem csak vénásan nyomtak a virtuális colonoscopiánál és megõrülök mert egyik orvos azt mondja hogy ó az simán kimutatja a colitist, a másik meg azt, hogy azon nem látszik a colitis ill. a bél nyálkahártyája. Erre el akartak küldeni még eg yrendes colonoscopiára - de engem nem érdekel én most már csak kapszulás endoscopiát csináltatok az biztosabb is és nem tortúra, csak az elõkészítés :S Az én városomban és környékén persze nincs, pestre kell menni.

Nincs jelen

 

#438 2009-10-01 13:19

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kérdés megcsinálják-e,mert nem olcsó az a cucc,és azt igazából a vékonybél átláthatóságára találták ki.
Nyugodtan csináltasd meg a Colonoscopiát,mert ha Colitised van,a vastagbél a lényeg,de nem akarlak rábeszélni semmire :)

Nincs jelen

 

#439 2009-10-01 13:28

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Már voltam colonoscopián, de hiába, mert nem tudták értelmesen eldönteni, hogy ez most colitis, vagy csak "valami kis gyulladás" (idézem az orvost) Colitis gyógyszereket szedtem, még azokat a sz.ar beöntõket is, és hiába, nem használt. Itt többen azt mondták, hogy a tüneteim inkább Crohnhoz hasonlatosak, az orvosoknak ez nem jutott eszébe, sokszor írtak viszont a lapomra ilyet, hogy "felszívódási zavar" vagy "szénhidrát emésztési zavar" ráadásul a vékonybelem tuti h nincs rendben mert többször lett súlyosan kontaminált, és antibiotikumtül nem javultak a tüneteim. Egy orvos sem tudta soha mindezt átlátni, értelmezni, a sok pozitív vagy félpozitív vizsgálat ellenére elküldtek haza, hogy "lelkibeteg" El is ment a kedvem az orvoshoz járástól, inkább SCD diétázok, ami segít (többet, mint az összes orvos eddig együttvéve!), de nem 100 százalékosan - és a múlt héten olvastam errõl a kapszulás endoszklópiáról, amire, ha tényleg vannak olyanok, akiken ez segített, hát rááldozok. A TB úgy tudom, semmiképp nem állja.

Szerkesztette: Sa-ni (2009-10-01 13:29)

Nincs jelen

 

#440 2009-10-01 14:21

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni írta:

".... múlt héten olvastam errõl a kapszulás endoszklópiáról, amire, ha tényleg vannak olyanok, akiken ez segített, hát rááldozok. A TB úgy tudom, semmiképp nem állja...."

Sa-ni, Lisát keresd meg, Neki volt ebben része, ha jól emléxem Esztergomban.

Nincs jelen

 

#441 2009-10-01 20:00

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni: miota csinalod az SCD dietat ? Elvileg 2-3 honap utan javulas van es csak 1-2 ev mira vissza lehet allni. a rendes kosztra, de arra total megszunik az alapbetegseg.
Van egy nagyon jo weboldal : www.gaps.me , mar magyarul is olvashato ,mindenkinek ajanlom, olvassatok el !
Engem csak az erdekelne, hogy tenyleg mi a tapasztalata, annak aki csinalja, meg Sa-ni-n kivul, mert lehet 1 embernek bevalik, lehet masnak nem ???
Sok jot olvasunk egy csomo oldalon, de nekem csak a szemelyes tapasztalatok a hitelesek, ezert sem vagtam bele eddig.

Nincs jelen

 

#442 2009-10-02 23:09

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszi, Aiolosz! Lisa már reagált is a kapszula-topikban!

Lucy, május elseje óta csinálom az SCD diétát. Nem fokozatos volt a javulás, hanem szinte azonnal jelentkezett, már az elsõ hónapban volt, hogy reggel letudtam mindent és utána egész nap jól voltam. Azóta - bár végig fölötte maradt a kiinduló állapotnak! - hol jobb, hol rosszabb. Tegnap és ma végre megint panaszmentes voltam, pedig nem változtattam semmin. Csak nem tudom, mit tehetnék, hogy így is maradjon, még mindig kiszolgáltatottnak érzem magam. Olyan jó lenne már biztonságban érezni magam! Megígérni, hogy x napon y órakor ott leszek, csinálom, és be is tartani... Nem azon gondolkozni, hogy mit találjak ki már megint, miért nem mentem... Asszem ez az igény nem toronyóra láncostól... Egy szó mint száz, az SCD diéta eddig önmagában nem bizonyult elégnek. Kell, nélküle én már sehol nem lennék, de úgy tûnik, elõbbre nem mozdul ez az eredetinél jobb, de a kielégítõnek nem nevezhetõ, néhány jobb nappal megtûzdelt állapot.

Rigor azt írta, neki bevált - pedig õ nem is állandó jelleggel alkalmazza. Múltkor Anialma is pozitívan nyilatkozott. Nem én csinálom egyedül. Szerintme ne félj tõle ennyire, próbáld meg mondjuk egy hétig, az nem a világ! Én már az elsõ napon éreztem, hogy javít! (logikus, nem gázosított a kenyér, krumpli, stb.)

Nincs jelen

 

#443 2009-10-03 07:29

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Erdekes, nekem a dokim semmit nem tud az SCD -rol de mar rogton az elejen nem engedte az osszes pekaru fogyasztasat ! Az igaz, nagyon gazosit, nalam is igy van. De ha passziv szakaszban vagyok, akkor meg tok mindegy mit eszem, ha aktiv, akkor is hiaba dietazom, minden u.az.
Nekem a lelkiallapotom mikor kicsit billent jofele, akkor lettem jobban belugyileg is.
Szerintem nalad minden OK-s lenne, de nagyon felsz, hogy mi lesz , hogy reagal a beled az etkezesre, szoval en ugy vettem ki a szavaidbol, hogy stresszelsz emiatt.
Csak az a baj, ha az ember egy ilyen diatat folytat, akkor nem lehet nem gondolni ra, hogy ha ezt eszem akkor mi van, meg ha ezt eszem akkor mi...szoval ez a nap minden orajan vegigkiseri az embert , s nem tudja elfelejteni a betegseget.
Amikor kaptam a diagnozist, u.igy stresszeltem, hogy mit egyek, minden falatnal a szamban merlegeltem, hogy ez jo-e vagy nem, tiszta ideg voltam, mit ehetek, mit nem s, szeritem emiatt voltam 3 honapig aktiv.

Nincs jelen

 

#444 2009-10-03 16:17

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Na tessék, ma megint szarul vagyok, pedig 100 százalékban ugyanazt ettem, mint eddig.
Nekem fordítva van: ha nincsenek bélpanaszaim, madarat lehet velem fogatni. Ha megint vannak, akkor irány a béka segge alá - mert már megint nem tudok menni sehova, hulla vagyok a sok görcstõl, nem tudok úgy dolgozni, stb. szóval ember legyen a talpán aki ezt vigyorogva viseli (fõleg amikor már reménykedett, hogy na hátha most nem esik vissza). De ez úgy néz ki, hogy tök vidáman, lelkesen kezdem a napot, szívesen mennék oda, ahova épp terveztem, stb. örömeml készülök, és a hangulatom a panaszok jelentkezésekor, azok miatt romlik meg. Szerintem ez kb. mindenkinél így van, csak ha valakivel épp akkor történt valami rossz külsõ dolog, akkor azt elõ lehet venni magyarázatnak. De szerintem a betegség önálló életet él, ott pusztítva belül.
Az én esetemben a hullámzás nem idõszakokban, hanem napi-kétnapi rendszerességgel értendõ. Nincs legalább egy pár hét, amikor nyugtom van. Már 7 egymást követõ napnak is örülnék, de kettõnél több soha nincs. 
Hát szerintem a félelem kialakul. MOst hogy a pi..ába ne "féljek" amikor minden vágyam gondtalanul menni a városba stb. intézkedni, menni a saját dolgaim után, tervezgetni a barátaimmal, stb. stb. és van 2 nap amikor ez lehetségesnek is tûnik, aztán bumm, megint nem...
Szerintem nem emiatt voltál 3 hónapig aktív, hanem miután szarul voltál, jóhogy nem esett úgy az étel, és jóhogy féltél...

Szerkesztette: Sa-ni (2009-10-03 16:20)

Nincs jelen

 

#445 2009-10-04 08:41

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sa-ni a TAFEDIM Tearol irtunk a masik topicban, ha nem probaltad meg, egy probat meger !
Hatha neked is segit, ha egy kicsit is, maris jobban van az ember fizikailag es szellemileg.

Nincs jelen

 

#446 2009-10-04 09:55

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Sa-ni írta:

"De ez úgy néz ki, hogy tök vidáman, lelkesen kezdem a napot, szívesen mennék oda, ahova épp terveztem, stb. örömeml készülök, és a hangulatom a panaszok jelentkezésekor, azok miatt romlik meg. Szerintem ez kb. mindenkinél így van, csak ha valakivel épp akkor történt valami rossz külsõ dolog, akkor azt elõ lehet venni magyarázatnak. De szerintem a betegség önálló életet él, ott pusztítva belül."

Kedves Sa-ni! Ezzel a gondolatoddal tökéletesen egyetértek! Mivel nem ismerik ezeknek a betegségeknek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS) a pontos okát, így sokkal egyszerûbb mindent az idegállapottal, stresszel stb. magyarázni. Vannak emberek akik, még a bélbetegeknél is milliószorta feszültebbek, idegesebbek, mégsem lesz soha bélbetegségük. Ezt akkor nem tudom, mivel magyarázzák?! Nyilván, akinek van egy ilyen problémája, tán okkal lehet benne feszültség és félelem, mert van is mitõl!
Azt viszont elismerem, ha valakinek gyulladásos bélbetegsége van, vagy akár IBS, a rossz lelkiállapot ronthat a betegségen, de ez sem törvényszerû!
Tünetmentes szép napot Mindenkinek!

Szerkesztette: Marthuska (2009-10-04 10:00)

Nincs jelen

 

#447 2009-10-04 13:08

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Marthuska: nem torvenyszeru , hogy az idegesseg belbetegseget okozzon, mas szerv is megbetegedhet, egy csomo mas fajta modon is kiuthet a testen. van aki belbeteg, van aki cukorbeteg, van aki kronikus horghurut, meg petefeszekgyulladas, meg hugyholyag, meg ....hullik a haja, meg faj a feje es x ev mulva kiderul hogy daganatos....
Total egeszseges embert meg nem lattam, akinek semmi baja nincs.

Nincs jelen

 

#448 2009-10-04 17:53

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hát nem tudom, én sokszor úgy érzem, ennél bármi "jobb" lenne. Most jövök ki egy hörghurutból, nem vettem be rá semmit, hát ez lóf.sz a bélbetegséghez képest, ezzel önmagában bárhova lehet menni, nem kínos, stb. stb.

Utánanézek ennek a teának - bár nekem eddig a borsmenta kivételével az összes gyógytea vizes-görcsös hasmenésszerûséget okozott. Na de hátha ez jobb, a leírás alapján szimpatiksunak tûnik.

Nincs jelen

 

#449 2009-10-04 18:14

Lucy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

OK. es szamolj be majd a tapasztalatodarol !
Van egy olyan erzesem, hogy ez neked jo lesz !
Nem vagyok reklamozo, de en elajultam a hatasatol, ha meg nem attol jottem rendbe, az is mindegy, legalabb, ha legkozelebb bajom lesz, tudatilag nyugodt vagyok, azaz " nem gond, mindjart megiszom a Tafedim teat az majd helyrehoz, s ha igy gondolom, konnyebb helyrebillenni, minthogy azon stresszeljek, bassz.s, mar megint mit ettem ami igy betett.

Nincs jelen

 

#450 2009-10-04 18:20

Sa-ni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hû, ez biztatóan hangzik! Kösz a tippet, hátha nekem is beválik! ;)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB