#1 2014-09-21 20:40

sha
Tag
Regisztrálva: 2014-09-21
Írások: 3

Relytéjes puffadás, hasfájás

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Mivel orvosi úton eddig nem sikerült megoldást találni a problémámra, ezért kicsit még bízom benne, hogy hátha egy sorstársamnak lesz valami jó ötlete, megoldása a problémámra. Elég hosszú a kórtörténetem, ezért próbálok nagyon rövid és tárgyilagos lenni, nehogy a felénél elveszítsem esetleges leendő megmentőmet. smile

34 éves férfi vagyok. kb. 20 éve crohnos. Több műtétem is volt, amik során összesen 40 centit vesztettem a vékonybelem végéről és 10-et a vastag elejéből. A legutóbbi etap sikerült nagyon durvára, mivel varratelégtelenség miatt reoperálni kellett. Ideiglenes sztómám lett 9 hónapra, ami alatt 4 tályogleszívásom volt, minden létező baci elszaporodott bennem, szepszist kaptam, MRSA-t kaptam. Szóval majdnem sikerült megnyekkenem.

Node mindebből kilábaltam 2 éve volt a sztómazárásom. Utána is nagyon nehezen állt vissza a kajálásom, 2 havonta rendszeresen előjöttek 1-1 hetes hasfájások, de szinte bármit meg tudtam enni, csak a rostot kerültem. Mindez működött ez év elejéig. Azóta csak folyadékon élek. A napi menüm: kefír, puding, tejbegríz (rízsgrízből és szójatejből), szűrt húsleves. Persze ebből nem lehet megélni, így lassan de biztosan folyamatosan fogyok. Persze minden elképzelhető vizsgálaton voltam már, de mindenem negatív:
- tükrözés: minden ok
- CT: minden ok, se gyulladásra, se szűkületre utaló jel nincs
- vérkép: minden ok, semmi jele gyulladásnak, crohnnak: vas ok, süllyedés ok, CRP ok, fehérvérsejt ok.
- ultrahang: semmi
Egyedüli nyom annyi volt, hogy ha nincs más, akkor biztos összenövések. Mivel volt két sérvem is, ezért egy explorációs műtét mellett döntöttünk. Ez is megvolt. Mindent rendbetettek, crohnnak nyomát se látták odabent, pedig minden centit átnéztek. Mindez két hónapja volt, és ugyanott vagyok, mint az év elején. Ha bármit megeszek, ami a fentieknél kicsit is szilárdabb (pl. szétfőzött hal, csirke, krumplipürével), akkor !4 napos! hasfájás a büntim érte. Ez leginkább puffadó, feszítő jellegű, sok-sok büfögéssel, enyhe émelygéssel. Ha csak a fentieket eszem, akkor is rendszeres a valamilyen szintű fájás, állandó kutyorgás, zubogás (tiszta Jurrasic Park). Éjjelente sokszor zavar az alvásban még így is.

Az a baj, hogy most már minden ötlet, továbblépési irány elfogyott.

Várom az ötleteket, tapasztalatokat, esetleg olyanok hozzászólását, akik hasonló varratelégtelenségen, és tályogrendszeres anomáliákon mentek keresztül!

Előre is köszi,
sha

Szerkesztette: sha (2014-09-21 21:40)

Nincs jelen

 

#2 2014-09-22 01:19

Rigor
Colitis
Regisztrálva: 2006-09-14
Írások: 1516

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Nem semmi, szerintem nem sokan járnak a te cipődben. Én ugyan csak colitises vagyok, immáron vastagbél nélkül. Amit tudok javasolni a tápkiegészítők, elsősorban fehérje használata. Nekem amikor semmilyen létező rost nem ment le és a krumplitól is puffadtam (a nutridrinkről nem is beszélve) akkor csak ez működött. Meg szőlőcukor. A testépítős fehérjék közül végigpróbáltam termékminták alapján melyik volt a legkellemesebb - az már a teljesen tropára ment belekkel is még elment, mivel könnyen, gyorsan felszívódik rost nuku. Az ára sem olyan vészes, nekem a powertrack csokis jött be, (finom is) de ki kell tapasztalni kinek mi. Több Crohn-os, colitises betegtárs is hasonló módon roborál, főleg külföldön elterjedt módszer.
Szóval így sikerült akkoriban még izmot is építeni amikor teljesen rost és szénhidrát mentesre tértem át (gríz, puding is csinál némi székletet - szvsz az sem teljesen rostmentes). Ez még akkor is jól szolgálatot tett amikor már a tiszta víz is csak rohant át rajtam dupla adag vérrel . (aztán már vért kaptam meg "kecsketejet" intravénásan). Tályogom (lekopogjam) csak kétszer volt, a másodiknál mondjuk mozdulni nem bírtam. Szepszis nekem is volt, de nem nagyon emlékszem mert sokkot kaptam, MRSA-t megúsztam pedig volt bent MRSA-s nem igazán elkülönítve...

Büfögés stb. - savlekötőt adnak?


"Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket."

Nincs jelen

 

#3 2014-09-23 07:54

sha
Tag
Regisztrálva: 2014-09-21
Írások: 3

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Köszi szépen! Ez a gyúrós cucc tolás nem rossz ötlet, alkalomadtán ki is próbálom. Jó ha van B terv ezekkel a trutyikkal az életben maradásra, de azért bízom benne, hogy megoldódik a probléma, csak hát diagnózis nélkül nehéz. Fura, hogy csupa negatív lelettel, hogy lehetek ilyen vacakul.

Savval kapcsolatban Quamatelt szoktam szedni, de nem érzem úgy, hogy jelentősen befolyásolná ezeket a büfögéses panaszokat.

Nincs jelen

 

#4 2014-09-23 08:41

rny
Tag
Regisztrálva: 2013-12-20
Írások: 509

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Nekem közel sincs ilyen betegségem, viszont ehezes a savas részhez hozzá tudok szólni. Én hiába szedtem a controlocot ez hónapokra előjött, kvázi mindennaposan, hogy hányingerem volt, égett a gyomrom és olyan érzés volt mint tele lenne levegővel.  Aztán úgy döntöttem, hogy ha a gyógyszer nem segít akkor abbahagyom. Persze magában szar volt nélküle, de elkezdtem reggel 1 kk szódabikarbónát inni, kb egy-másfél hétig, azóta nyoma sincs a savnak, böfögésnek, stb.

Nincs jelen

 

#5 2014-09-23 15:12

sha
Tag
Regisztrálva: 2014-09-21
Írások: 3

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Köszi, jó ötlet ez a szódabikarbóna is. Rennie rágótablettát már próbáltam, úgy tudom az is az gyakorlatilag.

Nincs jelen

 

#6 2014-09-23 17:17

rny
Tag
Regisztrálva: 2013-12-20
Írások: 509

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Hááát szerintem nem, de lehet, hogy igazad van. Én azt időnként szedem, ha van valami akut. Ebben a szódabikarbónában az volt a jó, hogy egy ilyen 'kúra' után gyakorlatlag teljesen megszűnt az egész dolog és nem kell szednem semmit se. Az első pár napban volt, hogy este is kellett egy kávéskanál, de aztán csak reggel és aztán már akkor sem.

Nincs jelen

 

#7 2014-09-24 09:35

adilmalik
Tag
Regisztrálva: 2014-09-24
Írások: 1

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Ez a műtét elött nem volt jellemző. Az állandó fájdalom megcsúnyított és keresűvé tett. A legszebb éveim múlt


_____________
adil

Nincs jelen

 

#8 2014-09-24 16:23

Lelle
Tag
Regisztrálva: 2014-09-24
Írások: 35

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Szia sha,

Én colitises vagyok, de az általad leírt panaszok:puffadás, fájdalom, hangos zuborgás, kutyorgás nálam mind aktivitási tünet, és már az előtt jelentkezik, hogy a hasmenés megjelenne (később persze fokozatosan fellángolás lesz belőle), de olyankor még nekem is negatív minden leletem, csak tudom, hogy be fog durranni a belem....
Sőt, nekem is volt olyan, hogy az éves szokásos tükrözéskor ezek a dolgok már megvoltak, de még nem volt véres hasmenésem, és a kolonoszkópia is negatív lett (fekélyek nem voltak, csak túlzott nyálkatermelődést láttak), viszont én tudtam, hogy nagyon alapszinten már aktív a betegségem, mert nem voltam jól.

Én arra tippelek, hogy nagyon picit aktív a crohn-od, de csak klinikai tüneteket produkálsz (van ilyen!), esetleg az alapgyógyszered nem tartja elég jól szinten a dolgokat.... Mit szedsz? Gyógyszer emelést próbáltátok már, hogy megszünteti-e? Nekem ez lenne a tippem....

Szorultam már kórházi kezelésre 150-es CRP-vel, de 5-össel is......
És anno (15 éve) 5 évbe telt az is, hogy a colitist diagnosztizálni tudják. 5 évig nem volt látható tükrözéssel, de már ilyen puffadásos, kuruttyolós tüneteim voltak, akkor még IBS volt a diagnózisom....
Aztán amikor kiderült a colitis, a mesalazin azonnal helyre tette..... (sajnos azóta már jó pár év eltelt, és már nem ilyen egyszerű a helyzet)

Szóval a tipp: gyógyszeradag-emelés v. váltás?

Szerkesztette: Lelle (2014-09-24 16:25)

Nincs jelen

 

#9 2014-09-24 16:26

Lelle
Tag
Regisztrálva: 2014-09-24
Írások: 35

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Ja, és savas dolgokra nekem csak a Controloc válik be, szteroid mellé is mindig azt kapom...

Nincs jelen

 

#10 2014-09-25 05:46

QpaK
Tag
Regisztrálva: 2013-10-25
Írások: 1192

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Van köztetek, aki dohányzással enyhíti a colitis tüneteit?


__________________________Colitis Ulcerosa (Pancolitis) ________________________

Nincs jelen

 

#11 2014-09-25 06:05

maKACS
Tag
Hely: Debrecen
Regisztrálva: 2005-02-11
Írások: 111
Honlap

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Én pipázgatok. Hatásáról nem tudnék nyilatkozni, gyanítom inkább csak kikapcsol kicsit.

Nincs jelen

 

#12 2014-09-25 07:59

QpaK
Tag
Regisztrálva: 2013-10-25
Írások: 1192

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Kikapcsol, megnyugtat. Addig sem gondolsz másra. Sőt van egy kellemes rutin jellege is. Illetve állítólag az immunrendszerünkre is pozitívan hat, mert ott is kikapcsol bizonyos túlműködő folyamatokat.


__________________________Colitis Ulcerosa (Pancolitis) ________________________

Nincs jelen

 

#13 2014-09-25 14:52

hungaryfoto
Tag
Regisztrálva: 2014-09-25
Írások: 6

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Betegségem, vagy inkább állapotom leírása.

2007 -ben kezdődtek az előjelek hogy a bélrendszeremben, valami nem stimmel, egy éjszaka szúró, éles fájdalom a baloldali vastagbél leszálló ágából... ezek a szúrások először csak ritkán.. majd egyre többször és hosszabban jöttek.. aztán felfúvódás, és gázosodás, majd hol szorulás ,hol hasmenés, görcsök folyamatosan... állandó bélbugyogás, erős mozgás.. vizsgálatok ..szinte minden amit lehetett.. 2 vastagbél tükrözés, 3 gyomortükrözés, CT-k, röntgenek, rengeteg vérvétel.. eredmény mindig negatív.. csak átmeneti kis javulások majd jelentős romlások.A legnagyobb változás 2013 ban volt amikor a testsúlyom 17 kg-ot veszített abból a 69 kg -ból ami addig sem volt sok Semmi nem segített, az orvosok sorra elküldtek, hogy idegi alapon van, addigra már egész napom görcsökben, és fájdalommal telt.2014-ben kerültem egy új orvoshoz, azt hiszem a 7 -dik aki végre elkezdett ismét előröl vizsgálni, minden vizsgálat eddig negatív,de a hatalmas testsúlyveszteség már feltűnő--53 Kg... különböző gyógyszerek szedése átmeneti javulások..  sikerül 7 kg -mot vissza szedni.., a fájdalom vissza jött jelenleg erős Medrol Szteroiddal kezelnek..semmi javulás.Itt tartok most... és már csak reménykedni tudok...

Üdv Mindenkinek !!

Nincs jelen

 

#14 2014-09-25 15:03

QpaK
Tag
Regisztrálva: 2013-10-25
Írások: 1192

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Mennyi medrolt szedsz? Mos 60 kiló vagy?


__________________________Colitis Ulcerosa (Pancolitis) ________________________

Nincs jelen

 

#15 2014-09-25 15:17

hungaryfoto
Tag
Regisztrálva: 2014-09-25
Írások: 6

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Szia !
most 58-60 között attól függ mennyire kínoz a fájás... és tudok e enni vagy nem... most reggel eszem 12gr Medrolt.. és más semmit ...ezt írták fel.. és ez mellé még búzacsíra és huminsav kapszulát 2x1..

Nincs jelen

 

#16 2014-09-25 15:27

QpaK
Tag
Regisztrálva: 2013-10-25
Írások: 1192

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Lehet, hogy majd a 12gr-ot növelik. Hol szurkál? Inkább köldök vagy a bordák alatt? A búzacsíra huminsav saját ötlet, vagy felírták? Esetleg rákérdezhetsz a d vitaminra és a halolaj kapszulára. Persze lövésem sincs mi a bajdod... yikes

Szerkesztette: QpaK (2014-09-25 15:28)


__________________________Colitis Ulcerosa (Pancolitis) ________________________

Nincs jelen

 

#17 2014-09-25 15:28

QpaK
Tag
Regisztrálva: 2013-10-25
Írások: 1192

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Fényképész vagy?


__________________________Colitis Ulcerosa (Pancolitis) ________________________

Nincs jelen

 

#18 2014-09-25 15:32

hungaryfoto
Tag
Regisztrálva: 2014-09-25
Írások: 6

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Igen.. 
A búzacsírát a doktornőm ajánlotta hátha... nekem mindig a bal oldalon a medencecsont mellett alhas tájékon fáj... de nem kicsit... színte ég.. görcsoldók semmi hatás.. puffadásgátlók kilőve...  totál tanácstalan vagyok.. természetesen ételallergia teszt is csak enyhe zeller és paradicsom érzékenységet mutatott.. ezeket ki is hagyom..

Nincs jelen

 

#19 2014-09-25 15:37

QpaK
Tag
Regisztrálva: 2013-10-25
Írások: 1192

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

A Crohn inkább köldök és jobb oldal környékén fájhat, míg a colitis a bal oldalon. Mondjuk ez nem feltétlen szabályszerű, de ha medrolt írt akkor gondolom az ibd-re gyanakszik. Ott meg az immunrendszernek jó a d vitamin és az omega3 zsírsav.

Szerkesztette: QpaK (2014-09-25 15:38)


__________________________Colitis Ulcerosa (Pancolitis) ________________________

Nincs jelen

 

#20 2014-09-25 15:45

hungaryfoto
Tag
Regisztrálva: 2014-09-25
Írások: 6

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

omega3 mat szedtem.. meg talán már annyi mindent...  jelenleg nem akar vastagbéltükrözést a doktornőm.. azt mondja volt már elég...  az érdekes hogy igazán wc-zés után leszek rosszul.. tehát ha megszorulok esetleg.. akkor ehetek bármit.. majd beindul.. és addig futok amig van bennem valami.. és jön a fájdalom... :-(   soha nem dohányoztam, nem ittam.. stb.. sportoltam.. de a remény hal meg utoljára !!

Nincs jelen

 

#21 2015-01-20 03:57

inf3rno
Tag
Regisztrálva: 2015-01-20
Írások: 33

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Én a helyedben megpróbálnék olyan probiotikumot, ami Streptococcus thermophilus-t tartalmaz. Pl a jutavit ilyen. Ez a faj megakadályozza a bélgázok képződését. A pontos mechanizmust nem ismerem, de nekem bevált.

Nincs egyéb tüneted? Pl jobb bordaív alatti nyomás esetleg fájdalom, gyakori pattanás vagy fekély képződés, enyhe immunhiány, száraz bőr, ekcéma, térképnyelv, ízületi fájdalom, memória zavarok, látás romlás, fül csengés, allergia, körömgomba, szájpenész, gyakori íny-, mandula-, torokgyulladás, hideg lábak, stb... Nálam mindet az okozta, hogy folyamatosan kaptam napi 24 órában nagy dózisban a fekete penész spóráit, ami az ablakomon élt. Pár napja irtottam ki, azóta javuló pályán vagyok szinte minden téren, kopp-kopp. :-)

Nincs jelen

 

#22 2015-01-21 20:53

hungaryfoto
Tag
Regisztrálva: 2014-09-25
Írások: 6

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Sziasztok !!
Ismét írok mert új fordulat jött szerény kis életemben... már karácsony előtt nagyon erős görcsök, fájások jöttek rám, állandósult a gyomkorgás, erős bélmozgással... semmi nem segített.. sajnos fogytam ismét.. a Doktornőm 3 doboz Normix beszedését írta elő... beszedtem.. mondhatom nyugodtan... még rosszabbul lettem.. semmi szilárd étel.. jött a tápszer.. közben kiderült hogy nem végeztek még soha olyan kifúvásos vizsgálatot.. tehát ma voltam... ittam valamit. majd fél óra és fújás, majd..rohanás a wc-re mert intenzív hasmenés kezdődött. 6 szor fújtam, addigra már totál kész voltam, szédülés, hasmenés. rosszullét.. eredmény ! totál pozitív ! frankó. irány a doki,kiértékelés, két új gyógyszer.. mert erre bizony végre van.. most nem tudom örüljek, vagy sírjak? ennyi év után az első pozitív vizsgálat ami biztos. itt tartok most..gyengén.. éhesen.. és kitartóan.. de talán ez a nyomorék fertőzés az oka minden bajomnak?!

Nincs jelen

 

#23 2015-01-22 12:49

inf3rno
Tag
Regisztrálva: 2015-01-20
Írások: 33

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

A kifúvás alatt pontosan milyen tesztet értesz? Laktóz intoleranciánál szoktak ilyet csinálni, ezen kívül más nem ugrik be. Az intolerancia tesztnél viszont szó sincs fertőzésről, egyszerűen a beleidben nincs elég enzim, hogy lebontsa a laktózt, ezért a baktériumok kezdik el, ami eltolja a bélflórát hasmenés irányába.

Nincs jelen

 

#24 2015-01-22 13:26

youlcsi
chysh
Hely: Baja
Regisztrálva: 2008-02-21
Írások: 743
Honlap

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

lehet, hogy laktulóz-terhelés volt. annak pozitivitása kontaminációt jelez általában. én anno erre kaptam a normixot. de nyilván van rá más is, és az jó lehet.


nem értek a lovakhoz...
***
http://www.facebook.com/fonalbarmi

Nincs jelen

 

#25 2015-02-08 10:06

hungaryfoto
Tag
Regisztrálva: 2014-09-25
Írások: 6

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Sziasztok !
Ismét itt...  a vizsgálat baktérium vizsgálat volt. . hurrá.. ezt csak sikerül már végre kezelni..de nem úgy néz ki.. :-( a kapott gyógyszerek is kicsináltak.Most a fájás érdekes módon inkább este jelentkezik és jobb oldalon a vékonybél és vastagbél összekapcsolódásánál. most itt tartunk. Egy hét múlva megyek Pécsre egy feltöltéses vastagbélvizsgálatra.. na az sem fog a kedvencek közé tartozni.. majd beszámolok a fejleményekről.. DE az élet szép!!! csak meg kell találni hogy hol !! :-)

Nincs jelen

 

#26 2015-02-16 10:01

andifeher
Tag
Regisztrálva: 2011-03-28
Írások: 104

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Sziasztok!

Én a fehérjék közül csak annyit mondanék, hogy amiben pl stevia van az baromira felfúj, probiotikum viszont az segít (Protexin) a felfújódáson.

Nincs jelen

 

#27 2015-02-27 12:14

Keckix
Tag
Regisztrálva: 2009-11-29
Írások: 28

Re: Relytéjes puffadás, hasfájás

Sziasztok!

2008 óta crohn beteg vagyok, de most meg mégse?

A történet:

Az első tükrözés után megállapították hogy crohn beteg vagyok, majd a ct kimutatta hogy van szűkület is a vékonybélben a vastag bél találkozásánál, meg akartak műteni, de nem engedtem, így szteroid és humira-t kaptam , és a szűkület megszűnt, majd jött a fordulat 2014-ben rejtélyes zöld széklet & extrém puffadás (görcsök) kezdődött, a humira már nem segített rajta, az orvos meg csak azt mondta rá hogy a crohn betegséggel együtt jár! Ezért magán akcióba kezdem, a házorvosom(colitis-es) támogatásával! Szteroid lökés + klion antibiotikum kúra. Tökéletes is volt az extrém puffadásra, addig amíg szedtem, a befejezés után 1 héttel ismét visszatért, és kezdődőt minden elölről, ez 6 hónapig így ment folyamatosan, orvost váltottam, és a zöld széklet miatt elkezdetem szedni borsmenta olaj kapszulát, most ott tartok hogy a zöld széklet megszűnt, de az extrém puffadás maradt, viszont a szteroid lökés megszünteti, semmi más nem! A széklet normális, UH negatív, vérkép emelkedett süllyedés és crp, erre az új orvos IBS-re gyanakszik, de majd a vékonybél CT után többet lehet tudni.

Az új orvosom nem javasolja a szteroid szedését, de ha nem szedem akkor annyira rosszul leszek a görcs+ puffadástól, hogy csak tápszert tudok le erőltetni azt is nehezen a torkomon, de így is estére már annyira felfújódok hogy brutális hányingerem van.

Volt olyan hogy 3 hétig nem szedtem a szteroidot, de 10kg-ot lefogytam mert már egyszerűen nem ment le semmi a torkomon mert mindentől hányingerem volt.

Olvasgattam a topikot, de megoldást erre a tünetre nem találtam

Valakinek van valami ötlete?

Már rettegek attól is hogy a CT-n mit találnak majd, vagy ha semmit, akkor mi lesz velem.

Eddig is szar volt az élet, de most....Szteroid nélkül borzasztó az élet.........

Szerkesztette: Keckix (2015-07-24 20:16)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB