#851 2009-05-01 06:10

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Leszázalékoltatás

Szép reggelt Tami!
Látom te is megjártad a hadak útját. Jó tündérünk (eredetileg elírtam és Tótündér volt)  elmondta a nagyját a dolgoknak, amit még én hozzá tennék a bizottság nem jótékonysági intézmény. Kivénhedt vagy szinte semmihez nem értõ orvosok csoportja akik amikor praktizáltak is akkor is a bunkó kategóriába tartoztak. (tisztelet a kivételnek mert van) Itt mindenki írja óda küldték a rehaboshóz érdekes engem nem. Úgy érzem a két év kijár neked is (most ez a max amire lenyomják az embert) 54%-on.  (ez a régi 67,5% nak felel meg)

Szerkesztette: Szuszidi (2009-05-01 07:03)

Nincs jelen

#852 2009-05-01 19:54

ibolya
Tag

sziasztok. szeretném a segitségeteket kérni. én 48 éves vagyok 24 éve diagnosztizálták nálam a colitis ulcerosát. azóta nagyon sok tükrözésen  és kezeléseken voltam. a szakorvosom aki kezelt 24 éve  azt  mondta , hogy a zárójelentést adjam le a  munkahelyen  és kérjem ,hogy inditsák meg a leszázalékolásomat azt mondta , hogy 67 százalékra vennének és végleges lenne, de én nem  inditattam el  a leszázalékolásomat ugy gondoltam  mivel számitógép adatrögzitõ voltam , hogy a gyógyszereket szedem és  ezt a munkakört elbirom végezni, ez lelkileg is nagyon jó volt nekem , hogy dolgozhatam. sajnos idõközben megszüntették a munkakörünket  csoportos létszáleépités miatt elküldtek mindenkit.nagyon hiányzik a közösség és a munkámat is nagyon szerettem. már most az álláskeresési segély lejárt es nincs semmi jövedelmem, mivel a betegségem miatt csak adminisztrációs munkát  tudnék végezni igaz , hogy érettségim van de nem tudnak ilyen munkát biztositani , és most az uj rendelet szerint 90 napra be kell  menni közmunkára csak akkor adják a rendelkezésre álló támogatást. én sajnos  a betegségem miatt nem tudok fizikai munkát végezni, még a házimunka ellátása is nehéz mert nagyon  fáradékony vagyok. a tb-t most az önkormányzat rendezi mivel nincs semmilyen jövedelmem. most mivel megszigoritották  a leszázalékolást szerintetek sikerülne  félek ugyan mert megint kezdõdne a tükrözés meg minden féle vizsgálat. igaz ,hogy már van egy halom zárójelentésem /volt szivárványhártyagyulladásom, vesekövem,bõrgyulladás,magasvérnyomás amire 2 fajta vérnyomáscsökkentõt szedek,izületi gyulladás/ ugyhogy zárójelentés az van bõven. csak jo lenne egy kis jövedelem  ha már 26 évet ledolgoztam mert én már nem birok dolgozni bár szeretnék. elõre is köszönöm a segitségeteket. ibolya

Nincs jelen

#853 2009-05-02 05:32

Györgyina
Tag

Kedves Ibolya! Szomorúan olvasom nehéz helyzeted, amit maximálisan megértek és egyetértek Veled. Nos a helyzet a következõ: a rendelet szerint, aki 10 évvel van a nyugdijkorhatár elõtt, vagyis most 52. éves, annak kötelezõ a rokkantásgi nyugdijat megadni, vagyis Õ választhat. Aki nem, mint Te is 48 évesen az rehabilitációs járadékra jogosult. Praktikusan: elmész a leszázalékolásra, ha nem éred el az 50 %-ot, ami kész lutri, akkor felajánlanak egy rehabilitációs munkakört az egészségi állapotodnak megfelelõt. Ami ugye tudjuk nincs, csak elviekben. Ez a rehb.járadék 3 évig jár és összege magasabb, mint a rokkantásgi nyugdijé. De adó és járulékköteles, igy munkaviszonynak számit. Ha viszont eléred az 51 %-ot, akkor rokkantsági nyugdijra leszel jogosult, ami a Te korodben egyáltalán nem biztos, hogy végleges. Lehet, hogy évenke, kétévente, háromévente felülvizsgálatot rendelnek el. Ami ugyan macera, meg megalázó, de megéri, hidd el.
Ibolyám: az adott helyzetben csak ez lehet a megoldás. Az Önkormányzati segély rajtad nem segit. Annak olyan feltételei vannak, amit mi nem tudunk teljesiteni.
Érdemes lenne felkeresni a Munkaügyi Központot is, mert volt egy olyan jogintézmény, hogy "nyugdij elõtti munkanélküli segély, ami a nyugdijkorhatár elõtt 5 évig járt. Nem azonos a munkanélküli járadékkal. Kérdezz rá, van-e még?
De véleményem szerint a rokkantsági nyugdij vagy a rehab.járadék a Te esetedben a megoldás. Vágj bele. Nincs mit veszitened. Ha segitség kell itt vagyok.

Jó egészséget és sok sikert Betegtársad

Nincs jelen

#854 2009-05-02 09:50

Györgyina
Tag

Lencsikém: igazad van, mint mindig. Elnézést Ibolya, belekeveredtem. Úgy van, ahogy Lencsike irja.

Nincs jelen

#855 2009-05-02 21:14

Tami
Tag

Sziasztok!

Már megnyugodtam, és ahogy írtad drága Györgyina már nevetek a dolgon.
Szóval  a katonaságból leszerelt dokik, azért volt olyan pedáns, mielõtt levetkõztem közölte, hogy cipõt, zoknit a szék alá ruhát meg az akasztóra!!! :-) Én is erre tippeltem volna, vagy
plasztikai sebészre, és gondoltam azért kérdezte a mellem meg van e mûtve, hogy gondolta szilikon:-)
Tegnap horgászni voltam a családdal és nagyon megnyugtatott a jó levegõ :-)
Lesz ami lesz, és már én is úgy gondolom, hogy nem hagyom magam.
Kérdésem lenne, csak ez a doki dönti el a "sorsom", vagy esetleg valóban van valami "bizottság" pár
SS tisztbõl és megbeszélik a dolgot ?

Köszönöm nektek a kedvességet és a bíztató szavakat!

További szép hétvégét

Puszi

Nincs jelen

#856 2009-05-02 21:39

Györgyina
Tag

Kedves Tami!
Most ez az egy orvos dönt a sorsodról. Ha fellebbezel és nem hagyod magad egy bizottság fog dönteni, akit még élõ ember nem látott, mert csak egy orvos van jelen, a többi meg valahonnan figyúz. Majd kukkoljál nagyon, hátha Te meglátod õket. Ha kettõs látásod van az nem érvényes. De akkor azonnal hozz szemészeti konziliumi papirt is.
Ne haragudj, de most nem tudok többet irni, mert zokogom a röhögéstõl. És tudod én szemüveges vagyok és nem látok ki az üvegen a zokogástól. Majd ha magamhoz tértem a hsz-odtól folytatom.
Addig is legyen derüs és szép estéd, éjjeled. Nekem már az van.

Puszillak.

Nincs jelen

#857 2009-05-04 06:16

Györgyina
Tag

Tami: folytatnám hsz-omat. Szóval a lényeg, hogy ne add fel, mindenben segitek, amiben csak tudok, de látom Te nagyon kitartó és ügyes vagy. És itt köszönöm meg, hogy ennyit segitettél abban, hogy most 147 szavazat érkezzen a kérdõivre. Ez a legnagyobb eliserése annak, hogy bajban együtt vagyunk.
Tami: nagyon klassz és okos csaj vagy. Nem vagy egyedül, itt vagyunk. Sok sikert és ne keseregj, lépj.

Szeretettel és hálával

Nincs jelen

#858 2009-05-04 10:43

Tami
Tag

Szia drága Györgyina!

147 aláírás!!!! Most néztem én is!!!! Szuper!!!!!!!!!!!!!!
Bár valami olyasmire emlékeztem, hogy a 100.-nál pezsgõt bontunk?? :-)
Na legyen a 200. és a hétvégére el KELL érnünk.
Én is kirakom még 1x az üzi falamra és meg lesz az!

Györgyina!
Olyan aranyos vagy, te meg majdnem megpityeregtettél.
Hát tudod ezek a szavak mindennél többet érnek, és fõleg a te billentyûzetedbõl :-)))))
Én is köszönöm, hogy itt vagytok és ilyen kedves reagáltatok a kissé zaklatott beszámolómra.
Érdekes, hogy az ember beteg lesz, és akkor talál egy közösségre, amit elõtte nem is sejtett, hogy létezik,
és milyen érdekes, hogy amit a sors elvesz, más módon, más formában visszaadja.
Emberi kapcsolatok révén!

Puszi

Tami

Nincs jelen

#859 2009-05-04 10:47

Györgyina
Tag

Tamikám: szombaton nálam buli lesz, pezsgõvel, ahogy igértem. Ha tudsz, boldoggá teszel, ha jössz. Nem tudom merre élsz, de ha lehetõséged és idõd van, kitüntetés lenne megismerni. És a buli tuti jó lesz.

Nincs jelen

#860 2009-05-04 21:38

ibolya
Tag

kedves györgyina. nagyon szépen köszönöm a segitséget. mivel nincs munkaviszonyom nem tudom , hogy ilyen  esetbe  van e esélyem  a leszázalékolásra , vagy a rehabra . dolgozni az biztos ,hogy nem tudok mert egyik munkahelyen sem tudom megtenni ,hogy  5 percenként a wc -re szaladgáljak . aki nincs ilyen helyzetbe az ugyse érti meg. ibolya

Nincs jelen

#861 2009-05-04 21:53

ibolya
Tag

kedves lencsi. köszönöm a segitséget  lehet, hogy butaságot csináltam, hogy nem inditottam el akkor a leszázalékolásomat mikor lehetõségem lett volna rá  . de ha téged  a 67 százalékrol  40-re tettek vissza  akkor lehet én is igy jártam volna  és ugyan ott lennék mint most. nagyon jol esik ,hogy tudok errõl beszélgetni valakivel . még egyszer köszönöm györgyinának és neked is a kedvességeteket , és  a segitõkészségeteket. ibolya

Nincs jelen

#862 2009-05-05 13:52

mendi63
Tag

Sziasztok!
Nem igazán értem én most /2008. jan. 1 óta/ ezeket a százalékos pontokat.Régebben egyértlmûbb volt az egész szerintem. Volt a 40%=nem kapott semmit. Volt az 50%=kapta a szociális járadékot. A 67%,-79% stb. kapta a kis nyugdiját. Most van a Mkcs és az ÖEK.Az Mkcs 50% az egyenlõ az ÖEK40%-al.?? Ami annyit jelent, hogy kap 27000Ft. szociális járadékot? A régi67% a mostani 50valamennyinek felel meg. Hol találok én erre választ az interneten. De ha ti leirjátok ide azt is megköszönném. Van 1-2 ismerõsöm aki azt mondja, hogy 40%-ot kapott és nem jár neki semmi./Ez már 2008 utáni határozat/ Én is 2008 utáni határozatban kaptam a 40%-ot és én kapom a szociális járadékot.  Üdv.: mendi63

Nincs jelen

#863 2009-05-05 17:20

ibolya
Tag

kedves lencsi. sajnos most én is ilyen helyzetben vagyok mint te , hogy semmilyen ellátást nem kapok. rendelkezésre állótámogatást csak az kaphat aki 90 napot be megy közmunkára, én sajnos a betegségem miatt nem tudok be menni közmunkára de ezt sajnos nem veszik figyelembe, szociális segélyt csak annak adnak aki 40,vagy 50 százalékos rokkant,annyi kedvezményt adtak ,hogy a tb-t fizetik egyenlõre, ha azt sem fizetnék nem kapnék orvosi ellátást csak akkor ha havonta 5300 ft tb járulékot befizetek. de mibõl  igy is csak a gyógyszerköltségem havonta  10000 ft  közgyógy ellátást  pedig csak annak adnak aki  már le van százalékolva. 49 éves leszek ledolgoztam betegen sajnos 26 évet fizettem a tb-t  és most itt vagyok ellátás nélkül . más választásom nem lesz csak az ,hogy megpróbálom a leszázalékolást. egyébként még aki egészséges az se talál  munkát fõleg majdnem 50 évesen   és betegen , úgy hogy nem értem ,hogy akit már egyszer leszázalékoltak miért nem hagyják békén igy is van a betegségünk miatt elég bajunk. sok szerencsét kívánok neked  ,remélem ,hogy sikerülni fog én szurkolok neked , hogy sikerüljön és ha lesz valami döntés az ügyeddel kapcsolatba ird meg légy szives. ibolya

Nincs jelen

#864 2009-05-05 22:53

Györgyina
Tag

Kedves Mendi! A fõoldalon a szavazatok között van a leszázalékolás megváltoztatásáról szóló szavazás, melyben pontosan le van irva a jogszabály száma és kelte és azt nézd meg és ird be a googl-ba és meglátod, hogy kinek mi és mennyi jár és milyen alapon.
Ibolya kedves: valami alapvetõ tévedés van. Az Önkormányzat nem kényszerithet Téged közmunkára, ha arra nem vagy alkalmas. És ezt a munkaalkalmassági vizsgálaton kell vizsgálni, nem pedig a leszázalékoláskor. Az, hogy a munkaalkalmassági vizsgálaton nem felelsz meg, nem lehet ok arra, hogy elvonják az ellátásod. Szóval kérj munkaalkalmassági vizsgálatot, mert az az adott munkakörre vonatkozik nem pedig általánosságban a munkaképességedre.

sok sikert Lányok

Nincs jelen

#865 2009-05-06 08:21

mendi63
Tag

Kedves Györgyina!
Bocs,de biztos én vagyok a vaksi, de a fõoldalon nem találtam amirõl írsz és, hogy mit kell beirni a googl-ba. A "Jó tudni"-ban találtam a rokkantnyugdijazásról cikket de ez nem egészen az én kérdésemre a válasz. Kérek szépen még segitséget! Köszi!

Nincs jelen

#866 2009-05-06 08:45

Györgyina
Tag

Ok. Mendi. Itt irom a törvényt. 2007. évi LXXXIV. Goog keresõ, beirod, törvénytár. Elõjön. Ha nem megy, akkor majd valaki segit nekem bemásolni ide. De baromi hosszú. A témájához pedig a rokkantásig nyugdijat és a rehabilitációs járadékot ird.

Pusszantás.

Nincs jelen

#867 2009-05-06 09:35

aiolosz
Tag

Györgyina írta:

Ok. Mendi. Itt irom a törvényt. 2007. évi LXXXIV. Goog keresõ, beirod, törvénytár. Elõjön. Ha nem megy, akkor majd valaki segit nekem bemásolni ide. De baromi hosszú. A témájához pedig a rokkantásig nyugdijat és a rehabilitációs járadékot ird.
Pusszantás.

Tsókolom, ha én valaki vagyok, akkor jelentkezem, viszont nekem meg  jogszabály allergiám van :(

2007. évi LXXXIV. törvény

2007. évi LXXXIV. törvény

Az egyik biztos jó, remélem....visszajelzést kérek szépen :)

Nincs jelen

#868 2009-05-06 19:18

ibolya
Tag

kedves györgyina. ezt sajnos az önkormányzatnál közölték velem, kötelezõ 90 nap közmunkára be menni kérdeztem, hogy figyelembe veszik e ,hogy beteg vagyok és annak megfelelõ munkát adjanak , mivel érettségim van mindig adminisztrációs munkát végeztem konkrétan számitógép adatrögzitõ voltam  de azt mondták ,hogy  eggyel  alacsonyabb munkakört is köteles vagyok elfogadni konkrétan megkérdezték ,hogy a takaritás szóba jöhet e  még itthol is alig birom a házimunkát meg a takaritást elvégezni, ma is ugy fájtak a izületeim  csipõizületi gyulladás  hogy nem birtam volna lábra állni.be vettem a fájdalom csillapitót és gyulladáscsökkentõt , hogy egyáltalán amit nagyon muszáj mosogatás stb. meg tudjam csinálni. a törvény ugy irja elõ azt mondta a hölgy , hogy egyel alacsonyabb munkakört is köteles vagyok elfogadni ha nem fogadom el ugyis megvonják az ellátást, ami egyébként  28500 ft lenne. 90 napig pedig mig dolgozom a minimálbér jó is lenne csak tudnám le dolgozni. de mikor közölte velem , hogy takaritás mondtam ,hogy én sajnos azt nem tudom elválalni. köszönöm a segitségedet  ezt a munkaalkalmasságit a háziorvos végzi vagy milyen orvos végzi vittem egyébként magammal a zárójelentéseimet amit a szakorvosom adott de azt nem fogadják el.csak azt fogadják el azt mondta amit az  orvosszakértõi bizottság munkaképesség csökkenést megállapit.köszönöm a kedvességedet és a segitségedet. ibolya

Nincs jelen

#869 2009-05-06 19:47

Györgyina
Tag

Kedves Ibolyám!
Ne haragudj, hogy nem tudok belenyugodni abba, amit leirtál, mert nem jogos és igazságtalan. És jogszabályellenes. Kérlek, mond meg, hogy nézzék meg a Munka Törvénykönyve - munkalkalmasság - cimû fejeztetét. Igen, tudom, hogy 1 kategóriával alacsonyabb munkakört is köteles vagy elvállalni, de annak is meg vannak az eü. követelményei. És ha a kettõ passzol. akkor vagy köteles munkát végezni.
Felhivnám az orvos figyelmét, hogy amennyiben egészségkárosodás ér a munka elvégzése miatt, akkor pert inditok, mivel munkahelyi egészségkárosodás cimén egy életen át jár a járadék.
Bocsánat, ha felizgattalak, de olyan szemétség.
Kérlek, ird már meg hol laksz? Kiváncsi volnék hol van ez a dicsõ önkormányzat?

Jó egészséget és mégegyszer elnézést. Pusszantás.

Nincs jelen

#870 2009-05-07 05:53

Szuszidi
Tag

Én meg csak halkan és csöndben megsúgom hogy a takarítást is iskolához kötik. Igen van egy három hónapos tanfolyam amit el kell végezni és kapsz egy bizonyítványt hogy te képzett takarító vagy. Ha a cégek csak így alkalmazhatják az embereket gondolom az önkormányzat sem kivétel! Persze ha mást írnak be mint amit csinál.

Nincs jelen

#871 2009-05-07 13:56

mendi63
Tag

Kedves Györgyina és Aiolosz! Igazán nagyon köszönöm a segitségeteket, és szerintem nem is baj, ha ebben a topikban ilyen részletesen megvan a rehabos jogszabály, de...én csak egyszerû kérdést tettem föl a 890. hsz-ben amire még mindig nem tudom a választ. /munkaerõcsökkenés és az egészségkárosodás közti különbség/

Nincs jelen

#872 2009-05-07 17:22

Györgyina
Tag

Jaj drága Mendi, ne haragudj, de elbanzsithattam a kérdést. Na majd most, azt gyõzzed olvasni.
Munkaképesség-csökkenés: az általánosságban jelenti azt, hogy milyen az egészségkárosodása valakinek. Szóval, hogy úgy általában, nem konkrét munkakörre nézve mennyit veszitett a 100 %-ból. Megjegyzem a mai jogszabályok már a megmaradt munkaképességet vizsgálják és nem a munkaképesség-csökkenés mértékét.
Munkahelyi baleset: ezt azért irom le, hogy érzékeld a foglalkozási megbetegdés közti különbséget. Tehát munkahelyi baleset az, amikor munkába menet-jövet, vagy a munkaidõ alatt, hirtelen beköetkezõ baleset történik a munkavégzéssel kapcsolatban. Szóval, ha valaki munkaidõben manikûröz és levágja a nagylábaujját, az valószinüleg nem munkahelyi baleset, mert ez feltehetõen nem a munkaköréhez tartozik. Itt lényeg, a hirtelen bekövetkezés. Nincs elõzmény, Gép levágja valaki karját, belesik valamibe, vagy elcsúszik.
Foglalkozási betegség: egy sok éven át kialakuló egészségkárosodás. Gondolj arra, hogy az eü-ben a röntgenesek azért hordanak doziómértert, mert állandó sugárzásnak vannak kitéve és ez idõvel felhalmozódik bennük. Ezért is kapnak munkaidõ kedvezményt, mert veszélyes munkakörben dolgoznak. Na most, ha ez a sugárzás eléri az eü. határértéket, vagy azt meghaladja, akkor beszélünk foglalkozási megbetegedésrõl. Ezért a dolgozónak járadék jár élete végig. Meg ha perre viszi a dolgot akkor kártérités, ami nagyon ritka, mert ugye mindenki tudja, hogy veszélyes munakakört vállalt. Az ilyen veszélyes munkaköröknél egy lista alapján nyugdijkorkedvezmény is jár.
Remélem érthetõ voltam, de ha még van kérdés, és nem kukkantom el, szivesen válaszolok. Csak figyelmeztessetek, ha adós maradtam. Nem baj. Szóljatok.

Jó egészséget kivánva puszi.

Nincs jelen

#873 2009-05-10 14:53

mendi63
Tag

Kedves Györgyina! Kérlek ne magad okold , ezek szerint én nem jól és érthetõen teszem fel a kérdést. A régi 50%-ot ma 40%-nak számolják,  a régi67%-ot ma 50-valamennyinek. Elképzelhetõ, hogy csak én kalamolok itt összevissza? Nincs is ilyen amirõl kérdezek. 2008 elõtt még nem voltam leszázalékolva. Bocs és puszi mindenkinek: mendi63

Nincs jelen

#874 2009-05-11 09:37

pintyõke
Tag

Szerdán megyek felülvizsgálatra a bizottság elé!

Nincs jelen

#875 2009-05-11 12:18

Györgyina
Tag

Drága Mendi: akkor nem értettük meg egymást. Én azért ajánlottam, hogy olvasd el a jogszabályt, mert az megirja, hogy milyen %-ok vannak és azzal mi jár. Elvileg és gyakorlatilag sincs olyan, hogy ami régen ez vagy az volt az most ilyen meg olyan. Megszünt a régen %1%-osnak nevezett járadék. Olyan már nincs. Én nem tudom összehasonlitani a rehabilitációs járadékot semmivel sem, mert az egy új jogintézmény. Ami 50 % felett vehetõ igénybe, sõt kötelezõ. Véleményem szerint az összehasonlitás a régi és az új közt hamis. Nincs ilyen, vagy legalább is én nem tudok róla.
Pintyõke: egy kalappal és semmi izgi, tudod. Hireket várom.

Puszi Lányok

Nincs jelen

#876 2009-05-12 06:18

virágom
Tag

Pintyikõ!

Sok siker ahogy mondani szokás kéz és lábtörést na ezt csak átvitt értelemben.

Nincs jelen

#877 2009-05-12 07:39

Györgyina
Tag

Pintyõke: drukk és gondolva Rád.

Nincs jelen

#878 2009-05-15 05:48

Györgyina
Tag

Pintyõke! Hol vagy, mi van Veled, mi történt? Ennyire azért remélem nem volt szörnyû, hogy még irni sem tudsz, amikor annyira várjuk a jelentkezésed. Kérlek, ha tudsz, irj Nekünk. Puszilás meg ölelés.

Nincs jelen

#879 2009-05-15 12:36

Györgyina
Tag

Lencsikém, hétfõn utánnajárok a helyi Önkormányzatnál és megirom Neked.

Nincs jelen

#880 2009-05-15 13:51

Györgyina
Tag

Drága Lencsikém, igazán nincs mit köszönni.  szép hétvégét és üdvözlöm Lacit is.

Nincs jelen

#881 2009-05-15 15:32

ibolya
Tag

kedves györgyina és lencsi. most kaptam meg az önkormányzattól a határozatot , egy évre megkaptam az ingyenes orvosi ellátást mivel nincs jövedelmem, igy nem kell fizetnem a tb-t havonta. csak jövedelmem nincs mivel mondtam , hogy a betegségem miatt nem tudok közmunkára bemenni ,csak adminisztrációs munkára még az is fárasztó lenne nekem  és kellemetlen az állandó wc-re szaladgálás miatt. a volt munkahelyemen más volt ott 23 évig a megszokott és nagyon jó munkatársakkal. csak  igy nem kapom a 28 500 ft rendelkezésreálló támogatást. sajnos az önkormányzat is azt nézi ,hogy minél kevesebb embernek fizessen.az uj rendelet  ezt 2009. januárban hozták .hogy 90 nap közmunkához kötik a rendelkezésreállótámogatást. a munkaügyiközpont pedig csak tanfolyamokra küld az meg nekem nagyon fárasztó nem is birnám a mindennapos utazgatást ráadásul két hétnél többet nem lehet hiányozni mert akkor vissza kell fizetni a tanfolyam árát . én azt nem tudom garantálni , hogy nem leszek beteg. kiváncsi  vagyok rá , hogy lencsikének  mit fog intézni az önkormányzat szerintem õ jogosult lenne szociális segélyre mivel 40 százalék munkaképesség csökkenést állapitottak meg neki. persze ez önkormányzattól is függ. én már ennek is örülök , hogy nem kell tb-t fizetnem  ugyanis mikor mentem  gyógyszert feliratni egybõl kidobta a gép ,hogy nincs tb ellátásom, és kaptam egy irásbeli felszólitást  a háziorvostól , hogy rendezzem  a tb ellátásom . üdv. ibolya

Nincs jelen

#882 2009-05-16 08:30

Györgyina
Tag

Ibolya kedves! Teljesen igaza van Lencsikének, már tegnap megirtam, csak valahogy eltünt. Menj rokkantsági vizsgálatra, de nagyon sürgõsen. Puszi.

Nincs jelen

#883 2009-05-18 09:13

mendi63
Tag

A szociális segély és aszociális járadék nem összetévesztendõ.Nekem 40% az egészségkárosodásom/ ORSZI vélemény/ és 27000 Ft-ot kapok a nyugdijfolyósitótól. Feltétel, hogy 3 havonta jelentkeznem kell a munkaügyi központban. Én 25 éves munkaviszony után sem kaptam rokkantnyugdijat. Lencsi a 40% -oddal a nyugdijfolyósitótól igényelheted meg a szoc. járadékot, nem pedig az önkormányzattól. Nekem ez igy történt. Ugy látszik mégsem vagyok egyedül aki nem érti ezt az egészet.

Nincs jelen

#884 2009-05-19 19:14

én
Tag

Drágáim! Most én vagyok vak vagy Tami még nem jelentkezett az eredményével? Tami! Jelentkezz! Kaptál már határozatot?

Nincs jelen

#885 2009-05-19 21:37

Tami
Tag

Szia "nagy" Tami!

Nagyon ráéreztél a dologra, mert ma kaptam meg az eredményt.
52 %, de rehabilitálható vagyok.
Nem tudom hogyan tovább, érdemes e elfogadni, mert valami
tanfolyamra akarnak küldeni, és nem értem, hogy ha kapom a rehab járadékot
és eljárok Pestre tanfolyamra napi 3 óra utazás, 5 óra tanfolyam,
akkor a 33.000 ft csak az utazásra megy el kb.
Hát nem tudom. Azt mondták nem tudják mikor indul a tanfolyam.
Fellebbezzek?

Nincs jelen

#886 2009-05-19 21:39

Tami
Tag

Ja és a rehab járadékkal jár utazási támogatás? Pestre a bérlet huszonegynehányezer forint + BKV.
Én rosszabbra számítottam ahhoz képest ahogy bántak velem.
Amúgy 24 hónapra kaptam meg  arehabot, 2011 felülvizsgálat.

Nincs jelen

#887 2009-05-20 07:22

Györgyina
Tag

Ha  megigértem megteszem. Átgondoltam Veletek együtt  a beadványt és beszéltem jogászal is. Nem kell törvénymódositás, benne van a törvényben, amit szeretnénk ezért csak annak a betartását kell kérni. Ime a beadvány szövege:

Tisztelt OOSZI Juhász Ferenc fõigazgató Úr részére
Tisztelt Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közönségkapcsolatok Fõosztálya
Tisztelt Nyugdijbiztositási Igazgatóság

Az IBD Betegek Fóruma és Baráti Társasága azzal a kéréssel fordul a T. Cimhez, hogy az 1997. évi LXXXIV. törvény
3. § b./ pontját esetünkben sziveskedjenek fokozottan betartani és választhatóvá tenni a rehabilitációs járadékot vagy a rokkantásgi nyugdijat.

Indoklás:

Az IBD betegség nem teszi minden esetben lehetõvé a fent emlitett törvény b. pontja szerinti egészségügyi alkamasságot a rehabilitációra, illetve a munkavégzésre. Betegségünk jellegébõl adódóan nehézséget okoz, hogy hosszabb ideig olyan helyen tartózkodjunk, ahol a mosdó lehetõsége nincs biztositva.
Mivel az IBD betegség felszivódási zavarokkal jár, állandó gyengeséget okoz, fizikai értemelemben sincs mindenki kész arra, hogy munkát végezzen, még ha az rehabilitációs munkakör sem.
Betegségünk jellege olyan, hogy vannak jobb és rosszabb aktiv és passziv idõszakok, tehát a vizsgálatkori állapot nem tekinthetõ véglegesnek.
Tapasztalataink szerint a fenti szempontok nem kellõen érvényesülnek az OOSZI által végzett felülvizsgálatok során, ezért kérjük, hogy a törvény szellemének megfelelõen alkalmazzák azt.

Budapest, 2009. május 20.                                                            Tisztelett:

Nincs jelen

#888 2009-05-20 07:23

Györgyina
Tag

Na, erre gondoltam elsõ lépésként, hogy ne mondhassák, mi nem szóltunk. Véleményeket kérnék. Ha ez nem megy, akkor tovább lépek.

Nincs jelen

#889 2009-05-20 09:22

én
Tag

Györgyina! Mi van a törvényben? Mert ha jól értelmezem, akkor az IBD-s betegek mindegyikének megvan a választási lehetõsége? Roki vagy rehab? Be tudnád idézni nekünk azt a néhány mondatot, amit szerinted és a jogászok szerint nem tartanak be?
Na a másik evvel kapcsolatban, hogy pont most lesz a bélnap. Nem kellene valami kompetens személynek kimenni és az ottlévõ nagyokosoktól (OEP, MInisztérium, IBD-s érdekképviseleti szervek stb) megtudni, hogy hogy is van ez? Miért és hogyan értelmezik ezt a törvényt? Azonkívül még az a véleményem, hogy ezt a megjelenítést valami komolyabbra változtassuk:
"IBD Betegek Fóruma és Baráti Társasága". Legyen mögöttünk valami hivatalos szervezet vagy bánom én, hogy mi. Ez is maradhat, de kéne még egy hivatalos IBD-s szervezet is. Nem tudunk magunk mögé állítani ilyet?
Ezenkívül bocs, de ez átfogalmazandó:
"még ha az rehabilitációs munkakör sem." Nem értem, hogy mit akarsz itt írni.
Talán azt, hogy "még ha az rehabilitációs munkakör is"?
Judy! Te vagy az IBD-s jogász tudós! Mit mondasz?
Clió! És te?
Köszönjük Györgyina a közremûködést! Pussz érte!
Amikor ezt írtam, még nem olvastam a tegnapi csete-patét. Nem tudom mi történt. De drága jótündér: Tudod harcolj tovább és "Arccal a vasút felé"! :D:D:D

Szerkesztette: én (2009-05-20 09:54)

Nincs jelen

#890 2009-05-20 09:58

én
Tag

Tami! Úgy tudom, hogy te diplomás vagy. Igaz? Minek akarnak átképezni? Én ezt nem is értem! A kérdéseidre sajna nem tudom a választ majd Jótündér fog írni gondolom. De tény, hogy a normál bérletek kb. kifizethetõk a rehab járadékodból és több nem marad. Szerintem fellebbezz!

Szerkesztette: én (2009-05-20 11:45)

Nincs jelen

#891 2009-05-20 11:42

én
Tag

Kedves jó Segítõk! Valaki beillesztené ide ezt az idézett törvényrészletet? Köszönöm és sajnos nem találom!
az 1997. évi LXXXIV. törvény 3. § b
Vagy az is tökéletes, ha elkülditek nekem e-mailben. Köszi!

Nincs jelen

#892 2009-05-20 22:05

judy1981
Tag

Györgyina: észrevételeimet e-mail-ben küldöm el neked. Nem akarok kioktatónak tûnni, inkább ketten megbeszéljük :) Így Te magad döntheted el, mit fogadsz meg.

Én: a szombati "tervet" nem tartom jó ötletnek, hiszen az MCCBE az IBD Centrumokkal kapcsolatban hívta meg ezeket az embereket (már ha eljönnek), ezt kell szem elõtt tartani. Egyrészt nem lenne szép "letámadni" õket, másrészrõl nem az õ területük. Inkább a Szociális és Munkaügyi Minisztérium asztala.

Nincs jelen

#893 2009-05-20 22:35

Tami
Tag

Sziasztok!

Györgyina, szerintem ez jó és korrekt, így ha valaki úgy dönt tud e mellett a betegség mellett
dolgozni és szeretné átképezni magát, akkor választhatja azt is, aki pedig úgy érzi, hogy nem
annak legyen joga úgy dönteni, hogy NEM TUDJA VÁLLALNI.

SZERINTEM jó.

Nincs jelen

#894 2009-05-20 22:46

Tami
Tag

Nagyon szeretnék én is elmenni szombaton, de esküvõkre megyek.
2-re egyszerre brrrrrrrrr. (egyik faluban barátainké, másik faluban rokoné)
De a menetekbõl meglógok, nem nekem való a melegen sétálgatni, stb...
Na meg a vacsora se crohn diéta alapján lett összeállítva :-))))))))
Nem voltam még ilyen rendezvényen, de talán legközelebb...

Nincs jelen

#895 2009-05-25 13:57

én
Tag

Érdekes. Az aláírások gyûjtése fontos volt. Most meg nagy hallgatás van. Eszerint ennyi volt a kezdeményezés!?

Nincs jelen

#896 2009-05-26 08:30

búvalbélelt
Tag

Sziasztok!
Még új vagyok itt. A leszázalékolással kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Az elsõfokon most mit fognak megállapítani az egészségkárosodásomat,
vagy a munkaképesség csökkenésemet?
Még nem voltam bizottság elött. Hogyan befolyásolja ez a rokkantosítás mértékét?
Lehet az egyik 50% alatti, a másik 50% feletti?
Köszönöm a válaszotokat!

Nincs jelen

#897 2009-05-26 09:12

én
Tag

Leon köszönöm neked!

Nincs jelen

#898 2009-06-03 13:11

Szuszidi
Tag

Lencsi várjuk a beszámolót!

Nincs jelen

#899 2009-06-03 17:19

vini
Tag

Gondoltam megosztom Veletek a tapasztalataim a leszázalékolásról,hátha valakinek tudok evvel segiteni.
Én egy hete voltam a bizottság elõtt,eddig 67%-os rokkantnyugdijas voltam.2 óra várakozás után bekérték a leleteim,ami után még majdnem egy órát vártam mire behivtak.A doki nagyon rendes volt,feltett pár általános kérdést,például most mik a panaszaim.Azután pár személyes kérdést.A vizsgálat abból állt hogy fel kellett huznom a pólóm hogy megnézze a mütéteim helyét,ennyi.Azután gondterhelt arcal közölte hogy sajnos a mostani törvények szerint nem tud csak rehabilitációra küldeni a korom miatt,de ne aggodjak,mert evvel nem fog semmi változni,uyanugy meg fogom kapni azt a pénz amit eddig is.A vizsgálat 5 percig sem tartott,és ami a lényeg:mielött bementem volna a leleteim alapján már megirták a papirjaim ez tuti,tehát én mondhattam volna bármit az egészségi állapotomról:jót vagy rosszat,nem számitott volna,mert a leletek beszéltek helyettem.Tegyem hozzá hogy crohnos vagyok,ami a leleteim alapján is most inaktiv.Azután kezembe nyomták az itéletet és mehettem,persze a munkaügyishez.50%-ot kaptam 3 évre.A munkaügyis közölte munkát ugysem tudnak ajánlani,ha akarok valami tanfolyamot elvégezhetek.A papirt amit kaptam a bizottságnál bent tartotta,kábé 2-3 hét múlva postázni fogják,amivel mehetek a munkanélküli hivatalba.Csak azért irtam le,ne essetek kétségbe ha elvesznek százalékot,50%-ig nem fog semmi változni.
Györgyina Kedves ezuton is megköszönöm a bátórito,nyugtató szavaid,nagyon sokat jelentettek nekem!!!

Nincs jelen

#900 2009-06-03 18:05

Györgyina
Tag

köszönöm Vini.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb