#501 2007-12-03 21:00

kbalu
Tag
Regisztrálva: 1970-01-01
Írások: 0

Re: Egészségügy, kórházak

na nemár

pont a mai hírekben van, hogy összevonják a három budai kórházat, a János fõdirije lesz a közös diri, a Margit meg a Gyermekkórház (ha jól emléxem), pedig telephelyként mûködik jan. 1-tõl

szóval akkor most mivan?

Nincs jelen

#502 2007-12-04 00:34

ase
Tag

Épp a napokban akadtam ki... Kiváncsiságból megnéztem pár magánkórház honlapját... Csak annyit, hogy már értem miért is sz..ja le nindenki odafönt, hogy mi lesz a szegény közegészségüggyel.. Nekik van mibõl kifizetni az öt csillagot, míg a "pórnép" könyörög egy tiszta lepedõért... Inkább no comment, mert amit írék az nem tûrné a nyomdafestéket..

Szerkesztette: ase (2007-12-04 00:35)

Nincs jelen

#503 2007-12-04 00:45

Rigor
Tag

Hozzátenném, kiszámoltuk hogy a magánkórházban összességében olcsóbban jön ki "ugyanaz" a szolgáltatás amit a tb felszámol a horrorért. Tehát ha nincs biztosítása valakinek, jobban jár a magánkórházzal.

Ez persze messze nem jelenti azt hogy majd bármiféle privatizáció után az átlag TB-s magasabb színvonalú vagy "olcsóbb" szolgáltatást kapna, mert az azért mégis monpolhelyzet ahol a max profit, min. szolgáltatás mellett a cél.
Kb. úgy ahogyan mókás dolog az OTP mivel sok ember törvényszerûen csak oda kaphatja/kaphatta  fizetését, és még mindig az alacsony színvonal és hosszú tökölés mellett számolnak fel mindenre horror költséget és a kamat szó valójában a kezelési költség kedvezményt jelenti.

Nincs jelen

#504 2007-12-13 01:22

ase
Tag

Ez az OTP-s példa jó.. Anno nekem is csak ott lehetett számlát nyitnom.. az egyetemnek velük volt szerzõdése.. Aztán most hogy végeztem gyorsan húztam is el a csíkot a konkurenciához.. Hát mit ne mondjak.. Ég és Föld! :-)))

Nem tudom nálunk a biztosító miért nem fizet azokért a beavatkozásokért amik indokoltak, és amit mondjuk valaki nem egy köz-, hanem egy magánkórházban szeretne elvégeztetni.. Õk fizetnek egy fix összeget és persze a többletköltséget amit a magánkórházban felszámolnak fizesse, aki jobb körülményekre vágyik.. Szerintem ez így elég korrekt lenne.. Olaszországban jártam több magán kézben lévõ alapítványi kórházban. Ottani viszonyok közt is nagy volt a különbség az állami és az alapítványi intézmények között, de az utóbbi sem került többe a betegeknek, ha nem vettek igénybe extra szolgáltatásokat..

Nincs jelen

#505 2007-12-20 12:34

clió
Tag

Kedves Rigor!

Kiváncsi lennék arra a számításra, amely azt igazolja, hogy valaki jobban jár, ha nem fizet tb-t és betegség esetén a magánkórházhoz fordul! Ha ez igaz lenne, már tömegével piacra léptek volna a magánkórházak és az emberek oda mentek volna. Ezzel szemben a valóság: a néhány magánkórház(ahol nincs tb-finanszírozás) szolgáltatásait csak egy nagyon szûk réteg tudja igénybe venni, mert a magyar jövedelmi viszonyok mellett kifizethetetlenek a térítési díjak!
Más: szerinted egy Croh-beteggel miért nem kötnek ma eü-i biztosítást, miért vagyunk a biztosítók tilalmi listáján?
Ma kb. 80 ezer embernek van magán eü-i biztosítása!  Ha ez lenne a megoldás, már régen beindult volna az üzlet!

Nincs jelen

#506 2007-12-20 12:36

kbalu
Tag

clió, örülök, hogy látlak köztünk ismét
ha már itt vagy, tudnál infót adni arról, hogy mi ez a Margit kórház körül felreppent bezárási hír?

Nincs jelen

#507 2007-12-20 12:41

clió
Tag

Kbalu!

Jól tudod, a Margit a János telephelye lesz január 1-tõl. Én rosszat sejtek, ugynis innentõl kezdve a János dönti el, mi lesz pl. a sebészet sorsa. Ma is csak IBD-s betegeket operálhatnak, ez a helyzet hosszabb távon nem tartható, ebben biztos vagyok.

Nincs jelen

#508 2007-12-20 12:43

kbalu
Tag

ahh, szomorú :(

köszönöm a választ

Nincs jelen

#509 2007-12-20 12:54

clió
Tag

Ase!

Te tényleg elhiszed, hogy az egészségügy is ugyanolyan piac, mint a többi és a verseny a megoldás a fennálló gondokra?
Én biztos vagyok benne, hogy mi krónikus betegek rosszul fogunk járni egy olyan rendszerben, ahol a pénztárak (tényleg, tudja-e valaki PONTOSAN  hogy mi a különbség a pénztár és a biztosító között?) a profit maximalizálásában lesznek érdekeltek és nem a betegekért folytatott versenyben. Ugyan ki fognak "versenyezni" az olyan betegekért, akiknek a gyógyítása hatalmas veszteséget jelent a biztosítónak?
Szerinted az egészségügyben mit jelent a verseny?

Nincs jelen

#510 2007-12-20 14:24

Rigor
Tag

Az lenne a tuti ha ennek örömére a biztosítók nyomására és támogatásával kitalálnának valami tartós gyógymódot. A biztosító is jól járna meg mi is!:) - eddig ugye az összeesküvés arról szólt hogy a gyógyszergyártóknak de nagyon megéri ha mi sokáig szedjük a bogyókat (ami csak akkor lenne igaz ha világon összesen egy gyógyszergyár lenne, viszont nem, így meg az az érdek hogy aki elõbb kijön a tutival tarolja a piacot) - na igen de a biztosítóknak meg az nem éri meg ha betegek vagyunk, nem tudunk rendesen dolgozni, mert az neki kevesebb bevétel és még kiadás is.

De például számításaim szerint anyagilag jobban jönne ki a biztosító ha a TSO lenne támogatva mint a jelenlegi rendszerben, ahol a fenntartó, és alig használó gyógyszerek eredeti ára se sokkal kevesebb, fõleg ha azt nézzük a TSO-val szemben mennyi ideig kell szedni. Szóval pl olcsóbban jön ki egy tso fenntartóval munkaképesen mûködõ beteg aki nagyobb arányban fizet be mint egy kb azonos költségen tengõdõ beteg aki után alig folyik be pénz mert dolgozni se nagyon.

Persze álmodozzak csak...

Nincs jelen

#511 2007-12-21 19:45

ase
Tag

Clio!

Azt hiszem félreérthetõen fogalmaztam.. Egyáltalán nem gondolom, hogy a magánbiztosítók bevonása bárkinek is jó lenne -akár beteg, akár nem- persze azokat kivéve akik majd hasznot húznak belõle.. Azért hoztam fel az olasz magánkórház példát, mert az ottani a biztosító akkor is fizeti a meghatározott fix összeget, ha valaki az állami intézmény helyett némi extráért egy kicsit jobb körülményeket szeretne, míg nálunk a ha valaki magánorvoshoz akar menni hiába fizette be a TB-t, mégegyszer fizetheti a teljes ellátást, és nem csak a "felárat".. (cáfoljatok meg, ha nem így van!) Ja, és persze a kórházak privatizációja ott nem a közvagyon széthordását, a személyzet harmadolását és a kórházak ellehetetlenítését jelentette, hanem felújítást, az eszközpark fejlelesztését, jobb szervezést... :-/ Ok, az éremnek mindig két oldala van.. Az ambulancián mindenki idõpontra jött és ha véletlenül 10 perccel késõbb került sorra már bõszen elnézést kértek tõle... Viszont cserébe az új betegeknek általában legkorábban 2 hónappal késõbbre tudtak csak idõpontot adni...
Egyébként a biztosító ott is körzetesítve van... (Hogy van e benne magán tõke azt nem tudom...) Háááát.. nem az igazi ott sem.. Pl. a bélbetegek gyógyszertámogatása is függ attól hol laknak.. Néhol ingyen osztogatják a Pentasát, máshol 2 Euro /recept/doboz/akármi díjért, máshol kitudja mennyiért.. Szóval nem egyszerû követni és legkevésbé sem igazságos...
Én azon gondolkoztam erõsen ezzel a "reformmal" kapcsolatban, hogy vajon melyik körzet biztosítójához/kasszájához kéne nekem tartoznom, ha Gy-M-S-i az állandó lakcímem (háziorvosom elvileg itt van), gyakorlatilag Pécsen lakom és Bp-i az orvosom?????

Nincs jelen

#512 2007-12-21 21:46

Nita
Tag

A minap én is azon gondolkodtam hogy is lesz ez? Budapesten lakom, de nem a kerületi illetékes korházba járok hanem két másikba. Aztán az is eszembe jutott, hogy ugyan kinek éri majd meg velem biztosítást kötni?? A havi gyógyszer adagom támogatása Kb.15000 és a tápszer még egyszer ennyi! Én meg minimálbérre vagyok be jelentve! Akár hogy is számolom ez biztos nem fedezi most se az ellátásomat. Viszont, fizetem a TB-t hét éve és a Crohn elött olyan keveset voltam a házi dokinál, hogy azt hitte el költöztem! Azt igazság az, hogy külföldön sokkal komolyabban veszik, hogy mindenki rendesen fizessen TB, és hogy ne essen ki sokáig a munkából. Ezért pl sok helyen a remacide és humira kezelés az alap nem ahhoz van kötve, hogyha már más megoldás nincs....:(

Nincs jelen

#513 2007-12-22 06:32

Szuszidi
Tag

Szép reggel!
Tegnap jártam kis kerületünk kis intézményében, hát csodás volt elõször ki kellet perkálni a 300 Ft nem szóltam egy szót sem mert idõpontra mentem a reumára, volt még 3 perc mondom nem vitázóm. Na ebbõl a 3 percbõl 2 óra kerekedett így vettem a bátorságot s vissza ballagtam a regisztrációs díj lerovó ablakhoz, s mondom drága kaszirozó néninek hogy nézze már meg okos kis masinában a kódot mert bizony a beutalora rá van írva, hát bizony õ nem találja, mondom neki akkor talán fel kéne írni s tájékoztatni a vezetõt mert ez igy nem jó hogy szedik a 300 Ft -okat órba szájba amikor mentes a beteg. Még a drága hölgy volt felháborodva hogy neki ehhez mi köze van. Menjek s beszéljem meg a dirivel. Különben  is úgy szokták csinálni hogy az orvosok ráírják a beutalóra hogy mentes, mondom rajta van az csak kóddal, de a tünci münci nem tágított igy feladtam de megyek még s akkor fel megyek a dirihez az tuti! Ja lényeg a lényeghez nem az elsõ volt hogy elszedték a lét! Csak én nem reklamáltam  a tömegre való tekintettel!
Üdv méktek: Szuszidi!

Nincs jelen

#514 2007-12-22 11:10

Ksanyi
Tag

Hello
Az én olvasatomban az új pénztárak inkább "csak" az orvosokat és a kórházakat hozatja rosszabb helyzetbe.
Pár kérdésetekre válasz
A drága kezeléseket Egészségbiztosítási Alap fizeti. A pénztártól nem küldhet el a pénztár és kötelesek mindenkit fogadni. Remélem azek a dolgok igy is maradnak mert egy törvény végrehajtásánál sokat lehet variálni

Rigor azért a TSO sem hat mindenkinek IBD betegeknél 50-70% javit a helyzeten ezt Dr. Salamon Ágnes mondta a Tso elöadáson de bele van irva a Elöadás pdf-jén is.
Üdv Ksanyi

Nincs jelen

#515 2007-12-25 18:43

clió
Tag

Ase!

Ahány ország, annyiféle megoldás az eü. finanszírozásban. Nincs másolható modell. Részemrõl orvost szeretnék választani továbbra is és nem biztosítót! Ez lenne igazából verseny, mert a jó orvosokhoz mennek a betegek, ez eddig is így volt. Gondold végig: kikért is fog a biztosító versenyezni? A fiatal, egészséges emberekért, mert esetükbenk biztosítva van a profit (csak bevétel van utánuk, kiadás nincs, vagy minimális). A krónikus betegeket fenyegeti a legnagyobb veszély. Esetükben - szerintem - korlátozni fogják az igénybevétel lehetõségét, olcsóbb gyógyszereket kaphatnak csak (már ma is komoly gondok vannak a költséges kezelésekkel, sorba teszik a betegket "várólistára") és igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy az ilyen beteg - abban a naiv hitben, hogy máshol jobb lesz - minél elõbb váltson biztosítót.

Egyébként a törvényt úgy fogadták el, hogy több mint 100! végrehajtási rendeletet kell megalkotni, és ezekben lesz a lényeg, pl. hogyan történik a betegírányítás, hogyan számítják ki a fejkvótát, hogyan szerzõdnek a kórházakkal stb.
Tapasztalataim szerint a gyulladásos bélbetegeknek a reform eddig csak rosszat hozott. Én a saját szememnek hiszek, nem a propagandának!

Nincs jelen

#516 2007-12-25 19:03

clió
Tag

Ksanyi!
A GYF. válaszaiank minden pontjáról be tudnám neked bizonyítani, hogy csak propaganda az egész interjú! Arra szolgál, hogy a - naív - népet megnyugtassák és ne tiltakozzanak.
Csak egyetlen példa: a nemzeti kockázatközösség valójában azt jelenti, hogy mindenki a jövedelme után fizet járulékot és a szükségletei szerint részesedik az ellátásbõl. A mondat elslõ fele valóban megvalósul: jövedelem után, és nem egyéni kockázat alapján kell fizetni, a második fele viszont nem teljesül: nem lesz azonos szinvonalú az ellátás (ma sem az!!). Ahol megjelenik a profitérdek, ott a pénztárnak elsõsorban ennek maximalizálása lesz az érdeke, és nem az, hogy tagjaiank a lehetõ legjobb ellátást biztosítsa. Amelyik pénztár ezt tenné, hamar csõdbe menne!!

Nincs jelen

#517 2007-12-25 19:09

clió
Tag

Rigor!

A TSO - tudomásom szerint - sehol a világon nincs gyógyszerként törzskönyvezve még, így ezt egyetlen biztosító sem finanszírozhatja. A szer hatásosságának valódi bizonyításához a kutatások folyamatban vannak, még igen kis számû betegen próbálták ki, ennek alapján nem lehet eldönteni valódi hatásosságát, annak figyelembevételével, hogy pl. a crohn spontán is remisszióba kerülhet, mindenféle gyógyszer nélkül!

Nincs jelen

#518 2007-12-25 19:20

clió
Tag

Ase!
Egyébként azt hiszem, nincs vita köztünk. A biztosítóválasztásról: a dilemma jogos, a részletek nem világosak (szerintem még a törvényalkotók sem tudják kérdésedre a választ). Egy biztos: megszûnik a szabad intézmény(orvos)választás, szervezett betegutak lesznek. Ez értelmezésem szerint azt jelenti: ahol leadtad a TAJ-kártyádat, azzal az orvossal kell megállapodnod, hova mehetsz. Megjegyzem: már ma is van olyan háziorvos, aki csak a területi ellátási kötelezettség szerint hajlandó beutalót adni, hiába kéred a megszokott orvosodat, nem hajlandók oda utalni!!! A hivatalos válasz az az, hogy a biztosítóddal kell megegyezni, ha nem abba az intézménybe akarsz menni, ahol az szervezi a betegutat. Egy kérdés: mi van, ha sûrgõs a dolog? Mennyi idõ alatt lesz döntés? Egy bélelzáródás, egy tályog nem várhat heteket, de még napokat sem...

Nincs jelen

#519 2007-12-25 19:43

clió
Tag

Bocs Rigor, de tévedsz: ha valaki elõbb jön ki egy eddig gyógyíthatatlannak tudott betegség gyógyulást hozó gyógyszerével, az valóban tarolja a piacot, de az összefüggés (nem összeesküvés!!) ennél sokkal bonyolultabb!!
Ezt itt kifejteni nem akarom, csak annyit: ugye hallottál a kartellezésrõl, a szindikátusi szerzõdésekrõl és egyéb lehetõségekrõl, amivel meg lehet akadályozni egy termék piacra jutását?

Nincs jelen

#520 2007-12-25 20:13

roor
Tag

Halika!

Kissé belekotyogok én is.
Nem értek ehhez az egészhez,de azt tudom,hogy rossz érzéseim vannak ezzel a több biztosítós rendszerrel.
Valami olyasmi,hogy mivel ránk sokat kell költeni,és elég "kényesek" vagyunk,minket majd nem nagyon fognak "szeretni".
Nem igazán tudom megfogalmazni amire gondolok,de nem pozitív az biztos.

Nincs jelen

#521 2007-12-25 20:52

Rigor
Tag

Ebben az országban mindenkinek rossz érzései vannak az új dolgokkal, változásokkal kapcsolatban - és nem azért mert mondjuk egyébként esetleg elméletben ne lenne szükség változásra, vagy akár ne olyan változásra lenne szükség amit megcsinálnak, sõt esetleg jó is lenne, de sajnos tudjuk hogy még ezt is rendszerint úgy csinálják hogy katasztrófa legyen.
Tehát ha még valami pozitívnak tûnõ dolog is lenne, tutira úgy fogják megcsinálni hogy többet veszítsünk rajta mint amennyit nyernénk. Persze mert csak így tudnak páran igazán gyorsan sokat nyerni.

Nincs jelen

#522 2007-12-25 21:15

roor
Tag

Halika!

Hát ez az!A mi nyomorunkon gazdagodnának meg,holott nem önszántunkból vagyunk betegek,sõt,nagyon sokan közülünk dolgozni szeretnénk!
Ááááá..... azt hiszem most nem akarok erre gondolni,leglább egy pár napig ne foglalkozzunk vele,kicsit hagy legyen nekünk is ünnep,majd utánna boncolgatjuk ezt a témát.
Igazándiból azt sajnálom hogy olyanokat mint mi akik gyógyulni és dolgozni akarnak semmibe vesznek,de olyanokat akik a társadalom legalja,és nyíltan kimondom a drogosok,támogatnak!
Na jó szerintem karácsonyra való tekintettel felhagyok a puffogással,legközelebb maximum 27-én fogok dühkitörni!:D

Nincs jelen

#523 2007-12-25 21:30

pasek
Tag

Sziasztok,

nem tudom ki használ közületek MOST valamilyen egészségpénztárat? Jelenleg Vasutas Egészségpénztár tag vagyok,  a Vasútegészségügyi KHT-nál volt a kedves Ágnes 'nagyember' egyébként. Most minden hónapban a béren kívüli juttatásom erre a számlára megy, egyrészt mert (eddig) adómentes, másrészt úgyis a gyógyszertárban költöm el (gyogyik, tápszer, stb). Pillanatnyilag van egy plasztik kártyám hozzá, s meghatározott gyógyszertárakban fizethetek vele.
Belegondoltam, hogy a jelenleg mûködõ egészségpénztárak valószínûleg valami módon bele fognak szállni az üzletbe, ezért szült az agyam egy teóriát, csak kíváncsi vagyok, szerintetek mennyire állhatja meg a helyét.
Nos, mivel egyértelmûen számomra nem derült eddig ki, hogy mi tartozik majdan az alapellátásba (gondolom majd a 100 rendelet valamelyikében kitérnek rá :( ) Szóval pesszimistán hozzáállva úgy vélem, az lesz az alapellátás, ha mondjuk mentõvel visznek be, vagy ügyeletre megyek, mondjuk az 'alapbetegségek', mint influenza, stb. Esetleg opcionálisan - biztosítótól függõen - évente valami szûrõvizsgálat program, mint azt rebesgették. Ezt fogja fedezni valami módon az a zseton, amit a fizuból lekapnak. Továbbá lesznek majd a biztosítóknak külön csomagjai, külön-külön havidíjakért, amikben lehatárolják, melyik kategória mit fedez. Ha a kategóriádon felül lévõ valami ellátásra/vizsgálatra/kezelésre van szükséged, akkor azt kiszámlázzák.
Vagyis e szerint a tényállás szerint ott jön a sakkozás, hogy melyik kategóriát válasszam. Ha nem vagyok beteges, megéri 'kockáztatni' az év közben kevesebbet fizetek verziót, de nekünk gondolom az HBO++ -t kell választanunk.   Bevallom ez az egész agyszülemény az amerikai sorozatok "nem fedezi a biztosításom" mondata alapján született.
Nos?

Nincs jelen

#524 2007-12-25 21:54

Norby1
Tag

Sziasztok!

Talán ide vág, nem tudom hogy láttátok e Michael Moore: Sicko filmjét. Az amerikai biztosítókról szól, ha itt is az lesz mint odát akkor szerintem fel lehet kötni a gatyát rendesen. Ebben a filmben nagyon durva példák vannak, hogy ott mit mûvelnek a biztosítók a betegekkel.

Nincs jelen

#525 2007-12-26 21:37

pacsaji
Tag

Szerintem az amerikai filmek nagyon régóta sugallják, hogy betegnek és szegénynek lenni egyszerre igen rizikós...
Egyébként én is tagja vagyok már hosszú ideje egy egészségpénztárnak, amit bár 10 000-es vállalat alapított mégis kétszer olvadt be már  nagyobb pénztárba.
Amit ebbõl megéreztem: csökkent a szürõvizsgálatokba sorolt vizsgálatok köre (miközben a maradék semmi egy vagyonba kerül), leépítették az ügyfélfogadáson dolgozók nagyobb részét, lehúztak a visszatéríthetõ gyógyszerek listájából, az egészségóvó, vagy rehabilitációs célú szolgáltatások körét is csökkentették. (Ha most jelezné a háziorvosom, hogy jogos a tápszer igény,5000 ft-os díjat kéne fizetnem ezért a papirosért, hogy a tápszert kifizethessem a kártyámról!)
És ez a SAJÁt befizetésem felhasználásának korlátozása, mivel cég már nem fizet utánam!
Ezek alapján nincs kétségem afelõl, milyen sorsunk lesz a "reform" után!

Nincs jelen

#526 2007-12-27 08:48

Szuszidi
Tag

Ne az ami filmekkel törõdjünk! Hallani ilyen s olyan álláspontokat is! De a lényeg a nyitott 175 jogszabály amit majd úgy alakítanak ahogy nekik tetszik! Nekünk meg nem! Reméljük Sólyom Laci nem írja alá hanem vissza küldi megfontolásra, (ha ez megtörténik akkor tudható hogy pár nap múlva változatlan formában újból nála lesz) ha igen másodszor meg elküldi norma kontrollra az alkotmány bírósághoz! Így jó pár hét is eltelik majd s reméljük kifutnak az idõbõl, meg a biztosító társaságok is meg gondolják mibe másznak be mibe nem! Aki figyelte kicsit a hírekeket véletlenül egy vidéki korház eladás kapcsán olyan doksit is meg kaptak a képviselõk ami alapján az szdsz neki állt a privatizációnak! Nekem inentrõl minden világos! Jót nem várhatunk!

Nincs jelen

#527 2007-12-27 12:08

Szuszidi
Tag

Na ki hirdetve: Nem irja alá vissza küldi a parlamentbe, szépen beszélt csak nem mondott semmit sem! Kifogásolja a törvényt, veszélyes kísérletnek minõsítette! Majd bõvebben is írók róla!

Nincs jelen

#528 2007-12-27 12:30

Rigor
Tag

EZ MA magyarország. Elõkészültem tükörzésre, iszonyat mód fájt majd beledöglöttem úgy hogy kínomban hajnalban egy nagy adag medrolt bedobtam hogy kész megpurcanok, odamegyünk és NINCS GÉP. Kész. majd egy hónapra adnak idõpontot, bemegyek és kiderül hogy nincs colonoscopia, keressen másik kórházat.

Nincs jelen

#529 2007-12-27 12:38

Szuszidi
Tag

Kedves Rigor! Én is jártam úgy ahogy te csak én nem a gép végett hanem mert a dokinak megszünt a szerzõdése!! Ez van ezt kell elviselnünk! :(:(:(

Nincs jelen

#530 2007-12-27 13:11

Zoltán
Tag

Rigor!
Elsõ mondatodban minden bennevan.
Megtudhatjuk melyik ez a kíváló egészségügyi intézmény?

Nincs jelen

#531 2007-12-27 17:44

Rigor
Tag

Ez a kerepestarcsai Flór Ferenc kórház.

Nincs jelen

#532 2007-12-27 20:07

Zoltán
Tag

kösz.

Nincs jelen

#533 2007-12-27 23:14

clió
Tag

Szuszidi!

A közt.elnök vagy az OGY-nek küldi (ez történt) vagy az AB-nek. Olyan nincs, hogy mindkét jogosítványával élhet!
Alkotmánybíróságon hatálybalépés után bárki megtámadhatja, de ennek nincs halasztó hatálya, vagyis akár 3 évig is lehet rajta ücsörögni.

Nincs jelen

#534 2007-12-28 04:38

Szuszidi
Tag

Igen közben rájöttem rosszul írtam! Kösz a javitást!

Nincs jelen

#535 2008-01-12 15:56

kbalu
Tag

januártól ugyebár kötelezõ szakrendeléseken is elszámolási nyilatkozatot adni

namost eddig úgy nézett ki Dobónál egy vizit, hogy odamentél, megnézett, megbeszéltétek, viszlát, mindez kb. 5 perc alatt lerendezhetõ

most ez úgy néz ki, hogy odamész, megvizsgál, elvégzi amit el kell, majd eltûnik 10 perc adminisztrációra, ami után még alá kell írnod egy papírt, melyben elismered, hogy elvégezték a vizsgálatot és igényelhetik a pénzt

egy ilyen megnézõs-vizites dologért (ami a papíromon Kontrollvizsgálat, konzílium néven szerepel) 516 forintot fizet a kórháznak a biztosító, amibõl a plusz munka, szg. használat, nyomtatás, asszisztensnõ hozzá, stb. kb. pont ennyibe kerül, tehát gyak. ingyen dolgozik a doki, röhej

amúgy a Szent Margit kórház új neve Szt. János Kórház és Észak-Budai Egyesített Kórház (1032 Bp, Bécsi út 132.), mindez csak a papíron van, mindenhol máshol Szent Margit van még kiírva, tök véletlen vettem észre :)

Nincs jelen

#536 2008-01-18 12:49

Berci
Tag

Talán meg tudjuk fizetni
Magánkórházat építenének
Boros József vállakózó G. Kiss Gyula gasztroenteorológussal fogott össze,
hogy Debrecenben magánkórházat építsenek.
A komplexumot a volt Dohánygyár területén tervezik létrehozni.

Nincs jelen

#537 2008-01-21 15:52

jehu
Tag

Én nem tudnám kifizetni, pedig jó lenne, mert talán jobban odafigyelnének a kérdéseimre. Talán megmagyaráznák, mi bajom van, amikor a laborom jó, nem rendetlenkedik a bélésem és "csak" kutyául érzem magam, nincs semmi erõ bennem, idõnként ingadozó hõemelkedésem van. Az államiban ezekkel a tünetekkel szimulánsnak néznek legjobb esetben vagy kényszerképzetesnek.

Jehu

Nincs jelen

#538 2008-01-27 17:24

kbalu
Tag

írnék pár sort a Margit-kórház sebészetének jelenlegi helyzetérõl (pontosabban a Szent János Kórház és Észak-Budai Egyesített Kórházak Manuális Mátrix osztályáról):

az osztály amikor befekeküdtem még úgy mûködött, hogy 10 sebészeti aktív ágy, 10 sebészeti krónikus ágy, illetve nem tudom hány nõgyógyászati ágy (ugyanúgy aktív-krónikus felosztásban), így voltunk az osztályon kb. 20-25-en

mivel az integráció most kezdõdött még csak, így senki nem tudja, hogy mi lesz az osztály sorsa, az egyetlen biztos dolog, hogy április 1-jén újra tárgyalja a kórházak/osztályok ügyét a fõváros

ami jelenleg folyik az az, hogy a hét elején elvették az osztálytól a krónikus ágyakat, így 10 aktív sebészeti és pár aktív nõgyógyászati ágy maradt csak, ez annyi jelent, hogy kevesebb beteget tudnak ellátni, mivel eddig tudtak játszani a betegpakolgatással aktívról krónikusra

a vezetés (Szent János Kórház) csak annyit lát a dolgokból, hogy sok a nõvér és kevés a beteg (hogy lenne sok beteg, ha alig van ágy, röhej), így a nõvéreket is elkezdték átszervezni, február 1-tõl 3 nõvér már a Jánosban dolgozik

mindazonáltal egyre inkább úgy tûnik, hogy egyre inkább próbálják ellehetetleníteni az osztályt, hogy a betegek se akarjanak befeküdni oda

katasztrófális az étkezés (hurrá reform), nincs gyógyszer, nincs antibiotikum, nincs véralvadásgátló, nincs infúzió, nincs branül és még sorolhatnám

a fõnõvérhelyettes (merthogy a fõnõvér a Szent János Kórház sebészetének fõnõvére, tehát helyben nincs is) mindennap megküzd ezekért, hogy mûködhessen a gyógyítás az osztályon, képzelhetitek, hogy az osztályos orvos reggel hogy vakarja a fejét hosszú perceken át, hogy mit írjon fel a betegnek, ami még akad valahol

ma pl. az egyik betegtársam, aki mellesleg állatorvos, hozat be a családdal branülöket, mert elfogytak és nem tudják cserélni ha valakinek begyullad, õ pedig mint állatorvos, fillérekért töménytelen mennyiségben tud vásárolni egy szakboltban, mivel az állatoknál ugyanazokat az eszközöket használják mint az embereknél

szóval egyre szomorúbb a helyzet és nem tudják, hogy mikor mondják azt, hogy nincs több mûtét, kilátástalan a helyzet és napról-napra változnak az információk, mennek az átszervezések, ma reggel pl. összesen 14-en voltunk az egész osztályon, mivel nem tudnak (nem tehetik) több beteget ellátni (kivéve a nõgyógyászati egynapos mûtéteket, azok jönnek-mennek)

ami igazán sejthetõvé teszi a végkimenetelt, az az, hogy márciusban újra nyílik a szülészet (amit tavaly már bezártak és most rájöttek, hogy a fõvárosban képtelen ellátni a szüléseket), oda vissza kerül 5(!) ággyal a nõgyógyászat (újabb visszafejlõdés), tehát a sebészeten 10 aktív ágy marad, ami annyit jelent, hogy ha mind a 10-en fekszenek emésztõszervi megbetegedéssel (mûtenek epéseket is pl., nem csak IBD-s betegeket), akkor bizony várni kell, viszont sejthetõ ha ez nincs rendesen kihasználva, akkor bizony lakat lesz a vége

elképesztõ, hogy mennyire leépültek már így is egy év alatt: nincs rendes takarítás, az egyik nõi wc már hónap óta rossz, nem mûködik a nõvérhívó, rosszabbnál rosszabb a kaja, ellopták a digitális hõmérõket, így maradtak a 10 perces régiek, nem jár gyógytornász, nincs dietetikus, régen volt még WC papír, ma már nincs, volt fertõtlenítõszer a kézmosókban, szintén nincs, meg még egyéb apróságok

ami viszont nem változott, az a nagyszerû sebész team és kiszolgáló személyzet (nõvérek, ápolók), sokkal lelkiismeretesebb mindenki, szeretik és akarják csinálni, ami csinálnak, minden tisztelet a kitartásukért, nagyon nagy kár lesz ha szétbombázzák õket (sajnos ma már minden nap úgy jönnek be dolgozni, hogy lehet, hogy egybõl megkapják a felmondási papírt)

azt javaslom, aki Dobó betege, vagy Dobó betege szeretne lenni és sebészeti beavatkozásra van szüksége, az sürgõsen keresse fel és intézzen magának idõpontot, mert nagyon meg vannak számlálva a napok (bár azt mondják, hogy meg van az ígéret a 10 ágy megtartására, csak sajnos egyáltalán nem biztos, hogy ez a 10 ágy IBD sebészet lesz, elképzelhetõ, hogy 10 aktív általános sebészeti ágyat csinálnak belõle, ami nekünk megint csak rossz)

aki amúgy ismeri Mihók dokit, róla annyi infót írnék, hogy szegény nagyon rossz passzban van, nagyon beteg az édesanyja, ott fekszik az osztályon, szinte folyamatosan ott van vele, de aki nem tudja ezt, az is látja rajta, hogy nagyon padlón van szegény (ha jól tudom egyedül az édesanyja a család neki)

Nincs jelen

#539 2008-01-29 07:03

Szuszidi
Tag

Jutott eszembe számtalan gondolat, az egyiket megosztóm veletek!  Nem tudódom de szinte biztosra veszem mindenki tudja mi az a siker díj? Igen jól tippeltetek a sikeresen elvégzet munka megérdemelt végeredménye! Mi lenne ha az orvosok nem fizut meg hála pénzt kapnának hanem siker díjat? Oda mész a rendelésre, megbeszélitek a részleteket elküld a vizsgálatokra s szépen meggyógyít ha akar keresni pénzt! Nem rohangálna annyi beteg ember mint most vagy sok lenne az éhen halt orvos? Ki tudja! Na jó kicsit eljátszottam a gondolattal!

Nincs jelen

#540 2008-01-29 09:35

pasek
Tag

Szuszi,
játszok tovább a gondolatoddal: esetünkben mikor fizetnél sikerdíjat? Gondolom nem akkor, ha meggyógyulnál, mert akkor egyik orvos se számíthatna gyógyíthatatlan betegtõl pénzre. :)
Én ha választhatnék, olyan rendszerben gondolkoznék, hogy a havi kis befizetéseim gyûlnének egy "kalapban", és lenne egy árlista a beavatkozásokról. Az árlistában lenne egy vonal, vonal felettiek a "mindennapi" kiadások, mint pl vérvétel, ultrahang, stb., a vonal alattiak pedig a "nagyberuházások", mint mûtét egyebek.
A "kalapba" fizetett pénzem mondjuk 80%-a menne a napi dolgokra, a maradék 20% képezne egy alapot a nagyberuházásokra. Ez lenne a közös felelõsségvállalós rész.
Magyarul mindenki fizetné a saját részét, és ha olyan összeget kéne kicsengetni, ami nem reális a havi befizetésekbõl, az fedezõdne a közösbõl. Persze erre felháborodna a fél ország, hogy minek fizessek havonta 20%-nyit, ha egészséges vagyok, sosem szedem ki a pénzem a rendszerbõl.
Viszont szerintem egy felnõtten gondolkodó társadalomban elfogadható az a tény, hogy felelõsséggel tartozunk a társadalom egyes tagjai iránt is, mert ha élvezni akarjuk a közös civilizációs vívmányokat, akkor arra áldozni is kell.
De nem gondolom ám, hogy pár sorral meg lehet váltani a világot, csak leírtam, hogy nekem milyen elképzelésem lenne. Remélem az újonnan kialakuló rendszerben télleg megmarad a közös kockázatvállalás is, magyarul mikor beindul ez az új nagy büdös jóság, nem kerül senki kellemetlen helyzetbe, hogy pl egy mûtét miatt kemény forintokat kelljen fizetni.

Nincs jelen

#541 2008-01-29 13:51

vikimami
Tag

Sziasztok! Hát nem tudom jó helyre írom -e
Csináltak valakinek széklettenyésztésben olyat, hogy:
sorolom:féregpete, protozon, baktérium, gomba, antigén? És mindezt "meleg" azaz 36-38 fokos produktumból?
Ezt egy széklettartályból vagy többõl kell megoldani? A helyi ANTSZ- be is megoldják ezt, vagy speciális laboratorium kell hozzé?
Véletlenül tudja valaki, hogy ezekre  háziorvos is adhat papírt?

Köszi, ha megosztjátok velem ha van tapasztalat

Nincs jelen

#542 2008-02-04 08:03

pasek
Tag

Sziasztok!

Tegnap - igaz fél füllel - hallottam, hogy mi fog beletartozni az egészségügyi alapellátásba az új rendszer szerint:

- csecsemõ és gyermekgondozás
- mentés
- járványügyi feladatok

háát......

Nincs jelen

#543 2008-02-05 12:09

MrPeetR
Tag

Tapsoljuk meg közösen a nagybetûs EGÉSZSÉGÜGYI REFORMOT!
Nem tudnak a Margitban ellátni, a héten mentem volna a zárómûtétre, de gyógyszer- és egyéb készlethiányok miatt bizonytalanná vált mikor tudnak majd megmûteni egyáltalán. Nem szoktam politizálni, de ez már engem is felháborít. (nyilván a személyes érintettség miatt)

Nincs jelen

#544 2008-02-05 12:18

kbalu
Tag

ahh, hát eljöt a nap :(

sajnos ez már akkor is ment, amikor benn voltam, a dokik reggelente azon vakarták a fejüket, hogy milyen antibiotikumot írjanak, amit még tudnak valahonnan szerezni, branülöket az egyik (állatorvos) srác hozott be

MrPeetR:  keresd meg cliót, mert ennek visszhang kell és õ ebben tud segíteni

Nincs jelen

#545 2008-02-05 12:20

Szuszidi
Tag

Kedves MrPeetR! Megértelek de én már 2006.07. havában meg írtam hogy ez lesz! Nagyon sajnálom a dolgot az nem lehet megoldás hogy te viszed a gyógyszereket meg mindent megveszel s viszed magaddal?? Járj ennek úttá na! Fel e tudják írni te beszerzed s meg van oldva a probléma!
Üdv:Szuszidi!

Nincs jelen

#546 2008-02-05 12:22

kbalu
Tag

Szuszidi: ott olyan cuccokat is adnak, amiket te nem tudsz beszerezni, és most pont arról szól a dolog, hogy ellehetetlenítik az osztály mûködését, ezáltal nem lesz beteg, az április közgyûlés meg csak a számokat látja, hogy nini, van 10 ágy, de arra sincs beteg, mehet a lakat :(

Nincs jelen

#547 2008-02-05 12:32

Szuszidi
Tag

Balu értelek de ez nem megoldás! Álljón meg a menet addig itt nem fog változás történni míg valaki ki nem kaparja a tisztelt kormány szemit! Ezek eldöntötték hogy a Margit megszûnik meg is fog! Hiába Clió hiába a tv mert csak a Hír Tv adott rólunk hírt! Amíg ahogy MrPeetR írta saját maga nem tapasztalja le sz@rja az egészet! Itt a baj ! Egy fecske nem csinál nyarat! 10 sem de 100 000 már igen! Így szegény Clio sem fog s mi is kevesek vagyunk! :(

Nincs jelen

#548 2008-02-05 12:34

MrPeetR
Tag

A szomorú az, hogy világosan megmondták, ha nem ide kerültem volna tavaly októberbn, akkor most végleges sztómám van. Mert egy olyan bélvarrógéppel tudták csak a bélszakaszokat egyesíteni, amibõl csupán az ilyen speciális osztályokon van egy-egy darab, mint a Margit sebészete. És az orvos társadalom ugye elég hiú ahhoz, hogy ha máshova mentem volna nem azt mondják, hogy menjek át oda ahol ilyen bélvarrógép van, hanem közölték volna, hogy itt sajnos végleges kivezetést kell csinálniuk. Rengeteget csalódtam már orvosokban és a szakmai hozzá nem értésükben, még a zárómûtétre sem mennék szívesen ismeretlenhez, kontárhoz, henteshez. :(

Nincs jelen

#549 2008-02-05 12:39

kbalu
Tag

MrPeetR: keresd meg dr. Nagy Attila professzort a veszprémi kórházban, õ tud segíteni, de valószínû, hogy várólistás megoldással, mivel õk területi kórház és elég sok a beteg a sebészeten

viszont dr. Nagy Attila messze van olyan jó, mint Dobóék (Dobó maga ajánlotta még tavaly azoknak, akik a bezáráskor kerültek volna sorra)

Nincs jelen

#550 2008-02-05 13:11

MrPeetR
Tag

Köszi kbalu!

Várok még egy hetet, azt mondta az Imreh jövõ hétre megpóbál besúvasztani. Ami számomra megoldás lesz,  de ba**za meg nem csak én vagyok IBD beteg, akinek erre a "szolgáltatásra" szüksége lehet. Ha meg megyek Veszprémbe, akkor szépen magamra maradok budapesti lévén, ami ennél a "kis" zárómûtétnél nem nagy dolog, de a nagymûtétnél így is besokalltam pedig velem volt egész nap valaki a családból. Komolyan mondom, ha ez így megy tovább a német rokonokhoz fogok kimenni, ott legalább egy wellness szállodához hasonlít a kórház és még azt is meg lehet választani, hogy internetet kérek csak a szobába, vagy a kórházi laptopot is igénylem e. Mellesleg az ottani orvosok diagnosztizáltak régen, mivel elmenekültem az országból, mert anorexiásnak hittek. Ha belemegyek a kezelésbe ma már nem vagyok. (idegszanatóriumba akartak rakni)

Nincs jelen

IBDoktor

Láb