#1651 2011-11-12 17:40

Jozefina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Tudnátok segíteni? Sokáig diagnosztizálatlan Crohn-beteg voltam, és töméntek szteroiddal tömtek, ha jól emlékeszem 5 évig. Nem vagyok fiatal, 37 éves koromban elkezdett a percnyi pontosságú menzeszem el-elmaradozni, és már egy éve nem menstruáltam. A leleteim alapján a doki azt mondta, ó, ilyen ösztrogénnel, biztosan nem klimax, ne törõdjek vele, biztos lelki oka van. De csak egy hormonvizsgálatot végzett, miközben úgy tudom,hogy követéses hormonvizsgálat kell, hogy biztos legyen, hisz a klimax épp a hormonok változó értékeitõl klimax. Egyéb tünetem nincs.
Az adataim: FSH: 17, 1
TSH: 3, 780
LH: 35,7
PRL: 257
Ösztradiol 939
PGN: 3,13
Egyik értékem sem csillagos, sõt, mindegyik a tökéletes fázisban van.
Megpróbáltam már az Avivát, mindent, hõmérõzök és a váladék hiánya miatt is úgy tûnik, nincs peteérésem.
Elég volt ez az egy hormonvizsgálat, vagy követéses kellett volna, de akkor a doki miért mondta, hogy kizárt, hogy klimax legyen?
Tudnátok olyan orvost ajánlani, aki foglalkozik bélbetegekkel, és megbízhatóan végigcsinálja  a dolgát? Hasi mûtetem csak egy volt, viszont számtalan más (sipolyos voltam, ezért a popómat mûtötték sokszor). Hogy lehet, hogy valaki, aki egész életében crohnosokkal foglalkozott  nõgyógyász nem mondta, hogy több hormonvizsgálatra lenne szükség.
Belehalok, ha nem lehet gyerekem - úgy érzem.
Ha bárkinek lenne hasonló tapasztalata vagy segíteni tud, kérem, írjon.
Köszönöm elõre is!

Nincs jelen

 

#1652 2011-11-13 11:27

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

kobika: GRATULALOK!!!! kivanom, h nagyon boldogok legyetek, es a beleid is nyugton maradjanak :)

Jozefina: sajnos ehhez a temahoz nem tudok hozzaszolni :(

zsuzso: miert nem a decemberi ciklusban kezdik? milyen vizsgalatok kellenek meg elotte?

anita: sztem menj el inkabb a nogyogyaszhoz egy check-upra, jobb ha megnyugtat,h nincs problema. nekem is huzodozik a pocim neha, es tokeletesen igazad van,h nem egyszeru megkulonboztetni, h a Crohn az vagy a terhesseg..

tina: nyugi, nem lesz semmi gond, ma mar alig van olyan varandos aki nem szedi a ket gyogyszer valamelyiket. minden a leheto legnagyobb rendben lesz!

ezt uzenem magamnak is, mert mar alig varom,h ujra lassam a picurt,h mekkorat nott. (meg 2 het)
olyan rossz igy info nelkul, aggodom,h vajon jol van-e, eszrevennem-e ha nem...


jo ihenest mindenkinek!

Szerkesztette: bixi (2011-11-13 11:29)

Nincs jelen

 

#1653 2011-11-13 12:57

Kobika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia bixi )

Köszönjük szépen :) Szerintem egy egészséges izgalomra szükség is van, nálam is volt :) 4 UH-t készítettek nekem a 9 hónap alatt, mind rendben volt, de alig vártam, h lássam :) Viszont, sokszor vacakolt a bélés, és én is azt hittem, hogy a picivel van a gond, de egy WC minden kérdésemet megoldotta :) Viszont, amikor itt volt az idõ, mivel nekem már a harmadik gyerkõc, mindjárt a tolófájásokkal kezdtük, úgyhogy azt hittem, hogy megint WC-re kell mennem... Aztán kiderült, hogy nem, de addigra már 8 centire szétnyílt a méhszáj :) Úgyhogy pikk-pakk megvolt a baba :)
Én ettõl féltem végig, hogy mi van, ha azt hiszem, hogy megint WC-re kell mennem, és közben meg már fájások jönnek... Hát a végén bele is keveredtem :) Egy Brecht vers jutott mindig eszembe, amikor az anya a WC-n szüli meg a gyermekét... Tudom gáz, de tényleg ez kísértett végig a 9 hónapon át...

Nincs jelen

 

#1654 2011-11-20 00:24

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Új vagyok itt és nagyon örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra!:)Remélem itt tudtok nekem segíteni,mert kicsit kétségbe vagyok esve.
32 éves vagyok és 12 éve colitis ulcerosas.
Vagy egy gyönyörû 10 hónapos kisfiam akire 9 évet vártunk a párommal.A terhesség alatt tünetmentes lettem.Már azt hittem megszabadultam ettõl a betegségtõl,mert szülés után is nagyon jól voltam.Egészen 6 hónapig,akkor megjött az elsõ mensim és vele a gyulladás is.Azóta ismét szenvedek vele.Salofalkot és budenofalk végbélhabot használok de nem igazán segít.3 hónapja medrolt is kaptam ezek mellé amit egy hónapig szedtem.Jól lettem de az abbahagyása után pár héttel ismét elkezdtem vérezni,görcsölök és hasmenéseim vannak.Persze megint medrolt akartak felírni de én erõsen tiltakozok ellene,mert szopizik a kisfiam.Bár a betegtájékoztató kimondottan nem tiltja de én akkor is féltem a babám.
Van valakinek evvel kapcsolatban tapasztalata,tanácsa?Mindent szívesen fogadok és megköszönném ha írnátok :)

Nincs jelen

 

#1655 2011-11-20 14:40

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!

Mennyi medrolt szedtél? Szoptattál is vele? Sajnos anno én is a medrol miatt hagytam abba a szoptatást, bár akkor én nagyon visszaestem.

Nincs jelen

 

#1656 2011-11-20 15:24

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Gerappa!
12-8-4-2mg medrolt szedtem.Hetente csökkentettem le az adagot.Szoptattam,mert az orvosom azt mondta ennyi mellett lehet.Neked mennyit kellett szedned,hogy nem szoptathattál?

Nincs jelen

 

#1657 2011-11-20 20:26

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok'
Jozefina'
olvastam az eredményeidet. Nem szeretnélek megijeszteni,de én úgy tudom ,hogy ha az LH magasabb, mint az FSH, az PCO-ra utalhat.
A PCOS a nõk tizedét érinti és vezetõ meddõségi ok.
Azonban ez nem nõgyógyászati probléma és nem a petefészek betegsége!
Komplex anyagcsere-zavarról van szó, melynek kezelése élethosszra szól. Kivizsgálása belgyógyászati hatáskörbe tartozik. A kezelése hármas pilléren nyugszik, ebbõl kettõ az életmód-váltáson alapul.

bixi' 
azért nem decemberi , mert minden hónapra meg van határozva, hogy csak mennyi a limit / pár/  ,s általában 3 hónap a várakozási idõ csak a konzultációra . Mi így is jó helyzetben vagyunk, mert 2 hét után már behívtak , s ha azt veszük akkor már csak 2 hónapot kell várni :)
hogy milyen vizsgálatok kellenek ? hûûû  nagyon komoly a lista, majd összeszedem mindet s beírkálom, ok ? :D

Mindenkinek tünetmentességet kívánok ,s sok puszi    ;)

Nincs jelen

 

#1658 2011-11-21 10:08

Jozefina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Zsuzsó!
Köszönöm a visszajelzést, utánakérdezek a témának.
J.

Nincs jelen

 

#1659 2011-11-21 10:16

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Dóri0206!

Nekem már a Klionnal kezdte és azzal leállított róla, bár ez egy olyan doki volt, aki szerint a Salazopiryn mellett sem lehetne, szóval nem volt a helyzet magaslatán. Aztán úgy elkezelt (budenofalk stb), hogy solu-medrolt kaptam vénásan, na amellett persze, hogy ne lehet, meg erõm sem volt, úgyhogy nem is gondoltam rá akkor. De a mostani dokim nem zárkózik el ennyire, mert még tervbe vettünk egy babót, csak most sem az igazi a pocakom, helyre kellene jönni. Lehet, hogy Nálad kevés volt a 12 mg, de nem tudom mennyi mellett engedik még a szoptatást.

Nincs jelen

 

#1660 2011-11-21 20:02

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Gerappa!
Köszönöm a választ! :)
Az én orvosom elég sok mindent megenged/engedett akár terhesség alatt is.Amikor teherbe estem medrolt szedtem és budenofalkot,azokról azonnal leállított és beállítottuk a salofalkot.Szerencsére akkor estem vissza amikor a kicsi már 6 hónapos lett így azt mondta ennyit nyugodtan szedhetek.Tudod Õ egy olyan orvos aki nem csak a betegségemmel,hanem velem is törõdik.A magán számát is megadta és olyan is volt,hogy õ hívott fel engem.Most is levélben küldte el a receptet,hogy ne kelljen ilyen állapotban utazgatnom hozzá.Szóval nagyon rendes és én teljesen megbízok benne.
Minden orvosnak más a véleménye,van aki többet és van aki szinte semmit nem enged.Nem is tudom melyik lehet jobb.....
Szerencsére egész tûrhetõen vagyok.Lecsökkentek a hasmenések és már csak pár naponta vérzik,így egyenlõre szóba sem hoztuk a medrolt aminek nagyon örülök :)Most a habot 2x használom és úgy néz ki használ.
Biztosan nagyon beteg lehettél ha már vénába kaptad a medrolt.Nálam csak 2x volt ilyen akkor 500mg-ot kaptam és 2 hétig feküdtem a kórházban.
Ha babát szeretnétek akkor hajrá! :)Én nagyon jól lettem az 5-6. héttõl.Bármit ehettem és nyoma sem volt a gyulladásnak.

Nincs jelen

 

#1661 2011-11-22 19:49

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

bixi'
kérdezted , s most felsorolom, hogy mik kellenek a KAÁLI-ba.
1. házassági anyakönyvi kivonat vagy együttélési nyilatkozat- ez lehet közjegyzõi vagy önkormányzati, csak hivatalos legyen,de erre jobb rákérdezni a recepción vagy a dokitól ! Igazából igazolni kell, hogy nem az utcáról rángattad be egy kis anyagért    :lol:
Nõk esetében :
2. EKG
3. teljes vérkép és vizelet vizsgálat,
   +  különféle fertõzések kiszûrése a vérbõl, kötelezõ:  -HIV, - hepatitis B-C,
   + saját megnyugtatásodra  ;)  -IR-inzulin rezisztencia, TSH, trombofília (trombózishajlam) TORCH fertõzés kizárása
4. nõgyógyászati vizsgálat, leletek, citológia, fertõzések kiszûrése, chlamydia
5. amennyiben indokolt petevezetõ átjárhatósági vizsgálat HSG vagy Hyscosy
6. ciklus hormon vizsgálat FSH, LH, LTH, E2 Prolaktin, Progreszteron
7. Uh a ciklus félidejében
8. bizonyos estekeben laporoszkópia, postcoitalis teszt- PCT, hiszteroszkópia, immunológia vizsgálat.
Férfiak esetében:
1. EKG
2. teljes vérkép és vizelet vizsgálat, különféle
   +  különféle fertõzések kiszûrése a vérbõl, kötelezõ:  -HIV, - hepatitis B-C,
3. andrológia vizsgálat
4. spermium vizsgálat, / spermiumszám-alak-mozgékonyság- vitalitás-PH / ha szükséges 2 alkalommal kell, de Kaáliba csinálnak HBA tesztet, de az már fizetõs.

Akinek valaha is szüksége lesz a KAÁLI-hoz, hogy baby legyen amit tud csináltasson meg TB-re ! igaz idõigényes, de megéri ;)   , már így is több ezreseket sporoltunk meg amit persze majd a gyógyszerekre s szúrikra elkölthetünk :D   
Sokan nem tudják, de a lombikhoz is lehet a területileg illetékes OEP hivatalnál igényelni egy adatlapot, mely egyszeri gyógyszertámogatásra jogosít. 15.e - 50.e-ig támogatják. Ez is valami, minden kaput ki kell használni amíg lehet remélem tudtam ezzel segíteni azoknak akik a KAÁLiba készülnek.

Nincs jelen

 

#1662 2011-11-23 09:29

Ani75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Dóri0206!

A történetem hasonló a tiédhez, tünetmentes terhesség, de szoptatás alatt én is visszaestem.
Én nem szedtem gyógyszert sem a terhesség, sem a szoptatás alatt, mert én is féltettem a babát. Ez nyolc éve volt. A szoptatás alatt nagyon leromlott az állapotom, annyira, hogy már 8 hónaposan le kellett mondanom a szoptatásról, ami akkor nagyon bántott. Így visszatekintve, bánom, hogy ilyen sokáig húztam, mert ma már nagyon jó tápszerek vannak, és ha nem húzom olyan sokáig, talán nem kerülök olyan súlyos állapotba, amibe kerültem. És a lányommal tölthettem volna azt az idõt, amit a WC-n töltöttem...Szóval jött nálam is a medrol kúra, amit kb. másfél évig nem tudtam abbahagyni, mert mindig visszaestem, valahányszor csökkentettük. Végül a remicade infúziós kezelés hozott áttörést, így már nem kell szteroidot szednem, és jól is vagyok.
Szerintem a Budenofalk hab nem befolyásolja a szoptatást, mert helyileg hat, de persze mindig az orvos szava a döntõ. Megkérdezhetem, hogy hová jársz dokihoz? Én is Békés megyei vagyok, de az infúziós kezelést Szegeden kapom.

Nincs jelen

 

#1663 2011-11-23 11:52

Fülöpke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Már hosszú ideje nézegetem a fórumot, bár még csak egy párszor kérdeztem Tõletek. Most újra kérdezni szeretnék. Elsõ babánkat várjuk, aki most 28 hetes. Új nõgyógyászom van, aki elõször a sok védõnõ meg más nõgyógyász meg istentudja kimindenki után végre foglalkozni kezdett a ténnyel, hogy nekem van egy végbélsipolyom. Azt mondta, hogy akinek sipolya van ezen a "vidéken", annál nem igazán jó, ha gátmetszést végeznek, vagy gátrepedése lesz, mert nagyobb az esélye annak, hogy újabb sipolyok képzõdhetenek.
Errõl tud esetleg valaki valamit? Vagy van valakinek bármilyen tapasztalata ebben a témában? Ezekszerint akkor császármetszésre kell számítanom?  NAgyon kíváncsi lennék, ki mit gonndol errõl.
A válaszokat elõre is köszönöm, üdv: fülöpke

Nincs jelen

 

#1664 2011-11-23 15:18

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Dóri0206!

Irigyellek ezért a dokiért, szerintem mindenki ilyenre vágyik!! Bár most én sem panaszkodom, igaz csak július óta váltottam, de legalább nem zárkózik el annyira a gyógyszektõl. Mekérdezhetem mennyi medrolt szedtél és mióta amikor terhes lettél? Hasonló a bajunk, bár engem már 14 (lassan 15 ) éve kisér a colitis... Akkr napi 15-20 véres hasmenés, görcsök álló nap, inni szinte mozduni alig bírtam. Kezdte abudenofalk-a, tük után is csak azt írta....Majd amikor semmi hatása nem volt lassan 1 hónapja csak rosszabb lett akkor kaptam vénásan "csak" 120 mg-osat  5 napig, meg helyi medrolos beöntést, végülis bejártam az infúzióra, aztán meg 2 este maradtam a beöntésen, így sokáig nem nélkülözött a pici lányom. De olyan gyorsan leépítette a medrot és áttért a budenofalkra, hogy én is nagyon sokára kecmeregtem ki belõle. A mostani doki csak a fejét csóválta, hogy így nem szabad alkalmazni... Ez van.. Ki vagyunk sajnos nekik szolgáltatva. Neked melyik rész van begyulladva? Vay volt amikor 500 mg-ot kaptál? Még a babával úgy nyárig várunk, hagy nõljön a kis lánykánk, mert elég anyás és féltékeny a kisebb unokatesóra, de aztán szeretnénk. Csak félek, hogy terhesen se durranjon be, mert nekem az elsõnél is picit bedurrant a 25 hét körültõl, igaz napi egy hasmenéssel megúsztam, aztán meg szülés után nekem is elfújták egy évig, azóta meg nem igazán akar fél évnél tovább tünetmentes lenni.... Mondjuk most jött a munkakezdés, bölcsiszoktatás lakásfelújítás, amibõl a egyik is elég lenne...

Nincs jelen

 

#1665 2011-11-23 17:51

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Ani!
Gyulára járok Sz.Lászlóhoz.Már több éve õ az orvosom.Elõtte a Gyimesi doktor volt,de õ sajnos meghalt.
Nagyon sok orvosnál voltam mire rátaláltam.
Orosházán évekig félrekezeltek.Eleinte a hasfájásomra nõgyógyászatra küldtek,utána urológushoz és amikor már vérzett sebészetre.Amikor már csak vér jött belõlem átmentem Gyulára és ott az elsõ vizsgálatnál kiderült a betegségem.Csak jót tudok róluk mondani,jó ellátás és kiváló orvosok.
Te merre laksz a megyén belül és  melyik kórházba jársz?

Nincs jelen

 

#1666 2011-11-23 18:11

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Gerappa!
Nálam  a gyulladás a végbéltõl 20cm-ig szokott lenni.Amikor nagyon durva akkor 40cm-ig is elmegy,ekkor kaptam az 500mg medrolt is.Szerencsére ez csak 2x fordult elõ.
Elég sok mindenbe belevágtatok most,ez biztos nem tesz jót a bélrendszerednek....
A terhességem kezdetén csak 4mg medrolt szedtem és ha jól emlékszem 3x2 budenofalkot.
Nem tudtam,hogy terhes vagyok,mert az elsõ hónapban normálisan megvolt.Szegedre jártunk a kaáli intézetbe,lombikra készítettek fel.Álmomban sem gondoltam volna,hogy elõtte természetes úton összejön a baba :)Hívtam az orvosom és leállított a gyógyszerekrõl ahogy már írtam elõtte.
Az én kisfiam is nagyon anyás :)
Csodállak amiért másik babát is vállalsz majd.Ilyen betegség mellett nem könnyû egyel sem,nemhogy kettõvel.Bár nálam az is benne van,hogy nagyon nehezen és késõn jött a kisfiam.

Nincs jelen

 

#1667 2011-11-24 10:40

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Dóri 0206!

Köszönöm a válaszodat! Nekem sajnos fentebb volt, majdnem a teljes vastagbél gyulladt volt anno. Azt az én dokim is mondta, hogy terhesség alatt is lehet medrolt szedni, ha indokolt. Várunk még a 2. babával, én is testvérrel nõttem fel, azért is szeretnék 2. babát, meg a gyerekeket is nagyon szeretem, bár lehet, hogy igazad van és meg kellene magam gondolni. Tényleg nem egyszerû gyermek mellett a betegséggel, pláne, hogy nálunk 2 éves koráig egy éjszakát sem aludt át, nagyon válogatós, a bölcsiben sem eszik, úgyogy a sresszfaktorom igen magas, ami ugye nem használ a betegségnek sem. Ezek szerint Ti nem akartok másikat... %00 mg-ot gyógyszeresen kaptad, vagy vénásan, mert ekkora adagot még gyógyszersen nem hallottom. Azt hogy építettétek le.

Nincs jelen

 

#1668 2011-11-24 10:42

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Bocs, 500 mg-ot akartam írni:-)

Nincs jelen

 

#1669 2011-11-24 11:11

Ani75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Dóri!

Gyomaendrõdön lakom, elõször Békéscsabára jártam, Varga Márta fõorvosnõhöz. Nagyon meg voltam vele elégedve, de sajnos a Remicade-t Csabán nem adhatták, ezért irányított át Szegedre. Gyuláról sajnos elég sok rosszat hallottam, Szegeden is találkoztam egy sráccal, akit alaposan félrekezeltek Gyulán, de nem tudom, hogy melyik orvos. Biztosan nem a tiéd, ha nálad ennyire bevált.
Én is gondolkodom, hogy jó lenne másik gyerkõc, de ahhoz hosszabb távon tünetmentesnek kellene lenni remi nélkül...

Gerappa!

Kitartás! Az én gyermekem is nagyon válogatós volt (még most is az), és engem is teljesen kimerített, hogy nem tudtam egy éjszakát sem végigaludni. Na ez a része már teljesen megváltozott, igazi álomszuszék lett, úgyhogy lehet pihenni tõle. Sajnos én is eléggé stresszeltem magam, amíg kicsi volt a lányom, nagyon féltettem, belelovaltam magam olyan dolgokba is, amibe nem lett volna szabad. Azt gondolom, hogy a másodiknál már nem lennék ilyen "túlaggódós". De persze ez egyéni, mindenki maga tudja, hogy mit vállalhat és mit nem.

Nincs jelen

 

#1670 2011-11-24 14:46

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Ani75!

Köszönöm a megnyugtató szavakat!!! Már az enyém is alszik, reggel is úgy ébresztem, szerencsére a bölcsiben sem gond az alvás, csak az evés. Ugyanilyen stresszes és túlzottan aggódós vagyok én is vele kapcsolatban, még mindig, pedig szép, egészséges kiscsaj a válogatásán kívül. Én is sokmindent másképp csinálnék mint anno, bár szerintem igazábó születni kell arra, hogy laza legyen az ember, szerintem ezért s van ez a bajunk, a sok aggódás, stressz miatt. Hogy kerültél ilyen súlyos állapotba, hogy másfél évig medrol, mennyit szedtél?? Én is medrolon vagyok még csak 3 hete ugyan, de nem tökéletes a helyzet... Remicade-t nem csak crohn-ra adják? immurant nem próbáltad? (Én még nem, de ha lehet ne is akarnám...) g a Tso-n gondokozok, csak nem sok emberen segített....   Örülök, hogyTe is gondolkozol másik babán..

Nincs jelen

 

#1671 2011-11-24 20:13

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Gerappa!
Az 500mg-ot vénába kaptam.Fél napig ment az infúzió mire lecsöpögött,nagyon utáltam.Egy csomó mellékhatás kijött rajtam,de a gyulladásnak nagyon jó volt.Akkor nagyon rossz volt az állapotom,49kg-ra fogytam és napi 20-30 vérhasmenésem volt.
Én is imádom a gyerekeket és tisztára elvagyok ájulva a kisfiamtól/bár gondolom minden szülõ így van ezzel :)/Nagyon jó lenne egy tesó neki,de én nem merem bevállalni.Olyan kis örökmozgó,egész nap megy,pörög.Õ is válogatós,de ezen nem lepõdtem meg,mert én is az vagyok.Nehéz terhességem volt,rossz afp eredmények,magzatvíz vétel,down-kór gyanú,méhszájnál tapadt meg a placenta ezért folyton véreztem,végigfeküdtem az egész 9 hónapot.Aztán egy nehéz szülés,mert 3x volt a nyaka körül a köldökzsinór.Akkor eldöntöttem,hogy ezt nem vállalom be még egyszer.Mind ezt leszámítva ma már azt mondom csodás dolog a terhesség és a szülés sem olyan vészes. :)Pár hónap után csak a szépre emlékszik az ember :)
Van egy cu-s barátnõm,neki két fia van és egész jól elvan velük.Persze sokszor kibukik és sûrûn beteg de õ még így is vágyik a 3.-ra.

Nincs jelen

 

#1672 2011-11-24 20:25

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Ani!
Én még B.csabán nem voltam így nem ismerek ott egy orvost sem.Orosházán és Gyulán kívül nem voltam máshol.
Olyan gyógyszereket olvasok itt amikrõl még soha nem is hallottam.Mi az a remicade?Miért csak szegeden kaphattad?
A tso-t sem ismerem.Én eddig immurant,salazopirynt,salofalkot,budenofalkot,medrolt,klismákat és a pentasát használtam.
Csajok,Ti is vékonyak vagytok?Én 172cm vagyok és 56kg.Ennél csak kevesebb szoktam lenni ha beteg vagyok.Folyton hízókúrázok,de pillanatok alatt lefogyok.Most is nutridrinket kaptam,mert 2 hét alatt 6kg fogytam.

Nincs jelen

 

#1673 2011-11-25 09:44

Ani75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Gerappa!

Azért voltam olyan rosszul, mert sem a terhesség, sem a szoptatás alatt semmilyen gyógyszert nem szedtem, viszont mindenen stresszeltem, aggódtam. Annak idején a gasztro-s dokim még azt mondta, hogy nem vállalja a felelõsséget a gyógyszerek okozta mellékhatások miatt, ezért nem mertem semmit sem szedni. (ez 8-9 éve volt). Ma már tudom, a mostani, illetve a korábbi orvosomtól, hogy bizonyos gyógyszereket lehet szedni. A Medrol pontos adagjára már nem emlékszem, csak arra, hogy az elején én is kaptam egy nagy löketszerü adagot, utána talán 64mg-ot szedtem sokáig és mindig feleztük. De valahányszor csökkentettünk, azt mindig megéreztem, de utána ráállt a szervezetem. A 4 mg nagyon sokáig volt, a fránya colitis nem engedte, hogy teljesen elhagyjam.
Imuránt is szedtem egy darabig, de nálam nagyon elrontotta a vérképemet, (lecsökkent a fehér vérsejtszám), ezért a doki leállította. A remit nem csak a Crohn betegek kaphatják, Szegeden sokan vagyunk Colitis-esek is, és nekem maximálisan bevált, csak az a baj, hogy csak egy évig támogatja a TB, utána vissza kell esni ahhoz, hogy újra kaphassuk. Most kapom a második éves adagomat, ami februárban jár le, csak remélni tudom, hogy utána nyugalomban marad a bélésem, és nem kell elkezdeni a harmadikat is.
Tünetmentes és nyugalmas napot kívánok!

Nincs jelen

 

#1674 2011-11-25 09:57

Ani75
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Hello Dóri!

A Remicade egy biológiai terápia, infúzión keresztül lehet kapni, kéthavonta. Nekem nagyon bevált, de úgy tudom, csak olyanoknak adják, akiknek már semmilyen gyógyszer nem hoz hosszabb nyugalmi idõszakot. A gyógyszerek, amiket leírtál, nálam is mind jelen voltak a Salofalk kivételével.
Én nem vagyok nagyon vékony, most éppen nagyjából az átlagos súlyomnál vagyok, 171cm, 64kg. Kb. két hónapja lefogytam én is hirtelen 60kg-ra, de azóta már sikerült visszaszednem. A terhesség végén voltam 80kg is, de utána az gyorsan lement, elõtte, utána 65kg körül voltam mindig. Az 56kg valóban kevésnek tûnik, mikor született a babád?
Hogyan hízókúrázol? Én eléggé tartom a tej-fûszer-zsírmentes diétát, de az édességnek sajnos csak akkor tudok ellenállni, ha rosszul vagyok. Nyugalmi idõszakban sajnos gyakran elcsábulok.

Nincs jelen

 

#1675 2011-11-25 12:38

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok Csajok!

Sokat segítettetek, hogy leírtátok a betegséget, terápiát. Én is átlagos vagyok 166 cm 58 kg, de a betegség nem is nagyon hagyja az ebert elhízni, mert vagy diétázok, hogy ne gyulladjon be,vagy a hasam megy ha begyullad:-((. Néha annyira megkívánom a tejet, van olyan fajta, amit ihatunk néha-néha?
Talán még azért is vágyom egy babára, mert a tehességem -leszámítva a napi 1x hasmenést a 25. héttõl- problémamentes volt, mint a szülés is (gátmetszés nélkül 4 óra alatt), utána meg rendbejött a bélés is 1 évig...
A nõdokim azt mondta azért vagyunk olyan jól terhesség alatt, mert a hormonváltozás felér egy szteroid lökettel...
A TSO egy temészetes gyógymód valamilyen kukackúra, van róla fórum, csak nem sok a gyógyult beteg....
Tünetmentes és stresszmentes napokat Mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1676 2011-11-25 21:55

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Terhesség alatt én 20kg szedtem fel,de már az elsõ hónapban simán lement.Igaz alig ettem,mert Levente hasfájós volt és szinte májas kenyéren és húslevesen éltem.A diétával elég hadilábon állok,ha semmi bajom akkor azt eszek amit kívánok.Persze mindig megbánom,mert szinte azonnal érezhetõ az eredménye.A tejet,lisztes,élesztõs,fûszeres dolgokat egyáltalán nem bírom.Sajnos nem tudom,hogy van e olyan tej amit ihatunk de ennek jó lenne utánanézni,mert én is szeretem.Hízókúrázni úgy szoktam,hogy többször eszek nagyobb adagot ami húst is tartalmaz és akár este 10-kor is bekajálok.Persze ezt csak akkor bírom ha jól vagyok.A husi nálam nem nyerõ,lehet azért is vagyok vékony.Tök jól elvagyok a párolt zöldségeken és salátákon is.
Gerappa nagyon irigyellek a szülésedért! :) Tényleg hamar és szerencsésen megszülted a babádat!Nekem 9-kor indították,mert túlhordtam és 15.25-kor született a kisfiam.Igaz hamarabb meglett volna ha a köldökzsinór nincs a nyakára csavarodva.Vágtak és rendesen repedtem is,hónapokig fájt a gátsebem utána.Errõl nem is írok többet,mert vannak kismamák az oldalon és nem szeretném õket megijeszteni :)
Szép hétvégét Nektek!

Nincs jelen

 

#1677 2011-12-07 19:54

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok'
gondoltam benézek, de látom ,hogy mindenki máshol jár :)
remélem mindenki jól van , bixi, Anita15, Via hogy vagytok ? Jozefina sikerült a hormonok ügyében valamit megtudnod ?
Mi ma is voltunk vizsgálatokon, meg kedden is megyek... fárasztó egy kicsit, de megéri :) inkább végig csináljuk ,mint  hogy még ezekért is fizetni kelljen  :D
Nyugalmas  és tünetmentes napokat kívánok mindnekinek  :cool:

Nincs jelen

 

#1678 2011-12-08 09:36

Anita15
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Hali Zsuzsó!
Köszi, én megvagyok. Bél ügyileg lehetnék jobban is, de ez már ahhoz képest. hogy milyen volt, csodálatos!Hasmas nincs, csak néha szurkál az oldalam. A babácskám nõdögél szépen, én még szebben:-))Lassan kezdek egy bálnához hasonlítani...pedig még csak a 25 héten vagyunk. Mi lesz még a végéig?
Már egyre jobban nem tudok csinálni semmit, mindig úgy zihálok, mintha maratont futottam volna. A gyomorsav meg szétmarta a gyomromat. Úgyhogy szép ez a terhesség, de ezek nélkül még szebb lenne.
Te hogy vagy?Hol tartotok most?Milyen vizsgálatokon vagytok túl?
Üdv, és szorítok értetek!

Bixi!
Mi újság?Hogy vagytok?Jelentkezz!
Puszi

Nincs jelen

 

#1679 2011-12-08 20:41

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Anita15'
jó hallani, hogy gömbölyödõl :) a savval nem lehet valamit kezdeni ? esetleg valami cukorka rá ?
csak van valami hókusz-pókusz rá :lol:
Hát a vizsgálatok nagy része már megvan. Még a IR-inzulin rezisztencia, trombofília (trombózishajlam) van hátra, erre megyek kedden. Remélem nem hányom el magamat a szirup után valahogy ki kellesz bírni. Egész napos program lesz, már vettem is egy pár keresztrejtvényt :)
A biztonság kedvéért még januárban lesz egy genetikai vizsgálat mindkettõnknek. Apukám ágán nem tudunk semmit ezzel kapcsolatban :( Õ elsõszülött gyerek s mikor még csecsemõ volt akkor itthagyták a szülei dédire, s kimentek Amerikába, s még ott született 13 testvére. Népes a famillia, s ezért inkább elmegyünk, hogy ne hogy valami mégis bújkáljon a génekben ;)
Februárban Uh s ha ott minden rendben lesz akkor kezdjük a szúrikat :D

Nincs jelen

 

#1680 2011-12-15 20:57

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok'
ezt most kaptam, hát igen, nagy cél: a gyermek...
http://www.mommo.hu/media/Sejtjeink_41

Nincs jelen

 

#1681 2011-12-16 14:44

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Már többször láttam ezt a sorozatot, nem túl rég adta a Duna tv, mindig ott ragadok elõtte és nem bírom ki sírás nélkül.(1 felnõtt gyerekem van)

Nincs jelen

 

#1682 2011-12-16 18:39

Veroniks22
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Zsuzsó!

Esetleg tudsz elérhetõséget a többi részhez is? Kerestem, de nem találtam. :-( Nagyon érdekel a folytatás.

Köszönöm.

Veró

Nincs jelen

 

#1683 2011-12-18 09:20

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Van egy kis munkatársam, aki mindezeken átment, most ikreket vár lombikbébi programmal. 3 hónapos terhes. Éppen pár napja került szóba, hogy az Almási filmbõl ismertem meg az egész beavatkozást (én is végigsírtam a sorozatot). Szerintetek mondjam neki, hogy megtalálja a filmet az interneten? Nem viselné meg, hisz még hosszú idõ vissza van a szülésig. Ugyanakkor lehet, hogy erõt is tudna meríteni belõle.

Nincs jelen

 

#1684 2011-12-19 10:28

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

sziasztok lanyok.

itt vagyok en is. megvolt a 12hetes UH, minden rendben :)
mar csak a gyogyszerek miatt izgulok, hogy nehogy bajt okozzanak, bar
ahogy a neten olvasgattam kulfoldon minden gyogyszert sokkal gyakrabban adnak terheseknek, ott teljesen bevalt, es egeszseges babak szuletnek, szoval fo a nyugalom :)

mirol szol ez a sorozat?

Nincs jelen

 

#1685 2011-12-19 14:22

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

"Sejtjeink  Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: hogy ne legyen, vagy hogy legyen gyereke... Hõseink mindennél jobban vágytak arra, hogy gyermekük szülessen. A remény hiábavaló, hosszú évei követték egymást, míg bebizonyosodott, csak a mesterséges megtermékenyítés, a lombik-bébi program segíthet rajtuk. Nehéz idõk következnek. Eufória és kilátástalanság, fizikai és lelki tehertétel állítja állandó próba elé szerelmüket. De elõttük lebeg a nagy cél: a gyermek... Magyarországon a házasságok és élettársi kapcsolatok közül minden tizedik meddõ. A film két és fél éven át követi három pár sorsát, a gyermekért folytatott küzdelmét."

Érdemes megnézni, nagyon megrázó és elgondolkodtató dok.film.

Nincs jelen

 

#1686 2011-12-19 15:51

Via
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok, Szia Zsuzsó,

valamiért nem kaptam értesítést a hozzászólásokról és annyira durva idõszakunk volt munkaügyileg (rendezvényszervezés: Karácsony=agyrém) h teljesen ki-/lemaradtam...
Pedig a baba témán rajtavagyunk, volt is egy MAJDNEM sikeres ügyködésünk okt végén, de aztán (mire elmentem volna nõdokihoz) spontán véreztem egyet, szóval valami tuti nem volt rendben odabent... Nem is baj, inkább még így nagyon az elején derüljön ki és érjen véget, ha nem teljesen OK minden - legalábbis én így gondolkodom, igyekszem a pozitívumokat látni mindig...
Alig múlt el a vérzés, pár napra rá megjött az "igazi", úgyhogy elvileg a ciklusom most visszaállt, szóval a december megint szerelmeskedõs hónap...:D Remélem, a nagy Karácsonyi szeretet-hullám segít egy kis angyalnak ide leszállni közénk...:)
Hát felénk kb. ennyi...

Legyetek jók és tünetmentesek (Kismamik különösképpen!!!)
Mindenkinek bélbaj-mentes, szeretettel teli Ünnepeket kívánok!
Pusz,
V.

Nincs jelen

 

#1687 2012-01-09 09:30

Anita15
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Elõször is mindenkinek nagyon boldog és tünetmentes Új Évet kívánok!
Mi van veletek? Nagyon kiürült a fórum....
Van egy kérdésem, remélem valaki azért még olvasgat erre felé és tud nekem segíteni.
30. héten vagyunk, és sajna nagyon úgy néz ki, hogy rosszalkodik a belem. Eddig nagyjából megvoltam, bár sosem voltam tünetmentes. Budenofalk végbélhabot használok. Terhességem elején minden nap, aztán szépen lecsökkentettem, és végül egy héten egyszer használtam. De már több napja érzem, hogy nem stimmel valami. Nagyon húz a hasam, reggelente görcsölget, és hát hasmenés. Napi 1-2. De szerencsére még nincs se nyák, se vér benne. Mit gondoltok, most visszaálljak a napi habra, vagy várjak, hátha javul magától? Iszogatom a körömvirág teát, meg a Pro Gastrot reggelente, de hát több kevesebb sikerrel. Már itt a vége felé szerettem volna teljesen elhagyni a budenofalkot, de azt hiszem erre most kevés az esély. Bár a gastrós doki szerint lehet mellette szoptatni is, de azért nyugodtabb lennék, ha nem kellene...Várom a véleményeket, hogy mit lehetne, mert eléggé el vagyok keseredve...
Köszi

Nincs jelen

 

#1688 2012-01-09 15:02

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

szia Anita!

nem tudsz nezetni egy verkepet a gasztrossal? sztem anelkul, h beszelsz vele, ne emeld az adagodat...
a hasmenes mindenesetre nem tul jo dolog. a budenofalk melle nem szedsz/szedtel valamit??

mi jol vagyunk, en most toltom a 16.hetet, eppen ma voltam az integralt vervetel 2. felvonasan. eddig minden rendben es ugy tunik kislanyunk lesz :)

Nincs jelen

 

#1689 2012-01-10 10:04

Anita15
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Helló Bixi!

Minden hónapban nézetek vérvételt, megy alacsony a trombocita számom, és a nõgyógyász azt mondta, hogy meg kell minden hónapban nézni, mert ha nagyon leesik, akkor hematológushoz kell mennem. Így én a beutalóra mindig ráíratom a crp-t és a süllyedést is. Az a baj, hogy terhesség alatt ezek az értékek általában megemelkednek, így nem adnak reális képet a bélgyulladásról.
A gasztrós dokinál meg pont a múlt héten voltam, akkor még nem volt hasmenésem, még dicsekedtem is, hogy már csak egy héten egyszer használom a habot. Kár volt. Azt mondta, hogy úgy használjam, ahogy érzem, ha rossznak, akkor minden nap, ha jobb, akkor szép lassan elhagyhatom, mert a terhesség alatt, legalábbis ebben a fázisban már nem igazán szokott rosszalkodni a crohn. Hát itt van!
A terhesség elõtt szedtem Pentasát, aztán abbahagytam, majd kb. a 16. héten ismét megpróbáltam, mert akkor is valami gáz volt, aztán barnás folyást okozott, így abba hagyatták velem. Úgyhogy ez van!
Ráadásul a jobb oldalalmon van egy elég nagy heg, mert 5 évesen perforált a vakbelem. Kétszer vágták, mert elfertõzõdött, így kb 1,5 cm vastag és 7 cm hosszú. Gyönyörû. Na és itt a gasztrós szerint egy csomó bélösszenövés lehet. És ott mostanában annyira fáj, hogy nem bírok olyankor menni sem, remegnek a lábaim a fájdalomtól. Hogy ez most azért van mert nyúlik ott minden, vagy ne adj Isten már ott is a crohn barátunk munkálkodik, nem tudom.
Örülök, hogy Ti jól vagytok, és remélem te könnyebben viseled majd késõbb is ezt az áldott állapotot...
Majd jelentkezz, és írhatsz priviben is ám!

Nincs jelen

 

#1690 2012-01-13 20:32

zsuzsó 2
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok'
elõszõr is Boldog Új Évet :D
jelentkezem, látom pocakosaink jól vannak :D
a filmmel kapcsolatban én is kerestem letölthetõséget, de nem találtam.
Február 1-én megyek Uh a Kaáliba, s eldõl, hogy mikor kezdjüka  szúrikat :)

Nincs jelen

 

#1691 2012-01-16 13:20

Dóri0206
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Anita!
Szerintem a habot nyugodtan használhatod akár minden nap/persze beszéld meg az orvosoddal/
Nekem nem volt gond terhesség alatt a belemmel.Salofalkot szedtem napi 3x2.Amikor 6 hónapos lett a kisfiam visszaestem.Szoptatás mellett salofalkot 3x3,bud.végbélabot és max 16mg medrolt szedtem/szedek.Most 1 éves a kisfiam és hol jó hol rosszabbul vagyok,de mindig ezeket a gyógyszereket szedem és továbbra is szopi mellett.
A kisfiamnak semmi baja,makk egészséges kis fickó :)
Most nagyon fontos volna,hogy szülésig rendbe jöjjön a bélrendszered.
Pihenj sokat,mert csak eztán jön a java :)
Jó egészséget mind a kettõtöknek!

Nincs jelen

 

#1692 2012-01-17 09:58

Anita15
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Dóri!

Köszönöm szépen. Remélem most már kezd rendbe jönni a bélés. Most ismét minden nap "habozok"! Azóta jobban vagyok, kevésbé fáj a hasam is és a hasmenésem is megszûnõben. Kopp-kopp...!Remélem tényleg nem lesz semmi baja a picurkának odabent, és nem haragszik meg az anyukájára ezért a fránya steroid hab miatt. A szoptatásnál azért félek egy kicsit használni, mert ugye rá van írva, hogy bejut az anyatejbe. Ezzel szemben a gasztrós szerint is nyugodtan használhatom majd akkor is. Hát?!Remélem tényleg igaza van!
Örülök, hogy Ti jól vagytok.Sok örömöt és egészséget Neked és a Kisfiadnak is!
ÜDV!

Nincs jelen

 

#1693 2012-01-18 18:14

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Ma voltam a gasztros dokimnál. Azt mondta ebben a betegségben alkalmazott gyógyszerek-szalazopyrin, szalofalk, medrol, entocort, budenofalk, imuran-mellett nyugodtan vállalható baba és szoptatni is lehet mellettük. Nyilván a betegtájékoztatóban nem javasolják a szedését, de általános a gasztroenterológusok véleménye és a klinikai adatok is azt mutatják, hogy semmi magzati rendellenességet nem okozott eddig, a beteg bél nagyobb gond terhesen, mint a gyógyszer hatása. Szóval Bixi, Anita 15 nyugodjatok meg, igaz, ez csak egy a sok doki közül, de Német klinikán is dolgozott 2 évig, van tapasztalata, én maximálisan bízok benne, mert még én is szeretnék babát. Sajnos én még olyan dokival is találkoztam, aki szerint a szalazopyrint sem szedhettem volna, pedig az elsõ baba amellett fejlõdött, meg szoptattam vele, és lehet ha ez a dokim, tovább is szoptathattam volna, mert õ rögtön leállított, ahogy fellobbant a colitis. Boldog babavárást mindenkinek, és tünetmentes éveket!

Nincs jelen

 

#1694 2012-01-18 19:18

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

gerappa, koszi szepen, ezek jo hirek, es teljesen egybevagnak azzal amit az en gasztrosom nekem mondott. bar a szoptatasrol meg nem kerdeztem a nogyogyaszt, de terhesseg kontra gyogyszerekrol o is hasonlo velemenyen van.

ket hete amikor utoljara voltam a gasztron, azt meselte a doki,h szult egy csaj 2 unnep kozt. a terhesseg alatt vegig medrolon es imuranon volt, es a vegen par honapot korhazban, mert ahogy fogalmazott "folyt belole a ver" es egeszseges babaja szuletett!!!

en mar asszem nagyjabol tul vagyok a gyogyszer paran, ideje is igy a 18. heten :), most epp azon filozom miert nem erzem meg a baba mocorgasat? mondjuk elol van a melepeny lehet amiatt is gondolom.

anita: mi a helyzet? hogy vagytok?

Nincs jelen

 

#1695 2012-01-19 09:03

Anita15
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi Gerappa az infókat!
Egyenlõre csak a budenofalk hab, amit használok, remélem ez a szülés után is elég lesz...
De jó tudni - mások tapasztalatai alapján is- hogy nem lesz baja a babának a habtól ha szopizik.

Bixi!
Már 18. hét!?De jó!Gyorsan telik az idõ. Én ma vagyok 31 hetes. Hogy hogy vagyok?Hát nem is tudom. Változó!Hol jobb, hol rosszabb. A frontok nem könnyítik meg a dolgot az biztos.Az alvás már szinte luxusnak számít, sehogy nem jó. Mire elaludnék, addigra kelhetek fel pisilni.
Csenge baba már két hete fejjel lefelé fordult, akkor volt 1530 gramm, és egyfolytában nyom valamit. Hol a hólyagomon lovagol, hol a beleimet nyomja. A bélösszenövéseim egyre jobban húzódnak, van hogy nem bírok felállni sem, annyira fáj. Hasmenés, hasfájás ügyileg szintén változó a helyzet, de nem vészes. Most hogy újra minden nap használom a habot, már sokkal jobb.
Ti hogy vagytok?Ne izgulj, majd mocorog...!Azt hiszem én is ilyen tájt kezdtem érezni. Az elõl fekvõ lepény miatt lehet kicsit késõbb érzed majd, de elõbb-utóbb úgyis jelentkezik. No Para!
Boldog babavárást!Vigyázzatok magatokra!

Nincs jelen

 

#1696 2012-01-22 13:57

Janka28
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Eddig olvasgattam a fórumokat, de most kérdeznem kell.
Másfél éve próbálkozunk a bébivel, és úgy néz ki most sikerült! :) Még csak suttogva és csak nektek... kedden megyek nõgyógyászhoz, 6 hetesek lehetünk.
Nincs egy éve, hogy kiderült a colitisem-teljes vastagél érintett. Medrolról hamar leállhattam, most Imuran és Pentasa a gyógyszereim, amiket most is szedek. (Elõzetesen nõgyógyász és gasztrodoki is beleegyezett, hogy így próbálkozzunk)
Viszont egy hete elkezdtem vérezni székeléskor, nincs hasmenés, csak vérzés és nyák. Napi egyszer, max kétszer.
Amivel viszont most szembesültem, hogy ez lehet a Gravida miatt???? Azt hittem figyelmesen elolvastam a betegtájékoztatót, de mégsem... Ugyanis most felfedeztem, hogy fokozhatja nálunk a tüneteket! Annyira mérges vagyok magamra...
Járt már valaki hasonlóképp?
Holnap megyek a gasztróra, elmondom a doktor úrnak mi a helyzet, meg lesz vérvétel is.
Szívesen venném, ha megosztanátok a tapasztalataitokat!

Nincs jelen

 

#1697 2012-01-22 20:00

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

szia Janka!

Eloszor is gratulalok a babahoz! :)

A Gravida tenyleg nem ajanlott belbetegeknek (en pl femibiont szedek). De azt kotve hinnem, hogy amiatt jottek volna elo a tunetek...
En amikor teherbe estem szedtem imurant es pentasat. nekem a 10. heten jottek elo a tunetek, nekem is pontosan ugyanazok mint neked, ver es nyak napi 1x, hasmenes, gorcs vagy laz nelkul. Akkor kaptam medrolt, amit sajnos azota sem birtam letenni, de a pentasat mar nem szedem. a gasztrosom amugy mindig a hasmenestol tart nalam jobban, mert akkor nem szivodnak fel a tapanyagok.
szerintem ne aggodd tul a dolgot!
mar en is megnyugodtam vegre, hogy a gyogyszerektol nem lesz baja a babonak, es nekem meg annyit mondott az elejen a gasztros, hogy csak a 28. hetig huzzam ki, utana mar ki lehet venni a babat ha muszaj.
mielobb beszelj a gasztrossal, es nyugi!

Nincs jelen

 

#1698 2012-01-25 16:21

Janka28
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Bixi köszönöm a válaszod! Remélem jól van mindenki!
Ma voltunk ultrahangon, 4mm-es a bébi és 6 hetes. :)
Nagyon örültünk a párommal, de most "kicsit" elszomorodtunk. A nõgyógyászom beszélt egy genetikussal, aki azt mondta, hogy az imuran nagyon veszélyes terhesség alatt, és a pentasával együtt összeadódhat a rossz hatás. Az a bosszantó, hogy mielõtt "nekiálltunk" a projektnek, felkerestem a gasztrós és nõdokimat is, mondjanak véleményt a dologról. A nõdoki kicsit húzta a száját az imuranra, pentasa azt mondta nem gond. Nem mondta, hogy nem lehet, annyi, hogy kérdezzem meg a gasztroenterológusomat. A gaszt. azt mondta mehet a dolog gyógyszerek mellett.
Most ott tartunk, hogy döntsem el a 12. hétig, hogy megtartjuk e a babát. Mondhatom fantasztikus. Felsorolt mindent ami elõfordulhat. Nyilván az szóba sem került, hogy van esélyem egészséges gyerkõcre. Oké, értem én, ez a dolga, mindenbõl a legrosszabbat kell feltételeznie orvosként.
Majd mennünk kell genetikai tanácsadásra.

Tud vki ajánlani Gyõr-Moson-Sopron megyében olyan nõgyógyászt, akinek volt már colitiszes kismamája és pozitív tapasztalatai vannak?

Kaptam a vérzésre salofalk klizmát. Nemhogy csökkenthetném a gyógyszereket, még ez is...
Nagyon akarom, hogy minden rendben legyen... de nem könnyû

Mindenkinek szép napot!

Nincs jelen

 

#1699 2012-01-25 17:04

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

szia Janka!

gratula! :D

es miket mondott mi baja lesz a babanak? mondhatom marha jo fej,h akkor mondja ezt amikor mar ott van a pocakban.

nekem semmi ilyesmit nem mondott egyik dokim se, genetikara sem kuldtek el.
megcsinaltattam az integralt tesztet, teljesen rendben volt, alacsony kockazat es epp ma voltam a 18 hetes genetikai UHn es minden rendben. :D
az en nogyogyaszomnak rengeteg IBDs kismamaja volt mar, es egyaltalan nem huzta a szajat egyik gyogyszerre sem!
a gasztrosomnak csak tavaly tizenvalahany betege szult (egyet kiveve mindenki imurannal) es minden baba egeszseges lestt.

kb orvosfuggo,h ki mit mond.

persze jobb lenne gyogyszerek nelkul, de ha nem megy....
sot kulfoldon meg biologiai kezeles mellett is teherbe lehet esni ami itthon szoba sem johet.

Nincs jelen

 

#1700 2012-01-25 17:06

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

ja es meg valami akulonbsegekrol: az en gasztrosom amikor a 10. heten elojottek a tunetek azt mondta inkabb gyogyszert szedjek, minthogy barmit (kupot/habot/klizmat) a vegblen keresztul, mert az tul kockazatos lenne.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB