#1901 2013-04-26 20:28

Veroniks22
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!

Én és a férjem is Crohn betegek vagyunk és a kislányunk lassan 11 hónapos. Voltunk genetikusnál is anno. Persze, van esélye, hogy öröklõdik, de ha folyton a  betegségektõl félnénk, akkor igen rossz életünk lenne. Szóval így, hogy mindketten azok vagyunk kb. 30 százalék az esély arra, hogy a lányunk is ezzel a nyavalyával éljen (cukorbetegségre ugyanez 50% és mégis szülnek a cukrosok).

Nálatok a lényeg, hogy olyan állapotban ess teherbe amikor nyugodt a betegséged, jók az eredményeid. Remélem mihamarabb jobban leszel és próbálkozhattok.

Nincs jelen

 

#1902 2013-05-16 15:30

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Én is most regisztráltam, és nagyon örülök, hogy Rátok találtam!

33 éves vagyok, van egy 7 éves kisfiam, aki "normál" terhességben és szüléssel érkezett. Hozzáteszem, a hüvelyi szülésem minden volt, csak normál nem, mert végbélrepedésem lett a gátmetszés ellenére, így kb. 2 hónapig az ülés is nagy fájdalmat okozott. Kb. 5 hónapos lehetett a fiam, amikor vérzést kezdtem el tapasztalni, azt hitték aranyér, de végül kiderült, hogy fissura, amit meg is mûtöttek és azzal együtt belsõ aranyeret is, ami addig nem okozott panaszokat. Utána kb. 6 évig tünetmentes voltam és inkább székrekedéses típus. Jelenleg terhes vagyok 2. babámmal. A terhesség kb. 10. hetétõl megint vérzést illetve furcsa nyálkát tapasztaltam, megjártam 4 orvost (proctológust, gasztróst) mire kiderült, colitisem van, kb. 40 cm hosszan mertek megtükrözni és szövettan is készült. Erre kezelésként a terhesség 16. hetétõl 3x2 db Xalazin 500 mg-ot kell szednem. A tüneteim teljesen megszûntek, de a gasztros doki szerint az adagot sem elhagyni sem csökkenteni nem lehet.

Arra már rátaláltam, hogy általában a dokik a gyógyszer szedését javasolják, mint az esetleges kockázatát a bélgyulladás romlásának, pl. kilukadásnak.

Amit kérdezni szeretnék tõletek:

1. a korábbi végbél sérülésem miatt elektív császármetszést javasolt 2 proctológus is (azt kérdezte az egyik, tudom-e tartani jelenleg a székletemet, mert annyira gyenge az izmom, szerencsére eddig tudtam, és jó lenne ha ez így is maradna) Ez a mûtét van-e bármi befolyással a colitisre/belekre stb? (39. hetes terhesen)

2. szült-e közületek hasonló gyógyszer mellett vki és szoptatta-e a babáját, mert én szeretném, a fiamat is 13 hónapos koráig szoptattam anno. Persze a gyógyszertájékozatóban az van, hogy nem ajánlott a szoptatás. :(

Köszi elõre is, tudom sokan-sokat írtatok már a témáról, de nagyon régóta megy a fórum, nem tudok mindent elolvasni visszamenõleg. Kérlek, akinek van egy kis ideje írjon pár sort részemre, köszönöm szépen elõre is!

Nincs jelen

 

#1903 2013-05-16 22:28

Etta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia kitkev!

Elõször is gratulálok a fiadhoz és a pocaklakóhoz is! :)

Én ugyan nem szedtem Xalazint, de az biztos, hogy a betegtájékoztatót nem igazán lehet alapul venni.
Én terhesség és szoptatás alatt végig Pentasa granulátumot, kúpot és Salofalk klizmát használtam/szedtem, és ezeknek is egytõl egyig az szerepel a betegtájékoztatójában, hogy szoptatás alatt nem alkalmazható.
Én a gasztroenterológusomra hallgattam, aki azt mondta, hogy egész nyugodtan, teljes biztonsággal szedhetem/használhatom õket.

Nincs jelen

 

#1904 2013-05-17 08:20

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi, nagyon kedves vagy!
Amennyire tudom a Pentasanak is az a hatóanyaga (meszalazin), mint a Xalazinnak, szóval akkor hasonló kezelésed volt, és ezek szerint minden oké. :)
Köszönöm!

Nincs jelen

 

#1905 2013-05-17 13:18

Etta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Igen, minden rendben, 16 hónapig szoptattam ezekkel. :)
Ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel!

Minden jót és könnyû szülést kívánok! :)

Nincs jelen

 

#1906 2013-05-17 20:29

tamaskati
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves kitkev!
48 éves nõ vagyok,17 éve diagnosztizálták nálam a colitis ulcerosát. Salazopyrint szedtem évekig,s mivel 5 év után szinte tünetmentes lettem,orvosom tanácsára megpróbáltam abbahagyni. Ment is a dolog,igaz,közben különféle ízületi gyulladások jöttek-mentek-vándoroltak bennem.A sarok fájásommal már nem bírtam,reumatológiára mentem,majd a kapott gyógyszer pár nap után aktiválta a colitis ulcerosámat. Sírtam a wc-n amikor 2-3 napos hasmenés után hajnalban többszöri görcsös széklet,késõbb már csak az kínzó inger kapcsán rájöttem:kiújult a gyulladás! Több hétig tartott amíg rendbe jöttem,bár azonnal mentem a gasztroenteorológiára,tükrözés,gyógyszer,vérvételek(vérszegénység nem is kicsi) kezdõdött elölrõl. Emlékszem nyár volt,csúnya májfoltos lett az arcom,durván sápadt és erõtelen voltam,4 hétig voltam táppénzen. Erõs volt bennem az akarat,mindenképp"ki akartam jönni" a bajból,de megfogadtam azt is,hogy ha egyszer rendbe jövök,soha többé nem hagyom el a gyógyszert! Ennek már lassan 9 éve. Kb.6 éve tértem át a Xalazin szedésére. Azt mondta a szakorvosom,hogy ez állapotfenntartó gyógyszer,bízzunk benne,hogy elég lesz-és elég! Igaz azóta sok-sok más apró bajom is elõjött,de a beleim aránylag rendben vannak. Figyelek arra,hogy mit eszek,vigyázok magamra,de a doboz Xalazint minden hónapban beszedem:3x1 tabletta,néha amikor úgy érzem  nincs valami rendben,4x is veszek be egy nap,de jól vagyok. Ne hagyd abba,szedd,hidd el,nem éri meg a kockázatot! Csak arra gondolj,hogy a már meglévõ és a születendõ babádnak még sokáig szükségük van Rád! Talpon kell lenned,nem kockáztathatod,hogy leess a lábadról! Én amikor kiújult nagyon nehezen tudtam rendbe tenni magam,ne kockáztass! Sok sikert a jó állapot fenntartásához,(azt sajnos hiába írnám,hogy a gyógyuláshoz :( ) ! Jó egészséget Neked,és a kicsiknek!

Nincs jelen

 

#1907 2013-05-18 08:34

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat.
Nagyon fura ez az egész betegség, hiszen a semmibõl jött és egyszer csak el kell fogadni, hogy eddig gondolta az ember egészséges és minden oké, utána meg egy halom gyógyszert kell szednie egész életében.. ráadásul nincs semmi más gyógymód, legalábbis az én dokim szerint mindegy, mit eszem, mert a colitisre nem mutatták ki, hogy összefüggene a kajával. És a másik kérdés: miért én? Eddig nem is hallottam errõl a betegségrõl, a családban sincsen senki, akinek diagnosztizálták volna ezt. Számítottam pl. magas vérnyomásra, trombózisra, azokról tudom mik, és mivel járnak, ezek elõfordulnak nálunk.
Szóval köszi a bíztatást, és jó tudni, hogy teljes életet lehet élni, ha az ember betartja a gyógyszer szedését!
Neked is minden jót kívánok, fõként tünetmentességet. :)

Nincs jelen

 

#1908 2013-05-18 09:10

tamaskati
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia! Hát igen,nehezen fogadtam el én is a betegség tényét-olyan hihetetlen amikor szembesül azzal az ember,hogy nincs gyógymód,csak állapotjavító-fenntartó kezelés. Hogy honnan jött? Szerintem még ma sem tudni,vagyis nekem fura módon forog a fejemben,hogy miért nem keresik az okát?!Jó,tudom,genetika elsõsorban. De én esetemben az elsõ tüneteket megelõzte az állandó székrekedés. A stresszes élet,majd közvetlen a bajra utaló jelek elõtt volt egy jó kiadós vírusos hasmenésem-pedig diétáztam,a gyermekeimet is mindig diétáztattam ha hasmenésük volt vagy hánytak-mégis ez van. 2 éve szívizomgyulladásom volt,amit lábon hordtam ki(erõs bennem az akarat,s magas lázzal is jártam dolgozni). Ennek kapcsán vettem részt szerológiai vérvizsgálaton,azt nézették,hogy vajon mi okozhatta a szívizomgyulladást-s érdekes egyes vírusok amire nézték a véremet lezajlott fertõzést mutattak a szervezetemben,utánanéztem neten és van közöttük olyan aminek fekélyes vastagbélgyulladás a szövõdménye.Ja és persze a szívizomgyulladás. Hm...érdekes dolgok ezek-mindenesetre annyiból megnyugtatott ez,hogy legalább nem a szedett mesalazin-származék okozta,vagyis szedhetem tovább a xalazint.
Korosodom,a változókorba léptem,nõgyógyászati és egyéb problémákkal is szembe kell néznem-de nem tragédia. Élek,vagyok,dolgozom-igaz 96-ban elmehettem volna rokkant nyugdíjba,véglegesen leszázalékoltak volna,de nem akartam-és így van jól.
   Írom viszont Neked is,bár este is írtam,hátha minél többen felfigyelnek rá,mert sajnos a szakorvosok sem igazán lettek errõl tájékoztatva,hogy nekünk is JÁR A FOGYATÉKKAL ÉLÕK ADÓKEDVEZMÉNYE. Tudom,Te most nem dolgozol a baba miatt,de tudd,hogy ezt ígénybe lehet venni,s kell is,legalább fedezi a gyógyszerek költségét-havonta a mindenkori minimálbér 5%-a,most 4900 ft. Ezt mondjad másoknak is légy szíves,mint ahogy én is reklámozom,én is csak véletlenül tudtam meg. 335/2009.kormányrendelet tételesen felsorolja a betegségeket,s köztük vagyunk mi is a Chron-és Colititis betegek.
    Sikeres életet! Sok boldogságot,könnyû szülést és jó egészséget kívánok! Kati :)

Nincs jelen

 

#1909 2013-05-18 16:08

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
Jó sok mindenen kersztül mentél, úgy érzem.. :(. De azért örülök, hogy mostanra jól érzed Magadat, és nagyon köszönöm az infót, utána fogok járni!

Nincs jelen

 

#1910 2013-05-24 10:54

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

sziasztok!
reg jartam erre. hogy vagytok?
zsu, anita, gerappa?

mi jol vagyunk, kislanyom mindjart 1 eves lesz, el sem hiszem! Mar alldogal es rengeteget dumal :)

Erkezik a kistestvere, novemberre varjuk, most vagyok a 14 heten, es minden rendben a babaval es a belessel is, medrol 4mg-ot szedek.

szep napot mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1911 2013-05-24 14:35

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

bixi írta:

sziasztok!
reg jartam erre. hogy vagytok?
zsu, anita, gerappa?

mi jol vagyunk, kislanyom mindjart 1 eves lesz, el sem hiszem! Mar alldogal es rengeteget dumal :)

Erkezik a kistestvere, novemberre varjuk, most vagyok a 14 heten, es minden rendben a babaval es a belessel is, medrol 4mg-ot szedek.

szep napot mindenkinek!

Nem év vagyok ugyan, akit megszólítottál, de azért gondolom nem baj, ha megjegyzem, öröm olvasni, amit írtál :) Novemberig még elég sok idõ van, de gondolom, azért bekukkantsz néha, hogy mi van "Veletek" ;)
Mi meg közben csendesen drukkolunk :P

Nincs jelen

 

#1912 2013-05-24 22:24

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Ó Bixi szívbõl gratulálok, ez nagyon-nagyon kedves hír! A legjobbakat Mindannyiótoknak!

Nincs jelen

 

#1913 2013-05-27 10:33

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Én is gratulálok a terhességhez!
Közben megszületett kislányom, Kitti szerdán este 7kor. Úgy tûnik egyelõre minden okés, vele is és a gyógyszerrel is :). Most még szokjuk az új helyzetet.

Nincs jelen

 

#1914 2013-05-27 12:08

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

kitkev írta:

Sziasztok!
Én is gratulálok a terhességhez!
Közben megszületett kislányom, Kitti szerdán este 7kor. Úgy tûnik egyelõre minden okés, vele is és a gyógyszerrel is :). Most még szokjuk az új helyzetet.

Gratulálok :) Jó egészséget kívánok Nektek...

Nincs jelen

 

#1915 2013-05-27 12:22

Bordás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Csupa öröm hírek :) Jó olvasni ilyeneket... bixi és kitkev, jó egészséget és sok örömöt kívánok nektek! ;)

Nincs jelen

 

#1916 2013-05-27 13:52

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

kitkev, Neked is gratulálok és sok boldogságot és jó egészséget kívánok! :)

Nincs jelen

 

#1917 2013-05-27 18:10

MSE26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Kitkev, gratulálok a babához!!

Én már nagyon régen jártam erre, a kisfiam 2 éves és júliusra várjuk a kistesót mi is. Én az elsõ terhességnél végig szedtem a Pentasa granulátumot, és a Salofalk klizmát is szinte végig használtam. Most viszont azt mondta a dokim, hogy a klizmát a 30. hétig lehet használni, mert a második baba általában lejjebb van, és nem lenne jó idõ elõtt megindítani a szülést. A klizma helyett a kúpot javasolta, viszont az nálam nem sokat ér, mindig a klizma mellett vagyok rendben, és most vagyok a 31. hétben, és a klizma nélkül "be is köszönt a colitis".  Valaki használta esetleg második babánál a klizmát tovább??

Nincs jelen

 

#1918 2013-05-30 08:43

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Bixi, kitkev gratulálok!!!!  Tegnap voltam a gasztros-nál, ugyanis én is babát várok, bár nem merem elkiabálni, mert még csak 9 hetes, és egy picit kisebbnek mérték az uh-on. De élõ, csak úgy dobogott a pici szíve.... Megnyugtatott az imurannal, szalazopyrinnel, entocorttal, mert én ezeket szedem.Panaszom niccs, vérképem is jó :).  Bixi! tegnap azt mondta, nyugodtan szoptathatok immurannal, semmi nem tiltja! Engem meg csak az õ véleménye érdekel, jó szakembernek tartom, Németországban is dolgozott klinikán 2 évig.  Szoptatsz még Bixi?Kitkev! A 4 éves lányomat végig szalazopyrinnel szoptattam, semmi baja, nem is tiltja semmi! Nyugodtan szoptass!! Szorítsatok, hogy minden rendben legyen! Mindenkinek tünetmentes napot!

Nincs jelen

 

#1919 2013-05-30 08:46

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

MSE! Gratulálok Neked is! Én az elsõnél csak kúpot használtam, most klizmát, de még az elején vagyok! Azért érdekel, lehet-e a végéig használni, ezt elfelejtettem megkérdezni és csak 1 hónap múlva megyek...

Nincs jelen

 

#1920 2013-05-30 10:39

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi a bíztató szavakat!
Annyi jutott még eszembe, hogy a kórházban töltött kb. 4 nap alatt annyi féle fajta gyógyszert kaptunk sorban, hogy ez a pár szem xalazin már meg sem kottanyhat a babának. Újszülöttek milyen koktélt szívnak az anyjuktól az elsõ napokban? ANtibiotikumok, fájdalomcsillapítók, vérhigítók stb??? Még jó, hogy amúgy meg mindenki elszörnyed, ha beveszel egy algopyrint terhesség/szoptatás alatt, nem? :) :O

Nincs jelen

 

#1921 2013-05-30 11:27

eriki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

MSE,  Gerappa Nektek is gratulálok, annyira jó olvasni ezeket a híreket!!! Mennyi baba egyszerre! :-)

Nincs jelen

 

#1922 2013-06-09 13:08

KaluDina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

36 éves vagyok, és 25 éve vagyok colitis beteg. Megjártam a poklok-poklát a betegséggel, többször voltam élet és halál között, sok város sok kórházában megfordultam stb. Pánikbetegség alakult ki nálam az állandó hasmenés miatt, nagyon sokszor elõfordult, hogy nem tudtam visszatartani a székletet, lehetett az otthon, vagy az utcán! Gyógyszerfüggõ lettem, nyugtató nélkül még az ágyat sem tudtam elhagyni, volt hogy idegösszeomlást is kaptam. De az élet nem állt meg, iskolákat végeztem, mellette dolgoztam, volt, hogy fél év kórházi kezelés, volt hogy 3 hónap kórházi kezelés után raktak össze.
10 évvel ezelõtt mûtétet végeztek el rajtam 2x10 cm-t vettek ki a bélrendszerbõl, azóta sokat javult az állapotom! Sikernek számít, hogy vissza tudom tartani a székletemet, hogy be tudok menni vásárolni egy nagyobb szupermarketbe.
Azóta megszületett a nagyfiam, aki már 7 éves, és most várjuk a második kisfiúnkat! 1 hét múlva fogok szülni, mind a két terhességem császármetszés, igaz máshogy nem is mertem volna vállalni! Nagyon boldog vagyok, hogy az életem annyi szenvedés után végre "normalizálódott"!  A betegség nem gyógyítható, de tudni kell vele együtt élni és ez a legfontosabb! Nekem sajnos nagyon sokkára sikerült, mivel nem tudtam elfogadni, mindig harcoltam ellene! Nagyon várom, hogy végre a karjaimban tarthassam a kisfiúnkat, igaz az örömbe üröm is társult, mert most újra fellobbant, napi 15x megyek WC-re, majd holnap kiderül mit mond az orvosom!

Nincs jelen

 

#1923 2013-06-10 09:11

piciviki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

sziasztok, nekem a férjem crohn beteg, Szed imurant és pentasát. Volt olyan, doki aki azt mondta, hogy az imurant ne szedje akkor amikor a gyerekkel próbálkozunk, de az sok hónapos kiesés lenne. Arról sokat olvastam itt, hogy a kismamáknak nem kell abbahagyni, de az apukákkal mi a helyzet???? Mi csak ez miatt nem merünk belevágni a baba tervezésbe. Köszönöm a válaszokat

Nincs jelen

 

#1924 2013-06-12 08:29

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves tamaskati!
Nem tudod véletlenül, ki adja ki az igazoléást az adókedvezményhez? a gasztrós doki vagy a háziorvos? köszi

Nincs jelen

 

#1925 2013-06-12 08:31

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia KaluDina!
Nagyon nehéz lehet neked, amiken keresztül mentél/mentetek. Mit mondott az orvos? Gondolom akkor házhoz vagy kötve a tüneteid miatt jelenleg :(.

Nincs jelen

 

#1926 2013-06-13 15:07

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Kitkev!
Nekem a háziorvos adta, vittem a régi leleteimet, és az alapján az igazolást másnapra megírta. De biztos, hogy gasztros is megadja, nekem így egyszerûbb volt.

Nincs jelen

 

#1927 2013-06-15 18:42

kiafag
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

kedves Anyukák!
Sokan megosztottátok tapasztalatotokat a terhesség és a szoptatás alatti gyógyszerszedéssel kapcsolatosan.
Kérlek, írjátok meg, hogy természetes úton vagy császárral szültetek!
A 31. hétnél tartok, és teljesen tanácstalan vagyok:(
A nõgyógyász szerint ez gasztrós kérdés, az egyik gasztrós szerint jobb császárral szülni, míg a másik szerint ez szülészeti kérdés.
Most akkor hogy készüljek???
Tényleg indokolt a császár?

Nincs jelen

 

#1928 2013-06-15 22:03

MSE26
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves kiafag!
Én normál úton szültem, fel sem merült, hogy a colitis miatt császárral kellene. Most a 33. hétnél tartok és most is a természetes úton történõ szülésre készülünk.

Nincs jelen

 

#1929 2013-06-15 22:06

bejcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia kiafag!

Az elsõ gyermekemet természetes úton,a másodikat császárral szültem,de nem a colitis miatt.

Nincs jelen

 

#1930 2013-06-17 08:59

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia kiafag!

Én úgy hallottam, jobb nekünk természetes úton szülni, szerintem csak indokolt esetben szülj császárral! Én is simán szültem, és másodszor is így szülnék!

Nincs jelen

 

#1931 2013-06-18 10:58

Kispece
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Mindenki,

29 éves boldog kismama vagyok tele kétségekkel. Kb. 4 éve van colitisem, tavaly volt egy borzasztó szakaszom, de hála a gasztrósomnak helyrejöttem. Most hogy kisbabát várunk, egybõl felvetõdött, hogy mi legyen a gyógyszerrel?
eddig 2x2g pentasa granulátumot szedtem, a dokim azt mondta, hogy terhesség alatt is nyugodtan szedhetem.
Viszont a nõgyógyászom meg nem nagyon díjazza a dolgot. 2 tûz között, úgy döntöttünk, hogy csak 1x2g fogok szedni, ezt kb. 2 hónapja kezdtem és úgy érzem most valami megint kezdd elromlani. Nagyon aggodom, a baba miatt, ezért fordulok hozzátok, aki szedett terhesség alatt pentasát legyen kedves megosztani a tapasztalatait, lehet vele szoptatni mert ezzel kapcsolatba mindenki olyan bizonytalan? Elõre is köszönöm a segítségeteket!!! Üdv kispce

Nincs jelen

 

#1932 2013-06-18 12:48

kiafag
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
Az én nõgyógyászom  a gasztroenterológusra hagyatkozott, abból viszont kettõ is azt mondta, hogy szedjem a terhesség és a szoptatás alatt is a Pentasát. Állítólag még ennél komolyabb gyógyszereket is lehet.
Én a 31. héten a szülés módjával vagyok dilemmában. Te mit hallottál errõl?

Nincs jelen

 

#1933 2013-06-18 13:28

Kispece
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia,

Köszi az infót. Mivel csak a 16. héten tartunk a szülésbe még nem mélyedtem bele, de amit korábban hallottam ott abszolút nem kifogásolták a természetes módon történõt.
Annyit hadd kérdezzek még, hogy te hány grammot szedsz a pentasából?

Köszönöm,

Nincs jelen

 

#1934 2013-06-18 17:37

kiafag
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
Én már több mint 1 éve 2 g granulátumot szedek, reggelente.
Emellett reggel és este probiotikumot.
Fel sem merült, hogy a terhesség miatt változtassunk a terápián.

Nincs jelen

 

#1935 2013-06-19 07:45

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Kispece!
Nálam a 16. hét körül diagnosztizálták a colitist, onnantól 3x2 db Xalazin 500 mg-ot szedek, ha jól tudom, ua. a hatóanyag, mint a Pentasanak. A babám 4 hetes, császárral szültem, de nem a colitis miatt.

Nincs jelen

 

#1936 2013-06-21 15:05

piciviki
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

sziasztok, nekem a férjem crohn beteg, Szed imurant és pentasát. Volt olyan, doki aki azt mondta, hogy az imurant ne szedje akkor amikor a gyerekkel próbálkozunk, de az sok hónapos kiesés lenne. Arról sokat olvastam itt, hogy a kismamáknak nem kell abbahagyni, de az apukákkal mi a helyzet???? Mi csak ez miatt nem merünk belevágni a baba tervezésbe. Köszönöm a válaszokat

Nincs jelen

 

#1937 2013-06-22 12:46

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Szeretném megosztani a jó hírt Veletek! Betöltöttem a 12. hetet, és úgy néz ki ismét egy kislányt hordok a szívem alatt! Szerencsére minden rendben vele, a gyógyszerek tekintetében én csak a gasztrosomre hallgatok, emiatt nem változtatnék az adagon, azt mondta, egy gyulladt bélés többet árt, mint a gyógyszer! Sajnos piciviki nem tudom, miért ne szedhetné a párod, mikor mi terhesen is szedhetjük... Lehet, hogy a spermákra hat??
Bixi! Mi a helyzet Veled? Szoptatsz még, vagy a terhesség miatt abbahagytad?
Mindenkiek tünetmentes napot!

Nincs jelen

 

#1938 2013-06-22 14:07

Lisa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Gerappa!
Tiszta szívbõl GRATULÁLOK és kívánom, hogy minden rendben zajlódjon!!!!
Vigyázz Magatokra és még egyszer Minden Jót!!!!

Nincs jelen

 

#1939 2013-06-22 14:27

Dorci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Szeretném kérdezni,hogy van-e köztünk olyan aki végbélsipoly mûtét után császárral vagy hüvelyi uton szült! 32 hetes terhes vagyok nagyon kellene 1-2  info.Elsõ babám császáros volt(nem a betegség miatt)! Köszönöm elõre a tanácsokat!

Nincs jelen

 

#1940 2013-06-22 20:58

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi Lisa! Remélem minden rendben lesz!

Nincs jelen

 

#1941 2013-06-23 10:38

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Gerappa, mi is gratulálunk! :)

Nincs jelen

 

#1942 2013-07-06 20:00

Rena
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!8éve vagyok crohn beteg és mind a 3-om gyermekemet rendes úton szültem és most a legkisebb 7hónapos és még szopizik,gyógyszereim mellett zöld utat kaptam pedig szedem az imurant és a pentasa granulátumot.Engedélyezte az én kezelõ orvosom a szopit.

Nincs jelen

 

#1943 2013-07-19 17:21

bixi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Rena, de jo :) mindig jo pozitiv dolgokat olvasni!

Gerappa! Csak most jutottam ujra ide, NAGYON NAGYON GRATULALOK!!!!!!!! Nagyon orulok a jo hireknek, es h tul vagy az elso 12 heten :) szuper!! en jol vagyok, 11 honapos koraig szoptattam a kisasszonyt, aztan 1 eves koraig még fejtem neki a tejcsit. Most 13 honapos, gyonyoru, jarni tanul :)

Olyan kerdesem lenne - biztosan van erre megfelelo topik, a moderatoroktol elnezest, de nincsen sajnos az orokmozgo mellett nagyon bogaraszni idom ezert kerdem itt a lanyokat - szoval nem tudjatok veletlenul, h boka, illetve labfejizuleti fajdalom lehet a Crohn tunete? mas bajom szerencsere nincse, koppkopp :)) vajon mit tudok ezzel csinalni pocakosan? gasztrosom persze szabin...

amugy mar a 22. heten jarunk, es kisoccse lesz a kislanyomnak :)

szep napot mindenkinek!!

Nincs jelen

 

#1944 2013-07-19 21:23

Babcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Gratula bixi!
Nekem a második terhességem közepétõl végig fájt az egyik lábam :( aztán elmúlt :)

Nincs jelen

 

#1945 2013-07-25 19:59

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Bixi!

Már a 17-ben vagyok, eddig rendben minden, boldogságom határtalan, colitis rendben(gyorsan lekopogom), és mindent ehetek. Én is fogom szoptatni a gasztrosom javaslatára. Nem vagy facebook-on, olyan szívesen megnézném a csöppséget! Próbáld ki esetleg egy masszõrnél, nekem már sok fájdalmat kimasszírozott, hátha azzal megoldható lenne. Csak tipp, nekem ilyen bajom még nem volt, a sarkam fájt régebben, azt szétmasszírozta. Oltásokat is mind megkapta a pici, ugye annak sem akadálya a colitis? Puszi mindenkinek! Tünetmentességet Mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1946 2013-07-25 20:00

Gerappa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Bocs, nem a colitis, hanem az imuran nem akadálya az oltásoknak?

Nincs jelen

 

#1947 2013-07-26 22:38

Anita15
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

szia bixi

Hogy a crohn tünete vagy sem, de nekem is nagyon sokáig fájt a lábfejem és a térdem is szülés után kb fél évvel...aztán egyszer csak elmúlott....

Nincs jelen

 

#1948 2013-08-06 20:45

Pille
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! 34 hétben vagyunk és sajnos fellángolt a betegségem. Ugy hallottam a babavaras alatt nem jellemzo de nalam megis. Arra lennek kivancsi szult-e igy termeszetes uton valaki, amikor a betegseg tombol? a szulesig nagyon remelem h lecseng, de ha megse akkor ha termesztesen szulok oda fogok uriteni kb. 10szer? Mar bocsanat de ez a helyzet. Akkor nem jobb a csaszar? Bar szeretnem termeszetesen megszulni a kisfiunkat. Ezen agyalok es aggodom miatta. Lehet meg ez is ratesz egy lapattal a betegsegre. Koszonom a segitsegeteket!

Nincs jelen

 

#1949 2013-08-06 21:37

kitkev
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia!
Elméletileg a hüvelyi szülés elõtt fogsz kapni hashajtót így is úgy is, a császár elõtt is van, aki kap, illetve nem lehet enni kb 12 órán át elõtte és inni sem ajánlott, mert hasi mûtét (persze más az, ha nem tervezett).
Aki nagyon gyorsan szüli meg a babát, az akkor is bekakil, ha nem colitisben szenved, az erõlködéstõl, ezért szoktak elõtte hashajtózni.. De ha gyorsan érkezik, akkor nincs már erre idõ, és jön, aminek jönnie kell. Én állítólag bepisiltem az utolsó nyomásnál a fiamnál, bár én ebbõl semmit se éreztem akkor és ott, a nõvérke mondta. Amúgy meg azért vannak ott, hogy segítsenek, és nem szabad kiakadniuk ilyen esetekben sem.
Azért kérdezd meg a dokidat, a belgyógyászt és a nõdokit is, de én eddig úgy hallottam, a hüvelyi szülés mehet annak is, aki colitiszes.

Nincs jelen

 

#1950 2013-08-07 08:31

Pille
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszönöm szépen!! Megfogom kérdezni mindenképp. Szép napot!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB