#5851 2015-06-22 19:31

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

ajjjj   srácok, lányok.... úgy sajnállak titeket :(

Én viszonylag elvagyok most. Már inkább csak idegességre jön elõ a baj, de akkor se vészesen.
Vagy ha kiprovokálom, kávé, energia ital, narancs, mandarin.......
Ezeket kerülöm. A ti bajotokhoz képest én egészséges vagyok :o
Elszégyellem magam a szaros kis IBS-emmel......

Nincs jelen

#5852 2015-06-22 20:03

QpaK
Tag

Még mindig az ízületeim a leggázosabbak. Délelõttönként jobban fáj, délutánra elmúlik. :) Éjjelenként a derekam, hátam ébreszt. Már reggeltõl a délutánt várom. Mókás, hogy azért nem iszom kávét, mert nem tudom, hogy a fájós lábammal elérek-e a wc-ig.  Nem látott még orvos, szóval nagyon nem panaszkodhatok! Én választottam most a szenvedést. Mentségemre legyen mondva, hogy idõs rokonoknál vagyunk, akik most fontosabbak. Én meg ugye fiatal vagyok... Holnap már megyünk haza és ha kell, szerdán esetleg gasztróshoz is. Ez kb 90 % A reumatológus javaslatára pedig növeltem a medrolt. Most 12 mg. Ez is kevés, de a nap híre, hogy volt egy lazább székletem.

tünetmentesen nekem is idegességre jön elõ. Mindent eszem és szintén kiprovokálom magamnak. Fõleg a kávé, és a krémes a gyengém újabban. Szerintem ezen a héten visszaáll szépen a rend. Ha más nem szerdától...

Szerkesztette: QpaK (2015-06-22 20:04)

Nincs jelen

#5853 2015-06-22 20:13

Anna73
Tag

de jó neked hogy IBS-el elvagy... én is IBS-es vagyok, de szenvedek mint állat... :(

Nincs jelen

#5854 2015-06-22 20:25

rny
Tag

Hát én se panaszkodhatom az IBS-emre, teszi a dolgát rendesen :) Sajnos az utóbbi napokban hõemelkedésem van és fájnak az izületeim, meg úgy érzem magam mint a mosott szar, így le kellett mondanom a tükrözést. Most meg itt gondolkodom, mert hétvégén már le akartam menni a balatonra, nem tudom mi a fontosabb... a hasamra meg már nem is mondok semmit, megõrült. Elmentem szombaton a táplálkozás-beállítás elõadásra, ehhez bevettem egy smectát egy enterobenét. Régen ez mondjuk durván 2 napra megfogta volna a hasam és utána még napokig viszonylag jó volt, lassan gyengült megint. Most meg másnap reggel rögtön folytatódott a hasmenés. Már idejét se tudom, hogy mikor volt nem teljesen hasmenéses a dolog. És a fájdalom... az se semmi. Hogy mindez miért, passz. Kurvára remélem, hogy mindez nem azt jelenti, hogy mostmár nem csak ibs-em van, mert akkor tényleg megõrülök. Már megint ott tartok mint kb 2 éve, a boltba is alig merek elmenni. Ráadásul olyan fáradt vagyok, hogy már 2kor el tudnék aludni. Étvágy mint olyan, elmúlt.

Jó volt amúgy az elõadás, kaptam egy anyagot, hogy mit kéne követni amíg eljutok a konzultációra júliusban. Majd ott derül ki, hogy mennyit ér a dolog, mert úgy látom, hogy az autoimmun protokoll amit nekem követni kéne, kb a gaps diéta. Azt viszont én csináltam és éppen az volt a bajom, hogy nekem ennyi hús, zsír, tojás nem megy, nem is tesz jót. Úgyhogy ha ezt valahogy összevariálja velem és hatásos akkor az felérne egy lottó nyereménnyel. De most nagyon bízom ebben, fõleg mivel nálam gyönyörûen látszik ahogy szisztematikusan hullik szét a szervezetem. Szépen haladok az autoimmunitás felé, így érzem. Csúsznak el a dolgok a vérképemben is lassan, de biztosan. És ha ezt összevetem az õ diétájával & a gaps-el, akkor nagyon is logikus az egész.

Szerkesztette: rny (2015-06-22 20:30)

Nincs jelen

#5855 2015-06-22 20:33

QpaK
Tag

Ráadásul nálatok nincsen gyógyszer rá. Titeket a coretit-tel szivatnak :) A tünetmentességemmel egy dinamikus személyiség frankó életstílust folytathatna. Napi 5x voltam wc-n. Nem is nagyon volt puffadás, fájdalom, csak vérzés. És kevés kaja van, ami tényleg gondot okoz. Az 5 wc-t nem sok egy napra. A bogyókat beveszed, meg két hetente hasba szúrod magad. Jó a közérzeted, étvágyad, nem fáj semmid.

Vagy jól vagyok, vagy nagyon szarul. Nem nagyon van középszar állapot. A mostani a legrosszabb, hogy nem tudom mikor jövök ki a gödörbõl. Van amikor érzed, hogy most jó idõszak jön, akkor még tervezni is lehet. :)

rny: Kár volt azt a tükrözést lemondani! Nem volt senki aki elkísért volna?

Szerkesztette: QpaK (2015-06-22 20:50)

Nincs jelen

#5856 2015-06-22 21:51

Lelle
Tag

Rencsike,

A Budenofalk habot én eddig még ne használtam napi egynél sûrûbben, de abból kiindulva, hogy a kórházban napi kétszer adnak szteroidos beöntést (kamillafõzetben oldják fel a Medrolt), és közben még vénásan is kapja az ember a lökésterápiát, biztosan lehet a habot is napi kétszer használni. Nem emlékszem, nincs ráírva a tájékoztatójára a maximum dózisa?

Egyébként köszönöm a kérdésed, én most szerencsére ritka jól vagyok. Ahogy QpaK írta, 100%-os állapot nálam sincs, de most nagyon-nagyon jól vagyok, persze fogalmam sincs, hogy mitõl. Mint ahogy azt sem tudom soha, hogy mitõl rosszabbodik. Ez a kiszámíthatatlanság a legrosszabb. Hogy mitõl van az, hogy egyszer simán elvan az ember az alapgyógyszereivel, máskor meg a szteroid sem segít kellõképpen....

Nekem a probiotikumokkal jó tapasztalataim vannak, vagy éppen csak szerencsés egybeesések voltak, de nekem mintha használnának.  A LactoProtex vált be nekem.

rny: miért mondtad le a tükrözést, ha már ennyire rosszul vagy? Most jó eséllyel ki is derülne, hogy mi a gond a béléseddel, azért a hõemelkedés és az ízületi fájdalom már nem vicc, és az sem, hogy masszív hasmenésed van jó ideje.

Nincs jelen

#5857 2015-06-23 07:02

pt
Tag

Nálam bevált a gyógyszerezés.

Reggel: 0,25 mg frontin, 12,5 mg coaxil, 2 mg enterobene
Délben: 0,25 mg frontin, 12,5 coaxil, 2 mg enterobene
Este: 0,25 mg frontin, 12,5 mg coaxil

Ha forgalmaznák újra a coderitet az meg szinte már mennyei lenne, az fél órán belül elfeledtet minden IBS gondot, aznapra....

Persze kerülnöm kell olyan dolgokat amik bél gyorsítóak (kávé, energiaital), vagy allergének számomra (tej, magvak).

Nincs jelen

#5858 2015-06-23 09:16

rencsike84
Tag

Köszönöm e.zsolt!

Nincs jelen

#5859 2015-06-23 09:23

rencsike84
Tag

Lelle!A tájékoztató napi egyszeri használatot ír.Sajnos a salofalk beöntést nem bírja a bélésem,iszonyatos hasmenést vált ki nálam,úgyhogy most még a héten a habot kell használnom,ha nem leszek jobban akkor jövõhéttõl újra medrol azt mondta a dokim.

Nincs jelen

#5860 2015-06-23 09:48

Anna73
Tag

pt ! 3 Frontin / nap ? atya ég ! nekem is annyit írt fel most doki, de kettõt vettem be, és felkelni nem bírtam, mint akit agyon vertek vagy hulla részeg, lecsökkentettem egyre elalvás elõtt, de már azt is elhagytam, mert alvókámmal nincs gond :) szóval engem annyira leszedál hogy menni nem bírok....

Nincs jelen

#5861 2015-06-23 10:43

pt
Tag

Kell a coaxil mellé mert az meg felpörget. Így van egálban.
Az enterobene lassít a bélmozgáson.
Ha mégis van valami kellemetlen mocorgás és épp e miatt kapnék "pánikrohamot" vagyis ibs panasz törne rám azon csillapít a coaxil nem engedi túllõni a célon.
A frintin csak a coaxil túlpörgetése miatt kell mert akkor nem tudnék aludni,folyton olyan szétpattanok az erõtõl érzést kelt.
Nagyjából ez most mûködik.
Eddig ez a kombó a legjobb. Így tudok dolgozni, utazni, élni.
Korábban votam úgy hogy a házból nem tudtam kilépni  vagy ha jött hozzánk valaki már akkor rohantam wc-re.......
Biztosan agy és bél probléma ez egyben. Egyik gerjeszti a másikat....
Jó lenne ha nem lenne.
De van.
Vagy a gyógyszerekkel élek ahogy tudok vagy magamra zárom az ajtókat, elvesztem a munkahelyem az életem mindenem.
Hát inkább a gyógyszerek.....
Mindig próbálvatok, kísérletezek magamon, többre mentem vele mint a doki álltal felírt dicetellel..... :p
Sokat tud segíteni az activia is legalább is nekem bevállt. Jobban mint a probiotikumok.
Stresszhelyzetek kerülése is jó hatás ha nem a legjibb. Csak kivitelezni marha nehéz.

Szerkesztette: pt (2015-06-23 10:49)

Nincs jelen

#5862 2015-06-23 12:11

Anna73
Tag

mondjuk a hasmenés nálam már nem igazán dominál, ha mégis, elég egy széntabi, vagy megiszok egy Venter-t, de már szinte sosincs... csak a rohadék puffadás, feszítés ezerrel :(

Nincs jelen

#5863 2015-06-23 12:50

QpaK
Tag

Telefonált a reumatológus, hogy megjött a vérképem és annyira rossz (125-ös crp), hogy növeljem a medrolt 32 mg-ra. Ez egy szép gesztus volt, vannak azért még rendes orvosok. :) Így viszont nagyon jó, mert holnap azért akartam orvoshoz menni, hogy megmondják mennyire növeljem. Megspóroltam egy utat...

Remélem ez már használni fog, mert már megint minden mozdulat fáj!

Szerkesztette: QpaK (2015-06-23 12:56)

Nincs jelen

#5864 2015-06-23 13:09

pt
Tag

Nyomasd Qpak! Erõsödj! Gyógyulj! Lélekben veled vagyok :)

Nincs jelen

#5865 2015-06-23 13:27

QpaK
Tag

Köszi pt, az is valami! Bevallom, ma reggel kõkemény férfi módjára bõgtem mint egy kislány :D Ennek már használnia kéne a papírforma szerint. Ráadásul humira nap is van. Talán a kettõ együtt hatékony lesz...

Szerkesztette: QpaK (2015-06-23 13:27)

Nincs jelen

#5866 2015-06-23 13:54

pt
Tag

Megesik az. Sokszor vagyunk olyan mélyponton hogy szükséges a sírás. Nem véletlen dolog ez. Jól tid a sírás esni néha.
Mondjuk az ssri meg ssre snri nem nagyon teszi lehetõvé a túl nagy kilengéseket. Így a sírás is elmarad......
Mikor nem szedtem akkor viszont sokszor a felszínre tört.
Fõleg mikor leálltam róla. Akkor hatványozottabban.

Nincs jelen

#5867 2015-06-23 16:28

havastáj
Tag

Qpak , Neked elõször is mielõbbi gyógyulást!

Most én is kész vok. Fogyok, oké, hasmenés sokszor oké, de ma, hát ma ami volt még sohase.
Már éreztem menni kell a wcre de nem tudtam, amíg hazaértem fél óra volt....és megyek a wc re és látom a széklet szilárd részre kívülrõl véres!!!! Na azt hittem elájulok, fejjel neki a wcajtónak, kész összeomlott bennem egy világ.
Most voltam 2 hete sincs colonoscopián, minden ok. Erre tessék. Igaz ott volt kisebb nodusok (aranyerek) a sprichtergyûrûben.....de nem hiszem. Leszaladtam a háziorvoshoz ,szerint aranyér okozta. Másodszor is voltam wc-n az már formátlan, lágyabb volt, abba nem láttam vért. Kész vok. Hát ilyen nincs. Nem jönnek rá az orvosok vagy mi van, semmi nem mutat ki smemit,de hát könyörgöm ma elõször megjelent a vér is. Mintha kívülrõl ilyen vércsíkok, nem egy két csepp, hanem egy széklet egyik oldalán egy szakadozott csíkban élénkpiros vér. Mondjátok meg most mit tegyek?  .((((((((((((((((((((((((((( kifejezhetetlen az aggodalmam

Szerkesztette: havastáj (2015-06-23 16:29)

Nincs jelen

#5868 2015-06-23 16:42

pt
Tag

Aeanyértõl lehet. A kemény széklet felsértette. Használj rá kúpot.

Nincs jelen

#5869 2015-06-23 17:40

QpaK
Tag

A Reparont szoktam olyankor.

Nincs jelen

#5870 2015-06-23 18:00

havastáj
Tag

De nem érzem, h fájna, vagy nem érzem, hogy kitüremkedés lenne azaz aranyér "lógna" ki.....

Nincs jelen

#5871 2015-06-23 18:17

pt
Tag

A belsõ nem lóg ki.

Jajj de jól betöltöttkápoztáztam :D

Nincs jelen

#5872 2015-06-24 08:35

pt
Tag

A mai nap fõcíme: "A töltött káposzta visszavág" XD

Nincs jelen

#5873 2015-06-24 12:20

rny
Tag

CRP: 26,58 az szerintetek milyen? Januárban csak 8,99 volt.

Nincs jelen

#5874 2015-06-24 13:12

QpaK
Tag

Nagy ziccer volt kihagyni a tükrözést. Ilyenkor ha rosszul vagy, kell keresni kísérõt. Elég szar az egészségügy, ki tudja mikorra kapsz idõpontot? Izületi fájdalmak, hõemelkedés, magasabb crp... Akár én is írhatnám. Nekem azt mondták, hogy ibd-ben 50 alatt a crp "normális". De hogy neked mid van az jó kérdés?  Azért ilyesztõ a dolog, mert teljesen kiszámíthatatlan. Simán elõfordulhat, hogy jövõ héten lecsökken 5-re, vagy felmegy 105-re... Sürgõsen menj orvoshoz!!! Gyógyszer nélkül nagyon ráfázhatsz.

Szerkesztette: QpaK (2015-06-24 13:13)

Nincs jelen

#5875 2015-06-24 13:22

rny
Tag

Én akkorra kapok idõpontot amikorra kérem, ez nem ügy. Ha pénteken telefonálok köv hétre tuti benn vagyok.  Az izületi fájdalmakat és a hõemelkedést amúgy a mandulámnak tulajdonítom, krónikusan szar már 10 éve, szokott ilyet csinálni, fel se merül bennem, hogy ennek köze van a hasamhoz.

Most önmagában a crp - leszámítva minden mást - akkor magasnak számít? Mert éppen morfondírozom, hogy önmagában ez indikálja e, hogy újra bejelentkezzek egy tükrözésre annak ellenére, hogy most baromira nem lenne jó az idõpont, vagy ez még semmi és ráérek én ezzel. Mit jelent a nagyon ráfázhatsz? :) Ha a legrosszabb forgatókönyvben gondolkodunk és kiderülne, hogy nekem mégiscsak gyulladásos bélbetegségem van, akkor most õszintén az számít bármit is, ha ezt most felfedezik? Egyszer épp te írtad nekem, hogy a fellángolásokat megelõzni úgysem lehet.

Szerkesztette: rny (2015-06-24 13:24)

Nincs jelen

#5876 2015-06-24 13:36

QpaK
Tag

Lelle korábban írta, hogyan asszisztálunk a betegséghez. Szerintem most te is ezt csinálod. Mert ugye az sem kizárt, hogy az izületeidnek is köze van hozzá. Állapítottak már meg ibd-t szem tünetek alapján is! A crp 0-5 ig jó. A 26 persze, hogy magas! A megelõzés relatív, mert a fellángolás bármikor jöhet. Ennek ellenére folyamatosan szedem a gyógyszert, mert így kisebb az esélye. El sem tudom képzelni mi lenne, ha nem szedném. A legrosszabb forgatókönyv, hogy kvázi felrobban a hasad. Az ami eddig volt, semmi ahhoz képest. Olyan állapotban a hasmenés a legkisebb gond. Kiszállni az ágyból, már önmagában kihívás. Nem lennék nyugodt a helyedben és ezt nem a saját negatív tapasztalatom mondatja velem. Most még szóltam, de nem szekírozlak többet ezzel. :)

Szerkesztette: QpaK (2015-06-24 13:36)

Nincs jelen

#5877 2015-06-24 16:10

pt
Tag

Az igazi baj, hogy félsz a tükrözéstõl "rny".
Vagyis ez érthetõ, megértem.
Viszont e nélkül csak találgatsz.
Így nem jutsz elõbbre sajna.
Legyél túl rajta egyszer. Megnyugszol mindenképp. Bármi is legyen az eredmény. Persze csak szerintem.

Nincs jelen

#5878 2015-06-24 16:37

Lelle
Tag

rny,

QpaKkal teljesen egyetértek, minél hamarabb orvoshoz kéne menned. Mert ez így most simán kinéz akár egy kezdõdõ gyulladásos bélbetegségnek.
És ha megvárod, hogy elhatalmasodjon (én sem részletezném, de QkaKnak abban is igaza van, hogy ami most van, az semmi a nagy mélyrepüléshez képest), akkor már nem úszod meg egyszerû gyógyszerezéssel.
Ha még mégis IBD, és most elcsípik, még simán csak alapgyógyszerrel bármeddig tünetmentes lehetsz.

Én anno 5 évig szenvedgettem IBS diagnózissal, igazából az akkori állapotom a mostani passzív colitisnek felelt meg: hasi fájdalmak, puffadás, nyákos széklet, hasmenés kiszámíthatatlan gyakorisággal, rendszertelenül.
Aztán 5 év múlva 3 hónapon keresztül tartó masszív hasmenéssel mentem újra orvoshoz: akkor már minden nap full hasmenésem volt 4-5-6X, már nem voltak jobb napok, és a hasam is nagyon görcsölt. Plusz még szemhéjszárazság is társult hozzá, CRP-m enyhén emelkedett volt. Pont a kórházi bentlét során mára vér is megjelent a székletben.
Kezdõdõ colitis ulcerosával diagnosztizáltak (igaz, hogy nehezen, mert a feélyek még akkor kezdtek csak megjelenni), felírták a Salazopyrint (legenyhébb alapgyógyszer), és évekig (!!!!!!) jól voltam utána csak ezzel.

Ne hagyd elhatalmasodni magadon a betegséget, bármi is az! Van az a szint, amikor az ember könyörög a tükrözésért, csak hogy gyógyszert kaphasson!!!

QpaK,

Hogy vagy?

Nincs jelen

#5879 2015-06-24 17:05

rny
Tag

szemhéjszárazság? az mit jelent? remélem nem azt, ami nekem is van.

Azért azt baromi viccesnek találom, hogy 1.„ az akkori állapotom a mostani passzív colitisnek felelt meg” 2. „évekig jól voltam utána csak ezzel”. Tehát akkor a jólt úgy képzeljem el, hogy valójában szarul :)

Nem a tükrözéstõl félek, hanem nem birok megbarátkozni a gondolattal, hogy az elõkészítõs hashajtós napot az itthon dolgozó barátom mellett csináljam. Iszonyú kemény munkával titkolom elõtte az egész hasmenõsdit, és akkor tessék… tudom, hogy hülyeség, akkor se tudok rajta túljutni. Másrészt a diagnózistól is félek, én IBD-vel nem tudnék és nem is akarok együttélni. De ezt ne is firtassuk, kösz mindenki, téma lezárva :)

Nincs jelen

#5880 2015-06-24 17:41

Bakter
Tag

Sziasztok!

Én colitises vagyok, most volt vérvételem, 0,6 crpm, Mégis reggel kb 6x megyek wcre egymás utána, napközeben el vagyok. Problémám a tartogatás, szinte ha rám jön és ha nem jutok azonnal wcre annyi. Voltam proktológián végbél tükrözésen, fél éven belül kétszer volt a vastagbél tükrözésem és a végbelem volt begyulladva. Bár most tályogom is van valószínûleg. Tályog okozhat széklettartási zavarokat? Nektek is így van hogy nem tudjátok tartogatni egyáltalán? Félelmetes ez az egész, én már daganatot is behallucinálok magamnak lassan hogy attól nem megy. Júliusban csinálnak Mri vizsgálatot, majd kiderül. de tiszta ideg vagyok.

Nincs jelen

#5881 2015-06-24 17:46

Lelle
Tag

Reggelente megduzzadt a szemhéjam, bevizenyõsödött, és a szemhéjam kirepedezésig kiszáradt, bármivel kentem, csípte minden, semmi sem hozta helyre a szárazságot. Csak szteroidos kenõcsre reagált (Tobradex). Aztán ahogy helyrerántották a colitist, elmúlt ez a tünet is. Ahogy az ízületi fájdalmak is javulnak a bélgyulladás visszaszorításával.

Sajnos ez most már tényleg így van, ahogy leírod, már, ami az állapotot illeti. :) Régen arra mondtam, hogy szarul vagyok, amire most azt, hogy tök jól. :) De az elsõ pár évben teljesen tünetmentes voltam, évekig 100%-os emésztésem volt a Salazopyrintõl. Vagyis kezdetben még vissza tudtam állni a legoptimálisabb szintre. Aztán ez nálam szépen lassan rosszabbodott, egyre erõsebb gyógyszerek kellettek a tünetmentességhez, és aztán már a tünetmentesség fogalma is változott. :S Mondjuk formált székletet én már nem tudom hány éve nem is láttam...
De nekem pancolitisem van, és pANCA pozitív is vagyok (autoimmun vizsgálat), ami alapján eleve tudtam, hogy a makacsabb colitis jutott ki nekem..... Ennek ellenére - ahogy QpaK írta - én sem tudom elképzelni az alapgyógyszereim nélkül az egészet, mert már egy nap kihagyásnál is érzem a rosszabbodást.

De vannak 10-20 éve tünetmentes IBD-s emberek is. Csak akiknek kutya bajuk, azok nem is igen fórumoznak, úgyhogy ez nem egy reprezentatív minta.... :)

Nincs jelen

#5882 2015-06-24 17:50

Lelle
Tag

Bakter, ezek tipikusan végbélgyulladásos (proctitises) tünetek. Amikor csak a végbél gyullad be, akkor legtöbbször nem magas a CRP. Minél hosszabb bélszakaszt érint a gyulladás, annál magasabb a CRP.
Amikor aktív a gyulladás, szerintem akkor senki nem tudja tartogatni, függetlenül attól, hogy 10 vagy 150 cm van begyulladva.

Nincs jelen

#5883 2015-06-24 17:51

rencsike84
Tag

rny,ne haragudj nem akarlak megbántani,de nagyon nagy butagágot csinálsz.A párod elött titkolod hogy beteg vagy?Ez abnormális!Mit fogsz akkor tenni,ha tényleg colitiszed van ami belobban és egész nap megállás nélkül rohangálhatsz a klotyóra?Ez a betegség sajnos nem akarás kérdése,mi se akartuk mégis betegek lettünk.Ez van sajnos.A tükrözés elötti hashajtós napod legyen a legnagyobb problémád,higgy nekem.Ne légy ennyire makacs,és menj orvoshoz minél elõbb!!!

Nincs jelen

#5884 2015-06-24 18:02

rencsike84
Tag

Bakter!Nekem is proctitisem van,ami most sajnos ujra aktív lett.Fél évig tünetmentes voltam,teljesen lement a gyulladás,ezt onnan tudtam hogy napi1 max 2 székletem volt,amit tudtam tartogatni úgy mint a betegségem elött.Most hogy aktív újra én is rohanok reggel a wc-re,nincs az hogy majd  1 perc múlva.:)Nem sikerült levinni a gyulladást a végbeledrõl,ezért nem tudod tartogatni.Milyen gyógyszert szedsz,szedtél?

Nincs jelen

#5885 2015-06-24 20:00

QpaK
Tag

Kezdetben annyira kicsi a különbség ibs és ibd között, hogy nem tudom el lehet-e idõben kapni. Lelle nálad negatív volt a tükrözés, és 5 évig ibs volt a diagnózisod, holott végig szunnyadt a colitiszed. Hány embert diagnosztizálnak félre, és utána küldözgetik pszichológushoz. Legalább ilyenkor próbaként adnának salofalkot a kérdõjeles betegeknek. Ha jobban van, felmerül a gyulladás, ha nem használ, akkor az ibs féle rendellenes bélmozgás... 2 évig volt hasmenésem, amire smecta port ittam. Nem is mentem vele orvoshoz, mert azt gondoltam, hogy nem komoly. Gyógyszer nélkül szunnyadó ibd-vel az ember idõzített bomba. Hogyan lehetne idõben elkapni, ha nem is látják, csak ha már fekélyek is képzõdnek. Ez régen rossz, mert az már fellángolás. havastáj korábban nagyon is rátapintott itt a lényegre!!!

Most két napja szedem a 32-es medrolt, de nem sokat javult. A lábaim és a derekam még mindig nagyon fáj. Nem nagyon tudok járni.

Szerkesztette: QpaK (2015-06-24 20:06)

Nincs jelen

#5886 2015-06-24 20:28

QpaK
Tag

Egyedül a remicade után, fél évig voltam 100%-os. Azt úgy sajnálom, hogy allergiás lettem rá... 3 vagy 4 infúziót kaptam, de az több mint 6 hónapra elég volt. Egy nap egy formált széklet, 0 fájdalom, görcs vérzés. Mindent ettem, még csípõset, fûszereset is. Még a pálinka sem okozott gondot. Érdekes, hogy a jó idõszaknak akkor is izületi gyulladás vetett véget. Létezhet ilyen, hogy ha huzamosabb ideig jó, akkor az izületek gyulladnak be, aztán szépen hozzá romlik a bél is? Idén a humira is kb fél évre volt elég. - bár ez durán 70%-ot javított.

Nincs jelen

#5887 2015-06-24 20:53

rny
Tag

Hát ez az egyik álláspont... én a másikban hiszek például, és egyre inkább ezt támasztják alá az új kutatások is. Ezt nagyon szépen leírják a GAPS könyvben is. Nyilván van egy hajlam, mindenkinek más, hogy melyik szerve a gyenge láncszem. Van akinél az emésztõrendszer. Ezt érik negatív hatások, és hosszas folyamat során lehet belõle valami. De ez a folyamat megállhíthatatlan lenne? Nem hiszem. Az ibs-bõl nem lehet ibd? Ne vicceljetek már! Szerintem itt pontosan errõl van szó. Nem szunnyad ott semmi, egyszerûen akkor még nem olyan mértékben gyulladt, hogy IBD legyen. Viszont lassan azzá válik. GAPS könyv szerint például csak annyi a különbség, hogy a bélfal különbözõ részei érintettek, IBS-nél MÉG  csak a belet belülrõl fedõ baktériumréteg. De aztán ez romolhat, tovább mehet.
Arra mégis mi a magyarázat, hogy mostmár sorra írják le, hogy az autoimmun betegségek mögött a bélflóra megbomlása az elsõ lépés?
Ezért is gyûlölném magam, ha ibd-m lenne mára, mert arról csak és kizárólag én tehetnék. Nyilván egyrészt a kezdeti antibiotikummal és felelõtlenséggel, aztán azzal is, hogy sokáig csak itt sajnáltam magamat és közben nyomtam befelé a glutént, a kazeint, rengeteg dolgot ami éreztem, hogy árt... már ezer éve megtalálhattam volna ezt a táplálkozás beállításos fickót is.

rencsike,
(ezt a becézést kikérem magamnak a Renáták nevében) :)
Szerintem nem abnormális, én szeretném a méltóságomat megõrizni. Egyébként azt tudja, hogy van valami, csak épp a hasmenést hagyom ki a történetbõl. Ha pedig arra kerülne sor amivel riogatsz és véletlenül nem ölném meg magam azon nyomban, akkor biztosan szakítanék vele. Én ilyen terhet nem fogok senkire se rakni.

Szerkesztette: rny (2015-06-24 20:56)

Nincs jelen

#5888 2015-06-24 21:06

QpaK
Tag

Tehát akkor rny RÖNii-nek ejtendõ? Én azt hittem, hogy tréfásan ernyõ, mármint amit a fejed fölé teszel... :D

Nincs jelen

#5889 2015-06-25 00:08

Kobold
Tag

Remélem az IBS idõvel IBD-re konvertálódik dologgal nincs igazatok :D Én már adaptálódtam az IBS-hez az IBD mérföldekkel rosszabb sok szempontból hiába mondják, hogy a jól beállított gyógyszeradagokkal tünetmentes lehetsz.

ui: IBS-el ti hány éve éltek együtt? Nekem lassan 2. évforduló, ez nagyon romantikusan hangozhat :D

Szerkesztette: Kobold (2015-06-25 00:10)

Nincs jelen

#5890 2015-06-25 02:49

makkmarci
Tag

rny szerintem kapizsgál valamit, csiklandozza a szürkeállományom barázdáit...

Remélem azok viszketnek :-)))

Nincs jelen

#5891 2015-06-25 06:13

Bakter
Tag

szia rencsike84!

Proctitis annak ellenére hogy enyhébbnek mondják, attól függetlenül megtudja keseríteni az életet. Reggeli wcre rohangálás agyilag lefáraszt, fõleg ha még utazok valahova, még a legapróbb jelre is figyelni, hogy idejében kitudj érni a wcre, mert tartogatni ez fogcsikorgatva sem lehet. Medrolt szedek 64 mg-ot 2hete, + 100mg immurant +salofalk kúp és granulátum. Medrol a nyákosságot minimálisra csökkentette, vér nagyon ritkán volt és nagyon kevés hálaistennek, a székletem is inkább formált nem híg. Ha a reggeli 5 wcézésem letudom elvagyok egésznap. Fizikálisan semmi bajom kondizok, focizok. Csak hát olyan vagyok mint egy vámpír ha bulizni vagyok már nézem az órát, lassan hajnal 4, húha kezdõdik a wcére rohangálás ideje, haza kell érni virradatig :). Egyébként kaján próbálok variálni, hogy könnyebb legyen. Ajánlom reggelire a natúr zabpelyhet joghúrtal, ez egy kicsit ragacsos így jobban összefogja cuccot a bélben. Az alma, a barack, mehet dögivel ez nyugtat oda lent. egésznap szénsavmentes víz + lósóskateát fõzök egy litert és azt iszogatom néha kávézok is. Csirkemell + rizs alap kaja szintén nálam. Pékáruval óvatosan bánok.

Nincs jelen

#5892 2015-06-25 11:08

QpaK
Tag

Kobold én nem hiszem! Akik nem maradnak meg ibs-nél azoknak a kórelõzményben is fellelhetõk a manifesztáció tünetei. Gondolok itt akár a szem tünetekre, izületre, hõemelkedésre, vagy a magasabb crp-re. Csak ezeknek nem tulajdonítanak jelentõséget.

Sajnos rny nem kapizsgálsz semmit, ez is csalódás lesz. Legfeljebb megnyugtathatod magadat... Nem tudod megállítani étkezéssel a folyamatot, bármennyire is próbáltak errõl meggyõzni az elõadáson. Ha ibs-ed van akkor az is marad, mind1 mit eszel, kár a pánikot kelteni. Már a betegségem elõtt elkezdtem diétázni és egészségesen élni. Aztán a diagnózis után 2 évig szigorú diétán voltam. Egy évig 0 glutén és újabb egy évig scd. Aztán tessék: Csak a medroltól lettem jobban. Biztos van valami szerepe az étkezésnek, de hogy ezt diétával nem fogod megoldani, az 100% :(

Szerkesztette: QpaK (2015-06-25 11:08)

Nincs jelen

#5893 2015-06-25 11:09

pt
Tag

Hát nem tudom ez az IBS-bõl IBD téma érdekes.....

Én 2007-2008 óta szenvedek IBS-el. Azért az már akár, hogy is nézem 7-8 év.
Édesanyám és nagymamám is ugyan így van, úgymond anyai ágon öröklõdik a dolog azt figyeltem meg a családban, férfi ágon nem ment tovább. Szóval szerintem genetikai dolog alapból.
Ha az IBS végül is egy enyhe IBD, akkor a 77 éves nagyikám elég jól elvan ahhoz képest, hogy mennyit szenvedett IBS-ben egész életében. Bár a fehérvérsejtszáma 7x-ese már a normálisnak évek óta, az igaz...de erre ezt mondták idõskori leukémia. Szóval ezek voltak az érvek a mellett, hogy nem ugyan az a kettõ vagy nem egyikbõl van a másik.

Ha viszont azt nézzük lehet ugyan az a baj csak más stádiumban reked meg. Nekem idegességre is elõ tud jönni (nevezzük gyomorgörcsnek, mindenki élt át ilyet vizsgák elõtt az 100%), valamint ételekre is reagálok szintén ilyen gyomorrontás szerû görcsöléssel.

Nálam a pékárú, szendvicsek, húsok tökéletesen mûködnek, meg az activia joghurt.
A rostos dolgok viszont nem, minap a töltött káposzta kicsinált, így vagyok a naranccsal, mandarinnal, almával, minden savas rostos dologgal. Az alkohollal is ez a helyzet. És ha ezt nézem ezektõl tuti begyullad a belem, mert ilyenkor olyan tüneteket produkálok mint egy Colitises. Aztán helyrerázódok diétával.....meg béllassítóval....meg nyugtatóval.....meg kedélyjavítóval.....

Érdekes ........ Az a baj, hogy az egyik fõ bûnt folyton elkövetjük és ez a "falánkság". Ha jobban vagyunk nem birunk a picsánkon megmaradni, csak becsúszik a "tiltott gyümölcs" egyike az étrendünkbe, mert vágyunk a régmúlt boldog emésztésére. Sajnos ez nem jön már el soha. És ezért megszenvedünk minden alkalommal a tettünkért.

Nincs jelen

#5894 2015-06-25 11:15

QpaK
Tag

Az a baj, hogy az egyik fõ bûnt folyton elkövetjük és ez a "falánkság". Ha jobban vagyunk nem birunk a picsánkon megmaradni, csak becsúszik a "tiltott gyümölcs" egyike az étrendünkbe, mert vágyunk a régmúlt boldog emésztésére. Sajnos ez nem jön már el soha. És ezért megszenvedünk minden alkalommal a tettünkért.

Ez nagyon igaz. Ha rátudok állni a lábamra bringáznék. Ha már látok valami darabosat a székletben, akkor rántott sajtot zabálnék. :) Nem csoda, hogy elveszítjük a türelmünket...

Nincs jelen

#5895 2015-06-25 11:26

rny
Tag

Qpak,

Hamarosan ki fog derülni melyikünknek van igaza! :) Én tökéletes tesztalany vagyok, mert magas a reuma faktorom és  CRP-m, alacsony a B12. Nekem is ki van száradva a szemhéjam mint asszem lellének, ha ez valóban ide sorolódik tünetként, és tobradextõl múlik (bár ha engem kérdezel, ez egy csak tavasszal elõjövõ allergiás tünet). Ekcémás lettem. Azért egy valamit hozzátennék: 3,5 éve vagyok beteg és ezek csak az utóbbi fél évben jelentek meg! Addig a vérkép negatív volt idõnkénti ingadozásoktól eltekintve. Nézzük meg mi történik velem. Másrészt a kutatások szerintem ezt meg fogják válaszolni.
Én ezt mindig is így gondoltam, csak mikor tavaly végül - kb fél év után - lyukra futottam a gaps-el hirtelen, akkor eléggé elment a kedvem. Az elõadáson se gyõztek meg semmirõl amit nem gondoltam... egy dolog keltette fel a figyelmem újra: az, hogy õk személyre szabják a vérképedbõl és egyebekbõl a dolgot, és úgy érzem, hogy rám mint teljesen vega beállítottságúra nem fogják rátolni a zsírt, nyers tojást, stb.
Az, hogy elkezdtél diétázni és egészségesen élni nem biztos, hogy a folyamat szempontjából jól tetted és ez már sose derül ki. Az pedig, hogy valaki akinek már gyulladásos bélbetegsége van ettõl javulhat, nem mondtam, nem tudom, ezután sosem olvasgattam igazán. De mintha a tapasztalat azt mutatná hogy nem, vagy nehezen. Passz. Viszont te ne kelts pánikot, mert az IBS-ben mindig is voltak ilyen történetek. És ezeket nem én találtam ki, és nem is az az elõadás amin voltam, hanem már megjelent jó párszor. Nézd meg a kedvencem: www.taplaloka.hu
Lehet, hogy nincs igazam, de ki fog derülni.
Én most kurvára megijedtem, mert látom, hogy merre tartok. És nekem senki se magyarázza meg, hogy valami itt szunnyadt bennem... 3,5 év után értem el oda, hogy romlik a vérképem, mégpedig úgy tûnik, hogy gyorsan. Én most ha lehet, ezt nem várom meg ölbetett kézzel - remélem, hogy még nem késõ. Ennyi a lényeg, nem kell felkapni a vizet ;)

Nincs jelen

#5896 2015-06-25 11:35

akombakom
Tag

pt .. én is szégyellem magam itt a tobbiek kozott a héten még nem voltam WC-n :d nyom, szorít fáj meg érzem az igaz, de 100x ez mint egyszera a mars...igaz multkor megszenvedtem.. vagy egy orat tartott míg eldontotte az anyag, hogy most akkor ki vagy be :D majd szétrepeddtem, de még mindig jobb, mint futni.... mindenesetre ez a szorulos tendencia nálam bejon, remélem jo sokáig mrada nálam és nem mire Enter-t nyomok futás lesz a vége :D

Nincs jelen

#5897 2015-06-25 11:36

rencsike84
Tag

Kedves rny,tehát Renáta mint utóbb kiderült!Ne kérd ki a Renáták nevében a Rencsike becenevet,mivel engem így hív a párom,családom,barátaim.De lehet Reninek,Renikének becézni,stb.Téged biztos mindenki Renátának hív,vagy rny-nek,de mindegy is.Ezzel a hozzáállással hogy tudsz egyáltalán létezni?Ha kiderülne hogy colitiszed van öngyilkos lennél,vagy szakítanál a pároddal?Jézusom,ne már!13 éve élek harmonikus,boldog párkapcsolatban,ami nem szakadt meg azért mert beteg lettem.Az elsõ perctõl kezdve tud a betegségemrõl, mellettem áll,fogja a kezem ha kivagyok és picit elkeserdek,jön velem orvoshoz,stb.Egy párkapcsolat errõl szól,nem a titkolózásról,mert akkor ott már régen rossz valami.És hidd el a méltóságomat mergõrzöm elötte,attól függetlenül hogy sûrûn megy a hasam.Szép napot!:)

Nincs jelen

#5898 2015-06-25 11:44

QpaK
Tag

Nem kaptam fel a vizet, csak sajnállak. :( Én is hasonlóan gondolkoztam korábban. Még nem jutottál el arra, hogy elfogadd a helyzetet. Elfogadás nem azt jelenti, hogy szeretned is kell. Az nem lenne jó, ha személre szabott diéte ide vagy oda, egyik nap te is hirtelen ágynak dõlnél. Semmi méltóságod nem marad, ha úgy van hasmenésed, hogy nem tudsz kiszállni az ágyból. Ha hirtelen annyi vért veszítesz, hogy mentõt kell hívnod. Nem keltek pánikot, csak tájékoztatlak, hogy a te eseted más mint koboldnak, Realheronak, vagy Pt-nek. Te döntöd el, hogy mit csinálsz, de egy tükrözéssel nem vesztenél semmit. Nem akarom, hogy igazam legyen, veszekedni sem akarok, de azt tudd, hogy ha nem mész tükrözésre, nagyon fájdalmas lecke lehet ez neked. De oké befejeztem nem papolok tovább! :D

Utólag vissza tudom pörgetni, hogy mi utalt nálam az ibd-re. kb 14 éves koromban voltak már jelek. A háziorvosom meg is jósolta. Bizony szunnyadhatott ez 22 éves koromig! :)

Szerkesztette: QpaK (2015-06-25 11:46)

Nincs jelen

#5899 2015-06-25 12:26

rny
Tag

Itt mióta van mindenkinek orvosi végzettsége? :) És mit kéne elfogadni? Ha van valami amiben mindenki egyetért az éppen az, hogy nekem nincs ibd-m. A tükrözést csak a saját szakállamra és a magam megnyugtatására akartam. Igazából ti hoztátok rám a frászt is tegnap a sok megjegyzéssel. A 26os CRP egy orvost se rázott meg a környezetemben. És most én rághatom itt magam ilyeneket vizionálva, amikkel ijesztgetsz qpak.

rencsike,
tudod én a középszerûséggel nem tudok megbarátkozni semmilyen helyzetben sem. És nem vagyok hajlandó elfogadni, azt se várhatom el, hogy tõlem elfogadják. A betegség számomra egy szégyen, egy gyengeség, márpedig az az én életembe még soha nem fért bele. És pont a hozzállásom miatt tartok mindenben ott ahol, úgyhogy nem bánom. Ha te így jól érzed magad azt se  bánom.

Szerkesztette: rny (2015-06-25 12:57)

Nincs jelen

#5900 2015-06-25 12:58

QpaK
Tag

rny ez kezd olyan lenni, mintha akombakomot gyõzködném ;) Miért kéne orvosi végzettség, hogy felismerjük a kezdeti tüneteinket? A betegségedet kéne elfogadni, bármi is az. Tudod, hogy Lellénél és másoknál sem sikerült idõben a diagnózis, az orvosok is tévedhetnek... Vedd is komolyan, mert nem biztos, hogy fokozatosan fog romlani az állapotod. Laikus betegként bárki megmondja neked, hogy ha passzív ibd-d van (ami egyébként ibs szerû tüneteket produkál) akkor gyógyszer nélkül bármikor bedurranhat a hasad. Akár ma este, vagy holnap reggel, jövõ héten, vagy 10 év múlva... Én a helyedben bevállalnék egy tükrözést, aztán az eredménytõl függetlenül nyomatnám a személyre szabott diétát.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb