#101 2004-12-08 10:27

Lakatos Andrea
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia.Én is ugyan úgy jártam,mint a fiad.A puffadás lement,de a súlyommal még mindig nagyon szenvedek.A pufi arc a szteroid miatt van,de ha abba hagyja a szedését,visszahúzódik.Figyeljetek a haj hullására is,és ha kell,vegyél neki ˝sörélesztő˝tablettát (nekem bevállt).                                                            Egy 21 éves Crohn-beteg lány:Endy

 

#102 2004-12-10 11:37

Antipeti
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Nekem sosem volt még súlyos hasmenésem, pedig a dokik szerint én is crohn-os vagyok. Nálam a gyulladás székrekedéssel és lázzal jelentkezik. A székrekedés a gyulladt szakasz (ileum vége) szűkülete miatt van állítólag. Jó időszakban nem kell gyógyszer, pár táplálékkiegészítő és gyógytea megteszi. Ehetek mákot, mogyorót, teljeskiőrlésű dolgokat. Persze csak óvatosan, egy nap csak egy durva dolgot. Káposzta. kukorica csak nagy odafigyeléssel, szinte előre készülök rá. :-)
Az egésznek az alapja azért persze a nem lakomaszerű, közepesen rostszegény étrend.
Kórház óta csak akkor volt gond, ha ezeket nem tartottam be, sokat ettem, és/vagy alkalomszerűen alkoholt és kávét is ittam, meg csípős kaját is ettem.
Van valaki, aki hasonlóan éli át a betegségét? Mi az étrend-tapasztalat ennél a verziónál?
Üdv
Anti

 

#103 2004-12-13 14:35

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Anti,

milyen fura dolgok vannak :), nekem is a terminalis ileum gyulladt (vagyis az is, meg csomo mas belszakasz is, rovidebb azt felsorolni ami nem :( ), de mar osidok ota, aztan ott szukulet is alakult ki, de nekem hasmenesem volt mindeddig. Mint a multkor irtam a lo masik oldalara estem, na persze ez se jo, foleg mivel a hasmeneshez voltam szokva. Tud fucsasagokat muvelni ez az infliximab, ugye Mancsa?

monik

Nincs jelen

 

#104 2004-12-14 08:58

Antipeti
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

igen, fura dolog is lehet ez, bár nekem nem az
vigyázz a hagyományos székrekedés elleni praktikákkal: bedugulhatsz a sok rostos, magos kajától
üdv
AP

 

#105 2004-12-14 10:57

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

A Remi nekem is egy hétig rendezi a székletemet, de aztán visszaáll minden a régibe.

Nincs jelen

 

#106 2004-12-14 15:36

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hoppa, akkor en nyertem, mert ez mar a harmadik het, de ezt nem neveznem rendezodesnek :) . Decsak kussoljak, mert sokkal jobb, mint egy nyilt fistula. Azt a feltarast nem lenne kedvem megegyszer igy eberen bevallalni, vagy a franc se tudja.
hugi

Nincs jelen

 

#107 2004-12-22 14:25

Sanyeszli
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia! Én 36 éves vagyok és már 12 éve meg van a colitisem. A Medrolt úgy kb. 10 éve szedem. A hatása nagyon jótékony, de tudnod kell hogy mellékhatásaként mindkét szememen szürkehályog alakult ki ami műtéttel járt. Olvasd el a tájékoztatón a mellékhatásokat és gondolkozz el mielőtt teljesen rászokna a gyereked és úgy jár mint én. Ugyanis a szervezetem teljesen hozzászokott és a lemondás róla a betegségem rosszabbodásával járna. Nem hiszem hogy ezt azördögi kört szeretnéd a gyerekednek szánni.

 

#108 2005-01-06 13:50

idus5
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

A párom, Zsolt chron-beteg tavaly nyáron derült ki. Sajnos azóta ia magas a fehérvérsetjeinek a száma 14, 23 , mikor a 10 a felső érték, ez a havonkénti vérvétel eredménye. Ő már vegetáriánus lett, s nem eszik húst. Nagyon sok bioterméket eszik. Csak a Kaukázusi keffirt eszi meg, a tejet egyáltalán, banánt s ezekhez hasonlókat nem eszik. A probléma az, hogy jan.1-én belázasodott 38, 79 volt a láza, s nehezen hidegvizes törölközővel ment le 37-re a láza. Másnap már nem volt láza, de állandóan kiizzad. Azt nem értem, hogy mitől? S miért olyan magas a fehérvérsejtjeinek a száma? Már a lehetséges tükrözéseken többször is túlesett, s olyan vékony, hogy rossz nézni. Ráadásul babát szeretnénk, s most ezért nem lehet. Mit tudtok? Most egyébként Aloe verás méregtelenítő gélt iszik, ezzzel próbálkozik. Tudom, hogy a betegsége élete végéis elkíséri, de mit kell tenni ahhoz, hogy tünetmentes legyen, s ne legyen magas a fehérvérsejtjeinek a száma? Ti tudtok jó orvost? Várom válaszotokat! Idus

 

#109 2005-01-06 14:01

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

remélem nem azt hiszed, hogy a húsban lévő fehérje és a vérben lévő fehérvérsejt közt van összefüggés! vagyis ha sok húst eszik valaki nem lesz magas a fehérvérsejtjeinek a száma! az jött le a szövegből, hogy ti így gondoljátok, amúgy a vegetáriánus életmd egyátalán nem ajánlott!

Ha ezeket nem mondta el az orvosotok, feltétlenül váltsatok! Írd meg melyik városban laktok, s talán tudunk segíteni orvost is ajánlani!
Ja, és általában éppenséggel sok fehérjét kéne fogyasztani, tehát húsra szükség van, s a babán se árt, sőt, sok benne a B vitamin, amire szintén szükség van!

Ja, igen! A láz és a magas fehérvérsejtszám nagy valószínűséggel a gyulladás miatt van, feltehetően a párod hasa feszes,  nyomásra érzékeny is lehet. Orvossal kell megbeszélni (!), s a gyógyszerek reméljük segíteni fognak!

Szerkesztette: Suhi (2005-01-06 14:25)

Nincs jelen

 

#110 2005-01-06 14:11

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Idus5: én úgy tudom, hogy éppen húsból kell sokat enni, például a vaspótlásra és fehérje miatt. Nem értem, miért akadálya  ez a betegség a babának? Tudtommal a gyógyszerek nembefolyásolják a fogantatást a férfi részéről...

Üdv, Zoli

 

#111 2005-01-06 15:45

Antipeti
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello
Hadd szálljak be én is a baba-témába. Azt olvastam nemrég, hogy a gyulladásos állapot is ront a férfi nemzőképességén. Tehát: gyógyszerekkel jobb állapotba kerülni, aztán az erős gyógyszerek után 3 hónappal jöhet a babacsinálás!
Ami amúgy kellemes dolog.
:-)

 

#112 2005-01-07 08:36

zoli703
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok,

Milyen erős gyógyszerekre gondolsz? Csak a szteroidokat érted ezalatt? Budenofalk és az 5ASA készítményeket gondolom nem érted ide.

Üdv,
   Zoli

 

#113 2005-01-07 08:46

Antipeti
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

A szteroidok mindenképpen. Én a Budenofalk után is várok épp most 2 hónapot, aztán mehet. Én abbahagytam a gyógyszert, nyáron volt egy fellángolásom, de most jól vagyok. Aki nem hagyhatja abba a gyógyszereket, az beszélje meg a dokijával, hogy mennyire van hatással a hormonokra, meg a hímivarsejt-termelődésre. Fejből vsz nem fogja tudni, de jó jel, ha utánanéz.

 

#114 2005-01-07 10:42

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Az ASA keszitmenyek nagyon lecsokkenti a spermiumok szamat valoban!

Szia Idus5!

Keszulj fel, mert kemeny leszek!
Nekem van egy szemtelen kerdesem, ne ijedj meg: Ti csak termeszetgyogyaszhoz jartok?
Nos nekem is 20.000 folott volt a feherversejtem az aktiv gyulladas miatt, na eppen ezert kell szedni olyan keszitmenyt ami az immunrendszer tulmukodeset csokkenti,pl. imuran, MTX stb.
38,8 meg nem veszes, de nalam ez addig fajult, hogy 3 heten keresztul 40C volt, az eddigi csucsom 41,3, de ezt mar durva otthon kockaztatni, rizikos (lazgorcs es tudatvesztessel jar, en mar tulestem rajta).

Szoval irany azonnal az orvos es ezt halal komolyan mondom!!! En ugy jutottam ilyen allapotba, hogy latott a hazi orvos, egy belgyogyasz foorvos, es egy korhazi orvos!!! De nem vettek komolyan, hogy van 120-as sullyedesem, nem tudok enni, habar adnak antibiotikumot szajon at, de nem szivodott fel, szepszises allapotba jutottam (baci fertozesek okozzak, legyengult szervezetben, es eletveszelyes allapot!) es szoszerint a haziorvos asztalara csaptam, es azt mondtam csinaljon valamit, de ebbe a korhazba ne kuldjon, ekkor kerultem Szegedre a klinikara. Meg ugy ket hetem lehettett hatra a haziorvos szerint. Ekkor mar a szervezetem a sajat feherjeit kezdte lebontani, ez konnyen latszik a verkepbol, hiaba ettem a gyulladas miatt mar nyelni sem tudtam szinte (nekem vegig van crohn), meg alig szivodott fel valami. Nem remsztori, de ha ugytetszik az, de ne jussatok ide, mert meg 3 orvos mellett is el lehet jutni ide, elo pelda vagyok.

Szoval doki, immunszupresszalo, akut gyulladasban meg szteroid (jo nagy adag, akar infuzioban, es meg antibiotikum is infuzioban), ha tetszik ha nem, ezzel nem lehet jatszadozni, meg mindig jobb, mintha kiveszik a parod belet, nem? Azonnal vidd orvoshoz es Te legyel az eros, mert neki most nehez annak lenni, es igenis vedd ra, hogy egyen normalis etelt (ilyenkor vegkepp nem nyers zoldseget, hanem taplalo eteleket, hust, turot, es tojat) es pontosan szedje a gyogyszert. ha minden jol megy mar 3-4 nap mulva hihetetlenul sokat javulhat, fizikalisan es ettol mentalisan is.
(Bocs, ha ugy iteled agresziv voltam, csak amit most csinaltok, az egy egeszseges ember totokgyulladasara eleg, de egy Crohnosnak soha, ilyenkor mar nem eleg ennyi!)
Remeljuk mihamarabb javulasrol szamolsz be itt nekunk, esetleg szemelyesen is!
Bizom benne, hogy sikerult felraznunk es kizokkenteni abbol amit most csinaltok, es mihamarbb jo utra tertek!
Udv: monik

Nincs jelen

 

#115 2005-01-07 16:08

Antipeti
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Idus5: irány a kórház!
Most.

 

#116 2005-01-07 20:07

Sunburner
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

2005. január nemtudomhányadika van, de sikerült a legmucsaibb Budapest kertvárosi gyógyszertárba meghozatnom a Pro Gastro 825 port.
Az orvosom szerint minden egyebet el lehet felejteni, mert ez annyira k____ jó.
Használjártok ti is jóegészséggel.

Pacsika! :)

 

#117 2005-01-08 10:25

shadow
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nekem is sikerült meghozatnom a Progastro- t, nagy nehézségek árán... és szedem is egy pár napja. Ami jó hír(nekem) : az biztos, hogy nem rossz!:) Rossz hír nincs, remélem nem is lesz.;)
Elég fura íze van, főleg úgy, ahogy én iszom: vízbe keverem... olyan édes, miután a számba kerül, egyből úgy érzem , rögtön kihányom. Talán valami erősebb ízű italba keverve nem ilyen gyomorforgató. Sztem egy próbát megér mindenkinek.

Nincs jelen

 

#118 2005-01-08 15:04

Tamás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez most komoly hogy colitisben és Chronban sok húst kell enni? Nem a hús a legnehezebben emészthető? Jó, nem feltétlen a vegetáriánus táplálkozást javaslom, de az az álláspont hogy sok húst kell enni, legalábbis újragondolásra érdemes...

Nincs jelen

 

#119 2005-01-08 15:34

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Tamás: Én azt gondolom, hogy a többiek nem azt értették a húsevésen, hogy csak azt, hanem, hogy nagyon fontos, hogy azt is, mert ennél a betegségnél nagyon nem javallott a vegetáriánus életmód.

Nincs jelen

 

#120 2005-01-08 19:01

tomekkk
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Amit meg tudunk enni azt mindent gyerekek!!!!!!!!!
Hát alig van valami amit lehet, most hogy a kórházba vagyok együtt vok egy Crohn-os sráccal s szépen kitárgyaltuk,s rájöttünk hogy nagyon egyéni a dolog,pl ő eszik müzli szeletet(én azt egyáltalán nem) én meg tejfölt(azt meg Ő nem) pedig kb ugyanaz a problémánk,igaz neki már hiányzik 30 cm.
Szal szerintem ki kell először próbálni az tuti!Meg nálam az se mindegy hogy mikor mit!

Nincs jelen

 

#121 2005-01-08 19:20

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Tomi!
Ne haragudj, hgoy még nem írtam sms-t:( szenya egy dög vagyok:( Rájöttetek a nagy titokra:)) MINDENKINEK MAGÁNAK KELL KITALÁLNI, HOGY MIT BÍR MEGENNI, DE HÚS AZ KELL!!

Gyógyulj meg mihamarabb!

Puszi: Mancsa

Nincs jelen

 

#122 2005-01-08 19:21

Mancsa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Árnyék, immár sokadszor:D

Mondtam már, hogy valami savanyú lébe keverd bele és akkor nem is lesz, olyan mindjár kihányom a belem íze!:))

Jó kísérletezést!

Puszi!

Nincs jelen

 

#123 2005-01-08 19:38

Tamás
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kell a hús? Minek?

Nincs jelen

 

#124 2005-01-08 20:28

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

"A táplálkozással kapcsolatban az egyik legtöbbet vitatott kérdés a fehérjék szerepe. A földön az élet is fehérje alapú, így az emberi szervezet felépítésében is elsődleges a fehérjék szerepe. A fehérjék a szervezetben naponta elhasználódó fehérje pótlásához kellenek, valamint legfontosabb részei az enzimeknek.
A fehérjék olyan makromolekulák, amelyek felépítésében aminosavak vesznek részt. Az életjelenségek legnagyobb mértékben a fehérjékhez kötődnek. Szerkezetileg a fehérjék 20 különböző aminosav kombinációlából épülnek fel. A szervezetben a fehérjék nem raktározódnak ( a vérplazma és a máj raktározó funkciója nem kielégítő) ezért az ún. kopási kvótának megfelelő fehérjemennyiséget folyamatosan pótólni kell. A fehérje energia tartalma kb. 17,2 Kj, de nem az energia tartalom miatt van igazán szükség rájuk. A minimális fehérje szükséglet 0,5 g/kg, tehát egy 80 kg-os embernek kb. 40 g fehérje szükséges naponta. A tényleges fehérje szükséglet azonban ennél nagyobb és elsősorban a végzett izommunka mennyiségétől függ.
A fehérje aminosav összetételének ismeretében aminosav kiegészítéssel magas biológiai értékű protein nyerhető csak növényi eredetű fehérjékből is. Optimális együtt fogyasztani a gabonaféléket és a pillangós virágúakat (bab, borsó), vagy a tejet és a kenyeret (tejfehérje és búzafehérje), ezek ugyanis egymás aminosav garnitúráját jól kiegészítik és komplettálják."
Mivel számunkra a pillangósok illetve egyeseknek a tejtermékek se csúsznak le, nem tudsz megfelelő fehérjekombinációt a szervezetedbe juttatni, ezért nem ajánlott a vegetáriánus életmód, főleg felszívódási zavarokkal küzdőknél.

Nincs jelen

 

#125 2005-01-09 16:39

András
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Persze aki a vegetáriánus életmód mellett érvel, lehet azt mondja hogy a hús egészségtelen, könnyebben megbetegszünk, hamarabb öregszünk és hamarabb halunk meg. De viszont arról a sok dologról ami minket emberi lényeket a sok más külső tényező ami befolyásol, arról megfeledkeznek.Minden amit megeszünk megiszunk,sőt a tiszta oxigén is koptatja a szervezetünket. Ez ugyanolyan mint a gépeknél, a használat során kopnak! A lényeg az, hogy milyen ütenben regenerálja ezt a szervezetünk, és mennyire "kopásálló"
A nagyapám,aki most 81 éves,utóljára akkor volt orvosnál, amikor gyerek volt. Ő egész életében húst hússal evett,mivel a húsiparban dolgozott. Ma is olyan egészségnek örvend,hogy ha bevásárol akkor 20-30 kilós cumókkal tér haza. Szóval ez a vegetáriánus elmélet nálam úgy omlik össze mint a kártyavár:)))

Nincs jelen

 

#126 2005-01-09 17:51

hcsillacska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

monik téged melyik kórházban kezeltek ennyire félre? Csak a miheztartás végett... Azt írta valaki, hogy a női fogamzásra rossz hatással vannak az 5ASA-k. Én Pentasát szedtem évekig, mégis egyből terhes lettem.

Nincs jelen

 

#127 2005-01-10 14:34

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hcsillacska,
Nem szeretnem itt reklamozni meg bajom eshet belole (manapsag vannaak fura dolgok a neten) de mail-ben szivesen:-).

A HUSROL,

Andriss megadta a valaszt, de mindenki azt eszik amit akar ugyebar.
En probaltam husnemevest egy ideig utana szinte rossz izu volt a hus, milyen fura, most hust-hussal eszek es jo igy, legalabbis igy gondolom. Bar van lehetosegem olyan barmfit enni, amelyiket nem 3 het alatt fujnak fel szteroidos tappal a kikeles utan, mert az nem tudom megenni, ha azon kellene elni inkabb a vega eletmod. Multkor probaltam a bolti csirkecombot, de a macskanak kellett adjam, mert nem ment le, hat ez van, meg furcsan nez ki az a fekete leves ami a csirkebol keszul, az otthoni tyuk levese sarga...
Suhi megadta a tudomanyos valaszt, ha vki egeszseges es tud enni tejtermeket, meg rengeteg huvelyest, akkor egy csomo protein felszivodik, de egy Crohnos-nal nem, ezert meg kellene turot es tojast is enni. Pl. a lagytojas eleg remek feherje forras, mivel a feherjek nem csapodnak ki teljesen ezert konnyen emeszthetok, kivalo feherje forras mindenkinek ajnalom (ja amugy en keptelen vagyok megenni:) )

Monik

Nincs jelen

 

#128 2005-01-10 19:45

FreeBird
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Üdv mindenkinek!

Tudom most egy kicsit hülyén fog hangzani a kérdés, de hát hogy tanuljon az ember ha nem kérdezz :-)
Nos az elejével kezdem: engem 2 hónapja műtöttek vakbél gyanúval, szerelés közben azonban kiderült, hogy más a bibi. Szóval gyors boncolási terv változás után a vékonybélből is kivettek egy 10 centis darabot. A szövettan kimutatta, hogy crohn betegségem van.
Az elmúlt időszakban különösebb problémám nem volt. Az elején hihetetlenül be voltam ijedve, hogy minden földi jótól el leszek tiltva. De az idő során elég sok mindent elkezdtem enni, kivéve az erősen fűszeres kaját (az utolsó vacsorám egy jó fűszeres, kolbászos pizza volt, amitől olyan rosszul lettem, hogy derékszögbe görnyedve mentem kórházban:-)
Most azért rátérek a kérdésre is: szóval hogyan dönthető el, hogy az ember mikor nyugalmi időszakból aktív időszakba, bármint a tünetek terén. Mitől lesz aktív a betegség? Tegnap este bevágtam egy jó adag sós ropit és ma reggel kajálás után kisebb fájdalmaim voltak a jobb oldalt a legalsó bordámnál és a jobb oldalamnál alul. Nem vészes, inkább kellemetlen. Szóval akkor én máris aktívnak számítok? Eddig a hozzászólásokban évekről írtak.
Olvastam olyat is, hogy valakit már többször is műtöttek. Tehát, ha időben elmegyek dokihoz akkor sem biztos, hogy gyógyszeresen tudnak segíteni. Nekem maga volt a világ vége mikor másfél hetet kórházba kellett lennem, és szörnyűség, hogy már két hónapja nem ültem motoron (elvileg :-)) és még két hónapot ajánlanak az orvosok, hogy hagyjak ki.
Amúgy holnap megyek vérvételre, majd utána valamikor dokihoz. A papíron olyasmi áll, hogy colonoscoppos control. Tudom, hogy van ilyen téma, de hát ha már itt járok akkor megkérdezem: Ilyenkor honnan támadnak? Elölről vagy hátulról? Csak, hogy tudjam, hogy ütni vagy rúgni kell ha fáj :-) És a procedúra mennyi időt vesz igénybe? Reggel megyek és délben már mehetek is el? Ja és mondjátok, hogy nem fog fájni!!!! :-)

Kösz a hozzászólásokat
Tomi

 

#129 2005-01-10 19:57

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Kedves FreeBird!

Először is légy üdvözölve köztünk!
Nyugodtan kérdezz, mindannyian így kezdtük, s csak a későbbiekben (egyesek 10-19 éves tapasztalás után) lettek "szakértői" a betegségnek. Itt a csapatba mindenki a legjobb szándékkal próbál segíteni.

Mitől lesz aktív a betegség?
Na, igen! Ez a nagy kérdés, amire egyenlőre még senki nem tudja a pontos választ. Hallani azt, hogy lelki, testi megterhelés. Szerintem a stressz sokat árthat, de ez orvosilag nem bizonyított. A táplálkozás is befolyásolja, mint ahogy Te magad is rájöttél a pizza után. De ezt se nevezhetjük kiváltó oknak. Igazából olyasmit kell elképzelni, mintha tojásokon lépkednél, s nem tudod, melyik roppan össze.
Mikor mondhatod magad aktívnak?
Véleményem szerint akkor, ha tartósan mutatkoznak a tünetek. Például egy rosszul választott vacsora után, számomra természetes a rosszullét, vagy ha valaki tejszínhabos almáspitét eszik, s utána hasmenése lesz, az még nem jelent aktív periódust.
Colonoscoppos control
hátulról támadnak

Kitartást!

Szerkesztette: Suhi (2005-01-10 20:02)

Nincs jelen

 

#130 2005-01-10 21:00

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Freebird: aktív szakasz: tartós hasmenés, véres széklet, tartós hasi görcsök, folyamatos fogyás, izületi fájdalmak, láz. (Lehet, hogy kihagytam valamit, majd egy crohnos sorstárs pontosít, nekem colitis ulcerosam van.)

Colonoscopos vizsgálat (vastagbéltükrözés): Lényege, hogy végbélen keresztül bevezetnek egy hosszú (1/2 méteres) " hajlékony csövet" a megtisztított vastagbélbe, melynek végén kamera van, ami megmutatja, hogy mi újság odabent, vagyis "mozizik egyet" a doki. A vizsgálat attól kellemetlen, hogy ahhoz, hogy jól lássák a belet az összes redőivel és kacskaringóival egyetemben, folyamatosan levegőt is pumpálnak beléd, ettől egy idő után úgy érzed magad, mint egy lufi, ami mindjárt kidurran. Macerás is a dolog annyiban, hogy előtte tisztítani kell a belet, hashajtással + beöntéssel. A hashajtás már előtte való nap kezdődik, a beöntés/beöntések pedig vizsgálat előtt. A vizsgálat, mint írtam roppant kellemetlen, ezért ragaszkodni kell ha egy mód van rá az altatáshoz, de legalább a kábító injekcióhoz. Ez viszont azt jelenti, hogy azért nem arról van szó, hogy vizsgálat után huss, leperdülsz az asztalról és már futsz is.

Nincs jelen

 

#131 2005-01-11 10:30

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hello Firebird,

udv koztunk!
Ne legyel ennyire depi, inkabb eros, mert hozza kell szoknod, hogy mostmar van egy kisordog veled, es ez vegig drag tarsad is marad, probald dedelgetni kedveben jarni, hogy ritkan bujjon elo! Pl. pizza hiannyal stb....
Egy ket hasfajasal meg siman lehet elni, sot folyamatos mondjuk 3-as erosseguvel is (5-os skalan), mindez hozzaszokas kerdese.

Colonoscopia: ha nincs nagyon begyulladva a beled nem igazan faj, inkabb kellemetlen, kiterjedt gyulladaskor hat faj (legyek enyhe), de birhato. Ha nem adnak kabitrast azert szerncsesebb, mert vannak visszajelzeseid a dokinak es akar hamarabb abbahagyja, megha megcsavarodik az endoszkop veszelyes lehte es ha alszol nehezen fogsz visszajelezni. Van ahol mar este is adnak beontest a hashajtas utan, attol fugg, ha egyebkent is napi 15 hasmenesed van, akkor nem, mert minek, ugyis ures a beled, deha teli van motyoval, akkor tobbszor at kell mosni, ja es nem olyan kellemes ez sem, meghat olyan kiszolgaltatott dolog. De fel a fejjel rengetgen tuleltuk es igen sokszor, szoval birhato a dolog. Ne idegeskedj, mert azzal artasz a legtobbet az egeszsegednek.

Udv: monik

Nincs jelen

 

#132 2005-01-12 17:40

Macsek
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Nyolc éve vagyok crohn-os, szerencsére műteni még nem kellett, és gyakrabban vagyok jól, mint rosszul (főleg az utóbbi években, amióta rendszeresen, jókislány módjára szedem a Pentasa-t). A kérdésem az lenne, hogy nektek mi a tapasztalatotok a teával kapcsolatban. Bírjátok a feketeteákat? Vagy csak gyümölcsöset isztok? Esetleg tudtok valami jó gyógyteát? Előre is köszi a választ!
Macsek

 

#133 2005-01-12 18:45

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Macsek: én bár colitis-es vagyok, semmi bajom sincs a feketeteával (és imádom is), bár mióta beteg vagyok, ügyelek rá, hogy viszonylag ritkán "éljek vele". Amit viszont annál gyakrabban iszom: citromfűtea, körömvirágtea, csipkebogyótea, kamillatea, csalántea és hársfavirágtea. Bélbajokra mindegyik igen jótékony hatású. És a lényeg, hogy még üresen (édesítő nélkül) is finomak, szerintem. (Az én kedvencem közülük a citromfűtea. :-))))

Nincs jelen

 

#134 2005-01-12 18:58

András
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia Macsek!

Pont nemrég csökkentettem a tea adagomat,ami nagyon sok volt.Sok lett azokon a napokon a savam és a gyomromat is elkezdte bántani:((((Mondjuk napi folyadékomat fedezte,el tudod akkor képzelni mennyit ittam.Amióta nem iszom annyi teát,ez a dolog megszünt.

UI:Egyébként én is crohn-os vagyok!
A lényeg ugyebár:))

Nincs jelen

 

#135 2005-01-13 09:01

Antipeti
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Macsek: gyógyteák édesítés nélkül!
Csatlakozom az előttem szólóhoz: nálam kamilla, csalán, citromfű, bodza a menü.
És egy fontos dolog: zöld tea! A gyógyteákkal keverve iszom. Hozzá tartozik, hogy a filteresről már mindenféle teánál rég leszoktam, csak igazit sziszom, és ollyan jó íze van, hogy egyáltalán nem kell hozzá se citrom, se cukor.
Peti

 

#136 2005-01-15 19:31

FreeBird
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Megmenekültem!!! :-) Nem erőszakoltak meg a kegyetlenek :-) Most már ezerszer jobban vagyok :-) Sőt a doki szerint a vérem is egész jó minőségű. Kisebb vashiány mondott és még valami másból is kevés volt, de reményeink szerint ez vissza fog állni normálisra. Szóval most előszedem az öreg biciklimet és a következő vizsgálatik elszopogatom, így vashiányom bizti nem lesz :-)  Ha két hónap múlva jók lesznek az eredmények akkor elvileg gyógyszermentes időszakjaim is lesznek. Ennél jobb hírt nem is kaphattam volna. Ugyanis az  a típus vagyok aki az istenért sem szedi be a gyógyszert. Mikor kicsi voltam és nem nyomták le a torkomon a gyógyszert akkor azt csináltam mint a kiskutya a csonttal: kivittem a kertbe és elástam :-)
Igazából nem a fájdalomtól vagyok kissé depis, hanem attól, hogy igazából nem tudom mikor kell dokihoz menni(eddig mindig túlságosan későn mentem, ebbe a hibába nem akarok többé belesni). De ha a tapasztalat is majd azt fogja mondani, hogy lesz egy-egy hasfájás és utána semmi probléma akkor semmi bajom nem lesz. A fájdalommal igazán nem volt sose problémám, az a normális srác vagyok akivel mindig történik valami (most aztán tudnák mesélni) :-) Meg hát jó pár éve crossozok úgyhogy a mindennapos sérülésekhez hozzászoktam :-) Csak ezek mások, mert tudom, hogy a következő héten kutya bajom sem lesz.
Tudom, hogy ez abszolult nem ehhez a témához kapcsolódik, de annyira kedvesen fogadtatok, hogy úgy érzem le kellett írnom. Meg ha megszáll az ihlet, akkor csak írok és írok :-)

De azért a témához is hozzászólok.
Most először is azzal kell kezdenem, hogy a kajákhoz tök hülye vagyok. Szakközép óta menzákra, kajáldákba járok. Szóval mindig azt ettem ami jobban nézet ki :-) És ha nekem valaki azt mondja, hogy ez itt húsleves de valójában tengeri herkenyű leves én akkor is elhiszem, hogy húsleves és megeszem :-) Már megint csak szövegelek mi? :-) Na de arra akartam kilyukadni, hogy ha a fekete tea alatt a boltban kapható egyszerű teát értitek akkor nálam semmi gond nincs. A napi 3-4 bögre teljesen általános, jó citromosan és hát cukor is van bent pár kalánkával. Egyébkén a teát nem is hallottam, hogy ártana. Viszont a cukrot már többen említettétek. Igazából én a műtét után is édesen éltem az életem és sosem vettem volna észre, hogy gondot okozna.   

U.i. :-) Jók az idézetek a hozzászólások végén! Én nem vagyok nagy szónak, egyszerűen annyit írok:

Mindig nevessetek és legyetek vidámak, még akkor is ha úgy érzitek, hogy minden ellenetek van, ennél jobb gyógyszer nincs!


U.u.i. : Ígérem, hogy többet nem hablatyolok össze vissza :-)

 

#137 2005-01-15 19:56

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia FreeBird!

Örülök, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik körülötted, s hogy a javulás útjára léptél :)
Az biztos, hogy most lesz egy kis változás az életedben, s ha szereted a "free" életet, akkor kénytelen leszel előírás szerint szedni a gyógyszereket, mert úgy sokkal jobbak az esélyeid, hogy vissza ne térjen a gyulladás! De komolyan, jó dolog a takarékoskodás, de ne a gyógyszerrel kezd! Persze tudom: "könnyű mondani"! De hidd el, én is hasonló cipőben járok mint Te, én se vagyok nagy gyógyszerzabáló, pedig csak egyfajtát kell szednem. Én például játékosságot loptam a gyógyszerszedésbe, számolom az elfogyasztott szemeket, majd egykor a sírkövemre vésetem :D
A másik változás az életedben, hogy több mesterség tudósa is leszel! Először ki fogsz művelődni belgyógyászatból (szépen lassan belemerülsz a bélproblémák minden csínyjába) s szépen lassan felülkerekedsz a menzakoszt egyszerűségén, s a hozzávalók mesterévé válsz. Mindezt úgy, hogy igazi erőfeszítést nem is kíván tőled, csak az életösztön vezérel. Depizni nem szabad, de figyelmen kívűl se szabad hagynunk, hogy nem minden úgy működik bennünk, mint másba!

Én személy szerint élvezem a "hablatyolásod" ;)

Szerkesztette: Suhi (2005-01-15 19:56)

Nincs jelen

 

#138 2005-01-17 14:51

Suhi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Budapestieknek egy BIOBOLT weboldalára hívnám fel a figyelmüket! Jó kis árlista is van rajt!

Nincs jelen

 

#139 2005-01-19 17:18

dh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Korábban írtam már tesómról, aki szintén "illetékes". A veszprémi kórházból saját szakállra eljött és Bp-en a Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központban kötött ki, ismerős által. A kérdésem csak az lenne, hogy ismeri-e valaki az ott praktizáló Banai János professzort? Esetleg vélemény??? Megint megvizsgálták oda-vissza, mint eddig mindíg, szed Salazopirint, folsavat, Ciprobayt, Cliont, Immurant, Pentasant, de kicsit félek még most is, hogy valyon meddig lesz elég az ő tudománya is... Az Erzsébet kórházról hallottam még, hogy ott egészen sokmindenre kiterjedően foglalkoznak a chronosokkal. Arról esetleg valakinek van valami infója? Most dec.-től eddig úgy néz ki jól van, de kiderült, hogy összenőtt egy helyen a vékony + vastag bél, de szerencsére nem szivárog a cucc semerre... Csak félek, hogy fog és akkor megint műtét... Lassan eljut odáig, hogy nem lesz mit levágni... Van valaki, akinek már "elfogyott"? Olyankor mi van? Bocsi, valószínűleg hülyeségeket is írok, de annyira szeretem az öcsémet és úgy féltem! Azt szeretném, ha lenne élete és az nem csak a betegségről szólna! Köszi! DH

Nincs jelen

 

#140 2005-01-19 18:39

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

dh: Úgy tudom, Banai professzor nemzetközileg elismert szaktekintély, úgyhogy szerintem a testvéred a lehető legjobb kezekben van nála. :-))))

Mi van akkor, mikor "elfogy"? Ajánlom figyelmedbe az "Élet a sztómával" topikot, mert egyrészt abból is rengeteg optimizmust meríthetsz, másrészt, meg az derült ki a hozzászólásokból, hogy akkor se történik "katasztrófa", ha végső megoldásként erre kerül sor, sőt, inkább hozzásegítette a sorstársakat az emberhez méltó élethez, mikor már nagy volt a baj.

Nincs jelen

 

#141 2005-01-19 19:09

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Diéta - kell vagy nem?

Hali,


Banai professzor neve rögtön ismerős volt! Innen:

http://crohn-colitis.hu/html/p8_20040108.php#banai

Nincs jelen

 

#142 2005-01-20 10:44

dh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Ez igen! Megnéztem mindent! Most megint jobb! Már mondtam az öcsémnek,  hogy jöjjön fel ő is erre a lapra és beszélgessen ő is Veletek, hiszen ő mégis csak többet tudna a saját problémáiról... De még nem... Addig is "tolom neki az infókat"!!! Köszönöm! DH

Nincs jelen

 

#143 2005-01-20 16:23

monik
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia dh!

Kar, de ne add fel, hiszen itt is szinte csak fiatal betegek vannak, es eleg sok tapasztalattal bir legtobbunk errol a nyavalyarol.

monik

Nincs jelen

 

#144 2005-01-20 16:47

dh
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Esküszöm jobbak vagytok mint bármilyen lélekbúvár, vagy lexikon!!! Pedig én nem is vagyok beteg! Szívesen olvasom a soraitokat, ha van időm, aztán továbbítom az ILLETÉKESNEK! Én nem adom fel, sőt mióta megtaláltam ezt az oldalt, még egy kicsit meg is nyugodtam! De remélem Ő sem! Anyámat kellene még 1 kicsit "összerakni." Nagyon rosszul viseli. Érthető. De nekünk is erősnek kell lennünk! Ha meg nem bírjuk, akkor félre lehet vonulni, 1 tányértörésre! Szerintem:o)!

Nincs jelen

 

#145 2005-01-20 18:38

Adrika
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

dh: A lényeg, hogy a testvéred ne lássa, ha "megzuhantok". Nemcsak neki kell erősnek lennie, hanem nektek is, hiszen Ti vagytok, akire elsősorban támaszkodhat. Nem kell őt siettetni, majd jön ő közénk, ha úgy gondolja, csak először a betegségével kell megbarátkoznia, aztán majd barátkozik velünk is. :-))))

Nincs jelen

 

#146 2005-01-21 09:22

ani58
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

Ajánlom figyelmetekbe a tofut, interneten utána lehet nézni mi is ez. Egy szójakészítmény, könnyen emészthető fehérjeforrás, van benne vas, kálcium, nagy áruházakban lehet kapni. A lányom a chronos, de nagyon nehéz, hogy milyen formában juttassam elég fehérjéhez, ugyanis eszi a húst, de nincs oda érte, hogy húst hússal egyen, tejterméket meg nem merek neki csak módjával adni. Ezt a tofut meg kapásból elutasította megkostolás nélkül. Tegnap viszont sikerült megetetni vele, úgyhogy nem is tudta, hogy az van benne és nagyon izlett neki, meg nekem is. Egy fél natur tofut (nem füstölt) összetörtem villával és mixergépben összeturmixoltam két jó érett banánnal, plusz egy fél citrom levével, édességnek is kiváló. Probáljátok ki!

 

#147 2005-01-21 11:09

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Re: Diéta - kell vagy nem?

IBD: azért töröltem a hozzászólásodat, mert személyeskedő vitát folytattál. Egyébként Zoli is, de ő külön megkért, hogy töröljem az ő utolsó hsz-ét.  A kérdéses topikot be is zártam, tehát azért nem lehet új hsz-t írni bele. Na ennyit az egészről...

Nincs jelen

 

#148 2005-01-21 11:20

vlp
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!

dh: Banai professzornál szerintem jó helyen van az öcséd. Engem '98 óta kezel. Sok betege van, ezért nehéz bejutni hozzá, de ha egyszer bekerültél, onnan már rendszeresen fogsz időpontot kapni. Az elfoglaltságából adódóan a prof elég leterhelt és szereti "pörgetni" a betegeket, de ha kérdéseket teszel fel, akkor részletesen meg tudsz tőle mindent. A műszeres vizsgálatoknál kifejezetten ügyes a keze, sőt lehet nála altatást is kérni, ami abszolút fájdalommentessé teszi a vizsgálatot (persze az előkészítést akkor sem lehet megúszni).
Szóval, fel a fejjel, szerintem az OGYK az egyik legjobb hely, ahova kerülhetett az öcséd.
vlp

Nincs jelen

 

#149 2005-01-23 20:10

Smanó
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Szia!
Sajnos, nem nyitható meg az az oldal, amit írtál, pedig el szerettem volna olvasni a diétát! Hogy lehet oda belépni? Előre is köszi!

 

#150 2005-01-24 20:30

graecus
Tag

Re: Diéta - kell vagy nem?

Sziasztok!
Tudna valaki Nyíregyházán jó szakorvost ajánlani?

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB