#951 2007-06-16 11:56
- Rigor
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Gyógyszerek, kiegészítõk
pintyõke: az ára meg kb a háromszorosa!.. - ízben meg a bolti átlag zacskós tej se közelíti meg a rendes tejet, aztán házilag mégis jobb joghurt készül belõle mint a rákosgyerekekkel reklámozó gyári dobozos:)
Nincs jelen
#952 2007-06-18 12:29
- Marthuska
- Tag
Sziasztok!
Én arra lennék kíváncsi, hogy a Pentasával kapcsolatban másnak milyen tapasztalatai vannak. Nekem sajnos ez sem vált be, egyáltalán nem érzem, hogy használna.
Az 5 ASA készítmények közül még a Xalazint és a Salofalkot szedtem. ezek még csak fel sem szívódtak, ugyanis egészben volt a székletemben a gyógyszer, még formált széklet esetén is. Most egyedül az Entocort retard kapszulát szedem, Pentasát elhagytam.
Nem látom értelmét szedni, ha egyszer nem érzem jótékony hatását. Ráadásul még a hajam is jobban hullott, amíg szedtem.
Kíváncsian várom véleményeiteket, tapasztalataitokat.
Mindenkinek jobbulást kívánok!
Marthuska
Nincs jelen
#953 2007-06-18 12:33
- porshe
- Tag
Szia Marthuska!
A kislányom február óta szedi,de igazán én sem tudom minek,mert neki is a szétesett darabjaival van tele a pelenkája. Egy rövid ideig nem találtam õket,de most ismét. Mi entocort klizmát használtunk,de az sem volt túl hatásos, csak a széklet száma csökkent.
Szia : Porshe
Nincs jelen
#954 2007-06-18 13:59
- kbalu
- Tag
nekem sem használt semmilyen 5ASA készítmény anno, de elég szarul voltam, így jött a szteró, azóta is azt szedem :(
Nincs jelen
#955 2007-06-18 20:38
- Marthuska
- Tag
Köszönöm válaszotokat!
Kedves Porshe!
Az orvosok szerint az Entocort az egyik leghatásosabb gyógyszer a Crohn betegségre, és gondolom más jellegû bélgyulladásra is használható. Sajnos nincs nagy választék a gyógyszerek közül. Ha a székletek száma csökkent a kislányodnál, azért mindenképp biztató. A klizmát ugyan nem ismerem, de gondolom ugyanaz a hatóanyag, mint kapszulában. Az Entocort is szteroid, de állítólag enyhébbek a mellékhatások, mint a többi erõsebb szteroidnál. El tudom képzelni, mennyit aggódsz a kicsi miatt. Kívánom, hogy mihamarabb meggyógyuljon!
Nincs jelen
#956 2007-06-18 21:04
- Marthuska
- Tag
Kedves Kbalu!
Köszönöm a hozzászólást!
Mint említettem az 5ASA készítményekkel nekem sincs szerencsém. Ismeretségi körömben az olyan Crohn betegeknek használ, akiknél nem jellemzõ a hasmenés, és amúgy is teljes nyugalmi szakaszban vannak. Én már egy éve, a mûtétem elõtt és azóta is az Entocort retard kapszulát szedem, és félõ, hogy majd jelentkeznek a mellékhatások is. Majd júliusban kell mennem a gasztrora.
Te, hogy bírod a szteroidokkal, mióta szeded?
Mindenkinek jobbulást kívánok!
Nincs jelen
#957 2007-06-18 21:12
- kbalu
- Tag
nos igen, én se nagyon hallottam még olyat, hogy az erõsen aktív crohn-ra bármi jó lenne a szterón kívül
én 3 éve szedem, leépítése folyamatban (mûtét óta mérföldkövekkel jobban vagyok), de ennyi idõ után nem lehet rövid periódus alatt leépíteni
neked is jobbulást
Nincs jelen
#958 2007-06-18 21:25
- Marthuska
- Tag
Köszönöm Kbalu!
Hány centit kellet elvenni mûtét során és melyikbõl?
Nekem a vastag- és vékonybél találkozásánál kb. 30-40 centit.
Nincs jelen
#959 2007-06-18 21:28
- kbalu
- Tag
szerencsére megúsztam 5 centivel, de ennek az ára 2 hónapig sztóma volt
bár sztem megérte
(2 variáció volt: ha komoly a baj, akkor nagyot vágnak és összevarják, ha elég csak a sipolyt kivágni a szûkülettel és sztómával regenerálható a többi, akkor azt a megoldást választják)
Nincs jelen
#960 2007-06-18 21:35
- Marthuska
- Tag
Biztosan jó döntés volt, hiszen javulsz.
Kívánom, hogy sikerüljön a szteroid leépítése is!
Nincs jelen
#961 2007-06-18 21:45
- kbalu
- Tag
ok, köszönöm (eddig úgy néz ki nem lesz gond)
tünetmentes napokat neked is és mindenkinek!
Nincs jelen
#962 2007-06-19 08:23
- pintyõke
- Tag
Rigor!
A tejcukor érzékenyek is megihatják a kecske tejet,csak azért ajánlottam!!!
Nincs jelen
#963 2007-06-19 12:19
- Gabor23
- Tag
Az entocort tényleg csodákra képes. Nálam legalábbis maximálisan bevált...
Nincs jelen
#964 2007-06-19 20:39
- vikica
- Tag
Üdv Mindenkinek!
Az ismerõseim hallottak Prof. Dr. Dávid Tamás Lébény rákkutató központjáról. A COD tea a kutatások szerint, gyógyítja ezt a fajta betegséget is. Próbáltátok már? Budapest Tv-n Hétfõ 18-19 Kedd 08-09-ig lehet látni és kérdezni lehet tõle. Ha ismeritek vagy próbáltátok már akkor várom hozzászólásaitokat, véleményeteket (COD teáról).
köszike elõre is :) !!
Szerkesztette: vikica (2007-06-20 23:45)
Nincs jelen
#965 2007-06-19 23:56
- Rigor
- Tag
Nekem elég gyanússá teszi hogy fõleg a rákra pozícionálja magát, mint minden csodaszer, az életmódtanácsok közt van pár kemény marhaság de ami igazán bizalmatlanná tett a kettõs vaktesztek helyett jópár tanúvallomásos bizonyíték - ami az aloevera és egyéb csodaszereknél bevált módszer. Ez meglehetõsen hiteltelenné teszi - ilyen példákkal típikusan kóklerek szoktak jönni.
Persze attól még lehet jó, hajrá kettõs vakteszt, aztán irány a Nobel díjj..
Nincs jelen
#966 2007-06-20 01:31
- zsuzsó 2
- Tag
Sziasztok!
rég jártam erre...
2szer kaptam már Remicade kezelést,s másodjára pyrogen reakcióm volt,de steroid hatására reagáltam,s végül is a teljes dózist megkaptam. Azt mondták,hogy ha megint allergiás tünetem lesz akkor nem kaphatom tovább.
Valakinek van ebben "tapasztalata"?miért van ez?
elõre is köszönöm.
Nincs jelen
#967 2007-06-20 14:15
- Nyina
- Tag
Kedves Marthuska!
Kérdezted, hogy milyen tapasztalatunk volt/van a Pentasa-val kapcsolatban. Nekem colitis-em van, ezt a gyógyszert szedem rá és teljes mértékben meg vagyok elégedve vele. Kb. már a 2. nap után éreztem a javulást. 1 hónapja szedem, remélem, hogy a jövõben is ilyen hatásfokon üzemel majd nálam..(persze lehet, hogy nem mindenkinek jön be ennyire, de nekem egyelõre bevált)
Nyina
Nincs jelen
#968 2007-06-20 14:34
- Apacsanya
- Tag
Halihó Mindenkinek!
Mesélne nekem valaki arról, hogyan kell a szterót abbahagyni?
Nincs jelen
#969 2007-06-20 14:47
- kbalu
- Tag
Apacsanya!
Ezt inkább dokival beszéld meg, mert sokmindentõl függ (labor, testalkat, mióta szeded, stb.)
Nekem mindig úgy kellett, hogy hogy fokozatosan, 3 alkalmanként feleztem (16-ot szedtem általában, elsõ 3 nap 8mg, utána másnaponta 8mg 3 alkalommal - tehát 6 nap - , majd naponta 4mg szintén 3 napig és végül vagy elhagytam, vagy másnaponta 4 és utána hagytam el). De nekem sosem sikerült teljesen, rá egy hétree mindig begyulladtam.
Most pedig, hogy felmerült a végleges elhagyásnak reménye fél éve fokozatosan csökkentem, 3 hónapig 8 mg-ot szedtem (mûtét elõtt 16-ot), mivel jól vagyok, így picit gyorsítom, ebben a hónapban másnaponta 8 mg-ot, majd köv. hónapban 4 vagy másnaponta 4 és végül megpróbálom teljesen abbahagyni.
Bár most doki nélkül csinálom, de így javasolta a doki, amikor utoljára jártam nála.
De ha még nem csináltál ilyet, akkor inkább dokival egyeztess, mert baj lehet (mellékvese károsodás meg ilyen nyalánkságok)
Szerkesztette: kbalu (2007-06-20 14:48)
Nincs jelen
#970 2007-06-20 19:23
- Tilda
- Tag
Bocsánat Vikica.... a Crohn nem fekélyes vastagbélgyulladás....
T
Nincs jelen
#971 2007-06-20 20:51
- Marthuska
- Tag
Kedves Nyina!
Örülök, hogy neked a Pentasa bevált, és nem kell tovább kísérletezgetned. Szerintem ez a gyógyszer Colitis ulcerósában sokkal hatásosabb tud lenni, mint Crohn betegségben, nekem az utóbbi van. Az orvosok minden gyógyszert személyre szabottan állapítanak meg, de én még nem találtam rá a legmegfelelõbbre.
Köszönöm hozzászólásodot.
További jobbulást kívánok!
Üdv. Marthuska
Nincs jelen
#972 2007-06-20 22:41
- Rigor
- Tag
Én is hasonló cipõben jártam, megspékelve elvonási tünetekkel, depresszióval stb, és persze az adag csökkentése után a vérzés is jött vissza. Aztán a neten olvastam egy érdekes módszert, kipróbáltam és bevált (kicsit hazárdíroztam, én nem beszéltem meg az orvosommal, javaslom azért ti mindenképpen:) ) - azt csináltam hogy egybõl nagy dózissal indítottam, azaz 32 vagy 64 durva esetekben akár elsõ nap a duplája is, aztán következõ nap semmit! tehét egy nagyobb löket után másnap kihagyás. Többnyire másnapra el is állt a vérzés ilyenkor abba is hagytam, de ha mégse akkor is mindig csak páros napokon vettem be, így nem alakult ki függés, az adagot nem kellett növelni, és leépíteni sem kellett. Legalábbis ez volt a tapasztalat, nekem bevált, másnak azért nem ajánlom orvosi felügyelet nélkül.
Nincs jelen
#973 2007-06-20 22:45
- kbalu
- Tag
hmmm
ha jól értem, akkor mondjuk ha nem akart elsõre "hatni", akkor harmadnapra megint nyomattál pl. 32-t, aztán rá másnapra megint, utána meg jó lett és el is hagytad egybõl?
jól hangzik a dolog, én hazárdíroznék vele, úgy sincs dokim most, nincs aki lebasszon :)
fõleg ha tudnám, hogy intenzívebb sipolymûködésre hat
sipolyod nem volt? néha rendesen rákezd, aztán pár nap múlva megnyugszik, na ilyenkor nagyon jól jönne egy ilyen megoldás
Nincs jelen
#974 2007-06-21 00:01
- Rigor
- Tag
Colitises vagyok, nekem "csak" vérezni szokott. Többnyire 64-et szoktam, ha nagyon durva még többet, a 32 kisebb vérzéseket fog vissza. Amúgy meg amikor normálisan építgették szedettek velem még többet is úgy hogy alig használt. No persze azóta rádiétázok stb.
Fõleg akkor szoktam alkalmazni amikor durvul a móka és nem tudom kitisztítani rendesen beöntéssel, mert nem bírok beadni (utána meg nem bírnám bent tartani a saloflalk klizmát ami használ és pár nap alatt elállítja a vérzést).
Elalvás elõtt szoktam bevenni a szteroidot, azaz nem lefekvés hanem tényleg már félálom körül mert éjszaka a tapasztaltaim szerint jobban hat, másrészt ha nappal veszem be akkor este nem tudok elaludni miatta.
Nincs jelen
#975 2007-06-22 07:25
- Apacsanya
- Tag
Szép jó reggelt Mindenkinek!
Kbalu, Rigor köszi a válaszokat! Remélem hamarosan eljutok a gyógyszerelhagyásig. Budenofalkot szedek, ami kapszula. Meg pentasát. Érzem mindkettõ nem kedvezõ mellékhatását. Folyamatos harcban állok a depivel és lassan kezdek belefáradni.- Az állapotom nagyon sokat javult az elmúlt 8 hónap alatt./ Belsõleg./ Már nem érzem, hogy van belem.És néha bebûnözök./ Na jó, a lányom ballagásán megettem egy szelet tortát./ Amúgy kõkemény diétát tartok. Néha nagyon nehéz, mert itt a család, de csinálom tovább. Próbálkozom az scd-ivel, de még nem megy.
Nincs jelen
#976 2007-06-24 13:10
- Rigor
- Tag
Nekem az scd-vel kapcs. leginkább az édességek hiánya volt a legkínzóbb de már kitaláltam trükköket, elsõsorban édesítõszerekre alapozok, azokkal nincs gond. Legújabban a bolero italporra találtam rá, ami 100% cukormentes, nem hajt meg viszont az erdei gyümölcsös, fehér szõlõs, meg a málnás nagyon finom (a megyes pl iszonyúszar, és a narancsos se jött be).
Továbbá a nagyon szigorú idõszakban fõleg almán, almán, tojáson, sajton élek (a tojáskrémek variálhatósága változatos ízeket eredményez) illetve amikor ezekbõl se sokat akkor fõleg vitamin, és tápkieg. fehérje ami viszont cukormentes, és a csokis az nagyon finom. (ez utóbbi fontos hogy ne nagyon veszítsünk izmot, illetve kevésbé aktív idõszakban ha sportolunk akkor jobban nõljön az izomzat, jobb kondival "várjuk" az aktív idõszakot amit jó erõben könnyebb átvészelni, - ha meg valaki crohn-os annak fokozottan jók ezek a szuper-felszívódású fehérjekészítmények - ilyesmit klinikai tápszernek is írnak fel, de sportolóknak való tápkieg boltokban elég hatékonyakat kapni - még crohn-os testépítõrõl is hallottam, hogy az amúgy rettenetes felszívódás mellett is képes volt - ha nem is hatalmas - de jól kinézõ izomzatot növeszteni az önjáró csontváz- külsõ helyett).
Meg minden étkezés elõtt fél liter víz, illetve közben is, mert így kevesebbel jóllakik az ember, a belekben is lazább lesz a tartalom, meg ugye nálunk fokozottan fontos a vízbevitel.
Én már több mint egy éve tértem át az scd-re, vagy hmm talán már kettõ? - és még mindig baromi nehéz néha megállni, fõleg inaktív idõszakban. Tegnap pl bevágtam egy egész tábla csokit!!!! egyelõre nem csinált bajt, igaz most nem is vagyok aktív.
Nincs jelen
#977 2007-06-25 08:31
- Ottó
- Tag
Jóó reggelt!
Ismét hozzászólok : az édesitõszerekkel is érdemes vigyázni.
Fõleg az aszpartammal E(951). Mindenbe beleteszik ami "diétás".
Eredetileg gyomorfekélyre szánták, csak aztán rájöttek, hogy arra nem jó, viszont nagyon-nagyon édes, és nincs mellékize. Az idegrendszerre van kedvezõtlen hatással, fenil-alanin forrás ami arra érzékenyeknél hasmanéssel járhat.
És úgy tudom, hogy az emésztés során felszabaduló bomlástermékei toxikusak, azt hiszem az egyik a metanol.
Szerkesztette: Ottó (2007-06-25 08:33)
Nincs jelen
#978 2007-06-25 13:04
- Rigor
- Tag
Nagyon úgy hangzik mintha az értesüléseidet a híres-hírhedt aspartam összeesküvéses hoax lánclevélbõl vagy egy abból származó cikkbõl vetted volna:)
Szerintem az alábbi cikk kicsit helyreteszi az édesítõszer témát.
http://www.nana.hu/nyomtat.php?cikk=21576
Két apróságot kiemelnék amiket fõ méregként szoktak emlegetni:
" metanol kis mennyiségben természetes tartalomként sok élelmiszerben fordul elõ. Egy aszpartammal édesített üdítõitalban azonban kevesebb a metanol, mint ugyanannyi természetes paradicsomlében.
Az aszpartam fenilalanin- és aszparaginsav-tartalmát sem szabad túlmisztifikálni. Egy adag tejben nyolcszor több a fenilalanin és tizenháromszor több az aszparaginsav, mint egy azonos adag 100%-osan aszpartammal édesített üdítõitalban. "
-
Szóval az amúgy természetesnek vélt bolti kristálycukor sokkal károsabb mint az aszpartam, sõt sok emberre veszélyes is! (cukorbetegek, stb.)
Persze sajnos nem minden élelmiszer édesíthetõ vele úgy hogy az eredmény kellemes legyen, (bár sokminden tökéletesen - és gondoljunk bele
a kristálycukor sem harmonizál a rostonsült hússal... viszont a méz pl igen )
) és habcsókot meg karamellt sem lehet belõle csinálni:)
Nincs jelen
#979 2007-06-25 17:20
- Apacsanya
- Tag
Halihó!
Srácok, hogy ti miket nem tudtok? Mától fogva tuti, hogy kerülöm az édesítõket. Az aszparátost amúgy sem csíptem, szerintem abszolut nincs semmi íze, pláne nem édes. Maradok a jól bevált méznél és a gyümicukornál.
Ámulva olvasom, hogy csokoládét esztek...és mi van a kakaóval? Vagy azért néha lehet bûnözni?- Az az igazság, hogy nekem olyan fájdalmam és annyi rossz élményem volt a betegséggel kapcsolatba, hogy nem merek tartósan bûnözni.- Az édesség az aszalt sárgabarackot, a fehér diétás csokit, a mazsolát és a mézet jelenti számomra. Na meg az aktíviák tömkelegét.
Azt szeretném még kérdezni tõletek, hogy a gyógyszereket egyszerre veszitek be vagy hagytok köztük pár óra szüneteket?- Mert én óránként szedegetem, de ha vitaminok is vannak egész délelõtt csak a bogyókat eszegetem.
Köszike a válaszaitokat és a türelmeteket.- Apacsanya
Nincs jelen
#980 2007-06-25 18:28
- roor
- Tag
Halika!
Édességgel kapcsolatban:ameddig nem tudtam hogy nem szabad,addig zabáltam õket!:)
Azóta visszafogottan zabálom!:P
Nálam is a méz játszik,de a háztartási keksz is nyerõ,meg mézespuszedli,csokikból csak a tejmentes,néha fagyi (szintén tejmentes),ja és cukrot használok szolidan.
Az édesítõk nem jöttek be nekem.
Kakaót meg szerintem nyugodtan,ha jól emlékszem a nyuszisban nincs tejpor és laktózmentes tejjel nagyon fincsi!Vagy szójakakaó!Az is nyerõ!:D
Aktivíák szintén landolnak a pocimban,bár a kaukázusi kefír viszi a pálmát!:P
Bogyeszok meg egyszerre csúsznak,harcoljanak odabent hogy ki az elsõ!:D
pá
Nincs jelen
#981 2007-06-25 21:04
- Rigor
- Tag
háztartási keeeeksz? - azzal az erõvel akár kanállal is ehetnéd a kristálycukrot, a hkeksz 80% finomított szénhidrát. Grammra ugyanannyi csokiban meg csak 55%. Akkor már inkább ugye pár kocka csoki:P
Apacsanya: olvasd azért el a linket amit fentebb említek.... az aszpartam kevésbé káros mint a cukor, szóval inkább édesítõ.
Nincs jelen
#982 2007-06-25 21:21
- Marthuska
- Tag
Én is nagy csokoládézabáló voltam, de mióta diagnosztizálták a betegségemet, azóta igencsak visszafogtam az édességet. Kekszet én is fogyasztok, fõleg ha érzem sok a savam, vagy ha éppen rágcsálhatnékom van.
Kíváncsi lennék, milyen a tejmentes fagyi és csokoládé. Hol és milyen néven lehet kapni?
Bizonyára tudjátok, hogy a paprika sem ajánlott ebben a betegségben. Én úgy szoktam fogyasztani a friss sárga paprikát, hogy a héját éles késsel vékonyan lehámozom. Így kevésbé okoz panaszt.
Nincs jelen
#983 2007-06-25 21:23
- Robur
- Admin (Crohn)
- Hely: Bp
- Regisztrálva: 2004-01-05
- Írások: 645
Dolgozom a cukor, koffein és tejszínmentes 'alternatív' Tiramisu receptjén.
Nehéz ügy. Ha elkészült, természetesen közreadom.
:D
Nincs jelen
#984 2007-06-25 21:48
- roor
- Tag
Halika!
Bírom a kekszet.Mindenki egye amit tud.Vagy bír.:)
A paprikával én is megjártam,azóta én is hasonlóképpen eszem.
A tejmentes fagyi nagyon finom,igaz én fagyizóban szoktam nyalni,nem csinálom.
A csoki meg hát....meg kell nézni,elolvasni mi van benne,ha csak olyan üzemben készült ahol tejport is használnak akkor simán megeszem,eddig nem volt gond,igaz ügyelek hogy ne sokat egyek.Fontos a mérték.
Ha gondolod mailben leírok egy két márkát,de nem akaom hogy offoljanak.:)
pá
Nincs jelen
#985 2007-06-25 21:56
- Rigor
- Tag
Robur: eddigi tapasztaltaim alapján a joghurt, kefír vs édesítõszer nem járható út, a túró az mûködõképes (gondolom a mascarpone sajt is). A savanyúságot nem sikerült eltûntetni (illetve de, viszont abból keserû lett). Fruktózt nem próbáltam mert az meg baromi drága, de szerintem az lesz a tuti.
Ja meg lehet kapni gabonhabot, ami olyan ízû mint a tejszínhab, de növényi zsírból készült, és azt hiszem cukormentes is van, én ettem már egészen finomat is! (és olcsóbb is mint a valódi tejszínhab). A koffein nehéz ügy, talán kávéaroma?
Szerkesztette: Rigor (2007-06-25 22:04)
Nincs jelen
#986 2007-06-25 22:57
- Marthuska
- Tag
Szia Roor!
Köszönöm a jó ötleteket.
E-mail címem: Marthuska @ citromail. hu
Nincs jelen
#987 2007-06-26 16:00
- Apacsanya
- Tag
Halihó!
Szerintem lassan átmehetnénk a kajálós topikba, mert off lesz a vége. Az ötleteitek csudajók. Édesítõnek a fruktóz a legjobb. Van olcsóbb változata is. Az német és a dm be kapható. Nagyon jó sütni vele. A piskóta a linzer szuper lesz . / A sütésnél figyelni kell,mert a süti hamarabb barnul, mint a porcukor vagy a kristálycukor.Én a kekszeket magam készítem, így tuti, hogy minden rossztól mentes lesz.
A gabonhabot tuti, hogy megkeresem- a kávémhoz szuper lesz. Mert ha én már kávét sem ihatok- igez jó hígan és vizesen, akkor tuti, hogy beteg vagyok.
Rigor: próbáltad már a malátakávét?- nem az instant változatot, hanem a fõzõset. A gyerekeim imádják. 1 litert fõzök elõre. Üvegbe rakom és abból isznak reggel, tejjel.- Rozsitallal és szójatejjel szuper.
Roor: szerintem megírhatnád a csokik neveit- bizti, hogy nem lesz off- ez az egészségünket szolgálja.
A bogyókat pedig mától egyszerre kapkodom.- csaóka, Apacsanya
Nincs jelen
#988 2007-06-26 16:16
- Rigor
- Tag
Apacsanya: ha a kekszet hagyományos bolti lisztbõl sütöd, szinte ugyanott vagy (ugyebár keményítõ...)... a mandulaliszt persze nem olcsó, (tényleg hol lehet egyáltalán kapni?) viszont biztos finom lehet:)
Az elõbb csináltam majonézt, simán édesítõszerrel, viszont citrom helyett borecettel és nagyon finom lett!!!
Nincs jelen
#989 2007-06-26 18:51
- roor
- Tag
Halika!
Marthuska!
Béna vagyok és nekem nem fogadja el így a címet.
Írj pár sort az enyimre,az ibd levelezésén keresztül. :)
pá
Nincs jelen
#990 2007-06-26 20:31
- Apacsanya
- Tag
Rigor!
Az igaz, hogy nem mandulalisztet használok, mert nem találtam még ilyet. Általában teljes kiörlésû liszteket és a kedvencemet a graham lisztet használom. Édes és sós sütiket szoktam belõlük készíteni. Ezeket a gyerkõceim is szívesen elrágicsálják és én is bebûnözök belõle.
Rigor: a kajálós topikba szívesen venném az ötleteidet. Talán segíthetnél, hogy átálljak az scd diétára. Köszike: Apacsanya
Nincs jelen
#991 2007-06-26 20:48
- Apacsanya
- Tag
Ja! Egyre többször szenvedek a lábgörcsöktõl. Errõl tudtok valamit? Mit tegyek, hogy a görcsök megszûnjenek?
Nincs jelen
#992 2007-06-26 20:48
- Robur
- Admin (Crohn)
Kérem aki tudja, hol lehet mandulalisztet kapni, adja tudtomra! SCD jeligére a kiadóba.
Nincs jelen
#993 2007-06-26 20:48
- Robur
- Admin (Crohn)
Apacsanya: kálium. Többet nem mondhatok.
Nincs jelen
#994 2007-06-26 20:51
- Apacsanya
- Tag
És az miben van?
Nincs jelen
#995 2007-06-26 20:52
- Robur
- Admin (Crohn)
Nincs jelen
#996 2007-06-26 21:01
- Apacsanya
- Tag
A titok tehát a burgonya és a paradicsom.Köszike!- Apacsanya
Nincs jelen
#997 2007-06-26 21:38
- Rigor
- Tag
Apacsanya: én úgy tudtam inkább kálcium/magnézium hiány esetén megy a görcsölés, saját tapasztalat szerint is ha nincs elég akkor görcsöl, ha van akkor nem:) - sõt görcsölgetésnél gyorsan megiszom pár pezsgõtablettát és voilá! elmúlt.
Ha meg már kálium?
A burgonyával meg többet veszíthetünk mint nyerhetünk hiszen csupa keményítõ az egész. Viszont a répával nincs gond, én burgonya helyett használom (hopp és éppen csak úgy mellesleg több kálium van benne...)
Nincs jelen
#998 2007-06-27 12:58
- Marthuska
- Tag
Szia Roor!
Lehet, hogy ki fogsz nevetni, de nem tudom, hogy kell levelezni az IBD-n keresztül.
Majd irocskálok továbbra is ide. Jó? Én csak a tejmentes csoki és fagyi felõl érdeklõdtem. Te nem akartad reklámozni a márkaneveket, ami teljesen érthetõ. Majd jobban odafigyelek az üzletekben az összetételre. Egyébként hiába tejmentes az a csoki, a kakaó akkor is benne van, ami Crohn betegségben nem nagyon ajánlott. Persze azért ne gondolja senki, hogy én sohasem fogyasztok ilyesmit.
Puszi!
Marthuska.
Nincs jelen
#999 2007-06-27 14:35
- Robur
- Admin (Crohn)
Marthuska:
levelezni az IBD-n keresztül annyit tesz, mint a fórum belsõ levelezõrendszerét használni. Ha balra roor fényképe alatt az Email-re kattintasz, akkor írhatsz neki levelet, annélkül, hogy megtudnád az email címét. Vagy kattints ide:
http://crohn-colitis.hu/forum/misc.php?email=781
Nincs jelen
#1000 2007-06-27 14:52
- Apacsanya
- Tag
Halihó!
Akkor maradok a sárgarépánál és a calcium-sandosnál. Szerintem már krónikus vitaminhiánnyal küzdök. Azt hiszem túl szigorú voltam magamhoz. Most aztán törhetem a fejem mivel kupáljam ki magam.- Apacsanya
Nincs jelen