Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#101 2008-02-27 08:31

kbalu
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

chysys: orvosa válogatja, a rutinosabb helyből tükrözést csinál, mert a teljesen biztos diagnózist a szövettan adja, a kíméletesebb előtte végigjátssza a ultrahang-passage-CT útvonalat

ha nem egyértelműen IBD-re utaló jelek vannak, akkor szokták először ultrahangozni ill. passage vizsgálatot csinálni, mivel ott már eldönthető, hogy kell-e egyáltalán belülről keresni problémát (ezeken látják a megvastagodott bélfalat, esetleges hasűri folyadékot stb.), ha ezek nem mutatnak gyulladásra utaló jeleket, akkor valószínűleg a tükrözés ill.  CT csak végső esetben jön szóba, amikor már tényleg nem tudják mit keressenek, ellenben ha már az UH is azt mutatja, hogy gond van a béllel, akkor a saját érdekedben is jobban jársz - bármilyen "félelmetes" is - egy tükrözéssel

Nincs jelen

 

#102 2008-02-27 09:23

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

köszi a gyors választ... azt hiszem, kezdek kissé parázni :(
a héten még jön tenyésztésről eredmény (nem tudom, hogy ha az eddigi 5 vagy 6 negatív lett, ez miért lenne most máshogy), és aztán irány a gasztro! az a gond, hogy igazán tényleg nem tudják, hogy mit keressenek. házidokim szerint a tünetek nem illenek bele semmibe...

Nincs jelen

 

#103 2008-02-27 15:24

vikimami
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Chysh

Csak a tenyésztés miatt irnám, hogy nekem 10-12 volt 6 nap alatt. Sorozattenyésztést szoktak ilyenkor csinálni, hogy különböző napokon is lássák, mi van.

Szerintem jó, hogy az orvosod ilyen óvatos és előretekintő.

Nincs jelen

 

#104 2008-02-27 15:26

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

vikimami!
köszi a biztatást. én még reménykedem (csak jobb volna egy kis parazita, mint a gyulladás...)

Nincs jelen

 

#105 2008-02-27 22:45

Hancsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!

Szeretném veletek megosztani a tapasztalatomat hogy hallottatok már e ilyet.Szóval ma voltam vastagbéltükrözésen és 50cmnél nem tudták tovább vinni a csövet mert hogy annyira kanyargósak a beleim anatomiailag nem lehet feljebb juttatni.Eléggé ilyesztő ez a dolog azt szeretném megkérdezni hogy hallott e már valaki ilyenről?
köszi

Nincs jelen

 

#106 2008-02-27 23:30

Norby1
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Hancsi

Nekem is ezt mondták az elsőnél és utána csináltak egy kontrasztanyagos feltöltést

Nincs jelen

 

#107 2008-02-28 11:25

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

na, van 3 db negatív tenyésztésem. intéztem is rögtön az időpontot a rtg-re. március 27 reggel. sok még ez az 1 hónap. most komolyan. már azon gondolkodom, hogy attól vagyok beteg, hogy azon stresszelem magam, hogy nem tudom, hogy mi bajom van. van ennek így értelme?
az mitől függ, hogy a kontrasztanyagot etetik/itatják a beteggel, vagy "beletöltik"?

Nincs jelen

 

#108 2008-02-28 13:05

pasek
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Hancsi,
attól is nagyon függ ám, hogy hogyan tudják bevenni a kanyarokat, hogy milyen az asszisztencia szakértelme, hozzáállása. Nekem olyan csoda asszisztens segített, hogy le a kalappal!! Kívülről "segít", a kezével gyűri-gyömöszöli a kívánt helyre a csövecskét, magyarul jól megdögönyözi a hasam közbe. Volt itt a szobában egy fazon, aki csak béltükire feküdt be, délelőtt jött, másnap ment is, nos ő mesélte a következőt: egy másik kórházban ezek előtt nem tudtak neki csak 30 cm-t felhaladni, és nagyon kellemetlenül is érezte magát a vizsgálat közben. Itt meg végig tudták lesni az egész vastagbelét, és a vékonybelébe iss be tudtak kukkantani. És ő mondta, hogy az itteni asszisztens néni rengeteget segített, míg a másik helyen csak annyit tett, hogy húzta-nyomta a csövet.

Nincs jelen

 

#109 2008-03-06 10:22

mariann29
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

szia Chysh!

úgy néz ki egy cipőben járunk mert eddig nekem sem tudják mi a bajom, jövőhéten béltükrözésem lesz. Ha így sem derül ki semmi, a szondás vékonybél rtg-t nem vállalom be! nem bírom ha a torkomra nyomnak bármit is.
Megírnád milyen tüneteid vannak? Köszi szépen előre is!

Nincs jelen

 

#110 2008-03-06 10:49

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

szia mariann! a tünetek... hú, most hosszú lenne. ha kinézel az orvos válaszol oldalra, akkor ott talán a 3-4. szöveg az enyém "y" aláírással (könnyű megismerni, kisregényt írtam :)).
nekem előbb rtg-t csinálnak... de nem mondták, hogy lenne szonda... szerintem itt minálunkéknál csak "neszeeztnyeldle" kontrasztanyagot adnak. de már készülök át, hogy megkérdezzem. meg azt is, hogy mennyire kell éhgyomorra menni. vajon inni sem lehet? vizet sem? na, abba belehalok, ha nem ihatok.
én egyébként úgy vagyok vele, hogy inkább felülről dugjanak bármit... igaz, még eddig egyiket sem próbáltam. lehet, majd változik a véleményem. de egyébként tükrözésből is elsőre a vékonybél-tükrözés lett beígérve, az meg (ha jól tájékozódtam mindenfelé a neten) gyomor felől történik. egyébként szerintem lassan ez lesz a bajom, hogy mindenfélét összeolvasok, hogy mi lehet a bajom.
viszont mostanában az a bajom, hogy új tünetként jött a szinte állandó székelési inger. persze wc-re nem megyek, mert nehogy már a hátsófelem mondja meg, hogy mit csináljak! amíg bírom, addig "hazaviszem" :)
na, ez hosszú lett... tüneteid?

Nincs jelen

 

#111 2008-03-07 10:35

mariann29
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

szia chysh!

Elolvastam tüneteidet de nem egyeznek az enyéimmel. Nekem nincs hasmenésem (széklet teljesen normális), köldök feletti fájdalom vagy bármilyen hasfájás vagy akár gyomorfájás. Az elmúlt évben fogytam kb. 8 kilót (amúgy is vékoiny vagyok hát még így!), amit nem tudok visszaszedni mert óvodás adag csúszik csak le és elég hamar jól lakom, telítődöm. Elég stressz ért akkoriban, először betudtam annak, és egy állandó émelygés és teltségérzés volt akkoriban, valószínű hogy összeszűkült a gyomrom is.
A tiéddel ellentétben a laboreredményem nagyon jó, UH szintén.
remélem a béltüki ad valami támpontot. A gyomortüki során nem vett az orvos szövetmintát. miért?
lisztérzékenységre még nem vizsgáltak! a béltükrözés során valahonnan tudnak mintát venni a lisztérzékenység vizsgálatára??

Jobbulást mindenkinek! Írjatok ha van ötletetek mi lehet a baj, hova fordulhatnék még?!

Szerkesztette: mariann29 (2008-03-07 10:38)

Nincs jelen

 

#112 2008-03-07 13:34

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

a fogyás nálam is megvolt (mit olvashattad), de nekem volt miből.  ha van bármi pozitívuma a dolognak, akkor ez volt az. még lemehetne rólam úgy 10 kg minimun... :)
lisztérzékenységet nekem vérből nézték.
a tüneteid tényleg teljesen mások, mint nálam. drukkolok, hogy ne legyen komoly baj!

Nincs jelen

 

#113 2008-03-07 19:36

vini
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Nekem is márc. 27.-én lessz passage vizsgálatom.Másodszorra.Először Kecskeméten csinálták,megitattak velem valami löttyöt,ki a folyosora,majd óránként be,forgattak nézegettek,délutánra végeztek.Itt lenyomnak egy szondát,belém gyömöszölik a kontrasztanyagot,fél óra és mehet,Nehogymár égész délelött egy beteggel vacakoljanak,A gasztros dokimtól kérdeztem itt mért igy csinálják,válasz:mert itt ez a szokás,nem ám hogy igy többet látunk,vagy valami ilyesmi hogy értelme lenne az egésznek!

Nincs jelen

 

#114 2008-03-10 13:19

mariann29
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

chysh!

Én is drukkolok Neked hogy ne legyen semmi komolyabb bajod!


Vini!

miért kell másodszorra is megcsinálni a passage vizsgálatot? Nem lenne "egyszerűbb" tükrözni?:))) tudom hogy az sem leányálom de hát biztos hogy a szonda ledugdosása sem az!

Nincs jelen

 

#115 2008-03-10 15:02

zolcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!
Vékonybélpasszázs vizsgálatom már nekem is volt.Igaz nekem meg kellett inni egy kanál sószerű valamit utána pedig egy pohár borzalamas fehér lisztszerű valamit 10 percenként egy kortyot.Elment vele félnap mert óránként fényképeztek röntgeneztek .Félig űrhajós kiképzést is kaptam ,állóhelyzetből vizszintesbe döntöttek és fordúljak hasra  hátra oldalra.De jobb mint a csövet nyelegetni.Gyomorszondát meg a sebészeten kaptam bennem is volt eyg félnapig .Kibírható de nem kellemes

Nincs jelen

 

#116 2008-03-10 15:29

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

szóval elmegy a vizsgálattal a nap? nincs pedig szándékomban szabit kivenni. elég, ha az ember óránként visszamegy, vagy ott kell maradni? (a h2 kilégzési teszten kaptam a gasztro-vizsgálóhoz egy kulcsot, hogy be tudjak menni fújni, amúgy meg végeztem a dolgomat). a kórház teljesen másik végében vagyok helyileg irodista. de még minig nem szántam rá magam, hogy átmenjek kikérdezni a rtg-eseket, hogy hogyan is működik nálunk a dolog.

Nincs jelen

 

#117 2008-03-10 18:21

zolcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Chys!
Ha a kórházban dolgozol sztem nem kell szabi mert óránként vagy 2 óránként(attól függ hogy halad a kontrasztanyag) kell csak fotózni.De ezt majd a doki megmondja.csupán félmeztelenre kell vetkőzni és kattintanak 5 perc az egész.Szia

Nincs jelen

 

#118 2008-03-10 18:45

Rigor
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

chysh: nem hogy a vizsgálattal, de van hogy csak a várakozással is elmegy egy nap. Olyan simán lehet várni 4 órát "jobb" helyeken egy egyszerű "jónapothogyvanra", hogy sok helyre már nem is megyek:)

Nincs jelen

 

#119 2008-03-11 08:35

vini
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!
Zolcsibal!
Szükületem van,azt akarja látni a doki.Tüki nem megy,összenövések,bélsülyedés miatt.
Chysh!
Inkább rászánnám az egész napom,mint Kecskeméten ahol először csinálták,minthogy szondát gyugdossanak az orromba és onnan zuditsák a kontraszanyagot,igaz igy csak fél óra és kész.Ugyan azt a célt szolgálja mind a két vizsgálat,de az előző humánosabbnak tünik,ellentétben a futoszalagos szondással ami Szekszárdon "szokás",ahogy az orvosom mondja.
Na mindegy,nekünk sokmindent ki kell birni!
Nem ide tartozok,de Zolcsibal tök jo ötlet a keleti talik,kár hogy én nem vagyok az!

Nincs jelen

 

#120 2008-03-11 08:39

vini
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Az első sorok Mariann29-nek szoltak,bocsi!

Nincs jelen

 

#121 2008-03-12 05:50

Vicaa
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Kérdésem az lenne, hogy vastagbél tüki napján bevettétek e még a gyogyikat és ittatok e még vizet???
(Azért aggodalmaskodom erről, mert előző tükinél is mindent  tájékoztató szerint betartottam, mégse tisztultam ki rendesen).

Nincs jelen

 

#122 2008-03-12 05:51

Vicaa
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Ja és még valamit hashajtózáskor vagy vizsgálat előtt lehet bevenni görcsoldót (pl.Nospa?)

Nincs jelen

 

#123 2008-03-12 06:40

virágom
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Vica!
Nagyon sok tükrözésen részt vettem már és a tapasztalatom amit az orvosom is javasolt minél több folyadék bevitel ugyan is így tisztulnak a belek. A gyógyszeredet és nospát is nyugodtan vehetsz be abban az esetben ha nem altatásban vagy kábító injekcióval végzik a tükrözést. Sok szerencsét és kívánom minden rendben legyen ezzel a kis alamuszi crohn-al.

Nincs jelen

 

#124 2008-03-14 06:39

Vicaa
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Jelentem tüki megvolt, dormicummal, biztosan hatott valamit, de én azt csak a vizsgálat után éreztem. (Egész nap olyan voltam mint aki bekábítózott :) )
Nagyon nehezes sikerült végigmenni, a dokesztől, asszisztenstől begyűjtöttem pár utólagos dícséretet hősies tűrésemért, ami persze engem nem vigasztalt, viszont nagyon emberséges módon zajlott az egész, igazán figyelmesek voltak én pedig ha fájt is iszonyatosan kuksiztam végig a monitort, hogy "minyő" is a helyzet odabenn.

Nem tudom sírjak e vagy örüljek, azt hiszem örülnöm kell mert aze redmény jónak mondható. A vékonybélben aktivitás nem mutatkozik, csak régebbi hegek látszanak, a vastagbélben "sigma területén anustól 20-40 cm között körkörösen gyulladt, kissé vérzékeny" de aktív fekély nincs. Ez nagyon jónak mondható, cak akkor mi a fenétől vagyok ilyen sz...ul?

Megállapították újra a sztero függgőséget, a doki reméli, hogy a Remi erre lehet segítség.

Nos ennyi a vizsgálatról.

Nincs jelen

 

#125 2008-03-14 06:43

mano1973
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Vicaa!
Te egy hős vagy:))
Örülök hogy túl vagy rajta és semmi gond nincs.
Lehet az idegességtől és a vizsgálat miatti  félelemtől voltál ilyen rosszul.
Gyógyulgass..zongora úton van:))

Nincs jelen

 

#126 2008-03-14 09:32

vikimami
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Vicaa! Csatlakozom Mano-hoz: egy HŐS VAGY! :D
Remélem, hamar jobban leszel! Remire akkor már elment a kérelem?
Az pontosan mit takar, hogy szteroid-függőság: hogy már nem hat a szteroid, és ezért indokolt a remi?
Írj majd ha van időd!
Puszi
Annát puszilja Patrik :D:D:D

Nincs jelen

 

#127 2008-03-14 11:20

Marthuska
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Vicaa! Nagyon örülök, hogy túl vagy rajta. Most akkor bízni kell a Remicade kezelésben.
Reméljük, hogy hamarosan megkaphatod és jobban leszel!
Puszi! Annának is!

Nincs jelen

 

#128 2008-03-27 14:47

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

na, gondoltam, megosztom veletek a ma történteket. túl vagyok a rtg-en. ittam egy pohár báriumos cuccot (olyan volt, mint amikor 3évesen felnyaltam a strandon a homokot, még egy óra múlva is recsegett-ropogott a fogaim között) aztán 2 pohár olyan nyálkás izét (hogy gyorsabban szétoszlassák a kontrasztanyagot), majd még egy báriumos lötyike következett. közben 10-15 percenként megnéztek, hogy hogy halad. kb másfél óra alatt túl voltam az egészen. az eredmény nem rossz, de nem is túl biztató. a jejunumban van egy megvastagodott (valószínű, hogy gyulladt) bélszakasz, szabálytalan redőzettel. és ennyi. mivel egyenletesen van megvastagodva, és az nem specifikus a crohnra, ezért most még mindig nem tudják, hogy mi van. gasztrodoki azt mondta, hogy jöhet a tükrözés (holnap. "hóhó" mondom én. korai lesz az, így jövő hét szerdán). az a gond, hogy a gyulladás olyan helyen van, hogy odáig egyik irányból sem tud elmászni, ezért most majd megnézi a vékonybél első szakaszát, és csinál biopsziát, hátha az mutat valamit. de még mindig ott tartunk, hogy ez így önmagában nem jellemez semmilyen betegséget. lehetőség volna újra a lisztérzékenység, de a doki olyat még nem hallott, hogy az immunulógiai vizsg. negatív és a bél mégis ettől gyuladt. tehát újra ott tartunk, hogy ugyan nem jellemző rá, de lehetséges a crohn. szóval nem vagyok előrébb. azért a receptet a jövő heti vizsgálathoz megkaptam, úgyhogy hazafelé váltom is ki a kis dormicum-adagomat :)
ne, ennyi történt. nem lettem nyugodtabb, de legalább már tudjuk, hogy hol kell keresni a bibit.

Nincs jelen

 

#129 2008-03-27 16:09

ildikócska
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

szia Chysh!
Én úgy tudom, hogy a lisztérzékenységnél pont, hogy elvékonyodik a bélfal.....ha Neked vastagodva van akkor ez szinte kizárható....de ez csak az én véleményem.

Nincs jelen

 

#130 2008-03-27 17:01

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

biztos igazad van. ennek még annyira nem néztem utána (lezártam azzal, hogy az a vizsg. neg. és kész). csak a helye miatt mondta ezt eshetőségnek, mert az ott jellemző. és azt mondta, hogy amúgy vékonybélgyulladásra, mint olyan nem tudna mást adni, mint amit crohnra. ezért egyenlőre inkább semmit nem ad addig, amíg nincs meg a biopszia eredménye.

Nincs jelen

 

#131 2008-03-27 17:52

Marthuska
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Chysh! Örülök, hogy legalább már ezen túl vagy. Lehet, hogy nem úgy gondolod, de azért előrébb is, hiszen ez is egy fontos vizsgálat bélpanaszoknál, nemigen szokták kihagyni.

Nincs jelen

 

#132 2008-03-27 18:41

tunde
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Chysh!
Sajnos az EMA lehet negatív , az imunglobulinok miatt , mivel lehet , hogy nálad alacsony az IgA szint és nem lehet mérni, de a biopszia egyértelmű választ fod erre adni , ha nincsenek bélbolyhók! A bélvastagódás érdekes , Csongornak is volt bélvastagódása , a diétától az ultrahang alapján azt mondták, hogy nincs , de a jövőhéten kiderül . Kitartást és jobbulást!

Nincs jelen

 

#133 2008-03-28 07:37

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

köszi a biztatást mindenkinek. jövő héten majd már talán többet tudok.

Nincs jelen

 

#134 2008-03-31 15:33

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

a biopsziával kapcsolatban kérdeznék. holnapután megyek. megnézik most szövettannal is a lisztérzékenységet, hátha téved az immunológia. ha mégsem: az ép bélszakaszból vett mintából is ki tudják mutatni a crohnt, vagy bármi mást, ami most már megmondja, hogy mi bajom? mert hogy a gyulladt részig (mint írtam) nem tudnak eljutni. illetve másik kérdés: milyen érzés, amikor kábítanak? elképzelni sem tudom. még az életben nem vettem be nyugtatót, altatót és még csak el sem ájultam soha... szóval mit fogok érezni?

Nincs jelen

 

#135 2008-03-31 16:00

aiolosz
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

chysh, Te kisfiu vagy_e, vagy kisleany ?
Azert kerdem, mert amikor itt valaki kerdest teszt fel, akkor en mindig megnezem a "Ki-kicsoda" topicot, hogy kepbe legyek, mert esetleg ez a valaszt is befolyasolja.
Teged sajnos nem talaltalak meg ott :-(

Nincs jelen

 

#136 2008-03-31 17:22

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

kedves aiolosz! kisleány vagyok :) a ki-kicsodában pedig az okból nem szerepelek (bár én is sokat használom), mert amíg nincs diagnózis, nem igazán látom értelmét. és bármennyire is azt láttam, hogy nagyon kedvesen fogadott itt mindenki, és tényleg aranyosak vagytok, de a szükség hozott erre az oldalra, és remélem megérted, hogy ha nem muszáj, akkor nem maradnék sokáig...

Nincs jelen

 

#137 2008-03-31 17:58

aiolosz
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Kedves chysh ! Valoszinuleg az zavart meg nemed +iteleseben, hogy valahol azt irtad, "inkabb felulrol dugjanak meg....." :->
Szoval az elso kerdesedre valoszinuleg csak egy szak_orvos tudna a korrekt valaszt, de nagy valoszinuseggel el kell jutni a gyulladt reszhez, mert miert vennenek biopsziat az egeszseges reszrol.
Ami a kabitast illeti, annak a merteketol fugg, hogy erzel_e valamit vagy sem. En egyszer kabultam el, amikor 1972.08.09.-en delutan 14 orakor motorral nekimentem egy kamionnak. Annyira elkabultam, hogy csak egy nap mulva tertem magamhoz es lila gozom nem volt arrol, hogy mi tortent velem....annyit azert eszrevettem, hogy korhazban vagyok, mert minden feher volt es feher_ruhas_no agytallal vonult el elottem. Otthon meg ugye nem volt nekunk ilyen....
Remelem segitettem, azt meg plane, hogy ne legyen Veled semmi gond.

Nincs jelen

 

#138 2008-03-31 18:05

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

köszönöm, nagyon kedves vagy! a kábulós sztori jó :) segített... a kedvemet kicsit feldobni. a többi meg majd kiderül. végülis már csak 2 nap. csak jó lenne tudni, hogy mire számítsak...

Nincs jelen

 

#139 2008-03-31 18:07

Zoltán
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Chyrs !
Nem mindenkinek egyforma a hatás.
Van aki csak kábításban szeretné van aki nem.
Nekem a kábítás csak azt eredményezte, hogy teljesen zavarodott voltam viszont mindent éreztem.
Azóta nem kérek kábítást.
Ez csak az én tapasztalatom.

Nincs jelen

 

#140 2008-03-31 19:39

zolcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szerintem attól is függy kit mivel kábítanak.Én még csak a Dolargin nevű injekciót próbáltam.Szédültem eleinte de mindent éreztem és úgyanúgy fájt mintha semmit sem kaptam volna.Utána pedig kábúlt voltam jó darabig.De a Dormicum nevű kábító injekciót nem ismerem lehet hogy az jobb.Én inkább az altatást választom ha lehet.

Nincs jelen

 

#141 2008-04-01 07:39

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

köszi a válaszokat. holnap kiderül...

Nincs jelen

 

#142 2008-04-02 20:30

aiolosz
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Erdeklodnek chysh, mivel ma van holnap, mizujs ?
Nem akartam reklamozni, de nekem aprilis elsejen volt egy dugasom :-)
Itt a forumon a kislanyok ugy becezik, hogy "tuki", de nekem, az en kedves doktor_bacsim kifejezese, szofuzese a lelkemhez kozelebb all. "Joskam, meg kell hogy dugjalak..." szokta volt mondani....ugye, igy sokkal jobban cseng :-)
Szoval, mi derult ki ?

Nincs jelen

 

#143 2008-04-02 20:44

kbalu
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

aiolosz: én is ezt kérdezném tőled, milyen volt a dugás? :):) nem az élvezeti részére lennék kíváncsi, hanem a doki kielégültségi véleményére :)

remélem minden rendben van nálad odabenn és csupa vigyorral áradozott rólad utána kedvenc doktor bácsid

Nincs jelen

 

#144 2008-04-02 21:11

aiolosz
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

kbalu, megtisztelsz erdeklodeseddel :-)
A bal oldal rondan gyulladt es lepusztult....szovet_tan kesobb es eleg pocsekul is vagyok. Kommunikacios malor miatt most nem lattam a belesem, de ez most nem is izgat.
A rossz jel, ha mar a szekszardi couvet sem kivanom....

Nincs jelen

 

#145 2008-04-03 08:54

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

na, itt vagyok. a gyomortükrözés úgy kezdődött, hogy megkaptam a dormicumot (mivel nem tudtam, hogy mire számítsak, biztos ami biztos alapon én kértem, hogy így történjen). kérdezték a felénél, hogy érzem-e már a hatást, én meg mondtam, hogy dehogy (legnagyobb bajom akkor az volt, hogy a lidocaintól folyt a nyálam, mert van valami köhögéses bajom is most, és minden nyelés után hányingerig köhögtem magam, ezért gondoltam, ennél még a nem nyelni is jobb). aztán van egy kép az agyamban a doki kezéről, miközben fogja a csövet (hogy éppen befelé, vagy kifelé halad, ki tudja?), majd az ágy felé botladozva közöltem anyummal és az asszisztenssel, hogy hagyjanak békén, tudok én menni egyedül is, aztán kis híján átestem a lépcsőn. de amúgy semmi másra nem emlékszem (lehet, hogy kár, de legalább így elsőre "kellemes" élménynek írhatom a dolgot)
az eredmény eddig megnyugtató. amit át tudtak nézni, ott semmi kórosat nem találtak, bár a doki már jó előre mondta, hogy oda, ahol a gondot feltételezik (csak feltételezik, mert ugye a rtg annyira nem megbízható) úgysem tud eljutni. a biopszia hétfőre lesz kész, akkor kiderül, hogy talán "csak" lisztérzékenység. ha nem, akkor két dolgot ajánlott az orvos (bár szerinte egyik sem megoldás): vagy megvárjuk amíg lesznek súlyosabb tüneteim (és akkor talán már abból látszani fogy, hogy mi ez), vagy elkezdi vaktában kezelni a crohnt (de ezt tényleg csak végső esetben, ha már semmi más nem jöhet szóba).
szóval most a hétfőre várok. újra csak várok...
ja, egyébként mondta a doki, hogy jól voltam a dormicumtól. azt mondta, hogy elkezdtem mindenféléről csacsogni (hú de kellemetlen!), de nem mondta el, hogy miket beszéltem (lehet, hogy így jobb). az egyetlen, amit a mondókámból elárult, hogy amikor el kezdett hatni a dormicum, na, azt már sörben mértem :) :irul-pirul: :)

Nincs jelen

 

#146 2008-04-03 09:34

Szuszidi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Kedves aiolosz!
Nem jó híreket írtál!
Tessék küldeni az építő munkásokat rakják rendbe az érintett szakaszt! :)
Újra tölteni a boros poharat s ha végeztél igyál egy jó pohárral! :)
Jobbulást!

Nincs jelen

 

#147 2008-05-14 11:11

Mystae
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Sziasztok!
Én Crohnos vagyok és a műlt hónapban voltam tükrözésen, de csak 50 cm-ig tudtak eljutni és a kábítás mellett is iszonyatos fájdalmaim voltak (az eddigi tükrözéseknél ilyen nem volt) és ezért elküldtek CT vizsgálatra aminek a neve: virtuális colonoskópia.
A kérdésem az lenne, hogy volt már valaki ilyen vizsgálaton és mik a tapaszztalatok?
Nem igazán értem hogy ha a tükrözésen nem tudtak feljebb jutni és fájdalmam is volt, akkor ezen a vizsgálaton hogy akarnak megint csövet dugdosni?

Előre is köszi Mindenkinek

Szép napot

Nincs jelen

 

#148 2008-05-14 11:52

youlcsi
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

ct-n nincs cső, csak gamma-sugár, de az jó sok.

Nincs jelen

 

#149 2008-06-03 11:35

Linus
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

szia balnika!

inkább itt válaszolok. nekem két éve volt ilyen, de a szonda leküldéséből kihagytuk az orrüreget, mert nem minden orvos vezeti le azon keresztül, u.is bedagadhat az orrnyálkahártya. nem fájdalmas a vizsgálat, a szonda letolása okozott kis problémát, de hamar rájöttem, hogy jobban járok, ha veszek egy mély levegőt és "nyelem a nyálammal". tény, hogy sokat segített, hogy a fiatal dokesz és az asszisztens is tök kedves volt. úgyhogy ezzel a résszel hamar megvoltunk. utána jött az, hogy beálltam a röntgengépre, az pedig vízszintesbe fordított, és a szondán keresztül belenyomták a kontrasztanyagot. a szonda a vékonybél bejáratáig volt levezetve, így egy kicsit várni kellett, míg a cucc végighaladt a vékonybélen. közben pedig röntgenképeket csináltunk, egy negyed órát biztos feküdtem, mire végighaladt, és az alsó szakaszról is tudtunk képet csinálni. beszélni tudtam, úgyhogy én speciel diskuráltam a dokival, hogy mit lát. aztán mikor végeztünk, kivette a szondát, és miközben várakoztam a leletre, a budiban meg is szabadultam a kontrasztanyagtól, mert addig már végigért rajtam. de közben is mondták, hogy szóljak, ha kezd sürgőssé válni, és esetleg gyorsabban végigér rajtam, mint terveztük, akkor kiszabadítanak. egy dologra nem emlékszem csak, hogy mikortól nem lehetett már enni-inni előtte, de ezt úgyis meg fogják neked mondani. ennyit tudtam segíteni ezzel kapcsolatban. milyen tükrözésen voltál? meddig tudtak megnézni? üdv, Linus

Nincs jelen

 

#150 2008-06-03 13:07

balnika
Tag

Re: Vizsgálatok A-Z

Szia Linus!

Köszi az infót.2002ben volt vastagbél tükrözésem, a máj görbületig tudták a csövet felvezetni, de állítólag nem toleráltam, úgyhogy sokra nem jutottunk, sajnos.Nekem nem is volt előtte beöntés, pedig nagyon jó lett volna, sokkal jobb mint előtte való nap csak azt az oldatot inni, és éhenhalni.És a végén már majdnem hányni tőle, 6l.t kellett egy nap alatt meginni, és SEMMI más.A beöntés meg szerintem jobb, két csaszim volt, igaz csak az egyik előtt kaptam.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB