#701 2008-01-15 14:49
- momo
- Tag
- Regisztrálva: 1970-01-01
- Írások: 0
Re: Terhesség, szoptatás, colitis
koszi rekris,
3 hetes a gyermek, meg 2-3 orankent szopik. ezt tudtak az orvosok, megis hetfore kiirtak egy colonoscopiat. nem vallaltam. nem tapszereznem, fejni meg nem tudok annyit semmikeppen. pont annyi tejem van, amennyi neki kell.
dormicumos-boditast igertek, de nem tudom, az mennyiben segit! Neked mi a tapasztalatod? attol meg a fajdalmat es a kellemetlensegeket erzed nem???? mert akkor meg mire jo?
bar 3 hettel a szules utan, mikor meg a mehem is enyhen verezget szerintem felelotlenseg ilyen vizsgalatot kiirni.
neked a szules utan milyen tuneteid voltak, s mennyi ido alatt, hogyan multak el?
iiletve, most, hogy ujra elojott, mennyivel sulyosabban???
nekem se gorcseim (csak a szules elotti napon), se etvagytalansag, s igazabol vegbel tajekarol erzem a nyomast neha. sot mar a szekletem is vlag normal allagu, max napi 2x, de inkabb 1x. csak az a csunya nyalka es a neha kis piros verpottyok, vagy csak halvany rozsaszines nyalka, vagy az se.
szervezok@gmail.com-ra is szivesen veszem valaszaidat. kicsit ketsegbe vagyok esve. nem elnek gyogyszereken egesz eletemben. azokat tunetmentes idoszakban is szedni kell?
koszi
m.
Nincs jelen
#702 2008-01-15 15:41
- ildikócska
- Tag
szia Momo!
Én dormicum mellett nem éreztem semmit a tükrözésbõl, de van aki meg érezte. Egyénenként változó. Én az elsõ pár másodpercre emlékszem, mikor kezdték bevezetni a csövet, de utána se kép se hang. Olyan voltam, mint egy részeg liba még utána is, mikor visszavittek már a kórterembe.
Nincs jelen
#703 2008-01-15 16:27
- DDóra
- Tag
Sziasztok!
Nálam egy éve állapították meg, hogy mi a bajom. Addigra már túl voltam jó pár igen kellemetlen vizsgálaton.
A kérdésem a következõ lenne: Lassan majd szeretnénk a párommal gyereket, és igazából egyik orvos sem tudta pontosan megmondani, hogy lehet-e alatta gyógyszert szedni? (Xalazint és Folsavat szedek) Amennyiben valaki tud az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól írni (az külön jó, ha esetleg ugyanezt a gyógyszert szedi), azt kérem, hogy tegye meg.
Elõre is köszönöm a segítséget!
Nincs jelen
#704 2008-01-15 18:57
- Vicaa
- Tag
Sziasztok!
Még egyszer jelzem ebben a topikban is, hogy távollétem oka az internet hozzáférési lehetõség hiánya volt. Az igazoltan távol topikban leírtam hogy miért is.
Majd szép lassan visszaolvasgatok, ahogy azt Annácska is engedi. Vikivel igyekeztem valamennyire tartani a kapcsolatot, így tudom, hogy milyen problémákkal szenved, küszködik. Sajnos Anna baba is nagyon pocifájós, ezért sokszor én is totál kikészültem már benne, hogy egész nap alig alszik és hatból négy órát is végigordított szegénykém. Az éjjeleket azonban már jó ideje végigaludja, "Jó Isten tartsa meg szokását", eleinte is csak egyszer ébredt fel. Így legalább éjjel kipihenhetem magam. Két hete sajnos annyira rosszul lettem az idegkimerültség és a crohn miatt, hogy a kórházban kötöttem ki, de szerencsére még aznap hazaengedtek.
Azóta Anna baba mintha megérezte volna, hogy változtatnia kell a dolgokon, sokat fejlõdött nagyon érdeklõdõ, vidám kisbaba, rengeteget mosolyog és már csak keveset sír. Igaz napközben továbbra is alig alszik, de ha "nyüzgélõdik a pocija", akkor a hátára fektetem a kiságyban idõnként büfiztetgetem és szépen elnézelõdik, eljétszik magában és velem is.
Azóta orvost váltottam, mert be kellett látnom, hogy bármenyire is jó orvosom van Jászberényben, ha baj van a bébi mellett nem tudom megoldani, hogy oda felmenjek /még jogsim sincs/. Most Egerben találtam egy ugyan fiatal, de lelkiismeretes dokit, aki átvett és kezel.
Sajnos a crohn azért is indult be ennyire, mert ennyi sok hónap (majnem egy év) Medrol szedés után a doki teljes egészében elhagyatta velem és Budenofalkra váltott, ami ehhez képest nagyon gyenge. Immurant is elkezdtük, de ugye az csak késõbb fejti ki a hatását.
Viki! Végre megnéztem a kis Patrikot a neten eszméletlen ari, igazi szép hajas baba. Na Annácska meg kopaszka, az kis haja is szõke és egyenlõre kék szemû. Hogy kire ütött ez a gyerek???? ;) (Mivel mi mindketten barna hajú, barna szemûek vagyunk.)
Most csak dióhéjban ennyi, majd lassacskán leírok mindent, egy biztos minden nehézség ellenére csodálatos dolog anyának lenni!!!!! :D :D
Üdvözlök minden kismamát is, és minden újdonsült anyukát, gratulálok mindenkinek, most már én is újra aktívan igyekszem itt lenni.
Nincs jelen
#705 2008-01-15 19:04
- Irénke
- Tag
.
Nincs jelen
#706 2008-01-15 20:04
- Vicaa
- Tag
Raktam fel egy-két képet a Kép-Tárba és az iwiw-en is vannak még nekem is a nevem alatt (Bakuráné Papp Éva).
Szerkesztette: Vicaa (2008-01-15 20:04)
Nincs jelen
#707 2008-01-15 21:53
- Lucifer
- Tag
Szia Vicaa!
Nagyon jó , hogy újra itt vagy!!!!
Nincs jelen
#708 2008-01-16 07:02
- vikimami
- Tag
Vicaa! Nagyon jó, hogy itt vagy megint :D
Ne haragudj, hogy nem üzentem még vissza, hamarosan megteszem, ill. megpróbállak felhívni, csak nagyon nehéz napjaink vannak....
Jó hír,hogy Annababa átalussza az éjszakát! Nekem Patrik most alszik már 11 órája!!!, aggódom is, hogy felébresszem e enni vagy sem ....
Puszi
Nincs jelen
#709 2008-01-16 13:55
- palyizsu
- Tag
Szia Vicaa! Én is örülök, hogy újra itt vagy!
Viki! Meddig aludt Patrik baba?
Nincs jelen
#710 2008-01-16 15:00
- Linus
- Tag
hûûû Viki, ez nem semmi :) egyszerre akarja bepótolni, amit eddig eddig kihagyott? :) de legalább volt egy kis idõd magadra, és remélem te is jót aludtál! pusz
üdv Vica újra köztünk :) nagyon édes baba a kiscsaj, grat!
Nincs jelen
#711 2008-01-16 17:14
- vikimami
- Tag
Hát úgy néz ki elõre bepótolta, mert ma meg nem akart aludni semmit napközben, épp-hogy belapátoltam egy tányér levest .. :(
Este fél 10-tõl reggel 7-ig aludt! De akkor már felébresztettem, mert nem akartam, hogy sok etetés kimaradjon....
Viszont én -természetesen -nem aludtam jól, mert éjjel 2-3 körül szokott enni, én felébredtem a megszokott idõpontban és csak lestem, hogy a kölök miért alszik. És ettõl kezdve 5percekre tudtam visszaaludni, aztán fél6-kor feladtam, felkeltem vasalni :( De legalább kivasaltam
Nincs jelen
#712 2008-01-16 17:36
- Lucifer
- Tag
Sziasztok!
Vikimami!
Semmi gond nincsen ha ilyen sokat alszik.Ez tulajdonképpen nem is olyan sok!
Nem kell felébreszteni hiszen úgy is feélébred ha már éhes.Lehet , hogy most kezd áttérni az átalszom az éjszakát -ba.Nekem a Roli 2 hónapos kora óta alszik el úgy , hogy este 8-tól reggel 8 - ig.
Bár mostanság este csak 10 körül alszunk el , de akkor is húzzuk a lóbõrt reggelig.Volt már , hogy 1/2 9 -ig aludtunk.
Nincs jelen
#713 2008-01-17 06:49
- Vicaa
- Tag
Na, Annácska is jól elvan, tegnap fél 10-kor evett, igaz csak fél 11-re aludt el, de még most is húzza a lóbõrt. De én ma olyan, de olyan jót aludtam, hogy az felért egy gyógymóddal! (Mert ugye azért én is éberen alszom és ha csak nyûglõdik, van megnyikkan már hallom és figyelek... De most egy hang sem volt! Vagy csak én aludtam be ennyire??? ;) )
Nincs jelen
#714 2008-01-18 07:17
- vikimami
- Tag
Sziasztok!
Kicsit aggódom Patrik miatt:
- tegnap délután 4x kakilt, citromsárgát, ami ugye tápszeresnél nem normális úgy tudom. Eddig spenótzöld volt a kaki....
- evés közben jön belõle ez a csoda, fel is sír cumival a szájában
- az esti etetésnél a felét kihányta pár perccel késõbb
- most is már 12 órája alszik! (eddig éjjel is kért 1-2x enni)
nem lázas, a kedélye jó volt tegnap, de nagyon karikásak a szemei. Kicsit sápadt.
Van valakinek valami tapasztalata.
Mindenképp viszem orvoshoz, de csak délután rendel...
Nincs jelen
#715 2008-01-18 13:52
- Lucifer
- Tag
Vikimami!
Az éjszakai alvás jó!!
A hányás és hasmenés már nem nagyon minden képp vidd el orvoshoz!!!!
A hányás és hasmenés miatt lehet aluszékonyabb de ha folyamatosan kihánnya a dolgokat akkor azonnal mernj el a dokihoz bárki rendeljen is!!!!!!!!
Nincs jelen
#716 2008-01-18 16:57
- Vicaa
- Tag
Képzeljétek Annácska 1/2 10-kor eszik utoljára és reggel hat-hét körül kel. Most már rendszeresen ötször étkezik naponta, de megeszi az adagját, szóval szavam se lehet. Napközben nem sokat alszik, fájogat még a hasija, de már egész jól elvagyunk. Séta közben nagyokat alszik és ma a gyerekorvosi viziten is nagyon megdicsérték õt, hogy szép egészséges teljesen normálisan fejlõdõ baba.
Én most csökkentgetem a Medrolt most mától napi 16mg-ot és két hetente felezzük az adagot. A hasam sokat görcsöl, és irtó sok a savam, de a záróizom problémámra, ami szülés után jött ki hatásos a Salofalk kúp, úgyhogy legalább már a WC-ig el tudok érni "baleset" nélkül. :D
Egyébként az egész szülés során is a végbelem fájt a legjobban, nem is a vajúdási méhösszehúzódások.
Viki! Szerintem is vidd el orvoshoz a pici Patrikot, inkább legyen vaklárma. Kíváncsi vagyok mit mond. Egyébként Anna is zöldeset kakil (zöldessárga), de a védõnõ azt mondta, hogy ez ilyenkor még normális, tápszeres babáknál fõként.
Veled mi a helyzet??? Hogy vagy??? Záróizom ügyek???
Mindenki, aki csak újdonsült Anyuci lett várok valami elérhetõséget, vagy képet a babucikról, mert éget a kíváncsiság!!!! :) :) :)
A kismamik pedig jelentkezzemek gyakran, nagyon szurkolok mindenkinek!!!!
Nincs jelen
#717 2008-01-18 17:06
- Vicaa
- Tag
Ígértem anno szüléstörténetet is, hátha a mostani kismamák hasznára válik, mert nem volt egy horrorélmény, úgyhogy jöjjön aminek jönnie kell:
Mivel nálam ahogy tudjátok is az aktív crohn és a gerincem miatt a 38.héten szülésindítás mellett döntöttünk a megbeszélt nap elõtt (november 06) bevonultam a Szent Jánosba. Megbeszéltük, hogy császármetszés lesz, de 6-án átbeszéltük az orvossal mégegyszer és úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a természetes utat, aztán, ha bármi adódik, még mindig van lehetõség közben császározni.
Én nagyon örültem, hogy megpróbálhatom természetesen megszülni az én kis Annácskámat, de a család iszonyúan aggódott értem. Hogy a gerincem és a bélésem hogy fogja ezt kibírni. Úgyhogy a 6-a este azzal telt, hogy én nyugtatgattam a családot és mondtam, hogy ugyan ne parázzatok én 100%-ig bízom a dokimban és én is kifejezetten szeretném megpróbálni.
Másnap reggel hatkor beöntés, szülésindító és szépen gyorsan meg is indultak a fájások. A hugom volt velem addig, amíg a párom meg nem érkezett, 9-kor már 3 perces fájások voltak, de délig nem tágultam ki csak egy ujjnyira. Ekkor úgy döntött a doki, hogy próbáljunk még egy EDA-t, mert az jó hatással van a tágulásra és ha nem alakul a dolog, akkor császár. Mivel a gerincem kutya rossz állapotban van (nyitott gerinc, gerincferdülés, csigolya kopások, meszesedések) ezért nehéz volt beadni, az elsõ helyre nem is sikerült – ezt még most is sínylem - nekem az egész szülésben ez volt az egyik legfájdalmasabb. Mondta is az anesztes, hogy alig sikerült a dolog, nade utána egy óra alatt négy ujjnyira tágultam és így végül 14,30-kor hetedik tolófájásra egy picike gátmetszéssel világra jött Bakura Anna Laura, a kis drága. A párom végig mellettem volt, bár a fájdalmakat elég hõsiesen viseltem, de a kitolásnál már nem volt erõm felhúzni a lábaimat, és mikor a szülésznõ és a doki mondták, hogy húzzam, húzzam feljebb a lábam, már nem volt hozzá erõm az õ lélekjelenléte szuperül mûködött, megkapta a lábam és helyettem is tolta felfelé, hogy csak a születésre kelljen koncentrálnom.
Tudni kell még, hogy a párom nem bírja a vért, de mondta, hogy amikor meglátta, ahogy bújik elõ Annácska buksija egyszerûen nem bírta levenni a szemét és örömkönnyekkel elérzékenyülve figyelte Õt.
Nem gyõzöm hangsúlyozni, hogy szakmailag egy fantasztikus orvos felügyelte és vezényelte le a terhességemet és a szülésznõ is maximálisan segítõkész volt. Ráadásul a végén még én kaptam tõlük annyi bókot, hogy már én voltam zavarban. A doki azt is mondta, hogy szerinte a beleim szempontjából jobb, hogy sikerült császár nélkül megszülni és én sem bántam meg. SÕÕT!!!!
Nos nagyjából ennyi, és hogy édesanyának lenni a nehézségek ellenére is egyszerûen csodálatos!!!!!
Most egy hétre kiírtam magam!! ;)
Szerkesztette: Vicaa (2008-01-18 17:06)
Nincs jelen
#718 2008-01-18 18:05
- Marthuska
- Tag
Szia Vicaa! Megnéztem a képeket, nagyon szép a kislányod. Minden elismerésem, hogy ennyi kitartás volt benned, és sikerült természetes úton megszülni.
Jó egészséget kívánok az egész Családnak!
Nincs jelen
#719 2008-01-18 18:12
- vikimami
- Tag
Sziasztok!
(most látom elfelejtettem reggel kilépni,elnézést....)
Patrikkal voltunk orvosnál, azt mondta,hogy adjak neki normaflore-t és bakteriális vagy virusfertõzése lehet. (ezt mondjuk én is tudtam volna....)
Hányni csak 1x hányt tegnap este, persze én egész éjjel sasoltam, hogy mi van :( :D
A hasmenés most is elkezdõdött (érdekes, hogy tegnap is a délutáni etetéskor kezdte, délelõtt semmi) Már 3x kakilt és megint olyan mint tegnap: elõször zöldessárga, aztán sárga lett. :(
Hétfõn vissza kell vinnem ha nem javul, és az ANTSZ-be kakimintát kell leadnunk (na ezt nem tudom hogy fogom megoldani bkv-val :( és egy nyûgös kölökkel).
A herezacsija is nagyon piros és hólyagcsás lett, erre sem kaptunk a dokinõtõl semmit, azt mondta valószinû a kaki marta fel a bõrét.
Sajnos nagyon nyûgös két napja, nappal üvölt, nem akar aludni.
Vicaa! Mennyit eszik Annácska?
Nálam Patrik csak 4x eszik naponta -ez három napja van igy, mióta az éjszakai kajcit kihagyja, elõtte 5x evett.
Én sajnos nem vagyok túl jól. Örök gyomorbántalmak és hasgörcsök gyötrenek, éjjel 2-3 körül erre ébredek és igy megy egész nap.
Tudom,hogy enni kéne, de semmit nem kivánok és semmi nem esik jól. Még a gyerekdoki is megjegyezte, hogy nagyon lefogytam :(
Szedek savcsökkentõt,ettõl valamivel jobb, de korántsem a régi! Nem tudom miért gondoltam, hogy a bogyókkal majd minden jó lesz....
Záróizom gondjaim -el ne kiabáljam - most nincsenek! :D
Ma megpróbáltam felhívni a máv-ban egy doktornõt -nála még régebben voltam Pasekix ismeri - de sajnos csak szerdán lesz.
tudomásul kéne vennem, hogy kell a tükrözés, csak még Patrikot is olyan rossz lenne itthonhagyni anyukámra egy egész napra :(, plusz ugyebár az elõttevaló nap a tisztításra is.
Nincs jelen
#720 2008-01-18 18:37
- Lucifer
- Tag
Vikimami!
A Rolinak is kicsipte nagyon a fenekét meg a zacsi környékét a kaki.Hiába kentem nagyon vastagon a popsikrémmel nem volt hatásos!!!A dm-ben vettem egy másik popsikrémet : Johnson baby védõkrém.Kicsi kerek fehér dobozban van.Olyan a doboza mint a nivea arckrémé csak az kék ez meg fehér!Elég sûrû krém és egy kicsit vastagabban kentem a fenekét meg mindenhol és elég hamar helyre hozta.Még mindig van egy kis hasmenés de legalább a feneke már kezd helyrejönni és alig piros.Úgy ki volt csípve neki is , hogy amikor tisztába tettem hiába vopltam óvatos mégis felsírt mert annyira fájt neki.A székletet a 3.kerületbe kell vinned???Ûúgy tudom,hogy oda rakták ki .
Igazából a dokitól nem sokat tudtál meg!!!!Én ilyenkor azért elgondolkodnék azon,hogy biztos jó ez az orvos???
A nagyobbik fiamnál én is dokit váltottam!!!!Remélem Patrik minél elõbb meggyógyul!!!!!
Vicaa!
Nagyon aranyos a kislányod!!!!!!!!!
Örülök,hogy simán ment a szülés és nem császároztak.
Az anyaság és a pici látványa meg minden további szenvedést megér!!!
Annyi örömöt tudnak adni a gyerekek!!
Igaz lányok??????????
Nincs jelen
#721 2008-01-18 18:38
- Vicaa
- Tag
Patrik milyen súlyban van és hány milit eszik kb. összesen naponta?
Anna 5-ször eszik edddig túl sokat is evett, múlt hét kedden mérték õt, akkor 5450 gramm volt, jelenleg 700-750 mliliket eszik összesen, de változó, hogy milyen elosztásban. És Patrik milyen súlyban van és mennyit eszik?
Nincs jelen
#722 2008-01-18 18:40
- Vicaa
- Tag
Így igaz LUcifer szóról szóra ahogy írod!!!!! :D :D :D Azok az óriási szemecskék!!!!! Nameg a nevetések!!!!! :D
Nincs jelen
#723 2008-01-18 18:46
- Lucifer
- Tag
Nem az a lényeg,hogy hányszor eszik egy nep a gyerek hanem az , hogy mennyit és mit!!
Annácska és Patrik csak tápszert eszik????Vagy adtok már nekik mást is????
Nincs jelen
#724 2008-01-18 18:48
- Lucifer
- Tag
Vicaa!
Látod a gerincbeli érzéstelenítõt én ezért ellenzem!!Nincsaz a pénz amiért nekem beadhatják!Inkább szenvedk vagy "üvöltök"!!:D:D:D:D:D:D:DEgy kicsi szenvedés volt de minimális ûvöltés elmaradt!!:D:D:D:D:D:D:D:D
Nincs jelen
#725 2008-01-18 19:31
- Vicaa
- Tag
Nekem azért volt rá szükség mert nem tágultam, csa egy órára kaptam, különben császár lett volna a vége. Úgyhogy muszáj volt, nem is én kértem. Bár én azt mondom, hogy a lényeg, hogy baba-mama egészséges legyen úgy történjen meg a szülés!!!! Pláne nálunk "nyavajásoknál" :D :D !
Nincs jelen
#726 2008-01-18 20:14
- Lucifer
- Tag
Vicaa!
Megértelek,igazad van,de ha nem muszály akkor inkább ne!!!!!
Nálad sajnos muszály volt!
Nincs jelen
#727 2008-01-18 23:20
- MEssire
- Tag
Helló!
Én 2004 óta vagyok beteg.. a legutóbbi álláspont szerint colitises, és nemsokára gyereket szeretnék.
Próbáltam informálódni az gasztros orvosomtól de elég misztifiuksan válaszolt..
Azt mondta hogy csak akkor vállalhatok gyereket hogy ha õ azt mondja hogy oké... ti ezt hogy látjátok?
Olvasgattam a tapasztalataitokat, és több kérdés is felmerült bennem..
Hallottam valahol, hogy érdemes olyan nõdokit választani akinek van ilyen kismamákkal tapasztalata, mert valamelyest más gondozást igényelnek.. igaz ez?
A gyógyszerek melyike szedhetõ terhesség mellett.. ?
Én most napi 2 Salofalkot szedek és tünetmentes vagyok.. már 2és fél éve. Anyukám szerint le kéne építenem a gyógyszert .. de nem merem.. egyszer megpróbáltam de 3 hónap után visszaestem.. ti mennyire vagytok ilyen téren önállóak? mennyire szentírás amit egy egy doki mond?
Jó lenne valakivel beszélni, hogy legalább sejtsem mi vár rám..
És több helyen is láttam hogy emlegettétek a klizmát.. Az mi?
Válaszaitokat elõre is köszönöm
Nincs jelen
#728 2008-01-19 11:13
- ildikócska
- Tag
szia Messire!
Én még nem szültem (sajnos), csak a gyógyszermennyiségre tudom a tapasztalataimat elmondani. Nekem azt mondta a kezelõorvosom, hogy én érzem, hogy mikor hogy vagyok és próbálgathatom változtatni a napi salofalk mennyiségemet. Jelenleg én is napi 2-t szedek, de régebben 3x2 volt az adag. Ettõl lejjebb én sem tudtam menni, mert én már 1-2 héten belül érzem, hogy rosszabbul vagyok. De már ez is valami, hogy ha ezt a szintet tudom tartani. Úgy hogy amit egy doki mond szerintem nem mindig szentírás, persze csak normál keretek között szabad "rosszalkodni" a gyógyszermennyiséggel. Ez a betegség valamilyen szinten egy idõ után önállóságot is ad, nem rohanhatunk minden kis dologgal egybõl orvoshoz....szerintem.
az én dokim még annyit mondott, hogy salofalkot szedhetek terhesség alatt is, de szoptatásnál vagy álljak le, vagy ne szoptassak, ha nem bírom gyógyszer nélkül. De ha elolvasod ezt a topicot, minden orvos mást mond.
üdv: ildi
Nincs jelen
#729 2008-01-19 14:08
- palyizsu
- Tag
Messire!
Nekem azt mondta a gasztros dokim anno, hogy támogatja, hogy szüljek, sõt javasolja is, mert elvileg jót tesz a betegségnek, van aki hosszú évekig gyógyszer nélkül is tünetmentes volt szülés után! Azt az egyet kérte, hogy mindenképp tünetmentes idõszakot válasszak a teherbeeséshez.
A nõgyógyászom tanácsára abba hagytam a gyógyszert amint megtudtam, hogy terhes vagyok, illetve már elõtte is csökkentettem, majd a 3. hónapban elmentem a gasztros dokimhoz, aki azt mondta nekem kell eldöntenem, de azt elmondja, hogy ha kijön a betegség, akkor akár el is veszíthetem a babát, a gyógyszer pedig nem árt neki. Azt az egyet kérte, hogy a gyógyszerrel semmiképp ne szoptassak, és inkább hagyjam abba, ha betöltöttem a 8 hónapot, hátha elõbb jön a baba.
Szóval végülis az elsõ 3 és az utolsó hónapban nem szedtem gyógyszert, egyébként 2X2 Pentasát szedtem.
A gyógyszert évek óta magamnak "szabályozom", igazából csak akkor megyek a dokihoz, ha gyógyszer kell, vagy javaslat a körzeti orvosnak, illetve ha már a max szedhetõt szedem és nem javulok. sajnos a közel 10 év alatt sikerült kitapasztalnom, hogy mikor mit és mennyit.
A klizma az beöntés féle, amit otthon magadnak kell beadnon, de ez és a kúp is csak abban az esetben jó, ha a bél alsó szakasza gyuzlladt.
Nincs jelen
#730 2008-01-19 16:27
- MEssire
- Tag
Helló!
Köszönöm mindenkinek a válaszait.. sokat segített..
Még az merült fel bennem hogy engem tavaly júniusban vizsgáltak.. de csak azért hogy az új dokinõm a saját szemével lássa h mivel áll szemben.. (megjegyzem tünet mentes voltam akkor és vagyok azóta is) és azt mondta hogy ha gyermekvállalás elõtt újra meg akar vizsgálni hogy azt mondja hogyjó vagy sem..
Ti ehhez mit szóltok? Tényleg szükséges ez?
Nincs jelen
#731 2008-01-19 16:31
- Vicaa
- Tag
Messire!
Nekem hasonlóakat mondott a dokim, bár nálam a terhesség elején pont aktív lett a betegség, de egyértelmûen azt mondta, hogy a terhesség alatt inkább szedjem a gyógyszert, mint hogy lángoljon a "nyavalya", mert az tényleg ahogy palyizsu is írta veszélyezteti a bébit.
De én 3x2 Salofalkot, 16mg és 24 mg Medrolt, 40 mg Controloc-ot szedtem végig és egy gyönyörû egészséges kisbébi született. Szoptatni azonban, ahogy azt itt már korábban is írtam nem lehetett, sajnos megpróbáltam, de nem jártam sikerrel.
Úgyhogy én csakis biztatni tudlak :) :) :) és az esetek túlnyomó részében tényleg azt hallottam, hogy valóban jó hatással van a terhesség a betegségre.
Nincs jelen
#732 2008-01-19 16:45
- MEssire
- Tag
Vicaa!
Irtam neked emailt.. bár azt nem tudom hogy hova megy..
Megbízható nõdokit keresek pesten.
Nincs jelen
#733 2008-01-19 17:20
- Linus
- Tag
szia MEssire!
nincs még babám, és egyenlõre még nincs is tervben nálunk, viszont egy olyan nõgyógyászhoz járok, mióta BP-en lakom - bár magánrendelésre -, akinek nem egy crohnos páciense van, tehát abszolút ismeri a crohnos-colitises problémákat, illetve a gyógyszereinket. ha érdekel, és még nem találtál mást, szívesen elküldöm mail-ben az elérhetõségeit.
üdv
Nincs jelen
#734 2008-01-19 18:00
- MEssire
- Tag
Helló!
Köszi érdekel.:)
Nincs jelen
#735 2008-01-19 18:07
- vikimami
- Tag
Szia Messire!
Nekem a terhesség alatt jött ki a colitisz, elõtte nem voltam beteg. Salofalk kúpot kaptam 2x1-et, ami több kevesebb sikerrel hatott. Tablettát nem szedtem.
Általában igaz, amit a lányok írnak- és minden orvostól is ezt hallottam -, hogy terhesség és szülés után ezek a betegségek visszahúzódnak, de én ebbõl a szempontból "csodabogár" lettem, mert nekem a 4 hónapban jött ki és a szülés után jobban belobbant a cu.
amikor 8 hetes volt a babám Salofalk tablettát kaptam 3x3-at és klizmát. A doki azt mondta, saját felelõsségre szoptathatok, a gyerekorvos pedig nem tudott hozzászólni a témához... Úgyhogy én inkább abbahagytam a szoptatást -sajnos.
Viszont azt tudom, hogy ezzel a tablettával a magyar álláspont szerint nem, de az amerikai szerint lehet szoptatni.
Nincs jelen
#736 2008-01-19 18:48
- Linus
- Tag
figyu MEssire!
néha lezúgok a netrõl és amúgyis érdekesen mûködik, sz'al a levél elsõ felét vagy véletlenül átküldtem írás közben, vagy csak simán elszálltam... de abban volt a lényeg...
Nincs jelen
#737 2008-01-20 08:50
- vikimami
- Tag
Linus!
Engem is érdekelne a nõgyogyi! Az enyém a terhesség alatt végig tanácsataln volt....
Nem tervezünk már több babát, de ha egyéb bajom van jó lenne, ha olyanhoz mehetnék, aki kompletten tud kezelni, nem csak egy "részt" látna belõlem, hanem esetleg az összefüggéseket is látná.
Köszönöm, ha megküldöd nekem is a nevét, címét
Lányok!
Én továbbra is pocsékul vagyok, vér azt hiszem nincs, de iszonyat rossz a közérzetem, továbbra sincs étvágyam. Heti 2 kg minimum leröppen, már a terhességem elõtti súlyt is alulmúltam :( Ami még nem lenne nagy baj (174 cm-hez 64 kg), de érzem, hogy nagyon gyengülök, néha alig tudok felkelni.
A hajnalok és a délelõttök a legrosszabbak.
Másnak is vannak vagy voltak ilyen gondjai, hogy oldottátok meg?
Patrik most nagyon jól viselkedik (kopp-kopp), magához képest :D
Már nappal is hajlandó aludni 1-2 órát délelõtt és délután. Fõzéshez még mindig nem volt közöm, de anyukám -szegény- szorgalmasan hordja az ételt (amiknek sajnos fenti okok miatt többnyire a kuka a sorsuk, de csitt, meg ne tudja).
Most sajnos hasmenés-szerûje van. Azért írom, hogy "szerûje", mert igazából nem híg a széklete, csak eddig naponta vagy kéntnaponta kakilt spenótzöldet és formáltat, most 3 napja pedig napi 4 kaki minimum van ami nagyon büdi és sárga nagyon kevés zölddel. Már beparáztattam magam, hogy biztos nem szívódik fel rendesen a hami nála. Sajnos amikor kakil fel is sikít :(
És nagyon sokat is csuklik. Ez eddig is igy volt,de a védõnõ azt ígérte elmúlik, de nálunk mintha erõsödne...
Nincs jelen
#738 2008-01-20 08:53
- vikimami
- Tag
Vicaa!
Nálunk Patriknak napi 750-790 ml között mozog a tápija. Azért is kérdeztem Tõled, hogy mennyit eszik Annácska, mivel kb 2 hét eltérés van a bébik között, és szerettem volna megnyugodni, hogy ez az adag rendben van-e, mivel a múlthétig 900-950ml-eket evett! De mivel 4 napja kihagyja az éjjeli evést, ezért kicsit aggódtam, de úgy látom akkor jó a csökkent adag is! :D
Neked milyen gyakran kakil Anna, milyen szinût? szoktál látni benne "pikkelyeket"?(olyan mintha gyöngyházas lapocskák lennének a kakijában.
Puszi
Nincs jelen
#739 2008-01-20 08:54
- vikimami
- Tag
Vicaa!Elfelejtettem:
Mi volt az alatt az 1 nap alatt a kórházban? Végülis miért kellett bennt maradni, mik voltak a tüneteid? És mit kaptál rá?
Puszi
Nincs jelen
#740 2008-01-20 13:59
- Zizi27
- Tag
Szia Linus!
El tudnád nekem is küldeni a nõgyógyászod elérhetõségét?
Mi már terveztük a babát amikor beütött a Crohn, szóval most elég tanácstalanok vagyunk.
Nagyon köszi! :-)
Nincs jelen
#741 2008-01-20 16:56
- Rekris
- Tag
Vikimami!
Salofalk tablettát vagy kúpot kaptál a szoptatás alatt?
Leírnád nekem, hogy mit mondott az orvosod, hogy miért kockázatos ezzel szoptatni és hogy a gyerekorvos miért passzolta a kérdést? És azt is megosztanád velem,hogy mit értesz az alatt,hogy Amerikában lehet így szoptatni???
Nagyon köszönöm, ha válaszolsz!
Én most egy 15 hós kisfiút szoptatok, de csak napi 1 db. Salofalk kúpot használok. A gasztrodoki szerint nyugodtan szoptathatok, a papír szerint nem lehet vele szoptatni.... én meg tök tanácstalan vagyok!!! A kisfiam így nõtt fel,hogy szoptattam állandóan, így a napi 2 szopiról rettenetesen nehéz lenne azonnal leszoktatni! Eddig nem tükröztek, így nem derült ki mi a bajom, pedig a terhesség alatt is volt 3szor is súlyos hasmenõs rohamos idõszakom, mégsem jöttek rá, mi lehet a baj. Most, 1 hete diagnosztizálták nálam a colitist, de még várom a szövettani eredményt. És 1 hete használom a kúpot, s nagyon aggódom a kisfiam miatt, aki persze, kétszer szopik.
Köszi ha megosztod velem a tapasztalataidat! Engem már csak az nyugtat,hogy arra gondolok,hogy csak 1 db kúpot használok n aponta....
Nincs jelen
#742 2008-01-20 17:33
- Vicaa
- Tag
Vikimami!
Anna 700-750 ml-t evett tegnapig, most rájött szerintem, hogy ez már neki kevés, a három órát is alig bírta ki, eddig meg négyet is simán. Így most tegnap 815 ml-t evett. Eddig iszonyúan izgultam, hogy menyit eszik, ne hízzon el nagyon stb., most már kezdek kicsit nyugisabb lenni. Továbbra is ötször eszik és ma is 1/4 8-ig húzta a lóbõrt reggelig. Viszont este ha megetetem (kb. 9 - 1/2 10) még egy-másfél óra mire elaltatom. Nézelõdik, utána pocifájózik, pilled, újra felriad ez kb háromszor-négyszer mire elalszik. Nekem meg reggel ötkor kipattan a szemem és nekiállok egyszerre mindent amit lehet megcsinálni, mert napközben ugye mi is keveset alszunk. De legalább már nem ordítunk, csak néha nyüszizés van. Ja, meg cumi ezerrel, amit elõször igencsak elleneztem, de mostmár rájöttem, hogy Annácskának szüksége van rá, és azt hiszem az elveknél fontosabb az, hogy neki mi a jó. :)
/Azt mondta a doki, hogy hát nem is lehet mindig csak aludni, éjjel is, meg nappal is./
Kaki: Zöldessárga, vannak benne ilyen fehér kis "göböcskék, ami azt mondta a védõnõ, hogy megemésztetlen tápszer. Ja, és napi egyszer van neki, mindig evés közben-után becsületes kis adagok. Azt mondta, hogy a negyedik hónap elejéig még elfogadható, ha zöldes széklet.
Kórház: Annyira el kezdett emnni a hasam egyik napról a másikra, hogy a víz sem maradt meg bennem, ráadásul a WC-ig még esélyem sem volt kijutni, ez aztán óráról órára rosszabb lett és úgy kigyengültem, hogy majdnem elájultam, a hányunger meg elviselhetetlenné vált. A háziorvos rögtön hívta a mentõt, de a krházban semmi "okosat" nem tudtak, visszaadták a Medrolt, megnézték a vérképemet, hányingercsillapító, infúzió, hogy ne száradjak ki, aztán mehettem este haza. (Ünnep lévén még szakorvos sem volt ügyeletben.) Itthon aztán Attila vett ki szabit, magam kezeltel magamat, megemeltem 64 mg-ra a Medrolt amit eddig is szedtem, három napig, az megállította a hasmenésem, utána meg elmentem Egerben egy gastroshoz, hogy átvállalja e a kezelésem, szerencsére nagyon rendi volt és most már 16 mg-ra csökkentettük a Medrolt és javulóban van a helyzet. Nálam az a baj, hogy sokat szédülök és néha úgy érzem majd elájulok. De ez szerintem egy kicsit idegi alapon is van sajnos.
Na most kiveséztem magam!!!
Nincs jelen
#743 2008-01-20 21:30
- vikimami
- Tag
Szia Rekris!
Én a terhesség alatt kb 20.héttõl és a szülés után 3. naptól használtam a Salofalk kúpot hol 1x,hol 2x naponta -vérzéstõl függõen. És semmi baja nem lett Patriknak és a szoptatás alatt sem láttam rajta semmit sem. Én "közvélemény kutatást" végeztem telefonon a gasztros dokiknál (sajnos 4-et is ismerek) és egy vezetõ csecsemõorvosnál a Szt Istvánba akik közül 5-bõl 4-en azt mondták, hogy szoptathatok a kúppal (biztos az agyukra mentem :D)
A tablettát Patrik 6 hetes korában kaptam és én is elolvasok -sajnos-minden betegtájékoztatót, abban tényleg az van , hogy nem lehet vele szoptatni. Az én gasztros dokim azt mondta, hogy õ nem vállal felelõsséget, kérdezzem a gyerekorvost. A gyerekorvos meg egybõl hárított, hogy õ ezt honnan tudja - szép kis csapat, na mindegy.
És akkor megint elkezdtem kutatni, és van kinnt egy ismerõsünk aki kifaggatta a magyar származású dokiját és õ mondta azt, hogy: igen, a magyar orvosok nem szeretnek tapasztalat nélkül semmiért felelõsséget vállalni -érthetõ is - de pld. náluk Amerikában engedik a szoptatást Salof. tablettával.
Mellékhatása lehet a picinél hasfájás, hasmenés. -ha jól emlékszem csak ennyit mondott. Nálunk Patrik eleve hasfájós volt, úgyhogy ezt nem tudtam tesztelni, és hasmenést meg nem szerettem volna "csinálni" neki. És mivel nekem nagyon kilátásban volt/van a szteroid, elkezdtem elválasztani õt ami 2 hét alatt meg is történt. Végülis még nem kellett szteroidot szednem de mivel a Salof.tabit is elég nagy adagban szedem (napi9x250mg), ezért jobbnak láttam megelõzni a gondokat.....
Nincs jelen
#744 2008-01-20 21:36
- vikimami
- Tag
Vicaa!
Akkor most én is megnyugodtam a napi 750ml-es adagunkkal :D
Egyebekben az elsõ bekezdésben leírtak egy az egyben Patrikra illik. :D :D :D
Bár a sírást tegnap és ma jobban elõadta sajnos. Gondolom ez a 15fokos hõmérséklet különbség sem jó, de nagyobb gond most nálunk, hogy -ahogy azt már írtam is - sokat kakil az eddigiekhez képest.
És sajna ma az evés elsõ perceiben fel is nyöszörög :(, illetve eddig evés után olyan elégedett és boldog volt, most meg sirodogál. (Nem az adag kevés, abból mindig hagy, mert inkább többet készítek)
Szóval sajnos biztos, hogy valami nincs rendben vagy a beleiben vagy a pocijában - a frász kerülget. Holnap megint mehetünk vissza a gyerekorvoshoz.
És nem is "beszél" mostanában annyit mint pár nappal ezelõtt.
Köszönöm, hogy leírtad, mi is volt veled a kórházban! Remélem az új doki is beválik! :D
Puszi
Nincs jelen
#745 2008-01-20 21:48
- Lucifer
- Tag
Sziasztok!
Vicaa és Vikimami!
Csak tápszert adtok vagy már mást is???
Nincs jelen
#746 2008-01-20 21:54
- vikimami
- Tag
Bocs Luci, tudom,hogy már kérdezted, de elfelejtettem válaszolni...
Csak tápszer van még.
Nincs jelen
#747 2008-01-20 22:00
- Lucifer
- Tag
Miért nem próbáléjátok meg a gyümölcsöt????
Mi ebbe a korunkba már ettük a gyümölcsöt és kevés fõzeléket!:):):):)
Nincs jelen
#748 2008-01-21 06:33
- vikimami
- Tag
Luci!
Szerintem még nagyon pici a gyümölcshöz, majd ha 4 hónapos múlt megpróbálom. És amig ilyen problémák vannak - hasmenés, fura kakik, stb - addig nem is szeretnék kisérletezni vele, elõbb álljon helyre a kis pocija-bélrendszere.
Nincs jelen
#749 2008-01-21 07:02
- Vicaa
- Tag
Én is így vagyok vele, ahogy Vikimami írja, hogy amíg a tápi mellett is pocifájós, addig inkább várok... Persze minden baba más és más. Na megyek mert ébered a picur! :D :D
Nincs jelen
#750 2008-01-21 16:23
- Lucifer
- Tag
A gyümölcsöt nekem minden gyerek 3 hetes kora óta eszi!!!!!
Úgy látszik csak én vagyok ennyire "merész"!Különben a gyereknek a gyümölcstõl nem lesz semmi baja!!
Egyébként az alap fõzeléket is lehet már adni 8 hetes kortól!
Hasmenésre egyébként nekem kifejezetten a doki és a védõnõ ajánlotta az almát reszelt répát és a banánt.A Roli akkor kb 2 hónapos volt!!!!
Nincs jelen