#1401 2007-10-15 23:08

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Gyógyszerek, kiegészítõk

ancsa: külföldön komolyabban is vizsgálták, az aloe kifejezetten áratalmas a bélgyulladásokra. De a hazai  tapasztalatok is alátámasztják (már persze a valódi betegeké, nem a terjesztõi hazugságáradat "igaz" történetei nyomán).

Nincs jelen

#1402 2007-10-15 23:14

Detty
Tag

Halika!

Még mindig várnék crohnosokat, akik Methotrexatot kapnak? Nálatok milyen? Kösziiiii!

Nincs jelen

#1403 2007-10-15 23:25

Kay
Tag

Koszi, Rigor, segitsegeddel felvilagosodtam ez ugyben is. :)

Nincs jelen

#1404 2007-10-16 08:30

ancsacicca
Tag

rigor kedves!ismét nagyon köszi!sokat olvastam tõled és azt gondolom lassan átvehetnéd az "orvos válaszol" rovatot!
;)

Nincs jelen

#1405 2007-10-16 08:33

ancsacicca
Tag

kedves barna-by!köszönöm neked is a hozzászólást!személyes tapasztalaitokra adok természetesen a legtöbbet!úgyhogy aloe tuti no!!!

Nincs jelen

#1406 2007-10-16 12:32

Rigor
Tag

ancsacica: ó, nagyon kedves:) - bár attól tartok ahogy visszaolvastam, írtam én már ide hülyeséget is, szóval azért inkább azt javaslom mindennek nézzetek utána:) (persze nem árt némi angoltudás esetleg megtámogatva némi webfordítással:P)

Nincs jelen

#1407 2007-10-16 14:26

ani58
Tag

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e olyan, aki az imurán mellett salazopyrint szed és milyen adagban. Mottom azt írta az orvos válaszolban, hogy imurán mellé nem kell salazopyrin, ezen nagyon meglepõdtem, mert még eddig mindig kellett szednünk valamilyen 5ASA készítményt az imurán mellett. Ha probléma van õ clyzmát javasolna, nekünk bevált eddig a kúp is, de azért nem merem elhagyni a salazopyrint, remélem ártani nem árt.

Üdv.: Ani

Nincs jelen

#1408 2007-10-16 15:00

Agica01
Tag

Ancsa
én is kipróbáltam sok minent, többek közt az aloe gélt is, tavaly júliusban. Olyan ajánlotta, akinek a fia crohn beteg, és ezt issza, és több éve tünetmentes, erre esküszik. Hát persze hogy beleugrottam, pénzt nem sajnálva, csak jól legyek! Majd elkezdtem rosszabbul lenni, egyre több hasgörcs, hasmenés... végül 45 kg-ra fogytam, remire mentem, ami nem ért semmit, majd újabb tükrözések, vizsgálatok... egy csomó szteroid és gyógyszer, majd tályog alakult ki, amivel mûtöttek (errõl írtama sipoly topicban ha érdekel). Azóta (több mint egy éve) azt hiszem most mondhatom el elõször, hogy jobban (jól?) vagyok, már majdnem 50 kg!
Nem tudom, mindez az aloe-nak köszönhetõ-e, de valószínû igen, mert akkor indult el ez az egész. Ennyire még nem voltam sz..ul az elmúlt 5 évben!
Ágica

Nincs jelen

#1409 2007-10-16 21:12

Rékucii
Tag

Sziasztok!!

Hú rég írtam már ide, de most mégis.....
2xi próbálkozás után sem tudtam sajnos elhagyni a szteroidot:( folyamatosan olvasgatom vissza az elözõ hozzászólásokat csak idõ hiányában nem jutok soha a végére.
Arra lennék kiváncsi h a mellékhatások ilyenkor még erõsödhetnek vagy csak stagnálhatnak esetleg csökkenhetnek?
Gondolok itt puffadásra, szõrõsödésre.
Ráadásul holnaptól elkezdem az imurant is. Tartok tõle, a mellékhatások miatt.
Nem tudom mire számítsak csak nagyjából, de minden szervezet más.......ugye.
Van ilyen esetben esély a szteroid elhagyására teljesen? Mert ahogy olvasgattam megoszlanak a vélemények.

Nincs jelen

#1410 2007-10-16 21:13

ancsacicca
Tag

Agica01 köszönöm neked is!!!komolyan aranyosak vagytok mindannyian!annyira,hogy már jókat pityeregtem is!nincs hozzászokva az ember ennyi empátiához és segítségnyújtáshoz az életben!látom te már túlvagy remin is!nekünk (férjecskémnek) most helyezték kilátásba éééés tartok tõle (mint minden ismeretlentõl)!nálad milyen mellékhatások jelentkeztek?húúú amint látom nem is nagyon segített...írsz pár sorban róla,vagy ha már írtál megkeresem,csak írd meg kb mikor!elõre is köszi! :)=)

Nincs jelen

#1411 2007-10-16 23:36

Agica01
Tag

Szia Ancsa
Nekem nem volt semmi problémám a remivel, de én már 3-4 éve kapom, kisebb-nagyobb megszakításokkal. eleinte nagyon jó volt, 1-1 kúra után fél év is volt, hogy nem kellett, aztán kezdtek megint jönni a tünetek: hasfájás, görcs, ízületi fájdalom, stb...
Ma már 2 havonta kapok fenntartó kezelést,mert kb. ez az az idõ, amíg jól vagyok "sima" gyógyszerekkel. Utána kezdenek elõjönni a tünetek, már nagyon hozzászokott a szervezetem, és termeli az ellenanyagot (remélem nem hülyeséget írtam, valami iylesmi van ami miatt nem hat sokáig).
Amúgy más mellékhatása nem volt, sosem voltam tõle rosszul, szóval nem volt semmi gond vele.
Remélhetõleg a férjednek sem lesznek mellékhatásai.
Kitartás!

Nincs jelen

#1412 2007-10-17 03:17

Kay
Tag

Szia Zoli!

Itt Amerikaban is eleg sokat foglalkoztak a Colazide-al. Azoknak a betegeknek ajanljak, akik nem birjak a szulfoszalazint (bocs, a hatoanyagok neveit most kisse angol-magyar-latin mixben irom). Allitolag attol jobb mint a tobbi IBD gyogyszer, hogy csak a vastagbelben fejti ki a hatasat ( a Pentasa peldaul mar a vekonybelben kezd oldodni), tehat hatekonyabban szunteti a gyulladast es alkalmat ad a szoveteknek a gyogyulasra.

En nem probaltam, en meg mindig a "sima" sulfosalazine-t szedem, amit mondok, az csak egy osszefoglalasa mindazoknak amiket olvasgattam a Colazide-rol eddig. Alapjaban nekem ugy tunik, nem sokban kulonbozik a tobbi IBD gyogyszertol, a hatoanyaga a Balsalazide sodium is az 5-ASA csoportba tartozik, bar azt allitjak a gyogyszerrol, hogy kiserleti fazisban hatekonyabbnak bizonyult, mint a mesalamine tartalmuak (mint a Salofalk, Pentasa stb).

Tudtommal a Pentasa az egyik legregebb meglevo gyogyszer az IBD-re (igaz 1987-ig mas neven fuott es akkor meg voltak benne nehezen toleralhato osszetevok is). Ugy tartjak, hogy a Pentasa-nak van a legkevesebb mellekhatasa, maximalis eredmenyek mellett, talan ezert ajanljak neked is. De sajat tapasztalatbol en azt mondom, nem valik be ugyanaz a gyogyszer mindenkinek. En akit eddig ismerek, mindenki masra eskuszik, legyen az beteg vagy orvos.

Az ismereteim elegge altalanosak, csak az ossze-vissza olvasgatasok eredmenyei, biztos lesz valaki aki tobbet tud mondani.

Nincs jelen

#1413 2007-10-17 03:23

Kay
Tag

Verbeli szoke modjara, most latom, hogy az oldalam odebb szokott es ertelmes valaszomat egy 2004-es kerdesre adtam. Hihi, legalabb update-elt valasz, mert a 2006/2007-es orvosi folyoiratokbol szoktam ihletodni.

Nincs jelen

#1414 2007-10-17 05:41

aiolosz
Tag

off
Kay,  nez + oket is:Colitisek & crohnosok egyesulete az USA-ban
es erdemes olvasgatni a "British Medical Journal"- minket erinto cikkeit visszamenoleg is is.

Nincs jelen

#1415 2007-10-17 20:50

ildikócska
Tag

sziasztok!
Kapott már valaki Pneumovax 23 oltást? Nekem tüdõgyula miatt adták, mert elég gyakran van sajna.
Elég rosszul lettem másnapra az oltástól,  a nyirokcsomóim úgy megduzzadtak, hogy lépni alig bírok, az izületeim bedurrantak, arról nem is beszélve, hogy a hátsóm úgy fáj, hogy ihaj....egy tetanusz lófütty ehhez képest. :(
szóval mit lehet tenni? doki szerint két nap és túl leszek rajta....

Nincs jelen

#1416 2007-10-17 23:23

pacsaji
Tag

Ancsa
Az aloe géllel próbálkoztam én is. Nagyon rosszul voltam, görcsök, fájdalom, hasmenés. Én sem javasolnám.

Nincs jelen

#1417 2007-10-18 18:18

CSICSU
Tag

Az aloe vera gélt ,Én is probáltam sajnos többször is és sokkal rosszabbul lettem tõle !

Nincs jelen

#1418 2007-10-19 22:45

ancsacicca
Tag

köszi pacsaji,köszi csicsu!teljesen le lettem beszélve aloe-ról!

Nincs jelen

#1419 2007-10-27 14:19

porshe
Tag

Sziasztok!
Hallott már valaki errõl a szerrõl?
Olimpiq StemXCell õssejtfokozó készítmény! A crohn-colitis.hu-n találtam rá. "Új esély, ha baj van" cím alatt.
Porshe

Nincs jelen

#1420 2007-10-27 17:39

porshe
Tag

bocs a fõoldal kimaradt
Porshe

Nincs jelen

#1421 2007-10-30 15:36

Rigor
Tag

porsche: igen, Ez akkora szélhámosság mint a ház! eszedbe ne jusson, mert még lehet hogy veszélyes is.
Bõvebb háttérinfo itt:

http://szkeptikus.blog.hu/2007/07/05/ra … ejtkapszul

fórum:
http://www.szkeptikustarsasag.hu/forum/ … jtkapszula

A szempont c. mûsorban is körüljárják a témát:
itt taláható meg:
http://www.mtv.hu/videotar/?ca tegory=83

(érdemes beletekerni, az õssejtes rész a 35. percnél kezdõdik).

Szóval NE, NE, Ne és Ne. Aki pedig ezzel házal annak kijár a lincselés:)

Nincs jelen

#1422 2007-10-30 17:45

porshe
Tag

Kösz Rigor!
Értettem,csak azért érdeklõdtem,mert a honlap fõoldalán találtam!!!
Porshe

Nincs jelen

#1423 2007-10-30 18:03

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

A Google-hirdetéseket (melyek véletlenszerûen generálódnak) nem kísérem figyelemmel, de ha rákkattintasz, láthatod, hogy másik oldalra visznek. Egyébként a következõ URL-eket szûröm a Google AdSense-ben:

baromedical.hu
hpvteszt.hu
mcec.hu
modernplasztika.co.hu

Mivel ebben az õssejtes dologban a szkeptikusoknak feltehetõen igazuk van, úgy azt is szûrném, feltéve, ha tudnám az URL-jét. Az nem derült ki a fentiekbõl.

FONTOS: A crohn-colitis.hu-n egy szó sem esik õssejtekrõl

:)

Nincs jelen

#1424 2007-10-30 18:27

Rigor
Tag

Hja a google hirdetések mind nagyon irónikusak, kattingatni csak azért érdemes rá mert Robur pénzt kap érte, de szinte szigorúan tilos megnézni, mert nagy számú aloevera, noni, kézrátétellel és homeopátiával viccelõdõ kuruzslókra mutatnak. Ez a kuruzslás(természetgyógyászat) úgy tûnik valami irgalmatlan nagy biznisz lett, fõleg az egészségügyi reformok óta.

Nincs jelen

#1425 2007-10-30 18:30

Robur
Admin (Crohn)
Hely: Bp
Regisztrálva: 2004-01-05
Írások: 645

Hmmm... milyen igaz. Felteszem, ha az összes noni-baromságot szûrném, nem maradna egy Google-hirdetés sem... Fõleg az "audiofül" volt durva. Persze rákkantinthatok bármilyen hirdetésre, odáig oké. Elolvasom a plasztiksebész ajánlatait, aztán eldöntöm, hogy jól állna-e egy felfelé csúcsosodó fülcimpa. Én speciel nem akarok denevérre hasonlítani. Bocs az OFF-ért...

Nincs jelen

#1426 2007-10-30 18:37

Rigor
Tag

És birkózófülbõl is csinálnak olyan szép kecses elfes fület?:)

Nincs jelen

#1427 2007-11-01 09:52

Apacsanya
Tag

Halihó mindenkinek!
Képzeljétek, engem is elért az aloe verás mánia, de totál másként, mint titeket. Engem meghívtak- orvosok a bemutatóra. Itt aztán láthattam többféle terméket. Hallhattam mi mire való. A meghívó orvosok elkérték a leleteimet. Jelenleg többen is konzultálnak, hogy mi lenne a jó nekem.- Természetesen az én elsõ reakcióm a hárítás volt, hiszen itt, tõletek már annyi rosszat hallottam az aloe veráról. Az orvosoknak azonban eszükbe sem jutott az én beteg beleimet gélle terhelni. - És ettõl lett izgis az egész.Sokkal másabb lehetõségeket tártaak elém. Mivel totálisan gyógyszer ellenes vagyok, elképzelhetõ, hogy megpróbálom. Természetesen orvosi felügyeletet is biztosítanak számomra. Vagyis tudom, hogy lesz valaki mellettem, aki figyel majd rám. Ja: és elmondták, hogy eszetlenül, ellenõrzés nélkül senkinek eszébe ne jusson a termékeket fogyasztani. Mert azt, hogy egy bajra kinek mi a jó jobb, ha az orvosok döntik el.- A további fejleményekrõl majd tájékoztatlak benneteket.

Nincs jelen

#1428 2007-11-01 13:46

Agica01
Tag

Apacsanya, kiváncsiam várom a fejleményeket, mert engem "természetesen" a géllel akartak csábítani, hogy mindenre jó, 2 éve ki is próbáltam - kórház lett a vége. Kiváncsi vagyok, mi az ami aloe verás, nem gél, és jó!

Nincs jelen

#1429 2007-11-02 10:57

ildikócska
Tag

crohnosoknak az active Probiotic-ot és az Aktivátort ajánlják (orvosokkal egyetértésben!!), ugyanis az Aktivátor szûrt aloe vera. Pár csepp vízben, vagy bármiben és meg lehet inni.
Bár bevallom én nem próbáltam ki, mert fenntartásaim vannak és jelenleg viszonylag jól vagyok és nem merek kísérletezgetni.

Nincs jelen

#1430 2007-11-02 11:19

Marthuska
Tag

Ildikócska! Szerintem se kísérletezgess, ha jól vagy. Én nem sokkal a mûtétem után Forever Probiotic-ot szedtem, ilyen gyöngykapszulát, ami fel sem szívódott, ugyanis egészben ürült. Tehát csak kidobtam a pénzt az ablakon. Az aloe vera gél pedig kimondottan ártott! Nem tudom most ezekbõl milyen újabb termékek vannak piacon, de egy általad készített gyulladáscsökkentõ, görcsoldó és nyugtató tea többet ér /Herbária: citromfû levél tea, cickafarkfû tea stb./. Ki lehet próbálni és messze nem rejtegetnek olyan veszélyeket, mint a "csodaszerek".

Nincs jelen

#1431 2007-11-02 11:23

ildikócska
Tag

Szia Marhuska!
ezért is nem akartam kipróbálni, mert elég húzós az áruk, egy havi adag már ötszámjegyû és ha nem hat akkor meg csak a fejem verném a falba. :)

Nincs jelen

#1432 2007-11-02 11:29

ildikócska
Tag

ja és most is épp gyógyteát kortyolgatok. Ugyanis a gyógyszer amit kaptam a gyomromra semmit nem használt, a teáknak meg legalább nincs mellékhatásuk.

Nincs jelen

#1433 2007-11-02 11:37

Marthuska
Tag

Ildikócska! Én is így jártam! Kidobtam egy csomó pénzt! Az aloe vera géltõl pedig, még többet látogattam a WC-t. Ráadásul még azzal kábítják az embert, hogy még tovább kell szedni, azért nem használ. Így még több pénzt lehet rá költeni. Egészséges embernek biztos használ, mert amúgy sincs semmi baja.

Nincs jelen

#1434 2007-11-02 11:59

Rigor
Tag

Namost az Aloe Vera leveleiben levõ kocsonyás anyagot használják mindenfélére, eredetileg égési sérülésekre, gyulladásokra (külsõleg!!!).

Ez volna az Aloe Latex- aminek magas cellulóztartalma hasmenést, görcsöket okozhat, terhes nõk esetében méhösszehúzódást, vetélést, koraszülést okozhat!!! (tehát nemhogy IDB-re de normális embernek sem túl jó, de
ez nem zavarja a forgalmazókat).

Aztán volna az Aloe nedv, ami elvileg antibakteriális hatású (ez is biztos marha jó ám az amúgy is legyalult bélflórára) illetve elvileg csökkenti a gyomor savtermelését (ez max gyomorfekély esetén lehet hatásos, de
ugye erre meg vannak jóval hatásosabb gyógyszerek komoly mellékhatás nélkül).

Az MLM körökben terjesztett tévhit hogy az Aloe Gélnek (ami azért nekünk marhára nem jó!) magas a vitamintartalma. Aminek pont az ellenkezõje igaz, - baromi alacsony (szinte homeopátiás:) Nem véletlen hogy
csak felsorolást lehet olvasni róla hogy mennyi minden van benne, épp csak azt nem írják hogy
milyen szinten elenyészõ mennyiségben. (ja igen, a spermában arany is van! - de mégsem fog senki
egy gyûrûre valót összerejszolni belõle soha az életben).

Az Aloe Vera egy dologra nagyon jó: egzotikus, és remek üzlet.

Nincs jelen

#1435 2007-11-02 18:27

kicsihuszár
Tag

Sziazstok!
97 óta Crohn beteg vagyok és lassan befejezem a sulit, eddig amíg suliba jártam ingyenesek voltak a gyógyszerek(nagyjábol)..és arra lennék kíváncsi ,hogy ha dolgozom akkor mennyibe kerülnek majd a gyogyszerek??Remélem valaki tud segíteni köszi.

Nincs jelen

#1436 2007-11-02 18:37

Zoltán
Tag

Szia kicsihuszár!
Szerintem sokba.

Nincs jelen

#1437 2007-11-02 19:28

Rigor
Tag

Meg ha mondjuk leírnád hogy mibõl mennyit kell szedni...  Egyébiránt ajánlom figyelmedbe:
http://crohn-colitis.hu/hun/jotudni-gyogyszerarak.php

Nincs jelen

#1438 2007-11-02 20:40

kbalu
Tag

Nincs jelen

#1439 2007-11-03 05:50

Zoltán
Tag

Én meg a házipatika.com keresõjében szoktam keresgélni.
Bocs de én csak így tudom beírni.

Nincs jelen

#1440 2007-11-03 17:38

Apacsanya
Tag

Halihó!!!!!
Tudjátok én tudom, hogy ebbõl a fránya betegségbõl nem lehet kigyógyulni. Ami nagyon zavar, hogy eszem ezeket a gyógyszereket, amik segítenek szinten tartani, de közben meg tönkreteszik a vesémet, a csontomat...stb. Hát ez az, amin szeretnék változtatni. És ha rátalálok a kedvezõ diétára, vagy arra a kutyulékra ami segít, hogy legalább csökkentsem a gyógyszeradagot, akkor megteszem. Egész életemben dolgoztam azért, hogy egészségesen éljek, erre 42 év után kiderül, hogy van egy sánta génem, ami tudja isten merre bújkált eddig. Nekem meg lenne még ezer dolgom. A 3 gyerkõcömet fel kellene nevelnem. És nem tagadom szeretnék nagyi is lenni...És nem 50, de legalább 80 évig élni. - Hat évet vártam, hogy munkát kapjak és ismét azt dolhgozhassam, ami az életemet jelentette. Erre beleköp a levesembe a sors. Ezzel a betegséggel. De nem engedem, hogy gyõzedelmeskedjen. Én fogom legyõzni. Nem adom meg neki azt az örömet, hogy uralkodjon rajtam.-Szóval- valahogy úgy érzem, hogy ha a káros kajákat ki lehet kerülni és segítségükkel tünetmentesnek maradni, akkor tuti, hogy a szterót is ki lehetne játszani valahogy az életembõl. De ha már azt elérem, hogy nem 3-at, hanem csak 2vagy 1 et kellene szednem, már attól is boldog lennék.

Nincs jelen

#1441 2007-11-03 18:08

pintyõke
Tag

Rigor!
Azok régi árak,nem tudom mért van ott ha azóta már drágultak?http://www.hazipatika.com/drugs,itt vannak a jó árak.

Nincs jelen

#1442 2007-11-04 00:39

Rigor
Tag

Nekem a héten vásárolt budenofalk, forintra annyi volt mint a "régi" ár, mondjuk a salofalk meg a duplája... viszont a hazipatika.com-on a salofalk 500 fent sincs, a budenofalk címszó alatt meg dipetiven koncentrátum infúzió jelenik meg, - sõt megnéztem még néhány gyógyszert és bizony nagyon sok helyén valami egész más van amikor kifejtené az ember a találati listát - szóval ez a hazipatika valami arcpirítóan bugos.

Nincs jelen

#1443 2007-11-04 07:37

rózsa
Tag

Sziasztok! Én  amult héten szedtem napokig a grépfruit mag cseppeket,mert megfáztam fáj a torkom. A gyógyszerim is szedtem közben.Remélem nem lesz bajom,de biztos többé nem teszem.További szép napot !

Nincs jelen

#1444 2007-11-04 10:20

Marthuska
Tag

Kedves Rózsa! Ezen szerintem ne aggódj, hiszen igen rövid ideig szedted. Ennyitõl nem lehet bajod!
Én régebben voltam egy Ökonet termékbemutatón és a grapefruit mag cseppet Crohn betegségre ajánlották. De el kell, hogy mondjam, hogy én ebben nem hiszek és sohasem szedtem.

Nincs jelen

#1445 2007-11-04 13:45

pintyõke
Tag

A salofalk 500-as is fent van 90%-os ára.963.-ft
A 250-es, 511.-ftMinden salofalk termék fent van.A budenofalk is fent van a 3mg-os 2464.-ft

Nincs jelen

#1446 2007-11-04 15:53

kbalu
Tag

mi bajotok a minisztérium hivatalos oldalával? az tutira a legpontosabb árakat mutatja, mert õk üzemltetik
amúgy azok is csak a megállapított árak, nemtom drágább lehet-e valami

a grapefruit magkivonat természetes antibiotikum, jó megfázásra meg hasonló nyavalyákra, mi rendszeresen isszuk és semmi bajunk tõle

(és kop-kop-kop közben már félig mosolyra áll a buksim, mert már egy hete nem szedek egy mg medrolt sem, nagyon-nagyon happy lennék, ha végre 3,5 év után kidobhatnám a kukába)

Nincs jelen

#1447 2007-11-04 19:29

Apacsanya
Tag

Kbalu! Csak óvatosan partizánkodj!

Nincs jelen

#1448 2007-11-04 21:50

Tilda
Tag

Kbalu: Meglesz az!!!  :D
T

Nincs jelen

#1449 2007-11-05 07:24

kbalu
Tag

partizán, nem partizán, leküzdöm :)

mondhatni kitûnõen vagyok, sztem nem lesz gond és Dobóék is örülnek, ha "tisztán" megyek oda

Nincs jelen

#1450 2007-11-05 14:45

Agica01
Tag

Sziasztok!  Az a gondom a salofalk klizmával, hogy kb. a felét beöntöm, és már nem is bírom tovább, olyan, mint valami szörnyû hasmenés, ki is jön. És utána legalább 20 prcig a wc-n vagyok, és kijön belõlem minden. Aztán próbálkoztam a másik felével, de ugyanez ismétlõdött.
Korábban használtam már ilyent, ez nem volt gond, de most hogy fél óránként látogatom a mosdót, nem tudom, mikor lenne jó csinálni? Vagy hogy? Járt már így valaki? Van valami jó módszeretek, hogy lehet benntartani? Mert így nem sok értelme van használni...
Nagyon várom a tippeket, és elõre is köszi mindenkinek!

Nincs jelen

IBDoktor

Láb