#5601 2015-04-26 14:29
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Én már kipróbáltam az összes fehérje lehetõséget "por" formájában.
Sajnos egyik sem válik be.
Marad a tojás és a húsok. Ezek természetesek és kutya bajom tõlük.
Ez legyen a legnagyobb bajom.....hogy nem tudok táplálékkiegészítõt enni. :)
Azóta megint okés minden.....mióta a protein kicsinált :p
Nagy a csend!!! Éltek? :D Mindenki vizsgálatokra jár vagy mi?
Szerkesztette: pt (2015-04-30 13:46)
Nincs jelen
#5602 2015-04-30 22:13
- Pillangó76
- Tag
Én azért vagyok csendben, mert nyelvvizsgára készülök. Közben pedig elmegyek majd egy hasi ctre is magánba, mert az talán több mindent lát mint az uh, hogy mi fáj a hasamban. A hasi ct elsõsorban daganatkimutatásra jó?Tudja-e vki?Vagy mutat pl. gyulladást is?Szerintetek chron kizárására tényleg a bél passage a 100% biztos, vagy a kolonószkópia?
Nincs jelen
#5603 2015-05-01 21:17
- tee
- Tag
bélmegvastagotást is lehet látni ct-n ami gyulladásra utal, nyirokcsomók is láthatóak ami érdekes lehet esetleg.
Nincs jelen
#5604 2015-05-02 01:17
- makkmarci
- Tag
Egy kis infó, hátha megmozdít valakit...
http://nepgyogyaszat.com/letfontossagu- … tamin.html
Nincs jelen
#5605 2015-05-03 03:22
- makkmarci
- Tag
Aszalt szilva és mazsola jótékony hatásai pl. vashiányra :
https://www.natursziget.com/egeszseg/20 … ioxidansok
Nincs jelen
#5606 2015-05-04 10:30
- pt
- Tag
Hívtam a coderit-n gyártóját. Mindenféle engedélyezések, ogyi által átvizsgált tájékoztató után lesz csak forgalmazás. Talán júliusban. De inkább utána. Addigra jutnak el addig, hogy a nagykerekbe jusson belõlle. Sajnálatos. Ez van.....
Nincs jelen
#5607 2015-05-04 16:52
- rny
- Tag
Júliusig még kihúznám, de ez megint inkább egy ki tudja mikor lesz. Na mindegy, nincs mit tenni, csak várni. De jó hogy írod mert már ezer gyógyszertárban megpróbáltam kiváltani a kis receptem.
Nincs jelen
#5608 2015-05-04 22:16
- Pillangó76
- Tag
Köszi Tee.
Ma újra elkezdtem szedni a Dicetelt. A nem túl kedves gasztrós szerint ettõl majd megszûnik a vakbélfájdalmam.
A ct tehát némileg több infót adhat, mint az eddig elvégzett hasi uh vagy kolonószkópia.
A tapasztaltabb fórumolvasók véleményére kiváncsi lennék a téren, hogy a kolonószkópia elég-e a chron kizárásához vagy csak a gyomor-bél passage zárja ki teljesen?
(Azaz a negatív ileo-kolonoszkópia nem zárja ki teljesen a chron betegséget?)
Szerkesztette: Pillangó76 (2015-05-04 22:17)
Nincs jelen
#5609 2015-05-04 23:05
- makkmarci
- Tag
Kis olvasnivaló:
http://www.life.hu/drlife/20150430-kole … akbol.html
Nincs jelen
#5610 2015-05-05 17:54
- rny
- Tag
http://www.medicalonline.hu/tudomany/ci … ltiplexnek
bár ez hivatalosan a szklerózis multiplexrõl szól, de végig a bélflóra szerepét tárgyalja. A végén csak eljutunk oda, hogy felismerik, hogy minden autoimmun betegség a bélflórához kötõdik? Mindenesetre mindig bizakodom, ha ilyet olvasok, bármilyen okból is vizsgálják a témát, az nekünk csak jó lehet.
Nincs jelen
#5611 2015-05-06 07:10
- tee
- Tag
pillangó olyan vizsgálat ami _kizárja_ a crohnt nincs. tekintve hogy a szájüregtõl a végbélnyílásig mindenhol elõfordulhat, igy nyilvánvalóan ha alul / fölül nézed csak akkor a másik oldalt még lehet. Bélszakasz közepérõl nem is beszélve ( Ennek a szakasznak a vizsgálatára szokták a ct-t használni mivel nehéz hozzáférni, ultrahangnál meg sokkal több információt ad). meg mivel ismeretlen eredetû betegség nagyon nehéz egyértelmû diagnózist felállítani, még ha minden vizsgálatot is elvégeztek.
Nincs jelen
#5612 2015-05-06 07:59
- QpaK
- Tag
De ezek a legritkább, egyben legkirívóbb esetek nem? Engem az érdekelne, hogy ilyenkor mennyire aktív a Crohn? Ha minden vizsgálat negatív, akkor még nincs szövetkárosodás. Lényegében egy bélbetegség, ahol nem beteg a bél. Az ennyire passzív Crohn is tud erõs tüneteket okozni? Gyulladási markerek 0, bélfal ép... Ilyenkor mi a panasz? Elvileg ha tünetmenetes az ember akkor nem olyan szar. Teljesen negatív leletekkel meg mennyei lehet tünetmentesnek lenni. Túl széles a spektrum ezeknél a bélbajoknál.
Motoszkál a fejemben, hogy ha az elsõ tünetekkor orvoshoz fordulok, akkor vajon ibs-t diagnosztizálnak? Leginkább lazább székletem volt, különösebb fájdalom nélkül. Fázósabb fáradékonyabb voltam. Szerintem nálam akkor passzív volt a betegség. De az biztos, hogy nyúl voltam a tükrözéshez. Pedig azt már kiskamasz koromba elakarták végezni. (akkor még hasmenésem sem volt) :)
Nincs jelen
#5613 2015-05-06 16:13
- rny
- Tag
Azért szerintem egy teljes gasztro kivizsgálás kizárja. Tükrözések, ct. Nekem amúgy konkrétan a crohn kizárásra ct-t csináltak, azt nézték, hogy van e falvastagodás. És mikor nem volt, örömmel közölték, hogy akkor ez nem crohn.
Bélbetegség ahol nem beteg a bél = IBS.
Qpak, repesve várom az agykontrollos cuccokat! ;)
Nincs jelen
#5614 2015-05-07 11:43
- QpaK
- Tag
Elvileg igen, de olvasni olyan horror sztorikat, hogy a negatív leletek ellenére nem várt szövõdmények. Talán ilyen szempontból a Crohn a legnagyobb szívás...
Küldj egy üzenetet rny, és akkor postázom is izibe. ;)
Nincs jelen
#5615 2015-05-07 21:04
- tee
- Tag
Qpak: ha az elsõ tünetekkor orvoshoz mész lehet azt mondják mint nekem anno: "tegyen kispárnát a feje alá alváskor" "szedjen nyugtatókat" (16 évesen) stb.
rny:
csak néhány ilyen ami a kezem ügyébe került, ezeket rólam írták.
"A mintában Crohn betegségre utaló elváltozás nem észlelhetõ." flór ferenc kórház
"IBDre ill M. Crohn-ra utaló egyértelmû típusos aktív makroszkópos eltérés jelenleg nem látható." - 2007 II. Belgyógyászati klinika SOTE
"A szövetikép megfelelhet Crohn-betegség duodenum-lokalizációjának, ugyanakkor a kép nem egyértelmûen pathognomicus, a maior szövettani kritériumok hiányoznak." - 2006 Károlyi Sándor Kórház és Rendelõintézet
Nincs jelen
#5616 2015-05-07 23:14
- rny
- Tag
tee,
De azt mostmár ki mondja meg, hogy neked már akkor volt crohnod? Például ezekben az idõkben mikor negatívak voltak a leleteid mik voltak a tüneteid és mennyi idõ telt el közben addig, hogy lett diagnózisod?
Bennem mindig felmerül azért, hogy az, hogy az ibs-bõl nem lesz ibd egy faszság. Mert az ilyen esetekre ráfogják, hogy szegényke már akkor ibd-je volt x évig csak nem még nem tudtuk kimutatni. Ez szerintem elég lehetetlenül hangzik. Hogy lehet olyan betegséged ami panasszal jár de a típusos bélelváltozással nem? Mi van, ha az akkor tényleg csak ibs volt mondjuk és utána/közben alakult át? Ilyen sztori annyi van. Én is ettõl félek állandóan... olvastam már olyanokat, hogy az ibs egy korábbi stádiuma kvázi, ami lassan tovább fejlõdhet. És mivel senkinek sincs fogalma se ezekrõl a betegségekrõl semmit se lehet kizárni.
Szóval én úgy értettem amit írtam, hogy szerintem ha már tényleg van ott kimutatható crohn akkor ez meglesz ezekkel a vizsgálatokkal. Ha meg nem akkor lehet egy életen át rágódni, hogy na most akkor éppen micsoda és mi lesz még belõle.
Qpak, küldtem üzenetet, de ha mégsem szólj, mert ma eléggé szétszórt vagyok :D
Szerkesztette: rny (2015-05-07 23:17)
Nincs jelen
#5617 2015-05-07 23:48
- QpaK
- Tag
Na pont ez az, hogy fogalmuk sincs ezekrõl, de olyan határozottan elkülönítik a kettõt. Szerintem azt gondolják fiatalkorban nem lehet komoly szervi baj és sokan nem is diagnosztizálnak, hanem inkább bizonyítani próbálják hogy nincs baj.
De hogy mennyire nyom a latba a psziché: Remek példa erre a mostani idõszak. A szervi rész tökéletesen rendben. Visszakaptam a Humirát, még medrolt is szedek. Van étvágyam, felszívódás, híztam is. Sõt fitt vagyok és aktív. Bringázgatok meg kocogok. Ezekbõl is egyre többet bírok.
Másrészrõl Elkezdtem vezetés órákra járni és hiába passzív a colitis fosok elõtte. Teljesen pszichés/ idegi alapon van. Idegbajt kapok indulás elõtt, hogy 2 órán keresztül nem tudok wc-re menni. Ráadásul olyan idegen helyeken járunk, hogy fogalmam sincs mi merre... Pt módban nyomom: 2 lopedium indulás elõtt 15 perccel. Aztán eddig (remélem továbbra is) az volt (lesz), hogy az autóban elmúlt (múlik majd) :D a dolog. Ja és persze holnap hajnalban kell menni, hogy ne legyen olyan könnyû. Remélem elõtte lesz idõm letudni a 2-3 izé 4-5...esetleg 6-7 fordulómat. Vagy amennyihez éppen kedve szottyan...
rny el is küldtem. Bár nem válaszlevélben...Nem lehet a spam-nél? Remélem megtalálod, ha nem akkor elküldöm megint.
Nincs jelen
#5618 2015-05-08 08:09
- youlcsi
- Tag
Qpak!
hajrá vezetés!
bõ 2 hete van jogosítványom... és a kezdeti f*sás után most már imádom... másfél hétig nem mertem kocsiba ülni, ha bele is ültem, tiszta ideg voltam... de múlt héten rendbetette az oktatóm a dolgokat, és azóta csak mennék és mennék és mennék.
a tanuló-fázis alatt nekem is voltak komoly gondjaim. fõként a mélypontok után (mert az volt több is)... még 2 perccel az idõpont elõtt is a slozin ültem és folyt belõlem a cucc... talán annyi elõnyöm volt, hogy általában többször is visszamentünk a 2 óra alatt a tanpályára, szünetet is tartottunk, szóval tudtam menni, ha nagyon kellett.
tee!
ismerõs, amit írsz...
3 tükrözés eredményei ebben a sorrendben:
-atipusos gyulladás (colitis),
-m. crohn (term.ileitis),
-duodenitis, ami szövettanilag megfelelhet crohn duodenalis manifesztációjának...
és így lett a legutolsó diagnózisom nem fertõzéses gastroenteritis, colitis kmn.
tök jó, mert a gyulladás helye mindig vándorolt. ahol elõzõleg volt, legközelebb nem volt. talán az egyetlen, ami 2bõl 2x betalált, az a gerd, de egyik alkalommal sem nagyon foglalkoztak vele. a ppi-t is inkább a nyombélgyulladás miatt kaptam.
vagyis nem is tudom, h a tavalyi ambuláns lapomon mi van... de 2 napja megint ömlik belõlem a nyák, szóval most megint megvan az elhatározás, hogy visszamegyek szegedre (fõként, hogy másik orvos más miatt elküldött pécsre, és elõtte ezt a bél-dolgot tisztázni kellene legalább nagyjából)
Szerkesztette: youlcsi (2015-05-08 08:11)
Nincs jelen
#5619 2015-05-08 13:24
- RealHero
- Tag
Visszamentem a dokimhoz mert kevésnek érzem a 37,5 venlafaxint.Kérdeztem mi a véleménye hogy pluszban szedjek hozzá enterobenét(egyébént próbáltam és annyira nem vált be)
Szerinte inkább fel kell emelni a Venlafaxint mivel a terápiás adagja 75mg.
Most 50mg körül szedek ,de ez sem az igazi még ,jövõhéten fogom kipróbálni a 75 mg-ot
Amúgy azon gondolkodom ahogy idõsödünk vajon nem lesznek enyhébbek a tüneteink?Mármint úgy értem még nem hallottam 50 éves emberekrõl akik ibs-esek.
Nálunk ki a legidõsebb?Én hétfõn leszek 31:)
Nincs jelen
#5620 2015-05-08 15:37
- pt
- Tag
Nagymamám 76, anyukám 55 én 36. Ha nem kezeled megmarad örökre.
Én még mindig azt mondom hogy az kombinációm bevált. Azt erõltessétek ha már bogyó.
Nincs jelen
#5621 2015-05-08 19:45
- tee
- Tag
rny: te ettõl a mániától nem nagyon tudsz elszakadni úgy látom, hogy ibs->crohn.
Pl. Rohadtul nem mindegy ki vizsgál, mint ahogy azt már régebben is tanácsoltam nem tudom itt kinek hogy ha nem biztos a dolgában ne habozzon felkeresni egy JÓ orvost. Sok gasztrós van aki azt se tudná megkülönböztetni hogy most az ember vastagbelét vagy gyomrát nézi ha nem lenne ott az endoszkóp mellett az ember arca vagy feneke. Nekem volt hogy majdnem elzáródott teljesen a vékonybelem annyira be volt gyulladva (szó szerint rohadás szagút/ízût büfögtem ami tényleg rettenetesen förtelmes volt, nagyon erõs hányingerem volt, erõs görcsös fájdalmam és a panaszokon CSAK a hányás segített). Egyik nap SOSben mentem a kórházba mert éreztem hogy nagy a gond. Az endoszkópos doki meg megkérdezte hogy miért eszek endoszkópia elõtt hát nem megmondták hogy ne egyek, de "amugy semmi bajom". Mindezt úgy, hogy neki MEGMONDTAM hogy Crohn-os vagyok ÉS NEM ETTEM az elmúlt 12 órában.(nem jött rá hogy a kaja nem tud továbbmenni a gyulladás/szûkület miatt, nem bírta felfogni. Én igen, ezért ott is hagytam abban a pillanatban és kerestem egy másik orvost akinek ez nem jelentett gondot és ez az újabb doki a gasztró után szó szerint azt mondta hogy "nagyon ocsmányul néz ki a belem" és kihúzott végül a csávából némi medrol lökettel.).
"De azt mostmár ki mondja meg, hogy neked már akkor volt crohnod?" Pont az ilyen típusú orvosok.
"Például ezekben az idõkben mikor negatívak voltak a leleteid mik voltak a tüneteid és mennyi idõ telt el közben addig, hogy lett diagnózisod?"
-fájdalom, fáradékonyság, gyomorégés, hányás, sápadság stb. gyerek klinikán is voltam minden tükrözésen nem segítettek/nem tudták a dolgot mire vélni, kb 1-2 év mulva a legelsõ panaszok kezdetétõl számítva, bementem egy másik kórházba mert vérszegénység miatt kb járni sem tudtam már. ott mondták hogy semmi bajom kis gastritis meg vérszegénység azt kész, (kezelni nem kezeltek napokig, annak ellenére hogy azt mondta a doki ha hirtelen alakul ki ekkora vérszegénység akkor biztosan meghaltam volna.) ez a mondat elég volt... át megint egy másik kórházba és ott mondták hogy mi a helyzet, kb 4 nap után fasírtot ettem fõzelékkel és már azon töprengtem hogy lehetne a nõvérkéket "elcsábítani".1 hónap után meg cirka 8kg híztam zabáltam mint egy gép és k*rva jól éreztem magam (azonnal elkezdték a medrol,imuran,klion,ciprobay,pentasa,controloc kombót és kaptam vért is azonnal).
Na mindegy az a lényeg hogy elég hosszú a sztori és elég bonyodalmas.
Szerkesztette: tee (2015-05-08 19:47)
Nincs jelen
#5622 2015-05-08 20:26
- QpaK
- Tag
Nekem a háziorvosom nagyon vicces. Elvileg gasztrós és sebész is. Kijelentette, hogy bizony a colitis egy komoly betegség, mert a sok gáztól a hasfal fel tud puffadni, ami így nagyon tud feszülni és fájni. De egy kis buscopan és helyes tartás, "nézd most is milyen görnyedt vagy"... :D A vénámat meg sosem találja meg, mert "már rosszak". Azért ez se rossz a sebész múltjával. És mindenre antibiotikumot írt, amitõl rendre úgy begyulladtam, hogy kórházba kötöttem ki.
Nekem gyerekként nem nagyon voltak tüneteim. Ha csak a gyakori kiszáradás=> infúzió nem tartozik ide... Vashiányom volt, de nem annyira mint neked. Illetve egyszer volt egy két hónapos láz ami magas gyulladásos paraméterekkel járt, de végül az is bármi lehetett.
Hihetetlen, hogy egy szûkületet nem ismer fel az orvos...Az ilyenek mellett el is patkolhatsz. Küldtek pszichológushoz, meg pszichiáterhez. Mert "a beteg 60-70%-ot kell hogy tegyen a gyógyulásért." Tulajdonképpen én is akkor lettem jobban, amikor centrumba kerültem és medrolt adtak.Itt elmagyarázták, hogy mi merre hány méter, és hogy mi volt a korábbi bogyókkal a baj. Azóta már csak a mostani orvosomban bízok.
Jah és nagyon hosszú ideig voltam olyan állapotba, hogy kvázi medrol kellett volna. Hiába mondtam, hogy nagyon vérzik, fáj és teljesen életképtelen vagyok. Ha nem csinálnak valamit, tényleg begolyózok. Csak vonogatták a vállukat, hogy ehhez bizony türelem kell és alázatosság. Mivel a saját lábamon jártam, azt szûrték le, hogy nem lehet olyan rossz. :( Ez a hosszú töketlenkedés elég volt ahhoz, hogy a kezdeti baloldali colitis alig egy év alatt pancolitis-re mutálódjon. Jobb lett volna lelassítani ezt a folyamatot.
Szerkesztette: QpaK (2015-05-08 21:03)
Nincs jelen
#5623 2015-05-08 22:24
- Pillangó76
- Tag
azért ez nagyon húzós, amiket a diagnózisokról írtok. Tulkép akkor negatív diagnózisból is lehet egy másik orvosnál pozitív.
Én most 3 x 2 be szedem a Dicetelt és még mindig ott van a vakbélfájdalom, ez tuti nem normális.
Vmitõl csak gyulladt vagy vmi más van vele, de fáj.
Vagy nem a vakbelem fáj, de akkor mi? A nõgyógyászatról is csak elhajtanak, nem az õ területük, természetesen csak a rutin vizsgálat amit megcsinálnak 1 perc alatt..
Itt a fórumon van olyan akinek a bélbetegségekre is ható diéták tényleg segítettek? (gaps, scd, paleo?)
Realhero, boldog hétfõi szülinapot!
Nincs jelen
#5624 2015-05-09 09:52
- QpaK
- Tag
Pillangó: Sajnos igen. Leginkább két okból:
1 Az elmondott tünetek, vérkép és székletszám alapján nem tudják megállapítani a betegség súlyosságát. Így vagy alul, vagy túlgyógyszereznek. (Én szedtem pl Entocortot, ami az emésztõrendszer felsõ szakaszára van és el sem jut a vastagbélig)
2 Nem ismerik fel az ibd testen kívüli tüneteit. Ezért elküldenek reumatológushoz, bõrgyógyászhoz, szemészhez, mert ez nem az õ hatáskörük.... És utólag látható, hogy egyáltalán nem minden vizsgálat volt negatív. Ha egybe nézik gyanús lehet a b12 hiány, artritisz, hõemelkedés, reflux, vagy bizonyos hiánytünetek. csontritkulás is ibd jelenség.
Szerintem mindenképpen ibd centrumba érdemes menni, mert ott komolyan veszik az embert. Pont a múltkor láttam egy ibs paksamétát. Kérdeztem, hogy mi a helyzet? Azt mondta, hogy õk a kérdõjelesek, akiket más gasztróról küldtek tovább. Na ennek így kéne kinéznie... Szóval csak bátran!
A diéta pedig segít a puffadáson, kevesebb székletet csinál. A betegség lefolyására viszont nincs hatással. A relapszust nem lehet elkerülni vele, és nem is biztos, hogy betudod vinni a megfelelõ tápanyagot.
Jaja Realhero Isten éltessen. Látod már milyen öreg vagy? ;)
Szerkesztette: QpaK (2015-05-09 09:53)
Nincs jelen
#5625 2015-05-09 22:07
- Pillangó76
- Tag
De honnan tudható, hogy adott hely ibd centrum-e? Van esetleg vmilyen lista, ahol ezt meg lehet nézni?
Pl. Hogy lehet ilyen centrumba beutalót szerezni?
Én szeretném, ha kiderülne végre mi bajom. De sajnos a legtöbb magánrendelésen elsõsorban a pénzre utaznak, nem a probléma megoldására, így pl. nekem még mindig semmilyen diagnózisom nincs.
Nincs jelen
#5626 2015-05-10 00:33
- rny
- Tag
tee,
miért ne tudnék elszakadni tõle? Nem is szoktam ezt hangoztatni mert nem gondolom, hogy az ibs ibd-hez vezetne, de hogy vezethet az elég egyértelmûnek látszik. És a visszamenõleges diagnózis nekem kissé gyenge lábakon áll. Te akkor még elég hamar kaptál nevet a nyavalyádra de mi van azokkal akik 10 évig sem, mindenféle vizsgálatok ellenére, és aztán mégis? Szóval ez szerintem azért ennél bonyolultabb.
A MÁV kórház ibd centrum. Nem akarlak kiábrándítani de én az ottani fõorvoshoz tartozom és nincs diagnózisom. 3,5 év. (persze mindenkinek el kell menni a történet végéig, hogy találnak e valamit)
Próbálj meg görcsoldó helyett fájdalomcsillapítót szedni.
Szerkesztette: rny (2015-05-10 00:33)
Nincs jelen
#5627 2015-05-10 07:13
- QpaK
- Tag
rny: Szerintem az , hogy hosszú akár 10 évig nincs diagnózis, aztán crohn ezek mítoszok. Nagyon súlyos betegség ahhoz, hogy ne vegyék észre. Ha annyira nem látható, akkor meg olyan passzív, hogy nem hiszem, hogy akkora gondot okoz. Ezt félve írom le, de megkockáztatom akkor az nem crohn. (Bár én csak colitisbõl indulok ki, lehet jön valaki és megcáfol.
Nekem a kiszáradásos történet 7 évesen kezdõdött. Néha kaptam infúziót. Késõbb szedtem vashiányra valamit, amikor meg volt a suliban iskolai orvosi vizsgálat akkor meg a többiekkel ellentétben néha fogytam. Jah meg idõnként ittam a smecta port. Ha most 27 éves vagyok, elmondhatjuk, hogy 20 éve vagyok beteg? Az igazi panaszom 5 éve kezdõdött, amikor egyik este rohadtul fájt a hasam és 10 percenként véreset fostam órákon át. Az ibs alakult volna át? Fogyás, kiszáradás, vashiány. Nem hangzik annyira ibs-nek, meg is akartak tükrözni. Hogy mi lett volna már nem derül ki, de egyébként mind1 is.
Tee majdnem elvérzett, azért azt nem látni orvosi hiba. A gyógyszerekbõl, amiket írtak neki az látsziik, hogy akut szakaszban volt. "(azonnal elkezdték a medrol,imuran,klion,ciprobay,pentasa,controloc kombót és kaptam vért is azonnal)" Ezeket nem egy "akkor lehet, hogy Crohn" diagnózisra adják.
Én meg szorgosan bevettem amit adtak, röhögtem a fogyáson, és éltem mint egy taknyos kamasz. :) Szerintem nekem 2x1 salofalkot írtak volna maximum...
Szerkesztette: QpaK (2015-05-10 08:09)
Nincs jelen
#5628 2015-05-10 10:05
- QpaK
- Tag
Összegezve vagy tünetmentes vagy, vagy aktív. Ha utóbbi, annak nyilván 3 szintje van. (enyhe, középsúlyos, súlyos.) A hozzáértõ orvos megmondja a középsúlyosról, hogy Crohn, de lehet, már az enyhérõl is. Az enyhe esetek viszont, nem valószínû, hogy orvoshoz fordulnak. A tükrözést meg szinte biztos, hogy nem vállalják be. Szóval szunnyadhat úgy a betegséged (esetleg ez önmagában csak a hajlam) , hogy nem is tudsz róla. A tüneteket visszamenõleg meg összekapcsolod. Így nagyon hangzatos történeteket lehet írni...
Másik ilyen hangzatos dolog a gyógyszerszedés. Az lenne a logikus, hogy minél több gyógyszert szedsz, annál súlyosabb a betegség. Pedig pont fordítva van. Kevesebb gyógyszer, súlyosabb eset. Fõleg azok érvelnek így, akik valamilyen csodaszert akarnak rád sózni. A kettõt kombinálva:
„Már 10 éve vagyok colitises, de senki nem foglalkozott velem. Aztán amikor végre 10 év szenvedés után meglett a diagnózis, adtak egy rakás bogyót. Kipróbáltam xy csodaszerét és azóta jól vagyok. => Magyarul 10 éve kvázi passzív a betegség és amikor aktív lett, elég volt a 0 mellékhatású helyi gyulladás csökkentõ szerek alkalmazása, hogy tünetmentes legyen. Olvasni kell a sorok között. :D
Tehát ha több 10 évig nincs diagnózis, az azt jelenti, hogy a szervezet gyógyszer nélkül sem támadja a tápcsatornát. Ez egy autoimmun betegségben nagy áldás. Nem igaz? ;) De sajnos nem túl gyakori...Ezért is vetik el az ibd-t. Az igaz, hogy tényleg nem könnyû ezeket elkülöníteni, de a töketlen orvok nagyban asszisztálnak hozzá. :D
Nincs jelen
#5629 2015-05-10 12:43
- Pillangó76
- Tag
Köszi Qpak az infókat. De ezek alapján bennem újra biztosabbnak tûnik számomra, hogy csontritkulásomat inkább a félrediagnosztizált cöliákiának, mint a nem diagnosztizált ibdnek köszönhetem. Mert azért, ahogy írtad is, az ibdnek-ha képes volt csontritkulást kialakítani-komolyabb tünetei kelletek volna legyenek az elmúlt 10 évben tuti.
Én egyébként szerintem jártam olyan orvosnál-ahogy nézegettem a neten-aki feltételezem u.n. ibd centrumba dolgozik, és Rnyhez hasonlóképp jártam, vagyis a nem egyértelmû eseteket lerázzák magukról.
(Ibd centrum ha jól értem az a hely, ahol a biológiai terápiát is adhatják?)
Szerintem a sok rossz minõségû, mindenféle hosszútávú hatás nem ismert adalék-színezõ és társai anyagoktól sok embernek van bélgyulladása, csak ez nyilván nem mind ibd. És sajnos nem tudnak mit kezdeni ezen esetekkel az orvosok.
Nekem ott nézték a bélt, ahol fáj, s mégse találtak semmit. Elvesztett kilóimat nem tudtam visszahízni, az õsszel felszedett egy kilónál több nem sikerül, pedig normálisan eszek mindenfélét.
Én több helyen olvastam, hogy az ibd bélflóra megváltozásának következménye, illetve hogy a szervezet erre kóros reakcióval reagál, megpróbálja legyilkolni az egyébként normál bélbacikat.
El tudom képzelni, hogy a nem ibd bélproblémák is, pl. a nagyterjedelmû ibs kategória is e módon lép be az emberek életébe. A mai táplálékok, a sok és sokszor indokolatlan antibio következményeként.
Mivel már pici babák is születnek bélgyuszival, s az tény hogy a baba születéskor a szülõúton való áthaladással megkapja élete elsõ bélbaciait, majd a táplálék-környezet hozzáadja még ami kell, szóval a pici babák szerintem simán hozzájuthatnak a felnöttekhez hasonlóan mód olyan bélflórához, amiben talán a bélbacik százalékos aránya olyan, ami kivált egy ilyen kóros és autoimmun bélgyulladást provokáló problémát. Persze ez nyilván most még nehezen kivizsgálható, mert hgy testünk e részének vizsgálatára még korlátozottak az orvosi technikák.
Én szoktam olvasgatni egy gluténérzékenység csoportban is, ott a tagok jó része a hagyományos cöli teszten nem akadt fent, de ami megegyezik a tagok jó részénél, hogy hasonló tüneteik vannak, mint az ibd külsõ tünetei, gyakori ok nélküli nyirokcsomó duzzanatok, herpeszek, bõrproblémák, ízületi problémák.
Én úgy vélem, hogy ha vki nem akad fent a cöli teszten, az nem jelenti azt semmiképp, hogy a glutén nem súlyosbítja esetleg váltja ki a tüneteit.
Szerkesztette: Pillangó76 (2015-05-10 12:48)
Nincs jelen
#5630 2015-05-10 19:03
- tee
- Tag
na, szerintem kb. ugyanazt mondom mint qpak. Egyrészt vannak nem hozzá értõ orvosok akiket messzirõl el kell kerülni mert többet ártanak mint segítenek. Másrészt vannak akik jó orvosok de tekintve hogy ismeretlen betegség igy például egy súlyos de nem tipusos betegnél nincs semmilyen fogóckodási pont amibe lehetne kapaszkodni és akkor amikor ott áll elõtte mit tehet: a. hagyja meghalni, tovább szenvedni b. kezeli a leginkább valószínûsített diagnózissal és lesz ami lesz. de mi van akkor amikor nem súlyos mondjuk de nem is tipusos a beteg? tökjó kérdés hogy pl van e értelme egyátalán kezelni. max olyan gyógyszereket kapnál amik a tüneteket _talán_ enyhítenék, de emellett mindegyiknek elég komoly mellékhatásai lehetnek. szerintem már mindenki olvasott posztokat hogy a medrollal pl mi jár együtt szinte _garantáltan_.
Másképp fogalmazva: azt hogy milyen diagnózist írnak le kb. csak az OEP számára fontos, egy valamit kell mércének használni szerintem, az hogy te hogy érzed magad.
Szerkesztette: tee (2015-05-10 19:11)
Nincs jelen
#5631 2015-05-10 21:03
- QpaK
- Tag
tee írta:
azt hogy milyen diagnózist írnak le kb. csak az OEP számára fontos, egy valamit kell mércének használni szerintem, az hogy te hogy érzed magad.
Minden bántó szándék nélkül, de így beszél egy meggyötört bélbeteg. :) Állandó visszaesések, egyre erõsebb gyógyszerek, nálad még a szövõdmények/mûtétek is. Eljut az ember odáig, hogy mind1 minek hívják (crohn/colitis/rák/ibs), csak adjanak rá valamit, amitõl jobb lesz. Rohadt sok mindent meg lehet szokni és egyre lejjebb adjuk az egészséggel kapcsolatos elvárásokat. Ez a középszar tünetmentességnél különösen igaz, mert tudható, hogy mindig van sokkal lejjebb. Ez azért elég szomorú. :(
Egy friss diagnózis ezzel szemben nagyon félelmetes, mert nem tudod mi várható... Téged is azzal hitegettek, hogy kapsz gyógyszert aztán el is felejtheted? :)
Szerkesztette: QpaK (2015-05-10 21:04)
Nincs jelen
#5632 2015-05-11 08:46
- QpaK
- Tag
Pillangó: Most így utánaolvasva a cöliákiának, hát elég sok az átfedés. Orvos legyen a talpán aki elkülöníti. A csontritkulás is érdekes. Nagyon alattomosan alakulnak ki ezek. A vérszegénységnél a b12 vitamin nem szívódik fel. Éled a mindennapjaidat, aztán egyszer csak kórházba kerülsz, mert már vért kell kapnod. Mûködhet így a kalcium felszívódása is.
A centrum nem csak a biológiai miatt jó, hanem mert felsimerik a testen kívüli tüneteit a betegségnek. Így ha el is küldenek reumatológushoz, vagy immunológushoz utána rögtön konzultálnak a belgyógyászoddal. Szóval egybe kezelik a tüneteket. Illetve apróság ugyan, de az ápolók is konyítanak a bélbajokhoz, tehát annyira nem gáz, ha rossz az emésztésed. (Engem legalábbis így kevésbé feszélyez)
Abban is van valami, hogy a tünetek dacára, ha bírjátok valahogy, akkor nem biztos, hogy érdemes gyógyszert szedni. Már csak azért sem, mert ha egyszer kezelhetetlenné válik és akkor kezdik a gyógyszerezést, jóval hatékonyabb lesz, mintha most hozzászokna a szervezet.
A kilóimmal én is küzdök. Most szteroid mellett tudtam hízni, (sajnos leginkább arcra) de ez is le fog menni. Akkor is tudok fogyni, amikor hasmenésem sincs. Ez nálam azért is furcsa, mert csak a vastagbél okoz gondot és elvileg a tápanyagok már vékonybélben hasznosulnak. A pajzsmirigyedet nézték?
Az biztos, hogy a bélflóra zavara szerepet játszik benne, de sajnos még nagyon ismeretlen terület. Annyira sok fel nem fedezett bélbaktérium van, hogy ezt kijelenteni kb olyan, mintha azt mondanánk, hogy a világegyetemben van még élet.
Én biztos, hogy tönkretettem a bélflórám. Egyrészt koleszban sok energiaitalt ittam, stresszes volt a suli és elég rendszertelenül ettem, mert sosem értem oda az ebédlõbe idõben és akkor a gyorskaját választottam.. Aztán éreztem, hogy ez így nem jó és elkezdtem nagyon egészségesen étkezni, egyik napról a másikra. Szerintem túl nagy volt a kontraszt. Végül utána kezdõdött.
Másrészt amikor vidéken vagyok, akkor sosincs gondom. Még nem sikerült megállapítani, hogy azért mert ott minden kertbõl van, vagy mert eleve akkor utazok oda, ha jól vagyok. :)
Próbáltál gluténmentes diétát? Én egy évig, de sajnos nem javultam tõle. Még az scd-tõl sem, pedig arról sokan ódákat zengtek. ;)
Nincs jelen
#5633 2015-05-11 09:56
- rny
- Tag
Engem nagyon érdekel a diagnózis és pont qpak miatt, mert már ezerszer leírta, hogy a baloldali colitisébõl hogy lett pancolitis. Ezért is fogok elmenni a tükrözésre hamarosan, annak ellenére, hogy senki se lát sok esélyt rá, hogy ibd-m legyen. Mert ha mégis, csak egy kis területen, akkor azt talán még el lehet csípni mielõtt nagyobb baj lenne. Más kérdés, hogy ha az negatív lesz én ezen többé nem fogok aggódni. Ami nincs, az nincs.Meg nem is akarom, hogy legyen, pedig biztos könnyebb egy valódi betegséget elfogadni.
Ez teljesen ellentétes minden logikával, hogy nekem semmi bajom és mégis ilyen szarul vagyok. Amikor nekem kezdõdött épp külföldre költöztem, kb 2 hónapig napi egy pizzaszeletet ha ettem, cserébe állandóan ittam, minden nap és sokat. Ehhez hozzájött még 2 antibio kúra (mandula, hólyag). A bélflórám mondjuk 2 hónapig tisztességesen tartotta magát mindezek ellenére aztán paff. Nagyon hülye voltam, de nem gondoltam, hogy így járhatok, ezekrõl a dolgokról soha nem is hallottam elõtte, ráadásul orvos gyerek révén én sose tekintettem a gyógyszerekre se mumusként, soha nem volt kérdés, hogy beszedjek e egy antibiotikumot például. Most verhetem a fejem a falba.
Csak amit még mindig nem értek, hogy ha a bélflóra tönkremegy az hogy az istenbe nem áll helyre. Diéta, probiotikumok, anyám kínja és mégsem, évek múltán se. Olvastam azt is, hogy pl egy tükrözés elõtti hashajtásnál kipucolódik a bélflóra és 6 hónap mire helyreáll eredeti állapotába, és még ez sem segít a dolgon, szóval valami nekem itt nem stimmel. Talán tényleg az újonnan vizsgált vírusoknál lehet a megoldás? Kurva jó lenne, ha sietnének a kutatásokkal, mert nekem nagyon elegem van :)
Pillangó,
de te tartod a gluténmentes diétát. Azaz feltételezem, ha csak ez lenne a bajod, panaszod sem lenne. Legalábbis akiket én ismerek és cölikálisok azokkal ez a helyzet.
Én is tartottam diétát, fõleg GAPS-et. Hát… szerintem nem lehet ráhúzni egy ilyen egységes diétát mindannyiunkra. A könyvet amúgy érdemes megvenni mert nagyon érdekes, és sok része nagyon is hasznosítható. Meg még ott van a taplaloka.hu vagy valami hasonló nevû blog, én onnan kaptam kedvet. De nekem pl minden hozzászoktatás ellenére se mentek a tejtermékek, a zsíros cuccoktól nagyon hasmenésem lesz pedig ezeket ajánlja, a kenyeret meg tiltja pedig nekem annál jobbat semmi se tesz. Igaz, hogy puffaszt, de a hasmenést javítja. És mikor már hónapok óta csináltam elkapott egy elmulaszthatatlan és durva hasmenés, akkor elegem lett, normixot kellett szednem és a diétának annyi lett.
Én néha abban reménykedem, hogy egyszercsak kiderül, hogy ez valami daganat lesz, és akkor az ember megszenved vele, aztán viszont elmúlik és a vége az egésznek. Mostanában kell visszajönnie majd a ritka betegséges vérvételeimnek, nagyon várom…
Szerkesztette: rny (2015-05-11 09:58)
Nincs jelen
#5634 2015-05-11 11:57
- andifeher
- Tag
Érdekes IBS mellé laktóz és zsír lebontó enzim hiány miatt hasonlóan nem ehetünk ilyen kajákat. Fiatalkori gyakori "elhajlások"..hát az volt bõven :) és anno nem éppen ettük a protexint marokszámra, mint most hogy szépséges jól mûködõ legyen a belünk :D hát akkor ez van :) amit akkor kihagytunk most tudatos életmóddal pótoljuk.
Nincs jelen
#5635 2015-05-11 13:39
- QpaK
- Tag
rny:Én már csak a b12 hiány és az artritisz miatt is elmennék tükrözésre. Egyébként már azt gondolom, nem lehet úgy csírájában elfojtani a betegséget. Ha már van diagnózisod, akkor az orvoson múlik, hogy felismeri-e a helyzet súlyosságát, és az óriási baj, ha nem. Diagnózis nélkül viszont más a helyzet. Addig ugyanis nem adnak immunrendszerre ható gyógyszert, amíg nincs aktív fellángolás. A helyi gyulladás gátlók pedig, amit enyhe ibd-re adnának, azt nem akadályozná meg. Igazad van, a legfélelmetesebb a bizonytalanság lehet. Ezen gondolom az sem segít, ha azt mondja az orvos: „Nem nagy ügy ám ez, csak nem tudom mi!” :D
Hivatalonan az ibd kialakulására is ilyesmi a szöveg. Több tényezõ együttes megjelenése, az arra hajlamos személyeknél. Írod is a költözést (ez nálam is megvolt) – környezeti tényezõ, antibiotikum – fertõzés után a szervezet az egészséges szöveteket is a korábbi betegségnek gondolja. És már mûködik is az autoimmun folyamat... rendszertelen étkezés - bélflóra Genetikai hajlam? Dohányzás – Újabb idegen anyag ami hat a bélre. Crohn-t rontja, colitist javítja.Félre ne érts, nem akarom bemagyarázni, hogy beteg vagy, csak ahogy így leírtad... :)
Nem is tudtam, hogy a bélmosás ilyen hatással van a bélflórára. A furcsa az, hogy tükrözés után én mindig sokkal jobban vagyok. A probléma, hogy a bélflóráról kb annyit tudnak, mint az agykutatásról. A teljes bélflóra kb 5-10%-át ismerik és az egésznek kell egyensúlyban lennie, hogy normálisan mûködjön. Arra statisztikailag is kicsi a valószínûség, hogy pont ezek okozzák a bajt. Ezért sincs értelme nagyon a protexin ibs-nek és társainak. És akkor még az ismeretlen bélbaktériumok egymással történõ kölcsönhatása is felmerül. De hogy még szarabb legyen, a kutatások a biológiai irányban dominálnak. Egyrészt ez érthetõ, hogy a súlyos eseteken lehessen segíteni, ugyanakkor ezek is csak tüneti kezelések. És jó lenne, ha nem csak idõt nyernénk, hanem meg is gyógyulhatnánk. Ehhez viszont nagyobb támogatás kéne, hogy más területeken (pl bélflóra) is tudjanak kutatni.
Szerkesztette: QpaK (2015-05-11 14:08)
Nincs jelen
#5636 2015-05-11 14:44
- rny
- Tag
Qpak, ne ijesztgess :) Ahogy így leírod hát ja... mondjuk érthetõ a dolog. De én leginkább a folyamatos piálás-nem evés- és erre rá az antibiotikumnak tulajdonítom a dolgot. Kissé sokba fájt nekem ez a 2 hónapos züllés.
Amúgy errõl jut eszembe, hogy van egy ismerõsöm aki colitises már vagy 10 éve. Az elején jól begyógyszerezték, be is feküdt a kórházba, de azóta a leggyengébb gyógyszereket szedi és egyáltalán nem törõdik az egésszel. Mindent eszik és alkoholista is, legalábbis abban az értelemben, hogy minden nap sörözik és hetente többször is teljesen berúg, tömény, amit akarsz. És jobban van mint én! Mindenhová járkál, szerintem még betegségtudata sincsen. Na ebben az esetben lehet kiegyeznék a colitissel én is inkább... másrészt viszont nagyon remélem, hogy nem az. De mostmár nincs mit tenni, majd kiderül.
Érdekes, én mostanában nem úgy látom ahogyan te, hanem szerintem ráfeküdtek a bélflórás kutatásokra számos más dolog miatt is. Ott van a kutatás a clostridium difficile miatt és a széklettranszplantációs kapszula, meg ez a vírus amit találtak (amit be is linkeltem ide, már meg nem mondom mi az) és több autoimmun betegség kapcsán is olvastam róla, hogy a bélflórát nézegetik. Ha megtalálják a megoldást mindenkit meghívok egy sörre :)
Nincs jelen
#5637 2015-05-11 16:51
- QpaK
- Tag
rny: Ne okold magad, ekkora árat nem fizethetsz 2 hónap züllésért! Lehet ez mindenképp jött volna elõbb vagy utóbb... Ha jól emlékszem az ominózus estén csináltam egy baromi nagy pizzát. Rengeteg feltétet raktam rá és jól megfûszereztem. Elõtte meg egy béltisztító módszerrel próbálkoztam. Valamilyen magvakat kevertem mézes szósszal, már nem emlékszem, de szerintem a kettõ kombinációja lobbantotta be. Ekkor már nem volt 100-as a hasam, szóval ez is ilyen elõbb utóbb bekövetkezõ dolog volt.
Ilyenbõl több is van. Konkrétan típusként tartják számon. Mondták, hogy ha szerencsém van én is ebbe a csoportba fogok tartozni. Nekik van egy durva fellángolásuk és utána hosszú évekig, évtizedekig nem jön elõ. Az átlag viszont az, hogy nagyjából 2-3 év mire a szervezet beáll a gyógyszerekre, és a betegséget is „megszokja”. 3 colitises ismerõsöm van. 1 idõsebb nõ, a fent említett csoportból.
Õ esküszik, hogy a kineziológiától gyógyult meg. :) Van egy korombeli lány, aki már nagyon régóta beteg. Sokáig közepesen erõs gyógyszerekkel elvolt, de aztán olyan mellékhatások jöttek, hogy kómába esett. Úgy tûnt nem is ébred fel, de aztán szerencsére talpra állt. Azóta a betegsége hullámzik, és infúziós kezelést kap. Illetve van egy idõsebb férfi. Na õhozzá az orvos ragaszkodott, mert mindig megtömte a zsebét. Csak az a ciki, hogy szteroidfüggõ volt, így nem kapott biológiait, amikor kellett volna. Szimplán az orvos önzésbõl nem utalta tovább. Jó fej mi? Már ugyan ahhoz az orvoshoz járunk és õ is biológiait kap, amitõl jobban van mint én, de a szteroidtól már több baja van, mint az alapbetegségétõl.
Na ez simán lehet, mert nem nézegettem újabban. Én majd bort kérek ;)
Szerkesztette: QpaK (2015-05-11 17:02)
Nincs jelen
#5638 2015-05-11 19:12
- Pillangó76
- Tag
Rny,
amikor elkezdtem a gm diétát nagyon gyorsan jobban lettem. Sokkal jobban. Annak köszönhetem, hogy élek. Illetve annak a Doktornõnek, aki 2013ban a leleteim alapján mondta, hogy feltétlen vizsgáltassam ki magam coliákiára. Ha akkor nem merül ez fel, a 2014es gasztros hozzáállás alapján én már rég alulról szagolnám az ibolyát.
Qpak,
A bélflóra kutatások nagyon komolyak mostanság. A bélflóra összetétele az emberi viselkedésre is befolyással van. Második agynak nevezik a bélbaktériumokat. pl a depresszióval kapcsolatosan megállapították, hogy a szerotonin nagy része a bélben termelõdik. (depressziónál alacsony szintû a szerotonin)
Nincs jelen
#5639 2015-05-12 00:57
- makkmarci
- Tag
Több olyan dolgot írtok manapság, amiért anno kaptam tõletek...
Nekem továbbra sincs semmi bajom, az idén eddig hibátlan vagyok. Már a levesek sem készítenek ki.
E két terméket ajánlom figyelmetekbe, nagy darabszám, nagy dózis:
http://shop.builder.hu/d-vitamin/pharme … kap-p12127
http://shop.builder.hu/omega-3-zsirsav- … kap-p10663
rny
Mi a helyzet az oregánóval? Hol tartassssz?
Nincs jelen
#5640 2015-05-12 08:56
- pt
- Tag
Pillangó76!
Óvatosan ezzel a szerotonin dologgal. A Realhero féle SNRI esetében is a gyógyszeren ezt nem tényként említik, hanem ilyesmi formában:
"Azt feltételezik, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedõ emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét."
Tehát még õk se tudják pontosan......
És ott van a tény, hogy nekem a szerotonin növelés rontott az állapotomon az SSRI esetében. Akkor én már alapból túl boldog vagyok és ha még több boldogsághormont kapok attól vagyok rosszul? :D Túl boldog leszek :p
Bonyolult ez, mindenki más és más.
Itt is sokan IBS-be vagyunk skatulyázva aztán ezen belül és mind másképp reagálunk sok mindenre.
Nálam az SSRE vált be ami fokozza a szerotonin visszavételt....
Végig kell próbálgatni, ha a bélben nincs gyulladás akkor háta valamelyik bogyó segít.
Persze nekem fájdalmaim soha nem voltak igazán. Apró görcsöket nem nevezném annak. Persze a proteinital utáni hasmenéses görcsök azok már ütõsek, de azt meg tudom mitõl fájnak, nem csak úgy vannak a nagyvilágba.
Eltelt most már jó pár hónap lassan 4 mióta az új kombinációt szedem és most érzem teljesen rendben magam. A coderit sem kell, bár ebben nagy segítség, hogy nem is igen van XD hála a gyógyszerforgalmazónak. Tényleg elmúltak ezek a wc-re kell szaladnom érzések indulás elõtt, evés után. Szépen lassan fokozatosan elhalványultak..... Most már bátran indulok kutyát sétáltatni 6 km-t. Autóval 100 km-eket levezetek mások társaságában. Kezd visszatérni minden a régi kerékvágásba. Igaz, hogy ehhez kellenek a gyógyszerkombók, de ha ez az ára, nekem ennyit nagyon megér.....
Nincs jelen
#5641 2015-05-13 14:41
- rny
- Tag
Pillangó,
http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/c … neve_sincs épp most találtam :) Egyébként az mit jelent, hogy sokkal jobban lettél?
Makkmarci,
mar egy par napja nem szedem, nem éreztem változást tõle. De majd lehet folytatom, nem tudom... most béres cseppel és sunrider vitadophilussal erõsítek :)
Szerkesztette: rny (2015-05-13 14:42)
Nincs jelen
#5642 2015-05-14 23:37
- makkmarci
- Tag
Nincs jelen
#5643 2015-05-15 08:29
- pt
- Tag
Kipróbáltam az utolsó fehérje típust is a szójafehérjét, tömör csoki formátumban. Hát ez se vált be. Mondjuk ettõl nem voltam olyan rosszul mint a folyékony verziótól, de kitolt mindent. Szóval tejsavó, tojás, rizs, szója, marhafehérje kilõve. Bármelyiket is viszem be a szervezetbe, a testem kilöki. Pontosabban a belem allergénként azonosítja és kilöki magából a legrövidebb úton. Érdekes, hogy a természetes formájában lévõ tojás, marhahús, disznóhús, stb. is mind fehérjék, de azt szereti a belem, csak ezeket a porosított mesterséges formátumokat nem.....
Nincs jelen
#5644 2015-05-15 16:10
- RealHero
- Tag
Pt :a fehérjeport leszámítva ,örömmel hallom hogy jól vagy!
Szerkesztette: RealHero (2015-05-15 16:10)
Nincs jelen
#5645 2015-05-15 19:54
- pt
- Tag
Köszönöm. Igen. Jól vagyok. De felettébb érdekes, hogy vannak dolgok amiket intolerál a szervezetem. Az IBS mégis két dolgot ront el. Kijavítottam az agyi problémát. De megmaradt a bélrendszeri. Persze ez nem olyan vészes mint amilyen volt. hohoó közel sem olyan rossz, mondhatni 95%-os vagyok. De azért piszkál a dolog, hogy vajon miért dobja ki a szervezetem az egyik legfontosabb alkotóelemet, a proteint. Vagyis a finomított verzióját.....
Nincs jelen
#5646 2015-05-15 22:47
- Pillangó76
- Tag
Rny,
megpróbálom felsorolásszerûen leírni mi változott a glutén elhagyásával és hogy mi volt elõtte.
Gluténnal:
-terhes has szindróma (erõs, állandó, fájdalmas puffadás szinte minden ételtõl)
-megelõzõ néhány év :hasmenés egyre több ételtõl-italtól, késõbb napi akár 20 nyálkás széklet a teljes leromlás kezdetekor
-állandó rosszkedv
-ételallergiák IgE teszten, melyekbõl olyan sok volt, hogy minden szakember azt mondta ennek vmi van a hátterében ez nem sima ételallergia
-gyakori megfázások (a teljes leromlás kezdete elõtt az utolsó féléveben állandóan lázas és beteg voltam, folyamatosan antibiotikumot kaptam)
-állandó erõs hasfájás a leromlás megelõzõ félévtõl
-fekélyek a szájban-gyulladt torok és nyelv
-hámló arcbõr, piros foltok
-vastagon sárgás lepedékes nyelv
-kellemetlen szájszag
-szinte teljes szaglás elvesztése
-néha csont vagy ízületi fájdalmak
-ködös agy
-éhségérzet elvesztése
-állandó orrfolyás
-testen gyakran viszketés, piros foltok
-tinédzser korban: erõsen viszketõ pattanások a térden, majd pár év múlva ezek elmúltak és erõs térd és kézfej fájdalom évekig, piros folt a száj mellett az arcon, hámló.viszketõ, piros foltok testszerte
-a nagyfokú leromlást megelõzõ évben: pánikrohamnak titulált rosszullétek. Állandó vérnyomás problémák, éjjelente ébredés, hogy nem veszek levegõt-nem tudok nyelni, gyakori szédülés. Gyakori remegés.
A gluténmentes életmóddal mi javult (-kihangsúlyozva valóban állandó 0 gluténnal)
-két hét alatt jelentõs javulás erõnlétben, tele vagyok energiával és visszatért az étvágyam
-egy hónapos diéta után eltûnt a nyelvlepedék és szájszag
-visszatért a szaglásom 20 év után, orrfolyás megszûnik
- az elmúlt 9 hónapban csak kétszer volt enyhe megfázásom, még a nagyon durva megfázásokat se kapom el
-szinte azonnal megszûnt a puffadás (két héttel a diéta kezdetétõl)
-szinte azonnal megszûnt a ködös agy tünet (-II-)
-megszûnik az összes pánikbetegség tünet (-II-)
-egy hónapos diéta után bármilyen gyümölcslevet meg tudok inni hasmenés nélkül
-egy hónapos diéta után a borzasztó hasfájás megszûnik szinte teljesen
-egy hónapos diéta után megszûnik a szója allergiám
- -II- nem puffadok a tojástól sem
-jókedvû vagyok
-egyre több mindent elbír már a belem, folyamatosan tudtam bõvíteni az ételek körét
-ami kevésbé csökkent: a hajhullás
-hízni nem sikerült sokat
-teljes laktóz és tejmentes diéta a leromlás kezdetétõl szigorúan és csökkentett gluténfogyasztás, de sajna az nem volt elég..
új tünetek mostanság:
-idõnként van jobboldali hasfájásom 3 hónapja
-idõnként van hasmenés-székrekedés váltakozás egy napon belül is
Állapotom a gluténmentes diéta kezdetekor:
-súly: 39-40kg
-erõnlét:
néhány lépés után 135 pulzus, állandó gyengeség, nagyon rossz közérzet, nehéz nyelés szájszárazság miatt, étvágytalanság, erõs fájdalom mindenhol has-száj-alul, állandó hasmenés vagy nyálkás széklet, heti egy kg fogyás, a diéta elõtti két hétben beszédnehezítettség, már ahhoz is tudatos erõt kellett kifejtenem, hogy normál hangon beszéljek, különben csak suttogtam
éjjelente gyakran ébredtem arra, hogy nem lélegzem, testem elnehezül
Tudtam, hogy ez valószínûleg azt jelenti meg fogok halni, ha nem derül ki mi okozza ezt a pusztítást a testemben.
Az elvégzett vizsgálatok nem mutattak semmit a fenti tünetekre nézve. A cöliákia biopszia volt enyhén pozitív. Ami hivatalosan nem cöliákia.
Diagnózisok: laktózérzékenység, kontaminált bél szind. ,tejallergia, csontritkulás, farokcsont törés
Hát remélem segít vkinek, amit leírtam.Biztos maradtak ki tünetek, de most ennyi jutott eszembe.
Szerkesztette: Pillangó76 (2015-05-15 23:11)
Nincs jelen
#5647 2015-05-15 23:13
- pt
- Tag
Én meg kínlódok itt a hülye érzékenységemmel, meg, hogy a 85 kg-t nem tudom elérni.....meg vagyok rkedve 84 kg-nál :D
Nincs jelen
#5648 2015-05-16 00:05
- rny
- Tag
Pillangó,
köszöm, hogy ezt leírtad, rettenetesen érdekesnek találom! Másrészt egyáltalán nem gondoltam, hogy a te tüneteid ilyen súlyosak voltak. Ez tényleg más megvilágításba helyezi a dolgokat és teljesen megértem, hogy szeretnél kapni valamilyen magyarázatot rá, én sem hiszem már, hogy erre bárki mondhatná, hogy ibs (napi 20 széklet és 39 kg???). Amúgy az enyhén pozitív szövetminta miért nem pozitív? Szerintem a teljesen negatív a negatív.
Másrészt sajnos észrevettem bizonyos hasonlóságokat kettõnk között. (piros, hámló foltok a bõrön; folyamatos orrfolyás; állandóan és fájdalmasan puffadt has; IgE ételallergia (bár nekem csak egy); szédülés; remegés; sárga lepedékes nyelv; gyakori megfázás; állandó rosszkedv; rosszullét egyre több ételtõl/italtól; megváltozott szájszag...) Amit én hozzá tudok ehhez tenni: pajzsmirigy alulmûködés (nincs az az isten, hogy ezt nem a hasi gond hozta ki mert akkor robbant be általános fizikai rosszabbodással együtt), állandó felfázások, fejfájás, rettenetes fáradtság, gyengeség. A hasi fájdalom is megvan, nem is gyengén. Amit mindig érdekesnek tartok, hogy nálam fogyás egyáltalán nem jelentkezett, hízni is tudok, ha éppen úgy van.
Rettenetesen durva amit írsz, hogy éjszaka arra ébredtél, hogy nem lélegzel. És jó iskoladpéldája annak, hogy itt van valami ok, csak maximum még nincsen neve, mert a tiéd egy nagyon durva általános állapotromlás - ami szerintem a legtöbbünknél van, csak nem ilyen szintû. Vagy pedig tényleg egy ritka betegség lesz? Most mit tervezel, mi a következõ lépés?
Ami baromira érdekelne, hogy bõrgyógyásznál voltál-e és ha igen mit mondtak a foltokra? Mert én már a 4. krémet használom rá és csak jönnek és jönnek az újak, viszketnek, van ami felülfertõzõdik és lassan tényleg olyan, hogy idén strandra se megyek.
Nincs jelen
#5649 2015-05-16 18:25
- Niki
- Tag
Sziasztok!
Szeretnék bekapcsolódni a beszélgetésbe. Még új vagyok, régi bajokkal :( :) ;).
Rhy, olvastam, hogy neked van pajzsmirigy alulmûködésed. Szeretném megkérdezni, tudsz-e a fajtájáról vagy "csak" azt, hogy alulmûködik.
Nekem is van, jövõ héten lesz az UH-om.
Pillangó76, nagyon remélem és kívánom, hogy a gluténmentesség meghozza neked a sokkal egészségesebb életet!
Neked rendben van a pajzsmirigyed?
Szép estét nektek!
Nincs jelen
#5650 2015-05-16 18:27
- Niki
- Tag
Rny, elnézést, elírtam a neved. Bocsánat! :( :)
Nincs jelen