#301 2007-08-28 15:20

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Kio03! Segítenék, ha tudnék! Azon ne rágódj, hogy mi van az XPREP betegtájékoztatóján. Szerintem mással is ezt itatják, ha ilyen vizsgáltara vár, mint colonoscópia stb. Azonkívül még létezik a colonoscópiás só, teljes hashajtásra szintén. Ilyenkor legelább másfél liter sós ízû vizet kell meginni, rövid idõn belül! Borzalmas volt, de ilyet is ittam régebben. Az X PREP ehhez képest valamivel humánusabb. Csak ha valaki már többször is ezt használta vizsgálat elõtt hashajtásra, a késõbbiekben már nem olyan hatékony, és szükség lehet még beöntésre, legelábbis vastagbéltükrözés elõtt, mivel a bélnek a lehetõ legtisztábbnak kell lennie, hogy lássanak is valamit.
Virtuális colonoscopiám még nem volt, de az orvosod biztosan a legjobb megoldást akarja neked.

Nincs jelen

 

#302 2007-08-28 15:51

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

engem 3 liter keserûsós vízzel ébresztettek aznap reggel, majd azt mondták: 2 óra alatt le kell nyomnom...
1. az gasztrodoki szólt át végül, hogy hagyja már a nõvér beleöntenem a citromlét, ha máshogy nem megy, mert így is a lista végére rakott, hogy tán a délelõtt folyamán azé' csak lenyomom, és mégse a gyomromat ürítsem vele...
2. megkérdeztem, mégis minek kell így 47 kilósan ugyanúgy 3 litert meginnom, mint egy 130 kilós embernek -> ja, télleg, elég lesz két kancsóval...

a gond valószínûleg az volt, hogy akkor még a fertõzõn feküdtem és nem a késõbbi dokim osztályán...

Nincs jelen

 

#303 2007-08-28 15:58

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

kio03, ne gyötörd magad, kérlek!
mikor mész? ha teljesen ráfeszülsz, mire odaérnél, tényleg kikészíted magad, és ez nem segít! nyilván azért azt is figyelembe veszik, hogy milyen állapotban van az ember, fõleg ha több lehetõség is akad a hashajtásra. de nyugalom, túl leszel rajta és kész:-) oks? a többin pedig ráérsz utána agyalni!!! vigyázni magadra!

Nincs jelen

 

#304 2007-08-30 15:27

kio03
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

sziasztok

köszi linus hogy írtál.

Pénteken megyek a vizsgálatra azaz holnap...
Pont most ittam meg az xprep-et...

Remélem a hashajtó nem okoz semmi több kárt az amúgy is kikészült beleimben.
Csak reménykedem hogy a viszgálat után nem leszek sz*rabbul...

Majd beszámolok,jók legyetek!


UI: azért írhattok :)

Nincs jelen

 

#305 2007-08-30 15:40

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

ezaz, ezt már szeretem kio03! pozitív hozzáállás!!! én is ezen v'ok, pedig a jóllétem ma megtörni látszik: annyit voltam ma budin, mint az elmúlt két napban összesen... de betudom az ocsmány idõjárás okozta álmosság okán elfogyasztott kávénak és ugyan nem fogok most ezen beparázni, hogy 2x vagy 4x. nekem az a fontos, hogy relatív egészségesnek érezzem magam, és ebbe belefér 2hetente egy picit rosszabb nap!

Nincs jelen

 

#306 2007-09-14 15:30

Katy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!
Most találtam ezt az oldalt, gondoltam bejelentkezek, hátha egymás segítségére lehetünk. A páromnak 10 évvel ezelõtt állapították meg, hogy colitise van. Akkor rendbehozták, majd 9 éven keresztül tünetmentes volt (néha érezte hogy nincs teljesen rendben olyankor jobban odafigyelt, hogy mit eszik, meg beszedett néhányszem gyógyszert). Idén januárban bekerült  a kórházba, szteroiddal kezdték kezelni, melynek mellékhatásaként hasnyálmirigy-gyulladást kapott. 2 hétet töltött a kórházban, majd otthon néhány hét táppénz alatt rendbejött. Nem tartott sokáig a "jóllét". júniusban ismét beteg lett. Felkerestük az orvosunkat, aki csak annyit mondott, hogy szedje a gyógyszerét (salofalkot) és diétázzon. Ez így ment 3 hónapon át, pedig már a magánrendelésére is elmentünk, hátha a pénz láttán okosabb lesz...hát nem lett.De ekkor már 7kg-t fogyott a párom, hozzáteszem amúgy is elég vékony, 170 cm és 64 kg volt, most alig van 56. Végül kerestünk egy szegedi orvost (névszerint Dr Molnár Tamást, akirõl csak jókat tudok mondani, sokat köszönhetünk neki, annak ellenére, hogy egy hete ismertük meg) aki egy nap alatt rájött, hogy nem colitises a párom, hanem chron-beteg. Ehhez "csak" annyit kellett tennie, hogy alaposan megvizsgálja... Így rögtön más gyógyszerhez nyúltak és már szemlátomást jobban van, pedig csak 5 napja van a kórházban.
Gondoltam megosztom veletek a  tapasztalatainkat.
Nagyon sok jó dolgot olvastam ezen a fórumon, remélem többet is tudok majd hasznosítani.
Én személy szerint azt ajánlanám mindenkinek, hogy ha úgy látja, hogy az orvosa nem jön rá hosszu idõ allatt hogy pontosan mi a betegsége, kérje ki más orvos véleményét is. Ha mi nem mentünk volna el a szegedi klinikára akkor a párom még mindig otthon feküdne és valószínûleg még pár kilót leadott volna...

Nincs jelen

 

#307 2007-09-14 17:09

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!!
Érdekes dolgot írok le. 1980-ban Amerikában jártam , 2 hónapot töltöttem ott. Nagyon nehezen szoktam meg az ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket. Mindennek sokkal rosszabb íze volt mint itthon. Egyszer a családdal gyorsétkezdében hamburgert ettem, 1-2 óra múlva iszonyatos rosszúllét jött rám -valószínû az ott evett kajától--
Most olvastam, hogy yersinia fertõzésen eshettem át. Hazaérve is tartott a rossz állapot és kishíján vakbélgyulladással majdnem megoperáltak. Csak a szerencsémnek köszönhetem, hogy mégsem. Akkor még nem tudtam , hogy colitisem van. Igazán 1995-ben diagnosztizálták mert a vérzés egyértelmûvé tette. Azért írtam ezt a történetet, hogy az ember sorsa néha csak véletleneken múlik.
Ezt a cikket itt olvastam:

A Yersinia-fertõzést szokatlan jellege miatt, bár sebészeti beavatkozást nem igényelne, megoperálják, mivel összetévesztik a vakbélgyulladással. Sok Yersiniával fertõzött fiatalember esett át vakbélmûtéten. Ennek az volt az oka, hogy a kórokozó lázat és komoly alhasi fájdalmat okoz, vagyis a heveny vakbélgyulladás tüneteit utánozza. A Yersiniával fertõzött táplálékok között találjuk a disznóhúst, a nyers- és pasztõrözött tejet, kakaót, a hurkát, a kolbász-féléket, a disznósajtot és belsõségeket.

Nincs jelen

 

#308 2007-09-15 16:30

TöKy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Üdvözletem mindenkinek!

Nem fárasztanék senkit életem elmesélésével, jól tudom mindenki más hasonló gyötrelmeket-kínokon ment keresztül, de mindenki azért van itt, hogy segítsük egymást, megérteni a kezeléseket, a betegséget...ezért is regisztráltam, és elérkezettnek tartottam, hogy tartozzak egy ilyen közösséghez, mivel "papíron egy éve vagyok felnõt" és rájöttem, hogy a problémáimat nekem kell megoldani egyedül...ami viszont sokesetben nehéz, de remélem minden kérdésemre választ találok és talán megismerhetek egy jókis összetartó társaságot (ahogy a hozzászólásokból leszûrtem, sokmindenki közvetlen :) )

Így utóljára mindenkit szeretettel üdvözölnék mégegyszer! Próbálok minnél többet böngészni itt, amikor idõm engedi.

Varga László

Nincs jelen

 

#309 2007-09-15 16:47

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia TöKy! Mi is szeretettel üdvözlünk! Ha idõd engedi írd meg, mi a betegséged /Crohn vagy colitis stb.?/. Mindenrõl írj, amit fontosnak találsz elmondani. Szerintem sokan kíváncsiak a Te történetedre is.

Nincs jelen

 

#310 2007-09-15 17:06

TöKy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Hát akkor dióhéjban:

Crohn betegségemet 1998-ban regisztrálták a II. sz. Gyerekklinikán (feltáró mûtét). Félrekezeltek több évig, szteroidoktól teljesen bevizesedtem, a lábam is, járni nem tudtam, ezekután apám ismerõse noszogatására átvitt a Madarász utcai Gyermekkórházba. Ott is következett egy mûtét 2002 körül, amikor eltávolítottak egy bélszakaszt. Ezután Pár évig "viszonylag tünetmentes" voltam, majd újból fellángolt a betegség, megkeserítve ezzel életemet. Tavaly megint a járásban "korlátozott...2 tályog volt a medencémre tapadva, ami miatt nemtudtam kiegyenesedni, a végére már aludni sem, mert már akkor is fájt, ha feküdtem. Megoperáltak sikeresen, a tájogokat eltávolították, de 89 cm bélszakaszt kivettek, így gyakorlatileg elkerülhetetlen volt a tehermentesítõ sztóma a vékony- és a vastagbél találkozásánál. Ez a mai napig megvan (máig se értem mért nem hajlandó összezáródni, mikor nincs kivarrva). Azóta ideiglenes javulás volt, növésnek indultam, híztam is valamennyit.
Egy hónapja azonban megint kórházba kerültem, most már a II. sz. Belklinikára (a korom miatt), mert vészesen lecsökkent a káliumom, egy napra meg is bénultam (ideiglenesen), de az intenzíven a perfúzorral adott kálium segített ezen. A centrális vánám begyulladt a kanültõl, ami miatt genny gyûlt fel, de szerencsére ezt is megoldották az orvosok, bár távozásom elõtt pár nappal derült ki, hogy egy 4 cm-es vérrög van a centrál vénámban, de elengedtek, azzal, hogy naponta 2X beadom magamnak a Fraxiparine nevû vérhígító-injekciót.

Hát itt tartok most valahol....

Nincs jelen

 

#311 2007-09-15 17:18

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a történetedet! Megdöbbentõ, hogy milyen sok mindenen keresztülmentél már.
Kívánom, hogy mielõbb jobban legyél! A budapesti betegtársak biztosan segítenek Neked egy jó orvost keresni.

Nincs jelen

 

#312 2007-09-16 16:04

TöKy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Köszönöm a bíztatás:)

Nincs jelen

 

#313 2007-09-18 17:31

szerzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

sziasztok.
én kezdem a közepén.
úgy 7 éve hashajtóztam rendesen( bulimia nervosa)aminek eredménye képpen 09,13-án csináltak nálam egy gyomor és egy vastagbéltükrözést.
altatásba kértem, pontosabban kábításba, de a vastagbéltükrözés nagyon  fájt.
a szövettan csak egy hét múlva lesz meg,azaz a héten de én nagyon félek, hogy azok alapján amiket itt olvastam , nálam is valamelyik a chron vagy a colitis ulcerosa áll fent.
a vizsgálat eredménye az, hogy a gyomrom azon része amibe a vékonybél kapcsolódik be van gyulladva.
a vastagbelemnél viszont az elsõ szakasz "bénult" állapotban van( senna tea miatt), a végbél része bevérzett, nincs bélflóra, és vérzékeny lettem, K vitamin hiány ... stb de ezeket Ti sokkal jobban tudjátok.

nem tudom mit csináljak.
nekem az orvos azt az étrendkiegészítõt adta amit sokan írtatok: ProCastro 825-öt.
azt mondta, hogy egy hónap múlva , ha vissza áll a bélflóra lehet lépni a következõ lépcsõre, meg ha megvan a szövettan eredménye.

nekem az elõzményekre visszatérve, nagyon sokat fájt és fáj a hátam, és a felsõ testem, a végtagjaim, a hasam, és olyan mintha elhagyna az erõm.iszonyú fáradékony vagyok( de ez gondolom a vitaminhiány miatt.) sokatt volt felpuffadva a pocim, függetlenûl attól hogy mit ettem, nyálkás , véres  a széklet....ja és a stressz.olyan a munkaköröm, hogy ez szinte kiiktathatatlan.

abba kérném a segítségeteket, hogy osszátok meg velem azt amire számíthatok.
mi várhat rám, ha mégis ez a két betegség valamelyike áll fent.
rettenetes félek.



Elõre is köszönöm!

és még egy kérdés, hogy az orvosokkal kapcsolatban kit ajánlotok.
Pontosabban Veszprém megyébõl ha tudtok valakit ajánlani. 
   
bocs, hogy ennyire sok felé csapong a gondolatom, és hogy így rátok zúdítottam mindent.

Nincs jelen

 

#314 2007-09-19 09:09

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

szia szerzs!

sajnos ezekkel a tünetekkel igencsak esélyes... a probiotikum segíteni fog, bélazonos baktériumokat juttat vissza a szervezetedbe, hogy helyreállítsa a bélflórát. a fáradékonyság oka vitaminhiány mellett nálam többnyire vashiányra utal, ez pedig látszik a laboron. a szövettanból majd minden kiderül, addig is próbálj meg többet pihenni, és kerüld a zsíros, fûszeres, rostban gazdag ételeket. nem tudom, milyen munkád van, nekem segített a váltás. feladtam a rengeteg stresszel járó pörgést, és egy néha már szinte túl nyugodt munkára cseréltem: érezhetõ a különbség!

kérlek, majd írd már meg, hogy mi lett a végleges diagnózis! a mostani orvosoddal nem vagy elégedett? én ugyan VP-ben éltem, mikor nálam kiderült, de Zalaegerszegre jártam mindig kontrollra, és amúgy ott is vizsgáltak ki - ott él a családom, ezért oda feküdtem be -, úgyhogy sajna ebben nem tudok segíteni.
üdv,
Linus

Nincs jelen

 

#315 2007-09-19 09:24

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

szia szerzs!

én Dr. Dávid Gyulához járok (pontosabban õ jár hozzánk) de õ eredetileg Veszprémben rendel (amikor nem Móron van), nagyon jó fej doki és látszik, hogy érti a dolgát, sztem érdemes õt megpróbálni

Nincs jelen

 

#316 2007-09-19 13:03

tom1
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok
31 éves férfi vagyok. 15 éve kezdõdött a "kapcsolatom" a colitis-al.
Elõször azt mondták ,hogy szalmonella. Eltöltöttem pár hetet a fertõzõ osztályon mire rájöttek hogy mégsem. A belgyógyászaton diagnosztizálták a colitist. Ekkor már 14 kilóval kevesebb voltam. Salazopirint és szteroidot kaptam, plusz még vagy 4 féle gyógyszert mellékhatásokra és hiányokra. 4 hét múlva hazaengedtek azzal hogy sajnos ennyit tudnak tenni. Szedjem a gyógyszert, járjak be vérvételre, ha nagyon rosszul vagyok menjek be. Valahogy kikecmeregtem belõle de nagyon úgy rémlik ,hogy a gyógyszereknek és az orvosoknak nem sok köze volt hozzá.
Úgy emlékszem két komolyabb fellángolása volt a betegségnek és vagy 3 amikor csak "bepróbálkozott". A gyógyszerek semmilyen hatással nem voltak. Teljesen kiszámíthatatlanul viselkedett. Egyszer pl elég rosszul voltam. Diétáztam stb, stb.  El voltam kenõdve és dühös lettem. Bevágtam egy nagy tányér káposztát és elmentem sörözni. Két nap múlva teljesen jól voltam.Az elmúlt 4 évben  tünetmentes vagyok. Kicsit csodálkozom is. A munkám nagyon stresszes és én is hajlamos vagyok túlspirázni a dolgokat. Rendszertelenül étkezem, azt eszem ami közel van és hamar ki lehet végezni. Néha alkoholt is fogyasztok.
Ezért merült fel bennem a kérdés, hogy valóban colitis-es vagyok ? Létezik valamilyen módszer amivel meg lehet állapítani biztosan? Amikor diagnosztizálták a betegséget az orvosok nem tûntek nagyon meggyõzõnek. Az én hibám de azóta csak fogorvosnál jártam.:) Jó lenne valami biztosat tudni mert foglalkoztat a dolog.
Jobbulást mindenkinek: Tamás

Nincs jelen

 

#317 2007-09-19 18:29

szerzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!
hát kicsit abban bíztam, hogy azt mondjátok: ezek a tünetek egy kis bélgyulladás miatt vannak, és olyan hamar meggyógyulsz hogy észre sem veszed.

a doki eddig nagyon szimpatikus, segítõkész: Dr Küronya Pál a neve.
nem tudom, hogy ismeri e valamelyikötök.

persze, hogy megírom az eredményt.

vas hiányom az van, és gondoltam én is , hogy ettõl van a fáradtság.
a melóm nekem is igen stresszes: postavezetõ vagyok

Nincs jelen

 

#318 2007-09-19 21:07

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia tom1!

Bár én nem vagyok még "öreg róka" a colitis-t illetõen - pár hete derült ki - de bennem is felmerült a kétely, hogy tuti az-e a bajom...? Végülis végbéltükrözésbõl és onnan vett szövettanból mondták ki az "ítéletet", és lesz még egy teljes vastagbél tükrözésem, amibõl szintén szövettant fognak venni, plusz vérvétel. Ezek együttesen szokták alátámasztani a cu-t.
(két évvel ezelõtt is volt béltükrözésem, de akkor azt mondták ez csak IBS, és gyógyszer nélkül engedtek el)

Azért irigyellek, hogy a 15 év alatt, "csak" ennyi lángolásod volt! (remélem nálam is így lesz.)
Üdv.: Viki

Nincs jelen

 

#319 2007-09-19 22:04

tom1
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Viki
Amikor elküldtem a hozzászólásom akkor gondoltam csak át hogy valójában mekkora szerencsém van. Biztosan te is visszaolvasgattál.....
Visszagondolva azért voltak nehéz pillanatok. Nálam az jött be ,hogy megpróbáltam nem törõdni az állapotommal. Ha betegállományba mentem gyógyulni akkor durvult a helyzet. Ha folytattam (majdnem) mindent úgy ahogy elõtte akkor feladta a rohadék. Igazából még most sem hiszem hogy beteg vagyok...  Hülyén hangzik de volt pozitív oldala is a dolognak: Korán rájött az ember hogy igazából mi fontos az életben. Olyan dolgok amik egy 16 évesnek legutoljára jutnának eszébe más körülmények között.
Üdv. Kitartás!
(Két dolgot vettem észre: -megszemélyesítettem a colitist
                                          -múlt idõben beszélek róla
  ki fog derülni)

Nincs jelen

 

#320 2007-09-20 10:52

Tita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Vikimami!
Egy kicsit megijesztettél.Pár hónapja én is Ibd gyanús voltam,aztán nekem is azt mondták a végére hogy csak ibs.Neked akkor 2 éve volt vér a székletedbe?Mert nekem nincs és nem is volt,de a hasam az rengeteget görcsöl a mai napig is,hasmenésem viszont már csak ritkán van.Valakinek van tapasztalata ez ügyben hogy ibs-t diagnosztizáltak nála és utánna meg ibd-s lett,vagy csak akkor félrediagnosztizálták Vikimamit,vagy hogy van ez???Lehetséges ez?

Nincs jelen

 

#321 2007-09-20 10:57

szerzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Én ma megyek a leletemért( szövettan).
esete megmondom, hogy IBS vagy valami más, mert nekem is hasonlóak a dolgaim.

Nincs jelen

 

#322 2007-09-20 16:12

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Tita! Nekem elõbb IBS-em volt, csak késõbb lettem Crohn beteg. Amikor még csak IBS-em volt semmilyen eszözös vizsgálat nem mutatott szervi elváltozást, és ez az irritábilis bélszindróma lényege, hogy nincs szervi elváltozás, bármilyen tünetek is vannak /hasgörcs, hasmenés/. IBS-nél véres hasmenés sem lehet, esetleg aranyérbõl származó vér.

Nincs jelen

 

#323 2007-09-20 16:34

Tita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Marthuska!
Köszi a választ!
Csak azért kérdeztem mert valahol olvastam hogy irritábilis bélszindrómánál nem kell aggódni,nem lehet belõle a késõbbiekben ibd,rák ilyenek,éppen azért mert nincs semmi szervi elváltozás.Aztán most meg azt hallom tõletek hogy nektek is ibs volt elõbb,vagy azután alakult ki...hát elgondolkodtató,mert gondolkoztam is rajta még régebben hogy nem e alakulhat ki ebbõl crohn vagy colitis.Azért nem kergetem az õrületbe magam emiatt de érdekelne hogy mi az igazság.Mert sajnos mindenki mást mond...

Nincs jelen

 

#324 2007-09-20 21:00

szerzs
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

sziasztok.
megvan a leletem.
a gyomorban Helicobaktérium miatt van gyulladás.
a castagbélben, pedig "sima" gyulladás.
a lényeg hogy 3 hónapos gyógyszeres kezeléssel gyógyítható.

nagyon boldog vagyok

ajánlom nektek ajkán dr Küronya Pál Belgyógyász fõorvost.

Nincs jelen

 

#325 2007-09-20 21:49

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Tita! Elképzelhetõ, hogy csak néhány ilyen eset van, hogy elõbb IBS-e volt az illetõnek és csak késõbb alakult ki gyulladásos bélbetegség. A téves diagnózist is számításba kell venni. Lehet, hogy több beteget könyveltek el úgy, hogy irritábilis bélszindrómás, mivel nem találták meg mindjárt a szervi elváltozást. Nem mindig tudják azonnal felismerni, fõleg a Crohnt. Az én esetemben egyértelmûnek látszik, hogy elõbb IBS-em volt, mivel hosszú idõn keresztül fennállt. Ez idõ alatt is többször volt vastagbéltükrözésem, röntgen, UH stb. Akkor még minden eredményem negatív volt, kivéve a vashiányos vérszegénységet.
Nem szabad, hogy beszugeráld magadnak a betegséget, elég kellemetlen magában az IBS is!

Nincs jelen

 

#326 2007-09-20 23:10

Tita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!

Marthuska,már nem szugerálok semmit,elég volt 3 hónap hasmenés,hogy idegroncs legyek,azóta meg úgy vagyok már vele hogy nem érdekel...és lehet ettõl javult,na meg a stressz se tett jót,csak kiváncsi voltam,hogy esetleg a késõbbiekben mire számíthatok,vagy számítanom kell-e valamire :)
Szerzs:örülök hogy a félelmed alaptalan volt,hamar helyre jössz :)

Nincs jelen

 

#327 2007-09-21 08:54

vikimami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Tita! Csak most tévedtem vissza ide, ne haragudj, hogy nem reagáltam!
És ne haragudj, nem akartalak megilyeszteni a crohn-colitis betegséggel: az én IBS-bõl lett colitisemmel!!! (Ez nálam tényleg így volt -IBS-szel fél év hasmenésem volt nem túl szigorú diéta mellett, de nem volt benne vér soha! És csak egy pár belsõ aranyeret találtak.)

Nincs jelen

 

#328 2007-09-21 10:07

Tita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Vikimami!
Nem baj,már Marthuskával megtárgyaltuk :) Hát nálam is Ibs van egyenlõre (bár ha ez tényleg betegség nem tudom miért nem adnak rá valami gyógyszert,nem mintha mindenáron akarnék) de majd még lehet visszamegyek egyszer tükrözésre (ha rá tudom venni magam) biztos ami biztos.Mert a barátnõm is colitises (soha nem ment a hasa) csak akkor derült ki mikor véres lett a széklete.Úgy látszik ezeknél a betegségeknél soha semmi nem biztos  :(

Nincs jelen

 

#329 2007-09-22 17:37

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Tita! Még egy nagyon lényeges dolgot szeretnék elmondani. Nálam az irritábilis bélszindróma diagnózisa közel 25 éven keresztül állt fenn. Tehát addig szervi bajom nem volt, "csak" ez a funkcionális zavar /vegetatív idegrendszeri zavar/. Nem törvényszerû, hogy IBS-bõl IBD lesz. És, ha netán lesz is, elképzelhetõ hogy évtizedek kellenek hozzá. Lásd az én esetemet. Tehát mindenképp nyugtasd meg magad.

Nincs jelen

 

#330 2007-09-22 18:03

Tita
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia Marthuska!
Köszönöm a tájékoztatást :) Engem még a kórházból is úgy engedtek el hogy fogalmam nem volt mi az az ibs,a neten kerestem rá,meg könyvekbõl tájékozódtam.Nem aggódok én igazán hogy mi is lesz ebbõl,mert úgysem rajtam múlik,csak érdekelt hogy esetleg mi lehet...
köszi a választ!

Nincs jelen

 

#331 2007-09-27 18:05

bneildiko
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Bevallom, még sosem írtam ilyen helyre...közel 18 év kínlódom evési rendellenességgel. SOHA nem akartam fogyni, nem is volt rá szükségem, hiszen a max. 48 kiló volt amit nagyon boldogan vettem! Most ismét mélyponton vagyok, 163 cm magasságom ellenére mindössze 31 kiló is alig vagyok...a "csúcsom" 19 kiló volt...ekkor az orvosom sem hitte el, hogy egyáltalán életbe maradok. 2 gyermekem van, és higgyjétek el, nincs az az orvos, akinél ne jártam volna. (pszchiológust is beleértve). A problémámra mégsem találtak megoldást. Most erõltetem a Nutridrinket, és be van állítva az órám, hogy csipogjon, ha "ennem" (Nutridrink) kell. Sajnos a belsõ szervrendszerem, ahogy azt a kezelõorvosomtól is megtudtam, egyre jobban omlik össze. Szanatóriumba is voltam roboráló-kúrán, és bár látták, hogy mindent megteszek, az eredmény elmaradt. Gondolom kilóimnak köszönhetõen sok nyugtatót adnak, hogy legalább a Nutridrink felszívódhasson.
Szilárd ételt szinte lenyelni nem tudok. Nagyon erõs garatreflexet állapítottak meg, így szinte minden nap egyre nehezebb, és egyre gyengébb vagyok. 7 és 6 éves gyermekeim vannak, õket elhagyni semmi pénzért nem szeretném. Erõltetni hiába próbálom, tetániás roham lesz a vége, majd mentõk...stb.
Van valami jó ötletetek? Kezdek nekikeseredni, és egyre jobban félni. Aludni talán 2-legjobb esetben 3 órát tudok, azt is altatóval. (Gerodorm).
Tanácstalan vagyok...(fizikálisan kivizsgáltak, gyomortükrözés, sav, gyomorrönten, bél...stb. MR, eltérés igazából nem volt.) Probléma egy nagyon erõs gyomorszûkûlet. Tudom, hogy tágítani kellene, de az étel nem megy le...:-(
Köszönöm, ha van jó ötletetek...
További nagyon szép estét mindenkinek!

Nincs jelen

 

#332 2007-09-28 18:56

Tilda
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

bneildiko!

Iszonyú mellbevágó amit írtál!!! Szerintem ezt még a nálunk rutinosnak számítóknak is emészetni kell... 31 kiló... 19 kiló...
Szóval szerintem olvasd el a többi topikot pl a diétáról szólót ( tudom viccesen hangzik de olvasd el Rigor írásait a fehérje pótlásról, testépítésrõl..stb )
Tápszert pedig naponta 6-7 db-ot kellene innod + víz v. tea, az is tágítj a gyomrot.  Az erõs garatreflex mint jelent????? MIért nem alszol??? nem látom az összefüggéseket...
A gyomrod pedig nyilván be van szûkülve, ha nem eszel...
Pszichológus??? Pszichiáter???? Inkább ebbe az irányba keresnék fel szakembert de gyorsan... nem hiszem, hogy fizikális bajod lenne...
Írj, hogy mire jutottál!
T

Nincs jelen

 

#333 2007-09-30 13:39

pacsaji
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

bneildiko!

Az biztos, hogy segítésgre van szükséged, és a lehetõ legtöbbre!!!
Gondolom ilyen állapotban a családodat ellátni sem könnyû feladat, van valaki a környezetedben, aki tud ebben segíteni?
Bár nem tudunk rólad túl sokat, de szerintem légy egy kicsit önzõ! Kicsit tegyél le a felelõsségedbõl és csak a legszükségesebb tennivalókat végezd. Próbáld élvezni egy kicsit a körülötted lévõ dolgokat, kapcsolódj ki! Ha megkívánsz valamit, egyél belõle, még ha csak egy falat is.  Nem kell, hogy szilárd legyen pépesítsd, vagy reszeld le párold meg vagy törd össze stb.! A tápszert elfogyasztani sem olyan könnyû (ezt már én is tapasztaltam) de próbálj minél többet efogyasztani belõle (Nekem a többiek azt tanácsolták, hogy lehûtve sokkal jobban fog esni).. Bár nem derül ki miért nem alszol (fájdalom, nyugtalanság) szerintem valami relaxációs kazival próbálj meg lepihenni. Ezek segítségével el lehet lazítani a testet és abban az állapotban 20 perc is nagyon üdítõ lehet, ha még alszol is utána lehet, hogy pihentebbnek éreznéd magad mint most. És bár írtad, hogy voltál már pszichológusnál, lehet, hogy érdemes lenne viszamenned vagy másikat keresni, ha nem volt megfelelõ - biztos tudna támogatást nyújtani.
Remélem sikerül elõbbre lépned a jelenlegi helyzetedbõl!!!

Nincs jelen

 

#334 2007-10-01 19:14

mymike
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

pár napja döbenttem ráhogy a tüneteimnek megfelöen komoly betegségem van.Már legalább 25 éve vannak a tünetek amiciolitis ulcerosa utal.Kb 15 éve voltam irrigoscopián ,akkor azt mondták hogy ideg alapon van.Azóta is szinte minden évben elöfordulnak a tünetek, föleg halálesetekben.Nagyon félek elmenni az orvoshoz. Mit tegyek? mymike

Nincs jelen

 

#335 2007-10-01 19:35

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Inkább attól félj mi történhet veled ha NEM mész el orvoshoz. (pl meghalsz, elrákosodik, vagy úgy kiterjed hogy ki kell vágni, - minél hamarabb mész orvoshoz annál jobbak a javulási, túlélési esélyeid).

Nincs jelen

 

#336 2007-10-03 08:52

Szabi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!

24éves vagyok. 10éve crohn beteg, a vékonybelem érintett. Kétszer mütöttek, és még mindig nem az igazi, nem tudok hizni / magasság:176cm, súly: 54kg/, + álandó vérszegénység. Ha tudtok ajánlani valami jó gyogymodot segitsetek.
Elöre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#337 2007-10-03 08:56

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sajnos ez ilyen, teljesen szokványos a magasságodhoz a súly :( Gyógymód nincs, élvezd amikor tünetmentes vagy. Olvasd át a topikokat, sok hasznos tanácsot lelsz.

Nincs jelen

 

#338 2007-10-03 11:14

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szabi: sok szõlõcukor, fehérjeturmix/ scd diéta - ezekkel valamennyit fel lehet szedni, illetve elviselhetõbb lesz a betegség. A TSO meg drága és egyelõre bizonytalan, de én pl amint lesz rá pénzem megpályázom, sõt a fenntartó kezelést is, hogy tutira menjek. (nemrég kalkuláltam ez kb olyan mintha vennék egy használt opelt, utána meg minden nap azzal mászkálnék - tehát kb a kiindulási, és fenntartási költségbõl kijönne a betegség karban tartása, - épp csak kocsim nem lenne:)- de lehet hogy ennyit megér a tünetmentesség )

Nincs jelen

 

#339 2007-10-04 23:28

ten
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok!

Tíz éve vagyok Crohn beteg, de eddig egész jól megúsztam a dolgokat. Most jutottam el oda, hogy valószínûleg mûtétre kerül sor, és bár a dolog nem akut, de relatív indikáció fennáll. Már a kifejezés is jó, nem? Ez az a kategória, amikor még nem szükségszerû, de talán valami (nem a betegség, csak egyes tünetei) jobb lesz tõle. Te meg dönts el, hogy akkor felvágatod-e magad, vagy sem...
Hát bevallom, elbizonytalanodtam.

Errõl, mûtétrõl, elõzményekrõl, következményekrõl melyik topikban írnak többet?


yg    ü val l

Nincs jelen

 

#340 2007-10-05 08:25

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Elõször járok itt

Üdv a fórumban, Ten!

Engem most mûtöttek ötödször, ki lehet bírni.

Ajálom a Megfelelõ sebész topikot, címe:
http://crohn-colitis.hu/forum/viewtopic.php?id=124

Meg aztán az oldal tetején van egy Keresés gomb:
http://crohn-colitis.hu/forum/search.ph … 1806275230

Nincs jelen

 

#341 2007-10-05 09:08

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

nos, nem írtad bõvebben, hogy konkrétan milyen panaszaid vannak de az én tapasztalatom az, hogy bárcsak korábban mûtöttek volna

annyit érdemes tudni, hogy Crohn-t nem szívesen mûtenek addig, amíg nem okoz elviselhetetlen panaszokat, ne adj Isten perforál a bél valahol vagy olyan sipoly van, ami komoly gondokat okozhat

mindezt azért, mert a Crohn utána is bárhol-bármikor megjelenhet, így tényleg csak a legszükségesebb részeket veszik ki, szûkületnél pedig inkább "tágítanak" a mûtét során, csak ne kelljen csonkolni, amíg nem szükséges (errõl Robur bõvebben tud neked nyilatkozni)

ugyanakkor én már 4 éve szenvedtem ugyanazokkal a panaszokkal, és ha korábban megmûtenek, akkor egyrészt nem veszik el négy értékes évem és hasznosabban is tölthettem volna, mint a szenvedés, másrészt nem tömnek tele szteroiddal, amirõl azóta se tudok leállni, mert azonnal begyulladok

tehát ha már szóba jött a mûtét lehetõsége, akkor én azt javaslom, hogy bár nehéz rászánni magad (én is elõtte állok egynek és húzom-halasztom egyelõre), de az az 1 hónap felépülés után amit kapsz életminõségben, az feledteti a mûtét okozta fájdalmakat

persze ugyanakkor ott van az is, hogy utána megint elõjön valahol és kezdõdik az egész az elejétõl....

Nincs jelen

 

#342 2007-10-05 11:30

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Kbalu! Nem olvastam vissza olyan részletesen, de a panaszaid és a hosszú idõ alatt szedett szteroid - amit nem tudsz elhagyni- után nem került még szóba nálad a Remi?

Nincs jelen

 

#343 2007-10-05 11:45

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

szóba került, de teljesen esélytelen volt (fõleg itt a környékünkön), mivel sosem voltam annyira hûde rosszul az állambácsi szerint, amiért az neki megérje (elõszeretettel adják inkább sipolyosoknak, nekem meg amikor sipoly lett, akkor nem volt mese, mûteni kellett)

Nincs jelen

 

#344 2007-10-05 18:59

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

magas fehérjebevitel egy kis gyomorsav termelését fokozza de hasmenés miatt szerintem nem okozhat gondot. Viszont nagyon fontos hogy megfelelõ legyen a proteinbeviteled hogy megfelelõ tápláltsági szintre kerüljél.

Nincs jelen

 

#345 2007-10-14 01:38

ten
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Kösz az üdvözletet Robur, és a bíztatást kbalu!

Hát jelenleg nincsenek elviselhetetlen panaszaim - több hónapja szteroid, három hónapja Klion, antibiotikum és többnyire Nutridrinkes, folyadékos (+ némi ez, az, kivéve rost, meg hús) táplálkozás mellett.

Viszont van egy szûkületem, meg egy vastagbél-vékonybél (szerencsére) sipolyom, ami jelenleg nem gyulladt, de egyrészt azt mondták, hogy ez azért orvosilag mûtét, másrészt után jobb lesz a táplálkozás, emésztés, felszívódás (pl. lehet rendes kaját is enni, nem kell vénásan vasat kapnom, elhagyhatom a gyógyszereket - mármint a fentieket  stb.), és jobban karbantartható majd a Chron és a szûkület Remicade-val, vagy egyéb szerekkel ...

Bízom  benne, hogy így lesz. De most, hogy olvasgattam az ajánlott mûtétes topicban, még jobban betojtam a mûtéttõl, bár látom a pozítiv véleményeket is...

Fel a fejjel! -mondom magamnak (meg persze nektek is), egy hét múlva talán a legrosszabbakon túl leszek..

Ten

Nincs jelen

 

#346 2007-10-18 17:23

maja
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia mindenkinek.Tanácsot szeretnék kérni(remélem jo helyen kopogtatok)Én 23éves lány vagyok.Több mint egy éve Chrohn-beteg vagyok,ráadásul kettö sipojom van(ez miatt vas hiányos is vagyok)Nagyon lefogytam már egy éve nem tudok dolgozni.Az a kérdésem:Mikor lesz ennek vége?Sipojaimat tényleg fél évente meg kell müteni?Mi a teljes gyogyuláshoz vezetö út?Mit kell még szednem?Elõre is köszönöm válaszaitokat.

Nincs jelen

 

#347 2007-11-02 13:03

F.Petra
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Sziasztok, ma találtam rá a fórumotokra, és nagyon örülök nektek. A tanácsaitokra lenne szükségem. Van egy nagyon régi, gyerekkori barátom, aki nagyon fontos nekem. 32 éves fiú, illetve férfi, akinek a múlt hónapban kiderült, hogy chrohnja van. Az orvosa csak a puszta tényeket közölte vele, és hogy szedjen egy csomó orvosságot, és kész. Nagyon kiborult már a vizsgálatoktól is, és persze a neten is sok szörnyûséget olvasott, romokban hever már a jövõképe is. Hogyan tudnék neki segíteni, azon kívül, hogy sokat vagyok vele, de nekem is muszály dolgoznom, õ meg sokat van egyedül. Miket mondjak, vagy tegyek?  Nektek van (volt) valami vagy valaki,ami segített megbarátkozni ezzel a helyzettel, és segített nektek kicsit összeszedni magatokat testileg és lelkileg? Van valami biotermék, vagy akármi, amitól kicsit jobban tudná érezni magát? És a mûtét elõbb- utóbb elkerülhetetlen? Tudom, sok a kérdésem így egyszerre, csak félek ettõl az egésztõl. Aki válaszol, annak elõre is köszönöm: Petra.

Nincs jelen

 

#348 2007-11-02 15:06

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Petra, nem lehet meguszni, hogy itt a forumon, de elsosorban a fooldalon, ne olvasd vegig a lenyeges reszeket, topicokat. Persze csak akkor, ha segiteni akarsz....   
A forumon elsosorban a "Colitis ulcerosa érdekelne" cimu topic  vegigolvasasat javaslom,  termeszetesen az elejetol....
Nem felni kell, hanem szorgalmasan olvasgatni.
Szoval, nem kellett volna uj topic :-(

Nincs jelen

 

#349 2007-11-02 16:13

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

aiolosz: miért pont a colitis-ulcerosa érdekelne, ha crohnos?

F.Petra: én is csak ailoszt tudom ismételni, sõt ha nem akarod, hogy valaki hirtelen felindulásból morogjon mert olyat kérdezel, amit kb. huszadszor kérdeznek, akkor tényleg olvasd vagy fusd végig a topikokat, esetleg használd a keresõt

anno a jelenleg OFF Topik néven futó topikot egy aggódó barát hozta létre és Aggodalmak, kérdések, válaszok volt a címe, érdemes talán onnan elindulni, sokmindent megtudhatsz belõle (a vége már mindenfélérõl szól, ezért lett OFF topik a címe), aztán ott van még a Diéta, kell vagy nem? topik, mely értelemszerûen étkezési tanácsokat tárgyal, az Egészségügy, vizsgálatok topikban pedig kilátások a további vizsgálatokra, a Gyógyszerek, kiegészítõkben pedig tanácsok az étrendkiegészítõkhöz, mit javasolnak és mit kerüljetek feltétlen.
Kevésbé mindennapi, de hasznos infók vannak a Sipoly, Izületi panaszok, Alternatív módszerek, Kísérõjelenségek topikokban.

Ha pedig az újdonságokra, a jövõ gyógyszereire vagytok kíváncsiak, olvasgassátok a Remicade / Humira infúziók és a TSO tapasztalatok topikokat.

Mindemellett persze rengeteg haszmos infó található a fõoldalon is.

És kérdéseidre a válasz: amennyiben ennyire rideg és "nemfoglalkozom" az orvos, sürgõssen keressen másikat, mert ebben a betegségben az egyik legfontosabb dolog a jó orvos-beteg kapcsolat. Még ha magánrendelésre is kell mennie, megéri azt a plusz pénzt, amit ezért kifizet. Jobb esetben ha nem aktív az ember, elég 3 havonta járni gyógyszert feliratni (sajnos ez a betegség csak az élete végéig gyógyszerezés mellett tartható kordában), akkor meg igazán kibírható 4-5000 Ft egy vizitért.

Ami szörnyûségeket meg olvasott a neten, sajnos igazak, de nem annyira szörnyû elviselni. A legfontosabb, hogy ne érezze betegnek magát. El kell fogadni és együttélni vele, de nem szabad kétségbeesni. Meg kell próbálni vidáman felfogni a dolgot ("vidámbogyó" felelõsünk Roor :)) és nem azon szörnyûlködni állandóan, hogy "jajj de rossz nekem, mert beteg vagyok". Ugyanúgy lehet normális életet élni és lehet normális jövõképe. Rengeteg beteg ember van a világon, mégis megvannak valahogy.

A mûtét pedig egyénfüggõ, de azt mondják elõbb-utóbb tényleg eljön a napja. Sajnos a durvább sipolyt ill. a szûkületet / bélelzáródást egyelõre sehogyan máshogy nem lehet orvosolni, de maga a mûtét sem olyan szörnyû dolog, mint ahogy az elsõre tûnik. Bár fájdalmas két-három hét, de ha már odáig jut az ember, maga a Mennyország utána a megkönnyebbülés.

De mindezek részletesen ki lettek már tárgyalva az említett topikokban, szóval amikor csak van idõd / idõtök, olvasgassatok és ha nem tiszta valami, akkor a megfelelõ topikban kérdezzetek bátran.

A bio-/csodatermékekkel pedig vigyázzatok, mert rengetek szemét ember van, akik kihasználják a beteg embereket és "ez tutira jó neked" felkiáltással akár rosszabbat is tehetnek, mint most a helyzet (ld. Aloe Vera hozzászólások).

Nincs jelen

 

#350 2007-11-02 17:59

Norby1
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Elõször járok itt

Szia F.Petra

Igaza van a többieknek érdemes a fórumot végig nézegetni sok hasznos infót lehet találni.Ahoz hogy a barátod jól érezze magát a bõrében nagyon sokat számít hogy elfogadja a betegségét, meg kell tudnia barátkozni azzal hogy õ már beteg.Jó tanácsot meg szerintem nem igazán lehet adni hogy mitõl lesz jobban ezt majd neki kell kitapasztalnia     mert a crohn nagyon sokrétû és mindenkinél más és más lehet, másképp reagálhat ételekre, gyógyszerekre.
De a lényeg hogy fel a fejjel hiszen ezzel is lehet teljes életet élni.

Üdv Norbi!!!

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB