Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#1401 2015-10-20 18:58

Rigor
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Most hogy nincs vastagbelem a tályogok áthelyezték a felségterületüket a bőröm alá. A hónom alatt van egy, meg a mellkasom közepére nőtt egy diónyi. "Mennyei" érzés. Bár még mindig jobb mint amikor belül voltak.

Nincs jelen

 

#1402 2015-11-02 15:08

andifeher
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Végbélnél hiperollal (vízben feloldva) lemosás nem segít? IBS Florea hogy nehogy kemény széklet legyen.

Nincs jelen

 

#1403 2015-12-09 19:53

Silvee
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok ! Én még új vagyok itt ! Engem most idén áprilisba műtöttek pilonidalis cisztával! a műtéttel egész idáig nem volt gondom ,de 4 napja vettem észre hogy a műtétem felett van egy kis lyuk ami nagyon kicsit váladékozik! Elmentem dokihoz és azt mondta ez sipoly és menjek el oda ahol műtöttek vele! Vagy Tamásiba a sebésztere és ott megmondják mi legyen ! De a dokim közben még mondta hogy ecseteljem be betadinnal hát ezt megtettem és azóta nem váladékozik semmit és mintha összehúzodott volna! Szerintetek lehetséges gogy a betadin segít?

Nincs jelen

 

#1404 2016-03-21 20:41

River2
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok Mindenkik (vagyis mindenkinek sziasztok)!
Úgy látom eléggé behalt a topik, de azért én próbálkozom.
40-es éveinek elején járó férfi vagyok. Nálam a helyzet a következő:
2014. november-decemberének hónapjában éreztem, hogy valami érkitüremkedés van a végbélnyílásom környékén balra. Azt hittem, hogy aranyér, és kentem is reparonnal szorgalmasan, eredmény nélkül. Mivel pont abban az időben hála istennek vesekövem is lett, ezért az urológián megmutattam az alfelemet egy urológusnak. Ő a  Proctológiára irányított, ahol vagy 1,5-2 hónapos várakozási idő volt Zala megyében. mivel a helyzet nem javult, és a dolog egyre jobban feszített, ezért magánrendelést ketestem. Kaptam is időpontot rá 1 hétre. Közben melóztam (irodai munka). A dolog egyre nőtt az alfelemen, babszem méretűre dagadva, bekékülve-lilulva, kellemetlen feszítő discomfort érzéssel járt, de nem voltam belázasodva, nem váladékozott stb. csak érzékeny volt (de rohadtul), már a sűrgősségire akartam bemenni a fájdalom miatt az utolsó napon, mikor is az éjszaka az egyik reggelre kifakadt. Mondhatom megkönnyebbültem. A maszek rendelésre azért elmentem, ahol is a város nagytekintélyű proctológusa kinyomkodta a sebet és 30 napra kúpot írt fel (2015 január). A terápiát szorgalmasan betartottam. a 30 nap uán vágbéltükrözést javasolt a doki (na ekkor menekültem el). A tájog (mivel akkor már tudtam a becsületes nevét) nem múlt el, csak visszavonulót fújt. 1 év alatt kb 2-3 hetente előjön 3-4 napra. Ilyenkor borsószem nagyságúan kitapintható, diszkomfort érzést okozó dudor jelentkezik a záróizomtól balra kb 2 cm-re amit bőr fed, és a kissé kellemetlen feszítő érzéssel jár, de nincs hőemelkedés, váladékozás, vérzés, szívárgás stb. Ezzel el is voltam idáig (2016. március) mikor is ismét bedurrant, és nem elégedett meg a feltelléssel, hanem a börön át a végbélnyílás mellet 2 cm re a szokott helyén a felszínre tört (előtte gombostűfejnyire bekékült). Kinyomkodtam. Időpontot kértem szakrendelésre. Múlt hét pénteken (03.18) voltam, ahol is szondázással (aztak...,va!)végbélsipolyt (leánykori nevén komplet fistula) diagnosztizáltak. A doki 1 napos műtétet javasolt (ami 3 nap kórházzal jár {1nap befekszek,2 nap műtét, 3 nap hazamehetek}). a műtét során elaltatnak és valami gumigyűrüt vezetnek be, ami 5-7 nap alatt vágja át a járatot és távozik. Pénteken (03.25) megyek végbéltükrüzésre hogy többet tudjunk, és május elején műtene.
Szerintetek?
A mai nap délelőttjét rászántam a témára, így akadtam a honlapra is. Átolvastam vagy 10 oldalnyi hozzászólást, és hát van itt szomorú mtapasztalat ios.
Amit tudni szeretnék:
Belemenjek a műtétbe, kockáztatva a mellékhatásokat (széklettartási gondok, fertőzés fájdalom, záróizom átvágása stb.) ha a jelenlegi állapot 2-3 hetente 2-3-4 nap kitapintható dudorral jár, vérzés, fájdalom, láz, váladék, genny stb nélkül?
Olvasom, hogy elvileg jobb nem igen lessz. Ezzel ki is egyeznék, ha tudnám, hogy rosszabb sem (további járatok, rák stb.). Szerintetek?
Na erre varjatok gombot.

Nincs jelen

 

#1405 2016-03-21 21:15

River2
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Ja és bocs, amit kihagytam:
Nem vagyok Chron beteg (vagy legalábis nem tudok róla). Vígan élem életemet. Kétpofára tömöm a füstölt húst, az erőspaprikát. A 165 cm-es "mélységemhez" 85 kiló társul. Piálok (vörösbor, sör) de nem cigizek.
szóval, most mennyek műtétre, mert most még egyszrerűbb a dolgot megoldani, min t mondjuk 2-3 év múlva, amikor elszabadul, vagy hagyjam az egészet a bánatba, mert lehet hogy csak sza...abb lessz, ha hozzányúlnak. Más gyógymódok? Csak életmódváltást ne javasoljatok mert egy 43 éves ember már nem igen válltozik (tudjátok, kutyából szalonna).
Köszi az öszinte válaszokat. Én is az voltam.
River2

Nincs jelen

 

#1406 2016-04-15 15:28

rore
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Sipollyal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. 24 éves lány vagyok. Röviden annyi a történetem, hogy tavaly októberben lett egy végbéltályogom, ezt ambulánsan megnyitották aztán 4 napig jártam kötözésre és azt mondták, hogy ennyi volt és meggyógyultam. Sipolyról annyit mondtak, hogy ezt még nem lehet megmondani és inkább várjak minimum fél évet. Ezzel a válasszal nem igen elégedtem meg és a proktológiára kértem időpontot, de csak nagyon sokára tudtak adni, ezért elmentem egy magánklinikára egy proktológushoz idén Januárban, aki azt mondta, hogy egy behegedt sipolyom van, de ezzel nem kell semmit se csinálni meg egyébként is ez nem tűnik semmi komolynak, a végbélnyílás előtt teljesen elhal, ne aggódjak és hogy akkor menjek vissza ha váladékozik. Hát ez februárban meg is történt. Kinyílt a sipoly kb. 5 napra, éreztem azt a feszítő fájdalmat és összesen nagyjából 2 csepp vér jött belőle. (Ezt onnan tudom, hogy csak ennyi, hogy gézlappal leragasztottam) Visszamentem a proktológushoz és ő ekkor azt mondta, hogy ezt bizony meg kell műteni. Beledugott egy szondát és azt mondta, hogy pár centire bele megy, de nem megy végig és hogy a végbél felől be van záródva. Meg teljesen drámaian magyarázta nekem, hogy hát a szonda is bele ment, meg ki is lehet tapintani, hogy elmegy a végbélnyílásig a sipoly és ezt mindenféleképpen meg kell műteni. Én meg csak így néztem rá, magamban meg azt gondoltam, hogy egy hónappal ezelőtt meg azt magyarázta, hogy semmi komoly, meg el se megy a végbélnyílásig.  De időpontot csak júniusra tudott adni a műtétre, mert hogy nincs altató orvos itt Szegeden. Meg nem a magánklinikán csinálná, hanem a kórházban és csak pénzért, mert azt mondta, hogy ő csak fele fizetést kap a kórháztól, mert hogy a kórházban is ő a proktológus meg a magánklinikán is dolgozik. Itt gondoltam, azt, hogy neki az az érdeke, hogy megműtsön mert neki az pénz.
Kérdeztem tőle, hogy a záróizom mennyire fog sérülni. Erre azt mondta, hogy ezt nem lehet előre megmondani. Majd a műtét során derül ki. Meg röntgennel akarja megnézni a műtét előtt a sipolyt. De itt a fórumon meg mindenki MRI-ről beszél, hogy azzal szokták megnézni... És azt is mondta, hogy mivel bezárult a végbél felől, ezért ezt nehezebb lesz megműteni, de ne aggódjak, ha elsőre nem sikerül neki, akkor majd felküld Pestre valami sebészhez, aki másodszorra már biztos megtudja csinálni... De esküdözött, hogy nem fog inkontinenciát csinálni nekem. Hát én nem tudom... Akkor már szívesebben mennék Pestre, ahhoz a sebészhez aki biztosan megtudja csinálni... Még egyszer is nehéz lesz kifizetni azt a 100-130 ezret nemhogy kétszer.

Azóta időnkét kidudorodik, de nem nyílik ki, semmi nem jön belőle és feszítő fájdalom sincs és csak akkor sajog kicsit amikor megjön a menstruációm.

A kérdésem az lenne, hogy ezt tényleg meg kell műteni? Vagy meggyógyulhat magától? Azért gondoltam, hogy van erre némi esély, mert a végbél felől be van záródva és így a széklet nem tud bele menni és crohnom sincs. Vagy ez nem jelent semmit? Nem szívesen műttetném meg, mert nagyon félek a műtét lehetséges következményeitől mint pl. széklettartási problémák. Félek, hogy ha hagyom, hogy megműtsék, akkor csak rosszabb lesz utána. De ha ezt így hagyom és nem műttetem meg, akkor is rosszabbodni fog? Nagyon el vagyok már keseredve meg félek, hogy mi lesz velem. Ha tudnátok egy jó proktológust, sebészt ajánlani valahol már az is jó lenne, mert mindenképp szeretnék legalább még egy proktológussal konzultálni erről, mielőtt belevágok egy ilyen műtétbe csak nem tudom, hogy kihez érdemes menni.

Nincs jelen

 

#1407 2016-04-15 17:27

csumpimalac
Tag

Re: Sipoly, tályog...

sziasztok River2 meg rore. Én azt tudom mondani, ha ennyire bizonytalanok vagytok, akkor mindenképp egy tutira jó sebészt keressetek föl, és kérjétek ki a véleményét. Az orvost keresek topicban jó néhány szupi sebész neve meg van adva. Ott tudtok keresgélni.

Nincs jelen

 

#1408 2016-04-20 11:40

boonda
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Nekem lassan 9 éve volt a nagy műtétem,ami azt jelentette,hogy 7cm-re nyílt a sipoly a végbélnyílásba(előtte kívül nyirbálták hónapokig) .A zsinórt,túl gyorsan vágták át,ezért elég heges lett a végbél belül,plusz be is vérzett,ezért egy plusz műtétre is szükség volt.Szerencsére a végbélnyílás nem sérült.Három év múlva újra műteni kellett,kb. 2cm-re nyílt be,ekkor jöttek rá,hogy crohn-os vagyok(ekkor tükröztek első ízben "végig"). Most is azért írok,mert hat év "szünet" után,a másik oldalon is keletkezett egy 2cm fisztula,ami még nem érinti a végbelet(egyelőre),de a mostani proktológusom is megerősített abban,amiben én is hiszem,amíg elkerülhető a műtét,addig nem kell erőltetni(főleg crohn esetén).Amúgy az egészségügyben dolgozom...

Nincs jelen

 

#1409 2016-04-30 08:24

boonda
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

A mai orvostudomány azt mondja,a stessznek,a pániknak semmi köze a crohn-hoz.Autoimmun betegség FTM.
Én 23 éve vagyok "pánik" beteg,akkor semmi köze nincs ehhez...(saját vélemény)

Nincs jelen

 

#1410 2016-04-30 11:51

flydomi
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Bocs sracok,en nem hiszem,h a stressz okozna ilyen betegseget.
Foleg nem egy 2-3 honapos csecsemonel.
Sajnos konnyu mindent a stresszre fogni adig,amig az okat nem talaljak.

Nincs jelen

 

#1411 2016-07-06 20:30

Jokerka
Tag

Re: Sipoly, tályog...

sziasztok Kedves sorstársaim! Először is sajnálom ami veletek történt borzaszó történeteket olvastam itt sajnálom ,de azota már mindenki remélem rendben van. Sajnos nálam is előjött ez a probléma. Egy aranyérrel kezdődőtt minden a sok orvosi vizsgálat pontosan 4 sebész soktor viszgálta ezt az aranyeret a szép vastag ujjaikal aminek az eredménye egy jo kis 6mm es végbélrepedés. Na jó oké ezt is tul éltem nagy nehezen ez után nos vajon mi ? Egy tályog, felvágták altalásban de én már másnap éreztem hogy itt valami nem lesz rendben eltelt egy honap a fájdalom hol elmult hol fokozodott végülis ennek eredménye a mütét után egy honappal egy ujjab tályog. Jó oké azt is feltárták kipucolták kezelték és most hogy el telt 4 hét a napokban nagyon megduzzadt az első tályogfeltárásomnak a sebhelye a sebészem azt mondta ez sipoly ami szondával átjárható jelenleg 3cm. Ebben az időszakban vagyok most már annyira elegem van ebből a fekbajból ráadásul katona vagyok a legroszab érzés ez számomra hogy nem tudom kihasználni a testem erejét borzasztóan megtört ez a betegség és tudom még közel sincs vége de nem baj akkor is erősebb vagyok. NOS KÉRDÉSEM AZ LENNE HOZZÁTOK OLVASTAM ITT NAGYON SOK MODSZERT SZERETNÉM ELKERÜLNI EZT  ASIPOLY MÜTÉTET. ITT AZ OLDALON OLVASTAM HOGY VALAKI ILLETVE VALAKIK ETTŐL A BIZONYOS KURÁTOL MEG GYOGUYLTAK NAPI 3SZOR MACSKAKAROM 2SZER 30 PERC KÖRÖMVIRÁG ÜLÖFÜRDÖ ÉS NAPI 1LITER KAMILAVIRÁG TEA NOS EZ VAJON TÉLLEG MÜKÖDHET? AZOK AKIKNEK MÜDÖKÖTT MEG KERESNÉNEK VAGY VÁLASZOLNÁNAK ITT MÉG BIOPTRON LÁMPÁVAL KEZDTEM EL KEZELNI DE UGY TÜDOM A MÜTÉT AZ OLYAN 50 % OS SZOVAL VAGY IGEN VAGY NEM TEHÁT ÉN ERRE NEM SZIVESEN FEKÜDNÉK KÉS ALÁ HOGY TALÁN JOBB LESZ BIZOM AZ ANYATERMÉSZET GYOGYSZEREIBEN ÉS AKINEK VAN VALAMI TAPASZTALATA AZ KÉREM IRJON KÉTSÉGBE MÁR NEM VAGYOK ESVE SZINTE MÁR ELFOGADTAM EZT A TÉNYT HOGY FENÉKFÁJDALOMMAL KELL ÉLJEK, HÁT  IGEN A FURCSA AZ LENNE HA NEM FÁJNA. MIELÖBI GYOGYULÁST KIVÁNOK MINDENKINEK

Nincs jelen

 

#1412 2016-07-11 00:17

Rigor
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Ezekkel a vajákolásokkal csak azt lehet elérni hogy még jobban bedurran a végére. Minél gyorsabban megműtik annál jobb. Az anyatermészet rendje szerint nekünk fájdalmas halálunk kéne hogy legyen, (természetes szelekció, igen...) úgyhogy én nem bíznám a gondjaira magamat. Egyszer egy tályog úgy bedurrant hogy pár órán belül képtelen lettem felállni, belázasodtam kórház stb.

De el lehet költeni előtte jó sok pénzt bizonyítottan marhaságokra (bioptron lámpa - nettó átverés). Meg reménykedni stb, de az a baj hogy amikor az ember úgy dönt hogy na jó, ez tűrhetetlen, vágjanak stb, elmegy orvoshoz és akkor elkezdenek mindenféle időpontokat adni . Tehát amikor már otthon oda jutsz hogy ezt így tovább nem mehet, akkor kiderül hogy de igen, még x hetet tűrnöd kell mire sorra kerülsz - persze ha közben súlyosbodik az állapotod akkor előrébb kerülsz de nem nagy öröm a súlyosabb beavatkozás mint egy enyhébb még időben.

Nincs jelen

 

#1413 2016-09-20 12:20

wendor
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Megpróbálom röviden összefoglalni a problémámat. 2010-ben műtöttek meg Veszprémben ahol a vastagbél nagy része eltávolításra került. Tavalyig semmi bajom nem volt, amig ki nem derült hogy elég kemény anémiám van, ezért kaptam vért és rendeződött a vérképem majd most ebben az évben, nyáron megint elromlott a vérképem így megint kellett kapjak vért és a CT kimutatott egy tályogot a bal fenekemben, amit fel kellett tárni ami meg is történt, szépen gyógyult a seb, de aztán megint pár hétre rá rossz lett a vérképem. Így megint befeküdtem a kórházba ahol kaptam vért, b12-t meg mindenféle más kezelést és voltak vizsgálatok is ahol kiderült hogy van egy komoly bélszűkűletem, ami ki is lett tágítva sebész által aki így megtudta nézni a pouch-ot ami rendben van de onnan indul egy fisztulajárat ami a felvágott sebemben végződik és a sebész szerint nem fog begógyulni ezért ideiglenesen ki kéne kötni a belet sztómára, amit nem akarok, és helyette más megoldást keresek.

Tudna nekem valaki ajánlani valami olyan megoldást/sebészt aki ezt a fisztulát meg tudja csinálni másképp? Mert olvastam más megoldásokról (gumikötés, fonallal elkötés, lézeres kezelés stb...) és szerintem ezek közül valamelyik jó lehet de nem tudom melyik és hol. Ez a fisztula miatt a belgyógyász nem hajlandó adni a biológiai kezelést szóval ezért kéne nekem valami olyan megoldás ami ezt lezárná és megszüntetné.

Nincs jelen

 

#1414 2016-11-04 13:25

gotza
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Dr Lestár Béla mobilszámát tudná valaki?
Nagyon megköszönném, nem ad idopontot új betegnek. Így a belgyógyászom megpróbálná felhívni. Ezt tanácsolta az asszisztense, de számot nem tud adni.

Nincs jelen

 

#1415 2016-11-05 07:09

martika
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Nem akarlak elkeseríteni de ez nehéz ügy lesz;  évek óta  ez van.

Nincs jelen

 

#1416 2016-11-07 14:57

én
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Gotza, a Tanár úr mobilszámát az asszisztense nem fogja kiadni. Viszont, ha onnan van a gasztrósod, akkor fel tudják vele venni a kapcsolatot.

Nincs jelen

 

#1417 2016-11-08 10:15

sugi
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok.
Nagyon rég jártam erre.Szerencsére azert mert kb.5 éve tünetmentes vagyok.
Most azért jelentkeztem mert döntés elött állok.
Utoljàra amikor aktiv volt a Crohnom hüvelyisipolyom is volt amit Pentassa ès Imurán párositásával bezárult.
Volt 3 terhességem ami 10 hétig bezárolag elment.
Ezen idő alatt azt mondta nekem egy nőgyogyász hogy egy újabb hüvelysipoly kialakulásának lehetősége miatt ha szülök akkor császárral kell.
Most szerencsésen 15 hetes várandos vagyok.Medöségi centrum egy remek orvosa közreműködésével sikerül.
Viszon ez az orvos csak császármetszéses műtéteket végez sima szülést nem.Mondtam neki az elejen a sipolyt de az ő véleménye hogy ez nem feltétlen akadály.
A neten probáltam utána nézni mik a lehetőségek,de sikertelenűl.
És a dillema az hogy ragazkodja e a jelenlegi dokihoz ès a mindenképpen császárhoz vagy az ő ajánlásával intézett másik nőgyigyászt vállaszam?
És egyáltalán van e valakinek hasonló sipolyos várandos tapasztalata?
Válaszokat köszönöm előre is.

Nincs jelen

 

#1418 2016-11-16 13:21

Lelle
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Szia sugi,

Nekem ugyan nem volt sipolyom (colitises vagyok), és az első szülésem hüvelyi, a második császáros volt. Annyit tudok mondani, hogy nekem iszonyat repedések keletkeztek mind a hüvelyemben, és sérült a végbelem is a rendes szülés alatt, kb. fél évbe telt, mire nem fájt már "belül", a hüvelyem, és még fél évbe, mire a végbelem is rendbe jött.

Másodjára császárom volt, és bár többet nem szülök már, de az tuti, hogy a két tapasztalat után már csak császárral tenném.
Szerintem sérülékenyebb a hüvelyed a korábbi sipolyból kifolyólag, én nem kockáztatnám meg a helyedben a sérülését.

Szerkesztette: Lelle (2016-11-16 13:22)

Nincs jelen

 

#1419 2016-11-20 18:05

gashoney
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok,37 eves vagyok 3 es fel eve mutottek talyoggal,amit szerintem 2 evig novesztettem meg be nem durrant...nem mert igy volt kedvem hanem mert kulombozo orvosok ra legyintettek hogy az csak egy mirigy es naivan vartam a csodat ...Erdelyben elek ,sosem voltam beteges gyerekkori betegsegeket se kaptam el...Egeszsegesen igyekszem taplalkozni..Lenyeg a lenyeg surgossegerire kerultem hirtelen magas lazzal egy bedurrant hirtelen eleg nagyra nott talyoggal amit gyorsan meg is mutottek.A szurkalas es az altatas nem volt epp annyira veszes mint ami utanna kovetkezett ugye az ureget kitakaritjak es tele tomkodik steril gezzel ami szepen beleragad majd vizitnel kirangatjak  ami ugy tud fajni hogy ...senkinek sem kivanom...pedig nem vagyok kenyes fajta....ezt a muveletet hetekig isetelik kb 2szer egy heten es ha veletlen a gez felett osszeforr a husi akkor semmi erzestelenites nelkul kicsipik felnyisszantsak,az is csuda jo volt...Mondhatom jo orvoshoz kerultem egy nagyon jo hiru sebesz aki nem penz hajhasz es nem mut meg csak azert hogy tele legyen a zsebe ...nallunk ugy hivjak a szegenyek orvosa,senkitol sem vesz el halapenzt!Igen van ilyen...lelkiismeretes nagy nevu jo sebesz egyetlen bibivel nagyon szigoru es egyaltalan nem bobeszedu,olyannyira nem hogy meg a papiromat nem lattam konkretan nem is tudtam mivel vagyok beteg...majd persze neten lettem okosabb ezet is jok az ilyen forumok.Ok a kegyetlen muteten tul estem eltelt az ido mikor a doki mar azt mondta nem kell tobbet jonnom...de a talyog csak levelt budos gennyes folyas minden nap ami azert bevallom az eletminosegemet jelentosen rontotta ezert visszamentem a dokihoz aki azt mondta hogy oruljek annak is hogy igy vagyok egy masik mutet kockazatos es inkontinenciat okozhat az en esetemben.Elkeseredve sorsomon felerestem tobb orvost aki bar ok megmut jelentos osszegert garanciat nem valaltak hogy nem lesznek szeklet visszatartasi problemaim ujabb mutet miatt es mivel akkor meg csak 33eves voltam ugy dontottem bar nehez igy elnem inkabb maradok igy.Eljatszadoztam vele 3 es fel evig meg a talyogom spontan bezarodott es en azt hittem milyen jol jartam de ra 2 honapra ujra bedurrant ujra az orvosomnal kotottem ki.Az orvosom letolt hogy miert nem jottem hamarabb hogy a sipolyt mutsuk meg ami keletkezett de nem akartam belemenni hogy akkoriban ezt o nem javasolta...vele valahogy nem is lehet szajalni.Azt mondta ket mutet kell egy az uj talyog feltarasara tisztisara es nehany honap mulva a sipoly mutetet kell megcsinalni...Ketsegbeesesemben hogy ne legyen annyi mutetem a termeszetes gyogymodhoz fordultam hatha megnyilik es kifakad a talyogom ha felpuhitom a bort es legalabb egy mutetet meguszok...Es igen kb 10 nap alatt a sok borogatastol ami valtakozo volt,paradicsom,liliom level kenyer meg minden ilyesmivel valo parakotes segitsegevel.Megkonnyebultem de tudtam muteni ugyis kell.Az orvos kozolte igy hogy kinyilt marad 1 mutet ami meg is tortent ma engetek ki a korhazbol,de mivel olyan nagyon bobeszedu nem tudtam oszinten meik modszerrel fog muteni most kozolte hogy cerna van bennem es ez kell atvagja a zarizmokat lassan ,viszont rettenetesen felek mert ugy olvastam hogy ez bizonyos szalekban veszejes es zaroizom zavart inkontinenciat is okozhat.DE igazan nem volt valasztasom mert nem ertettem konkretan amit neekem elotte eloadott.Van itt olyan akinek sikeres lett a mutete ameik fonalazcva volt?A mutet utan azt is kozolte velem hogy semmi se garantalt lehet holnap elojon 3 talyog eletem folyaman meg nagyon sokszor lehetek mutve...remek kilatasok...Viszont talyogosoknak uzenem,a melettem levo agyon volt egy eteg akinek 11 eve volt talyogja amit ki is tisztitottak es mivel nem volt csatlakozva a vegbelhez 11 evig tunetmentes volt egeszen mostanaig,van ilyen is de szerintem ritka...de olyan embert is ismerek akinek a sipolyok mindenfele felfutnak,velem egy idos es sipolya van a mehebe a hasaba vegbelebe egesz Ausztriaig elment egy professzorhoz hogy megmutsek kivezettek egy idore a szekletet az oldalan megsincs mai napig sem jol ...visszakerult az orvosomhoz es betegesen eli az eletet...Mindenesetre meggyozodesem hogy imunrendszeri betegseg erre nagyon kell vigyazni es ha esetleg most meguszom komolyabb maradando problemak nelkul mindenkeppen az immunrendszeremet erositeni fogom megelozes keppen,clonos nem vagyok ...Minden tapasztalatomat idonkent megirom,hatha valamiben tudok vilagos kepet alkotni vagy tanulsagkent pelda lenni.Gyogyulast kivanok mindenkinek !Meg nem adom fel remenykedek egy hosszu tunetmentes idoszakban

Nincs jelen

 

#1420 2016-11-23 20:45

gashoney
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Ujra en ,ugy dontottem leirok minden kicsi tapasztalatot ,mivel nekem borzaszto nagy segitseg volt mintden ifo a netrol,lehet majd engem is olvas valaki...Ma voltam eloszor Sipoly mutet utan madzag megszoritason...Hat....En egy eros nonek tartom magamat,nem egy vinnyogosnak,de elkapott a siras,es az egesz testem remegett,megereztem hogy a frissen mutott husimba beleszoritsa a fonalat..sirdogalva jottem ki es ilyenkor arra gondolok miert ennyi szenvedes ...??Megkedeztem,maradhat e fent inkontineca?Az orvos erre azt mondta remenykedjunk hogy nem...mondom mikor fog eldolni mennyi ido ez az egesz?Erre azt mondta lehet 2-3 honap de lehet 6 is..mindenkinel mas az en szervezetemtol fugg...:(

Nincs jelen

 

#1421 2017-03-08 00:43

gashoni
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Ujra en vagyok a rendszer valamiert nem engedett be igyhat hasonlo nevvel ujraregistraltam.Szoval irom a tapasztalataimat,ugye fonalas mutetem volt,a fonal 2 szer let meghuzva majd kiesett,gyogyulast vartam,nagyon levezett ezert eleg elkeserito volt a varakozas ,hetenkenti control a dokinal...Nehezen letelt a 3 ho,ugyereztem begyogyultam ezt a doki is megerositette,bar kozlom a zaroizmom nem a regi ,de a szekletet meg tudom  tartan...Viszont ra egy hetre hogy letelt a 3honap ujra kijott a tajog igyhat hiaba volt az egesz kinlodas semmit se ert cask van egy 7cm vastag hegem a fenekemen kinlodtam par honapot es a zariozmom se a regi es ugyanott vagyok ahol elindultam...Most dunszt koteseket teszek ra egyszer sikerult igy megnyitnom hatha szerencsem lessz es nem kell vagjanak,mert most idegileg nem viselnem jol,laz nincs antibigyot szedek es varok...

Nincs jelen

 

#1422 2017-03-13 16:09

sitya25
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Nakérem!
Lassan egy éve műtöttek vagyis feltárták a 10 cm-es végbél tályogomat elég közel a záróizomnál.
A sebészem 4 hónapig igazából nem csinált vele semmit csak hetente tamponálta és ennyi se gyógyszer se semmi.Elmentem egy másik sebészhez aki megtükröztetett kiderült Chron gyanús vagyok de még 1 év elteltével is csak gyanús vagyok minden orvosnál mivel a leleteim gyanús értékeket adnak számukra.
Naszóval júliusban felvágták tisztították és máig még mindig váladékozik a seb.Összeköttetésben nincs a béllel mert meg is tükröztek szval ez kizárva.Kivágást nem mernek mivel közel van a záróizom és én sem nagyon engedném.
4 hónap elteltével kezdett egy másik orvos gyógyszeres kezelésbe azóta is szedtem annyi félét számolni sem tudom de nem akar múlni a váladékozás 8 hónapjára sem.Most éppen ilyen gomba készitményeket iszok hátha vmi hatás elérhető lesz.De minden csak reménykedés 8 hónapja.
Volt valakinek hasonló vagy már gyógyult-e valakinek meg vagy mit javasolna aki már átesett rajta.
Köszönöm előre is.........

Nincs jelen

 

#1423 2017-03-15 11:01

gashoni
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Ujra itt...szoval parakotessel probalkoztam a talyog ellen es rengeteg furdovel,ugye ereztem hogy a talyog tartalma vandorol hol picit jobra hol picit balra kereste a gyenge pontot a kitoresi lehetoseget...kicsit se volt izgi...mivel a gyenge pont szerintem az  let ahol utoljara forrtam ossze a mutet utan az a bel szerintem ott ujra atszakitotta(ugy is erzem) es arra sikerult urulnie...oszinten orulok neki mert minden mutettol rettegek feltem a zaroizmocskam es nem szivesen engenek ott senkit vagdosni ha nem muszaj.Viszont elkezdtem ujra inni a gyombert mivel ugye nekem 3 evig sipolyom volt (vagy 3 fel) mar nem is tudom pontosan,az egy taLyog megnyitasa utan maradt fent es akkor meg a doki nem javasolta a sipoly kimetszeset.Megemliten nekem a talyogon es a pufadsagon kivul mas tunetem nem volt illetve volt az eros terd fajas reuma izuleti fajdalom vagy minek mondjam,nem fogytam nem ment a hasam,ezert kb mikor a sipolyom 2 eves volt,es eros terd fajdalmam volt keresgeltem hogy milyen termeszetes gyulladas csokkentot tudnak  talalni e reumamra igy talaltam meg a gyombert es elkezdtem rendszeresen iszogatni es azt vettem par honapra ra eszre hogy bezarult teljesen a sipolyom es egyszer cask mar nem volt...orultem magamnak, fajdalom es sipol nem volt abbahagytam a gyomber ivast ,hanyagsagbol vagy mert utalom az izet...par honapra ra nem voltam elovigyazatos es nyaralni mentem es reggeltol estig kepes voltam a napon ulni ami ugye nem tesz jot az ilyen betegsegre hajlamos embereknek.Mar a nyaralason nem voltam jol,es elojott a terdfajas (akkor azt hittem a hideg viztol)mara mar megokosodtam es tudom hogy ez a betegseg velejaroja.Ugye ujra talyog amit parakotessel a felszinre tort,es utanna let a sipoly mutetem...most azt mondtam hogy ujra innom kell a gyombert ha tetszik ha nem plusz idonkenti kurat csinalok,7 hetig iszom most a diofalevel teat,es ugy halottam a hanuka mezt is erdemes kiprobalni azt meg nem szereztem be.Tudom hogy ezek nem gyogyitanak meg,de ha egy hosszabb idore tunet mentesitenek nekem mar megerte...es ugye a sipolyom is vegul is zarodott es ha nem megyek akkor a borzaszto meleg napsutesre talan meg jol lettem volna egy darabig.Nem tudom tenyleg segit e kicsit de be fogok szamolni a dolgokrol.

Nincs jelen

 

#1424 2017-03-15 19:14

sassylin
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!

Most regisztráltam ide, mivel most kissé gondban vagyok. 20 éves lettem (colitis-es) , így doktort fogok váltani, a Honvéd kórházba való továbbirányítással. (Valakinek van ajánlása, ki jó doktor ott?)

Ami a kérdésem: Milyen kedvezmények járnak nekem, mint felnőtt (nappali egyetemista). Az emelt családi pótlék már lejárt, és a kormányablakban azt mondta az ezért felelős nő, hogy nekem mint tartós beteg, felnőtt korú egyetemistának már nem jár ez. A 90%-os kártyám most nyáron jár le, azt pedig a családi után kapom. Akkor most mindkettőt elvesztettem? Mint nappali tagozatos, nem dolgozó személy, ez erősen kivenne a családi kasszából. Mindent elvesztettem a felnőttkorúsággal?
Nektek mi a tapasztalatotok, veletek hogy volt ez?

Nincs jelen

 

#1425 2017-04-02 12:31

cilike001
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok!
Volt már valaki, akinek a végbélsipolyát úgy kezelték, hogy egy csövet vetettek bele? Nekem azon keresztül kellett mosni. 3 hét után vették ki. elméletileg a cső után maradó járat magától össze fog húzódni.
Valaki valami biztatót tud mondani? :) Már 2 éve szenvedek vele, ez volt a harmadik műtét, és már nem is számolom hányszor vágták fel :(

Nincs jelen

 

#1426 2017-04-24 16:12

barnatizi
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Üdv!

Egy hete volt egy sipolyműtétem, amely során még két külső aranyér is gyógyításra került. érdeklődnék a gyógyulási idővel kapcsolatosan van-e valakinek tapasztalata? Valahol azt olvastam, hogy 4-6 hét a sipoly gyógyulási ideje.
Kérdeztem azt orvost, hogy mi a további teendőm. Azt mondta nem kell sem kenőcs, sem gyulladáscsökkentő, semmi sem, csak minden székelés után egyelőre zuhanyozzam le a kérdéses területet. Illetve ügyeljek, hogy ne legyen kemény a széklet. Nos a mai napon kicsit "nyomnom" kellett székelés közben és vérzett valamelyik seb "nem tudom az aranyér vagy a sipoly sebe". Természetesen lezuhanyoztam, amely során szintén kis vért mostam le.
Természetes lenne, hogy még vérzik a seb? Tehát egy hete volt a műtét, a helye időnként még fájdogál, viszket. Gondolom gyógyul és húzódik össze a seb. Próbálom széklethígítót használni (nekem a Hunyadi gyógyvíz vált be), de nem mindig sikerül természetesen tökéletesen "felhígítani" a dolgot. Ilyenkor még természetes a vérzés? Felmaródik a seb? Mindig használok ilyenkor betadint, bár a doki azt mondta az sem kell, ne irritáljam a sebet.

Nincs jelen

 

#1427 2017-05-03 09:17

Depe
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok, 2017.04.29-én műtöttek perianális tályoggal, amelynél már sipoly járat is keletkezett. Jelenleg tisztul a sipoly járat, melybe a doktor úr gumicsíkot is elhelyezett, hogy ne tudjon össze záródni. A zsinórt átfűzte a végbél nyílásomon is. Végleges megoldásként azt szeretné a doktor úr, ha fonalazási eljárással megszüntetné a sipoly járatot. (Két hét múlva!) Ennek utána olvastam és nagyon félek tőle, hiszen nagy az esélye, hogy ezzel a művelettel a záróizmom is véglegesen megsérülne. Ha esetleg valaki járt már hasonló cipőben írja már meg a tapasztalatait, lenne-e értelme ennek fizikailag kitenni magam. Több lehetséges megoldást olvastam már természetesen nem TB által finanszírozottat. (Fibrin ragasztó, Sipoly dugó, tartós fonal drenázs) A Hippocrates módszer azaz a fonallal való átvágást majdnem kizártam. A problémám visszatérő, mivel 2013. augusztusában anorectális tályogra, 2015. szeptemberében periproctalis tályogra, 2017. februárjában szintén periproctalis tályogra műtöttek. A problémám végleges megoldásaként szeretnék felkeresni a módszerek miatt egy olyan budapesti magánorvost, aki tudna segíteni. A Proctoline nevű oldalt találtam meg, ami elsőre választhatónak tűnik, illetve a másik a Róbert Kórház. Mivel ismerősi körben senki sem szenved ezen problémáktól így nem tudom kihez tudnék fordulni. Aki járt már az említett helyeken, jó tapasztalatai vannak, sikeres műtéten van túl, az írjon már pár bátorító szót. Nagyon el vagyok keseredve. Köszönöm előre is mindenkinek!

Nincs jelen

 

#1428 2017-05-03 11:09

Depe
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Szia engem 2013-ban és 2015-ben is a Honvéd Kórházban műtött Dr. Horváth László. 2017-ben szintén a Honvéd Kórházban műtött Dr. Kuglis Dalma és néhány hónap múlva Dr. Aracsi Balázs. Az utóbbi kettő orvost lelkiismeretességük és kedvességük miatt csak ajánlani tudom mindenkinek.

Nincs jelen

 

#1429 2017-06-06 17:23

sitya25
Tag

Re: Sipoly, tályog...

én már 1 éve szenvedek nyitott sipollyal és májusban fonalazták be a járatot....4-6 hétmulva kellene javuló tendenciát mutatnia....minden orvos a türelemre és az egészséges életmódot nyomja amely kis mértékben igaz...nálam a gyulladás mértéke jelentősen csökkent a napi sporttal(futás,kocogás kis átmozgató kondi csak napi szinten legyen vmi mozgás)
ne stresszelj rá a betegségre mert mégroszabb lesz felejtsd el és türelem...
Magán Klinikák:
Ars Medica Lézerklinika Budapest
Kardirex Győr
és a legkifejletebb kutatások,bio kezelések a Pécsi kórházban található..

Nincs jelen

 

#1430 2017-08-08 00:57

Renika
Tag

Re: Sipoly, tályog...

Sziasztok,
1 éve életmódot váltottam,mert mindig molett voltam,de már nagyon rosszul éreztem magam a bőrömben,120gr os szénhidrátdiétával,napi 6szori étkezéssel fél év alatt fogytam 12 kg.Közben pajzsmirigy vizsgálatra küldtek,mert a körzeti orvos szerint látható jelei voltak a gyulladásnak,de megállapították,hogy a pajzsmirigyem rendeben van,viszont inzulinrezisztenciám van.Mivel az egekben volt a homa indexem Meforalt kaptam és folytattam a diétát...vagyis azóta életmódot-semmi cukor,csak durumtészta, csak durumkenyér,néha bulgur,kevés basmati rizs,krumli nem,tejtermékek nem,minimális gyümöcs,sovány húsok,zöldségek ...eleinte nem volt gond,de a 3.hónap után elkezdett hasmenésem lenni,az orvos szerint a meforaltól,lecsrélte a gyógyszert Merckformin retard-ra,amit májusban kezdtem szedni,hasmenésem megszünt,addigra 24kg fogytam összesen egy év alatt,havi 2kg,ami szerintem normális-jelzem most 75-76 kg vagyok,tehát nem vékony!!de régen éreztem magam ennyire jól,elmúltak a migrénes rohamaim,a szédülések,jobbkedvü ember lettem...
május végén  hirtelen fájdalmaim lettek a végbelemben,,vérzésem nem volt,kiderült tályogom van, feltárták,tisztogatták,de sipoly lett belőle,vastagbéltükrözésre küldtek,ahol crohn gyanút állapítottak meg,a szövettan szerint nincsenek specifikus jelek,nincsenek granulomák sem,de a tükrözéssel egybevéve legnagyobb valószínüséggel Crohn beteg vagyok.Az orvosom biológiai kezelést javasol,jelzem eddig-2hónapja csak antibiotikumokat és 2hétig,míg a szövettanra vártam 2x1g Pentasát szedtem,most azt mondta már nem kell szedni egyiket sem,majd a biológiai kezelés lesz...hogy melyik azt nem tudom és azt sem,hogy mikortól,mert ahogy olvastam kell előtte még egy csomó vizsgálat.Hasi fájdalmaim nincsenek,napi 1x max 2szer van székletem-normális,vér és nyák mentes.Szerintetek mire számítsak? a biológiai kezelés segít a sipolyon,vagy müttesem meg ? 
IR+Crohn+sipoly?? van ilyen valakinek rajtam kívül?
diéta? hát amit az egyikre ajánlanak,azt a másik miatt nem lehet...de én egyelőre,mivel panaszaim nincsenek a sipolyt kellemetlenségét levéve,azt eszem,amit kívánok,persze maradt a napi 5-6 adag és a bizonyos ételmentességek...szinte mindent elolvastam már itt,de azért várom a jótanácsaitokat...és köszönöm

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB