Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#101 2007-08-27 17:30

pacsaji
Tag

Re: Testsúly

Remélem aktív lesz ez az oldal, mivel csak most találtam ide, de sajnos ott tartok, hogy néha már nincs erőm. A legkisebb fizikai megterhelés is úgy kifáraszt, hogy pihennem kell. Ráadásul a kísérleti gyógyszerem is folyamatosan lefelé vitte a súlyomat: az elején havi 40dkg-ok utána kevesebb, de lementem 49, 5-re (167cm vagyok). A dokimat sajna nem zavarja. Rajta kívül mindenki észrevette, hogy fogytam, neki meg a mérleg sem számít (lehet, hogy ezzel a nemtörődömséggel akarja tartani bennem a lelket). A tápszerekkel az a bajom, hogy úgy eltelek tőlük, hogy már a második doboz elfogyasztása is gondot okoz, na az evésre pedig ilyenkor gondolni sem tudok! Ráadásul felénk csak édesek vannak forgalomba, húslevesest, sósat, kávésat még sohasem hozattak. Nem tudom van lehetőség a teljes kínálatból való választásra?! A por alakút is szedtem egyszer, de akkor nem lett jobb, bár lehet, hogy több doboznyit kellett volna elhasználnom? Kinek van erről tapasztalata? Remélem lesz aki válaszol!

Nincs jelen

 

#102 2007-08-27 18:04

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Szia Pacsaji!
Segítek Neked aktivizálni az oldalt! Én Ensure Plus Drinket ittam és iszom. Igen sokféle ízben létezik. A patikában tájékoztatnak milyen ízek léteznek belőle és akkor olyat hozatnak, amilyet kérek. Gondolom másfajta tápszer esetében is így van ez. Na az étvágyamat nem ez hozta meg, hanem a szteroid. Így újra tudtam enni, és akkor már nem okozott akkora gondot, hogy naponta egyet megigyak belőle napközben vagy éppen lefekvés előtt /nem egyszerre, kortyolgatva. Természetesen mást is ettem, ez csak kiegészítő volt. Néhány kilót híztam, de nekem ez a kevés is sokat számít, mert előtte csak fogytam és étvágyam sem volt.
Lehet, hogy ezzel nem sokat segítettem Neked, de remélem mihamarabb írnak a nagyobb tapasztalattal rendelkezők is!!!

Nincs jelen

 

#103 2007-08-27 19:05

pasek
Tag

Re: Testsúly

Hali Pacsaji!

Egy cipőben járunk :( Jómagam indítottam a topicot, sajna nem tudok beszámolni átütő sikerről, de nekem az jelent eredményt, ha nem fogyok, és az az extra sikert, ha egy-két kilót gyarapodok. (188/56 pill.) Ez már fizikálisan nem zavaró tényező, én kvázi így vagyok stabil. Amiért viszont reménykedek, hogy egyszer csak mégis "normál" méretre gyarapodok az a következő. Jah, olyan gyogyit szedek, amivel nem ér napra menni. Ezért hosszú gatyó, hosszú újjú póló. Fesztiválon voltam, s heroinistának néztek, mer' gebe vagyok, s biztos a tűszúrások takargatása miatt hordok hosszú újjút. Az ilyesmihez nem tudok hozzászokni. Vagyis vizuális okok, azaz az egóm hajt csak, hogy küzdök érte. Mellesleg ha eredményt érek el, akkor a testem is jobban érzi magát a bőrében.
Csomó mindent kipróbáltam már, meg tudom osztani, mivel hoztam 1-2 kilócskát.

Nincs jelen

 

#104 2007-08-27 19:28

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Nekem pedig az esik a legrosszabbul, amikor a erősen túlsúlyos ismerősök sápítozva mondják "De sovány vagy", mintha, tehetnék róla, - /ráadásul olyanok teszik a megjegyzést, akik tudják, hogy bélbeteg vagyok/, - persze ahhoz ostobák, hogy felfogják, ez a betgség mivel jár. De ne is tudják meg! Mindenesetre azt nem illik senkinek se mondani, "De kövér vagy". Mert ugye, az már órisi sértés!!!
Én is jobban érezném magam a bőrömben, ha még tovább tudnék hízni. Egyenlőre az is gond, hogy tartani tudjam a súlyt, ami már megvan. Sosem voltam kövér, de a Crohn jópár kilót levett rólam, amikor elkezdődött.

Nincs jelen

 

#105 2007-08-27 20:01

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Ez a betegség sajnos nem arról szól, hogy féktelenül zabálhatunk! Sőt, sokszor semmit sem ehetünk büntetlenül, és ez igencsak el tudja venni az étkezés /főzés/ örömét. Az egészséges emberek többsége ezt nem is érti. Azt képzelik, csak többet kéne enni, és hipp-hopp rakódnak a kilók!!! Bárcsak ilyen egyszerű lenne! De próbáljon valaki enni, amikor étvágy sincs! Vagy, próbáljon meg gyarapodni, amikor étvágy van, de lázadnak a belek!

Nincs jelen

 

#106 2007-08-28 12:26

Linus
Tag

Re: Testsúly

hellooo mindenkinek!

hát ez az marthuska: étvágy! én vmi relytéjes okból az utóbbi két hétben olyan jól v'ok, hogy alig merem ideírni - le is kopogtam -, és állítom, hogy ez a jelenlegi lelki egyensúlynak meg a jó étvágynak köszönhető! remélhetőleg ez az állapot most végre aztán ki is tart egy jó darabig, aztán meg a szeptember végi kontroll laboron is látszani fog!!! sz'tem nem volt szerencsém még ilyen egyensúlyhoz "pályafutásom" alatt. azt pedig nem hinném, hogy a Budenofalk március óta épp most jött volna rá, hol is dolgozzon bennem igazán.

na szóval, csak ezt szeretném fenntartani. de azt valahogy nem vettem észre, hogy kicsit is dagadnék, talán dekákat. a rémálmom, hogy aztán egyszercsak megint jön egy égből pottyant étvágytalanság, és nem t'ok urrá lenni rajta. erre van vkinek vmi receptje? mert úgy veszem észre, mindig ez a legrosszabb, amit magammal tehetek: ha nem t'ok rendesen enni, és aztán kis idő múlva már jelentkeznek is a tünetek, vagy fordítva, de az általában egy erős stresszes időszak/ lelki megterhelés miatt alakul így. mert per pill. nem is lenne gond a súlyom - mégiscsak nőből v'ok:-) -, ha nem tudnám, milyen következménnyel jár, amikor nem bírom egyensúlyban tartani. 47-52 kg közt meg elég durva skálán mozog a hogylét... de hát erőszakkal mégis hogy tömném magam? az is fontos, hogy jól essen már maga az étkezés is, nem?

Nincs jelen

 

#107 2007-08-28 12:36

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Linus! Kívánom, hogy minél tovább tartson ez a jó periódusod! Fontos az étvágy! Amikor az nincs, akkor hiába erőlködünk!

Nincs jelen

 

#108 2007-08-28 12:52

Linus
Tag

Re: Testsúly

köszi marthuska, de muszáj megtalálnom a rejtély kulcsát - úristen az előbb ezt kicsit elíííírtam:-) -, találnom kell vmi megoldást arra, hogy mit csináljak, ha a rettegett étvágytalanság beköszön. aztán ha már okos v'ok, természetesen osztom az eszet:-))) vigyázzon mindenki naon magára és az étvágyára:-)!

Nincs jelen

 

#109 2007-08-28 14:53

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Linus! Jó lenne, ha megtalálnád a rejtély kulcsát és el is árulnád a sorstársaknak.
Én is rettegek az étvágytalanságtól, mert ellene egyedül tehetetlen vagyok. Most is csak a szteroid lökéskezelés segített. De azt is elárulom Neked, hogy a legeslegétvágytalanabb közvetlen a műtétem előtt voltam. Amikor még azt sem tudtam mi a bajom, csak éppen nem voltam éhes se reggel, sem délben, sem este és nem volt olyan étel, amire ha rágondoltam, szívesen elfogyasztottam volna. Teljesen megszűnt az éhségérzet. Valahol csodálatos a szervezetünk, mert képes jelezni:  "Vigyázz, igen nagy a baj!" . Ugyanis, mint később elmondták, már nem sok híja volt, hogy perforálódjon a beteg bélszakasz, vagy egy véletlenül lenyelt narancsmag is elzárhatott volna mindent.

Nincs jelen

 

#110 2007-08-28 15:14

Linus
Tag

Re: Testsúly

ja, én úgy szeretném, ha még a fellángolás és szteroidlökés előtt - mondjuk első észlelt pillanattól - :-))) ááálmodj királylány... nem, hát muszáj vmi pozitív célon törnöm a fejem! még akkor is, ha a lelkem mélyén én is tisztában v'ok azzal, hogy ezt a kis "apróságot" az életemben nem irányíthatom... de lehetek kiegyensúlyozott és élhetek vidáman is! csak még azé' rakok el télire a jókedvemből! (azok a francos frontátvonulások, hajaj, leszek még nyűgös, de most töltődöm!!!)

amúgy igen, az egészséges embereknek is addig kellene hallgatniuk a szervezetükre, amíg még lehet; és ezt főként azokra értem, akik azt gondolják, hogy vasból vannak és nem törődnek semmivel (meg nekem magyaráz, hogy mé', mi van?...)

Nincs jelen

 

#111 2007-08-28 16:22

pasek
Tag

Re: Testsúly

Halika,

ööö, had kérdezzelek meg benneteket "étvágytalanok", hogy mikor elkap a jóság, és utól ér a nem megy le egy falat se érzés, akkor inni azért tudtok?
Mer pl. mikor én vagyok úgy, hogy egy falat étellel ki lehetne űzni a világból, mer' a hátam közepére kívánom csak, akkor lazán megy az iszogatás, akár 2 liter, vagy a feletti mennyiség is.
Amikor nagyon nem bírok enni, (és sajna olyankor a tápszereket se vagyok képes legyűrni), no ilyenkor elő a zacsi szőlőcukor, és egy kis energiát viszek be, meg folyadékként mézes gyümiteát iszok.
Nekem más áthidaló megoldás (eddig) nem jutott eszembe

Nincs jelen

 

#112 2007-08-28 17:37

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Szia Pasekix!
Én nagy tiszteletben tartom a topikodat, mivel sajnos Crohn betegségben az egyik legégetőbb probléma a fogyás, amikor támad a betegség. Én is folyamatosan küzdök, hogy szinten tudjam tartani magam. Ráadásul a Crohn mellett nekem még IBS-em is van. Sokszor még én magam sem tudom eldönteni, mikor melyik üldöz.
Pocsék periódusaimban inni azért én is tudtam, csak az a baj, hogy nem nagy mennyiségeket. Műtétem előtti legrosszabb étvágytalan időszakomban pont a tejet, a kakaót kívántam valamennyire, néhányszor folyadékként azt ittam. Ezt még le tudtam gyűrni. Érdekes, hogy pont ezeket a tiltott dolgokat!
Jó ötleteket adtál, ki fogom próbálni, ha étvágytalanabb leszek. Én olyankor pirított kenyeret szoktam készíteni, enyhén bedörzsölni fokhagymával, vékonyan vajazva. Ezzel még megbírkóztam valahogy.
Jó lenne, ha más is megírná, neki mi segít ilyenkor?

Nincs jelen

 

#113 2007-08-29 11:03

Linus
Tag

Re: Testsúly

hellooo!

hát kedves bajtársaim, én legutóbb a 40 fokos hőség idején futottam alá a kérdésnek... ez kb. annyit jelentett, hogy eszegettem, de túl kevesett ahhoz, amit egy beteg bélésnek igenis le kéne küldeni. és az sem segített rajtam túl sokat, hogy inni tudtam, meg levest, gyümit enni! ezek együtt, ha kevés a szilárdabb, tartalmasabb étel, nem túl nyerők - nálam. de hát van olyan crohnos barátnőm, akinek folyamatosan madárétvágya van, naponta kb. 1x eszik, talán így próbálja kímélni magát, de azt mondja, ő így van jól. nos, én ezt nem tehetem meg. valószínűleg az ilyenkor magasabb gyomorsav működés készíti ki szegény pocóm, szóval a nem evés nekem extra gáz, és mindig horrorlabor követi, mert hát néhány ilyen nap azért még elmegy, de hetekig nem enni rendesen, az rövid úton odavág...

azt kellene elkerülnöm igazából, hogy legalább a főzéstől ne menjen el ilyenkor a kedvem, mert ha keveset is, de legalább főtt ételt, és ne csak levest, meg szenyókat egyek. nekem úgy látszik az ételek minősége és összeállítása naon sokat számít. annyi önkontroll már azért van bennem, hogy ilyenkor igyekszem olyanokat kitalálni, ami energiát ad és nem kell megerőszakolnom magam általa... mondjuk legyen akkor egy tartalmasabb leves, de olyan, amihez passzol a kenyér/pirítós... most amúgy a probiotikumban bízom, amit elkezdtem, mert ha télleg olyan jótékony a bélnek/falának, akkor elősegíti az étvágy legalább szintentartását, ha növekedését nem is. most meg van, és ha pl. ennél jóval többet ennék, az mondjuk meg már megintcsak megterhelne.

Nincs jelen

 

#114 2007-08-29 11:30

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Linus! Arra lennék kíváncsi, hogy a Crohnos barátnőd, aki egyszer eszik egy nap, kb. minlyen magas és hány kiló?

Nincs jelen

 

#115 2007-08-29 12:21

Linus
Tag

Re: Testsúly

hát őőő, én v'ok 168/ most olyan 51 kg körül, és így most legalább van pici rajtam has és derék tájékon. pár centi eltérés lehet köztünk, és ez bár csontozattól is függ, de ő biztos 50 alatt van 1-2 kilóval, nagyon vékony... azért annak örülök, hogy 47 alá én még sosem estem, de azzal má' nagyon durván néztem ki az én alkatomhoz képest. ugye-ugye: azt a néhány kiló pluszt, amit kamaszként óriási problémaként éltem meg, mostanában már szinte visszasírom:-) nekem egyébként -úgy veszem észre- olyan 52 körül ideális, de hát ezért is kéne időben észbe kapnom étvágytalanság esetén, mert ez sem túl sok...

Nincs jelen

 

#116 2007-08-29 13:22

kicsimeli
Tag

Re: Testsúly

Sziasztok!
Nekem jelenleg nincs gond az étvágyammal, inkább azzal h már utálok enni mert ugyis fél óra mulva minden kijön, még nem igazán tudom mit ehetek ez gáz mert tényleg nem merek enni elég volt a görcsölésből meg a hasmenésből, már 3 hete szedem a salofalkot de én nem látok javulást. A hűtő meg tele van hétköznapi kajákkal de mit egyek? ha egész nap csak szendvicset eszem az is kijön a fött kaja ugyszintén, hol van az normálisan érthetően leírva h mit lehet enni, nem ilyen orvosi szavakkal mert abból nem értek semmit....:) Segítsetek....

Nincs jelen

 

#117 2007-08-29 14:28

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Szia Kicsimeli!
Enned mindenképp kell! Olyat egyél amit, kívánsz, csak mindig keveset! A főtt ételek könnyebben emészthetők. Kerülni a következőket ajánlatos: káposzta, karfiol, karalábé, bab, lencse,kukorica. Ebédre például próbálkozz egy kis burgonyapürével kevés vajjal kikeverve, és figyeld meg okoz-e panaszt. Túl sok okosat én sem tudok írna, ha ennyire rosszul vagy. A felvágottak közül részesítsd előnybe a P. extra sonkát, az szinte szín hús. Jó a főtt tarja is. A parizer értéktelenebb, mert mindent beledarálnak. A kenyeret nem árt, ha megpirítod. A gyümölcsök közül a reszelt alma- és banánkeverék biztosíthatja a vitaminszükségletedet, és még finom is. Édességeket kerüld /csoki, cukor/,  sokat ronthatnak az állapotodon. A teát édesítsd mézzel!  De mindent, mindent Neked kell megfigyelned, hogy válik be. Természetesen ez nem scd. diéta!!! Én azt nem tudom tartani, nekem az túl szigorú, pedig abban biztosan sok igazság van.
Egyél! Ne félj a görcsöktől, hasmenéstől, akkor is kell enned, mert elhagy az erőd!

Nincs jelen

 

#118 2007-08-29 14:54

kicsimeli
Tag

Re: Testsúly

Szia!
Köszi a segítséget, még nem nagyon boldogulok a betegséggel, de nagyrészt elöször fejben kell majd rendbetegyem magam, tiszta idegbeteg vagyok néha sírógörcs jön rám ha ennem kell vagy elmennem otthonról, de eddig még nem sikerült megbékélnem a betegséggel.

Nincs jelen

 

#119 2007-08-29 15:03

Lucifer
Tag

Re: Testsúly

Szia kicsimeli!Én 93-óta vagyok beteg.Sajnos amikor nagyon rossz állapotban vagyok akkor van úgy,hogy sírok (persze amikor nem lát senki).Ezt a betegséget nem lehet elfelejteni csak megpróbálsz vele élni.Figyeld mikor mit eszel és rájössz ,hogy melyik jó és melyik nem.Mindenki másképp érzékeli a kaját.Tejtrerméktől tiltanak,sokan nem is bírják,de én annyi tejet iszom amennyit akarok akkor sincs semmi bajom.

Nincs jelen

 

#120 2007-08-29 15:15

Rigor
Tag

Re: Testsúly

kicsimeli: sok fehérje. Tojás, vagy még jobb ha valami testépítő boltos. Illetve lehet kapni ott könnyen emészthető tömegnövelőket is. Ott aztán nincs salakanyag, felszívódik, és ha valami hát a testépítő ipar ért a tömegnöeléshez:)

Nincs jelen

 

#121 2007-08-29 15:19

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Kicsimeli! Meg fogsz békélni a betegséggel, mert nincs más választásod. Elképzelhető, hogy erősebb benned a félelem, mint maga a betegség, és ez csak fokozza a hasmenést és a hányást. Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad ez a félelem! Beszéld meg a családoddal is a gondjaidat, mindent mondj el nekik. Ha megértők, sokkal többet segíthetnek, mint egy pszichológus. És ha újra mosolyog a lelked, a betegséget is könnyebben viseled. Vannak ennél sokkal szörnyűbb nyavalyák is, de mindenkinek a maga baja a legnagyobb!
Eszegessél, rágcsálgassál, nem kell kapkodnod, és egyszercsak a gyomrod is megnyugszik. Kortyolgass egy kis gyümölcsteát, szopogass egy kis szőlőcukrot, ahogy Pasekix is tanácsolja, nehéz helyzetben ad egy kis energiát és talán nyugtat is egy kicsit. Első lépésben a hányásnak kell megszűnnie. Nem vagy allergiás a gyógyszerek valamelyikére amit szedsz /ezt is ki kell zárni!/.  Aztán, ha a kis pocak megnyugszik, már "csak" a hasmenés marad, akkor is egy gonddal már kevesebb. Mindig csak egy megoldandó feladatra koncentrálj. Lomtárba a sok felesleges gondolattal! Ne rágódj semmin! Gondold, hogy ennél már csak jobb lehet! Eszegess és eszegess!!!

Nincs jelen

 

#122 2007-08-29 15:59

CSICSU
Tag

Re: Testsúly

Kicsimeli! A fenti hozzászólásod ,mintha  én írtam volna ...

Szerkesztette: CSICSU (2007-08-29 16:01)

Nincs jelen

 

#123 2007-08-30 08:42

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Szia Kicsimeli! Írd meg mit ettél és mit ittál??? Hogy érzed magad???

Nincs jelen

 

#124 2007-08-30 14:53

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

Szia Kicsimeli!
Én is elmondhatom, hogy mintha csak magamat hallanám ahogy olvasom a hozzászólásaid. Igaz másfél évvel ezelőtti énem....az előttem szóloknak teljesen igazuk van, először a fejben kell rendet tenni. Nekem egy év kellett, hogy egyáltalán megbarátkozzak a helyzettel. Szerintem már pszichésen hatott a dolog rám, mert ha végre kimozdultam otthonról tutti görccsel tértem haza fél órán belül. Mondhatom azt is, hogy kialakult egy lájtos pánikbetegség is. Sírógörcs is meg volt, főleg, ha ránéztem valami jó kis kajára....meg csak úgy általában is bőgtem mindig, szerintem sajnáltam saját magam.
Kajákat szépen lassan ki fogod tapasztalni, mit lehet mit nem, okosat én sem tudok mondani. Kovács Ágnesnek van egy könyve abban van egy alapdiéta én a szerint kezdtem el kísérletezgetni. Aztán volt ami nem ment belőle, volt amitől viszont meg nem volt bajom.
Pölö Rigor esküszik a tojásra én meg esküszöm nemtom megenni :)
Szóval kitartás, rengeteg kitartásra és türelemre lesz szükséged.
Ja és minél több emberrel megbeszéled annál könnyebb lesz...én eleinte titkoltam a dolgot és teljesen magamba folytottam minden lelki dolgot ezzel kapcsolatban. Ez sem jó...fel kell tudni vállalni és majd meglátod, hogy úgy már Neked is könnyebb lesz.
Remélem sikerül majd itt lelket öntenünk Beléd, mert ez lenne a legelső és legfontosabb lépés!!!
Írd ki nyugodtan magadból a dolgokat mi meg igyekszünk segíteni.
Ha gondolod emilben megírom, hogy én mit hogyan eszem.
üdv: én

Nincs jelen

 

#125 2007-08-30 15:27

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Kicsimeli! Fogadd meg Ildikócska tanácsait! Igaza van! Dr.Kovács Ágota Gyulladásos bélbetegségek című könyve nekem is megvan. Általában kapható a nagyobb könyvesboltokban, vagy ha nem meghozatják, annak aki kéri. Ebben a könyvben sok kérdésedre választ kapsz. Nekem is egy betegtárs hívta fel rá a figyelmem. Persze nem a riasztó dolgokat kell mindjárt beszugerálnod magadnak. A Crohn betegségnek léteznek egészen enyhe eseti is. Még a szakrendelésen találkoztam egy nálam is idősebb hölggyel, akinél egy végbéltáji sipolyból jöttek rá, hogy Crohn beteg. Betegségéről "csak ez árulkodott", hosszú évek óta teljesen tünetmentes.
Visszatérve a diétára, hát azt sem szabad azért túl szigorúan venni, mert azzal is tovább keseríthetjük életünket, ha túlzásba visszük. A fent említett könyv útmutatást adhat neked a helyesnek tartott táplálkozásról. Eldönteni viszont már neked kell, mit tudsz fogyasztani. Például a paradicsomos ételek és a káposzta sem savasolt, én viszont ritkán, de paradicsomos káposztát is szoktam fogyasztani /puhára főzve/, és panaszt sem okozott. Legalábbis nem
fokozta a problémáimat. Tehát mindig abból indulj ki, neked mi a jó. A cél nem az önsanyargatás!

Nincs jelen

 

#126 2007-08-30 15:44

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

Kicsimeli közben írtam emilt Neked, amiben leírtam részletesen, hogy mit hogyan eszem.
Igen arra a könyvre gondoltam, csak nem jutott eszembe a címe.
Paradicsomos cuccokat én is megbírom enni néha, azt állítólag a vesekő miatt nem javasolt ennünk. De néha nem árt és azért valamiből vitaminhoz is hozzá kéne jutnunk.
Sőt évente egyszer a kolozsvári rakott káposztát is megeszem karácsonykor és vállalom a következményeket, de hát milyen ünnep a karácsony rakott káposzta nélkül? :P

Marthuska! még mindig nem gyújtottam rá, már 3. hete!! Nagyon büszke vagyok magamra :)

Nincs jelen

 

#127 2007-08-30 15:45

Rigor
Tag

Re: Testsúly

Ildikócska: a tojás az kb annyira egyéni hogy egészséges embere is válogatja megtudja-e enni, de ez főleg a sárgája miatt van (epe). Ha szétválasztod, és tisztán a fehérjét eszed, akkor - ha nem vagy a tojásfehérjére allergiás - nem okoz gondot:)  (sokan csak szétválasztva a fehérjét eszik meg, főleg sportolók:))

Szerkesztette: Rigor (2007-08-30 15:46)

Nincs jelen

 

#128 2007-08-30 15:48

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

Szia Rigor!

Igen én epés is vagyok hál Istennek :(, valszínű ezért nemtom megenni. Néha szoktam úgy enni ahogy mondod, hogy szétválasztom és úgy nincs gond...persze azt is mértékkel.

Nincs jelen

 

#129 2007-08-30 15:51

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Ildikócska! Gratulálok! Soha ne add fel, csak így tovább!!! A felszedett kilók pedig ne zavarjanak, vagy ha igen, akkor küldd el nekem!!!

Nincs jelen

 

#130 2007-08-30 16:03

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

Marthuska egyenlőre megtartom a kilókat, ugyanis az étvágyam is normalizálódott már, hogy átestem a holtponton.
de amint lesz felesleg küldöm....bár én sem vagyok az a bálna alkat :)

Nincs jelen

 

#131 2007-08-30 18:49

pacsaji
Tag

Re: Testsúly

Igazán köszönöm a sok hozzászólást!
A tápszeres problémám az, hogy tudom, hogy létezik több ízben, de nálunk csak egy gyógyszertár hozat belőle és csak 3 félét. Nem tudom van-e lehetőségem ragaszkodni másik ízhez, vagy  hova menjek Budapesten, ahol garantáltan van választék. Az is érdekelne, hogy ti folyamatosan is fogyasztjátok- e tápszereket.  Jelenleg dolgozom is, rendezem a gyermekeimmel kapcsolatos ovis, sulis ügyeket, de olyan gyenge vagyok, hogy fél órás menetek után remegnek az izmaim. A vasam most már 98!, de a dokim szerint nincs szükségem pótlásra, mert a vas kihozhatja a gyulladást. Sajna az étvágytalanságot is jól ismerem. Én csak fegyelemmel tudom legyőzni, naponta 5-6 alkalommal eszem keveset, és a folyadékkal is ez a helyzet: tudatosan fogyasztok óránként kisebb mennyiséget. Úgyhogy most az a legnagyobb problémám, hogy  bár nagyon pozitívak a körülöttem lévő történések, de fizikai erőm mégis nagyon kevés van. ez pedig kezd depissé tenni. A táplálkozásomat egyébként keményen befolyásolja a tejcukor allergia (bár úgy tudom nálunk ez gyakoribb) és az allergia is.
Érdekelne az is, hogy a probiotikumokat folyamatosan szeditek-e, vagy csak aktív szakaszban?

Nincs jelen

 

#132 2007-08-30 19:00

Lucifer
Tag

Re: Testsúly

Én is kaptam tápszert,ki is váltottuk(több ízben)de sajnos én nem tudom meginni,mert ahol bemegy ott egyből ki is jön.A jobbik estben megse bírom inni.Már nem probálkozom vele.Az én vasam 1,3-2 között mozog.Nem tudják semmivel se feljebb vinni.

Nincs jelen

 

#133 2007-08-30 19:06

Rigor
Tag

Re: Testsúly

lucifer2007: az íze miatt? vagy gyulladás miatt minden létező folyadék jön kifelé? Mert ha csak az íz a probléma, ajánlom a testépítős fehérjéket, tömegnövelőket, (vannak étkezést helyettesítő porok is, meg élményfehérjék azt nem próbáltam) azok közt van kifejezetten finom(persze válogatni kell, meg bekeverés után várni kb egy órát hogy rendesen feloldódjon, és lehűteni sem árt), - olyan amit én csoki/kakaó helyett néha picit csemege jelleggel is iszogatok csak az íze miatt!!!  (pont most ittam 1dl-t:) - meg így a nassolás nem az egészségtelen valami, hanem egyben a sokszor eszem keveset elvnek is megfelel)

Szerkesztette: Rigor (2007-08-30 19:08)

Nincs jelen

 

#134 2007-08-30 19:07

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Szia Pacsaji! Szerintem ragaszkodhatsz nyugodtan az általad kedvelt ízekhez! Tápszert lehet fogyasztani kúraszerűen, hogy megerősödj. Először napi egy dobozzal kezd /pl.:Ensure Plus Drink, ha ezt írják?/ egy hétig. Majd a következő héten folytathatok napi két dobozzal. Nem szabad egy húzásra meginni, hanem lassan kortyolgatva. Én legalábbis így szoktam. Persze enni is kell azért, bár a tápszer önmagában is teljes értékű táplálék. Tehát ha valaki semmi mást nem tud fogyasztani, ebben benne van minden, amire a szervezetnek szüksége van.
Bélbetegeknek ajánlatos a probiotikumok állandó szedése, nem kell szünetet tartani és függőséget sem okoz, legalábbis a betegtájékoztató szerint.

Nincs jelen

 

#135 2007-08-30 19:17

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Pacsaji! Ami tápszert fent ajánlottam, az nem olyan macerás, olyan mint egy szívószálas üdítő. Csak fel kell rázni, mert különben picit sósnak érezheted, de felrázva nem! Az íze jó, csak meg kell szokni /bánános, epres, erdei gyümölcs, narancs stb./. Természetesen orvos írja fel, csak említsd meg és felírják! Érdemes kipróbálni, nem kell megvárni, hogy még jobban lerobbanj! Nekem egy darab recepten 60 db. volt felírva, ezt cipelni egyszerre soknak tűnik, szatyrot érdemes vinni.

Nincs jelen

 

#136 2007-08-30 19:17

Lucifer
Tag

Re: Testsúly

Szia Rigor!Csak a tápszert nem tudom meginni.Bármi mást ihatok nem jön ki.(csak ha sokat iszom-ha-ha-ha) :)
Ami tápszerem maradt azt a családban a fiúk itták meg gyúrás után.Majd én is megkostolom az ővékét!!!

Nincs jelen

 

#137 2007-08-30 20:39

pacsaji
Tag

Re: Testsúly

Köszi mindenkinek!
Különben már kétszer próbálkoztam, de én nutridinkeset, kaptam, és émelyítően édesnek találtam! Talán az is probléma volt, hogy a doki kettőt mondott naponta, és kb. egy hét múlva feladtam, mert enni semmit nem tudtam mellette. Szerintem most kérek majd, és kipróbálom ezt a kortyonkénti módszert!
majd megírom mi sült ki belőle!

Nincs jelen

 

#138 2007-08-30 21:03

Rigor
Tag

Re: Testsúly

Hja nálam valami nutridrink bekeverős meg is öregedett a polcon, azok tényleg elég hányingerkelőt állagúak...

Nincs jelen

 

#139 2007-08-30 21:40

pasek
Tag

Re: Testsúly

Sziasztok,
eszembe jutott valami a milyen kaját bírok témáról. Nekem volt egy kis füzetem, amiben írtam minden nap, hogy mit eszek, és mi a 'megjegyzés'. Egyszerű szótárfüzet, pl. egyik oldalon: reggeli füstölt sprotni konzerv, másikon: 9.25 - kidobtam a taccsot. Persze ez nagyon ki van sarkítva, de a émelygéstől, gyomorégéstől a hasfájós hányás-hasmenésig mindent leírtam.
A módszer viszont nem volt elég  pontos, mert csak azt tudtam kiszűrni, ami tuti gáz, ilyenek nálam pl. a hagymák. (Jóanyám olyan töltött káposztát csinál "minden nélkül", hogy megszólal - persze kicsit más, mint az eredeti, de alkalomról alkalomra csak jobb)
Azért mondtam, hogy nem pontos a módszer, mert volt nem egyszer olyan eset, hogy kutya rosszul lettem a töltikapitól, és rengeteg másik, mokor jóízűen megtöröltem utána a szám szélét, és bepöffeszkedten a TV elé és el is volt felejtve az egész. Pedig minden alkalommal kvázi ugyanolyanok az alapanyagok, ugyanúgy készül, ugyanúgy megszabadítom a 'bundájától' és káposztát még véletlenül se, mégis néha fel akarok fordulni tőle. (a hagymás cuccoktól meg mindig)
Aztán a füzetből jött a 'heti menü', szépen: hétfő - csurgatott tojás leves, stb. A folyton főzést meg azért nem bírtam huzamosabb ideig, mer' sokszor volt, hogy elteltem a szagokkal-illatokkal, s mire kész lett, már nem is kívántam.
Szóval ezt a füzetes témát tudtom felajánlani megélt tapasztalatként, még ha az ötletet máshonnan lestem is.
üdv, pasek

Nincs jelen

 

#140 2007-08-30 22:53

Rigor
Tag

Re: Testsúly

Nekem is volt ilyen colitis-naplóm, kajával és székletdokumentációval (eleinte még fényképeztem is!!!) de aztán ráéreztem hogy már felesleges, aztán meg rájöttem hogyha egyszer azt valaki megtalálja!!!!:)  (főleg a képeket:))

Szerkesztette: Rigor (2007-08-30 22:54)

Nincs jelen

 

#141 2007-08-31 15:16

kicsimeli
Tag

Re: Testsúly

Sziasztok!
Nagyon köszönök mindent!
Sajnos mostanában nem voltam a gépnél, mert most még a munkahelyem is megszünt csődbement ugyhogy csőstől jött minden rossz egész héten melot kerestem persze egész nap nem ettem semmit mert nem akartam állandóan vcre járni na meg a metrón nem is lehet...:) ugyhogy semmi kaja csak hasfogó de gazdagon ami persze semmit nem ért mert ha este ettem is fél órán belül kijött, ez van. de most úgy néz ki hogy legalább egy munkahejet sikerült találnom holnap kezdek, mármint nem a betegségemnek jo, ugyanugy 12 óra állás, de én örülök. legalább ennek végre nem kell itthon üljek vagy járjam a várost az önéletrajzommal. az interjuk elötti várakozás volt a legrosszabb, jaj nehogy pont most kelljen menjek....... csak bírjam ki míg vége lesz.....de kibírtam. Ma rendesen hazavágtam magam, megettem egy kakaós csigát, hát azóta minden bajom van, remélem holnapig elmúlik addig csak huslevest eszem majd. Hát eléggé izgulok az első napom miatt, vajon mit szólnak majd h egész nap ( beszél a hasam) én így hívom fortyog meg minden ha eszek ha nem itthon már csak nevetnek rajta h ha együtt tvzünk feljebb kell hangosítani...meg beszélgetés közben is , nem ám halkan hanem jo hangosan dolgozik, elég ciki társaságban... az interjukon még nem kérdeztek semmit  h van e betegségem én meg nem mondtam persze a hasamat ők is hallották de azt mondtam h csak éhes vagyok :) Csak az a baj h most h megin melo olyan mint eddig egy bevásárlóközpontban akkor ismét szendvicset eszem majd egész nap, ez nem tul jo.
Hát az agyam még nincs a helyén ugyanúgy jönnek a sírógörcsök meg h mit egyek a szokásos de probálom h ne de nem tok ellene tenni még meg mindenen megbántdok persze csak a párom az aki szegény minig megissza levét mindennek csodálom h még bírja, sok erőt ad.
bocs h ilyen sokat írtam.
Szép napot mindenkinek:)

Nincs jelen

 

#142 2007-08-31 15:47

Marthuska
Tag

Re: Testsúly

Szia Kicsimeli! Örülök, hogy jelentkeztél! Sok sikert kívánok az új munkahelyen!

Nincs jelen

 

#143 2007-08-31 15:49

kicsimeli
Tag

Re: Testsúly

Szia!
Köszi remélem most tényleg jo lesz...:)

Nincs jelen

 

#144 2007-08-31 15:50

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

szia Kicsimeli!

Nekem munkahely váltás után javult az állapotom, mert azzal voltam elfoglalva, hogy megfeleljek és nem volt időm sokat rágódni a saját problémámon. Meg új emberek meg minden és nyilván nem ezzel indít az ember, hogy hello sziasztok ez meg ez a bajom.
Hátha Neked is jót fog tenni, a megfelelni akarás. :)

Nincs jelen

 

#145 2007-08-31 15:53

kicsimeli
Tag

Re: Testsúly

Szia!
hát most nehéz fába vágtam a fejszém most két hónap betanításon veszek rész és ha minden jol megy, mert miért ne sikerülne üzletvezetö lehetek. Hát be vagyok tojva rendesen.....:)

Nincs jelen

 

#146 2007-08-31 15:56

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

de ez tök jóóóó, szorítunk Neked, hogy legalább életednek ez a része rendben jöjjön, aztán jöhet a többi :)

Nincs jelen

 

#147 2007-08-31 16:44

kicsimeli
Tag

Re: Testsúly

Jó tudni h nem vagyok egyedül és vannak  akik megértik a problémáimat, tök jo ez az egész h igy írhatunk egymásnak és megbeszélhetjük a problémákat és kérdéseket, nem is tom mihez kezdenék egyeül, a dokim pl semmit nem mondott erröl a betegségről anyukán nézett utánna a neten soha nem is hallottunk róla, utánna találtam meg ezt a lapot és hát életmentő:)

Nincs jelen

 

#148 2007-08-31 16:55

ildikócska
Tag

Re: Testsúly

én ugyanígy voltam....doki nekem se mondott semmit, sokmindent hónapokkal később tudtam meg. Rájöttem, hogy faggatni kell az orvosokat, mert maguktól nem mondanak semmit.
Én nagyon sokáig csak csendes szemlélője voltam a fórumnak, de most, hogy találok olyan embereket, akik hasonló cipőben járnak igyekszem segíteni, mert tudom én is milyen tehetetlen voltam az elején. Nem volt se ismerősöm se senkim akinek hasonló betegsége lett volna, még csak nem is hallottak az emberek erről. Mondjuk még most is azt tapasztalom, hogy 10 emberből 9 nem is hallott még róla.
úgy hogy írjál bátran!
Jó hétvégét!

Nincs jelen

 

#149 2007-09-10 12:31

Linus
Tag

Re: Testsúly

nagy nehezen magamra küzdöttem pár kilót néhány hét alatt, és most kezdhetem előlről... jó kis megfázás alatt még ízeket sem éreztem, főzés teljesen elmaradt múlt héten. kicsimeli, ha gépközelben vagy, mesélj csak kicsit mi újság? hogy állsz a kajával, és milyen a munka?

Nincs jelen

 

#150 2007-10-13 09:54

kidface
Tag

Re: Testsúly

Sziasztok!

Csatlakozom a gyarapodni vágyók táborához:) Sajnos esetemben nem olyan régen végleges sztóma kihelyezésre került sor, s azóta rettentőmód megzuhant a súlyom:( +10Kgt-t szeretnék min felszedni, de már annak is örülnék, ha a mérleg +3kg-t mutatna valamikor, mert akkor tudnám, hogy van remény. Sajnos csak lefelé megyek, és onnan "pánikolva" vissza a jelenlegi 55 kilo környéki súlyomra (174centisen). Tápszert (Nutridrink) iszom, eszek sokat, felszívódás segító B vitamin injekciók stb stb, vajmi kevés haszonnal. Elég elkeserítő a dolog, többet eszek mint az egészséges emberek 95%-a, aztán mégis jönnek a tudatlanoktól az "eszel rendesen?" kérdések..de azt hiszem ezt nem kell nektek ecsetelnem..:) Sztómakihelyezés előtt egyébként nem volt probléma ebból a szempontból, rengeteget rohangáltam wcre, és romlott is az állapotom (ezért is történt ami történt), de a súlyom meredeken ívelt felfelé, és nem is apadt, sőt már-már fogyoznom is kellett. Hát most pont a fordítottja történik..

Szerkesztette: kidface (2007-10-13 09:56)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB