#651 2008-09-25 00:26

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Egészségügy, kórházak

KÓKA "BÉKÁI"! UGRÁS!!!!

Nagyon örülök, hogy ilyen sokan érezzük: eljött a cselekvés ideje. Aki nem akar a "levesbe" menni, és akinek fontos a Dobó fõorvos úr személye bármilyen okból, és akinek fontos a Margit Kórház sebészeti osztályának (orvosainknak, nõvéreinknek) sorsa, annak a következõket szeretném mondani. Ezek tények! (aki nem hiszi, nyugodtan utána járhat):

Dobó fõorvos úr szeptember 30-án dolgozik utoljára. Utána - saját kérésére - nyugdíjba megy. Az osztály vezetésével Imreh dokit bízták meg, az osztály sorsáról egy hónap múlva döntenek! Az biztos, hogy nyomós oka lehetett annak, hogy egy olyan ORVOS kéri a nyugdíjazását, aki imádja a hivatását. Aki ismeri, tudja, hogy ez így van. Vajon miért cselekedett így? Jó lenne tudni, én csak sejtem!!!

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kórházttörvény bizonyos részeit. Ez - véleményem, ill. érzésem szerint - azt jelenti, hogy megnyílik a lehetõségünk a margit kórház megmentésére.

Ezt a reményt táplálja , hogy a MOTESZ-konferencián felszólaltam, és vázoltam a gyulladásos bélbetegek sanyarú helyzetét. Sorsunk az egészségügyi reform állatorvosi lova lett, ahelyett, hogy végre centrumokban kezelnének minket. Miniszter úr igazat adott nekem, és megoldásként a regionális ellátásszervezést jelölte meg, csak arról "feledkezett meg", hogy amelyik kórház, szakmai team megszûnik, oda nem lehet "ellátásszervezni".
Gõzerõvel folyik a kórházak - régiós szintû - holdingokba szervezése. Ez talán összefüggésbe lehet a margit kórház kinyírásának kisérletével....

MIT TEHETÜNK MÉG?

1. Tájékoztatjuk a sajtót
2. Tüntetést szervezünk
3. Felhívjuk a Fõvárosi Önkormányzatot - mint a kórház tulajdonosát - és tiltakozunk a helyzetünk miatt. Ezt mindenki egyénileg teheti meg, aki akarja. Egyesületünk már többször írt levelet (a minisztériumba is), egyenlõre eredmény nélkül.
Tel: 06-1-327-1000 fõpolgármester-helyettes, akihez az egészségügy tartozik: dr. Horváth Csaba.

Van valakinek ötlete, hogy mit csináljunk? Nekem ezek jutottak eszembe.

Egy biztos:  érdekeinkért senki sem fog harcolni, nekünk kell ezt megtenni.

Semmi jóra nem lehet számítani, még akkor sem, ha nyilvánosan fût-fát ígérnek.  a VALÓSÁG az, hogy a neoliberális gazdaságpolitika (benne az SZDSZ egészségügyi reformja) folytatódik tovább!!
Ez pedig a globalizált tõke érdekeit szolgálja, nem a magyar állampolgárok/betegek érdekét!!!!

Elérhetõségeim megtalálhatók az mccbe honlapján (odor bea)

ÖSSZE KELL FOGNUNK ÉS VÉGRE CSELEKEDNI!!!!

Clió

Nincs jelen

#652 2008-09-25 00:34

clió
Tag

Robur!

Légy szíves az e-mail címemet megváltoztatni: odorbeakukact-onlineponthu-ra, a honlapunkon is.
Köszi:
Clió

Nincs jelen

#653 2008-09-25 02:00

aiolosz
Tag

clió írta:

Robur!
Légy szíves az e-mail címemet megváltoztatni: odorbeakukact-onlineponthu-ra, a honlapunkon is.
Köszi:
Clió

Kedves Clio, megtortent.
aiolosz

Nincs jelen

#654 2008-09-25 09:53

kukackonzerv
Tag

Margit Toborzó!
Sorakozóba jelentem beálltam!
                 Hívok,készülök,cselekszem.

Nincs jelen

#655 2008-09-25 09:55

Ánya
Tag

Köszönöm Clio!

Csatlakozom a csapathoz én is!
Kukacka, akkor már ketten vagyunk!!
:D

Szerkesztette: Ánya (2008-09-25 09:55)

Nincs jelen

#656 2008-09-25 10:04

Tami
Tag

Clio!!

Úgy érzem szívünkbõl szóltál!!

Ánya, Kukac már hárman :-)

Nincs jelen

#657 2008-09-25 10:14

Ánya
Tag

Clio!
Hívtam Horváth Csaba urat. Közgyûlésen van, egész nap. A titkárnõjének hosszan ecseteltem a problémánkat. Szeretne errõl írást is látni. Nem találta a gépben az egyesület levelét.  Kérlek, ha belefér, emailben, vagy postán küldd el neki még egyszer!!

Amúgy azt igérte a hölgy, hogy visszahív majd Horváth Csaba úr!

Várom :)

Tami!
már hárman, ez jó. Három testõr :D :) Bárcsak olyanok tudnánk lenni!!!!

Szerkesztette: Ánya (2008-09-25 10:15)

Nincs jelen

#658 2008-09-25 10:24

bendimama
Tag

Sziasztok Lányok!

Én is csatlakozom a kezdeményezéshez.
Bár reggel beszéltem Dobó dokival és azt mondta, hogy szerdától már nem dolgozik. Kérdeztem, hogy végleges-e és azt mondta, hogy igen. Hétfõ reggel megyek hozzá, remélem változik valami, vagy ki tudok belõle valami információt csikarni.

Ha valamit thetünk az osztályért, akkor szóljatok és megyek.

Hajni

Nincs jelen

#659 2008-09-25 15:14

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Én is mennék, vegyetek fel !!!!!

Nincs jelen

#660 2008-09-25 16:10

Lucifer
Tag

Halihó!

Sajnos hiába teszünk bár mit az senkit nem érdekel!:(:(
Ha beakarják zárni akkor meg is teszik mint ahogyan megtették tavaly is!!!
Azóta is vannak olyan orvosok akiknek nincsen meg a kórházi háttere!
Én ugyan igy jártam tavaly amikor szülni szerettem volna!
Az Újpesti szülõotthont bezárták ahová tartoztam volna,bezárták utánna a Honvéd kórház szülészetét oda már megint nem tartozom marad a  Szabolcs,de azt is bezérják!Akkor hol szülök???Ahová éppen a mentõ visz?????
Igy egy héttel a  szülés elõtt sikerült elintéznem a kórházat merta volt szülésznõm mondta hogy mégsem kell fizetni ha nem oda tartozom!
De aki nem tudta megoldani???
Senki nem érdekelt  a betegek helyzete csak zártak!!!:(:(:(

Nincs jelen

#661 2008-09-25 18:27

kukackonzerv
Tag

Kedves lucifer!
                        Újraidézem Sanvito jelmondatát:

„Senki sem követhet el nagyobb hibát, mint aki azért nem tesz semmit, mert csak keveset tudna tenni."

Hidd el, belátjuk mi mindannyian elkeseredve, hogy igazad van.Te már tapasztaltad sajnos :(:(:( a saját bõrödön.Mi is elõtte állunk, mégis amit a feladatunknak, és kötelességünknek érzünk, hogy ne hagyjuk szó nélkül.
     Tehát a lényeg, NE NÉZZÜKK ÖLBETETT KÉZZEL.
                  Kicsik vagyunk nagy hittel.
                                                 Ez nem kevesebb, mint ösztönszerû érzés.
                                       Még akkor is ha elmehetünk vele mások szerint a fenébe.(ezt NEM Rád értettem Luci)

Nincs jelen

#662 2008-09-25 18:37

kukackonzerv
Tag

Robur :):):) !
                       A legnagyobb szeretettel! :):):):)

Nincs jelen

#663 2008-09-25 18:40

kukackonzerv
Tag

OK Bendimama! :):):)
                                     Ment e-mail!

Nincs jelen

#664 2008-09-25 19:00

Maximalista
Tag

Sziasztok!                                                                                                                                                         Én Kukackonzerv invitálására írok most ide. Elolvastam az utolsó 3 oldalt,és szinte azt látom,hogy csak vitatkoztok. Nagyon sajnálom,hogy Dobó nyugdíjba megy,azt hiszem ez ellen nem tudunk semmit tenni. De talán még a Margitért igen...Ha összefogunk. Én teljes mértékben megbíztam Dobóban,és hálás is vagyok neki,hogy végre teljes életet élhetek! Írtatok már itt minden félérõl,azt hiszem talán tényleg a tévés "szereplés" felhívná a figyelmet,de én is attól tartok ,hogy amit elterveztek azt végre is hajtják. Én nem akarok semmi jónak az elrontója lenni,ezért segítek amiben tudok!                                                                                                                                                   Én 05.15.-én regisztráltam magamat, 14 hozzászólásom volt eddig. Eleinte sokat olvasgattam a fórumon,de aztán rájöttem,hogy sokan (tisztelet a kivételnek) olyan negatív dolgokat írnak,hogy csak vissza húzzák az embert! Nekem erre nincs szükségem,egyáltalán! Én nem foglalkozom fanatikusan a betegségemmel,mert annál betegebb leszek.       Láttam,hogy szavazatokat gyûjtenek a HUMIRA bevezetésére. Utána jártam,elolvastam,körüziket küldtem a barátaimnak akik szavaztak is. És most 3 hét elteltével csalódott is vagyok,mert még mindig csak 639 szavazat gyûlt össze. Ez nagyon kevés! És 25.000 Crohn- Colitis-es beteg él Magyarországon. Tudom,hogy nem lehet minden Crohn-ost megkeresni,és elrángatni egy tüntetésre,de próbáljuk meg. Én megteszem amit lehet. Ne haragudjatok,ha olyant is írtam ,amit esetleg nem kellett volna,de én egy õszinte embernek tartom magamat,és jó volt "kibeszélni" magamból!                                                                                                                         Üdvözlettel: Maximalista

Nincs jelen

#665 2008-09-25 20:31

Nita
Tag

Huu én most vissza nem olvasok mindent, de ha arról van szó, hogy a mi érdekünkben tenni kell valamit akkor csatlakozom én is!!
Szóval szóljatok, és megyek! :)

Szerkesztette: Nita (2008-09-25 20:31)

Nincs jelen

#666 2008-09-26 05:33

kukackonzerv
Tag

Maxival :) és Nitával :)
                                 7-en mint a gonoszok! :P !

Szerkesztette: kukackonzerv (2008-09-26 05:35)

Nincs jelen

#667 2008-09-26 09:37

Ánya
Tag

De mi nem vagyunk gonoszok!!! :)

Legalábbis igyekszünk nem azok lenni :D

Jó, hogy szaporodik a kis csapatunk :)

Nincs jelen

#668 2008-09-27 00:56

clió
Tag

Maximalista!

(egyébként én is az vagyok, lehet, hogy ez a betegségem egyik oka. A lelkemet ápoló dokitól azt a tanácsot kaptam, hogy nem kell maximalistának lenni. Fel kell tenni a kérdést: Mi fog történni, ha nem teljesítem a feladatot? A válasz: az esetek 98 %-ában semmi. Na most a maradék két százalékról van szó!!)

Nagyon örülök, hogy kezdjük megérteni: ha mi nem védjük meg érdekeinket, ezt senki nem teszi meg helyettünk.
Jelentem: már 10 körül van azok száma, akik el tudnak jönni kedden. Ezt az akciót ne a fórumon beszéljük meg, mert titokban kellene maradni, meglepetés!!!
Az ötlet gazdája Kriszt Magdi, én csak segítek. Ma vagy holnap levelet írok mindazoknak, akik tavaly megosztották velem betegségük történetét.Ez szólt a legnagyobbat, amikor átadtam a minisztériumnak, legalább 10 kamera és mikrofon volt ott, az más kérdés, hogy csak négyen számoltak be róla.!
Jó lenne, hogy aki még nem írta meg (19 történet van!!) és úgy dönt, hogy most megírja, az legkésõbb hétfõ  éjfélig eljuttatná a címemre. Fontos!!

(Látod, maximalista, nem is olyan rossz az a 600-as szám, akik aláírták a humira-lobby levelet! Pláne, ha azt is figyelembe veszed, hogy a lakosság kevesebb, mint fele rendelkezik interneteléréssel, egyesületünk 200 akárhány tagja közül kb. 90-en kérik e-mailban a meghívót, a többit postán juttatjuk el !!!)
Nem tudom, a fórumnak hány regisztrált hozzászólója van, és azt sem, hányan látogatják, olvassák, de ezernél nem lehetünk többen. Bár ha azt nézem, 25 e fõ IBD-s van az országban, ennek a fele 12.5 efõ, akkor azt kell megállapítanom, hogy a gyulladásos bélbetegek internet használata messze az országos átlag alatt van!! Pedig ez a kórság fiatal korban kezdõdik, és a net a fiatalok mûfaja!! Vagy tévednék?) 

A lényeg: Magdi vasárnap délután beindul a szervezéssel, a többit kedden megbeszéljük.
Mindenesetre telefonáljatok, írjatok e-mailt mind a miniszternek, mind a fõvárosnak, horváth csabának. De nem ártana havas szófiát is megkérdezni: miért termtett olyan helyzetet, hogy a fõorvos úrnak nem volt más választása, mint nyugdíjazását kérni. !!  H.SZ-nek kulcsszerepe van abban, hogy a margit sebészetét kicsinálták!!! Nehéz lesz, mert a hölgy elérhetetlen, legalább is számomra!!

A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA!!

KÓKA BÉKÁI: UGRÁS!! GYUBÉKA ( GYULLADÁSOS BÉLBETEGEK KÖZHASZNÚ AKCIÓJA ) INDUL!!! 

(aki esetleg nem hallotta Kóka Jánost nyilatkozni, annak leírom, mit talált mondani ez az "uriember" Az idézet nem szó szerinti, de a lényege: nem a békákat kell megkérdezni a mocsárcsapolásról!!! Ez a mondás - állítólag a bolsevikok hazai képviselõitõl származik, úgy 1919 környékén hangzott el elõször, kóka csak átvette, jellemzõen rá.... Gondolom, nem akarunk mocsári békák lenni, akik elõl elveszik az élet lehetõségét a mocsárcsapolással!!)

Nincs jelen

#669 2008-09-27 01:01

clió
Tag

Jó hírem van: a margitban újra indították a szülészetet.
Szülni szabadon lehet, ott, ahol a kismama szeretné, ill. ahol az orvosa van.

Köszi mindenkinek a sok jó kívánságot! Egyedül nem megy, ÖSSZEFOGÁS, együtt sikerülni fog, én nagyon hiszek benne, bár helyzetünk nem sokkal jobb, mint nagy imrének volt 56-ban!!

Nincs jelen

#670 2008-09-27 12:13

MrPeetR
Tag

Clió! Ez a statisztikázás azért nem ennyire egyszerû. Miért lenne minden IBD-s a fórum tagja? Ha valaki például cukorbeteg, egyáltalán nem törvényszerû, hogy diabétesz fórum tag is.  Ha valakinek van egy korrekt orvosa, aki ellátja minden infóval, akkor nem fog egy fórumon választ keresni a kérdéseire. Szerencsés, akinek ilyen orvosa van, mert sajnos nem ez a jellemzõ.

Nincs jelen

#671 2008-09-28 00:54

clió
Tag

Nagyon félreértettél: nem állítottam, hogy minden IBD-s fórum-tag, és azt sem, hogy a cikorbetegek ezen a fórumok vannak.
Én szerencsés vagyok: 11 év után megtaláltam azokat az orvosokat (gasztro, sebész, pszichiáter), akik nekem megfelelnek! Addig kerestem, míg az utolsó utáni pillanatban sikerült!! Amióta õk kezelnek (Kovács Ágota, Dobó István, Piczkó Katalin - bár hozzá már nem járok, mert szerencsére  mostnincs szükségem pszichológusra)
Velük mindent meg lehet beszélni, türelmesen válaszolnak minden kérdésemre, sõt nemet is lehet mondani, pl. nem akarok bizonyos gyógyszereket beszedni és azt tudomásul veszi a doktornõ, semmi gond nincs belõle!! Pontosan tudják, hogy a 1997. évi egészségügyi törvény óta - ez rögzíti az orvos és a betegjogokat- a döntés joga a betegé, az orvos csak javasolhat. Persze az esetek 99 %-ában elfogadom a döntésüket, hiszen olyan orvosokat kerestem, akikben maximálisan megbízok, hiszen bármennyire igyekeztem minden megtudni a Crohn-rõl, azért mégsem gondolom, hogy orvos vagyok!!! 

Ennek ellenére fórumozok, mert itt nem csak problémákat lehet megbeszélni (szerintem ez a legveszélyesebb, mert minden beteg más és más, és az, ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy a másiknak is az. Kétségtelen elõny: meg lehet osztani a sorstársakkal gondjainkat, sok esetben valóban segíteni tudunk egymásnak, és egyáltalán: van egy virtuális közösség, ahol nem vagyunk egyedül!!)

Nincs jelen

#672 2008-09-28 01:21

clió
Tag

PETER!

Bocs, hogy csak most válaszolok erre: azt gondolom - szerencsére - nem sok kórházban voltál, ha azt állítod, amit leírtál. Jelentem a margit a korszerûbb kórházak közé tartozik, a többiben - eltekintve néhány csókos intézménytõl - sokkal rosszabb a helyzet. Én feküdtem egyetemi klinikán , 20 ágyas korterem teraszán!!!. A szivó nem mûködött, ez majdnem az életembe került. Igaz, hogy ez a 90-es évek elején-közepén volt, azóta már megszüntették ezt az állapotot.
Az egész folyosón egyetlen WC volt, a sorozatban adott beöntések (naponta 10-12 fõ) miatti helyzet elképzelését rátok bízom...
Egyetértek: nem az épülethez kell ragaszkodni, hanem a sebész-team szaktudásához, emberségéhez! Csak az a baj, hogy az eü. vezetés nem gondoskodott róla, hogy ez a team megmeneküljön, egy másik kórházban folytathassa a mûtéteket, azt mondták, ez nem az õ felelõsségük! Akkor kié? - kérdeztem, de válasz nélkül maradtam!!
Javaslom, menj be a Jánosba, nézz körül, és el fogsz ájulni, mi van ott!!

Részemrõl nem szeretnék egy nagy -1200-1500 ágyas kórházban feküdni, mert ott nem lehet olyan szoros az orvos beteg viszony, mint pl. egy kisebb- 400-600 ágyas kórházban. Azt a személyes törödést, amit a margit sebészetén kaptam, sehol máshol nem volt jellemzõ!! Ez is a 90-es évek közepén volt, akkor még volt pénz, voltak nõvérek (igaz, akkor is csak 7), nem kellett az osztály dolgozóinak egzisztenciális gondokkal, állásvesztéstõl való félelemmel küzdeniük, vagyis több figyelmet tudtak fordítani a betegekre, mint manapság. Ma is helytállnak, én már régen beadtam volna a kulcsot helyükben....

Olvastam, hogy Te nem voltál szerencsés, talán ezért van az, hogy sötétebben látod a margit sebészetét, mint sokan mások, akik szintén ott menekültek meg, és egy élhetõ életminõséget kaptak, még sztómásan is!!
Gondold végig: még a legnagyobb tudás, odafigyelés mellett is elõfordulhat Crohnban varratelégtelenség( nekem 5x volt, mégsem átkoztam el azt az orvost, aki operált. Ez nem a margitban történt!!!)

Cliói

Nincs jelen

#673 2008-09-28 04:55

kukackonzerv
Tag

Sziasztok itt is :)
                      Köszönöm, hogy benéztetek.
               Amire kérnénk a jelentkezõket,egy békés demonstráció, az idõpont és a pontos helyszín még szervezés alatt.
  Képzeljétek, én sem csináltam még ilyesmit egészen tegnapig, amikor is a szép kis falu határában , ahol élek       
       kivonultunk 200-an és plakátokkal és zöld lufikkal(a gyerkõcök imádták :D) tüntettünk az ellen, hogy a hamarosan megépülõ europai színvonalú gyár, ne kapjon engedélyt a veszélyeshulladék égetésére.(sok a daganatos beteg, és a gyógyszergyár mellettünk..) Mondanom sem kell milyen szívszorító érzés volt látni, hogy a 74 éves bácsi kibiciklizett több km-t, és csak halkan mondta-  Az unokámért  teszem...

Vannak emberek akik másokért is képesek ilyen "áldozatra".De remélem ez nem csak a múlt generációban van meg..
                     Ha pusztán a jelenlétünk is segítség, mert nem szeretünk szerepelni(én sem)és aki ezt  fel tudja ajánlani, annak küldöm ezt a jelet :).

Nincs jelen

#674 2008-09-28 13:16

sanvito
Tag

Clio !

Szerintem mindegy h hány ágyas a kórház, klinika, a "személyes törõdés" mindig az osztály dolgozóitól függ.....
Sajnos ebben az esetben - mint írtam is már itt soxor - az orvosoknak kell megtalálniuk a következõ helyüket.
A jó orvosokat azért nem félteném, biztosan találnak olyan állást ahol nyugodt légkörben, jól felszerelt sebészeteken dolgozhatnak. (Ígyvolt BM-nél is, hidd el....)

Azt írod: "Azt a személyes törödést, amit a margit sebészetén kaptam, sehol máshol nem volt jellemzõ!!"
Nem vitatom h ez így van, csak tedd hozzá h ezek a TE tapasztalataid, és akkor rendben van......

A varratelégtelenségrõl: szerencséd h túlélted õket, én azért csak elgondolkodnék h miért is történt??????
MINDENT megtett a kórházad, orvosod h ez ne következzen be????? (A varratelégtelenségek okairól igen sok publikáció a neten is megtalálható....)

Jó lenne ha nem alakulna ki megint egy vita, a tapasztalatok szubjektívek.
Sokan tényeket írtunk pl. a "megfelelõ sebész" topikban, személyes kommentárok nélkül.
Azok elolvasása után, persze mindenkinek a maga döntése h csatlakozik-e egy esetleges demonstrációhoz vagy sem, bizalommal megy-e mûtétre, vizsgálatra a kórházakba vagy sem.
Sajnos az egészségügy helyzetét mindannyian ismerjük, nem is kell se magyarázni, se bemutatni.
Nincs pénz, nincs eszköz, létbizonytalanság van.
Azt akkor is elvárom én is, más is, hogy LEGYEN SZAKTUDÁS MINDENHOL, LEGYEN TÖRÕDÉS !!!!!!

Nincs jelen

#675 2008-09-28 22:09

Ede
Tag

Kedves Sanvito, ámen. Szép napokat! :D

Nincs jelen

#676 2008-09-29 04:55

clió
Tag

Sanvito!

Mindenben egyetértek, egy kivételével: Budapesten, de az országban is a - gyermekgyógyászat, szülészet után - a legtöbb ágyszámot a sebészetben csökkentették. Lehetetlen közfinanszírozott kórházban ma még egy jó sebésznek is elhelyezkedni. A kinevezések - ha megnézed - nem szakmai alapon történtek, politikai döntések következménye, hogy ki nyer el egy esetlegesen kíírt ov. fõorv. pályázatot. Innentõl kezdve a pályázaton nyertes hozza magával- ha van üres hely - az embereit.
A tervek: kb. 60 kórház marad meg az országban, budapesten pl. 4 súlyponti kórház lesz, a többiek helyzete még kérdésese (lásd. holdingba szervezik a 12 kórházat budapesten, de debrecen környékén is kitört a holding-láz, és hamarosan a többi régió is így fog dönteni).
A nagyobb baj, hogy még mindíg nem kaptam választ, hogy kijelölnek-e IBD centrumokat, vagy mindenki a lakóhelye szerinti régióba mehet csak orvoshoz tb-jogon.Ha ettõl el akar térni (szabadon szeretne orvost választani), meg kell térítenie a kezelés teljes, vagy bizonyos részét.

A varratelégtelenségnek két fõ oka van: 1/ a nem megfelelõ sebészi technika 2/ tévesen állapítják meg a rezekciós vonalat, gyulladt bélszakaszokat egyesítenek. Én így tudom.

Az én esetem - szerencsére - nem általános, de arra jó példa, hogy nem feltétlenül a progresszív ellátás csúcsán (klinikák) vannak a leggyakorlottabb sebészek IBD-ben, sõt ki merem jelenteni, hogy nem ott vannak, hanem a margitban, veszprémben, ÁEK-ben, talán a debreceni klinikán. Én többrõl nem tudok.
Pontosan tudom, hogy nálam - és még néhány esetnél - milyen hiba történt a klinikán, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy most már jól vagyok, de ha a dobót kinyírják, nem lesz, aki megoperáljon 16-szor, mert nem hiszem, hogy ki tudnám fizetni akár magánklinikán, akár külföldön egy ilyen nagy hasi mûtét több milliós költségét.

Most ennyit, de ezeket a kérdéseket - hogyan érint minket az egészségügyi reform/fejlesztés meg kell vitatnunk, és meg kell védeni jogainkat. Természetesen aki nem osztja a kialakítandó közös véleményt, annak nem kell részt vennie semmilyen akcióban, ezt mindenki maga dönti el!!

Nincs jelen

#677 2008-09-29 05:01

clió
Tag

Kukackonzerv!

Mélységesen egyetértek, figyelmedbe és mások figyelmébe is ajánlom a pécsi szívklinikán történteket, Papp Lajos életutját és sorsát, nagyon tanulságos számunkra is! Rengeteg sajtóhír jelent meg , magyar hírlap, hírszerzõ, weborvos, népszabi, stb, érdemes elolvasni õket.
Szerintem a margit kórház is azért került "lõlapra "-  mert valakiknek, vagy valaminek kell ez a kórház, vagy a terület, ahol fekszik. De az is elképzelhetõ, hogy a János felújítása miatt ideiglenesen ide költöztetnek bizonyos részlegeket. Nem tudom, de remélem, hamarosan ki fog derülni, hogy mi is a valódi szándék!!! www.horvathcsaba.hu - itt található a budapesti "kórházfejlesztési koncepció".

Nincs jelen

#678 2008-09-29 07:43

sanvito
Tag

Clio !

Ha a "kórtörténetemet" olvastad, ( az "élet a sztómával" és a "megfelelõ sebész" topic-okban) én nem egy magánklinikán voltam hanem egy klinikán, ahol 3x operáltak meg (ebbõl 2 életmentõ mûtét volt) majd ott zárták a sztómát is. Teljesen véletlenül kerültem oda, mert egy számomra "gyilkosnak" ítélt kórházból elõzõ éjszaka saját felelõsségemre eljöttem. Ide bárki bemehet, beutaló sem kell, fogadnak minden nap az ambulancián minden beteget ! Nem utolsó sorban fizetni sem kell. Nekem csak jó tapasztalataim vannak, ezt már többször leírtam.
Itt biztosan találsz "megfelelõ" sebészt, aki megoperáljon 16x !

Bõvebb infó (ha még nem olvastad volna ) az említett topic-okban, de szívesen írok privit is, vagy ismét bárhová is !

Ne legyen rá persze szükség, de ha mégis, szívesen segítek, Neked is, másnak is !!!!!

Pussszzz, :):):) Szép napokat Mindenkinek !

Nincs jelen

#679 2008-09-30 06:16

clió
Tag

Sanvitó!

Nagyon örülök, hogy neked szerencséd volt egy klinikával, és sikeresen megoperáltak. Ez is csak arról szól, hogy mindenki ragaszkodik ahhoz az orvoshoz, aki neki megfelelõ. A véleményeknél mindíg figyelembe kell venni, hogy szubjektívek!! Én nem voltam ilyen szerencsés 1994-ben egy klinikán majdnem meghalltam, 37 kilóval (most 62 vagyok) szétrohadt, tenyérnyi hasfali hiánnyal jöttem el, a férjem két hétig ölben vitt, mert menni sem tudtam.
Ezek után - ismerõseim ajánlására - találtam meg Dobó fõorvos úrat, és õ újra embert faragott belõlem!!
Azt hiszem, érthetõ, hogy foggal-körömmel ragaszkodom hozzá, és senki mással - magyarországon - nem operáltatom meg magamat 16x. Erre egyébként pont a sok mûtét miatti összenövések miatt van szükség, súlyos passzázszavar alakult ki 14 év alatt, ami igen megnehezíti az életminõségemet. Ezt rendbehozni már nem, csak javítani lehet, mert ördögi kör: minél több mûtét, annél több összenövés!

Egyébként egy klinika - lévén a progresszív ellátás csúcsa, nem utasíthat vissza senkit, bár beutaló a törvények szerint kell! Nem lehet - törvényesen - ma már sehova beutaló nélkül menni, csak akkor, ha a költségek 30- %-át, max 100 ezer forintot kifizet a beteg!!!!

Egyébként miért nem teszed közzé az operáló sebész nevét, hiszen sikeres volt a mûtéted, és ezzel csak jó hírnevét öregbíted az orvosnak, én is kíváncsi lennék, ki az, mert a betegeket nem szeretném félretájékoztatni, amikor azt állítom, hogy az országban 3 sebészrõl tudok, aki szerintem megfelelõ tapasztalatot (50 croh-szövödményes esetet) operált már. Egyébként a minisztérium 100 esetben jelöli meg bizonyos mûtétek elvégzéséhez szükséges gyakorlatot, ahol végre lehet hajtani, ill. ajánlott végrehajtani azt a típusú mûtétet!

Most ennyit, mert ma nagy nap lesz, és még számos teendõm van ezzel kapcsolatban.
Figyelmedbe ajánlom az www.mti.hu/OS/hírek c. lapot, ahová tegnap fél hét körül felkerült egyesületünk (ha tetszik, az én és még néhány betegtársam, akivel meg tudtam beszélni ) véleményét a DI nyugdíjba kényszerítésérõl.
Ja: kérdezd meg a sebészedet nyugodtan - ehhez jogod van - hány Crohn v. colitis mûtétet végzett eddig, és ezek közül hány volt bonyolult, nehéz mûtét. Mert nem mindegy, sima rezekciót kell végrehajtani, vagy pl. Koch-reservoár mûtétet, vagy sipollyal, tályoggal, szûkülettel szövõdött, aktív Crohn beteget! a különbség annyi, mint 120-at vagy 220-at ugrani magasban!!

Jó egészséget kívánoK

Clio

Nincs jelen

#680 2008-09-30 06:26

aiolosz
Tag

clió írta:

...Figyelmedbe ajánlom az www.mti.hu/OS/hírek c. lapot, ahová tegnap fél hét körül felkerült egyesületünk (ha tetszik, az én és még néhány betegtársam, akivel meg tudtam beszélni ) véleményét a DI nyugdíjba kényszerítésérõl....Clio

Kedves Clio, aki olyan elszantan es tiszteletre_meltoan kuzd betegtarsai erdekeiert, mint TE,  attol senki nem varhatja el, hogy a szamitastechnika virtuoza legyen :)
A humorunkat senki es semmi nem veheti el...
szoval:QUO VADIS DOMINE - PAPP PROFESSZOR UTÁN ÚJABB IDÕ ELÕTTI NYUGDÍJAZÁSI KÉRELEM -DR. DOBÓ ISTVÁN KANDIDÁTUS, SEBÉSZ (MARGIT K.) MIÉRT IS?

Szerkesztette: aiolosz (2008-09-30 06:27)

Nincs jelen

#681 2008-09-30 06:35

clió
Tag

Köszi Tenger -Ész!

Nevedhez méltóan cselekedtél!!!
Jó hírem van: nem vagyok egyedül, egyre többen érezzük, hogy a reform nem értünk, betegekért van, hanem valami egészen másért! Ez rövedesen ki fog derülni, remélem.... Mert én csak sejtem, de biztosan nem tudom a valódi okokat!

Köszi:

Clió

Nincs jelen

#682 2008-09-30 07:21

zolcsi
Tag

Ez elkeserítõ!:(

Ezen felül gondoljatok bele mi van(lesz) a vidéki betegekkel?Én a sebészem mûtét elõtt egy héttel ismertem meg.Akkor már bent feküdtem a kórházban.A nem megfelelõ tudás miatt operáltak 2-szer 3 héten belül?Sosem derül ki mert mindent meg lehet magyarázni.:(

Nincs jelen

#683 2008-09-30 08:38

sanvito
Tag

Clio !

A szubjektivitást én is írtam már, ezért a "megfelelõ sebész" topicban (is) megpróbáltam csak a tényekre szorítkozva leírni a tapasztalataimat, saját véleményem nélkül.

Én ahogy írtam, véletlenül kerültem a Klinikára, de hidd el nekem, h beutaló nélkül és ingyen látnak el mindenkit, bárhonnan is jön.
A Klinika a Transzplantációs és Sebészeti Klinika ( az ottani állapotokról írtam már sokat....).
A fõ tevékenysége természetesen a transzplantáció, de bármely sebészeti esetet is ellátnak, a honlapjukon is találsz infókat. http://trans.sote.hu
A sebészem dr. Telkes Gábor gasztroenterológus-sebész (egyébként a vesetranszplant team-ek vezetõje is), most 6 hónapig Angliában oktat.
Szó sincs róla h személyesen hozzá ragaszkodom, - semmit nem tudtam róla és nem is ismertem amikor oda kerültem - most így távollétében is BÁRKIHEZ bizalommal fordulnék ha úgy hozná az élet, és a Klinikán BÁRKIT ajánlanék tiszta szívvel bárkinek.
Ez meg is történt, ismerõseim közül sokan a Klinika betegei már (Bp-iek és vidékiek is), eddig õk is csak kezdvezõ tapasztalatokról számoltak be.
(Írtam nektek, h júliusban pl. egy éjszaka egy kullancs miatt mentem be, amit minden gond nélkül kiszedtek, morgolódás nélkül, pedig késõ este volt.)

Természetesen nem én voltam egy egyetlen bélmûtétes, nagy gyakorlata van az orvosoknak ott ebben is.
Mivel nagyon rettegtem a varratelégtelenségtõl, (Ildikó esetét olvasva) a rendelkezésemre bocsátották az elmúlt 10-15 év statisztikáját.
Már nem emlékszem a számokra, sok bélmûtét volt, ilyen is és olyan is, de az elmúlt 10 évben NEM VOLT varratelégtelenség. (Jelzem mindent meg is tettek h ne legyen.....)
Ezt a statisztikát akkoriban a neten is megtaláltam, majd rákeresek ismét, bár a korrekt kórház rendelkezésre is bocsátja, de nem csak a mûtétek számát, hanem a szövõdményeket is lényeges lehet tudni.

Nem utolsó sorban (majdnem) kivétel nélkül minden nõvérrõl és a teljes személyzetrõl csak dícsérõ szavakat tudok mondani, minden vizsgálatom (kínzásom, stb.) a lehetõ legjobb légkörben és bánásmóddal zajlott. (ez már szubjektív persze)
A sztómásnõvért ismét megemlítem, aki alapító és vezetõségi tagja a "sztómás nõvérek egyesületének", a májusi mûtétem elõtt pl. véletlenül láttam egy TV riportot, ahol kiállt és harcol most is a bélbetegekért, és szomorúan tolmácsolta a magyar eü-ben uralkodó állapotokat és közelgõ orvos és nõvérhiányt.
Hazamenetelem után is mindenki rendelkezésemre állt és áll, hívtam már tanácsot kérve az osztályt, az orvost, a sztómás nõvért, a dietetikust és a gyógytornászt is. Mobilszámokkal ellátva bocsátottak haza.

Azt nem mondanám h kevés beteg van, pl. az ambulancián akkor voltam 9-kor az elsõ, ha már reggel negyed 8-kor a padon ültem.....
Elég sokat voltam ott is, az osztályokon is, így sokat beszélgettem a betegtársakkal, ezért tudtam ezeket (a saját tapasztalataimon kívül ) összefoglalni.
Valószínû van aki nem elégedett, de értelemszerûen ilyen emberekkel nem találkoztam, mert valószínûleg õk már nem a klinikára járnak.

Szép napot, és mûtét nélküli éveket kívánok Neked is, Mindannyiunknak is !

Nincs jelen

#684 2008-09-30 11:33

Yakus
Tag

A klinikák kiemelt kórházak, amennyiben ott oktatják a jövendõ orvosokat. Szakmailag általában jó orvosok mind. Homogén gárda, ahová nemigen kerülnek be hajdani lógós, buta, bukdácsolással végzett orvosok. Ha tehát valakit egy klinikára sodor a sorsa tök véletlenül, az örömmel veheti tusdomásul a szerencséjét. A klinikák nem a vidéki kislórházak kategóriája, ami a szakmai hozzáértést, orvosokat illeti.
A Transzplatntációs Klinika pedig az ország egyik kiemelt (vese, máj) klinikája. Ott tisztaság van, portás, rend, fegyelem, õrök, fürdõszobák a szobûkhoz, szellõzõberendezéssel a WC-ben stb. Olyan, mint egy üdülõ. Mint amilyennek minden kórháznak lennie kéne, ahol betegeket, embereket gygyítanak. Nagy szerencse, ha valaki odakerülhet. Tök véletlenül, beutaló nélkül - az igazat megvallva - nem hiszem, hogy oda lehet kerülni. Nem lehet odamenni beutaló nélkül, mint ahogy sehova sem. Mint minden klinika, országos ellátó intézmény. Aki a szomszédos II. belklinika gasztroenterológiai betege és mûteni kell, bizonyára ott mûtik. De hát az utcáról azért nem lehet egy országos kiemeltségû, egyetlen transzplantációs klinikára csak úgy besétálni.

Nincs jelen

#685 2008-09-30 11:35

Yakus
Tag

Kiegészítésként, pontosításként:
a vidéki kórházakban is remek orvosok vannak, de vegyesebb gárdák, nagyobb esély van esetleg a szakmailag nem a topon lévõ orvosok felvételére is. Nem olyan homogén gárda (mind jó a maga helyén, szakmájában, szakterületén),  hanem vegyesebb, jók, rosszak, silányak, kitûnõek stb.

Nincs jelen

#686 2008-09-30 12:45

sanvito
Tag

Yakus !

Írtad:
"...Tök véletlenül, beutaló nélkül - az igazat megvallva - nem hiszem, hogy oda lehet kerülni. Nem lehet odamenni beutaló nélkül, mint ahogy sehova sem. Mint minden klinika, országos ellátó intézmény. Aki a szomszédos II. belklinika gasztroenterológiai betege és mûteni kell, bizonyára ott mûtik. De hát az utcáról azért nem lehet egy országos kiemeltségû, egyetlen transzplantációs klinikára csak úgy besétálni."

Ezt nem tudom honnan vetted, de HIDD EL, BE LEHET SÉTÁLNI  !

Ha valakinek szüksége van a Klinikára, hát sétáljon be !
Zárjuk is le, a TÉNYEK magukért beszélnek....

Nincs jelen

#687 2008-09-30 12:52

MrPeetR
Tag

Én is beutaló nélkül mentem a Transzplantációs klinikára! Minden orvosnak saját mobilja van, így a kórház központi számát hívva átkapcsolnak a keresett orvos zsebében lévõ mobilra. Elmondtam mi a gondom, milyen mûtétre lenne szükségem. Egy hétre rá kaptam idõpontot, annyit kértek csak, hogy minden eddigi zárójelentésemet vigyem magammal. Tudták, hogy az elõzõ három mûtétem máshol volt, de nem firtatták miért, vagy hogyan kerültem a transzplantra, egyszerûen fogadtak készséggel.

Nincs jelen

#688 2008-10-01 07:03

clió
Tag

kEDVES YAKUS!

Elméletileg igazad van. A gyakorlat azonban más, sõt vannak olyan esetek, akik nem jártak szerencsével a klinikákon.
A gyulladásos bélbetegek szövõdményes mûtéteinél nem az a lényeg, hogy klinika vagy nem klinika, hanem az orvos tudása, tapasztalata, rutinja ( empátiája, embersége stb.)az adott mûtéti típusban. Nem tudok róla, hogy bármlyik klinikán lenne olyan sebész, aki életében 100-nál több esetet operált volna IBD-ben! (Ezt a számot közlik a minisztériumban, mint minimum esetszámot bizonyos mûtétek elvégzésének követelményeként).. Lehet, hogy tévedek, mert a legfrissebb adatok birtokában nem vagyok, nem az én hibámból, egyszerúen nem lehet megszerezni. Így csak a gyakorlatra támaszkodhatom, ami nem kevés, 30 éve vagyok crohnos, és 14 éve tagja vagyok az mccbe-nek, ahol nagyon sok betegtörténettel ismerkedtem meg.

Jó egészséget!

Clió

Nincs jelen

#689 2008-10-01 07:07

clió
Tag

Sanvito!

A tények tényleg önmagukban beszélnek, de a Te esetedben jogszabálysértés történt, mert Horváth Ágnes óta nem lehet beutaló nélkül, csak úgy besétálni egy mûtétre!!
Ez akkor is igaz, ha nagy hülyeségnek - és könnyen kijátszhatónak -  gondolom a jogszabályt, és remélem, el fogják törölni és más szabályozás lesz a regionális ellátásszervezés keretében.

A remény hal meg utoljára!

Clió

Nincs jelen

#690 2008-10-01 07:16

clió
Tag

Zolcsibal!

A vidéki betegekért, mindenkiért harcolunk, amikor a margit megmentéséért, dobó fõorvos úr  csapatáért. Itt ugyanis a betegek kb. fele nem a területi ellátási kötelezettség szerint került mûtétre, az ország minden területérõl találkoztam már beteggel, akit dobó mûtött.
Téged hol operáltak és ki? Ha nem akarod nyilvánosan, írd meg légy szíves priviben, mert gyûjtjük az infokat, hogy segíthessünk.
Egyébként kideríthetõ, hogy mi történt veled, de nem vezetne sehová, mert ami megtörtén, megtörtént...
Az a fontos, hogy jó sebészt válasszál, ha - ne adj' isten, mégegyszer mûtõasztalra kerülnél. Sajnos ez Crohnban - szûkületes, tályogos, sipolyos változatnál elõfordulhat. Ha nincs ilyen szövõdményed, reménykedhetsz, hogy egy rezekciós mûtéttel megusztad.
Bocs, de nem olvastam el a történetedet még, és lehet, hogy nem jókat írtam, de általánosságban igaz a fejtegetésem.

Írjál, ha segítség kell!!

Nincs jelen

#691 2008-10-01 07:24

clió
Tag

Péter!

Sok sikert a transzplant klinikához, ott  is tényleg lelkiismeretes, kíváló orvosok vannak, nagy gyakorlattal végzik a vese, máj, stb. mûtéteket.

Kívánom, hogy találd meg végre lelki békédet, mert ez a kulcsa, hogy pozitívan tudjál gondolkodni, és ne csak a hibákat lásd mindenben, hanem az orvosban, nõvérben az - agyonterhelt, alacsony fizetéséért dolgozó - EMBERT is vedd észre!
A margitban 2003 óta egzisztenciális fenyegetésben (állásvesztés!!) dolgoznak, én már a helyükben régen kikészültem volna, és nem lennék képes betegekkel foglalkozni. Na de én nem orvos, hanem közgazdász lettem!!

KI MINT ÉL - ÚGY ÍTÉL!

Ez egy régi mondás, gondolkozz el rajta, ha akarsz, ez tõled függ, nem akartalak befolyásolni, de - bocs - kikivánkozott belõlem.

Clió

Nincs jelen

#692 2008-10-01 08:23

sanvito
Tag

Clio !

Sorry,  de akkor az egész klinika törvénysértõen mûködik, mert nem csak engem fogadtak beutaló nélkül, hanem MINDENKIT fogadtak és fogadnak aki beutaló nélkül jön.
Ebbõl is látszik, h a Klinika GYÓGYÍTANI akar és nem ésszerûtlen szabályokat betartani.

Már tegnap is akartam írni - de aztán kimoderáltam magam - attól hogy kijelentõ módban írsz dolgokat, azért azok még koránsem biztos hogy úgy vannak. (....nem lehet beutaló nélkül, csak úgy besétálni egy mûtétre!!..." )

Amit Péternek írtál, "....nagy gyakorlattal végzik a vese, máj, stb. mûtéteket. ....." csak kiegészítem azzal, hogy ez a Klinikán MINDEN (!) tevékenységre, mûtétre igaz.
A továbbiakban nem akarom megvédeni, nincs is szüksége rá. A tények itt is magukért beszélnek. Itt ez van, máshol pedig más.

Ha emlékszel, sosem alkottam negatív véleményt más kórházról, (fõleg olyanról nem, ahol nem jártam) csak kérésre vagy kérés nélkül próbáltam a tapasztalataimat leírni, lehetõleg objektíven, h megkönnyítsem másoknak a választást, döntést, véleményalkotást. Ez az objektivitás kérés is volt itt a fórumon, h elkerüljük a vitákat.

Hogy Péter lelki békéje hogy került ide, na azt meg igazán nem értem.
Szerintem Nála nagyobb lelki békéje keveseknek van, mert az kell(ett) ahhoz h el tudja viselni mindazt ami történt, és tudjon úgy pozitívan gondolkodni, ahogy Õ teszi !!!!
Na kielemezni sem akarok senkit, nem vagyok lélekbúvár, sem Csernyus doki, csak egy informatikus (és egy pályaelhagyó eü.dolgozó),
Már a suliban is az agyamra ment a verselemzés: Mit akart mondani a költõ ezzel a sorral? Úgy gondoltam mindig: Ezt talán döntse el õ (ha még él) ha már nem él, sosem tudjuk meg...... Minden csak belemagyarázás.

Szerintem a vitát zárjuk is itt le, nem is vezet sehová.....
írtam már: ....mindenki a sajár sorsának a pogácsa....(Besenyõ Pista bácsi után szabadon)
Ahogy látszik is, mindenki oda megy ahová akar (vagy fogadják ott, vagy nem... aztán keres másik helyet, másik orvost), vagy van beutalója vagy nics.....

A lényeg, hogy akárhol is, de LÁSSANAK EL SZAKSZERÛEN, SZÖVÕDMÉNYEK NÉLKÜL ! (ebben az esetben egyátalán nem érdekel engem sem, mást sem hogy közben meg betartanak-e minden adminisztrációs szabályt, vagy sem...., ez az ellátó felelõssége......... õket pedig van aki számonkérje, de az nem MI vagyunk)
Nekünk 1 a fontos, TÚLÉLNI, MEGGYÓGYULNI !

Nincs jelen

#693 2008-10-01 09:24

MrPeetR
Tag

Clió!

Egyet mindenképp szeretnék megkérdezni Tõled! Ha már így terítéken van az én lelki békém...
Mibõl vonod le a következtetéseidet? Pár soros hozzászólásokból? Még egy privát mailt sem váltottunk soha az életben, egyáltalán nem ismersz. Hogy tudsz egy ismeretlenrõl nyilatkozni? Fõleg a lelkivilágomról. Sanvito ismer engem személyesen is, privát mailekbõl is. Ha mindezt õ mondaná meg is próbálnám elfogadni a véleményét, persze abban az esetben, ha kész érvekkel támasztaná azt alá. Voltak negatív élményeim, ami azt hiszem itt bõven ki lett már fejtve, egy lerágott csont ez a téma. Nekem majdnem az életembe került egy rosszul megválasztott kórház, ahol semmibe vették a panaszaimat. 4 napig nem voltak hajlandóak megérteni, hogy bajom van. Nem vizsgáltak meg, nem jártak a végére vajon mi is lehet velem, ha már egész nap panaszkodom. Persze amikor fejjel lefelé lógtam az ágyból, mert a hasüregbe szabaduló bélgázok már a tüdõmet is összepréselték és hamuszürke voltam, akkor hidegen és szárazon (mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne) közölték, hogy megyek vissza a mûtõbe. Hurrá! Ez aztán az empátia! Amikor panaszkodsz egész nap, hogy majd kiugrik a szíved úgy ver, de azt mondják most nem tudunk vérnyomást mérni, mert rossz a mérõ, majd ha lesz egy kis idõ kérnek kölcsön valahonnan. Nekem senki ne mondja, hogy így lehet játszani emberéletekkel. Én fiatal vagyok és bivalyerõs, de nem vagyok benne biztos, hogy egy idõsebb ember is túlélte volna ezt a hanyag ellátást.
Azt hiszem mindennek ellenére még soha az életben nem voltam ilyen boldog és kiegyensúlyozott!!! Ennek is megvan az oka, ami nem tartozik a fórumra. Ez nem az a hely, ahol magánéleti dolgokat kellene kiteregetni...
Ennek függvényében viszont kikérem magamnak, hogy ismeretlenül véleményt alkoss rólam!!!

Nincs jelen

#694 2008-10-01 10:47

Irénke
Tag

Clió! Bocsi,de szerintem igaza va Savitonak és Peetrnek.Hasonlót átéltem én is,de meg sem probálom leirni,mert nem akarok ugy járni mint Peetr.Nagyon jó dolog hogy megprobáltok mindent a szerintetek jó kórházért,orvosért,kivánom hogy sikerüljön valamit elérni.Azt pedig aki nem pozitiv tapasztalatokat ir,azt is el kéne fogadni (tudom 1x2xkicsitdurva volt,de én megértem)Hidd el nekem se volt/lesz könnyü,eddig 13 mûtétem volt(nem mind a crohn miatt,vagyis nem tudták mi a bajom)ne vedd bántásnak,de most fontosnak tartom ezt leirni.Mindenkinek szép napot.

Nincs jelen

#695 2008-10-01 11:27

Margóci
Tag

Yakus!
Igazából én ebbe nem szeretnék belefolyni, ezért eddig is csak mint csendes megfigyelõ olvasgattam a hozzászólásokat DE.. Láttam a vidéki orvosgárdával kapcsolatos hozzászólásodat és most kikivánkozik az én kis szösszenetem is, mint egy kíváló ellenpélda.
Nem szeretnék sem kórházat, sem pedig konkrét személyt megnevezni, úgy érzem ez nem lenne túl korrekt a részemrõl, mivel minden eset kicsit más és ami nekem nem vállt be, lehet hogy másnak igen. Én már 10 éve vagyok Crohn beteg. Természetesen mint mindenki annó mi is megijedtünk (fõleg mivel 10 évvel ezelõtt hol volt még ehhez a technika). Nem tudtuk mi ez, hogy jött, mit kezdjünk vele. Ott voltam 13 évesen fájdalmakkal és a lehetõ legundorítóbb tünetekkel amit csak produkálhat ez a nyavalya... Egyszóval tanácstalanok voltunk. Mivel a családban viszonylag sok orvos van, így az egyik bejuttatott a Pestre az egyik klinikára egy kivizsgálás erejéig. Nos a tapasztalatok.. 4 ember kellett egy szimpla vérvételhez... Az ultrahangban szó szerint leteremtettek, hogy mit képzelek én hogy rabolom az Õ idejüket, mivelhogy makk egészséges vagyok és semmilyen Crohnra vagy egyéb gyulladásra utaló dolgot nem látnak. Aztán legvégül következett a doktor akihez végülis mentünk, aki szintén közölte velem hogy milyen jó nekem, és nem érti mit keresek itt. Természetesen amit el kellett rakjon, azt gond nélkül megköszönte és el is rakta....
Ehhez még hozzátartozik, hogy a Szekszárdi kórházban már akkor cm-re pontosan be tudták mérni a gyulladást. Kérdem én akkor Pesten mit nem vettek észre? Hol keresgéltek?
Ezt követõen nem múlt el kb. másfél év semmi és egyik napról a másikra a mûtõasztalon találtam magam. Egy vidéki kórházban!! Ahová máig a legnagyobb szeretettel megyek be, mert tudom hogy milyen csapat kezében vagyok. Gond nélkül bízom rájuk az életem. Gondolom megérti midenki, hogy ha ezt így ki merem jelenteni, akkor tényleg nem lehet velük gond.
Ezzel csak azt akartam leírni, hogy attól mert vidék, még egyáltalán nem biztos hogy az orvosgárda "rosszabb". Sõt! Én pl. soha nem mennék már el innen, függetlenül attól hogy vannak nagyobb kórházak, klinikák. Tisztában vagyok vele, hogy mindenhol megvannak a hibák és az erények egyaránt...
Ezt a kis monológot nem vitaindítónak szántam, csak gondoltam egy másik véleményt is látni kell mindenkinek!
Szép napot!
Puszi!

Nincs jelen

#696 2008-10-01 13:43

nori
Tag

Csatlakozom,hogy vidéken is vannak kiváló gárdák...

Engem Szegeden kezelnek,drága jó Nagy Ferenc Tanár Úr,minden tiszteletem az övé,nem csak tudásban van "ott" de emberileg is rendkívül korrekt!

A sebészethez most lesz szerencsém elõször,kicsit tartok is tõle..még nem mûtöttek,nem ismerem a sebészt,csak a nevét tudom,mást semmit de bízom a legjobbakban! Másképp nem megy..

Nincs jelen

#697 2008-10-01 15:39

zolcsi
Tag

Bocsánat egy-két gondolatot megosztanék én is "vidéki" lévén.Tévedés ne essék nagyon jó vidéki gárdák vannak az ország minden pontján.Sõt a saját sebészemmel is meg vagyok elégedve annak ellenére ,hogy kétszer mûtött.Így alakult elfogadom mást nem tudok tenni.
Végigolvasva az aiolosz által belinkelt cikket a Dobó lemondásáról és az esetszámokról a kórházakban nagyon elgondolkodtató.Engem decemberben operáltak és áprilisben kérdzetem a sebészeten egy nõvért volt e azóta crohnos betegük .Nem volt a válasz.Az is lehet persze nem tudja de általában egy nõvér szokta tudni az ilyesmit.Ezzel csak azt akarom kifejezni nem tudom van e egy ilyen szintû orvosuk a vidéki kórházaknak mint a Dobó István aki az esetek 90%-ban bélmûtéteket végzett.Nem hiszem hogy sokan vannak.Általában "sima" sebészek ugranak be.Azért az idézõjel mert egyik orvost sem szeretném ismertelenül sem megbántani.
Szomorú a Dobó esete.Sajnálom a betegeket is akik maximálisan megbíztak benne.El tudom képzelni hogy kétségbe vannak esve.A közös ügyért pedig köszönet clió.Nagyon jó volt látni az összefogásnak ezt az oldalát beteg részrõl.
Csak még annyit: Pesttõl 230 km-re nem olyan egyszerûen kivitelezhetõ egy konzilium egy mûtét egy beteglátogatás egy hosszabb befekvés.

Nincs jelen

#698 2008-10-01 16:46

virágom
Tag

Sziasztok!
Olvasva benneteket egy rövid gondolatsort megosztanék  veletek. Vidéki vagyok én is 5 mûtéten túl ebben volt életmentõ is a crohnal kapcsolatban. Peetrhez hasonlóan volt részem negatív és nagyon kellemetlen élményben, de szerencsére sebészt váltottam és most már az utolsó 2 mûtét során csak pozitív élményekben volt részem ha ezt egy mûtét során el lehet mondani. Igen nagyon sok függ a sebészen, a gasztróson a tudásukon és nem utolsó sorban az emberségükön , kedvességükön, hogy úgy kezelnek mint érzõ embert és nem csak az esetet látják bennünk.
Clió!
Tudjuk mindnyájan milyen nehéz az egészségügyi dolgozóknak ("agyonterhelt, alacsony fizetéséért dolgozó") de szerintem ez akkor sem mentség arra, ahogy néhányan viselkednek a beteg és kiszolgáltatott emberekkel. Elfogadni ezt nem tudom és nem is akarom. Ugyan akkor minden tiszteletem és hálám azoké az orvosoké és ápolóké akik erejük meg feszítésével lelkiismeretesen és becsületesen mindent megtesznek értünk betegekért.

Nincs jelen

#699 2008-10-01 18:12

aiolosz
Tag

Mindenkinek....
Szomoru vagyok es tanacstalan :(
Moderalnek is, meg nem is ....ez itt a kerdes ?
Soha nem voltam a topicban emlitett korhazak egyikeben sem es az elet, vagy a Joisten eddig mindenfele mutet_tol is megkimelt.
Vagyis, elfogulatlan vagyok.... nem befolyasol meg az sem, hogy akik az u.n. "korhaz" vitaban reszvesznek, szemelyesen ismerem-e, vagy sem, hisz, ha ismerem is Oket, az nem olyan melysegu, hogy az mertekado lenne.
Egy dolgot tudok viszont, megpedig azt, hogy aki ideteved a forumra es ebbe a topicba, az kellokeppen tanacstalan lesz, hogy kinek a szava, velemenye a hitelesebb..... Melyik korhazba erdemes, vagy nem erdemes- itt most konkretan sebeszetre- elmenni, orvost keresni, befekudni...

Amit en most leirtam, nem igenyel valaszt.... de mindenkit arra kerek, probalja meg egy idetevedo tanacstalan beteg szemevel olvasni a leirt velemenyet, hogy az mennyire segit majd a informaciokra kivancsi tarsunknak.
Koszonom
aiolosz

Nincs jelen

#700 2008-10-01 18:21

bánatos
Tag

Kedves Aiolosz!

Nagyon visszafogottnak tünt a hozzászólásod, ahhoz képest amit egy-két elfogult, és elvakult megnyílvánulásból le lehetett szûrni. Köszönöm szépen, hogy meg van engedve, hogy egyéb kórházak, és intézmények is helyet kaphassanak a fórumon, ahol el tudják szakszerûen látni a rászorúlókat. És ez nagyon fontos azoknak, akiket sajnos érint.
Még egyszer köszönöm!

Szerkesztette: bánatos (2008-10-01 21:53)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb