#651 2007-10-22 18:45

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Diéta - kell vagy nem?

Nita: A kamillával óvatosan mert meghajt!!!   (én a helyedben kihagynám -- volt már hogy ittam, aztán elõször azt sem tudtam miért vagyok még rosszabbul mint aki benyakalt egy adag ricinust...  késõbb tudtam meg hogy az oké hogy a kamilla gyulladáscsökkent, viszont meghajt:)  )  Akkor inkább csipkebogyó. - vagy
szõlõcukorral, vagy mézzel, de kristálycukor semmiképp.

Ilyen aktív idõszakban a tápszert mindeképp érdemes beiktatni,

legyen szõlõcukor, amibõl legyen energia, és tojás fehérje ha bírod a tojást  (sárgája nélkül). Meg mondjuk
egy kis párolt csirkemell. (ilyenkor nagyon fontos a fehérjebevitel, meg ezek nem is termelnek a bélbe sok salakanyagot).

Nincs jelen

#652 2007-10-22 18:50

Marthuska
Tag

Nita! A kamillatea nekem sem vált be. Igaz ugyan, hogy gyulladáscsökkentõ, de ugyanakkor irritálhatja a beleket. De nem tudom, hogy jelenleg nálad a bél vagy a gyomor van izgalomban?

Nincs jelen

#653 2007-10-22 19:06

Marthuska
Tag

Nita! Ha netán az orvos nem említené a tápszert, Te magad is rákérdezhetsz. Érdemes kipróbálni, nekem is sokat segített.

Nincs jelen

#654 2007-10-22 19:23

Nita
Tag

A kamilla pont kész lett, de akkor nem iszom meg jó lesz a cicámnak! :)

Ma lágy tojást ettem reggelire, és ebédre csirke mellet kis rizzsel! Nem volt vele gond..még! Szerdáig már biztos nem tudok tápszert szerezni, de utána mindenképp fel íratok! A klion miatt szeretem volna valami ízletesebbet  inni, nekem nagyon rossz a szám íze tõle.
Szerintem mind kettõ, bár most már talán csak a belek jobban.

Nincs jelen

#655 2007-10-22 19:36

Marthuska
Tag

Nita! Igyál gyömölcsteát, mézzel ízesítve, ha van otthon. A Klion eléggé elveszi az étvágyat is.

Nincs jelen

#656 2007-10-22 19:45

Nita
Tag

Köszi az van itthon!
Étvágyam lenne, csak erõsen vissza tart az evéstõl a félsz, hogy megint görcsölni fogok, de azért muszáj  enni tudom.

Nincs jelen

#657 2007-10-22 19:56

Marthuska
Tag

Nita! Igen, akkor is fontos enni, ha görcsölsz. Szerintem pépesítsd az ételeidet. Holnap például ehetnél puhára párolt sárgarépát. Ha kész törd össze villával, így könnyebben emészted. Ha bírod a tojást, az elég tápláló. Azért arra vigyázz, hogy alaposan hõkezelt legyen.

Nincs jelen

#658 2007-10-22 21:47

Nita
Tag

Igen holnap tényleg répa lesz, és csirke mell. Gondoltam a pépesítésre, de akár ehetnék bébi ételt is.:) Próbálom nagyon meg rágni a dolgokat, és egyszerre keveset enni inkább többször. A sütõtökön gondolkodtam mézzel? Azzal csak nem lehet gond! Úgy tûnik a tójás is jó nekem.

Nincs jelen

#659 2007-10-22 21:53

Rigor
Tag

A répát jó alaposan meg kell párolni, mondjuk vajon/margarinon többnyire az is elég. De pépesíteni is lehet enyhén fûszerezve nagyon finom tud lenni! (én néha csinálok olyat hogy hagyma répa, zeller, alma, leveskocka az egész jól átfõzve, aztán a lé leszûrve levesnek, a többit pedig tökéletesen szétpépesíteni egyfajta zöldségpástétomnak).
Az evésekhez igyál sok vizet/folyadékot az is hasznos.

Nincs jelen

#660 2007-10-23 09:21

Marthuska
Tag

Szia Nita! A sütõtök az nagyon jó és ha édes, akkor méz sem kell hozzá. A bébiételek ilyenkor szintén kíméletesek. Én sima sütõtök bébiételt is szoktam enni, bár mostanában nem láttam ezt a boltokban, na és elég drága is. A leveskockát én most kihagynám, tele van tartósítóval és különbözõ ízfokozókkal stb.!!!

Nincs jelen

#661 2007-10-23 13:06

Nita
Tag

Köszi Rigor! A répát most együtt párolom meg a csirkével, én is csak vajon szoktam. Szerencsére inni mindig sokat szoktam ásványvizet. Csináltam csipke bogyó teát mézzel az is jó volt, de sokat nem merek azért inni belõle. Mindenbõl egy kicsit abból nem lehet gond...

Martuska! Nagyon finom a sütõtök mézzel amikor kész van még melegen rá olvad, és add neki egy kellemes ízt..A napokban akartam venni egy bébi ételt volt is, de aztán emlékeztem rá milyen íztelen, és sótlan az áráról ne is beszéljünk!
Most kicsit már talán jobban vagyok, ma még hõemelkedésem se volt.

Nincs jelen

#662 2007-10-25 16:48

Nita
Tag

Sziasztok!
Voltam ma végre a dokimnál fel írt egy rakás gyógyszert, és kúpot. A tápszerre azt mondta, hogy nekem nem kell, mert a vastagbélbe van a gyulladás, és így mindegy....édes, azt mondta diétázzak!(mintha a napokban bableves lett volna a menü)
Pedig eléggé le vagyok gyengülve, és fogytam is, ráadásul folyton hõemelkedésem van. Na mindegy a medrol majd rendbe rak:) Egy kedves ismerõsöm szerezett nekem nutrisont, (por és folyadék formában) van valaki aki kapott már itt ilyet?

Nincs jelen

#663 2007-10-25 17:11

tee
Tag

oh segítsen rajtam valaki mit változtassak a diétán hogy ez a rohadt fájdalom csökkenjen? amit kaptam papírt iránymutatás gyanánt lfszt se ér (felsõ manifesztációóóó).
napi kajálásom kb csirkemell zöldséggel (brokkoli,borsó,karfiol,répa - mind fõzve),puffasztott rizs (vmeikben van kukorica is) nagyon ritkán kenyér vmi dzsuvával(pl szalámi) e mellett vitaminolok nomeg tápszer...
turmix is van csak most kicsit félek mert tejtõl hasmenõs is lettem igaz csak 1 napra de akkor nagyon durván, de sztem ujra belevágok (tejsavó,maltodextrin) mit ne egyek szerintetek és mivel egészítsem ki?
köszike elõre is ha valakinek lenne egy jó ötlete

Szerkesztette: tee (2007-10-25 17:12)

Nincs jelen

#664 2007-10-25 17:54

Rigor
Tag

tee: borsó, kukoricát azt NEM! puffaszt! talán paszírozva, de inkább akkor se. Tejet semmi körülmények között. (a fehérjeturmixot eleve kizárólag tiszta vízzel!)
Ezek az elsõdlegesek. Aztán én a helyedben a kenyeret, tésztát krumplit, meg rizset is kihagynám (scd elvek- puffadás, meg székletmennyiség növelés) - inkább jó alaposan párolt esetleg pépesített répa, ugyanígy alma, illetve tojás (ha nem bírja az epéd akkor csak a fehérje).

Egyébként perpill a rohadt fájdalom nálam is megvan, úgyhogy átérzem a helyzetet, így bizton állíthatom hogy
mindent érdemes kiiktani ami egy kicsit is puffaszthat, illetve növelheti a széklet térfogatát stb.  (mert a szelesedés megtöbbszörözi a görcsök számát)

Nincs jelen

#665 2007-10-25 18:01

Rigor
Tag

nita: a nutrisont érdemes jó alaposan behûteni fogyasztás elõtt, úgy elviselhetõbb az íze. Amúgy szvsz nem nagy szám, én inkább a sportolóknak szánt tápkieget használom, az még finom is, és nincs becukrozva (mert ezek a nutrison tápszerek alapvetõen nem idb-s betegeknek vannak kitalálva).

Nincs jelen

#666 2007-10-25 18:37

tee
Tag

turmixot még sose ittam tejjel. de ezek a szeles dolgok nem csak lejjebb teljesednének ki? vagy már nyombélben is ez okozhat panaszokat?

Nincs jelen

#667 2007-10-25 18:51

Rigor
Tag

Nem tudom, de szerintem a gáztermelés már a gyomorban elkezdõdhet.. de ha valami lejjebb felfúj az feljebb is kihat nem? (hiszen a colonscopiánál is a fenekedben kezdik a levegõ befújását aztán jut belõle akár böfögni való is:) )-

Nincs jelen

#668 2007-10-25 19:19

tee
Tag

hát ezt én nem tapasztaltam pedig nemrég volt benne részem :D

Nincs jelen

#669 2007-10-25 19:26

Marthuska
Tag

Nita! Próbáltam visszaolvasni, de nem tudom, hogy colitised van-e, vagy Crohn beteg vagy?

Nincs jelen

#670 2007-10-25 20:36

Nita
Tag

Rigor!
Ennek nincs íze teljesen natúr nekem azt mondták tegyek bele capuccino port, úgy iható, vagy csináljak belõle mézes banános turmixot. Amit te iszol az biztos jobb, van neve is?

Nincs jelen

#671 2007-10-25 20:39

Nita
Tag

Martuska!
Én crohn-os vagyok, de ez az elsõ ilyen aktív idõszakom...

Nincs jelen

#672 2007-10-25 21:23

Rigor
Tag

Nita: hmm akkor mondjuk banánnal, - capuccino porral én a helyedben semmiképp sem kísérleteznék (hógyne még kávé!). Én powertrack kevert proteint szoktam.

Amúgy érdekes, nekem kb 6 éve ez az elsõ hogy ilyen típusú fájdalmaim vannak, nemrég akkora görcs állt belém (a kb semmire) hogy azt a kevés "szilárd" kaját is kihánytam amit ettem (érdekes volt elõször csak úgy elkezdett dõlni a nyálam hogy alig gyõztem feltörölni, aztán jöttek a finomságok is).

Nincs jelen

#673 2007-10-26 09:44

Nita
Tag

Rigor! Gyenge próbálkozás volt a kávé, na mindegy ki bírom nélküle (is).

Nekem se volt még "szerencsém" ehhez a görcsös fájdalomhoz idáig...na napokban be mutatkozott Mr.Crohn minden oldalról! Hányi nálam nem volt,de többször éreztem ezt a nyáladzást remélem most már csak jobb jöhet.
(Nekem a lábaim vannak ki tele van piros csomóval, és a derekam is kész.)

Nincs jelen

#674 2007-11-02 15:49

Agica01
Tag

Sziasztok. azt szertném megkérdezni, aki tudja, vagy van tapasztalata, hogy a frissen facsart narancs, vagy grape-fruit levét lehet inni? Nem árt? Köszi.

Nincs jelen

#675 2007-11-02 16:20

Marthuska
Tag

Szia Agica01! Crohnosok esetében többször elõfordul, hogy Entocort retard kapszulát írnak fel. A betegtájékoztatón van egy figyelmeztetés amit most idézek.
" A kezelés idõtartama alatt a grapefruit gyümölcs vagy abból készült gyümölcslé rendszeres, nagy mennyiségû fogyasztása kerülendõ, mivel a grapefruit a budezonid belekbõl történõ felszívódásának mértékét növeli /más gyümölcsök, mint pl. narancs, vagy alma nem befolyásolja a budezonid felszívódását."
Ha netán Budenofalkot szedsz, valószínû annak a betegtájékoztatójában is szerepel.
Egyébként nem tudom, hogy ezek a gyümölcslevek mennyire jók ebben a betegségben.

Nincs jelen

#676 2007-11-02 16:24

Rigor
Tag

A frissen facsart narancs leve az tuti:) (scd kompatibilis is) - feltéve persze ha nincsenek gyomorsavas problémáid, - de azt meg úgyis hamar megérzed. Egyébként C/C szempontból nincs vele gond (sõt a narancsot is lehet enni).
Ugyanez igaz a Grapefruitra is. De persze mindegyikbõl csak a friss, vagy frissen facsart - a dobozolt ivólevek kizárva (ezekben ugye mindenféle más is van ami pl nem biztos hogy jó, na meg a hozzáadott cukor stb stb.)

Nincs jelen

#677 2007-11-02 19:13

Agica01
Tag

Köszi szépen Rigor! A dobozosokat én is kerülöm, kizárólag a friss jön szóba! Csak sajna pár napja megint elég vacakul vagyok, és az nagyon jól esne, de nem mertem... Mindjárt készítek is magamnak. :)

Marthuska, köszi az infót, de nem szedek entocortot, és budenofalkot sem, csak pentasát; a betegtájékoztatókat el szoktam olvasni, de abban gyümikrõl nincs szó.

Nincs jelen

#678 2007-11-03 11:25

Marthuska
Tag

Szia Agica01! Jobban vagy egy kicsit? Remélem, igen! Mielõbbi jobbulást kívánok!

Nincs jelen

#679 2007-11-03 11:47

Rigor
Tag

Ja a grapefruittal kapcsolatban jut eszembe egy kis érdekesség!

http://szkeptikus.blog.hu/2007/09/07/gr … vart_ossze

(elõfordulhat hogy fokozza bizonyos gyógyszerek hatásfokát:P)

Nincs jelen

#680 2007-11-03 18:10

Apacsanya
Tag

Marthuska!- én budenofalkot szedek, de ez az okosság nem vot a tájékoztatóra írva.
Rigor!- kösz a cikket. Tuti, hogy kerülni fogom a grapefruitot. Ez nekem gyilok lenne.

Nincs jelen

#681 2007-11-03 22:09

Tilda
Tag

Most ahogy olvasom amit írtatok.. eszembe jutott, hogy egyszer én még tavaly rákérdeztem arra az én drága doktorbácsimtól, hogy ihatok-e grapefruitot ( meg még valamit amire már nem emlékszem ) tartalmú valami löttyöt amit ajánlottak ismerõsök akkor  és kifejezetten nem tanácsolta nekem, azt mondta, enzim katalizátor szerepe lehet a szervezetben.. ( akkor budenofalkot is szedtem )
Nemhiába az én doktorbácsim a legjobb fej a világon.. :D
T

Nincs jelen

#682 2007-11-04 14:31

Agica01
Tag

Marthuska, még nem vagyok jobban, még mindig igen sokszor kella mellékhelységet látogatnom - eredménytelenül.  Talán a hasgörcsök száma csökkent kicsit. Holnapra megjön a gyógyszertárba a gyógyszerem (salofalk klizma), remélem attól majd rohamos javulásnak indulok! :)

A grapefruitos cikk olvasása után azt hiszem, majd a narancslevet részesítem inkább elõnyben :)

Nincs jelen

#683 2007-11-04 15:23

Marthuska
Tag

Agica01! További kitartást kívánok, a salofalk klizma biztosan segít majd! Egyébként nálam sem egyforma minden nap, még akkor sem, ha viszonylag jobb idõszakban vagyok. Egyik nap minden rendben, a másik nap pedig jönnek a hasgörcsök és a vele járó kellemetlenségek.

Nincs jelen

#684 2007-11-13 08:16

Ottó
Tag

Szia Licsi! Jól emlékszem amikor ezt irtad nekem, h vega étkezés után jött elõ neked a bajod. Mégis ennek a tudtával merészeltem ezt a mottót leirni. Fontosnak tartom ennek a közlését és meg vagyok gyõzõdve , h igaz. Másrészt nem hajtogathatom ezt állandóan. Ugyanakkor fontosnak tartom, h az újak is megismerjék ezt a meggyõzõdésemet.
   Mindenkinek szép napot kivánok, követem az értekezéseket és ha vmi érdemlegeset tudok akkor hozzászólok!

Nincs jelen

#685 2007-11-13 10:55

Rigor
Tag

Ottó: tényleg, ennek a mottónak van valamilyen valódi tudományos alapja? Ami nem csak amolyan összeesküvés
elmélet jellegû hanem elfogadottan bizonyított? - mert eddig még ilyenrõl nem hallottam.

Vagy olyan szintû forrásból táplálkozik mint amilyen cikkek találhatóak a  http://www.vegetarianus.hu/ -n (ahol néhány cikkben izomból leírnak akkora hülyeséget, ami ellentétes az alapszintû biológiai ismeretekkel, illetve szimplán nem igaz-  ahol ilyen transzcendentális "tudományt" illetve féligmeddig õsi vallási alapokra helyezett tanokból merített információt tálalnak tényként).   

Nincs bajom a vegetarianizmussal, a bajom a hülyeséggel van, meg amikor mindenféle ideológiát meg hamis egészségérvet hoznak fel amellett hogy valaki egyszerûen nem szereti a húst. Aki nem szereti, ne egye. Én
sem eszem például pontyot mert utálom:P

És szvsz. szégyen hogy az egyik legnagyobb oldalon ahová az érdeklõdõ a legkönnyebben odatalál hülyeségeket is terjesztenek.

(persze ironikus hogy pont tegnap és ma sem ettem húst,:) - na persze tojást, meg tejsavófehérjét:PPP)

Nincs jelen

#686 2007-11-13 12:19

Ottó
Tag

Szia Rigor! Tudományos alapja, nos egy élelmiszeripari mérnöktõl hallottam, h a tudomány segitségével bármit alá lehet támasztani és annak az ellenkezõjét is. Azt , h a nyugati orvostudomány mit vall a betegségünkkel kapcsolatban azt mindketten jól tudjuk. Én már 2 orvos (akik tapasztalatai kutatásokon alapszanak) könyvét olvastam. Az egyiket már emlitettem Dr. H G Bieler, és egy német orvosét, akinek a neve nem jut eszembe. Ez a német orvos 1978-ban irt egy cikket a német orvosi szaklapban. Ez a cikk konkrétan csak a disznóhúsról szól.
   Egyik kisérlete: 2 csoport patkány, egyik növényeket evett a másik disznóhúst kapott. A növényevõk megérték a patkányokra jell. átl életkort túl sok degenerativ betegségük nem lett, a disznóhússal etetetteknél feltûnõen magas volt a daganatos betegségek és kül. gyulladásos betegségek száma, és ami megdöbbentõ kannibalizmus is jellemzõ volt rájuk. Nos ez egy konkrét végrehajtott kisérlet, aki akarja utánajárhat.
   E mellett van az én tapasztalatom, és hitbeli meggyõzõdésem.

Szerkesztette: Ottó (2007-11-13 12:19)

Nincs jelen

#687 2007-11-13 20:37

tee
Tag

szerintem ebbõl a kísérletbõl semmilyen következtetést nem lehet levonni az emberek és a hús viszonyáról

Nincs jelen

#688 2007-11-13 20:39

zotyesz
Tag

én nem tudom miez a diszno hus mizéra csak azt felejtik el hogy évszázadokik azt ették az emberek

Nincs jelen

#689 2007-11-14 00:40

Rigor
Tag

Most mit mondjak errõl a kísérletrõl? - ha patkány lennék megfontolnám hogy vegetáriánus legyek:)
De nem vagyok patkány.   A patkánykísérletek többnyire mindenhol az elsõ lépcsõt jelentik és kb. arra jók hogy a halálos mérgeket kiszûrjék. De táplálkozási szempontból a patkány baromira messze áll tõlünk.

A kísérlet leírása meg kissé hiányos.. azt jelenti hogy CSAK disznóhúst kapott és semmi mást? Mert etethetem én úgy is csak növényekkel a patkányokat hogy mindegyik felfordul. Hozzátenném hogy a húsevõ állatok sem csak húst esznek.

De ez lenne a te nagy mottód, meg fõ érved és még én járjak utána? De inkább nem piszkállak, ahogy leírtad ez neked hit alapú dolog, azzal meg nem lehet, és nem is érdemes vitatkozni.

"tudomány segitségével bármit alá lehet támasztani és annak az ellenkezõjét is" - azért az ilyen fájdalmas közhelyektõl (fõleg ami alapvetõen marhaság, kb mint a kivételerõsíti a szabályt höhö.) legközelebb kíméljük meg a társalgást, mert szvsz. komolytanná teszi.

Még a végén felemlegetem a jégkorszakot meg a húsevõ eszkimó lovakat, illetve azt hogy  a szenteltvíztõl is mennyien gyógyulnak:)

Nincs jelen

#690 2007-11-14 08:12

Ottó
Tag

Jó reggelt, a tegnapihoz még annyit tennék hozzá , h:
Dr. Hans-Heinrich Reckeweg: Étel és méreg az asztalunkon, 1. A sertéshús c. füzetecskére hivatkoztam. A doktor tanulmánya a Gesunde medicin c. folyóirat 1978/3 számában jelent meg. Magyarul pedig a Boldog Élet c. folyóirat 1990/11-12 számában.
Tõle egy idézet: 'A szervezet nem képes a sertéshús fiziológiás méregtelenitésére a szokásos módon (légzés, vizelet, széklet, bõr), vagyis kiválasztás útján, hanem csak beteges úton, azaz gyulladásokkal.'

Nincs jelen

#691 2007-11-14 08:19

Ottó
Tag

Rigor! Amikor azt emlitettem, hogy a tudomány mindent képes bizonyitani és annak az ellenkezõjét is, akkor ez igy valóban túlzás. Mert pl hogy a Föld gömbölyû-e az talán nem ilyen kérdés :).
Itt pl olyanra gondoltam, ha megkérnek egy szakembert (dietetikust), h mondja el a csokoládé kedvezõ hatásait (egy csokicég megbizásából) , akkor tisztességesen felsorolja a csokiban lévõ kakaó jó tulajdonságait: pl antioxidáns van benne, meg polifenolok. Viszont arról már hallgat, h a pörkölés során ez már füstbe megy, h a csokiban van függõséget okozó anyag , ami magához köti az embert. Hogy ennyi finomitott cukor bevitele hosszú távon és nagy mennyiségben az borzasztó...

Szerkesztette: Ottó (2007-11-14 08:20)

Nincs jelen

#692 2007-11-14 08:30

jehu
Tag

Kedves Ottó!

Én senkinek a hitét nem szoktam bántani, a tiedet is elfogadom.
De.
Régi crohnos vagyok és sokféle tapasztalatom van mind magamról, mind a betegtársaktól. Az egyik ilyen tapasztalat, hogy nem minden tudományos értekezés jár a valóság útján, s a betegek gyakran kritika nélkül hisznek benne, ha a betegséghez való egyéni hozzáállásukat alátámasztja.
Másodsorban ez a betegség sokarcú, minden szervezet másképpen kezeli, reagálja, attól függõen, milyen más genetikai sajátosságunk van és mely bélszakasz érintett. Ami az egyik betegnek gond (pl. vékonybél érintett), az a másiknak (pl. szigmában érintett) nem okoz gondot.
Tehát én azt vallom, hogy mindenkinek ki kell kísérleteznie, hogy a saját szervezete milyen állapotban (aktív vagy nyugalmi) mit fogad el, mit kíván. A saját magadon tapasztaltakat írd le, azt szívesen fogadjuk, de ne sértõdj meg, ha sokan szkeptikusak vagyunk bizonyos tudományosnak mondott állításokkal szemben.
Kívánom, hogy az általad jónak tartott táplálkozási móddal a szervezeted minden számára szükséges tápanyagot megkapjon és minél ritkábban legyél aktív szakaszban. S hidd el, egyikünk sem akar rosszat sem magának, sem másnak, csak sokfélék vagyunk.

Jehu

Nincs jelen

#693 2007-11-14 08:31

Ottó
Tag

Nem akarok itt veletek kártyapartit csapni, h kinek van nagyobb lapja és ki nyer vele.
Én is figyelemre érdemtelen dolognak tartottam, azt h hús vagy nem hús, és számos egyéb dolgot amit ma már meggyõzõdéssel vallok.
Egyébként a puding próbája az evés.
Én nyugodt lelkiismerettel mondhatom, h ez az életmódváltoztatás az én belemet majdnem 100%-ig rendbe tette. Te is elmondhatod ezt az SCD diétával kapcsolatban?
Én 4  nagymûtéten estem át, az orvosom véleményét is megkérdeztem, milyen súlyossági fokú betegnek tart engem és azt mondta, hogy a legsúlyosabb esetei közé tartozom.

Nincs jelen

#694 2007-11-14 12:44

Rigor
Tag

Ja hogy az étkezésváltás tette rendbe mi? - Irány a Nobel díjj.  de iróniát félretéve, ez típikusan a hibás ok-okozati tényezõ felállításának esete (fõleg hogy van akinek pont vegetáriánusan jött elõ a betegség) - arról nem is beszélve hogy az aktivitás nem a diétától áll le, és az erõsség is csak szélsõségesen irritáló kajáktól változhat, csak a tünetek stb elviselését, illetve a jobb tápláltsági szintet segíti.

Az scd diétáról meg elmondható hogy akár TE is csinálhatnád, mivel lakto-ovo vegetráiánus módban is mûködik....
Egyébként ha hû de jól lennék sem mondhtanám hogy a diétától gyógyultam meg mert akkor ugyanabba a hibába esnék mint te. Sõt, amikor inkantív, vagy kevésbé aktív a belem akkor csak a leghúzósabb ételeket hagyom ki, de például rizset is eszem bõven.

Inkább csak örülj hogy jól vagy. Ennyi. (tényleg és a 4 nagy mûtét után lettél csak vega? - és amúgy a 4 nagy mûtét után azért jobban voltál, vagy már kinézett az 5. amikor megtörtént a váltás? gyógyszereket szedsz még?)

Nincs jelen

#695 2007-11-14 13:29

Ottó
Tag

Kedves Rigor! 2003-ban volt az elsõ operációm ugrott a vastagbelem felszálló ága, vékonybél valamennyi része. A mûtét után begyulladtam, 2 sipoly a varrat helyén 1 évig váladékozott. (ezt a medrolnak tulajdonitom részben, mert szednem kellett). 2004-ben szinte pont egy évre rá ismét mûtét, ekkor tályogot tisztitott ki, és kaptam sztómát ideiglenesen. A beigért 3 hónap helyett 1,5 évig maradt, közbe belgyógyászaton feküdtem benn ekkor kaptam azt a bizonyos könyvet. Egy évig nem próbáltam követni a benne irtakat. 2005 tavaszán határoztam el, h elhagyom a húst, nagyon nehezen ment (kb 7-8 hónap mire abszolut elhagytam), akkor tavasszal több hétig nem ettem semmi húst, de amikor összejövetel volt nem birtam megállni, h ne egyek. Elég egyértelmû jeleket kaptam, mindig ronda nagy és mély pattanásaim voltak. Ez eltünt, ha megengedtem egyszer egy rántott husit akkor másnapra tele lett a képem.
2005 húsvétján komolyra fordult a helyzet , ekkor a jó zsiros húsvéti sonkából ettem, egy héten belül 40 fokos lázam lett. Ismét kórház, majd sebészet kb tojás nagyságú tályog lett egy csapásra ami elnyomta az epevezetéket és picit besárgultam. A 6 órás mûtét során kiderült, h a hasnyálmirigybõl 'folyt ki' ez a nagy darab gyulladásos szövet amit tályognak néztek. (Nekem a húsvéti sonka és e között a rondaság között egyértelmû az összefüggés mind a mai napig, az orvosom mást mondana azt tudom). A sztóma maradt, és 2005 júliusában zárta össze Dobó a belemet. Utolsó húsos kajám 2005 öszén egy sajtos parizeres szendvics volt. Azóta vok jól, a CRP-m is 10 alatti.
Nekem is árt, pl a sok édesség, amit ma is eszem sajnos, kávé, egyéb dolgok. Viszont ezzel együtt is óriási a különbség

Nincs jelen

#696 2007-11-14 13:42

Ottó
Tag

Szedem a Pentasat, 2 hónapja szedtem Supplint. Egyébként alig birok szedni vmit, ezért terápia rezisztens crohn betegségem van. Az orvosomnak megmondtam, h nem vok hajlandó szedni szteroidot (még Budenofalkot sem). Az Imurantól meg izomfájdalmam van azt sem szedem. Biológiai szert nem kaptam, és lehetõleg abból sem kérek.
A Pentasa mellékhatását nem is érzem, de állitólag nem is nagyon tudja megfékezni a komoly gyulladást.

Nincs jelen

#697 2007-11-14 19:49

Yakus
Tag

Én azt gondolom, hogy mindent ki lehet próbálni. Otto nem azért írt ide, hogy valakit is meggyõzzön. Nem oszt senkinek tanácsokat minden egyes apró és nagy horderejû kérdésben. Nem õ az ügyeletes tanácsadó. Nem õ a mindent ex cathedra megmondó.
Igyon nyugodtan jó savanyú narancslét, aki úgy gondolja; a fekélyesek is megtehetik nyugodtan, mint ahogy egy elvágott sebet is kezelhetünk jó ecettel. Egyen bárki savanyú káposztalét, lehetõleg éhgyomorra, és jó sok ilyen-olyan sportolóknak gyártott porokat. Azok bizonyára a természetesség nevében készültek. Igen, ezt a fórumot sokan megtalálják. Örülök, hogy Otto is felbukkanhat, és nem válik teljes mértékig egyeduralkodóvá az scd-diéta.
Ez itt nem scd-fórum, hanem ibd. És nem AZ ORVOS válaszol topik.
Az a jó, mint minden fórumban, hogy választhat az ember.
A mennyiség nem csap törvényszerûen minõségbe át, mint tudjuk.
A sok szabadidõ, az elszántság, a magabiztos véleményalkotás és nyilvánítás lenyûgözõ. De a kétkedés, és a több szem többet lát, valamint a saját utánajárás és tapasztalás mindig hasznos -  mindenben.

A szabadság, ez esetben a szabad választás lehetõsége pedig nagyon jó dolog.

Nincs jelen

#698 2007-11-15 01:37

Rigor
Tag

Ahha, azért azt az pár apróságot ne feledjük hogy egyik felõl egy tudományosan is megalapozott és bizonyított dologról szólunk ami nem ajánl csodákat, másfelõl egy tisztázatlan és nem bizonyított ok okozati tényezõre (amit éppenséggel kb. azonos súlyú tapasztalatok cáfoltak is) alapozott "gyógyulási" sikertörénet.

Azt pedig továbbra se feledjük hogy azon kívül hogy én hasznos dolognak tartom az scd diétát, nem mondom hogy ez aztán a frankó és ettõl meggyógyulsz, viszont vegyétek észre azt is, hogy már sokszor említettem azt az apróságot, hogy az scd diéta és a vegetarianizmus nem zárja ki egymást. Mert végezhetõ vegetáránus SCD diéta.
Tehát alapvetõen nem ellene beszélek hanem mellette.

Azt viszont nagyon sok irányból alátámasztva magabiztosan állítom hogy a vegetarianizmus - bár nem könnyen, de ûzhetõ egészségesen - az esetek nagy részében nem az egészség útja (valahol ottó írt egy mintaétrendet - hát amellett sportolni pl nem igazán lehet, ami pedig fontos lenne - és aktív állapotban nem ez lesz a legkényelmesebb sem).

És csodát egyik sem fog tenni, nem leszel hú de jobban tõle, csak segít a tüneteket elviselhetõbbé tenni.
Nagy tragédia akkor sem lesz ha valaki tojik a diétákra, viszont azt tudom hogy mennyire megkönnyítheti az ember életét némivel kevesebb galamb, könnyebb és kevsebb székelés,  úgy hogy nem koplalással trükközi ezt össze az ember, ráadásul még jó erõben is marad.

Nincs jelen

#699 2007-11-15 08:49

Margit
Tag

Sziasztok!
Én 45 éves vagyok, 10 éve szenvedek collagen colitisben. Most jutottam el arra a pontra, hogy teljesen reménytelennek érzem a helyzetemet. Már nem tudom, hogy mitõl várhatok javulást?
Már mondhatni mindent kiprobáltam, de eddig igazán semmi nem bizonyult hatásosnak.
Betegségem kezdetekor naponta akár 20-szor is WC-re kellet mennem, szinte semmi nem maradt meg bennem, akármit ettem. Az étel szinte keresztül ment rajtam.( 19 kg-ot fogytam ekkor)
A következõ gyógyszereket szedtem: Budenofalk, Salazopyrin, Pentasa,. Egy darabig hatásosnak bizonyultak, de késõbb már mindegy volt, hogy szedtem vagy sem.
Egy debreceni professzorhoz járok, aki ritka betegségekkel foglalkozik, de már az õ gyógymódja sem bizonyul hatékonynak. Rengeteg vizsgálaton voltam már, de már nagyon unom, mert semmi újat nem tudnak mondani.
Sõt, már igazán azt sem tudják mi a bajom, kérdéses, hogy egyáltalán collagen colitis 8pedig minden jel arra utal). Ez elég érdekes, mert eddig mindig collagen colitist diagnosztizáltak. (többek között a debreceni orvosom is, aki most már szintén megkérdõjelezte a betegségem okát)
A fõ problémám, hogy naponta többször megy a hasam (szinte víz állagú és nyálkás), ezáltal rengeteget fogyok és nem tudok hízni. Most szedtem a progasto825-öt, de.............
Légyszi adjatok valami jó tanácsot, mert most teljesen reményvesztett vagyok!
Elõre is köszönöm!

Nincs jelen

#700 2007-11-15 12:20

Rigor
Tag

Margit: mindeknépp fontos lenne valamilyen fehérje kiegészítés, vag az orvos ír fel tápszert, vagy lehet kapni tápkieg boltban tejsavó fehérjét (ez is baromi jól felszívódik és szinte semmi székletet nem termel). Házilag pedig mondjuk szétválasztott tojás fehérjét, vagy ha bírod akkor tojást.
Energiát pedig gyorsan szõlõcukorból lehet nyerni, - ez tutira gyorsan felszívódik jobban tehát ez a hasmenéses
idõszakban sem szalad keresztül az emberen.

Nincs jelen

IBDoktor

Láb