#6151 2015-08-12 22:09

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

IBS = érzékeny bél. Ez alatt értsd azt, hogy ételre, italra és külsõ körülményekre is az mint a stressz vagy bármilyen idegességet elõidézõ szorongásos állapot (vizsga, elõre tudott kellemetlen szituáció, stb.)

Én így határolnám be.

Nincs jelen

#6152 2015-08-12 22:28

QpaK
Tag

Igen. Vagy mint bármelyik krónikus nyavalya. Állandó migrén, krónikus fáradtság, fibromyalgia. Az idegrendszer játéka, amit nem értenek mert a szervek épek...

Nincs jelen

#6153 2015-08-12 23:39

rny
Tag

Hát, kinek mi az ibs :) Az ok hivatalosan még nagyjából tisztázatlan, bár ez sem teljesen igaz, mert vannak már eredmények. Pl. fertõzés, antibiotikum után beállt változás a bélflórában, ami valamiért tartósan fennáll. Anno a stresszre fogták, gondolom az idegrendszeres magyarázat is nagyjából innen maradt ránk. Dehát ahány ember, annyi vélemény. Szerintem az ibs = tönkrement bélflóra. Válaszd ki melyik tetszik :) Az igaz, hogy ezután mindenre érzékennyé válik és az étkezéssel nagyon kell vigyázni, illetve sokat is lehet vele manipulálni az állapoton általában.
Én ezt ajánlom: http://taplalkozasbeallitas.hu
Illetve a GAPS diétát.

Realhero,
Én is ezt a borsmenta kapszulát szedem és szerintem is nagyon jó! A borsmentával kapcsolatban születnek olyan eredmények amelyek szerint hosszan szedve hatásosabb mint a rifaximin (Normix). Csak nem szabad feladni, mint én anno a Colpermint. Akkor azt hittem, hogy hipp hopp eredményre várok. Mondjuk igaz, hogy 2 hétig attól teljesen tünetmentes voltam. Szóval egyszóval erre én is mindenkit biztatok.

Nincs jelen

#6154 2015-08-13 14:46

havastáj
Tag

Sajnos nem javultam ma se( Szinte átszalad rajtam az étel hasfogó mellett is, hõemelkedés ), újból leszaladt pár kg ezt így már nem lehet, szóval lehet orvos nélkül is belekezdek a budenofalk szteroid szedésébe, mert ez akármit is mondjon a tükör nem lehet ibs, hanem crohn. Az a baj, hogy az orvosokat semmi nem érdekeli, ha megdöglik az ember az se. Nincs már kihez fordulnom, az összes vizsgálatot végigjártam, de ahogy ezen a fórumon  olvastam sokan voltak hasonlóan hozzám, akik évekig kezelés nélkül voltak, amíg kiderült. Muszáj magamtól lépnem, ha élni akarok.  :( :(  :(

Nincs jelen

#6155 2015-08-13 16:01

QpaK
Tag

Hát hajrá, próbáld ki! Küldhetek imuránt ha kell, mert maradt egy csomó. Helyettesítheted vele a medrolt is. Ez utóbbit jobban ajánlom, mert a budenofalk nem hat sem a tápcsatorna felsõ, sem az alsó részére. Ráadásul a budenofalk tartalmaz laktózt. ;)

Egy 16mg-os medrolt próbálj ki. Hetente 4-esével csökkentve. A 8 és a 4mg-ot viszont 2 hétig szedd. Szerintem ennek így nem lenne durva mellékhatása és kiderülne, hogy használ-e. :) Ha ennyire durva a helyzet, akkor belevágnék.

Szerkesztette: QpaK (2015-08-13 16:09)

Nincs jelen

#6156 2015-08-13 16:32

havastáj
Tag

Ja, ezt nem tudtam, a vastagbélben nem lehet gond, ugyanis ott tükröztek nemrég. Akkor a medrolt mondod, ok, csak be kell szereznem,meg a pentasat is megpróbálom ismét, ha sikerül szerezni.
Az imurant nem akarom, mert nem tudom, azt hogyan kell szedni, meg ahhoz milyen orvosi vizsgálat , vér ellenõrzés szükséges.

Nincs jelen

#6157 2015-08-13 16:41

QpaK
Tag

Beismerem nagyon rossz vicc volt, de azt hittem érted az iróniát!!!! Csak marháskodtam. Tudom hogy elvagy keseredve - én is bármit bevennék, hogy vége legyen, de azért maradj a realitás talaján! A medrol legalább annyira veszélyes, mint az imurán. Fogalmunk sincs, hogy kéne szedned és ottt is kell vérkép ellenõrzés, csak míg imurántól a fehérvérsejt csökken, addig szteroidtól nõ. És ez a legkisebb baj!

Amit viszont tényleg megtehetnél, hogy odafigyelsz az étkezésre és szedsz hasfogót. Sokkal jobban jársz, fõleg hosszútávon. Ha nincsen fekélyed, akkor medrol semmit nem használna, csak a mellékhatásaival roncsolnád a szervezeted.

Szerkesztette: QpaK (2015-08-13 16:45)

Nincs jelen

#6158 2015-08-13 17:32

QpaK
Tag

Hihetetlen, hogy a fájdalomtól mennyire képesek vagyunk a hülyeségekre. Egyik alkalommal, a hasfájást alkohollal akartam orvosolni. Azt gondoltam addig iszom, amíg el nem alszom. Hát sikerült, de utána sokkal rosszabb lett a hasam. Lehet, hogy ilyesmi lenne neked a medrol :) Több kreatív ötletem is volt, mind csak rontott.

Nincs jelen

#6159 2015-08-13 20:18

Lelle
Tag

Jesszusom, havastáj, ha élni akarsz, NE szedj szteroidot!
Még IBD-ben is akkor adják, amikor már durva a fellángolás, és amikor az alapgyógyszer nem segít.
Mellékhatásokat soroljak? Én például durván hányni szoktam tõle, annyira szétcseszi a gyomromat.....
A többit nem is merem leírni, amik már visszafordíthatatlanok.

Én még nem hallottam olyan crohnról, aminél nincs bélgyulladás. Pedig ha a tükrözés negatív, a szövettan negatív, a CRP negatív, a calprotectin negatív, akkor nincs gyulladás!!! És én egy ilyen esetrõl sem tudok, aki mégis crohnos volt. Akkor, hol van a crohn, ha sehol nincs?
Ne legyél buta, ne tégy nagyobb kárt magadban. A szteroidot én legelõször 180-as CRP-re, és napi 20 véres, szövetfoszlányos hasmenésre és 39 fokos lázra kaptam, és még akkor is sajnálkozott az orvos, hogy a szteroidhoz kellett nyúlnunk, nem gyõzte hangsúlyozni, hogy kétélû fegyver.... tönkreteszi az összes belsõ szervet.

Én még mindig azt mondom, hogy pszichiáterhez menj. Mert különben sosem fogod elhinni, hogy nem vagy crohnos, és már lassan belebolondulsz ebbe a mániába.

Szerkesztette: Lelle (2015-08-13 20:19)

Nincs jelen

#6160 2015-08-13 20:44

Lelle
Tag

Ne olvass netet, ne agyalj a bajodon, egyél tápláló és hizlaló ételeket, csinálj programokat, tereld el a figyelmed, és egyszer csak azt veszed majd észre, hogy már nem is vagy olyan rosszul. Mert nem idegeskedsz állandóan ezen.
Sok embernek van hasmenése az idegtõl, a stressztõl.

Nincs jelen

#6161 2015-08-13 21:01

Jocika
Tag

Az ibs gyuladással is jár?
Mert a nyombelem picit be van gyuladva a savtól.
Szerintetek elég a vérvétel gyomor tüki vastagbél tüki az ibs diagnózishoz vagy kevés milyen vizsgálatokat csináljak még ha szükséges vérképem vizelet kiváló lett.
Hangos bélmozgások szelelések hasi fájdalom néha, kis hányinger inkább reggel hasi feszülés,hasi görcsök ezek ibs tüneteik lehetnek?
Napi 1-2 széklet de ha ideges vagyok vagy nyugtalan eléri a 4-et volt rá példa és a nyugtató sanax csillapitja a bélmozgásokat tipikus ibsre valanak szerintetek?
Az ibs a gyomrot is meg betegiti több savad lessz van ezt olvastam.
pt és QpaK van benne igazság ebbe is  de akivel egyet kell hogy értsek az rny indok azért mert elõtte volt egy bélfertõzésem beszedtem 1 db antibiotikumot késõbb visszatért a hasmenésem még 1 db antibiotikum és most is amig nem tudtam mi bajom irt a doki ismét antibiotikumot :(
Pl megváltozott bélflóra érzékenység stb.
Én azt hittem borsmenta kapszula patikába is van erre a kiscsaj még nem halott róla na mindegy beruházok rá én is :)
fibromyalgia az mit jelent?
Irjatok köszönöm a válaszokat rendesek vagytok jó itt lenni :)
Nekem duspatalint irtak a korházba na de az csak görcsoldo különbözõ tüneteink vannak hasfájásra stb mi vált be nektek?
Ebbe van igazság?A másodikat is nézétek meg köszi.
https://www.youtube.com/watch?v=Rh9owcdI_o0
Lelle sajnos én is belebolondulok más betegségre gondolok :(

Szerkesztette: Jocika (2015-08-13 21:49)

Nincs jelen

#6162 2015-08-14 01:45

makkmarci
Tag

Jocika
A borsmentaolaj, amit a napokban írtunk, az jó a nyombélhez. Nekem az oregánóolaj jött be...

Egy cikk:

http://mivoltma.444.hu/2015/08/12/besze … jakomarol/

Nincs jelen

#6163 2015-08-14 11:50

Pillangó76
Tag

Havastáj,
miért nem gondolsz a fogyás és hasmenéseddel kapcsolatosan a legkézenfekvõbb magyarázatra, ami diagnózisod is, hogy gluténérzékeny vagy?
Nem chronos, mint ahogy a vizsgálatok is mutatják.
Az összes tüneted diétahibára utal.
Miért nem e területen próbálsz tenni vmit?
Ha gluténérzékeny vagy, akkor legkisebb-érted ugye? akár morzsányi glutén is problémát okoz!
Súlyos hasi görcsöket, hasmenéseket, fogyást, ha folyamatosan folytatod az akár morzsányi glutént is tartalmazó ételek fogyasztását vagy ételeid szennyezõdnek pl gluténes fakanál, kés stb.
Van a facebookon egy-2 lisztérzékeny csoport, ahol ha tagja lennél hasonló problémákról olvasnál.
Érdemes lenne ott is olvasgatnod és lenne naprakész infód arról, hogy pl. a mogyi pattogatott kukorica, vagy biznyos fûszerek vagy a az orbit rágó nem gluténmentes...és tüneteket okoz, ha használod.
Ne szedj szteroidot, hanem próbáld a már meglévõ betegségedet maximálisan kordába tartani.

Nincs jelen

#6164 2015-08-14 16:11

RealHero
Tag

Egyik gyerekkori barátommal találkoztam.Beszélgettünk.Mondja,nagyon sokat szenvedett a gyomrával.Megtükrözték ,kiderült hogy crohn.Neki kivágták az a bélszakaszt amivel gond volt.Immuránt is szedett. Egy évre rá szinte teljesen meggyógyult.Lett nõje munkája stb.Jó volt ezt hallani és hogy vannak pozitív példák is :)

Még várom a szövettant de jövõhéten a huszadikai hét miatt biztos nem lesz semmi mert mindenki szabin van.

Nincs jelen

#6165 2015-08-14 20:35

Jocika
Tag

Irjatok hol vagytok?

Nincs jelen

#6166 2015-08-14 20:55

Jocika
Tag

valamit ki fogok probálni köszi :)

Nincs jelen

#6167 2015-08-16 18:09

havastáj
Tag

Köszönöm szépen a segítséget és a biztatást , ilyenkor sokat jelent ám!
Nos reggel 3 bolus adstr-el, +napi 3 nagyobb kanál neurosannal el tudom érni az 1-2 székletet így kibírom, elkezdtem gyógyteázni (kálmos) újból és a hõemelkedés így eltûnt délutánra.
Lelle: Neked is köszönöm, jól esik, ha Te is azt mondod, hogy ne féljek a crohntól, mert mindenem negatív, meg, h Te nem láttál még olyat, hogy ne lenne gyulladt a bél crohn-nál, és ebben igazad is van, csak épp ez a fórum az, ahol 2008-tól vagy mikortól folyamatosan olyanok is le vannak írva többektõl, hogy "nekik is így kezdõdött" évekig nem derült ki, hogy crohn, hanem ráfogták, hogy ibs.
Újabb laboron voltam, minden negatív, pedig elég sokat nézettem, a TSH -m is jó, de az FT4 kicsit emelkedett, pedig nekem autoimmun pajzsmirigy alulmûködésem van, de úgy látszik kezdene átcsapni túlmûködésbe? hmm....
Ám érdekes ez a hõemelkedés is érdekes, mert , hogy létezik , hogy másnak folyamatosan meg estére ..stb megy fel, nekem meg csak délutánra , mindíg csak délután. Estére magától lemegy és éjszaka sincs, és reggel sincs és délelõtt sincs.
Lehet lesz ebben egy adag stressz is, már mindenre gondolok, (hipofízisdaganatra is) mert ez egész egyszerûen így nem élet. Így nem fogok tudni se dolgozni, se élni, se semmit. És két éve így tart már. Egyszer jó széklet aztán 4 nap múlva hasmars, megint 3-4-5 napig jó, aztán megint padló, ....és így tovább. Ami most még jól esik minden nap 1,2 citrom levét kifacsarom és teába megiszom, mintha hûsítene vagy valami...

A lisztérzékenység elvileg csak vérbõl lett pozitív , szövettanra neg., de ettõl függetlenül 1 éve tartom a glutén és laktóz mentes diétát. A laktózom az viszont egyértelmûen pozitív.

Szerkesztette: havastáj (2015-08-16 18:11)

Nincs jelen

#6168 2015-08-16 19:40

QpaK
Tag

havastáj visszanéztem a topik elejére. A te eseted HIDD EL teljesen más! Pont a lényeget nem veszed ki a posztjukból: Vagy nem megfelelõ orvosoz kerültek, vagy vizsgálat nélkül kaptak ibs diagnózist. - van olyan, aki a háziorvostól!!! Tovább nem is lett volna értelme olvasni a topikot...

Ezzel szemben te minden vizsgálatot megcsináltattál és ha jól emlékszem nem egy gasztrósnál voltál.

Nincs jelen

#6169 2015-08-16 19:43

QpaK
Tag

Az álmatlanság hat a beletekre? Magamon már korábban is megfigyeltem, hogy nagyban befolyásolja. Az még mellékes, hogy másnap mosott az ember, de hogy az emésztés sem megy végbe rendesen az biztos. Teltség érzetem van, és alig bírok enni. Aztán, ha kialszom magam, akkor utána jobb.

Szerkesztette: QpaK (2015-08-16 19:43)

Nincs jelen

#6170 2015-08-16 21:50

Jocika
Tag

QpaK és mindenki.Az ibs gyuladással is jár?
Mert a nyombelem picit be van gyuladva a savtól.
Szerintetek elég a vérvétel gyomor tüki vastagbél tüki az ibs diagnózishoz vagy kevés milyen vizsgálatokat csináljak még ha szükséges vérképem vizelet kiváló lett.
Hangos bélmozgások szelelések hasi fájdalom néha, kis hányinger inkább reggel hasi feszülés,hasi görcsök ezek ibs tüneteik lehetnek?
Napi 1-2 széklet de ha ideges vagyok vagy nyugtalan eléri a 4-et volt rá példa és a nyugtató sanax csillapitja a bélmozgásokat tipikus ibsre valanak szerintetek?
Az ibs a gyomrot is meg betegiti több savad lessz van ezt olvastam.
Elõtte volt egy bélfertõzésem beszedtem 1 db antibiotikumot késõbb visszatért a hasmenésem még 1 db antibiotikum és most is amig nem tudtam mi bajom irt a doki ismét antibiotikum Pl megváltozott bélflóra érzékenység stb.
Én azt hittem borsmenta kapszula patikába is van erre a kiscsaj még nem halott róla na mindegy beruházok rá én is.
fibromyalgia az mit jelent?
Irjatok köszönöm a válaszokat rendesek vagytok jó itt lenni :)
Nekem duspatalint irtak a korházba na de az csak görcsoldo különbözõ tüneteink vannak hasfájásra stb mi vált be nektek?
Volt szalagszerû székletem is mindég székrekedésel küzdök de érdekes hasfájás görcsök eltüntek.
Találtam dietetikust kettõt is a közelbe holnap fel is hivom õket!
Várom a válaszokat szép estét.

Nincs jelen

#6171 2015-08-17 04:24

makkmarci
Tag

Erre már írtuk, hogy mit próbálj ki, rajta!
Attól, hogy minden nap igényled az írásokat, még nem leszel jobban...
Kezdd el, aztán ha változás van, segítünk...
Borsmenta kapszulát csak neten fogsz kapni szerintem, a nemrég linkelt szerintem tök jó!
Ha lehet, egyél olajokat is, persze mértékkel.
Halolaj, olívaolaj, Csodavárolaj 5! Ezek mind gyulladást csökkentõ cuccok.

Nincs jelen

#6172 2015-08-17 18:32

Jocika
Tag

Ja értem bár nem vagyok nyugodt a vékonybelem kimaradt a vizsgálatból!
Csináltasak azért még vizsgálatokat?
A duspatalint akkor is kell szednem ha alig van tünetem?
Halolaj kapszula is jó?
Felvettem a diatetikusal a kapcsolatot el se kell mennem Gödöllõre képzeljétek péntekenként a munkahelyemen rendel nem is tudtam örülök :)
Elõre is köszönöm a segitséget jól esik hogy irtok szeretem ezt az oldalt.
Megtaláltam a megoldást ha lusták az orvosok tovább vizsgálni ez mindenkinek szól aki nyugtalan http://bolthely.hu/arcanum/Onvizsgalati_TESZTEK

Szerkesztette: Jocika (2015-08-17 19:35)

Nincs jelen

#6173 2015-08-18 00:52

makkmarci
Tag

Jocika

Millió dolog van, ami a gyulladásokat csökkenti a szervezetben. Ezt röviden úgy lehetne leírni, hogy egyél rendes kajákat és figyelj az arányokra. Kell zsír, hogy a máj tisztulni tudjon, kell rost, hogy a belek tisztuljanak, stb.
Bonyolult dolog a szervezet, akármi cuccot nem lehet hosszú távon beledobni!
Általában az olajok jó hatásúak a gyulladásokra, természetesen a finomabb, jó összetételû anyagok hasznosabbak. A halolaj alapanyag a szervezet számára, neten sok hasznos infó van róla, nem részletezem, nézz utána.
A nemrég általam linkelt termékek között találsz olyan halolajat, amiben nagyon sok van és egész évre elég a viszonylag normális táplálkozás mellé.
Napi olajfogyasztást én amúgy is javaslok mindenkinek az általam felsoroltakból, alapélelmiszerek!

A vékonybél problémát én pl. akkor gyanítottam, mikor kajálás után 2-4 órával jöttek a fura tünetek. Diszkomfort, pukizások, kutyorgás, stb. Ha van ilyened, akkor lehet gond ott, ha nincs, akkor szerintem nagy gondod ott nem lehet. Mint írtam, nekem az oregánóolaj segített megoldani a problémát, az egyik legerõsebb baktériumölõ cucc azon a részen. Nemrég rny is írta a borsmentaolaj kapszulát, az sem lehet rossz!

Ami még fontos szerintem, hogy NE görcsölj rá egyik tünetedre sem, mert rögtön erõsíteni fogod! Nekem kb. fél év után múltkor ment a hasam valamiért (utólag nézve valami sima szokásos) és éreztem, hogy azonnal a régi parák jöttek elõ. Nemsokára megyek dolgozni, mi lesz késõbb, stb... Aztán melóban még fura volt a belem, de mivel sikerült egyéb dolgokkal elterelnem az egészet, így túléltem. Másnap még volt utóhatás, azóta ismét világbéke :-)

Két dolgot javasolnék úgy általában még, az egyikrõl többen emésztést javító hatást említenek (vékonybél), a másikat a vastagbéllel hozzák összefüggésbe...

http://shop.builder.hu/spirulina-es-egy … ZWQ0NDZmMA

http://shop.builder.hu/macskakarom-cats … ZWQ0NDZmMA

Mindkettõbõl láttam a Herbária-ban is, ha valakinek ez gyorsabb.

Szerkesztette: makkmarci (2015-08-18 00:55)

Nincs jelen

#6174 2015-08-18 08:48

Jocika
Tag

makkmarci
Én régen halolaj kapszulát szedtem lehet ismét meg probálom.
Nálam vékonybél tünet görcsöl néha fáj ezért nem ártana megnézetni lehet tapogatozunk és az szokott fájni szóval muszály meg nézetni.
Nálam pukizások reggel és este vannak ami elég fura hogy délután nincs.
Laktóz intolerancia még nem volt és hasi ultra hang se volt én sajnos mindég stresszes vagyok a munkahelyem elég streszes sajnos!
El felejtettem leirni volt bélfertõzésem tavaly szeptember körül sok antibiotikumot is szedtem persze probiotikumal azóta vissza térõ de ez már nem akar elmulni :(
Azt hiszem nem árt több vizsgálat korházba tükröztek de ez elég kevés hogy rávágják hogy ibs úgy hogy tovább kell még pár vizsgálat.
Mindég történik valami stressze sajnos sok meló vagy a fönök kioszt ha nem csinálom jól és pánikbeteg is vagyok azért adnak ki nekem sanaxot!

Nincs jelen

#6175 2015-08-18 13:19

pt
Tag

Jocika!

Nekem ami bevált:

Reggel: 1 szem coaxil + 1 szem frontin + 1 szem enterobene
Délben: 1 szem coaxil + 1 szem frontin + 1 szem enterobene
Este: 1 szem coaxil + 1 szem frontin

Ez így ebben a formában hasfogó hatású. Ha nagyon megfog akkor elég 1 szem enterobene is.

E mellé minden nap eszek egy Danonne Activia-t amivel együtt nyelem le a vitamin station cég ProbFlora probiotikumját. Nálam ez tökéletes székletet eredményez. A pánikrohamok is elhalványulnak, szinte már alig vannak. Persze ez csak az én problémámra megoldás.....de hasonló a tiédhez.

Nincs jelen

#6176 2015-08-18 23:58

makkmarci
Tag

Az utolsó döfést nekem anno szintén az antibiotikum adta meg, de nekem pl. a probiotikumok nem értek semmit. Sõt, volt hogy épp attól rohangáltam a budira.
Nekem gyógyszerek nélkül másfél évembe került, hogy 99%-ban jól érezzem magam. A türelem a legfontosabb, mert a rossz dolgok sem egy nap alatt alakultak ki! Legalább ennyi idõ kell a helyrehozatalhoz is...

Nincs jelen

#6177 2015-08-19 10:08

Jocika
Tag

pt nekem nem megy a hasam lehet nem követted az irásaimat eleinte ment de amire megtükröztek székrekedésem volt most viszont pont jó se kemény se hasmenés.
pt ibst állapitottak meg nálam.
makkmarci nekem az antibiotikum normix és a probiotikumtól lett székrekedésem mit szoltok a borsmenta teához itt kapható drogéria boltba az jó vékonybélre?
Tegnap egész nap fájdolgált a pocim ami érdekes ha székrekedésem van akkor is vizes a wc papir.
12-re megyek a házi dokihoz.
Szerintem egy hasi ultrahang még nem ártana.
Majd irjatok.

Nincs jelen

#6178 2015-08-19 10:32

havastáj
Tag

Jocika, ha mindenképpen érdekel a vékonybeled akkor kapszuláris vizsgálatot ajánlok, vékonybélkapszula pld az endokapszula.hu oldalon. Sajnos azonban ezek nagyon drága magánvizsgálatok ,melyeket az OEP nem finanszíroz.
Vagy MR enterographia.

Nincs jelen

#6179 2015-08-19 10:51

QpaK
Tag

A képeket nézve ez maga a mennyország. Itt voltál te is? Nem beszélve arról, hogy Székesfehérváron van. Annál meg tényleg csak Szentendre lehet klasszabb hely ;)
A kapszulával nekem még mindig az a bajom, hogy nem lehet mintát venni szövettanhoz. Illetve, hogy ugyan azt az elõkészítést igényli, mint a rendes tükrözés. Ezeket meg a ct is tudja, és olcsó is.

Nincs jelen

#6180 2015-08-19 11:07

Jocika
Tag

havastáj az MR vizsgálat nem tünik rosznak csak itt nem biztos hogy van a kapszulásat hagyjuk nagyon drága.
De egy hasi ultra hang is jó vagy széklet vér teszt könnyebb vizsgálatot szeretnék a vastagbél tükrözés után nem is csoda hogy félek a fájdalomtól.
QpaK a ct az hogy zajlik?

Nincs jelen

#6181 2015-08-19 11:13

QpaK
Tag

Mintha ott is valami löttyöt kéne inni, meg vénás kontrasztanyagot adnak.
Nekem nem volt ilyen vizsgálatom, felesleges lenne. A vékonybelem szerencsére makulátlan :)

( http://www.vital.hu/themes/sick/gyomor_ … page=0%2C4 )

Szerkesztette: QpaK (2015-08-19 11:14)

Nincs jelen

#6182 2015-08-19 11:25

QpaK
Tag

Szerintem te se csináltass több vizsgálatot. Nekem azt mondták, hogy az ultrahang, csak a durva elváltozásokat mutatja. pl rák... A széklet teszt csak arra jó, hogy kiderüljön van-e bélfertõzésed. Ha meg a vérképed negatív volt, akkor valószínûleg belül is "minden oké". :) Laktóz érzékenységre gyanakodhatsz, ha nem bírod a tejeset. Esetleg megpróbálhatod, hogy iszol egy pohárral...

Szerkesztette: QpaK (2015-08-19 11:36)

Nincs jelen

#6183 2015-08-19 19:34

Jocika
Tag

QpaK voltam dokinál azt mondta ha nem találtak semmit akkor ibsem van új gyógyszert kaptam dicetelt és apo-famotidont 40-mg ha nem jó irnak újat és újat.
Egyenlõre várok és iszok borsmenta teát is ha étvágyam van és napi 2 székletem van akkor ez ibs lenne érdekes amúgy.
Mondjuk volt gyomor tüki elõtt napi 4 volt.
Egyenlõre nem lessz vizsgálat én nem sima széklet tesztre gondoltam széklet vér tesztre.
Probáltam a tejet nem bünös bár van még az étel érzékenység is bizonyos ételekre vagy étel allergia hogyan vizsgálják õket?
Majd irjatok köszi.

Szerkesztette: Jocika (2015-08-19 19:35)

Nincs jelen

#6184 2015-08-19 22:48

RealHero
Tag

Még mindig nincs szövettan eredményem.A dokim még vékonybél passage-t is akar csináltatni mert az sem volt még.Hogy ebbõl mikor lesz valami és hogy mikor fogok kapni valamit a bélgyulladásomra azt nem tudom.Jó ha szeptember közepére lesz valami kézzel fogható.Nem szeretem ezt az egy helyben toporgást.Jó lenne már jobban lenni:)

Mi ,sorstársak vagyunk és bár nem vagyunk egyformák és különbözõek az életeink ,mégis kíváncsi vagyok ti hogyan élitek meg a következõt:
Nekem két jó barátom is éppen a nõjével a tengerparton nyaralt és pont akkor mentek amikor én (hawaii helyett )éppen tükrözésre mentem.
Adott a kérdés ti nem vagytok irigyek a "normális"emberekre?Engem kegyetlenül dühít ez a élethelyzet és az hogy más meg hogyan van.
Szóval ti hogyan élitek meg.Akinek van kedve írjon

Szerkesztette: RealHero (2015-08-19 22:51)

Nincs jelen

#6185 2015-08-20 09:59

csumpimalac
Tag

Szia! Én sem tudom elfogadni ezt az életet. Én sztómás vagyok, és a színházi karrierem ment rá a betegségemre. Sosem volt más életcélom, csak a színház, gyerekkorom óta erre készültem, rengeteg idõt, energiát beleöltem, és egy pillanat alatt a semmivé lett az egész. Mondják, keressek más életcélt, de nem tudok. Most csak élek egyik napról a másikra. Tudom, hogy ez nem jó, de ez van.

Nincs jelen

#6186 2015-08-20 11:52

TimiBudapest
Tag

Sziasztok!Nem tudom jo helyre e irom,de rá találtam az oldalra,és regisztráltam!A segitségeteket szeretném kérni!Probálom rovidre fogni!2 éve szulés után fertozést kaptam a korházba,sokáig láz antibiotikumos kezelésem volt,majd 2 mutét.Pár hnap mulva mentem orvoshoz a hasi gorcseimmel,és a hasmenéses panaszokkal,vastagbéltukrozésen megállapitották hogy chon beteg vagyok már lassan 2 éve.Eddig elég volt a SALAZOPYRIN,.De most az utobbi 2 honapban egyre nagyobb a baj,15 kg fogytam,.Nagyon nem orultem az IMURANNAK.A hamam ko kemény,és akkora mint ha 6 honapos kimama lennék,3-4 napig olyan gorcseim voltak hogy szo szerint nem tudtam felállni az ágybol,,amugy mind ez rá huzodik az egész hátamra,gerincemre,menésemre.Most ezeket szedem:IMURAN,SPIRON,FURON,PRANTOPRAZOLE-TEVA,CALCICHEW-D3,Nagyon nem jol érzem magam.,fáj mindenem,hányinger,nincs étvágyam ugy tomok magamba egy kis kaját a gyogyszerek miatt,Szept.3 án mennem kell egy egy vastagbéltukrozésre.Adjatok nekem légyszi tanácsot!!Pl: a haspuffadásomra mi lenne jo?Vagy szerintetek mutessem meg magam,le kéne vágassam a nem mudodo bélszakaszomat,,milyen bajok lehetnek belole?A biologiai kezelésrol mit tudtok?Koszonom!

Nincs jelen

#6187 2015-08-20 12:06

QpaK
Tag

Régebben mindent lazábban vehettem és úgy is sikereket tudtam elérni. Amióta beteg vagyok, óriási erõfeszítésbe kerül, hogy ugyan azt a szintet hozzam, mint korábban, de sokszor még az sem megy.
Tegyük fel, hogy jó vagy 60 méteres futásban. Nem görcsölsz rá és lazán a top 3-ban végzel. Aztán beteg leszel és hirtelen mindenki 40 méterrõl kezd. Akármennyire erõlködsz, nem leszel már soha a top 3-ban! Ilyen az életem, tök mind1 mirõl van szó. És ezen az csak ront, ha a környezetemben dicsérnek. Mert mindig az van, hogy a "betegséged dacára ezt is megcsináltad!" :(. Elég ha én tudom, hogy ment volna jobban is. És mivel korábban nem voltam olyan lelkiismeretes mint most, sosem tudom meg a tényleges határaim.

Szerkesztette: QpaK (2015-08-20 12:06)

Nincs jelen

#6188 2015-08-20 16:40

RealHero
Tag

Timi! Van ezen a fórumon külön crohnos részleg ha jól tudom ,ott többet tudnak neked segíteni.
A puffadásról meg annyit hogy ki kellene deríteni miért puffadsz,utána lehetne tovább lépni.Mi itt többen sikeresen használjuk a bélben oldódó borsmentaolaj kapszulát.Pár oldallal korábban írtam linket is hozzá.Espumisan nem fog semmit érteni ,mert az csak tünetet kezel.

Nincs jelen

#6189 2015-08-20 17:37

rny
Tag

Engem is borzalmasan dühít. Tényleg ez a jó szó. Haragszom arra, ha mások jól érzik magukat, utazgatnak, vacsorázgatnak, kirándulnak éééés a többi. Engem ez a része jobban megérint mint amit qpak ír, bár azzal is tulajdonképpen egyetértek, de azért az élethez kell egy nagy adag szerencse. Nekünk így szar, másnak máshogyan, és mondjuk az érvényesülés, karrier más tészta. De lehet, hogy rosszul értem qpak és te nem is így értetted :)
Én úgy érzem, hogy jól teljesítek, igaz, hogy biztosan nehezebb mint másnak emiatt. Ezt még el tudom fogadni, sõt valójában pótléknak is használom ahelyett, hogy mulatoznék valahol. Valójában a karrieremnek tulajdonképpen jót tesz a betegségem...  de szoktam úgy érezni, hogy ennyit még egy egészséges is alig bír el, akkor én mit akarok?
Nekem a szórakozás ami iszonyúan megsínyli a betegséget, tényleg a szociális életem 0. Egy ideig eröltettem a találkozókat, programokat és utazást de aztán arra jutottam, hogy igazából ezeket a helyzeteket nem is tudom élvezni és csak szenvedést okozok magamnak, így elengedtem. Sajnos.
Most ez eléggé pesszimistára sikeredett, ugye? :) Éppen nincs valami jó kedvem, mert már megint elõfordulnak a tüneteim minden erõfeszítésem ellenére és ilyenkor nagyon félek, hogy ez tényleg örökké fog tartani. Pedig én alapvetõen elhiszem, hogy elmúlhat ezektõl, példák is vannak rá és nekem is azért mûködik - kb 8 elképesztõen jó hét van mögöttem, sokat sportoltam, az erõnlétemet is visszanyertem és már gondolatban utazásokat szerveztem az õszre. Csak nem tudom, hogy idõnként miért baszódik el az egész magától. Nagyon türelmetlen vagyok. Azzal nyugtatom magam most, hogy makkmarci is írta, hogy hosszú folyamat volt mire jobban lett (ebben amúgy voltak hullámzások, vagy csak idõnkénti rosszullétek???). De hát hiába, ilyenkor az ember a kezét lábát eldobja, hogy itt a világ vége, visszajött minden és a mai napnak annyi is.

Nincs jelen

#6190 2015-08-20 18:36

QpaK
Tag

Én élnék a dínom dánommal, ha lenne rá lehetõségem. Inkább bepelenkáznám magam, de szívesen elmennék haverokkal kajálni, vagy kocsmázni. Amíg a közelben voltak, addig éltem is ilyennel, de már külföldön vannak. Ami engem dühít, hogy gyógyszer nélkül képtelen vagyok létezni. Ha nem szedek medrolt és nem lövöm magam, akkor kórház. Félelmetes, hogy ennyire egy orvos kezében vagyok. A munkám sok külföldi utazásból állt volna. Ehhez képest most a megyét nem tudom elhagyni és jó ha ebben a munkakörben egy irodai alternatíva összejön majd. :(

Többször gondolok arra, hogy jobb lenne nekem bél nélkül. Ha megszoknám a sztómát és nem esnék vissza. Nem kéne ilyen gyógyszereket szednem. És még ha zsákot is kell üríteni, valahogy talán élhetõbb lenne. Elhagyhatnám az orvost...meg az országot is. :)

Nincs jelen

#6191 2015-08-20 19:00

QpaK
Tag

Több idegesítõ dolog is van persze. Ez a gyógyszer/teljesítmény mérleg állandóan elõjön. A szteroidtól agyilag zombi vagyok. Megesik, hogy olyankor van vizsgám, amikor szedem. Hát ekkor vagy nem szedem be és elmegyek fájós hassal, lázasan hasmenéssel, de tiszta fejjel. Ilyenkor tuti ki kell mennem wc-re. Vagy pedig a szteroidtól tünetmentes leszek, de agyilag zokni. Most itt volt a forgalmi vizsga, ahol parkolásnál a kezem görcsbe állt és az ujjaimat úgy kellett visszafeszegetnem. Szintén a medroltól, mert kivonja a káldiumot a szervezetbõl. Rögtön arra gondoltam, hogy remélhetõleg nem vették észre. Még jó, hogy nem a lábammal történt. És poén, hogy 10 perce írtam alá, hogy nem szedek semmi olyat, nem ittam és vezetésre alkalmas állapotban vagyok. A másik a biológiai, amit 2 nappal elõbb adtam be, hogy túl legyek a mellékhatásain. Amikor a beadás után másnap vezettem, mindig tompák voltak az érzékszerveim. Nem volt balesetveszélyes, de nem értettem mit mond az oktató: Merre menjek?
És ez csak két kis példa, miért nem akarom én ezt!

Nincs jelen

#6192 2015-08-20 19:57

Jocika
Tag

Újra itt tegnap jól voltam a diceteltõl ma reggel székrekedés utána 3 órával ismét hasmenés ez borzalmas igy megkeseriti az életem ma 2 szer ment a hasam és fájt is majd nem egész nap és felerösödött a bélmozgás is most estére már jobban vagyok.
Olvastam a dicetel mellékhatásába benne van a hasmenés is én úgy gondolom 2-3 napot kell adni neki sõt nem is tudom a gyógyszernek tudható be ez az egész mert az ibsnek is betudható.
Holnap veszek étkezési naplót ami jegyezni fogom az 5-szöri evést idõpontot sõt a széklet idõpontját s a széklet jellemzõjét hasmenés vagy kemény stb.
Biztos lessz jó pár tiltott étel de muszály lépni ha jóbban akarok lenni a hemorid végbélkrémet szoktam használni ha már fáj a végbelem nekem bevált nagyon is és nedves wc papirt használok :)
Amúgy nem is tudom mék a jobb a székrekedés vagy a hasmenés de a közepes jobb volt ami pár nap után elilant kiderûl pár nap után hogy az ibs vagy a gyógyszernek tudható e be.
Majd irjatok olvaslak itt tikteket és látom tik is szenvedtek :(

Szerkesztette: Jocika (2015-08-20 19:58)

Nincs jelen

#6193 2015-08-21 04:00

makkmarci
Tag

rny
Bõven voltak hullámzások, ha így nézem, egy félévben egyszer most is van. De az meg szinte a tök egészségeseknél is elõfordul!
Nálam legutóbb két olyan esetben volt, amin utólag nem lepõdtem meg: a sok forróbb leves és a kávé utáni ginseng.
Ezeket kerülve konkrétan már semmi gondom. A kitartás fontos, ha mindig újra elkezdesz félni (ha jogos is), akkor soha semmi nem lesz jobb. Én csakazértis csináltam, mert valahogy tudtam, hogy az adott izé, amit épp szedtem, jó kell hogy legyen. Persze rengeteget olvastam utána, de talán sikerült összeraknom a képet a test egészét illetõen...
Azért doktornak még ne hívjon senki :-)))

Nincs jelen

#6194 2015-08-21 11:52

rny
Tag

Qpak

én nem vagyok hõs típus :) Sajnos én ezt nem veszem olyan egyszerûen, hogy bárhol elmennék wc-re. Meg idegeskedem. Ráadásul most a diétával nem is ihatok semmit. Ez nekem rohadtul hiányzik, hogy elmenjek, megigyak pár fröccsöt és kieresszem a gõzt egy kicsit, de utána nagyon meg kéne fizetni az árát. :(
Hát a te munkakörödnek nem használ a betegség, az biztos. Tulajdonképpen az enyémnek sem, de én azt nagyon jó hatásúnak tartom, ha az ember tényleg szereti amit csinál és hajlandó sok áldozatot hozni érte ilyen téren. Sokszor érzem úgy, hogy minden szar, de ez az egy tartja magát és szépen halad, és tulajdonképpen arra szoktam gondolni, hogy addig is míg meggyógyulok ezzel foglalkozom :) Mert ugye nálam ez a lehetõség elképzelhetõ, sajnos nálad pedig nem.
Ha most valami romkocsmában merengenénk és megkérdeznél, én azt mondanám válaszd a sztómát. Szerintem jobb lenne az életminõséged és az az egy ami számít. Csak a gond ugye, hogy az végleges, nehogy közben kitaláljanak valami olyan gyógyszert amivel ellehetnél. (miért nincs amúgy bélátültetés?)

makkmarci

én is kitartok, nem fogom feladni se a diétát se a cuccokat amit szedek. Ebben teljesen eltökélt vagyok. Csak hát ilyenkor megijedek és egyébként is rettenetesen türelmetlen ember vagyok.
A hullámzások konkrétan mit jelentettek? Mennyi idõnként és mi fordult elõ?
Érdekes, hogy fõztem egy húslevest - kivételesen nem csak az alaplét, hanem zöldséggel. És szerintem most azóta vagyok ilyen szarul, mégpedig a zöldségek miatt. Fel is puffad tõle a hasam, ettõl fáj is és a hasmenés is megérkezik. Lehet, hogy erre még nem voltam felkészülve. Csak mondjuk érdekes, mert ha külön eszem a répát semmi bajom.

Amit viszont mindenkinek tanácsolok az a sport. Teljesen kicseréltek! Minden nap biciklizem és úszom, mondanom se kell, hogy az elején kb 2 perc alatt fáradtam el. Le voltam már épülve. De mostanra már nagyon megy és végre újra vannak izmaim!!! :) Ettõl sokkal jobb a közérzetem.

Szerkesztette: rny (2015-08-21 11:56)

Nincs jelen

#6195 2015-08-21 18:20

Jocika
Tag

Én nem sportolok a munkám majd nem sport :)
Mai napom!
Megvettem a étkezési naplót ami nagyon tetszik ma is ettem rizsát érdekes ma elmaradt a hasi görcs fájdalom de székelési ingerem egész nap volt kiürületlenség érzése.
2 székletem volt reggel picit lágy délután kemény igy nem a gyógyszer a felelõs.
A melóba én is erõsõdöm biciglizni persze szoktam boltba ilyen helyekre inkább a hasmenés gyengit le engem ibses betegek vannak orvosok akik leráznak ne hagyátok magatokat az ibs 3 csoportba osztható a 3-madik az mikor orvosokat járjuk nem tudjuk elhinni hogy ilyen betegség létezik és pszihologusokhoz járnak ez a legsulyosabb a 3-madik csoport!
Az ibst komolyan kell venni ez 1 komoly betegség még ha nincs szövödménye akkor is hisz kilodunk csak sajnos vannak orvosok akik rá legyintenek probálnak lerázni stb ami nekünk nem esik jól!
Majd irjatok :)

Nincs jelen

#6196 2015-08-22 20:15

makkmarci
Tag

rny
Hullámzás alatt azt értem, hogy nekem is volt egy olyan átmeneti idõszakom (a nagyon rossz és a mostani jó között), amikor szinte tökéletesnek kezdtem hinni magam (pl. egy hónapja okés voltam), aztán meg egyszer csak volt 20 másodpercem, hogy elérjek a wc-re. Volt ilyenem meló közben is, gépek között, amikor gyorsban ott kellett hagynom mindent...
Na ilyenem nem volt már jó fél éve.
A húsleves téma ismerõs, egy komplexebb enzimmel is ki kellene próbálnod ugyanezt! Én azóta fél adagban és jó langyosan meg tudom enni, elõtte úgy sem. A halászlé szintén ilyen. Érdekes, mert a bab- és a borsóleves nem volt ilyen vészes nálam.
Jelenleg ez egy nagyon király cucc:

http://shop.builder.hu/emesztest-segito … p12187#faq

Szerkesztette: makkmarci (2015-08-22 20:56)

Nincs jelen

#6197 2015-08-22 20:22

havastáj
Tag

Sziasztok,

Hát én is folyamatosan úgy érzem, hogy azóta jóval kevesebbet érek,mint a többiek amióta (lassan 2 éve) ebben a betegségben kínlódok. Sokszor érzem azt, hogy kész ,vége, sokszor látom a dolgokat ,sõt csak így látom: pesszimistán és minden nap minden órájában az van az eszemben, hogy ennyi volt a fiatalságom, az egészségem, az átlag életem és innentõl már csak lefelé megy. Mostanában folyamatosan az jár a fejemben megérem e a jövõ évet.( Eljuthatok e mégegyszer Erdélybe a feleségemmel, mert ez év júniusában az a 3 nap olyan csodás emlék volt.) Mindenki mondja, hogy próbáljak pozitívan gondolkozni, de könyörgöm, ha egyszer nem megy.
Persze tudom vannak sokkal betegebbek is....de én sem tudom, hogy mi lesz holnap vagy azután...stb
Egyetlen örömem a családom, akik nagy szeretettel vesznek körül, de látom, hogy már õk is kikészültek ezalatt a 2 év alatt, hogy mivé lettem.
Nemrég voltam egy gasztroenterológusnál aki  már már a crohn tudatod ,félelmet kivette a fejembõl.....de csak nem hagyott nyugodni "kórságom", magyarul nem hiszek a semmitõl van tünet dolgokban, így böngészni kezdtem újból a netet.
Hasmenés, fogyás....a fõ tüneteim, a pajzsmirigyem csak az ismeret betegségem....most nagyon erõsen a hypophizis adenoma és Addinson-kór körül forog az agyam, hogy nem e valami ilyesmi, vagy mellékvese gondok.
csakhát ugye a laborok negatívak..... (hála Istennek)

Qpak azért a kapszula endoszkópiáról sok rosszat el lehet mondani, de nem ugyanaz ,mint a ct, mivel a ct nem látja a bél nyálkahártyáját :) igaz szövettant nem lehet venni vele.....
belementem most ebbe a 252 féle ételallergia tesztbe is, még az eredmény nem jött meg, de nem igazán hiszek benne...de megcsináltattam, mert a fõorvosnõ javasolta, és , ha nem hallgatok rá, akkor meg az van, hogy nem fogadok szót.

Az állapotom változatlan, 3-4 napig hasfogóval jó volt, napi 1 széklet, formás, ma délelõttös voltam, nem tudtam a munkahelyen wc re menni, mire hazaértem már görcsök, elõször norm. nagy adag széklet, aztán 2-3x hasmenés..aztán miután kijött a fájdalom megszûnt...a szokásos "roham"
de már kezdek a bél mozgásának problémájára is gondolni, mert, ha nem tudok norm.-an wc re menni , abból mindíg gond van késõbb.

nos nálam így telnek a napok....

Nincs jelen

#6198 2015-08-22 21:51

pt
Tag

Folytasd a hasfogózást. Napi 2 szemet szedek az enterobenébõl, van, hogy 3-at is, de van mikor csak 1-et. attól függ mi a napi feladat. Ha csak otthon vagyok akkor reggel 1 szem. Ha megyek is valahová, akkor reggel és délben is egy szem. Ha van esti program, akkor van, hogy késõ délután is beveszek egy szemet. Nincs hirtelen bélmozgás, nincs idegesség, nincs pánikroham, nincs hasmenés. És kész.....

Hála égnek az 50-es enterobene olcsó :D

Nincs jelen

#6199 2015-08-23 16:21

Tyuttyer
Tag

Sziasztok.

Örülök, hogy találtam ezt a fórumot, így közvetlenül az IBS-ben érintettek láthatják.
A természetébõl adódóan sajnos mindenkinek nem hozhatok enyhülést, de remélem, hogy sokaknak talán ez lehet a megoldás. Elõrebocsájtom,h csodaszert nem tudok kínálni, de ha enyhülnek vagy esetleg megszûnnek javában a tünetek egyeseknél az már önmagában csodaszer.
A fórumba beleolvasgatva látom,h nem húzom az idõt azzal,h pl a tüneteket részletezzem.
Ahogy látom sokaknál nevezzük úgy, hogy minden klasszikus és még néhány a ritkább tünetek közül is megtalált magának...
De engem, gondolom sokad magammal nem is a szokásos fájdalom érzés zavart már a végén, azzal úgy voltam már, hogy "mindent meg lehet szokni", mindinkább az ember letört hangulata, rossz kedve vagy inkább kedvetlensége, a társadalmi életbõl való "kirekesztettség" (olyan értelemben,h önként vonul börtönébe soxor az ember)
No engem inkább ez készített ki a végére,,,, aztán fogalmazzunk úgy, hogy megelégeltem egyszer csak, és tenni akartam valamit, bármit, akármit, hogy visszakapjam a régi életem. Nem vagyok egy kirívóan spirituális ember, de úgy éreztem, hogy ha más nem is de az a lehetõség ott van a kezemben, hogy legalább megpróbálom "megfigyelni" a saját életem azon aspektusait melyek "automatikusak" és talán ezért nem veszem észre, illetve ha bármitõl kicsit is jobban érzem magam (még ha az csak rövidke, akár pár pillanat) Ezen hosszadalmas folyamat eredménye az ami rajtam segített, és remélem talán másokon, sokakon, is. Így kialakult összesen 4 olyan "tevékenység" melyeknek az együttesében rejlett az enyhülés.
Most szólok elõre, hogy ezek között van ami így magyarázat nélkül igencsak furán hangzik majd, de nagyon sok lenne ha mindent részleteiben elmondanék, hogy miként jutottam el addig. Illetve elõre szólok arról is, hogy csak a kitartók lehetnek elõnyben, de úgy gondolom sokaknál már bármi jöhet csak használjon!
No ez sem hoz már másnap sikereket, sõt akár addig is eljuthat az ember, hogy "-na ez sem ér fabatkát sem" megállapítással a szõnyeg alá sepri.
Mást nem mondhatok mint, hogy az összes gyötrõ tüneteim 95%át hosszú idõkre legyõztem, és ha meg is jelenik már csak árnyéka régi önmagának! Akinek ez elegendõ és "magára ismer" annak hajrá!!

(Természetesen én is tudom, hogy munka meg család, meg kevés idõ,,,stb, ismét nem mondhatok mást mint hogy valamit valamiért, ezek a minimumok amúgy is amit bárki megtehet magáért)

Az elsõ ami lényeges, és ha másként nem megy akkor ki kell dolgozni rá egy módszert! Az a napi minimum 2 liter sima szénsav és bármi mentes VÍZ! Tehát itt csak annyi történik, hogy a biztosan látatlanul elégtelen folyadékháztartását rendezi az ember! És az a 2 liter az tényleg a minimális, és természetesen a kv-n, levesen, üdítõn és mindenen felül! Aki jobban bírja annál a 3 liter sem gond! Meg kell szokni, és nagyon fontos.

A második. IBS-nél kiemelt fontossággal bír a stressz. No ezt én mindig is gyanakodva néztem, csupán azért mert szerencsére nincs jelen a stressz nagy mennyiségben, sõt én úgy vélem "véltem", hogy ezt teljességgel kizárhatom. Nyugis meló, nyugis család, nyugis élet,,, elkönyveltem,h hogy ez nálam zsákutca. Egészen addig amíg egy beszélgetésben egy pszicho-mókussal valamelyik adón a stresszrõl el nem ejti azt a mondatot,h -mindenkinek megvan a maga stressze... Hmm. Úgy éreztem annyit megér,h megpróbálom ennek az esetleges jeleit megfigyelni magamon, de nem adtam neki sok esélyt... De aztán találtam valamit, és ez a második házi feladat..
Azelõtt szemet sem szúrt, hogy amikor leülök,,, enni, tv-zni, a gép elé,,,bármiért, a lábammal azonnal "táncolok", rázom fel-alá, mozgatom,,,értitek!
Nem feltétlenül ugyanez, de bármi ami erre emlékeztet valakit, az fél siker!
Azonnal és végérvényesen be kell fejezni ezeket az "önkéntelen" táncolásokat. Kézzel, lábbal, akármivel!
Ha ülünk, fõleg ha sokat kell pl a munka végett, akkor bármennyire is "fárasztó" de egyenes derékkal, és minden felesleges önkéntelen mozgás nélkül!! Szintén rendkívül fontos ezeket megfigyelni és azonnal megszüntetni!

A harmadik és a negyedik egy csoportba sorolható. Mozgás! És írom is, hogy nálam pontosan mi is segített!
Összesen 1.5 óráról beszélek napi szinten. Ennél nem kell több, de sajnos kevesebb sem elegendõ!
Az egyik nagyon egyszerû, gerinctorna. Nem baj ha valaki úgy érzi a gerincének semmi baja!!!
Nekem a youtube kínálatából a témában több is bejött. Tessék körbenézni, ezek olyan 8-10 perces gyakorlatok.
Nem is írok konkrét linket, ezek lényegében hasonlóak! Ez napi 2x10 percet vesz el az életembõl. (igaz hozzáad 16óra tünetmentességet:))

És a negyedik ami szintén mozgás, azon belül a séta, de nem a tinglitangli fajtából.
Nálam ez napi 6-km max 1 óra alatt. Tehát nevezzük erõltetett menetnek. Itt se nézze azt senki, hogy most akkor adott a napi 6-km 1óra...stb, Nekem hosszú a lábam, magas termetem van.
A lényeg, hogy mindenkinek megvan a maga erõltetett menete. Az a fajta járásmód amit sosem használ az ember, kizárólag ha már borzalmasan el van késve valahonnan és 100 ember rá vár...:) Szóval értitek.
Igen tudom kimerítõnek hangzik, és azt is tudom, hogy sokaknak a környezete sem alkalmas erre, de nem ismételném magam.
Tehát napi 1 óra tempós séta, melynek úgy vélem a csípõ rendes átmozgatása van a hátterében, így szerintem a lépcsõzés pl 2-3asával lépve felfelé szintén hasonló hatást fejt ki.

Ennyit írhatok Nektek a magam történetérõl, és ezt is igyekeztem rövidre szabni:)
Láthatjátok, hogy nincs a birtokomban csodaszer, de úgy érzem egy próbát a kitartóbbaknak megér. Nálam 3 hét, 1 hónap után kezdõdtek el-el maradozni a tünetek. Ezeket én szigorúan betartom magamnál azóta, és semmiféle orvosságot, gyógyszer nem szedek, 2-3 naponta 1 normafloret ha el nem felejtem, de tényleg ennyi.
A fájdalmak eltûntek vagy annyira enyhültek,h nem zavaró (észre sem veszem), ehetek "ismét" szabadon, de azért a nehéz kajákra odafigyelek jobban, eszem rostokat, aktiviát, zabot idõnként,,, ezeket csak azért írom,h a régihez képest azért ezekre attól függetlenül jobban figyelek mint azelõtt.
Ennyi. Ha mindenkin nem is segíthetek, de remélem sokakon!:)

Javulást mindenkinek!
Üdv, Tyuttyer

Nincs jelen

#6200 2015-08-23 23:51

makkmarci
Tag

Tyuttyer
Nem írsz hülyeséget, ezeknek a dolgoknak tényleg van szerepe. A sok tiszta víz az egészség záloga mindenkinek!
Én ehhez adnék 2x1000mg C vitamint is.
A stressz szintén érdekes dolog, stresszmentes élet nincs, de törekedni kell rá. Sajnos itt a körünkben sokan rá vannak görcsölve a problémájukra, persze érthetõen, de a tudatnak valahogy uralkodnia kellene rajta, ez sajnos nem mindenkinek megy könnyen.
A mozgás meg evidens, az anyagcsere alapja. A gyorsgyaloglás a legjobb súlyoptimalizáló mozgás! Ha a kezek is dolgoznak, akkor 140 lesz stabilan a pulzus, a legjobb zsírmozgató tartomány. De csak fél óra után kezd el mûködni. Én heti kétszer nyomtam 9,5 km-t, másfél óra alatt. Két hónap alatt lement 91-rõl 84-re a súlyom és nem jött vissza! Közben ugyanúgy ettem, mint elõtte.
Szóval tényleg nem csodaszerek, de mindenki számára megfontolandó...

Nincs jelen

IBDoktor

Láb