#1301 2007-09-17 11:00

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

sziasztok!

nnna, sikerült visszaolvasnom rendesen, hogy lássam, mirõl is maradtam le!

mondd csak kbalu: Medrol mellé neked nem szoktak adni vízhajtót? amikor nálam kiderült - lassan 3 éve -, akkor csak Medrollal tudtuk megfékezni a gyulladást, és akkor én sem kaptam mellé vízhajtót a régi orvosomtól. most viszont az utóbbi két fellángolásnál helybõl írta mellé a doktornõ, és igencsak érezhetõ volt a különbség. igaz, hogy folyton pisilni rohangáltam, meg toltam ezerrel az ásványvizet, 2naponta fõztem egy bödön levest:-), de mégsem feszült úgy a képem, és nem fájt úgy a lábam sem, mert nem dagadt fel olyan nagyon. persze Budenofalk mellé nem kapom, mert az azért nem olyan durva - néha pocokpofa:-) -, a vízhajtó meg különben sem tesz jót az ember szivének, de hát akkor azért nagyon-nagyon jól jött!

kedves Detty: én 2,5 éve 100mg Imuran-t szedek, az elsõ 3 hónap volt rossz vele, mert nagyon zavart a hajhullás, meg reggeli után vettem be, így nem okozott émelygést/hányingert. viszont: nekem lelkemre kötötte az orvosom, hogy mindenképp egy adagban szedjem be! itt meg olvasom, hogy napi több adagban szeditek... amúgy a WBC-m nem bántja.

kicsimeli: csak Salofalktól sz'tem az életben nem múlt volna el a hasmenésem. de a te szervezetedben meg még sz'tem építgeti magát és ez a Budenofalkra is nagyon igaz lesz. 2-3 hónap türelem most rádférne. én idén márciusban kezdtem, és talán miatta: de amíg napozgattam a nyáron, meg be-beestem szoliba, a szemem sarkában meg az orromnál kisebesedtem -mintha pattanás, de nem is-, meg piros volt a bõröm, és bár ezt inkább Imuran-ról mondják, de úgy veszem észre az én arcbõröm speciel Budenofalkkal fényérzékeny -és csak az arcom-,hétvégén szüreteltem, jó idõ volt, uhhogy megint pöttyös... amúgy néha kis pocokpofira dagadok tõle, ahogy az elõbb is írtam, de nem durván egyébként. az arcbõröm jobban idegesít, lehet amúgy, hogy a többi gyógyszerrel együttes kölcsönhatásból fakad ez a probléma. nem t'om, de ez legyen a legnagyobb bajom:-) ja: szteroidnak szteroid, de lokális, szóval nem buzerálja az egész szervezeted, mint a Medrol.

Nincs jelen

#1302 2007-09-17 11:08

kbalu
Tag

én eddig sem vízhajtót, sem savlekötõt nem kaptam, de most kérni fogok mindkettõt, mert a lábaim iszonyatosan fájnak, a fejem mint egy hidroglóbusz, a savamat meg lassan maratásra használom a háztartásban, annyira sok

új dokim van, bár még csak egyszer találkoztam vele és nem voltak nálam a korábbi leleteim, így akkor nem nagyon jutottunk elõre, de most készülni fogok ezerrel

Nincs jelen

#1303 2007-09-17 11:11

Linus
Tag

kbalu ezt mindenképp ajánlom, mert segíteni fog a mellékhatások csökkentésében. a másik dolog pedig, hogy gyomorvédõt: Apo-Famotidin-t, vagy Famotidin-t és Káliumot is mindig kaptam hozzá, utóbbit meg azé', hogy ne legyenek izomgörcseim...

Nincs jelen

#1304 2007-09-17 11:13

kbalu
Tag

ohh, ne is emlegesd az izomgörcsöket...

meglátom egyáltalán a doki mit szól az egész Medrol kúrához, mert most önhatalmúlag kezdtem el, mivel kezelhetetlen a helyzet (de legalább hat), doki viszont csak hetente egyszer van elõjegyzés alapján, remélem, hogy pénteken eljutok hozzá

Nincs jelen

#1305 2007-09-17 11:40

Linus
Tag

hát van, hogy nem értek egyet az enyémmel, mármint a doktornõvel, de legalább nem kínoz feleslegesen, csak ha muszáj mérgeznie, akkor is igyekszik figyelni az utálatos mellékhatásokra. kicsit szótlan, meg katonás, nem olyan közvetlen, de poénjai is vannak, ha jó napot fogok ki, és simán belekérdez a dolgok hátterébe, ha úgy érzi, magánéleti/munkahelyi problémák állnak a tüneteim mögött... ugyan nem értettünk egyet legutóbb - január óta megint -, a tükrözésben, de nem voltam rá felkészülve és azóta is jól v'ok, szóval remélhetõleg okt. elején ez már a vérképemen is látszani fog, aztán akkor majd újra békét köthetünk:-) utólag nem érdekel, hányszor lángoltam az elmúlt 1 évben, a mostani állapot a fontos, csak arra koncentrálok!

én mondjuk önhatalmúlag semmit, áprilisban vettem le a Salofalkot 4adagról 3ra, de az is úgy történt igazából, hogy mert mindig elfelejtettem a negyediket, aztán meg nem érdekelt, hogy volt olyan is:-) nem gondolom, hogy ettõl lett augusztusra 35ös crp-m, de legközelebb elõbb kérdezek...

Nincs jelen

#1306 2007-09-17 12:09

Rigor
Tag

kbalu: én már reggelente nem is nagyon merek nagyot nyújtózkodni, nehogy begörcsöljön a vádlim:) - pedig tolom a kálciumot, magnézimut stb rendesen.

Nincs jelen

#1307 2007-09-17 13:30

kicsimeli
Tag

Sziasztok!
Köszi h írtatok a Budenofalkról, kicsit megijedtem mikor megtudtam h szteroid, sok rosszat olvastam róluk, na meg dokim nem mondta mit írt fel, én türelmes vagyok csak a dokim nem az szerinte a salofalk 1 honap alatt el kelltt volna mulassza a hasmenést és már azt is mondta h mivel nem igy történt lehet h nem is vagyok crohn beteg most Budenofalkbol 3x1 salofalk 3x2  Lansone napi 1. De remélem a Budenofalktol nem leszek kismalac, mert mindenki ezzel riogat.
Szép napot

Nincs jelen

#1308 2007-09-17 16:17

vikimami
Tag

Szia Hajnal!
Bár még nem csatlakoztam be a történetetekbe, mert én is új vagyok, de folyamatosan olvasom mi történik veletek. És gondoltam, most megkérdezem: HOGY CSINÁLJÁTOK?????? Hogy ilyen pozitívan, jó hangulattal és humorral tudtok hozzáállni a dolgokhoz???? Van valami ami ösztönöz ilyenkor, vagy azért neked is van rossz kedved és sírós napod? Áruld el a titkot !

Nincs jelen

#1309 2007-09-18 20:15

Marthuska
Tag

Kbalu! Mit szólt a Medrol kúrához az orvos?

Nincs jelen

#1310 2007-09-18 20:19

kbalu
Tag

ráírta a papíromra, hogy telefonos megbeszélésünk alapján emeltem :D

amúgy õ is ezt javasolta volna, de csak 64mg-ig, ha nem hat, akkor huszárvágás (esetleg még egy 6 hetes Klion kúra)

kérdeztem a Humirát, de azt mondja, hogy csak felkapott, ugyanúgy 50-60% a hatásfok és valszeg nekem nem hatna, jobb kivágni :(

Nincs jelen

#1311 2007-09-18 20:29

Marthuska
Tag

Kbalu! Elég baj ez, hogy nincs rá hatékonyabb gyógyszer. Kitartást és jobbulást kívánok!

Nincs jelen

#1312 2007-09-18 20:32

kbalu
Tag

köszönöm, majd beszámolok, ha huszárvágásra kerül sor

Nincs jelen

#1313 2007-09-18 22:45

pacsaji
Tag

Kicsimeli!
Számomra a Medrol és a Budenofalk közti különbség 63 kg  kontra 50 kg!!! (Ez utóbbihoz 167 cm, na ebbõl a kismalacból nem sokan laknának jól!) Tehát szerintem ne izgulj a Budenofalk miatt!

Egyébként a Medrol mellé én is kaptam vízhajtót is és Káliumot is!!!

kbalu! Azért a vágás elõtt nem lenne jobb mégis megpróbálni? Mi van, ha pont te vagy az az 50%?

Nincs jelen

#1314 2007-09-19 07:45

kbalu
Tag

az 50% nem elég az egészségügynek, tudod, sok-sok pénz, a mûtét pedig biztos, így teljesen esélytelen, meg ha már az az orvos mondja, hogy valószínûleg nem segít, aki eleve viszi a Humira projektet, akkor lehet benne igazság

bízom amúgy a dokiban, mert teljesen normális és érti a dolgát (veszprémi kórházból jár hozzánk), látszik rajta, hogy segíteni akar és 2 hónappal ezelõtt még reményt látott gyógyszeres megoldásokra, de most, hogy mondtam mi a helyzet, közölte, hogy nincs más lehõtõség, beszéljek Dobóval

Nincs jelen

#1315 2007-09-19 16:31

Marthuska
Tag

Kbalu! Írd meg légy szíves, melyik ez az orvos. Én a veszprémi gasztrora járok és érdekelne. Ha nem akarod nyilvánosan, akkor az e-mail címemre: marthuska@citromail.hu

Nincs jelen

#1316 2007-09-19 16:51

Marthuska
Tag

Kbalu! Elnézést kérek, a másik topikban megtaláltam a választ. Én nem õhozzá járok, de hallottam, hogy õ is jó orvos, sokan dícsérik!

Nincs jelen

#1317 2007-09-19 17:15

pacsaji
Tag

kbalu! Nagyon sajnálom, ha így áll a helyzet, és elég szomorú, hogy az egészségügy csupán számokról és nem életminõségekrõl szól!
Remélem azért javul majd az állapotod és gyorsan rendbe jössz!

Nincs jelen

#1318 2007-09-19 17:24

kbalu
Tag

nos igen, de valahol érthetõ, hiszen a mûtét biztos siker, a Humira meg talán és vannak nálam rosszabb állapotban lévõk is, akik biológiai készítményre szorulnak, a végsõ megoldás meg úgyis mindig a kés a sipolyokra

egyetlen lehetõségem maradt még (nagyon nem állok most úgy, hogy hipp-hopp kés), egy Klion kúra, holnap szerzek is magamnak (gasztrodoki utolsó gyógyszeres ötlete, sajnos a Medrol mint halottnak a csók), aztán ha nem, akkor kórház

Nincs jelen

#1319 2007-09-20 13:01

Ottó
Tag

Üdv Kbalu, és jobbulást! Nekem tályogom volt meg egy évig bõrre kijövõ sipolyom is mûtét után. Azt tapasztaltam, h a szteroidoktól (medrol, budenofalk) ezek igen-igen intenziven beindultak. Dobóék nem gyõztek csodálkozni, h vki úgy megy mûtétre, h szed szteroidot.  Mivel ez jelentõsen növeli a mûtéti szövõdmények (gennyesedés) esélyét..

Nincs jelen

#1320 2007-09-20 13:10

kbalu
Tag

nos igen, nekem is beindult most, szedtem be nagyobb adag Medrolt, helyrejött pár napig, aztán megint beindult

az a baj, hogy erõsen Medrol függõ vagyok, 8 mg alatt még sosem sikerült tartósan maradnom, ha nem sipoly volt, akkor gyulladás meg egyéb hasonlók

de Dobóék valóban tényleg furán néznek az emberre, hogy szteroidot szed

de mondjuk azt nem teljesen értem, hogy miért mondanak mindig egymásnak homlokegyenest (Dobó mûtét után: leépíteni a szteroidot gyorsan, gasztroenterológus meg idegbajt kap, mert ilyen hosszú idõ után minimum fél év kellene)

Nincs jelen

#1321 2007-09-20 13:14

Ottó
Tag

Nos , én 2004 tavaszán odáig jutottam a szteroidokkal, h azt mondtam a gasztrodokimnak, h soha többet nem fogom szedni. Én 2 hónapnál tovább sosem szedtem, nem tudom, h voltam - e függû, de iszonyatos mellékhatások kezdtek elõjönni. Igy miután leépitettem, mondtam az orvosomnak, h ennyi, többet nem szedem. Hála Istennek 2004 tavaszától nem szedem, nem is akarta szedetni velem. Számos antibiotikum kúrám volt, most is szedek éppen Supplint. Viszont most nagyon jól vok

Nincs jelen

#1322 2007-09-20 14:43

kicsimeli
Tag

Sziasztok!
Közben visszaolvasgattam, úgylátom mindenkire máshogy hat a Budenofalk, én most javulást tapasztalok mióta ezeket a gyogyszereket szedem Salofalk Budenofalk és Lansone, eddig úgy tûnik használnak, várható h egyszercsak rosszabb lesz, tehát, nem tuti h jol leszek? Bocs, lehet h hülyeségeket kérdezek de 3 hónapja derült ki h crohn-os vagyok és még rengeteg kérdés van a fejemben, annyi szörnyü dolgot hallottam errõl a betegségrõl, még jo h ti itt vagytok és nem vok egyedül, mert gözöm nem lenne mihez kezdjek vele.
Köszi:)

Nincs jelen

#1323 2007-09-20 15:15

Linus
Tag

nekem azt mondta a régi dokim: ha jól v'ok, felejtsem el, hogy bármi bajom van. nos, õ nem dõzsölésre gondolt, hanem arra, hogy ne hergeljem, ne paráztassam magam. és ezt neked is õszintén ajánlom. mi meg azé' v'unk itt,hogy segítsünk egymásnak:-)))

ui.: munka rovatba aztán lassan beszámolhatnál már, hogy milyen a meló, hogy éled meg a hétköznapokat!:-)

Nincs jelen

#1324 2007-09-21 09:35

Linus
Tag

sziasztok!

fényérzékeny, folyton kipirososó képemre ha valakinek van valami ötlete, azt szívesen veszem!!! bõrgyógyászt ne is említsétek, hogy oda menjek, mert kész v'ok tõlük... ja és persze pocokpofám van, de ezt talán még megoldom egy kis zöld teával:-)

Nincs jelen

#1325 2007-09-21 10:10

Tita
Tag

Szia Linus!Ha bõrgyógyászt nem akarsz,talán egy kozmetikust kellene megpróbálnod...olyat aki nagyon érti a szakmáját,talán segíthet.

Nincs jelen

#1326 2007-09-21 13:45

kicsimeli
Tag

Szasztok!
Na végre jobban vagyok segítenek a bogyok, ennek örömére jol megfáztam és lázasan szenvedek itthon meg ugy fáj a torkom h alig birok nyelni, elmentem dokihoz és mondtam h mi a helyzet, de azt mondta h semmilyen gyogyszert nem szedhetek a bélgyogyszerek mellett, csak az öngyogyulás marad, hát köszi de így azért nem egy leányálom melozni. Most rengeteg citromos mézes tát iszom meg kálcium és c-vitamin pezsgõtabit, de ha van jobb ötlet szívesen fogadnám:)
Szép napot:)

Nincs jelen

#1327 2007-09-21 14:37

ani58
Tag

Kicsimeli!

A torkodra a Tantum Verde sprayt tudom ajánlani, meg orrsprayt is lehet használni, ezek helyileg hatnak és nem bántják a beleket. A másik, amit ilyenkor szoktam használni a borsmenta illóolaj, forróvízbe cseppenteni, vagy akár a kádba és beszívni. Maga a láz, meg a megfázás viszont rosszul hathat a belekre, ezért javaslom a zöldségturmixot: párolni répát, egy kicsi zellert és összeturmixolni almával, banánnal, egy pici olivaolajat bele, vagy tetszés szerint amit még szeretsz, ez hátha kivédi a rossz hatást.

Üdv.: Ani

Nincs jelen

#1328 2007-09-21 15:11

Detty
Tag

Sziasztok!

Crohnosok, mit szedtek izületi gyulladásra? Én csak hál' Istennek egy egészen kicsit érzem a kézujjaimban, és (érdekes) de csak  a mûtétem óta van ilyen panaszom. Köszönöm!

Nincs jelen

#1329 2007-09-21 18:56

Csjudit
Tag

Kedves Kicsimeli!
Szerintem a pezsgõtabletták nem jók. Az egyéb összetevõk károsak a gyomorra bélre. Láz esetén priznic és langyosvizes fürdõ. Sikeres gyógyulást kivánok.

Nincs jelen

#1330 2007-09-21 20:40

kicsimeli
Tag

Sziasztok
Jo rudni, miota kiderult h chronos vok azota rengeteg pezsgõtablettát iszom a vitaminok miatt, most meg fõleg miota szteroidot is szedek. Mivel potolhatnám a pezsgõtabik helyett
Szép napot

Nincs jelen

#1331 2007-09-21 20:46

vikimami
Tag

Kicsimeli!
Szerintem a terhesvitaminok nagyon jók a vitaminpótlásra :), mert mindenbõl van benne - és pld vasból, folsavból egy kicsivel több is, mint az átlagvitaminokban . De mindenképpen kérdezz meg orvost ha ezt választanád!
Szia

Nincs jelen

#1332 2007-09-21 22:51

Rigor
Tag

Jó tudni de mit? A "pezsgõtabletták" - ez így nagyon de nagyon általános. Ezerféle van. És konkrétan melyek azok az összetevõk amik károsak a gyomorra és melyek a bélre? És ezt mi támasztja alá? Csak hogy pontosan tudjuk hogy mik azok az anyagok, összetevõk amitõl óvakodni érdemes. Mondjuk hogy meg tudjuk nézni a különbözõ termékek dobozán.  Elnézést hogy kukackosokodok, de szeretem pontosan tudni az ilyen bejelentések hátterét, illetve pontos okát. (ugye mondjuk az egyik összetevõ ami káros, vagy legalábbis óvakodni érdemes tõle elõfordulhat egyéb élelmiszerekben, stb. akkor azt nem árt tudni).

Vagy ha mondjuk csak annyi az alapja hogy " a széndioxidos folyadék irritáló" - akkor például elég ha kirázza, pihenteni belõle az ember a bubit, és hopp iható:) - egyébként azon kívül hogyha valakinek gyulladt a torka, vagy a gyomra, elmagyarázáná valaki miért egészégtelen a szénsavas ásványvíz? (nem savasít, de ez a savasítás-lugosítás elmélet amúgy is marhaság, rákot nem okoz, vérnyomást nem nyomja fel, akkor mit? - persze ha ész nélkül bevedelünk esetleg puffaszt, vagy akár hányni is lehet egy jót ha büfizés nélkül bevedel valaki egy üveg pezsgõt. De ezen kívül??)

Szerkesztette: Rigor (2007-09-21 23:02)

Nincs jelen

#1333 2007-09-22 15:28

Tilda
Tag

Szia Kicsimeli!

Alapvetõen a vitaminpótlás lehetõségei attól függenek szerintem, hogyan szívódnak fel a Te beleidben.. Nekem pl a sima Béres Actival max tabletta teljesen helyrehozta a tavalyi vashiányomat... Persze nem árt egyébként figyelembe venni a laborjaidat.. tulképpen mit is kell pótolnod?
Káliumra pl kiváló a banán... ( ha tudod enni )
Van aki a folyadék formájában bevitt ásványi anyag és vitamin pótlásra esküszik... mert az szívódik fel úgy, hogy az eredmény látszik a laboron is :)

pezsgõtabletta szerintem is növelheti az irritáció esélyét, ha aktívban vagy... vagy nem vagy teljesen jól.. kerüld

Üdv
Téda

Nincs jelen

#1334 2007-09-22 19:17

pacsaji
Tag

Detty

Én elõszõr Contramalt kaptam, de az nekem nem ért semmit. Két év nyüglõdés után viszont kiderült, hogy az izületi fájdalmaim nem a crohn-tól, hanem másik autoimmun betegségtõl vannak. Azóta torna, torna ,masszázs labda és ha már kaparom a falat a fájdalomtól Movalis (nagyon ritkán szedem, mert hosszú években kell gondolkodnom és nem akarok hozzászokni!) Helyileg viszont Rozmaringos krémet (gyógyszertár) használok, hûsít és enyhíti a fájdalmat is.

Nincs jelen

#1335 2007-09-22 20:28

tee
Tag

hogy a p*** ba lehet hogy eddig akár 4mg medroltól is kitûnõen éreztem magam de most 32 tõl is ugyanolyan kutyául vagyok igaz más gyártótó csinálja azt de nem hinném hogy ez a bibi.

Nincs jelen

#1336 2007-09-22 22:05

Rigor
Tag

tee: hozzászokás? Vagy hirtelen lökés volt és eddig a 4mg is bevált?  Vagy lehet hogy akkor a 4mg után se lett volna olyan vészes? Vagy lehet hogy most meg a 32 után is lehet hogy ugyanolyan kutyául vagy, de ha nem vetted volna be a 32-õt akkor kb viszont meghalnál?   Esetleg felszedtél pár kg-ot ?  (sokat számít hány kg testsúlyhoz hány kg gyógyszer) - vagy netán nem szívódott fel olyan jól?    Érdekes nekem a kúrák nem jöttek be igazán, a felépítés során hozzászoktam a csúcsponton kb már a nagy dózis se sokat használt a leépítés meg kb hát nem is emlékszem rá hogy lett volna olyan mert mindig rosszabbul lettem. Nekem például csak a nagy dózisú lökés, és váltott napos szedés jött be. Tehát be 96mg-ot, a szemem majd kiugrik aznap, másnapra eláll a vérzés és ennyi volt a kúra.:P Vagy harmadnap még egy adag és akkor tényleg ennyi. Aztán se elvonás, se mellékhatás.

Nincs jelen

#1337 2007-09-22 22:46

tee
Tag

1 kgt sem szedtem föl és lassan 1 éve nem szedek medrolt és most elkezdõdött a kúra de semmi változás, kegyetlenül fáj a gyomrom.
rossz  felszívódás sem jáccik kórházba infúzióba kaptam medrolt és gyakorlatilag ugyanaz.

Szerkesztette: tee (2007-09-22 22:49)

Nincs jelen

#1338 2007-09-22 22:48

kbalu
Tag

nekem is mindig "jót tett" a medrol emelés, most mégis mint halottnak a csók, el is kezdtem leépíteni

sztem fogjuk az idõjárásra :/

Nincs jelen

#1339 2007-09-22 22:51

tee
Tag

de télleg kb 1 hónapja volt hogy bevettem 1 4mgos medrol tabit mert nagyon kutyául éreztem magam és utánna kb 3-4 napig semmi nem volt kitûnöen éreztem magam. most sincsenek az átlagosnál rosszabb panaszaim de azért (mostmár 16mg) medrolnak csak kéne valamit alkotnia

Nincs jelen

#1340 2007-09-22 22:55

kbalu
Tag

sztem 16 medrol nem ér semmit, ha rosszabodott az állapotod, hiába voltál jól elõtte kevéstõl is

ha emelni kell, akkor nagy dózisra és visszaépíteni, vagy Rigor módszerével hirtelen lökni rajta egyet (nekem mindegyik bejött korábban, de most kifog rajtam a kis mocsok)

Nincs jelen

#1341 2007-09-23 09:34

tee
Tag

de kb ugyanez játszódott le másfél éve akkor is nyombélvérzés(vagy gyomorvérzés ezt nem tudták megállapítani mint most is)... kórház.. gyogyik..  vér.. és kb 2-3 nap allatt teljesen rendbejöttem akármi volt a kórházi koszt nem okozott problémát. akkor medrol 32, klion, pentasa2x2, controloc,no spa és ami különbség volt hogy akkor cifránt(ciprobay) is kaptam.

tehát nekem 32 mg medrol volt a legnagyobb dózis amit életemben valaha is beszedtem

Szerkesztette: tee (2007-09-23 09:37)

Nincs jelen

#1342 2007-09-23 13:55

Rigor
Tag

Most épp rajtram is kifogott!!! Hiába állt el a vérzés másnapra+beöntés, kb két nap múlva megint elkezdett vérezni.

Szerkesztette: Rigor (2007-09-23 13:59)

Nincs jelen

#1343 2007-09-23 14:09

Yakus
Tag

Rigor, én úgy tudom, hogy a bélben való további "pezsgés", bélben való gázok miatt nem ajánlott semmi pezsgõset inni. A kirázás és az állni hagyás segít, de nem megy ki belõle minden pezsgés, még ha úgy is érzed a torkodddal, és szemmel láthatóan már nem pezseg hevesen. Nem az összetevõk miatt, a pezsgés miatt, a széndioxid miatt nem jó. Rendszeresen biztos nem.

Nincs jelen

#1344 2007-09-23 14:22

Rigor
Tag

A bélben, fõleg a vastagbélben már semmit nem pezseg. Maximum a gyomorban.

Nincs jelen

#1345 2007-09-23 14:57

Yakus
Tag

Akkor te mit gondolsz, miért tiltja mindenki? A Calciumtól a vitaminig - úgy általában mindent, ami pezseg? Szénsavas üdítõt a kólától a szupradinig?
Valójában te minden ellenvetésre megadod a magyarázatod, úgy érzem, inkább önigazolásként, hogy amit te csinálsz, az igenis JÓ. De hosszasabb kifejtést, meggyõzõbb érvelést nem adsz.
Miért nem  javasolja senki a pezsgõ italokat? Ha egyiket sem javasolják, akkor logikus, hogy nem az egyéb összetevõk miatt. Mert a szupradin pl. jó dolgokból áll, az tuti.
Legalább gondolkozz el azon egy kicsit, amit mások is írnak, ne egy cél vezéreljen: megcáfolni minden ellenvetést, és igazolni az általad elfogadott és propagált scd diéta elõnyeit.

Nincs jelen

#1346 2007-09-23 15:51

Tilda
Tag

Yakus,

Nem szoktam beledumálni de most fogok...
Sztem Rigor egyáltalán nem az általa "preferált" SCD diéta miatt írogat, hanem azért mert van némi tapasztalata mind a gyógyszerek, mind a diétával kapcsolatban... nekem legalábbis erõsen úgy tûnik.... ( gondolom neked is van elég tapasztalatod sajna  )

Soha egyik írásában sem éreztem úgy, hogy bárkit befolyásolni akarna bármilyen irányban, egyszerûen csak némi agymozgatásra buzdítja néhányunkat...  és ez a pánikban néha nem árt... vagyis miért baj az, ha az ember több oldalról is betekintést nyer néhány témában????? Sokan vagyunk és sokfélék.... de bántani biztosan nem akarjuk egymást..

Egyébként az elmúlt sok-sok hónapban én több jó ÖTLETET ( nem kijelentést ) is olvastam a "tollából"   :)

Akinek nem inge ne vegye magára....

Bocsánat
pusssz
T

Nincs jelen

#1347 2007-09-23 17:22

Rigor
Tag

Yakus: baromi egyszerû, mert még azon kívül hogy jaj hát azok KÁROSAK! - nem találtam semmi konkrétumot ami ezt alátámasztaná. De tényleg. Azon kívül hogy tényleg amikor lenyeli az ember lehet büfikézni, stb, de ha én gyulladt  bélre bevedeltem a napi 4 liter ásványvizet (mert imádom, bár mostanában inkább bolerozok) hát semmivel nem puffadtam jobban vagy semmit nem tapasztaltam ahhoz képest ha bubimentes vizet ittam. Viszont ha megettem pár kenyeret, esetleg egy kis krumplit máris megvolt a különbség, ami nem csak érezhetõ hanem szagolható is volt. Hogy ezen kívül mégis mi a baj a szénsavas ásványvízzel azt tényleg nem tudom. Érdekes hogy az emberek pár dolgot kérdés nélkül elfogadnak, hogy az nemjó, - mást meg makacsul elutasítanak még ha tudományos magyarázat is áll mögötte (igen a tésztazabálás az az egészséges embernek sem jó - olcsónak olcsó, de jónak nem a legjobb).

Fõleg hogy néha meg azt ajánlgatják hogy a fignszagú buborékos borsec-i ásványvizet toljuk mert az milyen jó a bélre.

A másik meg az, hogy a kérdésem arra irányult hogy a pezsgõtablettának melyik összetevõjével lehet baj.
És le is írtam, hogy ha csak a buborékkal, akkor azt az óvastosabbak kitekerik belõle, vagy állni hagyják hogy garantáltan távozzon.

És tényleg még csak nem is az SCD-t propagálom, inkább az alapötletét, mivel az scd-ben is azért írnak akkor marhaságokat mint a ház (a kávé megengedett na persze  - aki ezt írta tutira izomból kávéfüggõ volt és ezzel  akarta igazolni önmagát ).    De az alapelv jó, és használ. Sosem írtam hogy ettõl aztán hú de meggyógyulunk, küzdök én is ezerrel a gyulladással, de azért nekem marhára nem mindegy hogy a fájdalom és a vér mellett 5 perceként kell mennem wc-re mert szaftmentesen ki nem ereszthetõ a bélgáz, vagy elég napi 3-4 wc.
Meg az sem mindegy hogy jó erõben vagyok, mert a megfelelõ hasznos tápanyag bemegy, és emellett minimás salakanyagot termel ami nem terheli úgy a beleket mintha telenyomnád magad krumplival meg tésztával amitõl olyat lehet tojni mint egy vímes doboz. Tudom mert régebben nagy tésztás voltam, magam gyúrtam sütöttem fõztem, stb. Nyilván nem tudtam volna lemondani róla ha nem éreztem volna ennyire a különbséget. (persze azért még hiányzik).

Nincs jelen

#1348 2007-09-23 17:42

Rigor
Tag

Egyébként pedig mint említettem szkeptikus vagyok, nálam elég erõsen mûködik az alternatív hülyeség szûrõ, (szabadgondolkodo.hu http://www.freeweb.hu/skepdic/  http://www.szkeptikustarsasag.hu/ - az itteni anyagokból elég jól el lehet sajátítani a módszert hogy felismerje az ember a kuruzslás/összeesküvésszagú szövegeket/tanácsokat) de legalábis igyekszem a legtöbb és lehetõleg legtudományosabb forrásokból tájékozódni, mindent összeszedni ami elérhetõ.

Nincs jelen

#1349 2007-09-23 19:55

roor
Tag

Halika!

Egyéni véleményemnek adok hangot,akinek nem tetszik menjen csicsikálni:
nem teszem le a voksom egyik diéta mellett sem,csakis a sajátom mellett,ami abból áll,hogy kitapasztalom nekem mi jó.És ebbe senkinek nincs belevauzása.Olvasok,figyelek,kipróbálok,szenvedek,vagy épp örülök hogy újabb ehetõ cuccal bõvült a palettám.Ennyi.
És egy kis kitérõ példa:az alkoholt nem javasolják.Egy hete szombaton meglocsoltam görcsizõ crohnomat teqilával.
Igaz hogy kidobtam a ókabõrt,de a görcs elmúlt és azóta se jött elõ,tök jót aludtam és semmi bajom.
Mindenki vonja le a következtetést vagy amit akar.:D
pusszantás

Nincs jelen

#1350 2007-09-23 21:13

tee
Tag

nektek mi a véleményetek a ciprofloxacinumokról(ciprobay,cifran,ciplox) nektek hoz e javulást?(nem sipolynál hanem csak ugy általában a közérzetre)

már irtam de roor nekem is detto sör-bor faszán lemegy és nemfáj annyira

Szerkesztette: tee (2007-09-23 21:17)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb