#5351 2015-03-13 01:10

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

<kép>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Kibeba finom volt. És kondiztam is ma. Fekvenyomás, bicepszezés , hasazás. Remek hetem van :)

Szerkesztette: pt (2015-03-13 01:13)

Nincs jelen

#5352 2015-03-13 08:40

youlcsi
Tag

most megéheztem... :D

Nincs jelen

#5353 2015-03-13 19:08

pt
Tag

Nem okozott gondot. Így utólag mondom. Azt hittem majd igen, de nem hála az égnek :) Továbbra is jól vagyok.

Persze gxógyszerek nélkül simán ismét rosszul lennék szerintem.

Szerkesztette: pt (2015-03-14 02:52)

Nincs jelen

#5354 2015-03-14 12:33

havastáj
Tag

Qpak,
az rendben van, hogy pwld joulcsinak ki kellene vizsgaltatnia magat,de pld en esetem is. Kb 5,6 gasztroenterologusnal voltam, mar minden letezo vizsgalaton,es meg mindig semmi diagnozis,illetve ibs.
gyulladast latott a kapszula,de nem granulocitas gyulladast ami a crohnra jellemzo.
igy meg mindig itt vagyok hol jobban, hol szarabbul es eddig segiteni se orvos se senki nemtudott.
am az entocortban is szteroid van nem? Csak gyengebb. Olyan,mint a budenofalk.
ahhh szoval nem egyszeru,emeg a diagnosztizalas sem. 
En ugy latom ,ha valakinek ilyen betegsege van,vagy hatnak a gyogyszerek vagy nem,es ,ha nem akkor akarmit is adhatnak semmi nem hasznal,mert az immu rendszer parancsol.
most iszom a koromvirag teat,szedem a bolust napi 2 tabl vagy napi 4 attol fugg mennyire wmegy a hasam, nem is lenne bajom,ha hizni tudnek.
3 napja mar ittam modulen ibdt is,de nem hiztam tole 1kg ot se.
csunya egy betegseg ez,es senki  nem erti csak akik benne vannak. Neha mar kezdem azt gondolni,h semmi ertelme igy az eletnek crohn betegen.

Nincs jelen

#5355 2015-03-14 15:24

Kobold
Tag

Na én ma estem vissza :/ Nagyon jó két hónap volt és nem puffadok szerencsére, így elviselhetõ a napi 2-3 hasmenés. Remélem nem romlik vissza rosszabbra mint tavaly is volt. Jöhetne már a meleg és a tavasz! :D

Nincs jelen

#5356 2015-03-14 16:50

QpaK
Tag

havastáj: Pont így vagyok én is. Igazi kötéltánc! Érzem, hogy a szervezetem harcol, és nem tudom mikor esek le a kötélrõl, de sokáig már nem bírom... :(

Nálam a diagnózis nem volt kérdés, de engem nagyon megvisel, hogy szar állapotban van a belem. Noha rohadt idegesítõ lehet diagnózis nélkül, én azért elfogadnám a vastagbeled és irigykedek is.
A gyógyszerekkel kapcsolatban igazad van. Van akinek használ, van akinek nem. Bár minél hatékonyabb szerekrõl van szó, annál nagyobb szerepe van a pénznek sajnos... Szóval hidd el, hiába van ami használ... (Jah és olvastam, hogy külföldön van egy infúziós terápia 8 hetente kapják és nem kell mellé semmilyen gyógyszert szedni. 8 hetente egy fél órás infúzió, és nem csak a betegséget kapcsolja le, de a nyálkahártyát is gyógyítja. Gondolom mire ez nálunk is elérhetõ addig nekem nem lesz belem.) Vannak azért jó cuccok - egy ilyen mellett elfeledkeznénk a betegségrõl....

Korábban írtam, hogy leállították a biológiait, azóta egyik napom ilyen, másik olyan. De már a jogsit (vezetést) be sem merem vállalni. Van olyan nap, amikor annyira elesett vagyok, hogy csak aludni tudok. Elalszom vezetés közben? Más napokon az izületeim fájnak. Ez tegnap óta különösen felerõsödött. A nyakam, a vállaim, térdem iszanyatosan fáj és korlátoz a mozgásban. A lépcsõn úgy megyek fel, mint egy öregember és a fejemet sem bírom mozgatni.  Az ágyban feküdni és ülni sem bírok felszisszenés nélkül. Hogy lennék így képes vezetni, vagy bármit csinálni... Fura módon a hasam javult. :O 3X vagyok wc-n. (Ugyan a látvány borzalmas, de a mennyiség elfogadható) A hõemelkedésem is megszûnt. Nem tudom mi lesz? Mondom kötéltánc... Fogalmam sincs mikor hatalmasodik el a dolog. :( Így egy rohadt kis csõdtömeg vagyok. Lehet, hogy nem is várom meg a következõ kontrolt, hanem elõbb megyek orvoshoz és ott panaszkeodok egy sort. Csak arra meg azt fogja mondani, hogy a vérképem nem olyan rossz és a wc-t is ritkán látogatom. Esetleg írhat szteroidot, amit én köszönöm, nem kérek.

Szerkesztette: QpaK (2015-03-14 16:59)

Nincs jelen

#5357 2015-03-14 17:58

RealHero
Tag

Pont most én is hasonlóval szívok.Évente pár alkalommal becsípõdik egy idegszál a hátamban.Van aki azt mondja a gerincferdülés miatt van ,mások,bár ez még nem elfogadott álláspont,de én a magam tapasztalati alapján hiszek benne,hogy ez is összefügg a vegetatív distóniával.A lényeg ilyenkor egy idegszálat annyira húz hogy teljesen elhúzza a vállam és a nyakam az egyik irányba.Ez látványra nagyon viccesnek tûnik hogy elferdül a fél felsõtestem ilyenkor ,viszont cseszett fájdalmas és ilyenkor alig tudok mozogni tõle.Pár nap alatt elmúlik általában. Cataflamot szoktam ilyenkor szedni.Az az egy vált be rá.Vezetne se tudok ilyenkor mert nem tudok hátrafordulni....Robotpilóta........

Nincs jelen

#5358 2015-03-14 21:01

pt
Tag

Azt úgy hívják ám, hogy gerincsérv. Nekem is van. Jó buli. Volt, hogy a ferdülés 1 hétig tartott, majd 2 hét négykézláb meg hason csúszva közlekedés után nem bírtam tovább és a csigolyáim közé kaptam szteroidos injekciót. Akkora tûvel, hogy aki látta 120 kg-s izmos srác úgy lefehéredett, azt hittem ott hal meg :D Én ugye nem láttam. Õ is kapott, de korábban, és azt mondta talán nem kellett volna megnéznie, amit eddig csak érzet és nem látott. Mondjuk azóta nincs vele gond. Kímélem is.....nekem a görnyedve végzett dolgokra allergiás.

Elkaptam a taknyot az kínoz, de a pocak rendben van így ezzel a gyógyszer kombóval. Epres activiázok is, meg pizza, chips, minden bûnös dolog megy :D

Nincs jelen

#5359 2015-03-15 05:49

flydomi
Tag

Qpak.

Irnal errol az infuzios gyogyszerol,ami csak kulfoldon van?

(Jah és olvastam, hogy külföldön van egy infúziós terápia 8 hetente kapják és nem kell mellé semmilyen gyógyszert szedni. 8 hetente egy fél órás infúzió, és nem csak a betegséget kapcsolja le, de a nyálkahártyát is gyógyítja. Gondolom mire ez nálunk is elérhetõ addig nekem nem lesz belem.)

Koszi

Szerkesztette: flydomi (2015-03-15 05:50)

Nincs jelen

#5360 2015-03-15 09:53

RealHero
Tag

Az enyém nem gerincsérv.Az nem múlna el 2-3 nap alatt.Ez idegszál becsípõdés.Ettõl függetlenül ez is fáj mint a fene és gyógyszer nélkül fent se tudok lenni.

Nincs jelen

#5361 2015-03-15 10:15

rny
Tag

Erre nem jó a keplat tapasz? Én becsípõdésekre azt szoktam, egyszerûen isteni, egy nap alatt elfújja a dolgot.

Ez az infúziós dolog engem is nagyon érdekelne érdekességképpen!

Ha valakit érdekel: https://www.youtube.com/watch?v=Gv3vEXy_EwU
Én megnéztem anno és baromira tetszett, lehet ennek még nekifutok. A csávónak autoimmun betegsége volt speciel, nekem tetszett :) A teljes film is fent van a youtubeon

Szerkesztette: rny (2015-03-15 10:59)

Nincs jelen

#5362 2015-03-15 11:11

QpaK
Tag

Flydomi/rny
Entyvio (Vedolizumab) Szintén biológiai terápia, hasonló módon mûködik mint a Remicade/Humira. A gyártó ezeket figyelembe is vette, és elsõsorban olyan betegeknek ajánlják, akik már a korábbiakat kapták, csak sikertelenül. Elvesztette a hatását, vagy allergiásak lettek rá. Leginkább a Remicade-hez lehet hasonlítani.

Szintén infúziós és ezt is 8 hetente adják. Ugyan az a hozzászoktatás ütemezése is. (egy infúzió, 2 hét múlva még egy, utána 6 hét múlva és onnantól folyamatosan 8 hetente.) Csak ez nem tartalmaz állati fehérjét, és nem adnak mellé (40mg Solu medrolt). Nem 2-3 óráig folyatják, hanem 30 perc alatt csöpög le. Szintén gyógyítja a nyálkahártyát és Colitisben hatékonyabb, mint Crohn-ban. (Ez mind a  Remicade-re is igaz). Viszont lassabban fejti ki a hatását, de kevesebb is a mellékhatása. Konkrétan a kettõs vakteszten a placebóval kezeltek 4%-a számolt be allergiás reakcióról, míg a ténylegesen kezelt betegek 3%-a és az is kérdéses volt... :)

Azok, akik nem kaptak még Tnf blokkolót, (Remicade/Humira) azoknak különösen lassan hat. 4-6 hónap is lehet és gyerekek egyáltalán nem kaphatják. - Gyerek kísérletek nem voltak és még nagyon új. Bár gondolom hamarosan õk is kapni fogják... Én mind a mai napig a leghatékonyabbnak a remicade-et tartottam, csak allergiás lettem rá. Azt hiszem 4 dózist kaptam, amitõl a leállítást követõen fél évig 100%-ig tünetmentes voltam. Mindig az volt bennem, hogy bár lenne egy olyan mint a remi, csak kevesebb mellékhatással. Szerintem most ez az!

Akik kapják, arról számolnak be, hogy 0 mellékhatása van és annyit javult az állapotuk, hogy többeknek az orvos leállította a gyógyszerek szedését. Mindent!(még az 5ASA-t is, amit elvileg folyamatosan kell) Azért az már valami, hogy semmi bajod, nem kell szedned semmit, csak 2 havonta bemész és ambulánsan lecsöpög az a lónyál.

Már egy ideje figyelgetem ezt a szert és sokáig azért nem adták, mert clostridium difficile-t okozott. Azért ez elég mókás – egy hatékony kezelés bélbetegségre, ami bélfertõzést okoz. :) Gondolom mára kiküszöbölték ezt a csorbát.

Elvileg a terjesztés Európára is szól, de nem tudok róla, hogy nálunk van aki kapná. Megkockáztatom, ha nálunk lesz is, a magyar szabályzat értelmében rohadt nehéz lesz hozzájutni. Talán egy évig, study-n keresztül...;) - Hát a többi, mára elterjedt módszereknél is rengeteg korlátozás van.

Szerkesztette: QpaK (2015-03-15 11:37)

Nincs jelen

#5363 2015-03-16 23:05

akombakom
Tag

Gyerekek.. így legyen emésztési panaszotok, ahogy a 85 éves oreganyámank... az Oscar az neki már nem pálya :D. hetek óta nyog, jajgat, hogy nem tud enni, nincs étvágya, fogy, így meg úgy a hasát fogja stb..... erre ma úgy lekuldott ebéd gyanánt... huslevesre két szelet rántott sajtot+szalmakrumpli(zsírban szegénynek nem nevezném az adott helyen elkészített változatát)+tartármártasra egy kis sort+kávé (amúgy nem szokott alkiholt inni, én még sort inni se láttam soha, és heti rendszereseggel látogatom, gyerekkoromban ott nyaraltam), hogy én a natur csirkémmel+párolt zodlséggel+rizses kombináciommal, természetesen teával csak lestem, mint hal a parton :D és azt se ettem meg egsézen, mert nem birtam, mama benyakalta a komplett adagját....:D nem tudom él-e még :d de szerintem kutya baja.. legalábbis pár óraval utána még nagyon jól volt :D

ui: otthon ilyeneket vacsorázik, hogy fott krumpli vajjal :D nem is értem, hogy bírja a gyomra bevenni ezeket a diétás cuccokat a rantott sajtok után :D

Szerkesztette: akombakom (2015-03-16 23:08)

Nincs jelen

#5364 2015-03-17 01:42

makkmarci
Tag

Zsírban szegényen nem is túl jó táplálkozni, ez csak a propaganda...

Valahol máshol csúszott el legtöbbünk élete e téren, mert az én nagyim is tavaly ment el 91 évesen és egyfolytában sütiket sütött, ugyanúgy csinálta a sült krumplit (rósejbli)...

Amit tudok, hogy mindenhova gyalog járt (minden zöldség és gyümi a piacról), minden reggel tornázott és minden reggel benyomott egy kefírt vagy aludttejet búza- vagy zabkorpával.

A világháborút, 56-ot, három gyereket, stb. már nem is említem...

Hol vagyunk mi ettõl...

Szerkesztette: makkmarci (2015-03-17 01:43)

Nincs jelen

#5365 2015-03-17 08:06

pt
Tag

Nem túl messze. Nekem a napi 1 szem enterobene olyan szinten bevált mint semmi a világon. Pont annyit lassít a bél sebességemen, hogy az a normál állásba esik vissza. Zabálok mindent. Széklet, makulátlan. WC para eltûnt....  Kicsit bennem van még indulások elõtt, hogy na majd most....majd most megint jön az érzés. De nem, nem jön. És fura. De jó. :D

Nincs jelen

#5366 2015-03-17 10:19

QpaK
Tag

Én is zabálok mindent, mert nem vagyok számottevõen rosszabbul tõle. Akombakom a listádról egyedül a sör a kérdéses. Én unom már a diétát és így is, úgy is fogyok. Tegnap nagyon jól voltam, és ma sem panaszkodhatok. Remélem így is marad!

Az enterobene másoknak is használt?

Nincs jelen

#5367 2015-03-17 10:59

pt
Tag

Jó kérdés. Nem jelezték még.

Próbálom elfogadni, hogy ez csak funkcionális zavar. Vagyis semmi baj a belemmel csak túl gyors és ingerlékeny.
Ebbõl fakadóan a lassítás elég a kívánt eredmény eléréséhez.
És valóban. Minden vitamin, probiotikum, meg sarlatán szerek nélkül normális a székletem. Jól átemésztett. Eszek olyat amit eddig nem pl:sajtok.....pizza....    Lehet a tejjel is bepróbálkozok idõvel.

Viszont fennmaradt egy rakat probiotikumom, ha valakit érdekelne. Acidophilus 100 db. Probio 90 db. Olcsósítva postázom, ha valakit érdekel.

Nincs jelen

#5368 2015-03-17 11:20

QpaK
Tag

Nálam azt hiszem a fordítottja érvényesül. Mivel a bél fekélyes, ha enterobene-el lelassítom az emésztést, csak rosszabb, mert hosszabb ideig fáj. Ha viszont valami meghajt és a bél kiürül, akkor megnyugszik. Nem is nagyon kerülöm a hajtósabb ételeket és ez eddig többnyire bevált. :) Csak utazásnál, jól kell idõzítenem...

Szerkesztette: QpaK (2015-03-17 11:20)

Nincs jelen

#5369 2015-03-17 13:05

havastáj
Tag

Voltam ma a kapszulaendoszkópos, meg minden papírjaimmal a gasztroenterológián, mondtam, hogy fogyok fogyok, meg, ha nem szedem a Bolust Neurosant akkor nagyon megy a hasam,de nem tudott mit kezdeni. Annyit mondott, hogy nézessem magánúton,ha megtehetem a széklet calprotectint havonta, mert az kimutatja, ha kezdõdik valami baj, vagy gyulladás. A vér sajnos nem mindíg. (pld a crp)
Hát ezt tettem eddig is teszem is, nézetem a calprotectint.
Erre meg így gyógyszert nem tud adni, mert a szteroid az túl erõs lenne, meg nincs konkrét indikációja.
Hát szedem továbbra is a hasfgókat,vitaminokat, meg a progastro 825 öt.

Sok orvosi segítség úgy látom nincs bárhová is megy az ember. A bélbetegségeket nem tudják gyógyítani, nem is értenek hozzá és nem is érdekli õket.

Csak hát így élni, dolgozni és küzdeni a mindennapokkal, és felvenni az ütemet az egészséges emberekkel, hát valahol kurvára igazságtalan. El is ment a kedvem mindentõl. Az orvosok nem tudnak segíteni, sem semmit se mondani, csak tárják szét a kezüket. Szóval ez tiszta káosz. De én ugyanúgy küzdjek és dolgozzak, mert, ha nem dolgozok, nem tudom se az orvosokat,se a gyógyszereket megfizetni. Azért éljek,hogy dolgozzak, és azért dolgozzak,hogy éljek....áhhhh

Szerkesztette: havastáj (2015-03-17 13:09)

Nincs jelen

#5370 2015-03-17 13:26

QpaK
Tag

Esetleg a drasztikus módszer?: Próbáld meg Bolus/neurosan nélkül. Hagyd abba a diétát, probiotikumot, és ha tényleg beteg vagy, akkor elkezdõdik. Végre látnak is valamit és kaphatsz rá gyógyszert. Ha meg nem, még mindig visszatérhetsz a mostani szinthez. Ezt csinálnám a helyedben... Szenvedsz egy ideig, de hosszú távon jobban jársz.

Szerkesztette: QpaK (2015-03-17 13:41)

Nincs jelen

#5371 2015-03-17 14:22

pt
Tag

Havastáj!

Vagy kipróbálod azt amirõl már napok óta beszélek a jajjgatás meg a depi helyett!!!!!!

Még ha SSRI-t nem is kezdesz el szedni akkor is segíteni fog ha:
-Reggel kelsz és azonnal bedobsz egy enterobenét meg egy 0,25-ös frontint.
-Délbe 0,25-ös frontin.
-Este 0,25-ös frontin.

Felõlem frontin nélkül is kipróbálhatod.
De egy hétig legalább minden nap reggel vedd be azt az 1 szem enterobenét könyörgöm :D

A jajjveszékeléstõl nem leszel jobban......ettõl viszont szerintem 3-4 nap után érzed majd a változást.
Ha rendszertelenül szedtem nekem se javított. Így folyamatosan szedve szuper. És székrekedésem sincs. Tök normál székleteim vannak 2-3 naponta.

Megyek kutyát sétáltatni. 17 fok, süt a nap  :D

Szerkesztette: pt (2015-03-17 14:25)

Nincs jelen

#5372 2015-03-17 14:38

rny
Tag

Hát, már akinek ideális ez a 2-3 naponta. Nekem nagyon nem, én ezt már székrekedésnek hívom. Most én is többnyire szedem, de így egyfolytában nem megy.

Havastáj tényleg kapd össze magad. Kezdd azzal, hogy elfogadod, hogy ha nem lehet semmit se kimutatni akkor ott nincs semmi. Engedd most el ezt a sztorit, koncentrálj másra, próbálj meg enni mindent és kevesebbet aggódni. Barátkozz meg vele, hogy a te bajodat ibs-nek hívják és reméljük, hogy egyszer majd lesz rá gyógymód. Ezt most nem azért mondom mert lekicsinylem a bajodat, én is majd megdöglök már egy jó ideje, minden nap egy harc, de hát nagyon mást nem lehet tenni.

Szerkesztette: rny (2015-03-17 14:40)

Nincs jelen

#5373 2015-03-17 17:00

pt
Tag

Igen IBS = extra gyors ingerlékeny bél, idegesség és étel hatására. Belassítod akkor mûködik faszányosan, mert más baja nincs. Se a bélflórának, se gyulladás nincs. Kezdem megérteni a dokikat....

Nincs jelen

#5374 2015-03-17 17:14

rny
Tag

pt,

szerintem ez is egyénfüggõ. Én például nem vagyok jól az enterobenétõl, mint te. A mostanában meglévõ napi 6-7 wct csökkenti 2-3ra, de az sem formált vagy normális. A többirõl nem is beszélve, mint fájdalom, puffadás vagy hányinger, ami szintén mindennapos és ugye azzal nem csinál semmit.
Amúgy vannak ilyen grafikonok is csak már hirtelen nem tudom hol, hogy a bélflóra kóros megváltozása tartja fennt ezt az enyhe gyulladást amitõl ez a gyorsulás is van, szóval ezt csak az idegekre fogni szerintem óriási kapufa. De ahány eset annyiféle lefolyás

Nincs jelen

#5375 2015-03-17 17:58

QpaK
Tag

Nekem is úgy tûnik, hogy az ibs egy gyûjtõfogalom. Magamon azt vettem észre, hogy a hányinger és néha a fájdalom is a puffadástól van. Próbáltál rá köménymagos teát inni? A kefírt bírja a hasad? Még az is elég jó ilyenkor...
Meg a mézes joghurt banánnal. Bár ez vadabb, de a böfögés garantált! :)

Szerkesztette: QpaK (2015-03-17 18:03)

Nincs jelen

#5376 2015-03-17 18:30

rny
Tag

Qpak,

édesköményre gondolsz? Azt vettem, de õszintén annyira büdös nekem, hogy be is vágtam a szekrénybe :D Te próbáltad, tényleg használ?
A kefírt már rég nem próbáltam, akkor nem bírta, de nekifutok még egyszer. Amúgy teljesen egyetértek veled, a hányinger az nálam csak és kizárólag azt jelenti, hogy a gyomrom feltöltõdik levegõvel az isten se tudja miért. Ilyenkor kb 2-3 óriáig eröltetem a böfögést és majd meghalok, néha elmúlik, néha meg deadalont kell bevennem. Iszonyú. Szóval engem finoman szólva sem csak a hasmenés akadályoz meg abban, hogy menjek ide oda. Pedig ez nem tudom miért lehet, mert ugye hivatalos álláspont szerint a gyomorban nem termelõdik levegõ, azt max lenyeli valaki. De akkor hogyhogy ezzel se volt az életben se gondom amíg a hasam jól mûködött? Neked is szokott hányingered lenni?

http://parkkiado.hu/termek/belugyek.html

Szerkesztette: rny (2015-03-17 19:17)

Nincs jelen

#5377 2015-03-17 20:29

pt
Tag

Mostanában epres activiát eszek, a kefírt nem is kívánom annyira. Nekem a levegõtermelõdés meg ilyen felhabzás csak sörtõl van. Azt meg nem iszok.

Ma én is 2x voltam wc-n de tök normális volt. Mondjuk ma nem vettem be az enterobenét reggelrõl csak az elsõ ürítés után.

Valahogy úgy képzelem el hogy éjjel alváskor alapból lassú a bél. Ha rögtön ébredéskor bedobom az enterobenét akkor továbbra is lassú marad. Ha nem dobom ve akkor megindul a sor a begyorsuló béltõl. A késõbbi bevétel során visszalassul, de ami már végigért a gyorsulás miatt az végigért......

Persze csak kisérleteim szerint......

Nincs jelen

#5378 2015-03-17 21:02

akombakom
Tag

QpqK.. de az oreglánynak semmi baja, ez is bizonyítja.. én csak két kostolo falat rántott sajtot ettem, d ekész voltam.. sé a saját diétás kajámat se ettem meg egészen.. a sor na az lett ovlna a halal rogton :D.. szeirntem scak már sok volt neki egyedul... nagypapa elutazott 3 hétre kúrálódni.. nincs hozzaszokva.. d eén odaszúrtam, hogy én meg már lassan 5 éve mindennap egyedul kelek fekszek oszt itt vagyok :D:D:D gyerekeim sincsenek :D... sajnáltatja magát a semmiért.. a kortársai kozul szierntem az egyik legjobb állapot és helyzet, ami neki van.. ha így volna mindenki nem volnanak betegek.. orvoshoz is csak azért hordatja magát, hogy kicsit kimozduljon a falubol.. ott is rántott sajtot eszik ebédre :D:D:D: miutan levették a cukorszintre a vért :D:D:D

Nincs jelen

#5379 2015-03-17 21:04

akombakom
Tag

havastáj.. teljesen egyetértek Veled...

Nincs jelen

#5380 2015-03-17 21:08

QpaK
Tag

akombakom: Nem lennék a nagypapád! Hálátlan egy kölök vagy te... :D

rny: Régebben gyakrabban puffadtam így. Hányinger is társult hozzá. Ez a lufi érzés, hogy vagy te, meg a hasad és azt nehezen cipeled. A kaja meg mintha megmaradna a mellkasomban és azon gondolkozna lefele, vagy felfele. Állandóan visszatartottam a levegõt, és néha tudtam böfögni. Igen édesköményre gondoltam, az nekem segített.
Eddig mindig a kajára fogtam, de most belegondolva egy éve nem volt ilyen gázosodásom, ameddig jól voltam, pedig sok mindent ettem.

Ez a puffadásos része fizikális, létezõ, de nálam a hányinger pszichésen is rögzült. Volt idõ, amikor sokszor hánytam és émelyegtem. Talán gyógyszerektõl, már nem is tudom, de a lényeg, hogy ez a félelmem ma is megmaradt és folyton gyömbéres cukrot eszek, mert az erre a hülyeségemre jó. :)

Szerkesztette: QpaK (2015-03-17 21:21)

Nincs jelen

#5381 2015-03-18 00:26

rny
Tag

Qpak,
pontról pontra így érzek. Ez a valami megmarad a mellkasomban érzés is megvan. Rettenetesen. Nem tudom mostnaában mi az istentõl puffadok ennyire (gyomor és bél is) de komolyan õrjítõ. Ha be is veszem az enterobenét hogy hasmenésem ne legyen, még mindig ott vagyok ahol a part szakad, mert így szintén nem megyek sehová este például.
Hogy ittad az édesköményt? És mi az a gyömbéres cukor?? Volt még valami ami segített?

Nincs jelen

#5382 2015-03-18 04:57

akombakom
Tag

Qpak.. Nagyapa teljesen mas teszta:-) :-) :-) sajnalnad, ha ismerned, de tenyleg..nem vagyok halatlan, csak oszinte es szokimondo, aki nem szereti,hahulyeek nezik. Mamanak sok van a rovasan, nehez termeszet.

Nincs jelen

#5383 2015-03-18 09:37

RealHero
Tag

rny:Ezzel szívok én is.Hiába nincs hasmenésem,mégis van puffadás.Bolust szedek mert meggyõzõdésem hogy nálam bakteriális dolog miatt van a puffadás.Magyarán a kontaminált vékonybél szindróma miatt.Eddig a bolus bevált,addig fogom  szedni míg abba nem hagyja a nyamvadt belem a puffadást.

Nincs jelen

#5384 2015-03-18 09:53

rny
Tag

RealHero,

nálad is érintett a gyomor is vagy csak a beled puffad?
Amúgy a kontaminált vékonybélre a normix való, amikor nekem bizonyítottan az volt elfújta a puffadást jó fél évre  - amúgy akkor a hasmenést is, csak néha jött elõ. Most sajnos valami más lehet a bibi mert még az se segít. Pedig ez tényleg iszonyú zavaró, kellemetlen, fájdalmas. Én csak azt nem értem, hogy már ezerszer nekiálltam olvasni errõl a puffadásról és azt írják, hogy áááá nem több az mint egy normál embernél csak mi a hülye idegek miatt jobban megérezzük. Hát mondjuk érdekes, mert amíg nem volt semmi bajom az életben nem fordult elõ hogy akkorára nõjön a hasam mint egy terhesé és egy degasin után 2-3 órán át (!) alul-felül folyamatosan távozzon… Így azért ismét nehéz emberek közé menni. Ezért is mondom, hogy lehetetlen, hogy ez csak az idegek játéka lenne, mert az a hasmenésen kívül mást egyszerûen nem magyaráz.
A bolust hogy szeded, mennyit?

Nincs jelen

#5385 2015-03-18 22:56

RealHero
Tag

rny: Csak napi egy darabot veszek be ebéd után.Túlzásba nem szeretek vinni semmit.Mivel évente párszor elõjön ez a  puffadásos korszakom ezért csak addig fogom szedni amíg el nem múlik.Nekem csak a vastagbél puffad,a gyomor nem.Igen tudom ,hogy a normix pont erre való,de azt csak akkor próbálnám meg ha nagyon tanácstalan lennék,és nem sikerülne magamtól megoldani.Egyébként elképzelhetõ hogy jó lenne rá,de megmondom õszintén kicsit félek beszedni egy antibiotikumot,mert tartok tõle hogy úgy felborítaná a bélflórámat hogy utána nem tudnám helyrehozni és csak ennél rosszabbul lennék.Ez is kellemetlen de még mindig jobban elviselem mint a hasmenést. Ráadásul ott van a tény is hogy én nem bírom a probiotikumokat.Ha bírnám akkor azt mondom egye fene bedobok egy normix kúrát,és ha nem segít vagy nagyon összekavar akkor helyrehozom egy probiotikum kúrával. de ez nálam sajnos nem járható út. marad a bolus

Nincs jelen

#5386 2015-03-19 00:01

makkmarci
Tag

Csak halkan merem megjegyezni, hogy szerintem a vékonybélre a legjobb az oregánóolaj, napi 1-2 teáskanál, kb. 2 hónapig...
Nekem ugyanezt 95%-ban rendberakta...

Nincs jelen

#5387 2015-03-19 15:09

rny
Tag

Na jó. Ezen már nem múlik. Melyik oregánó olajat használtad pontosan és hol vetted?

Nincs jelen

#5388 2015-03-19 15:43

RealHero
Tag

Arra én is kíváncsi vagyok!

Nincs jelen

#5389 2015-03-19 16:59

havastáj
Tag

Oqpak. Megmondom oszinten nagyon merges voltam, es nem tetszett a hozzaallasod,hogy hagyjak abba minden dietat,hasfogot, probiotikumot vitamint,hagy robbanjon be......stb azert ez nemigy van. Itt nem egy natharol van szo,hogy had tombolja ki magat,mert ebe bele is lehet halni. Es egy orvos se mkndhatna azt,hogy hagyni kell a betegseget,hagy uralkodjon el,mert egyenenkent valzozik es nem tudni,hogy kit lehet egyszerubben kit sehogysem meggyogyitani. Soha senkinek nemszabad ilyet mondani,hogy hagyja ,hogy elojojjon barmi is,es aztan majd ha elkaptak kezelik, azert ezeket a dolgokat ,ha lehet meg kell elozni. De! Nem hiszek abban,hogy egy ilyen betegseget akar dietaval,akar hasfogoval...stb  kesleltetni lehetne. Mert ez elojonne ha elo akar jonni!
es a nyavalygasrol meg annyit,hogy nemcsak en nyavalygok,hanem mindemki akimfelkon ide erre az oldalra!
Ez errol szol reszben!

Nincs jelen

#5390 2015-03-19 17:04

rny
Tag

havastáj,
most jól jegyezd meg amit leírtál, hogy ez elõjönne ha elõ akarna jönni, illetve majd elõ fog, ha akar. Veled is ez a helyzet, ezért is mondom mindig, hogy a crohn miatt legalább ne izgasd még magad :) Amúgy múltkor gondolkodtam, hogy pl mikor voltál most legutóbb megint orvosnál és elmondták, hogy nézesd meg idõnként a calprotectint stb… szóval soha semmilyen tanácsot nem kapta arra vonatkozólag, hogy úgy egyébként mit csinálj, hogy jobban érezd magad? Mert engem igazán ez képeszt el. Mindig az összes orvosi találka lényege az, hogy ez IBD vagy nem, ha pedig nem akkor tedd össze a kezed és imádkozz, mert õk bizony egy árva javaslattal se tudnak hozzájárulni a dologhoz. Pedig tök mindegy, hogy mi a neve, ha én rosszul vagyok.

Nincs jelen

#5391 2015-03-19 18:31

havastáj
Tag

Nem segítséget konkrétan eddig egy orvos sem adott, ebben igazad van. Errõl sajnos nem tehetek, én csak rohangálok, mert segítségre lenne szükségem ,de nem kapok.
Lassan már nem is a hasmenés, mert azt bolussal VAGY neurosannal+ a napi enterolokkal kordában tartom. (ezek nem gyógyszerek inkább gyógyhatású készítmények) Konkrét hasfogót enterobene, reasec sose szedtem.

Inkább a fogyás, meg, ha jön a hasi panasz, azaz a hasmars, lágy széklet akkor mintha a hangulatomat is 1000 el lehúznák, ez az agy bél kapcsolat.

Furcsa az élet épp ma beszéltem véletlenül személyesen 2 ismerõsömmel, akiknek crohnos ismerõsik vannak és gyógyszerek nélkül tökéletesen jól vannak.

Konkrét tanácsot orvostól igazad van: NEM KAPTAM, MEGOLDÁST VÉGKÉPP NEM!

Sztem , ha van konkrét diag. talán akkor se. Mert ez olyan betegség sztem, hogy kinél így kinél úgy. De komolyan már nem értek semmit! A calprotectin és a tükrök is szart érnek ezek szerint.

Szerkesztette: havastáj (2015-03-19 18:31)

Nincs jelen

#5392 2015-03-19 19:23

QpaK
Tag

havastáj: Nem mondanék ilyet, ha egy fellángolásba belehalnál. A Chron-nal kapcsolatos tudásod azért torz, mert a legsúlyosabb esetekböl indulsz ki. Az hogy bele lehet halni sem teljesen igy van. Ez kb olyan, mintha egy olyan falusi magyarázna a városi élet veszélyeiröl, aki még sosem mozdult ki. Igaza van, mert elüthet az autó, de abban nincs, hogy minden nap az életeddel játszol. Te tudod, hogy kell ott közlekedni, de Isten óvjon az örült soföröktöl... Hát kb ilyen a halálozási arány ibd-ben is, de ezek nagy port kavarnak, akárcsak a tv-ben a balesetes hirek. A hangos kisebbség. Fellángolásba nem halnak bele, csak a szövödménybe, amit, folyamatosan néznek és így idöben eltudják kerülni. Minden amit negatívan festettél le, megtörtént velem. Nem használtak a gyógyszerek kezelhetetlen lett a bél. Voltam olyan sovány és véreztem annyit, hogy k&egrave;rdéses volt megmaradok-e. Képzeld, az orvosom most is azt várja, hogy visszaessek, mert akkor adhatja azt, ami eddig bevált. A diagnózis elejétöl, ugyan nem mondják, de sok esetben tudják, hogy a kezelés nem fog használni és azt várják, hogy rosszul legyen a beteg, majd adják azt, amit eredetileg akartak. Ez ismét a hangos kisebbség. Én is az vagyok, de sokan az élet napos oldalán állnak, és olcsón megússzák. Nem véletlen terjedt el az a hit, hogy ibd-vel lehet teljes életet élni. A barátaid viszont gyógyszer nélkül könnyen lehetnek egyszercsak nagyon rosszul. Hiába vannak jól ez m&agrave;r nem játék. Ök azok, akik a piros lámpánál élvezkednek, hogy úgysem jön autó. ;)

rny: Ha havastáj minden alkalommal a crohn mondja az orvosnak, nyilván másról nem beszélnek... Sajnos az ibd-t sem veszik komolyan. Gyógyszerekkel érjük el ayt a szntet, amin ti vagytok. Ugyan úgy elküldik az embert. Ez a tünetem ettõl van, az attól szokjak hozzá, három hónap múlva találkozunk. :( Sõt a nyugalmi stádiumban a tüneteimre ibs-t mondanak.

Havastáj érdekes, hogy megharagudtaál rám. Én csíplek téged, jó értelemben. Ilyen hosszú választ kaptál telefonról :d. Ha úgy érzed, hogy kiverem a biztosítékot, akkor szólj és nem reagálok.

Szerkesztette: QpaK (2015-03-19 21:42)

Nincs jelen

#5393 2015-03-19 20:28

havastáj
Tag

Dehogy haragszok, nincs gond,csak ilyeszto volt amit irtal a multkor, h hagyjak abba mindent es hagyjam fellangolni.ennyi. de semmi baj. En se geprol irok,bocsi a hibakert. Sot szeretem qupak ha irsz fokent,ha megnyugtatoakat. Sok smile

Nincs jelen

#5394 2015-03-20 00:35

makkmarci
Tag

Oregánó olaj:

Én a linkben szereplõ Bálint cseppeset vettem a Herbáriában, de biztos jó más is...
Amit a leírásában olvasni lehet, azt én mind tapasztaltam: nyákoldás, ízületi dolgok, emésztés.
2 üveggel nyomtam le, határozott javulásom volt tõle. Ennél nyilvánvalóbb jó hatást csak az acidophilus adott.

http://www.vitalabc.hu/Balint_cseppek_o … ata_50_ml/

Tegnapelõtt és tegnap ettem a megmaradt sütõben sült tarja/krumpli/hagyma kombinációt, ami jólesett ugyan, de valahogy nem stimmelt valami. Mindkét napon egy-egy alkalommal voltam klotyón, nem volt semmi gond, de mégsem volt olyan az ürülés maga, mint amikor minden rendben. Miután ez kiment, minden a helyére került.
Párszor próbáltam mostanában teljesen piaci, házi teljes tejbõl készült gyümölcsös tejberizst (pár nap szavatosság, van olyan, hogy szólnak, hogy még nincs kész!), egyik sem okozott semmi gondot...

Nincs jelen

#5395 2015-03-20 08:43

pt
Tag

Hát szerintem itt senkinek nincs szüksége az oregánó olaj emésztésserkenõ tulajdonságára, már bocsi te makkmarci boszorkány :D

Havastáj!

Megtennéd a kedvemért, hogy azt szeded amit én? Ha az az út amin vagy nem vált be akkor változtass. Keress más utat légyszíves. Segíts magadon Isten is megsegít mondhatnám. Az orvosoktól ne várj csodát. Keresd meg magadnak mi a jó. Próbálj más kombinációkat.

Nekem teljesen bevált ez a reggeli egy szem enterobene, meg a 0,25-ös frontin és a coaxil párosítás.
A bél (enterobene) és az idegek (frontin) is nyugalomba kerülnek tõlük, az idegesség elõjövetele, erõssége is gátlódik (coaxil). Szerintem ez egy jó kombináció. Ennek ellenére 2-3 naponta van egy szép normális székletem, mint régen. Wc para nincs. Jövök, megyek, jól érzem magam, már lassan 2 hete. Olyan dolgokat eszek amire eddig nem is mertem ránézni, sajtos szendvics, pizza, ma reggel joghurtos zabkása. :)

Nem hiszem el, hogy ez másnál nem válna be.......egyenlõre maradt a felszedett 4 kg, de ez köszönhetõ a sok friss levegõs sétának is a kutyákkal, meg a kondizásnak. Rengeteget eszek.... :)

Nincs jelen

#5396 2015-03-20 09:24

rny
Tag

Nekem annyira nem jó ez az enterobene. Lásd tegnap reggel már alig volt valami, de ami volt az reggel 6x… bevettem egy enterobenét, éreztem még nem jó, rádobtam 3 bolust. Na gondoltam is este, hú el kéne menni valahová, mert ma ugye tuti nem lesz semmi meglepetés. Erre hirtelen éreztem, hogy elkezdek felpuffadni és hála istennek, hogy nem mentem, mert végül mégis a wc-n kötöttem ki olyan hasgörccsel, hogy komolyan majdnem elsírtam magam, ráadásul 40 percig fel sem álltam. Szóval jó móka volt ez is…
Önmagában nekem a bél lassítása nem elég, tényleg kell, hogy legyen ott valami. Ettõl persze lehet, hogy neked elég! Tényleg szerintem is az ibs kissé gyûjtõfogalom jellegû és nem 100%osan ugyanaz a bajunk.

Én egyszer voltam istenien. Mikor az orvos elõírta a csirke-rizs diétát és más dolgok fokozatos bevezetését. Az elején sokkal szarabb volt, kiderült, hogy nem birom a rizst. De ahogy lassan bejöttek a fõtt, párolt zöldségek, a nyers gyümölcsök… hát akkoriban tényleg azt hittem, hogy jó úton vagyok. Bárhová elmentem hasfogó nélkül hónapokig. Aztán nyáron elkezdtem próbálganti a GAPS diétát, sok nekem allergizáló tejtermékkel és zsíros húsokkal. Akkor ott széthullott valami, aztán meg a türelmem is elvesztettem. Most szeptember óta meg mintha mélyrepülnék. Mégiscsak neki kell vetnem magam megint a diétázásnak.
Megveszem most ezt az oreganot, legyen igazad makkmarci :) Mennyi idõ után éreztél elõször kicsike javulást?

Nincs jelen

#5397 2015-03-20 10:16

pt
Tag

Az enterobene nekem sem használt ha csak néha bedobtam. Éreztem, hogy fog, de a para megmaradt, elõjött.
Csak így folyamatosan szedve jött ki az igazi hatása 2-3 nap után. És azóta is tart. Persze lehet a másik két bogyó is rásegít. Nem tudom.

De ha logikusan gondolkodunk és alapul veszünk egy magas vérnyomással küszködõ egyént arra sem írnak fel 2 heti gyógyszer és nem javul meg tõle az ember. Ott is egy gyógyszert adnak amit folyamatosan szedni kell és az normál szinten tartja a vérnyomást. Én ezt képzelem el magammal kapcsolatban is,  hogy extra gyors a bél, extra gyorsan mozog és folyamatosan kell szedni olyan gyógyszert ami normál sebességûre lassítja. Na de mindegy. Csinál mindenki amit akar. Nem vagyok orvos......  Csak azt tudom, hogy az elmúlt 7 év alatt az összes probiotikumot és mindenféle csoda természetes dolgot megettem, kipróbáltam és semmi nem hozott átütõ sikert. egyedül a coderit-N volt az ami gyors segítséget adott az adott napra mikor bevettem. Meg most ez a gyógyszerkombó ami bevált. És így coderitre se vagyok rászorulva......

Nincs jelen

#5398 2015-03-20 12:06

QpaK
Tag

Tünetek alapján több csoportba oszthatók az emberek. Pt, akombakom, kobold egy csoport. Youlcsi egy másik, havastáj rny Anikó egy harmadik. Náluk ha jól értem nem is annyira a hasmenés dominál. Igen az ibs egy gyüjtöfogalom. Szerintem ez orvosi körökben eleinte az ideges bél (hasmenésre) vonatkozott. Aztán egyre többen jelentkeztek vadabb tünetekkel és szervi elváltozás hiányában maradtak az ibs-nél. Ennek az lett a vége, hogy mára az ibs tünet litája meglepöen hosszú és extrém. Tulajdonképpen bármi újat tapasztalsz beírod az angol megfelelöjét, + hogy ibs és garantált a találat. Még a fogyást és a vérszegénységet is megmagyarázzák, pedig azért az már komolyabb a sima hasmenésnél.

És eddig két kontroll során voltam teljesen tünetmentes: 0 csillag a vérképen, 0 fáradékonyság, minden tökéletes, kivéve az idönkénti hasmenést. Az orvos erre is azt mondta ibs. Ebböl látszik, hogy ök sem tudják hol húzódik a határ. Az biztos, higy nálam tök jól megfér egymám mellett ez a két nyavaja. Ha a hasam rendben van, akkor én a pt csoportjába tartozom. Felgyorsukt bél nagyon jól megfogalmaztad. A gind csak az, hogy a hasam miatt nem szedhetek enterobene-t. Korábban viszont jó volt a smecta, majd újra nekifutok. Bár most a hasammal van a legkevesebb gondom. Az izületeim vannak szarrá már csak azt kell eldöntenem, hogy reumatológushoz vagy belgyógyászhoz menjek...

Nincs jelen

#5399 2015-03-20 12:23

youlcsi
Tag

Havastáj!
attól függetlenül, hogy ki mit gondol arról, hogy jó kezekben vagyok-e az orvosomnál, azt én is le tudom írni: arra várunk (évek óta :D) hogy rosszul legyek. Hogy akkora legyen a baj, hogy tudjon vele mit kezdeni. ezért nem kaptam gyógyszert sem. Amit tudott adni nem használt, amit meg adhatott volna, ahhos sosem voltam elég beteg.

Nincs jelen

#5400 2015-03-20 12:24

youlcsi
Tag

óóó, Qpak! ez cuki :) külön csoportot kaptam :D

Nincs jelen

IBDoktor

Láb