A gyulladásos bélbetegségek

www.crohn-colitis.hu

A Crohn betegség

A Crohn-betegség (M. Crohn) az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége. Általában a fiatalokat érinti, de nem ritka gyermekkorban és idős korban sem. Nevét egy amerikai belgyógyász, Burrill Crohn után kapta. Az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbélet együttesen.

 

Kialakulása

A betegség pontos oka ismeretlen

Az elmúlt évek kutatásai alapján úgy vélik, hogy a betegség ugyan nem örökletes, de létezik egy bizonyos genetikai fogékonyság, melynek következtében a bélnyálkahártya ellenállóképessége csökken. Az immunrendszer működésében zavar támad, nem ismeri fel a bélflórát alkotó saját baktériumokat, így azok ellen védekező reakciót indít be, ami bélkárosodáshoz vezet. A bélbaktériumok a gyulladás fenntartásában fontos szerepet játszanak. A betegség eredetéről egyéb hipotézisek is napvilágot láttak.

Crohn betegség

 

Tünetek

A betegség sok kellemetlen tünettel jár

Típusos tünet a fogyás, a hasi fájdalom, a hasmenés és a visszatérő láz. Krónikus betegség, a jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust (remisszió) relatív panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés (relapszus) oka nem mindig ismert, fertőzések, bizonyos gyógyszerek (pl. reuma elleni szerek), testi-lelki túlterhelések is okozhatják.

Ha a Crohn betegség a vékonybelet érinti, a tünetek között gyakoribb a hasmenés, a fogyás és a felszívódási zavar (melynek következtében a gyermekek növekedésben és fejlődésben elmaradhatnak), vastagbél érintettség esetén a véres hasmenés dominál. A fájdalmat a gyulladt bél görcsös összehúzódásai, a lázat a bélfal mélyebb rétegeibe behatoló baktériumok okozzák.

 

Szövődmények

Bélen belüli szövődmények

A gyulladás a bélüreg szűkületét (A) okozhatja. Ennek gyanúja akkor merül fel, ha a beteg evés után 2-3 órával görcsös fájdalmat érez, ezt gyakran bugyborékoló bélhangok, loccsanások kísérhetik. Ezért fontos a rostszegény étrend. A bélfal savós hártyáját elérő gyulladásos folyamat más szervekre (pl. hugyhólyag, méh) vagy egészséges bélszakaszokra is ráterjedhet. A hártyák összetapadása miatt gyulladásos gomolyag keletkezik, mely a hasfalon át tapintható. Az is előfordulhat, hogy két bélszakasz egymással összenő (B). Az összetapadt üreges szervek között járat keletkezhet, melyet sipolynak (fistula) neveznek (C). Ezeken keresztül élettani vagy kóros folyadék halad át. Létezik a külvilág felé kivezető sipoly is, a végbélsipoly is ilyen.

Crohn betegség

 

Bélen kívüli szövődmények

A bélen kívül más szerveket is érinthet a betegség

Crohn betegség. Ezeknek a tünetei akár évekkel megelőzhetik a fájdalmas bélpanaszok megjelenését, s időnként több problémát okoznak, mint maga a bélgyulladás. A leggyakoribb panasz az ízületi gyulladás. A térd, a boka, a csípő és a könyökizület fájdalmassá válik, megduzzad.

Crohn betegség

A máj társuló gyulladását a májemzimek értékének növekedése jelzi, melyről a laboratóriumi leletek tanúskodnak. A Crohn betegség ezenkívül epekövességre is hajlamosít. Az anyagcsere folyamatok megváltozásával összefüggésben gyakori szövődmény a vesekövesség (oxalátkő) is. A bőrkomplikációk közé tartozik az erythema nodosum (fájdalmas, vörös, nem kifekélyesedő csomó, leggyakrabban a láb feszítő felszínén) és a pyoderma gangrenosum (gyorsan terjedő, gennyes váladékkal borított fekélyes elváltozás). A szájnyálkahártyán, az ínyben gyakoriak az aftaszerű elváltozások. Előfordulhatnak szemet érintő gyulladásos szövődmények is. A fokozott trombózis-hajlam a krónikus gyulladás következménye.


Műtét esetén a betegnek tudnia kell, hogy csaknem minden tekintetben az átlagember életmódját folytathatja. Sikeres műtét megszabadítja a hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, a rákos elfajulástól való félelem, az állandó kezelés és a vizsgálatok terhétől. Keresse olyanok ismeretséget és társaságát. akik hasonló műtéten már átestek. A betegség lefolyását, szövődményeit, kimenetelét illetően nagy jelentősége van annak, hogy a beteg hogyan viszonyul betegségéhez, orvosához. Fegyelmezett, együttműködő magatartás, a lehetőségekhez képest normális életvitel, a mindennapos élettel és a többi emberrel való szoros kapcsolat a tartós tünetmentességet, az eredményes gyógykezelést elősegítik.

 

Megjegyzések

Kérjük keressék fel a több ezer hozzászólást tartalmazó Crohn-Colitis Fórumot!

 

{ Az oldal tetejére }

Orvos válaszol Játék