Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

  • Fórum
  •  » Crohn-Colitis
  •  » Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

#51 2014-08-09 23:22

rny
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

A kontraszt anyag hashajto hatasu, ahogy latom eltero hogy kinel mennyire. Nekem meg mondtak is a vegen, hogy ne induljak meg el, mert elegge leert a cucc ahogy  lattak a ctn... Ahogy elkezdtem inni rogton jott a hasmenes is.
Az utazas nekem szerencsere max 15 perc volt onnan, ugyhogy nem volt gond, de hosszabb tavokat nem igen lehet bevallalni utana

Nincs jelen

 

#52 2014-08-12 10:46

clió
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Én hasonló cipőben jártam, tragikus végkifejlettel. Még ma is probléma a helyes diagnózis felállítása, különösen akkor, ha
1. olyan vizsgáló orvoshoz kerül az ember aki nem gyakorlott az IBD-ben.
2. ha valakinek olyanok a tünetei, illetve a vizsgált bélszakasza, hogy nem tudják eldönteni, hogy Crohn, colitis vagy esetleg lisztérzékenység a helyes diagnózis.

Erről beszámoltam egy kérdőíves felmérésben (mccbe.hu), éppen 10 évvel ezelőtt. Érdemes lenne újra megismételni az akkori kutatás néhány kérdését, amiből megtudhatnánk, mi változott azóta a betegek életminőségében.
Csak az a baj, hogy engem közben - az előző vezetőség - kir
ugott az egyesületből, mert következetesen a betegek érdekeit védtem, ami nem igen tetszett nekik. Sajna, úgy tűnik, a mostaniakat sem igazán érdekli a téma.

Üdv:
Clió

Nincs jelen

 

#53 2014-09-02 00:08

Retana
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Sziasztok!

A történetem azt hiszem, ide illik.... Még 1998-ban kezdődött, gyakorlatilag azóta lebeg felettem a Crohn árnya. Egy nőgyógyászati műtétet követően már egy hónap múlva alhasi görcseim kezdődtek, és mire több vizsgálat során, 4 hónap alatt kiderült végre, hogy a panaszaimat bélszűkület okozza - addigra kb. 50 kilóra fogytam (a 170cm magasságom mellett a normális 60 kg-ról) és a végén folyamatos 39 fokos lázam volt.
Kaposváron műtöttek. A műtét területén tályog alakult ki, majd a hasfal renoválására hamarosan újabb műtét következett. Felmerült ugyan a Crohn gyanúja mindamellett, hogy a korábbi nőgyógyászati műtét miatti összenövések is okozhatták a bélszűkület, de előbbi tudtommal nem volt bizonyítható.

Azóta állandó hasmenés, de minimum híg, időnként nyákos széklet volt az állandó jellemző - a mai napig-, így akkori párom molesztálására elmentem 2000-ben újra orvoshoz, szintén Kaposváron többek közt béltükrözésre ítéltettem. A diagnózis IBS volt; mivel a gyulladt vastagbél-nyálkahártya mellett a szövettan nem igazolt egyéb betegséget, újra fellélegezthettem a Crohn gyanúja alól. Ezért aztán nem is foglalkoztam ezzel tovább.

Bár a hasmenés és a többi nem változott, de én hátradőltem, az IBS-t egy azonosíthatatlan, meg-nem-fogható valamiként tudatosítva nem foglalkoztam vele tovább, nem-problémaként rögzítettem, inkább megtanultam együttélni vele. Nem olyan nehéz; például egy esti randin biztosan nem rendeltem zöldséget vacsorára, hiszen eléggé felpuffaszt, stb... ;)
Utólag visszagondolva időnként voltak csak rosszabb időszakok, amikor a szokásos állandó tünetek mellett (puffadás, hasmenés) egy ideig volt, amikor görcsöltem nem túl sokkal étkezés után, de mivel a gyomorfekélyt helicobacter-vizsgálattal kizárták 2009-ben, így mivel szerencsére egy idő után megszűntek, nem foglalkoztam ezzel sem tovább.

Nemrég, 2013 novemberében kezdődtek újra a nagyobb görcsök, konkrétan étkezés után 4 órával, szinte óramű pontosságával. Eleinte nyombélfekélyre gyanakodtunk a háziorvosommal, de végül 2014 márciusban a gyomortükrözés ezt kizárta. Ezután májusban egy másik gasztroneterológus orvos egyéb étellallergiák vizsgálatával és kizárásával laktóz-intoleranciát állapított meg a gondjaim forrásaként. Hiába szerettem volna hinni benne, hogy pusztán ez okozza a panaszamat, miután felgyógyultam a vizsgálat okozta fájdalmakból a korábbi panaszaim újra folytatódtak.
Azóta augusztusban a CT és a vastagbél-tükrözés megállapította, hogy a terminális ileuson bélszűkületem van, valamint egy kisebb fekély; és a vastagbélben a coecum deformált, gyulladásban van, továbbá pszeudopolipok, vagy mi a szöszök vannak rajta. Ez utóbbit azóta sem tudom pontosan, mit jelent, aggódjak e miatta, vagy sem. A szövettan egyelőre folyamatban van. Szóval most mondták ki először kokrétan a Crohn létét, egyelőre emésztgetem a gondolatát...

Mindenesetre lelkileg azt kell mondjam, az élet megcáfolta számomra a korábban hinni vélt "a biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál" elméletet. Ugyanis rá kellett jönnöm, hogy amíg az évek alatt hihettem abban, hogy "csak" a korábbi nőgyógyászati műtét okozta összenövések okozzák a problémát, addig valamiféle ostoba, de pozitív optimizmus segített abban, hogy ne vegyem komolyan a problémát. Most, 2014-ben azt a választ kaptam, hogy 1998-ban valószínűleg véletlen egybeesés volt a nőgyógyászati műtét okozta összenövések és a Crohn első megnyilvánulása.

A lelki tényezők szerepe a betegség aktiválódásában esetemben számomra vitathatatlan: amikor 1998-ban először alakult ki bélszűkületem, ezt megelőzően édesapám betegségét és halálát néztem és szenvedtem végig. Most, bár ennyire nem ennyire súlyos a lelki trauma, de az elhúzódó és megoldatlan munkahelyi és érzelmi stressz az utóbbi években állandó szereplő volt... Tehát, amit tudok a Crohn-ról - alátámasztják a tüneteim, bármennyire nem szeretném is..

Éppen a fentiek miatt az a meggyőződésem, hogy ha a lelki nyugalmat sikerül megteremteni, akkor a betegség talán tünetmentesíthető. Esetemben így volt közel 16 évig. Légyszi, mégha nem is értetek velem egyet se javítsatok ki durván.. Jobb, ha meghagytok abban a tudatban, hogy hatással vagyok a betegség alakulására...

Így aztán most szedem nénány napja a Pentasa-t, és várom a csodát, hogy ettől megoldódik minden...

Nincs jelen

 

#54 2014-09-04 16:26

andreas31
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

És ez így is van...a dokik környezeti tényezője,genetika,immunrendszer stb. ugyan ezt jelenti= (Tf)=tudja f...m=valami,amit a tudomány nem ismer (el) egyelőre.Aztán talán 50 év múlva büntetik,ha valaki steroidot meg biológiait alkalmaz,mint anno az elektro shokknál ugyebár.

Nincs jelen

 

#55 2014-09-05 10:15

Roli93
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Sziasztok! Átmásolnék egy hozzászólást a testsúly topicból, mert ide is tartozik sajnos!

22 éves vagyok és 9 éves koromban diagnosztizáltak colitis-szel. Nálam a pentasa szedése bevált. 18 éves koromban a gyermek klinikáról átirányítottak a felnőtt orvoshoz, aki azt mondta a szokásos vizsgálatok után, hogy fogalma sincs mi alapján diagnosztizálták nálam a betegséget, még egy végbél tükrözést is csinált ami negatív lett. Azt mondta nyugodtan elhagyhatom a gyógyszer szedését. Ekkor voltam 53-54 kg a magam 170 centijéhez, folyamatos edzés mellett. Ahogy teltek a hónapok, és edzettem tovább gyógyszer nélkül egyszer csak el kezdtek jönni a kilók (izomban) és már egy éve tartom a 65-70 kilót. A bibi azonban most jött elő, ugyanis sorra gyulladnak be a szerveim, ízületeim. A mellékherémben is van egy kellemetlen gyulladás, a torkom nagyon rég óta gyulladt, illetve most a térdem nem bírja hetek óta a terhelést, dagadni viszont nem dagad. Van még otthon a régi gyógyszeremből, arra gondoltam esetleg újra el kezdem szedni, mert egyik panaszomra sem találtam eddig megoldást. Esetleg valaki járt már ebben a cipőben? Előre is köszi a válaszokat.

Üdv,
Roland

Szerkesztette: Roli93 (2014-09-05 10:15)

Nincs jelen

 

#56 2014-09-08 11:28

Tami
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Tizenéves koromban kezdődtek a tünetek...
Soha nem hanyagoltam el, de igazán semmi extrát nem mutatott a tucatnyi vérkép, a 7!! gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés se. Volt ilyen beöntéses röntgen vagy milyen vizsgálatom is...
22 voltam mikor napról napra szinte épültem le...fájdalom, fogyás...Nagy hírű orvosom volt és nem jött rá mi a baj...
Aztán karácsony előtt már minden bajom volt...már a vékonybél tartalom se jófele jött...
Kiderült, szinte teljes szűkület, és a műtétkor derült ki a crohn...
Azóta már 2x műtöttek...amellett, hogy folyamatosan jártam kontrollra, szedtem a gyógyszereket stb...
A vérkép sose mutatta, hogy aktív lennék...egyszerűen mindig jött mint derült égből a villámcsapás...
Legutóbb 2 éve 60 cm vékonybelem bánta...és úgy hogy nem voltak tünetek.!!!!
Azt mndta a doki, hogy nálam ilyen alattomos a betegség...hát köszi...
Folyamatosan jártam vissza, vizsgálatokra, hogy ne legyen baj... és tessék...

Úgyhogy az hangyán, hogy dfiagnózis nélkül...de igazán nekem a diagnózis óta is 2 műtétem volt tünetek nélkülll:-( Nincs már meg 120 cm vékonybelem... és ez csak rosszabb lesz :-(

Nincs jelen

 

#57 2014-09-10 08:27

andreas31
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Ezek bizony érdekes dolgok.Sok orvos úgy nyilatkozik erről,hogy pl. 0,5-ös CRP-vel nincs IBD!Mások szerint meg van.Na,akkor melyik az igaz???Tünetek nélkül eljutni ilyen szintre,mint a Tiéd?????Van orvos,aki szerint lehetetlen,van aki szerint lehetséges,Te meg élő bizonyíték vagy az utóbbira!!!!Nekem is viszonylag enyhének mondhatók az eddig tapasztalt tüneteim,de ennek ellenére nem vagyok meggyőződve arról, hogy belül nem zajlik valami szűkületesítő/hegesítő történet (akár észrevétlen) ami később szikét igényelne.Ez zavar is,de hogy lehetne ezt nyomon követni???Nem úgy működik,mint a torokfájás,hogy kinyitod a szádat! :D Félévente MR enterográfia????Én megnézetem így a vékony részt azt hiszem,bár elvileg (orvosilag) nincs rá szükség.Az esetedet is figyelembe véve mégis úgy gondolom,hogy szükséges,max. utólag felesleges,de veszett több is Mohácsnál........

Szerkesztette: andreas31 (2014-09-10 08:30)

Nincs jelen

 

#58 2015-01-20 05:49

inf3rno
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Szia!

Én gyakorlatilag gyerekkorom óta hasfájós voltam, később olyan 20 éves korom körül kialakult enyhe ízületi gyulladásom, ami kb fél évente előjött. Nem volt súlyos, nem szedtem rá semmit, a háziorvos azt mondta, hogy osteoarthritis, utánanéztem, nem gyógyítható autoimmun betegség. Gondoltam majd elmegyek vele szakorvoshoz, ha már annyira súlyos lesz, hogy nem bírom ki. Kb ezzel egy időben alakult ki ekcémám is, ami csak télen jött ki, eleinte enyhe volt, aztán később egyre jobban erősödött. Teltek múltak az évek átestem 2 év depresszión teljesen más okból, majd 24 éves koromban kivették a mandulámat, mert már 1-2 havonta begyulladt. Voltak allergiás tüneteim, amik főleg reggel jöttek ki, volt, hogy a szemem is bedagaft, de az allergia vizsgálat semmit nem mutatott. Volt, hogy fulladtam is, arra azt mondták, hogy enyhe pánikrohamom van. Volt, hogy nyáron egy hétig görcsölt az epém környéke, de mire eljutotam vele orvoshoz elmúlt, és az ultrahang nem mutatott semmit. Végül 25 éves koromban hazaköltöztem (előtte csak hétvégeken és nyáron voltam itthon), és szép lassan minden kezdett egyre rosszabb lenni hónapról hónapra. Kialakult rövidlátásom, amit a monitor bámulásának tudtam be. Állandóan hidegek voltak a lábaim, egyedül a mozgás segített. Égett a szemem, szemszárazságom volt, állandóan allergiás voltam, memória problémáim voltak/vannak. 29 éves koromban (most decemberben) aztán beszereltem egy csobogót, és minden kezdett hatványozottan rosszabb lenni. Most már hétről hétre ment a dolog, kb. 2 hetente ecseteltettem az ínyem, a jobb bordaív alatt állandó feszülést éreztem, állandóan felriadtam este, képtelen voltam aludni, rémálmaim voltak, izom problémáim is voltak, könnyen elejtettem dolgokat. Most januárban elkezdett csöngeni a fülem is. Szóval összességében gyakorlatilag egész életemben diagnózis nélkül voltam, és örülhettem, ha nem titulálnak hipohondernek, mert az orvosok fele kb ezt tette, a másik fele meg a tüneteket elnyomó terápiát írt fel.

Végül utánanéztem, hogy mi okozhat fül csengést, aztán leesett, hogy akkor kezdett el csöngeni először egy rövid ideig, amikor megbolygattam az ablakomon a sziloplasztra ránőtt fekete penészt (valszeg valamilyen Aspergillus, esetleg kevert telepek, mindenesetre nincsen semmilyen jellegzetes penész szaga). Megpróbáltam hypos vízzel, fültisztító pálcikával letakarítani, mert a csobogó miatt megnövekedett a páratartalom, aztán láthatóan elszaporodott. Hát nem jött össze a mutatvány, csak felkavartam a spórákat, amik beleszálltak az orromba, és fülkürthurutot okoztak. Mikor elmeséltem a fülorrgégészemnek, hogy a penész miatt van, az csak legyintett, hogy az nem úgy van, és felírt egy orrsprayt a hurutra. Utána fogtam átkentem az egész ablakomat tömény domestossal, és pár napon belül elmúltak az ízületi fájdalmaim és az allergiám. Újra érzem a szagokat, az ínygyulladásom elmúlt. Az ekcémám sokat mérséklődött, a látásom napról napra javul, egyedül a fülcsengés meg az emésztőrendszeri gondjaim maradtak meg (valószínűleg a beleimbe is beköltözött vagy ugyanez vagy Candida), de azokat kezelem, és úgy látszik szép lassan azok is elmúlnak majd. A memóriám már valószínűleg sosem lesz a régi, de azzal megtanultam együtt élni. Mindent listázok, ami fontos.

USA-ban pór éve nagy hypeja van a fekete penésznek, most már értem, hogy miért. Ott főleg probléma, mert fa házaik vannak, amik ha beáznak, akkor hasonlóan súlyos, vagy még súlyosabb tüneteket okoznak, mint amik nekem voltak. Itthon sajnos az orvosoknak lövése sincsen a problémáról, meg úgy általában nincs bent a dolog a köztudatban, és hülyének nézik az ember, ha egyáltalán előhozza a témát. Elég ignoránsak az emberek, ami bosszantó. Ha nem lett volna egészségügyi végzettségem, és nem tudnék angolul, akkor kb esélyem sem lett volna kideríteni, hogy mi a gond, aztán lehet, hogy kórházban végeztem volna, mert már közel voltam ahhoz a szinthez. Volt egy kialakult epeszűkületem sárga széklettel, ami pár napon belül akár sárgasághoz és máj gyulladáshoz is vezethetett volna, ha nem lépek időben.

Még nem mondom, hogy siker sztoriról van szó, mert eltart majd egy darabig a felépülés, és nem tudom felmérni, hogy milyen maradandó egészségkárosodásom lett abból, hogy gyakorlatilag egész életemben penészes levegőn éltem. Aggódok a májrák miatt, mert régebben (mandulaműtét előtt) a háziorvosom megjegyezte, hogy enyhén megnagyobbodott a májam, és pl az aflatoxin, amit Aspergillus-ok termelnek, májelhalást és rákot is tud okozni. Van még másik ablakon is belőle, szerintem kitenyésztem, aztán megpróbálom beazonosítani, hogy milyen fajról van szó, esetleg elviszem laborba, hogy csinálják meg nekem. Most már egy hete takarítok, de baromi lassan megy a gomba mentesítés. Egy szobával végeztem eddig.

Nincs jelen

 

#59 2017-02-24 23:22

molnara1
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Sziasztok!

Sajnos még nekem nem állapították meg a betegségem. Régebben nekem nem fájt a hasam, bármit meg tudtam enni.
2012 augusztusában hirtelen a nyaraláskor kezdődtek a tüneteim, görcsös hasfájás, állandó székelési inger, hasmenés, napi több alkallommal. Bármit ettem, utánna begörcsöltem és a hasam is puffadt. Szinte nyaralásból alig tudtam hazajönni. Ezután meglátogattam a háziorvosomat, aki Meteospasmyl-t és No-SPA-t ajánlott.  Mivel akkor magas vérnyomással egy teljes kivizsgálásra elküldtek, így vérvételen is voltam. A labor eredményen egyedűl a GPT volt a duplája a hátérértéknek, amire azt mondták az orvosok, hogy a leleten az egy-két * az nem számít. A háziorvosomtól kapott két gyógyszer nem hatott semmit, így ezután elmentem gasztroenterológushoz, még mindig erős fájdalmaim voltak a köldökömnél. A gasztroenterológus először refluxra gondolt, így kiírt nekem Controloc-ot. Sajnos egy jó ideig szedtem, de nem sokat segített. Még mindig rosszul voltam. Szinte alig tudtam már elmenni valahova, fájdalomtól és a vécézési inger miatt. Még mindig hasmenésem volt 2-3 hónap után is, amikor is egy alkalommal nagyon sötét lett a székletem, majdnem fekete, majd újra meglátogattam a gasztroenterológust. Ekkor már 12kg-ot fogytam. Ezután egy gyomortükrözés következett, amin nyombélgyulladást állapított meg, helicobacter  negatív. Tanácsa az volt, hogy szedjem még tovább a Controloc-ot. Fájdalmaim valamennyire csökkentek, de a gyógyszer mellett is maradt a hasmenés, igaz naponta 2x és az állandó székelési inger. Majd ez után állandó szúró fájdalmat éreztem a végbélnél, így meglátogattam egy urológust, aki fissura ani-t állapított meg. A köldökömnél a fájdalom egy idő után enyhébb lett.

2014 februárjában volt egy idegbecsípődésem, amire a háziorvos Diclac-ot írt fel, amit én a leírás elolvasása nélkül beszedtem, inkább ne tettem volna. :( Ebből tanultam...
A köldökömnél a fájdalom újra nagyon erős lett, de szerencsére csak 2 szemet vettem be a Diclac-ból. Ezután vissza a gasztroenterológushoz, aki megint kiírta a Controloc-ot. Több hónapig újra szedtem.

2015 januárban egy névnap ünneplésekor ittam 1 pohár rövidet és egy pohár bort (addig a betegségem kezdete óta semmit), bíztam benne, hogy nem lesz semmi bajom. Sajnos az lett a következménye, hogy újra nagyon begörcsöltem.
Így újra visszamentem a gasztroenterológushoz, aki - nehéz kitalálni- megint felírta a Controloc-ot.

A három év alatt azt meg tudtam figyelni, hogy miket nem bírok megenni és meginni: tej, hüvelyesek, paradicsom, rostos, tejcsokoládé, fúszeres ételek, stb. Így ezeket próbálom kerülni. A fájdalmaimnál pedig megfigyeltem, hogy a ősszel és tavasszal és a frontoknál mindig felerősödnek és olyankor nagyon rosszul vagyok.
Augusztusban kerestem egy újabb gasztroenterológust, aki beszélgetés alapján megállapítota, hogy idűlt gasztritisem van.  :)

2015 szeptemberében öcsémnek is ugyanezek a panaszok jelentkeztek, így felkeresett ő is egy orvost, aki véletlenül (már nem tudott mit kitalálni a Colonoscopian kívűl) 2016 májusában Crohn betegséget állapított meg.
Ezután felkerestem ugyanezt az orvost. Aki egyből vastagbél tükrözést csinált. Gyulladást nem talált, egy polipot távolított el (Adenoma tubulare),ami miatt állandó kontrollra kell majd járnom 2 évente.
Mivel közvetlenül a köldökömnél a fájdalom még mindig fennált, bár azt mondta, hogy azt a részt nem tudja megnézni gyomortükrözéssel, de azért csinál egyet. A gyomortükrözés eredménye gyógyult GERD lett. Ami miatt Gelbra-t kellet szednem,  amit sajnos nem bírtam, szerintem a miatt folyamatosan puffadtam. Már egy pohár víztől is. Amikor újra meglátogattam azt mondta, hogy ő már nem tudja, hogy mi bajom van...

Most ott tartok, hogy újabb orvos, aki azt mondta, hogy a tünetek egyrésze vékonybél Crohn betegségére utal, más viszont nem. Calprotectin és lisztérzékenységvizsgálat negatív lett. Hétfőn pedig CT Enterográfia következik. A mostani labor lett a legrosszabb, az eddigiek közül, pedig most szinte alig néztek valamit. Glükóz, fehérvérsejt, neutrofil, monocita magasabb, CRP most sem magas 4,9. Megfázva nem voltam és nem is vagyok...

Jelenlegi tüneteim: haspuffadás főleg este, enyhe fájdalom közvetlenül a köldököm felett és bal oldalon mellette, néha a hasam alján (frontoknál erősebb a fájdalom), néha szúró fájdalom a végbélnél. Hasmenés reggel,vagy bizonyos ételek után. Ízületi fájdalmak. Sportolás (foci) után hasfájás. Dec közepétől jan elejéig 8kg fogyás, most megállt, remélem, hogy újra vissza tudom szedni...

Mostmár nagyon várom a jövőhetet és a CT eredményéti... :)

Nincs jelen

 

#60 2017-02-25 00:44

inf3rno
Tag

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Szia!

Első olvasatra IBS-nek hangzik, amit írtál.

Hol voltál nyaralni? Miket ettél, mielőtt elkezdődött ez az egész?

Nincs jelen

 
  • Fórum
  •  » Crohn-Colitis
  •  » Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB