#151 2007-08-12 21:49

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi, majd írom melyik doki mit mondott, ha nem untatlak Titeket...... (leírom úgyis, ha uncsi, max. nem olvassátok végig :-) ).
Szorítsatok holnap,  hogy a JÓ DÖNTÉST hozzam meg!

Nincs jelen

 

#152 2007-08-12 21:53

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Roor! Köszi, már válaszoltam pirvibe (megpróbálom felhívni a dokit).

Nincs jelen

 

#153 2007-08-13 10:03

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Roor! Sikerült elérnem az általad megadott gasztros dokit, ma megyek a Károlyiba, köszi!

Nincs jelen

 

#154 2007-08-13 10:49

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Vikimami!

Én 26 hetes terhes vagyok, sajnos a crohn-om szinte az egész terhességem ideje alatt aktív. A gasztros dokim (aki sajna épp most jelentette be, hogy Jászberénybe megy) egy kitûnõ szakember. Õ is, a nõgyógyászom is és a genetikán is azt mondták egyhangúlag, hogy inkább a szteroid, mint szükséges rossz, minthogy a betegség elharapózzon. A dokik a tükrözést gyökrében, csírájában elvetik, márpedig én az õ véleményükért tûzbe tenném a kezem! A szteroid (Medrol) hallatán engem a frász kerülgetett, de mindenki szintén egyhangúlag elmagyarázta, hogy a Medrol nem fog ártani a babának, egyedül a terhesség utolsó hónapjában áll fenn egy egészen minimális kockázata annak, hogy a mellékveséjére. Sajnos nekem ha tetszik ha nem szednem kell, de már legalább annyit sikerült elérni, hogy16mg helyett újra napi 8mg-ot szedek. Remélem hogy a harmadik trimeszterben hátha javul a helyzet, a doki legalábbis ezzel bíztat. Úgyhogy ha nem is nagy öröm, hogy szednem kell a szterot, de mégis inkább megteszem, hiszen azt mondta a gasztros orvos, hogy akkor ártanék neki, ha nem szedném és eluralkodna a gyulladás a szervezetemben. Egyébként a bébi eredményei annyira jók, hogy a genetikán is csak csodálkoztak rajta, nem gyõznek nyugtatgatni, néha már gondolom is magamban, hgy biztos a homlokomra az van írva, hogy "micsoda egy stresszes nõcike ez itten kérem..."
Ja, egyébként a terhességem kezdetén nekem a Dr.Kovács Ágota - aki az országban az egyik legjobb gasztros szaktekintélynek számít - javasolta a János kórhézban azt a nõgyógyászt akihez most járok. Õ már gondozott sok bélbeteg kismamát és valóban nagyon meg vagyok vele elégedve.
Nagyon szorítok, hogy jobban legyél, várom a fejleményeket!

Üdv: Éva.

Nincs jelen

 

#155 2007-08-13 11:19

lány23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia vikimami!

Én annyit tudok hozzászólni a dologhoz, h így utólag visszaszámolva hétvégén fogant meg a bébink és rá csütörtökön túlestem egy vékonybél tágításon, 2 rtg felvételllel együtt!
Persze fogalmam nem volt, h esetleg terhes lehetnék! Miután pát hétre rá megtudtam a dolgot futottam a gasztro dokimhoz+genetikára,ahol azt mondták, h az elkövetkezendõ 3 hét ( mármint a tágítástól) un. mindent vagy semmit!! Gondolhatod mennyire izgultam! Azóta eltetlt pár hét és most a 11. hétnél tartok!
Pentasát abbahagytam magamtól miután kiderült a terhessségem! Ma vtam vérvételen és du. megyek a gasztro dokimhoz! Remélem minden rendben lesz!
Rákérdezek erre a tükrözéses dologra én is és megírom mit mondott!
Kitartás! Minden rendbe fog jönni!

Nincs jelen

 

#156 2007-08-13 17:52

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok !

Még egyszer köszi Roor a  Károlyiban a gasztros dokit, voltam nála. Hogy a végénél kezdjem: azt mondta, ha ennyire félek a vizsgálattól ne csináltassam meg, mivel durva tüneteim most nincsenek! Nagyon kedves és szimpi volt -azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy colitiszes vagyok (na de akkor mitõl vérzek - mondjuk épp mostanában nem). Nem értette, hogy a  dr.Kovács Ágota miért nem vett mintát még akkor, 3 hónapja, ha már kicsit "bent járt".... (tudom,hogy nagy szaktekintély a dr.nõ, de amikor én felhívtam, hogy kérek kontrollidõpontot mert még mindig vérzek, azt mondta nagyon elfoglalt, ne menjek vissza hanem irassak valami tablettát (salozpirin?) a háziorvosommal...)

Ma reggel közvéleménykutatást végeztem az orvosok körében, az eredmény a következõ:
- Nõgyogyim: csináltassam meg, a babának nem árt és tudni kéne mi bajom (õ ajánlotta azt a dokit,aki tükrözni akar). De szakmailag nem tud mit mondani....
- Védõnõ: nem tud mit mondani, nem volt még ilyen kismamija. Szerinte akár még el is veszthetem a babámat, mivel ennyire félek és egy görcs beindíthatja a szülést.
- Egy ismerõsöm nõgyogyija: csináltassam meg, mivel ez akár az én ÉLETMENTÕ vizsgálatom lehet, és mindig az anyát mentik, ha gáz van.
- Gasztros doktornõ: nem piszkálna feleslegesen , adna Salofalk tablettát és majd szülés után 2-3 hónappal nézne meg.

Próbáltam lemondani az idõpontot a "tükrözõs-gasztrodokinál" de már nem volt bent, és aki felvette a telefonját azt mondta, hogy nem túl szerencsés egy ilyen idõpontot halogatni, nehogy nagyobb baj legyen... Köszi szépen.... Úgyhogy reggel hívhatom megint, hogy nem megyek. Szerintem nagyon fog haragudni rám: hogy egy ekkora névnek nem hiszek, nem bizom abban, hogy nem csinál bajt,stb. És tartok attól is hogy a nõgyogyim nagyon haragudni, amiért nem azt az utat választom amit õ is javasolt. Lehet, hogy nem vállalja, hogy nála szüljek???? Megteheti? Keressek mást? (29.hétben, "problémás" terhesként úgy,hogy eddig másnál hagytam ott a pénzt, nem lenne egyszerû szerintem..)

Lehet, hogy nem kellett volna ennyi véleményt kikérnem, mert úgyis ugyanúgy meg vagyok zavarodva mint pénteken. (mert ugye azért én sem akarok elpatkolni mire megszülök és lehet, hogy ténlyeg teljesen tévesen diagnosztizálnak colitist egyenlõre,holott valami teljesen más bajom van!) Na mi legyen???

Vicaa! G
Lány23!
Gratulálok a babáitokhoz, sok jót kivánok nektek! És légyszi' ha van alkalmatok, kérdezzétek meg a nõgyogyitokat a tükrözésrõl! Köszi!

BOCS, HOGY SZÓF..OM LETT!

Nincs jelen

 

#157 2007-08-13 18:39

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Vikimami:örülök hogy elnyerte a tetszésed:D
Azt lehet elfelejtettem mondani,hogy a Molnár veszettül utál gyogyikkal tömni,tehát a lehetõ leg kevesebb bogyót adja.
A tükrözést sem viszi túlzásba,rákérdeztem,ha nincs különösebb gond,2-3 évenként elég planetáriumot játszani.:)Õ azt hiszem észrevette a lelki összefüggést is,nem véletlen mondta hogy ha félsz akkor ne csináltasd meg.:)
Nõgyogyit meg nem ciki váltani,mert úgy látszik fölöslegesen tömted a zsebét,és biztos vagyok benne hogy akad még olyan lelkiismeretes orvos aki elvállal egy ilyen "problémás" kismamát.:D
Próbáld meg az én nõdokimat,egy kérdést megér,veszíteni nem veszítesz.:D
Max nyerhetsz vele,mert õ is tündéri egy mókus!:D
És mint látod az én gasztros dokim fogadott,és nem rontott ajtóstul a házba.És hogy nem is biztos hogy colitis?Lehetséges.Nekem a tünetek alapján,colonnal megmondta hogy crohn és akkor még nem volt meg a szövettan eredménye.
Egyébként meg az IBD és az IBS egy dologban tér el:az ibs pszichésen alakul ki és nem roncsolja a belsõ dolgokat,az ibd viszont igen.De a tünetek és a kezelés is nagyon hasonló.
Tudod a remény hal meg utoljára,és ennek tükrében könnyen elõfordulhat,hogy ibs-es vagy,és akkor lehet hogy kis idõ múlva hírbõl sem ismered a vérezgetést meg a görcsöket.:)
Ha vállal a dokim,szerintem válts,mert lehet hogy egy két nyugtató szó többet hat mint a tükrözés meg a gyogyik .:D
A nõdokit rád bízom,de nehogy az akadályozzon hogy ciki.Legyen neki ciki,hogy így áll hozzá!:D
No mivel kissé fáradt vagyok,mostanra ennyi a lelkiförccsbõl.:D
Azért nézegetek ezerrel és várom hogy írj!:D

Nincs jelen

 

#158 2007-08-13 20:01

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Roor!
Köszi a lelkifröccsöt - abból nekem sosem elég :-)!
A nõdokit azért nem tudom, mert nem hiszek abban, hogy szívesen látnak az ezer problámámmal (van még csecsemõkori gyomorszáj mûtétem, szívbillentyû rendellenességem, plusz most ez a nem-tudom-mi-lehet-colitis). Ki örülne ennek???
Na majd meglátom, csak ez is olyan mint a mai vesszõfutásom: 5 doki = 5 vélemény. Na majd 28-án megyek hozzá kontrollra, ha felgma, otthagyom... (most jól befenyegettem ám!)

Az IBD végülis a colitis és a crohn ugye, és az IBS pedig az,amikor "idegi" alapon van hasmars (de az is szokott véres lenni). Na 2005-ben azt mondták IBS-em van. Írtad, hogy Mészáros doki neked colon alapján megmondta a crohnt, bocs, de mi azaa colon?
Pusszantás, és rakj nekem félre mindig a pozitivitásodból! Köszi :-)

Nincs jelen

 

#159 2007-08-13 21:10

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Vikimami!
Roortól elõre is elnézést kérek, hogy én válaszolok, de lehet, hogy Õ már lepihent és nem akarlak kétségek között hagyni. Igen az IBD a colitis /fekélyes vastagbélgyulladás/ és Crohn közös megnevezése. Az IBS /irritábilis bélszindróma/ a vegetatív idegrendszer mûködési zavara, ilyenkor nincs szervi elváltozás csak kellemetlen tünetek / haspuffadás, hasmenés, szorulás, esetleg ezek váltakozása/. Az IBS sok mindent le tud utánozni, de ilyenkor nincs vérzés, kivétel az aranyeres vérzés. Ez lehet IBS esetén is a hasmenéstõl vagy a sok erõlködéstõl. Nem lehet, hogy neked ez van, mivel terhességben amúgy is gyakoribb az aranyér /lehet ez belsõ aranyér is, vagy berepedés/?
De én nem szeretnék találgatásokba bocsájtkozni, csak szeretnélek megnyugtatni, hogy esetleg erre is gondolj. Nekem IBS-em volt hosszú éveken keresztül, csak késõbb lettem Crohn beteg.
Jobbulást kívánok Neked és kitartást!

Nincs jelen

 

#160 2007-08-14 17:33

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Vikimami:Molnár doki :D
Colon=colonoscopia és nagyon fújjjjjj :D
Sajnálom ma ennyire telik tõlem,nem vagyok lehangolt,csak ma egy éve hogy drága jó nagyim meghalt!:(
Holnap már itt leszek újra!

Nincs jelen

 

#161 2007-08-15 21:53

Tilda
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Roor!

Sajnálom a nagyidat!!! :(
Az elmúlt néhány napban képtelen voltam a fórumra felmenni valami technikai probléma miatt. Azóta látom Vikimami gondja talán megoldódik. :)
Vikimami: az én doktorbácsim is készen áll, hogy megnézegessen!! :) bár nem biztos, hogy jó ötlet egy 26. vélemény... 
Roor: Nem mondtad ma, hogy te már tudtál segíteni Vikimami-nak.. Hál'istennek,  hogy meg van elégedve :)
Így már tárgytalan a mai kérésem :)

Örülök, hogy így legyûrted ezt a kis genyát és ilyen gyorsan!!! Azt hiszem, kell, hogy írjak egy gratuláló levelet neked!!! :D

majd hívlak!
sok puszi
T

Nincs jelen

 

#162 2007-08-16 18:13

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Téda!Kicsit összekavarodtunk akkor,de sebaj,minden segítség aranyat ér! :D
Naná hogy legyûröm a kis genyát,nem majd hagyom hogy õ vegyen le a lábamról! :D :P
Sajna gartuláló levelet nem kaptam még. :D:D:D

Nincs jelen

 

#163 2007-08-18 10:50

Tilda
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Kedves Roor!

GRATULÁLÓ LEVÉL
Alulírott ezennel hivatalosan igazolja, hogy Roor hõsies és kitartó munkájával gyorsan és eredményesen legyõzte a kis genyát.

Tisztelettel gratulálok és további jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel:
Téda

Na???? Mit szólsz? :)

Nincs jelen

 

#164 2007-08-18 15:20

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Drága Téda!

Köszönömköszönömköszönöm! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D


Nincs jelen

 

#165 2007-08-18 21:08

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! Végre fel tudtam lépni a fórumra!

Roor, Téda! Köszönöm nagyon-nagyon a dokineveket és segítséget mégegyszer, remélem majd lesz alkalmam meghálálni :-).
Most elég jól el tudom terelni a gondolataimat, mert kifestettük a kis fütyisnek a kisszobát :) és hulla fáradt vagyok. Holnap takarítani KELL, muszály, utálom :-( Úgy néz ki a lakás, mint egy bútorraktár, mert át kellett hoznunk egy szekrényt -ami egyáltalán nem passzol a többihez - a bébi ágya miatt. Hú, nagyon gáz, a lakáskultúrába biztos nem fogunk szerepelni :)
Ja! ÉS egy bohócot is felfestek a falra a drágának, hadd kerekedjenek a szemei majd :)
SOK LOCSI-FECSI....
Azért továbbra is keresnék olyan kismamit, aki a terhessége alatt Salofalkot nyomott és szedett, kiváncsi lennék a tapasztalataira...

Vasból most egy méregdrága készítményt szedek (majdnem 5e Ft 15 napi adag :-S), de úgy látszik ezt bírom -a franc a kényes gyomromat - .
Lehet, hogy kérdeztem már: tud valaki valamit az injekcióként kapható vasról?

Pusszantás!

Nincs jelen

 

#166 2007-08-18 21:11

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Roor! Tényleg eltévesztettem a doki nevet, bocs. (Biztos a tudatalattimban nekem minden doki egy "mészáros"... Túl morbid voltam????)
Pusz

Nincs jelen

 

#167 2007-08-18 21:21

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Nos Vikimami így kell gondolatokat eltereleni! :D
Megy ez! :D
Kis fütyis meg belecsöppen a jóba! :)
Khm....jelentem szeretnék vele cserélni!No nem fütyit,csak kényelmes életet! :D
A doki nevével kapcsolatban morbid ugyan,de azt hiszem meg tudlak érteni! :D
De ez a doki ari doki!:D:D:D

Nincs jelen

 

#168 2007-08-18 21:40

Tilda
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Vikimami!

Óriásit változott a hozzállásod a dolgokhoz :) és ez az elõre vezetõ út!!! :) Lassan neked is gyárthatok egy gratuláló levelet....
A kismanó biztosan izginek fogja találni a bohócodat.. Pláne ha jó színes! Én annyira béna vagyok, hogy annak idején inkáb nem festettem semmit a falra a gyereknek... tuti ami fix , nehogy megálljon a fejlõdésben.. :D

Vigyázz magadra és iszogass körömvirág teát!

puszi
Téda

Nincs jelen

 

#169 2007-08-19 17:33

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Vikimami, én szoktam injekcióban kapni vasat. (Ferrlecit), kb. félévente. Vénás szuri, mivelnagyon lassan kell beadni, úgy szokták, hogy kórházban adják be: benyomják egy 1 dl-es infúzióba, és azt belémfolyatják. 1 dobozban 5 van, szóval 5 napig kapom. Kb. 30 perc alatt lefolyik. Már a 2. után olyan, mintha kicseréltek volna! Fáradtság, levertség sehol sincs! Mellékhatásokról nem tudok, nekem nem volt semmilyen. És nem is olyan vészes: kb. 800 Ft, ha jól emlékszem.
Ági

Nincs jelen

 

#170 2007-08-19 21:19

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szép estét!

Ma nem volt túl jó napja a kis pocilakónak, mert 3 napja hajolgatok, takarítok-fõzök-mosok-házitündérkedek és szerintem unja... Én is. Meg ideges is vagyok mostanában. Nemarra a feszkóra gondolok, ami pld a betegség miatt volt bennem, hanem ugrok minden szóra. Iszonyat- azaz házisárkány - lettem :-(

Tilda: na én sem vagyok valami nagy ász a figura festésben, elárulom a titkomat: azt találtuk ki a bátyámmal, hogy kivetítjük diavetítõvel a falra a fiugurát, én gyorsan körberajzolom, és utána akár napokig színezhetem :-)))  Jó színes lesz, természetesen. Ha kész és jó lett, küldök majd képet :-). Indigóval is el lehet érni ezt, ha papírról akarsz koppintani valamit.... És máris tovább fejlõdik a gyerek :)
Jaj, még nem kérhetek gratula-levelet, mert azért "visszaesõ" vagyok ám a letargiába . Majd tapasztalod .... Azért köszi, de tényleg csak akkor küldj, amikor megérdemlem!!!!!!

Ági: Nagyon köszi az infót a vasról, mindjárt fel is írom a nevét, hogy behajtsam a nõgyogyimon a receptet. Szerinted akkor ezt háziorvos nem is adhatja be? Mert eredetileg a háziorvosom szólt, hogy van ilyen és szívesen beadja. Hát a havi 10e Ft-os vastablettámhoz képest fruti az a 800 Ft !!!!!

Nincs jelen

 

#171 2007-08-20 15:59

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Vikimami!
Szerintem beadhatja, csak nem szeretik (legalábbis az enyém nem), mert azt írja a papír, hogy nagyon lassan kell vénába adni, minimum 4-5 percig tartson, míg benyomják. Ilyen lassan nyomni nagy türelem kell a dokinak is, neked is, szóval ez egy egyszerûbb megoldás. De beszéld meg vele, ha jó fej, biztos megcsinálja!

http://www.drinfo.eszcsm.hu/drinfo/pid/0/medicine
Ha itt beírod a gyógyszer nevét, elolvashatod róla a betegtájékoztatót, ott le van írva, hogy s mint lehet beadni.
Ági

Nincs jelen

 

#172 2007-08-20 16:09

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Agica! Igen, én is gondoltam rá és elolvastam tegnap a hazipatika.com-on a tudnivalókat :-), azért köszi a tippet. Nekem beadja a házidoki, mert õ ajánlotta fel, nagyon jó fej nõ! De láttam, hogy nem ajánlják pld. terhesség alatt, meg valami emésztési dolgot is írt - már nem emlékszem pontosan,de nem volt túl bíztató - . Na ezeket a gyógyszertájékoztatókat nekem nem kellene elolvasni...... Mindent tudok produkálni, de tényleg!!!! :-)
Te a bébi miatt kapod, kaptad ezt az injekciót, vagy "csak úgy" ?

Szerintetek a gyulladástól vagy a Salofalktól hullik ennyire a hajam, vagy esetleg a terhességtõl??? Gondban vagyok, mert valaki azt mondja, hogy terhességtõl is hullik de én pont az ellenkezõjét olvastam mindenhol, és eleinte így is volt: rengeteg hajam lett a bébitõl .... A Salofalkról is olvastam egy-két hozzászólást, hogy hullik tõle a haj, de a dokim nem mondta ezt egyértelmûen, amikor rákérdeztem.

Ha valamelyik kismama bírja átadom szívesen a Maltofer Fol tablettámat (havi adag) :), csak szóljatok!

Nincs jelen

 

#173 2007-08-20 18:44

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Vikimami!

Én általában véve vérszegény vagyok, így már terhesség elõtt is kaptam, meg ha jól emlékszem, közben is.  Meg azóta is alkalmakként. És nem volt semmi gond, egy mellékhatás sem jelentkezett! Biztos nálad sem fog! :)

Nincs jelen

 

#174 2007-08-20 21:20

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Köszi Ágica! Jövõ kedden megyek nõgyogyihoz, feliratom vele. Ez a szegény gyerek úgyis annyi mindent kapott - illetve nem kapott - tõlem, hogy ez a kis vas szerintem már nem árthat neki...
Pusszantás!

Hajhullás továbbra is érdekelne...
Ja, és ekcéma is, mert nekem az is lett kb. 2-3hete. Ez most a colitis vagy a terhesség? Vagy a gyógyszer?

Nincs jelen

 

#175 2007-08-21 12:22

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Most már hosszú-hosszú idõ után végre itthon is van netem, úgyhogy újra gõzerõvel igyekszem jelen lenni a fórumon.
Ágica! Ne aggódj a vas nem árt a bébinek, nekem is kell szednem, ez csak olyan mint egy vitamin.
Vikimami! Nekem is hullik a hajam, na azért nem olyan vészesen, én Salofalkot 3x2-t szedek, de Medrolt azt sajna 8mg-ot, biztos ezektõl lehet. De jövõ héten hétfõn megyek a dokihoz, majd én is rákérdezek.
Én még nem is hallottam errõl az injekcióról, csak tablettában kaptam vasat, bár az is igaz, hogy még most fordul elõ második alkalommal, hogy a véreredményem vashiányt jelez. Ja, azért csak óvatosan a sok fizikai munkával!
Bár bagoly mondja...., mert a hétvégén én is nagytakarítottam, de a hajolgatósabb munkákban azért intenzíven besegített a "kispapa" is! :)

Nincs jelen

 

#176 2007-08-21 20:21

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szép estét mindenkinek!

Vicaa! Azt nem tudtam, hogy Salofalkot szedsz te is - ha szabad ilyen mondanom, örülök neki mert tapasztalatiam szerint kismamiknak általában a Salazopirint írják fel, és már kezdtem megijedni,hogy elnéztek nálam valamit! Használtál valaha kúpot belõle -estelge a terhességed alatt ? -, van róla tapasztalatod?

Szerintetek az normális, hogy a Salof. mellett is van néha vér a székletemben és nyák is ?
Használ valaki Salofalk kúpot? Van olyan tapasztalatotok, hogy nem oldódik fel a kúp (este használom, és reggel még "találkozom" vele,ill. a maradványait vélem felfedezni)

Üdv.

Nincs jelen

 

#177 2007-08-22 07:23

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Vikimami!
A terhességem alatt nem használtam kúpot, de elõtte kaptam már, nekem is voltak hasonló "találkozásaim". Egyébként nekem régebben egy idõsebb betegtársam használt Salofalkot kúp, tabletta és klizma formájában is, azt mondta, hogy a klizma jobb és hatásosabb, mint a kúp, mert hm..., szóval "mélyebbre hatol.. :D
Na, de komolyan, mivel a klizma esetén az oldatot feljebb tudod "pumpálni, a kúp esetén pedig csak ameddig te magad eléred addig tudod felhelyezni.

Nekem a Salofalk mellett még nem volt vér a székletemben, az, hogy nyákos az viszont már többször is elõfordult. Ezt azonban én sokszor a nem megfelelõ táplálkozásnak tudom be, mert azért persze vigyázok, de mióta terhes vagyok a diétát nem úgy tartom be mint eddig, gyakrabban fogyasztok gyümölcsöt és egy-két olyan dolgot, amit azért nem nagyon lehetne...

Most én ott tartok ezzel a szemét crohnnal, hogy már a Salofalk melletti Budenofalk nem ért semmit, ezért Medrolt kaptam alacsony mg-ban, de aztán ez mellett is fellobbant a kis szemét, úgyhogy éppen eldöntötte a dokim, hogy mivel a Solu-Medrol infúzióra sem úgy reagált a bélésem, mint kellett volna, rá akart állítani a Immuranra. De kiderült, hogy terhes vagyok, úgyhogy  három szem után azonnal abbahyagyatta velem. Így viszont a Salofalk 3x2 mellett maradt a szülésig a Medrol.

További szép napot mindenkinek!

Nincs jelen

 

#178 2007-08-22 08:27

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Vicaa!

Egyébként a bébid hogy van? Méreteket tudsz? (hányadik hétnél is jársz most?)

Van egy csomó kérdésem, ha nem túl indiszkrét kérlek válaszolj, hogy ne legyek már ilyen h..lye ehhez az egészhez! :-)
Bocs, ha alap a kérdés, de mi az a klizma ????? Akkor ez valami beöntés-féle?
A Budenofalk és a Medrol szteroid?
Mit jelent az nálad, hogy fellobban a betegséged, milyen tüneteket érzel?

Nekem sajnos szinte minden nap van vér is a székletemben. Akkor lehet, hogy tök' feleslegesen nyomom a kúpot??? Mondjuk ezt a tünetet is mondtam mind a 3 dokinak, akinél az elmúlt két hétben voltam.... Most mi legyen? meg vagyok megint ilyedve, hogy mire megszülök súlyossá fajulnak "odabent" a dolgok :-((

Köszönöm a türelmedet :-))

Nincs jelen

 

#179 2007-08-22 19:09

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sehol senki :-(

Nincs jelen

 

#180 2007-08-22 19:15

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Fél szemmel d eitt vagyok! :D
Kellek valakinek?  :P
Vikimami:látom összetalálkoztál Vicával,ennek nagyon örülök!:)
Pusza Vica és jó egészséget!Pocaklakó mikorra várható?:D

Nincs jelen

 

#181 2007-08-22 19:22

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Roor!
Hogy-s-mint? Jól vagy, crohn nem piszkálódik most? Nem okozott nehézséget a hétfõn elfogyasztott nemzeti eledel?

Vicától kérdeztem pár dolgot, de valószínû Te is tudsz segíteni. Megnéznéd, kérlek? :) Köszi!

Nincs jelen

 

#182 2007-08-22 19:30

roor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika!

Vikimami!Igen olvastam a mailt,csak még nem volt idõm válaszolni,most készülök rá,fél órán belül megkapod! :D
Egyébént frankón vagyok,nem piszkál a dög,de nem is merne mert pénteken megyek kontrollra a dokitól meg állandóan betojik!:D
Nemzeti kaja jó cuccos volt,nem okozott gondot!
Na röppenek tovább és mindjárt körmölök mailt!
Pusszancs és minden hasonló finomság mindenkinek! :D:D:D

Nincs jelen

 

#183 2007-08-22 22:01

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Régebben írtam ide, egy januári veszteség után most ismét babát várok. 8 hetes vagyok, 2x2 salazopyrint szedek, meg folsavat.. Nagyon sokat fáj a derekam, már a terhesség elõtt is kínzott, de egyenlõre nem találtak semmit. Szerintetek lehet a colitistõl?

Nincs jelen

 

#184 2007-08-22 22:47

Bogyó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Vikimami!

Nem tudom miben hiszel, miben nem, de azt tudom felajánlani, hogy ha megadod az adataidat (legalább monogramm, városnév, ahol tartózkodsz, életkor, pár szó a külsõdrõl, a betegséged/tüneteid, a jelenlegi orvosi diagnózis, esetleges korábbi betegségek, mûtétek felsorolása), felteszem az esetedet az Agykontrollosok "esettanulmány" oldalára, és akkor akik lekérik az adataidat, telepatikusan gyógyulást küldenek neked. Nekik ez gyakorlás, a képességeik fejlesztése. Neked meg hátha használ. Ha van idõm, én is szoktam betegek adatait lekérni.

Egyébként minden terhesnek: hallgassatok sok Mozart-ot, és a 20. héttõl naponta hintázzatok hintaszékben: ezektõl jobb lesz a baba IQ-ja, mert jobban fejlõdik az agyuk. Legalább ezzel kompenzáljuk a nehézségeket, amiket esetleg a betegségünkkel okozunk a babáknak!

Bogyó (egy 29. hetes terheske)

Nincs jelen

 

#185 2007-08-23 07:21

Apacsanya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Bogyóka!
Csak terhesekkel foglalkozol?

Nincs jelen

 

#186 2007-08-23 07:27

Apacsanya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Tica!
A crohn vagy colitis nem okoz derékfájást. Szerintem pihenj amennyit csak tudsz- legalább az elsõ 3 hónapba. Feküdni, feküdni, feküdni...

Nincs jelen

 

#187 2007-08-23 09:01

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Tica! Szorítok neked a bébihez! :)

Bogyó! Gratula a pocilakóhoz, majdnem egyidõs várandósok vagyunk :) Hát, nem akarlak megbántani, de nem igazán hiszek az ilyen telepatikus dolgokban... A gyógynövények és a személyes találkozás egy nagyon pozitív emberrel még oké, de így "távolból"..... Remélem nem bántottalak meg! Azért nagyon köszi!
Te szedsz valami bogyót a terhességed alatt a colitisre vagy crohnra?

Szép napot4

Nincs jelen

 

#188 2007-08-23 11:03

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Vikimami!
Bocs, hogy késõn reagálok, de tegnap már késõn értünk haza. Megvolt a 4D-s ultrahang, minden rendben, bár a bébi most éppen faros fekvésû, de én most 27 és 28 hét között vagyok, a 32. hétig még változhat a helyzete. Egyébként nagyon jól van a kis manó, akrobatikus mutatványokat is csinált az ultrahang alatt, nagyon élveztük az egészet.
Igen, a Budenofalk és a Medrol szteroidok, a Budenofalk az annyival szerencsésebb, hogy csak a bélben hat, nem az egész szervezetre. A Medrol viszont éppen attól hatékonyabb, hogy az egész szervezetre egy nagyon erõs gyulladáscsökkentõ hatással van. A klizma az meg tényleg egy olyan beöntés féle, bár mondom én még nem használtam, csak láttam, hogy néz ki. Talán más topikban találsz róla többet is.
Nálam, ha a betegség fellobban, akkor iszonyúan görcsöl a hasam és olyan mintha az egész bélésem és még nálam a gyomrom is nagyon égne. A hasam is szokott menni, de szerencsére az már csak a végsõ esetben, és akkor sem többször mint napi három-négy alkalom. Ilyenkor a véreredményemben is rögtön látszik a gyulladás, most épp legutóbb a vérsüllyedésem 48 volt, a CRP 17 /ez még egész jónak számít/.

Roor! November 18-ra vagyok kiírva, már jó nagy a pocim, tudom, ígértem képet, de ami késik, nem múlik, csak én elég béna vagyok ahhoz, hogy feltegyem.

Majd még jelentkezek!! Szép napokat mindenkinek!

Puszi: Éva.

Nincs jelen

 

#189 2007-08-23 14:30

Apacsanya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Halika Vica!!!!!
Az orvos topicban írtam a dokikról!- Sikrült már orvost találnod?
Szorítok neked!!!!!!!!!!!!!!

Nincs jelen

 

#190 2007-08-23 19:33

Bogyó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Vikimami!

Én napi 2 Pentasa500-at szedek, elvileg 2x2-t kellene, a terhességem elõtt/elején ennyit szedtem, de most kettõvel is tünetmentes vagyok. (Kivéve, ha durván megszegem a diétás elõírásokat, úgymint pl. egyszerre egy egész citromot belecsavarok az esti teámba.)

És nem bántottál meg. Az lenne a baj, ha mindenki ugyanabban hinne.

Bogyó

Nincs jelen

 

#191 2007-08-23 21:33

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Azért gondoltam, hogy van valami összefüggés, mert általában reggel szórakoznak a beleim, és mikor túl vagyok a reggeli rohangáláson, szinte rögtön elmúlik, aztán hajnalban újra kezdõdik.. Nõgyógyász azt mondta köze nincs a terhességhez, mert nem ott fáj, ahol vetélésnél, és legtöbbször éjjel, ráadásul hónapokkal ezelõtt kezdõdött, mikor nem voltam babás.  Úgy látszik megoldatlan marad a dolog. Most még beszélek egy pszichológussal, a körzetim szerint a szorongás is okozhatja. Más ötletem nincs, ortopédia, reumatológia negatív. Viszont, ha beírom a keresõbe, hogy colitis, derékfájás kidob egy pár cikket.
Pl itt: http://209.85.129.104/search?q=cache:R_ … &gl=hu
Mondjuk, ha jól látom, itt a colitishez éppen lábfájást rendel, ami szintén megvan, néha minden indok néllkül úgy fáj a bal lábam térdtõl felfelé, mintha le akarna esni. Szinte mindig akkor, mikor a colitis is bedurvul, és ugyanúgy hajnalban kezdi, mint a derekam. Na, akkor most vagy van még valami finomság a colitis mellé, vagy tényleg attól van. A lényeget tekintve mindegy, csak tudnám, hogy tényleg nem a babával van gond..

Nincs jelen

 

#192 2007-08-23 21:50

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Katica!

Nekem is fájdogált a derekam,és 99%, hogy a terhességtõl, mert nálam akkor még képzeletben sem volt arról szó - és semmilyen tünetem nem volt -, hogy colitisem van.

Én annak idején említettem a nõgyogyimnak, aki azt mondta, hogy valósznû, hogy mivel nekem pld. hátrahajló méhem volt -van- azzal, hogy elkezdett elõre jönni a baba miatt, megterhel olyan izomszalagokat amik eddig egyáltalán nem voltak "megdolgoztatva".

Nõgyógyászodnak említetted már?

Nincs jelen

 

#193 2007-08-24 07:29

Apacsanya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szép jó reggelt Katica!
Csak ne izgulj!!- Lehet, hogy úgy van, ahogy Vikimami mondja. Lehet, hogy a colitistõl fájnak a lábaid is- koncentrálj a bébire. Álmodozz, lazíts. Pockold fel a lábaidat és pihenj. Ne félj, ne szorongj! Örülj, légy boldog.- Hidd el életed legszebb idõszakát éled.

Nincs jelen

 

#194 2007-08-24 17:24

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Apacsanya!
Köszi az orvosajánlást, mindkettõt ismerem,  Kovács Dr-t csak hírbõl, a Horváth Dr. meg Apukámat kezelte és egyszer én is feküdtem nála. Most még variálok azon is, hogy esetleg néha feljárjak Jászberénybe a régi dokimhoz, végülis, azért annyira nem az ország másik végébe költözött. a Majd kiforrja magát a dolog. Köszönöm a segítséget!

Nincs jelen

 

#195 2007-08-25 10:42

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!
Most én kérnék segítséget bárkitõl aki hozzá tud szólni a szoptatással kapcsolatban!
Én sajnos úgy tudom, hogy a mi gyógyszereink mellett nem lehet szoptatni. Gondolom a Medrol mellett ki van csukva, és ha csak a Salofalkot szedjük akkor sem lehetséges?
Szívesen fogadnék bármilyen infót vagy tapasztalatot!!!

Nincs jelen

 

#196 2007-08-25 15:20

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Vicaa!

Én amikor szültem, pentasát szedtem. Azt mondták, amellett szoptathatom. Csak nagyon rosszul lettem már a terhesség alatt, és szülést követõen 2 hét után muszáj volt elkezdenem imurant, medrolt, és hát akkor ennyi volt. 2 hét és tovább nem szabadott. Salofalkról nincs tapasztalatom, de amit én tudok, mert nekem azt mondta gasztros és nõgyogyi is hogy pentasa mellett nyugodtan. Talán a többi mellett is lehet, mert a hatóanyag - gondolom - ugyanaz.

Nincs jelen

 

#197 2007-08-25 17:13

tica
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok! Ma egész jól vagyok, derekam is ok. Igazság szerint én még nem merek álmodozni, sõt nagyon kötõdni sem. Muszáj nem beleélnem magam, mert szerintem ha mégis megint történne valami, végleg összeroppannék, azt pedig nem engedhetem mag magamnak. Így most a 18. hétig rettenetesen vigyázok magamra, de semmi babaruha, könyvek, mütyûrök... Januárban a páromnak úgy kellett eltüntetni a dolgokat, mire hazamentem a kórházból.. Nagyon nem jó, de ez bizony nem a legcsodálatosabb idõszaka az életemnek. Az majd akkor jön el, ha egészségesen hazajövünk a kórházból, és végre mi is egy pici család leszünk.
Különben nekem meg nagyon elõrehajló a méhem, nem tudom, talán ez is jelent valamit..

Nincs jelen

 

#198 2007-08-25 17:48

Berci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Katica! /Tica/
Örülök a hírnek , és vigyázz magadra.  Dolgozol még?

Nincs jelen

 

#199 2007-08-25 17:56

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Szia Tica!
Nagyon szurkolok Neked, minden rendben lesz, de tényleg vigyázz magadra!!! Egyébként nekem nyitott gerincem van, úgyhogy egyébként is többet fáj a derekam, szerencsére a családban két masszõr is van, akik vigyázva kényeztetnek. Te is számolj be nekünk mindenrõl!!!     

Ágica köszi az infót!!!

Nincs jelen

 

#200 2007-08-25 21:16

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Terhesség, szoptatás, colitis

Sziasztok!

Hogy bírjátok ezt a trópusi idõjárást? Én már nagyon rosszl tûröm így nagy pocival , mert az elmúlt hetekben is már elkezdtem az "elefántmozgást", ez most kiegészült lihegéssel is :(

Csütörtökön vettek tõlem szövettant. (Mégis belementem több okból, nem részletezem, mert hosszú lenne, a lényeg az, hogy megint vannak tüneteim - véres "végtermék") Kb 10 nap, és kész az eredmény.
Hü...n hangzik,de jó lenne ha kitalálnák végre, hogy mi van, mert nagyon unom a "nem tudjuk mi baja, lehet, hogy nem is colitis vagy crohn " diagnózist :(
A rövid "betekintésbõl" a doki nem látott semmit azon kívül, hogy elég "sima" a bélfalam. Azt gondoltuk, hogy mivel ennyire érzékeny az alsó rész, biztos van valami gyula ott is, de meglepõdve mondta, hogy nincs....
Ezek szerint feljebb van valami :(((( Azt meg tényleg csak a szülés után nézetem meg.
Csak ne lenne mindentõl függetlenül (kaja, stressz, gyógyszerek, vitaminok, stb) vér a székletemben, mert hiába megy ez igy több mint 3 hónapja,  újra és újra megijedek és elrontja a napomat a reggeli látvány!

Szerdán megyek a SOTE-ra bélultrahangra is. Szerintetek ez mibõl áll? Remélem "sima" ultrahang, nem valami feltöltéses-csoda !!! Mert az a fiam miatt nem engedem!!!!!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB