#1151 2012-03-01 15:52

Shane
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy amikor mûtétrõl beszéltek akkor az milyen mûtét. Az én dokim eddig csak a kivezetéses  /sztoma/ mûtétet mondta a sipolyommal kapcsolatban, amitõl baromira félek. Elõre is köszönöm.

Nincs jelen

 

#1152 2012-03-02 19:45

Totya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Shane!

Nekem a mûtét a 2cm-es sipoly kimetszésébõl, kitakarításából  állt.Az enyém az enyhék közé tartozott ,mert rövidnek számított! Sztóma nekem meg sem fordult a fejemben.Neked annyira súlyos lenne ,hogy ilyen is szóba jöhet??

Nincs jelen

 

#1153 2012-03-21 15:48

Wholesale clothing
Kitiltva
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Make sure there is storage capacity for large lots, if it's necessary to buy large quantities. Is there shipping capacity to handle multiple destinations, and the packaging needed to ship the goods legally? Are shipping costs factored into the bottom line? Is there financial stability to ship items on demand, without getting backed up? Is there access toWholesale clothesassistance, should the demand begin to heat up? Do the wholesale buyers have the ability to tell between real and fake, like with designer clothes? There are a lot of rip-off artists out there who will claim that something is a designer “original” when it’s actually a knock-off from a sweat shop in China.

Nincs jelen

 

#1154 2012-03-23 17:16

evettke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

szíasztok!

új vagyok itt. tudtommal nekem nincs Crohn betegségem, de mint kiderült sipolyom az igen...

elõször is most 12 hetes terhes vagyok a 2. babámmal (a nagyobbal itthon vagyok gyeden).
február közepén, tehát a 6. hétben kiderült h végbéltályogom van: se ülni, se állni, se aludni semmit nem bírtam.
ezért  nõgyógyász majd sebészet, ahonnan az ügyeletes János kórház sebészetére küldtek.Elõször is az sztkban zöld diónyi nagyságút mondott a doki, majd a Jánosban már csak babnyi lett.... ?!
mivel terhes vagyok nem javasolták, h befeküdjek és nem altathatnak az 1. trimeszterben, ezért ambulánsan vágtak rajtam egyet (iszonyat volt), majd másnap kiszedtek vmi csíkot, na hát az is pocsék volt., majd 2 nap múlva kontroll. addig javulást mutattam nem fájt. de aztán csak megmaradt a váladékozás, meg néha fájt, azért még tágítottak kicsit a nyíláson... de azt mondta a doki, h sebészileg nincs mit csinálni vele, betadin és gézlap, zuhanyoztatás...
ez tartott tegnapig (4 hétig), amikor is a nõgyógyászom mondta h keressem fel az adott magánsebész-proktológust.
hát engem így még nem vizsgáltak... kézzel vmi mûszerrel nem tudom, térdelve... majd közölte a doki h õ most itt megmûtene, mert ez bizony sipoly. sejtettem h. lehet ide fajul a dolog, azok után amiket olvasgattam...
(ja ezt a jánosban is kérdeztem h nem lehet-e sipoly, azt mondta h nem, minden ilyen alaposabb vizsgálat nélkül)
szóval a magándoki mondta h mehetek kórházba is altatásra, de ott átvágják a  záróizmot és akkor annyi neki...
úgyhogy beleegyeztem és most ha jól tudom 3 madzag lóg belõlem, egyiken van csomó,  a másik kettõre nagyon kell vigyáznom... és ami a legjobb h a betadint be kell fecskendeznie a férjemnek.... (ehhez képest a szülésben semmi extra nincs)
mondta a doki h nem bizti h ez az egy mûtét elég volt - ahogy itt többeknél olvastam is...
5 nap múlva megyek vissza, de akármilyen rendes doki is, én már nagyon félek...
nem szeretnék terhesen több ilyet! és mi lesz szüléskor???
ja és persze iszonyat fáj, algopirint szedek, de ha wc-sre gondolok sírok, emiatt székrekedésem van (ráadásul a terhességi tüneteket is produkálom, hányinger, örülök ha valamit, általában kenyeret, megeszek)
hallott valaki ilyen esetrõl, akinek terhesen volt sipolya?
van bármi biztató válasza bárkinek is?
és szövettani vizsgálatot nem kéne kérni szerintetek?

ráadásul alapból sportolok (spinning, aerobic) és már nagyon hiányzik az h mozoghassak még ha természetesen módjával is.

iletve annyi még, h fél éve a férjemnek is volt végbéltályogja, õt altatásban megmûtötték, 2 napot bent volt a kórházban (nem a János) és 1 hónap alatt rendbejött...
azt mondta minden doki h nincs közünk egymáshoz ebben az értelemben...
de egyikünk családjában soha ilyen dolog nem volt! és próbálunk egészségesen élni, enni...

elõre is köszönök minden választ!
evettke

Nincs jelen

 

#1155 2012-04-12 16:56

Csoszmi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Véletlenül akadtam rá erre az oldalra,én még új vagyok mind ezt,mind pedig a betegséget illetõen.Örömmel láttam,hogy milyen aktívan segítitek egymást(habár a tagok száma szomorúsággal tölt el) a saját tapasztalataitokkal,ígyhát arra gondoltam,hogy én is leírom a sajátom,hiszen együtt könnyebb :))
Szóval..Egy évvel ezelõtt vettem észre,hogy gondjaim vannak a wécézéssel ,véres volt és nagyon fájdalmas,de nem mentem orvoshoz.Szeptemberben volt egy ambuláns aranyérmûtétem.Azt hittük,hogy az okozta a problémákat,de a fájdalom és a vérzés nem szûnt,persze kialakult egy jó kis székrekedés is.Két hétig minden nap 38feletti lázzal minden orvos elküldött,hogy ugyanmár "csak egy aranyérmûtét" stb..de késõbb (november vége felé) kiderült,hogy akkorra már kialakult egy jókora tályog,amit aznap este már mûtöttek is. Azt hittem,hogy vége lesz a rémálomnak,de ahogy egy kicsit felépültem,kialakultak ismét a folytonos végbélrepedések.Nem tudom helyén kezelni a dolgokat,valamint érzékelni,hogy hol az a pont,ami már nagyobb gondot jelenet,így édesanyám unszolására ismét elmentem az orvoshoz.Mivel lázam nem voltam és a fájdalom "megszokottá" vált nem is gondoltam,hogy végbélsipolyom lett.Az Uh-n több tályog,sipoly is látszott,azonban felnyitottak és alaposan megnézték ott a végbél környékén és csak egyet találtak,amit gumiztak.Ez februárban volt,most még kissé nyitott a seb.Felvetettem az orvosomnak,hogy nincs e valami kapcsolat a folyamatosan kiújuló tüneteim közt,ekkor még nem tudtam a Crohn-ról,azonban múlt héten a Kolonoszkópia apró soliter (3darab) fekélyeket igazolt.Szövettan még nincs,de már szedem a gyógyszereket Crohn-ra.Pentasat,Klionból csak egy dobozzal szedtem be(elfogyott,hátha nem kell több adag:)),valamint Entocort végbélszuszpenziót használtam,egy kúrát végig,most csak akkor használom ha véres a székletem(remélem helyes így).A szigorú diétát betartom,bár a csokiról elég nehezen tudok lemondani,meg mindenrõl,ami cukor.:)
A gondom elsõ sorban azzal van,hogy nem vagyok benne biztos,hogy feltudom ismerni az aktív-passzív szakasz közötti különbséget,mivel a hasam nem nagyon megy.
A puffadás az általános,még nem találtam rá megoldást.Nagyon hasznos dolgokat olvasgattam itt a fórumon,de bármilyen nemû tanácsot szívesen vennék.
Hiányzik a sport is,az úszást a sipoly miatt nem merem vállalni,még fürdeni sem merek,nehogy elfertõzõdjön.(?)Illetve ha van valami infótok / tapasztalatotok a Pentasaról,azt is megköszönném,mert nem sok mindent találtam sajnos.
Köszönet annak,akinek van türelme végigolvasni a soraim,mindenkinek  kívánok hosszú-hosszú tünetmentes idõszakokat !:)

Nincs jelen

 

#1156 2012-04-12 16:58

Csoszmi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

19 éves vagyok egyébként és debreceni:)

Nincs jelen

 

#1157 2012-04-12 19:25

zsozsika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Keresgéltem neten és láttam az oldalt.Gondoltam leírom a tapasztalataimat.
Én 2006-ban lettem rosszul,kezdõdött hasfájással és hasmenéssel. Majd jártam a háziorvosomhoz,de a folytonos antibiotikum kúra nem használt. Aztán a hasmenések miatt kialakult egy tályog amit azonnal meg is mûtöttek,de a hasmenés nem szûnt meg. ( igazából a kórház hibája volt, nem foglalkoztak velem, nem kaptam olyan gyógyszert ami hatott volna) Ennek következményeképp ismét kialakult egy újabb tályog (ugyanott). Ez után történt a végbéltükrözés,de ekkora már véres székletem volt és lefogytam 30kg. Ekkor lekerültem a Szegedi Gyermek Klinikára,ahol a legjobb kezekben voltam. Itt kiderült a Chron betegségem. Megkaptam az ilyenkor kapható gyógyszereket (szteroid,pentasa,imurán és vitaminok) 1,5hónapos kórházi kezelés után újra felépültem. Rá egy évre már sipoly alakult ki ami újra elkezdett váladékozni. Helyi kezeléseket kaptam(beöntés,kúp),majd szteroidos kezeléseket. Ezek nem hatottak. Ekkor kaptam a Remicade infúziót,amit nehezen,de végülis megkaptam. Nagyon drága,ezért sok dolog kizárása szükséges ( mi nem hat ) hogy ez adható legyen. Amint megkaptam bezárúlt és elmúlt . 1évig volt adható az elsõ kör. Nem hiszitek el, de semmi bajom nem volt. Mindent ehettem,nem fájt semmim, alul minden rendben volt :) Aztán 1évig bírtam de ekkor már felnõtté váltam és átkerültem a Felnõtt részlegre a Szegedi Klinikára. A problémák újra jelentkeztek: Hasmenés,sipoly kinyílt,kifakadt. Az új orvosom ( Dr. Molnár Tamás) újra javasolta a Remicade infúzió adását. Nem hiszitek el,de megkaptam hétfõn és másnap már nem volt se hasmenésem és nem is váladékozott  a sipolyom. ( pár 7re rá már be is forrt ) Ha ilyen problémátok van, akár a hasmenés,akár a fisztula,tályog,sipoly ha tehetitek kérjétek! Én már nem tudok élni szinte nélküli. Mint ha kicseréltek volna. Minden problémám elmúlt és fel vagyok töltõdve. 2 havonta lehet kapni, be se kell feküdni,megkapom és mehetek is haza. A baj,hogy az országban 5 központ van ahol ez adható.
Tanácsként még annyi,hogy ha olvastok errõl cikket ( Remicaderõl ) akkor ne ilyedjetek meg! Pl. mellékhatásként írják,hogy nem lehet gyereke annak aki ilyen kap. Én a központba megismertem egy csajt és neki 2 gyermeke van. Mind 2-nél elsõ próbálkozásra teherbe esett és egészségesek. Sõtt, õ a terhessége alatt is kapott ilyen kezelést. Az orvosok azt mondták,hogy aki kap ilyen kezelést annak a gyereke erõsebb lesz és egészségesebb!
A csajnak is ugyan ezek a problémái. És õ is erre esküszik és akikkel beszéltem is.
Ha tehetitek igényeljétek.  Nem éri meg a sok szenvedés a fájdalomtól és a gyógyszerek mellékhatásaitól stb.
Ajánlom annak aki csak ilyen helyzetbe van mint ahogy én voltam.
Jó egészséget mindenkinek! Remélem tudtam segíteni! Ha kérdésetek van írjatok!

Nincs jelen

 

#1158 2012-04-18 15:51

Anni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Kedves Fórumtagok!

Tudnátok segíteni nekem?
Lejárt a négy alkalom, ameddig térítésmentesen kaphatok havonta egy nagyobb kötszercsomagot. A TB-nél mit kell bejelenteni, hogy továbbra is kaphassam? A sipolyaim miatt sajnos nagyon sok fogy, a sebészem szerint jár nekem a folyamatos váladékozás miatt. Szükséges szakorvosi vagy sebészi javaslat?

Kérlek, segítsetek.
Köszönöm elõre is.

Nincs jelen

 

#1159 2012-04-27 09:39

tovkirne
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok, egyszeruen meg mindig nem hiszem el,hogy valosag ez a crohn nalam...nem nagyon akarok behodolni neki! a gyogyszerekrol most nem irok,mert fel vagyok porogve es azt pontosan szeretnem fontos kerdes sorozatokkal egybe kotve- 2010-ben allapitottak meg nalam crohn betegseget, a hasam soha nem fajt, viszont a hasmenesek hatasara fisztulam-sipolyom fissuram es aranyerem is lett egyidoben! egy honapon belul megmutottek-azt hittem csak ennyi a remalom!- de sajnos ra egy evre lett egy oriasi aranyerem ,ami nem mult el ez mar 8 honapja van igy es egy hete kb folyik belole cucc, az lehet hogy az aranyer atalakult sipollya? szerintetek irany a doki megint??/ es es es  es akkor orokke mert mindig valahol ki kell jonnie a cuccnak ha itt befoltoznak akkor ott jon ki es afenekemen mindig es meg akkor orulhetek hogy nem ahsfalon ???? es soha nem lehet tudni ,hogy mikor lesz aranyerem ujra es mikor lesz egy ujabb fisztula mostmar amig elek? ez a crohn-nal jar egyutt? tudom minden eset mas, de ha valaki hasonlo cipoben jar irjon legyszi vissza, koszonom....ma meg meregbol irtam es elnezest ,de ha lenyugszom ujra lesznek szerintem kerdeseim,amiket megprobalok intelligensebben eloadni nektek.... minden elismeresem nektek akik mernek irni es minden elismeresem azoknak akik mar regota kuzdenek ezzel a ---hosszu sipszo jonne----betegseggel!

Nincs jelen

 

#1160 2012-05-02 21:33

suzy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Tovkirne,
a crohn megjelenhet a tápcsatorna bármely részén, és van olyan változata is, amikor csak a végbél érintett, tehát a bél utolsó, kb. 10 cm-es szakasza. Ez nagyon kellemetlen, sok szenvedéssel jár (ezt neked nem kell mondani), lehet, hogy nálad most ez van (?), de csillapulhat, vagy elmúlhat, ahogyan a más szakaszon megjelenõ formák is, de persze komoly, erõteljes kezelést igényel, hogy ne rosszabbodjon a helyzet. Ez az én magánvéleményem, de nem vagyok orvos...
Üdv.: Suzy

Nincs jelen

 

#1161 2012-05-03 07:34

tovkirne
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

sziasztok mindnkinek!

de jo hogy bejottel a blogra suzy, koszonom ,hogy irtal.

egyszer volt eddig colonoscopyam, de nem tudom hogy hogy milyen melyre nyulik be a betegseg illetve gyulladas epillanatban. ez lassan haladhat felfele vagy eppen lefele es egyre tobb helyen tamad? es az evek soran ez szaporodik ez a gyulladas vagy ha ugy dont, akkor eppen megall, de akkoris az a terulet, ami meg lett tamadva az tovabbra is gyulladasban marad? az en kerdesem meg az volt, hogyha a doktor megmutene ezzel az aranyeres sipollyal,akkor lehet, hogy a kovetkezo honapokban az allando gyulladastol, illetve annak erossegetol fuggoen ujra lesznek ujabb aranyeres vagy aranyer nelkuli fisztulak bennem-rajtam, mert annak a gyulladasos gennynek mindig tavoznia kell belolem, ha osszegyult es ez valamilyen uton modon ki kell jojjon? ez a cohn betegseg? hogy a gyulladast kiloki a szervezetem? nalam akkor ebben a formaban EGY ELETEN AT mostmar??? tudom sok a kerdesem.... es arra valaki tudna irni,hogy vannak fokozatok is mi az amikor mar a hasunkra dobozt kell tenni? nekem is az lesz evek mulva lehet 10 de lehet 20 ev mulva,  mindenkeppen lesz? vannak fokozatai a chron betegsegnek? vagy kit eppen hol tamad meg,melyik belreszet; vekonybel vagy vastagbel? es ha nekem vastagbel,akkor az barmikor atterjedhet a vekonybelre is???
.....oszinten kerdezem..... es hogyan lehet igy gusztustalansag mentes nemi eletet elni? legyszi irjatok ...uj vagyok...ja meg ha elzarodik a belrendszer azt honnan tudom meg? es onnan mennyi ido a mutet? hetek honapok vagy csak napok orak?? koszonok elore mindent ,aki csak idot szentel arra ,hogy segitsen a valaszadasokban! gyogyulast kivanok mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1162 2012-05-03 18:00

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

A Remicade kezelés nem olyan, hogy kérjük az orvost és akkor kapjuk. Bárcsak minden crohn-beteg kaphatná, vagy bárcsak mindenkinek segítene!

Nincs jelen

 

#1163 2012-05-03 20:18

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!!!Magam colitis-crohn-os vagyok,valamelyik,még nem tuti.2 éves a kislányom,gyakran szorulása van és 1-2 hete egy csomócska féleség van a gátján.Eddig nem volt érzékeny,de ma fürdés után elhúzta magát,mikor a nejem megnyomta egy kicsit....amgy nem "panaszkodik" :-))) Ugye nem az,amire gondolok???!!!Tud valaki errõl,valami ötlete jó lenne.Lehet,hogy nála már most kezdõdik?????Elõre köszönöm a segítséget!!!!!

Nincs jelen

 

#1164 2012-05-03 21:08

suzy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Tovkirn,
ne pánikolj ennyire. Nagyon kétségbe vagy esve, az látszik. Ebben a betegségben semmi sem törvényszerû, van aki hosszú évekig is tünetmentes állapotba kerül, és azt sem tudja, hogy miért, utána megint belobbanhat, szintén különösebb ok nélkül. Állítólag a crohn-nak van a fisztulás és szûkületes változata (van, hogy mindkét szövõdmény jelentkezik), de nem törvényszerû ez sem. Ha megnézed a ki-kicsoda rovatot, láthatod, hogy sok "régi" crohnosnak nem volt még semmilyen mûtétje. A "doboz" nagy "pech", de nem olyan gyakori, mint hinnéd, és ne õrlõdj ezen, mert ártasz magadnak a szorongással.  Van jó gasztrós dokid? Mert az fontos, és ezeket a kérdéseket felteheted neki is, ha empatikus tulajdonságokkal bír, válaszol is, de semmi nincs elõre kiszámítva.  Ha nagyon gyulladt a beled, próbáld ki 6-8 hétig a kizárólagos tápszeres kezelést (Modulen) az sokat segít, kíméli a beteg belet és közben ellát megfelelõ tápanyaggal.
Üdv.: Suzy

Nincs jelen

 

#1165 2012-05-04 09:45

tovkirne
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

koszonom suzy, igen a vegtelensegig panikolok , amit abba kell hagynom-annyira tehetelenul allok a betegseggel szemben!!  nincs orvosom meg,olyan akiben biznek, az en orvosom nem ismer crohn betegeket, igy nincs tapasztalata es igy nem merem a kezebe adni magam...dobo foorvosrol olvatam nagyon jokat probalom a cimet ,orvosi renedlojet vagy telojat levadaszni valakitol....azt a tapszeres izet azonnal nezem a weben. megegyszer koszi,hogy segitettel, gyogyulast mindenkinek.!

Nincs jelen

 

#1166 2012-05-04 17:48

suzy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Tovkirne,
gasztrós doki nélkül nem tudsz meglenni, valakinek, aki szakorvos, és ez a területe, ismernie kell az állapotodat, a jobb és rosszabb idõszakokat, a gyógyszereidet, azok váltását, a dózisokat, mi hat, mi nem hat, stb...
Ezzel a betegséggel egyedül nem tudsz harcolni, különösen fellángolás idején nem, mert életveszélyes állapotba is juthatsz, ha valaki (orvos) nem figyel rád. Dobó fõorvos mûti az ilyen betegeket (ha muszáj) de nem ezzel kezdõdik a kezelés!!!
Hol laksz, hogy ott nincs szakorvos? Járj akkor a megyeszékhelyre, vagy olyan közelebbi nagyvárosba, ahol van, különben ellátatlan maradsz.
Suzy.

Nincs jelen

 

#1167 2012-05-08 17:11

nicedodo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Még nem írtam a fórumra, de régóta olvasgatom a hozzászólásokat, mert augusztus óta tudom, hogy Crohnos vagyok. Szerencsére teljesen panasz és tünetmentes vagyok, nincs hasmenésem, se bélgörcseim, a laborom pentasa és alkalmankénti Budenofalk mellett tökéletes.
Viszont most kicsit megijedtem, mer pár napja székelésnél vérzést vettem észre. Kb. 1 hónapja voltam kontrollon, akkor a doki ujjal megvizsgálta a végbelemet, és nem tapasztalt semmi rendelleneset. A vérzés csak akkor jelentkezik, ha székrekedésem van, akkor is hamar eláll és nem váladékozik. Így kívülrõl aranyérnek tûnik, fõleg amiatt gondolom annak, hogy régebben is elõfordult már, még a Crohn elõtt. Remélem, hogy nem sipoly...
Esetleg volt már valakinek hasonló, és kiderült, hogy aranyér? A sipolyt kimutatja az ultrahang vagy a Ct?

Nincs jelen

 

#1168 2012-05-08 18:31

ancsa 65
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

SZ IASZTOK egy éve vagyok cron beteg és nagyon szenvedek hol az egyész végtagom fáj és nagyon sürön vérszek szeretnék segitséget kérni töletek, mit tegyek hogy jobban legyek

Nincs jelen

 

#1169 2012-05-08 23:43

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia nicedodo! Üdv a fórumon! Szerintem nem kell az ördögöt a falra festeni. Nincs fájdalmad, a vérképed jó, egyéb tünetet, váladékozást nem tapasztalsz. Nem volt sipolyom, de ez aranyér simán lehet. Nekem is pont így viselkedik az aranyerem, ha kicsit kijön, mert nem figyelek oda az étkezésre. Vegyél kamillás ülõfürdõt és lazulj!

Nincs jelen

 

#1170 2012-05-25 19:29

Nitta69
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok! Lenne egy kérdésem.A páromnak ma írták fel az Imuran nevû gyógyszert,ezzel együtt szedhetõ a Pentasa?2 hete engedték ki a kórházból ahova a sipolya eltályogosodása miatt került be.

Nincs jelen

 

#1171 2012-05-25 19:35

Nitta69
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Nicedodo! Az a nagy helyzet,hogy a sipoly az látható elváltozás közvetlenül a végbél melletti farpofákon.Legalábbis a páromnál így derült ki,hogy Chron beteg,addig csak állandóan hasmenése volt ízületi fájdalmai voltak és drasztikusan lefogyott.Ja és természetesen 20 éven keresztül majd hogy nem szimulánsnak nézték az ízületi fájdalmai miatt!

Nincs jelen

 

#1172 2012-05-25 20:08

Nitta69
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!Lenne még egy kérdésem.Hallott valaki közületek a Varga féle gyógygombákról?Állítólag a SÜN nevû gomba készítmény enyhíti a Chron tüneteit.

Nincs jelen

 

#1173 2012-05-25 22:44

csabaspecial
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Üdv itt a fórumon Nitta69!
Imurannal szedhetõ együtt a Pentasa igen. Én is és még sokan mások szedjük együtt, gyakori párosítás. Az Imuran rendszeres kontrollt igénylõ gyógyszer, ez leggyakrabban vérvételbõl áll. A sipoly, másnéven fistula lehet külsõ vagy belsõ.  A párodnak valószínüleg külsõ, nekem meg belsõ sajnos.
Tudomásom szerint, ha a párodnak volt adózott jövedelme, akkor 5 évre visszamenõleg tud igényelni adókedvezményt ez csak egy tipp. Ennek a módja, hogy vegyétek fel a kapcsolatot a háziorvosotokkal, valamilyen orvosi igazolás kell hozzá biztosan.

Nincs jelen

 

#1174 2012-05-26 15:48

Kendre
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Azokhoz lenne egy kérdésem, akik végbélsipoly kezelésére kaptak Remicade, vagy Humira kezelést.

A kezelés milyen gyorsan és mennyire tartósan szüntette meg a sipolyaitokat?

Nincs jelen

 

#1175 2012-05-29 13:32

Girl24
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok! Én elsõsorban most azokhoz szólok, akik a sipoly járatba vezetett fonallal élnek együtt, fõ kérdés, hogy mennyire lehet ezzel együtt élni?
Két napja fedezték fel nálam, hogy komplettálódott a sipolyom vagyis, hogy a végbél és a korábbi tályogüreg már összeköttetésben van. Az én nagy problémám, hogy még mielõtt ez az egész elkezdõdött volna már le volt fixálva, hogy nyáron 4 hónapot Amerikában fogok tölteni és most egy hetem van az indulásig. A mûtétre így már nem vállalkoztam, viszont a doki bevezetett egy fonalat, ami biztosítja, hogy ne záródjon el a járat. Azt mondta ezzel vígan eléldegélhetek, amíg vissza nem jövök, ebbõl így nem lehet semmi baj. Igaz, hogy még csak két napja került be a zsinór, de a vígan éldegéléssel kapcsolatban azért vannak kétségeim. A fájdalom biztosan mérséklõdik majd, ha kicsit megnyugszik, de a járásban úgy érzem nem a fájdalom korlátoz, hanem maga a zsinór, ami nem tudom elmúlik-e. Van valaki, aki ilyen zsinórral él együtt hosszabb ideje? Örülnék ha megosztaná velem mennyire várható javulás és hogy lehet ezzel együtt élni. Szállodában fogok takarítani, tehát elég keményen dolgoznom kéne majd :(
A másik, hogy ki akarja cserélni egy vastagabb fonalra, hogy biztosan ne szakadjon el, amit szívesen kihagynék, mert ezt egyszer is nagyon rossz volt átélni. Volt már akinek elszakadt? Nekem ilyen fekete damilszerûség, gondolom ugyanaz, mint amivel varrnak. És ezt tényleg mozgatni kéne? Nekem ilyet nem mondott.
Köszi a válaszokat elõre is!

Nincs jelen

 

#1176 2012-05-29 14:29

Lili
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Kedves Girl24!

Én másfél éve élek együtt ezzel a fonalas sipollyal...meg lehet szokni nem fáj csak nagyon ritkán, mondjuk amikor idõjárás változás van akkor beveszek egy fájdalomcsillapítót és elmúlik. Nekem volt bent ennél a fonálnál vastagabb de az gumiszalag volt..nem tudom neked azt akarnak-e betenni, na az kibírhatatlan volt minden reggelem úgy indult, hogy bevettem egy fájdalomcsillapítót. Ha van még kérdésed szívesen válaszolok.=)

Nincs jelen

 

#1177 2012-06-05 23:09

Anita0729
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Elég régen írtam Nektek, talán olyan február elején....akkor derült ki (hogy életemben elõször) egy fistulám és 2 sipolykám is van....több mint egy éve szenvedtem már tõlük mire rászántam magam hogy elmenjek vele sebészhez. Mûtét kapujában álltam, DE SIKERÜLT MEGOLDANI ÚGY HOGY E NÉLKÜL IS RENDBE JÖJJEK!!! :))) Ezért is irok most Nektek, hátha rajtam kívül másnak is beválik ez a dolog...még nem gyógyultam ki teljes mértékben, de ez idõigényes folyamat. Elmesélem:
Sebészem 30 napos kuppkúráját követõen 3-4 napig jól voltam de sajnos nem volt nagy javulás, egy utolsó esélyt adott a sebészem a dolognak..."ha ez nem válik be, sajnos mûtét" - mondta , erre a kezembe nyomott egy telefonszámot.... amelyen elõször nevettem mert a telefonszám a kutyám állatorvosáé volt....azt mondta a sebész beszéljek vele ez ügyben, de elõre szól,költséges dolog....hát mondom egye fene egy próbát megér :) Kiderült hogy a nõ (amit én addig nem is tudtam, pedig 6-7 éve kezeli a kutyámat) foglalkozik emellett pszichiátriával, természetgyógyászattal, homeopátiával. Azt mondta hogy tud segíteni...hát gondoltam megpróbálom, mivel amúgy is elég sokan dicsérik hogy érti a dolgát. Elõször egy 2 órás pszichológia "kihallgatáson" vettem részt, az életemrõl kellett mesélnem, a dolgaimról,kapcsolataimról... ez azért volt fontos mivel szerinte a végbélproblémákat a stressz nagyon befolyásolja. A kihallgatást követõen lekapott egy könyvet a polcról, hosszasan tanulmányozta erre rám nézett és olyan dolgokat mondott rólam amiket el sem mondtam neki....elmondta miket álmodok, mitõl félek betegesen, mik a reményeim, milyen céljaim vannak, mik a vágyaim.... lesokkoltan néztem rá mivel olyan dolgokat mondott amiket a 20 éve legjobb barátnõm sem tud rólam... ezután csak annyit kérdezett hogy igaz? mondtam hogy igen, minden.... mire felált és egy kis dobozhoz ment amiben valami szerek voltak (ezen el is mosolyodtam, gondolva magamba ... "boszorkánykonyha" :) ), mikörbe valamiket ott számolt és kevert közölte velem hogy jól jegyezzem meg, hogy a legtöbb betegség fejben dõl el, és hogy a tulajdonságaink befolyásolják õket, nem kell egybõl kés alá feküdni ha csak kb 70%ban stressz váltja ki a problémát, maradék 30% meg örökölt, a génjeimben hordozom (szüleim, nagyszüleim ugyanebben a korban, 23 évesen ugyanúgy szenvedtek ettõl). A kis dobozka kikeverte a gyogyszert nekem, amit egy fiolában kaptam meg....kis mini fehér drazsék...én csak dilibogyóknak hívom õket :) Átnyujtotta az "állatorvosom" és közölte hogy kössem fel a gatyám ha ebbe belemegyek és irjak fel mindent, hogy mi történik bennem, miket hoz ki a gyogyzer és 2 hetente hívjam fel. Kicsit megrémültem ekkor, de mondom megpróbálom. Havonta egy bogyót kell beszednem belõle, kb fél év mire beépül a szervezetbe és onnantól elvileg gyógyítja a szervezetem magtól a betegségeket, és úgy hat hogy visszafele menve az idõben kihozza az össze betegségemet és fájdalmaimat az elmúlt pár évre visszamenõleg.
Miután bevettem az elsõt már aznap jelentkeztek a problémák. 12 órát aludtam, állandóan fáradt voltam, a fájásaim visszajöttek.....kínoztak jobban mint korábban, és volt hogy nem is voltam wc-n de mégis fájt, ülni sem tudtam, pedig az korábban ment, a furcsa az az volt hogy ezek a fájások hirtelen jöttek és egy-két óra múlva hirtelen elmúlottak....de soha nem tudtam kiszámolni hogy mikor és hányszor és mennyi ideig tartanak a fájások. Emelett állandóan melegem volt, volt hogy pár napra csuklófájások gyötörtek (3szor törtem el gimis koromban), volt hogy izületi panszaim voltak, szóval mindent visszahozott még a szememre a kötõhártyagyulladásomat is amitõl kb háromnegyed éve szenvedtem egy hónapig. Szellemileg is éreztem változást, nagyon durván nyugodt voltam, ami rám nem jellemzõ. Szóval az elsõ hónapot állandó fájdalommal éltem meg, csak 3-4 nap volt amikor teljesen jól voltam. Második hónapban már 15 napom volt amikor minden ok volt és ez így nõt....múlt hónapban 23-24 napom volt amikor semmi fájdalmam nem volt, mintha visszakaptam volna a régi életemet mielött sipoly és fusztula gyötört. Az állatorvosommal 2 hetente mindig beszélek :) És nagyon örül õ is neki és én is hogy rendbe jövök. A sebészem is boldog hogy nem kell megmûteni :) A másik hogy nem csak hogy helyretett eddig végbélügyileg a gyógyszer, de mióta szedem semmilyen betegség nem fog rajtam, se nátha, se semmi, 15 napig minden családtagomon végigment a hányás-hasmenés márciusba, rajtam valahogy nem, körülöttem mindenki náthás, én nem vagyok, barátom is már többször volt beteg és régebben mindig addig tudtam ápolni amíg én is el nem kaptam, de most ebben a tavaszban már 3szor ápoltam úgy hogy nem kaptam el :) Szóval boldog vagyok mert nálam bevált a homeopátia és nem is kicsit. Remélem a történetemmel tudtam segíteni és lehet ezzel reményt adtam másoknak arra hogy vannak estek amiket el lehet kerülni mûtét nélkül is :)))) pusyyy mindenkinek és "soha ne add fel, mindenre van megoldás" :)

Nincs jelen

 

#1178 2012-06-06 06:35

tovkirne
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia! nem ertem szinte csodarol szamolsz be-istenem!- ha az oldalon lavirozok is igy meggyogyulhatnanak magamat is beleertve!!! mi a gyogyszer neve vagy a keverek neve az orvos neve hogy mindenki hozza tudjon fordulni aki csak szeretne ezzel a modszerrel meggyogyulni, segits valahogy nekunk! termeszetesen orulunk neked nagyon nagyon ,hogy tunetmentes lettel!!!!

Nincs jelen

 

#1179 2012-06-06 06:36

tovkirne
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Anita! nem ertem szinte csodarol szamolsz be-istenem!- ha az oldalon lavirozok is igy meggyogyulhatnanak magamat is beleertve!!! mi a gyogyszer neve vagy a keverek neve az orvos neve hogy mindenki hozza tudjon fordulni aki csak szeretne ezzel a modszerrel meggyogyulni, segits valahogy nekunk! termeszetesen orulunk neked nagyon nagyon ,hogy tunetmentes lettel!!!!

Nincs jelen

 

#1180 2012-06-06 11:48

Anita0729
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia tovkirne!

Természetesen meg tudom adni az állatorvosom nevét elérhetõgését :
Dr Nagyné dr. Farkas Rita
Barcs, Felszabadulás u. 14. T.: 82/463-797 és 06/70/5021-900

Budapesttõl sajnos elég messze van Barcs, mivel határátkelõ város dél-somogyban.... ha valaki nem akar ennyit utazni, szerintem pesten is vannak legalább ennyire jó homeopátiával, természetgyógyászattal foglalkozó orvosok. A gyógyszer nevét nem tudom, mivel személyre keveri õket, szóval a homeopátia szerint minden emberi domináns tulajdonságnak van egy gyógynövényes megfelelõje, és azokat fogja összekeverni egy gyógyszerbe...DE nem mindig találják el elsõre hogy mibõl mennyi kell a gyógyszer keverése során, nekem egybõl sikerült eltalálni, de az unokatesomnak akit 2évig gyötörtek a felfázási tünetek és orvosilag nem tudták kezelni, neki 3adszorra sikerült eltalálni a megfelelõ hatóanyagokat a gyógyszerbe. (õ amúgy már 1 éve tejesen tünetmentes). De vannak olyanok is akiknek a szervezetük nem fogadja be a homeopátiát, pl nénjémet pajzsmiriggyel mûtötték, és azóta folyamatos kiütések keletkeznek a börén minden hol....neki sajnos egyáltalán nem hatott a homeopátia, a szervezete nem tudta befogadni :( A másik amit jobb ha tudtuk, hogy nálam sokszor étvágytalanságot okozott a gyógyszer, és mióta szedem 6-7 kilót fogytam, pedig nem vagyok egy kövér alkat, 65 kiló volt korábban az átlagsúlyom. Emellett korlátozva lettem pár dologban...tudni kell rólam hogy napi 3 kávét fogyasztok és dohányzok....a doki közölte hogy napi 1 kávét és kb olyan 4-5 szál cigire vigyem le, nem fogyaszthatok rágót, és semmilyen mentolos dolgot (fogkrém kivétel) Remélem tudtam segíteni, és nyugodtan keressétek fel az "állatorvosomat" vagy másik homeopátiás orvost ha ti is akartok adni ennek egy próbát, fõleg olyanok akik már mûtét kapujában vannak :) szerintem megéri :)

Nincs jelen

 

#1181 2012-06-07 06:36

tovkirne
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

koszi nagyon a szupergyors valaszt!

Nincs jelen

 

#1182 2012-06-27 21:48

gyurmajoe
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok !
Érdeklõdnék,hogy a vastagbél vékonybél találkozásánál kialakult szûkület mûtéti eltávolitása nagy mûtétnek számit 10 éves kislánynál?
kösz.
üdv.

Nincs jelen

 

#1183 2012-07-05 20:22

ági88
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!     

Nekem két évvel ezelõtt derült ki hogy chron betegségem van !Egy hónapig ment a hasam és kialakult egy tályogom ,azt fel nyitották és abszolult nem gyógyult be,a hasmenésem megszûnt teljesen jól vagyok,csak a tályogomat szerettem volna rendbe  hozatni!Elmentem egy magán orvoshoz ,és azt mondta ,teljesen felesleges megcsináltatni mert ugyis kifog újulni,és azt javasolta hogy mûtéttel el kell távolítani a bélnek azt a szakaszát ahol be van gyulladva!Szerintetek mit csináljak?nem tudom hogy mi volna a jó!

Nincs jelen

 

#1184 2012-07-06 21:51

Shark
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

szia
Ági88
sajnos nagyon ismerõs a szitú ...
és sok hasonló beteggel is taliztam akik szintén voltak ebben ...
egy értelmes ötletem van és pedig a táplálkozás és életmód váltás de azonnal !
írj privátban és megbeszéljük ...
de addig is a neten tudsz keresgélni
Szendi Gábor Paleolit táplálkozás
keres rá és van sok eset és érdekes tanulmány hogy mi mit is okoz ....
nekem és pár embernek akiket ismerek nagyon jó eredményeink vannak ...
egy kicsit nehéz megszokni az elején de nem vészes ,le lehet vinni a gyulladást és ha ez sikerült nem biztos hogy kell a mûtét ,sajnos ha már olyan az állapot akkor meg szükséges lesz de ezt a doki tudja csak eldönteni ,egy biztos ha még idõben vagy pár hét alatt jobban leszel és energikusabb is

Nincs jelen

 

#1185 2012-07-18 15:50

endi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok! Sokat olvastam a fórumot és biztos vagyok benne, hogy nekem is tudtok jó tanácsokat adni. A történetem röviden: December elején vakbél gyanúval bevittek a kórházba, de ahogy felnyitották kiderült hogy nem csak vakbél, hanem a beleimmel is volt gond. Lényeg hogy megállapították hogy crohnom van. Ezután kialakult egy tályog a hasam környékén, ottis felnyitották, eltávolították. Kevesebb mint egy hét múlva teljesen ugyanúgy megint kialakult és megint kiszedték. Egy héttel késõbb a hasam közepén végigfutó varrás a köldököm alatt kb 10 centivel fel volt púposodva és gyulladt is volt, aztán kifakadt. Megnézte az orvos, megállapította h sipoly. Ez volt kb február közepe/vége fele, azóta is megvan a sipoly. Igazából azóta jólvagyok teljesen, nincs panaszom, a mûtétek miatt leadott 10 kilómat is visszahíztam. Viszont a sipolyt mégiscsak kezelni kell valahogy, járok is kontrollra vele. Kb 2 hete aztmondta a doki h nagyon szép, be fog záródni. Ma voltam megint, persze nem záródott be, de itt jön a lényeges rész ami miatt tanácstalan lettem. Aztmondta el kell kezdeni egy gyógyszeres kúrát és felírta az IMURANt. Namost ez egy olyan gyógyszer ami legyengíti az immunrendszerem azzal a céllel, hogy ne legyen gyulladás belül ésakkor elmúlik a sipoly. Ez eddig oké, de nem lehet abbahagyni akkorsem ha elmúlik, hanem folyamatosan szednem kéne. Nagyon bizarr dolog nekem ez az immungyengítés... Nem bízom benne és szeretném elkerülni. Valaki tudna mondani róla valamit? Aki szedi vagy szedte? Tapasztalatok? Én sokkalinkább a rendes táplálkozást pártolom. Mióta kiderült a betegségem elég alaposan megváltozott hogy mit eszek és tényleg jól vagyok. Lehet hogy a sipolyomnak is csak idõ kellene jó táplálkozás mellett? Én hiszek benne hogy igen. Immungyengítés? Komolyan..? : \ Köszönöm elõreis ha tud valaki valami tanácsot adni!

Nincs jelen

 

#1186 2012-07-18 16:22

Shark
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

endi
van megoldás de a válasz az ami az elõtted lévõnek


http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-gyogyulas.htm

és itt találsz sok segítséget
és azt is hogy miért alakul ki a sipoly és milyen anyagok okozzák a bélfal áteresztõ képességét és ezáltal miért lesznek gyulladások mindenhol

Nincs jelen

 

#1187 2012-07-24 19:56

majika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok.

Már elég régóta olvasgatom a fórumot, de írni most irok elõszõr. Nagyon örülnék neki, ha valaki tudna tanácsot adni, hogy mit tegyek, mert már végképp elkeseredtem és eljutottam arra a pontra, hogy nem tudom mitévõ legyek!

Marika vagyok 40 éves. 2004-ben volt az elsõ tükrözésem akkor Colitis-es betegként keztek el kezelni majd a következõ tükrözéskor Crohn-ra modositották a diagnózist. 2007-ig hol nyugalomba volt, hol pedig aktív volt az állapotom. 2007-ben kezdõdött a kálváriám. 41 fokos lázzal kórházba kerültem ahol légzési elégtelenség miatt intenzív osztályra kerültem. Kiderült, hogy vérmérgezésem van amit az okozott, hogy a gyulladás miatt áteresztett a bél nyálkahártya és a véráramba kerültek a bélbaktériumok. 13 napig voltam élet és halál között, de végül javult annyit az állapotom, hogy sima belgyógyászaton is tudtak kezelni. Kb.1,5 évig feküdtem kórházba pár nap megszakításokkal. Mindig kiújult a vérmérgezés. Elég dúrva szövödményeket okozva. Teljes veseleállás amit dializis követett majd kétszer szívbelhártya gyulladás, és 6 tüdõembólia amit szintén bacik okoztak. 2 évig próbálkoztak Medrol tbl.-val napi 64 mg.-al de az állapotom nem javult. Megtükröztek majd a lelettel sebészhez küldtek aki 2 perces találkozás után elküldött, hogy nem kell mûteni. 2 hét elteltével újra tükrözés akkor már videófelvétellel amit megmutattak ugyannanak a sebésznek. Amikor megnézte úgy döntött, hogy sürgõsen meg kell mûteni, és a vastagbél felét el kell távolítani. Végre eljött a befekvés ideje. 3 hetet vártak a mûtéttel amit végig ott töltöttem, mert az altatóorvosok nem akartak az elõzmények miatt elaltatni. Amire a mûtõasztalra kerültem már az egész vastagbelet el kellett távolitani. Pouchot alakitottak ki és átmenetileg stómát. Az elsõ mûtétet még 9 követett amibe a háromlépéses mûtét, szövõdmények és hasi tályog mûtét is volt. Tavaly December közepén bélelzáródás miatt újra mûtét következett. A sebész ekkor úgy döntött, hogy a továbbiakban bárhogy is alakul a betegség õ több alkalommal nem vállal el próbáljanak meg alternatív módon kezelni! Azóta 2 sipoly is kialakult, ami nem akar ürülni, igy állandóan tályog alakul ki körülötte. 3 hónapon keresztül heti rendszerességgel tárták fel a kerületi sebészeten. Azóta kivárom kínok között, hogy magától kifakadjon ami sokszor 1-1,5 hétig is eltart. Akinek van,vagy volt hasonló az tudja mivel jár ez az idõszak.Hát nem kívánom senkinek! Ráadásul újra heti szinten kerülök be iszonyatos görcsökkel amit bélelzáródás elötti állapot okoz. Már a Humirát is elkezdték a nagy rizikó ellenére hátha használ, de eddig csak ártott, mint használt! Már több sebésznek is megmutattak remélve, hogy valaki végre csinál valamit, de mindenhol azt a választ kapom, hogy aki mûtött az ennek a betegségnek a specialistája. Amit én is tudok! Már hónapok óta napi 1 tápszert sikerül a folyadékon kívül magamba eröltetni utánna persze jön az ordítás a görcsök miatt! Már 30 kg.minusznál tartok!  A Gastro.-s orvosom egy szuper doki, mindenkinek ilyen orvost kívánnék, mert ami tõle tellik mindent megtesz, de eljutottunk oda, hogy már a fájdalomcsillapitáson kívül szinte semmit nem tud tenni! Kezdem úgy érezni, hogy rajtam próbálják ki, hogy mennyit képes egy ember elviselni! Tudna valaki javasolni valakit akihez fordulhatnék segitségért? Kicsit hosszúra sikerült, de rövidebben nem tudtam volna leírni ezt az egészet! Ha csak annyiban tud valaki tanácsot adni, hogy mit tudok csinálni a tályoggal a feltáráson kívül, hogy elviselhetõbb legyen amíg magától kifakad már annak is örülnék!A válaszokat elõre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#1188 2012-07-31 16:16

bodi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy 1 éve diagnosztizálták nálam a Crohn + végbél tályog, a tályogot kivágták és maradt a helyén egy lyuk és azt mondták valószínûleg sipoly. A lyukon kb. fél éve elkezdett szivárogni ragadós világos sárga folyadék és nem tudom mitõl, az orvos azt mondta a betegséggel jár, az egyik kérdésem az lenne, hogy a folyást nem lehetne valamivel befolyásolni pl. étkezés, fogyókúra ... stb. A következõ problémám az lenne, hogy a lyuk szélén megjelent egy vörös kitüremkedés (valószínûleg gyulladt) és nem tudom, hogy mi lehet, amúgy a leletekkel minden rendben van (mintha nem is lennék beteg)

Gyógyszerek amiket szedek: immuran, pentasa retard granulatum, pantoprasol, neo-ferro folgamma, gastroanax (gomba kvonat, 1 hónapja)

Elõre is köszi! :)

Nincs jelen

 

#1189 2012-08-01 15:11

Anni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Bodi!

A helyzet ismerõs.
A sipoly a gyulladt bélbõl táplálkozik, ettõl lett a tályogod is. A ragadós sárga folyadék a gyulladás jele, gennyes váladék, vér is távozhat. A piros kitüremkedés egy újabb sipoly jele, feszülhet, éghet (mielõtt kifakad, olyan mint egy pattanás). A gyulladásos folyadék járatrendszert alakít ki a testedben, ami hol itt, hol ott talál kiutat.

Nem szeretnélek megijeszteni, nem törvényszerû, nálam kb. 20 lyuk van a derekamtól a combomig (most mûtöttek vele nemrég, kivágták õket és becsövezték azt, amit nem tudtak kimetszeni. A tályogot is kivágták,).

Pentasát szedek én is, de sajnos nem használ semmit. Remire várok jelenleg, elõtte viszont fel kellene épülnöm (legalább ülni tudnék...).

A folyást befolyásolni nem igazán tudtam én sem (folyamatosan szivárog, hol jobban, hol kevésbé), az étrendváltozás viszont sokat segít.

Nincs jelen

 

#1190 2012-08-01 20:25

bodi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Anni köszönöm a választ.
Csak annyit szeretnék, hogy elõzõleg kicsit pontatlanul írtam le. Egy tályogot nekem is kivágtak és maradt a helyén egy lyuk mellette egy kevés kiálló bõrfoszlánnyal és az kezdett megduzzadni és növekedni.
A folyással kapcsolatos választ köszönöm

üdv. Bodi!

Nincs jelen

 

#1191 2012-08-01 22:10

suzy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Anni,
mi az az étrendváltozás, ami kifejezetten a sipolyon, tályogon, folyáson segít? Ez a megközelítés új nekem.
Üdv.: Suzy

Nincs jelen

 

#1192 2012-08-02 08:45

Anni
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

A sipoly is akkor váladékozik nagyon, amikor a betegség fellobban. Kordában tudom már talán tartani, amikor betartom a mediterrán étrendet-nekem ez úgy vettem észre bevált (párolt és grillezett zöldségek, húsok, semmi bõ olaj és zsír, csak zöldfûszerek és sok tészta stb.). Ilyenkor kevesebb vér és váladék ürül. Persze a "pelenkámat" nem tudom már elhagyni. Talán a remi...
Tudjátok, hogy alanyi jogon havonta minimális összegért jár nekünk a kötszer? (Havi 1000 Ft-ot fizetek egy zsák kötszerért, ami sajnos el is fogy, emellett 1 doboz Zetuvit sebfedõ párna 1 500-1 600 Ft, ami egy hétig sem elég) A sebész tudja felírni (utána kell egy javaslat, amit a TB-hez kell bevinni, hogy szükségünk van rá)

Nincs jelen

 

#1193 2012-08-27 17:00

Fáncsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok
Még nagyon új vagyok itt a fórumon ezért is nem olvasnék el több ezer hsz-t.
Sajnálattal látom, hogy ebbe a betegségbe sajnos nagyon sokan vagyunk.
Nálam a crohn betegséget nem mutatta ki a tükrözés, de a sipoly mûtéten most estem keresztül egy hete.
Lehet, hogy nem jó helyre teszem fel a kérdésem, de valakitõl szeretnék választ kapni.
Kérdésem az lenne, hogy 5 fonallal kötöttek meg, az elsõ szorításon már túl vagyok, holnap megyek a következõ kínzásra. Tehát ha valaki ugyanebbe a helyzetbe volt ill. van szeretném megkérdezni, hogy hányszor kötözik meg ezt a kis kellemetlen élõsködõt??
Tudom addig amíg le nem esik, de pontosan szeretném tudni, hogy mire is számítsak.
Elõre is köszönöm a választ.
Mindenkinek mielõbbi gyógyulást kívánok.

Nincs jelen

 

#1194 2012-08-27 18:58

Nyomika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
A családomban nem én vagyok beteg, hanem a lányom. 22 éves és Chron beteg. 18 évesen derült ki, végbélberepedései voltak. Õ már túl van a szteroid kezelésen, túl van a Remicéd infúzión. Most állítólag a Humirát akarják elkezdeni. Kb 2 évig jól volt, most újra vérzik, sipolyai vannak és tályog is. A legtöbb doki a stomát javasolja, de könyörgöm 22 évesen? Ja és már fonalazták is a sipolyait szép zöld retekcsomozó fonallal.
Szóval 2 hónapja elhelyezkedett elsõ munkahelyén, a bajok azóta erõsödtek. Aki tudja írja meg nekem hogy ez lehet a tudat alatti stressztõl? Õ azt mondja szeretik a munkahelyén, szerintem is ferek vele. Most éppen holnap fekszik be megint egy vastagbél tükrözésre. A süllyedése 84 volt, tehát elég erõs gyulladása lehet. Amikor szabin van, vagy hétvége van akkor nem vérzik, a munkában viszont egész héten, ez az amiatt a stresszre gondolok. Olvasom ti is sokmindenen keresztül mentetek már, de nem igaz hogy nincs megoldás erre a betegségre. Anita állatorvosa és esete hatott rám nagyon, fel is fogom keresni. Bár kicsit izgulok mert azt írtad nem olcsó és nem áll a családunk túl fényesen, de meg kell próbálni a lányom érdekében. A sipolyai neki is levedzenek, valamint van egy 2*2 centis tályogja medencéjében. Elvittem nõgyógyászhoz, õ azt mondta hüvelyi ultrahanggal hogy nincs, Pestem az MR kimutatta. Kinek higgyek? Egy hete kb a munkahelyén úgy érezte mint aki bepisilt, az is lehet hogy elfakadt a tályog? Annyi a kétségünk és olyan nehéz megtalálni a helyes utat, nem tudom mit javasoljak neki. Köszönöm ha valaki ír valamilyen kis segítséget mit tegyünk, fõként engedjük-e a stómát.

Nincs jelen

 

#1195 2012-09-01 18:36

Karim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

En mar lassan 1 eve hogy Angliaban elek. Miutan kikoltoztunk, 6 honap telt el, es eszrevettem, hogy fajdalmaim vannak, nehez az ules, a mozgas. Talyog.
1 het telt el, lazas is lettem, igy nem tudtam dolgozni. Egyik este kifakadt a ket farpofam kozott "valami" budos volt es sotet szinu. Egesznap nem aludtam, de nagyon megijedtem, hiszen ez volt az elso eletemben, hogy ilyesmi fordult volna elo.
Masnap irany a korhaz, ambulancia, elmondtuk mi a gond, ekkor jarni is alig tudtam.
Behivtak, egy kedves nover volt egy jofej dokival. Elmondtam mi a problema, mire mondta hogy megnezi. Nagyon sokszor megkertem hogy csak ovatosan nezze meg, mert nagyon faj.
Eloszor tenyleg ovatos volt, mire sajnos ugye kikellett tisztitania. Olyan fajdalmat meg sosem ereztem. Uvoltottem, es csak az agyba tudtam kapaszkodni. Sosem gondoltam, hogy a labaim ennyire tudnak remegni anelkul, hogy en iranyitanam. Elkepszto volt a testem igy visszagondolva.
Egybol megkonnyebultem, tudtam mar mozogni, nagyon jo volt.
Persze a szobaban valami iszonyat budos volt a sok gennytol.
Az orvos ekkor szolt, hogy nem vegeztunk, nem tudta kitisztitani rendesen igy muszaj muteni...
Befekudtem, felvettek az adataimat, nagyon jo kis 6 agyas szobaba kerultem.
Mondanom sem kell, az angliai korhazak az otthoniakhoz kepest szallodak.
Csak 3 apolo jott oda megerdeklodni, hogy van-e barmilyen allergiam, erzekenysegem, milyen muteteim voltak stb...plusz az altatoorvos.
1 nap mulva mutottek. Masnap hazaengedtek.
A noverek nagyon aranyosak voltak. 3-4 orankent vernyomast mertek, jottek megnezni hogy jol vagyok-e szuksegem van-e barmire.
Mindig szem elott voltak, vagy szoltak hogy hol lesznek. A pultjuk sosem volt ures.

Mikor hazaengedtek odaadtak a nadragot amiben voltam. Illetve ingyen!!!!!! fajdalomcsillapitot, kotszereket, es az ambulanslapomat, amihez adtak egy pluszt amit a hazi orvosnak cimeztek. Abban volt leirva mit hogy csinaltak stb.

A hazi orvosnal egy nagyon kedves holgyet kaptam, mindennap ugyanazzal a kedvesseggel es turelemmel fogadott, mintha csak akkor latott volna eloszor. Igyekezertt ovatosan cserelni a kotesemet.
hetvegente hazhoz jott a nover cserelni, elotte felhivott hogy felora mulva erkezik, hogy legyen idom lezuhanyozni.
Semmibe nem kerult, egyetlen egyszer kellett vennem antibiotikumot, azonkivul mindent biztositottak.

Nekem a vegbelem felett alakult ki a talyog, kb egy evokanalnyit vagtak ki belolem.
Aprilis elejen volt a mutetem, de sajnos meg mindig szivarog egy kis szintelen valadek belole. Kisebb a sebem, de meg mindig nyilt. :(

Nem tudjatok ez normalis, hogy nem gyogyult meg be teljesen?

Tobbszor vettek mintat, hogy ellenorizzek hogy van-e fertozes benne, de sosem volt. (lekopogom)
Az mondtak valoszinuleg begyulladhatott egyszorszal es attol is kialakulhatott, ki tudja....
Mindenesetre tenyleg nagyon fajdalmas, es azota sokkal ovatosabb vagyok. Inkabb antibakterialis tusfurdot hasznalok, es sokkal jobban figyelek a tunetekre.

Van esetleg valami praktika mutet utani kezelesre?

Elore is koszi,es mielobbi gyogyulast minden erintettnek!

Nincs jelen

 

#1196 2012-09-02 17:29

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia, döbbenetes, amit irsz az angol kórházi rendszerrõl, bárcsak nálunk is így lenne! Én itthon dolgozom kórházban, de finanszírozási területen. Mégis tudom, hogy az orvosok ha kedvesek is, akkor is iszonyatosan rohannak, semmire nincs idõ, a nõvéreknek 12-18 beteg jut egyenként, engem legutóbb megfenyegettek, hogy ha az infuzió lejár, meg ne merjem nyomni a csengõt, majd jön, ha ráér. Mondanom sem kell, magamnak zártam el az infúziót és hétvégén lévén, nem fogod elhinni, de d.u.14 órától másnap fél10-ig se orvost, se nõvért nem láttam sem a szobában, sem a folyosón, se éjjel, se nappal.
nálunk is kezelnek sipolyos, tályogos betegeket, amit leírsz, azt be szokták fonalazni, mert az egy sipolyozó nyilás, aminek lehet több ága is és azért nem gyógyulhat be. bele szoktak fecskendezni rtg elõtt radiológiai anyagot és látszanak az ágai, igy könnyebb befonalazni és utána meg tud gyógyulni. hogy ott Angliában ezt miért nem csinálják, nem tudom. szoktak tamponálni is, meg mit tudom én micsoda, szóval ha érdekel, haza kellene jönnöd ehhez.
Gyógyulást kívánok Neked, szurkolok+!

Nincs jelen

 

#1197 2012-09-02 17:35

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia, ez egészen egyszerûen egy óriási csoda, hogy egyáltalán élsz!!!!
Számomra ez Istennek a csodája, vagy nem tudom, kié, vagy inkább a Tiéd!!!
Most hogy vagy? mi van Veled? Én 38 éves crohn-os vagyok, még nem kellett mûteni ilyesmivel,
de nagyon átérzem amit írsz és egészen ledöbbent hogy ennyit szenvedhet egy ember, mert ez
szinte lehetetlen. irjál, most mi van Veled! Ez könyvbe illõ élettörténet!!!!

Nincs jelen

 

#1198 2012-09-02 19:41

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Az 1197-es hozzászólásod kihez szól?

Nincs jelen

 

#1199 2012-09-03 16:42

reménység
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

szia, majika levelére válaszoltam.

Nincs jelen

 

#1200 2012-09-12 10:42

Karim
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Igen, itt minden novert megkerdeztem akivel talalkoztam, hogy szereti-e a munkajat, azt amit csinal. Az osszes azt mondta, hogy igen. Komolyan veszik az eskut, es szeretik ezt, azt hogy segithetnek. Mindig mosolyognak. Magyarorszag utan ez elkepeszto volt szamomra.

Jovoheten megyek kontrollra, ugyhogy megfogom kerdezni, hogy mit tudnak csinalni ezzel, koszi a tippet! :)

Igazabol azert nem aggodom, mert nem faj, nem erzem, hogy ott van, csak abbol hogy latom a nadragomon ugye...de azert jo lenne, ha nem kellene legalabb 2-szer alsogatyat cserelnem naponta :D

viszont az megdobbento, hogy mennyi ideig nem volt se orvos, se nover a kozelben...es sajnos sokszor ok varjak el a halapenzt. A nagy semmire. Ha az ember nem ismeros noverhez megy, akkor sajnos teljesen mindegy mit csinal.... :( eleg szomoru ez....
Te jobban vagy mar? Vagy ez mostansag volt?

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB