#6851 2016-03-02 06:55
- martika
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)
*
Én úgy tudom, hogy Banai megy nyugdíjba /vagy már elment.
Nincs jelen
#6852 2016-03-02 21:52
- Bogár
- Tag
Szia Havastáj!
Totál ugyanaz a helyzet mint nálam! :)
Komolyan mondom hihetetlen!
Én azt mondom fogadjuk el, hogy IBS, nekem is megmondták, konkrétan jobbat nem tudok, kéthavonta nem mehetek vastagbél tükrözésre... hiába hasmenés, hiába puffadás, fájdalom... stb.
Ha nem találnak semmit, akkor nem találnak.
Én annyival jobb helyzetben vagyok még, hogy nem dolgozom, a gyerekekkel vagyok itthon.
Hát, ha lenne munkahelyem, fogalmam sincs mit csinálnék. ...
Így is, ha tudom, hogy mennem kell valahova reggel, jól olvasod, 4 órával korábban felkelek.
Biztos ami biztos.
Aztán lehet, hogy csak egyszer megyek el WC -re, lehet 6x míg elindulunk. Csak biztosra megyek.
A nyugtatókat én is tudnám ajánlani. Konkrétan a nyugtató részrõl jobb felvilágosítást senki nem adhat. ;)
Mivel én függõ voltam én azt mondom, amíg nem szeded addig a jó. Hihetetlen akaraterõ kell ahhoz, hogy ne legyél a rabja a benzoknak.
Nem lesz megoldás ez... Tapasztalatból mondom.
Persze szervezet és szervezet más.
Én Frontin függõ voltam.
Utáltam, mégis szükségem volt rá. Ott tartottam, hogy napi 7-8 mg -ot vettem be. (Reggeli 0,5 és esti 0,5-tel kezdtem).
És egyszerûen nem volt elég, a végén már két óránként kaptam be 1 mg-ot.
Gondolom az én hibám. :(
És igazából azt vettem észre, hogy már ez a brutális adag is kezd kevés lenni...
Elhatároztam, hogy leteszem.
Pokol volt az a pár év.
Elõször be akartam bizonyítani hogy kemény vagyok, és egybõl le tudom tenni.
Három hétig bírtam. Az a három hét szavakkal nem kifejezhetõ. Annyira szenvedtem, hogy a drogosok nem élnek át ilyet az elvonón szerintem.
Mivel rájöttem, hogy ez így nem fog menni, mert kb. abban az idõben az ágyból kiszállni nem tudtam, és kizárólag a sötét szobában voltam képes lenni, újra szedni kezdtem és fokozatosan csökkenteni, ami szintén megvonási tünetekkel járt, de el bírtam viselni.
Rohadt hosszú idõ van mögöttem és rengeteg szenvedés.
Most tartok reggel 0,25 mg és este 0,25 mg -nál.
Aki szedett ilyen gyógyszert tudja mit jelent a napi 8 mg után itt tartani. :(
Talán nyárra tiszta leszek. :)
Soha de soha nem venném be az elsõ szemet!!!
SOHA!
Nincs jelen
#6853 2016-03-02 23:14
- RealHero
- Tag
Szegény anyám ,frontint venlafaxint és olanzapint is szed,súlyos pánikbeteg és generalizált szorongása van.Egyik gyógyzsertõl sincs jobban. 40 éve beteg.Nem tudom mit mondhatnék.Elkeserítõ...
Nincs jelen
#6854 2016-03-03 07:07
- Lisa
- Tag
Bogár!
Gratulálok és le a kalappal elõtted!!! Kívánom, hogy sikerüljön teljesen tisztának lenned a nyárra.
:)
Az írásod picit össze is zavarhatja Havastáj-at (hogy ajánlanám, de nem venném be az elsõ szemet már.. :)
Értem, hogy mire gondolsz teljes mértékben amúgy.
Havastáj a nyugtatók (kis mennyiségben és fõképpen ha szükséges) akkor nem árt.
Vigyázni kell vele ahogy Bogár is írta és sajnos megtapasztalta, de elkerülhetõ az ilyen szintû rászokás. Viszont ha tényleg naygon idegesnek érzed Magad és feszültnek eleve a reggeli ébredéstõl, elindulástól akkor érdemes lenne megpróbálni reggel egy 0,25 bevenni. Ajánlani szokták még az orvosok is a mi betegségünknél, fõleg mivel pszichés lelki állapot eredménye is az épp aktuális "hogy lét".
Bogár még annyit, hogy jó látni pozitív példát is! Erõt adhat másoknak!!! :)
Nincs jelen
#6855 2016-03-03 07:46
- Bogár
- Tag
Lisa!
Aranyos vagy! ;)
Igen, mikor írtam, én se tudtam eldönteni, hogy jól fogalmazok, vagy sem.
Örülök, hogy értetted mit is akartam mondani.
Sajnos én így jártam, ezek szerint úgymond gyenge jellem voltam. Ezt vállalom.
Természetesen akkor mikor a Frontinhoz fordultam. ...mert más kiutat nem láttam, kezdetben nagyon jó volt minden.
Épp ezért kell úgymond "erõsnek " lenni.
Mert ha érzed, hogy hú, ezzel milyen jól elvagyok, de közben mégis jönnek a problémák, akkor sajnos könnyen lehet abba a hibába esni, na jó még pattintok egyet délután is, aztán ezzel meg van oldva!
És így tovább. ... :(
Én a saját példámat írtam le.
Egy idõ után nem volt megoldás, mert arra jöttem rá, hogy a közértbe nem merek lemenni anélkül hogy ne dobtam volna be egyet.
Mivel még mindig szedek, látjátok én nem papolni akartam, kizárólag segíteni.
Én mégegyszer nem tenném.
Havastáj!
De! Ha úgy látod már õrület a helyzet, ( nem tanácsolom most is azt írom ), de megpróbálhatod.
De állj le ahogy Lisa is írta. Reggel 0,25. És pont.
Ne ess az én hibámba!!!
Ésszel! ;)
Bármit érzel, hogy jobb -ez ideiglenes lesz - mindig több kell.
Maradj ennél a mennyiségnél, vagy ha nincs változás, ne emelj, hagyd abba azonnal!
Szép napot mindenkinek!
:)
Nincs jelen
#6856 2016-03-03 12:24
- ageplefagy
- Tag
Tudtok valamit, ami jó nyugtató és mondjuk vény nélkül is hozzá lehet jutni. Nekem is van otthon frontin, de nem szeretnék rászokni. De mostanában úgy érzem, hogy kellene valami, ami kicsit enyhít a feszültségemen. A másik kérdés, hogy vajon ezeket lehet colitis mellett is szedni, igaz? Köszönöm az ötleteket.
Nincs jelen
#6857 2016-03-03 14:48
- Rigor
- Tag
Vény nélkül? Én semmi olyanról nem tudok ami mûködött volna. Ezek a valeriana meg Nervenpflege leginkább placebók, egyszer egy fél dobozzal bevettem, az ég világon semmi nem történt, egy doboz sörnek nagyobb nyugtató hatása van. Persze azt meg nem lehet betegen. A xanax/frontin az mûködik, de hát azok meg rászokósak. Én évek óta 3mg-ot kellett hogy szedjek anélkül nem ment az alvás, most csökkentettem 2mg-ra, aztán 1-re de lehet 1 mellett nem megy olyan flottul ám az alvás. Érdekes viszont hogy 3mg fölé sosem kellett menni, azaz a "hozzászokás" teteje nálam ott beállt.
Próbáltam az 1-et is elhagyni, de most rájöttem hogy hiába szedek csak napi 1-et, ha rosszul alszom és el van cseszve az egész napom akkor semmi értelme még erõltetni a csökkentést.
Nincs jelen
#6858 2016-03-03 15:09
- Bogár
- Tag
Ahogy Rigor írta... a vény nélküli szereket hagyd a francba.
Meg is mosolyogtam Rigort, mert én mikor leszokóban voltam a kezdeti szakaszban a Frontinról, egy doboz Sedacur forte -t (ha jól emlékszem ez volt a neve ), betoltam, de jobban pörögtem mint nélküle. :D
Én így már a 0,25- tel elég jól elvagyok. Újra vannak érzéseim, tudok sírni, nem a közöny árad a képemrõl, és este kezdem érezni az álmosságot. :)
Pár hét múlva elhagyom a reggelit. Már volt hogy pár napot sikerült kihagyni reggel.
Nincs jelen
#6859 2016-03-03 20:24
- RealHero
- Tag
A secadur forte engem is felpörgetett ,és alig tudtam aludni tõle,pedig elvileg nyugtatásra van. Kalap sz.
Nincs jelen
#6860 2016-03-03 22:15
- pt
- Tag
Nekem kifejezetten jó a reggeli 0,5 frontin és a déli 0,25-ös majd az esti 0,5-ös ismét....
Ha visszaveszem 0,25-re akkor beindul a hasmenés megint.....
Valami szerepe csak van......kevesebb gyomorideg......jót tesz az.
Persze nem szabad napi 6-ossával bedobálni...
Nincs jelen
#6861 2016-03-03 23:07
- makkmarci
- Tag
A legjobb nyugtató a sör! :-)
Nincs jelen
#6862 2016-03-03 23:08
- QpaK
- Tag
Az a legjobb fosató ;)
Nincs jelen
#6863 2016-03-03 23:50
- makkmarci
- Tag
Meg is õrülnék, ha fosatna...
Egy kis olvasnivaló:
http://www.penzcentrum.hu/biztositas/ro … rtfoliobox
Nincs jelen
#6864 2016-03-04 09:06
- Lisa
- Tag
Szerény személyem véleménye és álláspontja megegyezik makkmarciéval :P maradjunk a sörnél nyugtatónak :D egy nagy mellékhatás, hogy eléggé "hízatós" cucc, de sztem nekünk ez nem olyan nagy baj :D :P
Nincs jelen
#6865 2016-03-04 10:33
- QpaK
- Tag
Én inkább bor párti vagyok :)
Azért nem látom értelmét wc fóbiára antibepit szedni, mert szerintem tyúk vagy tojás esete. Mivel alapban rossz az emésztés, ennek velejárója hogy görcsösen keressük a mosdót. Ha heylette inkább frontint szedünk, csak azt érjük el, hogy nyugodtan piszkoljuk össze magunkat… :)
Nincs jelen
#6866 2016-03-04 10:46
- Bogár
- Tag
QpaK! :)
Én ugyanígy gondolom. :)
De ez vicces volt! :D :D :D
Nincs jelen
#6867 2016-03-06 17:06
- RealHero
- Tag
Mennyire megfigyelhetõ az antidepi és bél sebességének az összefüggése.Az utóbbi idõben nagyon zombinak éreztem magam az 50mg antidepitõl,ami a rossz dolgokat jelenti azt is tompítja de igy értelemszerûen ha valami jó dolog ér azt sem úgy éled meg.Szóval azt vettem észre hogy már semminek nem örülök igazán.
Csak egy kicsit csökkentettem az adagom 50mg-ról 37,5-re. Az elsõ nap még semmi különös nem volt de a másodikon már egy nap 3x mentem wc-re és napi egy sötét bogyósból rögtön lett egy világosbarna puha széklet.
Hihetetlen hogy ilyen kis mennyiség is ilyen nagyon változásokat tud okozni a bél sebességében.
Kérdés adott.Zombi vs gyakori wc
Nincs jelen
#6868 2016-03-07 00:03
- pt
- Tag
Lehetnék vámpír? :D
Hát olyan félzombi állapot még mindig jobb mint a folyamatos hascsikarás. Persze nézõpont kérdése.
Esetemben nincsenek lehetõségek. Vagy félzombi és dolgozok, élek. Vagy folyamatos hasmenés, kirúgás, munkanélküliség, lecsúszás, hajléktalanság.....
Inkább a félzombiság.....bár erõs félzombinak hívni is....annyira azért nem leverõs. A coaxil meg fõként.
Egyértelmûen lefolytja a nagy kilengéseket mind, de például a coaxil sokkal másképp mint az SSRI.
Bár nem jó, hogy szedni kell, ebben egyet értek, de egy szívbeteg is beveszi a szívgyógyszerét.....
A cukros, szúrja az inzulint..... stb.
Hát IBS esetén még nincsenek meg a konkrétumok teljesen.....de valószínûleg némi ételintolarencia és a gyomorideg gyermeke.....amit márpedig étel szortírozással és nyugtató hatású szerekkel lehet jelenleg legjobban kezelni, na meg hasfogóval.
Örömhír annak akit érdekel, hogy kapható a Coderit-N tabletta ismét a boltokban. Bár nekem már a Hydrocodine teljesen bevált. Az enterobene viszont sajna hiánycikk így addig vagy immodium vagy lopedium....
Nincs jelen
#6869 2016-03-08 21:29
- RealHero
- Tag
Pt Lehetsz vámpír! Én meg zombi leszek és együtt megyünk halloween buliba!
Ott mit eszünk? Semmit mert Ibs-esek vagyunk!
Ott mit iszunk? Semmit mert Ibs-esek vagyunk!
Jól fogjuk magunkat érezni? Miután tudjuk a hol a wc ,talán igen...
Ismerõs?
Szerkesztette: RealHero (2016-03-09 10:21)
Nincs jelen
#6870 2016-03-09 00:14
- makkmarci
- Tag
Info:
Az epesavak sói a vékonybél utolsó szakaszában ismét felszívódnak és a májba jutnak. Ha a vékonybél utolsó szakasza gyulladt vagy sebészeti úton eltávolításra került, az epesavak sói a vastagbélbe jutnak, a széklettel ürülnek (epés hasmenés). Ha az epesavak mennyisége ily módon csökkenni kezd, akkor a szervezetben csökken töménységük is. Csökken a zsírok lebontása, minek következtében zsírszéklet alakul ki. Az epesavak sói a bél perisztaltikáját is fokozzák, ezzel okozva, súlyosbítva a hasmenést. Ezért a zsírbevitel csökkentésével az MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír javallt.
Nincs jelen
#6871 2016-03-09 11:32
- pt
- Tag
Realhero!
Én már lexarom :D
Eszek mindent ami jól esik. Persze a tejeset kerülöm.
Bulizni is elmegyek. 2 év után most ittam is.
Semmi gondot nem jelentett.
Igaz aznap 1 teljes szem hydrocodine-t vettem be.
De laxarom.....ha egy fél szem köhögés csillapító bevétele kell ahhoz, hogy tudjak élni, hát akkor elrágom, ha kell naponta is. Persze a munkába járós napokra korlátozom......nehogy hatását vesztse.
Nem könnyû az élet ezzel a kínnal.....de nem adhatjuk fel :)
Nincs jelen
#6872 2016-03-09 13:13
- doCTor
- Tag
Sziasztok!
Újként üdvözlök mindenkit a fórumon!
Azért regisztráltam, mert én is IBS-D-s lettem (saját diagnózis :)),
és (a nevem ne tévesszen meg senkit!) nem vagyok doktor,
de jelentõs gyógyszerész tudással rendelkezem, magánszemélyként ezzel kívánnám segíteni
a hatások megértését számotokra!
Rögtön az elsõ amit kifejtenék az a "köhögéscsillapítót hasmenésre?"
Az opioid csoportba tartozó természetes és szintetikus vegyületeknek
több "támadáspontjuk" van az emberi szervezetben.
Két hatásuk miatt szokták õket gyógyszerként alkalmazni:
Az elsõ, és legfontosabb: az analgetikus,
tehát fájdalomcsillapító hatás, amit fõként az agyban lévõ recepterok "becsapásával" érnek el.
A második tipikus opioid hatás a köhögéscsillapítás, ami már a fájdalomcsökkentõ dózis alatt jóval kialakul.
És a többi hatás, a mellékhatások:
Légzésdepresszívek, hatásuk alatt a légzésszám csökken, de ez csak nagyobb adagok esetében jelent gondot.
Szedatív, nyugtató hatással is rendelkeznek, ami mondjuk egy IBS-D-s beteg esetében igenis kívánatos hatás!
Hányás, hányinger is gyakran elõfordul(hat).
És a székrekedés, ami számunkra most igen fontos.
A hatás lényege, hogy a bélfal opioid receptoraira hatva csökkentik a gyomorürülést és a bélmozgást és emelett fokozzák a bél izómtónusát.
Hazánkban jelenleg hasmenés kezelésére (ha nincs oki terápia) csak a recept nélkül kapható loperamid tartalmú
(Enterobene, Lopedium, Imodium ...) és a receptköteles difenoxilát tartalmú (Reasec)-et tartják választandó szernek.
Ezek a vegyületek olyan szintetikus opioidok, amik sokkal inkább hatnak csak a belek opioid receptoraira,
és gyakorlatilag minimálisan az agyira és a többire.
A kevés nem kívánatos mellékhatásaik miatt elõszeretettel alkalmazzák õket, de jóval gyengébb hatásúak,
mint társaik, a kodein (Coderit-N) és a dihidrokodein (Hydrocodin).
Ezek a vegyületek már a K2 és K3 lista tagjai, ami azt jelenti, hogy kb. 1 gramm tiszta kodein és dihidrokedein hatóanyag tartása bûncselekmény, kábítószernek mínõsül, de orvosi felhasználásra mentesülnek a kábítószer megnevezés alól, amennyiben adagolási egységenként 100 mg-nál kevesebb hatóanyagot tartalmaznak és/vagy más komponens is van a készítményben.
Mindkét szer felírását ennek ellenére monitorozzák, és mivel ezeket szigorúan fájdalomcsillapításra, esetleg köhögéscsillapításra lehet csak felírni,
az orvosok fél(het)nek az esetleges következményektõl és/vagy nem is tartják megfelelõ kezelésnek, mivel hivatalosan nincs és nem is lehet ilyen jellegû tapasztalatuk!
Indokolt esetekben az orvosok fordulhatnak az OGYÉI-hez, hogy engedélyezze kodein tartalmú készítmény felírását IBS-D-s betegnek,
de még ha ezt meg is tennék, hosszan tartó elbírálás után is könnyen negatív eredmény várható.
Arról nem is beszélve, hogy mivel ezek a vegyületek fõként bomlástermékeik útján fejtik ki hatásukat, ami kodein esetén 5-15%-ban morfin,
dihidrokodein esetén dihidromorfin, szinte akaratlanul is gondolatban egybõl "visszaminõsítik" õket kábítószernek, és hozzászokásról beszél(het)nek.
Egy biztos: ezen vegyületek tartós szedésekor kialakul a tolerancia, tehát egyre nagyobb adagokkal lehet csak elérni a kívánt hatásokat.
Tehát mindenkinek tisztelettel javaslom, hogy kodein és dihidrokodein esetén ne menjen 1-2 X 5-10 mg fölé,
inkább kombinálja egyéb hasfogókkal, vagy vessen be placebót. Az adagokat lassan csökkentve kell leállni, fõleg tartós szedés után, mert hirtelen megvonás esetén könnyen kialakulhat az ellenkezõ hatás,
és cifrafos*s lehet a hasfogásból. Õszinte meggyõzõdésem magánszemélyként, hogy aki jelentõs okkal (pl.: IBS-D miatt) használja ezeket a szereket ebben az adagolási tartományban nem tartósan, az nem lesz függõ!
Külföldön több országban is létezik alacsony hatóanyag tartalmú kodein készítmény IBS-D betegek számára.
Sajnos mi magyarok itt tartunk, hogy ragaszkodunk a hülye, régi szabályainkhoz, és "félünk".
Ajánlom még figyelmetekbe egy viszonylag új, vény nélküli nem opioid tartalmú hasfogót, a Hidrasec-et.
Ennek hatóanyaga, a racekadotril, az enkefalináz enzim gátlásával fejti ki hatását.
Drágább készítmény, kevesebb mellékhatással, és talán legnagyobb elõnye hogy a hasfogó hatás nem borul át székrekedéssé.
Bátran kombinálható is opioidokkal, amennyiben szükséges!
Remélem egy kicsit segítettem most Nektek megérteni a magyar egészségügy ezen helyzetét, és sikerült valamennyire átlátni ezen gyógyszerek hatását!
Kívánok mindenkinek tünetmentes, vidám jövõt! Esetleges kérdéseitekkel nyugodtan keressetek, de az én tudásom is véges.
És amit tisztelettel kérek mindenkitõl: az itt leírtakat ne vegye orvosi diagnózisnak, csak egy magánvéleménynek! Köszönöm szépen!
Nincs jelen
#6873 2016-03-09 14:33
- Peeti
- Tag
pt pacsi! én is így vagyok vele amit megkívánok megeszek ha meg tejes akkor elõtte laktóz tabi 2 min :) (amikor diétaztam is volt baj) a pszichémnek meg jót tesz mikor finomat eszek HAHA kabbe IBS
Nincs jelen
#6874 2016-03-10 13:47
- pt
- Tag
doki!
Elég drága ez a hidrasec......10 szem 1700.....bakker 1400-ért 50 szem enterobenét adnak :D Már ha van raktáron....
A leírást köszönöm. Lényegretörõ és világos ;)
Szerkesztette: pt (2016-03-10 13:49)
Nincs jelen
#6875 2016-03-10 14:32
- doCTor
- Tag
Szia pt!
Örülök, hogy segíthettem a leírással. Az Enterobene, vagyis most már Teva-Enterobene hivatalosan nem hiánycikk,
így az 50 szemes kiszerelés sem. Javaslom, hogy ha nincs a patikákban, próbálj meg másnapra rendeltetni!
Esetleg érdemes megpróbálkozni más loperamid tartalmú készítményekkel, ugyanis a hatóanyag kristályszerkezete és a tabletta / kapszula segédanyagai erõsen befolyásolhatják a felszívódás idejét és minõségét!
Árak viszont eléggé szórhatnak a nem vényköteles készítményeknél, mivel ezek nem fix árasak! Üdv.
Szerkesztette: doCTor (2016-03-10 14:33)
Nincs jelen
#6876 2016-03-10 19:47
- pt
- Tag
Valószínûleg csak átmeneti hiány volt.
Az árak eléggé elszórtak.
50 szem enterobene = 20 szem lopedium..... van különbség.
Hatásfokot, majd megfigyelem mert most vettem lopediumot elõször.
Nincs jelen
#6877 2016-03-11 18:02
- Rigor
- Tag
Én anno amikor úgy kapkodtam ezeket mint a levegõt, végigpróbálva a palettát (illetve a megfelelõen tájékozott gyógyszerész tanácsára) az jött ki hogy az 50 szemes enterobene-nél semmi nem jobb ár/teljesítményben. Minden más többszörösen túl van árazva. A 10 szemes lopedium(2mg) például annyi mint az 50 szemes enterobene (2mg). A hatóanyag meg teljesen ugyanaz! - 2mg loperamid.
Szerkesztette: Rigor (2016-03-11 18:02)
Nincs jelen
#6878 2016-03-11 18:30
- Gvendi
- Tag
Jesszusom, 2008 óta nem jártam itt. 2 éve sikeresen meggyógyultam az irritábilis bél-szindrómából. Azóta látom, jó pár beteggel bõvült a fórum. :\
Nincs jelen
#6879 2016-03-11 23:10
- pt
- Tag
Akkor talán leírhatnád miként jött össze ez a "csoda" :D
Nincs jelen
#6880 2016-03-12 12:16
- RealHero
- Tag
Hogy lehetne már kigyógyulni ebbõl?Dehogy lehet! MAX tünetmentes idõszak lehet. Ez nálam a legtöbb 2 hónap volt
Nincs jelen
#6881 2016-03-14 11:04
- Lift
- Tag
Sziasztok!
Nektek szokott olyan lenni hogy puffadás közben szétsugárzó fájdalom az alhasban? Tehát fáj pár percig a köldököm környékén, utánna fáj a hátam, majd néha a mellkasom stb. Tehát szétsugárzik a dolog. De mindezt akkor mikor puffadás van és kemény széklet...
Nincs jelen
#6882 2016-03-14 20:55
- makkmarci
- Tag
Lift
Ez szerintem néha a "normális" emberekkel is megesik...
Nincs jelen
#6883 2016-03-15 04:58
- makkmarci
- Tag
Támad a medvehagyma, ne hagyjátok ki!
A fokhagymánál 12x erõsebb, elsõ osztályú méregtelenítõ!
http://napidoktor.hu/blog/termeszetesen … ag-es-bor/
Nincs jelen
#6884 2016-03-15 14:11
- Lift
- Tag
Akkor mi az ami alapján effektíve lehet gondolni ibd -re?
Nincs jelen
#6885 2016-03-17 22:23
- havastáj
- Tag
Sziasztok!
Kb 1 hónapja megvagyok. Sok gasztrodoki véleménye egybecsengett, hogy nem crohn, és elkezdtem azon gondolkozni, hogy innen már nem tudok hova, kihez fordulni.
Elkezdtem napi 1 azaz 1 tábla keserûcsokit enni, ami megfogta a hasam. ( laktázenzimmel!)
A frontint én este 0,5 mg ot veszek be, de ezt már 2 éve. Néha 0,75 öt, de csak este.
Ami bejött aza Citapram már 30 mg napi 1x, ez valóban sokat segít. Ha rászokok az antidepire (SSRI) háát inkább ezen függõ legyek, de ne legyen olyan idõszakom,mint nélküle. Szeptember óta szedem.
Még valami segített picit, tudom ezt nem hiszitek el, és nem is ajánlom senkinek. Rászoktam a cigire. Napi 4-5 szál kék multi. Mintha a bélkutyurgást csökkentené.-
A bélflóra státuszom megjött németországból. Kissé csökkent a hasznos bacik száma. Ennyi, most nem részletezem. De hát egy évig szedtem a pro gastro-t , igaz a mintavétel elõtt 2-3 héttel abbahagytam.
Nincs jelen
#6886 2016-03-18 09:04
- Peeti
- Tag
egyszer kipróbálhatnátok hogyan hat a mandula és a szárított füge a bélflórara nekem bevált (minõség javult) emellett a glutamin-t nemtudom elégszer dícsérni
Nincs jelen
#6887 2016-03-18 13:56
- doCTor
- Tag
Sziasztok. Írtátok páran, hogy azokat nevezik IBS-eseknek, akiknek nem tudják, hogy mi baja.
Ez félig igaz is, de elvileg az IBS szót hasi pánikbetegségre is "fordítják".
Sokan nem tudják, de a bélben található a "második agyunk".
Itt az idegsejtek gyakorlatilag ugyanúgy kommunikálnak egymással, mint az agyunkban.
A legfontosabb ingerületátvivõ, a szerotonin 95%-a itt képzõdik!
A szerotonin rengeteg mindenben játszik szerepet: hangulat és testhõmérséklet szabályozás,
étvágy, alvás, szexuális funkciók stb. De igen erõteljes hatással rendelkezik az emésztésre is.
Megváltoztat(hat)ja a tápanyagok áthaladásának sebességét és befolyásol(hat)ja az
elválasztott folyadék és nyálka mennyiségét, valamint a fájdalom és teltségérzetet is.
Tudósok megfigyelték, hogy a hasmenéses IBS-es betegeknek magasabb a szerotonin szintjük,
tehát a végbelük hevesebben reagál az ingerekre, ami miatt "túl korai" végtermék keletkezik.
Most jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy ha magasabb a szerotonin szintem,
mert hasmenéses IBS-em van, akkor miért vagyok lehangolt, depressziós?
Na ez az, amire nincs egyértelmû válasz.
Egyes feltételezések szerint az itt leírt bél-agy tengely a stressz vagy egyéb hatások miatt hibásan
kommunikál IBS-D-ben (ezt magyar kutatók már bebizonyították pl. alkohol esetében),
esetleg nem jól oszlik el a szerotonin az agy és a bél receptorai közt.
Több a bélben, kevesebb az agyban = rossz közérzet és hasmenés.
Több az agyban, kevesebb a bélben = jó közérzet, székrekedés.
Megfelelõ arányban = normális közérzet, normális emésztés.
Olvastam, hogy egy idõben téma volt az ondanszetron tartalmú gyógyszerek is.
Ez egy szerotonin (5-hidroxitriptamin, vagy 5-HT) antagonista szer, ami szelektíven csak az 5-HT3 receptorokra hat.
Ilyen receptorok vannak a központi és perifériás idegrendszerben valamint a tápcsatornában is.
Ez a receptor a következõkért "felelõs": hányás/hányinger, szorongás, tanulás, memória, addikció és az EMÉSZTÉS SEBESSÉGE.
Magyarországon kizárólag szakorvosi vagy kórházi diagnózist követõen folyamatos ellenõrzés mellett alkalmazható szer, de csak erõsen hánytató kemoterápia vagy mûtétek esetén. Az orvosoknak szóló alkalmazási elõiratban szó szerint ez szerepel:
"Az ondanszetronról ismert, hogy növeli a vastagbél tranzitidõt,
ezért a szubakut bélelzáródás jeleit mutató beteget szorosan monitorozni kell a beadása után."
Külföldön igen jó arányban bizonyult hatásosnak IBS-D betegek kísérleti kezelésében.
A rengeteg ESETLEGES mellékhatás (a székrekedés mellett fõleg fejfájás, anafilaxia, mozgászavar, görcsroham, átmeneti vakság stb.) és az igen borsos ár mellett viszont számos jó dologra is figyelmesek lettek a tudósok:
kedvezõ hatás Parkinson kórban és skizofréniában, alkohol, ópiát és stimuláns megvonás esetén is.
Egy hasonló hatású szert, az aloszetront külföldön sok helyen használják IBS-D-ben, de csak a lehetõ legsúlyosabb esetekben, ugyanis ischaemiás colitist okozhat, ami a belek (néha halálos) vérellátási zavara.
Tehát ha "véletlenül" valaki hozzá jut egy ilyen szerhez, jól gondolja meg, hogy kipróbálja-e.
Könnyen lehet, hogy mellékhatás nélküli kedvezõ hatás lép fel, de az is lehet, hogy jobb, ha közel egy kórház...
Vidám hétvégét mindenkinek!
Szerkesztette: doCTor (2016-03-18 14:00)
Nincs jelen
#6888 2016-03-18 16:35
- pt
- Tag
Dikikám jókat írsz. Örömmel olvasom. Abba ne hagyd :)
Egyébként az SSRI-tõl kezdetben kellemes változások voltak aztán a visszájára fordult az egész, gondolom ahogy a szervezet megszokta a dolgot és saját maga ehhez alkalmazkodva mûködött.
Az SSRE jobban beválik jelenleg, és hosszabb távon is. Nem tökéletes, de az SSRI-tõl mindenképp jobb és mellék hatás mentes számomra....
Az SNRI pocak szinten jó lett volna, mert megfogta a hasam, de a kényszeres dallamok a fejemben amiket dúdolgattam és nem bírtam abbahagyni, az álmatlanság, szájszárasság.....nem szóltak mellette.....tudom, hogy 2-4 hét mire beáll egy ilyen gyógyszer....de én 2-3 napnál tovább nem bírtam XD Tuti megkattantam volna ha tovább szedem.
Szerkesztette: pt (2016-03-18 16:37)
Nincs jelen
#6889 2016-03-18 21:28
- RealHero
- Tag
Az ibs d az mit jelent?Az a szorulásos verzió?
Nincs jelen
#6890 2016-03-19 09:58
- Bogár
- Tag
Sziasztok!
Érdekes dolgokat olvasok itt, doCTor hozzászólásai is különösképpen!
Érdekes a szitu nálam is, egyre több arcát mutatja ez a IBS-nek nevezett sz@rság.
Lassan már a nagykönyvben megírt összes tünetet produkálom, nagy örömömre.
Teljesen más minden nap.
Ami állandó az a fájdalom és a puffadás.
És erre nem létezik az a szer ami használ.
Egyik szériában szorulás, mármint akkor is van minden nap széklet, de mint a szikla olyan.
Aztán sokszor napokig állandó vizelési ingerem van, elõször ráfogtam, hogy felfáztam biztosan, de olvastam még ez is a velejárója. Sokat fáj a fejem is.
Másik széria a hasmenés. ... ami nem gyenge gyermekfos :D csak napi 5-6 alkalommal lágyabb székletet jelent.
Bizonyos helyzetekben változás történt, ha nagyon elfoglalt vagyok, nincs idõm a budin gondolkodni, és delutánokat nem töltök itthon, akkor nem kell.
De a délelõttjeim azok gázosak.
Nagyon frankó ez az idegi oldalon való megközelítés, mert igazából azt nem lehet kezelni szerintem.
Fusztrál a helyzet, normális helyzetben egy ember nem azon agyal egész nap, hogy budi vagy nem budi. ...
De nekünk így alakult az életünk.
Tünetmentességrõl álmodni se merek. Mióta van, azóta van. ...rendületlenül.
Nincs jelen
#6891 2016-03-19 10:39
- pt
- Tag
Realhero!
Csak furán írta. IBD-re és IBS-re gondolt = IBS-D. Csak összevonta :)
Bogár!
Ez már csak ilyen.....a reggeleim nekem is problémásabbak. Most a lopedium mint ha jobban hatna mint az enterobene. Biztos más a vivõanyaga. 2 naponta bekapva egy szemet egész jól be tudja lassítani a rendszert, ami nem árt........sõt nekem használ, mert így egész jól el lehet lenni.
Az bél-agy tengely felborulását aláírom. Túl erõteljesen reagál a legkisebb agyi ingerre a bél. Tehát régen ha volt egy szituáció, max 1-2-t szellentett az ember "idegességében" és ennyi, szinte észre sem vette tette tovább amit akart, élte az életét. Nálunk meg sajnos akkora "rémület inger" fut az agyból a bélbe, ami azonnali teljes ürítést rendel elõ. És ez itt a baj. Ez az inger csökkenthetõ hangulatjavítókkal, hiszen nem "parázik be" olyan könnyen az ember és hasfogóval, ami meggátolja a gyors ürülést. Hát nem tökéletes megoldás, de amíg nincs más és dolgozni kell addig ez van....
Nincs jelen
#6892 2016-03-19 10:57
- doCTor
- Tag
Szép jó reggelt!
Kedves pt! Ez az SSRI/SSRE/SNRI dolog is nagyon érdekes.
Mivel szerotonin visszavétel gátlók, elvileg mindegyiknek székrekedést kéne produkálnia.
De mivel rengeteg szerotonin receptor van, és ezek a szerek fõleg azokra a receptorokra hatnak,
amik nem felelõsek a növelt vastagbél tranzitidõ kialakulásában, gyakran nem jelentenek megoldást.
És ahogy Te is írtad, a hosszan tartó behatás miatt akár el is halhatnak a receptorok,
ami ellentétes hatást eredményezhet.
Kedves Real Hero! Az IBS-D(iarrhea) a hasmenéses IBS-t jelenti, az IBS-C(onspitant) a szorulásos verziót.
Kedves Bogár! Általában mindenkinek a reggeli órák a legkritikusabbak,
ugyanis 5 és 7 óra között legaktívabb a vastagbél.
Sokaknak már az is megoldást jelenthet, ha átalusszák ezt az idõintervallumot.
Na de ki az az aktív dolgozó, aki ezt megengedheti magának?!
Talán a váltakozó hasmenéses/székrekedéses IBS-t a legnehezebb kezelni sajnos.
A gyakori fejfájás is összefügghet a szerotonin szinttel. A fájdalmadra és a puffadásodra a
Meteospasymlt javaslom. Valószínûleg már ismered is. Ez egy kétkomponensû szer, a szimetikon egy alacsony felületi feszültségû szilikon, mely csak fizikai kölcsönhatásba lép a bélgázzal, ezáltal csökkenti a felfúvódást.
Az alverin pedig egy görcsoldó, ami szelktíven csak a bél és a méh simaizomzatára hat.
Kíváló, olcsó és erõs hatású szer még a Troparin Combinatum (580 ft / 20 db) de ez már vényköteles,
és nem hat a puffadásra.
Ez 3 komponensû gyógyszer, melynek mind 3 komponense más támadáspontú görcsoldó:
opiát papaverint tartalmaz, mellete metilhomatropint, ez egy paraszimpatolitikum,
mely csökkenti a bélmozgást is, és fenobarbitált, egy enyhe barbiturát nyugtatót.
Ez a hármas hatás tehát fõleg a hasmenéses, stresszes idõszakban kedvezõ.
Szabad kérdeznem a nemetek, életkorotok és hogy miket szedtek pt, RealHero, Bogár? Köszönöm.
Kitartást mindekinek!
Szerkesztette: doCTor (2016-03-19 11:08)
Nincs jelen
#6893 2016-03-19 12:18
- RealHero
- Tag
Doctor: Írok neked egy szép stílustanulmányt!
Hiperérzékeny vagyok a gyógyszerekre,ki is fejtem neked!
31/FF mitrális prolapszus(több orvostól hallottam már hogy a vékony testalkat-IBS-mitr.prolapszus együtt jár)
Erre Bisocardot szedek 1x5mg,vagyis 5 mg-ot negyedelem vagyis csak 1,25mg-ot szedek(tudom gyerek adag,de ez vált be)
IBS-D re szedek 1x50mg Venlafaxint(Venlagamma) Ez kellõen lassítja a bélmozgásom.Ha egy kicsivel csökkentem 37,5 mg-ra a következõ napon már 4-5x megyek wc-re szóval,erre írtam a korábbit!
A dilidokim szerint jobb egy antidepit szedni ,mint hasfogokat ,pl lopedium.Ezért szedem az antidepit.
Pozitiv hatása a Venlagammának:
-lassabb a bélmozgásom,ezáltal kicsit többféle ételt meg tudok enni,de így is nagyon kevés félét.
-Nem érintenek meg annyira a rossz dolgok mint korábban.
Mellékhatások:
-Enyhe sexuális zavar(nem zavaró)
-mivel tompít ezáltal a jó dolgokat sem úgy élem meg mint régen,ergo ami régen örömet okozott az most majdnem hidegen hagy
-A végére hagytam a legrosszabbat.Bármilyen magas helyen vagyok húz a mélység és késztetést érzek hogy leugorjak(Nincs semmilyen szuicid hajlamom BTW)
A második emeleten lakom,szóval elég kellemetlen.Természetesen elmeséltem a dokimnak aki szerint bizonyos késztetéseket felerõsít a gyógyszer és mindenkinél mást sajna én ezt a magasság gecót kaptam ajándékba.
Hát nagyon köszi! Szálj el kismadár....
Nincs jelen
#6894 2016-03-19 12:30
- Bogár
- Tag
Kedves DoCTor!
Én nõ vagyok, 30 éves, 170 cm, 50 kg.
Augusztus óta vagyok beteg.
Szedtem már sok mindent, Dicetel, Spasmomen, amíg nem volt teljes vastagbéltükrözésem, addig próbálkoztunk Salazopyrinnel, Salofalkkal. De ezek csak rontottak a helyzeten. Mikor aztán szinte az összes létezõ vizsgálaton keresztülestem, és semmi szervi gondot nem találtak, akkor Mezimet, Meteospazmilt, és tápszert kaptam.
Azt mondta a fõorvos úr, sajnos ennyit tud segíteni.
Meteospazmilban hiszek (hozzáteszem, nem segít mindig ), de általában jobb tõle a közérzetem. :)
Naponta 2-3 szemet szedek.
Estére puffadok elég rendesen, ami kellemetlen, mert egy márkás ruhákat forgalmazó cégnél szoktam idõnként modell lenni. Na most ez az egyetlen kikapcsolódásom a gyerekek mellett. És gondolhatjátok. ... 5 hónapos terhes hassal odamenni, vagy behúzni a hasam, az amúgy is fájós beleimmel. ...Hát. ...
Azt hiszem fel kell adnom.
Már inkább teher, mint kikapcsolódás.
Megkérdezhetem én is Tõled, hogy Te mivel foglalkozol, hogy ennyire nagy tudással rendelkezel a témával kapcsolatban?
Köszönöm szépen!
Nincs jelen
#6895 2016-03-19 15:02
- Picike2
- Tag
sziasztok!eddig éltem a tünetmentes életemet.majd 1 évig.de kb.3 hete lábszáramon megjelent megint az elsö jel hogy valami gond lehet ott belül.de nem érzem magam különössen rosszul,sem fáradékony sem a hajam nem hullik még,söt a hasam illetve a székletem sem mondhatom rossznak.alig voltam beteg ezen a télen igazábol egyszer sem.lázasodni még nem lázasodok be a semmiért.szóval nem tudom.a lábamon a duzzanat fáj piros és nö.de nekem így szokott jelezni, mint már mondtam.kedden megyek vérvételre kiváncsi vagyok mi lesz?!
Nincs jelen
#6896 2016-03-19 20:18
- pt
- Tag
doCTor!
Troparin Combinatum errõl nem is hallottam még......de jól hangzik.
Én férfi lassan 40, 8 éve szenvedek ezzel. Jött mint a villámcsapás. Elõtte semmi bajom nem volt.
Elõször csak stresszes helyzetekben jött elõ ami annyit jelentett, hogy nem volt a közelben wc, vagy lehetõségem nem volt kimenni. Aztán minden napossá vált és a lakásból sem tudtam kilépni, sõt ha jött hozzánk valaki már attól rosszul lettem. Egyértelmûen elhatalmasodott rajtam kezelés és gyógyszerek hiányában. Ezzel együtt jöttek az érzékenységek, a fûszeres, csípõs, tejtermékes és meleg folyékony ételekkel kapcsolatban kiemelkedõen.
Kezdésnek a jó öreg coderit-n segített, így tudtam dolgozni. De mivel ez nem megoldás ezért kipróbáltam mást is.
A dokik által felírt dicetel, buscopan, espumisan, normix......lópukit nem értek....max. pszichésen placebó hatásként 1-2 hétig.
Elsõ kísérlet:
Ami elsõre segített az a Dalsan SSRI, de hosszú távon szedve és vizsgálva nagy kilengéseket okozott. Alapjában nyugtatott, de ha baj volt akkor rátett egy lapáttal és a szerotonin túladagolás tünetei is megjelentek, bizsergõ agy, stb. és e mellett szexuális téren kicsinált lassan. Simán pornózhattam volna, mert órákig képes voltam állni mint a cövek és dugni 10.000-es fordulaton.....alig éreztem valamit. Késõbb meg már impotencia felé ment el a dolog, na ekkor abbahagytam a dalsan-t. Letettem egyik napról a másikra. Ez után persze rám törtek az érzések, felfokozott öröm és sírás.....1-2 nap megszédülés csupán egy egy pillanatra. De ez gyorsan abbamaradt egy hét leforgása alatt.
Ez után nem szedtem semmit, csak a jó öreg coderit-n-t ismét. De hiánycikk lett. 9 hónap múlva felerõsödtek a gondok, gondolom kiürült minden ssri a szervezetbõl nem volt megmentõ coderit-n és kezdõdött a padlóra kerülés ismét.
2. kísértlet:
Olwexya SNRI. Na õ biztosan segített volna, mert kõkeményre megfogta a székletemet, de iszonyat álmatlanságot okozott, szájszárasságot, szexuális zavart erõsebben mint az ssri, valamint kényszeres dallamot dúdolgattam tõle és nem bírtam abbahagyni. Konkrétan úgy éreztem magam mint egy felpörgetett drogos és hiába volt a székletem kemény, a rosszullét rajtam volt. Ez a gyógyszer azt hiszem szerotonin, dopamin és noradrenalin tartalmú. Szóval valamelyik jó hatással volt rám, valami nem......a szerotonin tuti nem volt jó megint, így õ kiesett, a noradrenalin okozhatta a mániás dallam dúdolást és a felpörgetett állapotot.... valószínûleg a dopamin ami segített a pocakot fogni.....de fene tudja. Bonyolult dolog ez. Te lehet látsz benne logikát :D
3. kísérlet.
Coaxil, SSRE + frontin + enterobene. Ez mondhatni bevált. Jelentõs javulás következett be, mellékhatást nem érzek.....talán a frontin kicsit álmosít, de ha mozgok teszem a dolgom akkor nem érzek belõle semmit, viszont ha lefekszem akkor elalszok mint a bunda. A hatás elmegy, de nem vagyok 100%-os......a kisebb stressz helyzetek már nem okoznak gondot, de a nagyobbak esetén még mindig rám jön a rosszullét, bár koránt sem olyan erõsen mint régebben.
A coderit-n sokáig hiánycikk volt, helyette a hydrocodine is bevált hasfogásra......fél szem egy teljes napra rendbe kap 15-30 perc alatt. Ezt alkalmakkor szedem, ha tudom, hogy olyan szituáció vár rám...
Nagyjából ennyi. Ebbõl kihámozhatsz valamit.....kész kísérleti majom vagyok.
Nincs jelen
#6897 2016-03-19 20:31
- ageplefagy
- Tag
pt!Ezek mind vényköteles gyógyszerek. Honnan a csudába jutsz ezekhez hozzá? :D
Nincs jelen
#6898 2016-03-19 20:53
- pt
- Tag
Orvos felírja. :D Hát ugyan honnan? Ha nem vált be az egyik, váltottunk másikra.
Ez van. Élni kell, dolgozni kell.
Valószínûleg ha milliomos lennék, akkor Cipruson a tengerparton lógatnám a lábam a tengerbe és nem kellene gyógyszer. De hát nem vagyok milliomos, így dolgozni kell :) ahhoz meg olyan állapot kell ami enged dolgozni.
Nincs jelen
#6899 2016-03-19 20:55
- doCTor
- Tag
Kedves RealHero és Bogár!
Köszönöm megtisztelõ bizalmatokat.
A Bisocard-Venlagamma kombó jónak tûnik,
ha a Venlagamma szívre gyakorolt esetleges mellékhatása nem jelentkezik Nálad.
A megfelelõ antidepresszáns megtalálása nagyon nehéz feladat a személyenként változó mellékhatások miatt.
Bogár, Te nem szedsz hasfogót és/vagy antidepresszánst? 3 szem MeteoSpasymlban elég sok szimetikon van,
ha amellett is puffadsz, az elég extrém.
És akkor most magamról mondok pár szót ahogy kérted. Jelenleg gyógyszergyártási folyamatokat "menedzselek",
amiben gyakran tettleg is részt veszek, egyszerûen az a fajta vagyok, akinek nem büdös a munka,
ha kitalálok valamit szeretem én magam kipróbálni. A sok vegyszer és a gyakran több száz millió forintos felelõsség mostanra "tette meg" a hatását: ritkán ugyan, de gyakorlatilag másodpercek alatt kialakuló igen erõs hasmenés tör rám, amit gyakran csak pár percig tudok tartani. Ürülés után mintha mi se történt volna, minden rendben. Agyban elég erõs embernek tartottam magam, egészen eddig.
De ez nagyon kikészít egyelõre, hogy már "nem uralom" a saját testem. Mostanában megjelent kb. heti rendszerességgel a hasgörcs is mellé.
Jelenleg próbálkozom a lehetõ leghatékonyabb kezelést összeállítani magamnak, szerencsére a háziorvosom partner ebben. Sajnos a magyar paletta elég szegényes erre a betegségre, de szentül hiszem hogy ha fejben erõsek vagyunk, az nagyon sokat számít. Kitartást Nektek és mindenkinek!
Nincs jelen
#6900 2016-03-19 21:15
- doCTor
- Tag
Szia pt! Erre már aludnom kell egyet, mielõbb belemélyülök a diagnózisodba. Szinte zavarba hozol, ahogy írsz a gyógyszerekrõl, mintha egy orvosi szaklapot olvasnék! :)
Ha én orvos lennék, számomra nagyon fontos lenne, hogy a beteg tudja mi miért történik vele, sõt, pozitívumként élném meg, ha lenne egy jó ötlete, hisz így õ is aktívan részt vesz a saját kezelésében. Mind a négyünk példája jól mutatja, mennyire ezer arcú ez a betegség, és hogy mennyire nehéz megtalálni a jó kezelést. Érdekes, a Te Olwexyád és RealHero Venlagammájának hatóanyaga ugyanaz, mégis mennyire más mellékhatásokat produkált Nálatok. Egyelõre nálam is az ópiát hasfogó és antidepresszáns kombó a nyerõ...
Szerkesztette: doCTor (2016-03-19 21:16)
Nincs jelen