#1501 2011-07-12 10:12
- Anita15
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Terhesség, szoptatás, colitis
Sziasztok!
Bejcsi!Köszönöm, remélem én is, hogy lassan kopogtat a gólya...Ha túl vagy a petevezeték átjárhatóságin, jelezz, hogy milyen volt. Biztos simán megy minden...!
Bixi!
Hát, nem mondom. Neked is elég lehet/lehetett. De! Minden rossz után jó jön!Hiszem, hogy minden okkal történik, bár ilyen fájdalmak, betegségek, nehézségek után ezt elég nehéz elhinnie az embernek, de muszáj hinni, hogy minden jóra fordul. Ja, és elkezdtem inni a búzafû levet, -ez még üveges- de már szépen nõnek a virágládában a sajátjaim. 1-2 nap és préselem õket. Remélem segít majd egy kicsit, mert a hasfájásom két oldalt már eléggé aggaszt. 2 hónapja szedem a gyógyszereket (Pentasa, Budenofalk, most 1 hete Budenofalk hab!), de a fájások, nyilallások nem akarnak abbamaradni! Úgyhogy most ebben van minden reményem. Egyébként lehet, hogy a bélösszenövéseim (?) is bekavarnak (vakbél mûtét miatt, 25 éve), ha lefekszem kipúposodik, feszül ott a hasam. Borzasztó érzés, pedig 25 évig nem volt vele semmi baj.
És van még egy elég kellemetlen tünetem. Nem tudom, hogy a crohn-nal függ-e össze! Volt valaki, akinek fájt pisilés után, közben a hasa alja. De úgy istenigazából. Nem felfázás, az biztos, mert azzal is közeli ismeretséget sikerült kialakítanom, évekig volt vendég nálam. Nem tudom, hogy ilyenkor az enyhe nyomás miatt a belek fájhatnak, vagy mi, de ma reggel alig bírtam visszatántorogni az ágyba, annyira fájt!Szerintetek?!
Összefügghet azzal, hogy a múltkori vizeletvizsgálaton találtak benne bacit meg vörösvértestet, némi kis üledékkel?
Mindenkinek szép napot, vigyázzatok magatokra!
Nincs jelen
#1502 2011-07-12 21:50
- bejcsi
- Tag
Anita 15
Szerintem bizonyára köze van a bacihoz.Magamon nem tapasztaltam efféle tüneteket,lehet,hogy fel kellene keresned egy nõdokit.
Ha túl leszek a petevezeték vizsgálaton akkor leírom majd a tapasztalataimat.Nem vagyok egy félõs típus,csak a hasam miatt aggódom.A vastagbéltükrözés után már túl sok meglepetés nem érhet.
Üvv. bejcsi
Nincs jelen
#1503 2011-07-13 18:10
- Kethleen
- Tag
Off
Anita 15 ! Nekem ha nagy a gyulladás iszonyat fáj,olyan mint ha felfáztam volna!Én is elõször azt hittem,valami mástól,de se a nõgyógyászati se a vizelet vizsgálat nem mutatott bajt.Tehát kizárásos alapon a crohn :(
On
Nincs jelen
#1504 2011-07-23 10:47
- Anita15
- Tag
Sziasztok!
Pár napja üres ez a fórum, azért én rápróbálok, hátha valaki látja és van véleménye.
3 év után tegnap pozitívat teszteltem életemben elõször. Viszont még nem tudok teljes mértékben örülni, ugyanis még bármi lehet sajnos...
A gasztrós dokimat azonnal hívtam, abbahagyatta a Pentasát, a Budenofalk hab viszont maradjon. Hát nem tudom mitévõ legyek...Szteroid, -igaz, hogy csak lokálisan, a bélben ható- de terhesség alatt nem biztos, hogy túl jó. Viszont a belem sincs még a legjobb állapotban. Hasmenés nincs, csak bélfájdalom. A fekélyeim nem gondolom, hogy meggyógyultak, két hónapja szedek gyógyszert. Úgyhogy kénytelen vagyok elfogadni ezt a döntést. Remélem nem lesz gond...Van esetleg valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Nincs jelen
#1505 2011-07-25 06:22
- Vicaa
- Tag
Anita15, rengeteg a tapasztalat, elõször is ne aggódj másodszor ne hagyd abba a gyógyszereket önkényesen mert ha ahtív a betegség akkor az esetünkben rosszabbat teszel vele a babának, mint a gyógyszereinkkel!!!
Csak azt tudom tanácsolni, hogy ülj neki és olvass végig minél több hozzászólást ebben a topikban, és ne parázz!!! :) :) :)
Nincs jelen
#1506 2011-07-25 21:21
- bejcsi
- Tag
Anita15
Nekem is azt mondta a doki,hogy nem szabad a gyogyszereket abbahagyni,lecsökkenteni mert a fellángolás ártalmasabb.Reméljük minden rendben lesz,ne izgulj!Amúgy a hasam nekem is fáj a gyógyszerek mellett,de nem szaladgálok.Ma megvolt az átjárhatósági is,minden rendben volt,nem volt komolyabb fájdalom.
Tünetmentességet mindenkinek!
Nincs jelen
#1507 2011-07-26 09:49
- Anita15
- Tag
Kedves Vicaa!
Köszönöm a válaszodat. Persze, persze, tudom, hogy nem szabad abbahagyni a gyógyszereket. Nem is akartam, de a kisördög állandóan motoszkál a fejemben, hogy ezzel a sok sz..gyógyszerrel nem csinálok-e bajt a babónak. Pláne ez a szteroid hab...hát!?Na mindegy. Remélem nem lesz baj.
Bejcsi!
Örülök, hogy túl vagy rajta, és ezek szerint átjárhatók a petevezetékek. Nagyon jó!Akkor remélem nemsokára nálatok is bekopog a gólya. Írtam, hogy nincs hasmenés. Hát lehet, hogy elkiabáltam magam. Ugyanis pár napja hát hogy is mondjam csak, elég "lazát produkálok"! Csak egyszer egy nap, de tény, hogy nem normális állag.
A hasam változatlanul fáj, hol itt , hol ott, most meg még alul is. Már azt sem tudom, hogy bélfájdalom, vagy a terhesség miatti szúrka-piszka. Ráadásul pisilésnél is vannak fájdalmaim a szeméremcsont körül. Lehet, hogy a bacik a vizeletben. Most még ez miatt is aggódhatok, nem elég a bajom.
Ma megyek nõdokihoz, bár sok mindent még biztosan nem tud mondani. Max. hogy jó helyre ágyazódott-e be. Remélem. Úgy izgulok, remélem nem durvul be a crohnocska és a baba is velünk marad.
Puszi mindenkinek!
Nincs jelen
#1508 2011-07-28 14:57
- zsuzsó 2
- Tag
Szia Anita15'
örömmel olvastam, hogy pozit teszteltél :) Nagy drukk, hogy minden rendben legyen veletek !
Azt mondják, hogy az áldott állapot csak jót tesz velünk :D
Ne stresszeld magad, nem szabad, a lényeg ,hogy légy optimista s minden rendben lesz :)
Nincs jelen
#1509 2011-07-28 16:00
- bixi
- Tag
Anita15!
minden rendben lesz, nyugodj meg :)
de jooooo neked.
barcsak mar en is itt jarnek, de epp tegnap jott meg :(
Nincs jelen
#1510 2011-07-29 14:15
- Fülöpke
- Tag
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni. Nekem 2000 óta Crohn betegségem van, és mellé szuperül kaptam bonuszba egy csípõizületi gyulladást, ami már elég régóta nem jelentkezett, de most teljes gõzzel kiújult.
Tud valaki valami tuti módszert, végsõ esetben akár gyógyszert, ami az izületi fájdalmat enyhíti, és terhesen is alkalmazható? Elõre is köszönöm Mindenkinek!
Üdvözlettel:
Fülöpke
Nincs jelen
#1511 2011-07-29 19:11
- Anita15
- Tag
Zsuzsó 2, Bixi!
Köszönöm a nyugtatást, bár nem könnyû. Egyébként is stresszelek állandóan, most meg pláne. Pláne így, hogy van is okom az aggodalomra. Se pénzem, se munkám, se egészségem. De persze azért örülök, már rég vártam a babára. Csak maradjon is velem. Kedden voltam nõdokinál, kicsit még korai volt, de izgultam, mert fájdogál a hasam. 4x6mm-es petezsákot láttak, jövõ pénteken ismét megnézik, akkor már elvileg szívhang is lesz. Remélem minden rendben lesz. Ráadásul most voltam állásinterjún és megkérdezték mikor akarok gyereket. Persze le kellett tagadnom, hogy egyáltalán esélyem legyen. Istenem, ne tudjátok meg milyen szörnyen éreztem magam...
Bixi!
Ne aggódj, ki tudja, lehet jövõ hónapban már te is babás leszel. Hidd el, a sors tudja mikor kell adnia. Meg mondom õszintén én sem számítottam rá. Izgulok érte, mert nem igazán jó a belem. Te hogy vagy?Nagyon remélem hamar összejön a baba, Te igazán megérdemled, amin már keresztül mentél...sokszor eszembe jutsz és a történeted. Szívbõl kívánom, hogy minden jóra forduljon veled.
Mindenkinek minden jót!
Nincs jelen
#1512 2011-08-01 17:25
- Via
- Tag
Sziasztok!
Olvasóként már régóta itt vagyok (és örülök, h újra ilyen aktív ez a fórum!:), de most lett aktuális a téma, hogy írjak is...
29 éves vagyok, 15 éves korom óta ismert Crohn beteg. Akkor vakbélgyanúval mûtöttek, és ezt találták... Azóta két másik mûtétem volt (20 és 27 évesen), amikor innen-onnan kivették a beteg (már életveszélyesen elzáródott) bélszakaszokat. Két éve, az utolsó mûtét óta tünetmentes vagyok, és szedem a gyógyszereimet is mint a kisangyal... (elõtte voltak azért "lazán kezelt" gyógyszerszedések....)
Szeretnénk mostanában belevágni a babaprojektbe, végig is olvastam ki-hogy viszonyult a terhesség melletti gyógyszerszedéshez...? Én Pentasa granulátumot és Imurant szedek, doki nem javasolja az abbahagyást a szokásos indokokkal (babának többet árthat egy fellángolás, mint ezeknek a mellékhatásai...)
Bixi, Zsuzsó,
látom Ti is ezeket a bogyókat szeditek - remélem összejönnek a Pocaklakók és tudunk majd tapasztalatokat cserélni!! :)
Köszi elõre is: Via
Nincs jelen
#1513 2011-08-03 18:41
- zsuzsó 2
- Tag
Szia Via'
én 15 éve vagyok Crohn-os, 5 hasi mûtéten vagyok túl, csak a sigmabél maradt meg már a vékonyból is nyirogattak. Sokan óvnak a terhességtõl, hogy ki fogom-e tudni hordani? bírni fogja-e a hasam, a varratok ?
100-ból ketten vállalnak el császárra, 90%ban azt mondják, hogy nem fog sikerülni természetes úton,( hogy talán nincs is peteérés ) mert hát már idegenvezetõ kell..... ennek ellenére nem pánikolunk :) Bízunk benne, hogy az Égiek velünk vannak, s hamarosan pocaklakónk lesz ;) Hála megérzem a peteérést, s a párom csak annyit mondott, hogy bízd ide :P Van egy oldal ami mindig pontos, talán jól fog jönni. http://www.sanomamedia.hu/termekenysegkalkulator/
A gyógyókkal kapcsolatban én sem fogom abba hagyni, azt mondták, hogy majd a 8.hónapban kellesz az imurántól megválni.
Remélem hamarosan mindenkinek sikerülni fog s áldott állapotban leszünk :D
Nincs jelen
#1514 2011-08-04 10:14
- bixi
- Tag
Sziasztok,
Via: nekem azt mondta a gasztrosom, h nyugodtan mehet a probalkozas az imuran es pentasa mellett! nem mondta meg azt sem, h kesobb abba kellene hagyni (bar elobb jussak el odaig..)
Fulopke: en nem vagyok egyaltalan tapasztalt meg a Crohnnal kapcsolatban, de azt maris eszrevettem, h a medrol igen hatasos (legalabbis nekem) az izuleti fajdalmaimra.
Anita: koszi, nagyon aranyos vagy :D mizujs, hogy vagy?? holnap meselj mi volt a dokinal.
zsuzso: jaj de orulok, hogy ilyen pozitivan allsz a dolgokhoz, ez nekem is sokat segit!! mostmar ugye ti is probalkoztok?
babara fel! :D
Nincs jelen
#1515 2011-08-04 19:19
- zsuzsó 2
- Tag
Szia bixi'
örülök, hogy tudok "segíteni" ,csak így tudunk felülkerekedni ezen a fránya crohnon, csakis az optimista hozzáállással.
Igen már elkezdtük a kivitelezést, pont tegnap volt a peteérésem csúcsa ;) fel is pócóltam a lábacskáimat, majdnem gyertyába, hogy érjenek is oda. A párom meg is nevetetett, hogy így még a manduládig is elér :lol:
Be is aludtam, s csak másfél óra múlva ébredtem fel, menni kellett a mosdóba. Bízom benne, hogy célba is talált...
Hála nagyon sokat nevetünk s õ is pozitívan áll mindenhez, s ez is sokat segít. Már júliusban elkezdtem szedni a Femibion 800-ast, mivel nincsen vastagbelem valamivel elõ kell segítenem az éléskamrát a Babócának.
Bármilyen kérdésed van nyugodtan bombázz , természetes hogy összetartunk :D
Nincs jelen
#1516 2011-08-04 19:29
- zsuzsó 2
- Tag
Szia Anita15'
ezt a kis versecskét neked küldöm, s minden leendõ kismamának.
"harci" jelszavunk, hogy csak nyugi, semmi stresz, one depreszíó, csakis pozitívan s legfõbbképp boldogan
G yönyörû szép érzés lehet megtudni, hogy "mi a pálya!"
R ádöbbenni: Valakinek Te leszel az anyukája!
A ttól fogva fontosabb lesz minden lépés, amit teszel,
T ervezgetve ábrándozol, hogy milyen anyuka leszel!
U borkát is megkívánsz majd, mégpedig a kovászosat,
L egott kedves párod ugrik, és egy nagy vödörrel hozat!
Á fonyát is kérhetsz télen. Igaz, ma már nem nagy dolog.
L asponyát, vagy tán epret kérsz? Meg is van rá minden okod!
O tt a szíved alatt most már egy másik kis szív is dobog.
K ívánom, az életetek legyen mindig nagyon boldog!
Nincs jelen
#1517 2011-08-05 11:39
- Etta
- Tag
Sziasztok!
Colitises vagyok, jelenleg 35 hetes kismama. Sajna a colitis az egész terhesség alatt aktív volt, nálam nem jött be a "terhesség majd segít rajta" jóslat. :(
A már babás anyukákat szeretném megkérdezni, hogy a tejserkentõ teákat, úgy mint Laktoherb lehet-e inni majd, van-e bármilyen kontraindikáció az IBD-vel? Aki próbálta, milyen tapasztalattal, volt-e bármilyen rossz hatással a betegségre? Én már ott tartok, hogy magamtól lassan semmit sem merek kipróbálni, nehogy még rosszabbul legyek. :(
6 hetente járok a gasztrosomhoz, de sajnos ezt elfelejtettem megkérdezni, és legközelebb már csak szülés után megyek.
Zsuzsó, Bixi, és minden próbálkozó, nagyon-nagyon drukkolok Nektek, hogy minél hamarabb összejöjjön a babó, és gyönyörû, problémamentes kismamiságotok legyen!
Anita, én is rengeteget aggódtam (még mindig!), sajnos ez végig elkísér, a hasfájás is végig megvolt/van, és ugyanígy nem tudtam eldönteni, hogy csak a normális babás fájdalom vagy baj van..... De nem lesz semmi gond, hidd el! Minden rendben lesz és egy gyönyörû babád születik majd!
Nincs jelen
#1518 2011-08-05 15:25
- Via
- Tag
Hello Lányok!
Köszi a biztatást, és Nektek is hajrá!!! :D
V.
Ja, és én a ciklus.hu -t használom, annak is van jó naptárja, sõt még "fiú-lány" nézet is..:D
Szerkesztette: Via (2011-08-05 15:26)
Nincs jelen
#1519 2011-08-05 15:53
- andifeher
- Tag
Szia Etta!
A Laktoherb engem nagyon felfújt, de szeintem a sok tej érdekében egyet tehetsz amivel magadnak sem okozol nehézséget és az hogy nagyon sokat iszol és ez tényleg igaz. Szedhetsz bármit gyógyszert probitoikumot teákat bármit de igazán a víz segít.:) Jó pocakosodást!És könnyû szülést kívánok!
Nincs jelen
#1520 2011-08-06 10:26
- Etta
- Tag
Andifeher,
Nagyon köszönöm a válaszod! :)
Nincs jelen
#1521 2011-08-06 13:00
- MSE26
- Tag
Szia Etta!
Én is colitises vagyok, és most 3 hónapos a babám. Én nem tudok arról, hogy ne szabadna inni a teát. Én is ittam a Mecsek teát, bár szerintem nem használt. Ami igazán beválik tejserkentõnek, az az alkoholmentes sör. :)
Nincs jelen
#1522 2011-08-06 13:01
- MSE26
- Tag
Drukkolok mindenkinek, hogy összejöjjön a baba!
Nincs jelen
#1523 2011-08-07 17:33
- Anita15
- Tag
Zsuzsó!
De aranyos vagy, meg is könnyeztem a versikédet. Nagyon kedves, köszönöm. Igyekszem pozitív lenni, bár a fájdalom néha felülkerekedik rajtam. Tegnap hasmenésem is volt, nagyon megijedtem...lehet, hogy a tejszínes torta nem tetszett a belecskémnek.A fájdalmak még mindig nem igazán múlnak, sõt mostanában néha már ismét görcsös is(mint az elején), nemcsak az éles fájdalom. Hol itt, hol ott. Már annyira elegem van, szeretnék végre csak a terhességre koncentrálni és para nélkül örülni!!!Nem tudom, lehet, hogy a terhesség rajtam nem segít?!
Ja, én is égbe emeltem a lábaimat a legutóbbi együttlétkor, és láss csodát, már dobog a kis szívecskéje... Nagyon szorítok, hogy összejöjjön!
Bixi!
Hála Istennek minden rendben volt a dokinál. 21 mm-es szabályos petezsák, 5,6 mm embrió. Vérömleny nincs körülötte, és hallottam a kis szívét. Jaj de jó volt. Még bõgtem is...Azt mondta a doki, hogy még azért látni akar 3 hét múlva, úgyhogy 25-én mehetek megint Pestre. Remélem akkor is minden rendben lesz, bár ahogy Zsuzsónak az elõbb írtam, egyre rosszabb a belem megint. Valószínûleg mostanra teljesen kiürült a Pentasa a szervezetembõl. Lehet, hogy sajnos újból szednem kell. Nem szeretném, de a szteroid hab mellé már mindegy is. Csak legalább valamelyik érne is valamit, de hiába szedem, akkor is fáj. Egy-egy görcsnél néha el sem tudom dönteni, hogy a belem fáj, vagy a méhem-ami ugye nem kéne...De majd csak lesz valami, csak fele annyira tudnék pozitív lenni, mint Zsuzsó!
Puszi mindenkinek, vigyázzatok magatokra!
Nincs jelen
#1524 2011-08-07 17:39
- Anita15
- Tag
Kedves Etta!
Bocs a hülye kérdésért, de az mit jelent, hogy aktív volt az egész terhesség alatt?Fájt, görcsölt és véres-nyákos hasmenés, vagy "csak" fájt?Eddig én sem hozom a papírformát, hogy a terhesség jót tesz a crohnnak...sõt. Te milyen gyógyszereket szedsz, el tudtál valamit hagyni a terhesség alatt?Szteroid kellett?Szét izgulom a fejem. Köszönöm a biztatást, remélem tényleg úgy lesz, ahogy írtad, és mindegyikünknek szép, egészséges babája születik majd. Te már közel jársz a szüléshez...majd drukkolok. Mikorra vagy kiírva?Kisfiú vagy kislány?
Minden jót és köszi.
Nincs jelen
#1525 2011-08-07 17:57
- Etta
- Tag
MSE, köszönöm neked is! :)
Anita,
Az hogy aktív a cu, nálam most azt jelenti, hogy minden nap véres-nyákos hasmenésem van, igaz, hogy csak napi egyszer. De az mindig véres. Lehetne rosszabb is, de azért így sem túl kényelmes a terhesség. :/
Terhesség elõtt jól voltam, és csak Pentasa granulátumot szedtem. Aztán ahogy összejött a baba, folytattam tovább a Pentasát, nem hagyhattam el, de kezdõdtek a bajok.
Most a granulátum mellé Pentasa klizmát és kúpot használok, szteroidot nem kaptam. Ezekkel úgy elvagyogatok, bár mondom, az a napi egyszeri széklet, az véres - nyákos hasmenés. A helyi kezelések abban segítenek, hogy tovább nem durvul a betegség. CRP-m is egész jó, úgyhogy ezekkel már elvegetálok a végéig.
Sajna én sem tudom soha, hogy mim fáj, nagyon rossz érzés. :( Kitartás! Tudom, hogy az ember ilyenkor az idõt sürgeti, csak teljen, és legyen minden rendben a babával. De hidd el, minden rendben lesz, és ha végigizgulod az egészet (mint én), csak magadnak csinálsz rosszat. Tudom, ezt könnyû mondani, én sem tudtam nem aggódni.
Szeptember 13-ára vagyok kiírva, kislányom lesz. :)
Nagyon sok mindenen mentem én is keresztül, ezért is értem meg az aggodalmad. A férjemmel 7 éven keresztül próbálkoztunk (hormonkezelések, inszeminációk, laparoszkópiás mûtét, lombikok), borzasztó sokat szenvedtem lelkileg és testileg (lombikok alatt a cu is fellángolt). Az ok, amiért nem sikerült, tisztázatlan volt, sosem derült ki.
Majd tavaly a férjem el is hagyott (elõtte még "párhuzamos" életet élt, becsapott :(), nagyon összetörtem. Cu újra ezerrel tombolt.
Aztán váratlanul jött egy új szerelem, és a kislányom ebben a nagy szerelemben, váratlanul fogant meg (védekezés mellett). :) Szóval Õ egy igazi kis csoda, egy igazi szerelemgyerek, akit óriási boldogsággal várunk és nagyon szeretünk. :)
Ha van bármi kérdésed, szívesen segítek, akár e-mailben is megkereshetsz! Drukkolok nagyon és nyugi! ;)
Nincs jelen
#1526 2011-08-08 10:37
- bixi
- Tag
Nahat Etta, ez aztan a tortenet :D
En ugy tudom, h ha a baba nyugalmi idoszakban fogan, akkor valoszinuleg a 9 honap tunetmentes lesz vegig, viszont ha olyankor amikor langol a betegseg, akkor az altalaban ugy is marad vegig..
Legalabis nekem eddig mind3 doki ezt mondta akinel jartam.
Anita: ne izgulj annyit, legalabbis probald meg! Meg akkor sem tortenik tragedia ha medrolt kell szedned! Rengetegen hordtak ki terhesseget ugy,h vegig szedtek.
Ha mar a pentasat abbahagytad lehet h salofalkot vagy salazopyrint fogsz kapni helyette. A fajdalom nem jo, azt meg kell szuntetni, de sajnos ugy csak rosszabb ha stresszelsz.
Tudom ugy hangzik mintha konnyen beszelnek, de hidd el en megtanultam a sajat boromon,h a nyugalom a legfontosabb, es hogy minden apro dologrol tajekoztasd mindket orvosodat, es ne engedd h lerazzanak!!!!
Foleg ne azzal, h `ez terheseknel normalis`! jobb felni mint megijedni.
Jo azert olasni, h mindkettotoknek Ettaval tulajdonkeppen varatlanul jott ossze, most no a bizodalmam nekem is :D
Lanyok: a ciklus.hu es amit zsuzso belinkelt nem ugyanazt mutatja….most akkor vajon melyik lehet igaz? Mert en nem erzem sosem a peteerest. Vagy nem is kene ezzel foglalkozni..
az lenne a legjobb...
Szerkesztette: bixi (2011-08-08 10:39)
Nincs jelen
#1527 2011-08-08 18:48
- zsuzsó 2
- Tag
Sziasztok'
Anita15' ,sajnálom, hogy fájdalmaid vannak :( bízom benne, hogy tudnak olyan gyogyót adni amitõl megváltozik ez a görcsölés. Nekem csak akkor szokot fájdogálni hasam, mikor "mozognak" a belek, s nem sok van hátra hogy eljussak a mosdóig. Na akkor igazán kell koncentrálnom :cool: Tudom ez sovány vigasz, de próbálj ne idegeskedni ! Itt mindenki szerintem egy emberként aggódik érted, hiszen mindenkinek aki itt van szorít neked.
bixi' én is regisztrálva vagyok a ciklus. hu-n, már 87 alkalom van a rendzserben.... de ennek ellenére jól tippeli meg azt a hetet. A másik oldalt azért linkeltem be, mert az tutira úgy mutatja ahogy van :)
Remélem tudtam segiteni, s hamarosan pocós leszel :P
talán ez is sokat segit :
http://www.novedelem.hu/upload/novedele … szerei.htm
Felismerése elsajátítható és így a nõk önmaguk is követhetik azokat a változásokat, amelyek jelzik a peteérés folyamatának lépéseit - lehetõvé téve ezzel az ovuláció körüli idõszak meghatározását.
a) Közvetlenül a havi vérzés után néhány napig nyák alig termelõdik, emiatt a hüvelyben bizonyos fokú szárazságérzet léphet fel. Ezt nevezzük a "száraz napok" idõszakának. A menstruáció tartamával együtt ez a részben fertilis (fogamzásgátlási szempontból viszonylag biztonságosnak tekinthetõ) periódus, amelynek hossza egyénenként változó.
b) A száraz napok után beindul a nyáktermelés. A képzõdött nyák ragacsos, tapadós, morzsalékony, tésztaszerû. Színe lehet sárgás vagy fehér, mennyisége kevés. Mivel víztartalma csekély a hüvelyi szárazságérzés megmaradhat, illetve enyhén ragacsossá, tapadóssá válhat. Késõbb, közvetlenül a peteérés elõtt, újabb változás kezdõdik: a nyák mennyisége fokozódik, áttetszõvé válik, hasonlatos lesz a tojásfehérjéhez. Kis mintát véve belõle, két ujj között - az ujjak lassú széthúzásával - jól nyújtható lesz. Naponként ellenõrizve a nyák nyújthatóságát (3. ábra) behatárolhatjuk a fertilis idõszakot, amely alatta közösülés - fogamzásgátlási szándék esetén - kerülendõ. Nevezik ezt az elõzõ fázis ellentéteként "nedves napoknak" is. Kezdete a nyáktermelés beindulása, vége pedig a nyáktermelés maximumát, a nedves hüvely érzetének csúcspontját (peteérés) követõ harmadik nap. Hossza egyénenként ennek is változó.
Nincs jelen
#1528 2011-08-09 10:00
- Anita15
- Tag
Kedves Etta, Bixi és Zsuzsó!
Köszönöm a biztatásokat. Nagyon jól esik. A nyugalom egyenlõre úgy fest, hogy nem akar összejönni, ugyanis tegnap reggelre volt egy kis barna folyásom, ami ugye tudjuk, hogy nem jelent túl jót. És utrogestan mellett. Ma reggel is volt egy kicsi, mintha mindig az utrogestan (hüvelykapszula) felrakása után jelentkezne...Nem tudom mi legyen, most szaladjak nõdokihoz, vagy várjak, hátha elmúlik?!Végül is nagyon kis mennyiség, és egész halvány barna...remélem nem lesz baj. Mindenkinek minden jót!Jó, hogy vagytok...:-)))
Nincs jelen
#1529 2011-08-09 11:20
- Via
- Tag
Köszi, Zsuzsó! Lehet h én vagyok tájékozatlan (vagy mert eddig nem volt rá szükségem...) de én eddig ezt nem tudtam, viszont így a leírás alapján valóban könnyebb lesz felismerni azokat a napokat...
Bár egy barátnõm most úgy esett teherbe, hogy a termékeny napokon nem tudtak együtt lenni, utána egy héttel voltak együtt "kötelezettség" nélkül és akkor jött össze! Szóval a fennmaradó idõben se fogyjon el a lelkesedésetek!! ;)
Nincs jelen
#1530 2011-08-09 11:48
- Etta
- Tag
Bixi,
szerintem ne nagyon foglalkozz azzal, hogy mikor van peteérés, csak rágörcsölsz. Amikor ovuláció van, úgyis kívánósabbak vagyunk. :)
Persze nem azt mondom, hogy ciklus közepe táján ne hajtsatok jobban rá, de azért napra pontosan ne figyelgesd. Nincs semmi gondod, ami miatt ne jöhetne össze a baba, ezen nem fog múlni. :)
Nagyon drukkolok! :)
Anita,
a barna folyás nem feltétlenül jelent rosszat, van, hogy semmit nem jelent. Így az elején nekem is volt kétszer is, már le is mondtam mindenrõl magamban, és mégsem volt semmi probléma.
Egyébként meg nagyon vérbõ most a nyálkahártya, emiatt vérzékeny, simán feláztathatta az Utro a méhnyakat. Nem feltétlenül utal progeszteron hiányra.
Zárójelben jegyzem meg, hogy ez a barnázás aztán nálam kb. félidõtõl újra kezdõdött. Minden kisebb megerõltetésre jelentkezett, mint pl. porszívózás, nagy nevetés vagy szex. Persze szívinfarktust kaptam minden alkalommal és rohantam az orvoshoz. De a méhszáj mindig zárt volt, s ez a kis barnázás hüvelyi eredetû volt, kis hajszálerek pattannak meg, attól van.
De minden más nyálkahártyára igaz ez a vérzékenység terhesség alatt (pl. orrvérzések).
Tudom én, hogy az ember mindig a legrosszabbtól fél, de azért próbálj arra gondolni, hogy valószínûleg semmit sem jelent az a kis folyás. Az elsõ harmadban ráadásul nagyon gyakran elõfordul, nagyon sok nõnél.
Nincs jelen
#1531 2011-08-09 13:04
- Ani75
- Tag
Szia Etta!
A Laktoherb-es kérdésedre válaszolnék, mint "tapasztalt" anyuka. Én ittam a Laktoherb-et, miután megszületett a lányom, és volt is elég tejcsim, 8 hónapig szoptattam. Konkrétan a Laktoherb hatására nem lett rosszabb a betegségem, ha jól emlékszem a szülés után csak vagy két hónapig ittam, mert beállt a mennyiség a baba szükségleteire.
Kedves Többiek!
A gyógyszereket, amiket a gasztrodokik engednek, mindenképpen egyétek terhesség és szoptatás alatt, mert tényleg nagyon vissza lehet esni. 9 éve, amikor én terhes voltam, a dokim azt mondta, hogy nem vállalja a felelõsséget a gyógyszerek babára gyakorolt hatásáért (pedig akkor még csak Salazopyrint szedtem). Így én semmilyen gyógyszert nem ettem. A terhesség alatt nem is volt gond, nekem a baba segített. Az volt életem legharmonikusabb idõszaka, pedig én is egy aggódós nõci vagyok. A szülés után vagy négy-öt hónappal azonban rohamosan romlott az állapotom, alaposan visszaestem, sõt, rosszabbodott a betegségem, úgyhogy már szteroidot kellett szednem. Ekkor hagytam abba a szoptatást. Már látom, hogy nem kellett volna ennyire elhúzni a szoptatást, ma már nagyon jó tápszerek vannak, inkább a gyógyszereket kellett volna választanom, amikor éreztem, hogy baj lesz.
Remélem, hogy tudtam segíteni a tapasztalatommal! Mindenkinek tünetmentes terhességet és babázást, akik pedig most tervezik, mielõbbi teherbe esést kívánok!
Nincs jelen
#1532 2011-08-09 19:22
- zsuzsó 2
- Tag
Szia Via'
A Barátnõdnek igazán jó lehetet :D Grat az Apukának :cool:
Ritkán ( pl.nagy érzelmi hatásra ) máskor is, pl. a menses körül is történhet peteérés, igy teherbeesni is lehet. A nõi szervezet bármikor képes spontán peteérésre. Elegendõ egy hevesebb orgazmus, és máris kiszabadul egy pete – nem törõdve azzal, hogy még nincs itt az ideje
A nyugalom a legfontosabb s a kiegyensúlyozott élet.
http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/11688
Nincs jelen
#1533 2011-08-10 10:12
- Etta
- Tag
MSE,
szoptatás alatt milyen gyógyszert szedtél/szedsz? Kúpot, klizmát használtál?
Ani,
köszönöm Neked is a választ.
Szerkesztette: Etta (2011-08-10 10:14)
Nincs jelen
#1534 2011-08-15 21:21
- bejcsi
- Tag
Anita 15
Mi a helyzet Nálad,minden rendben van?Drukkolok!!!
Nincs jelen
#1535 2011-08-16 10:07
- Anita15
- Tag
Bejcsi!
De kedves vagy...jól esik, hogy gondoltál rám. Hát elvagyok. De nem repesek az örömtõl, mert minden napra jut valami...A beleim változatlanul fájnak. Hasmenésem-bár napi egy- van már 4 napja, pedig a szteroidos habot használom. Puffadok, mint a gumilabda és megjött az eredménye a vizelettenyésztésnek. Bélbaktériumot találtak benne, úgyhogy erre antibiotikumot kellene szednem. De én nem merem bevállalni a 12 hétig az biztos. Már így is több gyógyszert szedek a megengedettnél, ami ugye a semmi lenne. Néha húz a hasam alja, akkor mindig megijedek, hogy most biztos meg fog jönni. Ráadásul most csütörtökön kellene egyébként megjönnie(ha a ciklus szerint számolnék), remélem nem fog, ekkor leszek 8 hetes. Múlt héten nézték uh-gal, akkor már 9 mm körül volt, most már szerintem 1,5 cm körül lehet. Legalábbis remélem, hogy fejlõdik szépen.Délelõttönként hulla vagyok, mert egyfolytában kerülget az ájulás, tegnap majdnem elfeküdtem a dm-ben. A vérnyomásom 85/62. Hát infarktust nem kapok, az biztos. Szóval elvagyok, csak a belem rosszalkodik. A 12. hét után (remélem lesz ilyen) úgy néz ki visszajön a Pentasa. Úgyhogy én nem hozom eddig a papírformát, hogy a terhesség javít az állapotomon...de bízom benne, hogy majd ezután...
Te hogy vagy Bejcsi?Minden okés?
Nincs jelen
#1536 2011-08-16 21:54
- bejcsi
- Tag
Anita 15!
A pentasát el kellett hagynod a terhesség elsõ szakaszában?én anno szedtem a salofalkot és imurant is.írod,hogy a gyógyszer mellett is fáj a hasad.Én is szedem a gyógyszereimet,nem is keveset és még így sem stabil az állapotom.Hol fáj,hol nem.Az elmúlt napokban szuper jól éreztem magam,de sajna ez nem jelenti azt,hogy holnap is így lesz.De remélem igen.Elkezdtem probiotikumot szedni a belemre,lehet,hogy az segít.Bízom benne,mert annyi mindenre hittem azt pár napos nyugalom után,hogy megvan mitõl csillapodik.Szóval bízom most ebben.
Próbálj meg sokat pihenni.Én megfigyelte,ha lefekszem megpihen a hasam és jobb a helyzet.Persze,ha dolgozol kivitelezhetetlen.
Mi továbbra is rajta vagyunk a babaprojekten.Használom az ovu tesztet,csak az a fránya candida ne lenne.Hol eltûnik hónapokra,hol minden hónapban kínoz.Most sajna az utóbbi van.A petevezeték átjárhatósági után egybõl jelentkezett.Remélem lassan én is újra átélhetem a terhességi állapotot.
Ne gondolj rossz dolgokra,rendben lesz minden.Lassan eléred a kritikus idõpontot,csak pozitívan!!!Nekem a lányomnál a terhesség alatt nem volt gond,erre gondolj te is és próbálj lazítani.
Pihengessél és vigyázz Magatokra!
Nincs jelen
#1537 2011-08-18 13:12
- Via
- Tag
Hello Lányok!
Nagyon nagy a csend - mindenki nyaral? :)
De a pocakosok ugye vigyáznak magukra...? Anita, remélem minden OK azóta - nemsokára túl vagy a kritikus szakaszon!!!
Zsuzsó, Bixi, helyzet?!
Én jövõ héten megyek nõgyogyóhoz, szept.8-ra kaptam idõpontot a gasztroshoz - ideje összeismertetni õket, remélem hamarosan lesz mirõl egyeztetniük...:)
Szóval alakul az elõkészítés...;)
Vigyázzatok magatokra, és pihenjetek még amíg van nyár!!!!
V.
Nincs jelen
#1538 2011-08-18 20:36
- zsuzsó 2
- Tag
Szia Via'
nincs nyaralás sajnos, sok a munka :) nagy drukk neked is :lol:
Nálunk ez a hónap mínuszos, de semmi baj, nem adjuk fel ;) Lehet feltuningoljuk "Apát" Fer 14-el, hogy nála is rendben legyen minden. Megbeszéltük, hogy ha 6 hónap alatt nem jönne össze akkor megyünk lombikra, mire várnánk?
2 hete kaptam egy kaukázusi kiskutyát, teljesen eltereli a gondolataimat a projektrõl, igaz nem is agyalunk rajta, de így a jó. Én szeptemberben megyek nõgyogyóhoz, s mindent lezongoráztatok vele. Ha valamit nagyon meg akarok tudni,háát... nehéz levakarni :) Olvasgattam fórumokat, hát megkérik a lombik árát az biztos.
"Drága" kormányunk, ha annyira oda van a népesség növekedése miatt akkor õket kellene támogatniuk ,s nem pedig a fénykapottakat felemelni. Félre ne értsetek, nem akarok én politizálni, de az hogy nap mint nap látom, hogy hármat húz maga mellett egyet tol az ötödikkel meg tolat, hát kiveri a biztosítékot.....
ezt a párom küldte olvassátok el, megéri :))) http://5b.hu/viccesen-a-gyermekvallalasrol/
Nincs jelen
#1539 2011-08-18 23:07
- bejcsi
- Tag
zsuzsó!
Azt hallottam,hogy a János kh meddõségi részlegén 5 beavatkozást finanszíroz a tb.Nézz utána hátha így van,azért nem mindegy.
Nincs jelen
#1540 2011-08-19 10:27
- Etta
- Tag
5 beültetést minden meddõségi központban finanszíroz a TB, azért nem kell fizetni sehol (hálapénz sincs). Sajnos a gyógyszerek és injekciók kerülnek horror pénzbe, amiket a stimulációhoz kell megvenni. Erre gondolt szerintem Zsuzsó.
Zsuzsó,
vannak a meddõségi központoknak alapítványaik (legalábbis a Kaálinak biztos), akik anyagi segítséget tudnak nyújtani a lombikos költségekhez.
De drukkolok, hogy összejöjjön spontán! :) És ne kelljen ezzel a problémával szembe nézni...
Nincs jelen
#1541 2011-08-22 18:31
- Via
- Tag
Bixi,
megtaláltalak egy másik hasonló fórumon is....:o
Gyönyörû esküvõtök volt, gratulálok...!!! :D
Mi újság Veled, régen hallottunk Rólad!
Zsuzsó,
jó a kutyus, állítólag sokkal könnyebb ha eltereled a gondolataidat és nem görcsölsz a projektre...
És idõtöltésnek sem utolsó!!! ;) És nem sokára lesz kis "kétlábú pajtása" is!!! :D
Én is találkoztam már ezzel a linkkel, remélem a párom nem látta még - nehogy meggondolja magát!!! :P
Pusz,
V.
Nincs jelen
#1542 2011-08-22 20:22
- zsuzsó 2
- Tag
Sziasztok'
bejcsi, Etta, a gyógyszerekre gondoltam s szervezet függõ, hogy mit ír fel a kedves doki..... hát bizom benne, hogy nem fog sor kerülni rá :) 1-2 barátnõm most kezdet bele. Célirány Debrecen, Gyõr, kiváncsi leszek, hogy kinek sikrül hamarabb...Gyõrt nagyon "Istenitik"
Via' nem görcsölünk rajta, szülinapra kaptam, már van egy 3 éves fiú s így mindenki jól járt :P Remélhetõleg hamarosan bõvül a család :)) a linket végig nevettük, s még fûzött is hozzá dolgokat, jó a humorérzékünk, s tényleg nem unatkozunk...néha olyanokat mond, hogy meg kell állnom, mert úgy felkacagok, "hibás, mint én";)
Bixi' ugye nincsen semmi baj ?
Nincs jelen
#1543 2011-08-29 11:38
- Kobika
- Tag
Sziasztok :)
Jó régen írtam már a fórumra :) 31 hetes várandós vagyok, október végére vagyok kiírva. Természetesen a harmadik is fiú lesz :) (A nevét még nem tudjuk...)
Viszont, ami kérdésem lenne, hogy van idõszak, amikor gyakorlatilag fuldoklom, gombóc a torokban, és iszonyatosan fáj a jobb vállam, valamint a légvétel is. Van, amikor elmúlik pár óra alatt, és van, amikor napokig szenvedek. Nem tudok lefeküdni sem, csak ülve tudok pihenni (nem nevezném alvásnak), mert nem tudom hátra hajtani a fejemet, mert akkor gyakorlatilag nem tudok levegõt venni a fájdalomtól.
Azt mondták, hogy ez kardiológiai probléma, hát elmentem orvoshoz, készítettek szívultrahangot, de semmit sem találtak. Aztán azt is mondták, hogy valszeg a baba még fent van, viszont nõ, és erõsödik, így nyomja a gyomromat, ezért vannak ezek a fulladásos problémák.
Hát nem tudom... elég kellemetlen, mert gyakorlatilag már megint belekerültem a 22-es csapdájába, ugyanis nem merek enni, hátha a túl eszem magam, és ettõl van ez a gond.
Vérképem kifejezetten jó, ilyen vasam még az életben nem volt, nem hogy normális, hanem a normális határérték felsõ szintjén van :) (Ennek nagyon örültem) Viszont a CRP-m 90-es, a süllyedésem 70-es...
Hasmenés napi szinten adott, az a fura, ha nincs :-)
Kovács Fõorvos Asszony majd csak elseje után lesz, telefonon beszéltem Vele, Õ tanácsolta a kardiológust, mert szerinte ez szív probléma. (Mondjuk novemberben voltam 39 kiló, most viszont közel 65 vagyok :-) :-) )
Nem lehet, hogy a mûtét (45 centi vékonybél minusz) területét nyomja a kicsi? Nem tudom mit tegyek, és kicsit úgy érzem, hogy hiába megyek orvostól orvosig, küldözgetnek jobbra-balra, de gyakorlatilag senki nem tesz semmit, és senki nem mondd semmit, mondván, hogy diagnosztikailag most nem nagyon lehet mit kezdeni ezzel... Én meg már a múltkor a mentõket akartam kihívni, annyira rosszul voltam, de ez sem megoldás, hisz bevisznek egy kórházba, ahol elõröl kezdhetem a magyarázást...
Nincs jelen
#1544 2011-08-29 12:31
- bixi
- Tag
Sziasztok.
Visszatertem!
Nincs semmi baj, naszuton voltunk :D
Via: koszi szepen :)
Zsuzso: akkor ezek szerint nektek mar van 1 lurkotok? :D
Mosmar kezdek kicsit osszekavarodni, h kinek van es nincs es nincs is idom pr pillanat visszakeresgelni...:D
Nincs jelen
#1545 2011-08-29 13:00
- Anita15
- Tag
Helló Bixi!
Már én sem tudtam hova tûntél. De hát a lehetõ legjobb helyen voltál...Gratulálok, és sok boldogságot kívánok nektek!Remélem hamar összehoztok egy porontyot is.
Én csütörtökön töltöm a 10. hetet. Remélem minden rendben, már alig bírom kivárni a köv. ultrahang idõpontját. Most lesz majd egy csomó vizsgálat, Down-kór szûrés, miegymás...izgulok. De remélem okés lesz minden...
Most biztos nagyon boldog vagy, ideális idõszak a gyereknemzéshez:-)))Hajrá!!!
Nincs jelen
#1546 2011-08-29 15:28
- zsuzsó 2
- Tag
Szia Bixi'
még nincsen lurkonk, a kutyánk 3 éves :)))) de dolgoznuk az ügyön :P
Anita15' biztos minden rendben lesz, drukk nektek
most nekem sincs sok idõm a gép elõtt lenni, zajlik az élet körülöttünk, de benézegetek ahogy tudok.
Nincs jelen
#1547 2011-08-29 23:21
- Via
- Tag
De jó, Bixi, h semmi baj, már tényleg kezdtünk itt aggódni Érted...;)
De akkor inkább csak irigykedünk csendben...:P
Mi Balcsiztunk az elmúlt két 7végén, azért az sem volt rossz...:D
Anitának pedig hajrá!
Rakj majd föl képet, arrafelé is hadd sárguljunk...:)
Nincs jelen
#1548 2011-08-30 15:50
- bixi
- Tag
hat ugy tunik sajna megint rosszalkodnak a beleim :( ez gondolom nem tesz jot egyeb iranyu probalkozasainknak :S
Nincs jelen
#1549 2011-08-30 22:52
- Via
- Tag
Bixi, és a nászút alatt pl jól voltál?
Képzeld, nekem néhány éve tavasszal volt (diploma elõtti utsó félév) h annyira rosszul voltam h minden kijött belõlem, már hetek óta csak babapiskótán, banánon és hasonló pempõkön éltem...:( de már megvolt a repjegyünk Rómába (szívünk csücske..:))) és hát nekiveselkedtünk az útnak gyógyszerrel, tápszerrel meg a fenti "kajákkal" felszerelkezve... Amint odaértünk, mintha elvágták volna, ettem a mindenféle pizzát, fagyit, akármit, SEMMI bajom egy hétig.
Amint hazaértünk, másnap bedurrant a belem és ott folytatta, ahol utazás elõtt abbahagyta...:(
Rá egy hétre a diplomavédésem elõtti éjjelt végighánytam, reggel párom öltöztetett (annyira gyenge voltam) bevitt kocsival, elsõnek kértem magam, védés közben a bizottság szólt h inkább üljek le mert rossz rámnézni... Onnan egyenesen a kórházba mentünk...:(
Na ez kicsit hosszú sztori lett, a lényeg h többször megfigyeltem h a környezetváltozás olyan hirtelen javulást/romlást tud hozni, hogy ép ésszel felfoghatatlan....
Mondják az "okosok" h ki kell tapasztalni, mi az a környezeti tényezõ, ami kiválthatja a rossz állapotot és próbálni kell kiiktatni az életedbõl... - Kérdem én, akkor költözzek Rómába?!?!??? :D :D :D
Szóval Neked nem lehet vmi ilyesmi??
Nincs jelen
#1550 2011-08-30 23:10
- bixi
- Tag
jo kerdes....
a naszut alatt es elotte sem semmi bajom nem volt az egegyadta vilagon.
vasarnap jottunk haza (az egesz napot a repteren toltottuk) es kb elotte szombaton kezdett romlani a dolog..
nekem portugal ferjem van, igy nem igazan tudom kiiktatni az utazasokat :)
Nincs jelen