#6551 2015-12-12 09:55
- Peeti
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Bogár nyugodj meg nincs semmi bajod. Nem fogok belemenni a dolgokba de a táplálkozás meg a pszichés tényezõk együttesen okozhatják a bajt.
1. nyugodj meg
2. életmódot kell változtatni
3. helyre lehet jönni de nem máról hónapra lehet több év
4. ne vizsgálgasd magad mert az kinyir az önmonitoringozást azzonnal fejezd be!
5. szard le a nyákos székletet el fog múlni
6. sportolj heti 3 at jóga, futás, akármit ami jól esik
7. táplálkozásra figyelj oda (kevés szénhidrát,sok víz stb.)
8. szedd az ibs re jó dolgokat (borsmenta, oregánó, glutamin, probiotikum)
9. nem az orvos fog meggyógyitani hanem te saját magadat
10. az új életed elkezdõdött te döntöd el hogy belesavanyodsz vagy teszel ellene és saját magadért !
puszi
Nincs jelen
#6552 2015-12-12 10:19
- Bogár
- Tag
Kedves Peeti!
Könnyeket csaltál a szemembe. Köszönöm szépen a részletes választ! Megfogadom a tanácsodat! És õszintén írom, hogy hiszek neked! 30 éves vagyok, és nem akarom egyszerûen,hogy teljesen tönkremenjen az életem. Amiket írtál mindenben egyetértek. Csak nehéz. Mert a gyerkõcömet lassan a játszótérre nem merem kivinni....mert annyira rástresszelek, hogy mi van. ....ha... mert hála égnek eddig még nem kerültem kínos helyzetbe, de nem is szeretnék. Lelkileg is össze kell szednem magam,mert tudom vannak súlyosabb,komolyabb helyzetben lévõ beteg emberek, de tényleg engem ez az elmúlt 4 hónap is eléggé megviselt. Egyszerûen elzárkóztam a külvilágtól, emberek közé sem kívánkoztam,kívánkozom - holott elõtte egy életvidám,pörgõs nõ voltam. :(
Voltam. ...
De sokat segitettél, a mai napom már szebb is, délután elmegyek sétálni egyet! ;)
Puszillak
Nincs jelen
#6553 2015-12-12 12:21
- RealHero
- Tag
Alex2006: Remélem a többieknek van valami jó ötlete neked. Én is nagyon szívesen segítenék de nekem ez nagy falat.Nem merek úgy javasolni semmit mert nem vagyok orvos ráadásul a gyereked még nagyon fiatal ,és ilyen korban még nem igazán van szerintem itt egyikõnknek sem tapasztalata.Egy nagyon jó gasztróssal kéne beszélnetek.Van jó orvosotok?
Bogár: A nyákos széklet tényleg elmúlhat. Könnyû. sport és sok folyadék tényleg segít,illet probiotikum ha bírod. Ha.Ha jobban vagy ezektõl akkor folytasd igy ha nem és továbbra is ennyire pánikolsz,akkor antidepi kell neked.Nem szégyen ,Mi is szedjük.
Valamint attól ne félj hogy valamit nem vettek észre.Ha volt vastagbéltükröd és negatív volt, akkor ott minden rendben van.
Elmúlni nem fog,csak együtt tudsz majd késõbb élni vele.20 éves koromban kezdtem.Most vagyok 31
Szerkesztette: RealHero (2015-12-12 12:22)
Nincs jelen
#6554 2015-12-12 13:11
- Alex2006
- Tag
Hidd el már az országot bejártuk. Az itteni gasztroenterológus azzal engedett el hogy nem vállalja tovább a felelõsséget, nem fogja végig nézni hogy a gyerek elsorvad. Próbáljuk Debrecent. Beszélt a dokink Debrecennel, ott sem akarják vállalni. Nyákos a széklet, sokat fogyott, sokat jár a wc - re azért gondoltam erre a betegségre.
Nincs jelen
#6555 2015-12-12 13:27
- QpaK
- Tag
Én errõl a betegségrõl semmit nem tudok. A tünetei között ítják viszont az erõs hasmenést, fogyást. ( http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg … 0608102509 )
Mitõl rövidebb a bele? Mûtötték korábban, vagy sugárkezelés esetleg így született?
Az meg egyenesen felháborító, hogy nem vállalják :O
Szerkesztette: QpaK (2015-12-12 13:29)
Nincs jelen
#6556 2015-12-12 13:46
- Alex2006
- Tag
Meg volt csavarodva a vékonybele, és a csavar után el volt halva. Szó szerint 4 napig rohadt a bele a gyereknek. Gondolták jól van az úgy. Azzal tisztában vagyok hogy hasmenés, de naponta max. 5 széklete volt, éjszaka soha nem ment wc -re. Most kb 15 széklet vagy még több éjjel nappal. Ha fogyott egy kicsit mindig vissza hoztam a súlyát 1-2 nap alatt, de már én is tanácstalan vagyok. Ritka betegség a rövidbél szindróma.
Nincs jelen
#6557 2015-12-12 15:06
- Bogár
- Tag
Köszönöm szépen RealHero!
Hát nem egyszerû az biztos!
Antidepresszánsokat szedek már 5 éve, nem szégyellem, más okok miatt. Sajnos sok volt a tragédia a családomban, az elmúlt 10 évben elvesztettem édesanyám, édesapám. A férjem, meg a gyerekek akik maradtak nekem.
Szóval rendszeresen szedem õket.
Igen, sokat olvastam már errõl a betegségrõl, csak nehéz elfogadni, hogy egyszerûen ilyen létezik. És tényleg egyik napról a másikra.
Igen, talán azért félek, féltem hogy nem voltam biztos abban, hogy elhiggyem azt hogy nem találtak semmit a tükrözéskor. Két hónapja volt, már azon gondolkoztam, hogy elmegyek és csináltatok egy újat. (Biztos nem néznének normálisnak ). :) Probiotikumot szedek, Protexint, Normaflore-t. Váltva, kombinálva. Próbálkozom az étkezésre is odafigyelni, de eddig semmi valtozás.
Lehet türelmetlen vagyok, na meg ideges, ami aztán végképp nem tesz jót.
De vigasztal, hogy nem egyedül vagyok ebben a helyzetben.
Ha tényleg "csak " ennyi a bajom, meg fogok tanulni vele együtt élni, csak nekem az a legnehezebb ebben az egészben, hogy nem akarom elhinni.
Olvastam is, hogy akiknek ilyen gondjaik vannak, orvostól orvosig járnak. Hát valahogy kezdem ezt észrevenni magamon is. De igen, valahogy el kell fogadni ezt, és azt az idõt, pénzt amit ezek szerint feleslegesen kidobok, azt a gyerekekre szánom, költöm.
Puszi
Nincs jelen
#6558 2015-12-12 15:51
- QpaK
- Tag
Hú Bassszus Alex, nagyon sajnálom! Elég durva dolgokat lehet róla olvasni... Írják, hogy bizonyos érintettség esetén a hasmenés elérheti a napi 30-at is, ha elszaporodnak a baktériumok. A fiadnál nem az a bélszakasz a hibás? (ICV)
(The removal of the Ileocecal Valve (ICV), which is the filter between the Ileum and the Colon leaves the patient prone to bacterial overgrowth infections, which can accelerate the diarrhea process if the patient is missing his/her ICV...some patients that must use the restroom upwards of 30 times a day, depending on what they eat and when.)
https://www.shortbowelfoundation.org/in … /about-sbs
Remélem találtok orvost!
Szerkesztette: QpaK (2015-12-12 15:52)
Nincs jelen
#6559 2015-12-12 16:32
- Alex2006
- Tag
Köszönöm hogy gondolsz ránk. Remélem jövõ héten okosabbnak leszünk, adni kellett széklet mintát.Nem tudom mi történhetett vele. Szeptemberig szép és jó volt minden. Ja és Alex 2 óránként eszik. Ki akartam töltetni a dokival az ápolásit és azt mondta hogy nem tölti ki, anyukának el lehet menni dolgozni. Egyetlen egyszer engedtem ki a kezembõl a gyereket az iskola miatt és ez lett a vége. Amúgy Alex arcán nem látszik hogy beteg, de a teste szörnyû. Egy angyal gyerek, nyugodt, mindent kibìr. Meg sem kottyan neki semmi kórházi dolog. Csak már ez õt is zavarja. Azt mondta hogy a semmit is kif...m.és mindezt mosolyogva.
Nincs jelen
#6560 2015-12-12 19:17
- RealHero
- Tag
Alex2006 Dr Bene László DR Schuller János Dr Székely György Õk hárman jó orvosok nagy tudással.Nem azt mondom hogy mindháromhoz kérj idõpontot mert az drága és hosszadalmas lenne,de próbáld meg õket telefonon elérni.Hátha valaki tud valami okosat mondani és utána tudnátok hozzá járni! Ez a Debrecen tényleg felháborító !Mégiscsak egy gyerekrõl van szó!
Nincs jelen
#6561 2015-12-12 22:48
- pt
- Tag
Bogár!
Nekem is így jött annó mint derült égbõl a villámcsapás.
Sokat segít ha szedsz hasfogót (enterobene), mert lassítja a bélmozgást.
Én szedem reggel és délben is.
Ezen kívül jó a hydrocodine köhögéscsillapító is az ideges bélre, próbáld ki.
Nekem bevált, segít, így nagyjából normálisan tudok élni.
Antidepibõl nekem a melléhatások miatt az SSRI és SNRI nem jött be SSRE viszont igen abból a coaxil és mellékhatása sincs......na meg a frontin....
Nincs jelen
#6562 2015-12-12 23:06
- makkmarci
- Tag
Bogár!
Javaslom, ha idõd engedi, olvass vissza legalább 50 oldalt idefelé. Millió hasznos dolgot fogsz találni és hát mi sem vagyunk egyformák. De a sok leírásból magadra is ismerhetsz.
Alapból Peetivel értek egyet, de a C vitamint és a napi-kétnapi zöldséget is meggondolnám!
És fontos, hogy ne akarj görcsösen javulni, mert nem két nap alatt állsz helyre. Egy év is kellhet hozzá, a türelem és a nyugodtság a legfontosabb!
Nincs jelen
#6563 2015-12-13 03:41
- makkmarci
- Tag
Egy elég jó összefoglaló a glutation (glutamin-ból keletkezõ) hatásairól...
http://vitaldepowebaruhaz.hu/miert-erde … gyasztani/
Nincs jelen
#6564 2015-12-13 09:05
- Bogár
- Tag
Kedves pt és makkmarci! Nektek is köszönöm. Frontint szedek 3x1-et, 1mg-osat. Jó pár éve. Mellé reggel egy Xanax SR -t. A gond az, hogy változó ez a székelési dolog nálam. Nincs híg székletem,nagyon ritkán csak. Inkább puha, vékony ami miatt vagyok ideges, hogy miért vékony... Ez naponta többször. Van hogy csak 3x van hogy 10x. Valami kis kukac. De érzem hogy kell. A zöldségekkel gondban vagyok, mert az úgy jön ki belõlem ahogy megettem. Az alma is. Sõt tegnap kapott el a para rendesen mikor este elmentem WC -re, és a reggel bevett Xanax SR is eredeti formájában ott volt. :( Komolyan mondom ez õrület. :(
Tényleg nem tudom mit tegyek. Minden gondolatom sajnos ekörül forog. Nem hiszem el, hogy nincs komoly baj. ... :(
Nincs jelen
#6565 2015-12-13 13:17
- makkmarci
- Tag
Gyomorsavad van rendesen?
Esetleg útifüvet próbáltál már?
Nincs jelen
#6566 2015-12-13 14:37
- Alex2006
- Tag
Sziasztok! Hátha valakinek jól jön egy kis segítség. Olvastam hogy ennél a betegségnél is fontos a probiotikum Nem tudom próbáltátok -e már ?PROBINUL probiotikum, egy tasakban 19 MILLIÁRD jótékony baci van. Tudomásom szerint egyikbe sincs ennyi.
Nincs jelen
#6567 2015-12-13 19:22
- havastáj
- Tag
Bogár!
Ismerõs a helyzeted!
Én 3x voltam colonoscopián, de volt már hasi MR, CT, UH, huszonvalamennyi vérvétel mind negatív...stb vizsgálatok.
Az ételintolerancia nálam pozitív lett glutén, tej, kukorica, zeller, koladió ezekre, de ezeket kihagyom az étkezésbõl egyébként is, mert a beleknek jót tesz a gluténmentes táplálkozás.
A széklet emésztettségi vizsgálatom viszont durván pozitív lett, a hasnyálmirigyem nem termel elég emésztõenzimet, ezért szedem a napi 3x1 Kreon 25000-et.
Ami sokszor jó, de néha ugyanúgy szarul vagyok.
Amit ajánlok Neked a 2 év távlatából: ez a széklet emésztettségi vizsgálat, és a széklet CALPROTECTIN MENNYISÉGI vizsgálat, mert az igen alapos, sok orvos sem ismeri. Magán úton 6900 Ft, és a synlab.hu -n tudsz igényelni széklet minta vevõ eszközt és postán le lehet bonyolítani az egészet az eredmény meg emailben megy Neked és közelebb leszel az igazsághoz. Hidd el ennél a 6900 Ft nál több is elmegy ennél a betegségnél. Nekem , ha az a pénz amit az orvosokra vizsgálatokra költöttem és a zsebemben lenne most akkor talán autót cserélhetnék, és nagyon keveset keresek én is. Csak családi segítséggel sikerül ezt végigcsinálnom, a munkahelyemrõl nem is beszélve, hogy már nagyon inog, hogy kirugnak a sok táppénz miatt!
JA! És a glutamint én is javaslom, nagyon jó!!!
Nincs jelen
#6568 2015-12-13 19:32
- Bogár
- Tag
Köszönöm szépen havastáj! Jó ötletet adtál, erre nem is gondoltam, holnap el kezdek intézkedni az ügyben. Remélem mihamarabb sikerül is eredményt kapnom, félek, hogy az ünnepek bezavarnak, de még fogom írni mire jutottam! Aranyos vagy!
Nincs jelen
#6569 2015-12-14 00:21
- makkmarci
- Tag
Bogár
Az emésztésed elején már valami nem klappol. Próbálj meg olyan dolgokat enni, amiben van egy kis zsír ( olíva olaj, teavaj, szalonna), de ha lehet, akkor minõségi zsírokban gondolkodj, a margarint pl. felejtsd el! Ezeket ha lehet, reggelire edd (pl. baconos rántotta), kitisztítja az epédet.
Aztán pl. ha eszel egy szendvicset, akkor tegyél bele olyan dolgot, ami az emésztést serkenti: hagyma, rukkola.
Salátához pl. tegyél borecetet...
Teljesen mindegy, mi jön ki alul, ezeket ha lehet, használd!
Nekem pl. nagyon sokat segített az oregánó olaj (Herbária).
Szerintem a diólevél tea is használ ilyen esetben.
Az enzimeket szóra kell bírni, a májat, az epét és a hasnyálmirigyet meg kell dolgoztatni. Az õ energiájukat (eddigi saját tapasztalat alapján) legjobban Máriatövis kapszulával és glutaminnal tudod segíteni.
Ha lehet, akkor vigyél be halat (ne pontyot azért...) vagy halolajat, én még a Csodavár 5. olajkeveréket is melegen ajánlom!
A lényeg, hogy egy odafigyelõsebb kajálással és havi max. 5-8eFt kiadással drasztikusan javíthatsz a bevitt kaja minõségén. Ez szerintem kb. egy év alatt eredményt hozhat, ha nincs más gubanc.
Javaslok így elsõre egy útifû kúrát is, én ezzel kezdeném...
Szerkesztette: makkmarci (2015-12-14 00:22)
Nincs jelen
#6570 2015-12-15 11:42
- RealHero
- Tag
Alex2006 Hogy van a gyereked??
Nincs jelen
#6571 2015-12-15 12:21
- Alex2006
- Tag
RealHero! Köszönöm az érdeklõdést .Pénteken jó volt a kálium és a bikarbonát szintje. Bár nem is csodálkozom hiszen lóadagba kapja. Enterobenét mi is szedjük 2-szer 4mg rendszeresen. Na szóval, harmadik napja esténként adok be neki 1 széntablettát,így csak éjszaka egyszer megy wc -re.Meg sikerült kölcsön kérnem egy Bioptron lámpát amivel lámpázom a pocakját. Annyival jobb hogy étkezések után nem megy nagyon sokszor a wc - re. Egyszer csak, nem háromszor, négyszer egy kaja után. Súlya nem változott de már ez is jó hogy nincs annyi széklet. Mindent bevetek Alex érdekében.Várom a pénteket hátha okosabbak leszünk a széklet minta eredménye után.
Nincs jelen
#6572 2015-12-16 22:42
- Fehérné
- Tag
Szia Alex2006!
Nem tudom merre laktok, de esetleg Dr. Szerémi Zsoltot tudnám ajánlani. Tatán van a rendelõje. Ha kell írok elérhetõségét. Nagyon jó gasztros doki.
Nincs jelen
#6573 2015-12-16 23:02
- elenorkismama
- Tag
Sziasztok!
Jelenlegi panaszaim közé tartozik,hogy november 16-tól 1 héten keresztül nehezebben ment a székelés,de minden nap sikerült.Teltség érzés megmaradt. ebben az egy hétben az étvágyam is némiképp csökkent,hiszen nagyon zavaró volt,hogy nem tudok normálisan wc-zni. Aztán a következõ héten rendezõdni látszott és ittam céklalevet is meg a vastablettát. Mostanra már normák a széklet,de naponta többször is szurkálásokat érzek a hasamban.Ezek pontos helye nem meghatározó,mert vándorló jellegû. Jelenleg szedem a Pantoprazole tablettát és a vasat.Iszom esténként borsmenta teát és kímélõbb étrenden vagyok (nincsen zsírosabb,fûszeresebb étel).Laktózérzékeny is vagyok,de most 2 hete semmilyen tejterméket nem fogyasztok.Tudni kell még,hogy 2 és fél évvel ezelõtt gyomorfekélyem volt,ami akkor nem volt veszélyes,de a gyógyszert fél évig kellett szednem.Hosszan írtam panaszaimról nektek és köszönöm hogy elolvassátok. Valamelyikõtöknek ha vannak ilyen panaszotok,egyik napról a másikra kezdõdtek?
Nincs jelen
#6574 2015-12-19 02:27
- makkmarci
- Tag
A sok vas eleve szorulást okozhat!
Nincs jelen
#6575 2015-12-19 21:06
- pt
- Tag
Akkor naponta megeszek egy szöget :D
Nincs jelen
#6576 2015-12-20 17:52
- RealHero
- Tag
Hogy vagytok? Én ahogy közeledik a karácsony aztán meg a jan.feb.márc megint kezdek szarabbúl lenni.Magától elmúlt a székrekedésem és újból minden nap megyek ,jó ha csak egyszer.Többet is görcsölök. Gondolom pszichésen van.
Nincs jelen
#6577 2015-12-20 19:28
- Picike2
- Tag
Szia!kicsit fáradtabban vagyok mint szoktam lenni.eddig elég szépen megúsztam,de én is félek az elõttem álló idõszaktól.talán most megúszom kisebb dolgokkal,nem úgy mint idén tavasszal.majd kiderül.tök jól esett ez a kérdés még ha személy szerint nem is nekem szólt.Békés Karácsonyt kívánok mindenkinek.az evéssel figyeljetek oda!legalábbis próbáljátok meg!láz mentes, hasmenés mentes ünnepeket is kívánok magunknak!
Nincs jelen
#6578 2015-12-20 21:26
- RealHero
- Tag
Picike2 Neked IS(!!) jan -márc a bajos.Jól emlékszem rád??
Mindenkinek szól a kérdés,eléggé összekovácsolódtunk itt már:)
Szerkesztette: RealHero (2015-12-20 21:27)
Nincs jelen
#6579 2015-12-20 21:56
- Lift
- Tag
Üdv!
Én is IBS-re gondolok, olvassátok el az alábbiakat és véleményeket kérnék. Elõre is köszi!
25 éves fiú vagyok. Mindig stabil 36,6 fok volt a testhõm, csak akkor változott hogyha betegvoltam. De 2012 óta változott valami. A székelés rendszertelenné vált, azóta a híg, szinte hasmenésszerû széklet váltogatja a normál székletet illetve állandóvá vált a hõemelkedés is. 36,8 és 37,5 között változik a testhõmérsékletem is. Persze fáradékonyabb vagyok és életkoromhoz és magasságomhoz képest nagyon sovány is, 185 centi magas, 58 kg vagyok.
A székelési szokások változása és a hõemelkedés mellett hátfájásom is volt. A háziorvos tüdõgyulladásra gyanakodott, de miután a röntgen negatív lett góckutatásra is küldött. Vérvétel, fogorvos, fül-orr gégészet, hasi ultrahang mind negatív lett. Azt mondta hogy biztos elállítódott a biológiai órám és abbamaradt a dolog kivizsgálása.
Azóta maradt az hogy nagyon gyakori puffadás, hasmenés, de ha netalántán normális „kemény” lenne a székletem akkor néha erõs fájdalom, de gyakrabban csak tompa hátfájás jelentkezik székelés elõtt.
Sõt egyre több étel váltja ki a hasmenést ami régebben soha semmi gondot nem okozott. Pl a hasábburgonya, konzerves kukorica, vöröshagyma is ilyen lett mostmár. A kukorica vagy az olajos magvak majdhogynem úgy néz ki hogy emésztetlenül átjönnek rajtam.
Az ingadozó rejtélyes hõemelkedés és a változó széklet azóta is megvan.
A kérdésem az hogy ezek mitõl lehetnek és milyen irányban induljak el?
Nincs jelen
#6580 2015-12-21 06:07
- Picike2
- Tag
RealHero:igen nekem is ez az idöszakom a bajosabb,mint az év többi hónapjaiban,napjaiban.
jó érzés ide tartozni.nekem legalábbis.
Nincs jelen
#6581 2015-12-21 15:15
- pt
- Tag
Lift!
Calprotektin vizsgálat (megmutatja van e gyulladás a bélben esetleg)
Ételallergia vizsgálat, ha ez negatív akkor ételintolarencia vizsgálat.
Kezdésnek, szerintem....
Nincs jelen
#6582 2015-12-21 16:09
- Bogár
- Tag
Sziasztok!
Írok egy kis helyzetjelentést!
Panaszaim csak nem múlnak, mi több vannak elviselhetetlen napok, mondhatnám ha nem lennének gyerekeim ágyban tölteném a napot.
Pt tanácsára el kezdtem calprotectin ügyben intézkedni, beszéltem is egy kedves hölggyel a synlabtól, de az ünnepek "betettek" nekem. ... :(
Januárban lehet belekezdeni.
Addig sehol semmi.
Múlt héten hát csak felkerestem egy másik gasztroenterológust; akinek jó híre van.
Hát most lepõdtök meg. ...Én vettem a pofabocskort, vittem a régi leleteim, mi több vittem a székletem. ... :)
:) Nagyon kellemetlen volt, gondoltam majd elküld melegebb éghajlatra. De meglepõdtem, nem.
Mondta ugyan. .. 20 éves praktizálása során látott már sok ilyet. Igazából csak fizikális vizsgálat volt, ugye 2 hónapja volt a vastagbéltükrözés.
Mondta jelen helyzetben nem látja még értelmét.
A székletemet megnézte, mondta ezek levált nyálkahártya darabok. Érdekes õ a papiromra diagnózisként már colitis ulcerosat írt.
Kaptam Salazopyrint, két szem után én olyan rosszul voltam, hogy azt a gyógyszert soha többé. Totál vörös lett az arcom, olyan hányingerem lett, hogy órákig kínlódtam.
Akkor kaptam egy Salofalk nevû beöntõ szerkezetet, egy hónapig kellene használni. Karácsony és a vendégek miatt nem merek belekezdeni, nem tudom mire szamithatok. A rosszabb napokon úgy vagyok vele, mindent kipróbálok, csak legyen változás. Maximum kölcsön veszem a gyerek bilijét, fel viszem a padlásra. ...Aztán a többit képzeljétek hozzá.
Pont a nappali mellett van a WC... mégis csak nõ vagyok. És itt holnaptól nálunk megkezdõdik a látogatás. ... gondolhatjátok mennyire van hozzá kedvem. :(
Akkor még egy féregpete,parazita vizsgálatot akar csináltatni, de ennek is csak januárban van értelme.
Rengeteg oldalt olvasok.
Éjjel -nappal bújom a netet, IBS témában.
A colitis számomra még új. ...
És eszméletlen hogy betegek között is mennyi különbség van. Van aki panaszkodik 2székelés miatt meg egy kis görcs miatt. ...
Nekem mióta augusztus óta megváltozott az életem két székeléssel és görcsökkel maximálisan kiegyeznék.
Tegnap volt eddig a legrosszabb napom.
Próbáltam nem stresszelni, iszom már mindenféle gyógyteát, de semmi változás.
Délelõtt minimum 5x látogatom az illemhelyet, délután talán 2x. De még ez is semmi. Az ijesztõ hogy a harmadik után csak színtelen nyák jön, semmi más. Tegnap úgy felfújódtam, mert nyilvános helyen voltunk, szellenteni nem mertem, hogy kb. 6hónapos terhesnek néztem ki. De még ez is hagyján. ... olyan rosszul lettem este azon gondolkodtam, hogy ha nem karácsony, nem gyerekek, akik a legfontosabbak, irány a kórház, befekszem, és addig ki nem jövök, míg itt valami érdembelit nem kezdenek velem.
A gyomrom a torkomban, eszméletlen hányinger, hidegrázás, olyan hasi fájdalom, hogy azt hittem bélelzáródás lesz a vége. Éjfélkor még a férjem gyõzködött, menjek be. ...Karácsony ide vagy oda. De hogyan? A gyerekek mindennél jobban várják. ... Hogyan hagyhatnám itt õket? Aztán meg ilyenkor szerintem se doki, semmi. Talán ott is ünnepek után.
Én nem tudom. ... (nem hiszem hogy nekem kellene ).... IBS, Colitis, Crohn. ... de ez szörnyû mennyit kell szenvedni.
Minden sorstársamnak Kellemes Ünnepeket kívánok, és gyógyulást vagy tünetmentességet...jó közérzetet!
Nincs jelen
#6583 2015-12-22 04:18
- makkmarci
- Tag
Bogár
1. Ha ilyen gond van, találj ki idõben valami olyan dolgot, hogy nem lesztek otthon...
2. Semmi természetes dolog nem fog azonnal hatni! A gyógytea, vagy amit neked írtam glutamint nem fog két perc alatt csodát tenni. Hetek, hónapok múlva fogod érezni rendes kaja és ilyen karácsonyi mizériák nélkül a hatást.
3. Tök jó, hogy a témában olvasol, de szerintem a legjobb gyûjteményt itt találod, ha legalább 100 oldalt visszaolvasol...
Nincs jelen
#6584 2015-12-22 04:37
- makkmarci
- Tag
Lift
A nejemnek hasonló tünetei voltak, amikor megismertem. Alapvetõ ok nála a stressz volt.
A másik fontos ok lehet a hormonháztartás. Lehet, hogy téged csak a hormon zavar! :-))
Egy ilyen egyszerû vérvizsgálat sem lenne rossz...
Gyanítom a leírásodból, hogy nálad is a stressz meghatározó lehet...
Szerintem ettõl függetlenül a rendes kajára mindenképpen figyelj, a zöldségeket ilyen fiatalon mindenképp használd! Én 42 vagyok, így melegen ajánlom!
Aztán ha ez megvan, szerintem egy vitamin/ásványkúra sem ártana, nyárra feltölthetnéd magad.
Mivel van olyan, ami emésztetlenül távozik, így esélyes az epe, hasnyál, vékonybél hisztéria, ami ha szerencséd van és idõben lépsz, helyre is állhat. Mindenképp a táplálkozási szokásaidon változtass szerintem!
A konzerves szarokat eleve iktasd ki...
Minden nap reggelizz, ha lehet, akkor zsírosat! Pl. tojásrántotta, vajas kenyér száraz husival, angol reggeli (kolbász, bab, tojás).
Ennek a lényege, hogy az epédet, így a májadat a kaja megdolgozza. Így jobb lesz az emésztésed, de csak idõvel! Érezni fogod. Ha tök egészséges lennél, ez akkor is jó recept.
Salátákhoz kötelezõ az olívaolaj és a borecet. Szintén emésztést serkentõ és javító dolgok.
Teákban leginkább a diólevél és a szurokfû teát javaslom saját tapasztalatból...
Elsõre ennyi jutott eszembe...
Nincs jelen
#6585 2015-12-22 09:22
- RealHero
- Tag
Nekem jelenleg hócipõm tele ezzel az egész IBS-sel. Boldogabb Karácsonyt!
Szerkesztette: RealHero (2015-12-22 09:22)
Nincs jelen
#6586 2015-12-22 23:57
- pt
- Tag
Nekem is :D Boldog Karácsonyt! :D
Nincs jelen
#6587 2015-12-24 00:36
- makkmarci
- Tag
Mindenkinek boldog karácsonyt és egy jobb új évet!!!
Esetleg ha valakinél kéznél van, akkor kisegíthetne...
Volt link, ami a tojásról szólt, pdf volt asszem. Ha nem muszáj, nem néznék vissza egy halom oldalt...
Nincs jelen
#6588 2015-12-27 22:37
- QpaK
- Tag
Nektek is boldog karácsonyt (utólag is) és tünetmentes új évet kívánok!
Nálam minden renben van. Sõt, igazából rohadt jól összeszedtem magam!
Úgy voltam vele, hogy mivel nagy családi összejövetel van, hát azt eszem, amit a többiek és nem kímélem a hasam - lesz ami lesz, vállalom a felelõsséget :D...Egyedül alkoholt nem ittam! Került belém mákosbejgli, csípõs halászlé, tonnányi sütemény, salep, édességek, húsok, hurka/kolbi, pörköltek, dödöllék, saláták, sok-sok kávé, hogy bírjam az éjszakázást, még több hal, édességek. Hú már nem is emlékszem mik voltak, csak hogy minden étkezésnél pukkadásig zabáltam magam... Ezzel párhuzamosan ittam a napi 3 modulent (3x2,5 dl). Napi 3-4x volam így mosdón, és nem volt drámai a végtermék sem. Már közelítek a bûvös 50 kilóhoz, ergo majdnem 5 kilót szedtem fel.
Ezzel az állapottal rohadtul ki tudnék egyezni! Hát hiába, néha jól is kell lenni - Ha más nem a nagy számok törvénye alapján...
Nincs jelen
#6589 2015-12-27 23:03
- QpaK
- Tag
Bogár
A calprotectin jó ötlet, majd írj, hogy mi van! Jót nevettem, hogy vitted a székleted, de teljesen igazad van! :) Én is colitis-es vagyok, a nyák nem akkora probléma. Akkor van baj, ha vért látsz, vagy nagyon sötét színû (alvadt vér) a produktum. A salazopyrin hírhedt bogyó és nem jó értelemben. Kérdezz rá a salofalkra vagy pentasára. Ezek vannak tablettába és beöntéses kiszerelésben is. A beöntést pedig este használ, amíg alszol jobban tud hatni és tovább tud bent maradni. Jól látod nagy a különbség a betegek között. Ráadásul egy beteg életében is nagy változások történhetnek. Sajnos teljesen kiszámíthatatlan mi fog történni. Minden ok nélkül kifoghatsz egy tünetmentes idõszakot, mikor minden tök jó. Míg máskor hiába csinálsz mindent a nagykönyv szerint mégis begyulladsz. :( Nem akarlak elkeseríteni, de ha coloitis-es vagy akkor számodra a nyugati orvoslás lesz az egyetlen megoldás. Más alternatív módszerrel nem tudsz javítani az állapotodon. :( Gyógyszerrel szerencsére többnyire jól kezelhetõ. Szóval fel a fejjel, leszel ennél ezerszer jobban!
Szerkesztette: QpaK (2015-12-27 23:03)
Nincs jelen
#6590 2015-12-28 21:07
- Bogár
- Tag
QpaK!
Aranyos vagy! Én is nevettem így utólag magamon, (részletekbe nem bocsátkozom, mert ez egy komoly oldal ), de vittem több fajta produktumot is... :)
Egy egész nap produktumát.... ;)
Sajnos az egészségügy halál. ...
Ha nem privátban intézkedsz, és komoly bajod van, akkor arra meg is halhatsz mire sorra kerülsz.
Emlékszem mikor augusztusban elõjött ez az egész dolog nálam, kértem háziorvostól beutalót, és most december közepére kaptam volna.
Akkor azt mondtam, ó hát Köszönöm szépen, nem tartok rá igényt. (Utólag bánom, hiszen elõrébb privátban sem jutottam, megtarthattam volna ezt is egy lehetõségnek, negyedik orvos, lehet negyedik véleményt, illetve diagnózist kaptam volna. :D
Nem akarok senkit úntatni a dolgaimmal, remélem pár hónapon??? (Naiv vagyok? ;) ) belül a végére jutok, és nem találgatások maradnak.
Nagyon ritka az alapos, empatikus, jó orvos.
Ennek ugye több oka is van.
Valószínûleg ha nem úgy néz ki a beteg mint aki fél lábbal már a koporsóban van, több vizsgálat-több kontroll egyenesen arányos a bevétellel.
Konkrétan mászkáltam eddig mindenfelé, kaptam mindig valami új gyógyszert, 10perc allapotfelmérés. ... VISZONTLÁTÁSRA!
Biztosan nehéz szakterülete az orvoslásnak a gasztroenterológia, nem vitatom.
De amit igenis hiányolok, az alapos kivizsgálás.
Gondolok én itt mindenféle képalkotó eljárásra, CT, MR, ... és már nem a 10. Látogatás után....mikor nagyjából kipróbáltunk mindent. ...Hát nem jártunk sikerrel, menjünk tovább.
Elõbb kellene tovább menni, és utána ha megvan a baj eredete, akkor kísérletezni.
Mindegy is.
Az ünepeket átvészeltem, ettem minden nap 2 tábla étcsokit, arra jó volt, hogy a székletem kõkemény lett, de így is a kis bazaltjaim napi 6-8-10 részletben a szokásos nyák (takonynak hívom ) kíséretében távoztak.
Két napja használom a Salofalk klizmát, hát mit mondjak. ... :D
Semmi nem változott, remélem majd fog.
Mindössze annyi, hogy összeszorított farpofákkal félig ébren vészelem át az éjszakát, reggel spuri a budi. (Ja,meg napközben is.
Erre az évre ennyi, várom az újat, aztán próbálom kideríteni mi is lehet a bajom!
Lehet elõbb jövök rá, mint az orvosok. ;)
Köszönöm szépen hogy írtok, remélem eljön az idõ, hogy nem csak nyavalyogni fogok, hanem én is bátorítani másokat, tanácsokat adni, hogy könnyebb legyen. (Bár ne lenne szükség rá, mert az azt jelentené, hogy mindenki egészséges! )
Egy BOLDOGABB ÚJ ÉVET KÍVÁNOK NEKTEK!
Nincs jelen
#6591 2015-12-29 03:01
- makkmarci
- Tag
kupak
Lehet, hogy jobban járnál, ha néha zabálnál is? :-))
Ha változatosan viszed be a cuccot, akkor biztosan megy beléd is valami, nem csak a tyúb (tyúkbél) húz hasznod belõled!
A glutamin azóta is isteni!!
Emlékszem, tavaly ilyenkor csak úgy ment a húsleves meg halászlé téma, hogy enzimeket toltam elõtte. Most nem kellett, simán végigment rajtam a kaja tök jól a több napos kísérlet alatt! Szóval nem véletlen...
Eddig fél dobozom ment el (250g), most a tuti.
Bogár
Az igaz, hogy az eü egy katasztrófa, de ha akarsz, legalább járhatsz új helyekre meccset nézni, na meg olvashatod naponta, hogy a napi eu-s lóvéból épp kinek jutott aznapra egy falat. A gyarapodást is lásd! :-)
Na meg ezeket, csak a tegnapi nap termésébõl:
http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/ … _teljesit/
http://index.hu/mindekozben/poszt/2015/12/28/rossz/
Szerkesztette: makkmarci (2015-12-29 03:17)
Nincs jelen
#6592 2015-12-29 10:40
- QpaK
- Tag
Bogár: Úgy is kell azt!:) Engem még az is feszélyezett korábban, hogy az orvossal beszéljek errõl. Fõleg amikor olyan kérdésekkel bombázott, hogy hányszor vagyok, abból mennyi véres. Milyen gyakran van benne genny... Elég undorító történet ez sajnos. Aztán most már ez a része nem érdekel, meg az orvos különben is jobban ismer bennünket belülrõl (tükrözések) mint szeretnénk, nagyon újat nem mondunk neki.
Az egészségügy tényleg halál, de ha meg krónikus bajod van, a privát már szóba sem jöhet, mert folyamatosan gasztrós gondozás alatt leszel. Ott meg ugye állandóan fizetned kell! Nem tagadom, hogy a kivizsgálás folyamatát azért meggyorsítja, de a diagnózis után váltani kell...
Nem untatsz senkit, írjál nyugodtan! Kíváncsi, érdeklõdõ társaság van itt - csak az ünnepek okán szépen leült a topik :)
Az alapos kivizsgálást én is hiányolom. 5 éve vagyok beteg és nálam az egész vastagbél érintett. 5 év alatt egyszer sem sikerült a teljes vastagbelet átnézni, mert a felsõbb szakaszok mindig annyira gyulladtak voltak. Ráadásul nekem legtöbbször jobb oldalon fáj. Abban is igazad van, hogy nehéz szakterülete ez az orvoslásnak. Szerintem az emberség/empátia kérdése itt nagyon relatív. Könnyen elõfordulhat, hogy emberségbõl túlgyógyszerezik az embert, vagy éppen alul. Meg kell találniuk az egyensúlyt, miközben megbirkóznak az egészségügyi protokoll korlátaival. Vannak ugyanis olyan hatékony humánus szerek amiktõl a betegek jól vannak, de mivel drága mindig csak egy évig adhatják. Én ezt látom a legnagyobb problémának. Szívbaj nélkül használom az eldugult wc-ket és türelmes vagyok a váróban is. Mosolyogva kérem el a mosdó kulcsát, de miért kell évente a hülye protokoll miatt ágynak dõlni! Mintha alapban nem lenne elég bajunk... A beöntéssel pont az a baj, hogy akkor lenne hatékony, ha a hasmenés enyhül. Ha már pár óráig bent tudod tartani, akkor lehet jó lesz az, csak legyél türelemmel.
makkmarci: Csak akkor tudok zabálni, ha jól vagyok! A visszaesésnek az elsõ jele az étvágytalanság és levertség nálam. Ehhez jön a láz és szépen hozzá romlik a hasam és/vagy az ízületeim. Változatosan is csak akkor tudok étkezni, ha eleve letudok gyûrni valamit a torkomon.
Nekem az a tapasztalatom még mindig, hogy ha jól vagyok, akkor sok mindent gond nélkül megemésztek. Ha viszont rosszul, még ennem sem kell, akkor is jön ki belõlem minden alul/felül. Azon a ponton már csak az erõs gyógyszerek tudnak segíteni :(
Szerkesztette: QpaK (2015-12-29 10:44)
Nincs jelen
#6593 2015-12-31 17:36
- Bogár
- Tag
https://youtu.be/RKzeXh0zCro
B.U.É.K.!
Nincs jelen
#6594 2016-01-01 10:39
- pt
- Tag
Boldog új évet! :D
Nincs jelen
#6595 2016-01-01 20:30
- QpaK
- Tag
BUÉK! Nektek nem hiányzik ilyenkor az alkohol? Tök szar, hogy még ha lenne is kivel szilveszterezni, nem akarok pia nélkül :(
Fogadtatok meg valamit az új évre? - amibõl persze soha nem lesz semmi... Szóval nekem idén lesz munkám, szociális életem, csajom! :D
Szerkesztette: QpaK (2016-01-01 20:31)
Nincs jelen
#6596 2016-01-02 00:05
- makkmarci
- Tag
Hajra kupak! :-)
Én söröztem és benyomtam két feles unicum szilvát...
BÚÉK!
Nincs jelen
#6597 2016-01-02 07:08
- Bogár
- Tag
QpaK!
Én még talán az egyetemi éveim alatt szilvesztereztem utoljára. Ennek már 7 éve. :)
Gyerekek mellett többre tartok egy jó alvást, ritka a nyugodt éjszaka. :D
Igazából barátaim sincsenek, meg valahogy nem szeretem a kötelezõen jól kell érezned magad bulikat, mert most éppen december 31-e van. :)
Fõleg jelen pillanatban mikor nem is érzem jól magam. ;)
Én fogadtam meg egy dolgot: Próbálom minél kevesebbet látogatni az illemhelyet! :D
Mert ha már csak rágondolok, még hányingerem is lesz...
Sosem iszom, de most ittam 2 pohár pezsgõt.
Én azt észrevettem, hogy nekem a kaja annyira nem zavar be, próbáltam diétázni keményen, de a panaszaim ugyanúgy fennálltak akkor is, változatlanul.
Ráadásul még fogytam a diéta miatt, 170 cm magas vagyok, 50 kiló alá azért nem szeretnék menni, így mivel különbséget nem láttam a diéta hatására, eszem azt amit megkívánok, ha éppen jó étvágyam van.
Egy dolog nem vált eddig be, a kedvenc kajám, a káposztás tészta, :( attól görcsöltek a beleim rendesen, egész éjjel úgy kutyorgott a hasam, hogy szinte a szomszédok is hallották. :)
Bár WC -re nem kellett attól se többet járnom, mintha egész nap csak light-os kajákat ettem volna. :)
Szilveszter reggelén még jó kedvvel indultam, gondoltam gatyába rázom magam, max a budin sminkelem ki magam, felveszek valami csini rucit csak a hangulat kedvéért, de aztán bedepiztem, el kezdett fájni a hasam, aztán délután átöltöztem egy kényelmes melegítõbe, akkor már úgy gondoltam ennek a rohadt WC társaságnak tökéletesen megfelel. ;)
Kezdek már egy ördögi körbe is belekeveredni, mert sokszor éppen ha nem is kell tojni, elég ha csak rágondolok...
Már azzal is kiegyeznék, ha a nyálka megszûnne. Az idegesít a legjobban.(Mivel mindig az ingerel). Vagy az agyammal van a gond. ... :D
Mindenesetre én 10-kor lefeküdtem aludni, és úgy gondolom semmit nem hagytam ki az életembõl.
Az éjszakáim nyugodtak sz@rás téren, azaz estefelére elég jól rendbe jövök, csak idegileg kezdek rámenni a helyzetre.
Nincs jelen
#6598 2016-01-02 10:27
- RealHero
- Tag
Hellóka-nyalóka!
Néha mintha magamat hallanám egy-egy mondataitokban sorstársak!
Én is itthon voltam szilveszterkor több okból is,nekem is fõ ok ,azért nem megyek sehova mert ott jól kell magad érezni,nem lehet elmondani senkinek hogy IBS-ed van és vigyáznod kell sok mindenre.Nem értenék meg ugyse.Át kell gondolni mit ehetsz ihatsz stb.Pedig még én abban szerencsés helyzetben vagyok hogy hívtak hogy menjek velük szilveszterezni. Gondoltam itthon iszom egy sört ,de becsípõdött a derekam és bevettem egy cataflamot.Arra meg nem iszok rá.Ezt nagyon szigorúan veszem.Fõleg hogy antidepit is szedünk itt többen is.Ez a hármas engem úgy kiüt/kiütne.
Jelenleg a puffadás a legnagyobb gondom,mert déltõl egészen éjjelig fel vagyok püffedve mint egy döglött malac.Próbálom kordában tartani borsmenta kapszulával.Valamennyit segít.
Azt fogadtam meg hogy megpróbálok kevesebbet morogni,és irigykedni a normális emberekre :)
Szerkesztette: RealHero (2016-01-02 19:01)
Nincs jelen
#6599 2016-01-03 16:40
- arnoldinjó
- Tag
Üdv Emberek!
Én már 13 éves korom óta küzdök ezzel a betegséggel.Napi háromszori laza széklettel kezdõdött, valamint rendkívül erõs puffadással. Az évek alatt a hasmenés elmúlt, de a puffadásos tünetek maradtak. Volt orvos aki szerint ibs-em van, másik hasnyálmirigyre gyanakodott. Ennek azért ellentmond, hogy elváltozás nincs, soha nem fájt egy helyen a hasam és soha nem fogytam hirtelen.Viszont ha alkoholt iszok azonnal beindul. Mindenesetre a véremben az amiláz és a bilirubin magas. Májon borsónyi ciszta. Rengeteg gyógyszert kipróbáltam, legtöbb csak fokozta a tüneteket.Sokáig szedtem Pankreoflatot, némileg segített ( lehet a dimetikon miatt?) , viszont a többi enzimkészítmény inkább ront a tüneteken, mint használ. Pár éve Buscopan Forte-t szedek, kétszer felet, sok a savam erre Ulprix-ot. Szedek még napi egy-két panax ginseng kapszulát, ez csökkenti a tüneteket és a sajgó fájdalomérzést az alsó bélszakaszban. Ez arra elég, hogy nagyjából összeszedett legyek, ne érezzek elviselhetetlen fájdalmat, tudjak dolgozni. Többi gyógyszer nekem nem használt. Aki még nem próbálta adjon a ginszengnek egy esélyt, jól csillapít. BUÉK Mindenkinek! :)
Nincs jelen
#6600 2016-01-04 18:28
- QpaK
- Tag
arnoldinjó neked hány éve van? Érdekes, hogy többen a puffadásra panaszkodtok, nekem szerencsére lekopogom!!! ilyen nincs. Rendellenesen nagy a hasam, de eszem is mint egy õrült. Mondom, sikerült 5 kilót híznom és elérnem az 50 kilót! Ez így a 170 centihez már egész normális - igyatok modulent és egyetek bátran jó kombináció!...
Reggelente mondjuk mennek a szelek, meg sokszor böfögök, de nem szoktam puffadni...
Írtam a múltkor, hogy jól vagyok. Hát ezt a vérképem részben tükrözi. A crp határon belül van, a hemoglobin, hematokrit és társai is. Vashiányos sem vagyok! A trombocita is magas szokott lenni, de most az is rendben. Eltér viszont a fehérvérsejt, MPV, NEUT, NEUT ABSZ, LIMP, EO. Fogalmam sincs ezek mit jelentenek, de nagyok az eltérések. Fura, mert egyébként teljesen jól érzem magam.
Szerkesztette: QpaK (2016-01-04 18:29)
Nincs jelen