#601 2008-07-29 06:33

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Egészségügy, kórházak

Robur!

Légy szíves,  linkeld be a eum.hu-n található Bizalom és partnerség c. új egészségügyi program elérési útvonalát, hátha csak egy kattintással elérhetõ anyagot elolvassák betegtársaink és - remélem - meg tudjuk beszélni. Aug. 15-ig tart a társadalmi vita, és szeretném, ha több véleményt megismerve írhatnám meg egyesületünk álláspontját.
Köszi:clió

Nincs jelen

#602 2008-07-29 06:55

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Kedves Betegtársak,

Clió kérésére: egy kattintásra vagytok az új egészségügyi program megismerésétõl:

Letöltés (PDF, 216 kb)

http://www.eum.hu/biztonsag-partnerseg/ … pdf-080717

Nincs jelen

#603 2008-07-29 08:54

aiolosz
Tag

Jo latni Teged Clio itt a Forumon, mert sokaig nem voltal es azt is jo latni, hogy szorgalmasan visszaolvasol es reagalsz, ha kell :-)

Clio írta:

Megjelent az egészségügyi minisztérium honlapján a Bizalom és partnerség címet viselõ, 2010-ig szóló új egészségügyi program. Olvastátok? Jó lenne megvitatnunk!

Nos, en mint kozismerten lusta ember elolvastam, de ...ha lenne Neked valami vazlatos javaslatod, akkor azt szivesebben velemenyeznem :-)
:-*
aiolosz

Nincs jelen

#604 2008-07-29 17:52

clió
Tag

Kedves Aiolosz!

Tavaly október óta nem voltam jól, most tértem magamhoz. Éppen a legjobbkor, mert újra feladat van. A Nemzeti Egészségügyi Tanácsban (kormány tanácsadó szerve) képviselem az egyesületünket és a NEK-ben is dolgozom, mint a Betegoldal szakértõje. Azt Neked mondanom sem kell, hogy mindkét helyen ugyanazt mondom....
E hét végére kell véleményeznem az anyagot, és nem akartam, hogy csak az én véleményem jelenjen meg benne.
Holnap leszek meg vele, neked elküldöm, és mindenkinek, akit érdekel és péntekig reagál rá.

Remélem, hogy Te is jól vagy már.

Clió

P.S.  Köszi Robur!

Nincs jelen

#605 2008-07-29 18:20

aiolosz
Tag

Clio :-*
Leteszem a nagyeskut, ha holnap megkapom Toled az anyagot, ejjel azzal alszom :-)
es mar csutortokre +szulom a valaszt....
Clio, azert meg mindent nem olvastal el a forumon es en is egy qrva vagyok, mert nem mondtam Neked, hogy a Humiraval kotottem hazassagot, about 100 napja :-)
Az eddigi egyuttelesunk felhotlen es a jol alakulnak colonbeli ugyeim is, ja es nincs anyosom :-)
Azt, hogy Te_veled mi van, majd privatban...
aiolosz

Nincs jelen

#606 2008-07-29 18:28

clió
Tag

Olvastam, még a grafikonos székletszámodat is láttam, kerestelek is telefonon...
A többit priviben, telefonom, emailem még a régi...

Clió

Nincs jelen

#607 2008-07-29 18:34

aiolosz
Tag

Clio, mea culpa, pedig tudhattam volna, Te alapos es szorgalmas vagy....
Akkor varom a leveled es majd utana kereslek.
:-*
aiolosz

Nincs jelen

#608 2008-08-12 04:34

clió
Tag

Aiolosz és mindenki, akit érdekel!

Örömmel jelentem, hogy elkészült egy elõzetes vélemény, elérhetõ itt: 

www.mccbe.hu/doc/080805-velemeny.doc

Augusztus 15-e a társadalmi vita vége, de szerintem lesz még lehetõségünk, hogy képviseljük érdekeinket a döntéshozóknál. Lesz  miért küzdenünk, mint az a véleménybõl is kiderül (remélem).

FONTOS ÉS SÛRGÕS!!

Aki veszi a fáradtságot és elolvassa (nem olyan lusta ember, mint Te :cool: ) - és még véleménye, kérdése is van, az küldje el ide: odorbeakukachotmail.com, lehetõleg minél gyorsabban.
Akit csak a gyakorlati problémák érdekelnek (beutalás, gyógyszer, kötszer, tápszer, kórházi kaja, gyógyászati seg.eszk - errõl is szívesen értesülnénk. Hamarosan hírlevélben is jelentkezünk.

Kellemes nyaralást (nekem ugrott, úgy néz ki, csak õszölni fogok) mindenkinek

Clió

Nincs jelen

#609 2008-08-12 04:36

clió
Tag

Robur!

Belinkeled?
A Mosolygó nem mosolyog, úgy látszik, még gyakorolnom kell...

Köszi: Clió

Nincs jelen

#610 2008-08-15 18:17

Robur
Admin (Crohn)

Olvassátok:

A Nemzeti Egészségügyi Tanács állásfoglalása a "Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig" címû vitaanyagról

http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika … ol/118201/

Nincs jelen

#611 2008-08-21 08:11

clió
Tag

Látta vakaki a magyar beteg c. mûsort kedden a hírTv-?n (ismétlés szombat este, a tv weblapján is elérhetõ )

Mi a véleményetek!

Clió

Nincs jelen

#612 2008-08-24 14:02

kbalu
Tag

én megnéztem tegnap clió és kb. az jött le nekem az egészbõl, hogy a mûsorvezetõ azt se tudta, mi a lényege az egésznek, amolyan se füle se farka mûsornak tûnt nekem, nem igazán fogtam fel, hogy mirõl is beszélgettek, mert konkrétum nem volt sok, csak az, hogy nem jó az anyag :) persze biztos csak azért nem értettem, mert nem volt türelmem végigolvasni az anyagot, parasztvakításnak tûnt, amikor beleolvastam, megállapítottam, hogy nem értek a dologhoz (túl szakmai) és ezért nem is tudok hozzászólni :(

viszont sztem ezzel nem én vagyok egyedül, a nézõk között biztos sokan voltak rajtam kívül, akiknek fogalmuk sincs, hogy mi volt a lényege :) (bár hozzá kell tenni azt is, hogy az ismétlés 5 perccel elõbb kezdõdött, mint a kiírt idõpont, így nem láttam a legelejét, ha ott elmondta a mûsorvezetõ, hogy mi a pálya, akkor sorry)

de jó voltál, csak így tovább ;)

Nincs jelen

#613 2008-08-25 13:09

clió
Tag

Kedves Kbalu!

Sajnálom, hogy ez jött le Neked, amit írtál. Akkor most elmesélem, mi történt, tekintettel, hogy én kértem a magyar betegtõl (is) megszólalási lehetõséget, hogy végre mi, betegek mondhassunk véleményt az eü. átalakításáról. A kérés meghallgatásra került, és két nappal elõbb tudtam meg, hogy mikor, hányra kell mennünk. úgy tudtam, hogy 3 betegegyesület lesz, de négyen voltunk, ezért 5 azaz öt perc jutott egy emberre. Nagyon kellet igyekeznem, hogy elmondjam a lényeget, ami a következõ: a minisztériumi vitaanyag csak a leglényegesebb kérdéseket hagyta homályban:
1/ milyen lesz a társadalombiztosítási modell? Ez lehet jó is, (egységes szervezetû tb, ahol a regionális szinten folyik az ellátásszervezés, de nem fejkvóta alapján történik a régiók finanszírozása, hanem konkrét egészségügyi szükségleteket vesznek figyelembe. Ez pl. azt jelenti, hogy az Észak Magyarországi Régióban sok a daganatos megbetegedés, és nagyon korán hallnak meg a fiatal emberek infarktusban. Akkor itt valószínûleg fejleszteni kell az onkológiai és a a kardiológiai ellátást.) de lehet rossz is: csak az kap magas színvunalú ellátást, akinek pénze van, és tud extra biztosítást kötni az üzleti biztosítóval. A piaci alapú, privatizált "OEP" nekünk - és més sok krónikus, súlyos betegnek nagyon rossz lenne, kivéve a nagyon gazdagokat.

2/ milyen lesz az ellátórendszer stuktúrája, és  azt hogyan finanszírozzák? Egyszerûbben: lesz-e verseny a pl. a járóbeteg-ellátás között, lesz-e a kórházak között? Ha igen, akkor az milyen lesz? Pl. a Hospinvest-szerû karvalytõkések kezére jutnak-e a kórházak és rendelõk, vagy olyan szakmai befektetõkére, akik - tisztességes profitot realizálva valóban szolgáltatni akarnak, és nem pénzt lenyúlni.

Hát kb. ez a tét, ezt akartam elmondani, ha nem sikerült, az csak az én hibám, mert nem tudok közérthetõen beszélni, túl szakmai voltam.
Remélem, most sikerült érthetõbb lennem, de ha valami nem világos, írj nyugodtan, akár privibe is, szívesen válaszolok, hogy én hogy látom a helyzetünket. Természetesen tévedhetek is, mivel nem vagyok egészségügyi közgazdász, és nem biztos, hogy jól olvastam el a vitaanyagot (Csak halkan mondom, nem lehet megspórolni ennek elolvasását, mert akkor tényleg nem lesz érthetõ egy ilyen típusú beszélgetés a nyilvánosság elõtt)

Clió

Nincs jelen

#614 2008-08-26 10:59

Robur
Admin (Crohn)

A fenti mûsor a "Biztonság és partnerség" vitaprogramjáról
hamarosan a HírTV honlapján is megtekinthetõ lesz:

http://www.hirtv.hu/multimedia?sp=Magyarbeteg

Nincs jelen

#615 2008-09-10 02:54

clió
Tag

Ez érdekes!

Az adás nem szerepel a hírTv A magyar beteg archívumában.   (2008.08.19.)

Ha valaki felvette, értesítsen, mert nekem nincs meg, de szeretném megnézni újra.

Köszi: Clió

Nincs jelen

#616 2008-09-12 11:44

Ánya
Tag

Clio!

A Margit ismét veszélyben van. Most voltam benn, októberi bezárást hallottam a folyosói hírekben. Tudtok valamirõl?

Nincs jelen

#617 2008-09-12 12:07

Robur
Admin (Crohn)

Tekintettel a helyzet fokozódására és Clióra, az "Egészségügy" topik újra a Crohn-Colitis témakörben.

Clió: nem minden adás kerül fel a Magyar beteg archívumába, eddig is volt olyan, amit nem tettek fel, ez kiderül a dátumokból.

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni.

Nincs jelen

#618 2008-09-17 01:17

kukackonzerv
Tag

MARGIT !???????????????
         Folyamatos célpont,bonyodalom,kétségbeesés,kiélezett helyzet,reménytelenség...
                           Nem maradhat szó nélkül.Én kivonulnék már...
                                                                                            MIT TEHETNÉNK?????????

Nincs jelen

#619 2008-09-21 10:48

Ánya
Tag

Kedves Clio!

Nem tudom az email címedre a levelet elküldeni. A Margitért aggódom. Mit tudnék tenni? Mit lehetne tenni?
Amiben tudok, segítenék.

Ánya

Nincs jelen

#620 2008-09-22 12:59

kukackonzerv
Tag

KEDVES BETEGTÁRSAIM!
             TI, akik itt vagytok nap mint nap és bár legyetek még hajadon fiúk- lányok;felelõsségteljes anyukák-apukák, vagy már a kisunokáért aggódó korosztály, szabadúszóK",esetleg nem betegek,hanem hozzátartozók!!!
                Ha bárki, aki érzi a vesztét, ahogy én is, és szívügye a Szent MARGIT sebészeti oszt.sorsa,ti is éreztek ösztönös indíttatást a tenni akarásra?
  Tudom, hogy már sokkal tapasztaltabbak vagytok, és számtalanszor megmozdultatok ezügyben!
   Ha ismeritek  lehetõsége(ket)t, hogyan élhetünk beleszólási jogainkkal ??(személyszerint egy egyszerû" beteg), kérlek tegyétek közzé azt... mert ha rákattintok a MCCBE honlapjára,láthatom a képet, ahol az emberek körben állva fogják egymás kezét ami sugall valamit...Amit nagyon szeretnék, a lánc egy kicsi de erõs láncszeme lenni!!!
    TEGYÜNK VALAMIT!!!!!!!!!!!! CSENDBEN ÜLVE MÉGSEM NÉZHETJÜK VÉGIG AHOGY ELVESZIK TÕLÜNK AZ OSZTÁLYT!?
                                                 UGYE NEEEEM!????????

Szerkesztette: kukackonzerv (2008-09-22 13:00)

Nincs jelen

#621 2008-09-22 13:38

Tami
Tag

kukackonzerv igazad van!

ha valakinek bármi ötlete van írja meg.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Tüntetni?
Nevetséges. Ilyen tudású emberekkel szórakoznak.
Más kórház kezét törné értük!

Szégyen!

Nincs jelen

#622 2008-09-22 13:45

Tami
Tag

még annyit, hogy mennyire biztosak ezek az infók?
Én megpróbálom felhívni a dokimat a Margitba és rákérdezek.

Nincs jelen

#623 2008-09-22 15:00

kukackonzerv
Tag

Tami! :)

Annyit lehet tudni, mint az összes többi beteg, aki mostanában volt bennt, hiszen errõl beszél mindenki.
  (ment 1 emil')
                            Várom az infokat továbbra is....

Nincs jelen

#624 2008-09-22 15:29

sanvito
Tag

Sziasztok !

Tami !
Írtad: "Ilyen tudású emberekkel szórakoznak.
Más kórház kezét törné értük!"

Mint tudjátok a BM kórházat is bezárták, a rendelõvel és az összes osztállyal (!) együtt , és az orvosoknak a következõ lett a sorsa:
Sokakkal kötött szerzõdést az ÁEK, (mint jogutód) és ott dolgoznak tovább.
Vannak akik magánpraxisba kezdtek. (persze itt nem a sebészekre gondoltam elsõsorban, de olyan is van)
Van aki magánklinikán van.
Vannak akik vidéken helyezkedtek el vagy küldöldre mentek.

Az ápolónõk, asszisztensek közül sokan még mindig munka nélkül vannak, vagy "pályaelhagyók" lettek !

A BM KKI-nak nem volt feladata az orvosokat elhelyezni, és persze hiába volt minden tüntetés és aláírásgyûjtés, kórház eltemetése és demonstráció és média, mégis végül BEZÁRTÁK !

A lényeg: az orvosok a  kórházak üres álláshely pályázataira jelentkeztek, és aki elnyerte annak van azért munkája.

(Ezt mint volt BM dolgozó írom. Na nem léptem ki, hanem a BM szünt meg mint tudjátok...)

Az biztos, hogy minden orvosnak magának kellett gondoskodnia a következõ munkahelyérõl.
Sok pályázatot átnéztek, de az is biztos hogy olyan is volt,  akiket az ÁEK azért kiszemelt magának és megkereste õket !

Gondolom most is csak ez lesz a sorsa az ott dolgozóknak !

Nincs jelen

#625 2008-09-22 16:05

kukackonzerv
Tag

Sanvito!
              Kösz , hogy ezt leírtad és külön fontos a személyes tapasztalatod! Kétségtelen,hogy az együttérzésük nem fogja õket megállítani abban, hogy ezt a Margittal is megcsinálják.Fincsi magyar egészségügy...:/
        Persze, ha ebben az országban egy betegjogi képviselet mentõöv lehetne, az a csodával határos                   
                                                                                                                                                    volna.
          Mindenesetre,ha a felszólalást vagy tüntetést...stb. eszközölhetünk talán teljesen eredménytelenül mégsem maradhat.
           Egy primitív példa:Ha ma kimegyek az utcára,és addíg állok ott, amíg azt nem mondják nekem:
                  -Ok!Nyertél!Még 1 napig üzemelhet az osztály:: -elértem valamit!!!,
                                            1nap minimum( és szerényen).1 emberélet és jónéhány elengethetetlen mûtét.
                                    Könnyen lehet, vesztünk, fogunk még sírni is, de a remény hal meg ut..........

Nincs jelen

#626 2008-09-22 16:45

Tami
Tag

Én délelõtt óta ezen morgok.
Felháborító.
Egyetértek kukoricakonzervel.
Kivonulni, tv, újság stb........

Nincs jelen

#627 2008-09-23 11:12

Ánya
Tag

A tüntetés azért lenne jó, mert akkor legalább azt érezhetnénk,hogy mi is tettünk valamit. Nem vagyok optimista. De mégis a tüntetésre szeretném mozgósítani a barátaimat, a gyerekeim barátait, a rokonaimat és mindenkit, akit csak meg tudnék gyõzni. A lényeg a tömeg lehetne, bár... Sanvito írása kijózanító.

A média is lehetne segítség, Beszéltem Clioval, aki tud valami kapcsolatot, érdemes lenne valamit indítani.

Október 1-tõl Dr Dobó István sokunk életének megmentõje, a nagy tudású sebész professzor, fiatalon, élete virágjában, nyugdíjba megy. Ez biztos :(

Passzívan tûrni azonban nem szabad!!!!!!!!!!!!

Szerkesztette: Ánya (2008-09-23 11:13)

Nincs jelen

#628 2008-09-23 11:22

zotyesz
Tag

Szomorú és elkeserítõ a hír de az is nehéz hogy mit lehetne tenni ebben az esetben tüntetés petíció?

Nincs jelen

#629 2008-09-23 11:28

MrPeetR
Tag

Kérlek Titeket a korábbi hozzászólásaimtól elvonatkoztatni szíveskedjetek! De kérdem én! Abszolút objektíven a dolgokat nézve!!! Az orvosoknak nem jobb, ha átkerülnek egy olyan kórházba, ahol anyagi fedezet van a mûködésükre, nem az intenzív osztálytól kell "koldulniuk", ha egy branül vagy egy katéter kell. Ahol tudnak fizetni egy nõvérgárdát, akik a segítségükre vannak és nem egy nõvér van 5-6 frissen mûtött betegre. Az orvosnak szerintetek nem stresszes az alapvetõ mûködési feltételek akadozásával dolgozni. Szerintem ez már nekik is sok. Gondoljatok bele, hogy például szobafestõk vagytok, de nem kaptok ecsetet. Fel lehet vinni a falra a festéket egy ronggyal is persze, csak nem lesz esztétikus és kevésbé lesz tartós.

Nincs jelen

#630 2008-09-23 12:00

Ánya
Tag

Talán akkor a feltételeket kéne megadni és nem ellehetetleníteni!! Ilyen feltételeket teremtett az egészségügyi vezetés. Utána meg azt mondani, hogy azért szüntetünk meg, mert rosszak a feltételek?

Péter, komolyan gondolod?

Nincs jelen

#631 2008-09-23 12:14

Tami
Tag

A dokimmal még mindig nem tudtam beszélni.
Nõvérrel sikerült aki megdöbbenve kérdezte, hogy ezek a hírek mennek, hogy bezárnak?
Azt mondta okt.1-el még bizti nem, szerinte az október még lemegy, de nem tudnak semmit.

Nincs jelen

#632 2008-09-23 12:21

MrPeetR
Tag

Komolyan gondolom, hogy inkább legyen kevesebb sebészeti osztály, de az mûködjön korrektül. Ne legyen hiány semmiben. Én megszenvedtem ezt, nem a levegõbe beszélek. Nem volt fásli, alig volt kötszer, egy nõvér volt a rengeteg frissen mûtöttre, így nem volt senkire ideje és idege. Ez nem állapot. Nem lobbizok a bezárás ellen, ne értsetek félre. Nyilván a legjobb lenne, ha kapnának pénzt a mûködésre. De egyértelmûen ez már nem fog megtörténni, hiszen nem új keletû a probléma, ha megakarták volna már megoldják.... (gondolok itt a támogatásukra...)
Azt hiszem a Margit kórház politikai csatározás színhelye, a politikai csatározásban meg csak kis halak, vagy inkább bolhák lehetünk mi betegek...
Ha az egész sebész team-et átvennék egy helyre még jól is sülhetne el ez a dolog. (hiszen az osztály korszerûtlen, kevés a WC, higiéniailag kifogásolható, nem a XXI. század elvárásait tükrözi)

Nincs jelen

#633 2008-09-23 12:23

zotyesz
Tag

Nem hinném hogy máshol ettõl több nõvér lenne a sebészeti teamet  nem fogják át vinni valszeg sehova itt nem ennyire humánus célok vannak sajnos ezt mind tudjuk

Nincs jelen

#634 2008-09-23 12:41

MrPeetR
Tag

Az orvosokat azért nem féltem. Magyarországon orvoshiány van!!! Persze nem mindegy, hogy szétválasztanak egy egymás keze alá dolgozó sebészi team-et, vagy sem. A bezárásban valószínûleg szerepe van a sok Egészségbiztosítási Felügyelethez leadott panasznak is, ami pontosan a pénztelenség következtében kialakult sérelmet elszenvedett betegek keze ügye. Ez a 22es csapdája, nehéz innen a visszaút, hacsak nem szabadít valaki sok-sok milliót önzetlenül a zsebükbe. Nõvérbõl azért nincs mindenhol ilyen katasztrofális helyzet. És egy szemészeten pl. nyilván nem is kell sok nõvér, de egy sebészeten nagy szükség van rájuk. Ott mindenki kiszolgáltatott.

Nincs jelen

#635 2008-09-23 12:49

sanvito
Tag

Sziasztok !

Visszatérve az elõzõ saját hozzászólásomra: az is benne volt, hogy a szuper orvosokat (akiket a jó hírük már megelõzõtt) esetleg megkeresik majd az intézmények (ez így volt a BM-ÁEK-nál is), de maguknak is tenni kell, pályázni kell, és aki majd "átmegy" a rostán, és KELL majd más kórházban/klinikán a tudománya, biztosan nem marad állás nélkül.

Ez így volt a BM-nél is, volt egy szelekció az biztos. pl. a nagyhírû BÉRES dr (Béres Alexandra apja) traumatológus sebész is dolgozik !

Mivel a BM kórházas bulit már végigcsináltuk, de az ovoda bulit is (anyák a fákhoz láncolva a BM elõtt, stb.) a kórháznál is volt minden, amit már írtam is, meg olyan is amit nem is írtam (TV, rádió, hírek, épp csak a holdra nem volt felírva éjjel) minden hiábavaló volt.
De hangsúlyozom, a JÓ orvosok dolgoznak ! Ahogy Péter is írta, emberi körülmények között, jobb fizuért, és a betegek utánuk mentek !!!!!

Nincs jelen

#636 2008-09-23 13:03

youlcsi
Tag

messze vagyok a margittól, ezért érdemben nem is nagyon tudok beleszólni. lehet, hogy túl felületesen olvastam el a hozzászólásokat, de egyet nem értek: honnan a hír? mert ha ez folyosói pletyka... na AZ tönkre tud tenni egy kórházat...

Nincs jelen

#637 2008-09-23 19:29

Ánya
Tag

chysh!
Dobó tanár úr nyugdíjazása tény. A sebészettel szorosan együttmûködõ intenzív osztályon már csak fele nõvér dolgozik. Ez is tény. A többi tényleg csak pletyka, de az is tény, hogy a

100 ágyas sebészetet csökkentettek két éve 10 ágyasra, ahol csak IBD-s beteget operálhatnak. Lehetetlen gazdasági helyzetet teremtettek, nõvér hiány és egyebek.....

Dobó tanár úr engem operált meg elõször laparaszkóppal a vastagbél eltávolítottak közül június közepén. Nem hiszem, hogy nyugdíjas éveire tanult meg egy új sebészeti eljárást :(

A politikai részével egyetértek. Azzal is, hogy kis pontok vagyunk. Azért mégis szeretnék aktívan ellenállni az erõszaknak. Legalább úgy érezzem, hogy amit tudtam, megtettem.

Péter ezt írtad: "Nem lobbizok a bezárás ellen, ne értsetek félre."

Ugye nem így értetted?

Dobó kedvenc könyve a 22-es csapdája :( :)

Nincs jelen

#638 2008-09-24 00:23

kukackonzerv
Tag

chysh!
         Köszi az apró de fontos észrevételt :) Nem csak szóbeszédnek látszik,ehhez elég néhány nap odabennt, akkor tapasztalható...

Mr.Peetr! Sokmindenre rávilágtottál!írtad pl:
                    "Az orvosoknak nem jobb, ha átkerülnek egy olyan kórházba, ahol anyagi fedezet van a mûködésükre, nem az intenzív osztálytól kell "koldulniuk", ha egy branül vagy egy katéter kell,"

- Látod?Egy olyan orvosgárdáról írsz Te is, akik a hiányos körülmények ellenére is képesek versenyt tartani a gyógyítás eredményességében, de emlékszel? életet is mentenek!! ahogy a Tiédet is :) !!
         A koldulás szó helyett(még idézõjel használatával is)kérlek inkább ajánld fel az adód 1%-át, hogy az osztály több branülhöz, és katéterhez juthasson.

-De hisz írtad is...-  "Nyilván a legjobb lenne, ha kapnának pénzt a mûködésre."

írtad még:     
    "Komolyan gondolom, hogy inkább legyen kevesebb sebészeti osztály, de az mûködjön korrektül. Ne legyen hiány semmiben."

-Ez megérne egy kétperces felszólalást...hm?             

vagy...
       "(hiszen az osztály korszerûtlen, kevés a WC, higiéniailag kifogásolható, nem a XXI. század elvárásait tükrözi)  Nõvérbõl azért nincs mindenhol ilyen katasztrofális helyzet."

-Peti!Voltál már a Jánosban?....   

Sanvito!
               Nem semmi amit a BM-nél véghezvittetek!!  Ahogy olvasom, Te szak'szemmel látod,és lelkesen végicsináltad.Köszönöm a tapasztalataidat.Sokat meríthetünk ebbõl, SAJNOS :( !

Úgy gondolom valóban aprók,("bolhák") vagyunk hogy a fejesek végleges döntésébe beleszóljunk,de lehet ezt:
        -hátradõlve, kényelmesen végignézni
        -otthon ,a jó meleg kandallótûz mellett sajnálkozva a tv-bõl értesülni, s onnan véleményt alkotni
        -kimenni, hangot adni, a lelkiismeretet a helyére' tenni,tenni azokért akik értünk tettek!!
                                                                                   Mondd Te Mit" Választanál?

Tünetmentes napot mindenkinek szeretettel :) !

Nincs jelen

#639 2008-09-24 00:32

kukackonzerv
Tag

Mégvalami.. Sanvito jelmondat'ánál érdemes megállni egy pillanatra....

„Senki sem követhet el nagyobb hibát, mint aki azért nem tesz semmit, mert csak keveset tudna tenni."

Nincs jelen

#640 2008-09-24 06:36

Vicaa
Tag

Péter! Én csak ahhoz a mondatodhoz szólnék  hozzzá, hogy "Az orvosokat azért nem féltem. Magyarországon orvoshiány van!!!"
Igen, igaz, de erre nem az a megoldás, hogy tapasztalt, crohnos és colitises betegek mûtéteire specializálódott, sok éves tudással hátuk mögött lévõ szakembereket elküldjenek. A fiatalok akkor kitõl fognak tanulni? Nem ez a megoldás!

A többit az elõttem szólók már leírták. EEngem még szerencsére nem kellett megmûteni, de számomra a kezdetektõl világos volt, mint a nap, hogy ha bármi ilyenre sor kerülne akkor a Margit kórhzat keresném fel, az biztos.

Nincs jelen

#641 2008-09-24 10:16

MrPeetR
Tag

Beletartozik ebbe a témába, ha az EU elõírásainak megfelelõ kórházak üzemelnének csak, akkor nagyon kevés kórház maradna az országban. Kevés a WC, nincs minden szobára egy fürdõ...stb....OK, ez még nem nagy gáz. Hozzáteszem azért érezzük nem nagy gáznak, mert így 20 évvel a rendszerváltás után még él bennünk a "balkáni" körülmények elfogadása. Persze mit tudunk tenni, mindenki elfogadja inkább a nem kielégítõ körülményeket, minthogy az életét kockáztassa. Kukackonzerv, jártam már a Jánosban, igaz csak, mint látogató. Gyomorforgató körülmények vannak ott, de már nem sokáig. Az önkormányzat értékesíti az amúgy kórház számára talán túl értékes területet. Ingatlanfejlesztõk fognak oda lakóparkot, szabadidõközpontot építeni. A János kórház pedig egy ingatlanhasznosítási szempontból kevésbé értékes területen épül újjá. Ha jól tudom nem lesz kórházhiány, mert a fejlesztõ cég opciós szerzõdéssel kifizeti a telket, megveszi a kórház számára a másik telket, de a János kórház területét csak akkor veszik birtokba, amikor az új kórház átadásra kerül. Valami hasonló megoldás lenne az optimális a Margit kórháznak is, de egyrészt a terület sem olyan értékes, másrészt a Margit kórház 2 ellentétes érdekeket képviselõ politikai párt csatározási színhelye. A csaták után meg ugye a lekopaszított csatamezõ szokott csak maradni....
Elhiszem, hogy sokatok a szívén viseli ezt az ügyet, de azért túlságosan ne stresszeljétek ezen magatokat. Nem tesz jót a betegségeteknek sem a stressz, ráadásul statisztikázzunk egy kicsit....hányan élünk az országban.....a legnagyobb összefogás mellett hányan emelnék fel szavukat....na ugye....
Önmagatok lelkiismeretének megnyugtatása végett lehet tenni ezt/azt a kórház megmentése érdekében, de lássuk be polgárként a politika ellen.... erre semmi esély. Sajnos itt ilyen farkastörvények uralkodnak. Nagy hírû sebészet, de ha nem lesz már, akkor lesz másik nagy hírû. Biztosan nem fognak sorra halni az IBD-sek, mert megszûnik a Margit. Csak pillanatnyilag a legnagyobb a "marketingje". Nekem ugye negatív tapasztalataim és véleményem van a Margitról, a tájékoztatás folyamatáról (mert ilyen nem volt...), egyes emberek hozzáállásáról, mégis találtam egy kórházat, ahol mindenki rendes velem, mindenben a kedvemben járnak, többszörös szakvizsgával rendelkezõ profi sebészek dolgoznak, nem akadozik az ellátás, mindenki kedves és figyelmes. Mert fontos az is, pláne ebben a szakmában, hogy ne egy problémáktól frusztrált ember gyógyítson. Megértem a frusztráltságot, ha nincs megfelelõ körülmény nehéz teljesíteni bármelyik szakmában. Ezt csak azért írtam le, hogy senki ne pánikoljon, mert ha Margit nem lesz (de legyen!), akkor is lesz, aki ellásson minket, a megfelelõ szakmai tudás mellett!

Nincs jelen

#642 2008-09-24 11:26

Ánya
Tag

Kedves Péter!

A megfelelõ szakmai tudásról még beszélhetnénk. Egyéb helyrõl is a Margitba hozták az elrontott eseteket, mert Dobó és a csapata még a reménytelen eseteket is meg tudja menteni.
Persze frusztrált körülmények között nehezebb dolgozni. De könyörgöm a körülményeket ki tette ilyenné, aminek az eredménye a frusztráltság?
Ki a felelõs érte?

Azután ezzel a jelszóval elfogadjuk az elfogadhatatlant? Tönkretesznek valamit, majd na látjátok milyen rossz, szüntesssük meg!! Legalább itt ne ámítsuk egymást!!

A betegségünknek egyik oka is, hogy nem tesszük ki, hanem próbáljuk "megemészteni az emészthetetlent". Vagyis, ha tüntetünk, valamit teszünk az a pszichológia mai állása és a józan ész szerint sem árt nekünk, hanem használ!!! Az aktív megküzdés stratégiája a rákkal szemben is eredményes lehet, hát még egyéb helyzetekben.....

Nekem pont akkor volt szerencsém benn feküdni, amikor a dolog kulminált. Alig vettem észre, Dobó éjszaka is bejött megkérdezni hogy vagyok és nem csak engem nézett meg. A többi orvos is tette a dolgát rendesen.

Tudom, hogy neked nem ilyen jó tapasztalatod volt, de akkor talán még inkább át kéne gondolnod mit írsz. Sorstársak vagyunk. Eddig itt csak segítséget kaptam, tõled is, mástól is. Most is ez lenne a jó :) :D

Nekünk, akik itt szirénázunk, fontos a Margit Sebészete és személy szerint Dr Dobó István is. Ehhez kérünk segítséget, hozzájárulást.

Aki itt van az tudja, mit jelent a jó beteg-orvos kapcsolat. Nem lecserélhetõ!!
Te nem tudsz már belépni sem a Margitba.Más meg nem tudja mással operáltatni a pociját, ha egyszer Dobóban és a Margit csapatában bízik. Gondolom ebben egyezik a véleményünk. Ne akarjál meggyõzni bennünket, mi sem szeretnénk téged rábeszélni, hogy mégis a Margtiba menjél. (sajnos már nem is mehetnél, ha akarnál se ) :(

Legalább a pánik jogát engedd meg nekünk, elég nagy baj az nekünk, ha pánikolunk. Az együttérzés, az lenne most jó nekünk, meg a szolidarítás... :)

Kicsit elszállt az agyam és  elszaladt a kezem a billentyûzeten, lehet majd szerkesztem este, de most ideteszem.

Nincs jelen

#643 2008-09-24 11:38

MrPeetR
Tag

Jaaj Ánya Drága! Azért nem szeretném, hogy pánikoljatok, mert féltelek titeket! Nincs bennem semmi rossz szándék, ne értsétek félre! Tedd azt, ami jól esik. Ez mindenkinek szuverén joga! Anno én is a fórum miatt kerültem a Margitba. Korrektek is voltak, életet mentettek, nagyon hálás vagyok a mai napig. A második eset sajnos már nem így sült el. Laikusként azt láttam, hogy a szintén varratelégtelenség tüneteit produkáló embert azonnal megvizsgálták, korrigálták a varrathibát és nem kellett neki újra sztómát csinálni. Én meg ugye 4 napig panaszkodtam a varratelégtelenség tüneteivel, nem érdekelt senkit, amikor már fejjel lefelé lógtam az ágyról, mert a gázok a tüdõmet is összenyomták, akkor vittek vissza a mûtõbe. Így újra kivezetést kaptam, ami a mai napi keseríti a mindennapjaimat. Hidd el Ánya, a személyes rossz tapasztalat mindenkibõl ilyen érzelmeket váltott volna ki. Ha egy másik kórházban van ez, elfogadom a hihetetlen magyar egészségügy felszínes mûködésének. De pont a Margitban volt, amiben feltétel nélkül bíztam, ami annyira favorizálva volt és ahol nagyon kellemes tapasztalatom volt pár hónappal azelõtt.
Szóval, megértem a küzdést a kórház bezárása ellen, de értsétek meg ti is, hogy az én lelkiismeretem nem engedné meg, hogy küzdjek valami ellen, ahol nem foglalkoztak a panaszaimmal és ezáltal 6 hét helyett 1 éve élek.....na nem is mondom miként....

Nincs jelen

#644 2008-09-24 11:52

Ánya
Tag

Oké, Péter, értjük egymást! :) :D

Akkor te ne küzdj, mi küzdünk :)

Nincs jelen

#645 2008-09-24 12:03

bánatos
Tag

Hmmm. Megint kezdõdik?

Szerkesztette: bánatos (2008-09-24 12:04)

Nincs jelen

#646 2008-09-24 12:17

MrPeetR
Tag

Dehogyis Feri! Nem kezdõdik semmi...
Mindenkinek más a szívügye. De mindenkinek meg kell értenie a másikat.

Nincs jelen

#647 2008-09-24 12:22

bánatos
Tag

Kedves MrPeetR!

Ne haragudj, de azt a kell-t, kellenére változtatnám. Csak ennyi.

Nincs jelen

#648 2008-09-24 12:23

MrPeetR
Tag

Nem vagyunk egyformák. Ki empatikusabb, ki nem....

Nincs jelen

#649 2008-09-24 21:25

Ánya
Tag

Kedves, drága Bánatos és Péter!

Nem kezdõdik semmi, ahogy Péter is írta.  Minden rendben van.  Lehet, hogy nem volt egyértelmû?? Azt hittem, hogy pont azt írtam, hogy megértettem Pétert. Sõt, el is fogadom az õ álláspontját, ezt próbáltam pár szóval meg mosolygóval világgá kürtölni!! Sajnálom, ha félreérthetõ voltam! :(

Nekem sokat jelent Dobó tanár úr, de tudom, hogy nektek egészen mást. Nehezen szántam rá magam, hogy írjak ide, pont miattatok. Azonban Dobó tanár úr nyugdíjazása és az egész helyzet miatt mégis írtam.

Akkor most ismét leírom, hogy szerintem értelek benneteket.

Azonban továbbra is szeretném ezt a helyet arra használni, hogy a Margit Sebészetének megmentésének az ügyét segítsem.

Az Alkotmány Bíróság döntése talán meg is oldja a helyzetet. Most ebben reménykedek.

Nincs jelen

#650 2008-09-24 21:28

Ánya
Tag

Mindenkinek, akit érinthet a dolog felteszem a kérdést:

Dobó tanár úrnak  kedd az utolsó munkanapja a nyugdíja elõtt.  Mit lehetne tenni? Van valami ötletetek?
Persze titokban, mert nem szereti a felhajtást.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb