Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#201 2015-05-03 19:36

wendor
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Üdv!

Egyszer már írtam a fórumba,de elfelejtettem melyik topicba így újra érdeklődöm.
2010-ben műtöttek Veszprémben. Vastagbél nagy része eltávolításra került meg a vékonybélből is el kellett venni egy egész rövid szakaszt. Még ugyanazon év decemberében volt a záróműtét. Akkor azt mondta a sebész hogy fél évnek kell eltelnie, hogy beálljon a széklet szám. Nos éjszakánként azóta már nem nagyon kell felkelnem, de úgyérzem azóta se állt normálisan ez a szám. Van úgy hogy 3-4 szer kell elmennem WC-re,de van amikor 7-8-szor is. Ráadásul a mai napig kenegetném kell wc-zés után a végbélnyílás környékét, mert ha nem tenném akkor a harmadik után már fájna és kicsípné a széklet. Általában neogranormont vagy sudocreamot használok. Meddig tart ez még? Meddig kell kenegetni? Vagy másfajta kenőcsöt tud valaki ajánlani?

Van olyan, hogy elkezd feszülni a hasam úgy érzem mintha szétfeszítene, aztán hirtelen morran egyet és visszaáll a normál állapotba. Ez mitől van? Van amikor a wc-zés után csinálja ezt. Tanácstalan vagyok. Továbbá van olyan is hogy elmegyek wc-re és alig jön ki valami, aztán kijövök és 2 percen belül úgy érzem megint ki kell menni. Ez is mitől van?

Válaszokat előre is köszönöm.

Nincs jelen

 

#202 2015-06-10 23:56

ilaris
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Üdvözletem mindenkinek.
Azért szántam reá magamat a hozzá szólásra mert viszonylag régi sztómazárásom és az utána eltöltött évek tapasztalatai remélem hozzá járul a mielőbbi jobbulásotokhoz.
   2001 októberében  vették ki a teljes vastagbél mennyiségemet és 2002 januárjának végén zárták be a sztóma nyílásomat.Tehát több mint 13 éve hogy vastagbél nélkül élek.
Az első időszak nagyon nehéz.... mindenkinek az.. Új életmód- új szokások- új étkezési formák.  Új ÉLET...  Sajnos  sokáig tart amíre viszonylagosan hozzá lehet szokni a helyzettel  együtt járó életmódhoz..
nekem ez az időszak több mint három évig tartott. A változást az hozta ,hogy meguntam azt ,hogy úgy rendezzem be az életemet.hogy a vastagbél hiánya diktáljon... Úgy mozdulhatok ki otthonról ,hogy hol van WC . Úgy tervezni a napomat.hogy négy óránkénti étkezés- 6-8 híg széklet irányítson.. Felrúgtam minden szabályt........ Kidobtam a gyógyszereimet--- vissza tértem a betegségem előtti étkezési szokásaimhoz... Persze mindez nem egyik napról a másikra történt.. Hosszú idő telt el amíg sikerült megtanulnom úgy élni ahogyan NEKEM JÓ.
   A zárástól számítva öt év telt el odáig ,hogy ÉN irányítottam .. Azóta nem szedek semmilyen gyógyszert.. , nem fogom vissza magamat az étkezéssel.  /babot- kelkáposztát is megeszem/   a napi 4-6 hígabb széklet maradt meg figyelmeztetésül.hogy volt egyszer vastagbelem és most nincs..
   Úgy három évvel ezelőttig még elő-elő fordult,hogy  véres volt a székletem.   Probiotikumos 5-6 napos kúrával rendbe tudtam hozni.. Mára már ez a problémám sincs meg..
   Nem tudok mást tanácsolni------ mindenki próbálja feszegetni a lehetősége határait... Nincs két egyforma eset ebben sem .. Ami nekem bejött nem biztos ,hogy másnál is sikeres lesz..
   Én kerestem és találtam is olyan hobbyt amit szeretek csinálni .  Nagy távolságokat teszek meg a Babettámmaél.  Nem riadok vissza  a két-háromnapos túráktól sem.  Kékestető.Szolnok- Kőszeg--  -Barcs .. Napi 200-250 km es távolságokat is megteszek..
68 éves vagyok ... A Velencei-Tó szomszédságában lakom...

   Mindenkinek erőt  kívánok ahhoz,hogy megtalálja a saját gyógyulása. /jobban léte/ útját... .. Meg lehet találni.  meg lehet csinálni..   Segítséggel- családi-baráti sorstársi  támogatással Nektek is sikerülni fog... Sikerülnie KELL.
   Árpád..

Nincs jelen

 

#203 2015-08-21 15:59

Kastra
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Sziasztok!Az az édesapám vaszagbél tumor eltávolító mütét előtt áll jelenleg ideiglenes stomája van.Az lenne a kérdésem hogy a daganat eltávolítás ill.a stoma zárás egy műtéttel megoldható??

Nincs jelen

 

#204 2015-08-21 16:58

martika
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Szia

Szerintem nem. De hogy volt apukádnál? Arra gondoltam, hogy kiderült a daganat-> terápia -> műtét, és akkor szokták kialakítani a sztómát de nála akkor hogy történt, hogy már van sztómája?
Még azért kell ott gyógyulgatni a bélnek, bélszakasznak a sztóma záró előtt is kivizsgálják az embert. (általában)

Nincs jelen

 

#205 2015-12-25 16:04

Topi2
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Üdv!

Nekem is van sztómám keresek egy megfelelő orvost aki visszazár. Ha tud valaki nagyon megköszönném.

Nincs jelen

 

#206 2015-12-25 16:29

martika
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Szia Topi2!

És mégis merre gondoltad az országban? Van egy csomó sebész.
:)

Nincs jelen

 

#207 2015-12-25 18:14

Topi2
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Szia Mártika!


Igaz, lemaradt a lényeg Baranya-Pécsi vagyok. Jó lenne a közelben. Viszont biztosra szeretnék menni. Ha itt nincs végső esetben Pest, kis vidéki városokból nincs jó tapasztalatom.
Köszönöm. Topi2

Nincs jelen

 

#208 2015-12-26 09:35

csumpimalac
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Szia! Kaposváron Dr. Somodi Krisztián. Ő szuper!

Nincs jelen

 

#209 2015-12-26 10:33

martika
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Topi2

Siófok: dr. Nagy Ákos György

De biztos van ott Pécsen is jó sebész, aki megcsinálja ezt a "kisebb" műtétet.

Sok sikert a megtalálásához!

Nincs jelen

 

#210 2015-12-26 11:36

Topi2
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Köszönöm szépen :-) Megírom ha túl vagyok rajta. :-)

Nincs jelen

 

#211 2016-01-02 09:57

marosl
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Szia Árpád!
Nekem 1996-ban vették ki vastagbelem,kb 4 hónap után volt sztómazárás,egy ideig én is diétáztam,most már mindent megeszek,de kb. fél éve kiújult a bajom vérzek és találtak egy polipot meg fekélyt a pouchban.
Írtak fel kúpot erre de most már annyira fáj a végbélnyílás körül hogy nem bírom a kúpot betolni.

Nincs jelen

 

#212 2016-01-29 19:33

petya42
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Sziasztok! Apámat két héttel ezelőtt műtötték vastagbél daganattal. Úgy tűnt, hogy minden rendben, de a 7. napon észrevették, hogy a vérgyűjtő tasakba nem csak vér került, valószínűleg perforálódott a seb. Ezt követően múlt héten pénteken azonnal újraműtötték és immár sztóma tasakot kapott. Kérdezném, hogy tényleg előfordulhat az, hogy a műtét után a sebnedv/vér elvezető tasakba még bélsár? kerüljön és ez nem rendellenes? Nagyon aggódunk miatta. Az orvostól pedig eddig nem kaptunk egyértelmű választ, csak, hogy nyugodjunk meg, szépen javul. Köszönöm a válaszokat! Üdv.

Nincs jelen

 

#213 2016-12-16 17:07

cuncimucika
Tag

Re: Sztóma záró műtét után

Sziasztok : műtét után 3 héttel még mindig jéghideg a lába a Fiamnak !! Mit javasoltok ?? Köszi

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB