#5801 2015-06-16 16:42
- rny
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/c … an_szukseg
Nekem a lopedium, enterobene és társaik mostanában nem nagyon jönnek be, mert olyan fájdalmam lesz tõle a szigmabélnél, hogy meg tudnék halni. Egyébként is fáj ott, de ezektõl aztán igazán, pedig régen nem volt gond. Sõt, ha bevettem akkor másnap vagy utána tök formált széklet távozott, na ma már másnap reggel folytatódik a hasmenéssel - ha szerencsém van, és nem aznap. De ez még mindig jobb, mint a székrekedéses dolog, azt én se bírom elviselni, az ember akkor sose tudhatja mikor indul el a rendszer, addig meg van ez a furcsa érzés a hasban.
Olyan jól vagyok, hogy ma telefonáltam bejelentkezni tükrözére :)
Viszont ami annál jobb, hogy megyek a bartha ákos elõadására (táplálkozás-beállítás), abban nagyon bízom! Majd beszámolok, hogy mit tanultam.
Qpak tudom, hogy ez a betegségeddel függ össze, de megpróbálhatnál elmenni egy termál fürdõbe, az talán segítene. Én a széchenyibe járok. És elvileg a parádi víz is jó hatású erre (is)
Szerkesztette: rny (2015-06-16 17:28)
Nincs jelen
#5802 2015-06-17 09:06
- pt
- Tag
Hát az elsõ pár napban van némi fájdalom. De szerintem azért van mert az összeszûkült bélbe a megszokott puha könnyen átcsúszó széklet helyett kemény, vastagabb formás széklet érkezik ami tágít és ez okoz fájdalmat. Feszíti, tágítja, karcolja a bélfalat ami ettõl el van szokva. De kis idõvel mikor kitágul, akkor hozzászokik a mérethez, a formához, megfelelõen tág marad és ez nem okoz gondot. Persze csak szerintem. Ez az elméletem. Nem látok röntgen szemmel magamba. De így érzem. Ezt tapasztalom.
Tegnap kicsit olyan erõtlenebbnek éreztem magam aztán bedobtam egy vitamint. Na 5 perc nem telt bele jött a hasfájás. Ittam egy csomó folyadékot rá és el is múlt. Gondolom felhígította a vitamin bombát. Sejtettem hogy ma majd visszaüt ez. Jött is menetrend szerûen. Szépen kipucolódok. Rásegítettem egy nagy energiaitallal, az gyorsít a folyamaton. Mondhatni hashajtó hatású. A vitamint elfelwjtem.ezek után. Túl nagy dózis.....
Nincs jelen
#5803 2015-06-17 10:04
- rny
- Tag
Hát az én belembe nem érkezik se vastagabb, se formásabb széklet már az enterobenétõl se sajnos, úgyhogy ez nem okozhatja. Anno viszont mikor igen, semmi fájdalmat nem okozott, úgyhogy érthetetlen. Most leginkább a smecta válik be nekem, nem ad olyan biztonságérzetet mint anno az enterobene / coderit (ami lesz még egyáltalán valaha? mostmár coderetta sincs), de ez az egy ami tényleg az állagon is javít valamicskét. Már a bolus is kiesett nekem. Nagyon furcsállom, hogyha tényleg ibs-em van - ez majd kiderül hamarosan - akkor mégis mitõl romlik az állapotom.
Szerkesztette: rny (2015-06-17 10:05)
Nincs jelen
#5804 2015-06-17 10:29
- QpaK
- Tag
Én mára teljesen lebénultam. Ha csak egy centire mozdítom meg a bal lábam, iszonyatos nyilalló fájdalmak jönnek. Wc-re még reggel elbotorkáltam, de visszamenni az ágyba már csak segítséggel ment. Egy méter is hatalmas gondot okoz. :( Szerintem ez a bélbajtól független. Ennyire tényleg nem fájhatna... Félek, hogy valami más betegség kezdete. Holnap kell mennem reumatológiára, remélem délutánra okosabb leszek. Még nem tudom, hogy mentõvel-e. :(
Bocs, hogy így panaszkodok nem szokásom, de most nagyon kivagyok.
Szerkesztette: QpaK (2015-06-17 10:30)
Nincs jelen
#5805 2015-06-17 12:43
- RealHero
- Tag
Látom nagyon nem vagytok jól,rny tükrözésre jelentkezik,gondolom milyen gázosan lehetsz ha már erre szántad magad.
Qpak: ez tényleg rosszul hangzik,nem tudom mitõl lehet hogy hirtelen ennyire felerõsödött az ízületi problémát.Ha mész reumára nagyon panaszkodj,és még tegyél is rá egy lapáttal mert különben nem foglalkoznak az emberrel ,nem veszik komolyan.
Jobbulást mindkettõtöknek,és kitartás!
Nincs jelen
#5806 2015-06-17 13:00
- rny
- Tag
Ez igen szarul hangzik, kíváncsi vagyok, hogy a colitised miatt van e. Sajnálom, remélem holnap csinálnak valamit! Bár ha ennyire rossz, én lehet nem is várnék holnapig.
Én ma voltam óriásvérvételen meg ultrahangon. Persze az megint nem mutatott semmit. Mondjuk ez még mindig a jobbik eset, nem igaz? :) Idõrõl idõre meg el kell mennem, különben megõrülök, hogy van e már valami, ez megnyugtat kicsit. Gondolom a tükrözés is full negatív lesz, de hát már annyira gyötörnek a rémképek, hogy naponta rákeresek a neten mindenféle betegségre újra meg újra. Tényleg jobb lenne tudni, hogy ott valóban nincs semmi, és akkor koncentrálhatnék erre a táplálkozás beállításos cuccra, mert ha a dolog ibs marad, akkor az én egyetlen reményem mégiscsak az, hogy helyreállítsam a bélflórámat és egyebet. Érdemes amúgy a srác cikkeit olvasgatni a honlapon, engem azokkal teljesen meggyõzött.
Köszi Realhero! :) Te hogy vagy? bevált a modulen?
Nincs jelen
#5807 2015-06-17 14:10
- QpaK
- Tag
Köszi Realhero! Igen panaszkodni fogok. Én sem értem, mert nem biztos, hogy ízület, lehet hogy izom vagy csont. Az elõbbire gondolok, mert már akkor fáj, ha fel akarok ülni, de még a lábam meg sem mozdul. Gondolom elõször csak az izmok feszülnek. Másrészrõl meg lehet ízület is, mert a forgónál a legrosszabb. Aztán akár gyógyszermellékhatás (medrol hatással van az izmokra és a csontra is), fibromyalgia, vagy bechterew kór is lehet. Sajnos ezek társbetegségek. :( Most annak örülnék a legjobban, ha csak colitis.
Bár most hogy visszapörgetem a dolgokat, a hát és vállfájás elõször a biológiai megvonását követõen kezdõdött. Ez elmúlt a szteroidra. A kérdés, hogy a lábamnál is ez van-e? Ha igen akkor colitis. Egyenlõre csak találgathatok és tudom, hogy nem kéne a legrosszabbakat vizionálnom.
rny azért nem ma, mert az orvos akihez megyek, csak holnap rendel. Õ már több tesztet lefuttatott és mind negatív lett. Mondta, ha újra van valami akkor hozzá menjek. Egyébként nem is baj, mert ma nem tudnék bemenni. Ha egy kicsit pihentetem a lábam, akkor 10-15 métert megtudok tenni. Többet már nem nagyon. Ez a max, amit ma elérhetek. :( Abban bízom, hogy holnapra javul, mert nem szeretnék mentõvel, vagy betegszállítóval bemenni. Akkor biztos befektetnének.
Most én is így vagyok. hogy ha minden szarságot kizárnak, akkor majd megnyugszom.
Szerkesztette: QpaK (2015-06-17 14:13)
Nincs jelen
#5808 2015-06-17 16:47
- RealHero
- Tag
Nagyon besûrûsödtek az éjszakai görcseim amik után rögtön hasmenés a teljes kiürülésig.Ezért emeltem a Dilibogyón ,mert még igy is csak 50 mg-ot szedek.Volt megint két hét kóma és iszonyú rosszkedv,de szerencsére elmúlt.Valószínûleg minden emelésnél elõ fog jönni ez a mellékhatás.
Most elég tûrhetõen vagyok.Modulen? kétszer kijött belõlem aztán nem ,aztán megint és aztán megint nem .Az elején kifejezetten undorodtam ettõl a rémes madártej vanilia förtelemtõl,de érdekes módon valami átfordult mert most kifejezetten jónak érzem a beleimre.Esetleg a benne lévõ gyulladáscsökkentõ miatt?Ki tudja .Talán.
De azt továbbra is elmondhatom ,hogy botrány az ize és mondjon le!
Majd írjatok hogy mi lett veletek!
Szerkesztette: RealHero (2015-06-17 16:48)
Nincs jelen
#5809 2015-06-17 18:34
- havastáj
- Tag
Voltam colonoscopián a múlt hét szerdán. Altatásoson. Nem bírtam tovább elmentem. Mélyen a terminális ileumba jutottak...minden negatív,a beleim az orvos szerint nagyon szépek egy picike gyulladás se látható, csak apró nodusok de ez már a végbélnél ezek aranyerek.
Azóta megnyugodhattam volna, bár a szövettan júl.27 én jön meg ,mert szabiin lesz az orvos. Csak az én kérésemre vett.
Amiloidozisra és microszkopikus colitiszre nézettem, ill a crohnra....
A hasamat nekem csak a Neurosan por fogja meg napi 3x1 nagy púpos teáskanállal. De attól hasfájásom sincs, és a székletem is jó. Az orvos szerint is lehet szedni korlátlanul, mert természetes szer. Nemcsak hasmenésre szedik, hanem neurotikus idegrendszeri panaszokra is, a hasfogás, csak úgymond mellékhatása.
Ezenkívül meg kálmosgyökértea 1000 el.
Ám újabb 1 kg ment le rólam.....ami nagyon aggaszt, de már több tükörre nem mehetek, se semmilyen vizsgálatra, így el kell fogadnom a tényt, hogy ezt van.
Szerkesztette: havastáj (2015-06-17 18:35)
Nincs jelen
#5810 2015-06-17 21:58
- pt
- Tag
Qpak!
Remélem jobban leszel, persze a többieknek is ezt kívánom, de most látom te vagy a mélyponton.
Xilox port próbáltál már inni? Az jó izületi húzódásokra, gyulladáscsökkentõ, ráadásul nem szteroidos.
Vannak kondisok akik az izületre bolti zselét esznek, azt mondják sokkal jobb mint a drága glükozaminos dolgok és a gumicukor is hatásos.
Próbáld ki ;)
Fájdalomra nekem a tramadol vált be, a gerincsérvem mikor volt akkor azt szedtem.
Nem tudom milyen nagyok a fájdalmaid pontosan, de a leírásod szerint nagyok.
Ezt tudom még ajánlani. De nézd meg a tájékoztatóját, nem tudom te szedheted e. Elég erõs fájdalom csillapító + hasfogó hatása is van kicsit, nem vészesen, de picit igen, hátha jól jön.....
Szerkesztette: pt (2015-06-17 22:00)
Nincs jelen
#5811 2015-06-18 05:08
- akombakom
- Tag
QpaK jobbulast
Realhero es mindenki mas nektek is
Nincs jelen
#5812 2015-06-18 17:42
- rny
- Tag
Mi lett veled qpak?
Nincs jelen
#5813 2015-06-18 18:15
- QpaK
- Tag
Köszönöm a kérdést, és a jó kívánságokat is! Hát tegnap a hasam is hozzá romlott. Belázasodtam és az egész hátam derekam beállt, mint egy bádogembernek. Fél óra alatt mentem le a lépcsõn. Annyira fájt, mint egy törés. Ma reggel viszont tudtam bicegni, ha bizonyos mozgást kerültem. Mindig meglep, hogy mennyit tud pozitív/negatív irányba fordulni. Kiderült, hogy szteroid elvonási tünetek miatt van és a colitis okozza. Visszakaptam a medrolt és majd a gyógyszeren kell variálni. Van olyan, ami a bélre és az izületre is jó. Majd a gasztróssal fog konzultálni legközelebb.
Még lázas vagyok, fáj, de már bicegek. És rengeteget alszom. Remélem, hogy még javulni fog, de idegesítõ, hogy így ingadozik... Szerinte a szteroidtól jó lesz, de ennél mindig nagyobb dózist szedtem. Nem tudom hatni fog-e.
Szerkesztette: QpaK (2015-06-18 18:16)
Nincs jelen
#5814 2015-06-18 21:28
- Tomy2005
- Tag
Sziasztok.
Votam gasztroenterológusnál.
Feltett csomó kérdést,megnyomkodta a hasam.
Aztmondta szerinte semmi komoly,viszont elküldött hasi és kismedence CT-re.
Addig szednem kell Bonolac tablettát.
Valaki leírná hogy mûködik ez a vizsgálat ?
Köszi
Nincs jelen
#5815 2015-06-19 03:39
- makkmarci
- Tag
Nem semmi, amiket írtok...
Mindenkinek jobbulást!
A nyáron amennyi normális zöldséget képesek vagytok bevinni (tudom, hogy sokatoknak nem megy), tegyétek meg!
Qpak: a húgysav rendben van?
rny: anno nálam a szigmabél kínlódott elõször, ebbõl jött a haránt vastagbél kínlódásom, utána jött feljebb.
A helyedben én a grapefruit dolgot még forszírozám akár több hónapig...
Nincs jelen
#5816 2015-06-19 06:26
- QpaK
- Tag
Marci: Szerintem nem. Vagy gyógyszerektõl, vagy a vas injekcióktól, tényleg csak a tököm tudja, :D de néha egész barna a vizeletem. Apropó vas injekció. Teljesen szitává lõtték a kezem, mint egy drogosnak. Ráadásul mellé is folyt a cucc, így egy tenyérnyi barna folt keletkezett. Már a vérvétel is tökre fáj, pedig direkt a másik karba kértem, mert azt kevesebbszer szúrták. Fogytán a türelmem, kezd minden nagyon sok lenni! Még jó, hogy itt panaszkodhatok – hol máshol...
Azért azt még elmondom, hogy minden azóta van, hogy egy év után a biológiait az oep smucigsága miatt leállították. Akkor csesztek ki velem. Kezdõdött a nyak, hát, derék fájás és a láz. Jött a medrol, amitõl elmúlt és visszakaptam a biológiait. A medrol ezen a héten kedden járt le, és lám szerdán, csütörtökön mi történt! Egyrészt örülök, hogy nem más autoimmun betegségem van, de a szteroidot nem tudom elhagyni. Így viszont nem túl fényes a jövõm... :(
Szerkesztette: QpaK (2015-06-19 07:32)
Nincs jelen
#5817 2015-06-19 11:48
- rny
- Tag
CT: ha nem kontrasztanyagos akkor csak befekszel a gépbe egy kicsit, felvételek és kész. Ha kontrasztanyagos akkor elõtte meg kell inni egy borzalmas folyadékot nagy mennyiségben gyorsan, ami nagyon durván hashajtó (nálam legalábbis) és utána fekszel be. Nem nagy történet a ct :)
makkmarci, milyen grapefruit dolgot? Anno nyomtam a cseppeket, de akkoriban annyi mindent, hogy már nem is tudom mi hogy hatott. Tény: akkor ezerszer jobban voltam, úgyhogy most rendelek is megint ezt azt. Pl. szerintem nekem jót tett a glutamin (now márkás). Elvileg az segít a bélfal regenerálódásában.
Örülök, hogy nem kaptál még egy keresztet a nyakadba qpak!
A szteroidot nem lehet fokozatosan elhagyni? Annak ellenére, hogy kiderült, hogy te nem tudod elhagyni a biológiait, megint le fogják állítani egy év múlva?
Nincs jelen
#5818 2015-06-19 13:44
- flydomi
- Tag
Qpak
Neked mi a bajod pontosan?Colitis,Crohn vagy Ibs-ed van?Bocs,h rakerdezek.Azert a szteroidal csak ovatosan.Nem eri meg,hogy a mellekhatasatol mas bajod is legyen
Nincs jelen
#5819 2015-06-19 18:29
- Tomy2005
- Tag
rny!
Én olyat is olvastam,hogy vénába is adnak valamit. Az igaz ?
Nincs jelen
#5820 2015-06-19 19:05
- rny
- Tag
Jah, tényleg :) Nem tudom a simánál is adnak e, nekem kontrasztanyagos volt és akkor az iváson kívül a dolog végén még adnak vénásan is egyet. Az mondjuk elég kemény, iszonyú érzés, de gyorsan megvan az is. Szóval az egész ct vizsgálat nem nagy ügy, ettõl ne tarts.
Nincs jelen
#5821 2015-06-19 19:41
- QpaK
- Tag
flydomi: colitises vagyok, de ha passzív akkor leginkább ibs-nek érzõdik. Újabban szeret arthritis-ként tetszelegni a drága ;) Én nem akarom a szteroidot, de ha elolvasod az elõzõ 3-4 hsz-t akkor láthatod, hogy sok választásom nem volt. Most az a terv, hogy 6 mg-ot kell szedni 2 hónapig. Aztán a salofalkot lecserélem salazopyrin-re, mert az az izületre is jó, és úgy jönne fokozatosan a medrol leépítése. Azt olvastam, hogy a salofalk az izületeket teszi tönkre, míg a salazopyrin a gyomrot. Marha jól hangzik! Oké nem leszek negatív, ez elvileg hat az izületre... Kár, hogy arra a humira hat a legjobban, mert ha még így is ennyire fájtak, akkor a salazo gondolom nem sokat fog használni. A szteroidot meg egy erõsebb gyógyszerrel lehetne elhagyni, nem az egyik leggyengébbel. Ez így elég szánalmas próbálkozás szerintem. Én örülnék a legjobban, ha ez sikerülne, de nem sok esélyt látok rá. Aggaszt az is, hogy szteroid függõ vagyok. Nem tudom, hogy ez a kis dózis elég lesz-e. Ha nem tudom elhagyni, és teljesen immúnis leszek rá, akkor kezdõdhet majd a mélyrepülés és végül mûtõ asztalon landolok. Rohadt mérges vagyok, mert addig egyensúlyba volt amíg a humirát le nem állították. Hiába kaptam vissza, azóta minden felborult, pedig már ötször szúrtam!!! :(... A következõ 2-3 hónap szerintem a sorsomról fog dönteni. :( Jelen állás szerint még mûtét se lenne megváltás. Most a szteroidot nem a vastagbelemre szedem. Ha azt kiveszik attól még a lábam fájhat. Na és akkor mi van? Se medrol, se biológiai és ágynak dõlök izületi fájdalmak miatt. Tolószék? :O
Szerkesztette: QpaK (2015-06-19 20:00)
Nincs jelen
#5822 2015-06-19 20:16
- QpaK
- Tag
Hát szóval rohadt nehéz ez az egész. A bizonytalanság része. Utoljára a diagnózis környékén voltam ennyire berezelve. Alapvetõen optimista vagyok. Minden lehetõséghez úgy álltam, hogy majd ez hozza az áttörést. Elegem van! Túl sokszor estem pofára és már nincsenek lehetõségek.
Tudom, hogy valahogy így kéne gondolkodnom: Már csütörtökön jobb lett. Régen szedtem medrolt, majd most a kis dózis is elég lesz. Ha nem is tudom elhagyni 16 mg-ig nem olyan veszélyes és azzal el lehet lavírozni. Magától is javulhat, még akár le is építhetem. Kell idõt adni a humirának, hogy újra beinduljon... Ma már nincs lázam és a fájások is szinte teljesen elmúltak. 6 mg mellett ez nem rossz!!! Ennek örülnöm kéne... Legrosszabb esetben meg lassan elérhetõ az entyvio... De aztán megszólal a belsõ hang: Ne légy ilyen naív! :)
Szerkesztette: QpaK (2015-06-19 20:17)
Nincs jelen
#5823 2015-06-19 20:50
- Lelle
- Tag
Qpak, jobbulást!
És a colitised most mennyire lobbant be?
A Salazopyrint sajnos nem sokan bírják, nekem a májamat kezdte tönkretenni.... :(
Szerintem nem a Salazopyrin fogja megoldani az ízületi problémádat, hanem a colitised visszaszorítása passzív szintre.
Tudom, azt írtad, hogy a hasad nem vészes, de tapasztalatból tudom, hogy képesek vagyunk kevesebbet belelátni abba, ami van....önvédelembõl. Én is mindig mentegetem magam: ó, csak egy kicsit fáj a hasam, csak napi öt hasmenés, á, csak kicsit véres, á, már nem is annyira véres, aztán a végén súlyos aktivitással ágynak esek, lázasan, borzalmas fájdalmakkal, és akkor jövök rá - végiggondolva -, hogy szépen végigasszisztáltam a rosszabbodást úgy, hogy nem vettem róla tudomást. :(
Jobbulást még egyszer, és szerintem kimászhatsz még a gödörbõl! Olyan kiszámíthatatlan egy betegség ez, javulhat még. Én is voltam már szteroidfüggõnek titulálva: akkor 8 hónapig nem tudtam elhagyni, és aztán egyszer csak valamiért mégis csak sikerült. És ez az eset azóta sem ismétlõdött meg, pedig többször szorultam már azóta szteroidra. Utoljára tavaly nyáron kaptam vénásan szteroid lökést (szülés utáni belobbanás miatt), és simán leépítettem úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Van még kiút, arra koncentrálj! A fájdalmak pedig el fognak múlni, ahogy a hasad is rendbe jön!
A kétségbeesést abszolút, 100%-ra megértem, átérzem, sajnos nagyon ismerem az érzést, félelmetes betegség ez...amikor rájövünk, hogy semmivel sem tudjuk uralni. Kitartás!
Nincs jelen
#5824 2015-06-19 21:34
- QpaK
- Tag
Köszönöm Lelle, kedves vagy!
Már egy éve napi 5x vagyok és gyakran véres, meg görcsöl. Biztos, hogy én is asszisztálok hozzá. Attól félek, hogy kezelhetetlenné válik, mert már nincs gyógyszer, ami visszaszoríthatná. Eljátszottam az imurán, remicade, humira kártyáimat.
Kb 2 évig kaptam szteroidot. Csak lökésterápiákkal próbálkoztak. A kis adag nem használt. Általában 16-8 mg környékén visszaestem.
A leggyakrabban a 32mg-os kúra volt - hetente csökkentve: 24mg, 20 mg, 16mg, aztán két hétig 8 mg, és újabb 2 hét 4 mg levezetésnek.
Az volt a gond, hogy amikor abbahagytam a szedését rosszabbul lettem, mint amikor felírták. Így már a 32 sem volt elég. Ilyenkor kórházban nyaraltam pár hetet. Infúzióba 80, vagy 60 mg-al indítottak egy-egy hétig. Aztán csökkentették 40 mg-ra, amit már vénás injekcióba adtak. Tehát 2-3 hétig tartottak bent, amíg még tartott a 40 mg. Aztán kiengedtek és a fenti 32 mg-os kúra követte, hogy meglegyen a fokozatos leépítés.
Ez volt egy évig!. 1 hónap kórház, 1 hónap otthon... A mûtéttõl pedig a humira mentett meg, ami most mintha nem használna annyira. :( És akkor most itt szivatnak ezzel a 6 mg-al, meg a salazopyrin-nel. :D
Én is abban bízom, hogy majd magától szépen ismét beáll. És szerencsére pozitív irányba is tud ingadozni. Az utóbbi egy évben már nem voltam kórházban. Fõleg láz jött, meg egy kis hasfájás, de pár nap után elmúlt - szerintem ezt a humirának is köszönhetem. Az ingadozásra ez a hetem a legjobb példa. Szerdán annyira fájt a lábam a gyulladástól, hogy már arra is gondoltam, hogy a medrol csontritkulást okozott és egy spontán törés. Aztán csütörtökön már sántikáltam. Ma meg már a vezetés sem okozott gondot. Csak még azért lenne hova fejlõdni. És nagyon nem kéne rosszabbodnia!...
Szerkesztette: QpaK (2015-06-19 21:36)
Nincs jelen
#5825 2015-06-20 00:37
- makkmarci
- Tag
rny
A szigmabeles dologra nekem a grapefruit csepp volt a legjobb, de 2-3 hónap kell hozzá, míg változik valami...
Vastagbél részen ez a legjobb, amit tehetsz!
Nincs jelen
#5826 2015-06-20 06:30
- QpaK
- Tag
Na hát arra ébredtem, hogy megint mindenem fáj és persze be is lázasodtam. Ennyit ér a 6 mg... Nem is értem ezt hogy gondolta az reumatológus. Azt mondta, hogy szólni kell telefonon, ha rosszabbodik és megmondja, hogy a medrolt mennyire emeljem. Õ persze csak kedden elérhetõ, én meg nem vagyok otthon. Önhatalmúlag nem merem növelni, vagy emeljem és mennyire? Keddig kihúzom én ezt? Mert ettõl csak egy jó napom volt. A reggeli székletem pedig szinte csak vér. :(
Vagy csak legyek türelmesebb... Teljesen tanácstalan vagyok!
Lelle te szedtél kisebb adagot folyamatosan, vagy neked is csak lökésterápia volt? Egyáltalán mire számítsak... Lassabban hat, de kevesebb mellékhatással? Bocs a sok kérdésért. :)
Szerkesztette: QpaK (2015-06-20 06:58)
Nincs jelen
#5827 2015-06-20 08:41
- Lelle
- Tag
Nekem csak lökésterápia volt, és szerintem neked is az kellene ilyen súlyos állapotban.
125 mg volt a legnagyobb és 40 mg a legkisebb kezdõ dózis, állapottól függõen. 40mg-tól hetente 4 mg-mal csökkentés.
Szerintem nem jössz helyre a 6 mg-tól, maximum állapotfenntartásra jó, amikor valaki nem tudja teljesen elhagyni a szteroidot, és nem tudja 0-ra leépíteni. De egy ilyen nagy shubnál meg kell lökni a szervezetet.
A gasztróshoz nem tudsz elmenni? Ne várj keddig!
Nincs jelen
#5828 2015-06-20 10:04
- rencsike84
- Tag
Szia Lelle!Azt szeretném tõled megkérdezni hogy mikor 40 mg medrolt kellett szedned,akkor mennyire voltál begyulladva,és levitte e a gyulladást,passzív állapotba kerültél?Én proctitiszes vagyok(végbél alsó 10 centi van begyulladva).Fél évig tünetmentes voltam,de most 2 hete belobbant sajnos,amire azóta budenofalk 2mg végbélhabot használok,és xalazin tablettát 4-szer 2-õt,de sajnos nem sok javulást veszek észre.Dokim azt mondta ha nem javul akkor megint medrolt fogok kapni 64 mg-ot,2 hetente 8 mg-onkénti leépítéssel.Nem sok ez egy proctitiszre?Eddig a legmagasabb amit szedtem 48 mg volt.Egyébkét napi 2-5 székletem van kevés vérrel,nyákkal.Köszönöm a válaszod!
Nincs jelen
#5829 2015-06-20 10:48
- QpaK
- Tag
Gondolom a dózis testsúly függõ is lehet. 2x indították 48-ról. Pedig szerintem akkor rosszabbul voltam. Egyszer pedig 160-ról, de akkor meg én voltam a hülye, mert nagyon kivártam. Eleinte a 32 is bõven elég volt. Gondom ti is sokat szenvedtek ezzel. Viszont mindig gyorsan leépítették. Reni jó, hogy említed a végbélhabot. Nem is gondoltam rá, hogy a salofalk beöntéssel és kúppal is segíthetek magamon. Most óráról órára változik. Nem vagyok sokszor wc-n. De legutóbb olyan volt mintha kicsavartam volna egy patkányt. Szinte csak vér meg buborékos...húscafatok? Fura, hogy a hasam ennek ellenére egyáltalán nem fáj, csak ha épp alkotok. A hátam és a derekam annál inkább. De ez is nagyon ingadozik. Talán a lázam is lement már. Ez már inkább gasztrós ügy lehet, de azt hiszem megvárom a jövõ hetet, hogyan alakul.
Nincs jelen
#5830 2015-06-20 10:59
- havastáj
- Tag
Jézusom, olyanokat írtok, hogy elájulok......
Amúgy nem értem, vagy orvostudomány egyenlõ a 0 val, vagy ennyire nem foglalkozik az orvostudomány a bélbetegségekkel, vagy Magyarország ennyire elmaradott vagy nem értem, de szívinfarktussal negyede ennyit nem szenvednek az emberek. Ez valahol felháborító, hogy ennyire tehetetlenek. És most nem mentség, hogy vannak akik roszabbul vannak még ettõl is, igen voltak koncentrációs táborokban is emberek meg vannak milliomos Kanári szigetek úszkáló egészséges gazdagok is. Van két véglet is....
De valahol ez borzalmas, hogy szinte haldokol az ember és LE SE SZARJA a gasztroenterológus, se az állami, se a magán.
Ezeke a szteroidok már a 60 as ÉVEKBEN IS MEGVOLTAK!!! HOL A FEJLÕDÉS AZÓTA?????
Nekem is csak annyit tudtak, hogy megcsinálták újból a tükröt, laborok és calprotectin , hasi Uh és viszlát sine morbo..... közbe fosok, fáj, és fogyok....és ez természetes. Ha magam nem járok utána, meg is dögölhetek, és ráfogják pszichés.....áááááhhhh
Szerkesztette: havastáj (2015-06-20 11:00)
Nincs jelen
#5831 2015-06-20 11:05
- rencsike84
- Tag
Igen testsúly függõ is a szteroid.Dokim azt mondta testsúly kg/mg.Ezért sokallom amit õ javasol nekem,mivel 48 kiló vagyok.Eddig egyszer szedtem 48 mg-ot,amit lassan kellett leépíteni(2 hetetne 8 mg-ot),akkor passzív lettem,egészen mostanáig.Igen Qpak sokat szenved mindenki aki ezekkel a bélbetegségekkel küzd.Nálam tavaly májusban kezdõdött,volt fél év tünetmentesség,és most újra kezdõdik minden elölrõl.Egyébkét a végbélhab nagyon jó,nálam csak az vált be a helyileg ható szerek közül.Kúpokat,beöntést nem birtam,még jobban ment tõlük a hasam mint azelött,és a vérzés is fokozódott,fõleg salofalk klizma hatására.
Nincs jelen
#5832 2015-06-20 11:54
- Lelle
- Tag
Rencsike,
Én pancolitises vagyok, napi 5-6 véres hasmenésem és ízületi fájdalmaim voltak, amikor 40 mg-ról indították a szterodiot. De elõtte alapgyógyszer-emelés és kúp/beöntés is volt, és arra sem javult.
Segített a 40 mg, levitte a gyulladást és le is tudtam építeni.
Napi több, mint 10 véres hasmenés, erõs fájdalmak és borzalmas közérzet, láz esetén jön kórház. Én is nagyon vékony vagyok egyébként, sajnos.
Most legutóbb, 5 hónapos volt a babám, amikor kórházba kerültem, akkor 6-7 véres hasmenés volt csak naponta, viszont a görcsök olyan erõsek voltak, hogy hánytam a fájdalomtól. és olyan rossz volt a közérzetem, hogy már nem bírtam felkelni. Erre 80 mg kezdõ dózist kaptam. De ezt már vénásan.
Igen, QpaK, Salofalk beöntés/kúp, végbélhab, nagyon sokat segíthetnek!
Én passzív szakaszban is használom õket, heti kétszer-háromszor, különben nem lennék passzív. Belobbanás esetén pedig reggel Budenofalk hab, este Salofalk, és volt, hogy már elkerültem vele a szteroidot.
van otthon valamid?
Szerkesztette: Lelle (2015-06-20 11:58)
Nincs jelen
#5833 2015-06-20 12:04
- QpaK
- Tag
Reni: Akkor te is pehelysúlyú vagy. Legalább a légellenállásunk jó - ez fõleg télen hasznos, vagy szélviharban. Dombon lefele bringával... :) Én is ilyen 45-48 körül mozgok. Mennyire vagy magas?
kg/mg? Amikor a 160 mg-ot adták 36 kiló voltam... A 45 kilóm mellé egy évig a 32-es dózis is elég volt. Aztán kezdtem hozzászokni. Hát ha egy éve kezdõdött, akkor tegyél meg mindent, hogy visszaszorítsd, mert tovább tud terjedni. Nálam baloldali colitis volt a diagnózis. Kicsit kérdõjelesen, mert hasonlított a Crohnra. Aztán a gyenge gyógyszerek miatt pancolitis lett belõle. Ez az évem elég jó volt. Eddig! :( Én a pentasa-t nem bírtam visszatartani. Az folyékonyabb volt, mint a salofalk. A salofalk az nekem jó, arról még nem hallottam, hogy vérzést okoz. Elképesztõ!
Szerkesztette: QpaK (2015-06-20 12:11)
Nincs jelen
#5834 2015-06-20 12:14
- QpaK
- Tag
Lelle akkor én még elég jól megúsztam a medrolt. Fõleg eleinte, mert 20-30 véres székletre írták a 32 mg-ot. Igaz, hogy egy év után már vénásan kellett. Van otthon Salofalk beöntés és kúp is. Tegnap viszont kicsesztem magammal. Azt hittem jól leszek és elutaztam. Most az isten háta mögött vagyok Salofalk nélkül. És az orvosom messzebb nem is lehetne. Na majd hétfõn alaposan kikúrálom magam!
Nincs jelen
#5835 2015-06-20 12:22
- rencsike84
- Tag
Igen QpaK pehelysúlyú vagyok:)Bár a magasságomhoz pont ideális,155cm vagyok.Görcseim,fájdalmaim sose voltak,"csak" a hasmenés.Nagyon szemét egy betegség ez,aki nincs benne föl se tudja fogni hogy mi ez,hogy mennyire megtudja keseíteni az ember életét,fõleg így fiatalon.Lelle!Nagyon sajnállak,hogy így megszenvedtél ezzel a betegséggel,fõleg kisbaba mellett.Most hogy vagy?Egyébként a budenofalk habot lehet úgy is használni hogy reggel és este is egyet?Lehet hogy úgy eltudnám kerülni a szteroidot...
Nincs jelen
#5836 2015-06-20 12:32
- rencsike84
- Tag
havastáj!Édesanyám svájcban él,ott beszélt egy professzorral a colitiszrõl,és a doki azt mondta hogy a helytelen táplálkozás miatt alakul ki leginkább.Sok cukor,szénhidrát,mûkaják,kevés rost nyers étel.És ez rám pont igaz is volt.Világ életemben édességfüggõ voltam,és imádtam a "mûkajákat.Kevés nyers zöldséget gyümölcsöt ettem,ami miatt kislány korom óta székrekedõ típus voltam.És 29 éves koromra kialakult ez a betegség.Egyébkét kint is ugyanígy gyógyítgatják,mint itthon,semmi különbség nincs.Doki azt mondta hogy tünetmentes idõszakban egyek minél több rostot nyers gyümölcs,zöldség formájában,és igyak sok vizet,mert így meghosszabbíthatóa jó idõszak.Hát nem tartottam be,vissza is tért a gyulladás...
Nincs jelen
#5837 2015-06-20 12:41
- QpaK
- Tag
Rencsike: Valami hamarabb elérhetõ külföldön. Fõleg Kanadába, mert ott van a legtöbb bélbeteg. De legalább a gyógyszer hamar bejön. Ellenben csak nálunk szokás a drága, de hatékony terápiákat évente leállítani. Ez egyedül magyar jelenség, de sajnos ahhoz elég is, hogy a hatásukat elveszítsék és így végül sokan a mûtétig jutnak. Én azt utálom ebbe a betegségbe a legjobban, hogy nem tudok tervezni. Ha megbeszélsz valamit, tuti le kell mondanod! :( Így, ha nem tudják, hogy beteg vagy sokszor okozol csalódást.
Nincs jelen
#5838 2015-06-20 12:55
- rencsike84
- Tag
Hát igen sajnos,ezzel a betegséggel nem tudunk elõre tervezni.De ezt csak mi értjük meg,aki egészséges fogalma sics mivel jár.Az egész életedet megváltoztatja.De ettõl függetlenül pozítívan kell hozzá állni az élethez,mert ha befordulunk csak még rosszabb lesz.
Nincs jelen
#5839 2015-06-20 23:13
- makkmarci
- Tag
Azért az érdekes lehet, hogy miért épp Kanadában van a legtöbb beteg, ha ez így van...
Amúgy én fiatalon megehettem még a szeget is, soha semmi gondom nem volt. Aztán késõbb volt egy olyan cégvezetõs helyem, ahol nagyon sokszor voltam kénytelen a mekiben kajálni, ha nem akartam éhen halni. Ez tartott kb. 2 évig.
Aztán külföldre költöztem pár évre, ott is megvolt a kellõ stressz (bár a fizikai kondim szuper jó volt) és a hazajövetelem után már nem volt az igazi! Ezután két évre meg jött a sztorim elején említett anyósos eset, ami végleg betett egy sima megfázás mellé, amire meg ráettem az antibiotikumot...
Ettõl a ponttól nem volt megállás...
Manapság egyre több salátát nyomok (jégsali, paprika, paradicsom, retek, ubi, hagyma, olíva) és egyre jobb a helyzetem. Persze pl. kupakkal nem lehet összehasonlítani sajnos...
Nincs jelen
#5840 2015-06-21 06:39
- rencsike84
- Tag
makkmarci!Arra én is kíváncsi lennék miért pont kanadában van a legtöbb bélbeteg.Egyébként szerintem is a helytelen táplálkozásnak döntõ szerepe van a betegség kialakulásában,és erre még rájön a genetikai hajlam plusz a stressz.Évrõl évre egyre több a fiatal bélbeteg,azt meg ugye látjuk hogy miket esznek,isznak.Cukros üdítõk egész nap,chips,csoki,stb.Normális kaját alig-alig.Na meg a hambi ugye.:)Én is a táplálkozásomnak köszönhetem hogy idáig jutottam,de mostmár passzív szakaszban sokkal jobban odafogok figyelni hogy egészségesebben táplálkozzak.
Nincs jelen
#5841 2015-06-21 07:55
- QpaK
- Tag
Hazánkban pedig Veszprém megye a leginkább érintett. Kanada és Veszprém is 1-2 éves adat, de amilyen ütemben változik, lehet már nem is igaz. :) Nekem gyerekként is fura volt az emésztésem, de akkor konkrét tünetek nem voltak, csak az étvágytalanság. Sosem tudtam pár falatnál többet enni. Pedig akkoriban minden a kertbõl volt. A reggeli volt bõséges és fõleg a kenyér kifli és felvágott csúszott le. Gyümölcsöt egyáltalán nem bírtam enni. Egyébként a rost és a nyers gyümölcs nálunk nagyon is kerülendõ rencsike. - nem tudom az orvos honnan vette! Csak akkor egyél ilyeneket, ha meg akarod szivatni magad! :D Szerintem gyerekként sem makacsságból kerülted a nyers gyümölcsöt/zöldséget és bizonyos ételeket. A szervezetünk tudja mi kell neki. Hülye példa, de ha egy lakatlan szigeten éheznél, akkor egy idõ után a bogaraknak mennyei íze lenne. Így bírna rá a szervezeted arra, hogy megedd. :)
1 év teljes glutén mentes diétát, majd 1 év scd-t tartottam. Rosszabbul voltam, mint most. A kajának nincs ekkora jelentõsége sajnos. Akkor ki tudnánk kúrálni magunkat... És miért van az, hogy ha egyensúlyban van, akkor mindent tudok enni?
Szerkesztette: QpaK (2015-06-21 07:59)
Nincs jelen
#5842 2015-06-21 08:09
- rencsike84
- Tag
Qpak!Én a tünetmentes idõszakomban szinte minden gyümölcsöt,zöldséget ettem kis mennyiségben és semmi bajom nem volt tõlük.Paradicsom,alma,káposzta sali.Másnap 1 normál székletem volt.Ami nálam szerintem belobbantotta újra a gyulladást az a tejtermék volt.Ettem egymás után 2 nap fagyit és rögtön éreztem a hasamban hogy valami nem oké.Másik héten be is lobbant.Úgyhogy tejterméket többé soha!!
Nincs jelen
#5843 2015-06-21 08:32
- QpaK
- Tag
Alapban a rost nem annyira szerencsés, inkább párolva, passzírozva, vagy kompótként érdemes, de ha bírod akkor oké. :) Tünetmentesen én is egy csomó mindent megeszem és nincs különösebb gondom. Mindenki a kaját hibáztatja, pedig alapban a betegség ingadozik. Néha megbolondul a szervezeted és jön egy fellángolás. Kár keresni az okokat. Hidd el, hogy nem tudsz kajával fellángolást elõidézni - pláne egy kis fagyival! Max 1-2 hasmenést... Sajnos a diétával a gyulladást sem tudod elmúlasztani.
Annyit tudsz tenni az étkezéssel, hogy a kevesebb szénhidráttól (scd diéta) kevesebb széklet/puffadás lesz. Fellángolásnál a gyulladt belet tudod kímélni... Ennyi :( Ha csak intravénásan táplálnának és a gyomorba semmi nem jutna, akkor is visszatérne.
Szerkesztette: QpaK (2015-06-21 08:33)
Nincs jelen
#5844 2015-06-21 10:57
- RealHero
- Tag
Iszom a modulent és hat napig majdnem 100%-os voltam.Én hülye már elkezdtem abba a hiú ábrándba ringatni magam hogy végre tünetmentes leszek.Na tegnap éjjel beütött a krah.Szokásos éjjel három görcsre kelünk majd teljes ürülésig wc.
Mindent végiggondoltam.Semmi olyan nem ettem ,semmi nem történt.Nálam igazolódni látszik hogy teljesen spontán alapú és kiszámíthatatlan.Csalódott vagyok:(
Nincs jelen
#5845 2015-06-21 12:11
- havastáj
- Tag
Amiloidózisról olvastatok már? Ugyanilyen hasi tüneteket okozhat. Most ettõl is parázok...
Nincs jelen
#5846 2015-06-21 12:57
- havastáj
- Tag
Egyébként írtam Nektek a Modulen IBD vel kapcsoltaban, hogy sajnos az új kiszerelésû ez a rózsaszínes dobozos, már nem olyan jó, mint a régi! És sajnos laktózt is tartalmaz!
Én egy ideje nem ittam, tegnap ittam pár kortyot, rá jópár órára olyan hascsikarásom lett, meg hasmenésem, hogy csak na!
Nincs jelen
#5847 2015-06-22 12:40
- rencsike84
- Tag
Sziasztok!Azt szeretném megkérdezni hogy használtok e probiotikumot colitiszre?Én Protexineket nézegetem,de nem tudom melyik lenne jó nekem..Egyáltalán érdemes szedni,van valami pozitív hatása?Köszi!
Nincs jelen
#5848 2015-06-22 15:13
- Anna73
- Tag
én a Protexin IBS-t szedtem, annyi volt mint hallottnak a csók... elég drága és semmit nem ér, mondjuk nekem a többi se, de pl. a Dr.Chen: Probiotikum 7-et sokan dícsérik...
Nincs jelen
#5849 2015-06-22 16:24
- rencsike84
- Tag
Köszi Anna!
Nincs jelen
#5850 2015-06-22 18:34
- e.zsolt
- Tag
Sokféle probiotikumot kipróbáltam és ami bejött az a Prograszto 825.
Minden nap szedek már több éve. Colitiszes vagyok.
Szerkesztette: e.zsolt (2015-06-22 18:36)
Nincs jelen