Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#1 2008-05-05 04:58

Chris
Tag

Adalékanyagok, E-számok

Nem találtam hova kellene erről írnom (ha tud jobbat ROBUR majd áthelyezi a helyére), de fontosnak találtam. Már régebben is hallottam róla, de nem néztem utánna. Most megtettem. Már régóta elkerülöm azokat az élelmiszereket, amelyekben benne van az ASZPARTAM, de mostmár mégjobban odafigyelek rá. Belerakják az olcsóbb üditőkbe, de még a gyerekvitaminokba is.
A termékek "összetevők" listájában meg van csillagozva az aszpartam: fenil-alanin forrást tartalmaz ami kimondottan mérgező (álltalában nem szoktak jeleket tenni az összetevők közzé, de valami miatt fontosnak találták hogy megcsillagozzák!)

Egy néhány oldal a témában:
http://www.virtus.hu/index.php?id=detai … p;aid=2423
http://www.macosz.hu/cukor-edesito-szer-karositas.html
Csak az első kettőt raktam fel amire rátaláltam, de szerintem elég ennyi figyelemfelkeltésre.

Az "E betűsök" közt vannak természetes adalékok (pl. színezők, aromák stb.) amivel nincs gond, de vannak amik szerintem nem az emberi szervezetbe valóak. Ha valakinek van hasonló infója, szerintem mindenki szívesen venné ha közzétenné, vagy ha ellenkező állásponton van azt is ossza meg mindenkivel.

Nincs jelen

 

#2 2008-05-05 07:12

Rigor
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Chris: azért nem kell mindennek bedőlni, (az aszpartamos hoax még mindig nagy erőkkel kering a neten)és pláne nem az aszpartamtól félni. hogy egy korábbi hsz.-t idézzek

Szerintem az alábbi cikk kicsit helyreteszi az édesítőszer témát.


http://www.nana.hu/nyomtat.php?cikk=21576


Két apróságot kiemelnék amiket fő méregként szoktak emlegetni:

" metanol kis mennyiségben természetes tartalomként sok élelmiszerben fordul elő. Egy aszpartammal édesített üdítőitalban azonban kevesebb a metanol, mint ugyanannyi természetes paradicsomlében.

Az aszpartam fenilalanin- és aszparaginsav-tartalmát sem szabad túlmisztifikálni. Egy adag tejben nyolcszor több a fenilalanin és tizenháromszor több az aszparaginsav, mint egy azonos adag 100%-osan aszpartammal édesített üdítőitalban. "


-
Szóval az amúgy természetesnek vélt bolti kristálycukor sokkal károsabb mint az aszpartam, sőt sok emberre veszélyes is! (cukorbetegek, stb.)

Persze sajnos nem minden élelmiszer édesíthető vele úgy hogy az eredmény kellemes legyen, (bár sokminden tökéletesen - és gondoljunk bele
a kristálycukor sem harmonizál a rostonsült hússal... viszont a méz pl igen )
) és habcsókot meg karamellt sem lehet belőle csinálni:)

Nincs jelen

 

#3 2008-05-05 08:35

Robur
Admin (Crohn)

Re: Adalékanyagok, E-számok

Chris,

tulajdonképpen jó helyen nyitottad a topikot, de a címében a "vegyszerek" szót kissé erősnek találtam, és "E-számok"-ra cseréltem. Így inkább megtalálják azok, akiket ez érdekel. Tudom sokan vannak, akik a csomagoláson ezeket bogarásszák.

Nincs jelen

 

#4 2008-05-05 09:16

Ottó
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Szia Chris!
Egyetértek veled az aszpartam nem más , mint édes méreg. Egy borzalom, hallottam olyat , hogy egy élsportoló kerékpáros agydaganatot kapott tőle (az igaz , hogy ő eszméletlen mennyiségben fogyasztotta ezeket a vitaminkészitményeket amiben aszpartam volt). Azóta nem rágózom, pedig régebben szerettem az orbitot, valószinűleg én lennék az egyetlen aki megvenné a "natur" orbitot, ha lenne, mármint csak a gumi része :).
És egyszerűen vérlázitó, hogy a népet ez a mocskos élelmiszeripar jóhiszeműen eteti ezekkel a borzalmakkal. Mert hát joggal elvárhatná az ember, hogy amit ételként vesz abban nincs méreganyag, amit ráadásul direkt tesznek bele. Borzasztó látni, hogy szinte minden üditőitalban benne van, és diétás trendi nevet adnak neki.
Az élelmiszeripar soha az életben nem fog tőlünk elnézést kérni.

Szerkesztette: Ottó (2008-05-05 09:16)

Nincs jelen

 

#5 2008-05-05 09:20

Rigor
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ottó - nem bizonyított. Riogatós anekdoták meg tudatlan huhogás kb mindenre van - ez alapján semmit se szabadna enni de tényleg.
Ajánlom neked is a fenti cikket, "kicsit" helyreteszi a tényeket.

Nincs jelen

 

#6 2008-05-05 09:34

Ottó
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

El fogom olvasni, az igaz hogy már nagyon kevés bizalmam van az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban is (nem is gondolnánk, hogy milyen közeli területek ezek , mármint a gyógyszeripar és az adalékanyaggyártás). Az biztos, hogy helyből elutasitanék bármilyen új dolgot amit pl az élelmiszeripar hoz be.
Az aszpartam például egy olyan példa, hogy ebben az esetben konkrétan gyógyszert akartak előállitani, mármint vmi savcsökkentőt, és észrevették, hogy arra nem jó, de rettenetesen édes.
Amit a kerékpárosról hallottam, és egyebet az aszpartamról, ami nem jut eszembe. Ezeket hangfelvételről hallottam egy Ron Chamberlain amerikai úriember előadásán.
Tulajdonképpen amikor vmi újat bevezetnek az élelmiszeriparban persze az adott szerrel készitenek állatkisérletet. Mondjuk egy hónaposat, v akár ettől hosszabbat is. Egy biztos, hogy hosszú távú kisérletet, nem tudnak végezni vele, hiszen ahhoz sok idő kéne. (ezt egy illetékestől tudom, egy élelmiszeripari mérnöktől aki tudja a kulisszatitkokat is, többek közt ezért hiszek neki).
És persze a rövidtávú kisérleteknél semmi gond és bekerül az emberi fogyasztásba, igy a hosszútávú kisérleti alanyok mi, emberek vagyunk!
És több szer van amit utólag már visszavontak, majd újra bevezettek szalicilsav, mint tartósitó, szacharin. Hogy engedélyben van-e egy konkrét szer vagy sem ez országonként is változik.
Amig egyértelműen be nem bizonyosodik vmiről , hogy káros addig nem vonják ki.
Nagyon súlyos következményeknek kell történnie, mig egy adalékot, v gyógyszert kivonnak: súlyos betegség, vagy halál és statisztikailag mérhető számban. Köszönöm szépen annak a nevében aki meghal, vagy súlyos betegséget szerez, senki nem kér tőle elnézést!

Szerkesztette: Ottó (2008-05-05 09:35)

Nincs jelen

 

#7 2008-05-05 10:05

Rigor
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ahogy így mondod hogy gyógyszernek indult, (ahogy a coca cola is,  - bár az meg szimplán egyszerűen borzalmas) rávilágított hogy ezek szerint még biztonságosabb mint bármilyen más élelmiszer, vagy étrend kiegészítő, - tekintve hogy a legnagyobb biztonságot azok a tesztek nyújtják bármiből amit az ember megehet amit a gyógyszereken végeznek:)   Az hogy valami "gyógyszer" - a szó nem tesz mumussá semmit, (van az emberekkel valamiféle animizmus a gyógyszer szóval, vagy megnevezéssel kapcsolatban, holott ez olyan hihetetlenül tág gyűjtőfogalom hogy nem szabadna kategorizálni - mégis sokan teljes egészében elutasítóak a "gyógyszerekkel" - mint olyannal - egyfajta tudatlanságból fakadó preventív félelem miatt) az lehet a világ legártalmatlanabb  valamije is - inkább a magas szintű minőségellenőrzést jellemzi.

Nincs jelen

 

#8 2008-05-05 22:36

Chris
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Anyósom főnöke, aki amúgy osztályvezető főorvos, hallott az aszpartamról és uttánnanézet orvosi szakkönyvekben, valamint orvosi lexikonban ennek a szernek és azt találta hogy nagyobb mennyiségben ez aszer idegméreg. Odahaza mindent kidobált, ami tartalmazott aszpartamot. Ezek után én is kerültem. Érdekes egybeesés, hogy mielőtt diagnosztizálták a crohnom, én is sok üdítőt, édességet fogyasztottam, lehet hogy hozzásegített a kialakulásához (hasonló tüneteim voltak mint amit az aszpartamnál írnak).
Az a cikk amit írtál Rigor, azért nem győzött meg, mert jó hogy nem írja, hogy veszélyes az aszpartam az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Élelmiszeradalék és Kémiai Szennyezőanyag Főosztályának vezetője, mert ha azt írná hogy mérgező, felmerülne, hogy akkor miért engedik. Saját maguk ellen pedig már csak nem beszél.
Ha egy pár év múlva meg kiderül, hogy mégis Pl. rákkeltő, lehet hogy már sokaknál visszafordíthatatlan dolgokat művelt.
A lényeg hogy én biztos továbbra is messzi ívben elkerülöm amiben benne van.

Szerkesztette: Chris (2008-05-05 22:40)

Nincs jelen

 

#9 2008-05-05 22:46

Chris
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Roburnak: a topikcímbe amúgy azért írtam a "vegyszereket" mert azokról is akartam írni, nem pedig az adalékokat akartam oda minősíteni. De azt hiszem inkább hagyom, nehogy az legyen hogy mindennek bedőlök, és csak rémísztgetek mindenkit.

Nincs jelen

 

#10 2008-11-08 23:43

cyan
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Hmmm kár, pedig ez jónak indult téma... meg merem kockáztatni egy "régi topicba" utólag reagálva, hogy a Minden egyéb-ben végre kis véleményt írjak én is.

Egy fontos dolog: miért válhatott az IBD ilyen gyakorivá?! És főként miért pont nyugaton?!! Nem érdekes?... aki  mesterséges adalékanyagokat "véd", kicsit elgondolkodhatna ezen :) régebben nem volt ennyi ilyen anyag mindenben, ma már örül az ember, ha találhat olyan terméket amiben még egy picike sincs.
Ez megadja az IBD fizikai (táplálkozásbeli) hátterét. Ez egy igen nyomós háttér, ha ez nem lenne talán hiába a genetikai hajlam (ami így a jövő generációinál még gyakoribbá és kiélezettebbé válhat) és még talán a túlhajszolt élet, stressz sem lenne elég ahhoz hogy elKEZDŐDHESSEN egy gyulladásos bélbetegség.

Remélem nem baj hogy ideírtam ezt, talán elfér ez itt, ha enélkül jóval kevesebb gyulladásos bélbetegség kezdődhetne el. /táplálkozás -> emésztőrendszer <- hosszútávú hatás, összeadódás/
(ez az én véleményem, rém egyszerűen látom az okokat [és még ezt is leegyszerűsítettem!], i'm sorry)

Nincs jelen

 

#11 2011-02-13 17:50

zotyesz
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Étel kiegészítők

Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikának megállapításai:

1. Semlegesek:


              E
100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170


              E
174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300

              E
301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382

              E
400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472

              E 473,474,475,480

2. Gyanúsak:

              E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477

3. Veszélyesek:


    E 102,110,120,124


4. Egészségünkre károsak

1  Bél károsodás                          E 220,221,222,223,224

1  Emésztési zavarok                     E
338,339,340,341,450,451,483,485,486 Eiscreme E 107

1  Ko?17Ení onemocn?11Bní            E 230,231,232,233

1  B12 vitamin semlegesítő            E 200

1  Koleszterin                             E 320,321

1  Idegtúlérzékenység                    E 311,312

1  Fokozottan rákkeltő                E 330 legveszélyesebb !!! (tengeri rák
húsában talál-ható, BONBEL sajtban, dobozos gombában, dobozos paradicsomban

5. Rákkeltők


                       E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239


Vigyázat!


                       E 123 erősen rákkeltő !!!


USA-ban és Oroszországban tiltott a használata !

Vigyázat a következő összetevőkre és élelmiszerekre:

Mamba E 123/E 110 !

Zselés cukorkák, Harribo - zselé, tejszínhabos puding Zotti, fagyasztott
Iglo halfilé, Kraft tejföl, Kraft szalámis tejfölös sajt, vaníliás puding E
102/E 110,

Nincs jelen

 

#12 2011-04-02 14:40

Kócos
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Milyen jó kis téma! És majdnem halott... =(
1.: Cyan (ha még látogatsz erre): egyet értek veled: szerintem is van szerepük a mesterséges, sokszor az emberi szervezet számára lebonthatatlan, vagy a sejtekben felhalmozódó, így a beleket irritáló anyagoknak a bélbetegségek kialakulásában, és a gyomorbetegségekében, és egyéb betegségekében is.
2.: Zotyesz: nagyon köszi a listát, hasznos, örülök neki! Általában próbálok figyelni arra, hogy -mivel a jelentéseket sokszor nem tudom, ezért a mennyiségre- ne túl sok adalékanyagot tartalmazó ételt válasszak, mikor választhatok több közül. A baj csak az, hogy a teljesen természetes összetevőjű élelmiszerek, kozmetikumok, ... stb. nagyon ritkák, vagy sokkal drágábbak, mint táraik, és igenis, Magyarországon szerintem nagyon-nagyon sokaknak számít az ár, sőt, talán legtöbbeknél az dominál (a minőség felett).
A listát meg, ha magammal hurcolnám, és mindennél, amit veszek, ellenőrizgetném, asszem, elájulnék vásárlás végére... Bár csak egyszer kéne magammal vinnem, és rátalálni a megfelelő termékekre, onnantól azokat venném. De ha pl. ahol vagyok, ott azt nem lehet kapni, ami nekem kéne... persze így is csökkenteném az ártalmakat, ha majdnem mindig figyelnék erre.
Egy másik, számomra nagyon fontos téma az állati eredetű élelmiszerek -illetve főleg a tojás, és a húsok eredete, az is az állatok szempontjából nézve. A legtöbb vágóállatot embertelen/állattalan körülmények között tartják, és ölik le. Gondolom, sokan láttak közületek erről műsort a tv-ben, vagy hallottak róla a rádióban. Amit én személy szerint meg tudok tenni, az az, hogy olyan tojást vásárolok, amelyet nem ketreces tartásban élő tyúkok tojtak. Persze, a legjobb lenne a szabadtartásos, vagy biogazdálkodásból származó tojást megvenni, de tízes csomagban még nem láttam ilyet szupermarketekben -talán majd a piacon fogom megnézni. A legtöbb tojáson manapság már ott van a kódolás, hogy a termékre nyomott kód mit is jelent. A sor elején a 3-as szám például a ketreces tartást jelzi, a kettes az alternatív tartást (mélyalmos tartás, sokkal jobb szegény kis pipikéknek)... stb.

Szerkesztette: Kócos (2011-04-02 14:43)

Nincs jelen

 

#13 2011-04-02 15:21

Kócos
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ja és ráadásul még ha figyelünk is, mit eszünk, mit iszunk, mivel kenjük-fenjük magunkata levegő akkor is mérgezett... pl. Valamiben meg kell halni sajnos... =P

Nincs jelen

 

#14 2011-07-14 11:56

andrea09
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Szerintem ma már elkerülhetetlenek az adalékanyagok, mert szinte mindenben megtalálhatóak. Amennyire pénztárcám engedi biotermékeket választom. Én így próbálok tenni családom és magam egészsége érdekében

Nincs jelen

 

#15 2014-10-30 21:34

Haider459
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

"Kétféle értelmes lény van a földön:  az emberiség és a magyarok..."
Isaac Asimov
smile

Nincs jelen

 

#16 2014-11-16 17:54

andifeher
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ajánlom a drprobiotikum.hu oldalt, tudományos cikkek amik érdekelhetnek.

Nincs jelen

 

#17 2014-11-16 21:22

Rigor
Tag

Re: Adalékanyagok, E-számok

Ez a protexin reklámoldala :) - Kétségtelenül hasznosak a probiotikumok, de egy kissé túl vannak értékelve. Amit egy drága készítmény hoz, azt jó esetben (ha nincs tejfehérje allergia) a házi kefír is tudja, csak olcsóbban :P

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB