#7501 2017-03-30 00:46

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Háááát, nekem a probiotikum semmit nem ért, de nem mondhatom, hogy ne próbáld ki, mert nálad meg lehet, hogy használ valamit.
Enzimet anno a PEAK Enzymes termékét használtam, ez a mostani verziója:
https://peakshop.hu/shop/peak_man/enzymes_emesztoenzim

Én nem evés közben vettem be, hanem evés elõtt kb. 15-30 perccel. A bõ folyadék kinek mi. Én max egy pohár vizet ittam vagy még annyit sem. Amúgy a jó emésztéshez sokaknak az is jót tesz, hogy valami ecetes savanyúságot esznek kaja elõtt! Egy kis csalamádé, paradicsomsali, akár kovászos ubi. Csinál egy kis savat és jobban mûködik a dolog. Svédországban pl. mindenki a fõétkezés elõtt megeszik egy kis tál savanyúságot. Addig elbeszélgetnek, stb. Ez lehet káposzta, ecetes kukorica, vagy bármi egyéb. (Természetesen nem mindenkinél, de ez lenne a normális)

Milyen tea?
Pl. étkezés után egy kis menta tea. De a szeder, málna, csalán is hasznos lehet.
Ezt az oldalt javaslom nézegetni, majdnem az egyetlen ember, aki orvosokat taníthat egyetemen az országban gyógynövény témában.
http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre

Errõl jut eszembe, hogy a szilva, aszalt szilva csodákra képes ha kemény akarsz lenni! :-)

Kenyér:
Nálam ez semmi gondot nem okoz. Erre nem nagyon tudok javasolni semmit.
Én annyit tettem, hogy míg régen pl. 4 tojásos rántottához ettem akár 3 zsemlét, addig most max. 1-2-t. Tehát csak feleztem a fogyasztást. Én nem akarok háromszoros áron  mindenféle spéci kenyereket venni, inkább korlátoztam a dolgot, de tök jól hozzászoktam.

Ha lágy a széklet, attól még lehet jó a dolog ha pl. sok a zöldség-gyümölcs, fõzelék.
Ha "jobbat" akarsz, akkor kell mellé keményítõ, pl. rizs, krumpli (lila burgonya, édes burgonya!), tészta, vagy spécibb: hajdina, bulgur, kuszkusz. Én pl. egy jó õrségi kolbászos-hajdinás levesért meghalnék :-)

Sajt:
Nem vagyok egy nagy sajtevõ, de szerintem szendvicsbe nyugodtan! Csak ne a sz@r lapkaizét tedd bele, hanem legalább egy szeletelt lidlis edamit, goudát. A sparos Frisco sajtok Hollandiából jönnek, sokszor elég jó árban vannak akcióban. A kecskesajt megint csak ajánlott, ha csak havonta egyszer is veszel.

Zsírok:
Az egyik legfontosabb. Csak ne a transzzsírt vidd be étolajban sütött cuccokkal, péksüteményekkel.
Sütni kókuszzsír vagy pl. tojás alá szûz(!) olíva.
A nejem újabban a helyi termelõi(!) piacon vesz házizsírt is, hatszor jobb, mint bármilyen étolaj.
A másik legfontosabb zsírforrás a tojás. Hetente háromszor reggelire valamilyen formában vidd be!
Leginkább rántotta, tükörtojás. Ízesítsd sajttal, erõs paprikával, hagymával, a most jövõ medvehagymával, omlettként apróra vágott paprika, paradicsom, sajtkocka, esetleg gomba.
Aztán az esszenciális és növényi olajok, amik ugye nem állítódnak elõ benned, de mind gyulladás csökkentõ, érrendszer ápoló dolgok.
Ezek a halolajok:
http://www.naturvitamin.hu/pharmekal-he … p-163.html
http://www.naturvitamin.hu/pharmekal-he … p-362.html

fokhagymaolajok,
kenderolaj, tökmagolaj, lenmagolaj:
http://bathaporta.hu/hidegen-sajtolt-ol … dermagolaj
http://bathaporta.hu/hagyomanyosan-sajt … tokmagolaj
http://bathaporta.hu/hidegen-sajtolt-ol … lenmagolaj

és a jó minõségû olíva. Ez szerintem kötelezõ.
Ha van rá keret, akkor a barackmagolaj, a mákolaj, a dióolaj, a repceolaj, a szõlõmagolaj mind jó valamire, utána kell olvasni.

Ha erre törekszik valaki, nagy eséllyel javulhat szerintem. Nem ez a Szent Grál, de ezzel javíthatók dolgok, kinek mi...

Étvágy:
Én valami jó kis B-komplexet javasolnék neked, pl ezt:
https://shop.builder.hu/b-komplex/vitak … -tab-p5956

És ha van egy kis érzéked, játssz a kajával. A szendvicseket, a tojást, a tésztákat is lehet millió dologgal kombinálni, nem kell mindig ugyanazt enni...

És igen, az antibiotikum el tudja cseszni a beleket...
Te szerintem nagyon nem tartasz ott, de ha a fentiekre figyelsz, nagy lépést tettél elõre.

Ezen kívül:
Amit én kötelezõen bevinnék minden élõ emberbe, az a C
https://shop.builder.hu/c-vitamin/body- … -kap-p5626
és a D vitamin
http://www.naturvitamin.hu/pharmekal-he … p-407.html
valamint a jód
http://kekjod.hu/
Teljesen máshogy mûködsz tõle...

Szerkesztette: makkmarci (2017-03-30 00:53)

Nincs jelen

 

#7502 2017-03-30 09:37

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Makkmarci! Köszi! A probiotikumot az orvos javasolta de szerintem mindenkinek ezt irják fel mint valami csodaszert. Gondolom meghallotta tõlem hogy anno szedtem antibiotikumot és akkor gyerünk adjunk neki ki is. Azért szedem ,mert azért kb 14 hónap alatt 5 féle antibiotikumot szedtem hol a helikora ,hol a gyulladásra hol a fogamra. Kicsit kétkedve fogadom hogy az utolsó antibiotikum után kb 3 héttel jönnének az elsõ panaszok ,de remélem majd javul és lesz javulás. A kajára most figyelni fogok. Ami nagyon rossz a sok bélgáz , fõleg este pihenõ" idõszakban és reggel, hajnalban, állandó gázok és pici görcsök. reggel 1 lágy széklettel. Nem szeretnék bélguylladást kapni most 7-én megyek vérvételre bár nem tudok mit nézessek meg , mert azt hiszem a belek állapotáról nem ad sok infót egy vérvétel. A B" complexet szedem , teát én körömvirágot iszom kicsi kamillával, de lehet az is baj a bélholyhok miatt(azt olvastam). Igazából azért iszom hogy a gyulladást megelõzzem vagy megszüntessem ha van.

Nincs jelen

 

#7503 2017-03-31 00:35

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Reggelire próbálj meg mindig valami zsíros dolgot enni, ez a fenti részt biztosan helyre fogja hozni!
Tojás, vajas kenyér, valami jobb fajta (házi) kolbász, esetleg valami többolajos saláta, ha épp ilyen kedved van, stb.
Az olívaolaj erõs gyulladás csökkentõ, ha kicsit kaparja a torkod, az a jó!
De a kendert mindenképp ajánlom, akár egy életen át is...
Ha valakit érdekel a dolog, ezt érdemes megnézni, elgondolkoztató:
https://www.youtube.com/watch?v=0n-VqJAHx3k

Ez egyénenként változó mértékben, de biztosan javít hosszú távon (én 1 évet mondanék).
A tegnapiból is javaslok hozzá minél többet.
Azt nem állítom, hogy a dolog ott kezdõdik, hogy nagyon kevés és rossz tápanyag van a hétköznapi kajában, de hogy köze van hozzá, ez egészen biztos!
Alapból nem kapjuk meg a kellõ mennyiségû ásványt ahhoz, hogy az idegi és hormonális dolgok jól mûködjenek. Ehhez adunk egy kis stresszt, ami szintén igénybe veszi ezeket és rövidebb-hosszabb idõ alatt egy részét el is baltáztuk. Mai fiatalok sokan eleve hátrányból indulnak, gyorskaja, gubbasztok a net elõtt hétvégén is a Nap és a mozgás helyett, stb...
Nem drasztikusan jönnek elõ ezek a dolgok, hanem évek, évtizedek alatt. Egyre több a kuncsaft, nõ a biznisz.
A kollégám (kertes házban laknak) lánya talán nincs 20 éves, vékony, hófehér. Azt mondja alig akar enni, napra alig megy, a gép elõtt van rengeteget, a keze sokszor hideg. Kapásból kérdezem, nincs a pajzsmiriggyel gond? De van! És? Szed rá gyógyszert. Mi??? És alul- vagy túlmûködik? Hát õ azt nem tudja. Na itt feladtam... Lehet, hogy csak vitamin meg jód kellene. "És akkor ezt az orvos miért nem mondja?" Na itt meg végleg feladtam...
Nekem anno, mikor tök sz@r vérképem lett, még hepatitis vizsgálatra is el akart küldeni a körzetim.
Nem mentem el! Nem drasztikus, de lényeges változásokat vezettem be, kevés szalámi, kevesebb zsemle, több saláta olajokkal. Nehezen jött meg az eredmény (meg persze volt még sok egyéb megtett és kísérleti dolog is, amiket leírtam), de rá két évre a nejem, mikor elhozta a vérkép papíromat a dokitól, azt mondta, hogy nem tudom, mit csinál a férje, de ne hagyja abba! Miért? Mert drasztikusan feljavult minden érték, még a koleszterinem is leesett, pedig ráálltam a tojás-szalonnára! :-)
A doki csak ebben az egy esetben mit tesz? Koleszterin csökkentõ gyógyszer. Aha...
Épp az ellenkezõ irányba visz. A koleszterin látszólag csökken, a zsír és máj háztartásod meg romlik.
Nagyon sokan nem értik, hogy elsõsorban magukat kell jó pályára tenni (és azon lenni eleve fejben, bélben), ha javulásra vágynak, de sokan késõn eszmélnek, pl. amikor már naponta 5-ször rohan a budira. Ha ez nem sikeres, akkor természetesen kell a doki. Sokan megcserélik a dolgot és ez baj szerintem...

(Természetesen lehetnek tényleg nagyon gázos esetek, ahova már kell a komoly segítség (és mit sem ér, hogy én itt miket írok), de annak is oka van, hogy miért alakult ki. Nem a genetikai és komoly környezeti ártalmakra gondolok, meg rákos dolgokra...)

Szerkesztette: makkmarci (2017-03-31 00:57)

Nincs jelen

 

#7504 2017-03-31 23:54

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

A mai Ridikül adást véletlenül kaptam el, érdemes megnézni, a belekrõl, baktériumokról volt szó...

Nincs jelen

 

#7505 2017-04-03 09:29

sanyika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok, némi frissítés a korábbiakhoz.
Mióta legutóbb írtam, azóta reggelente a kávé elõtt ébredés után azt a napi 1 szem HOVA filmtabit szoktam bevenni, azon kívül az enterobene már nem jellemzõ. A legutóbbi óta NEM kellett vidszafordulnom,  vagy megállnom az utam során. A korábbiakhoz... Úgy tûnik, csupán ennyire befolyásolja a stressz a dolgot. Azt vettem észre, hogy sokkal rendezettebben is mennek a wc-n a dolgok. Az amúgy is gyors anyagcserém ellenére a napi 1-2 alkalom az igencsak jónak mondható szerintem. De a legjobb az egészben, hogy lassan egyáltalán nem is mozgat a probléma, így utam során szinte fel sem merül, hogy problémák lehetnek. Ez akkora önbizalom löket nekem, ahogy korábban is írtam, hogy szerintem még 1-2 hét és nyugodtan megpróbálhatok útra kelni tabletta nélkül.
A ma reggel kifejezetten necces volt még a többi közül is. Történt ugyanis, hogy szombat éjjel a kis fõzõcskébõl berúgás lett végül. Két nagy adag pörkölt, egy jó pár sör és töménytelen mennyiségû házi pálinka kíséretében az ilyenek nemhogy másnap, de még a harmadnapot is f#stengerré varázsolják, de tegnap illetve ma a korábbi sikereken felbuzdulva nyugodt szívvel el mertem indulni és így nem is feszengtem rajta, hogy mi van ha...Mondanom sem kell,  nem is volt probléma.

Szerkesztette: sanyika (2017-04-03 17:35)

Nincs jelen

 

#7506 2017-04-05 09:42

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Köszi Makkmarci a tanácsokat. Akkor egyenlõre nem megyek orvoshoz. Próbálom magam kikúrálni. Mivel az UH negatív és a vérvétel is jó lett ,máj , hasnyálmirigy enzimek, gyulladásos paraméterek ,CRP, koleszterin nem megyek más vizsgálatra. Nekem csak ez az úszó ,hasnemés szerû széklet ami nagyon zavar , ez normális hogy a víz felszínén marad? Ja még egy dolog , levetették velem a CA19-9 tumormerkert ami hasnyálmirigy illetve emésztõrendszert nézi nekem most 6 egység lett , ami tavaly 1 egység volt , igaz 30 egységig normális. Az a baj mióta a körzeti orvosom elhintette hogy lehet hasnyálmirigy problémám van(vékonyságom,hasi fájás)) valahogy befészkelte magát a fejembe és nem tudom kiverni:( Igaz más doki meg azt mondta UH -rendben .vérvétel jó ne aggódjak. Másnak is úszik a vízen a hasmenés szerû széklete? valahogy megnyugodnék:D

Nincs jelen

 

#7507 2017-04-06 00:53

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Balázs!
Nekem is van néha(!) ilyen vízen úszik dolog, de hirtelen nem is tudom, hogy mitõl. Asszem olyankor, mikor több tökmagot eszek a kelleténél pl.
Nem vagyok biztos benne, de talán. Legközelebb megírom, ha ilyen van!
Szerintem ez önmagában nem gond...
Neked ha minden okés amúgy, akkor a fentiek!
Én a hétvégén voltam két napon tóparton a jó idõ miatt napozni, erdõben minitúrázni, szinte kicserélt.
Ma meg tegnap olyat kajáltam, hogy (általam) szeletelt gombát megforgattam olívában a tûzhelyen, aztán vágtam egy kis szalonnát, pirítás, majd rá 4db házi(!) tojás. Egész nap nem voltam éhes és k. jól esett :-)
Ennél jobbat és többet egy máj/epe és hasnyálmirigy sem kívánhat!
Érzem, hogy jó!
Persze a többi étkezésnél, ha van, nem mondom, hogy fald a zsírt. De ha pl. eszel egy túrós csuszát, nyugodtan tegyél rá szalonnát!
A minimális állati (szalonna, hal és olaja, tojás) és a kicsivel több növényi olaj (kender, tökmag, olíva, stb.) csodákra képes!
Ha nem a magam vérén látnám, lehet hogy kételkednék, de így nem!
És újra megemlítem, hogy nem fog mindenkinél csoda történni, de a jó táplálkozás alapja ez, nem pedig az évtizedek óta sulykolt zsírszegény diéta. Mindemellett persze nyugodtan meg lehet felezni a zsemle mennyiségét pl. a rántottához, nem fog ártani, egy idõ múlva hiányozni sem fog.
Este felé nyugodtan egyél pl. bármilyen (fehérjés, pl.) túrós kaját, legyen az csusza vagy rétes, nem szabad, hogy ártson.
Amit én még szigorúan betartok és 100% használ, hogy amíg nincs meg a reggeli wc, addig nem eszek semmit. Annak ki kell jönni (vagy kávéval, ha arra vagy ráállva, vagy két pohár vízzel), addig nincs pótlás, ha éhes vagyok, akkor sem!
Ez nálam egy olyan jó ritmust adott, hogy nem cserélem le semmire!

Amiket mostanában (meg akár régebben) leírtam, azok szinte táplálkozási alapok!
Ha valaki még idõben van, kezdje el...
Ha már baj van, annak meg az oka és a kiváltója a legfontosabb.
Emiatt szükség lehet orvosi segítségre és legyen ez az elsõ gondolat.
De a többi meg ott van feljebb...

Szerkesztette: makkmarci (2017-04-06 01:06)

Nincs jelen

 

#7508 2017-04-07 19:30

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem a doki meg a zsírszegény kaját javasolta:D Igaz fogalma sincs mi a bajom. 3 hete szedek probiotikumot de még lazább lett a székletem most már hasmenéses. Igaz csak 1 nap egyszer.  Érdekes akkor érzem hogy fáj a hasam mikor pihenek vagy nyugalmi állapotba kerülök. ha dolgozom vagy jövök megyek köldöktájt érzek szúrást, nyomást. Szóval valami nem nagyon oké. Olyan mintha állandóan elrontanám a hasamat plussz még valami köldök táji panasz. Volt 3-4 nap hogy nem fájt ,de most 3 napja visszatért. A lebegõ, hasmenés szerû széklet az végig megmaradt. Mikor fáj a hasam nagyon fáradt vagyok szinte kimerült , le kell feküdnöm . Egyenlõre az vigasztal hogy az UH, vérvétel rendben, tavaly volt vastagbél , gyomortükrözés , csak nincs nagy baj. Megkérdeztem sajnos a hasnyálmirigybetegséget csak CT mutatja ki, még az nincs kizárva , illetve lehet az antibiotikumok miatt laktóz vagy valami ételallergia is szóba jöhet..(doki szerint). csak egyet nem értek közel 1 év alatt csont vékonyra fogytam 62 kiló és még mindig nem tudja senki miért. Ma nagyon elkeseredett lettem, volt pár jobb napom de visszatért és tudom érzem valami baj van ott belül még sincs aki megmondja mi a baj. A legborzasztóbb a tanácstalanság ,mert ha legalább tudnám hogy beteg vagyok még az is jobb lenne mint így élni.

Nincs jelen

 

#7509 2017-04-07 19:49

sanyika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Kicsit OFF, de reagálva erre, én úgy gondolom valóban betegség. Nem minden esetben kell ez alatt szervi problémákra gondolni...

Nincs jelen

 

#7510 2017-04-09 23:43

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Minden komoly gyógyszert sikerült elhagynom.
Jól vagyok.
Egy dolog ami megmaradt az az Aerius 5mg allergia ellen kezdtem el szedni és nem hagytam abba.
Vagyis próbáltam abba hagyni, de az elhagyása után 2 nappal elkezdtek az ibs tünetek vissza jönni...így megint szedni kezdtem, minek hatására elmúltak a rosszullétek.
Szóval ez is lehet egy kiút.....ha valaki épp hisztamin problémákkal küzd....és más minden rendben.
Minden vizsgálatom volt már kivéve a hisztaminosat....de már nem érdekel.....nem fogom abbahagyni a szedését a gyógyszernek csak azért, hogy a vizsgálatot egy hónap múlva megcsinálhassák.
Viszont aki nem szed ilyesmit annak érdemes egy tesztet csinálnia ez irányba.

Nincs jelen

 

#7511 2017-04-11 12:46

andifeher
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Ha nem is csodaszer de sokat tud segíteni fõleg ha nemcsak pro hanem prebiotikum is egyszerre mint pl Protexin termékek. Igen a bélgázt aláírom, de ettõl még hatásos.

Nincs jelen

 

#7512 2017-04-13 19:19

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Makkmarci! Na most 3 napig múlthéten  lázas voltam , majd a láz elmúlta után kb 4 napig erõs hasmenésem volt napi 4-5. Ma volt az elsõ hogy nem volt híg de azóta elég rossz a belem, nehéz, puffad néha fáj fõleg a kanyarokban s a köldök vonalában. A láz és a hasmenés miatt visszamentem Dt Takáts Alajos dokihoz megnézték UH- val minden szerv oké azt mondta a vastagbél mintha egy kicsit gyulladt lenne:(( Szóval most várakozás van ,lehet ebbõl még Chron vagy Colitis is lehet? Minden nap nézem a székletem de nem nyákos nem véres.  Tavaly júniusban volt egy negatív (2 kis polip) vastagbéltükrözésem.
Még meg akartam kérdezni mit lehet enni savanyúságként húshoz , krumplihoz bélbetegeknek? nagyon száraz nekem minden kaja mióta váltottam nagyon hiányzik a káposzta a cékla az uborka este  a paprika paradicsom, rettentõen száraz így minden étel nekem. Ha valakinek bélgyulladása van milyen savanyúságot vagy akár zöldséget( nem pároltra gondolok mert az is "száraz "nekem) ehet??
Köszönöm a választ bárkitõl!

Nincs jelen

 

#7513 2017-04-14 02:53

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Savanyúság?
Ami neked jól esik! A káposzta, a cékla szerintem nem lehet gond, de gázképzõk, így ideiglenesen lehetsz érzékenyebb miattuk. Az uborka és a paradicsom/paprika meg azoknál problémás, akinek eleve van valami gondja az emésztéssel.
Persze ez sem mindenkire illik, de jellemzõen így néz ki.
Az enzimes kapszulát alapból javasolnám a helyzetedben, max. egy fél évet. A legfontosabb, hogy a gyomor és a vékonybél rendben legyen így elsõre, szívódjon fel minden hasznos dolog, ami kell. Nem mondom, hogy ne törõdj a vastagbéllel, de fentrõl teszed rendbe szerintem. És ez idõ!
Nálam se a pre-, se a probiotikumok nem tettek semmi különöset, így ezt nem erõltetném. A legkülönfélébb natúr vagy leveses zöldségek gazdagítják a bélflórát, így én ezt az utat választanám. Személy szerint erõsen javasolnám az aszalt szilvát vagy a szilvalekvárt rendszeres fogyasztásra (házi készítésû, üstben fõzött, cukormentes)! A vaterán is van jófajta, de én jelenleg õrségi termelõtõl veszem, személyesen tõle nálunk a piacon (Hári Tamás kistermelõ). Email: harit@freemail.hu
Semmiféle plusz cucc nincs benne, úgy jó, ahogy van! A vastagbél legjobb barátja! 
Ha száraznak tûnik a kaja és kell mellé valami általad említett, az csak jó! Esetleg próbáld meg, hogy elõételként eszel savanyúságot. Ha az étvágyad jó (fõleg így), akkor menj lejjebb...
Szerintem neked NINCS bélgyulladásod, ezért ne parázz!
A normális kaja (zsír/fehérje/ keményítõ) jó lesz neked, ha a fenti irományaim neked megfelelõ részét alkalmazod...
Nem biztos, hogy elsõre stimmelni fog, de lesz eredménye. Fentrõl lefelé gondolkodj! Emésztett, jól megrágott, savanyúsággal segített kaja jó kell, hogy legyen! Ha nem, tégy mellé enzimet átmenetileg. Ja, és az olajok!
A többit már leírtam...

Szerkesztette: makkmarci (2017-04-14 02:59)

Nincs jelen

 

#7514 2017-04-17 22:04

RealHero
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nekem jelenleg abból van elegem a legkisebb stresszre is begörcsöl és tol ki mindent .Ha üres a vastagbél alsó szakasza akkor feljebbrõl jön ki minden. Ki hogy van ezzel? Mit kapkodtok be ilyenkor?Plussz antidepit?Vagy görcsoldót?Esetleg hasfogót?
A leszarom tabletta nem válik be!

Nincs jelen

 

#7515 2017-04-17 22:14

sanyika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Dettó, és ha rástresszelsz gyakorlatilag nincs visszaút, jobb ha keresed a legközelebbi wc-t.
Minden reggel egy szem hova, ebben 3x annyi cucc van mint egy valeriana-ban, eddig csak ez segített. Próbáld ki, mert talán enyhít a gyomoridegeden annyit, hogy ne foglalkozz vele,  ha így lesz akkor az inger sem jön majd.
Nem mondom, hogy én speciel tünetmentes vagyok mostanra, mert elõre rettegek a holnap reggeli indulástól, tekintev, hogy micsoda zabálások voltak itt húsvét alkalmával, de különösebben már nem igaz annyira, mint régebben, mert tudom, hogy nem lesz gond.

Nincs jelen

 

#7516 2017-04-18 02:57

makkmarci
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Akkor esetleg próbáljatok valami ritmust vinni a bevitelnél.
Pl. ha du. 5-kor eszek egy krumpli-husi kombót, akkor annak normál esetben kb. másnap reggel 7-8 körül illene távozni. Erre lehet készülni, esetleg elõtte két pohár víz/kávé, stb.
Szóval ha konkrétan tudod, hogy milyen jellegû kaját eszel és kb. 12-15 óra múlva kellene, hogy kijöjjön, arra valamilyen szinten lehet készülni...
Már csak az a kérdés, hogy egy ilyen rendszer bevezetése után marad-e stressz?
Nem mondom, hogy nem gondolok rá, de már nem stresszel!
Ma pl. volt fácán husileves és sülthús rizzsel este 8-kor. Mivel holnap nem dolgozom, így nem érdekelt a dolog, de tudom, hogy kb. 10-kor, mikor felkelek kényelmesen, a kávé után viszontlátom. És emiatt nem ad okot a stresszre!
Ha reggel mennem kéne dolgozni, akkor vagy nem ettem volna meg, vagy elõbb annyival, hogy itthon megoldjam a dolgot. Én ezzel játszok újabban és teljesen jól mûködik. Inkább kicsit éhes vagyok, minthogy számomra idegen helyen végezem és menjen a stressz...
Tudom, hogy "könnyû azt mondani", de ne csak bogyókban gondolkodjatok...

Szerkesztette: makkmarci (2017-04-18 03:01)

Nincs jelen

 

#7517 2017-04-18 09:47

JUCI51
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok! CU-ban szenvedek már 20 éve. Úgy 6 éve nincsenek panaszok és a gyógyszert elhagytam. Most viszont kiújult egy vírusos bélfertõzés okozta hasmenés miatt. Mivel kezeljem magam? Beindítottam a gyógyteát és a diétát. Mit tehetek még. A gasztro orvosomhoz több hét a bejutási várakozás.

Nincs jelen

 

#7518 2017-04-21 13:02

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

JUCI51
Pedig ezzel orvoshoz kéne menni. Ha nagyon rossz a helyzet, akkor soron kívül is fogadni fog, ha pedig nem annyira durva, akkor gasztós nélkül is ki tudsz jönni belõle. Konkrét módszer nincs rá, csak az áltános dolgok. Igyál sokat, ne szej antibiotikumot, de csillapítsd a lázad, és ne egyél rostosat, fûszereset, zsírosat, tejeset - amíg megy a hasad. Ha jobban vagy, fokozatosan bõvítheted az étrendet. Hús+rízs, almakompót, fõzelékek...

makkmarci
Ezzel én is így vagyok. Szerintem is fontos, hogy mikor mennyit eszünk. Az inulás elõtti hashajtás pedig aranyat ér. Ha üres a bél, akkor gyomorideg sincs, mert eleve nincs is minek kijönnie. ;)

Szerkesztette: QpaK (2017-04-21 13:10)

Nincs jelen

 

#7519 2017-05-04 10:25

ageplefagy
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Juci! Voltál dokinál? Egy éve, nekem is egy vírus miatt jött elõ a betegségem. Sajnos, kórház lett belõle, pedig tényleg mindent megpróbáltam. Mesélj nekünk!

Nincs jelen

 

#7520 2017-05-07 19:24

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Januárban a lymphocitás colitiszt, (mikroszkopos kolitiszt) állapították meg nálam a szövettanból. Maga a tükrözések már a sokadig mindíg negatív volt, csak a jobb colonfélbõl vett szövetminta mutatta ki a mikroszkopikus colitiszt. A laborom mindenem jó. Calprotectin mindig jó. Azonban januártól-áprilisig jól voltam, és húsvétkor elkaptt egy vizes hasmenéses valami újból, ugyanazokkal a tünetekkel. Fájdalom nem jellemzõ, csak a híg széklet, és néha a gyenge hõemelkedés.
Salofalk 3gr-ot szedek azt egy 2 hete el kezdtem szedni, de nem tett csodát.
Azonban lenne egy kérdésem, ha valaki tudna ebben segíteni.

Januárban azt mondta a fõorvosasszony a tükrözött, hogy szedjek Budenofalk 9 gr garnultáumot 2 hónapig, aztán újabb szövettan , hogy mennyire segít és újabb tüki. Kovács Ágota fõorvosasszony, csak Salofalk garnulátumot adott, és azt mondta, ez egy enyhe lymphocitás colitisz, nem is kollagén.  (nem javasolta a szteroidot)Az IBS és az IBD között van, de semmi köze a colitis ulcerosahoz se a crohnhoz. Ezt viszont minden orvos  mondta, hogy ezek nem "testvérbetegségek".
Egy másik gasztrós, Banai prof. Medrolt adott 2 hétig 8 majd 2 hétig 4 mg aztán abbahagyni.

De azt nem tudom eldönetni, hogy merjem e szedni a szteroidokat, mert viszonylag még élek és elvagyok, 3,5 évig végigkílnódtam így, csak , ha most erre a viszonylag elvagyok, de megy a hasam állapotomra szteroidot szedek, akkor mit fogok csinálni, ha tényleg nagyobb lesz a gond. Mert akkor már a szteroid nem segítene. Nagyon nagy dilemmában vagyok és nem tudok dönteni. Hiszen az orvosnak mindegy, a lényeg az, hogy , ha rosszul van a beteg ad szteroidot, aztán mi lesz késõbb, azzal nem foglalkozik.

Tudna valaki segíteni, hogy ki, hogy döntene?

Nincs jelen

 

#7521 2017-05-08 13:59

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia havastáj! Jó hogy írtál, írhatnál gyakrabban. Egyrészt örülök, hogy végre van diagnózisod, mert már tudsz biztosat, márészt sajnálom is, hogy így jártál.
Vicces, hogy az orvosok közt mennyie nincs egyetértés gyógyszerezés terén. Én a helyedbe megcsinálnám azt a 2 hét 8, 2 hét 4mg-os kúrát. Szerintem a hozzászokás csak sorozatos nagyobb dózisok esetén lehetséges. Mondjuk 60 mg vénásan rendszeresen pl 2-3 havonta. Én hasonló adagokat kaptam eleinte, de még mindig hat a medrol. Jelelnleg 6mg- ot szedek de azt folyamatosan már elég régóta. Igaz, mellette van más gyulladáscsökkentõ is, de így is egyensúlyban van a szervezetem.
Szóval arra akarok utalni, hogy nagy dózisú kúrák után is jól vagyok a 6 mg-tól, amit már kvázi 1,5 éve kapok. Ha ebbõl indulsz ki, akkor a hatás vesztéstõl nem kell félni a 2 hét 8 + 2 hét 4 mg esetén.
Remélem jobban leszel tõle!

Különösebb mellékhatásokra sem kell számítanod, mert ez elég kis adag. Csak arra figyelj, hogy reggel vedd be, reggeli után és szedjél mellé savlekötõt + káldiumot.

Szerkesztette: QpaK (2017-05-08 14:16)

Nincs jelen

 

#7522 2017-05-08 15:35

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia! .)

Lehet, hogy belefogok mostmár a szteroidba, mert így nem jó, hogy dolgozni se tudok, nem javul a székletem, vissza -tér a hõemelkedés, a nagy gyengeség egész nap rajtam van. Egész nap csak aludnék. Délelõtt 11 kor kelek kómásan.
Viszont azt nem tudom, (mivel mind a 2 van itthon), hogy a Budenofalk 9gr os garnulátumot kezdjem el, az 2 havi adag, vagy a Medrolt 1 havit.
Elvileg azt írják minden szakcikkben, hhogy a mikroszkopikus kolitisz az esetek 75% ban jól reagál a budenozit ra, ami a Budenofalk hatóanyaga.

De nem olyan durva, hogy annyi mindenen átestem 3,5 év alatt és 11 gasztroenterológus nem jött rá arra, hogy több helyrõl és a jobb colonfélbõl is kéne szövettant venni, az épnek látszó vasatgbélbõl.
Komolyan mondom, nem tudom, hogy tudnak ezek az orvosok valamit gyógyítani?
A Salofalk 3 gr os garnulátumot azt szedhetem be együtt reggel a szteroiddal? Mert a Salofalkot azt mondták ne hagyjam abba.
Ma voltam laboron, holnapra kiderül milyen a laborom.
Qpak te hogy vagy mostanában?

Szerkesztette: havastáj (2017-05-08 15:36)

Nincs jelen

 

#7523 2017-05-09 09:50

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

A szteroid nagyon gyorsan hat. 1-2 nap után teljesen elmúlnak a tünetek. Mindenki utálja a mellékhatásai miatt, de ha gond van ez a leghatékonyabb. Pro-kontra marhára megéri! Emlékszem, hogy milyen rossz állapotban voltam, amikor az elsõ dózist adták. Levitte a napi 30 fájdalmas székelést mosott akut stádiumot, napi egy teljesen normális bélmozgásra, már másnapra. Ráadásul a közérzetem is tökéletes lett.
Hogy melyiket szedd és hogy lehet-e együtt, jó kérdés. Mivel az orvosok közt sincs egyetértés, lehet azt választanám akinek a véleménye a legmeggyõzõbb volt. Kovács Ágota csak a salofalkot javasolta, Banai medrolt, és ott van még a budenofalk is. Vagy a mostani közérzet alapján választanám a köztes megoldást. Ha a salofalk kevés, a medrolt meg kerülném, mert eddig is megvoltam valahogy nélküle, akkor tennék egy próbát a budenofalk-al. De, hogy együtt szedhetõk-e passz. Szerintem csak budenofalkot szednék és ha kevés lenne megkérdezném az orvostól, hogy mehet-e mellé a medrol?

Hát igen, tényleg durva. Jó, hogy nem nyugodtál bele, hogy mindig leráztak. És én is elnézésed kérem, mert egy ponton én is azt írtam, hogy biztos túlpörgeted magad, csak a fejedben van, hagyd a francba, ne foglalkozz vele. :( Neked volt igazad!
Én nagyjából megvagyok, van kisebb görcs, pár forduló, meg vérzés délelõttönként, de azért a napjaim kvázi rendben vannak. Sajnos egy izületi gyulladás is társult a bélbajomhoz. Amit arra kapok célzott kezelést (metoject) az szerencsére jó a hasamra is. Így elhagyhattam a korábbi biológiai terápiát. Egyrészt ez így nagyon király, mert féjdalom nélkül élek és nincs biológiai, másrészt a medrol metoject kombó nem kellemes. Tartok is tõle, hogy lesz-e drasztikus kövtkezménye. Beadás után mindig rosszabbul vagyok, aznap kerülöm a tejeset és az édességet, mert akkor felfordul a gyomrom. Ennyire nyomott immunrendszerrel pedig néha történnek dolgok. Volt már gombásodás a nyakamon és most valahogy a vizelési szokásaim is megváltoztak ami aggaszt. Utána kéne járnom.
Most azonban az egészségem mellett más dolgok idegesítenek. A rendszer úgy szar ahogy van. Dolgoznék már, van rehab kártyám és jó magas a közgyógyom ráadásul jobban vagyoj. Ha viszont sikerül elhelyezkednem, a közgyógyot megvonják és így a keresetem nagyrésze elmegy a gyógyszerekre. Ráadásul a közgyógyból folyamatosan vesznek ki kulcsfontosságú szereket. Pl most a metoject-et. Ezt nem is értem! Ha kiveszik a rubophent, akkor oké , de olyat ami krónikus betegségre van?! Fizessek havonta 10 ezer Ft-ot, évente 120 ezret azért, hogy lábra tudjak állni és ne fájjon a lábam? Hogy képzelik ezt?! Marhára dühít a gondolat, hogy más ingyen sétálgat, nekem meg évi 120 ezer Ft! Hogy azt mondják rehabilitálható vagyok, menjek dolgozni és fizessem a gyógyszereim. A 80 ezres gyógyszerkeretet és még valahogy éljek is, meg tegyek is félre. Én is ezt akarom, dolgozni, emberek közé menni és normálisan élni! Õk meg épp csak megfizetni nem hajlandók, vagy a kisujjukat nyújtani...
Szóval ilynekkel szívok leginkább... :)

Szerkesztette: QpaK (2017-05-09 09:58)

Nincs jelen

 

#7524 2017-05-09 12:28

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Hát Qpak le a kalappal elõtted , nem semmi amiken végigmentél! Mocskos ez az állam, ez az egész egészségügyi rendszer. Nem is értem miért nem lehet valakit leszázalékolni, amikor IBD s beteg. Tudják ezek egyáltalán mivel jár egy IBD s élete, mindennapjai? Van egy ismerõsöm neki vesetranszplantációja volt , õt rögtön 100% ra leszázalékoltatták, de állítom nem kínlódik úgy, mint én. (Igaz csak 10 évre mondják a szervet, utána kétséges, hogy mi lesz vele)
Nos a munkáról annyit, hogy én dolgozok, de rengeteget vagyok táppénzen. Ugyanis, ha nekem megy a hasam mellé egy olyan gyengeség és elesettség társul, hogy nem bírok felkelni és bemenni dolgozni.
Nem tudom meddig tartanak még meg, mikor rúgnak ki a sok tp miatt.
Ma reggel elkezdtem a Budenofalk 9 mg osat , ez is szteroid, budesonide helyileg ható szteroid, ezt 2 hónapig kell szedjem, hát a Salofalk nem szteroid azt szedem mellé, azt mondta Banai elvileg, hogy ne hagyjam abba a Salofalkot.  Igaz ma reggel vettem be a Budenofalkot, de még nem érzek csodát. Érdekes amúgy az én betegségem, mert Kovács Ágota tanárnõ szerint ez az IBD és az IBS között van. Fõleg idõs asszonyok betegsége. Én meg 37 éves ffi. Ha nem a jobb vastagbélbõl vesznek szövettant, akkor mai napig nincs diagnózisom.
Hát remélem lesz újból jobb állapot, mert ez így siralmas.
Zsuzsii nevû felhasználó rég járt erre, pedig akartam kérdezni, hogy õ hogy van, õ is mikroszkopikus kolitisszel lett diagnosztizálva és õ is járt Banai prof nál.

Nincs jelen

 

#7525 2017-05-10 08:52

QpaK
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Nagyon nem szeretném, ha leszázalékolnának. Dolgoznék, ismerkednék, társaságba járnék mint egy átlagember. Csak ne legyen már az, hogy azért nem vállalhatok munkát, mert akkor minden pénzem elmegy gyógyszerekre. Nem tudják, mert nem orvosok hozzák a döntéseket. Ezért van az, hogy pl a biológiai terápiákat évente leállítják. Köztudott, hogy ezek akkor hatékonyak, ha folyamatosan kapja a beteg, ellenben hatásvesztés vagy kilökõdés történik. - utóbbi halálos lehet. Úgy vannak vele olcsóbb megmûteni a beteget, mint hatékony kezelést adni neki. :(
Igazából pont a munka miatt akartam rehab kártyát. Elvileg a cégeknek így érdeke alkalmazni, mert nem kell járulékot fizetni. "Belefér" a táppénz és talán nem rúgnak ki ha kontrollon vagyok. Nálam is van mosottság néha. olyankor nem nagyon bírok lépcsõzni, kiköpöm a tüdõm. Vagy átalszom egy délutánt. 3 oka van a fáradékonyságomnak. Egyrészt az alvási szokásaimmal függ össze. Korábban kell kelnem, mert 3-4 óra mire rendezõdik a hasam. Ilyenkor persze délután fáradtabb vagyok, de javítható, ha este hamarabb fekszem le - más lesz a bioritmus. Másrészt ha vashiányos vagyok. Ez javítható vaspótlással. Szerintem most nincs vashiányom. Te nem vagy vashiányos? Nem nézték? Illetve utalhat fellángolásra is. Ez csak gyógyszerekkel javítható. Ha minden rendben van, és tünetmentes vagyok, akkor nem szoktam fáradékony lenni.
Budenofalkot még nem szedtem. Az olyasmi mint az entocort? Salofalkot viszont folyamatosan szedem én is, bár szerintem semmi értelme, önmagában kevés.
Ha ez az ibd és az ibs között va, akkor annyira nem rossz megközelítés a kezdetleges chron, amit mindenkinek mondogattál. Ha jól értem, akkor nálad is van krónikus gyulladás a bélen ami hasonló gyógyszerekkel is kezelhetõ, csak nem fog annyira kifekélyesedni mint ibd-nél?
Biztos jobban leszel, csak várnod kell míg hat a budenofalk. Tudom, türelmesnek lenni a legnehezebb... :)

Szerkesztette: QpaK (2017-05-10 09:01)

Nincs jelen

 

#7526 2017-05-10 14:38

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia!
Teljesen igazad van, azért ez az egész állami szinten nagyon nincs átgondolva. Kíváncsi lennék, hogy külföldön is így megy e.
A Banai prof., Kovács Ágota, és több gasztros azt mondja semmi köze a crohn-hoz. Se a colitis ulcerosához. Az enyém az IBS és IBD között áll, a tükrözés nem mutat ki semmit, csak a szövettan. És az is csak azért, mert a jobb colonfélbõl pont véletlenül egy olyan helyrõl csípték le. Igazából nálam a bélnyálkahártyában levõ lymfociták száma a magas. A vastagbélben.
Sajnos nálam az alvás problémás. Én éjszaka fekszek le, 12 körül és délbe 11 kor kelek. Este persze 3 szem 0,25 ös frontint veszek be. Napközbe meg az SSRI-t a citapramot.
A vasam mindíg jó, sõt volt már magas is. A folsavam alacsony picit, de sztem ez a salofalk tól van, meg a foszfát egy nagyon picikét alacsonyabb.
A hashimoto pajzsmirigy autoimmun alulmûködéshez társult nekem ez a betegség a legtöbb orvos szerint.
De eddig még székesfehérváron Madácsy Lászlóval vagyok a legjobban megelégedve, nagyon megértõ és rögtön vágta a betegségem elején, hogy az lehet a gond, hogy rossz helyrõl vettek szövetmintát, és több helyrõl kellett volna nem csak 1 -2.
Hát most egyenlõre itthon vagyok, laborom mint mindig tökéletes, calportectin tökéletes, csak én vagyok carul. Zuborog a hasam, hasmenés, és estére ez a 37,1 es hõemelkedés.

Nincs jelen

 

#7527 2017-05-11 11:15

Ju
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Qpak.Nem mindenhol állítják le a biológiai terápiát egy év után.Én is második éve kapom folyamatosan kihagyás nélkül és többen vannak akik 5-6 éve kapják megszakítás nélkül.

Nincs jelen

 

#7528 2017-05-12 14:36

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

http://www.xn--vitalits-fza.hu/?ctype=2 … ;did=13722  na ennyi próbálkozás volt a mikroszkopikus colitiszben.

Nincs jelen

 

#7529 2017-05-21 10:47

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia ! Nekem is kb ez a bajom , csak nekem nem hasmenésem hanem fasjásaim vannak jobb oldalt ami elég nagy gyengeséggel és elesettséggel jár. A székletem sem normális néha fentmarad a vizen néha most már barna nyák is társul hozzá igaz napi egyszeri. Voltam minden vizsgálaton de semmit nem találtak igaz azóta a fogam miatt átestem 2 antibiotikumos kúrán az is hazavágott. Félek nagyon a colitistól meg a gyulladásos bélbetegségtõl ,s az a legborzasztóbb nem tudom hogyan lehetnék erõsebb , jobb kedvû, fájdalom ,gyengeségmentes napjaim.

Nincs jelen

 

#7530 2017-05-21 11:01

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia Makkmarci! Sok minden történt azóta mióta beszélgettünk, a székletem 1 hétig rendezõdõtt kb ,utána visszatért. Elmentem Takáts Alajos profhoz elmondtam az úszó széklet dolgot has és köldök táji fájásokat, idegességet ami mostanában jött ki rajtam. Elmentem egy kilégzéses fruktóz, laktóz, froctuose tesztre mind a 3 pozitiv lett:( Fõleg a fruktóz a gyümölcscukor lett nagyon rossz. Én világ életemben szerettem enni ,most ez is nagyon megvisel szinte semmi gyümölcs , édesség, zöldséget nem lehet enni nagyon kevés kaja van amit megehetek és szeretek. Na erre elkezdett fájni a gyomrom is gondolom az idegességtõl olyan jó kis fúró fájás amire reniet kezdtem el szedni napi 1-2 darab. Attól elmúlik a köldök körüli fájás de a hasfájásom meg elõjön fõleg jobb oldalt vastagbél környékén. Olyankor nagyon gyenge vagyok. Ma és tegnap már olyan emésztetlen volt a széklet mintha több féle gyurmából gyurnák össze és a barna több árnyalata, utána meg kis "nyák" olyan barna hig dolog ürül belõlem:(( Fogalmam sincs mi bajom ,pedig 2  hete betartom a "diétát" meg szedem a probit.  Idáig legalább ez a nyák nem volt vagy mi . A nyák már a gyulladás jele? Rettentõen elkeseredett vagyok , lehet a renievel is csak ártok a beleimnek ,egyszerûen úgy rossz az emésztésem ahogy van. Sajnos idegileg is megvisel pedig régóta szedek Frontint napi 1-1 darabot ,az meg szinte már nem is hat. Elõször azt gondoltam idegileg van ez , de a széklet dolog meg a kilégzéses pozitiv tesztek arról gyõznek meg hogy más van a háttérben. Mert elöszõr jöttek a fájások most már persze nem is érzem jól magam, sem fizikálisan sem idegileg.

Nincs jelen

 

#7531 2017-05-25 15:41

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Tapasztalatom, hogy napi 1-2 activia (én a citromosat imádom) sokkal többet ér mit az orvosok által túlértékelt probiotikumok akármelyike. Nekem aztán mondhatják...... Magamnak hiszek :D

Most kaptam egy jó kis rota vírust...átszaladt a családon. Napi 3 activia.....reggel-délben-este..... és helyrejöttem gyógyszerek nélkül. Igaz, hogy volt 4-5 nap fosi nap, de aztán rendezõdött minden.

Szóval az élõ joghurtbaci szerintem jobban teszi a dolgát, mint bármelyik kapszulás csodabogyó....volt azokhoz is részem...

Ui: minden gyógyszerem letettem srácok...csak az Aerius amit szedek.... és minden rendben...., nam meg reggelente egy activia a reggelihez. Pöpec :)

Szerkesztette: pt (2017-05-25 15:42)

Nincs jelen

 

#7532 2017-05-29 08:55

Zsuzsii
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

sziasztok!
Februárban írtam utoljára, IBS és mikroszkopikus kolitisszel diagnosztizált prof. Banai, és Medrolt szedek. Egy éve tükrözéskor vastagbél teljesen jó volt, ezért nem vettek szövettant, prof. Banai pedig nem akar ismételt a tükrözést, mert kizárja az IBD-t, mert azt mondja, mikroszkopikus gyulladást találnának csak.
Azóta napi 8 mg Medrol és antidepi + pszichoterápia mellett egy év után fokozatosan visszavezettem minden ételt (tej, glutén, rost, gyümölcs, magvak), már eljutottam olyan szintre, hogy volt mondjuk 4-5 tünetmentes napom és utána 2 mondjuk rossz. ez volt a max. vissza is híztam pár kilót, élvezettel ettem újra élvezettel ettem, mindenféle ételféleséget, persze keretek között, betrtva a zsírszegény, cukorszegény béldiétát. Banai prof. nagyon elégedett volt a javulással, azt mondta, higgyem el, hogy ez fél év alatt hatalmas javaulás. mivel jobban lettem, elkezdtük a medrolt csökkenteni, elõször napi 4 mg, majd napi 2 mg lett. Közben Dicetelt kaptam, mert a reggeli hosszas fájó hasmenések még mindig rendszeresek voltak. Viszont megint romlik az állapotom, megint állandó a puffadás, szélgörcs, folyamatos a nyálkás hasmenés. lelkileg teljesn jól vagyok, szárnyalok. annyira reméltem, hogy így marad, és a psziché rendbetétele megoldja hosszú távon a betegséget. most megint elkezdõdött, amit már tavaly átéltem, agyalok, hogy mitõl vagyok rosszul, biztos a glutén, biztos a tej, biztos a zsír, a rost, stb... ennek nincs vége. egy rövid idõre minden elhagyás után picit jobban lettem, addig, amíg már teljesen leépítettem az étrendemet a fõtt rizs és natúr csirkemell szintre, erõleves szintre, és emellett is folyamatosan hónapokig rosszul voltam, súlyosodó tünetekkel. teljesen lefogytam, depressziós lettem, sehová nem tudtam menni. mivel már egyszer ezt végigcsináltam, és kiderült, hogy nem ételérzékenységem van, és semmilyen diétától nem lettem jobban, sõt, ezért most azon gondolkozom, hogy a szteroidot visszaveszem 8 mg-ra, mert egyértelmûen az használt, és azóta vagyok rosszul, amióta csökkentettük.

Havastáj, én nyugodtan beszedném a szteroidot, fõleg, hogy csak átmenetileg, nálam semmilyen mellékhatása nincs, esetemben még az sem merül fel, hogy azért nem veszem be, mert szteroid, mivel az a betegség, amire beveszem, ezerszer rosszabb, mint amit ez a dózis esetleg hosszútávon produkálna.

Qpaknak igaza van, antidepit IBS-ben az agy-bél kapcsolat rendezésére, a fokozott bélirritáltságra, bérperisztaltikára, az agy hibás parancsainak a tompítására (pl. görcsök hasmenés az étel bevitelekor). depresszióra meg másodlagosan, mert aki évekig diagnózis nélkül szenved az IBS egy súlyos formájában, az mély depresszióba is süllyed, ami iszonyat kihat a testi tünetekre.

mindenkinek jó egészséget kívánok!!!!!

Nincs jelen

 

#7533 2017-05-29 11:52

havastáj
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Zsuzsii, de örülök, hogy írtál!!! Annak nem, hogy nem vagy jól, de a Te tündeteidhez áll a legközelebb a betegségem!
Én is voltam Banainál a Duna....-ban, mert csak ott tudtam magánúton elérni.  Én egyenlõre már 20. napja szedem a Budenofalkot ezt a helyielg hatós szteroidot 9mg garnulátum, és a 3gr os Salofalk granulátumot. De nemhogy hatnának, ugyanolyan szarul vagyok, mint elõtte. Konkrétan, mintha nem is szedném. A tükrözést csak júliusban csinálják meg nekem, ami még igen messze van, de csak azért, hogy lássák, hogy a bélszövet hogy reagál a budenofalkra. Banai prof. szerint fölösleges a tükrözés, meg minden egyéb.
Csak az a baj, így nagyon nehéz az élet. Alig 2 napja járok ismét dolgozni, de nem tudom meddig bírom azt is. Minden reggel 2x miniumum szaladok a wc re. Igaz szedek hasfogót, jelenleg Bolus adstringenst, de semmit sem ér. Már sokszor annyira mélyen vagyok lelkileg, hogy azt mondtam magamba, hogy véget vetek az életemnek. De aztán csak kínlódok....
Az az igazság az én félelmeim azok, hogy mi van, ha ki kell venni a vastagbelemet és kivezetni az oldalamra. Sõt még, ha az se hat.... Túl sok rosszat olvastam, bár az orvosok szerint biztos microszkopikus colitisznél nem lesz ilyen. Az az igazság én ismerem magam és a fájdalomtûrõ képességem, nem bírnék ki egy hasi -bél mûtétet!
Amúgy én jeleneg fõtt rizs, krumpli, almakompót, piritós gm kenyérbõl. Ennyit tudok normálisan enni. A súlyom sajna megy lefele újból, pedig már én is olyan jól voltam.
Itt valami immunrendszeri dolog állhat a háttérben hidd el! Tuti! Az immunrendszer hullámzóan reagál és lehet ilyenkor felerõsödik. És megtámadja a beleket.
Már nem tudtam elképzelni amúgy merre lehetsz, vártam, hogy írj!! te a facebookon az IBS csoportban nem vagy benne?

Nincs jelen

 

#7534 2017-06-07 16:32

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sajnos nálam is felmerült már a betegségem okán hogy eldobom az életem,mert sosincs vége ennek a fájdalomnak. Én is próbálkoztam a diétával bár 63 kilósan elég nehéz , így is teljesen lefogytam,de nem sokat használt.  Nem tudom melyik rosszabb a hasmenés ami nektek van vagy a fájdalom ami nekem inkább a jobboldalamon köldök alatt mellett jelentkezik. A baloldalam  sosem fáj. Én inkább székrekedéses voltam ,lehet nekem azért fáj mert lassabb az ürülés nektek meg gyorsabb és azért szaladtok a wc-re ,illetve a gyulladás miatt. Antidepivel próbálkoztam de rám nagyon rossz hatással volt, nem tudtam tõle aludni és pörgetett, szinte pánikoltam. Azt mondta múltkor a doki nekem mintha a vastegbelem fájna jobb oldalt az a rész nem -e idegeskedik?! Mondom kicsit ,néha ,de azért nem kéne a vastagbelemnek fájnia , mert ott van valami ideggóc? Lehet pszhiésen van lehet nem de az tuti nagyon rossz együtt élni ezekkel a tünetekkel és betegséggel.

Ja amúgy eldobtam a Protexin probitikumot és elmúlt a hasmenés szerû ,víz felszínén úszó székletem. Na meg az állandó gázosodásom. Na ennyit errõl a "csodaszerrõl". Igaz én 3 hónapig szedtem.

Nincs jelen

 

#7535 2017-06-12 13:07

andifeher
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igen a gázosodást aláírom, de ez a mellette lévõ másik tünet nekem új. Floreát szedtél vagy melyiket?
Ez alapján (http://ibs-kisokos.hu/kisokos/a-probiot … hatasa.htm) nem kellene hogy legyen szerintem. Nem vagy laktózérzékeny?

Nincs jelen

 

#7536 2017-06-13 08:56

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Csak ezt a fajtát szedtem. Most elhagytam a probiotikumot ,és akkor elmúlt. De ezen a héten   a hasmenés szerû lágy széklet  a víz felszinén fenmarad ,nem süllyed el megint visszajött:( Nem igazán volt hasmenésem elõtte  ezért nem tudom most mit kéne tennem. Ezért szeretnék tõletek tanácsot kérni!  Nem minden székletem ilyen inkább székrekedéses vagyok de mostanában ez sûrûbben jön elõ. Azt hittem a probiotikum okozza mert attól minden reggel olyan volt. Engem az zavar hogy fennmarad a vízen ,azért kérdezlek benneteket hogy az normális ha nem süllyed el egy hígabb széklet,mert nektek IBS, IBD gondolom sûrûbben van lágyabb hasmenés szerû székletetek. Vagy a hasmenés szerû széklet is elsüllyed?!  Bocsánat  hogy ezen agyalok ,mert ha csak sima hasmenés az nem annyira érdekel hogy van heti két alkalommal de ha ez nem normális akkor el kéne mennem megnézetni pl hasnyálmirigy vagy máj enzimeket. Igaz 2 hónapja még normális volt. Amúgy kicsi laktóz ,de elég komoly fruktóz érzékeny vagyok lettem. Ez most derült ki 1 hónapja kb.

Nincs jelen

 

#7537 2017-06-19 10:01

Mazsika81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok! Mos csatlakoztam a fórumhoz, röviden leírnám a tröténetemet és mivel ti már tapasztaltabbak vagytok, várom a véleményeteket. 2013. januárjában kezdõdött a betegség, ami erõs ízületi fájdalommal, fejfájással, hasi fájdalommal és nagyon rossz közérzettel járt. De nem voltam megfázva, nem volt lázam és hõemelkedésem sem. Voltam mindenfajta góckutatáson, illetve immunológián is, de minden eredményem negatív lett. Annyit sikerült megállapítani, hogy talán citomegolvírus (CMV) fertõzésem volt. Annyit hozá kell tenni, hogy akkor még szoptattam a kisfiamat, így lehet, hogy az immunrendszerem sem volt túl jó formában (soha nem volt túl jó immunrendszerem). Ebbõl nagy nehezen helyrejöttem, gyógszer nélkül, de az ízületi fájdalom megmaradt (fõleg térd). Aztán az ízületi problémák továbbra is fennálltak, fájt a térdem, mellé jott a váll, könyök, ujjak. Az ízületi problémákra biztos hajlamos vagyok, korábban már volt inhüvelygulladásom. A vállra kaptam szteroid injekciókat, illetve volt több lökéshullámterápia is vállra, könyökre. Térdre pedig Cartinorm-ot szedek, de már két hyaluronsavas injekció kúrán is túl vagyok. 2014. szeptemberében kezdett fájni jobboldalon a hasam (inkább jobb oldalon alul). 2015. januárjában voltam vastagbéltükrözésen, a diagnózis aspecifikus colitisz lett. Szedtem Salazopyrin EN 500 mg-os tablettát 3x1-et, de nem folymatosan, csak ha jobban fájt és mellette volt 1-1 Normix kúra, és folyamatosan probiotikum. Amikro jobban fájt, akkor volt hasmenéses széklet is, ilyenkor szedtem a gyógysezrt (a gasztroenterológus nem mondta, hogy folyamatosan szedjem). A nyári idõszakban mindig jobb voltam, inkább télen jött elõ a probléma. 2016. szeptemberében hasmenésem lett a jobb oldali fájdalommal együtt. Ilyenkor több a bélgáz is, és amikor belobban, akkor a bélben korgó hangok is szoktak lenni. Elkezdtem szedni a Salazopyrint 3x1 adagban. Ezt folyamatosan szedtem, majd 2016. december közepén romlott az állapotom, jött egy Normix kúra is, mert nagyon fájt a hasam. Karácsonyra annyira fájt, hogy már kisugárzott a bal alhasba is a fájdalom, illetve kb. mindenhova.  Ekkortól tudtam, hogy a vastagbél miatt fáj a térdízületem (korábban nem tudtam összekötni a kétfajta fájdalmat ilyen egyértelmûen). Ekkor már annyira fájt, hogy éjszaka aludni sem nagyon tudtam. Ügyeleten a háziorvosom írt del a Salazopyrin mellé Salofalk 1 g-os kúpot. A Salazopyrint 3x2 adagban szedtem. A Salofalk kúp 2 hónapra helyrehozott, januárban és februárban nem fájt sem a vastagbelem, sem az ízületeim. Aztán márciusban ismét kezdõdött minden elõrõl, tehát fáj  jobb oldalon a vastagbél, és a térdem is. Most májusban újabb tükrözésen voltam. ami szerint a vastagbél nyálkahártyája teljesen rendben van, a szövettan pedig megint csak aspecifikus colitiszt mutat. Továbbra is szedem a Salazopyrint 3x1 adagban és használom a Salofalk 1g-os kúpot, de így sincs rendben, továbbra is fáj változó mértékben. Amikor hidegfront jön, az nagy fájdalommal jár, mind a vastagbél, mind az ízület vonatkozásában. Már több mint egy éve diétázok (ételintolerancia teszt eredményeképp), nem eszek glutént, tejet és tejtermékeket, tojást, élesztõt stb., de a diéta nem hozott eredményt. Hasi ultrahang a vastagbél megvastagodását mutatja azon a szakaszon, ahol fáj, az uh leletre typhlitis-t írtak. A Salazopyrin és Salofalk mellett is idõnként elõfordul lazább, a vízen lebegõ széklet. Az orvosok szerint ez csak egy sima IBS, de én nem vagyok benne biztos. Azt javasolták, hogy hagyjam el a gyógyszereket, de nem merem elhagyni, mert attól félek, hogy még rosszabb állapotba kerülnék. A jelenlegi leleteim alapján a szteroid nem jöhet szóba. Most calprotectin tezstet javasoltak és Anti TGA vizsgálatát. Most itt tartok, de már nem tudom, hogy merre menjek tovább, hiszen a leleteim alapján elvileg nincs komolyabb probléma.

Nincs jelen

 

#7538 2017-06-19 10:08

Mazsika81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Az még kimaradt, hogy 2012, 2013-tól -tól kb. 2-3 évig elég sok antibiotikumot beszedtem, mert a kisfiam akkor ment bölcsibe, majd oviba és kb. minden felsõlégúti fertõzést összeszedtem tõle (mindig arcüregygulladásom lett). Gondolom mindez szintén csak rontott a vastagbél állapotán. Most vagyok 36 éves, szóval jó lenne viszonylag jó állapotba kerülni. Az utóbbi 1 évben fogytam is elég sokat (kb. 8-9 kg-ot), most vagyok 48 kg, ebbõl a súlyból nem szeretnék lejjebb adni. Innen viszont nem tudok visszahízni, nem tudom, hogy ezt mi okozhatja.

Nincs jelen

 

#7539 2017-06-19 10:43

Mazsika81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Azon gondolkozok, ha csak IBS-em lenne, akkor az IBS hogy reagálhatott úgy a Salofalk kúp használatának elkezdésekor, hogy 2 hónapig gyakorlatilag tünetmentes voltam. Ha jól voltam a Salofalk mellett 2 hónapig, az nem inkább arra mutat, hogy gyulladás lehet és arra hatott a Salofalk? És csak az IBS okozhatna-e önmagában ilyen erõs ízületi fájdalmakat, illetve olyan fájdalmat a vastagbéllel együtt, hogy sokszor éjszaka sem tudtam aludni, annyira fájt? Az orvosok kb. hülyének néznek a leleteim mellett, hogy csak IBS lehet, de szerintem a tüneteim inkább IBD-re hasonlítanak. Azt elfelejtettem írni, hogy a CRP értkem teljesen jó, nem mutat gyulladást. Eddig Algopyrint szedtem fájdalomcsillapításra, ha fájt, de az nem igazán segít. Cataflamot írt fel az egyik gasztrós orvos (akire legszívesebben ráborítottam volna az asztalt, mert egyértelmûen az látszott rajta, hogy a leleteim alapján nem hiszi el, amit tünetként elmondok) azzal, hogyha gondolom vegyem be, de begyulladhat tõle jobban a vastagbél. Ezek után ki sem váltottam a receptet. Múlt héten új orvosnál voltam, aki szerint hagyjam abba a Salazopyrint és a Salofalkot, ha fáj, akkor vegyek be Buscopant. De valamennyire mindig fáj a vastagbél és az ízület is, így hogy merjem abbahagynii az eddigi gyógyszerket?

Nincs jelen

 

#7540 2017-06-20 08:51

Mazsika81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Felmerült a mikroszkopikus colitisz is, de azt eddig e leleteim nem igazolták. Ha mikroszkopikus colitisz diagnózisom lenne, akkor mondta az orvos, hogy Budenofalkot írna. Valószínûleg kellene valami erõsebb gyógyszer, ha a Salazopyrin és Salofalk nem elég.

Nincs jelen

 

#7541 2017-06-20 21:09

mafka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Sziasztok!

Úgy néz ki, h. a szokásos PMS fosásom mellé sikerült benyalni vmi fertõzést, mert egy hétig minden kijött. Egy korty víz és már szaladnom kellett. Úgy nézek ki, mint a mosott szar, meg úgy is érzem magam, de!!! a doki írt Normix-ot. Sose szedtem, fosok az antibiotikumtól... de mondom legyen, mert itt fosom ki a lelket magamból lassan. Nekem már mindegy, mitõl jön ki minden, tegyünk egy próbát. Én nem akarom elkiabálni, de ez a cucc ez vmit nagyon tud! Bevettem az esti adagot, 2x2 szemet írt fel és már a két szem után is leállt a fosás :OOOO de így bestoppolt. Így eltörölték... még fújódok, meg szédelgek, meg fájogat a májam, meg még nem megy be minden kaja, de egész tuti a dolog. Ilyet én még nem láttam! A világos semmilyen hasfogó nem csinált még ilyet, mint ez a Normix. Bevettem és szia fosás :O Lehetséges, h. van vmi visszatérõ fertõzésem....? Érdekelne, h. nálatok mi a  pálya ezzel a  Normix-szal? Vajon hosszútávra rendbe pofoz, vagy csak ideiglenesen?

Nincs jelen

 

#7542 2017-06-20 21:27

mafka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igen, igazad van az útifû maghéjjal kapcsolatban. Pakolom én is mindenbe.

Nincs jelen

 

#7543 2017-06-20 22:25

pt
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Engem rendbe rakott rendesen. 2 dobozzal kellett beszednem. Mondjuk a végén már attól fostam, de aztán nagyságrendileg óriásit javult az állapotom. + szedem az aeriust és néha egy kis activia.....95%-osra helyrejöttem. Ami maradt hasmars az már csak idegi.....nagyobb utazás vagy ilyesmi.

Nincs jelen

 

#7544 2017-06-21 10:49

mafka
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Aha, én is ebben reménykedem. De én jól vagyok alapjáraton, nyilván utazás elõtt nekem is jelentkezik a pánikos has. Ez így megmaradt, de amúgy egész rendbe rakott a probiotikum (meg a diéta, no fehérliszt, se tejjel készült dolgok, se kávé, se egyéb irritáló vackok). Csak most ütött be vmi... és erre jött a Normix. És hát nem semmi a cucc. Sose volt még olyan, h. így megálljon hasmenésem egy csapásra. Igen, ezt mondták már mások is, h. az allergiagyógyszerrel nem fosnak. Lehet, h. az ételallergiákra meg az a megoldás? :O
Beszedem a Normixot, aztán tolom rá a probiotikumot módjával. Már nem szedem azt se naponta egyébként, mert tényleg jól vagyok alapvetõen. Frontin van a hasi pánikra, a sima hasmenésekre meg hasfogó, meg persze a táplálékkiegészítõk. De sztem nõknél van vmi nõgyógyászati grimbusz is a háttérben, mert PMS az mindig trigger minden IBS-es nõnél. Ezt még kideríttetem.

Nincs jelen

 

#7545 2017-06-26 13:38

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Itt senki nem tud semmit ahogy az orvosok sem sajnos. Kisérleteznek veled hátha valamelyik gyógyszer rendbe tesz. Ez megy nálam is hónapok óta. Nekem is antibiotikum kúra után jött ki , a fogamra szedtem Augmentint. Na rá két hétre hasfájás, hasmenés ,pedig végig szedtem a probotikumot mellé. Most elhagytam a probit ,kb 3 hete a hasmenés szerû, a víz tetején úszó széklet  egybõl abbamaradt.  Viszont a hasfájás itt van ,nekem is jobb oldalon kezdõdött de most már középen köldök tájékán is fáj. Enni alig tudok , étvágy semmi. Viszont nincs hasmenésem se nyálkás székletem. Most kiderült lehet Helikobakteres is vagyok ,de én nem hiszem hogy attól lehetnek köldök ,hasi panaszok étvágytalanság egész nap. Nekem volt helikobakterem anno észre sem vettem.  Inkább a gyomrom volt rossz akkor. Ez a rengeteg virus meg fertõzés kicsinálja az embert.

Nincs jelen

 

#7546 2017-06-26 13:41

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

ha nem eszel fehér lisztet a kenyeret mivel pótolod? Nekem a kaja a legfõbb bajom mivel fruktóz érzékeny lettem hirtelen és sok mindenrõl le kellett mondanom. Viszont a kenyeret vagy kiflit nem tudom elhagyni...:( igy sem ehetek se gyümölcsöt ,minimális zöldség semmi édesség se tejtermék, amiben édesitõ van vagy cukorszármazék.

Nincs jelen

 

#7547 2017-06-28 09:27

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szerintetek a hasfeszülés, bélfeszülés ,evés utáni korgó , morgó , bugyogó has lehet egy IBS tünetet? Puffadás ,étvágytalanságom van még . De nincs hasmenés!Van egy helikobakter fertõzésem ,de azt mondja Takáts Alajos prof nem valószinû hogy ez okozza. IBS -tõl kérdezném hogy valakinek kezdödött -e így a problémája ?

Nincs jelen

 

#7548 2017-06-29 08:32

Betti81
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Szia balázs47! Kislányomnak ugyanezek a tünetei mint neked. A probiotikumot ö sem bírja. Nála nem lett pozitív a laktóz meg a fruktóz, de most azt mondták hagyjuk el. Volt tükrözésed? Laktulóz kilégzesi vizsgálatod? Ez a vékonybélben elszaporodott rossz bacilusokat mutatja.

Nincs jelen

 

#7549 2017-06-30 15:34

balázs47
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Igen volt lactulose teszt nekem 30 lett a legmagasabb értékem ,ami már határeset azt hiszem. Nektek mennyi lett?  Most már sajnos a köldök tájékon is fáj és jobbra vastagbél tájékon, állandó hasfájás gyötör ,olyan mint egy gyomorrontás...nagyon rossz. Most voltam MRI-n ott hála istennek semmit nem találtak  hasnyálmirigy,máj epe lépet nézték, most lehet valami béldaganat ,de nekem tavaly volt vastagbél és vékonybél CT is ami jó volt. Nem értem mi ez. Ma volt már laza székletem ,de elõtte mindig formált volt mióta elhagytam a probiutikumot. Vért nem láttam a székletben és nem kell a wc -re sem rohangálnom. Az a baj egyre rosszabb már komoly levertséget gyengeséget okozva.  Volt egy kis görcsöm kb 3 hete akkor elkezdtem meteospasmylt szedni azóta még rosszabb szerintem. Hasi görcs igy nincs csak a hasfeszülés és bélfájdalom, gyomorrontásszerû tünetek, enyhe hányinger, teljes étvágytalanság:((( Mi lehet ez? 2 hete voltam kórházban vele akkor csak a fájdalom,feszülés volt a rossz közérzet és ez bélkólika nem volt jelen. Nem mehetek 2 hetente be a kórházba. Akkor volt vérvétel,Uh , nem találtak semmit.

Nincs jelen

 

#7550 2017-06-30 22:04

Ultra77
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Irritábilis Bél Szindróma (IBS)

Balàzs,

Nem véletlen, hogy a múltkor privàtban írtam és ajànlottam pàr dolgot.

Betti amúgy ràtapintott a lényegre, a jobb oldalon van az a nagyon érzékeny pont, ahol a vékonybél és a vastagbél talàlkozik, ha felborul a bélflóra/bélbaktérium összetétel ez a pont könnyen begyullad, és rengeteg tünetet produkàl.

Veszélyes dolog egy fórumon diagnosztizàlni, de nàlad is felmerülhet a Sibo betegség gyanúja. Sok crohnosnak is ezen a ponton jön ki a gyulladàs, de a crohn nàlad màr kiderült volna és durva hasmenések nélkül valszeg nem úsznàd meg.

A magam részérõl nagyon hatàrozott étrendvàltàst javaslok Scd/ paleo irànyba, de ezt koràbban màr írtam.
Magàtól tuti nem fog elmúlni, felszívódàsi zavarod is lehet, a baktériumok miatt meg összeomlik a székleted.

A Sibo ügyben javaslom a taplaloka.hu oldalt, Rea segíthet. A fészbúkon pedig a Motivator adhat tanàcsot, õ amúgy egy gyógyult crohn beteg.

Szóval új étrend, esetleg jó probiotikum, és nézz utàna a borsmenta kapszulànak, Sibo-nàl bevàlhat. Így gondolnàm...gyors javulàsra ne szàmíts, de alapvetõ vàltoztatàsok kellenek...persze ez elvileg mindenkire vonatkozna.

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB