#6251 2015-09-06 04:50
- makkmarci
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
rny
Nekem kb. másfél év volt a durva idõszak és kb. két év, mire nagyjából helyreállt a dolog. De én amint feleszméltem, hogy valami nagy gáz van velem, azonnal a neten lógtam szinte minden éjjel és szûrtem mindent, amit csak lehetett. Szerencsére bejött. A vastagbeles témára a mai napig a grapefruit a legjobb szerintem! De csak a bél rendszeres tisztításával együtt (útifû, zab, stb.)...
Nekem a szigmánál kezdõdött, aztán röviddel utána a haránt vastagbél volt durva. A vékonybélre csak a kaja utáni hasmenések által jöttem rá, de használt is a kúra (emelt zsírbevitel, olajok).
A késõn kapcsolás hiba, de minél erõsebb és kitartóbb vagy, lesz eredménye! Közben vissza is eshetsz, ez a gyógyulás normális része és lehet több alkalommal is! Asszem az oregánós oldalak valamelyikén olvastam errõl többször is...
Nincs jelen
#6252 2015-09-06 09:22
- pt
- Tag
Nekem az SSRI okozott némi gondot szex terén. Férfiként ez nem jó. Konkrétan elsõ idõkben nagyon nehezen jött össze az orgazmus, persze a nõi nemnek ez jól jön :D ezért is adják az ssri-t korai magömlésben szenvedõknek is.
Nálam az elsõ pár napban bódító hatása volt, én ugyanezen hatóanyagút szedtem mint amit te kapsz. Ezen kívül mást nem vettem észre. Szájszárasság esetleg. Túladagolva meg bizsergés az agyadban és még jobban rosszul vagy mint voltál.
Én ezért váltottam az SSRE-ra a coaxilra, ennek nincs mellékhatása és 0,5-ös frontinnal kombinálva 3x1 adagban ez szépen helyrerakott + a napi 2 db enterobene és az activia a probflorával. Hogy most melyik ezek közül a tuti vagy mind így egyszerre a jó....nem tudom. Bármelyiket abbahagyom visszaesek, így szedem, eszem õket.
Nincs jelen
#6253 2015-09-06 12:01
- RealHero
- Tag
Sziasztok.Még mindig szabadságon van a dokim igy még mindig semmit nem kaptam a bélgyulladásomra ami az augusztusi tükörnél derült ki.
kb 2 hónapig tünetmentes voltam,de 3 napja megint felkelt éjjel a görcsös hasmenés.Hogy ez attól van mert megint emelni kellene az snri-t vagy azért mert apám majdnem majdnem meghalt a héten(vérrög a szivénél) és a nagy stressz okozta,nem tudom)De minden esetre nagyon nem örülök neki .
Nekem is sexuális zavart okoz az snri,ennek ellenére bízom hogy neked havastáj be fog vállni
Nincs jelen
#6254 2015-09-06 15:03
- havastáj
- Tag
Hát igazán sajnálom, hogy nem vagy jól, ez tényleg ilyen magmagyarázhatatlan hullámokban jelentkezõ betegség lehet.... magamon is ezt tapasztalom.
Hogy sexuális zavart okoz, az érdekel a legkevésbé, már ez a része a dolgoknak rég nem érdekel amióta kínlódok ebben a betegségben.
Én enyhe remegést, fejfájást, feszültséget és olyan furcsa érzéseket érzek amióta szedem, bár ez nem sok (3 napja).
Hát biztosan közre játszhatott az ami otthon a családodban történt, hiszen, mint tudjuk náluk "beleseknél" az ideg rögtön a bélrendszert támadja, vagy felgyorsul a bélperisztaltika.
De elvileg úgy nézegettem, hogy nemcsal loperaimd készítmények, hanem bizonyos görcsoldók is talán talán bélmozgást lassítják, ami ugye nekünk jó lenne.
Nincs jelen
#6255 2015-09-06 19:26
- QpaK
- Tag
Nyálcsorgatós jelenet következik, megtekintése csak nagykorú felügyelete mellett!
Ez volt az ebédem...
<kép>
... Ami egyben a jelenlegi poklom is. Azt gondoltam bélbarát, de jól szétcsesztem vele a hasam. Valószínûleg a salátát és a bort nem kellet volna erõltetnem. Ti megtudjátok állni, hogy zabáljatok?
Szerkesztette: QpaK (2015-09-06 19:26)
Nincs jelen
#6256 2015-09-06 21:14
- RealHero
- Tag
qpak:bátor voltál,én a bort semmilyen körülmények között nem vállalnám be.Azonnal kijönne belõlem.Sõt életem legelsõ ibs gyanus tünetei 15 éves koromban kezdõdtek a Martinitõl ami ugye egy cukrozott fûszerezett bor.
Havastáj:Teljesen normálisak a tüneteid.Tarts ki jobb lesz pár nap mulva
Nincs jelen
#6257 2015-09-06 21:21
- havastáj
- Tag
Áhh a bortól én is kikészülnék. Emlékszem régen 3-4 éve volt, hogy leültem ismerõsökkel és bizony felesek+bor elég sok bement és semmi bajom nem volt tõle. 4-5 felest és 1 liter bort simán megittam. De most....pfffff
az az igazság az érzékeny, irritált belek nem bírják az alkoholt. De sztem én ettõl a salátától is becsikarodnék bor nélkül.
;-)
Nincs jelen
#6258 2015-09-07 02:03
- makkmarci
- Tag
Qpak
Én inkább sörözök, bár a Szeremley féle Szemelt Rizling a kedvencem :-)
A zabálási kényszer a cukorral és az inzulinnal áll összefüggésben, erre a legjobb megoldás a króm bevitele...
A szerintem legjobb erre:
http://shop.builder.hu/kromkeszitmenyek … ZWQ0NDZmMA
Akinek falási ösztönei vannak, bátran ajánlom!
Hozzáteszem, érdemes lenne tudni, hogy a saláta vagy a bor tett be neked? Vagy a husin lévõ öntet?
Én ennyi ebédtõl éhen halnék :-)
Salátából kb. az ötszörösét enném (paprika, paradicsom, kígyóubi, saláta, fokhagyma, retek, olívaolaj, só), a husi legyen inkább kevesebb, pár szelet.
Én ma pácoltam 4 szelet karajt mustáros-pirosaranyos-tabascos pácban, abból kettõt vacsira sült krumplival, kettõt meg holnap ebédre salival. Estére túrós-tejfölös-körözöttes valami lesz a fehérje bevitele miatt.
Ha lehet, minden nap pár kanálnyi finom olajat vigyetek be (olíva, halolaj, csodavár 5.), létfontosságú!!!
Nincs jelen
#6259 2015-09-07 08:33
- QpaK
- Tag
Bort máskor is ittam már, de mindig kis mennyiségben, hogy ne legyen baj. Sörbõl viszont keveset sem tudok inni. A szénsavas általában nem megy, na meg a komlóra is gyanakszom, nagyon puffadok tõle. Egyébként csirke sajttal és paradicsommal...kifejezetten bélbarát. Szerintem a saláta volt a hunyó, mert az tömény rost: nyers répával, uborkával, fokhagymával és ropogós levelekkel. Éreztem ahogy végigment rajtam. Elõször jobbra fájt, majd középen, aztán balra. :) Zabálást úgy értettem, hogy hiába sejted, hogy ártani fog, csak megeszed. Sem a súlyom, sem a gyomrom mérete nem engedi, hogy sokat egyek. Nagy eredményem egyébként, hogy 43-ról 46 kilóra tornásztam magam. Szombaton ebédre pl pizzát rendeltem, azzal nem volt gond és maradt másnap reggelire. :D Van olyan nap, hogy pár falatot is nehéz legyûrnöm, de néha egy fél tepsi süteményt is percek alatt benyomok. Igazad lehet, hogy az inzulinnal függ össze. Úgy tudom a medrol erre is hatással van és tényleg kéne valamit csinálni vele. Már csak azért is, mert ismerek olyat aki cukorbeteg lett tõle. Amit linkeltél jó lehet az ellen is? Nincs raktáron :(
Nincs jelen
#6260 2015-09-07 08:53
- pt
- Tag
A saláták és káposzta rostos dolgok nekem is odatesznek nem is eszem õket. Maradj a húsnál azzal nincs gond soha. Lehet bármilyen, marha, sertés, csirke, hal. Kerüld a rostosat, hiszen laza a székleted. A rostos csak lazít rajta. Én pizzázok mostanában, szendvicsezek, fõt kaja esetén meg pörköltek, rántott szeletek a választásaim. Köretnek jöhet rizs, krumpli bármilyen formában. Tésztázom is, bolognaival nincs gond. A tejes tejszínes dolgokat kerülöm, kivéve a dannone activiát, az napi szinten 1-2 dobozkával lecsúszik a probflorával együtt......
Egy szó mint 100 az nem normális kaja amit a kép ábrázol :D
Alkoholt egyáltalán nem iszom. Sör engem is kicsinál, felhabzik, felpuffaszt, bedagad a torkom tõle.
A bor egyértelmûen hasmenést csinál, de a kóla is felpuffaszt és meghajt, mint a kávé vagy energiaital is.
Szóval ezek mind bélmozgató hatású dolgok, ezeket kerülve jól el lehet lenni.
Fõleg napi 2 enterobenével ami szépen lassít a bélmozgáson és elviselhetõvé teszi az életet, szorulást soha nem okozott még, extrém esetben 3x1-et vettem be, de akkor sem. Nem kell tõle félni. Hónapok óta szedem gond nélkül. Mi maradt ki? A tömény szesz. Hát az a nyugtató hatása miatt, amíg iszom és tart a hatása addig nem okoz gondot, de másnap õrületes bosszút áll, nem szimpla másnaposságot okoz, hanem komplett bélgyulladást és mindjárt meghalok érzést, óriási bélirritációt.
Nem véletlenül nem iszom már nagyon rég óta......alkoholt.
Marad a csapvíz, bubitlan vizek, néha egy-egy pohár üdítõ.....
Nincs jelen
#6261 2015-09-07 11:14
- Resi
- Tag
pt! Bárhova el merek menni, se pánikbeteg, se szorongós nem vagyok! Akár lehetnék is nyilván, mint sok más ember, borzasztó lehet még egy olyan komoly problémával is együtt élni, de el kell, hogy keserítselek, nem minden IBSes pánikbeteg, bár a betegség valóban a stresszel van összefüggésben! De ez nem hordozza magában kötelezõen a pánikbetegséget! Sõt!Én egyébként teljesen tisztában vagyok azzal, hogy mikor és mi okozta nálam ezt a problémát! Bàrhova tudok menni, ha szükséges tünetmentessé is tudom tenni, de szeretném végre magam mögött hagyni, ezért keresem a megoldásokat! Sajnálsz, hogy 12 év után Duspatalinnal probálkozom? Én örülök, hogy nem vagyok ekkora szakértõ, mint te! Inkabb magadat sajnald, hogy jobb diagnoszta vagy már, mint egy belgyógyász! Segítséget próbáltam kérni, de sajnos úgy tûnik, pont attól kapok választ akitõl nem szeretnék!
Nincs jelen
#6262 2015-09-07 13:52
- RealHero
- Tag
Lemaradtam valamirõl?
qpak:gratula a plussz 3 kilóhoz !
Nekem megy a sör de csak 1 üveggel.Más alkohol egyáltalán nem megy.Megy amúgy is antidepire max egy sört engedélyezek.
Így is csak a sör amivel tudok lazítani ,már cigi sincs 6 éve:)
Szerkesztette: RealHero (2015-09-07 13:52)
Nincs jelen
#6263 2015-09-07 14:42
- pt
- Tag
Resi!
Csinálsz amit akarsz.
De ha valóban gond nélkül bárhová eltudsz menni és tünetmentessé tudod magad tenni akkor minek a duspatalin, meg a fórumozók tanácsa?
Én segíteni akartam. Nem mondtam, hogy ez konkrét pánikbetegség, hanem azt mondom, hogy ez "hasi pánik" ami nagyon hasonló és valószínûleg segítenek olyan gyógyszerek amik a pánikbetegségben is használatosak.
Ha nincs kimutatható szervi baj, akkor csak a belsõ kémiával lesz gond......
Persze csak szerintem. És gondolsz amit akarsz. Itt olyanok vannak akik évek óta ezzel küzdenek. Van aki kilábalt ebbõl nagyrészt, van olyan aki sehová nem lépett elõre. Mindenki elmondja a véleményét, tapasztalatait, segítõ szándékkal. Neked is csak segítõ szándékkal írtam. Ha te másnak vetted az a te bajod.
Nincs jelen
#6264 2015-09-07 16:28
- makkmarci
- Tag
Qpak
A króm kifejezetten jó falás ellen. Ha nincs raktáron, akkor is meglesz, max. egy héttel késõbb kapod meg.
Nincs jelen
#6265 2015-09-07 17:11
- Resi
- Tag
pt! Igen, valóban félreérthettelek akkor, mert inkább tûnt ez valami cinikus megjegyzésnek, mint segítõ szándéknak, de ha így van akkor bocs, nem állt szándékomban indokolatlanul arrogánsnak lenni! A kb 12 év alatt egyáltalán nem fektettem erre akkora hangsúlyt, mint kellett volna, sõt, ha kellett gyorsan elintéztem valami hasfogóval, általában Lopediummal és másnapig rendben voltam! Ezért van az, hogy olyan megoldással is próbálkoztam, mint a Duspatalin, amitõl én tényleg azt vártam, hogy segít ezen a problémán! Arra nem számítottam, hogy felerõsíti a tüneteket! Úgyhogy ez a project kukázva! Szolgálatba járok ezzel a problémával, szóval valóban, bárhova el tudok menni, csak sokszor egy Lopediummal, esetleg kettõvel is elõ kell segítenem, hogy a szolim alatt ne legyen gáz! Talán azért sem szorongtam ezen eddig, mert már hozzászoktam, mintha ez tök természetes lenne! De nagyon nem az! Bár nem szedek annyi hasfogót(egyelõre), mint itt sokan, de kétlem, hogy ez a megoldás egészséges lenne! És talán nem késõ egy tartós megoldást keresnem erre, ami a problémát szünteti meg és nem csak a tünetre ad egy kabátot! Ha létezik ilyen egyáltalán!
Nincs jelen
#6266 2015-09-07 17:14
- Resi
- Tag
Ja és nem jelentéktelen változás, hogy mostanában mintha gyakrabban lenne szükségem a Lopediumra!
Nincs jelen
#6267 2015-09-09 11:54
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Ma 6 napja, hogy szedem a 20 mg os Citapramot (SSRI), ma bemenetem a pszichiátriára, hogy háziorvosi javaslaltra felirassam ,erre nem írta fel, hanem mást írt. Cipralex-et 10mg osat. + a frontint amit ugye már réges rég óta szedek. Mondtam neki, hogy nekem pont olyan kellene, aminek a mellékhatása székrekedés ,meg hízás. De úgy látom nem nagyon érdekelte, most azt nem tudom, hogy akkor folytassan a Citapramot, vagy váltsam ki a Cipralexet és azzal folytassam. Elvileg mindkettõ SSRI.
Kurvára nem érdekelte az orvost úgy szûrtem le a panaszom..... azt mondta, nyugodtan folytathatom a kezelést a Cipralex 10mg ossal. Csak azt nem értem mi a Citapram és a Cipralex között a különbség.....
Nincs jelen
#6268 2015-09-09 16:59
- QpaK
- Tag
Cipralexre én allergiás voltam. Pont a legmélyebb idõszakomban kaptam. Emlékszem, hogy nem tudtam tõle pisilni, de 8 infúziót adtak naponta, amitõl a hólyagom feszített. Abba már nem vagyok biztos, hogy a cipralexbõl-e, vagy másból de 50 mg-ot adtak és átaludtam a napokat. Remélem havastáj, hogy nálad beválik, nem akarlak ijesztgetni. Ha viszont érzed, hogy ezek nem jók neked, akkor szólj az orvosnak idõben!
Aki engem kezelt, nem volt normális teljesen. Gondolom megmondták az orvosok, hogy van egy szorongó beteg, aki annyira fél, hogy felerõsíti a tüneteit. Logikus nem? Tömjük tele nyugtatókkal, amíg alszik addig sem szorong. :)
Elõkerestem, mert érdekelt és ez van a papíron:
Szomatizált panaszok. Fokozott autoinspekció és morbustudat. Téves eszmék vagy érzékcsalódások nem észlelhetõk. Insuffitientia érzések, alacsony frusztrációstolerancia.
DG:szorongásos zavar. Szomatizáció.
Javasolt: Reggel fél tbl Cipralex, egy hét után reggel 1 tbl. 1-0-1 Helex SR 0,5 mg Pszichiátriai gondozóban gyógyszerkezelés mellett pszichoterápia indítása.
(Szóval rohadtul nem 50 mg :D, bocs de már nem emlékeztem)
Hát ez nekem jó kínai, de akkor ezek szerint Sr-t szedtem.
Szerkesztette: QpaK (2015-09-09 17:37)
Nincs jelen
#6269 2015-09-09 18:17
- QpaK
- Tag
Leírom az egészet, mert már emlékszem:
Amikor ez történt egy hónapig voltam kórházban. Mondtam az orvosnak, hogy nem fáj annyira csak nem vagyok jól. Nem tûnt annyira colitis-nek. Gyorsan befektettek és adtak vénás szteroidot. Ettõl nem javult, hanem rosszabb lett. Ekkor megtükröztek, és azt látták, hogy nem volt rossz állapotban a bél. Kitalálták, hogy ezt pszichésen produkálom és erre jött a fenti diagnózis, meg a cipralex, heller. (Sõt még az ibs-t is megemlítették.) Majd ezek valamelyikére, talán a cipralexre az allergia. (vizelési nehézségek, hányás, 85-ös vérnyomás, ájulás...) Majd csináltak egy széklet vizsgálatot, ami pozitív lett clostridiumra. Na gratulálok!!!
Magyarul nem a colitis volt a hunyó, hanem egy bélfertõzés. Ezen pedig a szteroid sokat rontott. Végül klionnal és vancomicin-nel sikerült kiírtani. Ha az elején székletvizsgálatot csinálnak, egy hét alatt megúsztam volna. :) Igazad van, nem mindig figyelnek az emberre. Jöttek ezzel a betegségtudat, alacsony tûréshatár elmebeteg dologgal. Ha tudod, hogy kimész a kórházból, de 2-3 hét múlva visszamész, mert már zsinórban ötödszörre ez a módi...isten bocsá ha betegségtudatom van és kezd elegem lenni! Nagyon mérges voltam akkor. Annyira magas lóról beszéltek, pedig õk nézték be! Azt már hagyjuk is, hogy most látom csak minden zárójelentésen ott van az anorexia. Nem tudtam nekik elmagyarázni, hogy ennék én csak nem bírok mert hányingerem van és fáj a hasam. Hozzák rendbe az emésztésem és akkor tudok majd kajálni. ÁÁ komolyan mondom igazi megkönnyebülés ezeket kiírni. Erre jó ez a fórum, hogy panaszkodjak, addig sem fortyog bennem. Se családdal se ismerõsökkel az ilyeneket nem tudom és nem is akarom megbeszélni.
Szerkesztette: QpaK (2015-09-09 18:22)
Nincs jelen
#6270 2015-09-09 19:34
- QpaK
- Tag
Már az is poén, ahogy a pszichiáterrel találkoztam. Civil ruhában volt és a folyosón diagnosztizált kb 2 perc alatt. Be sem mutatkozott, nem tudtam kicsoda. Mondom mekkora bunkó ez is megbukott illemtanból, csak úgy belevág egy beszélgetésbe -,- De örültem is neki valaki dumálni akar. Érdeklõdött mióta vagyok beteg, hogy vagyok mik a terveim stb. Épp akartam kérdezni, hogy látogatóba tetszett jönni? :) Csak aztán lelépett... Utána jön az orvos, hogy látta beszéltem a pszichiáterrel. Mondom pszichiáterrel? Miért a folyosón és nem a rendelõjében? Az volt a válasz, hogy engem nem lehet megtalálni, mert folyton elmászkálok az osztályról. Jah értem, szóval ezért nem mutatkozott be, és állított fel diagnózist tudtom nélkül (egyáltalán lehet ilyet?) két perc alatt... Hát ez frankó. Még jó hogy nem mûtenek meg a büfénél, hogy hé öcsi, jó hogy itt vagy! Már mindenhol kerestünk. Gyere kikapjuk azt a fránya belet, aztán mehetsz amerre látsz!... :)
Szóval havastáj jól válogasd meg kivel állsz szóba!!! :D
Nincs jelen
#6271 2015-09-10 00:03
- RealHero
- Tag
Én is írtam priviben Havastájnak hogy egyenlõre ne változtasson rajta ,lássuk hogyan válik be neki a citalopram.Halkan jegyzem meg hogy egy éve próbálkoztam a cipralexxel.Hét nap után olyan nyomott és depis voltam tõle hogy fel sem akartam kelni.Nekem nagyon nem szimpi a cipralex
Nincs jelen
#6272 2015-09-10 11:04
- havastáj
- Tag
Hát nem semmi Qpak amin keresztül mentél.
Nem tudom meddig fejtik ki a mellékhatásukat ezek az SSRI-k egyenlõre enyhe remegés, és álmosságon kívül mást nem tapasztaltam. Folytatom tovább a citapramot ma van ha jól számolom a 8. nap.
Hát mást nem tudok, mint reménykedni.
Nincs jelen
#6273 2015-09-10 11:22
- rny
- Tag
Hát, erre tényleg jó a fórum :) Legalább van egy hely ahol beszélhetünk ilyen kellemes témákról. Szerintem ezeket tényleg lehetetlen megérteni még a legnagyobb jóindulattal is, ha valaki nem érintett. Nyilván én meg azért részletesen nem szeretném leírni senkinek, hogy pontosan hogy van ez, mikor mit érzek.
Ez a sztori meg qpak... igaz, hogy te krónikus beteg vagy, de simán hozzádvágnak ilyen diagnózisokat is. Ez azért felháborító szerintem. Ha a beteg elég szarul van kezeljük, ha nincs, akkor meg biztos megõrült, jön a pszichoszomatika és a többi. Örülök, hogy például az ibs-rõl igazolódott, hogy a stresszhez semmi köze, de annak még jobban örülnék, ha ez széles körben elterjedne legalább az orvosok között. Az meg szerintem törvényszerû, hogy ha valaki aki évek óta beteg kicsit szorong, meg szomorú, esetleg ideges is és betegségtudata is van. Most ez tényleg annyira meglepõ nekik?
Egyébként nekem ez örök dilemmám amit te is leírtál: az ember sok mindent betud a betegségének. Azt mondja néha, hogy hûha, most nagyon sokat romlott. De pl ilyen széklet tesztet már nem csináltatunk, mert nyilván hülyének néznek (az erõszakos, hülye beteg ugye) és nem is olyan egyszerû. De mi van, ha pl én is elkapok egy ilyen fertõzést? Onnantól, hogy rá van írva a lapomra, hogy ibs hasmenéssel mégis ki az isten fog komolyan venni?
A másik, hogy nekem elvileg van endometriózisom is. Elvileg, mert laparoszkópot nem csináltak, de gyógyszert mégis szedek. Aztán csak leráztak, hogy jaaaaa, ha ibs, akkor mindent az okoz. Én meg ezen is törhetem a fejem, hogy esetleg ha tényleg van és az megoldódna, talán jobban is lennék. Persze ezt kb sose tudjuk meg. Illetve rohadtul fáj a bal csípõm felett, körül. Azt hittem a szigmabél, de ugye semmi bajom ilyen szinten. Azt hittem a mozgásszegény életmód miatt a csípõ izülete, de egész nyáron sportoltam, megerõsödtem, ez kizárva. De hogy nekem még egy hasi ultrahangot vagy akármit nem csinál senki, abban biztos vagyok :) Ráadásul mindig ugyanahhoz a nõhöz kerültem, hát a végére már elég égõnek éreztem, ahogy bár kedvesen és megértõen, de mégis elmondja, hogy hát megint semmi.
Most én is úgy vagyok mint pt, naponta szedem az enterobenét. Csakhogy nekem ez annyit ér, hogy aznap utána akkor már semmi, viszont épp ennyit tud, azaz több mint egy hétig szedve naponta se szilárdítja a székletet, és reggel simán elmegyek újra 2-3x. Most hiába tudom ezt szedni naponta és így legalább most utána jó, de nem olyan régen ugye egyáltalán nem hatottak már ezek, viszont az elejétõl sokáig annyira megfogta a hasam, hogy akár napokra is. De legalábbis másnap tuti tök normális székletet eredményezett. Ezért se tudtam szedni naponta, most meg hiába tudom, ezt én egyértelmû romlásként fogom fel, hogy már csak ennyire hat. Ez is felveti azért, hogy lehet akinél ez tényleg csak motilitásprobélma, másnál más. Pt például sok mindent megeszik, az én állapotom szorosan függ a kajától. Fõleg a puffadás és fájdalom. Az egy az egyben csak azon múlik, hogy mit eszem. Jövõ héten megyek a diétás fickóhoz, hát kiváncsi vagyok mit mond a nagy "javulásra".
Resi anélkül, hogy leírnád mi történt veled nehéz tanácsot adni. Azt mondod tudod mitõl jött ki, hát írd le. Bár azt is modntad, hogy szerinted a stressz az oka, szóval akkor biztos nem az én tanácsomra vársz ;)
Szerkesztette: rny (2015-09-10 12:16)
Nincs jelen
#6274 2015-09-10 21:14
- QpaK
- Tag
Igen jól látod. Sõt én inkább titokban is tartom, mert legalább úgy kezelnek mint egy egészséges embert. Az más kérdés, hogy a látszat fenntartása nagy erõfeszítésbe kerül.
Ahogyan havastáj is írta, az a baj, hogy nem figyelnek. Mindent rutinból akarnak csinálni. Gondolom már ti is tudjátok mikor van hasmenésetek stressztõl, kajától, vagy az alapbetegségtõl. Akkor megy orvoshoz az ember, ha valami újat tapasztal, ami nem múlik. Esetleg az alapbetegséget otthon nem tudja kikúrálni. Nem értem miért lesz ettõl akadékoskodó a beteg? Úgy kezdtem a panaszomat, hogy ez más mint a többi fellángolás... Bízzam csak rájuk, majd õk tudják. :) Az ultrahangra nekem azt mondták, (bár ezeknél ez semmit nem jelent...) hogy felesleges, mert az nem mutat semmit. Akkor mutat elváltozást, ha nagy baj pl rák van. A fekélyek nem is látszódnak rajta, csak a sok bélgáz.
Szerkesztette: QpaK (2015-09-10 21:15)
Nincs jelen
#6275 2015-09-11 09:39
- ditke
- Tag
Szép napot mindenkinek !
Lassan 3 éve nem jelentkeztem. Mivel nem volt ,különösebb gond .(Dg.Colitis Ulcerosa .Lassan 2 hónapja hasmenésem van .Háziorvosnál felmerült a gyanú ,tejcukor intolerancia okozza a tüneteket. Mivel gasztroenterológus nem látott ,így látatlanba probiotikumot nem szedek. Szabadságon volt a kezelõorvosom ,még privát rendelésre is csak 1 hónap múlva került volna sor.Így jövõ hónap végén ,megyek dokihoz. Kérdezem tõletek ,lehetséges lenne egy újabb ,más jellegû tünet ? Mivel nem volt vérzés,így nem is foglalkozott velem .
Nincs jelen
#6276 2015-09-12 00:53
- makkmarci
- Tag
rny
Bal csípõ felett akár a vékonybél egy kanyarulata is lehet...
A vesét nem említem, mert feltételezem, hogy nincs gondod vele, de elméletileg ez is lehet.
Én az elmúlt pár napban Gosztolán voltam (szlovén határ), bezabáltam harcsából, aztán az Õrségben dödöllébõl, de minden jólesett és ment mindenki a helyére. Holnap melózok, de a szendómban is van minden: vaj, rukkola, füstölt karaj, újhagyma zöld része, pár szelet kígyóubi. Mellé olívás saláta (jégsaláta, kápia paprika, paradicsom, rukkola, kígyóubi, hagyma), plusz fõtt tojások.
Minden mellé mennek a vitaminok és olajok bõven!
Vettünk termelõtõl vajat, kecskesajtot, házi túrót.
Nincs jelen
#6277 2015-09-12 07:08
- Lilla216
- Tag
Sziasztok! Túl lettem a CT vizsgálaton és semmi...a világon semmi elváltozást nem mutatott ki ez sem,mint ahogy a béltükrözés,a laparoszkópia és az ultrahang sorozatok sem...most akkor tényleg én vagyok a hülye? Azzal kezdtem kórházba járni már vagy fél éve,hogy a vakbelem környékén egy konkrét ponton fáj a hasam...de ez a fájdalom akkor jön elõ igazán ha belülrõl véletlenül megbökik(mint pl.a hüvelyi ultrahangomon),vagy erõsebb hasi nyomásra is,ezek után napokig alig bírok járni a fájdalomtól...ezzel kezdõdött minden,nem beképzelem!! Ez miatt indultunk el a vizsgálat sorozatokon,amikkel annyit értem el,h IBS-t diagnosztizáltak nálam is,és egyik vizsgálat se mutatott ki nagyobb problémát vagy gyulladt területet.Ennek igazából nagyon örülök,de még mindig fenn marad a kérdés:Akkor mi a franc fáj még mindig pont ott azon a ponton és miért?? Kezdek becsavarodni...
Nincs jelen
#6278 2015-09-13 12:22
- havastáj
- Tag
Lilla: Hát látod én 2 éve ezen vagyok becsavarodva....
Detto, minden vizsgálaton túl vagyok, több 100 E Ft om ment el magánorvoskra , 7 gasztroenterológusnál jártam, tükrözések, szövettanok, hasi UH-k (jó az nem ér semmit mondjuk), CT, MR, laborok havonta, széklet calportectin, immunológiai vérvizsgálat és minden negatív... egyedül a laktózintolerancia és atáplálékintoleranciák pozitívak, de változás nem sok..... És már én is kezdek becsavarodni, hogy IBS oké, de mégis mi ez??? Kérdésre senki nem tud válaszolni, csak épp nekem nem a fájdalom, hanem a hasmenés az ami megõrjít. (és persze az azzal járó gyengeségek, fogyás, néha hõemelkedés)
Annyi, hogy ma 10. napja szedem a Citapramot, eddig még semmit nem érzek, de igen bízok benne, hogy az SSRI valami legalább használni fog. Legalább , ha annyit, hogy visszafog a hsmenéseken, meg azon az érzésen, hogy kevsebbet érek a többi embertõl.
Hát most mondanám azt, hogy kitartást,..... de tudom milyen amikor nekem is ezt mondják, semmit nem ér :(
Konkrét orvosi segítség kellene, de sajnos az IBS-t és sajna ahogy látom egyéb bélbetegségeket sem, nem vesznek elég komolyan, mert csak az értheti ezt meg, akinek ez a betegsége megvan.
Nincs jelen
#6279 2015-09-14 10:19
- youlcsi
- Tag
Lilla!
Én 8 éve... 8 éve nem tiszta, hogy mi a bajom. Hol ez, hol az...
Higgyétek el, el lehet jutni arra a szintre, amikor már nem ez tölti ki a mindennapokat.
Igaz, nekem ehhez kellett a terhesség és a gyerek, de komolyan, egyszerûen nincs idõm azóta betegnek lenni.
Még a terhességet és a gyerekágyat is végigszenvedtem, na de azóta ugyan ki a tököm ér rá szenvedni? Én nem :)
Nincs jelen
#6280 2015-09-14 10:47
- rny
- Tag
Hát a hozzáállást szerintem elég sok minden befolyásolja. Például úgy gondoljuk-e, hogy lehet és akarunk-e "meggyógyulni', vagy elfogadjuk a helyzetet úgy, ahogy van. Másrészt milyenek a mindennapjaink, a munkánk jellege, van-e lehetõség bármikor a wc-re elmenni. Én ma felkeltem és 2,5 óra alatt 6x voltam a wc-n nyákos hasmenéssel (éljen az érlelt sajt). Na most aki ezt el tudja fogadni annak én gratulálok, de nekem nem megy, én idõre megyek és nem tudok bármikor kimenni.
Te dolgozol youlcsi? Vagy csak maga vagy a buddha? :)
Szerkesztette: rny (2015-09-14 10:47)
Nincs jelen
#6281 2015-09-14 17:17
- Tyuttyer
- Tag
Sziasztok.
Csak bekukkantottam hogy vagytok!
Kitartás, jobbulást Mindenkinek!!!!
Nincs jelen
#6282 2015-09-15 02:56
- makkmarci
- Tag
rny
Legalább már tudod, hogy az érlelt sajt nem játék... :-)))
Egy jó cikk a paleo-testépítés vonalon, a szénhidrát bevitele a cikk lényege:
http://shop.builder.hu/homo-muscularis- … kepp-a1418
A másik cikk a barna rizs kontra fehér rizs témája, érdekes!
http://shop.builder.hu/a-testepitok-leg … rasa-a3266
Szerkesztette: makkmarci (2015-09-15 03:49)
Nincs jelen
#6283 2015-09-15 11:23
- youlcsi
- Tag
"Te dolgozol youlcsi? "
Igen, dolgozom.
Irodában... kórházban :) szóval szerencsére olyan a környezet, hogy ha úgy alakulna, sem kellene magyarázkodni.
A szomszéd folyosón van a klozett, odáig mindig eljutok.
A nyákos hasmenés meg ismerõs olyan szinten, hogy mondjuk reggel 1 óra alatt 4-5x, meg még délelõtt 2-3x. ilyenkor igen, nagyon rossz... de néhány nap múlva javul, és akkor újra és újra úgy gondolom, hogy na mégis túlélhetõ...
Nincs jelen
#6284 2015-09-15 19:59
- havastáj
- Tag
gasthonax z- rõl hallottatok már? Én annyira nem ismerem, azt tudom ez a Varga féle gyógygomba, de itt valahol a fórumban olvastam, hogy egy crohn os srác elkezdte szedni és rá 2 hónapra már mûtötték. (akkor amikor elkezdte szedni nem tudta, hogy crohn beteg)
Nem csodaszernek tartom, csak láttam épp egy crohn os lány beszámolóját a tv ben, hogy mindenféle gyógyszert kapott a crohnra és semmi nem segített neki, és amikor ezt elkezdte szedni jobban lett.
Állapotjelentésem:) 10 napig minden okés volt nagyjából, napi 1 max2 széklet, a citapramnak se jo, se rossz hatását nem érzem 11 napja szedem már talán, de eddig még nem vagyok hu de happy.
Ma viszont délelõttösre kellett menjek, ugye hajnali 5 kor kelés, 14 ig melo, hazajövök és a szokásos.....sajnos...egy wc rögtön ahogy beléptem teljesen normális, majd este már pudingszerû híg.....vagy nem bírom a korai kelést vagy nem tudom, a szervezetem nem akar egész egyszerûen a munkahelyen wc re menni és "feltorlódik" a cucc és itthon kínlódok vele. Vagy már magam sem tudom.
Hasfogókat a 11 nap alatt semmilyet nem szedtem! Ilyen még nem volt, csak ez a mai nap rondított be.
Annyi tünet volt, hogy a 11 nap alatt azért néha furcsa hasi diszkomfort, meg bélzuborgás ami eddig is megvolt az volt sajnos.
Szerkesztette: havastáj (2015-09-15 20:05)
Nincs jelen
#6285 2015-09-15 22:41
- akombakom
- Tag
na látom itt se változott semmi :D továbbra is jonnek az ujabbnal ujabb otletek, modszérek, rendszerint egyik sem segít, egy biztos a stress az nagyon nem tesz jót, elobb megkínoz majd kiloki, ami nem oda valo... jobb esetben épp otthon talál a téma, rosszabb esetben pech...
Nincs jelen
#6286 2015-09-16 09:53
- RealHero
- Tag
Hello.Mostanában nem írtam.Fõleg azért mert apám majdnem meghalt tüdõembóliában 2 hete(elképesztõ 7,5 óra alatt ért ki a mentõ)Rohadjon meg az összes mentõs.
Nos tudjátok én elõször Dr Scullerhez mentem a Medicoverbe,de annyiszor szúrták el az idõpontomat hogy végül nem ott csináltattam a tükröt.Ekkor került elõ apám egyik gyerekkori barátja aki kiderült hogy gasztrós a kútvölgyiben és végül is Õ tükrözött.Kiderült gyulladt a bél egy szakasza.Ez volt augusztus 6-án .Azóta nem tudom elérni a dokit ,telefont nem vesz fel,kollégái szerint csak nagyon ritkán jár be és képtelenség elérni.Szóval több mint egy hónapja semmit nem tudok mit kellene kezdeni a gyulladással. Rettenetesen elegem van az összes orvosból .Ráadásul megint felerõsödtek az éjjeli görcsös hasmenéseim.
Hétfõn megyek Dr Schullerhez.viszem neki a szövettanom és remélem tud velem valamit kezdeni,még igy is hogy nem õ csinálta a tükrözést.
Nincs jelen
#6287 2015-09-16 14:57
- pt
- Tag
Coderit-N-re rákérdeztem minap. Mindenképp forgalmazni akarja a gyártó, nem tettek le róla, nem fog megszûnni. Ez örömteli hír. Viszont októberre ígérték a nagykerekbe. Ez megint egy idõpont csak. A hölgy szerint a bürökrácia hibája a dolog. A betegtájékoztatóba kötnek bele folyton, hol ez, hol az nem megfelelõ az engedélyezõknek. Ilyenkor átírják természetesen, de újabb engedélyezési eljárást kell kezdeményezniük ami 1 hónap minimum. Kicsit úgy látom szívatják a céget és nem nagyon akarja a háttérben valaki, hogy ez a szer forgalomban legyen...... De remélem lesz. :)
Nincs jelen
#6288 2015-09-16 14:59
- pt
- Tag
Realhero!
Sajnálom az apukádat. Jobbulást neki. A környezetemben egy 38 éves kolléga is így járt, már épülget felfelé, és sajnos egy 28 éves ismerõsöm bele is halt. Szóval megértelek.....
Nincs jelen
#6289 2015-09-16 17:30
- RealHero
- Tag
Köszönöm Pt! Neki is csak pár órán múlt az élete.
Nincs jelen
#6290 2015-09-16 18:41
- Rigor
- Tag
A mentõ akkor ér ki villámgyorsan ha már eszméletlen a beteg, és/vagy nagyon vérzik. Egyébként sorba van állítva.
Tehát ha reggel tályoggal ébredek 39 fokos lázzal akkor gyorsabb valahogy betaxizni/stb a sürgõsségire és ott elájulni mint a mentõ.
Nincs jelen
#6291 2015-09-17 01:07
- makkmarci
- Tag
RealHero
Tényleg nem jó, ami veletek történt, sajnos egyre több ilyet olvasok...
De szerintem nem a mentõsök hibásak ebben, hanem az, hogy a rendszerbõl nagyon sok péznt kivettek, illetve nem növelték a racionalizálással együtt. Nem érdemes belemenni a stadionok építésébe (szimbolikusan írtam!), de minden rendszernek mások a prioritásai...
Hozzáteszem, hogy pl. éltem Svédországban egy évet, azalatt egyszer(!) láttam mentõautót, pedig minden nap vezettem és nem az Északi sarkon voltam. 56-os rokonom a januári tüdõgyuszis jelentését májusban kapta meg, ott ez a normális. És 100 korona (3000Ft) a vizitdíj!
Londonban is voltam egy évet, ott szerencsére nem volt dolgom az egészségüggyel, de sokan szidták ott is.
Nekem egy kb. 100 kilós fekete nõvérke papolt a napi ötszöri táplálkozás és a zöldségek fontosságáról.
Szóval szerintem csak lebutítjuk a régi jó és drága rendszerünket egy átlag nyugati szintre...
Hozzátenném, hogy az említett svéd rokonok rendszeresen gyorsgyalogolnak, bicikliznek! A kenyeret otthon sütik, a sok halról már nem is beszélek. Amúgy 85 évesek.
Saját tapasztalatként írom:
Svédben nem mehetsz el a dokihoz csak úgy!
Be kell telefonálni egy adott körzeti számra, hogy mi a bajod. Egy átlagnál képzettebb nõvér eldönti, hogy tényleg van-e szükséged orvosra vagy egy ideig oldd meg magad (mindezt svédül!). Pl. felhívod, hogy lázas vagy és azt válaszolod, hogy elõzõ nap jött rád, azt a választ fogod kapni, hogy akkor még várj 3 napot (Már olyan ideges voltam ilyen esetben, hogy svédül vitatkoztam a nõvérrel a rendszer baromságairól. Olyan szavak is elõjöttek, amiket csak egyszer hallottam). Ha akkor is van, szólj.
Volt, hogy a nejemnek több hete láza volt, mindenre paracetamolt adtak. Aztán hazarepült és a pesti Szent Lászlóban derült ki két nap alatt, hogy valami májra nagyon veszélyes trópusi nyavaját szedett össze. Hozzáteszem, bevándorlókkal jártunk együtt iskolába. Szóval én már óvatosabb vagyok a magyar viszonyok megítélésében, mert láttam már egyebet is... Mindezt vizitdíjért!
Szerkesztette: makkmarci (2015-09-18 02:56)
Nincs jelen
#6292 2015-09-18 10:08
- rny
- Tag
Realhero,
Én is nagyon sajnálom ami történt veletek, de a fõ, hogy túl vagytok rajta!
Schuller miatt ne aggódj, a lelet az lelet, biztosan fog tudni kezdeni valamit a gyulladással. Remélem utána jobban is leszel :) Írd majd meg mi volt.
pt,
te egy gondolatolvasó vagy! Épp meg akartalak kérni a napokban, hogy kérdezz már rá megint a coderitre :D Aranytartalékom van már csak, pedig kétségtelen, hogy az igazán nehéz napokra ez az ami kell. Nem tudom miért nem akarják valakik ennyire, hogy legyen... nekem mondta a gasztros nyáron, hogy õ úgy hallotta, hogy nagyon nem akarják engedélyezni és ez a szüneteltetése is erre megy rá. Hát remélem, hogy minél elõbb lesz újra...
Nincs jelen
#6293 2015-09-18 13:05
- Orsysl
- Tag
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Már egy vagyont otthagytam 2 évig nõgyógyászoknál, most épp a gasztrosnál. A problémám kb 2 éve jelentkeztek bal alhasi fájdalommal, hengerszerû néha érezhetõ (tapogatással) valamivel a bal oldalon. A 2 év alatt csak nõgyógyászhoz jártam, bal oldali petefészekben láttak is cisztát/cisztákat. Érdekes, hogy amikor fogamzásgátlót szedtem a tünetek szinte teljesen elmúltak. Ezért is nem gondoltunk másra. Egy pár hónapja (már nem szedtem a fogamzásgátlót) a fájdalomhoz párosult napi 3-4szeri széklet is,nem hasmenése, de furcsálltam, hogy többet megyek. Így kerültem gasztrohoz. Vastagbéltükrözés volt, pár diverticulum-ot láttott aprókat a szigmában illetve egy nagyobb megtöretést. Csináltattam MR-t, negatív. Széklet calprotectin(nem tudom jól írtam-e) szintén negatív, gyulladás kizárva. Székletvér-negatív, labor-negatív. Szedtem a gasztros javaslatára dicetelt (2x1) illetve xalasynt (2x1), ami mellett csak stagnált az állapotom. Jelenleg nem szedek semmit (viszont újra írt fel,most épp meteospasmylt és pangrolt). IBS-re gyanakszik. Õszintén: már a hócipõm tele van ezzel a nyavalyával, van egy csudaédes 2 éves kisfiam, szeretném vele élvezni az itthonlétet, de ez az állandó tompa fájdalom már megkattant. Van valaki akinek hasonló problémája volt? A diverticulumoktól lehet ez a fájdalom? Szerintetek az újabban felírt gyógyszereket szedjem? Hogy segítsek magamon???
Nincs jelen
#6294 2015-09-18 13:15
- Orsysl
- Tag
Még annyit hozzátennék, hogy laktóz negatív, laktulóz enyhe disbacteriosis. Legutóbbi nõgyógyász (professzor!) hiába látta a gasztrós papírjaimat, azt mondta pszichoszomatikus a bajom! WTF?!
Nincs jelen
#6295 2015-09-18 13:51
- pt
- Tag
Hát sajna ez van. Nem nagyon tudják az IBS-t kezelni. Érzékeny a bél. Néha kajától, néha az idegtõl. Az ideg lehet stresszhelyzet, amit te nem értékelsz annak de az agyad igen. És akkor irány a Wc......
Hasfogót próbáltál esetleg? Már ha a sok rohangálás zavar. Az enterobene viszonylag gyenge és olcsó.
Reggel bekapod, aztán elvagy vele..... hátha..... de nem akarok rossz tanácsot adni....
Nincs jelen
#6296 2015-09-18 13:52
- RealHero
- Tag
Orsysl.A gasztrós dokidtól meg kellene kérdezni ezt a disbact. -st.Lehet hogy nem ártana egy Normix-probiotikum kúra .Ha ez nem segít akkor lehetne még egy gyomortükrözést vagy egy ételintorencia tesztet csináltatni.Ha ezeken túl vagy akkor és még mindig vannak panaszaid akkor WTF ide vagy oda bizony antidepi kell neked
Szerkesztette: RealHero (2015-09-18 13:53)
Nincs jelen
#6297 2015-09-18 14:04
- rny
- Tag
Orsysl,
A diszbakteriózisra normixot szoktak adni, az legalábbis a a többszöri székletet megszüntetné, ha tényleg ez okozza.
Endometriózis? Azért jut eszembe, mert ez tipikusan rosszabbodik, ha a fogamzásgátlót nem szeded és a bal alhasi fájdalmat nyugodtan okozhatja.
Szerkesztette: rny (2015-09-18 14:04)
Nincs jelen
#6298 2015-09-18 14:04
- Orsysl
- Tag
Ah, köszönöm a választ, azt el felejtettem írni, hogy a dicetel és a xalasyn mellé kaptam normix-ot is, amitõl nagyon morogtak a beleim, és durva hasmenést csinált, viszonylag rendesen beszedtem ennek ellenére (3 szem maradt csak). A nõdoki egyébként a Kliont (diverticulumra) javasolta. Szerinted? Probiutikumnak most Protexin Candid Plus-t szedek, plussz lightos candida diétát tartok (gasztrós doki a disbact-nál meg erre gondolt)
Nincs jelen
#6299 2015-09-18 14:06
- Orsysl
- Tag
Nincs elvetve az endometrozis sem ryn, de arra azt mondták csak laparoszkópiával lehet egyértelmûen kimutatni. Erre meg még egyik doki sem vetemedett :( Én meg már úgy vagyok bármit megadnék csak nézzenek belém, már azt is kérdeztem nem lehetne-e ezt a diverticulosis-os bélszakaszt kimetszeni, de a jelenlegi gasztros nem tanácsolja... :(
Nincs jelen
#6300 2015-09-18 14:07
- Orsysl
- Tag
Még annyi, hogy most vagy a rahedli gyógyszer útózöngéje (normix, dicetel, xalasyn) vagy nem tudom, de furcsa íz van a számban, nem szájszárazság, de vmi nem olyan mint régen.
Nincs jelen