#151 2007-11-09 14:50

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ha már mindenképp összetett szénhidrát, akkor rizs!!! az a legjobb. A szigorúbb SCD diéta amúgy is fõleg aktív idõszakban lehet indokolt. Ha a betegség, mondjuk a colitis inaktív, akkor ugyebár nem okoz gondot sem a nagyobb adag széklet és gázosodás sincs annyira.

Mi az a két gyógyszer? és milyen dózisok? - az hogy a betegség mikor fog visszajönni tisztára roulett. Lehet hogy csak 20 év múlva, de lehet hogy akár gyógyszerek mellett/ellenére is másnapra bedurvul. Persze ha a bélnek volt ideje regenerálódni, azaz hosszabb inaktív periódus után többnyire lassabban jön ki újra.

Ha meg jól vagy teljesen akkor az étkezésre sem kell annyira odafigyelni, persze azért nem árt ha amúgy is
átszokik az ember egy egészségesebb rendszerre, fõleg hogy ha bedurran a betegség akkor ne legyen olyan kemény és megterhelõ váltás a diéta.

Tehát mondjuk napi 6-8 egyenlõ adagra szétosztott étkezés - kb elég egyszer megcsinálni és szétdobozolni - így kevésbé terheli a beleket, egyenletesebb energiaellátást biztosít, kemény fizikai munkánál, vagy sport mellett ez különösen fontos. A feldolgozott/félkész élelmiszereket érdemes kerülni nem csak mert komoly melõ mire végigbogarássza az ember hogy akkor ez most frankó-e vagy sem, hanem mert ha okosan utánaszámol többnyire az jön ki hogy sokkal jobban jár ha egyszerû alapanyagokból fõz - tehát lehet hogy ránézésre a párizsi olcsóbb mint a pulykamellfilé, vagy úgy tûnik kevesebb munka azt megvenni és szendvicseket csinálni, valójában hasznos anyagot tekintve a felvágottak nagyságrendekkel drágábbak mint a színhús. Azt meg elég 2-3 naponta nagyobb tételben feldobni, és saját ízlés szerint fûszerezni majd porciózni.

Összetett szénhidrátnak  a legjobb a rizs (aktív idõszakban ez mondjuk kimarad) - emellé jöhet saláta (aktív idõszakban óvatosabban) - párolt répa, alma, banán, (ezekben egyszerû cukrok vannak, banánban meg még prebiotikum is!), joghurt(hoppá, probiotikum! - tehát a joghurtos banán a bélflóra kedvence:P ), sajt, - aki bírja túró, és lehetõleg zsírszegény húsfélék, és persze a változatosan elkészíthetõ tojás minden mennyiségben:) (én pl hetente többször készítek házi majonézt - olcsóbb, nagyon finom és hamarabb megvan mint amennyi idõ alatt megtalálom a boltban a flakonos förmedvényt) (a koleszterintõl nem kell félni, a korábbi tévhitekkel ellentétben a tojás kifejezetten jót tesz, hitetlenkedõknek majd scannelek be saját vérképet:P) )
Viszont olyasmit mint pl sült krumpli, tészták, pékárú érdemes visszafogni, vagy teljesen elhagyni még egészséges módban is (esetleg teljes kiõrlésû, de a rendszeres szendvicsezés, meg mindenhez kenyeret eszünk dolog maradjon el, legyen inkább ritkaság) - a rántásokhoz sem kell liszt, szvsz még finomabbak is anélkül az ételek.
A rostos zöldségeket pedig párolni, aztán paszírozni. (ügyesen, óvastosan fûszerzve nagyon finom zöldségpástétomokat lehet - én úgy szoktam hogy nagy adag lében összefõzök mindent, leszûröm - a lé egy részébõl leves lesz a többit szétkrémesítem ).

Az hogy valami E betûs nem jelenti azt hogy rossz vagy jó, egyszerûen csak egy megjelölés. Utána lehet nézni pontosan hogy melyik micsoda. Van ami kifejezetten elõnyös és egészséges:)

Melyik betegségre mondta azt az orvos hogy meg lehet gyógyulni? Mert Crohn-ból vagy Colitisbõl nem lehet, legfeljebb hosszú ideig tünetmentesnek lenni (bár az is felfogható gyógyulásnak ha mondjuk holnaptól 115 éves koromig tünetmentes lennék:)).

Nincs jelen

 

#152 2007-11-10 23:13

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Én is laktózmentes tejjel csináltam nemrég palacsintát bio búzaliszt és hajdinaliszt keverékébõl (lényeg, hogy ne olajban, hanem zsiradék nélkül süljenek), és nagyon jó lett. Hosszú ideig nem mertem még laktózmentes tejet sem használni. De nem lett semmi baj. Ezen felbuzdulva csináltam már kis tejbegríizt is, és császármorzsát. Aki szereti a felfújtat, amit tényleg csak tejjel lehet készíteni, tényleg megér egy próbát.

Nincs jelen

 

#153 2007-11-11 09:26

ildikócska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Yakus!
Én is laktózmentes tejet használok, bár állítólag azzal is módjával kell bánnunk. Nekem sincs tõle bajom, így elég sok sütit el lehet készíteni. Pölö én egy somlói láttán mindig sírva fakadtam régen, de most már laktózmentes tejbõl, édesítõvel, növényi tejszínhabbal simán meg tudom enni.
Sõt a múltkor találtam egy honlapon, hogy van laktózmentes tejszín is, azt hiszem zabtejszín. Igaz beszerzése körülményes és nem olcsó, de hát néha ha bûnözni akar az ember akkor ezzel megengedett. :)

Nincs jelen

 

#154 2007-11-12 11:21

János
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

sziasztok! Szia Rigor! Képzeld most már a tojást sem bírom. lehet hogy túlzásba lett víve az utóbbi idõben? elõtte még bírtam, semmi bajom nem volt. a feleségem ki van akadva hogy már semmit sem mer nekem fõzni. Az orvos azt mondta, hogy kezdõdõ Chron betegségem van, és ebbõl akár meg is gyógyulhatok. Vicc volt? Az érdekesség az, hogy Angliában dolgoztam, és ott is kivizsgáltak. Õk nem találtak semmit. Gyerekkorom óta megvannak a tünetek, és egy orvosom sem tudott semmire rájönni. Az angol vacak kaja sem tehetett jót nekem. A gyógyszerek amiket szedek Budenofalk 3mg, most már "csak" 2*1, és Salofalk 500mg, most már "csak" 2*2. Emellett Refluxon a gyomorsavamra és Aerius az allergiámra. Vagány 31 évesen. elkeserítõ. Ha valaki rámnéz mindeki azt hiszi makk egészséges vagyok, kisportolt alkat-bár mostanában már nem sportolok. jó nehéz fizikai munkát végzek.
És te? szedsz valamit? vannak még tüneteid,így hogy betartod a "szabályokat"??

Nincs jelen

 

#155 2007-11-12 13:34

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

János: a diéta az a betegség szempontjából összetett dolog. 

Egyrészt vannak olyan dolgok amire mondjuk az adott ember úgy egyébként is érzékeny, tehát van akinek az epéje nem bírja a fokhagymát vagy a tojássárgáját, az erõspistát, intenzív fûszereket, a tejet - ezeket ugye mindenképpen érdemes elhagyni, vagy más formában fogyasztani (pl van aki a porított ételbe fõzött fokhagymát bírja, vagy a tojást  a sárgája nélkül, vagy a tejet savanyított formában tehát joghurt, kefír, sajtok. ).

Másrészt vannak a bélre tapadó emészthetetlen rostok ami a hüvelyes zöldségekben, gombában stb. vannak - ezek aktív idõszakban nem kellemesek. Illetve a zsíros ételek, sok zsír ami nehezíti az emésztést, így rontják a felszívódást, valamint az étel rothadni kezd, nagy mennyiségû kevésbé jól megemésztett széklet halad rajtunk keresztül.

Harmadrészt (ez már kb scd diéta rész) vannak a magas összetett szénhidrát tartalmú ételek amik aktív idõszakban puffaszthatnak, vagy a rizs, krumpli, tészták, kenyérfélék erõsen megnövelik a széklet mennyiségét ami zavaró lehet.


Egy viszont sajnos biztos. Nem a szuper diétától fogsz meggyógyulni, ugyanakkor nem is bizonyos ételek okozzák a betegséget! - (de tényleg, inaktív idõszakban egész jól meg lehet enni olyan ételt is ami még mondjuk meg is hajt! - ami persze kellemetlen, de ettõl nem fog automatikusan belobbanni a bél - persze pszihésen összefügghet, de velem sokszor volt már hogy inaktív- szemétkaja - rosszullét - és MÉGSEM lobbant fel - máskor meg a legszigorúbb csúcsdiéta és gyógyszerek ellenére is belobbant ).

Az egész diéta dolog a betegség tüneteinek elviselésében (és így közvetve pszihésen a gyorsabb gyógyulásban) segíthet (persze ha túl sokat parázol a kajákon, bûntudatod van azért mert ezt meg azt megettél az is mondjuk inkább árthat).  Fõleg colotis esetén érdekes ez, mert nagy a wc-para, de a görcsök sûrûségét is csökkentheti (ami crohn szempontból mondjuk...) (tehát az hogy betartom a "szabályokat" szigorúan - attól ugyanúgy gyulladt vagyok meg stb, viszont az óránként ötször sok széklettel rohangálás, és rengeteg galamb eregetés helyett napi párszor elég, és a galambok se kísérnek ki a wc-re - és ez közérzetben nagyon lényeges változás, pedig kb. pont ugyanolyan szinten vagyok beteg - ugyanakkor az erõm is megmarad, mert koplalás sincs, ami szintén veszélyes).

Inaktív idõszakban pedig érdemes egy normál emberre szabott egészséges étkezést kialakítani (az átlagnál kevesebb emészthetetlen, inkább élelmi rostokkal, azaz nem annyira tészták, krumpli, viszont fõleg rizs,
kenyér legfeljebb teljes kiõrlésû, húsokból soványak, elõfeldolgozott élelmiszerek inkább kerülve, tejtermék savanyított - egy nap 6-8 egyenlõ adag kb azonos összetételû étkezés, bõ folyadékbevitel) - tehát kb egy sportolói étrend.


Ránézésre én is kisportolt, makk egészségesnek nézek ki, pedig aztán néha korlátoltabbnak érzem magam a közlekedésben, ügyintézésben mintha mondjuk az egyik lábam hiányozna.

Perpill én is ugyanazt a kombót szedem amit te, budenofalk, salofalk, bár ez most azért nem fejt ki olyan látványos hatást mint a korábbi medrolozás, salofalk beöntéssel, - viszont a mellékhatások sincsenek.


Meggyógyulni a tudomány mai állása szerint nem lehet. Sokáig tünetmentesnek maradni, vagy megfelelõ terápia mellett (persze ez egyénfüggõ, mint sokminden a betegségben, van amikor kb semmise használ, van amikor meg varázsütésre múlik el) szerencsésen ellébecolni igen.

Nincs jelen

 

#156 2007-11-13 23:23

Gabor23
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Rigor!

A mogyorókrémes kalács mennyire necces ?:D
Én szeretem, de nem vagyok biztos benne hogy jót tesz...

Nincs jelen

 

#157 2007-11-14 00:29

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

A mogyorókrémes kalács, egy átlagos egészséges embernek is baromi egészségtelen. (scd szempontból az a baj vele hogy brutális finomított szénhidrát bomba, egyéb irányból irritálni nem irritál, legfelejebb puffaszt meg növeli a széklet mennyiségét:P - persze nem jobban mintha zsömlét ennél, de aktív erõsen idõszakban semminek nem örül az ember ami jelentõsen növeli a mennyiséget)

Viszont az mellette szól hogy nagyon nagyon nagyon fiiiinooooom:))))

Nincs jelen

 

#158 2007-11-14 11:20

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!  Éppen a szteroid kezelés végére értem, már nincs hasmenésem ,de az állandó puffadás most is nagyon
kellemetlen.
Normalore-t Actimelt és a Pogastro825 -öt szedem ,ill. az Espumisant és a Metespazmyl-t /remélem jól írtam/ is probáltam ,de semmi sem használ .Neketek is van ilyen problémátok ? Tudnátok vmit ajánlani? Elõre is köszi!

Nincs jelen

 

#159 2007-11-14 12:47

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

csicsu: leginkább az a kérdés hogy miket eszel. Engem ha nagyon aktív vagyok akkor a finomított szénhidrátok, cukrok, tészta/kenyérfélék, rettenetesen puffasztanak. Ha jól belövöm a diétát akkor egészen minimális a galambtermelõdés.

Nincs jelen

 

#160 2007-11-14 20:00

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ildikócska!
Én is módjával használom a laktózmentes tejet, de olyan jó néha valami fincsi dolgot enni, ami csakisk tejjel készíthetõ finoman el. Mert valljuk be, a rizstej mégsem tej, a szója pedig nem ajánlott ebben a diétában, amit ibd-ben érdemes tartani.
Mi ez a zabtejszín? Konkrét dolgot tudsz írni, hogy hol, mennyiért vehetõ és mibõl van?

Nincs jelen

 

#161 2007-11-14 20:26

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!
kiwit lehet enni a crohnosoknak? A mag nem bántja a beleket? Köszi!

Nincs jelen

 

#162 2007-11-14 20:39

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

gyulladásos idöszakban biztos nem használ

Nincs jelen

 

#163 2007-11-14 22:20

Gubur
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!
Már többször írtam ide-oda a tapasztalataimat elsõsorban a vitamin fogyasztás kedvezõ hatásáról.
Kb fél éve hallottam és azóta is kiválóan használok egy reggeli receptet :
3 evõkanál zabkorpa
2    "          lennmagpehely (fontos, hogy nem egész, hanem darált lennmag)
1   "           búzakorpa
én még teszek hozzá egy fél kis kanál c vitamit,(Lenkei)
a DM ben kapható "hafer chunchry" mûzlibõl két három kanállal,
9 szem aszalt sárgabarackot apróra vágva

ezt felöntöm tejjel.

Az elõzetes híreknek megfelelõen ez a cucc szépen leradírozza a bélfalakat és elõsegíti az egészséges bélmozgást..............

Nincs jelen

 

#164 2007-11-15 01:42

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Atyavilág! Már csak a csípõs paprikaolaj hiányzik:)

Ez egy jó nagy adag rost ami a tejnek hála keresztülrohan a beleken. A görcsös hasmenés egészséges bélmozgás? A gyulladt, sebes bélfal "leradírozása" nekem inkább horrornak tûnik mint jótékonynak.

Egyébként egy boltban nemrég láttam príma minõségi C vitamint 6ft/gramm árban.

Nincs jelen

 

#165 2007-11-15 20:12

susi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Rigor! Azt látom Te nagyon tájékozott vagy a témában. Tõled de másoktól is szeretném kérdezni, hogy a székletetek szokott-e emésztetlen lenni.Mondjuk mint  pl mikor lereszeled az almát és úgy jön ki szinte minden ahogy lecsúszott? A diagnosztizálás elõtt volt vkinek ilyen tünete is? Köszi elõre is a válaszokat

Nincs jelen

 

#166 2007-11-15 20:15

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

hát nekem vitamintabival volt már ilyen bár az mondjuk kicsit más

Nincs jelen

 

#167 2007-11-15 20:21

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

gubur!
szerintem sem annyira nyerõ ellenben a lenmagolaj kiválló zsírforrás.

Nincs jelen

 

#168 2007-11-15 20:21

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Gubur
Én csak azt tenném hozzá hogy a zabkorpa az egészséges bélnek is megterhelö napi szinten fogyasztva nem még nekünk

Nincs jelen

 

#169 2007-11-15 21:57

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Susi! Bizony, szokott benne emésztetlen étel lenni. Nálam például sajtdarabkák. Említettem az orvosomnak is, azt mondta nincs jelentõsége. De ami nagyobb gond, az én székeletemben gyógyszer is volt már egészben, ami azt jelenti fel sem szívódott, tehát így, hogy is használhatott volna! A Xalazint és a Salofalkot ezért nem tudtam huzamosan szedni. Egyébként vannak olyan anyagok, rostok, amik amúgy is látszanak a székletben, ilyen például a sárgarépa. Krumplidarabkákat is láttam már, annak lehet, hogy fel kellett volna szívódni!?
Jó lenne, ha valaki errõl bõvebbet tudna mondani!

Nincs jelen

 

#170 2007-11-15 22:05

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Susi: ez persze változó, amikor rosszabbul van az ember akkor az egyébként hosszabb emésztést igénylõ ételek is megjelennek, meg persze egy bizonyos szinten már kb minden felismerhetõ ami darabosabb, rizsszemek, paradicsommagok stb (persze vannak amik pépesednek ezáltal nem felismerhetõek, mondjuk a kenyérdarabkák rémisztõek lehetnek, de pl húsdarabot nehéz felfedezni, a nutella pedig tökéletesen álcázva van:P - na nem mintha ezek ajánlottak lennének:P ). Az emészthetetlen dolgok is jobban megfigyelhetõek de azok még az inaktív szakaszban is...
Akár még figyelemmel is lehet kísérni hogy épp most melyik kaja távozott, hogy kb. tudjam  mennyire lehet még számítani ha mondjuk épp nagy bélürítés van valami vizsgálat vagy utazás miatt.:P
Sõt, egészséges emberek is megfigyelhetnék ha szétnyomkodnák, még a normál, nem hasmenéses székletben is, persze õk nem nézegetik olyan aggódva mit csináltak mint mi.

Én a vér és gennydarabkák miatt szoktam legyedül aggódni, a többi meg olyan hogy azon már úgyis túl vagyok:)

Nincs jelen

 

#171 2007-11-15 22:13

porshe
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Susi!
Én is találkozom kajával a pelusban, még a kenyér is néha galacsinokban jön vissza. A husi soem mutatkozik,de a sárgarépa mindig. Igaz mostanában ritkán találok ilyeneket,szerencsére!
Attúl is függ,mennyi idõ után távozik au étel.
Porshe

Nincs jelen

 

#172 2007-11-22 22:30

Gubur
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szóval az van, hogy nekem is írtak fel minden mindenféle gyógyszereket, meg nézegette a doki a csövön át a néznivalót. Én abból indultam ki, hogy, ha izomlázam van, akkor nem borogatom, simogatom, hanem elmegyek egy masszázsra! Ha a bõrömön pattanások, (apró gyulladásfélék) jelennek meg, akkor szintén nem olajozgatom, stb, hanem bõrradírral kezelem .....
Tényleg nem akarok nagyon okoskodni, de tényleg nem értem, hogy van egy ilyen rendkívül kellemetlen betegség, amire nincs az orvosoknak hatásos vegyülete, akkor, hogy van az, hogy mégis nagy lendülettel járunk hozzájuk, istenként tiszteljük Õket, szedjük a méreg drága mellékhatásokkal hemzsegõ gyógyszereket?
Három napja szedtem, valami viszonylag széles spektrumú multivitamint és már javulni kezdett a bajom! Egy hét után el is hagytam a gyógyszereket, mert úgysem mentem velük semmire. 
Holnap pedíg fõzõk ilyen Misha féle királyságot, mert az pedíg nagyon megtetszett!

Nincs jelen

 

#173 2007-11-22 23:41

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

"mire nincs az orvosoknak hatásos vegyülete, akkor, hogy van az, hogy mégis nagy lendülettel járunk hozzájuk, istenként tiszteljük Õket, szedjük a méreg drága mellékhatásokkal hemzsegõ gyógyszereket?" - sajnos az a helyzet hogy jobb nincs, és vagy ez, vagy amikor nagyon aktív irtózatos fájdalmak közepette meghalunk.
Persze van hogy magától alábbhagy, ilyenkor az ember hajlamos minden egyéb akkori változásnak, kipróbált új diétának, vagy szernek, ráolvasásnak, frontnak stb. tulajdonítani a jobbulást, de egyelõre sajnos többnyire ez csak önámítás.   Ha bedurvul ez a kedves beteség akkor azok a brutál gyógyszerek jók arra hogy megmaradj. Na jól érezni nem fogod magad, még mindig jön belõled a szaft, meg stb. de a meghalást elkerülöd.

Nincs jelen

 

#174 2007-12-10 14:40

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

vér és gennydarabkák... bár sose látnám! mert az emésztetlen dolgot felismeri az ember, és max nem eszi, vagy máshogy készíti el. na de a vér és nyák, az hoz ki igazán a sodromból. néha elõbukkan, aztán eltûnik és erre varrjak gombot...

Nincs jelen

 

#175 2007-12-10 15:12

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Nekem mindegy mi az ami elõbukkan, ha akaratom ellenére teszi, az bosszant a legjobban.

Nincs jelen

 

#176 2007-12-11 11:41

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ha céklát esztek nektek is olyan a végtermék, mintha véres lenne? Ezért nem szeretek a lánykámnak azt adni, mert rossz emlékeket kelt, meg nem is tudom eldönteni, hogy biztos a céklától van, mert régebben hirtelen, szinte elõzmény nélkül jelentkezett a vér, de még a vizeletét is megszinezi a cékla.

Szerkesztette: ani58 (2007-12-11 11:42)

Nincs jelen

 

#177 2007-12-11 12:21

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Ani58! Igen, én is úgy tudom, hogy a cékla megszínezi a székletet, de még a vizeletet is.

Nincs jelen

 

#178 2007-12-11 12:45

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

én meg narancssárgát tojok a sütõtöktõl:-)))

Nincs jelen

 

#179 2007-12-11 14:24

jehu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ez az egészséges embereknél is így van. Pl. a spenóttól zöld lesz a végtermék. A cékla az azért rossz, mert valóban nehéz eldönteni, csak az színez vagy más is.

                                                                          Jehu

Nincs jelen

 

#180 2007-12-11 14:44

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

off
miutan tobben nyilatkoztak sajat tapasztalataikrol, bizonyos etelek vegtermekenek szinet illetoen, nem tudom kihagyni, hogy  sajat esetemrol ne szamoljak be.
A 60-as evek kozepen, mint kozepiskolas diak a nyari szunidoben, Rakospalotan dolgoztam egy tejipari vallalatnal. Akkor ugye meg letezett az uveges tej.... Mivel nehez fizikai melo volt + a nyari meleg, igy naponta 4-5 esetenkent 6 liter tejet is megittam. Egesz nap nem is ittam mast, + fel kilo kenyer es 20-40 deka felvagott.
Szoval, a vegtermek egy ido utan majdnem feher volt, amitol igencsak megijedtem....de most nagyon szivesen cserelnek az akkori helyzettel :-(

Nincs jelen

 

#181 2008-10-13 23:35

Bogyó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Én úgy hiszem, hogy meg lehet diétával gyógyulni. Nem Crohn-os diétát folytatok, hanem olyat, ami a bélflórámat helyreállítja: viszonylag sok nyers zöldség, vagy vízben megfõzött zöldség, illetve zöldségleves, és a lehetõ legkevesebb finomítot szénhidrát. Továbbá kefír, és probiotikum (nekem a Lakto Seven vált be), és probiotikus joghurt. Ha nagyon kívánom az édességet, akkor olyan müzli, ami szétlapított gabonapelyhekbõl és dióból, aszalt gyümölcsökbõl áll.

Pár hónapja csinálom ezt a "diétát", végülis ez nem diéta szerintem, hanem ez lenne a normális kaja az ember számára, nem a csoki, keksz, margarin, méz, stb., amikbõl korábban hatalmas mennyiségeket ettem. Szóval egy átmeneti rosszabbodás után most egyelõre nincsenek tüneteim, de elhamarkodott dolog volna kijelenteni, hogy meggyógyultam, de hiszem, hogy jó úton járok.

Az elképzelésemet az alábbiakra alapozom: 1.) amikor kórházba kerültem pár éve, és diagnosztizálták a Crohn-betegségemet, beszedettek velem egy doboz antibiotikumot, amitõl egy nap alatt tünetmentes lettem, míg elõtte 2 héten át azt hittem, meghalok, olyan rosszul voltam, és olyan rossz leleteim voltak. 2.) valami kandida gombához hasonló gomba, vagy baktérium okozhatja ezeket a tüneteket, vagy annak valamilyen mellékterméke, ami irritálja a belet és gyulladásba hozza. Ennek az izének is számít a szervezet hormon-állapota, pl. befolyásolja a betegséget a terhesség. 3.) Nemrég megjelent egy cikk az Origo.hu-n (lásd: érdekes cikkek címû topik), amely egy új kutatási eredményrõl számol be, miszerint ha a bélben jelen van egy bizomonyos fajta bélbaktérium, illetve az az által termelt speciális poliszacharid, akkor a bél nem tud gyulladásba jönni, illetve ha be van gyulladva, akkor ez megszünteti a gyulladást (egereken). Azaz igenis, a bélflóráról szól ez az egész betegség, nem pedig az immunrendszer hibájáról.

Hozzáteszem, azon is gondolkoztam, hogy lehet, nem minden betegnek egyformán könnyû helyreállítania a bélflóráját, mert ha pl. valaki a betegségét követõen számos alkalommal kellett, hogy széles spektrumú antibiotikumot szedjen, az lehet, úgy megedzette ezeket a gombákat, vagy miket, hogy azok extra ellenállók lettek, és sokkal nagyobb kitartás kell a háttérbe szorításukhoz is. És lehet, egy ilyen beteg nem látja be olyan könnyen, hogy a bélflóráját kell helyreállítania és nem pedig csak a tünetei enyhítésével foglalkoznia.

Bogyó

Nincs jelen

 

#182 2008-10-15 20:30

Bogyó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Még annyi kiegészítés, hogy:
- egyszer azt olvastam valahol, hogy a fõtt ételek eleve picit hajlamosítják a szervezetet a gyulladásos folyamatokra,
- a margarint (csoki, keksz, stb.) azért (is) egészségtelen, mert hidrogénezett növényi zsírt tartalmaz, és ez kerülendõ,
- sosem szabad "túlenni" magunkat, mert nagyon leterheli az emésztõrendszert, ez egyszer a BBC-n volt egy mûsorban. Megállapították, hogy akik redszeresen degeszre eszik magukat, többet rövidítenek az életükön, mint akik dohányoznak,
- néha egyétek meg egy-egy szem olívabogyó MAGJÁT! Elõtte le kell róla enni a húsát, és utána egyben lenyelni a magot: ez valami védõbevonatot képez a gyomorban. A természetgyógyászom javasolta egyszer. Személyes tapasztalatom: akkor érzem hatni, ha étkezések között eszem.

Bogyó

Nincs jelen

 

#183 2008-10-16 08:01

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Kedves Bogyó!
Van aki velem , majdnem közös véleményen van a diétával kapcsolatban! Ugye nálam, a hús mellõzése az egyik döntõ dolog. De nagyon sokban egyetértek veled, a nyers zöldség-gyümölcs fogyasztásán, és a szemét kaják mellõzésén (Junk food), és szerintem is hibás az autoimmun elmélet a betegségünkkel kapcsolatban. Magammal kapcsolatban nem mondhatom, hogy abszolut tünetmentes lennék, mert sajnos viszonylag gyakran kihágok az étkezés terén (süti, csokika, néha olajban sült krumpli, többféle kaja egymás után, és rendszeresen több mennyiség fogyasztása a kelleténél). És bizony érzem ilyenkor a belem, tuti, hogy nálam vannak vastagabb bélfallal rendelkezõ (gyulladt) bélkacsok. És érzem, hogy crohn a nyomomban liheg és utól akar érni, mint vmi horror filmben.
   De összehasonlíthatatlanul jobban vagyok ezzel együtt is a régi diétát folytatott életemhez hasonlítva. Amit a vérkép immár 3 éve igazol.
   Sajnos az embernek kell néha egy kis pofonka, hogy észhez térjen (nekem pl. tavasszal volt a kávéval kapcsolatban 4 éve küszködtem a leszokással, mindig vissza-vissza térve. Míg egy rakás (min. 1.5 liter, de inkább több) vér folyt ki belõlem, ami picit felrázott. Így azóta nem iszom...
..... ja , jó lenne más hibájából tanulni, de nekem ez nem mindig megy...

Nincs jelen

 

#184 2008-10-16 08:22

zolcsi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ottó ismered a mondást:okos ember más kárán tanul.Na jó ne sértõdj meg csak vicnek szántam és nem lehetett kihagyni.Azt viszont tudnod kell a jó vérkép önmagában nem elég.

Nincs jelen

 

#185 2008-10-16 10:08

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Zolcsibal, nem sértõdtem meg.
Igazad van, a doki mindig tapogatja a hasamat mikor összejövünk (én is szoktam nézegetni otthon), de hála Istennek õ sem talált rezisztanciát tapintás után az utóbbi évben. UH is volt augusztusban az sem mutatott érdemlegeset, bár mások erõsen kritizálják, h csak azt látni, ha komoly eltérés van stb.
Ja, és persze jól mutatja az állapotunkat a közérzet is meg a munkabírás, ez nekem most olyan jó közepes.

Nincs jelen

 

#186 2009-05-13 23:49

csiperkegomba
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok, 7 eve vagyok Colitises, es sajnos ugy nez ki nekem is eljott az ideje a szteroidoknak. Januarban kezdtem el Kanadaban, ahol elek egy foiskolat, es annyira kiujult a betegsegem, hogy napi 4-szer ketto pentasaval es napi egy salofalk enemaval sem tudtam kordaban tartani.
Elkezdtem cortenemat, de csak naprol-napra rosszabbodott az allapotom, most pedig meg egy kiserletre az orvosom visszarakott a salofalk enemara. Napok ota szinte viz helyett is koromvirag teat iszok, es probalok dietazni, bar etvagyam szerencsere nincs, igy nem nagy megszoritas. Az ok amiert irok nektek, mert olvastam valahol az SCD dietarol, es szeretnek tanacsot kerni, hol tudnek hozzajutni reszletesen a listahoz hogy mit szabad es nem szabad enni. Nagyon megkoszonnem segitsegeteket. Az orvosom elmondta, hogy ha az enematol nem javulok, el kell kezdjem a szteroidokat, na ez felebresztett, es elkezdtem vegre szembenezni a betegsegemmel. Mert hat eddig nem igen vettem komolyan. Elnek otthon rokonaim, tehat be tudnak szerezni, barmi is legyen az, csak kerlek irjatok meg, hol keressek. Nagyon-nagyon koszonom! Legyen szep napotok

Nincs jelen

 

#187 2009-05-14 05:38

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Kedves Csierkegomba!
Köröm virág tea ivás esetében is kéretik az arany szabály betartása: 1 hónapig szabad folyamatosan használni!
Ha szükséges egy hónapi használat után minden esetben két hét szünetet kötelezõ tartani!
Azért egy tea keverék saját recept Cickafarkfû, Csalán, Körömvirág, egy egy csapott kávés kanál csináld meg napi 3*1 csésze fogyasztás javallott. Elkészítés keveréket 3 dl vízzel leforrázunk (nem forraljuk!), 10 percig ázik, szûrjük, és langyosan fogyasztjuk.
Jobbulást!

Nincs jelen

 

#188 2009-05-15 18:01

cyan
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Na, szeretnék végre valami hasznosat is megosztani Veletek, kedves betegtársaim!
Saját tapasztalataimból. Ha nem is bélgyógyító(pedig de:P), én az alábbi tippeket ajánlom. ( Exkluzív :D )
            -elõbb még egy ismert étkezési alapelv... Ne hagyjuk üresen a hasunkat, mert az sem jó, és ne együnk túl sokat egyszerre. Ami étel árt azt ki kell szelektálni, de mindig figyelünk a következõre: "mi van ha anélkül is rosszul/jobban lettem volna?" errõl nem is írok többet, mert még megkapom hogy ezerszer le van már írva :)
            -ami tényleg nincs sehol (tudtommal), az a következõ anyagok jótékony hatása;  tavaly óta mindig figyelem a zselatin hatását , hogy némileg meg tudja nyugtatni a beleimet.
Természetesen én saját magam, mások számára látható objektivitás nélkül teszem ezt (legalábbis most hiába mondom azt hogy precíz és figyelmes ember vagyok meg akármit is :)). De ezért is ajánlom mások figyelmébe ezt az anyagot és még a pektint. "Több bél többet érez" :D

Veszteni nem lehet rajta, de nyerni igen, mert nekem csak jó tapasztalatom van. Ha esetleg bárki túl sokat várna, szokás szerint elõveszem a "nem csodaszer" szöveget :) de egy fizikai, pozitív hatás mindig jól jön ! Fõleg annak, aki nagyon rosszul van. ...ami még fontosabb, az elegendõ jó alvás, mert olyankor a bél is nyugalomban van. Aztán az étkezések mennyisége és minõsége, gyógyszerek szedése, és a jótékony kiegészítõk - ártalmatlan,  pozitív hatású gyógytea-keverékek  -  (pl. körömvirág, édesköménymag, martilapulevél, vadgesztenyevirág, kakukkfû, cickafark, diólevél, ánizsmag, és sok-sok példa van :) [ha a mennyiség nem több napi 1-2 pohár vegyes fõzetnél, ált. semmi bajt nem tud okozni de érdemes utánanézni,kitapasztalni])
  -  meg az elõbb írt zselatin és pektin, amelyekrõl már olyan sok pozitív tapasztalatom van, hogy végre mertem leírni. Pl. mikor mentünk kirándulni, kilómétereket hegyen-völgyön át mászni, de a hasam még elég sokat fájt, mindig gumicukor-evéssel segítettem magamon és voltam képes végigcsinálni :D (persze aki olyan hasmenéses az kerülje a cukrot!) elsõre képtelenségnek tûnhet, de megéri vállalkozni - olyat kell venni ami nem tartalmaz mesterséges anyagokat, ma már vannak ilyenek :) (pl. katjes). De ami sokkal jobb, az a HÚSLEVES. Minden kerti jóval, nem ízfokozós ételízesítõkkel...

A pektin kicsit ennél újabb keletû felismerés, ömagában a gyümölcsevéstõl és gyümölcslé-ivástól nem kell ilyen hatást várni - ami már reményteljesebb, az a lekvár (házi lekvárunk van tehát ez alapján kell érteni), amely koncentráltan tartalmazza... együtt többet érhetünk, tapasztalhatunk, erre még csak most nemrég kezdtem el figyelni:)   tehát akinek nem tetszik, vegye tárgytalannak, és gondoljon arra hogy ártalmatlan (viszont ha nem tévedés, akkor hasfájósok, mint én, érdemes "kísérletezni"!).

Nincs jelen

 

#189 2009-05-15 23:53

Szabóné
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Jó Estét!

Cyan teljesen igazad van! Nekem is teljesen bevált a gumicukor, fõleg a savanyú. Régen megettem belõle egy egész zacskóval, mostanában 1-1 db is nagyon jól esik. Ez az összes cukor amit eszem.

Egyébként nekem még nincs diagnozisom. A gyulladás biztos, de jövõ héten lesz 2 tükrözésem. A dietetikus engem teljes diétára fogott. Volt olyan, hogy nem tudtam mást enni csak bébiételt, de attól is görcsöltem.

Most: krumpli, répa, rizs, párolt hús, de inkább a férjem eszi meg. A sima egyszerû saláta kis citrommal meglocsolva, kenyér mozarrela sajttal, feta sajtot is lehet. Nekem ezek a TV-ben reklámozott löttyök (aktiv...) nem váltak be, csak jobban fájt a hasam. Majd próbálkozom a párolt hallal is. Ja, lehet májat enni párolva, nagyon finom és sok benne a vas. Az ananász bár rostos, nekem megnyugtatja a gyomromat. Most éppen kamilla teát iszom, az nagyon jó.

NA azt hiszem megyek aludni! Ma kezdtem nézegetni az oldalt és jó sok info van rajta. Közben ettem egy párszor...

Üdv Mindenkinek: Anikó

Nincs jelen

 

#190 2009-05-16 05:07

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Akik gyógytea keveréket isznak azoknak nagyon fontos  egy hónapi használat után minden esetben két hét szünetet kötelezõ tartani!
Ezt az egy dolgot  tessék betartani!

Nincs jelen

 

#191 2009-05-18 21:27

Szabóné
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!

Csak szeretném veletek megosztani a mai ebédem receptjét. Teljesen diétás és finom és laktató is. (A férjem nem ezt mondja, de megette. Neki nem fogok külön fõzni! :) )


Na, párolt tõke hal krumplival.

Krumplit megfõztem kis sós vízben és összetörtem. Kb. 8-10 szemet. (Ez eddig egyszerû)

Hal. Elõször az alaplét kell elkészíteni: kb. 3-4 deci vízhez csavartam egy fél citromot, megsóztam a vizet, raktam bele 1-2 babérlevelet és karikára vágott zöldhagymát. (Kevés fehér borsot is lehet bele tenni. Szigorúan fehéret. mondjuk ha egészben van csak az íze föl bele és nem bántja ami érzékeny pocinkat!) Na ezt az egészet összeforraltam. Óvatosan beleraktam a halakat, amiket nap közben felolvasztottam. (Kis hazánkban csak fagyasztott tõkehalat lehet kapni. Elõnye, hogy kevés benne a szálka és nincs zsírja.) Kb. 8-10 percig kell párolni. Én egy nagyobb aljú serpenyõben csináltam mert a halak hosszúak.  Ja én 1,5 kg halat fõztem meg.

Ha készen van akkor a levet, ami nagyon finom rá lehet locsolni a tört krumplira, és nem lesz annyira száraz a krumpli. (Mert mi nem ehetünk normális krumplipürét, mert abban vaj és tej van...)

Szóval diétás is olcsó (kb. 1500-2000 ft volt és olyan 4-5 adag lesz belõle) is és laktat is.

Nem én találtam ki! Van egy kedves szakács barátunk, akit felhívtam, hogy halat szeretnék enni, de nem süthetem. És kitalálta nekem ezt a receptet.

JÓ, éjt mindenkinek!

Nincs jelen

 

#192 2009-09-24 14:06

kiki30
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!

Én még sosem írtam ebben a fórumban, de szeretném a segítségeteket kérni. Talán tudatlannak tûnök a kérdésemmel, de sajnos magamtól nem tudom rá a választ. A páromat végbéltükrözésre küldték. Az orvos azt mondta, hogy elõtte 3-4 napig pépeset diétázzon, de azt nem mondta, hogy mit ehet. A Netrõl kiderítettem, hogy rost- és salakszegény étrendet kell folytatni,  de sajnos tippeket, hogy mit ehet, nem találtam.
Ha valaki tudna írni egy 4 napos étrendet, hogy konkrétan mit ehet, nagyon megköszönném.

Üdvözlettel:

kiki30

Nincs jelen

 

#193 2009-09-24 20:57

Melcsi_
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Hali Kiki!

Nekem volt egy kedves dietetikusom amíg a kórházban voltam feltápláló colitises étrendem volt és plusszba kaptam a köv. diétás  minta "étlapot", szóval egy colitiseknek van de itt is fõ a rostmentes diéta!!!!

1.nap
R: (reggeli)  hársfatea, másnapos zsemle, gépsonka, light margarin (1 dgk)
T: (tízórai)  kefír
E: (ebéd)  Rizsleves, natúr szelet, petrezselymes burgonya, kompót
U: (uzsonna) banán (fõleg ha medrolt szedsz, akkor még jobban fontos a Kálium pótlás miatt)
V: (vacsora) lágy tojás, pirított kenyér

2.
R: citromos tea, köményes sajt, másnapos kenyér
T: vizes almaturmix
E: húsgaluskaleves, párolt vagdalt, tökfõzelék (tej nélkül!!!)
U: túrós pogácsa
V: baromfi felvágott, zsemle

3.
R: almalé, kapros túró (fúúúj, bocsi :D) másnapos zsemle
T: piskóta, vizes kakaó
E: zellerleves, sült csirke (bõre nélkül), párolt sárgarépa
U: alma
V: lágy tojás, másnapos zsemle

4.
R: gépsonka, pirított kenyér, gyümölcslé
T: birsalma kompót
E: daragaluskaleves, natúr szelet, tej nélküli paraj fõzelék (uuuuuh :/ bocsi)
U: babapiskóta (nyami)
V: pirított zsemle, óvári sajt

5.
R: gyümölcs tea, kifli, tavaszi felvágott
T: kétszersült, vizes alma turmix
E: zöldségleves, natúr hal, fõtt burgonya
U: citromos reszelt sárgarépa + alma
V: sonkás melegszendvics (óvári sajttal)

6.
R: Csipke tea, héjában sûlt burgonya reszelt fokhagymás sajttal
T: almás piskóta
E: meggyleves, sonkás tészta, cékla saláta (fõtt)
U: birsalma kompót, kétszer sült
V: sajtos almasaláta, másnapos zsemle

7:
R: gyümölcs tea, gépsonka tükör tojással, másnapos zsemle, cseresznye
T: banán 1 db
E: csontleves, húspuding, párolt rizs, petrezselymes fehérmártás
U: kakós habfelfújt (Az meg milyen?!)
V: zalai felvágott, másnapos zsemle, light margarin (1 dkg)

ha panaszmentes vagy a diéta természetesen bõvülhet, hangsúlyozom, ez kifejezetten colitiseknek van, nem tudom hogy crohnosoknak van-e benne olyan amit nem ehetnek.

Csak egy ötlet volt.

Jobbulást a párodnak!

Nincs jelen

 

#194 2009-09-25 09:20

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok! Mától én is gyarapítom a fórum tagjainak számát (sajnos). Ha lesz lelkierõm, majd elmesélem a történetemet, de egyelõre csak a pánik, a megválaszolatlan kérdések tömkelege, fejkapkodás.Szeretném, ha kicsit segítenétek, mert úgy érzem nem értem az egészet. Egy hete kerültem ki a kórházból (véres székletem volt fájdalmaim nincsenek), megállapították, hogy crohnos vagyok. Az a kérdésem, hogy akkor most aktív a betegségem? És meddig szokott tartani ez az idõszak? Ebben az idõszakban kell tartani a szigorú diétét, vagy 1-2 hét múlva már elkezdhetem a roboráló étrendet? Ebben a pár hétben legalább 5 kilót fogytam, nincs étvágyam és nem merek enni sem, mert össze- vissza olvasok mindenfélét. Mit kell tennem, hogy megálljon a fogyás? Szeretném, ha leírnátok a tapasztalatotokat, mert még dietetikust sem találtam ebben a kis városban.

Nincs jelen

 

#195 2009-09-25 10:10

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Frozina! Szeretettel üdvözöllek itt a fórumon!
Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre.
Igen, ha véres a székleted, aktív idõszakban vagy. Hogy meddig tart, ezt nehéz lenne megmondani, mindenkinél másképp alakul. Tudom, hogy könnyû ezt mondani, de a legfontosabb, hogy ne ess pánikba. A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, pont az, hogy nem eszel! Enni kell! Ha teljes étvágytalanság gyötör, akkor az orvosoddal tápszert kell felíratani (ezekben minden ásványi anyag és vitamin megvan). Ha tudsz enni, mindenképp egyél, még a tápszer mellett is! Azokat az ételeket kell kerülni, amitõl rosszabbodnak a panaszaid. Kerüld a durva rostos, héjas-magvas zöldségeket, gyömölcsöket. Viszont, szinte mindent lehet hámozni, magozni. Orvosok szerint a banán is jótékony lehet. Tejet, tejtermékeket érdemes kerülni (kivéve sovány túró, esetleg joghurtok). A tej nyugalmi idõszakban sem javasolt, sokan nem is bírják! Saját magadnak kell kitapasztalni azokat az ételeket, amiket tudsz fogyasztani. Mindenképp bátrabban kell táplálkoznod, ha nincs bélszûkület. Muszály kicsit kísérletezgetni az ételekkel.
A szénsavas italok sem jók, helyette világosra fõzött tea vagy gyógytea javasolt, illetve szénsavmentes ásványvíz.
További kérdéseidet tedd fel bátran, mindig válaszol valaki!
Mielõbbi jobbulást kívánok Neked!

Szerkesztette: Marthuska (2009-09-25 10:15)

Nincs jelen

 

#196 2009-09-25 10:32

Frozina
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Köszönöm Marthuska,próbálok enni. Lehet, hogy kéne beszélnem az orvosommal.

Nincs jelen

 

#197 2009-09-25 10:43

nori
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Nincs diéta ami mindenkinek jó,ki kell tapasztalnod mit tûr meg a hasad..óvatosan,lassan,legjobb ha az elején napót vezetsz és kb.1 hónap után már tudni fogod mit szabad megenned vagy mit nem.Kitartás!

Nincs jelen

 

#198 2009-09-25 10:47

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Frozina! Szívesen tettem!:) Mindenképp próbálj beszélni az orvosoddal és eszegessél (burgonyapüré, rizs, puha sovány húsok, reszelt alma, pirított kenyér). Mindig rágcsálgassál valamit (babapiskóta, keksz, sajtos tallér). Ezek közül is, ha valami netán nem jó, akkor kihagyod. Menni fog ez! Vissza kell szoktatni magad egy viszonylag normális étrendhez, természetesen kihagyva azokat, amikrõl biztosan tudod, hogy gondot okoznak.

Szerkesztette: Marthuska (2009-09-25 10:48)

Nincs jelen

 

#199 2009-12-15 14:11

Pez
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Hali!

Tegnap ettem mákos tésztát hosszú idõ után elõször. kb 1-2 éve nem ettem mákot, gondoltam most kipróbálom.
Ettem délben is meg este is egy fél adagot. Most meg lett az eredménye, ma jó véres széklet...

Ti is úgy látjátok, hogy egyértelmûen a mák miatt van a vér nem?

Remélem nem indított be semmit ott belül jobban, mert az utóbbi pár hónap elég jó volt.

Nincs jelen

 

#200 2009-12-15 15:44

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Pez! Nem hinném,  hogy a máktól lenne, bár nem vagyunk egyformák! Van, akinek a mák kifejezetten jó. Van, akit meghajt, van akit fog! Csak a mák önmagában biztos, hogy nem indított be semmit, fõleg nem ennyi! Magadat semmiképp nem hibáztathatod emiatt!
Mielõbbi jobbulást kívánok Neked!

Szerkesztette: Marthuska (2009-12-15 15:46)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB