Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#301 2012-09-07 09:15

Martes
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Nem ismerem Melindát - még új vagyok itt - de mindenképp tragédia, ha avalaki ilyen fiatalon megy el.
:-(

Nincs jelen

 

#302 2012-09-07 10:19

Martes
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Colitises vagyok. Kedden éreztem először életemben, hogy bár kortyog a hasam, és minden kortyogás végén nyilalló fájdalom van, a mellékhelyiségben semmi nem jön ki belőlem. A munkahelyen történt, és végig kellett szenvednem a 12 órás műszakot. Este megpróbáltam szondát feldugni a gázok elengedésére. (Súlyos értelmi-fogyatékos lányom van, akit időnként szondával etetünk, ezért mindig van itthon szonda, és fecskendő, egyébként párszáz forintért beszerezhetők.) A szondát popsi kenőccsel szoktam bekenni, hogy jobban csússzon. Sajnos rövidnek bizonyult az átlagos szonda kb. 25 centi, ezért hosszabbra váltottam. Sokszor kellett próbálkoznom, mert az apró lyukakat mindig eltömítette valami, de valamennyi kijött, és enyhült a fájdalom. Nyomtam föl vizet, tisztítás céljából, de csak keveset, és csak az alsó szakaszba, majd a szondán át kiengedtem. Később a hosszabb szondával – kb. 40-50 centi följebb nyomtam be kb. egy liter vizet, de nem jött ki, csak pár deci, és nagyon feszített, valamint erősödött a fájdalom. Attól nem tartottam, hogy bajt okoz a bennmaradt folyadék, mert a bél képes felszívni, csak időbe telik. Mivel nem jutottam tovább, és erősen kimerültem, éjfélkor lefeküdtem aludni. Kb. két óra alvás után ébresztett a kortyogás, és a fájdalom. Fölkeltem, és folytattam, ahol abbahagytam. Egy méteres szondát vettem elő, és óvatosan feldugva keresgéltem a kiengedni szánt levegőt. Nem találtam. A nejem felhívta a kórházat, ahol kezeltek, de az orvosom szabadságra ment, helyettese állítólag nincs, és beutalót kértek az ellátáshoz. A körzetisem este rendelt, ki kellett húznom a napot. Egész nap kísérleteztem a szondával, mindig akkor próbálkoztam, amikor a kortyodást éreztem, de egy idő után egyre sűrűbb lett. Kínomban félhétkor sms-t küldtem egy itt nagyon dicsért általam ismeretlen orvosnak röviden leírva a problémámat, hogy mikor hívhatom fel. Valamikor délután megtört a jég, kijött belőlem a levegő, és valami apró, döglött medúzához hasonló akármi. Utána két alkalommal barna víz, és javult az állapotom. Este megkaptam a beutalót. Másnap, gyenge fájdalommal elindultam az orvoshoz, de képtelen voltam bejutni hozzá. A félórás út a forgalom miatt két órán át tartott, és a sok fogyasztott víz miatt erős vizelési inger fogott el, végül visszafordultam. Közben jött válasz az sms-re, hogy este 4-6 között telefonáljak. Nap közben elindult az ürítés, ezért estére jobban voltam, de még fájt a bélésem. Felhívtam az orvost, lecseszett, hogy miért zavartam olyan korán, majd közölte sürgősségi esettel nem foglalkozik, csak bejelentésessel, csak a magánrendelőjében. Elnyomtam egy káromkodást, és közöltem vele, hogy már jobban vagyok… Pillanat alatt megszabadult tőlem, pedig talán nem ártana egy kivizsgálás. Tegnap este mikróban főtt krumplit ettem vajjal, és – bár már átjárhatónak bizonyultam – kissé félve feküdtem le, de ma arra ébredtem, hogy ki kell mennem, és még soha nem örültem ennyire a belőlem kijött dolgoknak. :-)
Egyébként a krumpli előtt az elmúlt napokba csupán négy kiflit ettem, azt se szívesen.
Jelenleg, ha eszem, még érzek tompa fájdalmat, de egy colitises, szinte állandóan érez, ha az állapota hullámvölgyben van.

Nincs jelen

 

#303 2012-09-07 11:00

kiafag
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Sziasztok!
A szűkülettel rendelkező (illetve arról tudó) betegtársaktól érdeklődnék, hogy szűkület lehet fájdalom nélkül is?
A fél éve tartó napi 2-3X-i székletemet 1 hete felváltotta kétnapi pici valami. Fájdalmam bincs, "csak" puffadás, keményedés....és némi aggódás.
Gondoltam arra is, hogy a Medrol (3,5 hete szedem, jelenleg 12 mg-ot) levitte a gyulladást, ezért jobb a felszívódás. Nyák viszont van:(
Már sok midnennel próbálkoztam, eddig eredménytelenül.
Mit tanácsoltok?
Köszi előre is!
(Amúgy CU-gyanús vagyok a tükrözések alapján, melyet a szövettan egyik esetben sem igazolt)

Nincs jelen

 

#304 2012-09-07 11:56

martika
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szabina !

http://www.gyertyalang.hu/gyertyagyujta … teeg=41089   ez Melcsi oldala, .. én úgy tudom vastagbél rák de nem biztos. .. talán a kemotherápia "gyógyító" hatása; pedig Melinda végig nagyon bizakodó volt, és hitt benne, hogy meg fog gyógyulni. Sajnálatos de nem sikerült.  :(

Nincs jelen

 

#305 2012-09-07 18:56

Szabina
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia martika!
Köszönöm szépen a tájékoztatásodat, de én már délelőtt, mikor megtudtam, gyújtottam érte...
Ez tényleg borzasztó, egyszerűen hihetetlen, nem lehet felfogni!!!!!!!!
Sajnos azért is ismerem ezt az oldalt, mert most 1 hónapja halt meg 29 évesen egy barátnőm, és képzeld, csak egy hirtelen, előzmények nélküli halál volt!Leállt a szíve és ennyi...
Nem tudom elmondani neked, hogy mit éreztem akkor...
Minden héten új gyertyát gyújtok érte, de akkor mindig felszakadnak a sebek újra és újra.
Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy csak ennyi lenne egy emberélet?Egy 29 éves makkegészséges csajnak kellett itthagynia a családját, a barátait...?
Mindannyian elkeseredtünk és dühösek vagyunk az életre, mert elvette tőlünk, fel sem tudtunk volna rá készülni, és ez a legborzasztóbb...
Talán Melcsi helyzete annyiban különbözik a barátnőmétől, hogy a betegség adott volt nála sajnos, de akkor sem kellett volna meghalnia!!!!!!!!!
Mindig emlékezni fogunk rá, akik a fórumon vannak, az biztos!

Nincs jelen

 

#306 2012-09-07 20:43

reménység
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Istenem!!!!!!! :(((

Nincs jelen

 

#307 2012-09-07 20:59

reménység
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Nem is tudom felfogni. Melindára gondolok most...nem tudom hogy mi az életben az igazság, de ez igen is igazságtalanság!!!! Csak hagyni tudom, hogy fájjon a halála, nem tudok mást tenni.

Nincs jelen

 

#308 2012-09-10 15:36

ju54
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Engem is megrázott a hír. Megható és nagyon szép búcsú Melindától:
http://www.youtube.com/watch?v=XR-SuR2Ed5Q

Nincs jelen

 

#309 2013-04-14 10:49

bbbbb100
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Sziasztok!

3 éve vagyok crohn beteg, egy hónapja műtöttek,elég durva szűkületem volt. Jóformán már csak pépes dolgokat tudtam enni, de már az is igen nagy fájdalommal járt. 1 hónapja műtöttek, kivettek egy szakaszt a vékonybélből, és a vastagbélből is a kettő találkozásánál. A műtét jól sikerült, amikor elkezdtem enni először pépeset majd, szép fokozatosan szilárdabbat is még nem volt semmi gond, a sebem is gyönyörűen gyógyult. De kb egy hete megint érzem azt a "bugyorgást" a műtött szakaszon, és megint fájdalmaim is meg apró görcseim is vannak. Sajnos a műtét óta még mindig hasmenésem van, valahogy még ez a része sem rendeződött a dolgoknak. Nálatok ez hogyan volt? Lehet hogy túl türelmetlen vagyok, de kicsit az a parám hogy megint máris kialakulhatott valami szűkület a műtött területen. Szerintetek lehetséges ez? Vagy tényleg csak a türelmetlenség az oka és több időt kellene adnom magamnak.

köszi
Balázs

Nincs jelen

 

#310 2013-04-14 14:43

Marthuska
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia bbbbb100! Üdv a fórumon!
Valószínű, hogy kicsit türelmesebbnek kell lenni, bár mondani könnyű! Mivel mégcsak egy hónapja műtöttek, a széklet nem tud mindjárt rendeződni (bár van ellenpélda is), akár fél év is eltelik, mire a szervezet alkalmazkodik a "megrövidített útvonalhoz". Tudnod kell azt is, hogy a Cronh betegek egy részére továbbra is jellemző lehet a hígabb széklet, de a legfőbb probléma a székletek gyakorisága szokott lenni. De, nincs két egyforma beteg, még azonos diagnózis esetén sem. Van, aki egy ilyen műtét után hosszú évekre tünetmentes lesz, van aki nem. Tehát, ebben sem vagyunk egyformák! A bélszűkület kialakulása szerintem egy hosszabb folyamat, de hogy kinél és mennyi idő alatt tud kialakulni, erre nehéz lenne választ adni. Véleményem szerint, a műtét utáni gyógyuláshoz több hónapra van szükség. Írod, hogy a "sebem is gyönyörűen gyógyult", gondolom az rendben van most is, és nem látszik rajta külső gyulladás. Az étkezés terén a fokozatosság elvét továbbra is be kell tartani. Figyeld, mik azok az ételek, amitől újra jelentkeznek a görcsök, illetve amitől panaszaid rosszabbodnak. Ezeket ajánlatos kerülni. Az aggályaidat mindenképp beszéld meg a gasztroenterológusoddal, hogy megnyugodj, mert az ő véleménye a mérvadó.
Sok türelmet, mielőbbi jobbulást, gyógyulást kívánok Neked!

Nincs jelen

 

#311 2014-03-06 11:28

Andi4
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni a szükület visszafordítható műtét nélkül?
Volt már valaki akinek kimutatták és utána eltűnt....persze gondolom a megfelelő táplálkozás keretében.
üdv:
Andi

Nincs jelen

 

#312 2014-03-11 19:58

martin1
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Üdv Andi! Szűkület csak műtéttel oldható meg!

Nincs jelen

 

#313 2014-03-22 17:51

andreas31
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Nem okoskodok,csak épp véletlenül találtam.

http://videoklinika.hu/belszukulet_egyenlo_mutet/

Nincs jelen

 

#314 2014-04-28 15:27

én
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szokták tágítani, amíg lehet és persze, akinek lehet.

Nincs jelen

 

#315 2014-05-06 08:09

Rigor
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Viszont műtét után megváltás! :)

Nincs jelen

 

#316 2015-03-08 07:24

Ricsi
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

A sipoly, tályog műtét után otthon feküdtem és pár nap után úgy bedugultam,hogy vissza kellett mennem, oda a kórházba, ahol 1 hete előtt műtöttek.
Idén már kb.4-5 alkalommal voltam eldugulva,és már várható volt a teljes elzaródás.
Epét hánytam 3 napig széklet épp csak jött egy pici.
A hasam úgy görcsölt mintha alien akarna kitörni belőle.
Nagyon durva volt.
Kórház, röntgen után, már mondta is az orvos aki a tályogot is műtötte,hogy másnap megműt.
Kaptam gyomorszondát,infúziót,stb.
Másnap műtét.Már nagyon izgultam, de vártam is mert puffadva voltam még mindig.
Az orvos azt mondta benéz a köldökön,aztán tudja majd mi lesz.......
Elaltattak, de már előtt is éreztem ez nagyobb műtet lesz mint a sipooy tályog.
Teljes filmszakadas, aztán csak az éjszaka arra ébredtem hogy kész és fáj.
Sztómat kizartuk, de azért bennem volt a félsz....
Aztán reggel jött az orvos. Azt mondta az a csoda,hogy még éltem.
A vékony és vavastagbél találkozásánál úgy össze volt nőve, hogy amikor a köldökön benézett, nem látott semmit.
Kb.egy 30Cm és szakszt vágott ki,ez alma nagyságú helyen volt ösösszetekeredve,tapadva.csúnya dolog volt, egy sipoplyal körülölelve.ezt kivágta és egyesíteztte a beleket. Előtte utána., jók a belek csal enyhe gyulladás van jelen.
De a hasam kb 15-20 cm én felett vágva.na ez már fájdalmas, nem egy tályog műtét.
Tegnap ssegítséggel felálltam, 48 órával a műtét után.
WC.na ott kijött kb. 1,5 híg, de darabokkal.téli széklet. Ez valószínűleg még a belekben pangott egy hete.
Lassan de biztosan felfogok epülni,folytatódik a remicade/humira topicban......

Szerkesztette: Ricsi (2015-03-08 07:36)

Nincs jelen

 

#317 2015-03-12 18:09

Ricsi
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Na màr itthon ! Végre. 1 hét korhàz böven elég is ,még sok is belöle.
Naprol napra jobb ,de a napi 3-4 szeri hasmenés az még van sajnos.
Tök durva hogy a mütét utàni 3.naptol mindent lehet ennem,nem hittem volna.

Nincs jelen

 

#318 2015-03-13 06:34

martika
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Jobbulást, Ricsi!

Lehet tudni, hogy hol műtöttek és ki ? Ha jól emlékszem, külföldön élsz.

Nincs jelen

 

#319 2015-03-13 10:32

Ricsi
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Köszönöm!
Schaffhausen - Klinik Belair
Dr. Boldog Barna
http://www.minimal-invasive-chirurgie.ch/

Szerkesztette: Ricsi (2015-03-13 10:33)

Nincs jelen

 

#320 2015-07-04 22:27

tee
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

szevasztok, van akinek ballonnal tágítottak szűkületet?
jólenne hallani élménybeszámolót magyarul is ha volt ilyen közületek valakinek (vékonybél külön érdekelne)

Nincs jelen

 

#321 2015-07-12 10:00

csumpimalac
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia!

Nekem tágítottak kézzel is meg ballonnal is. Teljesen el voltam kábítva, és mégis úgy fájt, hogy a legkegyetlenebb ellenségemnek sem kívánom azt az érzést. No meg ömlött a vér. A wc-re menés meg maga volt a pokol. Mintha tüzes vassal nyúlkálnának. De túléltem, pedig éveken keresztül csinálták.

Nincs jelen

 

#322 2015-07-14 21:43

tee
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

és utána jobb lett tőle? ezekszerint neked a vastagbeledben csinálták?

Nincs jelen

 

#323 2015-07-15 10:17

csumpimalac
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Igen, nekem a vastagbelemen csinálták. Először csak egy szűkület volt, azt kézzel lehetett tágítani. Így ment évekig. Tágítás után mindig szupi volt, de néhány hónap múlva megint beszűkült, kellett menni újra. Aztán lett feljebb is egy szűkületem, azt már ballonnal tágították. Persze a szűkület miatt lett szép sipolyom, meg tályogom. Nem is egy. Most ileostomám van, a vastagbél pihen. Ősszel meglátják, hogy mi lesz vele. Lehet, csak a szűkületeket kell kivenni. Bár ki tudja, mennyi lett még azóta.

Nincs jelen

 

#324 2015-07-15 22:54

tee
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

és közben mennyire volt aktív a betegséged miközben újra beszűkült? milyen gyógyszereket szedtél? Illetve ezek a szűkületek régebb óta megvoltak vagy viszonylag frissen tágították őket?

Nincs jelen

 

#325 2015-07-16 12:15

csumpimalac
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Először, amikor lett szűkület, már nagyon aktív volt a betegség. Medrolt, Imurant, Pentasát szedtem. Ekkor már 4 éve voltam beteg. Ezután kaptam a Humirát. Akkor a betegségem egy kicsit csitult, de mivel a biológiai terápia szűkületet generál, így mindig beszűkült a megtágított rész. Aztán 4 év múlva megint bevadult a betegség, és akkorra lett a második szűkület. Azt egyszer tágították. Amikor nem kaptam már a biológiait, már nem szűkült úgy be, nem kellett menni tágítani. Csak a végén a műtőbe, bélpihentetésre. Hát most majd ősszel szeretnének bekukkantani, nem tudom, hogy mi lehet odabenn.

Nincs jelen

 

#326 2015-08-04 15:28

havastáj
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Azt honnan lehet tudni, ha valakinek vékonybélszűkülete van? Fáj? Vagy hány? Vagy görcsöl? Vagy egyik se? Vagy nem tud enni? Valami jele csak van? Mi mutatja ki? Mert a colonoscop az nem, labor nem, hasi Uh nem.
Sok itt a kérdés :)

Nincs jelen

 

#327 2015-08-04 18:09

tee
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

CT, MRI, gasztroszkópia.

Nincs jelen

 

#328 2017-04-21 22:51

Eev
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Sziasztok!.29eves lany vagyok es Crohn beteg.Bar pontosan nem tudjak meghatarozni h. Crohn vagy Colitis mert mindket betegségnek a tunetei jellemzoek ram.De inkabb Crohn betegnek titulalnak.Betegsegem reszleges belelzarodassal derult ki 8 eve.Medrol infuzioval es utana gyógyszerrel rendbe tudtak hozni.Aztan 1 ev múlva megint fellángolt kaptam Humirat 3 évig.Majd kisbabat szerettunk volna a párommal es abba kellett hagynom
Sajnos nem jott ossze nalunk a baba lombikra van szukseg.A beültetés időpontjában kiderult h. Kezdetleges mehnyakrakom van.2x műtötték, konizacioval.Most májusban mentünk volna lombikra mert a nőgyógyászati problémák megszuntek, ugy nez ki sikerult meggyogyulnom abbol, viszont a beleim nem birtak ezt a 2 evet amig a Humirat nem kaptam.Folyamatosan fajt a hasam nagyon sokszor volt hasmenésem.Most kiderult h. Vekonybel szukuletem van.Majusban operalnak mert mas megoldas nincs azt mondtak.1,1cm a vekonybelem 1 szakaszon es nem szivodnak fel a vitaminok sem.Veszesen vashianyos is lettem.Sajnos vénás vassal se jott ez rendbe.Ezert mindenképp meg kell mutetni miattam is es h. Kisbabat tudjak vállalni.Nagyon felek a mutettol.V.kinek v.mi tapasztalata van amit megtudna osztani?Immurant is szedtem de azt meg a májam nem birta begyulladt.😞 Sajnos teljesen tehetetlennek erzem magam.Azt mondtak azert lett a szukuletem mert 2 evet kihagytam a Humiraval a kisbaba projekt miatt.De ha ezt tudta volna h. Igy alakul...

Nincs jelen

 

#329 2017-05-03 23:20

atesz62
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Üdvözlök mindenkit!
Én vastagbél crohn beteg vagyok 15 éve. Fokozatosan ,55 cm-nél egy 5-7 cm-es szakasz annyira beszűkült, hogy már sajnos csak addig tudtak most megtükrözni is. Nem ment át az eszköz ezen a szakaszon. Jelenleg különösebb panaszom nincsen.Tályog,sipoly nincsen. Persze időnként vannak kisebb görcsök és fájások ezen a szakaszon. De elviselhető. Megfelelő diétát próbálom betartani. De most dokim sebészhez irányított. Mert véleménye szerint nagy valószínűséggel el kell távolítani ezt a vastagbél szakaszt. Még mielőtt teljesen el nem záródik egyszer teljesen.
Pentasát szedek 6 éve. Imuránt is szedtem 3 évig. 2-3 évente vannak crohnál kisebb nagyobb fellángolások. Ilyenkor antibiotikum, medrolos lökések. Eddig ezekből helyre jöttem mindég.
  Most kicsit megijedtem. 2 hét múlva megyek sebésszel konzultálni, hogy mikor és hogyan fog műteni.
Van, vagy volt már valaki hasonló helyzetbe? Van valakinek tapasztalata,ezzel kapcsolatosan.? Van-e esetleg valami gyógymód arra, hogy ez műtét nélkül is megoldható vagy legalább is, hogy ne záródjon el teljesen.
  Köszönöm!

Nincs jelen

 

#330 2017-05-17 20:43

atesz62
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Voltam most 1 hete konzultáción Honvéd kórházban előbb Gasztró  orvosnál aki átnázte a leleteket és azt mondta, hogy ha nincs komolyabb panaszom, széklet is rendben. Labor lelet és étvágy is jó. Akkor ő egyenlőre nem javasolja műtétet.
  Hanem majd hamarosan inkább Imuránra vissza térnénk és újra kezdjem szedni. Nehogy fel lángoljon a crohn gyulladás megint.
Tegnap pedig voltam sebész orvossal konzultálni. Aki el mondta őszintén a véleményét. Azt mondta, hogy most is meg műti ha én úgy döntök. De ha nincs komolyabb panaszom akkor nem tudja ő sem meg jósolni de el lehet lenni bár meddig szoros gasztrós ellenőrzés mellett. De így ez a szűkületet biztosan előbb vagy utóbb meg kell operálni. Vagyis ki kell venni ezt a szakaszt ami a problémát okozza. Nem szerencsés megvárni egy bélelzáródást semmi esetre sem. Mert akkor kivezetés nélkül tuti nem tudják megműteni és elég nagy a műtéti kockázata szövődménye is.  Ja és hogy ha érzem, hogy ismét kezd levenni  a lábamról a crohn fellángolás akkor rögtön jelentkezzem náluk. Ezután pedig nem érdemes műtéttel várni, be kell feküdni kórházba és meg műtenek.
  Hát nem könnyű most okosnak lenni. Persze félek is műtéttöl. De halogatni meg nem tudom meddig érdemes.
Szerencsére mostani szövettan is megjött már ami negatív. Csak gasztrós orvos is azt mondja , nem tudni , hogy az 55 cm szakasz után milyen gond lehet majd később.  Van egy 4 hónapos CT eredményem ami negatív. De ez nem 100% biztonságos vizsgálat.   
  Ballonos tágítás nem lehetséges mert azt mondták, hogy 6-7 cm szakaszt már nem lehet tágítani eredményesen.
Várom a véleményeket !  Köszönöm!

Nincs jelen

 

#331 2017-05-18 12:50

Eev
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia!En is Crohn beteg vagyok 9 eve.Elozoekben leirtam mi volt a problemam.Mult héten megműtötték a vekony-es vastagbelbol is vettek ki.Osszesen 40cm-t.Tegnap jottem haza a kórházból.Ugy nez ki szerencsesen megúsztam 😊 Nagyon jo sebeszem volt.Laporoszkopiaval megcsinaltak a resectiot es megúszta sztoma zsák nelkul.Nekem is azt mondtak meg nem szükséges de figyelnem kene magamra Nehogy elzarodjon a vekonybelem.1cm- volt az átmérője.En ugy döntöttem megcsinaltatom mert az orvos is mondta igy megtudja csinalni laporoszkoppal, ha be van gyulladva es elzarodik sokkal nagyobb lenne a kockázat a sztoma zsakra is.Nekem nagyon nagy szerencsem volt.Remelem jol dontesz...

Nincs jelen

 

#332 2017-05-18 15:56

atesz62
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia Kedves Eev!
Akkor te legalább túl vagy ezen szerencsésen ha minden igaz.
Engem soha nem műtöttek. Nagyon félek férfi létemre. De szerintem mindenki félne a helyembe.
Nem tudom hogyan döntsek. Most jól vagyok viszonylag. Persze szűkületnél néha érzem, hogy nem oké valami.
De labor és szövettan is rendben most. Soha ne legyek rosszabbul azt mondanám . akkor így elfogadnám életem végéig. Én Honvéd kórházba járok most már.
Milyen volt műtéted? Gondolom semmire nem emlékszel. Előtte és utána hogyan viselted.?

Nincs jelen

 

#333 2017-05-18 16:49

Eev
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Igen, hal isten ugy nez ki minden rendben van.Mult het csütörtökön volt a mutetem, Szombathelyen.Szetdan be kellett feküdnöm a kórházba ures levest kaptam délre aztán elokeszitettek egy nagyon nem jo izu lottyel.Csutortokon mutetig inni, enni nem lehetett.Fel 12-kor levittek a műtőbe es onnantól nem emlékszem semmire.A párom azt mondta 2 órás volt a műtét.Csutortokon eleg kaba voltam utana egesz nap.Csak foltokban emlékszem dolgokra.De fajdalmam akkor nem volt.Azt tudom h. Műtét utan egyszerre kérdeztem, h. Ugye sikerult laporoszkopiaval es sztomazsak nelkul.Mondtak h. Igen, szerencsém volt, szerencsés vagyok.Pénteken reggel én mar felkeltem 1-2 lepest mentem segítséggel.A hasfalam fajt akkor picit.Hetfoig csak infúziót kaptam, hétfőtől pépes ételt, vasarnaptol meg mar ehetek hust 😊 Haskotot 8hetig kell hordanom igy is h. Nincs nagy vagasom.Ha műtét fele hajlasz majd te is mindenképp kérdezd meg a laporoszkopos műtétet.40cm-t vettek ki nekem.A koldokomnel van 6 cm vagasom es 3x kb 1cm vagasom meg.A mutettol 1 drain cso volt a sebnel h. A váladék kiuruljon.Ez tegnapig volt, amig ki nem engedtek.Amugy én is hasonlo cipőben voltam mint te.Kozbe fajt a hasam meg szorítás érzete volt a szukulettol.En igy döntöttem, 29eves vagyok es nem szerettem volna ugy elni h. Azon izgulok mikor lesz nagyobb gondom.Es igy mostani allapotomban tobb esélyem volt a "jobb" kimenetelu műtétre.Most itthon pihengetek meg par hétig aztán vissza kell mennem a belgyogyaszatra mert a Humira injekciót ujra fogom kapni.Szukuletnel az nem adható mert tovabb ronthatja a helyzetet.

Nincs jelen

 

#334 2017-05-19 14:28

Ju
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Régebben akinek szűkülete volt nem kaphatott biológiai terápiát.Most már lehetséges ha nem okoz problémát  és nincs a szűkület előtt kitágulva a bél.Az én esetemben súlyosnak van minősítve a betegségem a több helyen levő szűkület miatt és mégis második éve kapom az infusiókat.Amikor elkezdtük is gyulladás volt a vékony bélnél és meg sem rontott a helyzeten a kezelés.Az egy éves kontroll vizsgálatok nem mutattak ki romlást.Én már negyven éve vagyok crohn beteg és azt mondta az orvosom, ha akkor lett volna már biológiai terápia nem alakultak volna ki a szűkületek.Nem értem akkor, hogy is van ez a biológiai terápia és a szűkület közötti összefüggés.

Nincs jelen

 

#335 2017-06-01 11:58

atesz62
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Nekem már sajna nem lehet ballonos tágítást sem végezni, mivel 5 cm-t meghaladja a szűkült rész. Valamint onnét kb 10 cm re szintén található egy enyhén szűkült szakasz, ahogy nekem most sebész el magyarázta. Ha meg műtenek akkor már egyben ezt a részt is ki veszik majd. Jelenleg abban maradtunk, hogy nincsen komolyabb panaszom még el toljuk kicsit a műtétet. De, hogy ne lángoljon fel crohn gyulladás vastagbélnél, most újra elkezdjük Imuran terápiát.
Gastrós doki ellenőrzése mellett. De sebész fel hívta figyelmemet, hogy ne várjam meg amíg újból leromlik az állapotom, esetleg nehogy súlyos bélelzáródást kapjak.
Hát remélem még nyarat ki húzom így. Eléggé félek műtéttől az-az igazság. Még soha nem műtöttek és altattak.
Meg ugye nem tudni műtét után majd kell-e stóma és crohn hogyan terjed tovább majd. Sok a nyitott kérdés. 
De őszre szerintem biztos rá kell szánnom magamat. Most elég tűrhetően vagyok. Magam beállított szigorú diéta betartásával . A Honvéd kórházba Dr. Lestár Béla a sebészem. Nagyon jónak tartják!
Volt már itt valaki hasonló helyzetben. Várom a tapasztalatokat.

Nincs jelen

 

#336 2017-06-19 17:34

csumpimalac
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia! Nem akarlak elkeseríteni, én is halogattam, ameddig csak lehetett, aztán mégiscsak műtét és végleges stoma lett a vége, amivel tudok élni, de sajnos a crohn továbbra is aktív. Remélem te sokkal szerencsésebb leszel, és ha tényleg műteni kell, akkor csak szakaszokat vesznek ki, és nem kell majd stoma, és minden rendben lesz. Az altatástól meg ne félj, nem fogsz semmit érezni, nem fogsz semmire emlékezni, és úgy elrepül az idő a műtét alatt, hogy észre sem veszed! :D :D :D Kitartás, bátorság!

Nincs jelen

 

#337 2017-06-20 09:55

atesz62
Tag

Re: Szükületem volt, van, lesz?

Szia csumpimalac !

         Nekem 55 cm-nél van egy 5-6 cm ami annyira szűk, hogy eszköz már nem menet át rajta. Onnét vettek
     szövettant. Az szerencsére negatív. Onnét 10 cm-re szintén van egy enyhébb szűkület CT szerint.
         Egyben el kell távolítani. Sebész doki azt mondta. Most szerencsére komoly panaszaim nincsenek. Labor is elég rendben van. Gastrós doki most Imurant vissza állította, hogy ne legyen visszaesés állapotomba. De ő is azt mondta
idén még jobb lesz ezt a műtétet megcsinálni. Csak sebészt nem kérdeztem, hogy ezt laporoszkóppal meg lehet-e oldani.  Azt, hogy sztómát meg úszom-e arra azt mondta attól függ, hogy milyen állapotban kerülök a műtőasztalra.
  Ezért ne várjam meg hogy egy súlyos visszaeséssel, akut bélelzáródással kerülje be kórházba.
   Hát eléggé félek is, őszintén megmondva. 55 éves vagyok. Még soha nem volt műtétem.  Úgy, hogy nem egyszerű most nekem. Nyarat remélem még megúszom rendben.  Aztán ősszel csak rá kell vennem magam műtétre.
  Dr. Lestár Béla tanár úr a sebészem. Sok jót mondanak róla.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB