#101 2007-01-20 10:51

Vicaa
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!
Szerintem az nem is kérdés, hogy minden crohn-os és colitises betegnek szüksége van valamilyen diétára. Már nagyon sokszor és sok helyen le lett írva (többek közt én is ezekbõl gyûjtöttem be sok hasznos dolgot), hogy igenis szükség van rá, mindenkinek a saját szervezetéhez igazítva.
Lehet, hogy például másnak nem okoz problémát egy egyszerû csirkehús leves, én például kifejezetten rosszul vagyok tõle. Erre persze mindenki sok példát tudna hozni.

Mivel eleinte még én sem rendelkeztem tapasztalatokkal, így Tõletek, Mindenkitõl kezdtem az alapokat elsajátítani, próbálgatni, aztán szépen lassan saját magam is kitapasztaltam, hogy mi az ami jó nekem és mi nem.

Egyetértek Mannával, hogy "aki nem eszik fûszereset és zsírosat az máris diétázik!"

Én pedig most meg is ragadom a lehetõséget, hogy megköszönjem azt a sok tapasztalatot, receptet és ötletet amit ezekben a topicokban olvashattam.
Jani, az olvasgatást én is ajánlom Neked!

Szerkesztette: Vicaa (2007-01-20 10:51)

Nincs jelen

 

#102 2007-01-20 18:39

wandi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Kedves Yakus és Pilli!
Küldtem e-mailt, remélem megkaptátok.
Kíváncsi vagyok, mi a véleményetek!

Nincs jelen

 

#103 2007-01-20 19:04

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Pilli,

a Malackával folytatott levelezésemet nem tudom és nem is akarom itt összegezni. Az egy nagy, hosszú, kimerítõ eszmecsere - privát levelezés. Sok-sok konkrétummal.

A diétáról én itt is, meg ha jól emlékszem, a recepteknél írtam hozzászólásokat. Mint ahogy mások is írtak hasznosakat. Az alapelveket mindannyian tudjuk, vagy aki nem, az nagyon könnyen utánanézhet, de "evés közben jön meg az étvágy alapon", ha valaki elkezd ezzel foglalkozni, egyre több, konkrét kérdés merül fel benne. Konkrét termékekkel kapcsolatban, nem csak úgy általánosságban. Mivel engem ez a téma érdekel, sok mindent elolvastam. Mert megtapasztaltam - odafigyeléssel, gondolkodással - hogy NEM mindegy, mit eszem.  A tapasztalatot a tudással mindig jó vegyíteni :)
Amikor Malackával levelezni kezdtünk, akkor konkrétan a szejtán, búzahús és búzafehérje ill. tönkölybúzafehérje refortermékek közti különbség érdekelt. Hogy könnyû, vagy nehéz, rostos vagy sem, ajánlott vagy sem kategóriába tartoznak-e vagy sem.

Egyszer-kétszer már leírtam itt a fórumon, hogy az orvosoknak a legtöbb esetben gõzük nincs arról, hogy hogyan kell diétázni. Egyszerûbb azt mondani a betegnek, hogy egyen ami jól esik. Egy dietetkus viszont nem tudná jól vezetgetni azt az endoszkópot. Én azt gondolom, mindenki csinálja azt, amit tud, és azt JÓL, kedvesen, odafigyelõen.

Egy orvostól nem várok dietetikai tanácsokat. (Én jóval többet tudok a diétáról, mint a legtöbbjük) Egy dietetkus segítségét, konzultációra viszont, ha van rá alkalom, megragadom. És ha valakinek van jó tapasztalata (tea, étrendkiegészítõ, aloe vera , vagy akármi), azt elolvasom, utánanézek, s esetleg kipróbálom. Tudatosan kell téplálkozni is, mint ahogyan élni is.

Olvasd el a hasznos linkeknél általam odaírt linkeket. Mérgekkel vagyunk körülvéve. Generációk, a mostani harmincasok biztos, hogy E-számokkal agyonmérgezett kajákat kaptak szinte születésüktõl fogva. (Danone ez-az, túrókrém, "gyümölcsjoghurt", rákkeltõ, bélroncsoló tartósítószerekkel stb. stb.)

Jól teszed, Pilli, ha odafigyelsz nagyon, mit eszel. És az is fontos, hogy milyen minõségû ételt rakunk az emésztõszerveinkbe.

Nincs jelen

 

#104 2007-01-20 19:27

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Wandi,
kössz. Pont akkor írtad az üzenetet, miközben én a hozzászólásom írtam Pillinek.

Nincs jelen

 

#105 2007-05-07 12:05

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Egyetértek Yakus veled. Nem mindegy, hogy mit eszünk a dokim nem gondolja azt, hogy a mostani jó állapotomnak köze van az étrendhez. :(

Én egyáltalán nem eszem semmiféle húst. Állati dolgok küzül csak tojást és tejtermékeket ezen belül joghurtot, sajtot is egyre kevesebbszer. Kerülöm a sütiket ( alkalmanként eszem de én magam már nem készitek, mint pl régebben palacsintát) kólákat meg az un. üditõitalokat abszolút kerülöm. Alkoholt semmit nem fogyasztok. Ásványvizeket, csapvizet, teát (cukor nélkül, v. nagyon kevés cukorral), leveseket ritkán. Tésztákat eszem, de azok közül csak a tojásnélkülieket. Egyáltalán nem mindegy, hogy tojásos-e v. sem. Én kitapasztaltam ezt amikor vékonybélsztómám volt és láttam ami kijön.
Sok gyümölcsöt fogyasztok, zöldségeket ezek közül minél többet nyersen. Eszem a hagymát , most az újhagymát, fokhagymát minden másnap piritóssal, vagy anélkül de nyersen. Hidegen sajtolt olivaolajat nyersen pástétomba téve, v. piritósra. Szoktam gyümölcsöket turmixolni, de tej nélkül (még csak az kéne!) És tej helyett un. Gabonából és szójából készült "tejporokat" , most a kedvencem egy natur hajdinás tejpor , ez cseh gyártmány , külön helyre járok ezért, mert nem lehet kapni még nagy boltokban sem.

Nincs jelen

 

#106 2007-05-07 12:37

Szuszidi
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Jó nektek hogy sikerült az étrendeteket be lõni nekem nem sikerül, tejet én sem fogyasztók sajtót  sem, joghurtot azt alkalmanként eszem. Szerintem nagyón fontos hogy a kész kajákat kerüljük, mert tele van EEEEE betûvel és az az én tapasztalatom szerint nem jó! Meg ugye a módosított génkezelt kaják! (szója, kukorica) A hagymával úgy vagyok hogy nagyón jó hatása van vér tisztító, a fokhagyma meg javítja a vérnyómást! Sajnos húsevõ vagyok már a vércsoportom szerint is. Gyümölcsök na az is becsapós mert én csak a hazai gyümölcsöket eszem mért is mert a szervezetem arra van kódolva.  Itt értem az alma, körte, dinnye, barack, dió.....stb. Ockodók a déli gyümiktöl bár teába a citrom illetve facsart narancs mehet, de csak mértékkel és ehhez a jó öreg méz. Illetve ajánlom a céklát mindenkinek mert jó a gyulladás csökkentõ hatása.

Nincs jelen

 

#107 2007-05-07 13:42

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Kösz, hogy emlitetted a céklát! Én is szoktam fogyasztani: egy megpucolt almát összeturmixolok kevés teával és egy cékladarabkával. Ez folyékony szerû pépes lesz és még egy pucolt almát hozzáreszelek (ez a "tészta") és igy elfogyasztom.
Nagyon jó hatása van, jó ha ezután pár óráig nem eszem ekkor méregtelenitésben is segit.

Nincs jelen

 

#108 2007-09-15 22:30

ts
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Én nem étrendõl szeretnék írni, hanem az étel, azonbelül is a szénhidrátok emésztésérõl.
Úgy 2004 táján olvastan az SCD diétáról, amit megpróbáltam alkalmazni,de mivel nem tudtam szerezni mandula lisztet ezért csak félig meddig tudtam alkalmazni az SCD diétát. Idén tavasszal belebotlottam egy cikkbe az emésztõrendszer mûködésérõl. Ebben arról volt szó, hogy az emésztés már a szájban elkezdõdik, ahol a lúgos kémhatású nyál már a szájban elkezdi lebontani a szénhidrátot. Ezért rááltam arra a módszerre, hogy minden egyes falatot kb. 2 percig rágom meg. 2 percre ugyan nincs szükség, hogy a falat teljesen össze legyen rágva, viszont ennyi idõ allat lehet érezni az ételen (szénhidráton), hogy megváltozik az összetétele, édeskéssé válik.
Én colitises voltam (vagyok),de mióta ezt a módszert használom azóta a 3x1 salazopyrint szedését el tudtam hagyni.

Nincs jelen

 

#109 2007-09-16 12:33

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

TS,
Rigorral cserélhetsz eszmét a recept és tk. minden egyéb oldalon, mindenütt az scd diétát propagálja.
Az, hogy az emésztés a szájban kezdõdik, s hogy alaposan meg kell mindent (nem csupán a  szénhidrátokat) rágni - sokunknak nem újdonság. Ezért nem javasolt pl. valamit úgy enni, hogy közben kortyolunk hozzá valami italt (reggelire pl. teát és hozzá pirítóst), és a nyál helyett azzal puhítjuk meg és nyeljük le. Önállóan meg kell rágni az ételt, majd utána kortyolni az italt.

Én a kiegyensúlyozott étrend híve vagyok: legyen benne fehérje és szénhidrát, zsírok is, minden. Semmilyen túlzás nem tesz jót. És nemcsak a táplálkozásban. Ugyanez érvényes a kapkodásra, türelmetlenkedésre, sietségre is. Nyugiban kell enni, igaz.

Nincs jelen

 

#110 2007-09-16 13:25

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Hát azért én nem hinném hogy az összetett szénhidrátot, keményítõ bontását ki lehetne cselezni úgy hogy sokáig rágjuk, (az egyszerû cukrokat igen, már a szájban... ) szvsz ez inkább placebo effektus lehet, vagy épp véletlenül jobb idõszak kezdõdött. Az scd-tõl nem múlik el a vérzés, vagy nem jön hosszú tünetmentes idõszak csak nagyságrendekkel könnyebb elviselni az aktív idõszakot, és hamarabb kijön belõle az ember (vagy csak úgy érzi) - kevesebb wc, kevesebb gáz, stb.

A kiegyensúlyozott étrend az meg attól függ mihez képest kiegyensúlyozott.. Merthogy a "hagyományos " étrend sok minden csak nem kiegyensúlyozott:) Azon kívül a mértéket mindig az egyén tûrõképességéhez, állapotához stb kell mérni.  A mindenbõl legyen benne vagy fõleg hasonló mennyiség elv meg ugye baromság, hiszen ilyen van számos eleve egészségtelen étel.
Nem egyensúlyozni kell, hanem biztosítani a szükséges aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat stb. amennyi kell.  Az egészséges emberek is több szénhidrátot, illetve magasabb szénhidráttartalmú ételeket esznek a kelleténél, és kevesebb zöld salátát, tejterméket.  Persze az SCD ehhez képest eltolt állapot, de talán a beteg bél sem ugyanolyan mint az egészséges... vagy egy tisztán diétán levõ cukorbetegnek, vagy lisztérzékeny ember számára sem az a kiegyensúlyozott, egészséges étrend ami egy átlag normális embernek.

Szerkesztette: Rigor (2007-09-16 13:26)

Nincs jelen

 

#111 2007-10-16 11:01

N.T.M.
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ez a diéta szerintem is egyénre szabott, ki mit bír alapon.De nekünk a cékla nem jön be.Tésztát mi is gluténmenteset, de vajon a rizstejet próbálta már valaki?Nekünk az bevált.

Nincs jelen

 

#112 2007-10-16 14:24

János
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!
Én egy új tag vagyok, és nagyon tetszik a fórum. Azt hittem eddig, hogy ez egy nagyon ritka betegség, most már látom, hogy nem.  31 éves vagyok néhány hónapja diagnosztizálták hogy Chron beteg vagyok. Sajnos nem sokat tudok errõl a betegségrõl, de az biztos hogy az étrendemen változtatni kell. Tudna valaki esetleg olyan tanácsot adni hogy mi az amit ehetünk és mi az amit nem? De csak tömören, mert itt sokmindent olvastam és vannak benne elég extrém dolgok is amiket egy átlag boltban nem lehet megvásárolni, pl még zabpelyhet sem kapok egy átlagboltban. Egyszerû és viszonylag gyorsan elkészíthetõ ételek érdekelnének.
Köszönöm elõre is!

Nincs jelen

 

#113 2007-10-16 15:20

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

János: kérdés hogy melyik diétát szeretnéd folytatni?:) - az egyik lehetõség amit az orvosod javasol az körülbelül a ne együnk rostosat (hüvelyesek, gomba stb.) és csípõs fûszereset kategória . A másik az scd ditéa, - ezt amerikában fejlesztették, a tünetek elviselésében meglehetõsen hatékony, annyival egészül ki a lényeg hogy semmilyen! összetett szénhidrát (tehát se zabpehely, se tészta, se krumpli se rizs) mivel ez borítja a káros egyensúlyt.  Ebben az esetben sok fehérje, kevés zsír, gyümölcsök, zöldségek (de nem hüvelyes, rostos), szõlõcukor illetve joghurt, kefír - ha birod (jótékony a bélflórára annak aki bírja). 

Vagy választhatod a hmm "zöld" megoldásokat a makrobiotikus, vegetáriánus, bioboltos csodadiéták - bár szvsz ezeket olyanok szokták ajánlgatni akik ettõl "meggyógyultak" (valójában semmilyen diéta nem gyógyítja a crohn/colitist, inkább csak egyébként is inaktív és szerencsés betegek hiszik hogy a jelenlegi étrendük okozza a jóllétet - bár végülis ha nekik ez okozza a jó pszihés közérzetet az is fontos, mert ha valami akkor az idegeskedés, stb az biztosan belobbantja a betegséget, jóval nagyobb eséllyel mint akár a romlott chilisbab:) .


Egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ ételnek én a tojást szoktam variálni (a tojás a legjobb, a c vitamin kivételével valójában minden van benne ami szükséges!) - lehet rántottákat, akár köret jelleggel hús mellé, és hozzá laza salátát, vagy különbözõ tojáskrémeket (ezek is hamar megvannak, fõtt tojás, aztán a darálásnál variál vele az ember). csirkehús, zöldsaláta, alma. párolt répa - ezek is könnyen megvannak. Szerencsére a magas koleszterin-tojás elmélet már megdõlt, úgyhogy nyugodtan lehet enni:) (ha valakinek gondot okoz, akkor kihagyja a sárgáját).

Nincs jelen

 

#114 2007-10-16 16:19

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

azért zabpelyhet lehet venni egy "átlag" boltban is. talán a plusban van is két féle elég olcsón

Nincs jelen

 

#115 2007-10-16 16:24

tee
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

rigor te így bírod a tojást? nemtudom ez lehet egyéni dolog de sokáig próbáltam énis hasonló diétát csinálni de egyszerûen nem bírta a gyomrom a tojást még 1 1 fõtt tojás elmegy de hosszabb távon kivitelezhetetlen

Nincs jelen

 

#116 2007-10-16 16:32

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Üdvözlet mindenkinek!
Sokatok ismeri a diétával kapcsolatos nézeteimet, az újaknak csak azt tudom mondani, amit eddig is. Nekem a teljesen húsmentes diéta vált be, most már sok növényi rostot eszem. Gyümölcs, zöldség minden mehet számomra, nagy részében nyersen. Fontosak a gabonafélék, jobb a teljes kiõrlésû. A finomitott cukor fogyasztását nagyon vissza kell fogni, Az ' E() betûkkel' azért nem árt óvatos lenni, bár az én tudomásom szerint is a zöme azért szinte ártalmatlan. Véleményem szerint kerülni kell az izfokozókat pl E(621) Na-glutamát (összes levespor, vegeta, csomó konzerv, az édesitõszereket, a tartósitókat. Meggyõzõdésem, hogy a hús teljes elhagyása, mindannyiunknak segitene, tojás fogyasztásával teljes mértékben ki lehet kerülni a hús elhagyásából származó esetleges hiányokat.

Nincs jelen

 

#117 2007-10-16 17:04

N.T.M.
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

A fiam egy almától úgy felfújódik,mint egy labda,és már rohan is, a tojásra meg rohadt érzékeny ,ez vérvételbõl is kiderült.Cukrot mi sem eszünk, csak szõlõcukrot,e betûs szóba sem jöhet,a zöldségekkel is csak óvatosan, de akkor mi a francot egyen?K.ra unja már a rizset, az ilyen tré kajákat.

Nincs jelen

 

#118 2007-10-16 17:30

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

tee: a tojás van akinek eleinte meghajta az epéjét (ami egyébként jó!) és attól lehetnek eleinte kisebb görcsök, meg világosabb széklet ha valaki nagyon nem evett tojást.
Egyébként meg aki nem bírja, akkor a tojás sárgáját ki kell dobni, és csak a fehérjét fogyasztani.

Ottó: a Na-glutamát  (E621) témába én kicsit belemélyedtem :
Ez valójában egy õsi fûszer amit tengeri hínár fõzetébõl nyertek, és ez adja meg a japán ételek ötödik alapízét, az "umami"-t (Umami japánul ízletességet jelent).

Sok vád alapja az hogy az emberek egy kis százalékánál allergiás reakciót válthat ki, ami fõleg nagy mennyiség elfogyasztása után bõrpírral, fejfájással jelentkezik. - valójában persze arra jó hogy javítsa az ízeket, elfedje a rosszakat - tehát gyakorlatilag mégis azért kerülendõ mert lehet hogy silány minõségû élelmiszert vettünk amit csak megtrükköztek. (sõt a gyakorlatban szinte mindig így van, ha kipróbálja az ember ugyanezt a "fûszert" - egyébként íztelen szagtalan - minõségi ételben akkor a végeredmény sokkal jobb lesz:) - és akkor lesz képe az embernek milyen lehetett az ami épp csak ehetõ lett tõle).

Az E betükkel sincs többnyire baj, ezek zöme tényleg ártalmatlan, a baj inkább az alap termékkel szokott lenni, amit tuningolni kell hogy egyáltalán ehetõ legyen.

Tehát a végeredmény persze ugyanaz: elõre elkészített, félkész, stb élelmiszert ne vegyünk!!!! -
ez igaz a felvágottakra, májkrémre, stb. Ráadásul otthon ugyanazt sokkal olcsóbban is elõ lehet állítani:)
Az összes olcsó párizsi, sonka, stb is valójában drágább mintha színhúst vennénk (a kg-ra kiszámolt hasznosanyag tartalmat nézve). De ugyanez igaz az elõre csomagolt salátákra, pékárúra is.

Nincs jelen

 

#119 2007-10-16 17:42

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

N.T.M - hmm szerintem akkor elsõsorban a diétában arra koncentráljatok hogy semmi olyan ne legyen benne ami közvetlenül árt. Ez a legfontosabb.
(de amúgy mindenkinél) A többi dolog egyelõre mellékes. (én is csak akkor kezdtem az scd elveket becsempészni amikor már azokat amiktõl amúgy egyébként is rosszul leszek - tehát a colitistõl függetlenül kiszûrtem az étkezésbõl).

Nincs jelen

 

#120 2007-10-16 18:56

Yakus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

http://www.tudatosvasarlo.hu/eszam

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/534

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/540

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/539

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/538

http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/537

http://www.e-szam.hu/

http://www.e-szamok.hu/

Jobb ha mindenki maga meggyõzõdik egy-egy dolog helyességérõl, NA-glutamátról, ilyen-olyan "ártalmatlan, jótékony" porokról, túlzásokról.
A fenti linkeket annak ajánlom tanulmányozásra, aki maga akar utána járni - mert nem rest - esetleg dolgoknak. Aztán mindenki azt gondol, és azt tesz, amit õ maga jónak lát.

Nincs jelen

 

#121 2007-10-16 19:00

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Az e-szamok kicsit pongyolábbnak tûnik, de a másik kettõ (http://www.e-szam.hu/ , http://www.tudatosvasarlo.hu/eszam) az teljesen korrekt! köszi!

Nincs jelen

 

#122 2007-10-16 21:43

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Kedves Rigor!!
Nagyon sokoldalú vagy. Örülök, hogy olvashattam Rólad.Régen egy bizonyos Zoli volt hozzád hasonló, aki valami oknál fogva eltünt az oldalról. Hasznosítani fogom a recepteidet.Üdv. :)

Nincs jelen

 

#123 2007-10-16 22:13

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Biztos zoli jobban lett és már nem is folgalkozik a fórummal. Remélhetõleg én is el fogok tûnni:) (ja meg most sajnos több a szabadidõm...)

Nincs jelen

 

#124 2007-10-17 11:10

Ottó
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Rigor! Az egy ember tapasztalata ( mármint az amerikai David-é ) nem egy ember tapasztalata, lehet a honlapján olvasni betegtársak bizonyságtételeit, a saját tapasztalatom ezt megerõsiti.
   Ami az orvostudományt illeti, mielõtt egy kicsit lehúznám õket, elismerésem a jó és lelkiismeretes orvosoknak (legyen sebész, v belgyógyász), és a gyógyszereknek is köszönhetem, h 2002-ben gyorsan kiemeltek az életveszélyes állapotból. Viszont a gyógyszerek nem tudják megoldani a problémát,csak kezelni (ezt õk is mondják) , amit a tudomány mai állása mond az nem 100%-osan mérvadó. Régen a tudomány akkori ' mai állása szerint lapos volt a Föld'. Nagyon érdekes kettõsség van az orvostudomány területén, egyrészt jelen van a csúcstechnika ( diagnosztikai berendezések, kezelési eljárások, gyógyszerek ), ugyanakkor az is elmondható , h sok esetben a sötét középkorban van az orvostudomány, a probléma gyökerét nem találják.

Nincs jelen

 

#125 2007-10-17 13:17

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

A több ember tapasztalata, illetve a tanúvallomásos bizonyítékok sem mindig kielégítõek a placebo hatás miatt, tehát
az ok-okozati összefüggés megtalálása nem könnyû, erre találták ki a kettõs vaktesztet, ráadásul a mi betegségünknél a pszihés tényezõ miatt nagyobb is lehet a szórás mindkét oldalon.

Az "ettõl gyógyultam meg" típusú történeteket ennél a betegségnél kölönösen szkeptikusan kell nézni - másrészt
ha ilyenre , illetve a beszámolók mennyiségére alapoznánk, akkor bizony aloe verát kéne innunk, meg nonit- mivel ezeketõl a csodaszerektõl történõ gyógyulást több helyen olvashatjuk, sõt szájhagyomány útján is jut az emberhez mint a te diétádat, vagy akár az scd-t.

Azt hogy a tiédnek mi lenne a tudományos alapja, a mai napig nem tudom, illetve egyetlen épkézláb magyarázatot nem találtam arra hogy mi is a probléma a húsevéssel (illetve sok helyen az állati eredetû termékek fogyasztását is elvetik). Na jó, összesen kettõt hallotam amivel egyet tudnék érteni hogy érvnek jó: 1. szegény állatok! 2. az állattenyésztés nagyobb biológiai lábnyommal jár, több területet +növényt kell felhasználni a hústermeléshez.

A nyers gyümölcsök, zöldségek egy része azonnal hasmenést okoz sok betegnek, és ez nem olyan súlyú ám hogy hmm fél éve így étkezem és most már jól vagyok, - hanem kb 5 percben - így  azért sokkal jobban nyomonkövethetõ az ok-okozati tényezõ. Míg ha mondjuk az elfogyasztott étel után két nappal leszel jobban akkor már ez pl nem áll meg. Meglehet, te rendszeres diétáról beszélsz, de ez egy hosszabb távú dolog, azaz nagy esély van arra is, hogy egészen más akár hamburgerdiéta(na olyan ami mondjuk az egészséges embernek sem okoz azért alapból gondot) mellett is meggyógyult volna a beteg, mert egyszerûen elérte az inaktív idõszakot. - sõt ilyet magam is tapasztaltam amikor legyártottam egy nagy adag savanyú káposztát aztán hetekig mindenféle káposztás kaját ettem és nahát jobban lettem, - inaktív voltam! - de EHHEZ SEMMI köze nem volt a káposztának, azt hiszem ez is eléggé egyértelmû - hiszen ha aktív vagy, akkor bizony rátesz egy lapáttal a kellemetlenségekre.

Masszívan inaktív idõszakban persze jó a rostdús étrend, hogy erõsodjön a bél, stb. de ha jön az aktivitás akkor....

És akkor lássuk mit hat az SCD diéta -na ez egy tipikusan olyan hogy kb mire oda ér a szervezet az emésztésben már érezhetõ a hatás, és nem csak úgy mint ahogy a  bakter kicsit jobban lett a piócás ember praktikáitól,
hanem úgy hogy eláll a gázosodás, és csökken a wc-zések száma, AMELLETT hogy a vérzés, aktivitás esetleg még (persze nem emiatt) közben erõsödött is!

De hozzátenném hogy húsmentesen is lehet folytatni az SCD diétát, sõt velem is megesik hogy húst 1-2 hétig nem eszem, (mondjuk spórolásból, vagy csak lustaságból mert a hússal tovább kell foglalkozni) -  (fõleg tojás, joghurt, tejsavó-szója-kazein fehérjeturmix - tehát a legfontosabb, a proteinbevitel megvan)
és bizony nem gyógyultam még meg tõle, vagy csak én vagyok a kivétel aki erõsítené a szabályt?

Mellesleg ott van a wandi saját csodadiétája ami aztán megint más, õ meg azt állíja attól gyógyult meg. Na kinek higyjünk?

A Crohn-colitis NEM ételallergia!!!! nem a diétától fog renbejönni az ember (na jó ha beiktatkjuk az étkezésbe a kukackoktélt akkor de -:) - de az azért mégsem a piacon meg a hentesnél kapható - sajnos) a diéta max. segít
az állapot elviselésében, kevesebb szenvedés, gáz, illetve jobb bélflóra (pl joghurt vagy probiotikum) - de minthogy a betegség nem ételallergia, így nem ettõl fog elmúlni.


Ja közben eszembe jutott egy extrém dolog:) - lehet hogy mégis hatásos valami jókis hiánybetegséges diéta ami úgy legyengíti a szervezetet, és úgy legyengíti az immunrendszert hogy úgy fog hatni mint egy immunszupresszor:)
(esetleg romlott húsból begalandférgezek, aztán esetleg hasonló hatás mint TSO - igaz a nagy féreg miatt meg majd úgy lefogyok hogy pár hónapon belül benevezhetek a Paudics Béla hasonmásversenyre)
De ez talán mégse lenne jó:)

Nincs jelen

 

#126 2007-10-17 20:26

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Én is probálkozom ezzel a szénhidrátmenetes diétával ,valamikor nagyon összejön, de ma nem tudom mit nem szabadott volna ennem ,mert tele vagyok bélgázzal. Sütõtököt lehet enni? Vki megtudná mondani hol találni ilyen recepteket ill. mibe van szénhidrát?

Nincs jelen

 

#127 2007-10-17 20:32

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sütõtök az okés! Nem az a lényeg hogy szénhidrátmentes hanem összetett szénhidrát mentes legyen. Tehát amiben keményítõ, finomított cukor van az nem jó, amiben  gyümölcscukor, szõlõcukor van az jó!!!

Nincs jelen

 

#128 2007-10-17 20:43

CSICSU
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ok! csak nem mindenben vagyok biztos, mit lehet és mit nem -hol tudnék utána nézni? Mûzli, barnarizs lehet? Köszi!

Szerkesztette: CSICSU (2007-10-17 20:44)

Nincs jelen

 

#129 2007-10-17 20:52

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

csicsu: itt a teljes lista: http://www.breakingtheviciouscycle.info … al_a-c.htm

De egyszerû, a répacukrot tartalmazó ételek, lisztfélék, burgonya, rizs kiesik, hüvelyesek (borsó, kukorica - egyrészt a héjja miatt az MINDEN bélbetegnek aki nem diétázik annak sem ajánlott másrészt keményítõ)
de például zöldsaláták, uborka, alma, banán répa(fõzve) ilyesmik mehetnek.

Aztán amint Robur felteszi a bõvített SCD részt, magyarul is lesz:)


(Az elõbb például sajtos husit ettem sült almával, és uborkás-hámozottparadicsomos salátával.)

Nincs jelen

 

#130 2007-10-17 22:15

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!!
Én a Béky féle diétára esküszöm /bélvérzés idején/.  Gyógytea általa összeállított növényekbõl. Éhgyomorra ezzel kell kezdeni a napot. Félóra szünet . Reggelire tartósítószer nélküli rozskenyér / nagyon sok roszkényér van ,de ez a legjóbb mert lehet érezni, hogy kenyeret eszel /. Picit pirítani szerintem nagyon fontos. Friss kenyér puffadás okoz.
Rá: kevés vaj és olyan felvágott ami nem húskészítmény. pl. prágai sonka, tartja, karaj. Hozzá zöldségek.Lehetõleg nyers.Azután szünet. Késõbb folytatni a teaivást. Délre köleskását fõzni. Sok répával pici hagymát vajon pirítani. Lehet izesíteni vegetával, zellerlevéllel. Jó sûrûre fõzni. Egy nagy tányérra kell kenni és szép lassan megenni. Elõtte és utána nem szabad inni. Igy egybe elindunhat az emésztõrendszerbe.  Délután lehet enni almakompótot.Este pedig a maradék kását. Ezt kb. 3 napig ismételni. Kitisztítja és gyógyítja a belet.
Sokat kell pihenni vizszintesen. Csak így gyógyul a vérzõ bél. Ha valaki elolvassa a Béky könyvét mindenre talál megoldást.

Nincs jelen

 

#131 2007-10-17 22:38

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ezt az a Béky László természetgyógyász akinél a fogyúkóra úgy néz ki, hogy minden nap csak egyféle ételt eszünk (minden napra másik hiányállapot és príma izomleépülés)?

És akinek aura természetgyógyászati központja van ahol bioenergetikával, holisztikus energetikai masszázsal 
, radiasztéziával (varázsveszõ, kézrátétel és a kozmikus energiák), gyógyászattal, kristálygyógyászatta, meg japántapasszal, akupunktúrával, mindenféle õsi misztikus gyógymódokkal és sok egyéb nyalánksággal?

Aki hisz ezekben azoknak elsõrangú lehet ez a diéta:)

Nincs jelen

 

#132 2007-10-18 15:53

jehu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Nem csak te vagy szkeptikus ebben a témában, kedves Rigor, hanem még jónéhány régi crohnos is.   
                                  Jehu

Nincs jelen

 

#133 2007-10-19 10:18

Csjudit
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Kedves Rigor!!
Nem a fogyókúráról írta, hanem a bélvérzés és a hasmenést elmulasztó diétáról / kb.csak 3 napig /. Egyébként sajnálom, hogy odaírtam a Béky nevet. Róla úgylátszit egészen más jut az eszedbe. Van egy könyve amiben nagyon hasznos dolgokat ír a bélbetegségben szenvedõ betegeknek.Ebben a topikban az 1.oldalra kell lapozni és ott egy fantasztikus Misha nevû fiatalember recepteit és jótanácsait olvashatjuk. A test és a lélek harmóniája nem elhanyagalható.

Nincs jelen

 

#134 2007-10-19 12:51

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Ezt én tudom, a diéta anélkül is minimum furcsa, és azt is tudjuk hogy sajnos az idb-s vérzés nem diétától múlik el, most ahelyett hogy magát a diétát bíráltam volna, simán csak rávilágítottam mekkora szakértõ találta ki. Áltudományos blablából ötös. (megnéztem egy interjút amin a japán tapasz nevû szélhámoságról magyarázott, - mondom sem kell akkora baromságokat hogy majd leestem a székrõl. )
Szvsz nagyon veszélyes az ilyen, mert az átlagembert könnyen megvezeti a nagy "jószándék ". Aztán a sok hasonló jóakaró miatt az ember már alig bízik valamiben.

Nincs jelen

 

#135 2007-10-25 18:50

Brigo
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!
Aktrív idõszakban nekem használt (temészetgyógyász orvosok ajánlásával) fehér káposzta leve, répalé, cékla leve, 1 db. burgonya leve nyersen (reggelenként éhgyomorra, -  burkot von a bélfalra). Ezeket különbözõ napokon lehet fogyasztani. mindegyik méregtelenít,gyulladást csökkent, és lúgosít! Leginkább a burgonya. Nekem volt akív idõszakomban 2 hetes burgonya diétám az is bevált.
Ha sok húst eszem, aktíválom a colitist.
Az elsõ 3 évem nagyon nehéz volt, de az utóbbi 2 évben nem igazán szedek gyógyszert!! Persze az életmódomon és gondolkodásmódomon is gyökeresen változtattam. Jobbulást mindenkinek!!
Szerintem a lényeg legalábbis magamon azt tapasztaltam lúgos ételek!!! No és a megfelelõ vitaminok,sokat lendítenek.

Szerkesztette: Brigo (2007-10-25 18:56)

Nincs jelen

 

#136 2007-11-08 21:44

Agica01
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!
Milyen gyógyteák jók a gyulladt bélre? Olvastam pl. a körömvirágról, a cickafarkról. Ezek rendben vannak? Mennyit szoktatok inni belõle egyszerre, illetve egész nap? Lehet ezeket keverni, vagy egyszerre csak egyfélét ajánlatos iszogatni?
Elõre is köszi!

Nincs jelen

 

#137 2007-11-08 21:49

zotyesz
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Agica01

Ez a kettö jo rá elvileg, bár a köröm virágot inkább gyomorra alkalmazzák a cickafark az bélre is jo

Nincs jelen

 

#138 2007-11-09 07:54

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Agica01! Igen, ki lehet próbálni akármelyiket. Én a cickafark teát még jópár évvel ezelõtt nõgyógyászati gyulladásos problémára ittam, és akkor használt, persze más gyulladásra is jó.
Ajánlom még figyelmedbe a Citromfû levél teát is. Az is jó gyomor- és bélpanaszokra, valamint ideges eredetû alvászavarokra, mert nyugtató hatása van. Érdemes megpróbálnod, ha valamelyik kicsit is segít, akkor már megérte.

Nincs jelen

 

#139 2007-11-09 08:41

Törpilla
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Ágica01!
Én a körömvirágra esküszöm, eddig még mindig segített.Vagy csak azért mert hiszek benne?Gondolom ez is közre játszik.A kertemben mindig megtalálható, krémet is szoktam belõle készíteni.Nagyon jó pakolásként viszeres lábakra.Kisfiamnak a vakbélmûtéti hegét is azzal kenegettem és nagyon gyorsan gyógyult,szinte nem is látni a sebhelyét.Még annyit, hogy teát ne filtereset hanem szórtat vegyél.Én naponta csak két bögrével iszom mert a vérnyomást leviszi, ami nekem amúgy is alacsony.Ha már langyos lassan kortyolgatva kell inni,reggel legjobb éhgyomorra. Még a csóvány teát szoktam inni.A cickafark inkább nöi dolgokra hat.Diéta+gyógyteákkal nekem sikerül kordában tartani a cu.Az elején szedtem Prednisont, Medrolt de attól úgy felpuffadtam hogy mondtam soha többet!Akkor kezdtem el teázgatni.Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Nincs jelen

 

#140 2007-11-09 09:18

Ánya
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

A körömvirág teáról én is csak jót tudok mondani. Nekem a Herbária teája tetszik, mert csak a gyönyörû színû szirmok vannak benne. Az íze azért ennek sem kellemes.
jó kortyolgatást: Ánya

Nincs jelen

 

#141 2007-11-09 10:03

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok! Crohn betegeknek javasolt étrendben olvastam, hogyha éppen édességet kívánunk, arra jók a házilag készített piték, felfújtak. Csak a legtöbb felfújtan tej is van /rizsfelfújt, darafelfújt, zsemlefelfújt/, mégpedig nem is kevés. Na viszont a tejet pedig egyáltalán nem javasolják Crohnra, még passzív állapotban sem. Akkor most szerintetek sült tésztékban már nem árt úgy? Egyébként nagyon szeretem a felfújtakat!

Nincs jelen

 

#142 2007-11-09 10:38

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Mégis melyik javaslatban?:) - abban ami szerint kb mindent ehetsz ami jól esik és az egyetlen megkötés hogy ne legyen benne sok emészthetetlen rost?  Hát ha ezt akarod betartani akkor egyél, székleted lesz bõven, meg galambokat is eregethetsz, de ha ez nem zavar...(A felfújt szvsz felfúj, a finomított cukor meg egyébként sem egészséges, még egyébként egészséges embernek sem.)

De ha gondod van a laktózzal, az a sütéstõl vagy tésztába keverve sem illan el...  Szerintem ha édességet kívánsz egyszerûen egyél banánt, meg szopogass mézet. Én egyébként - ha az étel típusa megengedi - joghurtal helyettesítem a  tejet.

Nincs jelen

 

#143 2007-11-09 11:13

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Dr. Kovács Ágota: Gyulladásos bélbetegségek címû könyvébõl idézem:

"Az édességek közül elõnyben kell részesíteni az otthon készült, egyszerû süteményeket, pitéket, réteseket, piskótát, linzert, palacsintát, felfújtakat. Nem ajánlott a csokoládé, marcipán, krémes és habos sütemények fogyasztása. A korpa, müzli készítmények fogyasztása irritáló hatásuk miatt nem ajánlott."

Nincs jelen

 

#144 2007-11-09 11:14

Linus
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

hallóóó gyerekek, laktózmentes tej, mint olyan??? azzal is meg lehet sütni bármilyen felfújtat, és egyebet. és egyébként sem kell semmibõl degeszre zabálni magunkat. ha kívánod, elkészíted, eszel belõle kicsit és kész. aztán késõbb/másnap is eszel belõle kicsit, ha nem ártott, a többit meg úgyis ellopkodja a család:) próbáld ki ezzel marthuska!

Nincs jelen

 

#145 2007-11-09 11:47

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Igazad van Linus! Majd kipróbálom azzal is. Azt nem tudom, hogy laktózérzékeny vagyok-e, de tejet nem szoktam inni, mert meghajt. Ha én nem is eszek sokat a felfújtból, talán nem fog ránkszáradni!:):)

Nincs jelen

 

#146 2007-11-09 11:47

ani58
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Én meg élõflórás kefírrel helyettesítem a tejet, a palacsintába is azt teszek tej helyett, meg szódavizet. A pudingot nem tudom még hogy megoldani, mert az azért legjobb lenne tejjel, de a palacsintánál nem érzek különbséget már mint, ami az ízét illeti.

Nincs jelen

 

#147 2007-11-09 11:55

Marthuska
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Szia Ani58! Igen, ez is jó ötlet! Szódavizet én is szoktam a palacsintába tenni, a tejet meg ezek szerint ki lehet váltani élõflórás kefírrel. Puding létezik olyan, amit vízzel kell kikeverni, de lehet, hogy az nem olyan jó.

Nincs jelen

 

#148 2007-11-09 12:02

Rigor
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Létezik nem élõflórás kefír?:))))))))

Nincs jelen

 

#149 2007-11-09 14:18

János
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Sziasztok!

Köszönöm Rigor a hasznos tanácsokat. Igaz az, hogy a gyümölcsök egyáltalán nem jönnek be, zöldséget is csak pároltan. Elég rossz hogy így vitaminokat természetes úton nem tudok bevinni. Van valami ötletetek erre? A tojást nagyon szeretem, van úgy hogy tizet is megeszek- de ez elég költséges. A rizsrõl nem tudnék lemondani, nekem az még a lagtáplálóbb. Otto azt írja hogy a húsról lemondott, én egyáltalán nem tudnék, mivel nehéz fizikai munkát is végzek.
A napokban vettem egy kókusztekercset- megkívántam az édességet. Kb 13-15 E betûs volt benne és semmi íze- kidobtam. most már alig eszek E betûst, mert mint ahogy nem tudják bizonyítani hogy van-e köze a rák kialakulásához, úgy azt sem tudják bizonyítani, hogy egyes betegségeket mi vált ki.

Nincs jelen

 

#150 2007-11-09 14:27

János
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Bél-gyógyító étrend

Engem két gyógyszerrel tartanak karban. Azóta jobban vagyok, de az adagot csökkenteniük kell, mert sok mellékhatása is van. pl véralvadás Azon gondolkozok hogy ha a gyógyszeradagot lejjebb veszik vagy kiiktatják, akkor újra vissza fog jönni a betegségem? vagy  a rossz közérzet? kezdõdik minden elõlrõl vagy meggyógyulok és csak az étkezésre kell odafigyelni? az én orvosom azt mondta hogy ebbõl a betegségbõl akár meg is lehet gyógyulni

Nincs jelen

 
IBDoktor
 

Láb

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB