#6651 2016-01-12 16:49
- pt
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
Érdekes az étel téma.
Nem tetszik a beleimnek:
-rizs
-krumpli
-magvak, mogyorók, dió, mák
-tehéntej termékek, bár a kefír és az activia bifidus-a jó hatással van rám mivel egybe van így mégse jó. Jó lenne, ha lehetne külön kapni csak azt a "bifidus esenzis-t" :)
-ételízesítõk
-gyümölcsök
-alkohol
-kávé
-ecet
-cukrok
-olajok
-csokik, chipsek
-zöldségek....
Akkor vagyok jól, ha szendvicsezek, húsokat eszek és semmi nassolnivalót. Talán még a tészta elmegy.....
Eléggé korlátozott az étrend így....
Nincs jelen
#6652 2016-01-12 17:05
- Ultra
- Kitiltva
Pt!
Saját tapasztalatom alapján egy tanács: szerintem nagyon jó úton vagy, de a glutént is kerüld el! (A tesztektõl függetlenül, mert azok nem megbízhatóak gabonaféléknél különösen nem!)
Csinálj egy kb. 100 napos próba-kúrát: húsok-zöldség-zsír-tojás - néha gyüm. ha bírod - egy-egy magféle ha bírod (nálam mák, kókuszliszt még elmegy, esetleg dió õrölve) és ENNYI!
Én két éve ezen élek, nevezhetjük "fapados paleónak" de nem a neve a lényeg, hanem, hogy hoz-e eredményt! Egy év után már alapos volt a javulás, persze addig is voltak pozitív jelek (meg visszaesések is, de nem adtam fel!)
Nekem bevált, én már szeretek így élni, ha továbbra is javulok tõle, megtartom a hátrelévõ életemre.
Sok sikert, kitartást! Az nagyon kell hozzá, ha le bírod gyõzni a sóvárgást egy év után akár teljesen oké lehetsz (...)
Ámen!
Nincs jelen
#6653 2016-01-12 18:35
- pt
- Tag
A sóvárgás nagy úr.....
Amit leírsz úgy nem bírnék élni.
Csak húst ehetnék akkor, ha még a zsömle és a tészta is kiesik....
Az meg elég egyoldalú.
Nem nagyon mennek a zöldségek, kukorica, borsó, uborka, stb...sem.
Nincs jelen
#6654 2016-01-12 18:49
- Ultra
- Kitiltva
többszáz zöldség létezik - kukorica, hüvelyesek zéró! - , ez mehet a hús mellé.
Ne törõdj a konvenciókkal, nálam a reggeli mindig zsömle volt tejes (szaros) kávéval. (Ebbõl csak a kávé maradt!)
Most szalonnák, disznósajt, tojásárntotta, fõtt kolbász retekkel, uborkával, fõtt répával, zeller, karalábé...soroljam.
Az abéd vacsora hasonló, pököltek, sültek...Ezt ki kell tapasztalni, szerintem a gabonák a tejjel meg a cukrokkal nyírták ki a fórum zömét. Saját vélemény, persze "orvosilag2 nem igazolt!
Ja, nem igazolt, hát ez az!
A sóvárgásnál nagyobb az erõd, csak életre kell hívni. Saját tapasztalat: ez erõs akarat, vagy a haldoklás viszi elõre az embert. Kár, hogy haldoklásban már késõ..persze akkor már mindent megpróbálnánk...meg odadadnánk a fél karunkat, lábunkat, házunkat....Akkor miért nem most adjuk oda az akaratot?!
Jó kérdés (...)
Nincs jelen
#6655 2016-01-12 20:21
- pt
- Tag
Hát igen a hüvelyesek nem emészthetõek, azokat másként fogyasztom :D
De például a retket se birom, meg ha töltött káposztát eszek, akkor is baj van.
Ha csak a gombócot akkor nem, de ha benyomom jó ízûen a káposztát is akkor aztán van baj másnap.
Karfiol, gomba az elmegy.....
Nincs jelen
#6656 2016-01-12 21:57
- RealHero
- Tag
Nekem tudjátok az egyik fõ gondom hogy begörcsöl a sigma bél környéke és utána szaladni kell a mosdóba.Ma azon gondolkodtam ha elsõ görcsnél bedobnék egy nagyobb adag görcsoldót vajon segítene e?Mondjuk bucopan forteból 2vagy 3 vagy nospa fortéból 2? .Aztán arra jutottam hogy kb két perc van a görcs és hasmenés között szóval nincs olyan adag ami szerintem ezt megállitaná idõben,szerintem még a vénás injekció sem.
Mit gondoltok,és szerintetek mekkora adagot lehet egyszerre bevenni?
Nincs jelen
#6657 2016-01-13 01:21
- makkmarci
- Tag
Az Ultra-diéta alapjai nem rosszak! :-)
Hasonló véleményen vagyok, bár nekem már más dolgok is beleférnek...
A hús-párolt/sült/grillezett zöldség valamelyen összetételben eléggé változatossá tud tenni ételeket. Csak a húsokból nézzük a marha-csirke-sertés-lazac-liba-kacsa-pisztráng vonalat. A zöldségekbõl mi pl. kápia paprikát, céklát, sárga- és fehérrépát szoktunk sütni olívával. Elõtte most pl. jó fokhagymás zellerkrémleves volt, isteni és full vitamin!
Egy szelet lazac mellé (8db kb. 3000Ft a metroban) én pl. egy kis doboz piros kaviárt összerakok egy nagy doboz tejföllel, teszek hozzá egy kávétejszínt, összekeverem és egy brutál finom öntetet kapok a hal mellé. A svédektõl láttam, mennyei...
Szóval éhezni nem kell rizs és krumpli nélkül sem, bár én bírom õket.
Mint írtam, a kuszkusz nagyon jó alternatíva, szerintem ehetõ. Szintén a svédeknél ettem, elég sokszor használják.
A glutamint továbbra is ajánlom, az elsõ dobozom alján vagyok és egyre jobb! Pár napja este bevágtam egy nagy dobozos globus-os babgulyást, valahogy megkívántam. Reggel mentem dolgozni. Gondoltam, hogy vagy nem lesz gond, vagy végig ülöm a budin azt a legalább fél órát, amit a hatás megkíván...
Hát pár pukkantáson kívül semmi gond nem volt. Elõtte se nyírt ki teljesen, de most kifejezetten olyan, mint ha pl. egy rántott húst ettem volna egy kis rizzsel.
Ma 2db jó nagy kebab-ot toltam be, és teljes nyugalom lakik bennem. Feszegetem a határokat és mégis jobb a dolog. Persze ezek részemrõl sokszor tényleg csak a rossz múlt ismétlései, kíváncsiságból. De úgy néz ki, hogy mûködik.
Hogy hogyan, arról már írtam én is eleget. Ez is egy módszer, de az utólag nézve tény, hogy a hús és a párolt/sült zöldség legtöbb esetben nem ellenség, illetve nem szabadna annak lennie.
Az enzimeknél (máj, epe, hasnyál) dõl el a dolgok java szerintem...
Mellékesen megjegyzem, hogy a vitaminok és egyéb kiegészítõk terén is jócskán változott az általam választott termékek köre az ár/minõség irányába...
Szerkesztette: makkmarci (2016-01-13 01:23)
Nincs jelen
#6658 2016-01-13 09:51
- Peeti
- Tag
Örülök hogy itt vagy Ultra, de tényleg. (mindjárt elmondom miért)
Szóval a helyzet hogy ugyanaz a helyzet mint sokaknál. Ugy kezdõdött hogy jobb és baloldali fájdalmak nyákos széklet ami kurva sokáig nem mult el. Változtattam a táplálkozásomon és sok étrendkiegészítõt szedek.
Azért örülök hogy itt vagy mert kíváncsi vagyok hogy meggyógyulsz e teljesen ezzel a diétával.
A másik hogy véleményem szerint egy idõ után fokozatosan beiktathatsz más élelmiszereket. A legnagyobb ellenségünk a búza. De fõzve idõszakonként a krumpli mehetne szerintem vagy a barna rizs minél puhábban. Az én esetemben azért nem megyek el a te irányodba mert tartom a súlyom és sportolok is sokat futok viszont a széklet minõsége hol ilyen hol olyan egyszóval nehezen venném rá magam hogy az összes gabona félét kiiktassak és a paleora áttérjek. A lényeg egy anyuka a lányát a colitisbõl 3 év alatt hozta vissza szigoru diétával DE ez nem mindenkinél mûködik sajnos. Kitartás és örülök mindenkinek aki leirja mindend tapasztalatát minden nap mert folyamatosan tanulunk.
Nincs jelen
#6659 2016-01-13 10:54
- Ultra
- Kitiltva
Igen..azt azért beismerem, hogy "fapados" és emberpróbáló, de nem annyira mint a betegség, és ezt kellene sok embernek mérlegelni!
Nem hiszek abban, hogy a bélgyulladás gyógytíhatatlan! Nagyon nehezen gyógyul, de van az a mód és idõ, ami eredméynt kell produkáljon, és akkor már nem térsz el az utadról!
Fõ jelszavam, hogy ne etesd meg a problémát! Ez a minimum! ..az idõ...a sóvárgás...a környezet nyomása..jaj hiányállapotom lesz! (jó vicc, most éppen nem az van?)..ezek csak az elme játékai! Ha megerõsíted magad, ezek már soha nem basznak ki veled! Soha többé.
A gabona gyilkos, higgyétek el. Ezen a téren lassú a kutatás, mert senkinek nem áll érdekében egy napon bejelnteni...hogy bocs, megspórolnánk pár millió - százmillió - milliárd beteget, ha ezt vagy azt nem ennénk. Szerintem aki a hivatalos bejelntésre vár, közben ássa meg a sírját, mert nincs mire várni. Ez egy többezer milliárdos üzlet+tej+cukrok....és gyógyszerek. Kinek állna érdekében - a betegeken kívül?
Elõbb leszünk bajnokok basball-ban, hogy ezt bejelentsék! A rizs is nagyon allergén, tipikus gyulladás üzemanyag. Lehet, hogy egybõl nem lobban be, de hidd el megeteti a gyulladást, én dobtam, pedig nagy kedvenc volt (...)
Nincs jelen
#6660 2016-01-13 15:56
- Zotya70
- Tag
SziasztoK!
Megosztanám az alábbiakat, gondolat ébresztõnek. Felesleges érte nekem esni, nekem is csak elmondta az orvos, leírom ami megmaradt:
Jártam egy dokinál, aki onkológus , hematológus és vastagbél rákot kutatja, a következõkrõl beszélt:
Állítása szerint a vastag és vékonybél problémák irritálását, gyulladását, majd rákosodását a felborult
bélflóra egyensúly okozza. Mégpedig a hatalmas mennyiségben túlszaporodott bélgombák. Ezek fonalakban egyesülve belepik a bélfalat, sõt sok helyen át is fúrják. Ez irritációt, gyulladást okoz. Példának hozta fel, hogy egy
külsõleg tapasztalható gombás fertõzés hogy tud viszketni, képzeljem el a bélfalon.
Állítása szerint az orvos kollégák nem tulajdonítanak jelentõséget a túlzott bél gombásodásának, de õ már sok
elõadást tart ez ügyben a kutatásai kapcsán. Az ügynek nem tett jót, hogy divatos lett a Candida is manapság.
A bélben nem csak Candida, hanem egyéb gombák is vannak a baktériumok mellett. Ez normális mindenkinél.
Addig nincs is gáz, amíg fel nem borul az egyensúly. A baktériumok tartják kordában a gombákat, de ha azok kipusztulnak, pl (antibiotikum kúra miatt) akkor a gombásodás beindul.
A lényeg a lényeg. A daganatos betegei akiktõl mintákat vett, kivétel nélkül túlszaporodott bélgombáktól szenvedtek. Állítása szerint ez ok és okozat, de az IBS , Chron stb is döntõen ezekre vezethetõ vissza szerinte. A lakosság több mint 70%-ban érintett az országban
Ami gond. Ha sok a gomba és belepték a bélfalat, hiába a probiotikum, nem tudnak megtelepedni, nem tudják visszaépíteni az egyensúlyt. A gombák ellen a fõ fegyver a táplálkozás.
Amit szeretnek és gombamód szaporodnak tõle a finomított szénhidrátok és a cukor. Ezt bontják le Széndioxidra (felfúvódás) és alkoholt is termelnek, amit a máj bont le szépen, adva egy jó kis terhelést neki. Több gombás betegének van alkoholista "feje" és senki nem hiszi el neki, hogy nem iszik. A másnaposság enyhe tünetei is rendszeresek ezen ebereknél.
Vérképben megjelenik a májfunkció romlása. Erõs puffadás, ami CO2 termelés esetén jellemzõen szagtalan. A rothadásból származó bélgázok erõs szagúak ezzel ellentétben. Az állapot irritáció okoz, görcsöket, hasmenést, székrekedést váltakozva, nyákos székletet. A gombák emellett toxinokat termelnek , amik memória zavart, ideggyulladásokat, izületi gyulladást, fejfájást stb okoznak
Nem is szabad nagy dózissal irtani õket, mert az veszélyes lehet. Említette a kevéssé közismert tényt, pl Bujtor István is ebbõl kifolyólag halt meg. (neten találtam: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/5796/candida )
A bélgombás beteg általában nagyon kívánja az édességet, hullámokban, ez is jellemzõ tünet. Jellemzõ a vércukor esése is. De sok mindent mondott még. Nem is tudom felidézni. (biztos gombák okozta memória zavarom van:) )
Ami gondot okoz, hogy a bél felszín amit beborít kb 200 négyzetméter (teniszpálya), (Wikipédia szerint a vékonybél 300) ezért nehéz kiirtani. Jelezte, hogy próbáljam meg egy flakon gombairtóval a teniszpályát lefújni, na most ehhez képest a bélbe mennyi gomba ellenes szer tud lejutni egyszerre? Mindehhez vegyük hozzá, hogy a szénhidrátoktól dömpingben szaporodnak. Szélmalom harc.
A szintetikus gomba irtó szerek jók, de a bélfalról nem pucolnak, csak véráramba jutnak és egyébként is az irtáskor veszélyes lehet a sok toxin. ( candidasis állapot vagy mi )
Olyan anyag kell, ami a vékonybél mellett a vastagbélben is még aktívan képes hatni.
Megvizsgálta mikroszkóppal a székletemet és mutatott mikroszkópos fotókat, gyakorlatilag a széklet összességében, rostok, gomba telepek és baktériumok. Az arány nem mindegy és, hogy élõek vagy pusztultak. Esetemben 80-90% -ban gomba van benne
Azt mondja nem azonos a laboratóriumi gombatenyésztés a mikroszkópos elemzéssel, mert ott egy helyrõl vesznek hajszálnyi mintát, majd azt tenyésztik (lehet elpusztult telepekrõl vették, vagy máshonnan, akkor már negatív lesz a tenyésztés, holott a fertõzés fent áll)
A másik a vérbõl vett gomba teszt. Ami a gombát pusztító sejtek szaporodását vizsgálja. Sokaknál a fertõzés ellenére nincsenek ilyenek, mert az immunrendszer nem védekezik ellene. Ezt õ annak tulajdonítja, hogy már a szülõcsatornában kap egy jó dózist a magzat az anyától és az immunrendszere kialakulása során az erõs gombaflórát is sajátnak tekinti így nem védekezik ellene. Gyakorlatilag sokan csecsemõkortól megváltozott flórával élnek. Ami az életmód hatására eldurvulhat.De van akinél élete végéig alig van panasz, mert úgy táplálkozik
Amit nem szabad enni, hogy éhezzenek... minden finomított szénhidrát kerülendõ. Liszt, keményítõk, cukrok. Korai diéta szakaszban az édes gyümölcsök sem jók mert a fruktóz tartalom is jó élelem nekik a szaporodásra. A húsokkal nem lenne baj, de állítása szerint az állatokat tömik antibiotikummal, ami gyakorlatilag a baktériumokat írtja ami a gombákat tartaná kordába, ezért óvatos mennyiségben kell enni. Minden étel aminek magas a glikémiás indexe az gomba táplálék.
A rostos kaják amik nehezebben emészthetõek a baktériumok szaporodásának kedveznek, ezért célszerû rostosan enni ha már nem elkerülhetõ a szénhidrát. Avagy mindenbõl a teljes kiõrlésû, mert abban a rostok is ott vannak, lassabban ehetõek a gombák számára, így a szaporodásuk lassúbb. A diéta és gomba irtás mellett hashajtás is kell, mert az elpusztult telepeket a toxinok miatt hamar üríteni érdemes. De célszerû gomba írtó természetes készítményeket is szedni fokozatosan emelve. Ezek mellett probiotikumokat pótolni. Alkohol, ecet, sajtok mind a gombatelepeknek kedveznek, minden ami élesztõs szintén. Erjedéssel készült dolgokat kerülni érdemes.
A neten rengeteg féle diéta van leírva, de egy tuti, ezt saját szakállra óvatosan érdemes csinálni, mert azért a vitamin, ásványi anyag stb bevitelt nyomon kell követni. A diéta nagyon hosszú is lehet (egyes esetekben évek)
Rengeteg mindent mondott még, nem akarlak untatni vele titeket. Érdemes nyitott szemmel járni szerintem és ezekre is figyelni, kinél mik emelik a puffadást. Az étkezés utáni hamar puffadás a vékonybelek érintettségére is utal, míg a késõbbi a vastagbélre.
A fentiek nem az én véleményemet tükrözik, egy beszélgetés alapján írtam le.Õ a sokadik orvos, de aki most valami újat mondott nekem, gondoltam megosztom. Bocs, hogy hosszú lett!
Zotya
Nincs jelen
#6661 2016-01-13 16:04
- Peeti
- Tag
minden bélbetegnél pozitív a candida teszt ez egy jó megközelítés zotya és enyhébb esetekben segíthet is a candida diéta valahol már ez sem elég
Nincs jelen
#6662 2016-01-13 16:21
- Peeti
- Tag
ja és akkor mindenki mehet a boltba nystatin-ért és meggyógyul :)
Nincs jelen
#6663 2016-01-13 17:02
- Rigor
- Tag
A candidára nagy üzletet építenek, és az a fura hogy indokolatlanul (diétával stb) holott a valódi candida egyszerû gyógyszeres kúrával gyorsan gyógyítható. Szóval wtf.
A bélflóra felborulásával kapcsolatos elméletek ott cáfolódnak sajna hogy nekem már egyáltalán nincs vastagbelem. És ettõl a betegség még nem múlt el..
Szerkesztette: Rigor (2016-01-13 17:03)
Nincs jelen
#6664 2016-01-13 17:11
- Ultra
- Kitiltva
Zotya!
Nagyon hálás vagyok, hogy ezt ideírtad nekünk! Köszönöm ezerrel!
Találtál egy olyan orvost, akinek végre van fogalma a gyógyításról! Tudod milyen ritka ez? Az orvosi kar max. 5%-a! Tartsd meg õt magadnak, Ultra üdvözli õt tisztelettel!
Sajnso én is küzdöttem/küzdök a gombákkal, én a regenort merem ajánlani, ez hozott elõrelépést, de fél év után most szünetet kell tartanom. Esetleg nézzetek utána, hátha jónak látjátok. Esetleg még a Hummel gélt merem ajánlasni, de a Regenor sokkal "keményebb anyag".
Nem akarok nagyon 'felkapaszkodni1 az írásodra, de nekem úgy tûnik, hogy nagyon is alátámasztja amirõl itt is irogattam már. Mégha ebben meg is oszlanak a vélemények...
Azaz: kerüljünk minden finomított szénhidrátot - teljes mérétkben: "0%" !!!
Köszönöm még egyszer, aki magának érzi a fneti gondolatokat fontolja meg! Nem én írtam, csak reagáltam rá.
Nincs jelen
#6665 2016-01-13 17:47
- Peeti
- Tag
Én is Hummel gélt tolom ajánlom mindenkinek (bár egyén függõ ) Ha még egyszer elhagyom a grapefruit mag kivonatot pofán vágom magam :)
Rigor jó hogy itt vagy kell egy mindent megjárt ember is közénk !
Ultra gyerekeknél miért jelenik meg ez a betegség ?
Nincs jelen
#6666 2016-01-13 18:37
- Rigor
- Tag
Akkor most szólok de villám gyorsan hogy a grapefruit mag kivonatot azonnal dobjad kifelé. Egyrészt nem csak hogy nem tesz jót, de számos ibd gyógyszerre (ha elolvasod a betegtájékoztatót) rá van írva hogy szigorúan tilos!
Az egyik legmeglepõbb volt hogy pl. a budenofalk végbélhab alkmazása során nem szabad grapefruit tartalmú élelmiszert, stb fogyasztani. :P Nem hogy grapefruit mag kivonatot!!! Jó hogy nem aloe verával leöblítve :P
Nincs jelen
#6667 2016-01-13 18:49
- QpaK
- Tag
Én újabban a mandarint küldöm, azt lehet? Néha a grapefruit is lecsúszott. A hummel-rõl még ezen a fórumon olvastam negatív kritikákat. Az is átverés gyanús, így végül nem próbáltam...
Nincs jelen
#6668 2016-01-13 19:30
- Rigor
- Tag
Nem tudom, szerintem lehet. Ha nem lehetne akkor nem csak a grapefruit-ot hanem az összes citrusfélét nem lehetne (persze lehetni mindent lehet, csak nem biztos hogy tanácsos). Vagy például hogy a pomelo-t lehet-e. Nekem eleve az összes citrusos gyümölcs külön meggyötört, az amúgy is túl sok savamnak, szóval hanyagoltam anno.
Egy biztos, a banán (érett! a zöld nem!) az jó :)
Nincs jelen
#6669 2016-01-13 22:16
- pt
- Tag
A citrus féléket én is alátámasztom.....nagyon kicsinálnak.
Nincs jelen
#6670 2016-01-14 00:10
- makkmarci
- Tag
A rizsrõl régebben olvastam, hogy a fehér talán jobb a bélnek, mint a barna, mert a barnában maradnak allergén dolgok bõven, épp olyanok, ami az irritációt erõsítik.
A banánt illetõen én mindig a zöldebbet kívántam, az érettet meg kerültem...
A grapefruit cseppeket kizárólag addig használtam, amíg szigma és haránt problémám volt (a bal talpam is fájt rendesen a megfelelõ helyen), azután meg magamtól elhagytam, mert nem éreztem szükségét.
Persze néha ha egy fél gyümit letol valaki, abból gond nem lehet...
Én már a spirulinát is viszem be pár napja, hátha hónapok vagy évek(!) múlva besegít.
Nincs jelen
#6671 2016-01-14 08:45
- Peeti
- Tag
Azért ezealatt a 2 év alatt már a környezetem kezdi elfogadni az alkatom kinézetem ami vékony :D de azért még mindig sikerül egy két napra agyonbaszni. Mindenki elõtt hangosan traktálja hogy deszarul nézek ki mitörtént velem sápadt vagyok és igen ezt folyamatosan. De végül is ez hozzásegít a mentális erõsséghez ,melleselg a jó k..va an..a.
Nincs jelen
#6672 2016-01-14 09:56
- pt
- Tag
Hát a rizsbõl talán a házi jól kifõzött az elmegy, de a gyorsrizs és társai....nem igen tetszenek a belemnek.
A gombás témához hozzászólva, valóban a gyümik rettenetesen meghajtanak és beérnek bennem mint a cefre, konkrétan kakker pálinkát lehetne fõzni abból ami belõlem kijön..... :p A cukroktól is érzek bélmozgást, tejtermékektõl fõleg, krumplitól is mostanában ha sült.....ha jól átfõtt akkor mintha nem, a levesek átmennek rajtam mint a gyorsvonat. Viszont a kenyér zsömle, ilyesmi semmit nem mozdít meg bennem.
És érdekes, hogy a kefír vagy activia meg a székletet összekapja és jól átemésztett gombócokká gyúrja.
Bár a tejtermék része meg meghajt.....tehát kettõs hatás.....a széklet állaga jó, de mégis sürgõsen menni kell ha menni kell.
Na akkor most hogy van ez a gombákkal? Jók vagy rosszak? A kefírben csak van....
Vagy csak a sokat leszólt "bifidusz esszenzisz" ér mégiscsak valamit?
Nincs jelen
#6673 2016-01-14 10:20
- pt
- Tag
De itt van például az ENTEROL, ami gomba mégis probiotikumként beszélnek róla:
"A probiotikumok élõ mikroorganizmusok, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatásúak. A Saccharomyces boulardii egy élesztõgomba, amely hatékony probiotikumnak bizonyult a bélflóra helyreállításában, így a hasmenések megelõzésében és kezelésében is.
A tény, hogy a S. boulardii nem baktérium, hanem probiotikus gomba, egyedivé teszi a bélflóraregenerálók között. Az élõ S. boulardii számos mechanizmuson keresztül hat, beleértve erõs antitoxikus, antimikróbiális és enzimatikus aktivitását, amellyel megváltoztatja a bélflórát és erõsíti az immunrendszert."
Szóval kicsit szkeptikus vagyok az irtsuk ki a gombákat a testbõl leírás miatt. És a legfontosabb, hogy azért, mert nálam minden akkor kezdõdött amikor DIFLUCAN gyógyszert szedtem nagy dózisban egy rossz lábujj köröm gombája miatt. Tehát gombairtót.......
Ez meg egy tök jó cikk, bár gyerekekrõl szól:
http://www.femina.hu/gyerek/a_3_legeros … hasmenesre
Egyébként tegnap elég volt egy pici mandarin meg egy pohár meleg tea és máris hasmarsom lett....pedig elõtte jól voltam :(
Szerkesztette: pt (2016-01-14 11:34)
Nincs jelen
#6674 2016-01-14 12:50
- Ultra
- Kitiltva
Peeti!
Bevallom õszintén, nem olvastam sem magyar, sem külföldi publikációt a csecsemõk bélgyulladásnak okairól (itt ugyebár a crohn-colitisre gondolunk, nem a gyors lefolyású vírusos fertõzéskre. Ott tudják az okot.)
Ugyanakkor kutattam az emlékeim között, kb. 2 éve elcsíptem egy elõadást I. tip. cukorbetebség kapcsán (Ezt nevezik inzulinfüggõ cukorbetegségnek is, mert automimmun folyamat közben végzetesen károsodik a hasnyálmirigy, így leáll az inzulin, és nem tudják az orvosok sem újraindítani a termelést.)
Sajnos már csecsemõ korban is elõfirdulhat ilyen betegség. Az okát már megpróbálták körbejárni kutatóorvosok . Arra a következtetésre jutottak, hogy az anyatejben lehet valami, ami áthatol az amúgy is rendkívül érzékeny (!) bélfalon, és ez megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtejeit.
A vizsgáaltok glutén és tejszármazékot fedeztek fel egyes esetekben, ezért úgy vélik ezek az allergén összetevõk indítják el a kisgyerekek, de nyilván ugyanígy a felnõttek 1. tip. cukorbetegségének kialakulását is.
(Az immun hevesen reagál az idegen fehérjékre, megtámadja õket, de nem tud leállni, ezért megátmadja a fehérjékhez hasonló hasnyálmirigy sejteket is. A kaja már rég sehol, de az automimmun folyamat még pörög és pusztít! Aztán jön az úajbb étkezés..stb.)
Ez az elmélet még nincs alátámasztva, kihirdetve, de biztos van angol nyelvû tanulmány. Ez az egész azért elgondolkodtató, éppen a csecsemõk colitise kapcsán.
Ha feltételezzük, hogy az anyától glutén v. tejszármazék kerülhet az anyatejbe, onnan pedig a csecsemõ tápcsatornájába, a fenti analógiára ez akár crohn- colitst is eredméynezhet, hiszen ha át tudja fúrni a bélfalat a cukorbetegségnél, akkor heveny gyulladást is tud okozni.
Sajnos nem olvastam ilyen vizsgálatot, ez msot pusztán feltételezés. Ha találok valamit belinkelem.
Nincs jelen
#6675 2016-01-14 18:19
- arnoldinjó
- Tag
Candida témához: Én pár éve szedtem Nizoral-t két hónapig és semmit sem javultam. Ez azért már elegendõ idõ ahhoz, hogy javulás következzen be. Grapefruit magolajat is szedtem de nekem attól is fájt a belem, az orrom elkezdett folyni, izzadtam. Ahogy megittam egybõl tüsszögés. Valószínû allergia. Nystatint nem próbáltam.
Nincs jelen
#6676 2016-01-15 10:25
- Zotya70
- Tag
Ultra!
Szívesen, egyébként akartam is mondani, hogy kb pont ebbe az irányba mentél el magadtól már korábban. Engem ami elbizonytalanít ez a hús és antibiotikumos állatkezelés ügy... mert sok ezerért tolja be az ember a probiotikumot (a gomba írtás mellett) ugyanakkor antibiotikumos hússal nyírja a betelepített bélbaktériumokat... mi a megoldás? Végül is a háztáji, ismert eredetû hússal nem lehet nagyon félre nyúlni.
Nincs jelen
#6677 2016-01-15 10:36
- Zotya70
- Tag
Candida ügyben: jaja pont ezt mondta a doki, hogy míg egy hüvelyi gomba fertõzéstél az orális irtó gyógyszer segít részben (bár ott is szükséges lokális pl kúp használata is) a vastagbélig nem jut le gombaírtó, hogy a benne tenyészõket kicsinálja. Ha csak nem olyan táplálék kiegészítõt eszünk ami még ott is hat. A nystatin-t is felírta, mégpedig por alakban, nem oldódik semmiben és elvileg eljut a célterületre, majd kiderül.
Ami viszont tapasztalat és mûködik az a Biocom-os gombaírtó...ezzel az a nagy gáz, hogy qrva drága és olyan mennyiségben kell enni, hogy plusz állást kell vállalni, ha huzamosan szedni akarom. Nagy üzlet... de az tény, hogy hatása van.
Rigor: én nem értek hozzá és nem ismerem a tüneteidet, de ha kevés vastagbeled is maradt az nem mond ellent ennek az elgombásodásnak, ha a vékonybelek is telítve vannak. Persze, lehet, hogy ez divat sztori, de érdekes módon a felfúvódás nagyban csökkent mióta (mint ahogy Ultra írta) 0% finomított szénhidrátot eszek...persze a fogyásnak ad egy löketet :(
Csak lesek, hogy mások meg bármit ehetnek..
Nincs jelen
#6678 2016-01-15 10:44
- Zotya70
- Tag
pt: szerintem a gombák jók, ahogy én összeraktam. A gáz akkor van ha túlszaporodnak. (de ezt ugye csak hallomásból "tudom")
Amit láttam saját szememmel, mikroszkópos képeket székletekrõl ( életem "vágya" volt ezt nézegetni... ) aztán a sajátomról , illetve a sajátról 1 hetes "gombairtózás" után. Tisztán látszanak az élõ telepek, a rakás elpusztult telep és emellett az élõk is. Bennem iszonyú mennyiség van. Egyébként a fehéres nyák döntõen élõ telepeket tartalmaz, ezt senki nem mondta eddig.... Azt nem értem, hogy a vastagbél tükrözésnél a fehér nyákos bélfalat senki nem látja? vagy nincs is ott? Azért vannak bennem kérdõjelek.
Bocs a monológért.
Nincs jelen
#6679 2016-01-15 10:49
- Rigor
- Tag
A probioitikum téma a vastagbelet érinti, tekintve hogy a vékonybélben a tartalom szinte (és jó esetben) steril. (épp ezért a vékonybél egy visszafelé nem áteresztõ "szeleppel" szájazódik a vastagbélbe, akinek kivették a vastagbelét, annak ez a szelep kikerül a hasfalára meg is nézheti - mint például nekem).
A vastagélben mi is történik? Hát fõleg vizet szív vissza, és a termék hordozhatóvá formálódik, bomlik, de egyéb tápanyag már nem nagyon szívódik fel. Ha itt probléma van akkor az hasmenést okozhat, ami viszont a perisztaltika miatt a vékonybélbõl is gyorsabban "lekérheti" az anyagot.
A pifidusz eszenzis - marketinges név, de gyakorlatilag mindegyik joghurtban megtalálható, sõt a savanyú káposzta, vagy a kovászos uborka levében is - mivel ezek is mind tejsavas erjedéssel jönnek létre. (ezek talán savasságuk miatt nem annyira ajánlottak a bevitelre, de ha valakinek nem magas a sava és a tejeket nem bírja akkor meglepõen jól mûködhetnek).
Igazán aktív gyulladt bél esetén sajnos a probiotikumok gyakorlatilag úgy tûnik mintha semmit se érnének (bár én a végsõ fázisban utolsó szilárd tápláékként, szõlõcukor mellé apró üveges actimelleket iszogattam, azok nem csináltak problémát, és legalább finomak voltak. no meg akkora adagok aminél nagyobbakat úgy se tudtam volna meginni).
A húsnál tök mindegy, hiszen hõkezelve fogyasztjuk :P Épp ezért érdemes a hõkezelés nélküli húskészítmények - például szalámik, kolbászok,(kivéve ha megfõzzük/sütjük) felvágottak lehetõleg tartózkodni. Megfelelõ hõkezelés nélkül ugyanis nem csak antibiotikum maradványok, hanem ami rosszabb akár kórokozók (kerüljük a biotermékeket!! - inkább antibiotikum maradvány mint valami fertõzött hús, ami egészséges embernek nem okoz gondot az állat is egészségesnek tûnt, de legyengült szervezetnél nagy probléma lehet - szóval biokajákat kerülni!).
A háztájival és a bioval az a probléma hogy azon kívül hogy a gazda szerint "nem vót semmi baja" - attól még elég sok minden lehetett hiszen nem csinálnak vágásnál teszet az állatokról, se mintát a növényekbõl. Így a bio-zöldségek, gabona - növényvédõszerek, és utókezelés hiányában - is potenciális veszélyforrást jelenthetnek.
De egy biokenyérben simán lehet egy kis "anyarozs" ami nagyon buli amíg el nem kezdenek hullani az ujjaink.
Akit bõvebben érdekel a téma, annak elõkaparok némi videót meg statisztikát.
A bio õrület nem egészséges. Onnan fakad hogy számos - egyébként fogyaszthatatlan minõségû alapanyagot sokan anyagi haszon reményében adalékanyagokkal és trükkökkel fogyaszthatóvá varázsoltak - és innen az adalékanyagoktól való félelem. Holott nem a korszerû termesztés/tenyésztés/feldolgozás a hibás hanem az olcsó gagyi. Szóval adott volt sok olcsó gagyi termék, az ismeretlentõl való félelem és hopp meg is lett az igény a bio termékekre.
Nincs jelen
#6680 2016-01-15 10:59
- Zotya70
- Tag
Rigor, félre ne érts ...azt látom, hogy nagyon érted ezeket a dolgokat. Szerinted, mi az amiért mindezek ellenére (ha jól vettem ki a szavaidból) ilyen szinten beteg vagy? Érdekelne, hogy találtál e valami okot amiért ez így lehet? Jutottál e valamire? Mert itt szerintem mindannyian ezt keressük és ha nem a táplálkozás, akkor mi?
Mert lássuk be annyira logikus elképzelések és hitek vannak, de olyan van e ami mindenkinek segített? Ha nincs akkor mitõl tuti az az elképzelés? Vagy mindenkinél más az ok?
Kíváncsi vagyok, hogy látod , szerinted mi a gond?
üdv:
Zotya
Nincs jelen
#6681 2016-01-15 11:36
- Rigor
- Tag
Nem a táplálkozás. Egyelõre az autoimmun betegségek okát nem találják. Attól hogy valamit nem ismerünk nem kell erõltetett magyarázatokat kitalálnunk és arra fogni mindent, hiába lenne megnyugtató hibáztatni valami kézzel foghatót (amit mondjunk nem ismerünk, tehát az ismeretlentõl való félelem+ismeretlen egyszerû kényelmes magyarázatot adhat).
A kutatást szépen végzik a szakemberek és ha megbízható eredmény van akkor megtudjuk. Valószínûleg egy eddig még teljesen ismeretlen területrõl van szó (anno együtt ültem biológiai terápián teljesen más autoimmun betegekkel) - és talán valami hasonló áttörés fogja meghozni az eredményt mint amikor az emberiség felfedezte a mikroorganizmusokat.
És az is lehet hogy számos teljesen különbözõ problémát veszünk egy kalap alá (mint az ibd felfedezése elõtt az ibd-t, a vérhast, vakbélgyulladást stb egyszerûen "haskór" címke alá raktak).
Van olyan autoimmun probléma ami már egy újszülöttnél is jelen van, és van ami csak fiatal felnõttkorban jön elõ, van akinél durva és kezelhetetlen van amikor minden elképzelhetõ ok nélkül alábbhagy - (hiába volt minden külsõ tényezõ vizsgálva pro és kontra) és mondjuk 20 évig semmi nyomát nem mutatja fel.
Szóval nem tudjuk, és egyelõre ezzel külön nem kéne az amúgy is terhelt idegeinket húzni. Az a kutatók dolga, a miénk meg az hogy a körülményekhez képest az életet próbáljuk meg minél inkább élvezni :P
Nincs jelen
#6682 2016-01-15 12:35
- Ultra
- Kitiltva
Rigor!
Ez totál fals duma, te si tudod. Hagyd már ezt a szart kérlek! De tényleg, mi okod félrevinni a többi gyógyulNIvágyót?!
A "diéta topikban" írtam neked. Ott nagyon lehortalak, itt nem folytatnám. Olvasd el, fontold meg, kezd el újra a diétát, mert 2007-ben rajtad is segített....Igen eldobtad az SCD-t, most meg tagadsz! hÁT JA...KITARTÁS AZ KELL HOZZÁ, NÉHÁNY HÓNAPOCSKA NEM ELÉG EGY 20-30 CM GYULLADÁS ESETÉN!
Ez nem tisztességes, iNkább segíts magadon! Gyõzelem vagy KORAI halál!
Saját tapasztalatból mondom: MINDENKI AKI JÓT AKAR MAGÁNAK, AZONNAL KEZDJEN DIÉTÁBA! VAN GYÓGYMÓD! SCD, Gaps, low carb, paleó! EZ A GYÓGYULás ÚTJA, MINDEN MÁS SZENVEDÉS, ÉS HALÁL!
Két év kõkemény munka van mögöttem, és fantasztikusat javultam (Meg sokat fogytam, de egy bélbetegnek ez a legkisebb baja.) Szigorú paleót nyomok, és áldom azokat akik ezt ajánlották nekem!
Ne aggitálj senkit negatív irányba Rigor, NINCS JOGOD EHHEZ! NINCS!
Nincs jelen
#6683 2016-01-15 13:19
- Zotya70
- Tag
Ultra!
Köszi a regenor tippet, már tervben volt, de most adtál egy löketet, ha lúd legyen kövér. Egyébként a Hummel-gél nekem bevált, sõt a családban mûtét után is nagyon jó volt a hatása, de önmagában kevés. Egyetértek a diéta fontosságában, de mindenképpen egyénre érdemes szabni, van akinek olyan is panaszt okoz ami másnak nem, vagy fordítva. Köszi egyébként a sok elõremutató tanácsot neked és a többieknek is!
Zotya
Nincs jelen
#6684 2016-01-15 13:29
- Rigor
- Tag
Ultra: Mert neked jogod van? Te aztán baromi okos vagy és tudod mi? Amikor sarlatán oldalakról vett konteókkal jössz ide és nem tûnik fel? Nem veszed észre hogy te terjeszted a hülyeséget?
Nincs jelen
#6685 2016-01-15 19:49
- QpaK
- Tag
Két külön betegségrõl beszéltek. Ibd-vel ellentétben ibs- nél nincsenek autoimmun folyamatok. Szerintem az a baj, hogy az ibs diagnózist több emberre ragasztják rá. Ha nem vagy rákos/ibd-s és a vizsgálatok sem mutatnak semmit, akkor ibs-ed van. Ez nagyon tág kategória, így még kevésbé mûködhet egy egységes diéta, mint ibd-nél. (- ahol szintén nem mûködik, de ezt már hagyjuk)… És ez a gyakorlatban is megnyilvánul:
makkmarci a saját diétájával/glutaminnal mondhatni kigyógyult, rny-nek egyénileg állították be az étrendjét és feltételezem jól van, mert már rég láttuk. Havastáj meg addig kutatott, míg kiderült nem ibs az, hanem hasnyálmirigy. Ott van még pt, akinek étkezés mellett a stressz a trigger, míg Realhero-nak a paleo eleve halál lenne, annyira rosszul reagál mindenre ami rostos…
Szerintem is az egyéni tolerancia a kulcs. Már másik topikban írtam, hogy az ilyen diétákkal (SCD/paleo/Gaps) tüneti kezelést lehet elérni.
Én azt nem értem, hogy akkor mi a fenéért? Oké elfogadom, hogy diéta mellett kevésbé puffadsz, de nem ugyan ezt a hatást éred el, ha kerülöd a SZÁMODRA puffasztó ételeket? Sõt tovább megyek: Vezetsz egy étkezési naplót és szórtírozod ami panaszt okoz. Ez biztos, hogy a te saját étrended lesz, mi több egyszerre étkezel változatosan és nem kell lemondanod a jóról. Többé-kevésbé :D
Ultrát, meg hagyjátok, mert átmosták az agyát… Nem tudja szegény, mit beszél!
Szerkesztette: QpaK (2016-01-15 19:52)
Nincs jelen
#6686 2016-01-15 21:10
- Rigor
- Tag
Qpak: Igazad van, elnézést kicsit összefolytak a fórumok... A saját étrend meg persze:P A különbözõ tippek max segítenek szortízorni, de hosszú távon az embernek sajátot kell kitapasztalni. Emlékszem hogy volt amíg 1 hétig ugyanazt az egy alapanyagot ettem reggel, délben este, csak hogy biztos legyek a dolgomban:P Meg fényképes napló a kajáról, a végtermékrõl, stb. Statisztika kutyafüle. De most meg már csak arra kell ügyelni hogy sporttáplálkozástanilag frankó legyen :P
Szerkesztette: Rigor (2016-01-15 21:13)
Nincs jelen
#6687 2016-01-16 14:48
- pt
- Tag
A Bonolact-ot szedte már valaki közületek?
http://www.bonolact.hu/bonolact-re-general.html
http://www.bonolact.hu/bonolact-pro-biotikum.html
Ezt a két félét néztem. Az acidiphilussal vannak jó tapasztalataim és a bifudusszal is joghurt esetén....lehet , hogy jó kombináció lehet. Kérdés melyiket lenne érdemes kipróbálni a kettõ közül?
Jó ideje leálltam minden tejtermékkel aminek a hatása az, hogy a hasmenés rohamok idegi szinten csökkentek, szinte megszûntek. Leálltam a probiotikumokkal is, de most megint visszaestem és nem jó az emésztésem, nem jó a felszívódás és a végtermék állaga.
Szóval újra kezdem szedni õket......egyik nap bekaptam egy Forever Active Probiotic nevû bogyót, na reggel olyan hasmenésem volt tõle, mint ha romlott ételt ettem volna.....Persze lehetett mástól is, de én erre gondolok, még egyszer kipróbálni nem merem. Van itthon 2 dobozzal, ajándékba kaptam....ha valaki szed ilyet és jó neki szívesen áron alul eladom neki.....én nem próbálkozok még egyszer vele :D
Dobtam be még aznap a Vitamin Station Acidophilus-ából a hasmars után, azóta jól vagyok. Tehát vagy segít vagy rosszabbul nem vagyok tõle, ami eredmény :D Maradok ennél...
De érdekelnek mindig más termékek is.....és még errõl a Bonolact-ról olvasgattam jókat....
Szóval esetleg vélemény?
Nincs jelen
#6688 2016-01-17 11:38
- csumpimalac
- Tag
Bocsi Ultra, de nem hinném, hogy egy bélbetegnek a fogyás lenne a legkisebb baja. És hiába mondod, hogy jól vagy, gennyes a székleted. Az nem azt jelenti, hogy olyan nagyon jól lennél.
Nincs jelen
#6689 2016-01-18 09:50
- Ultra
- Kitiltva
Szia Csumpi,
Köszi, hogy aggódsz egy kicsit, de hidd csak el, hogy a 2,5 évvel ezelõtti állapotommal ezt már össze sem lehet hasonlítani. Mondjuk úgy, hogy szuper jól vagyok4 :)
Hát ja, van még egy kis genny meg nyák...tudod ez már tényleg múló állapot, ahogy a topikokat olvasom, szörnyû emberi sorsokat látok...nem is bírom sokáig. Inkább mindenkinek csak annyit javaslok, hogy legyen a betegsége bármilyen állapotban - kis v. nagy gyulladás, mûtét elõtt v. után stb..stb.. -mindenképpen azonnal kezdjen szigorú étrnedváltásba, és tartsa is meg minden áron!
A súlyom sem probléma, jelenleg 20,2 a BMI indexem, vagyis már a normál (!) tartományban vagyok. Az elmúlt fél évben híztam 2-3 kilót! Gondolj csak bele a szigorú diétát még szigorúbbá tettem (nálam semmi tejtermék, a sajtokat is ki kellett lõnöm, semmi gyümölcs csak egy kis citrom, meg grapfrut néha, és nagyon lenyomtam a magokat is: mák, dió, lenmag ).
Ilyen étrend mellett is híztam! Ha végleg felszívódik a gyulladás - már pedig felszívódik, mert nem etetem meg, hogy aztán engem nyomorítson! - a hízásom is belendül egy kicsit. Persze, én is voltam 54-55 kiló a diéta elején....az rossz volt a szemnek, de már akkor is sokkal jobban éreztem magam. Erre értettem, hogy nem a súly a legnagyobb gond, ha jobban vagy ez könnyen viselhetõ, és ahogy javul a felszívódás lassan jönnek a kilók is!
Ha jót akarsz magadnak - és nagyon remélem, hogy jót akarsz! - sürgõsen kezd te is étrendváltásba. A problémád súlyát nem ismerem, de ez mindegy, az orvosi ajánlások csak a tüneti kezelésekig terjednek...megoldásról csak a haladó orvolás beszél, de ilyenekkel egyszerû halandó nem találkozik. Ez szomorú tény, ezért vettem én is kezembe a sorsomat!
Vágj bele te is, meggyõzõdésem, nincs más út: SCD/Gaps/Paleolit étrendek....! Azért köszi, hogy aggódsz ;) Jobbulást.
Nincs jelen
#6690 2016-01-18 11:04
- Ultra
- Kitiltva
Zotya!
Szerintem a Regenor tényleg megér egy próbát, ha fõvárosi vagy, ill. van mód Pesten vásárolni ajánlom a www.varazslatosviz.hu oldalt.
Ha ott beregelsz olcsóbban veheted meg a terméket a Forgách utcai metró közelében. (Legalábbis nekem még volt ilyen.)
Az a bajom az 'egyéni étrend' kifejezéssel, hogy nagyon csúnyán félreviszi a megoldást. Persze mindenkinek, úgymond egyéni étlapja van/lesz a jövõben de ezt az "egyéni étrendet" a szigorú étrendek adta halmazon belül kell kialakítani.
Én pl. nem eszem a spenótot, de sok nálam a karalábé, meg a zeller...de ez nme jelenti azt, hogy ezt nem lehet felváltanitökkel, vagy répárval. Szóval "egyéni étren" az SCD/Gapspaleón belül....így, és csak is így értelemezendõ! (Feltéve ha jót akarunk!)
Ha valaiki folyton 'melléeszik' ennek a halmaznak (elég heti, vagy havi egy botlás fõleg pékáruból!), azzal felrúgja a diétát, és nem fog javulni. (Egy falat glutén és az egész hónapod ugrott! EZ NEM VICC!)
Aztán csalódik, és fut "hamburgerezni" meg "kekszezni"...meg aztán lecsúszik "pár sör"...Ez rémes! Ez nem diéta, hanem ÖNÁMÍTÁS!
Csumpinak rosszul írtam, 20,5 a BMI, az már tényleg normál tartomány! Megyek végre reggelizni...disznósajt+sütõtök...Király! ;)
Nincs jelen
#6691 2016-01-18 17:54
- RealHero
- Tag
Összeszedtem egy hányásos -hasmenéses vírust magaz lázzal.Már jobban vagyok,de a háziorvosom normixot írt fel mert szerinte ilyen esetben nem ártana.Én több mint 10 éve nem szedtem semmilyen antibiotikumot,de most mivel ezt valószínûleg virus okozta talán beszedhetném bár ellenzem az antibiotikumokat.Ti beszednétek az én esetemben?Napi 2x2 kettõt kéne szednem.Ez normális adag?Nem sok ?
Nincs jelen
#6692 2016-01-18 19:01
- QpaK
- Tag
RealHero: Ez nem tipikus antibiotikum, azt hiszem bélgyulladás esetén is adják. Lehet, hogy még javítani is fog a hasadon. Szerintem bátran beveheted, valaki itt mintha ibs-re is szedte volna...
És gyógyulj meg! Környezetemben is többn betegek, hülye járvány...
Szerkesztette: QpaK (2016-01-18 19:04)
Nincs jelen
#6693 2016-01-19 01:17
- Rigor
- Tag
www.varazslatosviz.hu - igazi csemege, klasszikus sarlatán oldal. Akár versenyt is rendezhetnénk a régiekkel hogy ki talál több klasszikus ismérvet ami a csalók fegyvertárából való. :P Én a linkek megnyitása és a videó megnézésén kívül 97-et találtam :P :) (elkezdtem számolni de azt nem gondoltam volna hogy végül ennyi összejön :P )
Szerkesztette: Rigor (2016-01-19 01:17)
Nincs jelen
#6694 2016-01-19 01:38
- makkmarci
- Tag
Érdekes vitát nyomtatok, amíg nem voltam :-)
A hús egy érdekes dolog. A feldolgozott szalámik az egyik elõsegítõi voltak a bajomnak szerintem, a kényelem miatt szinte minden nap ettem. Egy héten egyszer egy szendvicsben semmi gond, de napi szinten kerüljétek!
Én már csak lidlis fokhagymás karajt veszek erre a célra.
A hazai húsok antibiotikum tartalma eléggé magas a többi európai országhoz viszonyítva, Ausztriában negyed ennyi! Az igazság a kettõ között lenne, kevesebb antibiotikum és megbízhatóbb (ellenõrzött) háztáji.
A zeller pl. egy elsõ osztályú cucc (pl. fokhagymás zellerkrém leves), de a sült cékla és a többiek is kiválóak.
"Sporttáplálkozástanilag" pedig a jelenlegi tapasztalatom szerint leginkább az enzimeket és a glutamint ajánlanám!
Természetesen az egyénileg legjobban tolerált zöldségeket, húsokat vigye be mindenki, ha lehet...
Szerkesztette: makkmarci (2016-01-19 01:39)
Nincs jelen
#6695 2016-01-19 01:45
- Rigor
- Tag
makkmarci: + :)
Nincs jelen
#6696 2016-01-19 09:15
- Peeti
- Tag
Engem is a rohadt felvágottak nyírtak ki tuti (rohanás kevés idõ tök jó bedobni a szennyet). Megnézem az emberek bevásárló kosarában mi van és úgy gondolom házhoz viszik a bajt és elcsodálkozom hogy még élnek. Ráadásul nem mondok újjat hogy megváltoztattam a táplálkozást és az a depi levertség eltünt. Na ja az vagy amit megeszel. CSak egy példát még had mondjak:
Kolbászokat teszteltem magamon na a következõ: lókolbász, füstölt kolbász stb. a hátamon kiütések
Aztán csináltunk házi saját kolbászt amit több héten keresztül ettem és semmi nyoma. Hogy elmehet minden élelmiszergyártó a rohadt adalék anyagukkal színezékükkel keresztül a p...ba.
Nincs jelen
#6697 2016-01-19 15:42
- Ultra
- Kitiltva
Sayer Ji: A búza árnyoldalai II. rész
Forrás: Greenmedinfo.com
Ford.: Csontos Erika
2) A BÚZAGLIADIN FOKOZZA A BÉL ÁTERESZTÕ-KÉPESSÉGÉT
A gliadin serkenti a zonulin nevû fehérje elõállítását, ami módosítja a bél áteresztõképességét. A zonulin túlzott termelõdése hozzájárul számos autoimmun betegség keletkezéséhez, beleértve a cöliákiát és az 1-es típusú cukorbetegséget. Kutatók vizsgálták, hogy gliadin hatására fokozódott zonulin termelõdés és a késõbbi bél-permeabilitás mind a cöliákiás, mind a nem-cöliákiás személyek belében, és megállapították, hogy "a gliadin aktiválja a zonulint függetlenül az megjelenésétõl, ami ráadásként csak tovább növeli a bél makromolekulákat áteresztõ képességét". (16) Ezek az eredmények megint csak azt mutatják, hogy a búzagluténra adott "kóros" válasz normális humán, azaz fajspecifikus válasz, és nem valamiféle egyéni genetikai érzékenységen múlik. Mivel a bél áteresztõképesség sokféle betegséggel jár, beleértve a szív-és érrendszeri betegségeket, májbetegségeket és számos autoimmun betegséget, úgy vélem, ez a kutatás azt jelzi, hogy a gliadint (és ezért a búzát) elvi okokból el kell kerülni.
3) A búza-gliadin farmakológiai tulajdonságai
A gliadint különbözõ hosszúságú aminosavakra vagy peptidekre lehet bontani. A gliadomorfint egy 7 aminosav hosszúságú peptid, amely akkor alakul ki, amikor a gyomor-bél rendszer károsodik. Amikor az emésztõenzimek nem képesek lebontani a gliadomorfint 2-3 aminosav hosszúságú vegyületekre és a sérült bélfalon át lehetõvé válik a teljes 7 aminosav hosszúságú fehérjetöredék szivárgása a vérbe, a gliadomorfin átjut az agyba az agykamra körüli agyi magvakon keresztül, és aktiválja az opiátreceptorokat, ami megzavart agymûködést eredményez.
Több gluténeredetû exorfint (külsõ eredetû morfiumszerû anyagok, más néven opiátok) már azonosítottak: a glutén exorfin A4, A5, B4, B5 és C-t, közülük soknál feltételezték már, hogy szerepet játszanak az autizmushoz, a skizofréniához, az ADHD-hoz (figyelemhiányos-hiperaktív zavarhoz) kapcsolódó neurológiai állapotok esetében. Hasonló módon, ahogy a "cöliákia-jéghegy" hasonlat azt az illúziót kelti, hogy a búza-intolerancia kivételesen ritka, akkor lehetséges, sõt valószínû, hogy a búzának drogszerû hatása van mindenkire nézve. A skizofrén vagy autista egyént az különbözteti meg a funkcionális búzafogyasztótól, hogy milyen mértékben hat rá a búza. A "glutén-jégyhegy" csúcsa alatt talán ezeket az opiátszerû peptideket találhatjuk, amelyek felelõsek a kenyér, mint "komfortot biztosító étel" általános népszerûségért, és az olyan fordulatok, "mint imádom a kenyeret", vagy " meghalok egy kis kenyérért " a jelei lehetnek a búza kábító tulajdonságának. Úgy vélem, erõs érv, hogy azt a mezõgazdasági forradalmat, amely körülbelül 10-12,000 évvel ezelõtt következett be, amikor átkerültünk a paleolitból a neolit korszakba, legalább annyira siettették a környezeti szükségletek és az emberi találékonyság, mint amennyire a búzaszemekben található pszichoaktív peptidek függõséget okozó tulajdonságai.
A társadalom, a kultúra és a tudat világtörténelmi-átszervezõdése, amely a gabonával való szimbiotikus kapcsolaton keresztül valósult meg, legalább annyira kapcsolatos azzal a képességünkkel, hogy uralni tudjuk a mezõgazdaságot, mint azzal, hogy a mezõgazdaság ural bennünket. A droghatású peptidek jelenléte tovább édesítette az alkut, ami megnehezítette volna, hogy elhatárolódjunk attól, ami a búza globális csáberejévé vált.
A búza addiktív jellegére vonatkozó egyik érdekes példa a római hadsereggel kapcsolatos. A Római Birodalomban, egykori nevén a "Búzabirodalomban" a katonákat búzaadagokkal fizették. Róma egész háborús gépezetét, és hatalmas terjeszkedését meghatározta a rendelkezésre álló búza. Az erõdök ténylegesen magtárak voltak, s akár egy évi gabonatermést is tároltak bennük annak érdekében, hogy kitartson az ellenség ostroma esetén. A történészek szerint úgy büntették a katonákat, hogy megfosztották õket búzaadagjuktól, árpát adva nekik helyette. A Római Birodalom megkönnyítette a búza termesztés globális terjedését, amely elõsegítette egy olyan imperializmus kialakulását, amely legalább annyira kulturális, mint biológiai gyökerekkel rendelkezett.
A búza római felértékelõdésének, akárcsak annak, hogy mi is felértékeljük, kevesebb köze van ezen "egészséges étel" tápértékéhez, mint azon képességéhez, hogy sajátos kábító reakciót hozzon létre. Kielégítheti az éhségünket, miközben ismétlõdõ, szüntelen vágyat generál, hogy még többre sóvárogjunk, és ennek révén lehetõvé teszi az emberi viselkedés burkolt ellenõrzését. Más kutatók is hasonló következtetésre jutottak. Greg Wadley és Angus Martin biológusok szerint: a "gabonaféléket fontos tulajdonságok különböztetik meg a legtöbb más drogtól. Egyszerre tekinthetõk élelmiszer-forrásnak és kábítószernek, valamint könnyen tárolhatók és szállíthatók. Gyakran, kis adagot kell 'bevinni' belõlük (egy nagy, alkalmi adag helyett), és a legtöbb ember munkateljesítményét nem akadályozzák. A drog utáni sóvárgást vagy a megvonási tüneteket össze lehet keverni az éhséggel. Ezek a tulajdonságok teszik a gabonaféléket a civilizáció ideális megkönnyítõivé (és ez is hozzájárulhatott farmakológiai tulajdonságainak megkésett felismeréséhez.)." (17)
4) A BÚZA-LEKTIN (WGA) KÁROSÍTJA A SZÖVETEKET
A búza egy olyan lektint tartalmaz (a WGA-t - a búzacsíra agglutinint), amely felelõs a belek közvetlen, nem-immun közvetítéssel történõ károsításáért. A lektin a késõbbiekben bejut a véráramba, s így károsítja a testünk távolabbi szerveit. A lektinek cukor-megkötõ fehérjék, amelyek szelektíven kötõdnek a cukrokhoz. Feltételezik, hogy a búzalektin, amely kötõdik a monoszaharid N-acetil-glükózaminhoz (NAG), védelmet nyújt a baktériumok, rovarok és állatok "támadásai" ellen. A baktériumoknak NAG-ból van a sejtfaluk, a rovarok külsõ váza (az úgynevezett kitin) polimerekbõl épül fel, amelyek szintén NAG-ból vannak, és az emlõsök hámszövetének (például a tápcsatornában) van egy sejtköpenynek hívott "cukor-rétege", amelyet részben szintén NAG alkot. Ez a védõköpeny a bélbolyhok külsõ felszínén található.
Tény, hogy a WGA többféle módon is károsítja a bélbolyhokat.(18) A WGA sejtszinten utánozza az epidermisz (felhám) növekedési faktor (EGF) hatását, jelezve, hogy a cöliákiában megfigyelhetõ rejtett sejtburjánzás a WGA által kiváltott sejtosztódást serkentõ hatásnak tudható be (19) (Cöliákiában ezért gyakoribb a rák.- Sz.G. megj.) A WGA szerepet játszik az elhízásban és a leptin-rezisztencia kialakulásában, mivel gátoljaa a hipotalamuszban a jóllakottságért felelelõs leptin hormonok receptorait. (20) WGA-ról kimutatták, hogy az inzulin-mimetikus hatásai potenciálisan hozzájárulnak a testtömeg-gyarapodáshoz és az inzulin-rezisztenciához .(21) És ahogy korábban tárgyaltuk, a búzalektinrõl kimutatták, hogy indukálja az IgA közvetítette vesekárosodást, jelezve, hogy a nefropátia (a vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet - a for.d megj.) és a veserák összefüggésbe hozható a búzafogyasztással.
5.) A BÚZA MOLEKULÁRIS "MIMIKRIJE"
(A molekuláris mimikri azt jelenti, hogy egy idegen vegyület a szervezet számára saját anyagként ismerõdik fel, és olyan funkciókat kezd betölteni, mint az az saját vegyület, amelyre hasonlít. Molekula mimikri az, amikor pl. a mûanyagpalackból kioldódó vegyületek hormonszerû hatást gyakorolnak a szervezetre.-Sz.G. megj.)
A gliadomorfin és a glutén exorfinok egyfajta molekuláris mimikrit "játszanak", hogy hassanak az idegrendszerre, de egyéb búzafehérjék is befolyásolhatják a különbözõ szervrendszereket. A gliadin emésztése során létrehoz egy 33 aminosav hosszú peptidet (33-mer), amely feltûnõen hasonló a pertaktinhoz, a Bordetella pertussis baktérium (szamárköhögés) nagy immunválaszt kiváltó részéhez. A pertaktint nagy immunválaszt kiváltó hatása miatt vakcinákban használják az adaptív immunválasz felerõsítésére. Lehetséges, hogy az immunrendszer összetéveszti ezt a 33-mert egy kórokozóval, s ennek következtében a saját szövetek ellen indít támadást.
6) A BÚZA MAGAS KONCENTRÁCIÓBAN TARTALMAZ MÉRGEZÕ HATÁSÚ IDEGI IZGATÓ ANYAGOKAT (EXCITOTOXINOKAT)
John B. Symes, D.V.M. hívta fel a figyelmet a búza, tej-, szója potenciális mérgezõ hatására, amit a magas nem-esszenciális aminosav - glutaminsav és aszparaginsav - tartalmuk okozhat. Az excitotoxicitás olyan kóros folyamat, melyben a glutaminsav és az aszparaginsav túlzott aktivizálódására készteti az idegsejt receptorokat (pl. AMPA és NMDA receptorok), és kalcium kiváltotta idegi és agyi sérüléshez vezetve. Az összes gabona közül a gyakran fogyasztott búza tartalmazza a legtöbb glutaminsavat és aszparaginsavat. A glutaminsav nagymértékben felelõs a búza különleges ízéért. A japánok az umami szót találták ki arra a rendkívüli "finomság-élményre", melyet a glutaminsav gyakorol a nyelvre és a szájpadlásra, és feltalálták a nátrium-glutamátot (MSG), amely fokozza ezt az élményt. (Az MSG az élelmiszeripar kedvence, ízfokozónak nevezik és súlyos idegméreg. -Sz.G. megj.) Bár a japánok által elsõként szintetizált MSG-t tengeri hínárból nyerték, a búzát is fel lehetne használni e célra, mert magas a glutaminsav tartalma. Valószínû, hogy a búza népszerûségéhez ópiát-szerû mivolta mellett köze van annak is, hogy e természetes íz-fokozók már megtalálhatók benne. Ezek az aminosavak hozzájárulhatnak a neurodegeneratív állapotokhoz is, például a szklerózis multiplexhez, Alzhemier-kórhoz, a Huntington-kórhoz és más idegrendszeri betegségekhez, mint például az epilepsziához, figyelemhiányos zavarhoz és a migrénhez.
VÉGKÖVETKEZTETÉSEK (Szendi Gábortól – magyar reál paleolit)
Ebben a cikkben arra tettem javaslatot, hogy a cöliákiát nem egy ritka "genetikailag meghatározott" zavarnak kellene tekinteni, hanem extrém példának arra, ahogy testünk kommunikálja felénk az egykoron egyetemes, fajspecifikus problémát: a búzával szembeni súlyos összeférhetetlenséget. A cöliákia mintegy reflexió arra, hogy milyen mélységesen eltávolodtunk étrendünkben attól, amit régen ettünk, amíg fel nem merült a közelmúltban a gabonamentes, sõt újabban a búzamentes étrend. Mi annyira mélyen eltávolodtunk már ettõl a Neolit-kori drámai átmenet "kulturális idejétõl", hogy "hiányzik annak a megérzése is, hogy valami hiányzik." A testünk - más szempontból viszont - nem tud segíteni, csupán emlékeztetni tud minket arra az idõszakra, amikor a gabona még nem szerepelt az étlapunkon, mert ez a "biológiai idõvel" mérve szinte pillanatokkal ezelõtt volt csak.
Ha a búzát elhagyjuk az étrendünkbõl, (vagy éppenséggel az összes gabonafélét), és visszatérünk a kétszikûekhez vagy az olyan ál-gabonákhoz, mint a quinoa, a hajdina és amaránt, ez segítségünkre lehet, hogy visszaállítsuk a "biológiai" és "kulturális idõnk" órájának mutatóját, s eljöhet a tisztánlátás, az egészség és életerõ ideje, amit sokan közülünk soha nem tapasztaltunk meg. Amikor valaki elhagyja a búzát és helyette gyümölcsöket, zöldségeket, jó minõségû húsokat eszik, valamint olyan élelmiszereket, amelyek megfelelnek biológiai szükségleteinknek, életerõsnek kezdi majd érezni magát - ami sokak számára nehezen képzelhetõ el. Ha a búza valóban inkább kábítószer, mint élelmiszer, és testünkre való rossz hatásával szemben érzéketlenné tesz minket, akkor nehéz lesz számunkra megérteni, hogy fogva tart minket, mindaddig, amíg el nem tüntetjük az étrendünkbõl. Mindenkit bátorítok, hogy ne úgy tekintsen a cöliákiásokra, mint akiknek az állapota idegen a miénkétõl. Ehelyett a cöliákában szenvedõk ajándékoznak meg minket annak a megsejtetésével, hogy a búza alapvetõen rongálhatja egészségünket, ha továbbra is kitesszük magunkat a káros hatásainak. Remélem, e cikk arra inspirálja azokat is, akik nem szenvednek cöliákiában, hogy kipróbálják a búzamentes étrendet, és aztán ítéljék meg maguk, hogy valóban érdemes volt-e elhagyni.
Nincs jelen
#6698 2016-01-19 16:04
- pt
- Tag
Szerintem rám inkább ez a jellemzõ:
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/p … est-jelez/
Zsírszéklet, emésztetlen fehérje és zsírok......teszek egy próbát a dipankrinnal....
Szerkesztette: pt (2016-01-19 16:18)
Nincs jelen
#6699 2016-01-19 16:47
- martika
- Tag
Ultra,
Hagyd/hagyjátok már abba .. ez egy normális fórum. El kéne már fogadni mindenkinek, hogy kinek az - kinek ez.
Megpróbálod, megtapasztalod és ennyi.
A sztómásoknál is szerintem így kell, mindenki majd szépen kitapasztalja, hogy melyik étel megfelelõ számára.
Nincs jelen
#6700 2016-01-19 18:47
- Rigor
- Tag
Nem véletlenül van külön topicja az SCD-nek paleónak, természetgyógyászatnak. A Paleót, varázslatosviz.hu és egyéb dolgokat azokban illene megvitatni (és ott vitatkozni - és nem veszekedni, vita - két külön dolog, ne keverjük össze...) hosszú idézetes topicrombolás helyett.
Szerkesztette: Rigor (2016-01-19 18:48)
Nincs jelen