#1101 2007-08-10 16:06

mano1973
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

Halika!

Jelentem Roor vagyok,csak tesóm gépérõl.No mindegy.:)
Ágica01:nekünk mindenképpen jót tesz,ha nem kell a szervezetednek,nem is fogod tudni meginni.:)
Nézz be ide gyakran és kérdezz,mert ahogy Marthuska is írta,innen lehet többet megtudsz!:D
A Nutridrinket tudom ajánlani,fincsike,banán,csoki,karamell,vanilia,natur,nekem ezek jöttek be.:D
Humira ügyben szurkolok neked!:)

Nincs jelen

#1102 2007-08-10 16:45

Marthuska
Tag

Szia Erika 44!
Mielõbbi jobbulást kívánok, és szorítok neked, hogy ismét tünetmentes légy!

Nincs jelen

#1103 2007-08-10 17:47

roor
Tag

Halika!

Erika44:jobbulást és minnél hoszabb tünetmentességet!
Neked a dokid rendelte azt hogy kétszer vedd be a 4 mg medrolt?
Mert az enyém maradék haja égnek állt az ötlettõl és szigorúan reggel egybeni bevételt rendelt!
Savcsökkentõnek a parietet ajánlanám,az nagyon bejött,igaz húzós az ára,de maradéktalanul teljesítette a szolgálatot.:)

Nincs jelen

#1104 2007-08-10 17:56

Marthuska
Tag

Szia Roor!
Még nem is hallottam ilyen nevû savcsökkentõrõl. Recept nélkül lehet kapni?
Az én orvosom nem írt fel savcsökkentõt, és a szteroid lökéskezelés elején majd kiégett a gyomrom, még éjjel is ettem, hogy valamivel lekössem a sok savat.

Nincs jelen

#1105 2007-08-10 19:34

roor
Tag

Halika!

Marthuska:tudomásom szerint ez az egyik "legerõsebb"savcsökkentõ,aktív medrolszedésnél sem ajánlot 2*1-nél többet,aztán csak egyet,aztán meg azt mondta felejtsem el,de azért írt egy receptet hogy legyen kéznél bogyesz.
Merthogy recept nélkül nem kapható!Aztán apukám is mondta (neki rettenetes erõs,és sok volt a sava),hogy õ is ezt kapta,és nagyon elégedett volt vele.
Quamatel is jó,bár gyengébb a hatása,viszont az recept nélkül kapható.
Háztartási keksz ami jól "szívja" a savat.Én ezt nyammogom,hogy minnél kevesebb bogyesz kelljen,de most már max akkor jön föl a sav,ha szó szerint dugig eszem magam.:D
Egyéb amiben tudnék segíteni?:D

Nincs jelen

#1106 2007-08-10 21:39

Marthuska
Tag

Szia Roor!
Köszi a választ! A háztartási kekszet is eszem, mindig több csomaggal van itthon. A férjemnek is sok a sava, õ rendszeresen Tisacidet szed, neki ez többnyire szokott használni. Abból vettem be, de csak rövid ideig hatott. Én is azon vagyok, hogy minél kevesebb gyógyszert kelljen szednem, jobb ha inkább rágcsálgatunk.
Köszönöm a segítséget!

Pá!

Nincs jelen

#1107 2007-08-11 14:43

roor
Tag

Halika!

Hajnal:biztató,jó szó mindig akad itt!:D
Kippkopp én még egyben vagyok,minden centi megvan bennem,azonban a betojós mutatvány nekem sem új.:)Ne parázzatok,bár nem tudom milyen,de azt igen,hogy a par csak árt.:)
Amint felébrednek,írni fognak olyanok is akik információval tudnak szolgálni,én csak lelki ápolásra vagyok alkalmas.:D
Erika44:azt nem javsolta,hogy a mennyiséget kétszerre vegyem be.Reggel egyszerre kell letolnom a medrolt,akármekkora is az adag.Azt mondta így jobb a hatása,és talán többet tudok így éjszaka aludni.Doki nélkül egy szemet sem mernék bevenni,ha tanácsolhatom minnél hamarabb menj dokihoz,mert ez a szteroid nem játékszer.Tudom,hogy szarul vagy,de lehet ártasz vele magadnak,és ebben csak akkor lehetsz biztos ha a doki megerõsít.Nem baj ha a késöbbiekben nem õ kezel,de ez felügyeletet igényel.
Újpesten van a dokim,Károly Kórház,Dr.Molnár Sándor,és nagyon elégedett vagyok vele.:D

Nincs jelen

#1108 2007-08-11 15:11

Marthuska
Tag

Szia Hajnal!
Nekem kb. 30 cm-t vettek el a bélbõl /a vastag- és vékonybél találkozásánál volt a szükület és a sipoly/. Szerintem természetes, hogy mindenki fél a mûtéttõl. A mûtét napján próbáltam fegyelmezni magam és nyugodt lenni, de olyan heves szívdobogás jött rám, amit azóta sem éreztem. Össze-vissza kalapált a szívem, még a torkomat is nyomta, pedig tudtommal nem vagyok szívbeteg. Attól féltem emiatt nem tudnak majd megoperálni, de szerencsére lehiggadtam. A mûtét után a professzer úr elmondta, hogy már semennyit nem lehetett volna várni az operációval, mert bármikor szétdurranhatott volna az egész.
Ha halogatni lehetne a sebészi beavatkozást, úgyis mondaná az orvos. Crohn beteget akkor operálnak, ha már nagyon muszály, legalábbis ezt olvastam.
Fel a fejjel, bízni kell benne, hogy a mûtét után csak jobb lehet.

Nincs jelen

#1109 2007-08-11 17:35

Marthuska
Tag

Szia Hajnal!
Az én mûtétem 2006. májusában volt. Tíz napig voltam bent. Szövõdménymentes volt, legalábbis úgy tudom. Közvetlenül az operáció után nagyon tud fájni a seb. A párod vigyázzon magára, meg ne fázzon, mert a köhögés, tüsszentés hasogató fájdalmat tud kiváltani a friss mûtát után. Persze azért idõnként kell köhhinteni, de ki lehet bírni. Én olyankor lefogtam a hasam. Bélfájdalmat, görcsöt nem éreztem a kórházi idõszak alatt. A sebem szépen gyógyult, a varratokat a megfelelõ idõben ki lehetett szedni. Ennek a betegségnek a lefolyása hullámzó. Azóta sem vagyok tünetmentes, de van ismerõsöm, akit korábban mûtöttek, mint engem, és teljesen tünetmentes, azóta visszahízta a szükséges kilóit és nagyon jól van. Én ebben nem vagyok ennyire szerencsés, ezért említem a jobb példát is. Volt egy jobb idõszakom  mûtét után, de akkor is szedtem az Entocort Retard kapszulát. Most pedig egy Prednisolon  lökéskezelés vége felé tartok. Jelenleg, viszonylag jól vagyok.
Nem hülyeségek, amiket kérdeztél. Ha még van kérdésed, szívesen válaszolok, ha tudok.

Nincs jelen

#1110 2007-08-11 17:37

Agica01
Tag

Szia Hajnal!
Én is túl vagyok már egy ilyen mûtéten. Eleinte nagyon féltem, de nem volt olyan vészes. kb. 2,5 óra volt, 40 cm-t vettek ki a vékony-vastag találkozásánál. aznap nagyon fájt, amikor felébredtem. Másnap kivették a hasamból még kilógó csövet, akkor egy fokkal jobb lett. A mûtét utáni 5. napon hazaengedtek. Sokáig nem tudtam még oldalra fordulni, mert fájt, ami azért volt rossz, mert én úgy szeretek aludni. :) Egyenesen menni is kb. csak jó egy hónap múlva tudtam, addig hajoltam, mert húzódott a hasam. A heg kb. 15-20 cm, és nagyon szépen begyógyult, szinte nem is látszik. Szóval utólag azt mondom, ne féljetek, sokkal jobb lesz utána! Szóval nem kellemes, de azért nem a világvége! Ha van még kérdésed, írj nyugodtan!
Kitartás, drukkolok nektek!
Ági

Nincs jelen

#1111 2007-08-11 20:36

Tilda
Tag

Szia Hajnal!

Javaslom, olvasgassatok a többi topikban is.. :)
PL: a megfelelõ sebész topik 2007 januári de akár elõbbi hsz-it is érdemes lenne átnéznetek..

A párodnak ( és neked is ) kitartást, nyugalmat és gyors gyógyulást!!! Dobó-Kovács páros esetében szerintem a legjobb kezekben vagytok!!!!  :)

(már csak egy jobbat tudok... igaz Dóri?????)
Téda

Nincs jelen

#1112 2007-08-12 19:37

Tilda
Tag

Hajnal!

Dobó nem túl mosolygós doktorbácsi, ellenben kiváló szakember! Szóval a zord külsõ ne vezessen félre benneteket!! :)

Egy kalappal!!!
Téda

Nincs jelen

#1113 2007-08-12 21:10

Marthuska
Tag

Szia Erika 44!
Korábban írtad, hogy Kliont szedtél. A lepedékes nyelv és a keserû szájíz lehet ettõl is. Ha jól emlékszem ez rajt van a gyógyszer betegtájékoztatóján. Régebben én is szedtem, és jó idõbe telik míg ez a lepedék lekopik, akkor is, ha már nem szeded.
Jobbulást kívánok!

Nincs jelen

#1114 2007-08-13 07:29

akita
Tag

szia Erika44!

Én is szedem a medrolt 64mg-mal kezdtem most tartok 44 mg-nál.nálam is jelentkeztek mellékhatások puffadás 7kg hízás nem tudok aludni rossz szájiz fáj a nyelvem .én is unom már nagyon de sajnos muszály szedni és szerintem amig a dokidat nem kérdezed meg hogy abbahagyhatod e vagy csökkentheted e addig ne nem szabad mert ez a medrol elég durva szteroid rosszul lehetsz ha hirtelen abbahagyod.én már akkor rosszul vagyok remeg a kezem izzadok kiver a viz ha nem veszem be a gyógyszert ugyan abban az idõpontban mint szoktam.sajnos ez ilyen én is abba bízok hogy ha folyamatosan csökkentem akkor lassan megszünnek a mellékhatások.engem leginkább a puffadás zavar és a mérhetetlen zabálás.remélem tudtam egy kicsit segiteni.

Nincs jelen

#1115 2007-08-13 08:53

kbalu
Tag

a folyamatos csökkentéstõl max. akkor szûnnek meg a mellékhatások, ha el is hagyod teljesen, amúgy nem, akkor is kell még idõ, mire eltûnik minden, amit a szteró okozott

amúgy Rigor múltkor belinkelt egy (ha jól rémlik orvosoknak szóló) leírást Medrolról és barátairól, abban az állt, hogy ha másnaponta szeded a dupla adagot, akkor mivel nem csökkented a bevitelt, rosszabb nem lesz, ellenben kiküszöbölhetõk a súlyosabb mellékhatások, de ezt csak huzamosabb szedés után szabad eljátszani

erika44: sztem a lepedékes nyelvet szimplán a nem megfelelõ bélmûködés okozza, mûtét elõtt eltávolíthatatlan volt a lepedék, mûtét után pedig teljesen rózsaszín lett a nyelvem, ebben bizonyára az  is közrejátszik, hogy ilyenkor rengeteg folyadékot visz az ember a szervezetbe, de én azóta is sok folyadékot iszom (napi 3-4 liter), mégis mióta nem stimmel benn minden, azóta megint vastagon áll a lepedék és ismét eltávolíthatatlan (Medrolt végig ugyanabban a dózisban szedtem, tehát sztem nem attól van).
Amúgy örülj neki, hogy csak ennyit kell szedned belõle, kezdõadagként napi 1mg*ttkg adagot szoktak adni (tehát ha 60 kg körül vagy, akkor 64 mg-ot adnak, mivel 4 mg-os adagok vannak) és azt csökkentik folyamatosan mindig a felére vissza, de egy csökkentés után 3-4 napig tartani kell, és ha minden jól megy, akkor el is hagyható, tehát egy kúra ált. 1-1,5 hónapig is eltart

Nincs jelen

#1116 2007-08-14 17:00

erika 44
Tag

sziasztok
Hát megint vacak éjszakám volt. Lehet hogy követelte a szervezetem a medrolt, nem tudom de mindenem éget , lázam volt. A kaját ugy eröltettem magamba, ma dél. kicsi javult a hejzet, de azért nem kiabálom el mert ez tegnap du. is kicsi így volt ,aztán mi lett a vége. Ma végre ugy nézz ki megtaláltam az új orvos akkihez fogok járni, már elõjegyzet egy tükrözésre, a jövö hét végére, hát sajna ezt nem uszom meg. Utálom ezt a torturát, kiszolgálattoságot de hát ez van.  Azt monta addig semmit ne szedjek még meg nem vizsgál. Mindenkinek jobbulást, és kösz a jószavakat.

Nincs jelen

#1117 2007-08-14 20:46

kbalu
Tag

Medrolt szedtél eddig, most pedig azt mondta a doki, hogy addig ne szedjed, amíg meg nem vizsgál???

ugye tudod, hogy súlyos problémát is okozhat ha hirtelen hagyod el? (pl. mellékvesekéreg-elégtelenség)

Nincs jelen

#1118 2007-08-15 13:22

Linus
Tag

Sziasztok!

Lassan 3 éve nézegetem a fórumot, aztán mint minden apró kis lehetõséget, megpróbálom ezt is a javamra fordítani, ha már Crohn-nal áldott meg a sors:-) Sokatok szerint a fórumnak egyébként is gyógyító hatása van:-))), hát gyorsan be is regisztráltam végre!

Kérdés: szed valamelyikõtök Budenofalkot? Õsszel és tél végén volt szerencsém két Medrol kúrához, mert az elsõ után persze visszaestem, azóta ráállítottak a Budenofalkra, úgy március közepén. Nem tudom, mit vártam, bár minden tekintetben elég zûrös, de leginkább lelkileg megterhelõ idõszak követte. (diploma, 2 temetés a családban) Az orvosom szerint a napi 3 széklet lenne a normális. Állítólag amúgy középsúlyos kategóriába esem. Érzem és tudom, hogy sokat segít a Budenofalk, de azért abban bíztam, hogy az állandóan vissza-visszatérõ véres székleten segít. Mert a kitûzött átlag 3as számot viszont jórészt sikerül tartani. A vérkép a másik mumus, mert tudok ám olyan cifra gyulladás értékeket produkálni, hogy csak na, még akkor is, ha az állapotomból kiindulva én sokkal jobbat várnék.

Persze lehetnék rosszabbul is, és talán túl sokat vártam ettõl a gyógyszertõl, de megint úgy érzem, hogy ott v'ok, ahol a part szakad. Pláne akkor, mikor már egy héttel labor elõtt bennem van a para, hogy vajon milyen lesz. Vagy akkor, mikor reggel igyekszem magam megnyugtatni, hogy nem, nem mentem ki éjjel; mert igen, álmodok ilyeneket újabban. (Lehet nem kéne annyit számolgatni napközben, és akkor nem mennék a saját agyamra...)

A másik, hogy diploma óta, hiába lenne jóval több idõm aludni/pihenni munka után, mégsem megy, úgy 5-6 órára esett vissza az alvásigényem. Sanda gyanú, de a Medrolból kiindulva talán a Budenofalknak köszönhetem ezt a kis hiperaktivitást. Salofalkot és Imuránt szedek még, viszont a Budenofalk mellé nem kaptam semmit, hogy védje a gyomromat (Medrol mellé Famotidin volt), márpedig néha úgy érzem, hogy savas, vagy egyszerûen csak mintha mindjárt fájna...

Tudom, hogy a mai, csak a rosszabb napok egyike, és már is jobb, hogy kiírtam magamból:-) Késõ du. megtudom a ma reggeli laborom eredményét is, addig meg igyekszem elterelni a figyelmemet errõl a témáról. A Budenofalkról pedig elõre is köszönök minden infót!:-)

Nincs jelen

#1119 2007-08-15 20:01

erika 44
Tag

Sziasztok
Képzeljétek ma voltam hasi ultrahangon, és hát mért is ne tetõzne a dolog ,a tükrözéssem volt még meg, mind a két vesém tele van kövekkel. Volt már valakinek kõzuzása, mert azt mondják ez a teendõ, vagy ne foglalkozzak vele még ki nem jön, hát még 20 évig is elvan ot.Sajnos kb:10 éve saját magam szabadultam meg töle, hát senkinek nem kivánom .

Nincs jelen

#1120 2007-08-15 21:01

Lilla73
Tag

Helló!
A párom colitises. Medrolt, Budenofalkot, Immurant is szedett régebben, de már nem kell szednie. Maradt pár doboz/levél originált ezekbõl:
Medrol 2 doboz (16 mg 50x), lejár 2008. 09 és 2008. 11.
Medrol 2 doboz (32 mg 20x), lejár 2007. 10(!!!).
Immuran 4 levél (doboz nélkül, 50 mg, 100 db) lejár 2011. 04.
Budenofalk 1 doboz (3 mg, 100 db), lejár 2009. 09. 
Ha valakit érdekel írjon emailt.
Minden jót: li

Nincs jelen

#1121 2007-08-16 17:48

erika 44
Tag

SZIASZTOK
Ma találtam egy nagyon jó kis Klinkát ha valakit érdekel. Nagyon türelmessek, kedvessek, és csak a betegért vannak. Cím: Tata Komáromi u.7. t:34-380-173/ v 06.30.-9466-908. Dr Szerémy Zsolt fõorvos sebész-gastro szakorv. Rend: h:14-19. k-p:8-12.

Nincs jelen

#1122 2007-08-16 18:08

kicsimeli
Tag

Sziasztok!
Én crohn beteg vagyok és nemrég derült ki én SALOFALK 500-at szedek 3x2-t
Van esetleg valakinek valami tapasztalata erröl a gyogyszerrõl? elõre is köszi

Nincs jelen

#1123 2007-08-16 18:24

kicsimeli
Tag

Sziasztok!
Nekem crohn-om van nemrég derült ki. Én most SALOFALK 500-at szedek 3x2-t.
Van esetleg valakinek valami tapasztalata zzel a gyogyszerrel kapcsolatban?
elõre is köszi

Nincs jelen

#1124 2007-08-17 12:41

Linus
Tag

Szervusz druszám! Gondolom Melinda:-)))

Tavaly márciusban kaptam Salofalkot, mert akkor néztük meg a vékonybelet is, addig a vastagbéltükrözés és a CT alapján nem derült ki, hogy a vékonybelem érintett-e. Addig Salazopyrint kaptam crohn-ra, az viszont csak akkor kezd el dolgozni, ha már a vastagbélben van. Salofalkból nekem is többnyire 3x2, de volt, hogy 4x2-õt kellett szednem. Kb. fél órával kaja elõtt igyekszem bevenni, de hát ez azért relatív:-) Bevonja a bélésedet vmi védõréteggel, így próbálja megakadályozni, hogy rosszullétet okozzon az étel, na de páncélnak azért nem nevezhetnénk:-) Nyilván azért nem engedhetem meg magamnak, hogy bármit megegyek. Nekem sokat segített, lehet, most azért v'ok kicsit rosszabbul, mert elhagytuk a 4. adagot - amúgy ez mindig inkább a stressznek és a vicces frontátvonulásoknak köszönhetõ. Mindenesetre akkor is nagyságrendekkel jobban vagyok úgy általában, mióta ezt kapom. Ha elfelejtenéd kaja elõtt, akkor is vedd be! Amúgy Imurant és Budenofalkot kapok mellé. Szóval nekem "jó barátom":-)))

Nincs jelen

#1125 2007-08-17 13:07

kicsimeli
Tag

Szia Linus!
Én most kezdtem el szedni 3 napja 3x2t de még nincs változás, gondolom azért idõ kell hozzá, viszont néha kicsit rosszul vagyok töle szédülés hányinger....nehéz légzés...stb, de gondolom ez majd elmúlik. nekem már megvolt minden tükrözés meg CT, addig nem is kaptam semmi gyogyert, remélem segít.
köszi hogy írtál, sokat segített, mindenki rémhíreket ír  a gyogyszerek mellékhatásairól és féltem h talán ennek is lesznek.
Szép napot:)

Nincs jelen

#1126 2007-08-17 13:16

kicsimeli
Tag

Szia !
Még egy kérdés: Te mennyi idõ után tapasztaltál javulást?

Nincs jelen

#1127 2007-08-17 13:18

Linus
Tag

kicsimeli: chat? kettõig itt v'ok

Nincs jelen

#1128 2007-08-17 13:29

Linus
Tag

kicsimeli kiléptél, na mindegy...

Nem emlékszem sajna, de hát azért idõ kell neki! Mellékhatásai ennek nem voltak, azt a szteroid meg imuran okozta nálam. Mást nem kapsz mellé?

Még valami: azt írtad, nemrég derült ki. Amíg nem békélsz meg a tudattal és önmagaddal, nem tudsz elérni jelentõs javulást!!! Errõl, hogy lelkileg hogy éled meg, nem írtál, legalábbis itt nem láttam. Ez nagyon fontos, hidd el! És menni fog!:-)))

Nincs jelen

#1129 2007-08-17 18:45

roor
Tag

Halika!

Linus,kicsimeli!Bocsika,hogy belevauzok.:)Linusnak teljesen iagaz van:sajna de bele kell törõdni ezekbe a kis genyákba.Amíg küzdöttem a tudattal(mármint ellne :) ),addig nem is voltam jól,csak mikor bevettem a lesz...om bogyókat és maradék agyszöveteimet rávettem,hogy nem hagyom,nem hagyhatom magam,na azóta lényegesen jobban vagyok.:D
Most nemrég hogy kicsit szarul voltam,az csak a meleg miatt volt,de alapvetõen semmi látványos bajo nincs,tényleg lesz..om,és röhögök bele a negyvilágba!:D

Nincs jelen

#1130 2007-08-17 21:45

kicsimeli
Tag

Sziasztok csajok!
Öröm olvasni amit írtok. Egyenlöre más gyogyszert nem kapok egy honap mulva kell visszamennem a dokihoz.
Hát igazából itthon nem mutatom h mi a helyzet de de még nagyon zavar az állandó hasmenés, tiszta ideg vagyok ha el kell hagyjam a házat, próbálom leküzdeni de egyenlõre nem tudok nem rá gondolni mindig a fejemben van vajon kibirom e az utat, messzire megyünk lesz útközben vc és mi van ha dugóba kerülünk...stb. És ha ideges vagyok akkor csak rosszabb. Néha már annyira felhúzom magam h elkezdek sírni, nagyon ingerlékeny vagyok, bár igyekszem itthon nem mutatni, csak a párom látja kárát...... õ mindig mellettem van.
Ja meg h mit egyek, szinte semmit nem merek bár mindenki figyel a diétámra tényleg mellettem vannak.
Na ezeket még le kell gyõznön de nem tom hogy is csináljam.
Örülök h írtatok sokat segít:)

Nincs jelen

#1131 2007-08-18 09:16

roor
Tag

Halika!

Kicsimeli:az elején én is küzdöttem a lakást és wc-t nem hagyom el szindrómával.:)
Aztán rávettem az agysejtjeimet,hogy ha van nálam hasfogó és nem eszek semmi fos...tosat,akkor nem lesz gond.:)
Ha hosszú utra indulunk,akkor azért elötte nap már beveszem a székletfogót és csak olyat eszem,ami a tapasztalataim szerint nem okoz gondot,ja és tápszert.Eddig nem volt gond,bár az elsõ utazásnál egy komplett váltás ruha volt kéznél:D
Ne parázz,inkább menj bátran,elõszõr csak rövidebb távokat,aztán egyre messzebb!:D
Az ingerlékenység meg elmúlik,én az örületbe kergettem mindenkit,de aztán megjavultam:)
Na jó tökéletes sose leszek,de legalább használható vagyok:D
Klotyó miatt ne aggodj,dugóban max keresel egy édes gyorséttermet,és rendberakod a mosdólyukat:D
Lesz...om bogyó segít csak,majd szépen lassan rájössz te is,kell hozzá idõ!:D
Ha vidámságra van szükséged gyere ide bátran,általában szófos..ásom van és dinnye dolgokat írok:d

Nincs jelen

#1132 2007-08-18 13:33

Agica01
Tag

Szia Hajnal!
Nézd meg a Remicade / Humira infúzió topicot, ott már beszélgettünk róla! Ági

Nincs jelen

#1133 2007-08-18 20:20

Detty
Tag

Sziasztok!

Van valakinek SAJÁT tapasztalata a Methotrexat Lakcema nevû gyógyszerrõl??? Szednem kellene, de nem szívesen. Egy éve mûtöttek, crohn-os vagyok. Jelenleg szuperül érzem magam, nem tudom miért kell(ene) szednem ezt a nyavajást gyógyszert?! Ha valaki ismeri, szedi, kérem írjon nekem, a hatásáról és fõleg a mellékhatásairól! Nagyon köszönöm!

Nincs jelen

#1134 2007-08-19 16:03

Marthuska
Tag

Nekem volt már vesegörcsöm, és aprócska vesekövem is. Mikor érzem ezt a húgyúti húzó fájdalmat, akkor tudom, hogy készülõdik valami. Megelõzésképpen Rowatinexet szoktam szedni /kisebb ideig/. Arra lennék kíváncsi, hogy közületek szed-e valaki ilyet a gyógyszerei mellé, mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban. Vagy tudtok-e valami jobbat?

Nincs jelen

#1135 2007-08-19 19:00

pacsaji
Tag

Szia Hajnal!
Talán csupa bizakodással nézhetünk a jövõbe. Mert az idézett szer: a Humira lassan elérhetõ lesz, de a linkben megnevezett másik szer a Cimzia is közel van már a finishez. Én a cikkben megjelölt Precise 4 kísérleti fázisban vagyok már, ( több, mint három éve kapom minden hónapban) és igen jó hatással van a betegségemre (na mellékhatásai sajna ennek is vannak). Tehát elõbb utóbb még választási lehetõség is lesz, ami valószínûleg jót tesz majd a az árnak és a hozzájutás feltételeinek is.

Nincs jelen

#1136 2007-08-21 10:41

ildikócska
Tag

szia Kicsimeli!

Én is ugyanilyen adaggal kezdtem a Salofalkot, nekem kellett 3-4 hónap, mire bármiféle javulást is éreztem. Nekem ez abban nyilvánult meg, hogy kezdett lemenni a lázam 38 alá. Úgy hogy türelem türelem. És Roor-nak teljesen igaza van, hogy amíg nem tudod elfogadni a helyzetet, addig csak saját magad helyzetén rontasz. Nekem sajna egy évembe került, hogy elfogadjam a crohnomat, meg el merjem hagyni a lakást a már többek által említett wc probléma miatt.
És egy év kellett ahhoz is, hogy kitapasztaljam mit ehetek és mit nem, mert ugyebár ez mindenkinél más.
A Salofalkhoz csak annyit fûznék hozzá, hogy eleinte nekem a kávét, teát el kellett hagynom, mert a gyomrom majd ki akart lukadni tõle. Aztán ahogy hozzászokott a szervezetem szépen lassan vissza tudtam rá állni. Egyéb mellékhatás nekem szerencsére nem nagyon volt, csak hõhullámaim vannak (pedig csak 31 éves vagyok, klímax kicsit még odébb van), de az sajna még mindig, pedig már lassan két éve szedem. Bár a mennyiséget már lecsökkentettem 3x1-re. De állítólag a Salofalktól van az izzadás az okosok szerint.
Szóval türelem, türelem, kitartás, türelem ez a legfontosabb!!!!
üdv mindenkinek.

Nincs jelen

#1137 2007-08-21 10:56

Marthuska
Tag

Ildikócska! Nekem a Salofalk fel sem szívódott a bélben, nem tudni miért, ezért nem vált be és a Xalazin sem. Tehát ezeket nem is szedem, de ilyen hõhullámszerû dolgok /izzadás, fõleg éjjel/ nálam is van. Szerintem ez inkább a bélbetegséggel kapcsolatos tünet. Neked nappal is van hõhullámod?

Nincs jelen

#1138 2007-08-21 12:55

ildikócska
Tag

Szia Marthuska!

Éjjel is nappal is van sajna, elég kellemetlen mind a kettõ. Nappal a munkahelyemen ciki, éjjel meg hát...sokszor úgy ébredek, hogy csuron vizes vagyok. Olvastam valahol a Salofalkról is, én azt hittem, hogy akkor attól van. De lehet, hogy minden ilyen jellegû gyógyszertõl is lehet? A fene se tudja, lényeg, hogy elég gáz. Ráadásul én most vagyok leszokófélben a cigirõl és azóta még jobban izzadok.

Nincs jelen

#1139 2007-08-21 19:14

Marthuska
Tag

Szia Ildikócska! Drukkolok, hogy sikerüljön a cigirõl leszoknod, Crohn betegségben sokat árthat. Az izzadással pedig ne foglalkozz, ez idegi alapon is lehet. Még errõl azt tudom elmondani, hogy én a mûtétem elõtt, /mielõtt kivették a beteg bélszakaszt/ akkor izzadtam a legjobban, reggelre csupa víz lett a hálóingem nyaka, pedig soha nem voltam egy izzadós tipus. Persze akkor más panaszom is volt. Azóta is elõfordul, hogy éjjel megizzadok, de nem annyira, mint az operáció elõtt. Bár jóval idõsebb vagyok nálad,  de nem tartom valószínûleg, hogy a változókor okozná /családunk idõsebb nõtagjaira nem jellemzõ a korai klimax/. Ha nincs más panaszod, ne is foglalkozz vele.

Nincs jelen

#1140 2007-08-21 19:59

ildikócska
Tag

szia Marthuska!
Cigileszokással egész jól állok, már a 13. cigi mentes napnál tartok. Tudom, hogy sokat árt a crohnnak, meg már nagyon köhögtem, meg viszeres is vagyok, szóval sehogy sem használok vele magamnak.
Akkor ezek szerint az izzadás a betegséggel jár tényleg együtt és nem a gyógyszerrel. :(
Egy újabb dolog amit el kell fogadnunk.....

Nincs jelen

#1141 2007-08-21 21:45

Marthuska
Tag

Szia Ildikócska!
Csak így tovább és nehogy kísértésbe ess! Ez sokat fog javítani az egészségeden, a cigire költött pénzt pedig sokkal hasznosabb dologra fordíthatod.
Azt nem tudom, hogy másoknál ez hogy van, csak a saját tapasztalatomat tudom mondani. Nekem ez az izzadás a betegséggel kezdõdött. A vérsüllyedésem igen magas volt /60-80/, erõs hasgörcsök törtek rám, és az éjszakai alvás során totál leizzadtam. Akkor még nem tudtam, mi a bajom, csak azt, hogy valamivel nagyon küzd a szervezetem.
Azért elképzelhetõ a gyógyszer mellékhatásaként is az izzadás nálad, ha Te arra gyanakszol. De gondolj bele, ha csak ez a mellékhatás jelentkezik, ez még kibírható, ha kellemetlen is.

Nincs jelen

#1142 2007-08-22 08:50

akita
Tag

sziasztok!
érdekelne hogy csökkenthetem e a medrolt 4-5 naponta ha eddig 7 naponta csökkentettem 4 mg.mal.azért lenne jó mert már teljesen kivagyok tõle ( izzadás ,az arcomon kiütések ,szõrösödés,arcpuffadás,hízás,hajhullás,hatalmas étvágy amitõl a vécét nyomom,stb még tuti van valami csak már észre se veszem).most 40mg-nál tartok ha 4-5 naponta csökkenteném akkor elöbb abba tudnám hagyni.remélem minél hamarabb megszünnek ezek  dolgok mert nagyon utálom már.ha valakinek van valami módszere bármelyik mellékhatásra irja már meg.zsurlóteát próbálom a puffadásra mert van vizhajtó hatása de nem nagyon veszem észre.hogy ne zabáljak egész nap rennie-t szopogatok de semmi hatása.elõre is köszi mindenkinek

Nincs jelen

#1143 2007-08-22 09:11

Marthuska
Tag

Szia Akita! A fokozatos leépítés fontos! "A teljes tünetmentesség elérése után a leépítés léptéke hentente  4 mg" a Medrol esetében. Ezt orvos írta, nem én. Szerintem ne sürgesd a dolgot, ha az orvosod is így utasította. Ahogy csökkön az adag, úgy csökkennek a mellékhatások is.

Nincs jelen

#1144 2007-08-22 09:19

Marthuska
Tag

Akita! Még annyit fûznék hozzá, hogy én Prednisolont szedek /ez 5mg-os és szintén erõs szteroid/. Most napi 15 mg-nál tartok és ezt két hétig kell tartanom, majd napi 10 mg az utasítás szintén két hétig, továbbá 5 mg két hétig. Ez pontosan a fokozatosság miatt van így, hogy le tudjon róla állni a szervezet. Remélem sikerülni fog. Te is reggel veszed be a napi adagot? Mert ez fontos.
Kitartást kívánok neked is!

Nincs jelen

#1145 2007-08-22 09:24

Linus
Tag

szia akita!

lassan 3 éve v'ok crohnos. az elsõ Medrol kúrát akkor kaptam, mikor kiderült, aztán még egyet tavaly õsszel, mikor durván visszaestem, majd kb. 1 hónappal azután, hogy leépítettük még egyet... a helyzet ismerõs: az arc változásai mellett nekem elég durva hõhullámaim is voltak, nem beszélve arról, hogy zavarta a látásom és fájtak az izületeim. az utóbbi 2 kúra kicsit könnyebb volt olyan szempontból, hogy vízhajtót is kaptam mellé, és bár így is felpuffadtam, azért mégis tükörbe bírtam nézni. a puffadás oka lehet maga a betegség is egyébként, mostanság én is azon küzdök, pedig március óta nem szedek Medrolt. inkább azt gyûlöltem, hogy sokkal többet ettem, mint amennyit elbírtam volna, és ez persze megviseli a gyomrot is.

a csökkentéssel az a gond, hogyha túl gyorsan csinálod, nagyobb az esélye annak, hogy visszaesel. nálam mindig úgy volt, hogy a nagyobb adagokat drasztikusabban csökkentették - a mellékhatások is inkább nagy adagok mellett jelentkeznek erõsen -, aztán olyan 24mg alatt már lassabban. de tavaly év végén már én is annyira kivoltam tõle, hogy rengeteget nyúztam az orvosomat azért, hogy gyorsabban csökkenthessem, 1 hónap múlva meg kezdhettem elõrõl. szóval ezzel is számolni kell sajna. én azt mondom, mindenképp beszéld meg ezt az orvosoddal! (a végén amúgy én is 5 naponta csökkentettem, de ezt is a dokim javasolta, másképp nem is mertem volna.)  a dokik is tudják, hogy ez milyen mellékhatásokkal jár, és nem kínoznak vele tovább, mint ameddig nagyon muszáj. kérdés, hogy olyan orvosod van-e, akiben megbízol és nyugodtan meg tudod-e beszélni vele a problémáid, vagy esetleg nem mered elmondani a kis magadét? mekkora adagról indultál egyébként?

javulni fogsz, meglátod:-)!!!

Nincs jelen

#1146 2007-08-22 11:09

ildikócska
Tag

Szia Marthuska!

Köszönöm a biztatást cigi ügyben....rám fér, mert nem egyszerû letenni, ráadásul mindenféle segítség nélkül próbálom, se nikotin tapasz se semmi. Csak így meg elég szépen megnõtt az étvágyam ami miatt meg túlterhelem a beleimet. Most mate teával próbálom csökkenteni az étvágyam :P

Nincs jelen

#1147 2007-08-22 11:26

Marthuska
Tag

Szia Ildikócska!
Szerintem cigi ügyben a nehezén már túl vagy. Régebben a férjem is dohányos volt, és neki az a véleménye, hogy hirtelen kell elhagyni. A tapasz jó reklámfogás! Akaraterõ, az kell.
Csak így tovább, az egészséged a fontosabb!

Nincs jelen

#1148 2007-08-22 11:54

akita
Tag

köszönöm a válaszaitokat sokat segítettek.Dr. Kovács Ágotához járok ugyhogy szerintem a legjobb kezekbe vagyok.intravénásan kezdtema medrolt a korházba 125mg-mal aztán 80mg és 64 mgmal engedtek haza.pont ma csökkentettem most 36mg nál tartok.

Nincs jelen

#1149 2007-08-22 12:04

Linus
Tag

akita,

akkor remélem lassan most már mérséklõdni fognak a mellékhatásai is. én tegnap voltam orvosomnál, és féltem, hogy megint Medrolra rak, magas, 35-ös volt a CRP-m, de aztán végül csak a Salofalkomat emelte meg, ill. továbbra is szedem a Budenofalkot, Imurant, ahogy eddig. a laboromban csak az az érdekes, hogy kb. egy hete meg semmi bajom, a hasfájdogálást is mintha elvágták volna! szóval nem is értettem a labort, a kontroll tükrözésre meg nemet mondtam. egy hónap múlva kiderül, ha megint rossz lesz a labor, vagy rosszul érzem magam, úgyis engednem kell... pfúj, utálom...

Nincs jelen

#1150 2007-08-22 14:19

Ottó
Tag

Hali mindenkinek!
Most olvastam egy angol honlapon ami a betegségünkkel foglalkozik, hogy Remicade és Purinethol együttes használata esetén növekedett egy ritka, de nagyon súlyos betegség kockázata valamilyen Lymphoma (nyirokmirigyrák azt hiszem)
Honlap cime: Healthtalk.com

Szerkesztette: Ottó (2007-08-22 14:20)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb