#6001 2015-07-24 10:50
- rny
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Qpak ma vicces kedvében van :D De jót röhögtem az elsõ képen :)
Én nem tudom, hogy tényleg a meleg árt-e. Inkább az emésztési panaszok rosszabbodása õsszel és tavasszal jellemzõ, nem? Nálunk is a családban volt sok mindenkinek hasmenése, szerintem inkább az lehet, hogy ilyenkor egyrészt a vírusok is könnyebben elkapnak, másrészt a kaják is kevésbé megbízhatóak. A különbség az, hogy egészséges embernél ez lemegy pár nap alatt, de nekünk tartósan árt. Én legalábbis így látom. Az ilyen helyzetekre én tényleg csak egy megoldást tudok: normix. Minden nyáron be kell szednem. Helyrerázza a bélflórát valamennyire. Amúgy a diétás fickó syngergytech-es borsmentaolaj kapszulát szedet velem, azt mondja ez a természetes normix kvázi, és segít a vékonybélben az oda nem való baktériumok elpusztításában, megpróbálhatja akit érdekel.
havastáj tudod mi a bajod? ibs :) Egyébként én már elfelejtettem, sajnos képtelenség megjegyezni ennyi embernél, hogy mi a sztori; szóval nálad hogy kezdõdött ez?
Szerkesztette: rny (2015-07-24 10:51)
Nincs jelen
#6002 2015-07-24 12:52
- QpaK
- Tag
Ez a meleg fõleg a kiszáradás miatt lehet problémás. Pláne így hasmenéssel... Igyatok sokat! Többet kell innunk mint az egészségeseknek. Az alacsony vérnyomás és a szapora pulzus is ezért van. Állítólag meleget kell inni, hogy becsapd a szervezeted. hmm Gyorsan csinálok is egy forró teát, majd kiülök a teraszra fotoszintetizálni. ;)
Nincs jelen
#6003 2015-07-24 13:08
- havastáj
- Tag
Nálam 2 éve.-hasmenés, hõemelkedés (37.0-37.1), gyengeség, bélzuborgás,2 év alatt 20kg fogyás stressz félelem a betegségtõl-
Néha el el tûnik, de aztán újból elõjön. Pld 3 napja nagyon gyenge voltam, tegnap meg már szobát festettem, és zabáltam (persze diétásat) ma reggel újból hasmenés.
Havonta vérvételek, hasi UH vagy 4, sima Hasi CT kontrasztanyagot kellett inni tavaly nyáron, gyomortüki 1x, vastagbéltüki 2x (legutóbbi júni 10-én), februárban kapszulaendoszkóp, széklet mennyiségi calprotectin vizsgálatok...és mindeddig semmi. Diag: irrit.colon.syndr.hasmenéssel
(egyedül a laktóz pozitív, gliadin pozitív)
Glutén, tej mentesen eszek. Gyakorlatilag rizs+ csirkemell+ gluténmentes kenyér + sonka másfél éve ez a kosztom, semmi más, ja meg banán.De pld télen a kocsonya nagyon jó volt, rengeteget ettem!
Pld ha alkoholt innék beledöglenék érzem, úgy csikarodna tõle a hasam.
Hát röviden tömören ennyi......gyakorlatilag minden vizsgálat negatív, de a tünetekbe kínlódik a beteg.....nem gyengén.
Egyik gasztros fõorvos a papíromra ezt írta, idézem: " Teljesen egyetértünk betegünkkel abban, hogy jelen státusz rendkívül rossz életminõséget biztosít, rosszabbat, mint egy átlag gyulladásos bélbetegé."
Javaslat: " Mivel sorozatos és szerteágazó vizsgálatok sem mutattak semmilyen organikus megbetegedést, így marad a tüneti kezelés"
Épp ma kérdeztem anyámat, hogy ok, jó jó, de most akkor dögöljek meg, mert innentõl senki nem vesz komolyan? Tény elismerem van benne valami pszichés, mert a tüneteket felerõsödnek, ha magamba roskadok, és gyengülnek, ha elterelem a figyelmem...csak ez nem mindíg megy. Már minden gondolkozok....vajjon pld németországban, svájcban tudnának velem mit kezdeni? (Már ha lenne rá pénzem....mert az már nincs)
Szerkesztette: havastáj (2015-07-24 13:11)
Nincs jelen
#6004 2015-07-24 13:36
- RealHero
- Tag
Havastáj:Mi egyébként sokban hasonlítunk.Mármint a tünetek.Bal oldalt lent gebasz,majd Wc után megszünik.Egy idõben nekem is volt mindig 37,1 hõemelkedésem.Nekem is van fogyás és vérnyomás ingadozás.Fõleg nekem is ilyen alacsony. Egyszer 55-ös pulzussal bevezettem az orvoshoz.Azt mondta igyak colát. Anyád!
Amúgy mi az a gliadin ami neked pozitiv?
Szerkesztette: RealHero (2015-07-24 13:38)
Nincs jelen
#6005 2015-07-24 13:51
- rny
- Tag
Havastáj,
én arra gondoltam igazából, hogy volt e valami ami szerinted ezt kiváltotta? Mert nálam egyértelmû, hogy a sok antibiotikum egyidõben az extrém kevés evéssel és annál több borozással. Vagy csak úgy jött a semmibõl?
Én is ezt hallottam az orvostól nemrég, hogy az ibs-es betegek rosszabbul vannak mint mondjuk egy colitises, és õk nem tudnak egyszerûen mit csinálni, mert nekünk ugye gyógyszer sincsen. Kivéve a normixot, de annyi. Úgyhogy én a helyedben tõlük segítséget már nem várnék, mert számukra ez a betegség még teljesen ismeretlen, sehol a világon se tudják kezelni ezen a szinte. Én a helyedben megpróbálkoznék más dolgokkal, pl a táplálkozás szintjén. A kocsonya nem csoda, hogy jót tett, de itt a nyári verziója: fõzz porcos, izületes részeket a marhából csontokkal (velõs csont!), akár hússal is egy lábosban minimum 3 órán át lassú tûzön. Aztán ez be a hûtõbe és lehet szépen iszogatni. Mivel nem annyira esik ez jól így nyáron az embernek, én csak a levét különszedem és azt iszogatom, persze felmelegítve kajáknál. Ez nagyon jó hatású. Az étkezésekhez megpróbálhatod az enzimeket (pl now super enzymes), vagy amit most én is: now betaine hcl + pepsin. Ez egy kis plusz a gyenge gyomorsavnak is (nekem refluxom van, de a táplálkozásos fickó szerint valójában gyenge a gyomorsavam). Jót tesznek még a fermentált cuccok, pl a kovászos uborka is megteszi, sõt, annak a levét is lehet inni étkezések elõtt, között. Általánosan meg érdemes megnézni a FODMAP diétát, ami csak annyi, hogy megmutatja, hogy egy ibs-es valószínûleg miket nem tolerál. Van telefonra letölthetõ alkalmazása, én is ott nézegetem, hogy nekem mi fér bele.
Rengeteg zsírosat eszem most és nincs tõle bajom, lehet, hogy te is megpróbálhatnál a csirkemellen kívül mást is. A gluténmentes kenyeret meg én elhagynám, engem is minden ilyenrõl letiltottak, se glutén, se semmi lisztté õrült gabona. Azt hiszem az ilyen kenyerek többsége pedig kukoricalisztbõl van, amit én fõleg nem tartok áldásosnak nekünk.
Nincs jelen
#6006 2015-07-24 14:18
- tee
- Tag
jézusom azért én nem akarok hierarchiát felállítani a betegségek között de egy kicsit erõs az amit az orvosod mondott. a héten feküdtem kórházban néhány colitises/crohnos sorstárs mellett az osztályon nekem azért picit más a véleményem, meg arról hogy õk tudnának esetleg valamit csinálni...
Nincs jelen
#6007 2015-07-24 14:54
- QpaK
- Tag
Nem tudom mennyire általános, de elvileg a passzív ibd ibs-nek néz ki. Az meg változó, hogy ki milyen erõs gyógyszerrel éri ezt el. Tehát a hasmenés görcsök puffadás, ilyesmik maradnak, csak nincs kvázi nagyobb baj (vérzés, láz, vitamin hiány, fájdalmak) Azt már megfigyeltem, hogy az általános tünetekkel nem foglalkoznak. Ha a vérképem rendben, saját lábamon megyek és nem fetrengek kínok között, akkor az orvos szemében már tünetmentes vagyok. Gondolom ilyenkor nyugtázzák, hogy ibd-ben ha szeded a gyógyszert akkor semmi bajod.
Az meg mellékes, hogy mikor hogyan étkezz, elviseld a tüneteket, mellékhatásokat, kontrolláld a betegséged hogy összehozz egy-egy kerek napot. Ráadásul ahogy haladunk elõre, te jobban kezeled a betegséged, de a beled ezzel párhuzamosan fokozatosan romlik. Tönkremegy a nyálkahártya, ami begyógyul az elkezd hegesedni, ott már nem lesz felszívódás. Ha meg jól telenyomnak szteroiddal átmenetileg javul, de minden más szerved meg nem. :)
Konklúzió: mindegyik szar! :D
Nincs jelen
#6008 2015-07-24 14:57
#6009 2015-07-24 21:23
- RealHero
- Tag
A medicover hivatalosan kiakasztott.Reggel hívom õket hogy adjanak idõpontot tükrözésre.Azt mondja a csaj õ nem tud adni egy kollégája visszahív.Délután háromkor megint hívom õket ,más veszi fel,õ sem tud idõpontot adni.
Hát miért le vagy bénulva kiscsillag??
Kérdem és akkor mi most mi van?A kollégája visszahív késõ délután.Kérdem biztos?Igen biztos.
Nézem este nyolcig vannak ott,fél nyolckor harmadjára hívom õket ,erre azt mondja a szám hogy csak hétig van idõpont foglalás.
Jól fel...sztam magam beültem a kocsiba és húsz perc alatt átrobogtam a városon. Beértem öt percre nyolc elõtt.
Érdekes mégis kaptam idõpontot.Telefonálgatott a csaj párat miközben én szitkozódtam hogy egy magánklinika közel 100 ezres tükrözéses árakkal hogy engedheti ezt meg magának.Remélem több negatív tapasztalatom nem lesz velük
Nincs jelen
#6010 2015-07-24 21:30
- Keckix
- Tag
Sziasztok!
2008 óta crohn beteg vagyok, de most meg mégse?
A történet:
Az elsõ tükrözés után megállapították hogy crohn beteg vagyok, majd a ct kimutatta hogy van szûkület is a vékonybélben a vastag bél találkozásánál, meg akartak mûteni, de nem engedtem, így szteroid és humira-t kaptam , és a szûkület megszûnt, majd jött a fordulat 2014-ben rejtélyes zöld széklet & extrém puffadás (görcsök) kezdõdött, a humira már nem segített rajta, az orvos meg csak azt mondta rá hogy a crohn betegséggel együtt jár! Ezért magán akcióba kezdem, a házorvosom(colitis-es) támogatásával! Szteroid lökés + klion antibiotikum kúra. Tökéletes is volt az extrém puffadásra, addig amíg szedtem, a befejezés után 1 héttel ismét visszatért, és kezdõdõt minden elölrõl, ez 6 hónapig így ment folyamatosan, orvost váltottam, és a zöld széklet miatt elkezdetem szedni borsmenta olaj kapszulát, most ott tartok hogy a zöld széklet megszûnt, de az extrém puffadás maradt, viszont a szteroid lökés megszünteti, semmi más nem! A széklet normális, UH negatív, vérkép emelkedett süllyedés és crp, erre az új orvos IBS-re gyanakszik, de majd a vékonybél CT után többet lehet tudni.
Az új orvosom nem javasolja a szteroid szedését, de ha nem szedem akkor annyira rosszul leszek a görcs+ puffadástól, hogy csak tápszert tudok le erõltetni azt is nehezen a torkomon, de így is estére már annyira felfújódok hogy brutális hányingerem van.
Volt olyan hogy 3 hétig nem szedtem a szteroidot, de 10kg-ot lefogytam mert már egyszerûen nem ment le semmi a torkomon mert mindentõl hányingerem volt.
Olvasgattam a topikot, de extrém puffadásról nem találtam hozzászólást :(
Valakinek volt ehhez hasonló tünetei?
Már rettegek attól is hogy a CT-n mit találnak majd, vagy ha semmit, akkor mi lesz velem.
Eddig is szar volt az élet, de most....Szteroid nélkül borzasztó az élet.........
Szerkesztette: Keckix (2015-07-24 21:34)
Nincs jelen
#6011 2015-07-24 21:30
- havastáj
- Tag
tee: Azért jól rá tudsz ijeszteni az emberre! Nézd crohn és crohn között is van különbség. Mintahogy más betegség között is. Pld van akinek a mandulamûtét meg se kottyan, nekem 19 éves koromban a mûtét közben leállít a szívem, és utána is sokáig kínlódtam!
Az az igazság sok olyan hozzászólás van ezen fórum más részeiben, ami nem tartozna a nyílvánosságra, mert durva, mert sok, mert kemény, egész egyszerûen rémhírkeltõ! Igen az, mert nem lehet egységesíteni a betegséget! Van aki bele hal, van aki fel se veszi és body buildingezik mellette!
egy biztos életem legnagyobb hibáját követtem el amikor ezen fórum más részeibe beleolvastam!
Szerkesztette: havastáj (2015-07-24 21:33)
Nincs jelen
#6012 2015-07-24 22:31
- pt
- Tag
Extrém puffadás....persze, hogy van. Szerintem mindenkinek, hasmenés elõtt fõleg.
Nekem leginkább akkor van ha "idegileg" elkap a hasmars és akkor csak képzõdik a gáz és képzõdik, meg képzõdik, tolja kifelé magát és mindent belõlem. Szóval igen van ilyen.
Én most lekopogom elvagyok ez a napi 1 danone activia + ProbFlora eléggé helyrerakott.
Már tudok enni sajtot is így. Több mint egy kiló trapista sajtot ettem meg 2 héten belül.
A székletem meg kõkemény mint a szikla.
A bal oldali érzés nálam is megvan, ahogy néztem anatómiai képen ott van a haránt bélszakasz lefelé hajló ága.
Így, hogy kemény a székletem, szoktam érezni ahogy a haránt bélbe felfelé megérkezik a cucc, áthalad vízszintisen, majd lekanyarodik a "kijárat" felé..... Szóval ott érzékeny nekem is.
Nincs jelen
#6013 2015-07-25 01:49
- makkmarci
- Tag
Nincs jelen
#6014 2015-07-25 01:51
- QpaK
- Tag
Keckix: Nem értem, ez hogy jött össze. Viccel az új orvosod, vagy nem nézte a kórelõzményed? A crohn nem szûnik meg. Ha pedig szteroidot, meg humirát kaptál, az azt jelenti, hogy a legdurvább esetek között vagy. Biológiai és / vagy szteroid nélkül nem fogsz tudni létezni. Én is így vagyok, medrol nélkül nekem is mindig kiújult. Ha ibs-re fognak kezelni, az szerintem neked akár életveszélyes is lehet... Tükrözést sem javasolt?
Ha ez így igaz, ahogy leírod... Ilyen a mesébe nincs! :)
A másik lehetõség (bár ennek kisebb az esélye), hogy az elsõ orvosod tévedett hatalmasat és nem vagy beteg. Akkor viszont pereld be õket, mert nem akármikkel bombázták a szervezeted!
Szerkesztette: QpaK (2015-07-25 01:59)
Nincs jelen
#6015 2015-07-25 09:07
#6016 2015-07-25 12:44
- Joci
- Tag
Üdv. Minden tagnak!
Azt szeretném megkérdezni van e köztetek olyan beteg aki 60éves korntól kapta el ezt a betegséget.Én elmultam 60-van és most állapították.Köszi ellõre is ha valaki válaszol.
Nincs jelen
#6017 2015-07-26 10:51
- rny
- Tag
Szerintem az orvos ezzel arra célzott, hogy azért sok colitises elvan a gyógyszereivel és nem olyan jelentõs a hasmenése és fájdalmai. Ott ezzel van akin tudnak segíteni, nálunk meg ilyen nins. Nyilván mindenhol vannak enyhe és súlyos esetek, meg a kettõ között minden. Természetesen én is megkönnyebbültem a tükrözés eredménye után és nem állítom, hogy a colitis / crohn jobb lenne. Valójában, sõt.
Extrém puffadás volt. Szokott lenni, idõszakos. Nálam ezt többször a normix mosta el teljesen (valószínûleg ez nálam tényleg azért mûködik ennyire más esetekkel elelntétben, mert az én gondom tényleg az, hogy a vékonybelemben újra és újra elszaporodnak a baktériumok - lsd. pl makkmarci által belinkelt cikket is). Amit én egyébként szedek rá az a degasin és jobban hat szerintem mint a többi szimetikon hatóanyagú gyógyszer. A gyomor levegõsödésére és az amiatti hányingerre érdekes módon mintha jó lenne a MgB6. De leginkább szerintem keress valami új és jó orvost, hátha ki tudnak valamit találni.
Makkmarci ez a cikk király szerintem. Én is szedek most borsmentát, ami csak borsmenta (synergytech). A colperminben azért van más is és egy idõ után nálam az nem hatott semmit, de két hétig mondjuk csodát tett. Viszont angliából kell rendelni és nehéz is ezért én azt tulajdonképpen nem javaslom. Érdekes ez a megggyengült gyomorsav is amit ír, nekem is ezt mondták, erre meg plusz gyomorsavat szedek étkezések elõtt. A FODMAP diétát is tartom, azaz kerülöm ami panaszt okozhat. Holnap ugrik a majom a vízbe mert vége a normixnak ma, meglátjuk utána mi lesz, de ezeket rendületlenül csinálom tovább. Megjött az új probiotikumom, kicsit félek bevenni, mert bár 90%-ban nagyon jók voltak a tapasztalatok, van aki azt írja, hogy sokat rontott. Na csak az kéne még nekem :)
Realhero nagy forma vagy :) Engem is csak másnap hívtak vissza. De a lényeg, hogy mostmár sinen vagy. Mikor mész?
Nincs jelen
#6018 2015-07-26 13:01
- QpaK
- Tag
Nem veszekedni akarok, csak nem tetszik, hogy ennyire papírforma alapján foglalkoznak az emberrel. Az a baj, hogy a súlyos esethez viszonyítanak. Tényleg az van, hogy ha éppen nincsenek aktív fellángolásos tünetek akkor fogja be a beteg a pofáját. Valószínûleg az ibs-t is ezért nem veszik komolyan. Azt mondják, hogy ha bírod gyógyszer nélkül akkor hajrá, ami csak részben igaz. Már írtam korábban, hogyan pontozzák egy 10-es skálán mennyire durva a beteg állapota. Napi 6 nyákos széklet vérzés nélkül pl tünetmentes állapotnak felel meg. Sajnos a "tudnak segíteni", sem jelenti a teljes tünetmentességet. :( Annyit jelent, hogy ha van egy fellángolás akkor adnak erõsebb gyógyszert. Azért a fekélyes bél fájdalommal és hasmenéssel jár, még ha éppen vissza is húzódik a gyulladás. Ez a legnyugisabb proctistisre is igaz.
Itt vannak egyébként az enyhe colitis tünetei:
"Bowel symptoms — The most common symptoms of mild ulcerative colitis include:
●Intermittent rectal bleeding
●Mucus discharge from the rectum
●Mild diarrhea (defined as fewer than four stools per day)
●Mild, crampy abdominal pain
●Straining with bowel movements
●Bouts of constipation
Inflammation can develop even when symptoms are quiet (in remission)."
Azért ezek tréfás orvosok, pláne akit keckix írt. Jó lenne tudni, hol rendelnek, csak hogy véletlenül se "segítsenek" az emberen. :D
Szerkesztette: QpaK (2015-07-26 14:13)
Nincs jelen
#6019 2015-07-27 00:47
- makkmarci
- Tag
rny
A mai napig tartom azt a véleményemet, hogy a folyamatot fentrõl lefelé, a gyomor és a vékonybél rendezésével kell kezdeni. Hogy kinél mi válik be jobban (nálam enzim és oregánóolaj), az már lehet egyén- és súlyosságfüggõ...
A hibát biztosan segítik a modern dolgok, ez nem véletlen. Pár éves korban jönnek elõ, egyre több...
Nincs jelen
#6020 2015-07-27 20:01
- Jocika
- Tag
Sziasztok új vagyok én már 3 hete szenvedek 31-én lessz tükrözésem de szerintem csak felül!
Mert a házi orvos nem mondott semmi béltisztitást!
De a colonoscopiát még is emlitette lehet felül s utána új idõpont alulra.
Na de addig kilodjak?
IBS-re gondolok mert elõtte bélfertõzésem volt.
Kistarcsai kórházba megyek valakinek tapasztalata van mind két tükrözésel kapcsolatban?
Elõre is köszönöm a válaszokat.
Nincs jelen
#6021 2015-07-29 00:32
- akombakom
- Tag
hát ez a szar nagyon durva.. mikor már azthinné az ember, hogy talán kezd jó úton haladni, akkor bakker.. jon egy olyan hasmars, hogy az ember azthiszi pisil... nagyon kemény.... ez így ténlyeg nem mehet
Nincs jelen
#6022 2015-07-29 10:42
- QpaK
- Tag
akombakom marha vicces, amikor ilyeneket írsz: :)
Ez a SZAR nagyon durva!
Olyan HASMARS, ami KEMÉNY...mint a PISI. :D
/Tudom ám, hogy érted. Csak hát érted, hogy nem érted./
Szerkesztette: QpaK (2015-07-29 10:50)
Nincs jelen
#6023 2015-07-29 11:30
- havastáj
- Tag
Megjött a szövettanom. Crohn, amiloidozis, microscopikus colitisre nézettem. Sine morbo pathologico.
Minden negatív, csak épp a tünetek vannak meg.
hmmm............
Nincs jelen
#6024 2015-07-29 11:56
- rny
- Tag
Tünetek havastáj, csak épp nem a felsorolt betegségek tünetei.
Én van két dolog a normixal kapcsolatban amit amíg élek nem értek meg.
Számomra teljesen egyértelmû, hogy azért használ nekem, mert tényleg a bélflórámnak van annyi és a vékonybél folyamatosan kontaminálódik. De:
1. miért van az, hogy idõnként fantasztikusan használ, napi egy formált széklet, máskor pedig a világon semmit nem csinál? Legalábbis éppen csak valamit. Ráadásul mintha úgy tûnne, hogy akkor használ, amikor én igazán szarul vagyok már. És még a kajához se köthetõ, hogy a diétával jobban mûködne, mert tavaly külföldön szedtem be és finoman szólva se azt ettem, amit elvileg kellene.
Ráadásul mikor elõször szedtem közel egy évre szinte tünetmentessé tett!
2. Ez az érdekesebb kérdés számomra. Miért van, hogy csak addig hat, amíg szedem?? Oké, utána is van hatása, jobb a helyzet sokkal. De most is 10 napig éltem mint marci hevesen, napi 1-2 formált széklet, semmi gondom nem volt. Abbahagyom és puff, a lufi kipukkad, ha nem is a korábbi nagyon szar állapot tér vissza, de rögtön lesz kb napi 3 pépes cucc, távolról se formált, a hasam fájdogál. Ennek az lenne a hatásmechanizmusa, hogy irtja a baktériumokat, és a vékonybélbõl kipucolja. De ahogy abbahagyom a szedését ez rögtön visszatérne? Egyszerûen nem értem.
Igaz, hogy most egy hibát is elkövettem. Az elsõ normix utáni napon bevettem ezt a prescript assist probiotikumot, ami csak talajbaktériumokat tartalmaz. Hát nem kellett volna. Úgy felpuffadt a hasam, mint egy hordó, és fájt is tõle rendesen. Másnap szinte hasmenéssel indítottam. Adtam két egészséges embernek, nekik a világon semmi gondot nem okozott. Most két napja nem szedem, majd megint beveszem egyszer, de ha akkor is ez lesz akkor ennyi volt. Ez is érdekes kérdés, hogy ki hogyan reagál a különbözõ típusú baktériumokra. Jó lenne már, ha kicsit jobban kutatnák ezt a bélflórát vagy legalábbis lenne valami eredménye, mert akkor végre lehetne valamilyen elõrelépés szerintem. Nem véletlenül jegyezték be a normixot se mint IBS elleni gyógyszert, én meg vagyok róla gyõzõdve, hogy itt van a kutya elásva.
Szerkesztette: rny (2015-07-29 11:57)
Nincs jelen
#6025 2015-07-29 15:48
- RealHero
- Tag
Teljes káosz a medicoverben.A múltheti akciójuk után végre adtak egy idõpontot tükörre.Majd másnap a biztonság kedvéért felhívtam õket hogy be van e írva hogy altatásban kérem. "Ja az nincs" Majd hívnak hogy mikorra van idõpont.
Na persze úgy mint a múltkor mi? Nos azóta sem jelentkeztek
Én ezzel ezt befejeztem.Egy magánklinikától nem ezt várom.Lehet hogy Dr Schuller jó szakember,de a brigád ami a medicoverben van katasztrófa.
Végülis apám egyik ismerõse fog tükrözni valószínûleg jövõ hét pénteken.Egyébként hapsi szerint a fogyás és tüneteim alapján simán lehet crohn,de azzal vigasztalom magam hogy havastáj is sokat fogyott neki is azt mondtak crohn mégis tök negatív lett mindene.
Hogy még boldogabb legyen az életem a multkori nyákos széklet óta viszket a végbél környéke.Ma voltam dokinál ,kaptam szteroidos gyulladás csökkentõt.Eddig neogranormont és társait kentem rá,állítólag nem lett volna szabad.
Szerkesztette: RealHero (2015-07-29 15:48)
Nincs jelen
#6026 2015-07-29 15:59
- rny
- Tag
A medicover egy óriási klinika és a telefonközpont az összes beteg elõrejegyzését látja el. Engem is volt, hogy két nap volt mire visszahívtak. Ez azért szerintem nem egetrengetõ probléma. Viszont akkor megspórolsz egy csomó pénzt :)
És szerintem ne aggódj, nem vagy te olyan rosszul, hogy ez crohn legyen.
Nincs jelen
#6027 2015-07-29 17:58
- RealHero
- Tag
Lehet hogy az nem akkora probléma hogy nem hivják vissza az embert(Lehet hogy csak az mentalitásom miatt van,mert én senkinek semmi linkséget nem engedek meg a privát életben)de az akkor is nagyon gáz hogy mondjuk mentem volna szerdán ,nagyban készülök hogy altatnak,erre majd ott a helyszínen közlik hogy jah bocsánat nem írtuk be hogy altatást kér.Jó lesz éberen is?
Szerintem ez egy ekkora cégnél nem fér bele.
És nem sprólolok meg egy forintot sem mert ez a doki is magán :) Szóval az idén a nyaraló pénzbõl tükrözünk :)
Nincs jelen
#6028 2015-07-29 19:33
- Jocika
- Tag
Sziasztok nem elég hogy majd egy hónapja fájnak a beleim szelelek,hányinger,hasi fájdalom vagy görcs hasmenések tegnap este még összeszedtem rá valami hányásos hasmenéses virust ami a hiradóba van ez már több a soknál is!
Kutyául éreztem magam már jobb valamivel csak kerülget a hasmenés.
Ma nem melóztam mert a kaput elérve elkapott a hányás.
Pénteken megyek kivizsgálásra 33-éves vagyok és nekem sose volt még tükrözésem.
Persze a fönökömnek nem tetszett hogy nem mentem dolgozni azt mondta biztos mert félek a tükrözéstõl azért hányok stb ez a legnagyobb hülyeség szerintem amit valaha is halottam.
Igaz félni félek de én már tulakarok esni rajta mert utána nem szenved az ember annyira.
Kitartást mindenkinek imádom ezt a fórumot.
Nincs jelen
#6029 2015-07-29 21:05
- QpaK
- Tag
Rny: Arra gondoltam, hogy a modulen hasonló lehet, mint a normix - vagy esetemben a szteroid. A modulen és a normix is hat a bélflórára. Addig vannak jól, amíg szedik. Hasonló függõség alakul ki, mint az idõsebbeknél szteroidra. Ráadásul az adagolásban is, mert eleinte hatékonyabb, aztán idõvel megszokja a szervezet és gyengül a hatása. Ezért az sem jó megoldás, hogy folyamatosan adják. Leginkább akkor, ha nagyon szükséges.
Miért gondoljátok, hogy a magán doki jobb? Szerintem egy sima tapasztalt gasztrós, aki állandóan bélbetegeket kezel ugyan olyan jó lehet. Vagy jobban bíztok abban, hogy kíméletesebben vizsgál (altat) :) és hamarabb kaptok idõpontot. Nekem annyira logikusnak tûnne, hogy ne magánhoz menjek. Nem beszélve arról, hogy ha kiderülne, hogy krónikus akkor mindenképp más orvos után kell nézni.
Jocika: Üdv itt! Ez az egyik fóbiám, hogy a bajomat tetézi valami vírus. Folyamatosan kényszeresen mosom a kezem. Nyomott immunrendszerrel nagyon lassan jövök ki bármilyen kórságból. Meg egyébként is fosok eleget alapjáraton is. :)
Ha szerencséd van, akkor ez még a bélfertõzésed miatt van, de a tükrözés után majd többet tudsz. Most pénteken lesz? Nekem gyomortükrözésem nem volt, de szerintem az rosszabb lehet. Te sem nézel ki 33-nak... A képed alapján örök fiatalnak tûnsz. ;)
Nincs jelen
#6030 2015-07-29 21:37
- Jocika
- Tag
QpaK: Üdv neked is!
Nálam is úgyan ez van minden virust beszipantok!
Mint légy a papira én vagyok a papir.
Nálam is több kézmosás van mint elötte én már nem fostam normixot szedtem azzal a gond az volt tul kemény volt a székletem szinte fájt wcére menem!
Most meg viz folyik felül alul :)
Igen volt bélfertõzésem meg sok antibiotikumot szedtem ami nem igazán jó hosszú távon.
Drukkolj drukkoljatok most pénteken lessz igen habár ha a belemmel van gond attól még szóba jöhet gyomortüki is?
A mai orvosokon se lehet kiigazodni azért kérdezem!
O köszi pedig 33-vagyok és élettársi kapcsolatba :)
Nincs jelen
#6031 2015-07-30 08:43
- QpaK
- Tag
A betegségem elõtt a járványok elkerültek. A környezetemben mindenki kidõlt, nekem meg elég enyhe lefolyása volt minden kórságnak. Aztán jött ez a marhaság és a gyógyszerek amiket erre szedek úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a szervezetet gyengítik. Így viszont könnyebben kapok el fertõzéseket és lassabban is gyógyulok. Ebbõl eleinte több gond is volt, de a megoldás tényleg a kényszeres higiénia. Nagy adag C-vitamin-nal, állandó kézmosással és kézfertõtlenítõ gél használatával megúsztam az influenzát. A smecta-t próbáltad? Eleinte azt ittam, és az nem fogott be olyan brutálisan. Ha tudom, hogy nem leszek wc közelben, akkor iszom kávét, ami meghajt. Aztán a már üres bélre beveszek 2 lopediumot. Így egy pár órára teljesen nyugis a hasam, még ehetek is. Bár ez a beleimnek nem tesz jót, de az életritmusomnak annál inkább. A gyomortükrözéssel most minden szervi bajt ki akarnak zárni. A colitis csak a vastagbelet érinti, de a crohn betegség a tápcsatornán bárhol lehet, beleértve a nyelõcsövet vagy a gyomrot is. Ami azt illeti én sem nagyon bízok az orvosokban. A jelenlegiben igen, de a többiek akik kezeltek csak rontottak az állapotomon. Vagy túl gyenge gyógyszert írtak, vagy olyat amit nem szedhetek. Nem egyszer kerültem kórházba a hülye döntéseik miatt. :)
Élettársi kapcsolat?...azt mondják a háború öregít :D
Szerkesztette: QpaK (2015-07-30 08:46)
Nincs jelen
#6032 2015-07-30 12:49
- RealHero
- Tag
qpak.Egyáltalán nem gondolom hogy egy magán rendelõ sokkal jobb.lásd Medicover.Sõt én iszonyat drágának tartom hogy 80-90 ezerért tükröznek altatásban.De én nyolcban lakom.El tudjátok képzelni milyen állapotok uralkodnak a helyi gasztroenterológián! Nyilván ha egy ilyen jó doki lenne itt mint pl Sculler akkor én mennék hozzá simába.
Másrészt viszont ez a tükrözés szerintem egy olyan intim privát dolog pláne nekünk férfiaknak hogy én mindenképpen egy kulturált tiszta és olyan helyen szeretném csináltatni ahol az emberek kedvesek .Nyilván a pénz miatt kedvesek de akkor is.
Szerkesztette: RealHero (2015-07-30 13:30)
Nincs jelen
#6033 2015-07-30 16:57
- QpaK
- Tag
Az tényleg nagyon drága Realhero. Én inkább attól tartok, hogy egy sima tükrözésnél nem altatnak el rendesen. Te is csak egy „mezei” beteg vagy és lespórolják a kábító injekciót. Persze a hozzáállás is számít, a bunkózást én is nehezen viselem. A jó kapcsolat érdekében párszor vittem csokit a nõvéreknek, meg évente egy kis lóvé a dokinak. Ennél többet én nem szoktam tenni, ezt is anyám erõltette. :D - bár talán ennyiben igaza van :D Másrészrõl aki bunkó annak akármennyit adhatsz... ÍÍÍ a férfiúi büszkeség. Volt egy sima „belenézünk a beledbe”. Nem altattak, nem is kellett béltisztítás, „csak” beöntés volt. Ezt viszont egy gyönyörû nõ adta, hogy még kellemetlenebb legyen. Végig próbáltam takargatni magam azzal kis kendõvel amit adtak. Amikor végre végeztünk és megörültem, hogy gyorsan felöltözhetek kivette a kezembõl a kendõt és elkezdett öltöztetni, mint egy dedóst. Aztán mosolyogva a kezembe nyomott egy köteg törlõkendõt és mondta, hogy ott a wc. :D Mondom „oké. Kösz!” Máskor vett vért, meg adott injekciót és hát nála ez teljesen normális. Azt gondolja, ha ezt öregekkel is megcsinálja, miért ne segítene nekem is. De attól még gáz volt, mert nem vagyok béna! Nem túl bizalomgerjesztõ, ahova járok. Az orvos viszont tudja mit csinál és az emberek is többnyire normálisak. Kevés az orvos, sok a beteg. Mindig lelépnek vizitelni. Rengeteget kell várni. Volt, hogy 9-re kellett mennem infúzióra, (ami 2 óra alatt folyt le) és délután 5 kor kerültem sorra. :) Ilyen szempontokból biztos jobb a magán!
Nincs jelen
#6034 2015-07-30 19:17
- Jocika
- Tag
QpaK végre itt vagyok a forumon izgulok a holnap végett.
Nekem reggelre nagy mértékbe ment a hasam és ágynemû csere volt fel se keltem rá de reggel is fél oránként viz jött alul már fájt a fenekem is szó szerint :(
Smectát még nem probáltam majd ha kemény lessz a székletem kiprobálom 2 széntabletta fogta meg a hasam!
Elégé félek mi lehet ez és büzõs széklet :(
A lopedium se lehet rossz nálam fõleg este jön elõ a bélzuborgás,szelelések.
Akkor nincs kizárva a gyomor tüki se ettõl pedig félek nem magán dokihoz megyek de annyira biztos nem bénák hogy tudják mi a bajom.
Nem értek egyet azért 80-90-ezer ft iszonyat sok pénz szerintem drága de én tudok olyat ahol már 15-ért altatás nélkül elvégzik 20-ezerért boditásban 25-ezerért szövetant is vesznek.
Valahol jóval olcsobban is meguszhatod!
Gondolom colonoscopiát nem végeznek egybõl?
Vagy adnak 1-beöntést s felnyomják?
Nincs jelen
#6035 2015-07-30 19:27
- Jocika
- Tag
Ja még egy érdekesség nálam ha sanaxot veszek be csökken a bélzuborgás hasi fájdalom.
Nincs jelen
#6036 2015-07-30 21:09
- QpaK
- Tag
Nem csodálom, hogy félsz. Láttam amikor másnak csinálták és nem tûnt kellemesnek. Hát, egy kalappal! Mondjuk az ilyen hasmenés lehet, hogy fertõzés következménye. Mármint az, hogy egyáltalán nem érzed és ennyire vizes. Meg a hányás is. A hasam nekem is reggelente reosszabb, de wc elõtt, meg közbe is fáj. Így biztos, hogy felébredek rá. Akkor van baj, ha olyankor jön rám, ha nincs wc. :) Elég volt egyszer összepiszkolnom magam Bp belvárosában, azóta mindig van nálam egy csomag zsebkendõ, váltóruha, meg 2 l víz. :) Néztem, hogy az orvosomnak is van magánrendelése, nála is 30 egy tükrözés. Még akkor is drága, ha Schuller jó orvos. Egy sima gasztróssal aki több 100 bélbeteget kezel, szerintem nem nagyon lõhet mellé az ember. Annyira kugró egy Crohn/colitis meg egy ép bél rajzolata, hogy csak nem kell annyira agyoniskolázottnak lenni, hogy elkülönítsék. Más kérdés, hogy itt kicsit hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a dolgokat. :) Colonoscopia teljes tükrözés. Ezt béltisztítás elõzi meg és a vizsgálatkor átnézik a teljes vastagbelet, meg a vékonybél alsó szakaszát. Altatásos/kábításos történet. Csinálnak még sigmoidoscopiát. Ekkor nincs kábítás, béltisztítás, csak beöntés és felnyomják :). Ekkor csak az utolsó 40 centit nézik át. Sigmoidoscopiát leginkább meglévõ diagnózis után csinálnak.
Szerkesztette: QpaK (2015-07-30 21:09)
Nincs jelen
#6037 2015-07-30 21:10
- QpaK
- Tag
Esti film, minden kedves bélbetegnek :) ==> https://www.youtube.com/watch?v=pa2bS3dsB5M
Nincs jelen
#6038 2015-07-31 19:18
- RealHero
- Tag
Medicover part 3:
Negyed kettõkor csörög a telefonom.Dr Sculler volt.Kérdi,nem kellett volna ma tükrözésre jönni kedves xy úr?.Mondom nem ,mert már ez a mai idõpont már többször le lett mondva mert nem volt beírva hogy altásban lett volna.Mondom neki hogy jövõhétre lenne az eredeti altatásos idõpontom de már azt is lemondtam.Nem tudok mit mondani,ennyi fa..sz asszisztenst én még nem láttam.Megmondom õszintén még én éreztem magam kellemetlenül mikor felhívott hogy hol vagyok mert nem mentem.
Nincs jelen
#6039 2015-07-31 20:10
- Jocika
- Tag
Sziasztok voltam endoscopián!
Túl élhetõ de nem a legjobb bementem kérdezte a gyomrával gond van?
Mondtam nem utána fel ajánlotta hogy ha gondolja megcsináljuk önnek stb nem kellemes stb nagy nehezen rá bolintottam oké!
Lefektettek bal oldalra lábakat felhuzni..
3-mat nyeltem mire lement a csõ öklendezés nem volt de kelemetlen levegõt a számon vettem sõt én nem birtam megálni hogy ne nyeljek igy nyelegettem nem szólt a dr nõ kedves volt amikor huzta ki azt hittem hányok a sok levegõt büfögtem fel!
Diagnozis: picit a gyomrom gyuladt mert több a savam kaptam rá gyógyszert meg vizet 1-literes gyógyviz az is sav csökkentõ.
Mondta az aszisztens nõ egészséges fiatal férfi na jól felhuzott mondtam neki szeretném a colonoscopiát is mert a belemmel van baj azt mondta rá ha ez az állma akkor legyen.
11-én megyek vissza colonoscopiára alsó tüki az durvább bóditásba csinálják csak nem értem miért kell vinni pizsamát,wc papirt,poharat,türülközöt?
Nincs jelen
#6040 2015-08-01 11:46
- QpaK
- Tag
Realhero az egész tükrözéstõl elment a kedved, vagy keresel mást?
Joci: Milyen gyógyszert kaptál? Lehet, hogy 11-én ott kell maradnod az elõkészítésre és csak 12-én vizsgálnak...
Nincs jelen
#6041 2015-08-01 16:12
- Jocika
- Tag
QpaK nem kell bent maradni azért nem értem adtak egy cetlit leirjam mi áll benne?
Nincs jelen
#6042 2015-08-01 16:18
- Jocika
- Tag
PHENOLPHTHALEINUM 0,5 g tabletta mire jó?
Nincs jelen
#6043 2015-08-01 17:15
- QpaK
- Tag
Jocika ez hashajtónak tûnik. http://www.hazipatika.com/gyogyszerkere … letta/1299
Nem tudom akkor miért kell ennyi cuccot vinned. Ez elvileg teljesen ambuláns. Otthon kellett meginnom egy bélmosó folyadékot. Másnap érkezéskor bekötöttek egy branült és üljek ki várakozni. Aztán amikor sorra kerülök akkor abba nyomják a kábítást. És a vizsgálat után egy oldalsó szobába ébredtem.
Nincs jelen
#6044 2015-08-01 18:03
- havastáj
- Tag
....eddig tök jól voltam júl.27-óta, napi 1 kemény széklet. EGy afta jött ki a szájamban, az fáj,de tûröm, nem gond. De a hasmenés ma visszatért. Ugyanúgy, elõször kemény széklet, majd 2. lágyabb, aztán 3. 4.x re hasmenés. Jajj már annyira unom.
De hát most voltam tükrön, mindenféle szövettanon, nem tud már mit kezdeni az orvos. Csak még az is a probléma, hogy a munkahelyemen így meg nem állom meg a helyem, és ennyi táppénz után már ....nem tudom meddig tûrik még és a háziorvos sem nagyon szívesen ír már ki.
Nincs jelen
#6045 2015-08-01 18:32
- Lelle
- Tag
havastáj,
ne haragudj, hogy megkérdezem, de miért nem állod meg a helyed a munkahelyeden? Csak mert ezektõl a tünetektõl még simán dolgozhatnál. Nem gondolkodtál pszichológusi/pszichiáteri segítségen újra, amiért ennyire gyötröd magad?
Én nem is szeretek táppénzen lenni soha, mert csak ront az állapotomon, ha azzal foglalkozom, már csak akkor nem dolgozom, ha kórházba kerülök.... bár olyan is volt, hogy jártam be infúzióra meló mellett, mert a napi 10-15 hasmenéstõl kezdtem kiszáradni.
Persze mindenkinek más a teherbírása, és elhiszem, hogy rettenetesen magad alatt vagy, és nem akarom alábecsülni a gondod, mert valós, de el kellene végre terelned a figyelmedet és ÉLNI, ÉLNI!! Nincs értelme állandóan emésztened magad, és meglátod, jobban is lennél! Rettenetesen leveszi az energiát a betegségtudat.
Egyébként a napi 2-3 lágy széklet és a hasfájás egy IBD-snél alapállapot, tünetmentesség, ennyivel ki sem írnak táppénzre, csak örülnek, hogy nem véres, nem fáj durván és jó a CRP.
Próbálj programokat csinálni magadnak, sportolj, és meglátod, több lesz az energiád és jobb lesz a kedved.
Próbálj segítséget kérni szakembertõl, ha egyedül nem tudsz a gödörbõl kimászni, amiben már olyan régóta pörögsz.
Nekem pl. létkérdés a sport (heti 3X6 km futás), komolyan lelki felüdülés, minden testi-lelki bajomra jó, és persze nálam van a "csomag" közben baleset esetére vagy megelõzésére .... ;-)
Nincs jelen
#6046 2015-08-01 18:33
- QpaK
- Tag
Én most keresek munkát. Jaj de szeretnék már valamit találni :). Annyira elegem van a semmittevésbõl. A napi 5 székletemet remélem valahogy majd betudom osztani. A terepgyakorlat az ki van zárva. Ez a jogsi dolog is felemészt. Habár ha már vezethetek akkor könnyebb lesz a munkavállalás is. (Eleve nem kell tömegközlekedéshez igazodnom.) A lopedium hosszútávon nem hiszem, hogy jót tesz. De ha munkahelyen eltud menni az ember akkor szerintem megoldható nélküle is. Táppénz meg eleve akkor jönne szóba, ha már ágynak dõlnék. Nem hiszem, hogy bekéne avatnom a fõnököt. Bár nem tudom még, hogy az orvosi idõpontokat hogyan fogom majd egyeztetni. A hasam meg remélem nem hagy cserben. A koleszos idõszakot is valahogy megoldottam, pedig akkor többször volt hasmenésem és gyakran utaztam is.
Nincs jelen
#6047 2015-08-01 18:35
- pt
- Tag
Reggel enterobene, délben enterobene. Napi egy activia + egy szem probiotikum, amikor úgy érzed, hogy neked alkalmas. Ha antidepit nem is szedsz meg frontint, ez azért megfogja, a bélprobléma részét.
Bár tudod a gond az ideggel van. Olyan ez mint mikor vizsga elõtt állsz és beparázol, ezért a szorongástól és pániktól, megy a hasad. Na ez minden napos nekünk IBS-ben + még kaja érzékenységünk is van. És ebbõl adódóan, hiába rakod rendbe a beledet, ha az ideg nyomja kifelé görcsösen minden belsõ tartalmadat a félelem miatt.....
Nincs jelen
#6048 2015-08-01 18:39
- pt
- Tag
Qpak!
Mi a végzettséged?
Egyik ismerõsöm egy gyógyszerész cég nagyker raktárában dolgozik. Az jó munka. Raktárban bent, a kimenõ csomagokat kell összepakolni. Igazából betanított munka. nettó 150.000 + 400.000 cafetéria évente. Szerintem ez elég korrekt + a raktárban akkor szaladsz el wc-re amikor csak akarsz. Valami ilyesmit kellene keresned. Bár a végzettséged nem tudom..... A raktárban még egy két puki is elfér a nagy légtérben :D Ha nem lenne munkám ilyesmit keresnék :)
Nincs jelen
#6049 2015-08-01 22:29
- Jocika
- Tag
QpaK és mindenki bárkivel szóba elegyedek ami a papiron áll idézem!
Colonoscopia csomag!
Vastagbéltükrözésre való elõkészités:
-A vizsgálatot megelõzõ nap a beteg csak folyadékot fogyasszon(szûrt leves,tea,szûrt üditõ,szénsavmentes ásványviz).
-Este 2 Phenolphthaleinum tabletta
-A megbeszélt idõpontban(reggel....11 órára)vizsgálatra jelentkezzen.
-A kórház területén lévõ gyógyszertárbóla 2 db.
Phenolphthaleinum tabl.-át,az 1 amp.
Dormicum injekciót (5 mg.) és az 1 db. Laxans port sziveskedjen megvásárolni.
-Otthonról hozzon: poharat,wc papirt és hálóinget/pizsamát.
-A vizsgálat reggelén a 3L vizben feloldott hashajtó port 1-óra alatt szükséges elfogyasztani.
-Mivel a vizsgálat elõtt gyakran bóditó injekcióval csökkentjük a lehetséges megterhelést,ezért a vizsgálatra kisérõvel érkezzen!
A vizsgálat napján jármûvet nem vezethet!
Nincs jelen
#6050 2015-08-01 22:36
- Jocika
- Tag
A kérdések meg amit nem értek: 1 az a 2 tabletta ha este beveszem éjel futok majd wcére?
2 mindent megvettem az injekció is nálam van vagy csak az ampula ami nekem magas azt vinni kell vissza gondolom abba van a boditó.
3 Laxans porol ki tud véleményt irni?
4 ha fél 10 kor indulok hogy hajtsam ki magam?
Mennyi idõ kell hogy minden kijöjön belõlem?
Köszönöm elõre is a segitségeket.
Nincs jelen