• Fórum
  •  » Crohn-Colitis
  •  » Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

#51 2014-08-09 23:22

rny
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

A kontraszt anyag hashajto hatasu, ahogy latom eltero hogy kinel mennyire. Nekem meg mondtak is a vegen, hogy ne induljak meg el, mert elegge leert a cucc ahogy  lattak a ctn... Ahogy elkezdtem inni rogton jott a hasmenes is.
Az utazas nekem szerencsere max 15 perc volt onnan, ugyhogy nem volt gond, de hosszabb tavokat nem igen lehet bevallalni utana

Nincs jelen

 

#52 2014-08-12 10:46

clió
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Én hasonló cipõben jártam, tragikus végkifejlettel. Még ma is probléma a helyes diagnózis felállítása, különösen akkor, ha
1. olyan vizsgáló orvoshoz kerül az ember aki nem gyakorlott az IBD-ben.
2. ha valakinek olyanok a tünetei, illetve a vizsgált bélszakasza, hogy nem tudják eldönteni, hogy Crohn, colitis vagy esetleg lisztérzékenység a helyes diagnózis.

Errõl beszámoltam egy kérdõíves felmérésben (mccbe.hu), éppen 10 évvel ezelõtt. Érdemes lenne újra megismételni az akkori kutatás néhány kérdését, amibõl megtudhatnánk, mi változott azóta a betegek életminõségében.
Csak az a baj, hogy engem közben - az elõzõ vezetõség - kir
ugott az egyesületbõl, mert következetesen a betegek érdekeit védtem, ami nem igen tetszett nekik. Sajna, úgy tûnik, a mostaniakat sem igazán érdekli a téma.

Üdv:
Clió

Nincs jelen

 

#53 2014-09-02 00:08

Retana
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Sziasztok!

A történetem azt hiszem, ide illik.... Még 1998-ban kezdõdött, gyakorlatilag azóta lebeg felettem a Crohn árnya. Egy nõgyógyászati mûtétet követõen már egy hónap múlva alhasi görcseim kezdõdtek, és mire több vizsgálat során, 4 hónap alatt kiderült végre, hogy a panaszaimat bélszûkület okozza - addigra kb. 50 kilóra fogytam (a 170cm magasságom mellett a normális 60 kg-ról) és a végén folyamatos 39 fokos lázam volt.
Kaposváron mûtöttek. A mûtét területén tályog alakult ki, majd a hasfal renoválására hamarosan újabb mûtét következett. Felmerült ugyan a Crohn gyanúja mindamellett, hogy a korábbi nõgyógyászati mûtét miatti összenövések is okozhatták a bélszûkület, de elõbbi tudtommal nem volt bizonyítható.

Azóta állandó hasmenés, de minimum híg, idõnként nyákos széklet volt az állandó jellemzõ - a mai napig-, így akkori párom molesztálására elmentem 2000-ben újra orvoshoz, szintén Kaposváron többek közt béltükrözésre ítéltettem. A diagnózis IBS volt; mivel a gyulladt vastagbél-nyálkahártya mellett a szövettan nem igazolt egyéb betegséget, újra fellélegezthettem a Crohn gyanúja alól. Ezért aztán nem is foglalkoztam ezzel tovább.

Bár a hasmenés és a többi nem változott, de én hátradõltem, az IBS-t egy azonosíthatatlan, meg-nem-fogható valamiként tudatosítva nem foglalkoztam vele tovább, nem-problémaként rögzítettem, inkább megtanultam együttélni vele. Nem olyan nehéz; például egy esti randin biztosan nem rendeltem zöldséget vacsorára, hiszen eléggé felpuffaszt, stb... ;)
Utólag visszagondolva idõnként voltak csak rosszabb idõszakok, amikor a szokásos állandó tünetek mellett (puffadás, hasmenés) egy ideig volt, amikor görcsöltem nem túl sokkal étkezés után, de mivel a gyomorfekélyt helicobacter-vizsgálattal kizárták 2009-ben, így mivel szerencsére egy idõ után megszûntek, nem foglalkoztam ezzel sem tovább.

Nemrég, 2013 novemberében kezdõdtek újra a nagyobb görcsök, konkrétan étkezés után 4 órával, szinte óramû pontosságával. Eleinte nyombélfekélyre gyanakodtunk a háziorvosommal, de végül 2014 márciusban a gyomortükrözés ezt kizárta. Ezután májusban egy másik gasztroneterológus orvos egyéb étellallergiák vizsgálatával és kizárásával laktóz-intoleranciát állapított meg a gondjaim forrásaként. Hiába szerettem volna hinni benne, hogy pusztán ez okozza a panaszamat, miután felgyógyultam a vizsgálat okozta fájdalmakból a korábbi panaszaim újra folytatódtak.
Azóta augusztusban a CT és a vastagbél-tükrözés megállapította, hogy a terminális ileuson bélszûkületem van, valamint egy kisebb fekély; és a vastagbélben a coecum deformált, gyulladásban van, továbbá pszeudopolipok, vagy mi a szöszök vannak rajta. Ez utóbbit azóta sem tudom pontosan, mit jelent, aggódjak e miatta, vagy sem. A szövettan egyelõre folyamatban van. Szóval most mondták ki elõször kokrétan a Crohn létét, egyelõre emésztgetem a gondolatát...

Mindenesetre lelkileg azt kell mondjam, az élet megcáfolta számomra a korábban hinni vélt "a biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál" elméletet. Ugyanis rá kellett jönnöm, hogy amíg az évek alatt hihettem abban, hogy "csak" a korábbi nõgyógyászati mûtét okozta összenövések okozzák a problémát, addig valamiféle ostoba, de pozitív optimizmus segített abban, hogy ne vegyem komolyan a problémát. Most, 2014-ben azt a választ kaptam, hogy 1998-ban valószínûleg véletlen egybeesés volt a nõgyógyászati mûtét okozta összenövések és a Crohn elsõ megnyilvánulása.

A lelki tényezõk szerepe a betegség aktiválódásában esetemben számomra vitathatatlan: amikor 1998-ban elõször alakult ki bélszûkületem, ezt megelõzõen édesapám betegségét és halálát néztem és szenvedtem végig. Most, bár ennyire nem ennyire súlyos a lelki trauma, de az elhúzódó és megoldatlan munkahelyi és érzelmi stressz az utóbbi években állandó szereplõ volt... Tehát, amit tudok a Crohn-ról - alátámasztják a tüneteim, bármennyire nem szeretném is..

Éppen a fentiek miatt az a meggyõzõdésem, hogy ha a lelki nyugalmat sikerül megteremteni, akkor a betegség talán tünetmentesíthetõ. Esetemben így volt közel 16 évig. Légyszi, mégha nem is értetek velem egyet se javítsatok ki durván.. Jobb, ha meghagytok abban a tudatban, hogy hatással vagyok a betegség alakulására...

Így aztán most szedem nénány napja a Pentasa-t, és várom a csodát, hogy ettõl megoldódik minden...

Nincs jelen

 

#54 2014-09-04 16:26

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

És ez így is van...a dokik környezeti tényezõje,genetika,immunrendszer stb. ugyan ezt jelenti= (Tf)=tudja f...m=valami,amit a tudomány nem ismer (el) egyelõre.Aztán talán 50 év múlva büntetik,ha valaki steroidot meg biológiait alkalmaz,mint anno az elektro shokknál ugyebár.

Nincs jelen

 

#55 2014-09-05 10:15

Roli93
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Sziasztok! Átmásolnék egy hozzászólást a testsúly topicból, mert ide is tartozik sajnos!

22 éves vagyok és 9 éves koromban diagnosztizáltak colitis-szel. Nálam a pentasa szedése bevált. 18 éves koromban a gyermek klinikáról átirányítottak a felnõtt orvoshoz, aki azt mondta a szokásos vizsgálatok után, hogy fogalma sincs mi alapján diagnosztizálták nálam a betegséget, még egy végbél tükrözést is csinált ami negatív lett. Azt mondta nyugodtan elhagyhatom a gyógyszer szedését. Ekkor voltam 53-54 kg a magam 170 centijéhez, folyamatos edzés mellett. Ahogy teltek a hónapok, és edzettem tovább gyógyszer nélkül egyszer csak el kezdtek jönni a kilók (izomban) és már egy éve tartom a 65-70 kilót. A bibi azonban most jött elõ, ugyanis sorra gyulladnak be a szerveim, ízületeim. A mellékherémben is van egy kellemetlen gyulladás, a torkom nagyon rég óta gyulladt, illetve most a térdem nem bírja hetek óta a terhelést, dagadni viszont nem dagad. Van még otthon a régi gyógyszerembõl, arra gondoltam esetleg újra el kezdem szedni, mert egyik panaszomra sem találtam eddig megoldást. Esetleg valaki járt már ebben a cipõben? Elõre is köszi a válaszokat.

Üdv,
Roland

Szerkesztette: Roli93 (2014-09-05 10:15)

Nincs jelen

 

#56 2014-09-08 11:28

Tami
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Tizenéves koromban kezdõdtek a tünetek...
Soha nem hanyagoltam el, de igazán semmi extrát nem mutatott a tucatnyi vérkép, a 7!! gyomortükrözés és a vastagbéltükrözés se. Volt ilyen beöntéses röntgen vagy milyen vizsgálatom is...
22 voltam mikor napról napra szinte épültem le...fájdalom, fogyás...Nagy hírû orvosom volt és nem jött rá mi a baj...
Aztán karácsony elõtt már minden bajom volt...már a vékonybél tartalom se jófele jött...
Kiderült, szinte teljes szûkület, és a mûtétkor derült ki a crohn...
Azóta már 2x mûtöttek...amellett, hogy folyamatosan jártam kontrollra, szedtem a gyógyszereket stb...
A vérkép sose mutatta, hogy aktív lennék...egyszerûen mindig jött mint derült égbõl a villámcsapás...
Legutóbb 2 éve 60 cm vékonybelem bánta...és úgy hogy nem voltak tünetek.!!!!
Azt mndta a doki, hogy nálam ilyen alattomos a betegség...hát köszi...
Folyamatosan jártam vissza, vizsgálatokra, hogy ne legyen baj... és tessék...

Úgyhogy az hangyán, hogy dfiagnózis nélkül...de igazán nekem a diagnózis óta is 2 mûtétem volt tünetek nélkülll:-( Nincs már meg 120 cm vékonybelem... és ez csak rosszabb lesz :-(

Nincs jelen

 

#57 2014-09-10 08:27

andreas31
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Ezek bizony érdekes dolgok.Sok orvos úgy nyilatkozik errõl,hogy pl. 0,5-ös CRP-vel nincs IBD!Mások szerint meg van.Na,akkor melyik az igaz???Tünetek nélkül eljutni ilyen szintre,mint a Tiéd?????Van orvos,aki szerint lehetetlen,van aki szerint lehetséges,Te meg élõ bizonyíték vagy az utóbbira!!!!Nekem is viszonylag enyhének mondhatók az eddig tapasztalt tüneteim,de ennek ellenére nem vagyok meggyõzõdve arról, hogy belül nem zajlik valami szûkületesítõ/hegesítõ történet (akár észrevétlen) ami késõbb szikét igényelne.Ez zavar is,de hogy lehetne ezt nyomon követni???Nem úgy mûködik,mint a torokfájás,hogy kinyitod a szádat! :D Félévente MR enterográfia????Én megnézetem így a vékony részt azt hiszem,bár elvileg (orvosilag) nincs rá szükség.Az esetedet is figyelembe véve mégis úgy gondolom,hogy szükséges,max. utólag felesleges,de veszett több is Mohácsnál........

Szerkesztette: andreas31 (2014-09-10 08:30)

Nincs jelen

 

#58 2015-01-20 05:49

inf3rno
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Szia!

Én gyakorlatilag gyerekkorom óta hasfájós voltam, késõbb olyan 20 éves korom körül kialakult enyhe ízületi gyulladásom, ami kb fél évente elõjött. Nem volt súlyos, nem szedtem rá semmit, a háziorvos azt mondta, hogy osteoarthritis, utánanéztem, nem gyógyítható autoimmun betegség. Gondoltam majd elmegyek vele szakorvoshoz, ha már annyira súlyos lesz, hogy nem bírom ki. Kb ezzel egy idõben alakult ki ekcémám is, ami csak télen jött ki, eleinte enyhe volt, aztán késõbb egyre jobban erõsödött. Teltek múltak az évek átestem 2 év depresszión teljesen más okból, majd 24 éves koromban kivették a mandulámat, mert már 1-2 havonta begyulladt. Voltak allergiás tüneteim, amik fõleg reggel jöttek ki, volt, hogy a szemem is bedagaft, de az allergia vizsgálat semmit nem mutatott. Volt, hogy fulladtam is, arra azt mondták, hogy enyhe pánikrohamom van. Volt, hogy nyáron egy hétig görcsölt az epém környéke, de mire eljutotam vele orvoshoz elmúlt, és az ultrahang nem mutatott semmit. Végül 25 éves koromban hazaköltöztem (elõtte csak hétvégeken és nyáron voltam itthon), és szép lassan minden kezdett egyre rosszabb lenni hónapról hónapra. Kialakult rövidlátásom, amit a monitor bámulásának tudtam be. Állandóan hidegek voltak a lábaim, egyedül a mozgás segített. Égett a szemem, szemszárazságom volt, állandóan allergiás voltam, memória problémáim voltak/vannak. 29 éves koromban (most decemberben) aztán beszereltem egy csobogót, és minden kezdett hatványozottan rosszabb lenni. Most már hétrõl hétre ment a dolog, kb. 2 hetente ecseteltettem az ínyem, a jobb bordaív alatt állandó feszülést éreztem, állandóan felriadtam este, képtelen voltam aludni, rémálmaim voltak, izom problémáim is voltak, könnyen elejtettem dolgokat. Most januárban elkezdett csöngeni a fülem is. Szóval összességében gyakorlatilag egész életemben diagnózis nélkül voltam, és örülhettem, ha nem titulálnak hipohondernek, mert az orvosok fele kb ezt tette, a másik fele meg a tüneteket elnyomó terápiát írt fel.

Végül utánanéztem, hogy mi okozhat fül csengést, aztán leesett, hogy akkor kezdett el csöngeni elõször egy rövid ideig, amikor megbolygattam az ablakomon a sziloplasztra ránõtt fekete penészt (valszeg valamilyen Aspergillus, esetleg kevert telepek, mindenesetre nincsen semmilyen jellegzetes penész szaga). Megpróbáltam hypos vízzel, fültisztító pálcikával letakarítani, mert a csobogó miatt megnövekedett a páratartalom, aztán láthatóan elszaporodott. Hát nem jött össze a mutatvány, csak felkavartam a spórákat, amik beleszálltak az orromba, és fülkürthurutot okoztak. Mikor elmeséltem a fülorrgégészemnek, hogy a penész miatt van, az csak legyintett, hogy az nem úgy van, és felírt egy orrsprayt a hurutra. Utána fogtam átkentem az egész ablakomat tömény domestossal, és pár napon belül elmúltak az ízületi fájdalmaim és az allergiám. Újra érzem a szagokat, az ínygyulladásom elmúlt. Az ekcémám sokat mérséklõdött, a látásom napról napra javul, egyedül a fülcsengés meg az emésztõrendszeri gondjaim maradtak meg (valószínûleg a beleimbe is beköltözött vagy ugyanez vagy Candida), de azokat kezelem, és úgy látszik szép lassan azok is elmúlnak majd. A memóriám már valószínûleg sosem lesz a régi, de azzal megtanultam együtt élni. Mindent listázok, ami fontos.

USA-ban pór éve nagy hypeja van a fekete penésznek, most már értem, hogy miért. Ott fõleg probléma, mert fa házaik vannak, amik ha beáznak, akkor hasonlóan súlyos, vagy még súlyosabb tüneteket okoznak, mint amik nekem voltak. Itthon sajnos az orvosoknak lövése sincsen a problémáról, meg úgy általában nincs bent a dolog a köztudatban, és hülyének nézik az ember, ha egyáltalán elõhozza a témát. Elég ignoránsak az emberek, ami bosszantó. Ha nem lett volna egészségügyi végzettségem, és nem tudnék angolul, akkor kb esélyem sem lett volna kideríteni, hogy mi a gond, aztán lehet, hogy kórházban végeztem volna, mert már közel voltam ahhoz a szinthez. Volt egy kialakult epeszûkületem sárga széklettel, ami pár napon belül akár sárgasághoz és máj gyulladáshoz is vezethetett volna, ha nem lépek idõben.

Még nem mondom, hogy siker sztoriról van szó, mert eltart majd egy darabig a felépülés, és nem tudom felmérni, hogy milyen maradandó egészségkárosodásom lett abból, hogy gyakorlatilag egész életemben penészes levegõn éltem. Aggódok a májrák miatt, mert régebben (mandulamûtét elõtt) a háziorvosom megjegyezte, hogy enyhén megnagyobbodott a májam, és pl az aflatoxin, amit Aspergillus-ok termelnek, májelhalást és rákot is tud okozni. Van még másik ablakon is belõle, szerintem kitenyésztem, aztán megpróbálom beazonosítani, hogy milyen fajról van szó, esetleg elviszem laborba, hogy csinálják meg nekem. Most már egy hete takarítok, de baromi lassan megy a gomba mentesítés. Egy szobával végeztem eddig.

Nincs jelen

 

#59 2017-02-24 23:22

molnara1
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Sziasztok!

Sajnos még nekem nem állapították meg a betegségem. Régebben nekem nem fájt a hasam, bármit meg tudtam enni.
2012 augusztusában hirtelen a nyaraláskor kezdõdtek a tüneteim, görcsös hasfájás, állandó székelési inger, hasmenés, napi több alkallommal. Bármit ettem, utánna begörcsöltem és a hasam is puffadt. Szinte nyaralásból alig tudtam hazajönni. Ezután meglátogattam a háziorvosomat, aki Meteospasmyl-t és No-SPA-t ajánlott.  Mivel akkor magas vérnyomással egy teljes kivizsgálásra elküldtek, így vérvételen is voltam. A labor eredményen egyedûl a GPT volt a duplája a hátérértéknek, amire azt mondták az orvosok, hogy a leleten az egy-két * az nem számít. A háziorvosomtól kapott két gyógyszer nem hatott semmit, így ezután elmentem gasztroenterológushoz, még mindig erõs fájdalmaim voltak a köldökömnél. A gasztroenterológus elõször refluxra gondolt, így kiírt nekem Controloc-ot. Sajnos egy jó ideig szedtem, de nem sokat segített. Még mindig rosszul voltam. Szinte alig tudtam már elmenni valahova, fájdalomtól és a vécézési inger miatt. Még mindig hasmenésem volt 2-3 hónap után is, amikor is egy alkalommal nagyon sötét lett a székletem, majdnem fekete, majd újra meglátogattam a gasztroenterológust. Ekkor már 12kg-ot fogytam. Ezután egy gyomortükrözés következett, amin nyombélgyulladást állapított meg, helicobacter  negatív. Tanácsa az volt, hogy szedjem még tovább a Controloc-ot. Fájdalmaim valamennyire csökkentek, de a gyógyszer mellett is maradt a hasmenés, igaz naponta 2x és az állandó székelési inger. Majd ez után állandó szúró fájdalmat éreztem a végbélnél, így meglátogattam egy urológust, aki fissura ani-t állapított meg. A köldökömnél a fájdalom egy idõ után enyhébb lett.

2014 februárjában volt egy idegbecsípõdésem, amire a háziorvos Diclac-ot írt fel, amit én a leírás elolvasása nélkül beszedtem, inkább ne tettem volna. :( Ebbõl tanultam...
A köldökömnél a fájdalom újra nagyon erõs lett, de szerencsére csak 2 szemet vettem be a Diclac-ból. Ezután vissza a gasztroenterológushoz, aki megint kiírta a Controloc-ot. Több hónapig újra szedtem.

2015 januárban egy névnap ünneplésekor ittam 1 pohár rövidet és egy pohár bort (addig a betegségem kezdete óta semmit), bíztam benne, hogy nem lesz semmi bajom. Sajnos az lett a következménye, hogy újra nagyon begörcsöltem.
Így újra visszamentem a gasztroenterológushoz, aki - nehéz kitalálni- megint felírta a Controloc-ot.

A három év alatt azt meg tudtam figyelni, hogy miket nem bírok megenni és meginni: tej, hüvelyesek, paradicsom, rostos, tejcsokoládé, fúszeres ételek, stb. Így ezeket próbálom kerülni. A fájdalmaimnál pedig megfigyeltem, hogy a õsszel és tavasszal és a frontoknál mindig felerõsödnek és olyankor nagyon rosszul vagyok.
Augusztusban kerestem egy újabb gasztroenterológust, aki beszélgetés alapján megállapítota, hogy idûlt gasztritisem van.  :)

2015 szeptemberében öcsémnek is ugyanezek a panaszok jelentkeztek, így felkeresett õ is egy orvost, aki véletlenül (már nem tudott mit kitalálni a Colonoscopian kívûl) 2016 májusában Crohn betegséget állapított meg.
Ezután felkerestem ugyanezt az orvost. Aki egybõl vastagbél tükrözést csinált. Gyulladást nem talált, egy polipot távolított el (Adenoma tubulare),ami miatt állandó kontrollra kell majd járnom 2 évente.
Mivel közvetlenül a köldökömnél a fájdalom még mindig fennált, bár azt mondta, hogy azt a részt nem tudja megnézni gyomortükrözéssel, de azért csinál egyet. A gyomortükrözés eredménye gyógyult GERD lett. Ami miatt Gelbra-t kellet szednem,  amit sajnos nem bírtam, szerintem a miatt folyamatosan puffadtam. Már egy pohár víztõl is. Amikor újra meglátogattam azt mondta, hogy õ már nem tudja, hogy mi bajom van...

Most ott tartok, hogy újabb orvos, aki azt mondta, hogy a tünetek egyrésze vékonybél Crohn betegségére utal, más viszont nem. Calprotectin és lisztérzékenységvizsgálat negatív lett. Hétfõn pedig CT Enterográfia következik. A mostani labor lett a legrosszabb, az eddigiek közül, pedig most szinte alig néztek valamit. Glükóz, fehérvérsejt, neutrofil, monocita magasabb, CRP most sem magas 4,9. Megfázva nem voltam és nem is vagyok...

Jelenlegi tüneteim: haspuffadás fõleg este, enyhe fájdalom közvetlenül a köldököm felett és bal oldalon mellette, néha a hasam alján (frontoknál erõsebb a fájdalom), néha szúró fájdalom a végbélnél. Hasmenés reggel,vagy bizonyos ételek után. Ízületi fájdalmak. Sportolás (foci) után hasfájás. Dec közepétõl jan elejéig 8kg fogyás, most megállt, remélem, hogy újra vissza tudom szedni...

Mostmár nagyon várom a jövõhetet és a CT eredményéti... :)

Nincs jelen

 

#60 2017-02-25 00:44

inf3rno
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)

Szia!

Elsõ olvasatra IBS-nek hangzik, amit írtál.

Hol voltál nyaralni? Miket ettél, mielõtt elkezdõdött ez az egész?

Nincs jelen

 
  • Fórum
  •  » Crohn-Colitis
  •  » Diagnózis nélkül nagyon hosszú ideig? (akár több mint 10 év is?)
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB