#6301 2015-09-18 14:11

rny
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Orsysl,

Nekem sem volt laparoszkópiám, de a tünetek mind egybevágtak. Mondjuk az igaz, hogy nálam egy csomó kitapintható volt. Mondták, hogy a laparoszkópiát még ne, és egyelõre dienille-t adtak. Ez egy fogamzásgátló ami gyakorlatilag megszüntette az ilyen panaszaimat. Laparoszkópia nélkül csak ez az egy amit fel lehet írni, de nálam bevált. Viszont a laparoszkópia sem nagy dolog, ha felmerül a gyanú annak is érdemes nekivágni.

A diverticulosisra azt tudom mondani, hogy a nagymamának, ha begyullad õ is kliont szokott kapni és nagyon beválik nála, tehát ez sem feltétlenül mumus-gyógyszer. Csak hát jó lenne tudni, hogy valójában mi okozza a panaszaidat, mert ha pl mégis nõgyógyászati, akkor ezt kár beszedned. A bélflórának azért ad egy pofont. Probiotikumnak én a BioKultot javaslom, vagy pedig a protexin liláját, nálam ezek váltak be. De ez egyelõre nem annyira tûnik ibs-nek szerintem.

Szerkesztette: rny (2015-09-18 14:13)

Nincs jelen

#6302 2015-09-18 14:55

Orsysl
Tag

Szóval akkor a disbact miatt nem lenne olyan jó a klion? Amióta pár hónapja súlyosbodtak a tünetek fogytam 4-5 kilót is. A crohn colitist kizárták, de vajon tényleg ki lehet zárni? Most egyébként szedek foggátlót és így is fáj a hasam. Nem értem én ezt. Egyébként volt egy hónap viszonylagos nyugalom, viszont 2 napja sajnos nagyon beidegesedtem volt itthon csapkodás ordibálást, satöbbi. Lehet hogy most ennek iszom a levét?

Nincs jelen

#6303 2015-09-18 20:59

pt
Tag

Én szerintem minden probiót kipróbáltam, de biztos, hogy a 90%-át....minimum. Ami egy nagyon bevált és most is rendeltem egy 120 szemest az a vitaminstation probflora nevû terméke. Iszonyat jó. Ezt ajánlom mindenkinek :)

Nincs jelen

#6304 2015-09-19 10:49

rny
Tag

Az a baj a probiotikumokkal, hogy mindenkinek más válik be. Elvileg azért, mert eleve más a bélflóránk és ezért máshogyan reagál, úgyhogy itt csak a próba-cseresznye segít :) Érdemes jó sokat kipróbálni, illetve azért kicsit utánanézni, mert pl a normaflort próbálni is felesleges, annyira szar.
Én pl idén vettem azt a csúcsszuper probiot... hát... iszonyú volt. Ellenben a családom több tagjának meg a világon semmi gondot nem okozott, sõt. Szóval ezt elõre nem lehet tudni.

Amit ajánlasz pt még nem próbáltam, te mit értesz az alatt, hogy "iszonyat jó"? :)

Nincs jelen

#6305 2015-09-20 21:46

rny
Tag

Nincs jelen

#6306 2015-09-20 22:13

pt
Tag

Azt értem ez alatt, hogy nem fája pocim, nincsenek görcseim, segít emészteni. Tökéletes a székletem. A többi nem rakott így helyre. Mondhatni ez vált be igazán eddig ennyire jól.

Nincs jelen

#6307 2015-09-21 05:01

makkmarci
Tag

rny
A cikk érdekes és elgondolkoztató, részben én is ilyesmivel manipuláltam...
Az utóbbi pár napban nálam is volt fura vastagbél érzés (hasmenés meg ilyesmi nem), ami elõtt egy sima paprikás szalámit ettem zsemlével és pár kocka kígyóubival.
Kb. 3 nap után éreztem, hogy nincs gond.
Ma kacsa (farhát + sok zöldség) husilevest ettem sok friss petrezselyemmel, répával, tök jól esett.
Utána meg egy lazacszeletet tettem fóliába zárva a sütõbe kicsit megvajazva és telerakva kaporral.
Ehhez csináltam salit : egy fej llilahagyma, egy paradicsom, egy kis darab kígyóubi, egy kis szelet apróra vágott jégsali, maradék friss kapor. Ezt meglocsoltam balzsamecettel és a hal mellé kijött vajas-halas lét is rácsorgattam.

Azóta a béke szigete vagyok újra!
Az ételek közötti kontrasztot gondolom nem kell magyarázni nektek...
A pontot az i-re az ecet tette fel ez esetben az érzésem szerint és határozottan jól is esett.

http://kronika.ro/eletmod/bakteriumolo-a-balzsamecet

Szerkesztette: makkmarci (2015-09-21 05:29)

Nincs jelen

#6308 2015-09-21 08:37

youlcsi
Tag

Orsi!
a klion jó lehet. azt még ibd-ben is szokták adni.
állítólag a nõgyógyászok is szeretik adni... mondjuk én kikészültem tõle teljesen. 1 hónapnyi klion után 4 hónapig kezeltük csak az általa okozott gombát :/

és igen, az endonak csak a diagnosztikus lapar a valódi megoldása... furcsa, hogy nem vállalják be.
nekem anno simán megcsinálta volna a doki, bár nem endot keresett volna elsõsorban.

Nincs jelen

#6309 2015-09-21 14:01

Orsysl
Tag

Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Sajnos a hétvégén is elég ramatyul voltam alhasi fájdalmak stb, így már nem tudtam mit kezdeni irány a háziorvos. Sürgõs vér/vizelet/széklet labor, holnap megyek. Viszont közben elkezdett fájni a vesém, és ezzel együtt járni az agyam. Nekem ugyanis gyerekkoromban 1 hét kórházas vesegörcsöm (vagy kõ vagy homok,nem derült ki), illetve a terhességem alatt hányással spékelt vesegörcsöm volt. És felkapcsolt a lámpa: Nem lehet, hogy minden kehémet egy akár krónikus vesegyulladás okozza? Legutóbbi laboromnál(június) dupla mennyiségû baktérium volt  a vizeletben mint kéne,de ezt senki nem vizsgálta tovább. Szerintetek??? Egyik bajnak sem örülnék, de a vesebaj legalább "megfogható"...

Nincs jelen

#6310 2015-09-21 15:33

rny
Tag

Orsysl,
erre nem mi fogunk választ adni, hanem az orvosok és a tesztek.

pt,
most csak az nem világos nekem, hogy ezt te most a probiotikumnak tulajdonítod? Mert eddig arról volt szó, hogy az antidepresszáns, a frontin és az enterobene. Ezért kérdezem, hogy esetedben ez mennyit dob hozzá az eredményhez.

Nincs jelen

#6311 2015-09-21 15:53

RealHero
Tag

Épp most voltam Dr Scullernél ,érdekes módon  azt mondta hogy növeljem a rostbevitelt sõt mucofalkot szedjek.De az nem pont hashajtó jellegû ??Csak én nem értem a logikát?

Nincs jelen

#6312 2015-09-21 17:15

rny
Tag

Hát, a rost érdekes. A bélflórának hasznos, de lassan jobb hozzászoktatni szerintem.
A mucofalkban útifûmag van, az nem feltétlen rossz. Sõt. Ezt ki kell tapasztalni, nekem adott már tünetmentes heteket is (az útifûmag magában, nem a mucofalk), de most éppen megint kísérletezem vele és nem annyira válik be, szóval passz. De nem feltétlen hashajtó, olvass utána.

Viszont akkor nem kaptál semmit a gyulladásra? Mi a diagnózisod? Ibs?

Nincs jelen

#6313 2015-09-21 21:02

pt
Tag

rny!

Azok megvannak, de a széklet emésztettségén ez dob a legnagyobbat tapasztalatom szerint.

Nincs jelen

#6314 2015-09-22 01:25

makkmarci
Tag

Az útifüvet vagy kúraszerûen javaslom pl. havonta pár napig akár hosszú hétvégén vagy úgy, hogy hetente 1 napot, szintén hétvégét, amikor nem befolyásol munka meg egyéb hülyeségek.
Ami rostban még nem rossz, az a zabpehely, hetente 2-3 alkalommal reggelire kefírrel. Öreganyám minden reggel tornázott 5 percet, aztán búzakorpát evett kefírrel majdnem minden nap. Kávét rá kb. egy órára és csak utána volt kaja, ami már tízórai volt. Persze mindezt nyugdíjasan, de 91 évet megélt.

Nincs jelen

#6315 2015-09-22 15:48

RealHero
Tag

Rny :A doki szerint az enyém klinikailag nem tekinthetõ gyulladásnak mivel nem colitis ulcerosa és nem crohn.Õszintén nem igazán értem.A mucofalkot majd kipróbálom ,szerintem menni fog tõle a hasam .bár ne legyen igazam.
Viszont Dr Schuller szerint a legjobb görcsoldó az ilyen görcsös tünetekre a buscopan.Eddig csak alkalmanként szedtem most azt javasolta folyamatosan szedjem.Jobb mint a Nospa, duspalin és társai szerinte.Valamint szerinte is jó a bélben oldódó borsmenta kapszula,és érdekes módon abszolút támogatja az antidepresszánsok adását IBS-es betegeknek.Remélem adtam egy két hasznos tippet nektek:)

Nincs jelen

#6316 2015-09-22 19:55

rny
Tag

Én nem próbálnám ki a mucofalkot, mert az útifûmaghéj a hatóanyaga, csak van benne csomó adalékanyag is, hanem a sima útifûmaghéjat venném.

Szerkesztette: rny (2015-09-22 19:55)

Nincs jelen

#6317 2015-09-24 01:26

makkmarci
Tag

A borsmenta kapszulát ne felejtsétek el, szerintem sokatoknak jó lehet.
Lassan én is kipróbálom. Nekem a meleg leves ismét betett, volt egy menésem, bár nem olyan durván, mint elõtte volt.

Ezt találtam hatóanyag/ár szempontból a legjobbnak:

http://shop.vitaltrend.hu/index.php?opt … Itemid=186

Nincs jelen

#6318 2015-09-24 11:33

RealHero
Tag

Makkmarci:Nekem sem jók a forró ételek.Mindent lagyosan eszem,igy jó .A forró ételek után mindig mocorog a hasam.Mindig nevetnek rajtam hogy órákig szüttyögök a leves fújásával :)

Nincs jelen

#6319 2015-09-24 18:35

Anna73
Tag

Sziasztok !

Ma megvettem a Gastro-bon nevû rágótablettát. Jó a gyomorra (savasoknak) illetve 5 féle probiotikumot is tartalmaz, emésztés elõsegítõ is. Jónak hangzik. Van esetleg tapasztalatok, szedte valaki?
Ma bevettem 2 db belõle, és mintha valami jó lenne, iszonyat erõs puffadásomat, kissé mintha enyhítené. (de lehet csak jó napom van :)

Nincs jelen

#6320 2015-09-27 09:53

Moncsi72
Tag

Sziasztok,
Szeretnék segítséget kérni. Férjemnél (48 éves) 10 évvel ezelõtt diagnosztizálták a colitis ulcerozát. Kikezelték, azóta teljesen tünetmentes volt. 2 hete viszont ismét fellángolt ez a betegség, de nagyon brutálisan.

Volt kórházban, ahol 3 nap múlva „kivágták” mondván, amit ott csinálnak vele, azt itthon mi is meg tudjuk tenni. Ott is, meg itthon is gyógyszeres kezelést kap, ami napi 64 mg medrolból, Salofalkból, D vitaminból, citrocalciumból áll. Ezek sajnos semmit nem használnak. A férjemnek, aki maratonokat futott, rendszeresen sportolt, egészségesen élt, olyan rettenetes, kínzó és elviselhetetlen fájdalmai vannak, hogy ordít a görcsöktõl. Ezek a fájdalmak fõleg székelés alatt és közvetlen utána jönnek elõ. Naponta kb. 20-szor jár WC-re, ami véres hasmenésbõl áll.  Szinte semmit nem eszik, 2 hét alatt lefogyott 8 kilót. Olyan gyenge, hogy járni alig tud, egyszer a hideg rázza, pár pillanat múlva pedig leizzad.

2 hét múlva kéne visszamennünk kontrollra (akkor lenne megbeszélve a kolonoszkópia is), de addig ebben az állapotban biztos nem bírja ki.

Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani hatásos fájdalomcsillapítót, hatásos görcsoldót, nem olyat, ami csak ideig-óráig hat. Ha van nagyon jó orvosotok, azt is szívesen venném, mert abba a kórházba, ahol voltunk, nem igazán szeretnénk visszamenni. Nem érdekel mennyibe kerül, nem érdekel milyen áron, csak gyógyítsák meg a férjemet!!! Én is teljesen kivagyok, mert tehetetlenül nézem, hogy leépül, irtózatos fájdalmai vannak, és nem tudok rajta segíteni.

Kérlek szépen, segítsetek!!!
Köszönöm szépen elõre is.

Nincs jelen

#6321 2015-09-27 15:24

QpaK
Tag

Szia!

Nekem hasonló helyzetben vénásan adták a medrolt. 1 hétig infúzióba, majd injekcióba és csak ezt követõen hagyhattam el a kórházat, mert utána a medrolt már tablettában is szedhettem, amihez õk ugye már nem kellettek. Az nem igaz, hogy ennyire akut idõszakban otthon  kéne kikúrálnia magát. Nem is tudnátok otthon megoldani: A hasmenés miatt infúziót, a vérzés miatt akár vért is kaphat. Sajnos amik tényleg használnának fájdalomcsillapítók (pl cataflam), azokat a colitis miatt nem szedhetjük. Nekem az ilyen sosem múlt el magától, érdemes minél elõbb kórházba menni.

Nincs jelen

#6322 2015-09-27 17:04

RealHero
Tag

Moncsi: Ha ennyire nincs jól akkor mindenképpen belgyógyászatra kellene befeküdnie.Ez a területileg illetékes korház volt ahova mentetek és ahova nem szeretnétek menni?
Mi csak magán orvost tudunk ajánlani ,de egyrészt drága másrészt nem tudom mikorra adnának idõpontot ,nektek pedig szerintem sürgõs lenne.Talán mégiscsak vissza kellene mennetek ahol voltatok

Nincs jelen

#6323 2015-09-27 18:28

Moncsi72
Tag

Köszönöm a válaszokat.
Igen, a területileg illetékes kórházban voltunk. De ott nagy ívben tesznek a betegekre.
Holnap mindenképpen intéznünk kell valamit, mert ez így már tarthatatlan állapot.
Magánorvoshoz is elmegyünk, jelen esetben nem érdekel a pénz, csak tudjon azonnal fogadni .
A Cataflam-ot nem lehet, de szerintetek Donalgint bevehet 1 db-ot a fájdalma csillapítására? Kizárólag 1 szemet a mai napon?
Azt mondták még az orvosok, hogy ilyen heveny állapotban nem csinálnak kolonoszkóoiát. Ez valóban így van? Pedig az is jó lenne minél hamarabb, hogy megtudjuk, mennyire gyulladt a vastagbele.
És még egy kérdés, nektek is ilyen iszonyatos, elviselhetetlen fájdalmatok volt, amikor fellángolt a betegség?

Nincs jelen

#6324 2015-09-27 18:58

QpaK
Tag

Moncsi: Ha ennyire rossz állapotban van, akkor a kórházban is kell hogy foglalkozzanak vele! Azt tudom elképzelni, hogy arra gondoltak elég a medrol tablettában. Szerintem neki is infúzióban kéne kapnia, adjatok még egy esélyt annak a kórháznak...csak belátják, ha hibáztak. Vettek tõle vért? Volt, hogy engem is elhajtottak, majd amikor megjött nekik a vérképem felhívtak, hogy menjek be.
Azt mondták nekem, hogy csak rubophen és algopyrin mehet. A nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentõk, az ibuprofen tartalmú szerek, és az antibiotikumok nem.
Amikor 10 éve diagnosztizálták, akkor enyhék voltak a tünetei? Ha igen, akkor ez lehet az elsõ fellángolása, ami a legfájdalmasabb. Ebben az esetben az is most fog kiderülni, hogy milyen súlyos lesz a továbbiakban, miket kell szedni... Engem tükröztek már aktív és passzív idõszakban is. Az elõbbi nagyon fájdalmas és ha lehet jobb ha kezelik a gyulladást.
Valószínû a medrol tablettában most kevés.

Szerkesztette: QpaK (2015-09-27 19:00)

Nincs jelen

#6325 2015-09-28 09:37

youlcsi
Tag

Moncsi!
Én merem javasolni dr Molnár Tamást.
Hívjátok fel, ha szükséges (márpedig nagyon úgy tûnik), akkor biztosan lesz hely Szegeden a férjed számára.
Mindenesetre egy próbát megér.

Nincs jelen

#6326 2015-09-29 02:21

makkmarci
Tag

RealHero

Az a vicc, hogy pl. ugyanez a leves hidegen vagy langyosan nem okoz gondot. A meleg talán kitágítja ott az ereket és beindítja az ürítést vagy mi?

Moncsi

Szerintem is vissza a kórházba, amíg lehet!

Nincs jelen

#6327 2015-09-29 08:23

Moncsi72
Tag

Sziasztok!
Tegnap reggel szereztünk helyet a János Kórházba. Most már jó kezekben van. Tegnap még csak infúziót, meg fájdalomcsillapítót kapott. Ma fogják elkezdeni a kezelését. El kell állítani a vérzést, mert addig nem lehet megtükrözni.
A vérképe katasztrófális. Nem csodálom. :(
Van a kórteremben egy másik colitis-es beteg, neki ez az elsõ fellángolása. Szegény férjem tartja a srácban a lelket, pedig neki is iszonyú fájdalmai vannak.
Remélem innentõl kezdve elindul a javulás útján, és minden rendben lesz. 
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.

Nincs jelen

#6328 2015-09-29 19:56

QpaK
Tag

Moncsi akkor jobbulást neki! A solumedrol gyorsan hat - legalábbis nálam már 2-3 nap után a felére csökkent a crp-m. A fájdalom is elmúlt és a wc-t is ritkábban látogattam. Aztán a negyedik/ötödik nap után székrekedés szokott lenni. Ez még elég fájdalmas tud lenni, mert a bél ilyenkor még nem gyógyult be rendesen, a széklet viszont kemény. Szerintem ebben a kórházi diéta is a hibás. Szóval a harmadik nap után én már a büfé után néztem. Ha meg jöttek látogatóba mondtam hozzanak kaját. Aztán utána már csak unalmas a kórház, mert jobban van az ember. A vérvétel és a vénás medrol miatt kell maradni. Remélem õ is hamar jobban lesz

Nincs jelen

#6329 2015-09-30 12:13

RealHero
Tag

Követve a tanácsokat,növeltem a rostbevitelt,de a tegnapi káposzta saláta nagyon betett,ugyhogy két napja a rohanok,pedig csak nagyon kicsit ettem belõle.Buscopanból vettem be de így is göcsölt.Legközelebb buscopan fortét veszek ,láttam olyan is van.

Külföldi oldalon felfedeztem egy új antidepit amit sikeresen alkalmaznak IBS-ben .Viberzi (eluxadoline).Egyenlõre semmit nem találtam róla ,megkérdezem a dilidokit mit tud róla

Nincs jelen

#6330 2015-09-30 16:21

rny
Tag

A Viberzi csak idén lett engedélyezve amerikában mint új szer és még ott sincs forgalomban. Egyébként nem antidepresszáns, kifejezetten ibs-re lesz, igaz, az idegrendszeren keresztül hat. Én coderit szerûnek képzelem.

Nincs jelen

#6331 2015-09-30 20:51

pt
Tag

Már írtam is a forgalmazónak, hogy mikor kezdik itthon forgalmazni :D Remélem válaszolnak :)

Nincs jelen

#6332 2015-09-30 21:08

RealHero
Tag

Nem lenne rossz valami újat kipróbálni,de félek ha egyáltalán lesz nálunk ,az még évek:(

Nincs jelen

#6333 2015-09-30 21:29

pt
Tag

Jelen vannak Magyarországon is. Csak megy majd gyorsabban....:  http://www.actavis.hu/hu/default.htm

Nincs jelen

#6334 2015-10-01 16:35

Anna73
Tag

ígéretes... remélem tényleg jó is lesz, ha egyszer hozzájutunk.. bár én már nagyon szkeptikus vagyok minden ilyennel.. a Duspatalin-ról is ódákat zengtek, hogy milyen új szuper szer az IBS-re, aztán lófütty volt -legalábbis nekem

Nincs jelen

#6335 2015-10-01 19:00

pt
Tag

Errõl ennyit.....viberzi

"Az Ön által említett készítmény nem rendelkezik Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel, ezért bevezetése a közeljövõben nem lehetséges.

üdvözlettel:

Actavis
Konyves Kalman krt. 11/C, 1097 Budapest
Hungary
T +36 15017022"

Nincs jelen

#6336 2015-10-01 19:30

rny
Tag

Hát erre számítani lehetett. Nem tartozunk azok közé akik elsõként vezetnek be gyógyszereket, ez ráadásul nagyon friss. Majd amerikában bejön, ott fut egy-két évig, ha megállja a helyét akkor átcsordogál ide-oda és max utána számíthatunk rá. Én mondjuk ennek az idejét nem tenném 5 éven belülre.
Addig inkább az izgat, mi van már a coderittel.

Amúgy nekünk miért nincsen egyesületünk? Mert a crohn-colitisnek van. Ilyen néma és láthatatlan az egész betegségünk és nincsen egy szervezet se ami valahogyan képviselne minket, pedig ez sokat számítana. Én tudom, hogy súlyos eset vagyok, de azért nem az egyetlen, és itt mindenki szarabbul van annál ami a közhidelem: néha ha olyat eszik könnyen hasmenése van, néha kicsit fáj a hasa. Én ezt egy súlyos betegségként élem meg, ehhez képest kuss a neve az egésznek, mert nincsen komolyan véve. Épp két hete magyarázta valaki, hogy neki ilyen-olyan jól ismert betegsége van és ezért máshogyan tudja a munkáját végezni, és persze erre mindenki azt mondja, hogy persze és nagyon megértõ. Na próbálnám ezt meg én...
Ráadásul emiatt még az ilyenek dolgok is mint pl. az új gyógyszer behozatala és engedélyezése is kevésbé prioritás. Vagy ez csak engem zavar?

Nincs jelen

#6337 2015-10-01 19:41

RealHero
Tag

A fenébe!Pedig biztam benned viberzi!  Köszönjük a semmit az IBS-es betegek nevében!!!

Nincs jelen

#6338 2015-10-02 12:00

pt
Tag

Rny!

Teljesen egyet értek veled. Lehetne egy összetömörülés. Ha viszonylag nagy lenne a létszám akkor lehet, hogy lehetne elérni valamit ezzel kapcsolatban. Kiharcolni esetleg nyilvános wc-k újra nyitását városokban. Vagy egy kártyát amit felmutatva a wc-vel rendelkezõ üzletek (fodrászat, kisbolt, bármi ahol van személyzet és van wc), kötelesek a wc-t engedni használni mondjuk 100 Ft ellenében. Mondjuk ez a crohn és colitiseseknek is jól jönne.... Biztos lehetne más elõnyöket is elérni, hirtelen a legfontosabb jutott az eszembe :D

A coderittel kapcsolatban az OGYEI-ig mentem, idézem:

"A Coderit N tabletta Magyarországon érvényes forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, ám 2014. 09. 01. óta nincs forgalomban gyártásáthelyezés miatt. Intézetünk honlapján a http://www.ogyei.gov.hu/_atmeneti-termekhiany_/ táblázatban az alábbi publikus információk olvashatók:
CODERIT N tabletta
20x
OGYI-T-3830/01
kodein, efedrin
PharmaSwiss Ceska Republika s.r.o./ Valeant Pharma
R05DA20
2014.09.01
tartós gyártásáthelyezés azonos indikációs körben egyéb készítmény forgalomban van, vagy magisztrális elkészítés

A Valeant Pharma érdeklõdésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a Coderit N várhatóan október végén lesz elérhetõ a nagykereskedõknél.

Megjegyezzük azonban, hogy a Coderit N tabletta vényköteles gyógyszer, melynek javallata a gyógyszer hatályos alkalmazási elõírása értelmében az alábbi: „Kínzó, inproduktív köhögés tüneti kezelésére.”

A fentiek értelmében az IBS terápiája nem tartozik a Coderit N indikációs területébe, vagyis a gyógyszer indikáción túli alkalmazását jelenti amennyiben IBS terápiában kívánják alkalmazni. Indikáción túli gyógyszeralkalmazás csak a kezelõorvos kérelmére, az OGYÉI által kiadott engedély birtokában lehetséges.
Megjegyezzük továbbá, hogy a Coderit N tabletta vényköteles gyógyszer, vagyis alkalmazását csak orvos rendelheti. Amennyiben a készítmény nem beszerezhetõ azonos indikációs körben egyéb készítmény forgalomban van, vagy gyógyszertárban történõ magisztrális gyógyszerkészítés is szóba jöhet (természetesen ez is orvosi vényre).

Tekintettel a fentiekre mindenképpen kezelõorvosával vegye fel a kapcsolatot az IBS sikeres kezelésének érdekében.

Jobbulást kívánva"

Csak összejön lassan nekik.....egyébként kínomban már kipróbáltam megint a hydrocodin-t mikor szorult helyzet állt elõ és mint ha mûködne. Kicsit lassabb hatással és nem olyan tartósan, de egész jól voltam vele egész nap.
Próbáljátok ki esetleg nálatok mit mutat. Enterobenével együtt teljesen okés. Korábban amikor próbáltam akkor még nem szedtem az enterobenét. Lehet így párban jók.....

A gyógyszerezésemmel már elég jól elvagyok a saját környezetemben. Csak a távoli utak másokkal egy autóban vagy buszon, ez okoz gondot. Dugóban ülni. Na ez odatesz nagyon. A coderit ebbõl is ki tud húzni, de most nincs. A hydrocodin-ba most reménykedek, hogy ideiglenesen átveszi a szerepét. Fél szemet rágtam be belõle. Kitartott egész nap. És még ma is korrektül ébredtem....hátha...

Nincs jelen

#6339 2015-10-02 15:07

QpaK
Tag

pt: Én is támogatom az ötletet. Sõt azt mondom, hadd használjuk ingyen a mosdókat. Volt olyan nap, hogy 1200 ft-ot költettem nyilvános wc-re! A mozgáskorlátozottaknak miért van külön parkoló, meg lejtõ a tolókocsiknak. Szerintem a mi életünk is beszûkül annyira, hogy akár követelhetnénk is egy ilyen kártyát. Csak ez kívülrõl nem látszik és feszélyezi is az embert, hogy beszéljen róla. Még ha lenne ilyen kártyám, akkor is idegesítene, mert mindenki tudná, hogy most éppen fosik a gyökér, mert már 20 perce bent van. Nem tudom 2-3 perc alatt kipasszírozni magamból ;)

Szerkesztette: QpaK (2015-10-02 15:08)

Nincs jelen

#6340 2015-10-02 16:28

csumpimalac
Tag

Tényleg jó lenne egy ilyen kártya, bár már hallom elõre a sok ellenvéleményt: "Engedjük be fosni? És ha behoz valami betegséget, és elkapjuk?" Nagyon sok a tudatlan ember, sõt, sokszor hiába magyarázza az ember, annál jobban nem értik meg. Tapasztalat. Sajnos.

Nincs jelen

#6341 2015-10-02 22:53

Rigor
Tag

Ha nagyon gyakori a wc inger akkor még sokkal jobban be tudja szûkíteni. Amikor például 5 percenként kell, ha mást nem vért... És aludni se hagy és az ember egy zombi, hát sokszor gondoltam azt hogy ha nem lennének lábaim egy csomó mindent tök kényelmesen el tudnék intézni.. vagy egyáltalán csak úgy létezni végignézni egy filmet a tv-ben, akármit. Hát végül úgy alakult hogy már nincs vastagbelem, úgyhogy részben visszakaptam az életet. A zacsival jobban elboldogul az ember, bár így is kell wc-ket keresni (sztómazsák megtelik, többet iszik az ember, többet is pisil) de ég és föld.

Szerkesztette: Rigor (2015-10-02 22:54)

Nincs jelen

#6342 2015-10-03 10:59

QpaK
Tag

Én nem is annyira a fellángolásra gondoltam. Rigor elképzelni nem tudom, hogy milyen rossz lehet, amikor egy fellángolásból nem tudsz kijönni, mert a gyógyszerek már nem használnak. Nekem eddig - lekopogom!!! még ha kiskanállal is szedtek össze, 2-3 hét alatt mindig jobban  lettem. Ez lehet, hogy habitus függõ is, mert emlékszem hogy te olyan állapotban fesztiválokra jártál, de ilyen periódusban én befordulok.
De még ha tünetmentes is az ember, akkor is bizonytalan az emésztés. Mondjuk, hogy iszol egy sört a barátaiddal, vagy a barátnõd éppen valami pikáns kaját csinál... Csomó olyan helyzet van, amikor jól jönne egy ilyen kártya. Velem  mindig olyankor történt baleset, ha tünetmentes voltam, mert akkor bátrabban ettem/ittam.

Nincs jelen

#6343 2015-10-03 12:08

rny
Tag

Én nem feltétlenül és legfõképpen erre a kártyára gondoltam :) Ez szerintem jobban hangzik mint amilyen a valóságban, mondjuk kétségtelen, hogy amikor az ember ilyen helyzetbe kerül még mindig jobb lenne ezt felmutatni valahol mint hogy semmilyen wc-ig nem jutunk el. De számomra ami fontosabb lenne, hogy az emberek ezekrõl többet tudjanak. Egy ilyen kártya bevezetése amúgy önmagában fölhívná a figyelmet ezekre a betegségekre. Õszintén, hány betegség van ami nem érint se minket se senkit akit ismerünk és mégis mindent tudunk róla hála a figyelemfelhívó kampányoknak? Náluk pedig a világon semmi ilyen nincs. Fõleg az ibs-re igaz ez. Én sokszor érzem úgy, hogy bárcsak crohnom lenne, mert akkor most mondhatnám, hogy ne haragudjatok, de nekem autoimmun betegségem van, ez most nem fog menni. Egy kis megértés néha jól jönne, mert ez akár akarja az ember, akár nem, igenis korlátozza. És hiába vagyok beteg és amiatt nem tudok valamit megcsinálni, mindig inkább kitalálok valami kifogást ami már számomra is röhejes. Úgy érzem, hogy csomó nehézségemet megoldaná, ha errõl beszélhetnék nyíltan mert az emberek tudnák, hogy mit jelent és mondjuk megilletne annyi mint egy bármilyen más krónikus betegségben szenvedõt.  (+ megjegyzem, hogy ha én anno tudtam volna, hogy az ibs-t okozhatja az antibiotikum... akkor most lehet, hogy nem is lenne. És még hányan fognak így járni?)
A másik, hogy mivel tényleg láthatatlan az egész, én el tudom képzelni, hogy a gyógyszerek behozatalát is érintheti ez. Nem látszik a hatalmas igény, nem látszik a sok beteg, nincsenek erõfeszítések. Szóval jó lenne egy ilyen egyesület... (nézzétek meg amerikában és angliában milyen közismertek, nyilvánosak ezek a betegségek)

A coderitrõl meg annyit, hogy édesek ahogy felhívják a figyelmet, hogy nem erre való. De az miért van, hogy az orvos meg nekem azt mondja, hogy ja persze coderit, tudja, hogy ez válik be a legjobban mindenkinek. Szóval tudjuk, hogy hat, mégse adjuk (hivatalosan), mégse kísérletezünk akkor ebben az irányban. Komolyan, ha behoznak még egy görcsoldót ibs-re megõrülök :D Mert ez a dicetel, duspatalin és társai egyszerûen egy röhej.

Szerkesztette: rny (2015-10-03 12:09)

Nincs jelen

#6344 2015-10-03 12:41

QpaK
Tag

A megértést nem globálisan kell igényelni, hanem a közvetlen környezetedtõl. Tipikus néma gyereknek esete ;) Semelyik ismerõsöm nem hallott a betegségemrõl. Van akivel nyíltan beszélek errõl, másnak meg semmi köze hozzá. Tájékoztasd õket részletesen, nem az õ hibájuk, hogy nem ismerik. Másrészt a terhelhetõség pont fordítva van szerintem, mert olyankor pont nem mondhatod hogy beteg vagy. Vagy eltudod képzelni, pl a fõnököt amint sajnálkozik, hogy szegény fickó már zsinórba hatodszorra hiányzik és biztos nagyon rosszul van. Nem, nem rúgjuk ki véletlenül sem. :D Majd kijön a gödörbõl és akkor havonta csak pár napot fog hiányozni, a rendszeres orvosi gondozás miatt. Még sem kérhetem meg erre vagy arra, hát még lebetegszik a szentem. Úgy sem kell nekünk jó munkaerõ... ;)

Szerkesztette: QpaK (2015-10-04 08:03)

Nincs jelen

#6345 2015-10-05 09:36

youlcsi
Tag

"A coderitrõl meg annyit, hogy édesek ahogy felhívják a figyelmet, hogy nem erre való. De az miért van, hogy az orvos meg nekem azt mondja, hogy ja persze coderit, tudja, hogy ez válik be a legjobban mindenkinek."

ez kb olyan, mint a metformin pcos-ben. A metformin a 2. típusú cukorbetegségre való gyógyszer. Az az indikációja, arra lehet felírni. ennyi. Hosszú évek óta mindenféle tudományos kutatások, kísérletek igazolják, hogy pcos-ben lényegében ez az egyetlen használható gyógyszer, ez képes a hormonokat helyrehozni, ciklust csinálni... és mégis. túl olcsó gyógyszer és túl drága lenne hivatalosan beilleszteni az indikációjába... persze lehetõség van indikáción túli gyógyszerírásra (mint a coderitnél is), ahhoz van egy nyomtatvány, névre szólóan, adott gyógyszerre kérheti az orvos, hogy írhassa a betegnek... ellenben pl a metforminnál az orvosok nagy része mára már inkább "kockáztat" (ami talán már nem is kockázat, hiszen nyílt titok, hogy mindenki ezt írja dfel)... és miközben csak diabetológus szakorvosi javaslatra lehetne felírni, már felírja a nõgyógyász, az endokrinológus, a sima belgyógyász, de még a háziorvos is. Van aki pcos-re írja, de pl a háziorvosom sokáig a crohn írta rá diagnózisnak...

na, csak az akartam ebbõl kihozni, hogy szerintem csak megbeszélés kérdése az orvossal... mert ha nem egyedi eset, hogy használ, hanem tényleg, valóban jó, csak magyarországon nincs benne az indikációjában, akkor azért a normálisabb orvosok igenis bevállalják a kockázatot és felírják indikáción túl is a gyógyszert.

Nincs jelen

#6346 2015-10-05 14:37

rny
Tag

Nekem nincs közvetlen tapasztalatom arról, hogy mennyire hajlandóak az orvosok felírni a coderitet, tekintve, hogy minden receptemet anyám írja. Nyilván van aki felírja, hiszen itt a fórumon van aki hozzájut, de olyan is aki nem. Sõt, van ahol az orvos kikéri magának, hogy ez nem erre való. Gondolom itt az is nehezíti a dolgot, hogy ez egy ópiát (egyrészt a visszaélések, másrészt folyamatos szedésnél elveszti a hatását a hozzászokás miatt), ezért sokan idegenkednek attól, hogy felírják, ha hat, ha nem. Mindenesetre jó volna mégiscsak az indikációba belerakni mert akkor ez a gond megszûnne és mindenki tényleg hozzájuthatna, mert ahogy látom, most ez a szerencsén múlik, hogy milyen az ember orvosa. Pedig pont ma olvasgattam valamit és fel volt sorolva, hogy adható hasfogók: loperamid... kodein!

Nincs jelen

#6347 2015-10-05 15:37

youlcsi
Tag

hehe, errõl most eszembe jutott az ephedrines orrcsepp esete... meg a jó öreg calciphedrin, aminek a gyártását ugye pont ezért szüntették be...
pedig ejj, de jó cucc is volt az! lényegében az egyetlen, ami használt anno a köhögésemre.

Nincs jelen

#6348 2015-10-05 19:47

pt
Tag

A hydrocodine is jó végül is coderit-n helyett. Próbáltam tegnap, bevált enterobenével vegyítve.

Nincs jelen

#6349 2015-10-05 23:29

RealHero
Tag

Érdekes...Nekem a dilidokim egy laza jó fej csaj,de nagyon megfontolt és lelkiismeretes.Mikor megemlítettem neki a Codeint ,hallani se akart róla.
Ne értsetek félre,biztos ha nagyon rosszul lennék,igen kipróbálnám,sõt ha ettõl jobban lennék,IGEN ,szedném.
Viszont én tényleg nagyon jóba vagyok a dokimmal és ha Õ azt javasolja hogy ezt már ne akkor ott lehet valami.

Nincs jelen

#6350 2015-10-06 10:14

rny
Tag

Pedig itt nincs a világon semmi se. A coderit az idegrendszerre hat, mint mondjuk a loperamid. A folyamatos szedése (mindennapos) nyilván nem jó a hozzászokés és hatás elvesztése miatt, viszont nagyon hasznos, ha van, tudniillik minden mással ellentétben a legrosszabb napokon is egy fél órán belül hat. Azaz teljes biztonsággal lehet elmenni otthonról. Én akkor szedem általában, ha valami durva programom van aznapra, például elõadást tartok. Ráadásul mivel ópiát, a fájdalmat is teljesen kilövi. Nincsen benne nagy ördöngõsség, nem kell minden nap szedni.
De az érdekes, hogy a dilidokid szerint ezt ne, de a folyamatos antidepresszáns szedése az nem gond, az indikált ;) Egyébként a viberzi is pont a coderit mintájára fog mûködni.

Más:
Talán emlékeztek, hogy mikor elkezdtem a diétámat ezzel a fickóval, borzalmasan rossz volt a vérképem. Ez a vérkép folyamatosan romlott az elmúlt években és reagálni meg nem nagyon reagált semmire sem. A teljesség igénye nélkül: magas volt a CRP, rheuma faktor, alacsony a vas, kórosan alacsony a B12 (évek óta), stb. Hát most 3 hónap diéta után elmentem vérvételre, aminek megjött az eredménye. Leesett az állam, mert a vérképem teljesen helyreállt. Az évek óta alacsony b12 miatt már felmerült, hogy nálam egyáltalán nem szívódik fel antitest termelés miatt, de most a normál tartományban van. Mondták, hogy nem tudják mit csinálok, de a világ minden kincséért se hagyjam abba :) Szóval örülök, ez a diéta nagyon bevált, a hasam is sokkal jobb amúgy, csak nyilván ott több idõ kell, nálam ez már nem tegnapi történet. De, hogy általánosságban jó irányba haladok, az tuti! Úgyhogy mindenkit biztatok erre.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb