#751 2008-10-02 22:59
- kbalu
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Egészségügy, kórházak
ritkán járok erre, nézzétek el nekem, hogy utólag a "vita" lezárása után, bánatos bánatára mostanában ritkán idejáróként csakazértis belepofázok, nem várok reagálást és hozzászólást és legfõképpen az okoskodást, hogy minek kell már megint elkezdeni... nem kezdem, egyszerûen most jutottam el idáig és úgy érzem ugyanolyan jogom van hozzászólni mint annak, aki korábban szólt hozzá, de aioloszra bízom a döntés jogát, hogy bennhagyja-e vita utáni vitahozzászólásnak :P (aiolosz barátom, nem sértõdöm meg, ha törlöd)
aki nem olvasta végig (elejétõl!) a megfelelõ sebész és hasonló topikokat, az se alkosson véleményt másokról, ugyanis MrPeetr volt az, aki anno elég sokat "fikázott", és ha az õ stílusa az életben is olyan, mint amilyen sokszor itt a fórumon, akkor megértem, hogy a nõvérek, siránkozásnak vették valós panaszait.
Sanvito: te mondod, hogy legyünk objektívek és egyik hozzászólásod csöpög a klinika agyonistenítésétõl... Péter agyonfikázza a Margitot, mert neki ott rossz tapasztalatai voltak és isteniíti a klinikát, mert ott jók
fogadjátok el, hogy senki nem fog tudni elfogulatlanul beszélni egy olyan helyrõl, amirõl vannak tapasztalatai, legyenek azok jók vagy rosszak, de igenis szükség van egy olyan topikra, ahol orvosokról/kórházakról véleményt nyilvánítunk és nem egymásra mutogatunk, hogy te hogy mersz mást mondani...
az én zárómûtétem 40 perc volt úgy, hogy ebbõl kb. 15 perc az elõkészítés, mégis élek és virulok és voltunk ezzel sokan így, láttam jó pár embert rövid záró után kijönni a mûtõbõl és a mai napig semmi bajuk, tehát semmi köze a dolognak az x órás mûtéthez
de hogy van mersze bárkinek is megkérdõjelezni egy orvos munkáját/döntését, még ha az urambocsá rossz is? mint ahogy írta bánatos, ez az illetékes szerv dolga, Péter, miért nem intézkedtél ez ügyben?
a másik dolog pedig, ami egy kívülállónak itt nagyon zavaros lehet, hogy nagyon egybefolyik a Margit sebészet-Dobó tanár úr véleményezés és sajnos sok hozzászólásból nem derül ki, hogy most akkor mirõl is beszélünk. Pétert nem Dobó mûtötte, neki az osztályról vannak rossz tapasztalatai és ha az orvosgárdáról vagy a nõvérekrõl kellene véleményt írni én is tele lennék negatív véleményekkel, de nem teszem, mert a - volt? :( - sebészem jó ember, meg voltam vele maximálisan elégedve és nagyon sajnálom, hogy ez lett a vége :(
clió! nektek kitartást és sok sikert a további küzdelemhez, remélem, hogy sikerül elérnetek az IBD centrumok létrehozását, mert tényleg óriási szükség lenne rá!!!
(errõl jut eszembe, Sanvito, nem tudom, megválaszolta-e vki azon clióhoz intézett kérdésed, hogy ki az a MI, MI = MCCBE, értünk küzdenek, értünk vannak, clió az érdekvédelmi felelõsük)
Nincs jelen
#752 2008-10-02 23:12
- aiolosz
- Tag
kbalu írta:
ritkán járok erre, nézzétek el nekem, hogy utólag a "vita" lezárása után, bánatos bánatára mostanában ritkán idejáróként csakazértis belepofázok, nem várok reagálást és hozzászólást és legfõképpen az okoskodást, hogy minek kell már megint elkezdeni... nem kezdem, egyszerûen most jutottam el idáig és úgy érzem ugyanolyan jogom van hozzászólni mint annak, aki korábban szólt hozzá, de aioloszra bízom a döntés jogát, hogy bennhagyja-e vita utáni vitahozzászólásnak :P (aiolosz barátom, nem sértõdöm meg, ha törlöd)
Dehogy torlom, inkabb sajnalom, hogy ritkan jarsz erre :( Bizony sokxor szukseg lenne a velemenyedre, tapasztalatodra, mivel sebesz_ugyi dolgok temaban en jaratlan vagyok,,,
Nincs jelen
#753 2008-10-03 07:35
- sanvito
- Tag
Kedves kbalu !
Idézlek: Sanvito: te mondod, hogy legyünk objektívek és egyik hozzászólásod csöpög a klinika agyonistenítésétõl... Péter agyonfikázza a Margitot, mert neki ott rossz tapasztalatai voltak és isteniíti a klinikát, mert ott jók"
Sajnálom ha nem vetted észre a különbséget az objektivitás/szubjektivitás között !
Azt is sajnálom ha így látod, sosem istenítettem a klinikát, ha figyelmesen olvasol rájössz hogy sosem írtam meg a saját véleményem, amennyiben így lett volna, biztosan hozzátettem volna hogy "szerintem", és ez így lenne korrekt másoktól is. De nem tettem.
Mindig is a TÉNYEKRE szorítkoztam, MÁSKOR IS AZT FOGOM TENNI ! Ebben az esetben pozitív tapasztalatokat írtam le, ott ez volt/van..... és ennyi.
Akik ismernek, vagy folyamatosan olvasták a hozzászólásaimat, tudhatják hogy saját vélemény nélkül törekedtem tudósítani a klinikáról, de sosem "istenítési" szándékkal (ez teljesen távol áll a személyiségemtõl nem csak itt, az élet bármely területén, ez nem jellemzõ rám), sõt sokáig semmit sem írtam a klinikáról, csak a fórumozók kérésére írtam le a tapasztalataimat. Mindig csak úgy, hogy itt ez volt, vagy úgy volt, de sosem tettem hozzá hogy SZERINTEM ez jó vagy rossz, és erre kértem másokat is.
Az un. "istenítés" egyik eleme a jelzõkkel történõ jellemzés (itt is azt mondom: szerintem...:)) nálam ilyet SOHASEM olvashattál, és nem is fogsz.
Köszönöm az infót az MCCBE-rõl !!!!!
Üdv.
Nincs jelen
#754 2008-10-03 08:22
- MrPeetR
- Tag
Kbalu!
Ezt írtad: "de hogy van mersze bárkinek is megkérdõjelezni egy orvos munkáját/döntését, még ha az urambocsá rossz is?"
Ezek szerint egy orvos hibájának nem lehet hangot adni? Azért, mert mondjuk ritkán hibázik? Hmm.... Akkor ez nem egy demokratikus állam lenne, ha így volna. Így sem vagyunk a demokrácia mintája, de hála az égnek elnyomásban sem élünk. Én nem kívánok senki felett pálcát törni, de igenis bejelentést tettem az Egsészségbiztosítási Felügyeletnél. Nekik kötelességük minden bejelentést kivizsgálni, a véleményüket el is fogom fogadni. Sok beteggel találkoztam a Margitban -õk nem fórumtagok-, akik fontolgatták ezt a lépést, mert az ember értetlenül áll a helyzet elõtt, amikor körülötte komplikációk adódnak bármerre néz. Ilyenkor felvetõdik a kérdés, ha ez e legjobb sebészet, akkor máshol már rég meghaltam volna? Volt a kórházban olyan lány, akinek 3 éven belül a 19. operációja volt. Minden szabályt betartott! Ha ennyire monopol helyzetben lenne a Margit, hogy máshol nem tudnának normálisan ellátni, akkor tele lenne a sajtó és a média, hogy mennyien halnak Crohn-Colitis betegségben. Ennek ellenére igen ritkán téma a médiában ez a betegség. Úgy gondolom igen veszélyesbe kezd átmenni a Margit kórház ilyen mértékû favorizálása. Gondoljatok csak bele! Rossz állapotban lévõ crohnosként regisztrálsz a fórumra és azt olvasod az egyetlen jó hely a Margit, ami a csõd szélén áll és igen kevés az ágy. Választasz ennek függvényében egy másik sebészetet, de a tudatalattidba rögzül a fórumról, hogy igen kevés eséllyel indulhatsz, mert csak a Margit, ahol normálisan elláthatnak. Ez jó? Ezzel segítünk másokon? Szerintem ez nagyon negatív, másokban félelmet keltõ folyamat. Agyonistenítve itt eddig egyedül a Margit lett. És Sanvitonak van annyi intelligenciája, ha valaki a Klinikáról élne negatív tapasztalataival õ azt elfogadná. Ezt egyedül a Margit "rajongók" nem tudják elfogadni. De miért? Ki tudja....
Az, hogy milyen stílusom van nem jogosítja fel egy szakközépiskolai végzettséggel rendelkezõ nõvért, hogy pszichiáter testet öltve felülbírálja valósak-e az én panaszaim. Kutya kötelessége a végére járnia mi baja van annak, aki neki panaszkodik. Többek közt azért, mert a munkaköri leírása is ezt írja elõ. Nem azt, hogy emberek panaszainak hitelessége felett ítélkezzen! Szerintem....
Nincs jelen
#755 2008-10-03 08:41
- sanvito
- Tag
Sziasztok !
Kiegészítésként MrPeeR-hez:
SZERINTEM:
Írtam már: NEM MI VAGYUNK A KÓRHÁZ ! A pozitív, negatív tapasztalatok, nem a kórház "betegeit" minõsítik.
Nem a "betegek" vannak megtámadva ha negatív tapasztalat hangzik el !!!!!
Azt is írtam már, nem változtatná meg a véleményem ha negatív tapasztalatot hallanék az orvosomról, vagy a klinikáról. Akkor amikor ott voltam ez volt, más idõpontban lehet hogy más volt, vagy más lesz.
Nem gondolom hogy ezt olyan bonyolult elfogadni.
Továbbra is vallom: NEM KELL MEGVÉDENI AZ ORVOSOKAT, KÓRHÁZAKAT, KLINIKÁKAT !
Le kell írni a tapasztalatokat - negatívokat, pozitíveket - majd a pozitívek "megvédik" õket !!!! (SZERINTEM)
Mint "volt" nõvér: akkor is észre kell venni a rendellenességeket, ha a beteg NEM panaszkodik !!!! (EZ SZERINTEM IS, ÉS A SZAKMA SZERINT IS....)
Nincs jelen
#756 2008-10-03 09:47
- Margóci
- Tag
:( Ez már egyre rosszabb... Lehet hogy itt már rég nem is az érdekekrõl van szó, hanem hogy mindenki érvényesítse a saját igazát (amit mellesleg a másik x ember talán soha nem is fog úgy gondolni, így soha nem lesz vége a vitának, mertmindegyik egy újabbat és újabbat generál!)? :(
Nincs jelen
#757 2008-10-03 10:02
- virágom
- Tag
Mindenkinek!
Elgondolkodtatok e már azon, hogy ha egy kívülálló ide téved és olvassa sorainkat mit gondolhat rólunk? Szerintem az jön le neki na ezek is marják egymást itt sincs összetartás. Valamint szerintem többünket megriaszt ez a kialakult helyzet és elgondolkodunk érdemes e írnunk ha igen nem e váltunk ki betegtársainkból heves indulatokat és nem leszünk e céltáblák? Valahol mindenkinek igaza van mivel az élet nem csak fekete és fehér hanem vannak szürke árnyalatai is. Bocsika az erõs és nyílt fogalmazásért de szerintem abba kellene hagyni " ö ezt írta te azt írtad"-ot.
Nincs jelen
#758 2008-10-03 10:19
- sanvito
- Tag
Mindenkinek !
Igen, tényleg abba kell(ene) hagyni !
Ehhez az kell, hogy ne bukkanjanak fel idõrõl-idõre olyan hozzászólások, amelyekben fórumozó társaink így-vagy úgy (többnyire negatív színben) megemlítésre kerülnek.
Sziasztok
Nincs jelen
#759 2008-10-03 10:27
- MrPeetR
- Tag
Én ki is szálltam ebbõl. Megvan a saját véleményem, megvan másnak is. Döntsön és cselekedjen mindenki saját belátása szerint. Ez így korrekt, nem szabad senkire ráerõltetni a saját véleményünk. Elég volt ez a vita hétközben, legyen mindenkinek nyugodt és szép hétvégéje!
Nincs jelen
#760 2008-10-03 11:23
- kukackonzerv
- Tag
Clio! :)
Mik a fejlemények?
Van új, esetleg jóhír Kóka Békáinak?
Nincs jelen
#761 2008-10-03 11:37
- ani58
- Tag
Sziasztok!
Én csak annyit szeretnék mondani, hogy ebben a nyavalyában sajna elég sok a kísérletezgetés és igenis ki kell állnia a betegnek magáért és most nem a mûtétrõl beszélek. Az, hogy "hogy van mersze egy betegnek megkérdõjelezni, amit egy orvos mond", régen én is így gondoltam, de sajnos rá kellett jönnünk, hogy pl. a mi esetünkben a lányomnál ha nem emeljük fel az utolsó elõtti pillanatban a hangunkat, akkor bele sem merek gondolni mi lehetett volna. Mai napig hibáztatjuk magunkat azért, miért nem hamarabb tettük ezt, így "csak lelkileg" szenvedett maradandó károsodást, szerencsére a mûtétet megúszta, de nem egy esetrõl tudok, ahol túl sokáig bíztak a kezelõorvosba és rosszabbul jártak, mint mi sajnos. Minket is egy ilyen eset rázott fel annak idején, azért jó ez a fórum. Nem baj az, hogy akik itt megfordulnak hallják a negatív tapasztalatokat, mert senki más nem figyelhet úgy a betegre, mint saját maga és ki kell verni a balhét, ha neki nincs ereje, akkor a hozzátartozónak, mig nem intézkednek, mert nagyon komoly következmények lehetnek.
Nincs jelen
#762 2008-10-03 12:11
- Ánya
- Tag
Kedves Clio!
Akkor várom, hogy mit lehet tenni még Dobó fõorvos úr ügyéért és az IBD centrumokért! :D
Szeretnék aktívan megküzdeni!!!
Igazítsuk össze lépteinket, mert úgy talán hatásosabbak tudunk lenni!
Szerkesztette: Ánya (2008-10-03 12:11)
Nincs jelen
#763 2008-10-03 12:18
- MrPeetR
- Tag
Egy eset:
Barátom húgának fájdogált a hasa egyre gyakrabban. MÁV kórház sebészetén azt mondta a sebész fõorvos neki, hogy nem látható mi lehet az, de semmi baj, feltárja, diagnosztizálja, megoldja....
Baleseti sebészeten volt kontakt, csináltak egy CT-t, kiderült, hogy egy "szimpla" petefészekciszta. Laparoszkóppal eltávolították. Maradt neki 2 kb. 3 centis heg. 20 éves a lány! Azért nem mindegy, hogy 20-25 centis vágás vagy csak egy laparoszkóp nyoma. Osztályvezetõ fõorvos volt a MÁV-os, aki feltárta volna. CT-t nem kért. (nem olcsó vizsgálat...) És a mûtét után gondolom amúgy is fejpénz jár az osztályának. De ez annyira szörnyû. Így nem lehetne viselkedni emberekkel. Amerikában egy ilyenért rögtön perlik az orvost, igaz ennek tudtában ott nem is engednek meg maguknak ilyet.
Bocsi ennek nincs köze IBD-hez, de ez egy egészségügy topik végénis....
Nincs jelen
#764 2008-10-03 12:21
- noraaaa
- Tag
Sziasztok,
nem személyesen, hanem édesanyám kapcsán vagyok érintett a témában. 6 éve egy sikeres mütéten van túl, hálával gondolva azóta is a Margit kórházra és Dobó föorvos úrra.
Amikor megkapta a hirlevelet a föorvos úr nyugdíjazásáról és a toborzásról, láttam rajta, h aggódik. Szerencsére teljesen jól van, de már látja maga elött a következö mütétet és a kérdés, vajon ki lesz a következö orvos, akiben ennyire megbizik.... :(
Elkezdtem keresgélni a neten a témával kapcsolatban, és igy akadtam rátok. Két estén keresztül olvastam a fórumot. Nagyon szimpatikus embereket "ismertem" meg itt személyetekben, tetszik az összetartás, még ha kisebb viták is adódnak, akkor is érzödik, h szeretitek egymást, h figyeltek a másikra.
Gratulálok ehhez, nagyon pozitiv hozzáállás !!!!
Nem emlékszem már, h név szerint melyikötök a fö kezdeményezö, de arra igen, hogy Horváth Csabát próbáltátok megkörnyékezni. Nem tudom sikerült e, de én beszélö viszonyban vagyok a Csabával 2006 óta, heti-két heti rendszerességgel össze szoktam akadni vele a munkám során,talán segitségetekre tudnék lenni.
Ha igen. szóljatok.
Kitartást mkinek, hasonló pozitiv hozzáállást és ugyanilyen összetartást!
Nagyon értékes emberek vagytok, HAJRÁ :)
üdv.Nóri
Nincs jelen
#765 2008-10-03 13:56
- kukackonzerv
- Tag
Szia noraaaa! :)
Nagyon örülök, hogy itt vagy. Még van rá esély, hogy édesanyádnak nem kell másik orvost keresni, hisz a fõorvosúr kétesélyes választ adott nekünk arra vonatkozólag, hogy õ fog-e praktizálni.Mitöbb, meghagyta,nyugodtan felkereshetjük Õt kérdéseinkkel.
Bizonyára tudod a telefonszámát,mindenesetre máris postázom. :)
Horváth Csabával való kapcsolatod igen fontos, és hasznos lehet :) köszönjük!!!
A forumon, és minden területen :) a mi védõangyalunk clio, aki képvisel minket, töretlen energiával! :) Persze mi is a saját eszközeinket bevetjük :), vagyis élünk jogainkkal,szervezkedünk.
El ne felejtsem Neked megemlíteni segítõkész moderátorainkat,akik a közhasznú közleményeinket szívesen közzéteszik, ha szükség van rá :):).
Minden ötletünket várja clio, és biztosan itt lesz hamarosan(most is értünk tevékenykedik).
Édesanyádnak további jó egészséget kívánok! :):):)
Nincs jelen
#766 2008-10-03 15:28
- bánatos
- Tag
Kedves Kbalu!
Azt hiszem, nem vagy tisztában azzal amit leírtál Te írtad:"ritkán járok erre, nézzétek el nekem, hogy utólag a "vita" lezárása után, bánatos bánatára mostanában ritkán idejáróként csakazértis belepofázok,"
Csak egyet kívánok Neked, és minden embertársamnak, hogy ne találkozzanak bánatos bánatával, soha az életben.
Részemrõl többet ebben a topikban nem reagálok, mégha megszólítva leszek sem.
Nincs jelen
#767 2008-10-04 07:20
- clió
- Tag
Kedves Kukackonzerv!
Köszönöm bölcs hozzászólásaidat. Valóban: az lenne a cél, hogy megosszuk egymással jó és rossz tapasztalatinkat egyaránt.
Nyilván mindenki véleménye szubjektív lesz, attól függõen ítél valamit jónak, vagy rossznak, hogy vele mi történt az adott szolgáltatónál (már így kell hívni a klinikákat, kórházakat, szakrendelõket, háziorvosokat).
Ehhez - hogy másoknak is informácót és ne dezinformációt jelentsen - tudni kell, hogy kin, milyen mûtétet hajtottak végre, mert életveszélyes pl. amit Snvito csinál: én például azt hittem - mert nem olvastam el mindent - hogy IBD-ben szenved, mert a sztóma, ill. sztómazárás egészen mást jelent egy súlyos gyulladásos bél "remisszióba " jutása utáni állapotban, mint pl. ha egyéb ok - perforáció, daganat - miatt történik.
Talán - a tapasztalatok okán - más- és más a kórházak elõírása, hogy mit kérnek a betegektõl, milyen utasításokat kell betartani. Az, hogy a klinikán lehet inni sztómazárás napján?, másnapján?, az nem azt jelenti, hogy ha a másik kórház azt monda, hogy csak másnap, és akkor is csak szénsavmentes italok fogyaszthatók, én biztos, hogy azt az utasítást tartanám be, amit nekem mondanak, és nem azt, ami másik kórházban a gyakorlat .
Mindenkinek más és más a betegsége, és nem az a lényeg, hogy sztómazárás, hanem az, hogy milyen elõzmények után, mennyi idõvel a kivezetés után és biztos van más szempont is, amit nem tudok, lévén nem vagyok orvos, és nem veszem magamnak a bátorságot, hogy felülbíráljam annak az orvosnak az utasítását, akire az életemet bíztam, maximálisan megbízok benne, hiszen én választottam!!
Volt olyan szolgáltató, aki a perforációs mûtétem után - nem volt sztóma, csak rezekció a 2. napon zöldbabfõzelékkel kinált meg délben, reggelire meg keménytojás volt! Na én nem ettem meg, és az orvosom azt mondta, hogy jól tettem. Tehát az sem mérvadó még sajna, hogy mit adnak enni, mert nincs minden kórházban olyan dietetikus, aki tudja, hogy mit lehet ennei egy gyulladásos bélbetegnek! Ez még a 90-es években volt, mamár sokkal jobb a helyzet!
Egyébként a tükrözés elõtti béltisztítás is más és más gyakorlatot követ kórházanként, szerintem ez nem baj, az a lényeg, hogy a bél tiszta legyen. Ezt nyilván többféle módszerrel el lehet érni, ezért kell a betegeknek tájékozottnak lenni, és olyan vizsgálóhelyet keresni, ahol a számára legkellemesebb módon történik a vizsgálat!
Aiolosz ötlete, hogy mindenki mutatkozzon be, milyen betegsége van, és írja le a fontosabb tapasztalatait, mûtéteit, szedett gyógyszereit, nagyon jó volt, talán a kérdéseket újra kellene gondolni, megfele-e annak a célnak, aminek szánta, : van-e benne felesleges kérdés (szerintem van) és esetleg kell-e olyat beletenni, ami kimaradt, de fontos (szerintem ilyen is akadna, ha végiggondolnám)
Clió
Nincs jelen
#768 2008-10-04 07:33
- clió
- Tag
Kedves Bánatos!
Eddig nagyon tiszteltem lelkierõdet, bölcs hozzászólásaidat, de azt hiszem, most rossz megoldást választottál.
Szerintem - és én megpróbálom magam ehhez tartani - nem az a jó, ha nem írsz többet bánatodról, hiszen az írás is segít - gondolom - a történtek feldolgozásában.
Az, hogy nem mindenben értek (értünk) veled egyet, szerintem természetes. Talán - érthetõ okokból - Te sem tudod objektíven megérteni: mi vezetett Ildikó halálához. Remélem, nem követtek el hibát, ha igen, és Te akarod tudni, azt javaslom: keressél egy olyan igazságügyi orvosszakértõt, vagy fordulj az ebf-hez, és kérd, vizsgálják ki: mi vezetett a halál okához. Én csak azt nem értem, hogy a saját - és sok-sok betegtársam - tapasztalata az, hogy a margit sebészetén megfelelõen tájékoztatják a betegeket a mûtéti kockázatokról, és ha kérdésünk van, mindenre válaszolnak, ha elõre kérünk idõpontot, és nem azonnal, a mûtõbõl kijövõ orvost lerohanva tartunk igényt egy hosszabb beszélgetésre. El nem tudom képzelni, hogy ne tájékoztattak volna téged, mi vezetett ahalálhoz, mit hozott a boncolás eredménye. Ebbõl ugyan is kideríthetõ, mi a halál oka, és az is, hogy helyes diagnózist állítottak-e fel, és ennek megfelelõen történt e a kezelés, mûtét,gyógyítás.
Természetesen jogod van a kórházatÍ/orvost beperelni és jogi úton kérni elégtételt.
Én háromszor tehettem volna ezt, még a 80-s, 90-es évek elején, de egyszer sem pereltem, több okból. A belemet már pénz nem pótolja, és kisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy bíróságra járjak évekig.
Talán ma már máshogy cselekednék, ha egyértelmûen mûhiba történne, mert a pénz bizonyos esetekben jól jönne nekem is és mindenkinek, aki nehéz anyagi helyzetbe kerül az orvosi hiba miatt.
Szerintem fontos, hogy a jó és rossz tapasztalatokat leírjuk, de ezt nem személyeskedve, hanem a tények közlésével kell megtenni. Ha valaki nem így tesz, arra én megpróbálok nem is reagálni. Na nem mindíg sikerül, de erre törekszem.
Nincs jelen
#769 2008-10-04 07:40
- clió
- Tag
Noraa!
Szuper jó a kapcsolatod: talán el tudod mondani személyesen Horváth Csabának, hogy értse meg a problémánkat, és próbáljon meg segíteni. !!!
Mindenkinek, ha még nem írtam volna ide :
Kedden 11-re megyek H.Cs. "jobbkezével" tárgyalni, õ is crohnos 13 éve, és a telefonba nagyon bíztató dolgokat mondott. Segíteni fognak- ígérte!
Remélem, így lesz, de a közmondás szerint: "Nyugtával dícsérd a napot!
A remény hal meg utoljára! NEM ADJUK FEL!!!
A Sebész Szakmai Kollégium vezetõjével, Jakab Ferenc professzor úrral is sikerült - végre!! - beszélni, azt mondta, a kollégium támogatja az IBD centrumok kialakítását. Már csak azt kellene tudni, ha mindenki támogatja, akkor miért nem valósult meg eddig, és ki ellenzi. Erre még nem jöttem rá, de egyszer minden kiderül, mert a hazug embert hamarabb utolérni mint a sánta kutyát - ezt is édesanyámtól tanultam. Mostanában, hogy öregszem, egyre többször jönnek elõ intelmei, jó tanácsai, amit persze nem fogadtam meg, hiba volt!!
Clió
Nincs jelen
#770 2008-10-04 07:48
- clió
- Tag
Ánya!
Bocs, nem tudok mindenre reagálni, mert akkor csak fórumoznék, az egyéb bokros teendõim nem haladnának, pedig nincs kéz a dolgozatom, lejárt a személyim, de személyes gondjaimmal nem akarlak terhelni.
Talán az lenne jó, hogy csinálni kellene egy levelezõ listát, akit érdekel a margit k. dobó fõorvos úr, vagy csak egyszerúen tájékozódni akar az IBD centrumokról, az egyesület érdekvédelmi tevékenységérõl (gyógyszer, kötszer, tápszer, eü. reform, rokkant nyugdíjazás, szoc. segélyek, adóügyek), vagy csak konkrét segítséget, tanácsot akar kérni, és akkor elég lenne egy levelet írnom, és mindenkihez eljutna, akit érdekel.
Persze a fórumra is fel kell kerülni a legfontosabb infóknak, de ezen levelezés alapján talán lenne a tenniakarók közül valaki, aki vállalná ezt.
Ez a hírlevél-féle segítséget jelentene a sajtóval való kapcsolattartáshoz (tudnék anyagot küldeni, és mindenki, aki beszélt valakivel, megírhatná, mert ezek nagyon fontosak. Már csak a nyilvánosság erejében bízhatunk, és még lehet tüntetni, éhségsztrájkolni, bár ez utóbbi a mi esetünkben életveszélyes is lehet, és csak az éppen remisszióban és jó súlyban lévõ betegeknek ajánlott.
Most ennyi, mert már régen a suliba kellene indulnom.
Bea
Nincs jelen
#771 2008-10-04 12:36
- pálcika
- Tag
Sya kukackonzerv!
Megjöttem!!!
Sajnos nem azt hallottam amit akartam! Mindegy! Mindenrõl tudni szertenék! Ha segíthetek keressetek!
Eszter vagyok a Margitból!!! Puszi mindenkinek!!!!!!!!!
Nincs jelen
#772 2008-10-04 21:44
- kukackonzerv
- Tag
Isten hozott pálcika! :):):)
Írtam e-mailt!
Szerkesztette: kukackonzerv (2008-10-04 21:54)
Nincs jelen
#773 2008-10-05 09:23
- sanvito
- Tag
clio !
"életveszélyes pl. amit Snvito csinál: én például azt hittem - mert nem olvastam el mindent - hogy IBD-ben szenved, mert a sztóma, ill. sztómazárás egészen mást jelent egy súlyos gyulladásos bél "remisszióba " jutása utáni állapotban, mint pl. ha egyéb ok - perforáció, daganat - miatt történik."
Nekem is utószó, másoknak,fõleg hogy ne rettentsük el õket:
Nem IBD, nem daganat, nem perforáció.....
A gyógyítást és hogy mi életveszélyes vagy sem, hagyjuk az ORVOSOKRA !!!!
(ugyan eü. képesítésem is van, gondolom már Neked is !)
Abban a klinikán ahol én voltam, MINDEN sztómazárásosnak ez volt a protokoll !!!! no comment....
Ha valaki segítségre szorul majd, ezentúl asszem maradok az e-mailnél !!!!! (nem lesz ugyan közhasznú, de talán úgy hasznosabb lesz...)
Nincs jelen
#774 2008-10-05 20:55
- Yakus
- Tag
Kedves Clio és Margóci!
Csodálkozva olvastam a z én 684-5-ös hozzászólásomra írt reagálásotokat.
Clio, a 688-as válaszod nem értem. Én csupán a Transzplantációs Klinikára való könnyû, beutalómentes bejutásban kételkedtem. Ezért írtam Sanvitonak. A Margithoz és Dobó doktorhoz egy hangot nem szóltam. Nem értem, miért volt ez a válaszod, kérlek, olvasd el újra az én írásomat, az azt megelõzõ Sanvitoéval együtt.
Margóci, a 695-ös válaszod nem értem, miért nekem címezted? Én a klinikák kapcsán arról írtam, hogy ott nagyobb eséllyel van homogén jó csapat, mint bármelyik más kórházban. Ezt mindenki tudja. Majd ezután azt is leírtam, hogy természetesen mindenütt vannak jó orvosok. Nem olvastad a 685-ös kiegészítlésemet? Kérlek, olvasd el figyelmesen, s akkor világos lesz, hogy a vidéki kórházakról egy hang rossz szót nem szóltam. tehát nekem nem kell bizonygatnod, hogy vifdéken is vannak jó kórházak és orvosok. Ezt mindenki tudja, én is.
Figyeljünk egymásra, kedves fórumozók! Ne akarjatok beleérteni olyan tartalmakat és értelmeket egy hozzászólásba, ami abban NEM, NEM, NEM szerepel.
Amit Sanvito és MrPeet is megerõsített, hogy ti. egyszerûen lehet bejutni a Transzplantra, örömmel veszem, és meg lettem gyõzve.
Nincs jelen
#775 2008-10-05 23:35
- Margóci
- Tag
Szerintem hagyjuk már ezt a témát... :) de most komolyan... miért van az hogy be akarja valaki fejezni, de nem megy... Legyen már vége ennek a már-már szinte örökös vitának. Mindenki menjen oda ahova szeretne, ahol megbízik az õt kezelõ szakemberben... ennyi. Legyen most már tényleg ez a végszó...!
Részemrõl ehhez a témához nem fog több hozzászólás érkezni!
Jó éjt mindenkinek!
Nincs jelen
#776 2008-10-06 15:53
- Vanetta
- Tag
Kedves Tami!
Köszönöm, hogy tippet adtál.
Nincs jelen
#777 2008-10-06 18:06
- Maximalista
- Tag
Kedves Sanvito , Margóci , és Bánatos ! Teljesen igazatok van,és elfogadom amit nekem szántatok! Mindig én jövök ki rosszul egy dologból,ha másnak segítek. Ezt lehet,hogy nem egészen értitek,de aki mellett kiálltam a vitában ,Õ biztosan érti majd. Ne haragudjatok,én nem akartam vitatkozni senkivel! És egyetértek veletek,hogy kezd unalmas ,és durva lenni lenni ez a sok vita,ezért részemrõl befejeztem! Péter! Tõled külön elnézést kérek! Azt hiszem ez az egész dolog ráébresztett arra,hogy fogadjunk el mindenkit olyannak amilyen, és fogadjuk el a véleményét is,mert mindenkinek joga véleményt nyilvánítani! Hiszen én sem vagyok tökéletes,és nekem is vannak hibáim. Még egyszer MINDENKITÕL elnézést kérek!!! Pálcika! Üdvözöllek a fórumon! Mikor jössz Fejér-megyébe? Mehetnénk a termálba pancsizni! Mindenkinek kívánok szép hetet! Üdvözlettel: Maximalista!
Nincs jelen
#778 2008-10-06 20:40
- pálcika
- Tag
Helló! 28 éves vagyok. 9 éve crohnos. 1 év alatt 4x mûtöttek a Margitban, Dr. Dobó. Egy mûtétnek indult!!!!! Túl éltem, itt vagyok, és nagyon örülök neki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nincs jelen
#779 2008-10-06 21:23
- Margóci
- Tag
Pálcika!
Gratula, csak így tovább! :)
Nincs jelen
#780 2008-10-06 21:29
- nori
- Tag
Pálcika,
kihez fogsz most járni ha a Dobó egyenõre nem dolgozik?
Nincs jelen
#781 2008-10-06 21:32
- pálcika
- Tag
Sya nori! Nem tudom! Remélem egy darabig még nem kell mûteni!
Nincs jelen
#782 2008-10-06 21:33
- pálcika
- Tag
KÖSZI!!! Puszi!!
Nincs jelen
#783 2008-10-07 10:15
- MrPeetR
- Tag
Köszönöm Maximalista a korrektséged! Igazán jól esik! Lehet elfogult vagyok a saját helyzetem miatt (bár ezt én nem gondolom így), de hidd el a negatív élmények, tapasztalatok ugyanolyan indulatokra tudnak késztetni, mint a pozitívak. Sõt! De örülök, hogy vége a vitának, és jó érzéssel tölt el, hogy vannak hozzád hasonló intelligens emberek, akik nem csak szájukra veszik az empátia szót, hanem tisztában vannak annak értelmével is. Köszönöm még egyszer!
Nincs jelen
#784 2008-10-07 12:07
- nori
- Tag
Pálcika,
nem ajánlottak senkit helyette? Kontrollra még a margitba jársz vagy máshova küldtek?
Nincs jelen
#785 2008-10-07 13:50
- kukackonzerv
- Tag
:):):) Taps! :):):)
Nincs jelen
#786 2008-10-07 15:40
- Maximalista
- Tag
Sziasztok! Örülök,hogy végre vége lett! Csak annyit írnék,hogy akit megbántottam ezen a fórumon,attól elnézést kérek!!!! Nem állt szándékomban senkit sem megbántani,elítélni....az nem az én dolgom. Inkább töltsük egymást pozitív energiákkal,jópofa viccekkel,és legfõképpen hasznos tanácsokkal !!! Szia nori! Én egy nyíregyházi barátnõmtõl hallottam,hogy állítólag 4 bélspecialista van Magyarországon . Kettõ Pesten,ebbõl egyik Dobó, egy Székesfehérváron (Õ mûtötte a barátnõmet ),és egy Debrecenben. Remélem tudtam segíteni? Minden jót! Szép napot Mindenkinek!
Nincs jelen
#787 2008-10-07 17:04
- Vanetta
- Tag
Szia Mindenkinek!
Maximalista azt írtad, hogy van egy bélspecialista sebész Debrecenben is. Tudod ki az? Nagyon fontos lenne megtudnom.
Megosztom veletek, hogy az Országos Rehabilitációs... Intézetben (ORSZI), mennyire "emberségesek" voltak. Aki nem tudná, az a bizottság a rokkantsági nyugdíj miatt. Én most állapot rosszabbodás miatt adtam be újbóli kérelmet, mert idén áprilisban azt írták rá, hogy "Állapotában javulás következett be", és azóta volt 2 mûtétem az egyik sztómával zárult. Hát nem hagytam annyiban, és ma reggel 9.00-re volt idõpontom. 8.30-tól ott ültem 14.10-kor hívtak be. Közben megkérdeztem az egyik nõvért, hogy létezik-e, hogy 9.00-tõl még nem hívtak be, amikor már 13.00 óra van?! Addigra minden utánam jövõ is elment. Az orvosnak aki elõtt voltam a második mondata az volt: "Ha tudom volna, hogy ilyen beteg nem várakoztatom ennyi ideig!" Jó mi? Aki ilyen elõtt áll, és Békéscsabán kell megjelennie 1 napi meleg és hideg élelemet vigyen magával, vagy legyen bátrabb mint én, és szóljon valakinek, hogy nem a legszerencsésebb egy sztómával élõ beteget 6 órán át ültetni egy nagyon kényelmetlen széken. Gondolhatjátok ahogy kijöttem a doki elõl, pár perc és cserélnem kellett a sztóma zsákot. Legszívesebben visszamentem volna és az asztalra dobom!!!
Hajrá egészségügy!
Jó egészséget és kitartást mindenkinek!
Nincs jelen
#788 2008-10-07 18:54
- kbalu
- Tag
Maximalista!
Tudsz bõvebbet a székesfehérvári "bélspecialistáról"? Nem Veszprémre gondolt a barátnõ? Merthogy amikor nekem sebészt kerestek itt helyben (Móron, nekem a megyei a fehérvári), akkor mindjárt mondták, hogy se itt, se Fehérváron nem vállalják ezt a fajta mûtétet, így kerültem Dobóhoz. Ellenben Veszprémben ott van prof. Nagy Attila, nem lehet, hogy ott mûtötték barátnõdet? Komolyan érdekelne, hogy tényleg van-e szaki Fehérváron, mert maga az intézmény nagyon jó, csak orvos nincs megfelelõ :(
Nincs jelen
#789 2008-10-07 21:03
- pálcika
- Tag
sya nori!
Dr Demeter Pálhoz járok a Margitba.
Nincs jelen
#790 2008-10-08 03:33
- clió
- Tag
Kedves Yakus!
Bocs, ha nem neked szólt, valószínúleg technikai oka van, mert mindíg a legutolsó - azonos mondandóm esetén hozzászólásnál kattintok a válasz erre gombra, és ez néha valóban félreértést eredményezhet.
De ismered a mondást: akinek nem inge, ne vegye magára.
Már nem tudok mindenkinek válaszolni, mert akkor az idõm fele erre menne el, és nem maradna idõ egyéb teendõkre.
Ezért örültem meg nagyon Ánya topikjának, ott minden fontos info elérhetõ, és csak az olvassa, akinek ez az ügy bármilyen oknál fogva fontos, és így elkerülhetõk a személyeskedõ viták, aminek semmi de semmi értelme, csak viszik az energiát és nem oldanak meg semmit.
Clió
Nincs jelen
#791 2008-10-08 03:45
- clió
- Tag
Maximalista!
Ne legyen lelkiismertfurdalásod, szerintem nem bántottál meg senkit, a Te véleményed ugyanolyan értékes, mint bárki másé ezen a fórumon. Mindenkinek joga van véleményt mondani, a stílusra vigyázni kell, mert a szavak leírva máshogy hatnak, mint kimondva, hiszen írásban nincs - illetve minimális - metakommunikáció, ami sikerül eldönteni, hogy a beszélõ mondandója és a "testbeszéd" összhangban van-e egymással, ha igen, valószínúleg igazat mond az illetõ, ha nem, akkor arra kell gondolni, hogy valami nem stimmel, de hogy mi, az elsõre nem mindíg látszik.
Bocs, ha nagyon elméleti voltam, de azt hiszem, érthetõ volt annak, aki érteni akarja, és Te - feltételezem - érteni akarod.
Igen, jó ha vége a személyeskedéseknek, Ánya ragyogó ötlete szerint külön topikban beszélhetjük meg a margit-ügyet, és ide - remélem - csak azok jönnek, akik segíteni akarnak, mert õk valamilyen oknál fogva, jó tapasztalatot szereztek a margit sebészetérõl, és ragaszkodnak továbbra is orvosukhoz.
Természetesen, akinek mások a tapasztalatai, azoktól nem várható el, hogy tegyenek közös ügyünkért valamit, de már az is nagy segítség, ha egy másik fórumban mondják el véleményüket, azt is olvassa, akit érdekel, tehát a véleménynyilvánítási szabadság, az õ tapasztalataik is nyilvánosságot kapnak, anélkül, hogy személyeskedéssé fajulna egy vita, amit el kell kerülni.
Clió
Nincs jelen
#792 2008-10-08 03:55
- clió
- Tag
Gratulálok, látom Te is érted a kommunikáció és a valóság közötti különbséget, sõt a bõrödön érzed!
Lehet, hogy tényleg "borítani kell a zacskót", meg kell mutatnunk az illetékeseknek, hogy hol, melyik sebész milyen kárt tett bennünk, és ki hozta helyre! Ez biztosan meggyõzné õket nehéz helyzetünkrõl.
Meg kell tudnunk védeni érdekeinket, pl. a Te esetedben a felügyelethez, a sajtóhoz fordulnék és megkérdezném: a reform tényleg a betegekért van? Tényleg jobb lesz nekünk, ha megvalósulnak a neoliberális egészségügyi reform elképzelések. Mert kétsége senkinek ne legyen: az fog folytatódni, amit molnár, horváth elkezdett, csak a módszerek lesznek mások, na meg a kommunikáció: ez utóbbi nagyon empatikus, együttérzõ, minden megígérõ, a betegek érdekeit hangsúlyozó lesz, a valóságot meg mindenki a bõrén fogja érezni elõbb-utóbb, ebben biztos vagyok!
Clió
Nincs jelen
#793 2008-10-08 09:36
- zolcsi
- Tag
Kedves Maximalista!
Majdnem "debreceni" lévén Vanettához hasonlóan engem is érdekelne a szóban forgó orvos neve akár priviben is.
Nincs jelen
#794 2008-10-08 11:37
- nori
- Tag
A Dr.Nagy Attila nevét nekem is emlegették de úgy mint veszprémi orvost,aki ott is dolgozik.
Volt valakinek közületek esetleg már dolga az ORSZÁGOS ONKOLÓGIAI INTÉZET sebészetén dolgozókkal,milyenek a tapasztalatok? (nem csak daganatosokat mûtenek)
Pl.ismerõsömet polipokkal a vastagbelén csak itt vállalták el és tökéletesen rendbe hozták.
Nincs jelen
#795 2008-10-08 21:12
- Maximalista
- Tag
Szia kbalu! Igen,100 % ,hogy Székesfehérváron mûtötték a barátnõmet,hiszen voltam bent nála látogatóban. Õ nagyon dícsérte a sebészt. Holnap felhívom és megkérdezem a nevét,mert most nem jut eszembe,és megírom mindenképpen. Vanetta és Zolcsibal Holnap beszélek barátnõmmel és megkérdezem tõle,hogy tud-e többet a debreceni sebészrõl,és aztán írok. Minden jót! Sziasztok. Üdv: Maximalista.....
Nincs jelen
#796 2008-10-10 08:04
- clió
- Tag
Kedves Nori!
Természetesen az országban számos kitûnõ sebész, azon belül bélspecialista van, ezt senki sem vitatta!!
Én csak azt állítottam - és adatokkal is tudom bizonyítani, sajna csak 2001-bõl vannak legutoljára, mert akkor csináltunk egy kérdõíves felmérést, és ahhoz a Gyógyinfoktól bekértem, hogy melyik kórházban, rendelõben hány IBD-s beteg volt, külön a járó és külön a fekvõ ellátásban - és ennek alapján, na meg a 30 éves tapasztalatom alapján állítom, hogy a legnagyobb esetszámmal Dobó fõorvos úr rendelkezik az országban. Hasonlóan tapasztalt még dr Nagy Attila, én ugy emlékeszem, hogy õ Veszprémben van, de most már utánanézek, mi is az igazság e téren. Ezen kivûl a ma is operáló sebészek között van még dr. Lestár Béla, aki szintén kitûnõ, IBD-ben tapasztalt sebész, és ujabban kedvezõ híreket hallok Debrecenbõl is, bár az orvos nevét nem tudom, de ki fogom deríteni.
Én többrõl nem tudok, aki IBD-ben tapasztalt lenne, sok ilyen típusú mûtétet végzett, de természetesen nem zárom ki, hogy tévedek.
Ezt nagyon könnyen lehet bizonyítani: aki átesett már crohnnal, colitis ulcerozával kapcsolatos mûtéten, és meg volt elégedve a végeredménnyel, vagyis nem keletkezett olyan szövõdmény, amirõl a sebész tehetett. - mert különösen Crohnban elõfordul - mivel gyulladt, sokszor a steroidtõl papírvékony beleket kell varrni - a legjobb sebésszel is elõfordul, hogy varratelégtelenség vagy egyéb komplikáció adódik - az ossza meg velünk tapasztalatait, mert az nekünk is jó lenne, hiszen az a cél, hogy a hozzánk forduló, tanácsot kérõ betegeknek minél többet tudjunk segíteni, pert pl. nem mindenkinek van lehetõsége Pécsrõl, Szombathelyrõl Bp-re jönni, és ha máshol is van jó IBD-specialista, az nagyon jó lenne.
Tudom, hogy van egy topik a megfelelõ sebész cimmel, ott is körbe fogok nézni, de amit eddig olvastam, az inkább engem igazol. Lehet, hogy már más a helyzet, régen jártam arrafelé..
Clió
Nincs jelen
#797 2008-10-10 11:47
- Nelly
- Tag
Szia Maximalista!!
Engem is érdekelne a debreceni orvos sõt a barátnõd is...csak nem úgy..
Én is nyíregyházi vagyok és jó lenne megosztani egy két információt...illetve nekem van inkább szükségem infókra.
Õ nem jár ide?
Bocs ha értetlen voltam.
Nincs jelen
#798 2008-10-10 17:59
- zsuzsó 2
- Tag
SZIASZTOK!
Maximalista barátnõje vagyok,s szólt nekem,hogy nézzek be ide.
egy kis "önéletrajz"
2004-ben volt 3 mûtétem Nyíregyházán akkor Dr.Kocsis Margit Fõorvosnõ mûtött,de azóta nyugdíjba ment.
Kivette az egész vastagbelemet.
Õ kereset nekem normális belgyógyászt,mert Nyíregyen elkezeltek.(Ma már a vízeletemet sem adnám le a nyíregyi kórházba)
Kocsis Margit veje Dr.Kacska Sándor aki a Debrecenbe a II.Bel.-en dolgozik,mint belgyógyász.
Õ mutatott be Dr.Altoryai István Tanárúrnak,s azóta is Õ az orvosom.
2005-ben,mikor a sztómám vissza helyezésére került sor akkor Altoryai Tanárúr ajánlotta a testvérét Dr.Altoryai Áron Tanárúrat. Mondta nekem,hogy 4 sebész közül tudok választani.
1-Debiben, 2-Bp-én,s 1-Sz.fehérváron
Én rábíztam a döntést-hiszen csak jobban tudja,hogy ki,hogy merre mennyi.
Így 4-re Dr.Altoryai Áron mûtött meg,s már 10 nap után haza engedett.
2008 aug.26-án volt az 5-ik mûtétem,s 7 nap után engedet haza.Ez amiatt volt,mert a vékonybelemen volt egy sipoly,s bélösszenõvéseim voltak.Próbáltuk Remicardeval behegesíteni,de az lett belõle,hogy volt mikor 5hónapig beforrt,majd kiszaladt majd csak 2 hétre....változó volt,de megbeszéltük,hogy ez nem mehet így tovább s mûtét mellett döntöttünk
Velõsen ennyi :)
Azt tud
Nincs jelen
#799 2008-10-10 18:11
- Maximalista
- Tag
Kedves Vanetta , Zolcsibal , Nelly ! Benneteket a debreceni bélspecialista érdekelt,de sajnos róla nem tudtam meg semmit. Nagyon sajnálom,hogy nem tudtam segíteni nektek. Kedves kbalu ! A székesfehérvári bélspecialista: Dr. Ajtorjay Áron. Ezt leírta barátnõm is zsuzsó 2. Mert megkértem rá,hiszen még is csak Õt mûtötte... Remélem tudtunk segíteni? Zsuzsó 2! Neked nagyon szépen köszönöm a segítséget! Puszillak! Szép hétvégét Mindenkinek!!! Üdv: Maximalista!
Nincs jelen
#800 2008-10-10 18:13
- zsuzsó 2
- Tag
lemaradt :)
azt tudom,hogy Debiben a Kenéziben is van jó sebész a nagynénémet mûtötte vastagbél rákkal-sztómája is volt-mindez 2004ben-azóta is jól van, s tünetmentes
Dr.Hajdú Zoltán Professor-egyetemi tanár
Mellékesen tudom Dobó mobil számát-Hajdú tanárúr adta meg :)
Dr. Altoryai Áron mob.sz
Dr.Kacska Sándor mob.sz
Nyugodt szívvel tudom bárkinek ajánlani Dr. Altoryai István ,Dr. Altoryai Áront, s Dr.Kacska Sándort !!!
Már ahogy beszélgetnek az emberre,már az megnyugtat,nekem már a "családom" :)
Majd benézegetek a fórumra,remélem tudtam válaszolni a kérdésetekre.
MSN-en elérhetõ vagyok-lásd az oldalamon.
egy kis mellékes Dr.Altoyai Áronról
-egyetemi magántanár,osztályvezetõ,sebész,mellkassebész,orvostudományok kandidátusa
http://www.fejerlap.hu/fejerujsag2007-12.pdf
http://www.szfvar.katolikus.hu/hirek/ro … 1127tm.pdf
Nincs jelen