#3951 2015-03-03 10:40

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Élet a sztómával

Oodry: Nem semmi kálvária! A vékonybelet, vagy a vastagbél egy szakaszát vezették ki?
Az öltözködéssel én is gondban voltam, mert a sztóma pont oda került ahol a nadrágszíjjat megkötné az ember, a csípõnaci meg nem túl férfias, a lejjebb tolt nadrág meg nem kényelmes és még kevésbé esztétikus (az övtáskás megoldás bennem is felötlött, de úgy a letolt nadrág kényelmetlen volt, egyet ki is vágtam a sztóma környékén de ezek a túlzott átalakítások nem tetszettek). Végül a kicsit bõvebb nadrág (legyen hely a zacsinak ha megtelik)+ nadrágtartó és betûrt trikó megoldás lett az ideális. Felveszek rá inget (vagy hosszabb póló és bõrön is kényelmes nadrágtartó nyáron) akkor teljesen feltûnésmentes az egész sztóma dolog.

Nincs jelen

#3952 2015-03-03 10:43

Rigor
Tag

Ja a viszketés. Igazán akkor szokott elõfordulni ha régebb óta fent van, vagy nincs fent jól, akkor egyszerûen kicserélem a zacsit, (illetve elõbb még be a zuhany alá,  jól megmosom a bõrt, esetleg szellõztetem krémmel, majd zsírtalanítom és úgy vissza a köv. zacsi).

Nincs jelen

#3953 2015-03-03 11:28

Lisa
Tag

Egyébként olvasva az öltözködéses dolgokat, valljuk be szerintem a pasik ebbõl a szempontból jobb helyzetben vannak,mert tényleg a bõvebb cuccokat is simán felveszik.
Mi is és nézhetünk ki ízlésesen és jól, de valljuk be, mi nõk, azért szeretünk szûkebb ruhákat is felvenni, hogy jobban nézzünk ki. Vagy hát eleve egy testhez simuló ruha.
Meg a farmer...ezek sokat ártanak a sztómának és felmaródást tudnak okozni.
Pl. én folyamatosan ezzel küszködöm. Néha meg lehet találni a jó kis köztes megoldást, de nem olyan egyszerû :)

Nincs jelen

#3954 2015-03-03 12:42

Rigor
Tag

Lisa: Én meg pont azt képzeltem hogy a nõknek könnyebb. Eleve amikor elkészült a sztóma és úgy volt hogy akkor már magamtól is kéne tipegnem fel-alá azonnal úgy éreztem hogy ejj a lányok bezzeg csak felvesznek egy csípõnacit,  (hozzá vagy hosszú blúz, vagy övtatyóba rejtés) én meg tántoroghatok félig letolt gatyával. No meg a hosszú ruhák, dresszek, és mindenféle olyan dolog aminek ugyan nem tudom a nevét, de ránézésre sztómakompatibilis.
Meg olyan kosztümök, szoknyák, nadrágok ilyesmik ahol szinte a mell alatt van a "csípõvonal"  - és ízlésesek, szexik.
- Vagy valami ilyen: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/23 … df0e2f.jpg

(Na ilyenbõl bármilyen férfi megoldás úgy néz ki mint egy õrült öregember hónaljig húzott gatyával :)

Amerikában persze vannak mindenféle direkt sztómás szabású ruhák amik nem néznek ki hülyén sem (itthon csak strandnadrág van).
De vannak szexis nõi nadrágtartók is:
https://www.google.hu/search?q=woman+su … mp;bih=712

Szerkesztette: Rigor (2015-03-03 12:43)

Nincs jelen

#3955 2015-03-03 14:31

Lisa
Tag

Ez jó, köszi a linkeket Rigor!
Pont erre írtam, hogy igen annak alternatívák, amik k..va jól néznek ki.
Hidd el, ha nem 300 ezer forinttal mész bevásárolni akkor ezeket a cuccokat nagyon nehéz megkapni, vagy megtalálni egy turiba.
Csípõnadrág, azt írtad, hogy nem nagyon szereted, ma a pasik nagyobbik százaléka azt hord (megjegyzem én sem szeretem), de az tényleg a sztóma alatt van.

Ez szerintem alapvetõ hozzáállás (hogy azt gondoljuk a másiknak könnyebb nekem meg nehezebb), én örömmel látom, hogy nem "csak" a nõk szenvednek ilyen hozzá-álással, hogy a másik nemnek könnyebb megoldani. Pl. sztómás öltözködés példát :P

A képekért külön köszönet!!! :D

Nincs jelen

#3956 2015-03-03 14:37

Lisa
Tag

https://www.google.hu/search?q=woman+su … B236%3B354

Na én is kerestem Rigor, hogy mire gondoltam. Pont azok között amiket Te írtál. SZóval, hiába nem szorítja le kimondottan a sztómát, de szûk és nem enged utat lefele :D érted?

Hidd el, nagyon tudnak ezek ám szorítani..

Szerkesztette: Lisa (2015-03-03 14:37)

Nincs jelen

#3957 2015-03-03 15:07

xtro2
Tag

Én mióta megvan a sztóma nadrágtartót hordok, mivel még az elején ráfáztam a szíjjal . Egy kicsit bõvebb nadrágot és pólót kívülre, így az sem látszik nagyon, hogy a nadrág meddig ér. Nálam a varrat viszketett eleinte, az pocsék volt mert legszívesebben jól megvakartam volna, de használt, hogy mellette vakargattam :-)

Nincs jelen

#3958 2015-03-03 15:58

Rigor
Tag

Én már elõtte is turiban jártam, és azt kell mondjam, jobb cuccok vannak mint a drága boltokban (nem kell felhajtani a szárat, van amerikai szabású nadrág amibe elfér a zacsi, (nõknek terhesruci, vagy csak simán pocakosoknak) - úgy hogy mégse nézzél ki kövérnek - a hazai átlag boltokban meg mindent ropideszkákra szabnak).
Ezen kívül a legújabb felfedezésem az ázsia centerben kapható rugalmas nadrág, ami ránézésre fekete farmernek tûnik, jól áll az emberen, de ha kell akkor teli zacsival is kényelmes (ráadásul óccó!!). - Harfia Jeans - áll a címkéjén.
85% gyapjú, 13% poliészter, és a lényeg: 2% spandex (kevésnek tûnik de meghatározó).

Az egyik épület alsó szintjének a hátsó ívénél közel a kütyüs bolthoz meg a wc-hez. - Egyébként az ázsia centerben vásároltam be nadrágtartókat is. Eléggé sok féle van, elegáns, vicces stb. :)

Nincs jelen

#3959 2015-03-03 16:03

Rigor
Tag

Csípõnadrágot FÉRFIEMBER nem hord (persze amibõl aztán kilóg hátul a "kõmûves dekoltázs" vagy más néven "munkásmosoly"). Ahogy rózsaszín inget sem. Az hogy metroszexuális fiúkák mit vesznek fel, hidegen hagy.

Nincs jelen

#3960 2015-03-03 16:09

xtro2
Tag

Rigor: oda a pont

Nincs jelen

#3961 2015-03-03 17:01

Lisa
Tag

Köszi, Rigor megnézem ezt a rugalmas dolgot :D Amúgy minálunk a férfi csípõnadrág-ból kibuggyanó segget (elnézést máshogy nem tudtam leírni) Perselynek hívják, vagyis hát ezt pasek mondta nekem egyszer úgy hogy ki tudja hol, mondják így.
AMúgy az lányokra vonatkozott :D :P

Nincs jelen

#3962 2015-03-03 20:32

Oodry
Tag

Ez a nadrágtartó tetszik, csak egy nadrágot kell hozzá találnom ami jó rám.
A pocakról jut eszembe, eleinte vicces volt amikor valahova leültem vagy valahonnan felálltam, olyan mozdulatokkal, mintha 8 hónapos terhes lennék. Néztek is, mosolyogtak is rám az emberek.
A viszketés viszont nekem nem a sztóma körül van, hanem ahogy fel van ragasztva a zsák, a zsák körüli búr viszket. A dokik szerint ilyen nincs. :)
Én imádom a turikat! Viszont egyetértek azokkal hogy nekünk nõknek könnyebb dolgunk van ezen a téren. Ott vannak nekünk a kisruhák, hosszú pólók. A férfiakon nehezen lehet elképzelni hasonló ruhákat, vagyis ellehet, de mosolygás lesz a vége.
Rigor: a vastagbelemet rakták ki. a vékonybéllel is van probléma: 7 cm hosszan erõteljesen be van szûkülve. nah de majd jön a terápia...

Nincs jelen

#3963 2015-03-03 20:43

Oodry
Tag

A kitartásról és az erõrõl, a pozitív gondolkodásról csak annyit, hogy ha elhagyod magad, azon keseregsz amin már változtatni nem tudsz (vannak akik csak ideiglenesen), az állapotod is rosszabb lesz. Nem mondom hogy nem voltam sose mélyponton, de akkor még rosszabbul voltam. Szerencsémre a szüleimnek is köszönhettem, hogy kimásztam a lelki gödörbõl, mert elég sokat veszekedtek velem, hogy ne hagyjam el magam. Jah a sebészemrõl nem is beszélve. Kedvenc szövege: "Nem fáj az, én nem érzem. Ez csak hiszti és az nem kell!".Akkor nem estek ezek jól, de utólag visszagondolva segítettek.
Minden napi mottóm lett: Mosolyogj a világra és visszamosolyog rád!
pl ülök a villamoson, felszáll egy hölgy vagy úr, rámosolyogsz, 10-bõl 8-an visszamosolyognak.és máris jobb a kedved.

Nincs jelen

#3964 2015-03-03 22:04

Rigor
Tag

Oodry: Azért kérdeztem a típusát mert a vékonybeles tartalom szeret nagyon felmaródós viszketõs lenni alámenés esetén, de a viszketés helye alapján akkor nem is ebbõl fakad a probléma, hanem esetleg a zsák típusának a ragasztójától? Vagy a széle kidörzsöli a bõrt? Egyébként ha a széle viszket, azt még egész jól lehet vakarni, esetleg nyugtató krémet tenni rá.

Egyébként borzalmas kálváriát élhettél át te is, és még vár is rád. De soha ne add fel.  - Bár az írásodból átjön hogy téged is "megtanított" a betegség az élet szeretetére, és örülni az apró dolgoknak is.
(Gyanítom már fájdalmak azt a szintjéhez is volt szerencséd, ami után már nem fél az ember a fájdalomtól, legfeljebb csak utálja - nekem amikor csúcson volt a dolog szenvedés és fájdalom ügyben, az agyam egyszerûen ledobta az ékszíjat, és teljesen kiestek azok a napok-hetek).

A "rekorder" egy osztrák kissrác volt akinek nyelõcsöve sem volt (nem, nem a crohn miatt, az azért annyira nem szokta megzabálni az emésztõrendszert hogy semmi ne maradjon) - esténként kapta a tápszert szívkatéterben. Vidáman eljárt iskolába és még judozott is!

Azt nem tudom hogy a pozitív gondolkodás hiányától rosszabb lesz-e az állapotod, de a kedved mindenképpen.
Az önszuggesztió is egész jól mûködik, ha már úgy se tud épp mit tenni az ember legalább legyen jó kedve (na mondjuk a nõvéreknek/orvosoknak néha hajuk égnek állt a morbid humortól amit néha képes voltam elereszteni).

Nincs jelen

#3965 2015-03-04 04:16

xtro2
Tag

Nekem sokat segített a helyzetem elfogadásában, hogy elég sok idõt töltöttem el intenzíven, ott láttam olyanokat akikhez képest az én helyzetem rózsás volt. A morbid humorról annyit: a legelsõ mûtét elõt bejön a nõvér és mondja, hogy találkozunk mûtét után, erre én remélem nem tepsiben. Ezen annyira meglepõdött, hogy egy darabig szólni sem bírt. Késõbb kiderült nem jártam messze az igazságtól. Volt olyan idõszak amikor behívták a családot, hogy búcsúzzanak el tõlem mert nem érem meg a másnapot, arra ébredtem, hogy sírnak körülöttem. Pocsék érzés volt, rendesen még elbúcsuzni sem tudtam csak írni tudtam a lélegeztetõgéptõl. Szerencsére elaltattak, így nem agyaltam át az éjszakát, 3 nap múlva mikor felébredtem én voltam a legboldogabb ember a földön.

Nincs jelen

#3966 2015-03-04 06:35

Rigor
Tag

xtro2: Én meg a mûtét elõtt annyira borzalmas állapotban voltam (és húzni kellett az idõt a beadott remicade lecsengése miatt) hogy a szenvedés elérte azt a szintet, hogy ha meg is halok, legalább vége, -nem volt halálfélelem. Az utolsó napokra nem is nagyon emlékeztem, szeptikus sokkot is kaptam, valami végakarat összeírása is rémlik, de nem nagyon voltam magamnál, bár a "temetéssel" kapcsolatos dolog miatt nem is gondolhatták komolyan, pedig azt már sokkal korábban kitaláltam, és most is tartom magam az elképzeléshez :) (imádok airsoftozni, így azt találtam ki, hogy a hamvaimat keverjék lövedékekbe és játsszák el :) ). Mint késõbb megtudtam a vér kvótámat már egy héttel korábban kiürítettem, így kétségbeesetten az utcáról rángatott be járókelõket a barátnõm meg mindenki, illetve facebook körlevél is lettem (persze határidõvel okosan megszerkesztett, aktualitása után eltüntetett, nem az örökkévalóságig keringõ).
A lélegeztetõgép azt hiszem nekem kimaradt, bár valami maszk rémlik de utána sem voltam magamnál, nem igazán tudtam még egy darabig hogy mi történik, csak hogy minden nagyon fáj. Az hogy megmaradok-e késõbb is kérdése volt, mert sokáig nem akart beindulni a sztómám.

Szerkesztette: Rigor (2015-03-04 06:35)

Nincs jelen

#3967 2015-03-04 09:43

xtro2
Tag

Nekem szerencsére fájdalom nem volt, kaptam morfiumot, meg altattak amikor csak lehetett egyszer mikor sokadjára noszogattak, hogy szedjem össze magam visszaszóltam, hogy nekik marha könnyû, erre megkaptam, hogy mutassak közülük egyet is aki már nem feküdt ott.
mindegyiküket felvágták már. Mikor a gyomorvérzésem volt ciki vagy nem én könyörögtem az életemért a nõvérnek és a kezét szorongattam, a végén már csak azt mondtam, hogy ne hagyjon szenvedni. Mikor elképzeltem régen, hogy hogyan fogok meghalni én úgy képzeltem, hogy baromi kemény leszek, nem lesz sírás meg hasonló, majd mondok a feleségemnek valami marha szellemes dolgot és ennyi :-)
Mindenkinek megvan a keresztje, amikor bent nagy pofával rávágtam, hogy könnyû nekik, kiderült hogy volt aki átélte ugyanazt amit én, csak õ még a mûtét elõtt lehúzott egy éjszakás szolgálatot, hazament ellátta a családját és visszament a mûtétre...

Nincs jelen

#3968 2015-03-04 19:55

Rigor
Tag

Morfiumot? Mázlista:P Én nem kaptam, de azt hiszem nem is kaphattam, meg altatás sem volt, ezeket azzal indokolták hogy valószínûleg nem ébrednék fel belõle.  Nyilván állapotfüggõ. De végül is nem baj mert nem sok emlék maradt az egészbõl, ráadásul olvastam egy esetet amerikában pont hasonló mûtét volt mint az enyém, nagyon hisztitek a fájdalom miatt, és hogy napokig altatást, aztán mire felébredt elhaltak a végtagjai. Nekem mondjuk csak felfekvésem lett, az is szuper extra. Meg elfertõzõdött a seb, félig nyitva gyógyult, késõbb még két tályog bónuszba. Ja és ûrhajósbetegségem is, úgyhogy felülni se tudtam(annyira legyengültem), újra meg kellett késõbb tanulni járni.

Viszont amikor jött a pap, még a mûtét elõtt, utolsó erõmmel hozzávágtam egy párnát :) (ateista vagyok, már korábban is elhajtottam, fõleg amikor matt részegen jött téríteni, ez a világnézet a meghalás lehetõségétõl sem változott )

Nincs jelen

#3969 2015-03-04 20:18

xtro2
Tag

A járni tanulás nálam is bejátszott, kétszer is. Eleinte nagyon utáltam szegény gyógytornászt, aztán mikor már fel tudtam állni megbékéltem vele:-) Felfekvést megúsztam, egyrészt az ágynak köszönhetõen másrészt a nõvérek fürdetés után bekentek egy felfekvés elleni zselével, meg állandóan nézték a bõröm nincs-e felfekvésem.

Nincs jelen

#3970 2015-03-04 21:05

Oodry
Tag

Hát igen, a fájdalmat megtapasztaltam én is. Egyszer-egyszer kaphattam olyan injekciót, amivel rózsaszínbe láttam a világot pár óráig. :) Szerencsére intenzívre nem kerültem.
Nálam az orvosok viccelõdtek inkább. pl nálam volt egy plüss macit, amit minden vizitnél szinte  mûteni akartak meg szurit adni neki vagy vmi hozzászólásuk volt vele kapcsolatban.
Ahogy olvastalak Titeket, egy vicces sztori jutott eszembe: amikor az egyik vizsgálatnál vagy mûtétnél (már nem is tudom), a lényeg hogy gerincbe kaptam az érzéstelenítõt, beszélgettem a mûtõsökkel és a dokival, aztán egyszer csak szóltak, hogy itt egy maszk, lélegezzek már párat belõle. Nah, tovább nem is beszélgettem, úgy aludtam, mint a bunda. (Lehet sokat beszéltem)
Ti biológiai terápiát kaptatok már? Ha igen, milyen volt?mi változott? Kíváncsi vagyok hogy a sztóma hogy reagál majd rá.

Nincs jelen

#3971 2015-03-05 12:58

Rigor
Tag

Qodry: Nekem a nagy mûtét elõtt megpróbálták beszúrni az gerincbe, ami mûtét után is jó lett volna, mert azon keresztül kaphattam volna hatékony fájdalomcsillapítást. Jó sokat szúrklálták, nem sikerült - azt mondták ne kínozzuk tovább a beteget - én meg mondtam hogy nyugodtan szurkálják csak még, annyira nem vészes, viszont késõbb milyen jó lesz. Nem sikerült, így aztán késõbb maradt a fájdalom.
Egyszer egy altatásos tükrözésnél (rossz állapotban voltam nagyon), vagy valami nem stimmelt, rám rakták a maszkot, én meg szimplán nem kaptam levegõt ott kapálództam hogy megfulladok, és hát persze úgy is eszméletemet vesztem, de vajon mi lesz késõbb :P
A nagy mûtétnél nem volt ilyen gond, de ott más típusú is az altatás.

Én kaptam 1 évig biológiai terápiát a Honvédban. Érdemes vinni könyvet, vagy filmet - van lcd tv, kérésre beraknak néznivalót (bár ott is van már egy nagy kupac film) mert kb 3 óra mire lecsöpög. Elõtte nem sokat ettem/ittam mert az állvánnyal kibotorkálni a wc-re nem túl kényelmes (a wc persze nem a közelben van)

A kispárnákat már az elején begyûjteni, mert ugyan valami roppant modern állítható masszázsfotelek vannak, de kényelmetlenebbek mintha kint a padon kéne ülni (valami gyanús közbeszerzés szagot érzek, vagy ezeket valami fura alkatú emberekre szabták).

Nincs jelen

#3972 2015-03-05 20:19

Oodry
Tag

Nekem azt mondták hogy a biológiai terápia injekciós lesz, 4 szurit kapok (1-1 a két combba, 1-1 a jobb és a bal hasfalba). Akárhogy is lesz, csak tartanék már ott, már október óta húzzuk az idõt.

Nincs jelen

#3973 2015-03-05 20:20

Oodry
Tag

És Rigor, neked akkor már megvolt a sztómád? Nekem a Margit kórházba csinálják.

Nincs jelen

#3974 2015-03-05 20:27

xtro2
Tag

Mi ez a biológiai terápia, mit adnak ilyenkor be? Gondolom sztómánál már nincs ilyen?!
Ja a zacsi így hajszárítózva egész jól bírja, igaz a sztómánál naponta cserélem a drain csõnél viszont csak kb hetente.

Nincs jelen

#3975 2015-03-05 23:25

Rigor
Tag

Nem, én Colitises vagyok, a sztóma elõtti utolsó megoldás volt a Biológiai. És az elhagyása után csapott át menthetetlenbe.
Aki crohnos az sztóma mellett is kapja, hiszen minél több belet igyekeznek megtartani.
Egyébként remicade infúziót kaptam.

Nincs jelen

#3976 2015-03-07 16:18

e.zsolt
Tag

Sziasztok!

Én colitises vagyok. Lenne egy pár kérdésem.
A teljes vastagbelet veszik ki vagy csak a fekélyes részt?
Sokat lefogy az ember egy ilyen mûtét után?
A sztóma zsák a végleges megoldás vagy az csak egy átmeneti állapot?

Nincs jelen

#3977 2015-03-07 22:46

Ciklámen
Tag

Sziasztok! Eddig csak olvasgattam a hozzászólásokat.Colosztómám van,végbélügy folytán záróizom is nuku.Az étkezéssel van még mindiga legtöbb problémám. Van,hogy bele se megy a kivágott lukba,hanem feltornyosul,máskor meg tök jól belemegy. Ugyanazt eszem,és mégis napi 3 zacsicsere is elõfordul. A sütõtök nagyon jó a széklet rendben tartására.Azt tudom,hogy mi nem jó,de hogy mi a kedvezõ?.......Mert állandóan változik. Szóval eddig jutottam. 2 és fél év után.Ha van valami jó tippetek,írjatok.Convatec egyrészes zacsit használok,olvastam,hogy sokmindenkinek nem jó,nekem sem a legideálisabb.Elõvettem a készletembõl a Coloplastot,na egybõl befürödtem vele.Köszi,hogy meghallgattatok!

Nincs jelen

#3978 2015-03-08 11:13

Gyöngyös
Tag

Sziasztok!Ciklámen most olvastam a beírásodat.Nekem is colosztómám van pont ennyi ideje mint neked.Mindig azt gondolom,hogy már megszoktam és aztán mégsem,néha vannak elkeseredéses idõszakaim.Én már kb.1.5 éve irrigálok és ezzel elég jól elvagyok,de még így is érhetik az embert balesetek.,na ilyenkor készülök ,ki a legjobban.Amikor ide benézek hozzátok belõletek merítek erõt.Én most 51-ik évemet taposom és 48 évesen kaptam meg a szómámat,melette dolgozom,a munkahelyemen a kolleganõim és kollegák teljes mértékben elfogadtak így,úgy érzem szeretnek,de amikor idõnként elõfordul ilyen nem várt baleset,akkor olyan megszégyenülést érzek,hogy legszívesebben megsemmisülnék.Hát ezek a dolgok nagyon nyomasztóak tudnak lenni és elveszik az ember életkedvét.A családom és a pici unokáim adnak erõt.A zsákokból én is a convateket használom és sztóma sapkát,de ilyenkor egy ideig nem merem a sztóma sapkát feltenni,hanem inkább a zsákot,de az a szörnyû,hogy az ellátás is elég kiszámított zsákok ügyében.Én is köszi,hogy meghallgattatok és várok hasznos tanácsaitokat.Köszi és szép hétvégét nektek

Nincs jelen

#3979 2015-03-08 15:29

xtro2
Tag

Érdeklõdnék, hogy a hasamon megjelenõ és maguktól kidurranó gennyzsákokra meddig lehet még számítani, vagy lehet-e ellene valamit tenni?

Nincs jelen

#3980 2015-03-08 15:35

xtro2
Tag

Idõnként engem is elkap, fõleg zsákleesés esetén, hogy talán jobb lett volna fel sem ébredni mûtét után! De ilyenkor ha bemegyek a lányomhoz és nézem, hogy szunyókál érzem hogy van értelme élni. Egyébként iszonyú tud lenni egy-egy ilyen szivárgás. Természetesen sosem otthon, ott mindíg tart, csak ha valahol vagyok éppen.

Nincs jelen

#3981 2015-03-08 16:32

Rigor
Tag

e.zsolt: Többnyire az egészet. Nekem mondjuk maradt végbélcsonk, mert sietni kellett a befejezéssel, de nem okoz sok gondot. Én inkább elõtte voltam durván lefogyva, utána ugye abbamaradt a folyamatos vérzés, már az intravénás tápszertõl mondhatni "erõre kaptam" - de a mûtét után inkább a súlygyarapodás lesz a jellemzõ. Az elsõ héten még nem, de a fogyás nem olyan drasztikus mint amit a gyulladt és nagy mennyiségben vérzõ bél produkál.
Többnyire végleges, bár szoktak puch-ot csinálni, (vékonybélõl belsõ tasakot formálnak) de nem mindenkinek jött be, (begyullad, wc-re rohangálás).
De a sztóma megváltás a korábbi "élethez" képest.

Nincs jelen

#3982 2015-03-08 18:30

Zsoltiihh
Tag

Sziasztok!
Tükrözés utáni eredmény:beszükült sztóma nyilás.
Ilyenkor mi lehet  a gond?

Nincs jelen

#3983 2015-03-09 22:58

Rigor
Tag

Ez most kvízkérdés hogy ki tudja? (én nem tudom, viszont most megijedtem hogy ilyen is lehetséges) - vagy tényleg nem mondták el neked mi lehet a gond? Gondolom ezt annak kéne tudnia aki megnézte, nem?

Nincs jelen

#3984 2015-03-10 06:21

martika
Tag

Zsoltihhh, nekem nagyon régen mondta egyszer a sztómás nõvér, hogy kicsit szûk; aztán finoman és fájdalom mentesen az ujjával izélgatta kicsit és ennyiben is maradtunk, ill. mondta, hogy otthon csináljam.
Csak adnak valami tanácsot ?!

Nincs jelen

#3985 2015-03-10 07:23

Zsoltiihh
Tag

Szia martika!
Köszi ezt heti szinten csinálom a beöntõ tölcsért használom s szerintem nincs is szûkület.
De már rájöttem ez csak papír forma dolog.
Tüki eredmény után leirom mi is lett a valóság.

Nincs jelen

#3986 2015-03-10 16:46

Bence
Tag

Sziasztok, nekem a sztómán (a bél külsején) apró dudorok jelentek meg, tudja valki mi lehet ez?

Nincs jelen

#3987 2015-03-13 15:43

Zsoltiihh
Tag

Szia martika!
Tüki eredmény jó lett.Sztóma szûkület nincsen.
Beöntés az volt bõven ennyibõl egy foci csapatot ki lehetett volna pucolni.

Nincs jelen

#3988 2015-03-13 15:49

martika
Tag

Szia!

Ez jó hír, örülök!

Nincs jelen

#3989 2015-03-14 11:38

Zsoltiihh
Tag

Szia Bence!
Valószinû felszíni sérülés de mutasd meg a sztómás nõvérnek.Az a biztos.

Nincs jelen

#3990 2015-03-16 08:17

xtro2
Tag

Sziasztok! Megvettem a zöld kendõt (szilikonos) eddig úgy néz ki tökéletesen üzemel, érdeklõdnék, hogy ez a kendõ egyszer használatos vagy többször is fel lehet használni. Természetesen nem ezzel tisztítom körbe, csak tisztítás után használom.

Nincs jelen

#3991 2015-03-16 11:16

csabaspecial
Tag

xtro2, szerintem csak egyszer használatos

Nincs jelen

#3992 2015-03-16 11:35

xtro2
Tag

Ahhoz képest elég drága, 120 Ft körül volt darabja. Persze ha tart tõle a zacsi akkor ok. :-)
Vettem Convatec-es törlõkendõt is ezt még nem próbáltam ki, e használata után simán lehet használni a szilikonos kendõt?

Nincs jelen

#3993 2015-03-16 12:22

xtro2
Tag

Találtam a youtube-on sok jó videót, zsákcserérõl, meg sztómás emberekrõl, azt vettem észre, hogy az összes amerikai videón kétrészes zsákot használnak. Én mikor rákérdeztem a kórházban azt mondták, hogy a kétrészes az már elavult régi, akkor ez most hogy van? Nem hiszem, hogy Amerikában elavult dolgokat használnának. Viszont a másik amit észrevettem az az, hogy nekem sokkal szebben csinálták meg a sztómanyílást, mint ami a videókon van. :-)

Nincs jelen

#3994 2015-03-16 15:13

Rigor
Tag

Xtro2: Keress vissza itt ebben a topicban, én tettem fel videót a sajátomról, illetve a zacsi feltételérõl (meg olyat is ahol vízicsúszdázok :) )

Nincs jelen

#3995 2015-03-16 21:51

csabaspecial
Tag

azt áruljátok el nekem, hogyan lehet megcsinálni hogy szilikonos kendõ után ragadjon is a zacsi

Nincs jelen

#3996 2015-03-17 09:21

xtro2
Tag

Nekem simán ragad, elõször letörlöm sima törlõvel utána megszárítom hajszárítóval , szilikonos törlõkendõvel letörlöm, felmelegítem a zacsit is és felteszem !

Nincs jelen

#3997 2015-03-17 18:23

Zsoltiihh
Tag

Szia csabaspecial!
Én fürdés után vagy cserénél bõrvédõ krém s arra is felragad a zsák.Pasztát sem használok,csak nagyon ritkán.
S nem használok szilikonos kendõt sem.A zsákot se melegitem elõtte,ugyanis a testmelegünk bõven elég erre.

Nincs jelen

#3998 2015-03-18 14:16

xtro2
Tag

Nekem a kórházban a sztómás nõvér és a gyógyászatis hölgy is azt mondta, hogy nem árt elõtte felmelegíteni mert csak akkor ragad rendesen.

Nincs jelen

#3999 2015-03-19 14:04

Ciklámen
Tag

A zöld,bõrvédõ kendõ csak egyszer használatos,hiszen mire bekened a stóma körüli részt,addigra elpárolog,amivel át van itatva. A hajszárírozásról most hallok,azt még nem csináltam.
Szép napokat: Ciklámen

Nincs jelen

#4000 2015-03-19 18:59

sissike
Tag

Sziasztok,

Valaki esetleg tud abban segiteni, hogy vegleges sztomanal, a vegbelnyilas zarasa miatti mutetbol fakado eros feszulo erzesen mivel lehetne javitani? Uleskor jelentkezik a fajdalom, a gattajekon fel a gerincig. Masnak van hasonlo tapasztalata?koszi elore is a valaszokat.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb