#201 2007-05-15 14:55

pacsirta
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Üdv Mindenkinek!
Imént regisztráltam, de már korábban ráakadtam a topikra. Sajnos részben engem is érint a téma, ugyanis 1 hónappal ezelõtt estem át anorectalis sipoly mûtéten. Nem vagyok Chron-beteg, egyéb gyulladásos megbetegedésrõl sem tudok, de vmi miatt csak kialakult ez a fránya fistula...
Nekem sokat segített a fórum, mert a rengeteg tapasztalatból legalább be tudtam azonosítani, hogy egyátalán mi a problémám, mit is kezdhetnék vele. (Mindezt egyúttal köszönöm is Nektek!)
Még mindig érzem a mûtét helyét, bár inkább már csak enyhe fájdalom ez idõnként, de még biztos vagyok, hogy nem gyógyult be. Bár pontosan nem tudom eldönteni, hogy váladékozik-e még vagy sem, mert az orvosom a mûtétet követõ 3 hét elteltével reparon kúp és kenõcs egyidejû, folyamatos használatát javasolta rendszeres zuhanyoztatás mellett (elõtte folyamatosan betadin-os fedõkötések), így nehéz eldöntenem, mi okozza a kissé "nedves" érzést a végbélnyílásom tájékán. Idõnként a székletem egy picit véres is még.
Segítségeteket kérném:
Volt közületek Valaki, akinek hasonló kezelést írtak elõ, és amennyiben igen, mennyi ideig és hogyan, milyen idõközönként használta a reparont?
Mûtétet követõen a vér a székleten mennyi ideig lehet "normális" a Ti tapasztalataitok alapján?
10 napja voltam kontrollon, még kb. 4 mm-es seb éktelenkedett akkor, de az orvosom azt mondta, hogy legközelebb kb. 2 hónap múlva jelentkezzek. (Addig is használjam a reparont, de a mennyiséget csökkenthetem 2 hét elteltével: 2-3 naponta, majd ritkább idõközzel használjam.)
Elõre is köszi a válaszokat!

Nincs jelen

 

#202 2007-05-19 12:59

Évi35
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Remélem, mindannyian jól vagytok!
Nemrég írtam ide a nagy ijedtségemet...Ugyan még mindig nagyon félek, de végre eljutottam sebészhez...igaz, egybõl tovább is küldött. Azt mondta, hogy ezt most feltétlen végig kell csinálnom és nem hanyagolhatom el. Említette, hogy biztosan feltöltéses vizsgálat és mûtét vár rám...Kérlek titeket, írjátok meg, milyen is ez a vizsgálat, hogyan végzik (úgy értem, hogy ambulánsan-e, vagy befektetnek és elõkészítenek rá? Érzéstelenítéssel, vagy csak úgy...?) ? Nektek már van tapasztalatotok -sajnos- , én az ismeretlentõl még jobban félek... És maga a mûtét? mire számíthatok?... Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#203 2007-05-20 16:03

Tilda
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Évi35!

Ne kókadj, túl leszel mindenen! :)
Midet akarják feltölteni, a vékony vagy netalán a vastagbeledet? :) nem mindegy az eljárás szempontjából...
T

Nincs jelen

 

#204 2007-05-21 08:20

Évi35
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Tilda! Köszönöm a bíztatást! A dr. azt mondta, mikor továbbküldött a megyei szakrendelésre (mert már vidékiben nincsen ilyesmi), hogy biztosan feltöltéses vizsgálat kell, amivel kideríthetõ a sipolyjárat, és esetleg még nem látható dolgok. Gondolom, majd felvilágosítanak rendesen, de addig is megijedtem, mert nem tudom, hogy mire számítsak.  Most teljesen úgy érzem, mint a "fogorvosnál" :-), hogy már nincs is semmi... de most nem futamodhatok meg, ki kell vizsgáltatnom... Bár még nem tudom, mikor jutok el, mert éppen a gyerekem betegeskedik és most õ a fontosabb... Majd megírom, hogy mi volt, addig meg próbálok utánanézni a dolgoknak, és lehetõleg kevésbé kétségbeesni.. .:-)

Nincs jelen

 

#205 2007-05-21 13:27

Tilda
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Ne izgulj, bármelyik feltöltésrõl is legyen szó ( volt részem benne :) ), abszolút kibírható.. Mindig nagyon félelmetesnek hangzik az elején de nem az, ha már ott vagy!

Egy kalappal! :)
T

Nincs jelen

 

#206 2007-05-24 09:37

En3r6y
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

A párom hívta fel a figyelmem a sipolyra, hogy lehet nekem is az van (véletlen boltlott bele Õ is a témába). Elkezdtem keresgélni és így találtam meg a fórumotokat. Végigolvasva úgy gondolom, hogy ilyen problémám van nekem is.
Amit olvasom itt a legtöbbeteknél ez úgy alakult ki, hogy Crohn betegek vagytok. Na én nem tudok róla, hogy az lennék, gondolom ez azért kiderült volna.

Az én problémám, egy kb. 2 ével ezelõtti prosztata gyulladással kezdõdhetett. Ami annyira makacs volt, hogy olyan 1 évig szedtem mindenféle antibiotikumot, volt, hogy ilyen lórugás adagokban. Ennek az lett a következménye, hogy sokáig hasmenésem volt amitõl kikészült a végbelem. Azóta ez a hasmenéses állapot szerencsére megszünt, ezzel nincs is problémám, csak azóta "én úgy véltem/vélem" aranyerem van. Ez néha rosszabb, néha hetekig teljesen tünetmentes. Általába akkor érzem ha valami miatt keményebb a székletem, és akkor is csak utána egy ideig. Most a fórumot elolvasva már nem is vagyok benne biztos, hogy ez aranyér. Eleinte nem is éreztem semmit a végbelemben, de most már a nyilástól befelé kb, olyan 1-1.5 cm-re érzek egy kis dudort.

Aztán kb. olyan 2 hónapja fûrdés közben vettem észre, hogy van egy kis  borsónyi csomó a fenekemen, a gerincem végénél, a két farpofa között olyan fél centi mélyen talán. Nem fájt, még akkor sem ha megnyomtam. Aztán kb. 2 hete kezdtem érezni, hogy ha leülök azon a részen már kicsit fáj, és a csomó felett egy kis pattanásszerû valami is látszik. Atán ez az egyik fûrdés alatt mintha kifakadt volna. Mivel ehez hasonló csomó már volt többször a fülcimpámban, ami csak úgy gyógyult be ha jól kinyomkodtam, annyira, hogy már tiszta vér jöjjön csak. Na neki is álltam megmûteni magam és jó alaposan kinyomkodtam. Ekkor a fájdalom meg is szünt és a csomó is lényegesen kisebb lett, szinte el is tünt. Azt hittem el is múlik, de azóta is szinte folyamatosan váladékozik. Néha kicsit érzem is ha pont úgy ülök, hogy megnyomódik.
Elégé ledöbbentem amikor a fórumot olvastam, hogy ti milyen problémákkal küszködtök és remélem nem lesz hasonló kálváriám, ezért most amit tudok elmegyek egy orvoshoz és megmutatom neki. Valamint az aranyérnek hitt tünetemet is.
Ami még érdekes, és most jutott eszembe, hogy még a csomó kialakulása elõtt es a antbiotikumos hasmenéses állapotom után volt egy idõszak, amikor azon a részen ahol ez a sipoly? kialakult, volt valami fertõzés talán. Mindig kirepedezett a bõröm és viszketett.

Remélem valami megnyugtató véleményt kapok az orvostól maj. Nektek pedig meilõbbi gyógyulást!

Üdv, Energy

Nincs jelen

 

#207 2007-06-14 16:45

akita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

sziasztok!
tudna nekem valaki egy õtletet adni hogy hogyan tudnám enyhíteni a sipolyomat.brutálisan fáj ,szerencsére nyitva vannak tisztulni is tud de nagyon fáj.mit rakjak az ülõfórdõbe hogy elmuljon a fájdalom de ne zárodjon be a sipoly mert állitólag nem szabad neki.iirjatok légyszi.köszi

Nincs jelen

 

#208 2007-06-14 16:56

Zoltán
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia akita!
Nekem azt mondta a dokim, hogy nem kell bele semmi extra.
4-5 fürdõ után javulni szoktam, de én szedtem mellé kliont, k.b.1hétig.
Javulást!

Nincs jelen

 

#209 2007-08-11 10:40

zsuzsmuzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
6 éve vagyok Crohn beteg,és a sipolyomat leszámítva viszonylag jól érzem magam(nincs begyulladva,de folyamatosan váladékozik).Most elkezdtem inni a Naturland Salaktalanító teakeverékét,és úgy érzem jó hatása van:a járatok kevésbé telnek meg és átlátszóvá vált a folyadék.Amikor csalánlevél teát ittam nem volt ilyen erõs a hatás.Azt nem gondolom,hogy begyógyul tõle,mert régebben szedtem Protexint(igaz a szokásos adag 2*-ét),és 1 ideig ugyanezt tapasztaltam.E mellé megpróbálok minél kevesebb szénhidrátot enni-édességet egyáltalán nem.
Remélem, tudtam segíteni valakinek!

Szerkesztette: zsuzsmuzs (2007-10-14 15:27)

Nincs jelen

 

#210 2007-08-13 19:20

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok szeretném megkérdezni hogy rajtam kivül nem e került be valaki egy olyan programba ahol egy uj sipolyra hato gyogyszert tesztelnek, én a mai naptol vagyok benne Erröl az uj gyogyszerröl annyt tudok hogy más betegség által okozott sipolyesetében már bevált és kisebb kb 60 személyes chron beteg csoporton már tesztelték de az nem volt hivatalos talán?ezért nem fogadták el az akkori eredményt . Mellékhatások tekintetében váhatoan nem lesz annyira durva mint a remicade de a hatása a sipolyra egész jo lehet ha beválik és engedélyezik.

Szerkesztette: zotyesz (2007-08-13 19:21)

Nincs jelen

 

#211 2007-08-13 19:44

akita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

szia!
nem tudom melyikre gondolsz én a humirára lettem feliratkozva lehet hogy egyrõl van szó. a humira állítólag jobb  mint remicade mert nincs annyi mellékhatása.elvileg fel vagyok rá iratva csak az a kérdés mikor kerülök sorra.

Nincs jelen

 

#212 2007-08-14 19:27

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia akita nem a humira (azt hiszem). Mert ez egy kapszulás gyogyszer és ha jol tudom aktiv szén vagy széntartalma van.

Nincs jelen

 

#213 2007-08-15 19:47

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem mindenkihez, aki tud, légyszi válszoljon! Végigolvastam a topicot, ilyen jellegû dolgot nem találtam benne.
Már "rutinos" crohn beteg vagyok, sipoly-meg tályog is állandóan van. Mostanában egész jól voltam, "csak" tályogom van, a hasam nem rendetlenkedett. A tályog a végbél mellett van. Amikor nagyon fáj, és sokat ürül, akkor sokszor kell kiszaladgálnom wc-re, ha kevésbé gyulladt, akkor nem annyiszor.Szóval a kérdésem az, hogy ahogy begyullad a tályog, és nyomja a belet, okozhat ez székelési ingert? Vagy aggódhatok, hogy a beleim is újra begyulladnak...
várom válaszaitokat, koszi!
Ági

Nincs jelen

 

#214 2007-08-16 17:51

zsuzsmuzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Agica01;
ha a tályogod gyulladt,akkor a gyulladás  felerõsödött a szervezetedben.Gondolom már az is fellángolásnak számít,ha hasmenésed van(amit okozhat a tályogod irritációja),de nem biztos,hogy ennél több is lesz.Nincs lázad,görcsöd vagy véres székleted?

Nincs jelen

 

#215 2007-08-16 21:13

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Zsuzsmuzs.
De van lázam, általában minden este, és olykor vér is jön. Úgy néz ki hétfõn megmûtenek (remélem, mert már 2 hete halogatják, és egyre rosszabb). Hasmenés nem volt addig, amíg nem gyulladt be a tályog, így bízom abban továbbra is, hogy csak a tályog irritálja, ahogy te is írtad. Köszi. Ági

Nincs jelen

 

#216 2007-08-17 18:38

zsuzsmuzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Ági;
sajnálom,hogy mûteni kell.A tályogodat nyitják meg?

Nincs jelen

 

#217 2007-08-17 18:59

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Igen, a tályogot nyitják meg. Pontosabban a tályogokat. Elõször úgy volt, hogy a nõgyógyászom csinálja (mert arra is vannak :( és ez elég gáz) de közben kiderült, hogy a bél mellett mégtöbb, így sebész is kell. Még az is lehet, hogy nem lehet "lentrõl", csak hasi mûtéttel kipucolni. Most kicsit bepánikoltam, 27-28-a körülre tervezik a mûtétet. Addig majd csak elleszek valahogy, ha máshogy nem, hát idegesen kicsit

Nincs jelen

 

#218 2007-08-23 14:35

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Érdeklõdnék, hogy volt már valakinek fisztulográphia (vagy vmi ilyesmi) nevû vizsgálata? Ha igen, az milyen, hogy csinálják, mennyire fáj?
Csak mert holnap reggel megyek ilyenre, de túl sokat nem tudok róla!
Köszi.
Ági

Nincs jelen

 

#219 2007-08-23 14:50

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

még csak nem is hallottam róla, de most rákerestem, nem elrémiszteni akarlak, de elég szarul hangzik:

"Sipolyjáratok, vagy testüregek kontrasztanyagos feltöltése. Sebészi beavatkozások után, illetve gyulladások következtében kialakult rendellenes járatok feltöltésére alkalmas vizsgálat. A fistulajárat külsõ nyílásába megfelelõ vastagságú katéter vezetése és ezen keresztül vízoldékony kontrasztanyagok befecskendezése. A vizsgálat során kétirányú felvétel készítése."

Nincs jelen

 

#220 2007-08-23 21:16

Heni79
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Én most akadtam rá a topikra, örülök Nektek, mert tudom, hogy nem vagyok egyedül. 28 éves vagyok, kb. fél éve szenvedek a crohn-tól. Végbéltályi fájdalommal kezdõdött és lázzal, muszáj volt mûteni. Hirtelen jobban lettem, de nem tartott sokáig, azóta a mûtétet 5-ször megismételtük. Nem akarom részletezni, nagyon jól leírtátok, hogy milyen fájdalommal jár. Mindig azt gondoltam, hogy magas a fájdalom küszöböm, de bevalloom, hogy néha még a vénás dolaragan sem segített... 3-szor altattak, 1 epidurál és 1 lokális érzéstelenítésen vagyok túl, azóta is hetente járok sebészetre ellenõrzésre, mert a fonal befûzéses módszert alkalmazták a fistula járatokba, azt pedig rendszeresen mozgatják, a járataimat öblítik, és lehet, hogy soha nem szabadulok meg tõle. Gyógyszeresen kezelnek egyelõre, Imurant és Medrolt szedek, és talán segített rajtam egy kicsit.

Igazából csak azt szeretném mondani nektek, hogy tényleg a pozítív hozzáállás a legfontosabb. Érdekes, hogy pont én mondom ezt, mert mindig pesszimista voltam, de ez a betegség megváltoztatta az életemet, és próbálom elfogadni olyannak, amilyen. Mindent megteszek a gyógyulásom érdekében, és próbálok a jó dolgokra koncentrálni. Velem a rengeteg negatívum mellett sok jó dolog is történt. Nem rúgtak ki a munkahelyemrõl (pedig fél évet hiányoztam-most is csak fél napot tudok dolgozni), a barátom, a haverok, mindenki kitartott melettem, nagyon jó fej orvosokkal akadtam össze (szívesen írok neveket is, ha valakit érdekel), az átlaghoz képest nagyon korán diagnosztzálták is a betegségemet.

Szívesen megosztok veletek én is bármit, orvos az édesapám is, sokat tudok a crohn-ról, csak azt akartam mondani, hogy próbáljatok meg optimisták lenni, szerintem csak ez segít feldolgozni, hogy ez történt velünk. Biztosan lesznek nekem is rosszabb pillanataim, de akkor majd írok nektek:)

Jobbulást mindenkinek!

Heni

Nincs jelen

 

#221 2007-08-23 21:40

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
kbalu, köszi, tényleg nem hangzik valami jól. Mindegy, gondolom ezt is ki fogom bírni, mint eddig mindent. :( Majd holnap megírom, hogy milyen volt, és mennyire fájt. Bízom benne, hogy egy tükrözésnél nem lesz rosszabb...

Nincs jelen

 

#222 2007-08-28 21:57

Feree
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Már régóta olvasom a fórumot, de még soha nem írtam, gondoltam most megteszem, hátha tudnátok esetleg vm jó ötleted adni. Engem pont 1 éve mûtöttek egy hatalmas végbéltályoggal, ahol sipolykiírtás is történt. A seb jó hosszú idõ után gyógyult be. Majd pár hónappal késõbb újra kialakult és ekkor merült fel, hogy Crohn beteg lehetek. Nem sokkal késõbb az erre megbeszélt mûtét úgy nézett ki, hogy altatás után kiderült, hogy záródott a sipoly és semmit nem csináltak. Azóta megint megnyílt és már jócskán fél éve folyamatosan ürül. Elkerültem egy belgyógyászhoz, aki megállapított egy enyhe Crohn betegséget tükrözés és CT után. Utánamentem a betegség tüneteinek. Nekem a sipolyon kívül szinte semmilyen más tünet nem volt, hasi görcsök, lázas állapotok, hasmenés nem volt és mellesleg 103 kg vagyok, sportoltam jópár évet és semmit nem fogytam, sõt...Salofalkot és Budenofalkot irtak fel nekem.

Igazából abban szeretném kérni a tanácsotokat, hogy érdemes-e ezeket a gyógyszereket szedni szinte teljes tünetmentesség esetén is? Itt most nem a jó és rossz periódusról beszélek, mert sztem rossz nekem még nem volt. Tudtommal ezek a gyógyszerek a sipolyra nem sok hatással vannak. Esetleg mûtessem meg magam mégegyszer, hátha ki tudják írtani a sipolyt?

Egyébként kamillás vízbe szoktam ülni és az jót tesz neki, fertõtlenít és ápol egyszerre sztem, de ez soha nem fogja megszüntetni a problémát.

Szerkesztette: Feree (2007-08-28 22:01)

Nincs jelen

 

#223 2007-08-31 09:47

kvaszeva
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok! Én nem vagyok Crohn-Colitises, viszont nyolc éve van köldöksipolyom, amit eddig nem kezeltek, mert csak ritkán, 6-8 havonta jött elõ, és okozott problémát. Most kisbabát várok. A 11. hétnél tartok, és ismét elõjött. Attól félek, hogy a terhesség elõrehaladtával és a hasam növekedésével az is nõni fog. Szerintetek mit kellene tennem? Az orvosomat két napja nem érem utol, interneten semmit sem írnak a köldöksipolyról.
Elõre is köszönöm a segítséget.

Nincs jelen

 

#224 2007-09-04 23:36

danakapitany
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok kedves betegtársaim!
Remélem jobban vagytok, csak egy kérdés ha valaki válaszol nagyon hálás lennék érte.Én orvoshoz már nem megyek....nem tudják megszüntetni a vébélsipolyomat 7 éve ,most stabilan enyhén (1éve)nedvedzik(minimális),és semmiben sem zavar,viszont azt olvastam,hogy ez a dolog szép lassan eltud rákosodni?Ki tud errõl valamit?
Várom válaszaitokat,és minden jót kívánok.
Üdv:Gábor

Nincs jelen

 

#225 2007-09-25 10:07

akita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

sziasztok

érdeklõdnék hogy  volt e vagy van e valakinek hüvelysipolya és mit lehet vele csinálni ki hogyan viseli.

Nincs jelen

 

#226 2007-09-25 14:00

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia akita!
Nekem volt. 3 hete mûtöttek meg vele.
Szóval: volt belül is, kívül is, tályog-sipoly minden. Egy ideig kamillás ülõfürdõ, meg ilyesmik, aztán meg kellett mûteni. Csináltak egy fistulographias vizsgálatot, vagyis a sipolyon keresztül feltöltötték kontrasztanyaggal egy tû segítségével (elég rosszul hangzik, de nem fájt), és röntgenen megnézték, mekkora területet érint. Nekem hüvelytõl végbélig volt, szépen végigvágtak (gátmetszéssel) és kivágták a sipolyokat, meg kipucolták.
Szerintem mást nem lehet vele csinálni, most már jó ideje kínlódtam vele. 1 hét kórház, a mûtét után 2 csõ volt bennem 4-5 napig, az igen kellemetlen votl, mert csak feküdni tudtam, utána már csak a varratok idegesítettek, de miután kiszedték, már kicsit ülni is tudtam. Most már egész jól tudok. :)
Ennyit tudok írni róla, ha van még valami kérdésed, szívesen válaszolok.
Ágica

Nincs jelen

 

#227 2007-09-25 14:57

akita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

szia agica01
nagyon köszönöm a válaszodat sokat segitett.nagyon kellemetlen nekem ez a sipoly de gondolom te is tudod.humirára várok de szerintem nem uszom meg a mütétet de ha belegondolok lehet jobb is lenne minél elõbb.
medrolt meg imuránt is szedek de egyik se zárja be.kiprobálom a kamillát hátha segit.
mégegyszer köszi a tanácsokat.
szia

Nincs jelen

 

#228 2007-09-25 20:59

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

igazán nincs mit, valahogy muszáj megoldani. Én is humirára várok, az elsõ papírjaim kb 2hónapja lettek beadva, azóta már kétszer írt az oep, hogy további papírokra van szükség. holap küldjük nekik az újabb adagot...
humirára aztán várhatunk...

Nincs jelen

 

#229 2007-09-25 21:26

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Agica01! Én arra lennék kíváncsi, milyen panaszokat okozott a hüvelysipoly és mik voltak a tünetek? Hogy lehet felismerni?

Nincs jelen

 

#230 2007-09-26 20:39

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Marthuska!
Simán fel lehet ismerni! nekem volt belsõ és külsõ is. A belsõ olyan volt, mintha lenne egy 6-7 mm-es vágás, és folyamatosan váladékozott, és fájt. (Nekem belul volt vagy 3-4). A külsõ nekem a jobb nagyajkon volt. Ez kb. 3x akkorára bedagadt, mint a bal. Nem tudtam ülni sem, iszonyatosan fájt. Amúgy ugyanolyan volt mint a belsõ: szétnyílott mert a váladéknak valahol ürülni kellett... és ez végül egész hátra, a végbélig feltellett jobb oldalon.
Ha van még kérdésed, amit kihagytam volna, írj nyugodtan.

Nincs jelen

 

#231 2007-09-26 21:25

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Agica01! Köszönöm, hogy ilyen õszintén tudsz beszélni ezekrõl az intim dolgokról is. Félelmetes, hogy a sipolyok ilyen helyeken is elõ tudnak törni. A Crohn betegséggel foglalkozó írásokban mindig említik a sipolyokat, de sehol nem írnak részletesen róla. Még arra lennék kíváncsi, hogy ezzel a problémával milyen orvoshoz mentél elõször? Nõgyógyászhoz, sebészhez? Ki tudott jobban segíteni?
Ha jól emlékszem Te szeded az Imuránt is. Én azt hittem, hogy azoknál akik tudják szedni ezeket az immunrendszerre ható gyógyszereket, sipolyok is kevésbé alakulnak ki.
Remélem, hogy már sokkal jobban vagy, biztos nagyon örülsz, hogy túl vagy a mûtéten. El tudom képzelni milyen iszonyatosan fájhatott elõtte.

Nincs jelen

 

#232 2007-09-27 10:01

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

hû, Agica01! én is kérdem, mert most beparáztam kicsit... és én sem kertelek!:-) utolsó aktív hasmenéses idõszakban pár hónapja feltûnt, hogy hüvelynyílás és végbélnyílás közt csíp, de az gondoltam, csak kidörzsöltem papírral, mert annyit rohangáltam. úgyhogy vettem nedves törlõkendõt, meg intim szappant a tusoláshoz. néha kentem kicsit krémmel, és kerültem a tanga viselését, mert hát elég hülye helyen van ilyen szempontból. csakhogy most per pill. tünetmentes v'ok úgy másfél hónapja, és hát leesett, hogy ez a probléma még mindig fennáll, pedig a széklet normális, formált, napi 1-3, és ezt most már kidörzsöléssel télleg nem magyarázhatom. hát igen, 2 apró néhány milis kis vágás, egymás mellett, és most már kicsit ki is türemkedik ez a terület. szóval akkor ez most sipoly lehet? viszont nekem nem fáj, nem igazán vettem észre, hogy váladékozna, de ez a probléma már kicsit sem hasonlít egy kidörzsölt, berepedt bõrfelületre. hát ugye, akkor most melyik orvoshoz is menjek, kérdem én is... már olyan jó volt, és úgy beleléltem magam, hogy semmi bajom; szóval megnézetném, még mielõtt nagyobb gondot nem okoz.

és egyáltalán mit lehet ezzel kezdeni így kezdeti állapotában? már ha tényleg az...

Nincs jelen

 

#233 2007-09-27 11:37

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

hát õõõ, tényleg kicsit részletekbe bocsátkoztam, bocsi! de inkább kérdezek, mint örlõdjek. meg olvasgatok is vissza, lehet mégiscsak hámsérülés - nagyon remélem. mindenesetre egy citológia már érik, szóval nõdokimhoz amúgyis benézek rövidesen, és hát akkor õ már legalább mond vmit erre is. addigis elrongyolok a patikába körömvirág krémért...

Nincs jelen

 

#234 2007-09-27 13:59

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Marthuska:
Szívesen leírom, ami volt, még ha intim is, hátha másnak tudok segíteni vele, vagy tanácsot adni.
Mivel fõleg nõgyógyászati volt a probléma, nõgyógyászhoz mentem, õ kezelgette elõször kamillával (ülõfürdõ) meg antibiotikummal, de nem jött be. Aztán õ mûtött meg. Az látszott, hogy hátra, végbél felé is elhúzódik, úgyhogy úgy egyeztünk meg, ha a mûtéti feltárás során úgy néz ki, hogy a belet is érinti, akkor hív egy sebészt is a mûtõbe, hogy ne kelljen félbehagyni. Úgyhogy elvileg egy sebész tudott róla, hogy lehet, hogy jönni kell. De végül is egyedül csinálta meg a nõdoki, annak ellenére hogy hátrahúzódott, mivel belet nem érintett.
Ami az imurant illeti: szedtem sokáig (3-4 évig), aztán egyszer csak elkezdtem rosszul lenni, és kiderült, hogy attól. Akkor 1,5 évig nem szedtem, és most újra próbálkoztam vele olyan 1-2- hónapig de nem lett jó, így abbahagytam. Mindig akkor lettem rosszul, amikor meleg vagy front volt, úgyhogy most nem szedem. Nem is kísérletezek vele.
Marthuska, neked is vannak ilyen jellegû panaszaid? Mármint sipolyosok?

Linus:
Én nõdokihoz mennék elõször, az a rész talán inkább az õ területe. Írtad, hogy úgyis mész, addig szerintem másik dokit ne keress fel feleslegesen, ha kell, úgyis fogja mondani. De kívánom, hogy ne az legyen, hanem csak hámsérülés! Majd írd meg, mit mondott a dokid.

Ágica

Nincs jelen

 

#235 2007-09-27 14:29

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Agica01! Ismét köszönöm, hogy ilyen részletesen válaszoltál. Nekem jelenleg nincs ilyen problémám, de mint Crohn beteg félek, és érdekel minden a betegségemmel kapcsolatos dolog. Nekem a vékonybél és a vastagbél találkozásánál volt szükület, és sipoly. A mûtétem tavaly volt, kb. 30 cm-t vettek el a bélbõl. Az Imuránt én sem tudom szedni, pedig már kétszer is próbálkoztam vele /fényérzékenység és egyensúlyi zavar stb./.

Nincs jelen

 

#236 2007-10-04 16:55

Fülöpke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Elõször írok ide, elég sokat olvasgattam ezt a topicot, és csupán egy kérdésem van: hogy van-e valaki, vagy valakinek olyan ismerõse, vagy az ismerõsének az ismerõse, akinek bezáródott magától a sipolya???
Én hét éve vagyok Crohn beteg, (ill. májusig Colitises voltam :-).. ) és idén március 1-én operáltak végbéltályoggal, ami után sipoly alakult ki. A sebész persze megmûtené (gumiszalag, khm, azt mondja, ez pár hónap alatt a folyamatos szorítások után kikerülne belõlem, a sipoly pedig begyógyulna), a gasztroenterológus pedig Imurant írt fel, szerinte ez az esetek 60%-ában bezárja a sipolyt.
Egyébként nem fáj különösebben, de gennyedzik azóta is egy kicsit.
Szerintetek? Úgy látom, van köztetek sajnos elég sok "szaktekintély".
Mindenkinek minden jót kívánok, elõre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#237 2007-10-04 19:51

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

hát szvsz csak az orvosi szakkönyvekben létezik magától záródó sipoly, de persze a lehetõsége megvan, sõt tudok olyan ismerõst is, akinek 4 év múlva magától záródott, én inkább nem várok annyit, akkor legyen kés

az Imuranban nem lennék biztos, hogy annyira jó sipolyra is, ellenben nekem a Klion nagyon bevált most, bár lehet a véletlenek egybeesése is (nem záródott, de sokat javult)

Nincs jelen

 

#238 2007-10-05 22:27

Tiborszky
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Szia Fülöpke!

Azért írok mert én is hasonló cipõben jártam anno mint te most.97-ben mütöttek tályoggal,utána nekem is évekig jött a váladék belõle. Egyszer ,kétszer spontán bezáródott de utána csak meggyült és újból kifakadt.Megkérdeztem egy sebészt aki azt mondta, megmûtheti, de nem garantálja, hogy jobb lesz. Aztán hagytam az egészet.Egy pár éve aztán újból bezáródott és megszünt a váladékozás. Néha viszket a környéke, és kicsit furcsa tapintásra de nem fáj így hagyom az egészet.Félek ha megbolygatnák, roszabbul járnék. Persze mindenkinek más a betgség lefolyása  ezért nem tudni ,nálad hogy alakul a késõbbiekben.Jobbulást kívánok és örülök ha tudtam segíteni.

Nincs jelen

 

#239 2007-10-08 17:13

Pilli
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

TUdom hülye kérdés száz forint de valaki elmondja hogy hogy néz ki egy sipoly?

Nincs jelen

 

#240 2007-10-08 20:44

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

fel fogod ismerni ha lesz

ha kifele jön, akkor egy luk vagy duzzanat ami majd megnyílik, ha bent van valahol, akkor csak képalkotó vizsgálatokkal látják illetve lesznek egyéb tünetei, attól függ milyen és merre jön-megy

nekem eddig ilyenekhez volt szerencsém, biztos lesz más is, aki körül tudja írni neked

Nincs jelen

 

#241 2007-10-08 20:59

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Ez olyasmi, mint pld egy kelés?

Nincs jelen

 

#242 2007-10-08 21:01

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

na azt meg én nem tudom milyen :)

Nincs jelen

 

#243 2007-10-09 10:48

Fülöpke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Kedves kbalu és Tiborszki!
Igazán örvendek, hogy válaszoltatok a kérdésemre, annak meg méginkább, hogy végülis pozitív válaszokat kaptam!
Ezek szerint tehát van remény! : ))) Lehet hogy én is egyszer azon kapom magamat, hogy nem találom a sipolyom!
Nos, akkor nem hülyeség várni. Tényleg köszönöm mégegyszer.
Üdvözlettel:
Fülöpke

...azért még másokra is kíváncs vagyok ám! : )

Nincs jelen

 

#244 2007-10-09 12:40

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Kbalu!
A kelés az olyan mint pld ha egy szálka benntmarad a kezedben és begennyesedik egy nagy dudivá, vagy pld. ha egy szörtüszõ begyullad és szintén kemény-gennyes dudi lesz belõle, ami elõbb-utóbb kifakad vagy kivágják.

Na szerinted olyan a sipoly is?

Nincs jelen

 

#245 2007-10-09 12:42

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

kb. ilyesmi

utána pedig egy luk marad, ami váladékozik / vérzik / stb.

Nincs jelen

 

#246 2007-10-09 12:48

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

Hú! Lehet, hogy nekem ilyenem van?! De nem tudom, felismerném -e. Gondolom magadnak nem tudod ezt megnézni.. Már bocs, hogy ilyeneket kérdezek!

Nincs jelen

 

#247 2007-10-09 13:00

Fülöpke
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

vikimami!
ha már itt ragadtam: nekem tályogból lett a sipolyom, és sajna az pont úgy kezdõdött, ahogy írtad, a dudival, én is azt hittem, hogy szõrtüszõ.
Vártam is jó sokáig, hogy hátha elmúlik, aztán mire orvoshoz mentem, azonnal vágták is, és letoltak, hogy miért nem mentem hamarabb, úgyhogy azt ajánlom, irány a doki!
inkább nevessen ki, hogy csajk egy csípás, minthogy eldurvuljon, és szenvedj vele!
egyébként én úgy tudom, hogy a sipoly az maga a járat, az összeköttetés olyan szervek között, ahol nem kéne hogy legyen, a dudi pedig a gennyel telt üreg.

Nincs jelen

 

#248 2007-10-09 13:00

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

hát én meg tudom, mivel nekem hasi sipolyom van, szerencsére alulról még elkerült, a belsõnek pedig elég egyértelmû jelei voltak

node igen, ha végbélnél vagy környékén van, akkor segítségre lesz szükséged, node persze legjobb, ha mindjárt orvos nézi, fõleg mert ha tályog, akkor fel kell tárni, hogy kiürüljön

Nincs jelen

 

#249 2007-10-09 13:09

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

késõbb olvastam csak Fülöpke írását, mint ahogy én írtam, és valóban így van, ahogy õ tudja

sipoly ált. két üreges szerv vagy egy üreges szerv és a külvilág (bõrfelület) között alakul ki, míg a tályog gyak. egy üreg belül valahol és az telik meg cuccal

Nincs jelen

 

#250 2007-10-09 17:26

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Sipoly, tályog...

UH és AJAJ!
na akkor szülés után irány a doki :(

Persze lehet, hogy csak az aranyerem vérzik ???

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB