Közlemény

Kedves Látogatók! Az IBD fórum 2018. június elejétől "csak olvasható" módban fut tovább.
Új regisztrációk és hozzászólások nem hozhatók létre. Megértéseteket köszönjük!

#1901 2017-01-15 13:06

QpaK
Tag

Re: Alternatív módszerek

Rigor ez egy módosított germán medicina szerűség lesz, az általad találóan megfogalmazott álbölcsességekkel fűszerezve. Otthoni saját terápia közhelyekkel tarkítva. Nem kell tudni erről többet! Nyilván azért sem publikus, mert az általuk gondolt lelki megrázkódtatás és katarzis személyes infók.

Nincs jelen

 

#1902 2017-02-20 12:20

atesz62
Tag

Re: Alternatív módszerek

Üdvölök mindenkit!

   Mi a véleményetek az úgynevezett Biológiai kezelésről cróhnbegség kezelésében? Van valakinek esetleg már erről tapasztalata. 15 éve vastagbél crohnos vagyok. Vastagbél szűkületekkel. Már antibiotikumos, medrolos, Imurános kezelések nem sokáig hatásosak nálam. Időnként keményen be erősít a vastagbél gyulladás és ilyenkor eléggé leépülök. Tudtok jó orvost is esetleg aki ilyet alkalmaz.

Nincs jelen

 

#1903 2017-08-19 10:28

Endre2
Tag

Re: Alternatív módszerek

Tudnal elerhetoseget adni mi ez a modszer?

Nincs jelen

 

#1904 2017-08-19 10:41

Endre2
Tag

Re: Alternatív módszerek

Fontosak a gyogyszerek akarmennyire utslom engem medrol huzott ki tobbszor a kakabol. De en ugy latom h gyogxszerekkel nem lehet hosszu ideig huzni.
Egy ido utan mindegxik elveszti a hatasukat. Es akkor mi marad?
Mutet slusz plasz..
Ha nem igy van sorry...en ezt latom.
Szerintem tobb ilyen kene akik leirjsk mit hoztak el nekik az ideiglenes sikert. Azt nem ertem h ezt a sok beszamolot dokik miert nem hasznaljak fel?
Kimutatnak h 10 emberbol egynek hasznal. Lehet hogy kesobb tobb kovetkeztetest lehetne levonni h csak ekkor es ekkor hasznal az embernek.miert kell ez ellen ágalni, miert nem lehet ezeket egy szinten kezelni gyogxszerrel.
Mert bocs csomo kulfoldo forumon olvsdtam h utifumag segitsegevel mennyien kezelik magukat eredmenyesen.
Ilyen szerekkel mierr nem csinalnak kettos vak kiserleteket?
Arra bezzeg osztondijjas kutatast indtanak hogy biolofia terapia miert veszti el egy ido utan a hatasat.
Errol ennyit. Mindenhol nagy penz van..gyogyszeriparba lenyegesen nagyobb.

Nincs jelen

 

#1905 2017-08-19 11:38

QpaK
Tag

Re: Alternatív módszerek

Endre2

"De en ugy latom h gyogxszerekkel nem lehet hosszu ideig huzni."
Sajnos alternatív módszerekkel meg még addig sem :(

"nem ertem h ezt a sok beszamolot dokik miert nem hasznaljak fel?"
Mert ezek a beszámolók nem hitelesek és ezért nem vehetők komolyan.

"Ilyen szerekkel mierr nem csinalnak kettos vak kiserleteket?
Arra bezzeg osztondijjas kutatast indtanak hogy biolofia terapia miert veszti el egy ido utan a hatasat."
Mert nem az ő dolguk. Mindig a termék forgalmazójának kell bizonyítani a terméke hatékonyságát. Ez azért nem történik meg, mert pontosan tudják, hogy nem hatékony, és ha akarnák sem tudnák bizonyítani. Így aztán marad a minden bizonyíték és hatás nélküli baromság, aka "Veszteni valód nincs, ártani nem árt! Próbáld ki és vagy használ vagy nem! :D.

Ezzel meg az a baj, hogy ilyen alapon mindent el lehet adni.
Csak egy szót fogok helyettesíteni: "Próbáld ki az aloe verát, sokaknak használ, mellékhatása nincs, lehet neked is segíteni fog. A szomszédom lánya Crohn beteg, ő jobban lett tőle.
Próbáld ki a rózsaszín plüsmackót, sokaknak használ, mellékhatása nincs, lehet neked is segíteni fog. A szomszédom lánya Crohn beteg, ő jobban lett tőle." - A gyógyulási esélyeid ugyanakkorák.

Esetleg ha nem javulsz mondanak pár közhelyt, hogy minden fejben dől el, ezért fontos hogy higgyél benne és a gyógyulásodban akkor működni fog! Mert minden betegség lelki eredetű... :(

Kiscsit más lapra tartoznak a gyógynövények és ezek kivanatai, mert ezekkel ártani is tudsz magadnak. Nem mellesleg keveredhetnek a gyógyszerekkel is.

Bírom, hogy hosszú leírásokat költenek arról hogyan működik, majd apróbetűs részben leírják, hogy nem működik - így fedve magukat az esetleges pereskedéstől. :)

Szerkesztette: QpaK (2017-08-19 11:57)

Nincs jelen

 

#1906 2017-08-19 15:00

Endre2
Tag

Re: Alternatív módszerek

Nem ertek egyet abban hogy semmilyen alternativ cucc sem hasznal semmit. Teljesen egyertlmu leirasok vannak ra.
Masredzt meg mi az higy orvosok tudjak h nem mukodnek. Honnan? Az egesz betegsegrol alig tudnak vmit. Honnan tudnak mi mukodik es mi nem. Alairom lehet csak bizonyos ideig bizonyos embereknek. De erre is lehetne mutatokat gyujteni mikor mukodhet ez az amaz. Mert vannak valos gyogyulasok  tunenetmentessegek gxogyszer nelkul.
Ha mar itt rartunk te hogy vagy? :) latom pancolitised van. Megkerdezhetem milyen gyogyszersket szedsz. Nekem pancol van es a dokim mutettel ilyestget ...nem verzek. De hasmenes van. En inflectrat kapok. Most epp tudogyulladasom lett tole :)

Szerkesztette: Endre2 (2017-08-19 15:01)

Nincs jelen

 

#1907 2017-08-19 16:29

atesz62
Tag

Re: Alternatív módszerek

Nekem is 15 éve van vastagbél crohn betegségem.  Többször szedtek le polipokat 50-55 cm-nél ez idő alatt.
eddig 2 komolyabb vissza esésem volt. Medrol-antibiotikum szokott rendben hozni. Eddig legalább is. 3-4 évig szedtem
Imurant. Utána 1 év szünet. Majd visszaesés tavaly. Akkor újra medrol kúra. Közben persze mellette még Pentasa napi 3x 1000 mg megy.
  Viszont legutóbb már tavasszal vastagbélnél 50 cm-en szűkület miatt már tükrözésnél eszköz nem ment tovább.
Sebészhez küldtek konzultációra. Párhuzamosan egy másik neves gasztros dokihoz is át mentem. Hasi CT is volt. Az és a szövettan is szerencsére negatív. Most tűrhetően vagyok. Időnként szűkületnél kisebb görcsök. Új dokim sebésszel konzultálva vissza állította Imurant. Csak kisebb dózisban mint először.  Azt mondták amíg nincsen komolyabb panaszom addig műtét elhalasztva. Persze azt is mondták figyeljek oda , nehogy bélelzáródásig várjak ki.
Tehát műtétet előbb utóbb tuti nem fogom elkerülni sajna!  Rendesen félek is tőle. Még soha nem volt komoly műtétem.
56 éves vagyok.  Látva évek alatt betegtársaim hová jutottak műtétek után, hát nem jók a tapasztalatok.
Ugyan úgy szinte visszaesés van mindenkinél. Plusz egyéb szövődmények , sztóma, életminőség jelentős romlása. Ezeket látom csak. 
  Próbáltam évek alatt sok alternatív dolgot. Aloavera gél, Varga gyógygomba/gastroanax/. Én nem tudom , hogy ezekkel mennyi időt nyertem így utólag. De tudni kell, hogy crohn betegség az egy olyan alattomos imun betegség, hogy ahány beteg annyi féle módon reagál szervezet ezekre a kiegészítőkre. Ami nekem esetleg kicsit használ, az lehet a másiknak pont a betegség fellángolását indítja be.
  Nekem ezek a tapasztalataim saját magamon és mások elmondása alapján a 15 év alatt.  Egyébként a placebó hatás
az nagyon sokat tud segíteni. Vagyis ha nagyon hiszünk abba amit még szedünk, az is már sokat segít nyugvó szinten tartani a betegséget.
   De szerintem a teljes gyógyulásról szóló elbeszéléseknek nem szabad hinni. Én is sok ilyet olvastam a világ minden szegletéből már. Előbb vagy utóbb náluk is visszaesés történ. és sajna sokan már nincsenek is közöttünk.
  Várom én is tapasztalataitokat!  Mert a remény hal meg mindég utoljára ! Ameddig csak lehet ki kell tartani műtét nélkül szerintem.

Nincs jelen

 

#1908 2017-08-19 16:31

QpaK
Tag

Re: Alternatív módszerek

Ez a forráskritikádon múlik. ;)
Teljesen egyértelmű az lenne, ha lenne legalább 1 dokumentált gyógyult eset, függetlenül a nyugati, vagy az alternatív gyógyászattól. Ez úgy értendő, hogy begyógyult az illető nyálkahártyája, nincsnek fekélyek, tökéletes a felszívódás/bélfelszín és nem esik vissza egy élet alatt mindenféle gyógyszer nélkül. Addig amíg ilyen nincs, ez városi legenda.
Mind megyei, mind régiós és országos szinteken folyamatosan monitorozzák a bélbetegeket és megy a konzultáció világ szinten. Ha a földön lenne EGYETLEN EGY!!! gyógyult eset, arról tudnánk. A gyógyult beteg pedig, nem keverendő össze azon szerencsésekkel, akik hosszan tünetmentesek és ennek okán leépíthetik a gyógyszereiket.
Honnnan tudnák mi működik mi nem?! Ez most komoly? Egy biológia terápia és egy csakra tisztítás egy szinten vannak? Esetleg a kineziológia kihoz egy fellángolásból, vagy elvérzel? Talán egy mágnes szalag helyettesítheti az immunszupresszánst? Laikuskánt is nem a válasz. Illetve attól, hogy nem készültek belőle kettős vak tesztek még nem következik, hogy hatékonyak lehetnének. Lévén, hogy az összetevőket vizsgálják és hatásmechanizmus nincs mögöttük - ergo nem is lehetnek hatékonyak.(homeopátia pl). A másik eset, hogy azért nem vizsgálják, mert nem lehet. Új nem létező természeti törvényeket találnak ki, amik nem mérhetőek. Ez egy ügyes trükk, hogy ne lehessen bebizonyítani, hogy átverés. Vannak akik így is hisznek benne, ezzel nincs bajom. Én rájuk úgy tekintek mint a hívőkre/vallásosokra. Semmi alapja, de ha nekik ez jó és megnyugtatja őket egy létező felsőbb hatalom/működő alternatív módszer léte, akkor csinálják. Támadásnak meg nem teszem ki magam, mert ha egy hívőnek a hitét megkérdőjelezed máglyán éget el. Nekem csak a hittérítőkkel van bajom... :D

Sajnálom, hogy tüdőgyulladásod lett. Ez önmagában is nagy falat, hát még nyomott immunrendszerrel, krónikus betegként. :(
Én most egész jól vagyok, köszi! Korábban sokszor volt aktív és kaptam remicade-et, meg humirát is, illetve rengeteg szteroidot. Engem is többször meg akartak műteni, de eddig sikerült megúszni. Jelenleg salofalkot szedek, medrolt (6mg) emosul-t, concort, illetve hetente kell egy namaxir-t. Utóbbit izületeimre kaptam, mert azok gyulladtak, de jó lett a hasamra is. Néha van egy kis vérzés, nagyon nehezen könnyebbülök meg és brutál puffad a hasam, de azért nagyjából rendben vagyok. A közérzetem jó, van étvágyam és nincsenek fájdalmaim, csak amikor a wc-n ülök. Ez többnyire napi 4-5 alkalom.

Szerkesztette: QpaK (2017-08-19 16:46)

Nincs jelen

 

#1909 2017-08-19 16:55

Endre2
Tag

Re: Alternatív módszerek

Annak orulok hogy jol vagy. En ugy tudtam humirat nem lehet colitisre adni. Hogy sikerult kilabalnod a nehez idoszakbol? Meddig kaptal remit mig hatott.
En sem termeszetgyogyaszatra meg samankodasra gondolok. De vmi relaxacios technika jol johet.
Viszont tenyleg nagyon sok ember van aki jelentos javulasrol szamolt be pl utifu hatasara. Iszonyat nagy penz van gyogyszergyartok reszerol ebben. Teljesen logikus h nem akarjak elterelni erre fele a vizsgalatokat.
Ismerosom minden heten beontest add maganak ..kimossa beleit igy tudott tunetmentes maradni tobb eve...
A dokik okosak mert elvegeztek egy nem konnyu iskolat de nem biztos h ugy nezik a te erdeked ahogy te magad elvarnad...ez vhol mai egeszsegugynel termeszetes is.
Egybkent minden alternativ szert lehet visgalni nezik ver eredmeny es a belet. Meg a samankodast is..es homeopatiat is.
Egyebkent meg gyogyszereknel se mukodik mind mindenkinek.
Az nem problema?
Jo egeszseget!

Nincs jelen

 

#1910 2017-08-19 17:43

QpaK
Tag

Re: Alternatív módszerek

A remicade-re allergiás voltam így rövid ideig kaptam csak. A humirát talán 2-3 évig és igen, adják colitisre is. A szteroid mellett mindig kiújult, ha lecsökkentettem. A biológiai egy ideig jó volt, de aztán egyre kevésbé. Utána erős izületi gyulladásom lett és arra kaptam metotrexátot. Azóta így jól/közepesen vagyok és már nem kapok biológiait.
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Az alternatív gyógyászat a természetgyógyászatból és sarlatásnságból áll, illetve a gyógynövényekből. Utóbbi rendelkezik tényleges hatással éppen ezért kell vele vigyázni, mert bekavarhat a gyógyszerekbe.
A táplálkozás, az életmódváltás, a stresszes helyzetek kerülése, és az, hogyan kezeled fejben a betegséget fontos szempont, de nem része az alternatív gyógyászatnak, hanem általános igazság. Ne idegeskedj, mert beindul a bélmozgás és ne egyél minden szart, mert megfájdul a pocakod. Kb Ennyi, erre mindenki magától rájön. Arra is, hogy a mozgás egészséges kiszellőzteted a fejedet, az úszás különösen hasznos, vagy akár a jógázás mint feszültség oldás. Ugyan így a zene hallgatás vagy egy meleg tea a kandalló mellett. Persze ezeket a betegek, az orvosok és az alternatív gyógyászok is ajánlják, nem véletlen. Jót tesznek a mindennapokban de a betegséged kimenetelére semmi hatása nincs.Lehetsz te akármilyen kiegyensúlyozott, csinálhatsz mindent a nagykönyv szerint, akkor is kiújul időnként. És lehetsz akármilyen stresszes élethelyzetben zabálhatsz rendszertelenül futkoshatsz mindenfelé és ha olyan időszakod van, ezek ellenére is tünetmentes maradsz.
Az ember rendszerben próbál gondolkodni összefüggéseket keres, de ebben a betegségben nincs. A betegséged ingadozik, hol jobb, hol rosszabb mindentől függetlenül.Egybeesések történnek amit hibásan okozatnak gondolunk. Jobban leszel valamikor és azt hiszed valamitől - amit éppen kipróbáltál. Rosszabbul leszel és azt hiszed attól amit ettél, pedig lehet alapban is leromlottál volna... Éppen ezért az ismerősöd sem biztos, hogy a bélmosástól van jól, lehet alapban is jól lenne. És ennek mintájára az útifűmag sem feltétlen hatékony, de persze lehet vele próbálkozni és a placebónak is nagy szerepe van.

"Egybkent minden alternativ szert lehet visgalni nezik ver eredmeny es a belet. Meg a samankodast is..es homeopatiat is."
Kettős vak teszttel lehetne mindent vizsgálni, kizárva a placebót. A homeopátiát konkrétan vizsgálták, bebizonyították, hogy nem hatékony. Mondok viszont jobbat: Mivan akkor ha én a Jupiter energiáiból nyerem a gyógyító képességem? Kézrátétellel gyógyítok, nagyon sok embernek segítettem és mutatok neked hívőket, akik egyébként enyhe esetek és tünetmentesek. Amíg TE nem bizonyítod be, hogy a jupiter NEM ADHAT nekem gyógyító képességeket, addig ÉN HIVATALOSAN gyógyító vagyok. Vagy ha más nem LEHET, hogy tudok gyógyítani. És minden szívbaj nélkül kereskedhetek más nyomorán. Nem nekem kéne bebizonyítani? Érted a gondolatmenetet, ugye?! 

Félve kérdezem, hogy jön ide a gyógyszer? Az bizonyítottan működiik x %-os hatékonysággal. Itt mondhatod, hogy a szervezeted másként reagált. Egy nem vizsgált módszernél mende-monda van... Ott csak ráfoghatod, hogy a szervezeted másként reagál, vagy nem elég erős a hited, nem csináltad elég ideig...

Szerkesztette: QpaK (2017-08-19 17:49)

Nincs jelen

 

#1911 2017-08-19 21:12

Endre2
Tag

Re: Alternatív módszerek

Az a resze ok hogy mindenegyes alternativ gyogyasznak maganak kene bizonyitani. Ez sajnos nem igy van  felteszem nekik ezt a kerdest h miert nem akarjak igy? Mert jartam mar parnal. De sajnos nem erdekli oket h bizonyitsak. Tok jo lenne egy ilyen tv musor is anno vagonak volt ilyen.
Es bocs de nem ertem h akkor mitol lettel jobban?

A gyogyszereknel se biztos h mukodik mindenkinel. A logikaval nem ertek egyet h egyszer jol van a betegseg madkor rosszul fuggetlenul h mit csinalsz. Tehat ha beszedem medrolt akor is csak szerencsem van. Szerintem kikene vizsgalni mindenz. Betefg erdeke az lenne.
Gyogyszergyartoknak nem erdeke hogy 3000 ft os halolajtol vagy 2000 ft os glutamintol meggyogyuljal mikor inkabb a magyar allam kifizeti a 200 ezer forintos remicadet. Amire meg allergias vagy magyarul ugyanugy ndm mukodik mint egy homeopatias szer.
Szetintem van osdzefugges ha rosszul vagy. Pl en utobbi idoben mar nem iszok tomenyet mert madnapra mindig kikeszitette belemet.
Nem tudok egyet erteni azzal hogy random leszunk rosszil vagy jol.
Annak is van oka h te most jol vagy hala egnek.

Nincs jelen

 

#1912 2017-08-20 00:40

QpaK
Tag

Re: Alternatív módszerek

Nem is gondolják, hogy kéne. Azt tartom mókásnak, hogy fújnak a nyugati orvoslásra azzal, hogy csak tüneti kezelés, pedig az okokat kell megszüntetni. Ha pedig alá kéne támasztani, hogy valóban ismerik-e a kiváltó tényezőket, akkor az már nem megy és nem is hajlandók rá. Én is jártam párnál, csak a pénzét szórja az ember.
Tv műsorról nem tudok, inkább agyhalott műsorok agyatlan libáknak vannak. Reggeli, benne a horoszkóp, meg a számmisztika grafológia... Ott inkább minden marhaságot istenítenek.
A gyógyszerek sokat segítettek abban hogy jobban lettem. Nagyon remélem, hogy még sokáig tart.

Nem érted amit mondani akartam. A gyógyszereknél, ha megnézed az összetevőket kimutatható, hogy pozitívan hat a betegségre. Alternatív gyógyászatban ha megnézed az adott szert, nem mutatható ki hatékonyság. A gyógynövényeknél mutatható ki egyedül, de nem olyan mértékben és nem úgy ahogy az egy krónikus betegnek jó/elég lenne. Tehát A működik, B nem működik. Ezért A esetében mondhatod, hogy hiába hatékony a szer, a te szervezeted nem fogadta be. B esetében nem mondhatsz ilyet. Ez az egyik része.

A másik, hogy különbséget kell tenni TÜNET és FELLÁNGOLÁS között. A tüneteket tudod befolyásolni a fellángolást viszont nem!
Ha jól vagy, akkor is lehetnek TÜNETEK. Ha ideges vagy rossazbbodik, ha olyat eszel vagy - ahogy írod is alkoholt fogyasztasz romolhat az állapotod. Szerencsére bizonyos mértékben javíthatsz is rajta, ha diétázol, kerülöd a stresszt, nem fogyasztasz alkoholt... A tünet nem hosszantartó, magától is elmúlik egy idő után. (Pár nap)
A FELLÁNGOLÁS teszi krónikussá ezt az egészet. Senki nem tudja mitől, (Se az orvosok se az alternatív gyógyászok) de néha megbolondul a szervezeted és begyullad a vastagbeled. (Ennek van oka, de sajnos senki nem tudja micsoda.) Erre mondják, hogy hol jobb, hol rosszabb és mindentől független. Azért független mert látszólag sem előidézni, sem elkerülni nem tudod ezeket az időszakokat. Ha pedig bekövetkezik, akkor ez hosszan tartó, magától nem igazán múlik el. És igen, sajnos a gyógyszerezés is attól függ, hogy éppen mitől megy le a gyulladás. Lehet, hogy kis medrol elég, lehet a tabletta már kevés és vénásan kell kapnod. Sajnos olyan is van, hogy már a medrol sem jó és akkor jön a biológiai. Ha pedig az sem elég, akkor műtét. Érdekes, hogy magától átcsaphat pozitív irányba is. Hiába fenyegetnek most műtéttel, nem lehetetlen hogy pár hét múlva sokkal jobban legyél és leépíthesd a gyógyszereidet, hogy aztán évekig tünetmentes légy... Ha egy ilyen pozitív változás előtt kipróbálsz egy alternatív módszert, azt fogod majd hinni attól vagy jobban. Nem egyszer estem ebbe a hibába. Aztán el kellett fogadnom, hogy ilyen alattomos ez az egész.

Szerkesztette: QpaK (2017-08-20 00:46)

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB