Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#201 2015-03-13 17:07

tee
Tag

Re: Kérdőívek

"Esetleg írhatnál a betegség következtében fellépő személyiségváltozásról (az még érdekelne is)."

tökéletesen egyetértek :)

Nincs jelen

 

#202 2015-03-13 17:08

QpaK
Tag

Re: Kérdőívek

Jártam egy évig olyanhoz, aki egyben gasztros is volt. Elvileg rávezet a megoldásra, amivel többnyire tisztában vagy, de hangosan kimondva előremozdítja az eseményeket. Kifejezetten hasznos tud lenni! :)

Nincs jelen

 

#203 2015-03-13 20:27

Naszvadi Emma
Tag

Re: Kérdőívek

A kérdőívemen hol olvasta, hogy állításom szerint lelki oka van a betegségnek?

Nincs jelen

 

#204 2015-03-13 21:00

Naszvadi Emma
Tag

Re: Kérdőívek

A betegség következtében fellépő személyiségváltozásról azért volna nehéz írni, mert a személyeket a betegség kialakulása előtt kellene felmérni, majd kialakulás után is, így nyomon lehet követni a változást. Valóban szükség volna ilyen jellegű kutatásokra is, de a kivitelezése -érthető módon- igen nehéz lenne.
Ezért használatos az a módszer, mely során a betegeket nem betegekkel hasonlítják össze, így azokat a lelki tényezőket lehet feltárni, amik a betegeket inkább jellemzik. Ily módon csak következtetni lehet arra, hogy vannak bizonyos sajátosságok, melyeket a betegség triggerelt. Pl. XY betegség esetében Z típusú megküzdés a gyakori, tehát feltehetőleg Z típusú megküzdés kialakulásának kedvez, de mivel nem tudjuk, a személyeknek milyen volt a megküzdése az XY betegség kialakulása előtt, így ez csak következtetés. (én nem foglalkozom a megküzdéssel, ezt csak egy példának írtam)

Én nem próbálom bebizonyítani, hogy lelki okai vannak a betegségnek, még csak azt sem próbálom felmérni, hogy ki mennyire "bolond".  Előnyösebbnek találnám, ha azok, akiknek problémája, kérdése van a kutatásommal kapcsolatban, megkérdeznének, hogy pontosan miről szól a munkám, mielőtt ilyen következtetésekbe bocsátkoznának.

Nincs jelen

 

#205 2015-03-13 22:26

QpaK
Tag

Re: Kérdőívek

Hiszem, hogy minél többet tudunk meg a betegségek lelki tényezőjéről, annál eredményesebben lehet majd őket gyógyítani a jövőben.

Ha egy kicsit utánaolvasol ezeknek a betegségeknek látod majd, hogy tévúton jársz. Ha meg erre akarod felépíteni a dolgozatodat, akkor az nem lesz hiteles. Persze ez a te jövőd szempontjából lényegtelen, csak akkor minek csűröd/csavarod?

A kérdőívemen hol olvasta, hogy állításom szerint lelki oka van a betegségnek?

Meghatározó esemény alatt, mindenki valamilyen negatív élményt fog leírni, amit te összekapcsolsz a betegséggel. Így pedig megint visszamész az 50-es évekbe, ami nekünk betegeknek ismét nem segít.

Előnyösebbnek találnám, ha azok, akiknek problémája, kérdése van a kutatásommal kapcsolatban, megkérdeznének, hogy pontosan miről szól a munkám, mielőtt ilyen következtetésekbe bocsátkoznának.

Én is pont ezt mondom. Előnyösebb lenne először a betegséggel tisztában lenned, mielőtt még következtetéseket vonnál le. Jó helyen jársz, mert itt válaszokat is kaphatsz. Van a stressznek szerepe, csak nem úgy ahogy gondolod. Más kérdés, hogy hiteles dolgozatot akarsz írni, vagy jól hangzót. :)

Nincs jelen

 

#206 2015-03-13 22:28

aiolosz
Tag

Re: Kérdőívek

Naszvadi Emma írta:

.... Előnyösebbnek találnám, ha azok, akiknek problémája, kérdése van a kutatásommal kapcsolatban, megkérdeznének, hogy pontosan miről szól a munkám, mielőtt ilyen következtetésekbe bocsátkoznának....

Kedves Emma, először is megkérnélek, hogy ne floodolj, mert azt egy fórumon sem szeretik, itt is tiltja a szabályzat. Másodszor pedig Te a sokadik vagy, aki bennünket arra kér, hogy segítsünk neki, ezért, vagy azért. Szóval, van úgy, hogy már elegünk van....de segítünk, ha tudunk és ha szépen kérnek erre.
Sok sikert a munkádhoz.

Nincs jelen

 

#207 2015-03-14 12:01

Naszvadi Emma
Tag

Re: Kérdőívek

A lelki tényező kifejezés nem egyenlő a lelki okokkal, ezt próbáltam korábban is kifejteni, látom, sikertelenül. Továbbra is szeretném hangsúlyozni, hogy nem célom bebizonyítani, hogy lelki oka van a betegségnek.

Továbbá az instrukcióban nem szerepelt, hogy negatív emléket írjon le bárki, egy fordulópontot kell leírni ami lehet pozitív vagy negatív kimenetelű egyaránt. Az az állítás, miszerint mindenki negatív emléket ír le, egyszerűen nem igaz. Az az állítás, miszerint az élményt "összekapcsolom" a betegséggel szintén nem igaz. Az instrukcióban éppúgy nem szerepel az sem, hogy a betegséggel kapcsolatos emléket írjanak le.

Úgy gondolom, hogy megfelelően tájékozódtam a betegségről, de erről nem kívánok meggyőzni senkit. Viszont azt nem értem, miért gondolja, hogy tudni véli, miről és hogyan írom a munkámat, mikor ezzel kapcsolatban egyetlen kérdést sem tett fel?! Pl a narratívák elemzésének a mikéntjéről vagy a stressz szerepéről (mégis honnan tudja,hogy "hogy gondolom"?) Összességében úgy érzem, nem én vagyok az, aki tájékozatlanul bocsátkozik téves állításokba.

Nincs jelen

 

#208 2015-03-14 13:19

QpaK
Tag

Re: Kérdőívek

Ha nem egyenlő, akkor mekkora jelentőséget tulajdonít neki? Bennem az a tény, hogy az „alternatív módszerek és a gyógyszer nélkül is egészség” topikban írt, azt a benyomást keltette, hogy Ön hiszi, hogy az optimális lelki állapot elérésével lehetünk tünetmentesek (szó szerint „hatékonyabb lehet a gyógyítás”, de ez nekem ugyan azt jelenti). Persze nem konkrétan a betegség lelki okáról van szó, de közvetetten még is. Rosszul értettem volna?

Teljesen mind1 mi szerepel a kérdőívben, biztos vagyok benne, hogy a kitöltők a betegségükkel kapcsolatos sorsfordító eseményeket fogják leírni. (Illetve amit tévesen annak vélnek.) Kb 10/9 arányban. :) Ezt ön is tudja. Nincs is ezzel baj. Érdekes kutatási anyag lenne, ha mindenki pozitív vidám dolgokat írna, esetleg a gyermekkorukról. Ha a válaszokat felhasználja a munkája során, akkor valahogy a betegséghez is köti. Nem is értem ezen miért akadunk fent.

A munkájával kapcsolatos részletek nem érdekelnek, a fent leírtakon nem változtat. Összességében ez volt a benyomásom és még mindig az. A vita folytatásának pedig pont ezért nem látom értelmét.

Nincs jelen

 

#209 2015-03-14 13:44

tee
Tag

Re: Kérdőívek

ha egy betegfórumon csípőből ellenállásba ütközöl akkor az igenis azt jelenti hogy nem jól közelítetted meg a dolgot, azaz tájékozatlan vagy. pszichológia szakosként kifejezetten igaz, hogy oda kell arra figyelned mit, hogyan és miért kérdezel egy potenciális "pácienstől".

A probléma azzal amit kérdezel: nagyon sok ilyen vagy hasonló ismeretlen eredetű betegségben szenvedőknek PONTOSAN AZZAL a problémával kell megküzdeniük, hogy ne saját magukat marcangolják a helyzetükért (nem tudom mitől van a betegségem, lehet hogy mégis velem van a baj? a fejemben? azért mert én más vagyok? lehet hogy megérdemlem? stb.). Tehát ha lelki tényezők iránt érdeklődsz (rosszul megfogalmazva az itt részletezett okok miatt támadásnak is lehet venni) érdemes erre KÍNOSAN ügyelni.

mondok egy példát a "hogyan"-ra is. Pl. sokkal szimpatikusabban hangzana ha e helyett: "Összességében úgy érzem, nem én vagyok az, aki tájékozatlanul bocsátkozik téves állításokba."
inkább azt írnád: "Elnézést ha rosszul értelmezhető a kérdésem, én valójában ezzel és ezzel foglalkozok és arra lennék kíváncsi"

Nincs jelen

 

#210 2015-03-14 14:39

Naszvadi Emma
Tag

Re: Kérdőívek

Kedves Mindenki!

Lehet, hogy a lelki tényező kifejezés nem a legtalálóbb, de én nem érzem úgy, hogy sértő volna. Lelki velejárói lehetnek egy mandulaműtétnek, egy esküvőnek, lényegében bárminek, nem kell feltétlenül betegségről vagy negatív dologról legyen szó. Jelen esetben én az IBD lelki velejáróit szeretném feltárni. Önök szerint a kérdésnek ilyen módon való megfogalmazása azt sugalmazza, hogy a betegek tehetnek róla,hogy megbetegedtek? Őszintén én sem szeretném a vitát folytatni, de komolyan érdekel, hogy hogyan gondolják?

@QpaK Csináltam egy gyors statisztikát az eddigi kitöltőkről és a válaszadók kb 34%-a említi meg a történetben a betegségét,közülük pedig kifejezetten a betegséggel kapcsolatos történetet az esetek kb. 14%-ban írtak le. Egyébként a történet témája nem képezi az elemzés részét, bár valóban érdekes szempont.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet! Kérem, akinek további kérdése vagy hozzászólása van a kutatással kapcsolatban, a naszvadi.emma.julia@hallgato.ppke.hu e-mail címen jelezze azt, köszönöm!

Nincs jelen

 

#211 2015-03-14 15:12

QpaK
Tag

Re: Kérdőívek

Nem azt mondtam, hogy a betegségüket említik meg, hanem hogy olyan sorsfordító eseményt írnak, ami szerintük a betegség kialakulásához vezetett. (költözés, stressz, párkapcsolat stb)  Gondolom nem sok pozitív beszámoló van...
Most viszont már egyáltalán nem értem ezt a lelki tényező dolgot. Ha a mostani példádból indulok ki, akkor úgy tűnik, hogy a kutatásod a betegség pszichés hatásairól szól. Ugyanakkor a kérdőív... Most hogy van ez?

Nincs jelen

 

#212 2015-03-14 19:58

Rigor
Tag

Re: Kérdőívek

A lélekkel a papok foglalkoznak, a betegség pszichés vetületeivel pedig a pszichiáterek :P Egyébként általánosítani sem lehet azt hogy "stressz" - mert több féle és típusú stresszhelyzet van. Van olyan amitől kifejezetten elmúlik a székelési inger, és van amitől beindul jobb időszakban is. Van amitől jobban gyógyul az ember, jobb lesz tőle a hangulata, van amitől rosszabb. Ráadásul ez egyénenként is változhat, van amitől valaki inkább jobban érzi magát, más meg ugyanattól rosszabbul. Azért általánosságban elmondható hogy az endorfint termelő stresszhelyzetek inkább jót tesznek, ha a fellángolásnak nem is, de kevesebb wc para, és jobb közérzet.

Nincs jelen

 

#213 2015-03-18 21:06

afonya56
Tag

Re: Kérdőívek

Jó estét kívánok!

Csanálosi Nikolett, IV. éves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetemen - ápoló szakirányon. Segítségüket szeretném kérni egy kérdőív kitöltése erejéig, vagy bármilyen jótanácsot szívesen fogadok. :) Szakdolgozatom témájának a gyulladásos bélbetegséggel élők életminőségének vizsgálatát választottam, melyet egy kérdőív segítségével szeretnék felmérni.
A kérdőív a következő linken érhető el:

http://ripet.hu/feedback.php?kid=6fb6a2 … 5757a2c3ba

Előre is köszönök szépen minden segítséget!

Tisztelettel,
Csanálosi Nikolett

Nincs jelen

 

#214 2015-07-14 09:17

Heli
Tag

Re: Kérdőívek

Sziasztok! Énis külsős vagyok... De a segiteségeteket kérném... Most végzem a nővéri iskolát Romániában.. És a szakdolgozatom erről a betegségről szól... És szeretnék még pár emberrel beszelgetni a betegségről... Remélem hogy nem sértek meg senkit.... és remélem hogy irtok majd... és biztosak lehettek abban hogy nem szerepel a nevetek vagy rólatok bármilyen adat nem kerül ki sehova.... Ha szeretnétek segiteni kérlek irjatok, hogy privátban beszélhessünk... E-mail cimem: helgafazakas37@yahoo.com vagy keressetek rám facebookon https://www.facebook.com/helga.fazakas.7

Nincs jelen

 

#215 2015-11-15 11:34

Barbara
Tag

Re: Kérdőívek

Sziasztok!

Zoboky Barbara vagyok, dietetikus hallgató a Pécsi Tudományegyetemről. Szakdolgozatomhoz kérnék Tőletek segítséget az alábbi kérdőív kitöltésével.
Szeretném megismerni a Crohn-, illetve colitis ulcerosa betegségben szenvedők táplálkozási szokásait, betegségük NYUGALMI időszakában. A kérdőívvel a diétára vonatkozó elméleti tanácsok gyakorlati megvalósíthatóságát és annak nehézségeit kutatom.

Nagyon hálás lennék, ha segítenétek nekem. Előre is köszönöm Mindenkinek!

https://docs.google.com/forms/d/1nCR_-o … _form_link

Nincs jelen

 

#216 2015-11-23 20:02

Barbara
Tag

Re: Kérdőívek

Kedves Fórumozók!

Zoboky Barbara vagyok negyedéves dietetikus hallgató a Pécsi Tudományegyetemről. A szakdolgozatomban Crohn, illetve colitis ulcerosa betegséggel együtt élő személyek táplálkozási szokásait vizsgálom nyugalmi időszakban.
Nagyon nagy segítséget lenne, ha minél többen kitöltenék a kérdőívem.

A kérdőív linkje:
https://docs.google.com/forms/d/1nCR_-o … =0&w=1

Előre is köszönöm a közreműködést:

Zoboky Barbara

Nincs jelen

 

#217 2015-11-23 21:28

aiolosz
Tag

Re: Kérdőívek

Barbara írta:

Kedves Fórumozók!

Zoboky Barbara vagyok negyedéves dietetikus hallgató a Pécsi Tudományegyetemről. A szakdolgozatomban Crohn, illetve colitis ulcerosa betegséggel együtt élő személyek táplálkozási szokásait vizsgálom nyugalmi időszakban.
Nagyon nagy segítséget lenne, ha minél többen kitöltenék a kérdőívem.

A kérdőív linkje:
https://docs.google.com/forms/d/1nCR_-o … =0&w=1

Előre is köszönöm a közreműködést:

Zoboky Barbara

Barbara, a kérdőívet feltettem egy Facebook_on működő csoportba is. Ott is fognak segíteni.

Nincs jelen

 

#218 2015-11-24 09:18

Barbara
Tag

Re: Kérdőívek

Köszönöm szépen :) Ha valakit érdekel az eredmény, kérem jelezze és megosztom,amint elkészül a szakdolgozatom, ami legkésőbb március vége. Illetve ha valakinek van valamilyen táplálkozással kapcsolatos kérdése és tudok rá válaszolni, akkor szívesen teszem.
Köszönöm a kitöltéseket, nagyon sokat jelent nekem :)

Nincs jelen

 

#219 2015-11-24 09:57

aiolosz
Tag

Re: Kérdőívek

Barbara írta:

Köszönöm szépen :) Ha valakit érdekel az eredmény, kérem jelezze és megosztom,amint elkészül a szakdolgozatom, ami legkésőbb március vége. Illetve ha valakinek van valamilyen táplálkozással kapcsolatos kérdése és tudok rá válaszolni, akkor szívesen teszem.
Köszönöm a kitöltéseket, nagyon sokat jelent nekem :)

Barbara, egy észrevétel:
"A 36 kérdés végeig kitöltöttem de mivel nem tartom a diétát igy feleslegesnek tartom a táblázat kitöltését ezért abba is hagytam. Többször kérdezte hogy dietazunk-e válaszoltam hogy nem es szerintem ez is egy info lehetne, bele is írtam hogy 8 évig kőkemény diéta de most mar 5 éve nem aktív szerencsére es azt hittem pont erre az időszakra kiváncsi a kérdező. Vagy rosszul gondolom:)?..."

Nincs jelen

 

#220 2015-11-24 16:52

Barbara
Tag

Re: Kérdőívek

Minden észrevétel hasznos, illetve minden plusz információ értékes, ezért jól tette, hogy beleírta,hogy régebben diétázott és, hogy ezt jelenleg nem teszi, hiszen azon szerencsések közé tartozik, akiknek a betegsége hosszabb ideig van nyugalmi időszakban. (főként , ha Ön Crohn beteg akkor ez valóban ritkaságnak számít)
A táblázatot FFQ-nak (Food Frequency Questionnaire) hívják, ami felméri hogy az elmúlt pár hónapban milyen gyakran fogyasztotta a felsorolt élelmiszereket. Véleményem szerint töltse ki nyugodtan attól függetlenül, hogy nem diétázik, egy általános képet ad a táplálkozási szokásairól.
Köszönöm, hogy segít nekem :)

Nincs jelen

 

#221 2015-11-25 20:15

aiolosz
Tag

Re: Kérdőívek

Barbara írta:

Minden észrevétel hasznos, illetve minden plusz információ értékes, ezért jól tette, hogy beleírta,hogy régebben diétázott és, hogy ezt jelenleg nem teszi, hiszen azon szerencsések közé tartozik, akiknek a betegsége hosszabb ideig van nyugalmi időszakban. (főként , ha Ön Crohn beteg akkor ez valóban ritkaságnak számít)
A táblázatot FFQ-nak (Food Frequency Questionnaire) hívják, ami felméri hogy az elmúlt pár hónapban milyen gyakran fogyasztotta a felsorolt élelmiszereket. Véleményem szerint töltse ki nyugodtan attól függetlenül, hogy nem diétázik, egy általános képet ad a táplálkozási szokásairól.
Köszönöm, hogy segít nekem :)

Köszönöm a választ, továbbítom.. és tegeződjünk, itt így szoktuk :)
Természetesen mindig segítünk azoknak, akik az egészségügyben fognak majd dolgozni, akár orvosként, dietetikusként, nővérként. Megígértem a társaságnak, hogy kérek majd egy példányt az elkészült szakdolgozatból és azt közzé teszem a Facebook_os csoportban is. Apránként töltik ki a társaim a kérdőíveket, ma még én is rászánom magam. Arra kérlek Barbara, hogy jelezd, amikor lezárod az adatgyűjtést, mert akkor megszüntetem  a rögzítését.
Jó munkát, szép estét :)

Nincs jelen

 

#222 2015-11-26 15:18

Barbara
Tag

Re: Kérdőívek

Köszönöm a kedvességeteket :) A kérdőív elméletileg január végéig működni fog, hogy minél több emberhez eljusson. Ha véletlenül másképp alakulna, akkor jelzem.
Ígéretemet megtartom és el juttatom nektek a szakdolgozatom, amint elkészül.
Ha bármilyen kérdésetek támad a továbbiakban, szóljatok nyugodtan.
Csak ismételni tudom önmagam: Köszönöm :)
További szép napot Nektek :)

Nincs jelen

 

#223 2016-01-28 12:22

mniki1992
Tag

Re: Kérdőívek

Kedves Crohn- colitises betegek!

Molnár Nikolett vagyok, negyedéves dietetikus hallgató, és a fórumozók segítségét szeretném kérni. A szakdolgozatomat én is a gyulladásos bélbetegség témakörében írom, kicsit más megvilágításban, mint a hallgatótársam, aki már kérte a segítségüket.
Én főként az étrend-kiegészítők fogyasztási szokásait mérem fel, és ehhez nyújtana nagy segítséget számomra, ha minél több BARANYA MEGYEI páciens töltené ki a kérdőívemet, ami természetesen anoním.

Aki hozzá tudna járulni a szakdolgozatom elkészüléséhez, az kérem jelezze itt a Fórumban egy hozzászólásban, email-ben el tudom küldeni a kérdőívet. Természetesen bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolok.

Segítségüket előre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#224 2016-01-28 18:31

aiolosz
Tag

Re: Kérdőívek

Kérem a társaságot, hogy segítsen mniki1992 nick nevű dietetikus hallgatónak.
Köszönöm :)

Nincs jelen

 

#225 2016-01-30 11:41

mniki1992
Tag

Re: Kérdőívek

Köszönöm mindenkinek a segítségét előre is!

Az én kérdőívem nem internetes, word formában tudnám elküldeni a jelentkezőknek. Aláhúzni, x-elni kellene, majd elmenteni és visszaküldeni számomra.

Az email címem megadom: molniniki5@gmail.com, kérem írjon nekem, akinek lenne pár perce, és szívesen kitöltené a kérdőívemet..... minden egyes kitöltés számít :)

De az is megfelel, ha a kedves fórumozók írnak email címet nekem, és én elküldöm számukra a kérdőívet....ahogy kényelmesebb :)

Nincs jelen

 

#226 2016-02-07 17:45

mniki1992
Tag

Re: Kérdőívek

Kérnék szépen pár jelentkezőt, akinek lenne pár perce kitölteni a kérdőívet :) A molniniki5@gmail.com email címre lehet nekem írni ;) Köszönöm

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB