#251 2011-12-08 21:31

grafzsu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia Zsebi!
Nekem azt mondta a dokim hogy ha egy picivel is odébb csippentik ki a mintát nem biztos hogy találnak granulómát, pedig lehet hogy odébb van egy picivel. Viszont ha egyszer találtak akkor már biztos a crohn, hiszen az nem múlik el.
A granulóma sejtek amik a crohnt bizonyítják nem borítják el teljesen a bél falat, csupán elszórtan vannak, vagy éppen a fekélyben benne zömmel. Ezért nekem azt mondta a doki hogy ha nem találtak is granulómát de a fekélyek jelentkeztek a vékony és a vastagbélben is valamint az illeumnál az egészen biztosan crohn.
Neked melyik részt érinti a gyulladás?

Nincs jelen

 

#252 2011-12-09 18:32

zsebi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia Sibi,

koszonom a valaszodat. Nos, a helyzet az, hogy eppen most valtottam orvost, mert az elozo folyamatosan azt hangoztatta, hogy ot nem erdekli a magyar diagnozis. Szoval az uj dokim csinalta meg a tukrozest. Altatasban, baby scope-ot hasznalt, mert annyira vekony vagyok, meg ugye a baromi sok mutet. Egyebkent, nyar ota tartom a 33 kilot, lejebb mar nem mentem, de szerintem, mar  nem is nagyon lenne mit leadni.
Szoval most varom, hogy az itteni szovettan mit mutat ki. Egyebkent, otthon mindenki panaszkodik az egeszsegugyre, pedig otthon meg mindig elobb kapsz vizsgalatra idopontot, mint itt. Nekem most a tuki "surgos" volt, szoval 1 het alatt mehettem, de normal allapotban 3 honap mire van idopont. Mondjuk az is igaz, hogy augusztusban kertem az elozo dokinal es eloszor nem is tudtak idopontot adni mar erre az evre, aztan valaki lemondta es akkor adtak egyet dec. 28-ra.
Szoval ez van itt. Mivel az egeszsegugy ingyenes, ezert nem igazan van private rendeles. Ahhoz menni kene az US-be, viszont akkor inkabb otthon koltom el azt a penzt.
Gyogyszerekkel meg az a szitu, hogy szedtem a Pentasat 2x2g, meg az Entocortot(Budenofalk) 9mg. Aztan azt mondtak, hogy a Pentasa nem tul hatekony, szoval feleslegesen szedem. Aztan, mivel tovabbra sem hiztam, adtak az Entocort helyett a Prednisone-t. Attol lett egy jo kis fertozesem, szoval azt is elvettek. Azt mondtak, hogy majd valami immun-szupresszanst adnak, de aztan annyiban maradt, mert ugye nem ugy tunik, hogy amit latott az crohn.
Majd irok, ha van valami fejlemeny, de a szovettan is 8 het mire megjon. =(
zsebi

Nincs jelen

 

#253 2011-12-09 19:32

zsebi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia grafzsu,

Nekem a vastagbel erintett. Ennek ellenere, nagyon sokszor a koldokom korul van a fajdalom. A szovettanban vannak olyanok, hogy aphtoid laesiok, cryptits, megy egyeb, szamomra erthetetlen dolgok. Szoval most vagy az van, hogy otthon mind a ket helyen elneztek, es nincs is semmi bajom, vagy pedig az van, hogy az itteni orvosok onbecsulese szenvedett csorbat amikor bevallottam, hogy nem birtam kivarni a hosszu honapokat a vizsgalatra, illetve a diagnozisra. Szoval laza 8 het (vagyis mar csak 7) es megkapom az itteni diagnozist.
Neked is nagyon koszonom, hogy valaszoltal.
zsebi

Nincs jelen

 

#254 2011-12-09 19:43

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia zsebi.
Hát ez szörnyû, nem jutok szóhoz, hogy hagyhatták, hogy 33 kg-ra fogyj, hiszen már csak nagyítóval látszol :( Remélem legalább tömik beléd a tápszert. Felháborító, hogy az elõzõ dokid (szakmai vagy nem tudom milyen féltékenysége miatt) nem törekedett a mielõbbi pontos diagnózis felállítására, még mielõtt elfogynál. Remélem, most már jó kezekben vagy. és mielõbb meglesz a kezelés is. Mielõbbi javulást.

(14 éve pentasát szedek)

Nincs jelen

 

#255 2012-04-13 14:35

replayxx
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérnék Tõletek. 2011 novemberben kezdõdött ez az egész. A tüneteim: súlyos hasmenés ami kiszáradáshoz is vezetett 2x, erõs hasi görcsök állandó hõemelkedéssel. A háziorvos 3-szor is azt mondta hogy vírusos,mire elküldött székletvizsgálatra és vérvételre. Széklet negatív, a vérvizsgán pedig a fehérvérsejt szám volt magas (68). Elküldött gasztróra, aki a tünetek alapján azt mondta hogy lisztérzékenység. Csinált duodenum tükrözést aminek a szövettana kimutatta az idült vékonybél gyulladást és ez volt a leírásban: A lamina propriaban lymphoplasmocytaer sejtes beszûrõdés látható. A bolyhok mentén tág capillárisok figyelhetõk meg, emellett eosinophilia látható, az intraephitelialis lymphocytosis mértéke 3-4 lymphocyta/ 10 enterocyta. Ezután azt mondta bélgyulladás, jött a vastagbél tükrözés amin tegnap estem át. A leletem : A terminalis ileum nyálkahártyáján hyperaemiás erosio. Vélemény: ileitis terminalis, IBS in osb.  Még meg kell várnom a szövettant.
Szerintetek lehet ez Crohn betegség? Válaszotok elõre is köszönöm. Szép napot!

Nincs jelen

 

#256 2012-04-13 15:14

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia Replayxx! Igen, lehet, de a diagnózist az orvos állítja fel, amihez szükséges a szövettani eredmény. A másik topicban is írtam Neked.

Nincs jelen

 

#257 2012-04-13 15:30

replayxx
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Igen Köszönöm. Most olvastam :)

Nincs jelen

 

#258 2012-04-18 11:14

crohnlány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

A vékonybél CT-vel kapcsolatban: 2 éve voltam itt Bp-en és jól el...ták a ct-met, amit hát ugye nem lehet csak úgy ismételgetni csak mert el...ák...
odamentem én is éhgyomorra, vártam röpke 2,5 órát a váróban, láttam, hogy körbe osztogatják a kancsós lötyit. nekem valamiért nem adtak egyszer sem, mire 2,5 óra múlva megkérdeztem hogy nekem miért nem adnak, nem kell-e nekem is kontraszt anyagot innom. Na, erre, hoztak nekem is egy kancsóval, igyam meg gyorsan, mert már én következem!!!!
Néztem egy nagyot, de o.k., megittam ezerrel.
Megcsinálták a ct-t ( aki behívott, mondta, mindent  "mindent!!!" vegyek le! hát azért, gondoltam, legalább magam köré tekerem a pulcsimat. erre odabent azt kérdezték, minek vettem le a ruhámat, itt hideg van, menjek és öltözzek vissza....komolyan, annyira szégyelltem magam, mondtam, hogy a hölgy mondta, aki behívott, és csak odavágták nekem: " az nem ct-s " (???)
jó, visszavettem a melltartómat, és megcsinálták a ct-t, vénás kontrasztot is adtak.
aztán amikor kimentem, odahívtak az ablakhoz és azt mondták, elrontották a felvételt, mert nem ittam meg a kontraszt anyagot. mondtam, dehogynem, szét szakadok, egy egész kancsóval megitattak velem. Igen? -kérdezték- akkor meg túl korán mentem be a ct-re ( mintha oda besétálgatnának csak úgy az emberek) miért nem mondtam (!!!) hogy még "nem szívódott fel" !
Én meg csak néztem, hogy mit miért nem mondtam? Nekem honnan kéne tudnom, hogy mi nem szívódott fel????
a kezelõorvosom érdeklõdött a ct után néhány nap mulva, telefonon mondták neki, hogy a beteg "elrontotta" a vizsgálatot, mert "nem szólt, hogy nem kapott kontrasztanyagot "
Hát, nem tudom, ki hogy van vele, de én azóta filózhatok egyfolytába, hogy amit ezek után irtak a ct-mre, hogy a baulin billentyûnél a terminális ileumon enyhe szûkület látható ami nem crohn eredetû és a méhem pedig túl vaskos, most ezt higgyem, ne higgyem?
a kezelõorvosom pedig közölte, hogy dehogyis nem, ez crohn és kész, ennyi.
azóta se ct, se szövettan, semmi.
csak nyomom a Pentasat magamba, napi 6 tablettát, meg mostanában Salofalkot, de azt se mutatta ki semmi, hogy a vastagbélnél bármiféle gyulladás lenne.

Nincs jelen

 

#259 2012-04-18 12:55

Szabina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Azért tényleg õrület, hogy mit nem csinálnak a kiszolgáltatott emberekkel...?Egyik ezt mondja, a másik meg amazt.
Én biztos egy házzal arrébb mennék ezek után.Lehet, hogy teljesen feleslegesen gyógyszerezed magad!!!!!!!!!!!!!!!
Biztos, ami biztos, tutira ki kellene deríteni, hogy tényleg van-e valami problémád, mert a végén még attól lesz más gond, ha feleslegesek a gyógyszerek, nem is lenne rájuk szükség...
Könnyû mondani annak, aki nincs benne, tudom, de szerintem ne higgy el mindent, amit mondtak az eredményrõl,  mert így, kutyafuttában tényleg nem sikerülhetett az a vizsgálat.Én még nem voltam benne, de egy közeli ismerõsöm, aki el is mesélte, igen.
Szerintem keress másik dokit!

Nincs jelen

 

#260 2012-04-18 14:18

crohnlány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Hát igen. Nem rossz megoldás. Igaz,ha másik doki, mindent elõrõl fognak kezdeni. Tükrözések, stb...és eddig ezért inkább maradtam a réginél, gondoltam, biztosan csak én vagyok bizalmatlan és velem van a baj.
azért köszi, tényleg át kell gondolnom ezt a dolgot.

Nincs jelen

 

#261 2012-04-20 10:14

crohnlány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

tudjátok mi baj? hogy leadtam a gasztros rendelõbe a ct-met anno, 2 éve és õk meg nem adták vissza. szerintetek kérhetek egy új ct-vizsgálatot, valahol máshol, vagy egy vékonybél MR-t? az biztos megmutatná a jelenlegi állapotot. még az endoszkópos vizsgálatra is gondoltam.

Nincs jelen

 

#262 2012-04-20 17:31

Breki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Ha netán orvost váltasz,és õ körültekintõ meg fogja kérni neked a CT enterographia-t,és a tükrözést is megcsinálja.Ne félj hogy mindent újra kell kezdeni,legalább tisztában lesztek a jelenlegi állapotoddal.
De ha kell a CT ahol megcsinálták neked anno,kikérheted ujra,x összegért.De ha elszúrták,jobb lenne egy új.

Nincs jelen

 

#263 2012-04-20 19:40

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

igen, én is gondoltam már erre. viszont azt hallottam, hogy a ct annyira súlyosan rombolja a sejteket, mintha egy nem rákos kemot kapna. kb. 150 rtg felvételnek felel meg egy ct vizsgálat.
ezért inkább az mr- re gondoltam.
az a poén az egészben, hogy a gasztros orvosom meg semmire sem gondolt, ha nem vagyok jól, én sorolom neki hogy mit kéne, vérkép, egy ultrahang, és akkor mondja, hogy igen, ja, tényleg, jó, akkor legyen. de neki édes mindegy.
tudjátok ez  a szomorú az egészben. ez eleve egy olyan betegség, amit az orvosnak kéne nyomon  követni, visszarendelni a beteget megfelelõ idõközönként, stb....de ezt szégyenkezve a betegnek kell kikuncsorognia.
én ezen vagyok totál ledöbbenve.
és aki rákos? az is magának kuncsorogja ki a gyógyszereket, a vizsgálatokat, a kemot????

Nincs jelen

 

#264 2012-04-23 11:49

replayxx
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok...
Megjött a kolonoszkópos szövettanom, eljutottak a vékonybélig, a vastagbél szerencsére nem gyulladt. De a leleten semmi jó nincs.- Mikroszkópos vizsgálattal rendkívül felszínes, részben csupán bélbolyhok hossz-, illetve keresztmetszeteit tartalmazó vékonybél nyálkahártya részletek azonosíthatók. A bolyhokban capilláris vérbõség látható. A másik keresztmetszetnél a bélbolyhok jórészt rövidek szélesek, a lamina propriaban intenzív lymphoplasmocytaer  sejtes beszûrõdés látható primer nyirokfolliculus képzõdéssel. A lamina propriaban még eosinophil granulocytak is megfigyelhetõk.  A cryptak száma lecsökkent, a megfigyelhetõk szabályos szerkezetûek.
Segítene valaki,hogy ebbõl mit kell értelmeznem? :)

Nincs jelen

 

#265 2012-05-01 20:00

Zoli76
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!

Hát én úgy érzem kicsit kakukktojás vagyok. :) Elméletben tavaly decemberben diagnosztizálták nálam a Crohn betegséget (35 évesen). 2011 februárjában rántott halat ettem kukoricasalátával, estére a gyomorszájamnál elég erõs nyomásérzés volt, mivel már évek óta elég sok a gyomorsavam nem fogalalkoztam vele túlzottan. Következõ nap estére ettem egy csülköt, pároltkáposztával. :) Hajnalra lett egy felhasi görcsöm, pont a bordaívek alatt, jobbra is és balra is. Egerben voltunk, irány az ügyelet. Persze fogalmuk sem volt mi ez, kaptam nospa és allgopiryn injekciót. Ettõl egy picit jobb lett, a nyaralás folytatódott. :) Aztán ez a görcs márciusban visszajött és 3 hét alatt sem múlt el semmitõl, ez annyit jelent, hogy csak segítséggel tudtam kikelni az ágyból (vagy ügyes hernyómozgással :) ), a felegyenesedés sem ment. Rohangáltam a Dél-Pesti kórházba ahol van ismerõs, voltam 6 ultrahangon (magán dokinál is), egy gyomortükrözésen, 3x körbe rögeneztek, 2CT (itt a jobb vesében találtak egy tûhegynyi vesekövet, és a mentrális erek mentén sok volt a nyirokcsomó, de 1 cm-nél nem nagyobbak, kizártuk a rákokat is, a prosztatát is, bár nem tudom attól miért görcsölne a hasam. :) cca 8 teljes vérvétel. 1 gyomortükrözés, ahol gastritis volt a diagnózis, de azt mondta a doki attól azért nem görcsölnék ennyire. (A vérképben a CRP magas volt, némi jobbra tolódással  és a vas alacsony) Az ottani gastro doki, diagnózisa: "Lövésem sincs kategória". :) Soha nem volt hasmenésem, sem székrekedésem, most sincs. Aztán a kórházban próbálkoztak egy tükrözéssel, de amit kaptam hashajtótól nem tisztultam ki, erre kaptam valamilyen port, sokat sejtetõ mosoly közepette. Mivel a kórházban közel 8 hónap alatt semmire sem jutottak elmentem egy gastro centerbe, vittem a kis leleteimet, ott a doki a leletek alapján azt mondta ez Crohn. Mondta a hasmenés nem feltétel. ( ??) Ott csináltak egy vastagbél tükrözést (ha tudja valaki az injekció összetételét megírhatná, jó cucc..:-), semmit nem éreztem), van fekély a terminális illeumban, valamint kisebb gyuladások a vastagbélben, 3 szövetmintát vettek.
1: Gócos közepes intenzitású lymho-palasmocytás beszûrõdés mutató ileum nyálkahártya. Crohn-betegséget bizonyító granulumokat bizonyítani nem tdtak.
2: Gócos közepesen súlyos idült akiv colitis
3: Súlyos idült aktív follicularis colitis criptaabscessussal. A biopsziás minták több rétegét áttekintve abban Crohn-betegséget bizonyító granulumok nincsenek.
Mindegyik mintában sok a neutrophil granulocita (ez a vérképemen is mindíg látszott, õk többen vannak). Ez után jött a Budenofalk (2x3mg) és a Penasa (2x2 mg), hát úgy ahogy javulgattam. Volt egy kontrasztos MR vizsgálatom is, ahol a vékonybél egyes szakaszai meg vannak vastagodva, más semmi.
Most jött el az idõ, hogy a Budenofalkot lecserélné a dokim Imuranra (ettõl egy kissé tartok, mik a tapaszalatok?) de elõtte a Budenofalkot lejebb vettük 1x3mg-ra, nos a hasi görcsök szépen jönnek vissza. :( Kiegészítésként rendszeresen iszok napi 2x10ml Ginsenget, a gyomorsav problémám teljesen meg is szûnt tõle, és megfázva sem voltam. Most itt tartok, figyelek arra mit egyek, de úgy vettem észre mindegy (kivéve a kukoricát, az üt).

Lehet ez mégis Crohn? Amennyiben igen, mi jó erre? Nálam nincs hasmenés mint tünet, ha fáj a bordáim alatt, mind1 mit eszem, de 1 db algoflex forte (??) megszüntet pár órára. Ami érdekes, hogy fõleg mozgásra fokozódik a fájdalom. Pld ha hirtelen felállok igen erõs görcsölés van, de 1-2 perc és rendezõdik, gyengül. Kezdetben fogytam, de mára már ki kell hagynom a vacsorát, mert szépen visszahíztam (kicsit jobban mint kellene :) 170 cm, 82 kg jelenleg a legalacsonyabb súlyom tükrözés elõtt 3 nap szilárd étel nélkül 74,5 Kg volt)

Bocsi a hosszú hsz-ért. :) Várom a véleményeket. :)

Nincs jelen

 

#266 2012-05-02 16:24

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Figyelj csak? Én kórházban dolgozom 5 éve. Rengeteg leletet kell végig olvasgatnom. Nekem elsõre rögtön a vesekõ ugrik be, és írtad is, hogy találtak valami hasonlót. Az csinál olyat, hogy helyzetváltozáskor görcsölsz. Meg van még azóta is az a vesekõ, vagy mocorog jobba-balra????

Nincs jelen

 

#267 2012-05-02 22:19

Zoli76
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia!

Köszi a választ! :)
Igen megvan, nagyon picike (tûhegynyi) a CT mutatta ki (MR-en tályognak látszott), illetve ahol jobb volt az ultrahang. Nem mozog a helyén van és tûhegynyi. Létezne, hogy a hasam görcsöl tõle a rekeszizomnál? A vesém soha nem fájt. (bár nagyon boldog lennék ha csak az lenne a fõ gond..:) )

Nincs jelen

 

#268 2012-05-03 09:22

crohnlány
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

miért, az létezne, hogy a bél görcsöl a rekeszizomnál?

Nincs jelen

 

#269 2012-05-03 21:27

sibi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Igen, létezne.

Nincs jelen

 

#270 2012-05-05 22:28

Zoli76
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Ez utóbbinak nem örülök. :)

Nincs jelen

 

#271 2012-05-06 19:14

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

hát igen, egyébként ahogyan most átgondoltam, nekem is tök sokszor a köldököm fölött fáj a hasam- nekem vékonybél crohn-om van. megkérdeztem a gasztros dokit és azt mondta, hogy ott viszont vastagbél és hasnyálmirigy van.
azért hátha javulsz!!!!

Nincs jelen

 

#272 2012-05-07 14:22

Zoli76
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Köszönöm szépen a válaszokat! :) Tudom mi van ott, ennyi vizsgálat után kevés olyan ember van aki ismeri magát ennyire belülrõl (a hasnyálmirigyem rendben van, elvileg ott van a gócos közepesen súlyos idült akiv colitis :), CT, MR, fotók a bélrendszerrõl), mint én. :))
Viszont megfordítanám a kérdést. Mi kell hogy szerepeljen diagnózisban ennél a betegségnél? Kellenek ezek a granulómák vagy mik? Mitõl lehet biztosan tudni, hogy ez tuti Crohn. Ne értsetek félre megértem én ha ez van azt is, csak ahogy olvasom, azért mindenkinél diagnosztizálták ezt a betegséget valahogy, tehát kell(ene) lennie valami biztosítéknak ami alapján ezt állítják. Nem?

Nincs jelen

 

#273 2012-05-26 16:10

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

A crohn betegségre mindig a szövettan adja a végsõ választ orvosi szempontból. Amennyiben a szövettanban az áll, hogy crohn gyulladás igazolható a bélnyárlkahártya kiterjedésen, mélység szempontjából, akkor croh. igy különitik el a colitist és a crohnt is.

Nincs jelen

 

#274 2012-05-27 11:20

Prima
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Nekem a szövettan nem igazolta sem a crohn-t sem a cu-t. A CT és az ultrahang sem mutatott ki semmit. A tükrözésnél, látottakra alapozva azt mondták, hogy ez crohn.

Nincs jelen

 

#275 2012-05-27 12:23

csabaspecial
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Gondolom ez az esetek, állapotok súlyosságától is függ....

Nincs jelen

 

#276 2012-05-27 18:03

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Tükrözésnél nincs olyan, hogy ne vennének szövettani mintát, max. Neked nem mondták ezt el. Tükrözés lényege, hogy tudjanak szövettant venni a gyulladt területrõl. Kérdezd meg az orvosodat mert lennie kell szövettanodnak

Nincs jelen

 

#277 2012-05-27 21:20

Prima
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Vettek szövettani mintát de az nem igazolta egyik betegséget sem.

Nincs jelen

 

#278 2012-05-27 23:01

csabaspecial
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Létezik olyan hogy valakinek Crohn- Colitise van , az az nem tudják eldönteni melyik, ismerek ilyen sorstársat is...

Nincs jelen

 

#279 2012-05-28 13:50

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

De van ám!!!!!!Indeterminate colitis az én diagnótisom is.Nem specifikus az IBD egyik formájára sem,ahogy írták,de azért vnnak tünetek,meg mérgezõ gyógyszerek is.Holnap megyek megint csõgörénnyel találkozni,mert a doki szerint vagy kiterjedtebb lett a gyuszi vagy ha nem,akkor valami más okoz tüneteket.Holnap estére okosabb leszek.Vagy nem.

Nincs jelen

 

#280 2012-05-30 09:28

Roger08
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

A crohnra egyedül minimális bélfalvastagodás utal, így tegnap irritábilis bél szindrómára módosult a diagnózisom. Gyomor és vastagbéltükrözés negatív, a ct mutatott ki enyhe vastagodást, de a kapszulás endoszkópia nem mutatott elváltozást, a crp-m meg mindig normális volt.
Szóval ez egy olyan köztes állapot amiben az ember csak kérdésekkel lesz telistele, és bár válaszokat olykor kap, azok további kérdésekhez vezetnek, szóval a mentális állapotom nem a legjobb.
Az elõbb ezt egy másik topicban is leírtam, remélem nem lesz vele gond, ha igen, akkor a moderátorra bízom, hogy marad-e ott, vagy sem, ide inkább illik.

Nincs jelen

 

#281 2012-05-30 10:34

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Egy kérdés!
A vastagbéltükrözés után a doki azt mondta,hogy kis tûfej nagyságú pöttyök vannak a szigmabélben meg a leszálló részen,meg vörhenyes vagy mi,de nincs fekély,a terminális ileum meg a többi ép.Én puffadok,kicsit szokott fájni a hasam,nem vészesen és idõrõl idõre megjelenik kis vér meg nyák.A doki szerint ezektõl nem valószínû,a szövettan még nincs meg,csak július közepére (ez ez elég vicces idõtartam).Szóval a kérdés,hogy akinek a vékonybele gyulladt,az is termel véres szerû nyákot???????????Rákérdeztem,hogy esetleg lehet e a vékonybél érintett,de szerinte nem,így CT-t nem javasolt.Valakinek van ötlete,hogy akkor mi a frász ez????????Most már tényleg nem értem.A tegnapi tüki után ma véres nyákkal indult a nap,kíváncsi leszek a következõ napokra.

Nincs jelen

 

#282 2012-05-30 13:15

Prima
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szerintem simán lehet érintett a vékonybél is. Szerintem csináltass mindenféleképpen CT-t. Nem is értem miért nem kapunk egybõl teljes körû vizsgálatot.

Nincs jelen

 

#283 2012-05-30 17:03

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Én sem értem,de elvileg a doki tudja ,hogy mit csinál,bár kitudja.Arra én és rácsodálkoztam,hogy mivel a vastagbelem miatt elvileg nem lehetnek ilyen tünetek,akkor miért nem vizsgálódik tovább.....már csak a vékonybél marad.Az már -legalább is nekem- nem jelentene terhet a tükrözések után :D az államkasszát meg lesz...m!!!Amúgy nem vagyok lázas,nagyrészt jól vagyok,csak este,meg reggel van a puffadás,a nyák mg ritkán.Álltólag a vékonybél crohn erõs görcsökkel meg sok vizes hasmenéssel,szar vérképpel jár.Én most 4. hónapja lesz júniusban,hogy 8 mg steroidot szedek,de a dokim szerint talán felesleges volt.Amúgy elõtte nyákot nem láttam én soha.Majd kiderül,másfél hónap múlva megyek,ha addig lesz nyákosság meg hasfájás,mégegyszer rákérdezek a CT-re,annak akkor szeptember végére talán lesz is eredménye....

Nincs jelen

 

#284 2012-05-31 09:46

Roger08
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

És amikor a kapott gyógyszer mellékhatása a nyákos/fekete/véres széklet?
De például van betegtájékoztatóm a hasi görcsök elleni tablettához, aminek mellékhatásai a hasi görcsök. A folsav enyhe depressziót és alvászavart ír a mellékhatások között.
Mintha a gyógyszeripar szándékosan nem akarna segíteni az embernek. Nehéz így elõre lépni.

Nincs jelen

 

#285 2012-05-31 10:25

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Persze,a gyomorgyógyszer:hasmenés,székrekedés,émelygés,görcsök,puffadás.........ÉS sárgulás,emlõnövekedés=rossz esetben kínai nõvé változom,ha nem lenne elég bajom :D

Nincs jelen

 

#286 2012-06-02 14:26

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Valaki definiálná nekem,hogy pontosan mit jelent a vékonybél crohn?????(ezt tõlem kérdezte ismerõsöm) Én sem tudom a válszt,hiába olvasgatok régóta.Eszerint ilyenkor a vastagbél nem is érintett???Ilyenkor a terminális ileum is vagy ott már van bibi?????Az ismerõsömmel együtt engem is érdekel ez a dolog.KÖSZI!

Nincs jelen

 

#287 2012-06-02 14:26

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Valaki definiálná nekem,hogy pontosan mit jelent a vékonybél crohn?????(ezt tõlem kérdezte ismerõsöm) Én sem tudom a válszt,hiába olvasgatok régóta.Eszerint ilyenkor a vastagbél nem is érintett???Ilyenkor a terminális ileum is vagy ott már van bibi?????Az ismerõsömmel együtt engem is érdekel ez a dolog.KÖSZI!

Nincs jelen

 

#288 2012-06-02 15:17

csabaspecial
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Kedves andreas31 ez egyszerüen azt jelenti hogy az illetõ vékonybele érintett "csak" vagy a vékonybele is érintett. Sajnos a Crohn az egész emésztõrendszerre kiterjedhet, leggyakrabban a beleket érinti és azon belül is ha jól tudom a vékony és vastagbél találkozását.

Nincs jelen

 

#289 2012-06-02 15:18

csabaspecial
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Vastagbél nélkül lehet élni, vékonybél nélkül viszont nem, ez a nagy helyzet.

Nincs jelen

 

#290 2012-06-02 17:29

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

csabaspecial!!!Nekem pl. nem találtak gyuszit az ileumnál,folyamatban a szövettan,de további vizsgálat szóba se került.Valami pöttyök meg lobosodás van a sigmában meg a leszálóban,a többi rész vizuálisan tiszta.Doki szerint esetleg IBS meg ki nem alakult colitis egyelõre,ill. érzékenység kajákra,stresszre.Eszerint ha a szövettan negatív is lenne,akkor se érdemes nyugodni????Én puffadok,kicsit szokott fájni a hasam,nem vészesen és idõrõl idõre megjelenik kis vér meg nyák.Soxor olyan,mintha égne a gyomrom vagy a beleim.Széklet átlag napi 1 reggel,az olyan pépes,néha kaja függvényében hígabb.Soxor nem is tudom megkülönböztetni,hogy a gyomrom vagy a hasam,ami ég,meg,hogy nem esetleg gyógyszer hatása az is.Ki tudja...?

Nincs jelen

 

#291 2012-06-20 12:33

barakka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet olyan vissza-visszatérõ bélgyulladás, ami nem crohn, és nem is colitis ulcerosa?

Andreas, gyomrom környékén, illetve kicsit lejjebb nekem is szokott égni-fájni, de nem tudják, mitõl van. Neked volt gyomortüki? Nem találtam rajta valami elváltozást?

Nincs jelen

 

#292 2012-08-08 14:22

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

barakka!
Bocs,de nem láttam eddig ezt az írásod.Kérdésedre nem kicsit megkésve válaszolok.Volt gyomortüki,több is (4) gyulladt,pedig szedek gyógyszert rá 8 éve.Mégis,mintha a beleim égnének inkább úgy érzem....lesz vékonybél vizsgálatom kamerával éppen ezért,bár még ételallergia tesztet vagy candidát se csináltattak.Hátulról megyek elõre a jelek szerint.

barakka jó kérdése:
"Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet olyan vissza-visszatérõ bélgyulladás, ami nem crohn, és nem is colitis ulcerosa? "

Tényleg,lehet?Ha a székletteszt nem mutat semmit és pl. a kamera + tükrözés eredménye sem indokolja a tüneteket,nem crohn,akkor merre kell tovább indulni?Optimista hozzáállás,nemde??? :D

Nincs jelen

 

#293 2013-01-28 18:07

Andika713
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok!

2011 szeptembere óta Crohn gyanúm van. Az égvilágon eddig minden ételt ettem, a puffasztótól kezdve, a fûszeresen át, mindent. Na jó, mértékkel, de próbálkoztam. Semmi panaszom nem volt, nincs is. Néha fel vagyok puffadva, néha gyomorégés ami kb 20-30 másodpercig tart és ennyi. Se láz, se hányás, se hasmenés, se véres széklet, semmi. Ma voltam colonoscopia-n, sajnos csak 40 cm-es szakaszt tudtak megvizsgálni, mert nagyon fájt a beavatkozás. Vett szövetmintát az orvos, majd írt Salazopyrin-t, Prednisolon-t és vastablettát, merthogy a vastagbelem alsó szakasza be van gyulladva. Na most. A Prednisolon ugyebár szteroid. Ezt nem csak akkor kéne kapnom ha már bizonyítottan Crohn beteg vagyok???

Nincs jelen

 

#294 2013-01-28 18:34

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia Andika713!
Igen szteroid! A Prednisolont akkor szokták adni, ha olyan jellegû gyulladás van a szervezetben, amire enyhébb gyulladáscsökkentõ önmagában nem biztos, hogy hatékony lenne.

Szerkesztette: Marthuska (2013-01-28 18:40)

Nincs jelen

 

#295 2013-01-28 19:24

Andika713
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Kedves Marthuska!

Köszönöm a válaszod :) Hát de akkor se értem. Honnan olyan biztos hogy más nem lenne hatékony? :(

Nincs jelen

 

#296 2013-01-29 07:51

Megváltó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Kedves 713!
Tessék betartani az orvos utasításait. Amennyiben van egyéb problémád, ami miatt nem szeretnéd a szteroidot, oszd meg az orvossal. Ha szeded és nem kívánatos mellékhatása lesz, tájékoztasd az orvost és alkalmaz más terápiát.

Nincs jelen

 

#297 2013-01-30 10:47

Andika713
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Betartom az orvos utasításait, szedem a gyógyszereket. Csak érdeklõdtem, hátha más többet tud mint én. :)

Nincs jelen

 

#298 2013-01-30 11:22

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Szia Andika713! Látom, sikerült döntést hoznod anélkül, hogy bárki lebeszélne, vagy rábeszélne, valamiról vagy valamire.:) A tudás az orvosnál van, mi viszont tapasztalatokban vagyunk gazdagok, ha szabad ezt mondanom. Sajnos!
Én is csak azt tudom mondani, hogy a gasztroenterológusnak mindig mondd el a kételyeidet is.
Mielõbbi jobbulást, gyógyulást, tünetmentességet kívánok Neked!

Nincs jelen

 

#299 2014-04-29 23:13

Cecilie
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok! Szeretném megkérdezni Tõletek, (még semmilyen leletem nincs, csak vérvételnél a CRP emelkedett volt 8, valamint a vasam két hónap alatt a felére csökkent.) Azért mentem orvoshoz, mert evés után, gyakorlatilag egy húslevesnél is, bugyborékolnak a beleim és gyomrom. A székletem néha normális, néha folyékonyabb. Van,. amikor és ez fõleg alvásnál jelentkezik, tehát fekvõ helyzetben, hogy iszonyatos gyömörgörcs jön rám. Erre mondják, hogy összeszorult a gyomra, olyankor olyan, mintha öklömni lenne, de felállok, akkor elmúlik, de az érzet még 1-2 órával késõbb is megvan. Tükrözésre 13-ra kaptam idõpontot. A fentiek leírása alapján (tudom nem sok), de mit gondoltok? Van gyanu  Crohn-ra ? Köszönöm szépen a választ. És Mindenkinek tünetmentességet, és gyógyulást kívánok.

Szerkesztette: Cecilie (2014-04-29 23:14)

Nincs jelen

 

#300 2014-08-17 16:26

hunorka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Biztosan Crohn-om van?

Sziasztok,ide is szeretném berakni az új hozzászólásom,reménykedve abban,hogy valakinél hasonló tünetek voltak és tud tanácsot adni. Természetesen tisztában vagyok vele,hogy nem lehet majd elkerülni a teljes vérkép,béltükrözés stb...dolgokat  (hasi uh már volt) de addig is jó lenne pár emberrel beszélni,akiknek személyes tapasztalásuk van a témában.

Üdv! Próbáltam szét nézni a topicok között,ezt találtam a legalkalmasabbnak,hogy elmondjam új tagként a problémámat. Csongrád megyébõl írok,Szeged mellett lakom....amúgy 39 éves egészséges életet élõ,aktivan sportoló (futás) férfi vagyok.
Durván 2 éve jelentkeztek az elsõ tüneteim. Elõször durva hasmenésekkel indult,fõleg éjszaka felébresztve legmélyebb álmomból. Itt még azon kívül,hogy enyhe hascsikarás volt és egy vagy kettõ erõs hasmenés,talán kibírható volt,nem okozott egyéb panaszt a fáradságon kívül,hisz hajnali 3 után már nehezen aludtam vissza egy-két hasmenés után.,  Puffadások azok jellemzõek voltak,elég sûrûn napközben is de mást nem észleltem még ekkor. A hasmenésem vagy székletem soha nem volt véres,lázam nem volt,

Ezt követõen az idén télen már komolyabbra fordult a dolog. Elsõ ilyen alkalommal az ügyeletet is kihívtam,annyira bepánikoltam. Borzalmas erõs hasi görcs,úgy éreztem majdnem belepusztulok. Négykézláb mászva 2-3-4 db nospa forte bevétele majd 3-4 vizszerû hasmenés,több órán keresztül. Bevittek a sürgõségire,reggel jött a doki azt mondta,vírusos infekció.... smile Gyakorlatilag órákon keresztül folyt belõlem a víz,szinte minden csepp nedvesség eltávozott belõlem.
Következõ ilyen alkalommal,durván 2 hónap múlva tavasszal szintén ugyanez volt,pici rántott csirkemellett ettem,majd 2 óra múlva délután egy közel 2 órás görcs kapott el,szintén 2 órás szinte csak víz jött belõlem akcióval fûszerezve.
Azóta 3 ilyen alkalom volt,megközelítõleg mindig 2 havi ciklusokkal. Viszont. Az utolsó 3 alkalommal sajnos nagyon erõs hányás kísérte a közel 2 órán tartó vízszerû hasmenéseket. A fájdalom ami alhasi...szinte elviselhetetlen megpróbáltatáokkal jár. A hányások sokszor egyszerre jönnek a hasmenés rohamokkal,borzalmas átélni.
Minden alkalommal más és más étel volt,amit aznap vagy utoljára ettem,tehát ezek között sem véltem összefüggést felfedezni.

Segítséget szeretnék kérni,hogyan induljak el,merre menjek elõször. A köztes idõszakokban maximum puffadás szokott jelentkezni és nagyon sokszor teljesen normális székletem van. Igen rejtélyes idáig......   (tehát 2 hónapig semmi,utána majdnem belehalok abban a 2 órában)  Magyarul abban a 2 hónapban,amikor nincs semmi tünetem,szinte észrevehetetlen a rejtõzõ betegségem. Semmilyen panaszom nincs azon kívül,hogy az átlag embernél némileg jobban puffadok....  De ha jön az a 2-3 óra hossza.....õrület..... 

Ez lehet -e Chron? Annak ellenére,hogy már lassan egy éve tart és 2 havonta egyszer jön rám a roham?

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB