#551 2007-09-26 14:39
- Ginger
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Diéta - kell vagy nem?
Teljesen normálisan táplálkozok, háromszor eszek egy nap, az utolsó étkezésem is este hatig befejezem, igyekszem egészséges kajákat enni. Az édességeket nem is szeretem, ritkán van olyan, hogy megkívánok valami hízlalót. Sport... hmmm. Alkalmi jelleggel.
Nincs jelen
#552 2007-09-26 14:49
- Ginger
- Tag
ÁÁÁ! Eszembe jutott valami. Rigor, köszi, hogy elõhoztad az izmokat. Két évvel ezelõtt iszonyú rosszra fordult a colitisem, kórházban kezeltek nagyon sokáig, a halál küszöbén álltam, és csont meg bõr voltam. Szóval feléltem az izomzatomat. Miután kikerültem, elkezdtem gyarapodni, persze nem izomból, hanem zsírból (hála a medrol segítségének:s). Mozogni nem mozogtam sokat (kutyasétáltatás). Nem épülhetett fehérje, mibõl, ráadásul nem is szeretem a húst. Szóval ma ott vagyok, hogy arányos az alkatom, de izmom vajmi kevés van, ami rajtam van az jobbára zsír. A zsír meg ugye nem éget kalóriát. Hiába eszem normálisan, nincs mi elégesse a kalóriákat, hiszen nincsenek izmaim.... Jól látom? Nem tudom miért most jutott ez eszembe. Remélem azért nem néztek hülyének:).
Nincs jelen
#553 2007-09-26 15:05
- Rigor
- Tag
Maradjunk annyiban hogy átlagosan táplálkozol, nem egészségesen:) - az egészséges az nem napi három, hanem minimum 6 étkezés, és lehetõleg mindegyik közel azonos adag. Feldolgozott élelmiszerek, felvágottak, tészták kerülve. Fehérje az mindenképpen fontos, ha nem mozogsz akkor is napi 1g/testsúlykg-ra ki kell jönnie. Ha sportolsz akkor 2-3g kell. Ezt beviheti az ember valamennyire zöldségbõl (pl fehér bab, szója) de a legjobb a tojás, fehér húsok (csirkemell), sajt, de a legjobb a tejsavófehérje turmix:) A szénhidrát pedig nem tészta, nem krumpli(max fõzve), hanem fõleg csak rizs, és gyümölcsök, zöldségek. cukrozott ételek, italok kizárva. - és akkor most egyáltalán nem bélbeteg diétás étrendõrl beszéltem hanem csak a normális egészséges étkezésrõl:)
Ha fogyni szeretnél úgy hogy azért az izmaid megmaradnak akkor elõször is a szénhidrátokat fogd vissza (a net tele van ch táblázatokkal lehet majd szépen csodálkozni hogy a zsömlében annyi ch-van mint fél tábla csokiban - persze más a GI indexe nadeazér:) ) legalább napi 100g alá (ki kell számolni, eleinte kicsit fárasztó), és fehérjét rendesen be kell vinni. Ha nincs elég szénhidrát akkor a szervezet ketózissal lebontja a zsírt és hopp!:) Viszont ha nincs fehérjebevitel, a zsírraktárból nem képes elõállítani fehérjét, míg fehérjebontásból IS képes a leggyorsabban szénhidrátot elõállítani.
Ez még csak egy normális étrendváltás, ha gyorsabb ütemben szeretnél fogyni akkor a kalóriát is kell számolni, az egy 75 kg-os férfinak napi 700 alatt legyen:) (bár pontosan ezt is ki kéne számolni de kb) plusz mellé napi egy óra mozgás. Nem kell hogy megerõltetõ, megterhelõ legyen, fõleg eleinte elég ha egy picit megemeli a pulzust. Késõbb lehet intervallumos, súlyzós edzéseket is végezni. És mondjuk minden étkezés elõtt negyed órával fél lityi víz, és akkor nem eszi túl magát az ember.
Hja és az SCD diéta is remek zsírfogyasztás ha az ebben megengedett monoszaharidot tartalmazó ételeket (szõlõcukor, méz kanalazgatása, gyümölcsök)kihagyja az ember:) (ha meg nem hagyja ki akkor szépen lehet tõle hízni:P )
Kezdetnek nagyjából:)
Szerkesztette: Rigor (2007-09-26 15:11)
Nincs jelen
#554 2007-09-26 15:41
- Ginger
- Tag
Köszi Rigor a kimerítõ tanácsadást:). A napi hat étkezés nekem nem jön össze, tapasztalatból tudom, nem tudom megoldani. Az egyetemre mászkálás nagyon szétszabdalja a napomat. Reggelit se tudok kilenc elõtt enni, mert rossz a gyomrom. Amúgy nézegettem az SCD diétát korábban már, köszi, asszem élek vele!
Nincs jelen
#555 2007-09-26 16:25
- Rigor
- Tag
Meg tudod oldani. Meg lehet oldani. Megcsinálod, szétporciózod megeszed. Nagyon egyszerû, alma-tojás. Pillanat alatt bekapod. Bármikor. Töltesz egy adag fehérjeturmixot. Viszed magaddal, két óránként iszol belõle.
Elõzõ este megcsinálod a kaját. Vagy akár két napra elõre. Moslékoldák és büfék kihagyva, ott csak szemetet lehet enni, drága, és több idõbe telik mint hátizsákból elõkapott kaját bekapni. Akár elõadás alatt, akár munka közben.
Gyorsabban megvan mintha dohányoznál (de tényleg csomó embernek nem gond naponta 10 alkalommal cigizni viszont gond enni? hogyvan ez? ). Reggelizni pedig nagyon fontos. Elõtte ugyanis kb 8 óráig semmit nem ettél, ekkor ébredne a szervezeted full üres vagy, kimerült leszel a szervezeted takarékra áll, és minél késõbb eszel, abból aztán annál inkább raktároz! - (itt olvashatsz a biológiai háttérrõl: http://body.builder.hu/pub_dietazas.htm4)
Meg tudod oldani. Bárki meg tudja oldani. Nem kerül több idõbe, olyan nincs hogy nincs rá idõ. Az van hogy nem szoktad meg, és az ember a szokásain nehezen változtat, de fõleg az hogy egyáltalán nem foglalkoztál vele eddig, ha éhes voltál elmentél kajálni és kb ennyi. Holott olcsóbban egészségesebben megoldhatod ha felkészülsz,
És a fõ vicc hogy idõt spórolsz vele! A szétporciózott kajálás az egész napodból kevesebb idõt vesz el mintha csak egyszer mész el a kollégákkal zabbantani. Aztán ahogy rááll az ember gyomra már másképp nem is tudná:) - én kb 2-3 óránként eszem már mindig valami keveset.:P
De egy kicsit olyan ez hogy megszoktál egyfajta étkezési stílust, mind beosztás mind ételek típusában, - most ez meg kicsit olyan mintha újra kéne tanulnod járni.
Eleinte apró lépéssekkel, változtatásokkal érdemes kezdeni, a radikális változás hamarabb elveheti a kedved. Fokozatosan kell átszokni az egészségesebb és nagyobb számú étkezésre, és leszokni a szemétevésrõl:)
Szerkesztette: Rigor (2007-09-26 16:27)
Nincs jelen
#556 2007-09-26 23:16
- Piszmisz
- Tag
Sziasztok!
Peti vagyok Gyõrbõl és 23éves. Nekem Crohnom (van) volt:)))). Kb. 12 éve diagnosztizálták a betegséget szóval nem volt könnyû a gyermekkorom. Tizenéves fejjel nem tudtam mit kezdeni a helyzettel, gondoltam nem tehetek jobbat, mint hogy követem az orvosom utasításait. Sokszor volt aktív a betegség, úgy általában évente egyszer ekkor nagymennyiségû szteroidot (Prednisolon) szedtem. Egyébként az évek során mindig újabbnál újabb ”csodaszerek”=gyógyszerek jöttek, amiktõl persze nem gyógyulhattam meg mert ez a betegség gyógyíthatatlan. Mondta ezt orvosom, aki egy neves pesti kórházban neves professzor, szóval szakmailag nem kispályás az ürge. A felállás az volt hogy nyugalmi állapotba csak PENTASAt szedtem, aktivitás esetén pedig jöhettek a szteroidok. Elég nehéz volt beletörõdni, hogy életem végéig gyógyszereken kell hogy éljek, és ráadásul még ezek sem segítenek igazán. Nem is tudtam beletörõdni.
Magamról még annyit, hogy igen stresszes életet éltem. Mindig túlreagáltam a legegyszerûbb helyzeteket is. Mind az általános és középsulit is mondhatni végigaggódtam fölöslegesen. És ez így folytatódott az egyetem elsõ 2-3évéig. A stressz mellé párosult a rendszertelen életmód. Mindig kifogásokat keresetem, hogy az iskola miatt nem tudok normális életmódot élni.
Az életem mondhatni egy képletre rendezõdött be, ami rendszeresen megismételte magát. Amikor nyugalmi szakaszban volt a Crohn akkor mindent csináltam, próbáltam élni egy normálisnak hitt életet, ami sajnos nem tarthatott sokáig mert mindig jött az aktív szakasz, ekkor pedig nagyüzemben haragudtam a világra. Próbáltam megérteni mi zajlik körülöttem és miért pont velem. Azt hittem, hogy ezt kaptam a sorstól, és hogy ezen nem lehet segíteni. Mindig másokra mutogattam mérges voltam. És emellett izomból SZKEPTIKUS mindennel szemben. Ez egészen addig tartott, amíg rá nem jöttem hogy bennem van a hiba és a MEGOLDÁS is. Mindig csak fogadkoztam, hogy meggyógyulok de igazán nem tettem semmit érte, amíg el nem jött a harmadik év az egyetemen.
Két szaktársam egyben nagyon jó barátaim eldöntötték, hogy változtatnak a táplálkozási szokásaikon és tudatosan elkezdtek elmélyülni a témában. Rengeteget olvastak újabbnál újabb könyveket és próbáltak áttérni egy egészségesebb táplálkozási formára. Hozzáteszem nekik semmilyen krónikus betegségük nincs. Én sokat beszéltem nekik a betegségemrõl és látták is rajtam, hogy ha rosszul voltam. Épp egy szteroidos kezelés kezdetén jártam, amikor egyikük a kezembe nyomott egy könyvet (BETEGSÉG ÉS FÁJDALOM NÉLKÜLI ÉLET / Ferencsik István / Boigraf). Egybõl elkezdtem magyarázkodni, hogy én örülök, hogy õk így esznek és jól érzik magukat, de nekem nem szabad viccelõdni a táplálkozással, mert ez egy komoly betegség és bármit is ír le ez a könyv, az egy egészséges szervezetnek lehet hogy jó, de számomra veszélyes lehet. Gondolom sokatoknak, ez lett volna az elsõ reakciója. Elolvastam a könyvet, ami nagyon tetszett de igazából nem voltam benne biztos, hogy rajtam ez segíteni fog. Elsõre megvalósíthatatlannak tartottam hogy alapjaiban véve megváltoztassam a táplálkozási szokásaimat. Aztán nem csak táplálkozással kapcsolatos könyveket kaptam tõlük, hanem kezembe nyomtak egy MÜLLER PÉTER könyvet. Na úgy érzem ez volt az áttörés. Elkezdtem falni az M.P. könyveket. És életemben elõször úgy éreztem, hogy nem csak sodródom az árral, hanem én irányítom magam. Sokkal nyitottabb lettem a világra, mintha valami a fejemben a helyére került volna.
Szóval elkezdtem próbálgatni ezt a bizonyos egészséges táplálkozást is. És csak olvastam, olvastam és olvastam.
Néhány könyvcím amit szerintem feltétlenül érdemes elolvasni:
• SAVTALANÍTÁS a fiatalság forrása / Kurt Tepperwein / Mérték Kiadó
• A BÖJT CSODÁJA / Paul C. Bragg és Patricia Bragg / Westinvest Kft.
• TUDOMÁNYOS VEGETARIÁNIZMUS iránymutató az organikus, ökológiai táplálkozáshoz / Edmond Bordeaux Székely / Élõ Föld Kft. Budapest
Ezek a könyvek sok mindent mondanak, alapvetõen átfedik egymást. De mindenkinek magának kell leszûrnie belõlük hogy mi a jó neki. Én innentõl kezdve azt a taktikát alkalmaztam, hogy mindennek magam próbáltam utánanézni és magamon kipróbálni. És úgy érzem, hogy bevált. Beszereztem néhány jó receptes könyvet, ami ezen a táplálkozáson alapul és most e szerint étkezem (www.napfenyes.hu).
Csak néhány dolgot említek: amikor tehetem nem eszek húst, igazából szinte egyáltalán nem. Elhagytam a konyhasót, megpróbálok minél kevesebb állati eredetû terméket enni. Ehelyett minél több zöldséget és gyümölcsöt nyomatok. Ami nem természetes eredetû az tabu.
Nem is írok többet egyenlõre, mert gondolom mindenki hallott rengeteg mindent és már ezzel a néhány sorral sem ért egyet. Én is kapok rengeteg infót, de csak olyan forrásra adok amik átfogóan foglalkoznak a témával.
Véleményem szerint az áttérés egy nagyon hosszú folyamat ami hatalmas akaraterõt igényel. Én ezt abból merítem hogy elhatároztam megváltoztatom az életem és nem csak birka mód megyek a másik emberek után.
Ja és még hatalmas motiváció számomra az elért eredmények. Kb. 1 éve táplálkozom egészségesen. Az elsõ pár hónapban csak egy két dolgot próbáltam ki, de aztán egyre több egészséges ételt fogyasztottam. Az elmúlt fél évben pedig nagyrészt elhagytam a hagyományos ételeket és szinte teljesen ráálltam a biokajára.
Ennek az életmódváltásnak köszönhetõen teljesen tünetmentes vagyok. 4 honapja egy szem gyógyszert sem szedek. Kétszer annyi energiám van mint azelõtt. Úgy úszok mint egy motorcsónak, biciklizek, kondizok. Az egészséges szobatársaim nem értik hogy mitõl vagyok ilyen hiperaktív. Nem szedek semmit csak egészségesen táplálkozom pusztán ennyi. Kiegyensúlyozottabb az életem és odafigyelek magamra. Rendszeresen étkezem és mozgok. Emelett dolgozok és egyetemre járok. Szóval van egy csomó energiám és mindenre szakítok idõt.
Egyszerûen fantasztikus érzés hogy ha az ember alhatározza hogy meg akar gyógyulni és tesz is érte akkor képes rá. Nincs helye nyöszörgésnek meg negatív gondolatoknak, fejben kell elhatározni és menni fog. Mindenki meg tudna gyógyulni, nincs lehetetlen.
Mindenkit arra kérek, hogy olvasgassaon a témában. Szerezzétek be a könyveket amiket ajánlok. Akinek jó esetleg emailben is tudok digitálisan küldeni néhányat.
Véleményem szerint ebbõl a betegségbõl csak életmódváltással lehet kikeveredni. Szerintem a gyógyszerek nem vezetnek sehova. 10éven keresztül használtam mindenféle gyógyszereket és követtem az orvosok utasításait, ami nem járt semmi eredménnyel. Most, hogy megváltoztattam az életmódomat érzem, hogy felülkerekedek a Crohnon és nem vagyok beteg.
Na az jó hosszú lett. Majd még folytatom, de bevezetõnek ennyi.
Nincs jelen
#557 2007-10-01 12:51
- kbalu
- Tag
én nem vagyok semmi elrontója és mindenki diétázzon úgy, ahogy akar, meg ahogy kedve van, higyjen abban, amiben akar, de majd csak akkor mondja, hogy milyen fasza, meg mennyire jó, ha 50 év után sincs semmi baja tõle garantáltan
merthogy a Crohn egy ilyen szemét kór, jön és lecsap, ennyi, nem te vagy az elsõ, aki hosszú ideje tünetmentes, ismerek olyan embert, mindjárt kettõt is, aki 9 évig volt úgy tünetmentes, hogy mindent evett, mindent ivott, nem szedett gyógyszert és semmi baja nem volt, el is felejtette a kórságot
de aztán jött Crohn bácsi és lecsapott, ennyi
szóval hogy jól vagy, az nem biztos, hogy a szuper, világmegváltó diéta eredménye
Nincs jelen
#558 2007-10-01 14:14
- manna
- Tag
Kedves Piszmisz!
Igazán örülök, hogy bevált nálad a radikális étrendváltás, illetve az, hogy 100%-ban figyelsz arra, hogy mit eszel-iszol! Próbálkozom én is mindezzel, de a zöldség és gyümölcs témával nem igen tudok mit kezdeni. Mert engem gyakorlatilag óva intett a dokim majdnem mindentõl. Ami annyit jelent, hogy körte, szilva, barack, dió, mogyoró, cseresznye, citrusfélék, szõlõ, káposzta, karalábé, borsó, bab...stb, stb kizárva. Gyakorlatilag maradt az alma (persze hámozva), banán, krumpli, sárgarépa. És slussz. Ja, meg persze no paradicsom és paprika. Ha van valami jó ötleted ez ügyben, szívesen veszem.
Nincs jelen
#559 2007-10-03 12:49
- Yakus
- Tag
Piszmisz,
érdekes amiket írsz.
Az igaz, hogy a betegség ott ólálkodik az ember körül, és nem múlik el, mint Balu írja. De az, hogy milyen gyakran csap le, az szerintem is befolyásolható azzal, hogy mit tesz az ember az emésztõrendszerébe, a belébe.
Várom a folytatást.
Nincs jelen
#560 2007-10-07 19:54
- Marthuska
- Tag
Már napok óta fogyasztok puhára párolt sárgarépát, - nem is keveset - és elmondhatom, hogy nagyon finom. Nem is kell ezt ízesíteni sem citrommal, sem cukorral. Egy csepp olaj, parányi só, és kevés vízben puhára kell fõzni. Amilyen egyszerû, olyan jó is, és ha valami diétásnak számít, akkor ez igen! :)
Nincs jelen
#561 2007-10-14 18:04
- szilvi9
- Tag
Sziasztok!
29éves lány vagyok. 16évesen diagnosztizálták a Colitis ulcerosát nálam. A betegség kitörésekor, rengeteget fogytam, az akut idõszakok sorban váltakoztak. Minden szörnyüséget megéltem. Azért írok ide most, hogy picit lelket öntsek azokba, akiket érdekel. Miután kiderült a betegségem szigorú diétára fogtak a rengeteg gyógyszer mellett, amitõl sosem laktam jól, és alig egy hónap múlva csak gyengébb lettem és folyton rosszkedvü a tré kajáktól és a töménytelen gyógyszertõl. Nagyon elborultam és elhatároztam, hogy akármi is lesz a vége, egy ideig rendesen fogok enni, azt és akkor, amikor nekem jól esik, és ízlik. Ettem mindent. Sülteket, csokikat, pizzát, minden gyümit, zöldséget. A leggázabbakat is. Nem voltam szarabbul semmitõl, csak ugyanúgy. Abbahagytam a salofalkot is. Egyszerûen nem bírtam tovább. Utógondolva, az ember ösztönösen cselekszik. A hasam egy fél hónap múlva rendbejött. Azóta sem volt hasmenésem soha (csak ha elrontom a gyomrom:) ), teljesen panaszmentes lettem, és nem mertem elhinni.2000-ben volt mindez. Tavaly elmentem egy altatásos tükrözésre csak úgy, mert tudni akartam mi történt a tomboló betegségemmel a tabletták elhagyása, és az összevissza evés hatására. Az orvosok ledöbbentek, ugyanis a Colitis nyomtalanul eltünt e belembõl. Sokat tanakodtak ,de konkrét válasz-ahogy a dolog erdetére sincs, erre sem volt- így azt mondták tegyek mindig úgy, ahogy én azt érzem. Ma már 7éve vagyok teljesen tünetmentes. És boldog. Mindent eszem, sportolok élek:) A hasminak hálából elkezdtem hastáncolni, és ma már sokant néznek csodálva arra, amikro fellépek, ami annó az életemet keserítette meg. Meggyógyultam...eddig. Sorry a hosszáért csak annyit üzenek mindenkinek, hogy sose adjátok fel a reményt és néha merjétek a testetek szavát követni. Sokszor minden pirulánál többet ér.
Nincs jelen
#562 2007-10-14 19:35
- roor
- Tag
Halika!
Szilvi9:szerencsés vagy!Örülj neki és becsüld ami adatott! :D
pá
Nincs jelen
#563 2007-10-14 21:20
- vikimami
- Tag
Szilvi9! Köszönjük a levelet, ez egy kis reménysugár! Lehet, hogy durva amit mondok, de irigyellek!
Mit jelent az a"ugyanúgy" az étkezésre vonatkozólag, hogy "nem voltam szarabbul semmitõl, csak ugyanúgy."
Hát én hallgatok a testemre és arra, hogy amit kivánok az talán még gyógyít is. De nálam nem így van :ma is csak vér semmi más végtermék, és nem tudom mitõl!! Nagyon-nagyon figyelek, hogy mit eszek, és semmi új nem volt benne az elmúlt hónapokhoz képest :( :( :(
Nincs jelen
#564 2007-10-14 22:20
- Rigor
- Tag
vikimami: sajnos a vérzés, nem vérzés nem a kaján múlik (kivéve az extrém erõs, hashajtós kajákat). A kajákon leginkább csak annyi múlik mennyire gázosodz, milyen sok salakanyag lesz a beledben (na meg a bélflóra további felborulása). Tehát seb szempontjából kb hasonlóképp rosszul van az ember diéta nélkül is, mint diétával, "csak" mennyiségileg kevesebb wc-n örjöngést, meg haspuffadós görcsöt jelent.
Nincs jelen
#565 2007-10-15 08:58
- vikimami
- Tag
Rigor: nem akarok kukacoskodni, de akkor mitõl függ a vérzés (azaz ezek szerint a fekély(ek) felszakadása)?
Nincs jelen
#566 2007-10-15 12:28
- Rigor
- Tag
Hát ezaz, ha tudná bárki is a pontos választ! (persze nyilván nem tesz jót neki ha nagy mennyiségû rostos izé karcolja végig a beleket, de ha tök üres is prímán képes vérezni...- ugyanakkor ha épp olyanja van akkor a rostos izé mellett is képes alábbhagyni, máskor meg...)
Nincs jelen
#567 2007-10-15 12:45
- vikimami
- Tag
Köszi a választ Rigor!
Fúúúú, de utálom Bél Gyulát!
Nincs jelen
#568 2007-10-15 13:45
- N.T.M.
- Tag
sziasztok.én is mindent megtennék, hogy meggyógyuljon az öt és fél éves kisfiam ,van két nõvére is , nekik (talán) semmi bajuk.A kisgyerekbõl meg jön a vizes , habos ,napi sokszor, pedig diétázunk.Életrevaló srác lenne, de egyszer így van, egyszer úgy.Gyõrben a dokik széttárták a kezüket, mondták, allergiás. Kérdeztem:ennyire?így ,ilyen hasmanésrõl nem hallottam eddig a környezetemben.Pestre kerültünk, ott rögtön meg is tükrözték, a zárójelentés alján egy mondat.a crohne betegség jelei láthatók.Bár azt is mondták,:multiplex ételallergia. rohadt szigorú diétába kezdtünk,nem sok sikerrel.légyszi ,aki tud, segítsen, akár dokit is, de aztis ,mit lehet enni adni a gyereknek.csokit még életében nem evett, mert néhány hónaposan már kiderült néhány ételallergiája. Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni.
Nincs jelen
#569 2007-10-15 13:57
- Rigor
- Tag
N.T.M. És mi lenne az a rohadt szigorú diéta?? -persze kérdés hogy most akkor ténylegesen milyen ételekre allergiás? Mert ha "csak" crohn akkor nem az étel váltja ki a tüneteket (extrém kivételekkel), "csak" súlyosbítja/nehezebben elviselhetõbbé teszi az aktív idõszakot.
Nincs jelen
#570 2007-10-15 14:21
- N.T.M.
- Tag
elõször azt mondták, nem ehetünk semmi lisztes dolgot, semmi tejterméket, semmi gyümölcsöt, semmilyen formában cukrot,a zöldségek közül is csak néhányat.pl.:karalábé,spenót, karfiol.Húst is csak csirkemellét sütve olívaolajon,mert az olajos magvakra is érzékeny.tésztafélét is csak gluténmenteset eszik.csak tisztított vizet iszik,mást nem szabad.vagyis meglehetõsen leszûkült az étellista. ja, a paradicsomot,és adiót mogyorót kihagytam, ezekre is vérvétel alapján allergiás.Tehát maradt a rizs, a krumpli ,a liga margarin,és az elõõbb írt zöldségek.a tojásra is érzékeny.különben köszi a gyors választ
Nincs jelen
#571 2007-10-15 14:35
- Rigor
- Tag
Hát ez elég húzós(és akkor ha még scd diétának is megfelelne akkor se krumplirizs stb). Tápszert nem kap?
Nincs jelen
#572 2007-10-15 14:46
- N.T.M.
- Tag
a neocate nevû tápszert próbáltuk, de olyan szar, hogy öklendezik tõle, és kihányja.már rég válaszoltam volna,de a rohadt életbe, alig találtalak meg, közben olvasok, és ugyanis nemrég óta van neteünk, és most tanulom használni. az e-ail címed mar tudom,de ez eaz oldal elég nehezen jött be.
Nincs jelen
#573 2007-10-15 17:47
- CSICSU
- Tag
Szerintem tényleng jó az SCD diéta ,sokkal jobban érzem tõle magam...
Nincs jelen
#574 2007-10-15 18:08
- N.T.M.
- Tag
De mi az az SCD diéta?légyszi fejtsétek ki bõvebben.ja, és légyszi arról is írjatok,hogy ti mit esztek?köszi elõre is
Nincs jelen
#575 2007-10-15 21:36
- kicsimeli
- Tag
Sziasztok!
Tudna valaki esetleg ajánlani jo diétás könyvet crohn betegeknek? Amiben receptek is vannak.
Elõre is köszi:)
Nincs jelen
#576 2007-10-15 21:41
- N.T.M.
- Tag
na ez egy remek ötlet, én is nagyon örülnék ennek.Látom Te sem régóta vagy regisztrálva.Neked mennyire súlyos a z eseted?
Nincs jelen
#577 2007-10-15 22:03
- Rigor
- Tag
Tudtommal hamarosan fent lesz az oldalon az SCD diéta, néhány recept:) - angolul egyébként egész sok, jó anyag van. pl. : http://www.breakingtheviciouscycle.info/ (persze mindenkinek egyénileg kell még igazítania azon mit bír, mit nem bír, de az alapelv a lényeg)
N.T.M - javaslom olvasd vissza a topicot, mert jópár leírás (és vita) is van a témában. Én a borzalmas "hivatalos" tápszerek helyett a sportolóknak-testépítõknek szánt fehérjeturmixokat prefelárlom, - persze ezek közt is kell válogatni, melyik a jó, de pl a mostani kedvencemet nem hogy nem hánynám ki, de egyenesen desszert helyett is szeretem néha csak úgy szopogatni mert kifejezetten finom:)
Szóval fontos (fõleg egy fejlõdésben levõ gyereknek) a megfelelõ fehérjebevitel, - illetve szõlõcukorból energia.
Nincs jelen
#578 2007-10-15 22:15
- N.T.M.
- Tag
Köszi,hogy válaszoltál,csak szõlõcukorral ízesítünk neki mindent.más édesítõszert nem is használunk.Egyébként a kisfiam jól néz ki, nemfogy, sõt néhány ovistársánál még magasabb is.Próbáljam ki én is ezt a fehérjeturmixot?És desszertnek az igazi túró bio lekvárral jó?Ma evett ilyet elõször és ma még csak egyszer volt a klotyón.
Nincs jelen
#579 2007-10-15 23:13
- Rigor
- Tag
A lekvárban szokott lenni cukor, méghozzá finomított, (és nem csak a gyümölcs saját fruktóza, különben nem lenne túl édes) ami bizony gázosíthat és problémás (nem az édesítõktõl kell félni - persze van ami pár embert meghajt, de amelyik nem, az még kevesebb gondot okoz mint a hagyományos finomított cukor). Másfelõl a rostos lekvár se túl jó, a túró meg olyan dolog hogy kérdés mennyire bírja a fogyasztó a nem savanyított tejterméket. A legtöbb bélbeteg sajnos nem túl jól, sõt sokan még az egyébként jótékony hatású joghurtot se nagyon bírják (amikor nagyon aktív a belem, akkor én sem).
Széklet tekintetében pedig igazán az érdekes hogy véres, gennyes-e vagy sem, illetve hogy fekete-e (akkor feljebb vérzik).
Nincs jelen
#580 2007-10-16 10:43
- N.T.M.
- Tag
köszi,biztos igazad van, de bio lekvárban talán kevesebb a szar cukor,és már harmadik napja nincs hasmenése.El sem hiszem.Egyébként aktívban nem véres, hanem vízszerû,inkább gennyesnek mondható.Mi véleményed a bio dolgokról?
Nincs jelen
#581 2007-10-16 12:28
- Rigor
- Tag
Jók, de drágák, ugyanakkor ezekre is oda kell figyelni, mert divatcímke és az hogy valami bio még nem garantálja hogy feltétlenül egészséges/jót tesz. Azt pedig sajnos nagyon nehéz eldönteni hogy mi hogy hat, (extrém esetektõl eltekintve) - mert csalóka lehet a dolog, gyakran nincs is összefüggés a hasmenés, a hasmenés másnapi elmúlása és aközött hogy miket evett az ember. Mert lehet például idegességtõl, vagy fronthatástól is! Szóval eléggé nehéz belõni a dolgot.
Nincs jelen
#582 2007-10-16 16:05
- N.T.M.
- Tag
Köszi a gyors választ,úgy látom TE vagy az én emberem,te mindig tudod a kérdésekre a választ, meg merem kockáztatni, még az orvosoknál is nagyobb a tapasztalatod, tudásod.Tényleg sok orvosnak lövése sincs errõl a betegségrõl,pedig ahogy olvasgatok itt a fórumon,nagyon sok embert érint,beleéértve gyerekeket is.A fiamat itt Gyõrben még mindig multiplex étalallergiával "kezelik" ,Pesten sem mondták egyértelmûen,hogy crohnos, de egy iskolatársam (orvos a SOTÉN) õ szerint is az.más ma még csak egyszer volt a klotyón.És ez már a harmadik nap.El sem akarom hinni.
Nincs jelen
#583 2007-10-16 16:09
- kbalu
- Tag
Rigor lassan csillogni fogsz, annyit fényeznek :D
Nincs jelen
#584 2007-10-16 16:17
- N.T.M.
- Tag
Jól van na ,egyébként a te hozzászólásaid is k.jók,nyugi, csak õ válaszolt nekem rögtön és nekem új ez az egész,egy hete van netünk, és tök véletlenül bukkantam erre az oldalra.Csak infókat akartam tudni, most meg alig gyõzöm olvasni, állandóan itt lógok.
Nincs jelen
#585 2007-10-16 16:26
- kbalu
- Tag
nem azért mondtam :)
azért azt vedd figyelembe, hogy Rigor megrögzött SCD diétás és mindenkinek egybõl azt javasolja, de az SCD igen-igen kemény diéta, szóval azért hallgasd majd meg mások véleményét is
(Rigor, nem ellened szól, csak most úgy tûnik a fentiekbõl, mintha ez lenne az egyetlen járható út)
de úgyis jön Ottó (látom itt is van) és elõhozza a vegát :), vagy wandi és egymásnak ugranak Rigorral, stb. én meg jókat nevetek rajtuk :DDD
Nincs jelen
#586 2007-10-16 16:39
- Ottó
- Tag
Üdv! Igy van elõhozom a vega kérdést, próbálom nem erõszakosan képviselni ezt, viszont szükségét érzem annak is, hogy ezt továbbadjam. Nem irnék itt most errõl sokat, hiszen vissza lehet olvasni. Egy volt colitises amerikai beteg külön honlapot csinált bélbetegeknek , õ 22 éve tünetmentes. A colitist egyenesen a húsevõk betegségének nevezi...
Nincs jelen
#587 2007-10-16 16:54
- N.T.M.
- Tag
Szia. Lehet, hogy igazad van, de egy öt és fél éves gyereknek mivel pótoljam a húst?Egyébként én nem vagyok vega, de utálom a húst. de nem rólam van szó, hanem a gyerekemrõl.Várom a válaszod.Üdv.N.T.M.
Nincs jelen
#588 2007-10-16 17:06
- N.T.M.
- Tag
Bocsi.Most látom, kétszer küldtem el.De biztos, ami biztos.
Nincs jelen
#589 2007-10-16 17:19
- Rigor
- Tag
kbalu: a helyzet az hogy több bélbeteg diétát nem igazán ismerek:) (alap rostkerülõs idb illetve az scd)- a vega életmód meg egész más dolog, wandi pedig külön kategória.
Egyébként lehet az SCD diétát is vegetáriánus módon mûvelni, (sõt egyáltalán nem nehéz:P ) persze úgy fehérje megy be bõven minimum tojás, savanyított tejtermék formájában (illetve tejsavó - vagy növényi fehérje turmixok). Szóval tényleg annyiban különbözik csak hogy a csirke/pulykamell meg a halak kimaradnak. (zsíros sertéspörköltet amúgy sem ajánlott igazán fogyasztani:) )
Sõt én sem szoktam olyan sûrûn húst enni, ma is csak egy kis lazacreszelék ment az almás rántottába az íze miatt:)
A "volt itt egy olyan beteg aki tünetmentes és azt gondolja hogy az õ spec. diétájától van" c. történet az egy dolog, a másik meg hogy sajnos ez nem az a betegség ami diétától lesz tünetmentes (aki ezt állítja, az a tudomány jelenlegi állása szerint hazudik - de ezt az orvos is megmondhatja). A diéta max arra jó hogy sokkal könnyebb legyen elviselni, ennél sokkal többet az scd sem ígér.
Persze konkrét sikerpéldák az scd-re is vannak, akinek már vettek is ki belet és csak amióta scd azóta tünetmentes stb, stb. de sajnos ez sem igaz. Persze az hogy nem 10-szer csak 1szer kell wc-re menni,
az hogy a diéta táplálóbb, az hogy a bélflórát az összetett szénhidrátok nem bulizzák össze, persze segít,
alkalmasint hamarább kilábalsz belõle, (mint ahogyan értelemszerûen tovább tart ha paprikás hagymásbabot eszel uborkás tejjel) de nem ettõl!!!
A vegán életmód (amikor semmiféle állati eredetût nem eszik valaki) megint más lapra tartozik, abban az esetben azt büntetni kéne aki egészséges gyereket vegánként táplál.
N.T.M - szvsz az is fontos hogy a gyerek mit eszik meg szívesen! mert pl olyat erõltetni amit nem szeret, az
lehet hogy inkább árt.(pszihés hatás).
A húst meg jól meg kell válogatni, piacon kell venni, és jól kell elkészíteni - egyébként tényleg nagyon megundorodik tõle az ember (én pl a csirkehússal voltam így). Ettem én már olyan fõztöket hogy ha csak az lett volna a fogalmam a húsról akkor lehet hogy én is vega lennék:)
Nincs jelen
#590 2007-10-16 20:37
- N.T.M.
- Tag
Szegény kisfiam mindent megeszik ,amit eléteszek,s tudja mennyit bír a gyomra. Soha nem is erõltettem,de egy kis husit minden nap belecsempészek a kajájába.Õ egyébként mindenevõ lenne,mindent szeret, kivéve ezt a tápszert nem tudta meginni.Egyébként biztos helyrõl ,anyóséktól van a hús.Tudom ,mivel etetik.
Nincs jelen
#591 2007-10-16 20:40
- Rigor
- Tag
Ja az is fontos hogy inkább szokszor egyen keveset! Tehát egy nap 6-8 étkezésre leosztva és közel azonos adagot
Így folyamatos a tápanyagbevitel, sosem éhezik (gyomorsav, bélrenyheség kizárva, cércukorszint miatt is jobb, a szervezet nem áll takarékra, illetve a túlkajálás problémája is kiszûrve) egyszerre nem visz be sokat, nem terheli annyira a bélrendszert.
(amúgy ez egy normális felnõtt egészséges embernek is így lenne a legtutibb - a profi sportolók esznek 3 óránként)
- egyébként ajánlom néha less be a Chat-re, gyorsabban és több embertõl is kaphatsz info-t ha épp fent lógunk páran:) (de ezt ki is írja a fórumok fõlapján mindig kik-hányan vannak épp fent).
Nincs jelen
#592 2007-10-16 20:47
- N.T.M.
- Tag
Igyekszem betartani,mondjuk banánból akár négyet is meg bírna enni,veszekednem kell vele, hogy nem szabad.De ahhoz képest amin keresztülment igazán hõsiesen tûri ezt az idióta diétát.mindig azt mondja:ha majd meggyógyulok,akkor mindent ehetek.A szomorú tény az, ahigy látom, ez nem így lesz.
Nincs jelen
#593 2007-10-16 20:52
- Rigor
- Tag
De banánt ehet!!! (a banánban gyümölcscukor van ami nagyon jó, viszont nincs benne emészthetetlen rost) - persze ha nincs rá valami spec. allergiája sõt! (viszont legyen jó értett, az a tuti ha már barnulgat - az éretlen banán lehet csak problémás)- csak ne egyen túl sok kaját (legyen az bármi) egyszerre. (banánból csak akkor nem érdemes sokat ha nagyon elhízott az ember és fogynia kell)
Itt van amúgy egy egész jó diétás lista, igaz angolul.
http://www.breakingtheviciouscycle.info … al_a-c.htm
Nincs jelen
#594 2007-10-16 21:11
- N.T.M.
- Tag
Köszi.És a biojoghurtra is ehet banánt?Most két napja nem merek neki banánt adni,mivel most joghurtot eszik.és úgy gondoltam, összevész a kettõ együtt a pociban.Tévedek?
Nincs jelen
#595 2007-10-16 21:16
- Rigor
- Tag
Hmm ez érdekes, pontosan milyen diéta ez? Illetve honnan származik? Mi a lényege?
A joghurt tudtommal olyan dolog hogyha bírja, akkor nagyon jó, és hasznos, ha nem, akkor gyakorlatilag keményen meghajtja, és az meg ugye egyértelmû hogy nem.
Én nem hallottam olyanról hogy a joghurt vs banán gond (sõt hát lehet kapni banános joghurtot is:)).
Nincs jelen
#596 2007-10-16 21:28
- N.T.M.
- Tag
Eddig semmi tejterméket nem evett.most olvastam nálatok,hogy tejterméket lehet enni,tej kivételével.Hát ezért megpróbáltuk a bio joghurtot és a trappistasajtot,-eddig ok.Két napja eszi,s úgy örül neki,mint más gyerek a csokinak.És ha bírja a joghúrtot, akár többet is ehet naponta?Eddig egyet megfelezve kapott.
Nincs jelen
#597 2007-10-16 21:32
- Rigor
- Tag
Ha bírja, akkor persze! (a joghurtban jótékony baktériumok vannak - de ilyesmit mondjuk probiotikumokkal is be lehet vinni - ezek hasznosak lehetnek mert nálunk könnyen borul a bélflóra) mondjuk ha vérzik akkor óvatosan. Normál tejtermékek (tej, tejföl) - azok biztosan nem ajánlottak, csak az erjesztett/savanyított - és abból is alacsony zsírtartalmúak.
Nincs jelen
#598 2007-10-16 21:36
- N.T.M.
- Tag
Ok.Vér még hál Istennek nem volt... És mi a helyzet a túróval?És a rizstejjel?
Nincs jelen
#599 2007-10-17 10:35
- Ottó
- Tag
Szia N.T.M.!
Én nem ülök túl sûrûn a net elõtt, igy nem válaszolok gyorsan. Vmikor hetek is eltelnek. A húst lehet pótolni tojással, egy az egyben. A megszerzett ismereteim szerint a hús a hõkezelés miatt lesz, szinte emészthetetlen, amivel a máj küszködik amig birja. Tulajdonképpen ez a fõ baj vele, tehát a 100%-os bio nyersanyaggal sem mennénk sokra. Viszont a tojás sem jó túlsütve, túlfõzve esetleg más anyaggal együtt elkészitve (tehát pl egy 8 tojásos piskóta, édes krémmel szintén nagy feladat a májnak). Minél inkább közelebb a természetes állapothoz célszerû ezt fogyasztani ( tehát pl 2 tojás lágyra fõzve, picit megsózva barna kenyérrel, paradicsommal az nem megerõltetõ és minden szükséges anyag benne van ami a húsban). Egyébként lehet gyereket is egészségesen felnevelni akár minden állati termék nélkül is ehhez azonban tudás kell.
Ismerek családokat akiknek a gyermekei teljesen hús nélkül nõttek fel, és pl egy rossz foguk sincs. A fogorvosok jönnek a rendszeres fogmosással, meg az édesség, és cukor kerülésével. Viszont, ha vki azt mondaná nekik, h a sok szuvas foghoz meg az inygyulladáshoz több köze van a sok sült és fõtt hús evésének akkor körberöhögnének... Ezzel már túl is léptem a mi betegségkörünkön
Nincs jelen
#600 2007-10-17 10:54
- Ottó
- Tag
Elnézést N.T.M. , most olvastam, h a tojásra érzékeny a fiad, erre hirtelen nem tudok mit mondani. Az almát én sokszor reszelve eszem, de mindig héja nélkül. Nekem semmi bajom igy vele. Mióta nem eszem húst szinte sosem puffadok, nagyon ritka a büfögés is, az nyár közepétõl késõ õszig tartó allergiám is szinte jelentéktelenné zsugorodott, amit szinté a hús elhagyásának tulajdonitok. Ezzel kapcsolatban azt is észrevettem, ha pl sajtot eszem (pl trappista, medve...) akkor az arcomon megjelennek kisebb pattanások, ill utána köv napokon felerõsödnek az (pollen és macska) allergiás tünetek, és jó taknyos leszek pár napig.
Ez nagyon érdekes dolog tehát az állati termékek fogyasztásával nem az állati termékre leszünk allergiásak, hanem a parlagfûre macskára stb-re. Ennek okát nem tudom, viszont az biztos, h ez nem az én egyedüli tapasztalatom. Ha vki e témában rákeres a neten, biztos, h talál anyagot. Én Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök elõadásaiból értesültem errõl, több könyvet is irt a táplálkozással kapcsolatban.
Nincs jelen