#201 2015-03-13 17:07

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

"Esetleg írhatnál a betegség következtében fellépõ személyiségváltozásról (az még érdekelne is)."

tökéletesen egyetértek :)

Nincs jelen

 

#202 2015-03-13 17:08

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Jártam egy évig olyanhoz, aki egyben gasztros is volt. Elvileg rávezet a megoldásra, amivel többnyire tisztában vagy, de hangosan kimondva elõremozdítja az eseményeket. Kifejezetten hasznos tud lenni! :)

Nincs jelen

 

#203 2015-03-13 20:27

Naszvadi Emma
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

A kérdõívemen hol olvasta, hogy állításom szerint lelki oka van a betegségnek?

Nincs jelen

 

#204 2015-03-13 21:00

Naszvadi Emma
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

A betegség következtében fellépõ személyiségváltozásról azért volna nehéz írni, mert a személyeket a betegség kialakulása elõtt kellene felmérni, majd kialakulás után is, így nyomon lehet követni a változást. Valóban szükség volna ilyen jellegû kutatásokra is, de a kivitelezése -érthetõ módon- igen nehéz lenne.
Ezért használatos az a módszer, mely során a betegeket nem betegekkel hasonlítják össze, így azokat a lelki tényezõket lehet feltárni, amik a betegeket inkább jellemzik. Ily módon csak következtetni lehet arra, hogy vannak bizonyos sajátosságok, melyeket a betegség triggerelt. Pl. XY betegség esetében Z típusú megküzdés a gyakori, tehát feltehetõleg Z típusú megküzdés kialakulásának kedvez, de mivel nem tudjuk, a személyeknek milyen volt a megküzdése az XY betegség kialakulása elõtt, így ez csak következtetés. (én nem foglalkozom a megküzdéssel, ezt csak egy példának írtam)

Én nem próbálom bebizonyítani, hogy lelki okai vannak a betegségnek, még csak azt sem próbálom felmérni, hogy ki mennyire "bolond".  Elõnyösebbnek találnám, ha azok, akiknek problémája, kérdése van a kutatásommal kapcsolatban, megkérdeznének, hogy pontosan mirõl szól a munkám, mielõtt ilyen következtetésekbe bocsátkoznának.

Nincs jelen

 

#205 2015-03-13 22:26

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Hiszem, hogy minél többet tudunk meg a betegségek lelki tényezõjérõl, annál eredményesebben lehet majd õket gyógyítani a jövõben.

Ha egy kicsit utánaolvasol ezeknek a betegségeknek látod majd, hogy tévúton jársz. Ha meg erre akarod felépíteni a dolgozatodat, akkor az nem lesz hiteles. Persze ez a te jövõd szempontjából lényegtelen, csak akkor minek csûröd/csavarod?

A kérdõívemen hol olvasta, hogy állításom szerint lelki oka van a betegségnek?

Meghatározó esemény alatt, mindenki valamilyen negatív élményt fog leírni, amit te összekapcsolsz a betegséggel. Így pedig megint visszamész az 50-es évekbe, ami nekünk betegeknek ismét nem segít.

Elõnyösebbnek találnám, ha azok, akiknek problémája, kérdése van a kutatásommal kapcsolatban, megkérdeznének, hogy pontosan mirõl szól a munkám, mielõtt ilyen következtetésekbe bocsátkoznának.

Én is pont ezt mondom. Elõnyösebb lenne elõször a betegséggel tisztában lenned, mielõtt még következtetéseket vonnál le. Jó helyen jársz, mert itt válaszokat is kaphatsz. Van a stressznek szerepe, csak nem úgy ahogy gondolod. Más kérdés, hogy hiteles dolgozatot akarsz írni, vagy jól hangzót. :)

Nincs jelen

 

#206 2015-03-13 22:28

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Naszvadi Emma írta:

.... Elõnyösebbnek találnám, ha azok, akiknek problémája, kérdése van a kutatásommal kapcsolatban, megkérdeznének, hogy pontosan mirõl szól a munkám, mielõtt ilyen következtetésekbe bocsátkoznának....

Kedves Emma, elõször is megkérnélek, hogy ne floodolj, mert azt egy fórumon sem szeretik, itt is tiltja a szabályzat. Másodszor pedig Te a sokadik vagy, aki bennünket arra kér, hogy segítsünk neki, ezért, vagy azért. Szóval, van úgy, hogy már elegünk van....de segítünk, ha tudunk és ha szépen kérnek erre.
Sok sikert a munkádhoz.

Nincs jelen

 

#207 2015-03-14 12:01

Naszvadi Emma
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

A lelki tényezõ kifejezés nem egyenlõ a lelki okokkal, ezt próbáltam korábban is kifejteni, látom, sikertelenül. Továbbra is szeretném hangsúlyozni, hogy nem célom bebizonyítani, hogy lelki oka van a betegségnek.

Továbbá az instrukcióban nem szerepelt, hogy negatív emléket írjon le bárki, egy fordulópontot kell leírni ami lehet pozitív vagy negatív kimenetelû egyaránt. Az az állítás, miszerint mindenki negatív emléket ír le, egyszerûen nem igaz. Az az állítás, miszerint az élményt "összekapcsolom" a betegséggel szintén nem igaz. Az instrukcióban éppúgy nem szerepel az sem, hogy a betegséggel kapcsolatos emléket írjanak le.

Úgy gondolom, hogy megfelelõen tájékozódtam a betegségrõl, de errõl nem kívánok meggyõzni senkit. Viszont azt nem értem, miért gondolja, hogy tudni véli, mirõl és hogyan írom a munkámat, mikor ezzel kapcsolatban egyetlen kérdést sem tett fel?! Pl a narratívák elemzésének a mikéntjérõl vagy a stressz szerepérõl (mégis honnan tudja,hogy "hogy gondolom"?) Összességében úgy érzem, nem én vagyok az, aki tájékozatlanul bocsátkozik téves állításokba.

Nincs jelen

 

#208 2015-03-14 13:19

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Ha nem egyenlõ, akkor mekkora jelentõséget tulajdonít neki? Bennem az a tény, hogy az „alternatív módszerek és a gyógyszer nélkül is egészség” topikban írt, azt a benyomást keltette, hogy Ön hiszi, hogy az optimális lelki állapot elérésével lehetünk tünetmentesek (szó szerint „hatékonyabb lehet a gyógyítás”, de ez nekem ugyan azt jelenti). Persze nem konkrétan a betegség lelki okáról van szó, de közvetetten még is. Rosszul értettem volna?

Teljesen mind1 mi szerepel a kérdõívben, biztos vagyok benne, hogy a kitöltõk a betegségükkel kapcsolatos sorsfordító eseményeket fogják leírni. (Illetve amit tévesen annak vélnek.) Kb 10/9 arányban. :) Ezt ön is tudja. Nincs is ezzel baj. Érdekes kutatási anyag lenne, ha mindenki pozitív vidám dolgokat írna, esetleg a gyermekkorukról. Ha a válaszokat felhasználja a munkája során, akkor valahogy a betegséghez is köti. Nem is értem ezen miért akadunk fent.

A munkájával kapcsolatos részletek nem érdekelnek, a fent leírtakon nem változtat. Összességében ez volt a benyomásom és még mindig az. A vita folytatásának pedig pont ezért nem látom értelmét.

Nincs jelen

 

#209 2015-03-14 13:44

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

ha egy betegfórumon csípõbõl ellenállásba ütközöl akkor az igenis azt jelenti hogy nem jól közelítetted meg a dolgot, azaz tájékozatlan vagy. pszichológia szakosként kifejezetten igaz, hogy oda kell arra figyelned mit, hogyan és miért kérdezel egy potenciális "pácienstõl".

A probléma azzal amit kérdezel: nagyon sok ilyen vagy hasonló ismeretlen eredetû betegségben szenvedõknek PONTOSAN AZZAL a problémával kell megküzdeniük, hogy ne saját magukat marcangolják a helyzetükért (nem tudom mitõl van a betegségem, lehet hogy mégis velem van a baj? a fejemben? azért mert én más vagyok? lehet hogy megérdemlem? stb.). Tehát ha lelki tényezõk iránt érdeklõdsz (rosszul megfogalmazva az itt részletezett okok miatt támadásnak is lehet venni) érdemes erre KÍNOSAN ügyelni.

mondok egy példát a "hogyan"-ra is. Pl. sokkal szimpatikusabban hangzana ha e helyett: "Összességében úgy érzem, nem én vagyok az, aki tájékozatlanul bocsátkozik téves állításokba."
inkább azt írnád: "Elnézést ha rosszul értelmezhetõ a kérdésem, én valójában ezzel és ezzel foglalkozok és arra lennék kíváncsi"

Nincs jelen

 

#210 2015-03-14 14:39

Naszvadi Emma
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Kedves Mindenki!

Lehet, hogy a lelki tényezõ kifejezés nem a legtalálóbb, de én nem érzem úgy, hogy sértõ volna. Lelki velejárói lehetnek egy mandulamûtétnek, egy esküvõnek, lényegében bárminek, nem kell feltétlenül betegségrõl vagy negatív dologról legyen szó. Jelen esetben én az IBD lelki velejáróit szeretném feltárni. Önök szerint a kérdésnek ilyen módon való megfogalmazása azt sugalmazza, hogy a betegek tehetnek róla,hogy megbetegedtek? Õszintén én sem szeretném a vitát folytatni, de komolyan érdekel, hogy hogyan gondolják?

@QpaK Csináltam egy gyors statisztikát az eddigi kitöltõkrõl és a válaszadók kb 34%-a említi meg a történetben a betegségét,közülük pedig kifejezetten a betegséggel kapcsolatos történetet az esetek kb. 14%-ban írtak le. Egyébként a történet témája nem képezi az elemzés részét, bár valóban érdekes szempont.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki kitöltötte a kérdõívet! Kérem, akinek további kérdése vagy hozzászólása van a kutatással kapcsolatban, a naszvadi.emma.julia@hallgato.ppke.hu e-mail címen jelezze azt, köszönöm!

Nincs jelen

 

#211 2015-03-14 15:12

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Nem azt mondtam, hogy a betegségüket említik meg, hanem hogy olyan sorsfordító eseményt írnak, ami szerintük a betegség kialakulásához vezetett. (költözés, stressz, párkapcsolat stb)  Gondolom nem sok pozitív beszámoló van...
Most viszont már egyáltalán nem értem ezt a lelki tényezõ dolgot. Ha a mostani példádból indulok ki, akkor úgy tûnik, hogy a kutatásod a betegség pszichés hatásairól szól. Ugyanakkor a kérdõív... Most hogy van ez?

Nincs jelen

 

#212 2015-03-14 19:58

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

A lélekkel a papok foglalkoznak, a betegség pszichés vetületeivel pedig a pszichiáterek :P Egyébként általánosítani sem lehet azt hogy "stressz" - mert több féle és típusú stresszhelyzet van. Van olyan amitõl kifejezetten elmúlik a székelési inger, és van amitõl beindul jobb idõszakban is. Van amitõl jobban gyógyul az ember, jobb lesz tõle a hangulata, van amitõl rosszabb. Ráadásul ez egyénenként is változhat, van amitõl valaki inkább jobban érzi magát, más meg ugyanattól rosszabbul. Azért általánosságban elmondható hogy az endorfint termelõ stresszhelyzetek inkább jót tesznek, ha a fellángolásnak nem is, de kevesebb wc para, és jobb közérzet.

Nincs jelen

 

#213 2015-03-18 21:06

afonya56
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Jó estét kívánok!

Csanálosi Nikolett, IV. éves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetemen - ápoló szakirányon. Segítségüket szeretném kérni egy kérdõív kitöltése erejéig, vagy bármilyen jótanácsot szívesen fogadok. :) Szakdolgozatom témájának a gyulladásos bélbetegséggel élõk életminõségének vizsgálatát választottam, melyet egy kérdõív segítségével szeretnék felmérni.
A kérdõív a következõ linken érhetõ el:

http://ripet.hu/feedback.php?kid=6fb6a2 … 5757a2c3ba

Elõre is köszönök szépen minden segítséget!

Tisztelettel,
Csanálosi Nikolett

Nincs jelen

 

#214 2015-07-14 09:17

Heli
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Sziasztok! Énis külsõs vagyok... De a segiteségeteket kérném... Most végzem a nõvéri iskolát Romániában.. És a szakdolgozatom errõl a betegségrõl szól... És szeretnék még pár emberrel beszelgetni a betegségrõl... Remélem hogy nem sértek meg senkit.... és remélem hogy irtok majd... és biztosak lehettek abban hogy nem szerepel a nevetek vagy rólatok bármilyen adat nem kerül ki sehova.... Ha szeretnétek segiteni kérlek irjatok, hogy privátban beszélhessünk... E-mail cimem: helgafazakas37@yahoo.com vagy keressetek rám facebookon https://www.facebook.com/helga.fazakas.7

Nincs jelen

 

#215 2015-11-15 11:34

Barbara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Sziasztok!

Zoboky Barbara vagyok, dietetikus hallgató a Pécsi Tudományegyetemrõl. Szakdolgozatomhoz kérnék Tõletek segítséget az alábbi kérdõív kitöltésével.
Szeretném megismerni a Crohn-, illetve colitis ulcerosa betegségben szenvedõk táplálkozási szokásait, betegségük NYUGALMI idõszakában. A kérdõívvel a diétára vonatkozó elméleti tanácsok gyakorlati megvalósíthatóságát és annak nehézségeit kutatom.

Nagyon hálás lennék, ha segítenétek nekem. Elõre is köszönöm Mindenkinek!

https://docs.google.com/forms/d/1nCR_-o … _form_link

Nincs jelen

 

#216 2015-11-23 20:02

Barbara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Kedves Fórumozók!

Zoboky Barbara vagyok negyedéves dietetikus hallgató a Pécsi Tudományegyetemrõl. A szakdolgozatomban Crohn, illetve colitis ulcerosa betegséggel együtt élõ személyek táplálkozási szokásait vizsgálom nyugalmi idõszakban.
Nagyon nagy segítséget lenne, ha minél többen kitöltenék a kérdõívem.

A kérdõív linkje:
https://docs.google.com/forms/d/1nCR_-o … =0&w=1

Elõre is köszönöm a közremûködést:

Zoboky Barbara

Nincs jelen

 

#217 2015-11-23 21:28

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Barbara írta:

Kedves Fórumozók!

Zoboky Barbara vagyok negyedéves dietetikus hallgató a Pécsi Tudományegyetemrõl. A szakdolgozatomban Crohn, illetve colitis ulcerosa betegséggel együtt élõ személyek táplálkozási szokásait vizsgálom nyugalmi idõszakban.
Nagyon nagy segítséget lenne, ha minél többen kitöltenék a kérdõívem.

A kérdõív linkje:
https://docs.google.com/forms/d/1nCR_-o … =0&w=1

Elõre is köszönöm a közremûködést:

Zoboky Barbara

Barbara, a kérdõívet feltettem egy Facebook_on mûködõ csoportba is. Ott is fognak segíteni.

Nincs jelen

 

#218 2015-11-24 09:18

Barbara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Köszönöm szépen :) Ha valakit érdekel az eredmény, kérem jelezze és megosztom,amint elkészül a szakdolgozatom, ami legkésõbb március vége. Illetve ha valakinek van valamilyen táplálkozással kapcsolatos kérdése és tudok rá válaszolni, akkor szívesen teszem.
Köszönöm a kitöltéseket, nagyon sokat jelent nekem :)

Nincs jelen

 

#219 2015-11-24 09:57

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Barbara írta:

Köszönöm szépen :) Ha valakit érdekel az eredmény, kérem jelezze és megosztom,amint elkészül a szakdolgozatom, ami legkésõbb március vége. Illetve ha valakinek van valamilyen táplálkozással kapcsolatos kérdése és tudok rá válaszolni, akkor szívesen teszem.
Köszönöm a kitöltéseket, nagyon sokat jelent nekem :)

Barbara, egy észrevétel:
"A 36 kérdés végeig kitöltöttem de mivel nem tartom a diétát igy feleslegesnek tartom a táblázat kitöltését ezért abba is hagytam. Többször kérdezte hogy dietazunk-e válaszoltam hogy nem es szerintem ez is egy info lehetne, bele is írtam hogy 8 évig kõkemény diéta de most mar 5 éve nem aktív szerencsére es azt hittem pont erre az idõszakra kiváncsi a kérdezõ. Vagy rosszul gondolom:)?..."

Nincs jelen

 

#220 2015-11-24 16:52

Barbara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Minden észrevétel hasznos, illetve minden plusz információ értékes, ezért jól tette, hogy beleírta,hogy régebben diétázott és, hogy ezt jelenleg nem teszi, hiszen azon szerencsések közé tartozik, akiknek a betegsége hosszabb ideig van nyugalmi idõszakban. (fõként , ha Ön Crohn beteg akkor ez valóban ritkaságnak számít)
A táblázatot FFQ-nak (Food Frequency Questionnaire) hívják, ami felméri hogy az elmúlt pár hónapban milyen gyakran fogyasztotta a felsorolt élelmiszereket. Véleményem szerint töltse ki nyugodtan attól függetlenül, hogy nem diétázik, egy általános képet ad a táplálkozási szokásairól.
Köszönöm, hogy segít nekem :)

Nincs jelen

 

#221 2015-11-25 20:15

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Barbara írta:

Minden észrevétel hasznos, illetve minden plusz információ értékes, ezért jól tette, hogy beleírta,hogy régebben diétázott és, hogy ezt jelenleg nem teszi, hiszen azon szerencsések közé tartozik, akiknek a betegsége hosszabb ideig van nyugalmi idõszakban. (fõként , ha Ön Crohn beteg akkor ez valóban ritkaságnak számít)
A táblázatot FFQ-nak (Food Frequency Questionnaire) hívják, ami felméri hogy az elmúlt pár hónapban milyen gyakran fogyasztotta a felsorolt élelmiszereket. Véleményem szerint töltse ki nyugodtan attól függetlenül, hogy nem diétázik, egy általános képet ad a táplálkozási szokásairól.
Köszönöm, hogy segít nekem :)

Köszönöm a választ, továbbítom.. és tegezõdjünk, itt így szoktuk :)
Természetesen mindig segítünk azoknak, akik az egészségügyben fognak majd dolgozni, akár orvosként, dietetikusként, nõvérként. Megígértem a társaságnak, hogy kérek majd egy példányt az elkészült szakdolgozatból és azt közzé teszem a Facebook_os csoportban is. Apránként töltik ki a társaim a kérdõíveket, ma még én is rászánom magam. Arra kérlek Barbara, hogy jelezd, amikor lezárod az adatgyûjtést, mert akkor megszüntetem  a rögzítését.
Jó munkát, szép estét :)

Nincs jelen

 

#222 2015-11-26 15:18

Barbara
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Köszönöm a kedvességeteket :) A kérdõív elméletileg január végéig mûködni fog, hogy minél több emberhez eljusson. Ha véletlenül másképp alakulna, akkor jelzem.
Ígéretemet megtartom és el juttatom nektek a szakdolgozatom, amint elkészül.
Ha bármilyen kérdésetek támad a továbbiakban, szóljatok nyugodtan.
Csak ismételni tudom önmagam: Köszönöm :)
További szép napot Nektek :)

Nincs jelen

 

#223 2016-01-28 12:22

mniki1992
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Kedves Crohn- colitises betegek!

Molnár Nikolett vagyok, negyedéves dietetikus hallgató, és a fórumozók segítségét szeretném kérni. A szakdolgozatomat én is a gyulladásos bélbetegség témakörében írom, kicsit más megvilágításban, mint a hallgatótársam, aki már kérte a segítségüket.
Én fõként az étrend-kiegészítõk fogyasztási szokásait mérem fel, és ehhez nyújtana nagy segítséget számomra, ha minél több BARANYA MEGYEI páciens töltené ki a kérdõívemet, ami természetesen anoním.

Aki hozzá tudna járulni a szakdolgozatom elkészüléséhez, az kérem jelezze itt a Fórumban egy hozzászólásban, email-ben el tudom küldeni a kérdõívet. Természetesen bármilyen felmerülõ kérdésre szívesen válaszolok.

Segítségüket elõre is köszönöm!

Nincs jelen

 

#224 2016-01-28 18:31

aiolosz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Kérem a társaságot, hogy segítsen mniki1992 nick nevû dietetikus hallgatónak.
Köszönöm :)

Nincs jelen

 

#225 2016-01-30 11:41

mniki1992
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Köszönöm mindenkinek a segítségét elõre is!

Az én kérdõívem nem internetes, word formában tudnám elküldeni a jelentkezõknek. Aláhúzni, x-elni kellene, majd elmenteni és visszaküldeni számomra.

Az email címem megadom: molniniki5@gmail.com, kérem írjon nekem, akinek lenne pár perce, és szívesen kitöltené a kérdõívemet..... minden egyes kitöltés számít :)

De az is megfelel, ha a kedves fórumozók írnak email címet nekem, és én elküldöm számukra a kérdõívet....ahogy kényelmesebb :)

Nincs jelen

 

#226 2016-02-07 17:45

mniki1992
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Kérdõívek

Kérnék szépen pár jelentkezõt, akinek lenne pár perce kitölteni a kérdõívet :) A molniniki5@gmail.com email címre lehet nekem írni ;) Köszönöm

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB